Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Σημαίες του ISIS στην καρδιά της Αθήνας - Άντρο βίας και ασύμμετρης απειλής κατάληψη στα Εξάρχεια



Μια κατάληψη από αλλοδαπούς των χωρών του Μαγκρέμπ στην οδό Αραχώβης, σε κτίριο που στεγαζόταν παλιά φοιτητική εστία, φαίνεται ότι εκτός του ότι αποτελεί άντρο βίας, καθώς από
εκεί εξορμούν καθημερινά ένοικοι που καταδυναστεύουν τους πολίτες της περιοχής με ένοπλες επιθέσεις, διακίνηση ναρκωτικών και παρενοχλήσεις κάθε είδους ιδιαίτερα γυναικών, μετατρέπεται σταδιακά σε εστία ασύμμετρης απειλής.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του bloko.gr, στο εσωτερικό της κατάληψης και σε διάφορους τοίχους υπάρχουν αναρτημένες σημαίες του ISIS, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι από τους ένοικους πολέμησαν στο πλευρό τζιχαντιστών, αλλά και δεν το αποκλείει.

Στο συγκεκριμένο χώρο, φέρονται πως υπήρξαν κατά διαστήματα ένοικοι οι 3 Αλγερινοί που πιάστηκαν από αστυνομικούς την ΟΠΚΕ Αγίου Παντελεήμονα μετά από ληστεία και σεξουαλική ασέλγεια σε βάρος δύο κοριτσιών που βρίσκονταν στο λόφο του Στρέφη, ενώ σε μία από αυτή η ανοίκεια πράξη έγινε με την απειλή του όπλου κολλημένο στο κεφάλι της. Η συγκεκριμένη εικόνα ωστόσο σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στο bloko.gr δεν είναι αποσπασματική, ούτε μεμονωμένη. Η βια και η τρομοκρατία που ασκείται erga omnes των γυναικών που κάποτε κυκλοφορούν ελεύθερα, ασκείται με άσεμνα πειράγματα, χειρονομίες και με εκφράσεις σώματος και λέξεων, που έχουν καταστήσει την πλατεία και τους γύρω δρόμους στην κυριολεξία άβατο για τις ασυνόδευτες κυρίες.

Όπως επίσης σημειώνεται, τη συγκεκριμένη κατάληψη τηυν "απελευθέρωσαν" πριν από λίγους μήνες ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι μάλιστα απαθανάτισαν σημαίες του ISIS μέσα σε αρκετούς χώρους του κτιρίου. Δυστυχώς, όπως είθισται στις περιπτώσεις που η αστυνομία παρεμβαίνει, το κτίριο ανακαταλήφθηκε και διατηρεί έκτοτε το χαρακτήρα του ως εστία κοινωνικής αλλά και ασύμμετρης απειλής, μέσα στην καρδιά της Αθήνας.


Πηγή : bloko.gr



Διάθεση 30 ηλεκτρονικών υπολογιστών από το ΕΑΠ για τους κρατούμενους που θέλουν να φοιτήσουν




30 ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρέλαβε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βασίλη Καρδάση το υπουργείο δικαιοσύνης, προκειμένου να διατεθούν στις φυλακές της χώρας και να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών - κρατουμένων που σπουδάζουν στο ΕΑΠ. 

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ των δύο φορέων, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η συμφωνία προβλέπει την προσφορά, ετησίως, 20 υποτροφιών από το ΕΑΠ για την φοίτηση των κρατουμένων σε προπτυχιακά προγράμματα. 

Μέχρι σήμερα 40 κρατούμενοι από 11 φυλακές της χώρας έλαβαν υποτροφία και ξεκίνησαν τις σπουδές τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η εκπαίδευση των κρατουμένων, με στόχο την ομαλή κοινωνική επανένταξη.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνολικά 72 φοιτητές κρατούμενοι φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. 

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας διασφαλίστηκε η διάθεση, εκ μέρους του ΕΑΠ, 20 θέσεων ετησίως, για τη φοίτηση υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με γνωστικό αντικείμενο την οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και προβλέφθηκε η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής - σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης. Με τις διατάξεις μάλιστα του πρόσφατου νόμου 4531/2018 (άρθρο 30) διασφαλίστηκε η μερική επιδότηση των διδάκτρων για τις σπουδές των υπαλλήλων, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.


Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στους αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα - Φίλης: Δεν ήταν επίθεση, ήταν ενέργεια



Φτάνοντας στο τέλος της κυβέρνηση Τσίπρα, πέφτουν οι μάσκες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονται πλέον ανοικτά υπέρ των συντρόφων τους αντιεξουσιαστών.

Προκλητικός ο πρώην υπουργό Νίκος Φίλης είπε : "ούτε τα τρικάκια που πέταξε ο Ρουβίκωνας στο βρετανικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης, ούτε και οι μπογιές που έριξαν μέλη της ομάδας στη γαλλική πρεσβεία δεν είναι επίθεση".

«Τα τρικάκια δεν είναι επίθεση, είναι μια ενέργεια. Πρέπει να δούμε τι έγραφαν τα τρικάκια, τι στόχευση είχαν, αυτό δεν συνιστά επίθεση και μάλιστα καταδρομική» είπε προκαλώντας την κοινωνία ο Φίλης. 

Την ίδια κάλυψη στους αντιεξουσιαστές έδωσε και στο αν οι μπογιές που πέταξαν μέλη της ομάδας στη γαλλική πρεσβεία ήταν επίθεση: «όχι δεν ήταν επίθεση, ήταν λάθος, καμία αντίρρηση ότι δεν πρόσφεραν τίποτα αλλά δεν ήταν επίθεση» δηλωσε στον ΣΚΑΪ ο προκλητικός σύντροφος των αντιεξουσιαστών.

«Τι ζητάμε σε κάθε τετράγωνο και κάθε γωνία να υπάρχουν ΜΑΤ; Υπάρχουν εκατοντάδες "στόχοι" στην Αθήνα. Ζητούμε αστυνόμευση που θα κυνηγά όσους πετούν τρικάκια; Αυτό δεν είναι στοιχείο ασφάλειας για τον πολίτη και επαναλαμβάνω, λάθος είναι οι ακτιβιστικές ενέργειες αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών» είπε ο υπερασπιστής του Ρουβίκωνα και δεν είναι ο μόνος μέσα στον Σύριζα.


Διεθνής Αμνηστία: «Αποπνικτικό το κλίμα φόβου στην Τουρκία»



Τις τουρκικές αρχές για δημιουργία «αποπνικτικού κλίματος φόβου» καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, σημειώνοντας ενέργειες κυρίως κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Ένα παγερό κλίμα φόβου εξαπλώνεται στην τουρκική κοινωνία καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μειώσει τον χώρο που αναλογεί στις αντίθετες ή τις εναλλακτικές απόψεις", επισημαίνει η διεθνής οργάνωση στην σχετική έκθεσή της.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2016, μερικές ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κάποιων στρατιωτικών, και αυτή ανανεώνεται συνεχώς έκτοτε.

Εκκαθαρίσεις

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί άνευ προηγουμένου εκκαθαρίσεις στην Τουρκία, κατά τις οποίες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 140.000.

