Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Στο 24% ο φόρος στις επιχειρήσεις από φέτος και στο 20% το 2020


Μειώνεται για την τρέχουσα χρήση ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο φόρος στα μερίσματα που θα διανεμηθεί το 2020 θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα.  Οι αλλαγές αυτές δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναγκάζονταν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές να δίνουν στο κράτος το 55% των κερδών τους. Οι αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων το 2019 δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό, αλλά τον επόμενο, καθώς οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν τον μειωμένο φόρο το 2020 και αντίστοιχα οι μειώσεις του επόμενου έτους θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2021. Για το επόμενο έτος το κόστος υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ το 2021. Με βάση τα παραπάνω, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) από 35,2% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 27,8% το 2019 και στο 24% το 2020. Ακολουθούν δύο παραδείγματα:

1. Επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 100.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 28.000 ευρώ. Για το ποσό που απομένει (72.000 ευρώ), εφόσον διανεμηθεί, θα καταβληθούν επιπλέον 7.200 ευρώ. Δηλαδή, η επιχείρηση θα πληρώσει συνολικά 35.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος θα μειωθεί στις 24.000 ευρώ, ενώ ο φόρος στα διανεμόμενα (μέρισμα που θα κοπεί το 2020) στις 3.600 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει 27.600 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται σε 7.600 ευρώ.  Η ίδια επιχείρηση το 2020 (με τη μείωση του συντελεστή στο 20%) και εφόσον διανείμει μέρισμα θα πληρώσει 24.000 ευρώ, δηλαδή θα γλιτώσει 11.200 ευρώ σε σχέση με σήμερα.

2. Επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 500.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 140.000 ευρώ. Για το ποσό που απομένει (360.000 ευρώ), εφόσον διανεμηθεί, θα καταβληθούν επιπλέον 36.000 ευρώ. Δηλαδή, η επιχείρηση θα πληρώσει συνολικά 176.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος θα μειωθεί στις 120.000 ευρώ, ενώ ο φόρος στα διανεμόμενα στις 19.000 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει 139.000 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται στις 37.000 ευρώ.

Η ίδια επιχείρηση το 2020 (με τη μείωση του συντελεστή στο 20%) θα πληρώσει συνολικά (για φόρο και διανομή μερίσματος) 120.000 ευρώ, δηλαδή θα γλιτώσει 56.000 ευρώ σε σύγκριση με το παλαιό καθεστώς.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τα πάνω κάτω στην Υγεία: Τι αλλάζει σε ραντεβού, φάρμακα και νοσοκομεία



Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της υγείας ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει προ των πυλών δέκα νομοσχέδια, τα οποία θα προωθηθούν στη Βουλή τους επόμενους μήνες και τα οποία, μεταξύ άλλων θα καθορίζουν τον νέο ρόλο για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το «Έθνος της Κυριακής», οι περισσότερες εξ αυτών ήταν έτοιμες ήδη από τότε που η Ν∆ ήταν στην αντιπολίτευση και θα προωθηθούν σταδιακά είτε μεμονωμένες είτε εντασσόμενες σε άλλα νομοσχέδια. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο σύνολο των λειτουργιών των οργανισμών και των φορέων, καθώς και στο ΕΣΥ, αφού σύμφωνα µε το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλες οι δομές θα «σαρωθούν» και θα αλλάξουν τόσο τρόπο λειτουργίαςμ όσο και πρόσωπα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη πριν από τα νέα αυτά μέτρα, θα προηγηθούν οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών µε δωρεάν εξετάσεις για όλους αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για τις εξετάσεις των καρκινοπαθών.

Δωρεάν εξετάσεις και… SMS

Έτσι λοιπόν, το πρώτο «πακέτο» θα αφορά σε δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του µαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ την ίδια στιγμή θα τεθεί σε εφαρμογή ειδικός μηχανισμός στα νοσοκομεία ώστε να εισάγονται µε διαδικασίες – εξπρές οι καρκινοπαθείς για εξετάσεις και διάγνωση της νόσου.

Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί το σχέδιο ενημέρωσης, ακόμα και µε SMS, σχετικά µε το πότε πρέπει να πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις για όλες τις νόσους, ανάλογα µε την ηλιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων.

Αλλαγές στις διοικήσεις – Τα νέα πρότυπα

Προς τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αλλαγή των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ήδη, σύμφωνα µε πληροφορίες, έχει γίνει προσέγγιση µε στελέχη, μεταξύ αυτών και µε πολλούς που έχουν θητεύσει στο σύστημα Υγείας και θεωρούνται γνώστες του αντικειμένου.