Εκτός από τους φερόμενους πραξικοπηματίες, οι εκκαθαρίσεις αυτές έχουν επεκταθεί στους φιλοκουρδικούς κύκλους και στην αντιπολίτευση, έχοντας στόχο δικαστές, εκπαιδευτικούς ή και δημοσιογράφους.

"Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν με σκόπιμο και μεθοδικό τρόπο να διαλύσουν την κοινωνία των πολιτών, να φυλακίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κλείσουν τις οργανώσεις και να δημιουργήσουν ένα αποπνικτικό κλίμα φόβου", σύμφωνα με την Γκάουρι βαν Γκούλικ, διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κλείνουν ενώσεις και ΜΜΕ

Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότερες από 1.300 ενώσεις και 180 μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης κλείσει στην Τουρκία. 
Η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η καταστολή βυθίζει την κοινωνία σε διαρκή κατάσταση φόβου

"Η υποστηριζόμενη και αυξανόμενη καταστολή εμποδίζει τη θεμελιώδη δουλειά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και βυθίζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας σε μια διαρκή κατάσταση φόβου", καταγγέλλει εξάλλου η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της. 
Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή του προέδρου της Αμνηστίας στην Τουρκία Τανέρ Κιλίτς, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2017, ή του προέδρου του πολιτιστικού ιδρύματος Anadolu Kultur Οσμάν Καβάλα, που κρατείται από τον περασμένο Οκτώβριο, και οι δύο κατηγορούμενοι για σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι ίδιοι αρνούνται την κατηγορία αυτή.

Για την Αμνηστία, η δουλειά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "δυναμιτίζεται" από τα μέτρα που λαμβάνονται υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί.

Η έκθεση αυτή αναφέρεται επίσης στην κατάσταση των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTI (ομοφυλόφιλοι, διεμφυλικοί και αμφιφυλόφιλοι), οι υπέρμαχοι των οποίων "ωθούνται στην παρανομία", σύμφωνα με την Αμνηστία.

Πολλές συγκεντρώσεις της κοινότητας LGBTI έχουν απαγορευτεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, με τις τοπικές αρχές της Άγκυρας να ανακοινώνουν τον Νοέμβριο την απαγόρευση "μέχρι νεωτέρας" όλων των πολιτιστικών γεγονότων που είχε διοργανώσει η κοινότητα LGBTI.



Συνεχίζεται η κόντρα - Νέα επιστολή-απάντηση Κριμιζή



Mε την αντιπολίτευση να εξαπολύει μύδρους και την κυβέρνηση να βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία, συνεχίζεται ο σάλος από την παραίτηση Κριμιζή από την προεδρία του ΕΛΔΟ.

Με νέα επιστολή-απάντηση επανέρχεται ο Σταμάτης Κριμιζής και απαντά σε όσους του έχουν ασκήσει κριτική από χθες μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και την αιχμηρή επιστολή του.

Για τον διάδοχό του κ. Πρωτοπαπά απάντησε: «Στα σχόλια του κ. Πρωτοπαπά, δε νομίζω ότι αρμόζει κάποια ιδιαίτερη απάντηση. Το τι ελέχθη στις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ήδη στα πρακτικά και μπορεί ο ίδιος να διαβάσει τι είπε ή ίσως τι αμέλησε να πει. Ωστόσο του εύχομαι κάθε επιτυχία στις ασχολίες του στον ΕΛΔΟ και την Hellas Sat/Arab Sat. Αν και το βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο, ίσως πρέπει να θυμίσω σε όσους επιλεκτικά το ξεχνούν, ότι δεν είμαι θεωρητικός αστροφυσικός, αλλά σχεδιαστής/κατασκευαστής διαστημικών οργάνων και αποστολών, και στη Γη και σε όλους τους πλανήτες, και επιπλέον ερμηνευτής με τους συνεργάτες μου των δεδομένων και ανακαλύψεων που προέκυψαν. Όλα είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις».

«Ο κ. Μαγκλάρας έχει προφανώς επιλεκτική μνήμη» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

«Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΔΟ συναντήθηκε τρεις φορές, με συνεδριάσεις διάρκειας 7 ωρών έκαστη και συζήτησε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή θέματα. Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο και εγώ δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο για την κατανόηση του Ιδρυτικού νόμου και κατανοούμε πλήρως και τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση, η οποία έγινε γνωστή μόλις στις 15 Μαρτίου. Αυτά για το “Δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό"….Μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. Γενικός αρνήθηκε. Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του ΔΣ δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον 4 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου, καθώς 3 μέλη το αρνήθηκαν. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. Υπουργό. Δεύτερον, το ότι το θέμα της διαχείρισης δόθηκε «προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ΑΦΜ» αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης της διαχείρισης μέσα στην υπουργική απόφαση και ουδεμία αναφορά στον ΕΛΔΟ και γιατί μία δημόσια εταιρεία δεν είχε ούτε ΑΦΜ ούτε λογιστή ούτε Νομικό Σύμβουλο μετά από 2 εβδομάδες κωλυσιεργίας εκ μέρους του κ. Γενικού». 

Πόλεμος ανακοινώσεων για την παραίτηση Κριμιζή
Νωρίτερα, έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, είχε προκαλέσει το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής παραίτησης του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Μετά την κυβέρνηση βολές εναντίον του κ. Κριμιζή εξαπέλυσε και η Πανεπιστημιακή κοινότητα και πλέον η διαμάχη -πέραν της πολιτικού πεδίου- μαίνεται και σε επίπεδο...επιστημονικό.

Από την παραίτηση Κριμιζή προέκυψε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης που αφορά στα οικονομικά του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και τη διαχείριση τους.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Νίκος Παππάς υποστήριξε πως ο νεοσύστατος Οργανισμός είναι ακόμα στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία στέκεται στο πλευρό του πρώην προέδρου του ΕΛΔΟ και στρέφει τα βέλη της στον Νίκο Παππά καλώντας τον άμεσα να δώσει απαντήσεις.

«Εμφύλιος» στην Πανεπιστημιακή κοινότητα 
Τη «λύπη» του για όσα ανέφερε ο Σταμάτης Κριμιζής για το πρόγραμμα κατασκευής 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, εξέφρασε -κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ1- ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Κωστόπουλος. Όπως εξήγησε: «Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να απολογηθώ για κάτι που όταν το σχεδιάσαμε ήταν εξαιρετικά οραματικό», ενώ ξεκαθάρισε ότι «τα πανεπιστήμια και οι ελληνικοί φορείς που εμπλέκονται δεν έχουν διαχειριστεί ούτε 1 ευρώ. Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι ότι -πέρυσι, όταν όλοι μας χειροκροτούσατε- είχαμε εκτοξεύσει ελληνικούς δορυφόρους στο διάστημα».

Κατά τον κ. Κωστόπουλο, στο πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής συμμετέχουν τέσσερα πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης), η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και το ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά». Το έργο, που λοιδορήθηκε και από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν 45 έμπειροι Έλληνες ερευνητές.

Ο καθηγητής ανέφερε: «Ο κ. Κριμιζής δεν μας είχε καλέσει, δεν είχε πλήρη πληροφόρηση. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Αν κάποιος ήθελε να βοηθήσει, θα έπρεπε να μείνει μαζί μας».

«Ελπίζουμε όλοι να συνειδητοποιούν τη σημασία του εγχειρήματος και κοιτάζοντας μπροστά, να μπορούμε να δούμε την Ελλάδα του αύριο, βασισμένη στην αριστεία, την αξιοκρατία και την προσπάθεια» τονίζεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τους: Πανεπιστήμιο Πατρών/ καθηγητή Β. Κωστόπουλο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης/ επ. καθηγητή Θ. Σαρρή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ καθηγητή Ν. Νικητάκο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ καθηγητή Κ. Μασσέλο.

Ο κ. Κριμιζής υπέβαλε, μέσω μακροσκελούς επιστολής, την παραίτησή του σχεδόν έναν μήνα μετά τον διορισμό του, καταγγέλλοντας υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου».

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΔΟ χαρακτηρίζει τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα, «Τσάρο του Διαστήματος», επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

«Πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κριμιζής συμπληρώνοντας ότι ζήτησε και πήρε τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον υπουργό, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. «Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Μαγκλάρας: Ο κ. Κριμιζής δεν έχει καταναλώσει χρόνο για να ασχοληθεί με την ουσία του Οργανισμού
Aπαντήσεις στις αναφορές του καθηγητή κ. Στ. Κριμιζή όσον αφορά την αντιμετώπιση του ΕΛΔΟ από το αρμόδιο υπουργείο, έδωσε σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Ο Β. Μαγκλάρας ανέφερε ότι «ο κ. Κριμιζής είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, γι' αυτό και ο υπουργός Νίκος Παππάς τον επέλεξε ως πρώτο και ιστορικό πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού», ενώ συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν κατάλαβε τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την κίνηση».

Κατά τον κ. Μαγκλάρα, το θέμα της οργάνωσης του ΕΛΔΟ ήταν αποκλειστική ευθύνη του πρώην πλέον προέδρου του Οργανισμού, αλλά «οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «όπως φαίνεται ο κ. Κριμιζής δεν έχει καταναλώσει χρόνο για να ασχοληθεί με την ουσία του Οργανισμού», ενώ σε άλλο σημείο είπε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος «ασχολήθηκε περισσότερο με το να δίνει αρνητικές συνεντεύξεις για όλα αυτά που θέλει να κάνει το Υπουργείο και η χώρα».

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που περιγράφει στην επιστολή του ο τέως πρόεδρος του ΕΛΔΟ, ο κ. Μαγκλάρας εξήγησε ότι αυτές προκύπτουν από τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, ο οποίος έχει βγει πολύ νωρίς και μάλιστα είχε συνδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή του κ. Κριμιζή.

Παππάς: Ο νεοσύστατος Οργανισμός δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ
Ο αρμόδιος υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς, σε πρωινό tweet του ανέφερε ότι ο νεοσύστατος Οργανισμός είναι ακόμα στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στο tweet του ανέφερε: «Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος. Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Σπυράκη: Ποιος θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του ΕΛΔΟ;
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια.

Ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;».

Αιχμές από τον διάδοχο του Κριμιζή
Με αιχμές κατά του Σταμάτη Κριμιζή τοποθετήθηκε ο διάδοχός του στην προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ)  Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Δεν είναι μόνο ο κ. Κριμιζής. Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό. Απλώς εσείς στα media τον προβάλλετε περισσότερο από όλους», είπε ο κ. Πρωτοπαππάς που φάνηκε να έχει και ενστάσεις κατά πόσον το επιστημονικό προφίλ του κ. Κριμιζή είναι το καταλληλότερο για έναν διαστημικό οργανισμό: «Ο κ. Κριμιζής είναι αστροφυσικός. Το διάστημα τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως υπόθεση Μηχανικών», είπε ο κ. Πρωτοπαππάς.

Επιπλέον ο κ. Πρωτοπαππάς κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Κριμιζή ότι είχε επιβάλει την αγγλική ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας στον Οργανισμό, ενώ του χρέωσε και υπεροπτική διάθεση απέναντι στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι σε μία σύσκεψη σχετικά με την κατασκευή δορυφόρων ο κ. Κριμιζής, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πρωτοπαππά, διερωτήθηκε: «Και ποιό είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κατασκευάσει δορυφόρους;».

Ερωτηθείς τέλος για τα όσα ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Κριμιζής περί αξιοκρατίας και έλλειψης αξιολόγησης, ο κ. Πρωτοπαππάς είπε: «Η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει από το κόσκινο μόνο του κ. Κριμιζή. Είμαστε και εμείς άξιοι».

ΝΔ: «Ο κ. Παππάς οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις στις βαρύτατες καταγγελίες του καθηγητή κ. Κριμιζή»
«Οι βαρύτατες καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, διακεκριμένου καθηγητή κ. Κριμιζή, αποτελούν κόλαφο για τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, κ. Νίκο Παππά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την επιστολή παραίτησης του Σταμάτη Κριμιζή,  προσθέτοντας:

«Ο κ. Κριμιζής όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του διαστημικού οργανισμού, αλλά, κυρίως, κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ.

Ο λαλίστατος κ. Παππάς τι άραγε έχει να πει για όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο διακεκριμένος καθηγητής τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί του διαστημικού οργανισμού;».

ΠΑΣΟΚ: «Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, Παππάς και στο διάστημα»
«Ο Υπουργός κ. Παππάς ξαναχτύπησε. Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, Παππάς  και στο διάστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ για την παραίτηση Σταμάτη Κριμιζή και συνεχίζει: «Οι καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, για παρεμβάσεις στο έργο του από τον αρμόδιο Υπουργό και για προσπάθεια «ελέγχου» έργων ύψους 23,9 εκ. ευρώ, απαιτούν άμεσες απαντήσεις».

«Οι ευθύνες είναι όλες δικές τους, δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους.

Η υπόδειξη του κ.Κριμιζή «follow the money», λέει πολλά… Ο κ.Τσίπρας ακούει; Θα αντιδράσεις κανείς;», τονίζει κλείνοντας το ΠΑΣΟΚ.

Σταύρος Θεοδωράκης: Και πολύ ανέχτηκε το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Σταμάτη Κριμιζή στον Διαστημικό Οργανισμό
Mε αιχμηρό τρόπο σχολίασε, μέσω Twitter, την παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σε ανάρτησή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφέρει:

«Και πολύ ανέχτηκε το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Σταμάτη Κριμιζή στον Διαστημικό Οργανισμό. Αυτές οι θέσεις ανήκουν - και ανήκαν πάντα - σε συγγενείς & κολλητούς των υπουργών. Και ο καθηγητής Κριμιζής δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Ούτε είναι καλός στις υποκλίσεις».

Τι απαντά το υπουργείο μετά το σάλο
Απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης, το υπουργείο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επεσήμανε σε ανακοίνωσή του: «Δεν περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβουν καμία ευθύνη για τη μνημειώδη ανυπαρξία πολιτικής -από μέρους τους- για το Διάστημα.

Αναμενόμενο ήταν, επίσης, ότι θα έμπαιναν στη διαδικασία αναπαραγωγής αθλιοτήτων. Δηλώνουμε περήφανοι για το πρόγραμμα ανάπτυξης μιας πλήρους συστοιχίας μικροδορυφόρων αποκλειστικά από ελληνικά πανεπιστήμια, πρόγραμμα στο οποίο προχωρά για πρώτη φορά η Ελλάδα.