Σχεδιάζεται, επίσης, η ανανέωση των διοικητών των νοσοκομείων, οι οποίοι θα λειτουργούν µε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, το οποίο θα προσιδιάζει στα πρότυπα των μάνατζερ ιδιωτικών κλινικών.

Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές για την αλλαγή των προσώπων, ενώ θα ακολουθηθεί μια νέα διαδικασία που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι µε την τελευταία προκήρυξη µε την οποία απαιτείτο απλώς ένα πτυχίο είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, δρομολογήθηκε η τακτοποίηση των ηµετέρων.

Η αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων μετατοπίζεται μετά την αλλαγή των διοικητών στις ΥΠΕ.

Ο νέος ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αναλάβει νέο ρόλο, µε βασικό «χαρτί» του τις διαπραγματεύσεις των τιμών των υπηρεσιών.

Στελέχη της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι επί της ουσίας δεν έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διαπραγμάτευσης της τιμής, αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε για ελάχιστα φάρμακα και για καμία υπηρεσία.

Τα στελέχη που θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα προέρχονται από τον οικονομικό χώρο, ώστε να μπορεί να γίνεται διαχείριση των οικονομικών δεδομένων, αφού ο Οργανισμός διαχειρίζεται περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν και οι σημερινοί γενικοί διευθυντές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα αναλάβουν ενισχυμένα καθήκοντα, αφού µε εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να ενεργοποιηθούν όλα τα στελέχη της ∆ηµόσιας Διοίκησης.

Νέα πολιτική στα φάρμακα

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει πλήρως το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, ενώ σταδιακά ευελπιστεί µε τα μέτρα που θα ληφθούν να μειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate), για τις οποίες πιέζουν, άλλωστε, και οι δανειστές.

Σημειώνεται ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο τελευταίος νόμος του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος προέβλεπε αυξήσεις σε φάρμακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Τιμών που είχε ετοιμαστεί για να βγει λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, θα αυξανόντουσαν οι τιμές σε 2.450 φάρμακα και το κόστος υπολογιζόταν στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει μια διαβούλευση µε τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στα νέα φάρμακα, αυτά θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, εφόσον θα έχουν περάσει αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητά τους.

Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος φορέας (ΗΤΑ), µέσω του οποίου θα ελέγχονται όλες οι θεραπείες. Γι’ αυτό και αναζητείται πρόσωπο ανεξάρτητο που να γνωρίζει τον τομέα των φαρμάκων και να μπορεί να «κουρεύει» τα φάρμακα τα οποία αποδεδειγμένα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Εθνικός Οργανισμός ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα μετατραπεί σε έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε προβλήματα δηµόσιας υγείας.

Όλα τα κονδύλια που θα του διατίθενται θα ελέγχονται πλήρως από την ειδική ομάδα που θα δημιουργηθεί από το Μαξίμου για την αξιολόγηση του έργου ανά τομέα ξεχωριστά.

∆εν αποκλείεται, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, να μετατραπεί και πάλι σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου για να μπορεί να κινείται µε γρήγορους ρυθμούς.

Κατάργηση του καπνίσματος και η στήριξη της ΕΛ.ΑΣ.

Προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί για την κυβέρνηση η άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αφού έχει συνδυαστεί µε την πρόληψη των ασθενειών που σε βάθος χρόνου θα εξοικονομήσει κονδύλια από το σύστημα υγείας.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, άλλωστε, ότι πλέον η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να περάσει σε μια εποχή ελεύθερη από καπνό. Tο πρόβλημα φαίνεται, ωστόσο, να εστιάζεται στην πλήρη κατάργηση του καπνίσματος στους δηµόσιους χώρους, δηλαδή και στα εστιατόρια, στις καφετέριες και στα σημεία ψυχαγωγίας.

Αξίζει, βέβαια να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που διατηρούν κέντρα ψυχαγωγίας, οι οποίοι θεωρούν ότι το μέτρο θα βλάψει την κίνηση των πελατών τους, σε μια χώρα που το κάπνισμα, θεωρείται… ένα με τη διασκέδαση για τους καπνιστές.

Γι’ αυτό άλλωστε θα ενεργοποιηθεί και η Αστυνομία, προκειμένου ο νόμος να εφαρμοστεί πλήρως.


Πηγή : in.gr


Η Ελλάδα αποκτά κλίμα Λιβύης προειδοποιούν οι επιστήμονες



Ως ένα ακόμη σήμα κινδύνου υποδέχονται οι ειδικοί το νέο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Αυτό που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα δεν είναι μόνο η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο της υπερθέρμανσης αλλά και το εύρος: μολονότι υπήρχαν και στην προβιομηχανική εποχή περίοδοι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, ποτέ το φαινόμενο δεν είχε εκδηλωθεί συγχρόνως σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του πλανήτη.