Τους καλούμε να σοβαρευτούν. Να μην εκτοξεύουν κατηγορίες κατά της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία είναι στρατευμένη στην εθνική προσπάθεια για την υλοποίηση μιας αξιόπιστης και πλήρους πολιτικής για το Διάστημα».

Ποιος αντικαθιστά τον Κριμιζή
Τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του καθηγητή Σταμάτιου Κριμιζή εξέφρασε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με αφορμή την ανοιχτή επιστολή παραίτησής του από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής επισημαίνεται ωστόσο η ταχύτητα κατά την οποία ο τέως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΔΟ αξιολόγησε και έκρινε την προσπάθεια για υλοποίηση μιας συντονισμένης στρατηγικής στον τομέα του διαστήματος. Στη θέση του καθηγητή κ. Κριμιζή αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ έχει ως εξής:

«Ευχαριστούμε από καρδιάς τον καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή για τη σύντομη παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνεχίζεται. Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του.

Η επιτυχία μιας προσπάθειας που στηρίζεται -ήδη από την εξαγγελία της- από πλήθος ερευνητών και εργαζομένων σε εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα.

Ανακοινώνεται ότι νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αναλαμβάνει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ενώ στο Συμβούλιο του Οργανισμού θα μετέχει πλέον και ο μηχανικός-αεροναυπηγός και τέως τεχνικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Κωνσταντίνος Σταυρινίδης».

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησής του Κριμιζή:
«Υπό τη σκιά εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και τη δική μου συμμετοχή ως Προέδρου, αισθάνομαι την ανάγκη να ανακοινώσω δημοσίως την παραίτησή μου από το εν λόγω αξίωμα και να ενημερώσω με την αρμόζουσα υπευθυνότητα για τους λόγους που την κατέστησαν αναγκαία.

Με επιστολή μου στον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στις 16/4/2018 παραιτήθηκα από την Προεδρία του ΕΛΔΟ μετά από μόλις 4 εβδομάδες παραμονήςκαι 3 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι λόγοι που με οδήγησαν στη δυσάρεστη αυτή απόφαση εκτιμώ ότι είναι μάλλον εύκολο να γίνουν κατανοητοί.

Προτεραιότητα για εμένα ήταν και παραμένει το καλό της χώρας. Η ανάγκη ίδρυσης διαστημικής υπηρεσίας στην Ελλάδα ήταν επιτακτική τα τελευταία 30 χρόνια και η κυβερνητική πρωτοβουλία επικροτήθηκε από την επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, καθώς και τους φίλους της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Ομολογουμένως, η δομή και οι αρχές λειτουργίας του ΕΛΔΟ που αρχικά προτείναμε (άνοιξη του 2017) με την άτυπη ομάδα εργασίας στην οποία ήμουν συντονιστής κατόπιν προσκλήσεως του κ. Υπουργού, ήταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Κάποιες ατέλειες που είχαν επισημανθεί με σχετικό υπόμνημα στο νομοσχέδιο που τελικά απετέλεσε τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΔΟ (ν. 4508/2017), ήταν αντιμετωπίσιμες όπως με διαβεβαίωνε ο κ. Υπουργός. Ωστόσο, Υπουργικές Αποφάσεις που ακολούθησαν, (Υπ. Απ. 3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου.

Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός.

Το παρόν νομικό πλαίσιο, όπως εφαρμόστηκε με τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, ακρωτηρίασε τον ΕΛΔΟ, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του, όπως η εκπροσώπηση της χώρας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, σε μη ειδικούς υπαλλήλους του Υπουργείου. Δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα «3Α» όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη.

Εκτίμησή μου είναι ότι γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις. Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία.

Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με Υπουργική Απόφαση (3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (, περίπου 16 εκ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική. Η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΟΔ (ESA), στον οποίο η χώρα μας πληρώνει ετήσια εισφορά, ανήκει θεσμικά και ουσιαστικά στη Διαστημική Υπηρεσία κάθε χώρας. Η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση  εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους, και γνώσεων.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα πολύπλοκα προγράμματα που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Κάθε παρέκκλιση καθίσταται ύποπτη καθώς δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας. Και το δηλώνω έχοντας υπάρξει ο μόνος που ηγήθηκε υλοποίησης διαστημικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, συντομότερα και φθηνότερα του προβλεπόμενου, επιστρέφοντας μάλιστα χρήματα στη NASA.

Δυστυχώς, ο κ. Γ.Γ δεν περιορίσθηκε μόνο στη θεσμική απαξίωση του ΕΛΔΟ. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ενώ το «Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος» μας πρόσφερε αρχικά γραφειακό χώρο για τη στέγαση του ΕΛΔΟ, και σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα επέκτασης σε ανεξάρτητο κτήριο, ο κ. Γ.Γ. διαφώνησε, επιμένοντας να μας στεγάσει σε ένα διάδρομο του Υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του για λόγους που φαντάζομαι πως γίνονται αντιληπτοί. Φαντασθείτε την εικόνα και την εντύπωση που θα δημιουργούσε σε επισκέπτες, αξιωματούχους του ΕΟΔ και ηγέτες Διαστημικών Υπηρεσιών άλλων κρατών, η περιπλάνηση σε διαδρόμους και γραφεία ενός πολυώροφου κτηρίου ανάμεσα σε εργαζόμενους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο του ΕΛΔΟ.

Αντιλαμβανόμενος ότι εγείρεται το εύλογο ερώτημα ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων, οφείλω να είμαι σαφής επ’αυτού. Όταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ), περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ, όπως διαπίστωσα, ο ρόλος του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα, είναι τυπικός και προαποφασισμένος. Συμφέροντα οπωσδήποτε υπάρχουν στους εμπλεκόμενους οργανισμούς και εταιρίες, χωρίς αυτό να είναι κατ’ανάγκη κακό εφόσον τηρούνται οι συνθήκες διαφάνειας μιας ελεύθερης οικονομίας. Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος είναι η διαφάνεια και αξιολόγηση από ειδικούς σε όλα τα στάδια υλοποίησης.

Όταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμιά εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής, με χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου πολύπλοκου έργου.

Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”.

Κλείνοντας τη δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη περιγραφή, θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω τα υπόλοιπα (παραιτηθέντα και συνεχίζοντα) μέλη του βραχύβιου πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ για τη σύντομη συνεργασία μας. Αισθάνομαι όμως και την ανάγκη να διευκρινίσω γιατί επέλεξα να εμπλακώ στην όλη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά συζήτησα αναλυτικά τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη σωστή λειτουργία του Οργανισμού, και μου δόθηκαν πολλαπλώς προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία του. Όταν κλήθηκα να υπηρετήσω τη χώρα μου από μία θέση που γνωρίζω πολύ καλά, θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να δεχθώ.

Ζήτησα και πήρα τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον κ. Υπουργό, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Τα τελευταία 13 χρόνια ταξιδεύω και δίνω ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας μαθητές, φοιτητές, νέους ανθρώπους αλλά και συνεργάτες που βλέπω κάθε πρωί, να συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες. Δεν θα μπορούσα να τους απογοητεύσω αποτελώντας εξαίρεση, αρνούμενος να βοηθήσω όταν ζητήθηκε από εμένα. Έχω χρέος απέναντι σε όσους κοιτώ στα μάτια και τους ζητώ να προσπαθούν. Αυτό το χρέος με ώθησε να στρατευτώ, το ίδιο χρέος με οδήγησε σε παραίτηση.


Πηγή : thetoc.gr


Γιούνκερ στη Βουλή: Έλληνες σας εξορκίζω, συνεχίστε τις προσπάθειες



Βαρυσήμαντη παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Δείτε live την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε «όλους τους φίλους του» και είπε ότι νιώθει τιμή που μιλάει στο ναό της Δημοκρατίας, εκεί όπου εκπροσωπείται ο ελληνικός λαός». Ο πρόεδρος της Κομισιόν σε όλη την ομιλία του εξέφρασε τη φιλία του για την Ελλάδα και μάλιστα έκλεισε λέγοντας στα ελληνικά: «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη!».

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο η φιλοσοφία και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη, είναι επίσης για μένα και όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που από μακριά παρατηρούσα, αυτοί που είπαν όχι στη Χούντα. Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία. Οι Ελληνες έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Από τη θέληση τους δονήθηκε η Ευρώπη. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας, όταν στην Ευρώπη λαικιστές και δημαγωγοί ήθελαν να βγουν η χώρα από το ευρώ. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Με θέληση ξεπερνούν εμπόδια. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ. Πλέον η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Ανοίγει πλέον νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μια οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι συνηθισμένη χώρα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Διθύραμβος Γιούνκερ για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

«Σήμερα έχω μια ιδιαίτερη σκέψη και το λέω συγκινημένος για έναν άνθρωπο: τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μεγάλος δημοκράτης, Ευρωπαίος πεπεισμένος, που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Επείγον να λυθεί το Σκοπιανό

«Καθώς έχουμε στραμμένα τα μάτια σε ένα μέλλον μπορούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε στην Ελλάδα. Γιατί η χώρα έχει μοναδικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Είναι πυρήνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Η περιοχή υπέφερε πολλά. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν προσχωρηση. Οταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματευσεων προσχωρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ουτε καν έχει τεθεί ημερομηνία. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Ολοι θα κριθούν με βάση τις αξίες τους. Για Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον για λύση με το όνομα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

«Γνώρισα την Ελλάδα σε έντονες στιγμές. Η χώρα σας βρέθηκε σε επίκεντρο πολυ-κρίσης. Εμεινα προσηλωμένος στο να υποστηρίζω Ελλάδα. Αν άλλη χώρα είχε βρεθεί στη θέση σας με τόσα ανοιχτά θέματα δεν θα το είχε αντιμετωπίσει άλλος λαός με τόσο κουράγιο και αξιοπρέπεια» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για τις μεταναστευτικές ροές, έλεγα δεν μπορούμε μόνη να αφήσουμε την Ελλάδα να το διαχειριστεί. Χώρες υπάρχουν στην ΕΕ που δεν νοιάζονται για το θέμα. Κι όμως πρέπει να τη συνδράμουν. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τομέα» σημείωσε.

«Επίσης έχω μεγάλο θαυμασμό για τους Ελληνες που βοήθησαν πρόσφυγες, και άνοιξαν τα σπίτια τους ενώ οι ίδιοι έκαναν πολλές θυσίες λόγω κρίσης» υπογράμμισε. 

Για τους 2 στρατιωτικούς

«Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντηση με Ερντογάν στη Βάρνα του θυμίσαμε την υποχρέωση να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε και τους δύο Ελληνες στρατωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδηποτε να απελευθερωθούν».

Για το πρόγραμμα των επενδύσεων

Ο κ. Γιούνκερ θέλησε να πει δυο λόγια για το πρόγραμμα της Ευρώπης που φέρει το όνομά του: «Στην αρχή όλοι περίμεναν ότι θα είναι αποτυχία. Τελικά όμως είναι επιτυχία, τι έχουν εκείνοι να πουν; Πρόκειται για 284 δισ. επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων που αξιοποίησαν αυτό το πρόγραμμα».

Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από την Ελλάδα

Και συνέχισε στην ομιλία του: «Η φιλία μου για την Ελλάδα δεν είχε όμοιό της, παρά μόνο στον θυμό που έδειξα σε όσους την απειλούν καθημερινά. Θέλω να πω σαφέστατα: εμείς μαθήματα δεν έχουμε να δώσουμε στην Ελλάδα. Ναι, μπόρεσε να τύχει μιας μαζικής γενναίας οικονομικής βοήθειας, αλλά κατέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα και δρομολόγησε μία πανοπλία από μεταρρυθμίσεις, συχνά οδυνηρότατες. Αυτή η αναδιάρθρωση ήταν θεαματική με ένα έλλειμμα από 15% το 2009 να περνά σε πλεόνασμα το 2016. Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από την Ελλάδα. Δεν ήμουν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας. Αυτό που τώρα δομείτε, είναι να ετοιμάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Σας εξορκίζω, συνεχίστε τις προσπάθειες, μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που κάνατε με τόσες θυσίες».

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα τον Αύγουστο που θα βγει από το πρόγραμμα θα έχει εκ νέου όλα τα δικαιώματα της αλλά και τις υποχρεώσεις. Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές. Να υλοποιηθούν όμως και όλες οι μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να αρθούν οι παθογένειες. Το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, η χώρα θέλει υγιείς τράπεζες, να εκριζωθεί η διαφθορά, να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Οι εταίροι θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Υπολογίζω στην Ελλάδα και σε όλους σας. Η Ευρώπη χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. Το παρελθόν να μας δώσει μαθήματα και διδάγματα».



Πηγή : protothema.gr


Ισόβια στους ληστές που έδεσαν και φίμωσαν ηλικιωμένους στα Χανιά



Στις δικαστικές αίθουσες των Χανίων αναβίωσε χθες η απίστευτη υπόθεση των δύο ηλικιωμένων που έζησαν στιγμές… τρόμου στα χέρια δύο Αλβανών ληστών στο χωριό Φουρνές τον Γενάρη του 2017.

Οι δύο ληστές, έδεσαν και φίμωσαν το ζευγάρι των ηλικιωμένων και αφού έκλεψαν ότι πολύτιμο βρήκαν έφυγαν από το σπίτι αφήνοντας ανοιχτή την παροχή του υγραερίου με σκοπό να το σκοτώσουν.

Η σωτηρία του ζευγαριού ήρθε από την ηλικιωμένη γυναίκα που γνώριζε πώς να χρησιμοποιεί το skype και ειδοποίησε συγγενικό της πρόσωπο.

Ισόβια κάθειρξη

Χθες το Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Κρήτης επέβαλε στους δύο Αλβανούς, 32 και 36 χρόνων, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλον αυτόν τον καιρό οι δράστες βρίσκονταν στην φυλακή καθώς μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι με την σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Οι σοκαριστικές λεπτομέρειες

Οι δύο δράστες φαίνεται ότι είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την ληστεία του ηλικιωμένου ζευγαριού (81χρονη και 88χρονος).

Μάλιστα, ο ένας εκ των δραστών, παλαιότερα εργαζόταν στο σπίτι του ζευγαριού και φαίνεται ότι γνώριζε τα κατατόπια.

Το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου του 2017 οι δύο δράστες φορώντας κουκούλες στο πρόσωπο εισέβαλαν στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού, ακινητοποίησαν και τους δύο, τους έδεσαν με σύρμα πισθάγκωνα και στη συνέχεια τους φίμωσαν με ένα ύφασμα που κρατούσαν μαζί τους.

Αμέσως μετά ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι έκαναν το σπίτι «φύλλο και φτερό» κι έκλεψαν από μέσα χρήματα, έναν χρυσό σταυρό, μία βέρα και άλλα τιμαλφή συνολικής αξίας 1.200 ευρώ.

Στη συνέχεια πήραν τα κινητά τηλέφωνα και των δύο θυμάτων, ξήλωσαν το σταθερό, άνοιξαν την παροχή του υγραερίου, κλείδωσαν πόρτες και παράθυρα κι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το skype τους… έσωσε την ζωή

Για καλή τύχη του ζευγαριού η 81χρονη κατάφερε και αποδεσμεύτηκε από τα σύρματα που την είχαν δέσει και άνοιξε το λάπτοπ που υπήρχε στο σπίτι και κάλεσε – μέσω skype – συγγενικό της πρόσωπο που μένει στην Αυστραλία.

Του εξήγησε τι είχε συμβεί κι εκείνος με την σειρά του τηλεφώνησε έναν από τους γιους του ζευγαριού που έσπευσε στο σπίτι και ειδοποίησε την αστυνομία.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης

Αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των δραστών και την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Κατά την διάρκεια της πρώτης αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των ηλικιωμένων συλλέχθηκαν τα στοιχεία και άρχισε η ανάλυσή τους. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά ήταν και το κομμάτι ύφασμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες για να φιμώσουν το ζευγάρι.

Οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων με δύο όμως άτομα να δείχνουν αποπροσανατολιστική συμπεριφορά ενώ έπεφταν και σε αντιφάσεις. Αυτό οδήγησε τους αστυνομικούς να κάνουν έλεγχο στα σπίτια τους όπου βρήκαν ένα ύφασμα το οποίο σε πρώτο χρόνο έμοιαζε με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί για να φιμωθεί το ζευγάρι.

Αμέσως οι αστυνομικοί βρήκαν τους δύο αυτούς υπόπτους οι οποίοι τελικώς ομολόγησαν τις πράξεις τους

Μάλιστα κατά την δεύτερη έρευνα των αρχών στο σπίτι των δραστών βρήκαν μέσα σε τενεκέ με λάδι τα χρήματα και τα τιμαλφή του ηλικιωμένου ζευγαριού τα οποία και επιστράφηκαν.


Πηγή : cretapost.gr


Αυτοί είναι οι δύο ληστές που μπήκαν στο σπίτι του 88χρονου στη Γλυφαδα και αυτός τους πυροβόλησε


Τα στοιχεία των δύο ληστών που στις 27 Μαρτίου μπήκαν στο σπίτι του 88χρονου στη Γλυφάδα με το πρόσχημα ότι θέλουν μια μπάλα που έπεσε στην αυλή και με μοναδικό σκοπό να τον ληστέψουν έδωσε η αστυνομία.

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο (2) ατόμων, οι οποίοι στις 26-3-2018, διέπραξαν ληστεία σε οικία ηλικιωμένου στην Γλυφάδα και συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Γλυφάδας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟ Αριστοτέλη του Χρήστου και της Ευσταθίας, γεννηθέντα στις 26-12-2000 στην Αθήνα



(επ) KRISTO (ον) Gorgo του Piro και της Tasho , γεννηθέντα στις 13-1-1990 στην Αλβανία



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση τους και την αξίωση της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων με ταυτοποίηση ενδεχομένως και άλλων παθόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8986895 του Τμήματος Ασφάλειας Γλυφάδας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Συνελήφθη μετά από 40 χρόνια ο δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ



Ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στις ΗΠΑ και είχε καταφέρει μυστηριωδώς να διαφύγει της σύλληψης επί σαράντα χρόνια. Στη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980 «ο δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ» βίασε περίπου 50 γυναίκες και δολοφόνησε 12 ανθρώπους, ενώ διέπραξε 120 ληστείες.

Ο Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο, πρώην αστυνομικός που φέρεται να είναι αυτός που τρομοκρατούσε την Καλιφόρνια και είχε προκαλέσει φρίκη σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, συνελήφθη χθες Τετάρτη, αφού οι αρχές τον εντόπισαν μέσω του DNA του στο Σακραμέντο.


«Την Τρίτη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης» εναντίον του Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο και προσφυγές για φόνους και βιασμούς κατατέθηκαν σε πολλές κομητείες της Καλιφόρνια, δήλωσε η εισαγγελέας του Σακραμέντο Αν Μαρί Σούμπερτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνελήφθη από τους αστυνομικούς οι οποίοι τον περίμεναν να βγει από το σπίτι του, σε ένα προάστιο του Σακραμέντο. Έκπληκτος δεν προέβαλε αντίσταση, εξήγησε ο σερίφης Σκοτ Τζόουνς.


Ο Ντι Άντζελο φέρεται να έχει διαπράξει 12 φόνους, περίπου 50 βιασμούς συχνά ιδιαίτερα βίαιους και 120 ληστείες στην Καλιφόρνια από το 1976 ως το 1986, σύμφωνα με το FBI. Πλέον κινδυνεύει να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στη φυλακή.

Οι ηλικίες των θυμάτων του ήταν μεταξύ 14 και 41 ετών. Τα περισσότερα εγκλήματά του διαπράχθηκαν στα περίχωρα του Σακραμέντο, όμως κάποια έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο και κατά μήκος του νότιου τμήματος των ακτών της Καλιφόρνια ως την κομητεία Όραντζ.

«Όλοι φοβόντουσαν»

Έμπαινε στα σπίτια των θυμάτων του, καμιά φορά όταν τα σπίτια ήταν άδεια, κρυβόταν και προετοιμαζόταν. Επιτιθόταν συχνά σε γυναίκες που έμεναν μόνες όταν κοιμόντουσαν ή σε ζευγάρια. Αφού έδενε τους άνδρες, βίαζε τις γυναίκες μπροστά τους. Συνήθιζε μάλιστα να κλέβει προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων του, όπως μανικετόκουμπα με τα αρχικά τους.

Τους δύο πρώτους φόνους τους διέπραξε τον Φεβρουάριο του 1978.

Ο Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο ήταν αστυνομικός στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1970, όμως αποπέμφθηκε για κλοπή σε κατάστημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Sacramento Bee.

«Είναι πιθανό να διέπραξε αυτά τα εγκλήματα όταν εργαζόταν στην αστυνομία», δήλωσε ο σερίφης Τζόουνς, προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να το ξεκαθαρίσουν.

«Έχει έρθει η ώρα να αναπνεύσουν τα θύματα και (…) να δοθεί τέλος στην αγωνία που είχαν τα τελευταία 40 χρόνια», επεσήμανε ο Μπρους Χάρινγκτον με τρεμάμενη φωνή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο αδελφός του και η κουνιάδα του δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους το 1980, με τον Ντι Άντζελο να είναι ο βασικός ύποπτος.

Η έρευνα για τον φόνο είχε παγώσει εδώ και δεκαετίες, όμως τις τελευταίες έξι ημέρες σημειώθηκε μια αναπάντεχη τροπή, υπογράμμισε η Σούμπερτ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι αρχές έλαβαν το δείγμα του DNA που οδήγησε στη σύλληψη του υπόπτου.

Τα εγκλήματα του δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ επηρέασαν πολλούς Καλιφορνέζους: «Είχε σημαντική επίδραση στην οικογένειά μας. Ο πατέρας μου αγόρασε όπλο, το όπλιζε κάθε βράδυ και το έκρυβε κάτω από το μαξιλάρι του. Όλο το τετράγωνο φοβόταν. Μια μέρα ο μικρός μου αδελφός που ήταν πολύ μικρός τότε έπαιζε στο κρεβάτι, βρήκε το όπλο και πυροβόλησε τον πατέρα μου», διηγήθηκε η Πένι Ράιαν, γειτόνισσα του υπόπτου.

Η ιστορία του «δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ» έγινε βιβλίο από την Αμερικανίδα συγγραφέα Μισέλ ΜακΝαμάρα με τίτλο «Και εξαφανίζομαι μέσα στη νύκτα», το οποίο κυκλοφόρησε φέτος.


ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Και όμως κυκλοφορεί ελεύθερος ακόμα χωρίς να υποστεί καμία συνέπεια της ξεφτίλας του



Η απόλυτη παρακμή και κατάντια της χώρας από ένα μάλλον συνδικαλιστή της ΔΕΗ σε μία φωτογραφία.

Αυτός που ακόμα να συλληφθεί και να έχει συνέπειες για τις πράξεις του, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το πού βρίσκεται και τη σημασία του μνημείου διεθνώς, πατώντας το και βεβηλώνοντας το.



Να πατάς και να παίζει το κομπολόι του σε ένα κενοτάφιο που συμβολίζει τους αιώνιους αγώνες των Ελλήνων που έχουν δώσει το αίμα τους για την πατρίδα είναι μεγάλη ξεφτίλα και θα πρέπει ο συγκεκριμένος εκτός από την χλεύη να υποστεί και τις συνέπειες του νόμου.




Ασταμάτητος και προκλητικός ο Ρουβίκωνας εισέβαλε στο Βρετανικό Συμβούλιο



Εκμεταλλευόμενος τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, ο Ρουβίκωνας κάνει ότι θέλει όποτε θέλει και δεν τον πειράζει κανένας.

Πριν από λίγο έγινε έφοδος του Ρουβίκωνα στο Βρετανικό Συμβούλιο στο Κολωνάκι, όταν περίπου 20 αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Φιλικής Εταιρείας και πέταξαν τρικάκια. 

Οι προκλητικές σχέσεις του με την κυβέρνηση είναι πέρα κάθε αμφισβήτησης και αποδεικνύονται πάλι σήμερα αφού δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή




Ο ΕΟΠΥΥ μπλοκάρει τη μετάβαση δίχρονου για εγχείριση στην Αγγλία



Ονομάζεται «φυλοσύνδετη ανοσοποιητική δυσλειτουργία, πολυενδοκρινοπάθεια και εντεροπάθεια» και είναι πιο γνωστή ως σύνδρομο IPEX. Μάλιστα, μόλις στις 27 Δεκεμβρίου 2017 η κυβέρνηση τη συμπεριλάβε στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (50%), ο οποίος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με την ένδειξη «μεσοβαρή και πρώιμη έναρξη αυτοάνοσης εντεροπάθειας, ινσουλινοεξαρτώμενο».

Ομως, αυτό δεν εμπόδισε τον ΕΟΠΥΥ να απορρίψει την αίτηση δίχρονου (!) για μετάβαση σε δημόσιο νοσοκομείο της Αγγλίας για θεραπεία!

Αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση του Χρήστου – Εμμανουήλ από την Πτολεμαΐδα αποτελεί πραγματική γροθιά στο στομάχι της ελληνικής κοινωνίας. Το παιδί γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 2016 και πάσχει από μια σπάνια μετάλλαξη του συνδρόμου IPEX, η οποία συναντάται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έκτοτε μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Σήμερα, εξακολουθεί να βρίσκεται στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ακλόνητη στο διάδρομο βρίσκεται η 32χρονη μητέρα του, Βασιλική Ε.

Εξαιτίας της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθεί έχει καταστραφεί το φλεβικό σύστημα του οργανισμού του και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορεί πλέον να λαμβάνει ενδοφλεβίως τροφή, καθώς είναι ο μόνος τρόπος σίτισής του και τις απαραίτητες αντιβιώσεις, προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.


Οι γιατροί συνέστησαν στη μητέρα ότι θα πρέπει να αναζητήσει στο εξωτερικό θεραπεία. Υπάρχουν δύο κέντρα: μία κλινική στο Σιάτλ των ΗΠΑ και ένα δημόσιο νοσοκομείο στο Νιούκαστλ της Αγγλίας. Το πρώτο ζητούσε 1,6 εκατομμύριο ευρώ για να προχωρήσει στη θεραπεία. Το δεύτερο ήταν δωρεάν καθώς είναι δημόσιο, δεν δέχεται χρήματα από ιδιώτες και πληρώνεται μόνο μέσω ασφαλιστικών ταμείων. Φυσικά, η μητέρα, η οποία είναι ασφαλισμένη στον ΕΟΠΥΥ, κινήθηκε προς τη δεύτερη λύση.

Κατέθεσε αίτηση, η οποία όμως απορρίφθηκε!

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού κρίνεται αναγκαία η άμεση μετάβαση του παιδιού στο εξειδικευμένο κέντρο Great North Children’s Hospital, Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να νοσηλευτεί στο πλαίσιο γενικής θεραπευτικής αντιμετώπισης και εν συνεχεία να υποβληθεί σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειάς του. Στο συγκεκριμένο κέντρο η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει με δότες τους γονείς, οι οποίοι είναι συμβατοί κατά 50%. Αυτή η μέθοδος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα καθώς οι γιατροί απαιτούν συμβατότητα κατά τουλάχιστον 80%.


Αυτό δεν εμπόδισε το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ να πει ένα μεγάλο «όχι» στο αίτημα της μητέρας. Μάλιστα, στην απόφαση που έλαβε την 20ή Απριλίου επικαλείται ότι «…η προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή από το νοσοκομείο του εξωτερικού δύναται να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Οι θεράποντες ιατροί οφείλουν άμεσα να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο “Η Αγία Σοφία” και συγκεκριμένα με τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για την ακολουθούμενη διαδικασία»! Φυσικά, το Συμβούλιο έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το γεγονός ότι οι γιατροί του «Αγία Σοφία» δεν προχωρούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότες που είναι μόλις 50% συμβατοί, όπως κάνουν οι συνάδελφοί τους στην Αγγλία.


Επιπλέον, η 32χρονη μητέρα έπρεπε να στείλει εξώδικο ώστε να πάρει την απορριπτική απόφαση του ΕΟΠΥΥ, γιατί το Συμβούλιο δεν την έδινε! Η απόρριψη του αιτήματος γκρέμισε τις όποιες ελπίδες της μητέρας. Το αγγλικό νοσοκομείο είχε κάνει ήδη δεκτό το παιδί της και τους περίμενε τη Δευτέρα 23 Απριλίου. Η ημερομηνία πέρασε, το παιδί παραμένει στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου και η δικηγόρος της μητέρας, Αριάδνη Νούκα, κατέθεσε χθες ενώπιον του ΕΟΠΥΥ και του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου αίτηση προς επαναξέταση. Αυτό που προκαλεί πραγματικά εντύπωση και έως ένα βαθμό παραμένει «μυστήριο» είναι η εμμονή του ΕΟΠΥΥ να λέει «όχι» σε νοσηλεία ενός παιδιού σε δημόσιο νοσοκομείο. Οπως λέει η μητέρα του, τα έξοδα νοσηλείας του μικρού Χρήστου-Εμμανουήλ είναι τα ίδια, είτε στην Ελλάδα είτε στην Αγγλία. «Ακόμη και τώρα που είμαστε στο Ιπποκράτειο, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τη νοσηλεία του παιδιού. Μας στέλνει -λάθος- στο “Αγία Σοφία”. Και εκεί θα πληρώσει. Γιατί δεν εγκρίνει το αίτημα να πάμε στην Αγγλία, όπου το παιδί θα έχει ελπίδα σωτηρίας; Δεν είναι ιδιωτική κλινική, είναι δημόσιο νοσοκομείο. Πληρώνεται από ασφαλιστικά ταμεία», είπε στον «Ε.Τ.».

«Η γενική θεραπευτική αντιμετώπιση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα απέτυχε. Με δεδομένο, δε, ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται αυτό το σπάνιο περιστατικό στην Ελλάδα, οι θεράποντες ιατροί ήδη γνωμάτευσαν για μετάβαση του παιδιού στο νοσοκομείο του εξωτερικού. Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω την άρνηση της Πολιτείας και ευελπιστώ μετά την αίτηση επανεξέτασης που υποβάλαμε να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια του μικρού Χρήστου-Εμμανουήλ», δήλωσε η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.



Αγγελος Αγγελίδης
Ελεύθερος Τύπος 


Ν.Δ. : Σε υπόθεση διαφθοράς εμπλέκεται κορυφαίος συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται στενός συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται ότι υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται κορυφαίος συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου έχει παραπεμφθεί πλέον στην Δικαιοσύνη. 

Αυτό ωστόσο δεν απαλλάσσει τον Υπουργό Οικονομικών από την αυτονόητη υποχρέωσή του να δώσει άμεσα και δημοσίως απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν για τον στενό του συνεργάτη. Τον καλούμε λοιπόν να απαντήσει ξεκάθαρα στα εξής:

1. Ο σύμβουλός του που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση μίζας, παραμένει στη θέση του ή έχει απομακρυνθεί μέχρι να διαλευκανθούν οι κατηγορίες που τον αφορούν;

2. Αληθεύει ότι ο καταγγέλλων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει πλήρη γνώση των αριθμών Πρωτοκόλλου ακόμη και εμπιστευτικών εγγράφων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών;

3. Πότε έλαβε ο κ. Τσακαλώτος γνώση της καταγγελίας για τον σύμβουλο του και πότε την διαβίβασε στην Εισαγγελία;

4. Ισχύει ότι η διαβίβαση της καταγγελίας στον Εισαγγελέα έγινε μετά την αποστολή εξωδίκου από τον καταγγέλλοντα, το οποίο ούτως ή άλλως είχε κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές; 

5. Και τέλος ο κ. Τσακαλώτος έχει προχωρήσει στον αυτονόητο πειθαρχικό έλεγχο που προφανώς πρέπει να διεξαχθεί έναντι του στενού του συνεργάτη;».


Νικολοπούλου κατά Πολάκη: Εδρασαν σαν συμμορία με σκοπό να βλάψουν τον σύζυγό μου


Ανακοίνωση με αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και των οργάνων του, από τη σύζυγο του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

«Ζημίωσαν 3 εκατ. Ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο για να βλάψουν την οικογένειά μου», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της κ. Νικολοπούλου, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης και τα όργανά του να βλάψουν εμένα και την οικογένειά μου τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Έδρασαν ως μια συμμορία που ενήργησε με δόλο, με σκοπό να βλάψουν τον σύζυγό μου, Γιάννη Στουρνάρα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σήμερα, αυτοπρόσωπος, κατήγγειλε το αδίκημα στην εισαγγελέα διαφθοράς, κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για απιστία στην υπηρεσία κατά κάθε υπευθύνου και αρμοδίου για την έκδοση της Α.Π. 941/24-3-2017 Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», η οποία αποτελεί Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ με Απόφαση Ένταξης της Πράξης με αριθμό 3171/10-6-2009 και με αποτέλεσμα τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου με το ποσό κατ’ ελάχιστον των 2.992.821,7 ευρώ και κατά μέγιστον των 3.344.918,432 ευρώ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για να μπορούν ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης και τα όργανά του να βλάψουν εμένα και την οικογένειά μου τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Έδρασαν ως μια συμμορία που ενήργησε με δόλο, με σκοπό να βλάψουν τον σύζυγό μου, Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, μέσω εμού της ιδίας και ενώ γνώριζαν ότι η πράξη τους αυτή είναι κακούργημα και ζημιώνει βάναυσα το Ελληνικό Δημόσιο, εντούτοις δεν δίστασαν ούτε στιγμή να το τελέσουν. Τουναντίον μηχανορράφησαν, ραδιούργησαν, εκβίασαν προκειμένου με αριστοτεχνικό τρόπο να επιτελέσουν τον σκοπό τους, επιστρατεύοντας υπαλλήλους και στελέχη δημόσιας διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας.

Αυτοπροσώπως σήμερα κατήγγειλα το αδίκημα στην εισαγγελέα διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά για απιστία στην υπηρεσία (άρθρ. 256 ΠΚ εν συνδ. προς άρθρ. 1 παρ.1 Ν. 1608/1950) κατά κάθε υπευθύνου και αρμοδίου για την έκδοση της Α.Π. 941/24-3-2017 Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», η οποία αποτελεί Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ με Απόφαση Ένταξης της Πράξης με αριθμό 3171/10-6-2009 και με αποτέλεσμα τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου με το ποσό κατ’ ελάχιστον των 2.992.821,7 ευρώ και κατά μέγιστον των 3.344.918,432 ευρώ.

Ευθύνες για τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου έχουν ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και άλλοι αρμόδιοι δημόσιοι υπάλληλοι. Έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα επιληφθεί και θα πράξει τα δέοντα.

Θέλω να διαβεβαιώσω προς κάθε κατεύθυνση ότι θα χρησιμοποιήσω κάθε νόμιμο μέσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποκατασταθεί η ζημία που έχω υποστεί εγώ, η οικογένειά μου και η εταιρεία μου. Έχω εμπιστοσύνη στο κράτους δικαίου και τους θεσμούς της χώρας μου».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