Η πιο θερμή περίοδος της Γης τα τελευταία 2000 χρόνια

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα ομάδας παλαιοκλιματολόγων από τη Γαλλία, οι οποίοι με βάση τη μελέτη 700 κλιματικών δεικτών συμφώνησαν πως η Γη ζει την πιο θερμή της περίοδο τα τελευταία 2000 χρόνια. «Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα σωστή», σημειώνει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Ο ίδιος σημειώνει πως ο καύσωνας αυτός είναι ανάλογος καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 και λίγο πιο δυνατός από τον καύσωνα του 2010. «Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της συχνότητας του φαινομένου είναι ανάλογη με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Το ευτύχημα τουλάχιστον είναι πως τα θύματα μειώνονται» προσθέτει υπενθυμίζοντας πως στον μεγάλο καύσωνα του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 60.000 άνθρωποι.

Σε αυτήν την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 2000 χρόνων, ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Λίνγκεν της Κάτω Σαξονίας, ενώ στο Παρίσι η θερμοκρασία μετρήθηκε στους 42 βαθμούς σπάζοντας το ρεκόρ των 40,4 βαθμών που κρατούσε από το μακρινό 1947.

Οι πιθανότητες για ανάλογο καύσωνα στην Ελλάδα.

Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να δούμε ανάλογα φαινόμενα και στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα πλήξει ένας τέτοιος καύσωνας την Ελλάδα. «Πέρυσι δεν είχαμε καύσωνες, φέτος μπορεί να έχουμε. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης που να είναι αξιόπιστα» σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, επισημαίνει πως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη η εκδήλωση του φαινομένου και στη δική μας περιοχή. «Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και είναι για πέντε - έξι μέρες. Ωστόσο, η αστάθεια στην ατμόσφαιρα χτυπάει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χτυπήσει και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, θα εκδηλώνεται όλο και με πιο ακραίο τρόπο» εξηγεί.

Αυτό σημαίνει πως εάν οι καύσωνες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, στη νότια θα ξεπεράσουν ενδεχομένως ακόμη και τους 45; «Μελέτες έχουν δείξει πως το κλίμα της Ελλάδας θα μοιάσει με αυτό της Λιβύης. Η Βρετανία μπορεί να έχει ένα κλίμα ανάλογο με αυτό του Μαρακές. Όχι αύριο αλλά σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που ξέρουμε ως μεσογειακό κλίμα» απαντά.

«Οι πόλεις» συμπληρώνει ο κ. Πετράκης «έχουν ανάγκη από την βραδινή δροσιά. Όλη την ημέρα ψήνονται στον ήλιο, το βράδυ περιμένουν ένα μελτέμι για να αναπνεύσουν, αλλιώς έχουν τελειώσει». Το πρόβλημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τα αστικά κέντρα. «Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα» προσθέτει.

Βασική αιτία η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες

Ο ίδιος σημειώνει πως σε ποσοστό που φτάνει το 95% το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει πλέον το 99% των επιστημόνων διεθνώς. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων» λέει. «Οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να πάψουν να είναι και οι μεγάλοι αρνητές. Πρέπει να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για να αναληφθεί από κοινού δράση» συμπληρώνει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ελεγκτικό Συνέδριο: Ο Μαντέλης πρέπει να πληρώσει τη «μίζα» των €230.000 που πήρε από την Siemens


Ο Τάσος Μαντέλης προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη καταλογισμού σε βάρος του - Παράλληλα διατάχθηκε η διαγραφή των χαρακτηρισμών σε προηγούμενη εισήγηση γενικού επιτρόπου Επικρατείας περί «εσχάτης κατάντιας ανδρός»

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης πρέπει να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), που είχε λάβει από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και δεν τα περιέλαβε στην δήλωση περιουσιακής κατάστασής του (πόθεν έσχες), έκρινε οριστικά και αμετάκλητα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τα 450.000 μάρκα είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα «Canadian Imperial Bank of Commerce Ltd» της Ελβετίας, σε δύο δόσεις. Η πρώτη κατάθεση έγινε 3.11.1998 και ήταν της τάξεως των 200.000 μάρκων και η δεύτερη έγινε 8.2.2000 και ήταν 240.000 μάρκα.

Τον επίμαχο λογαριασμό τον είχε ανοίξει ο επιχειρηματίας και κουμπάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών, Γιώργος Τσουγκράνης με την  κωδική ονομασία «Α. ROCOS» και συνδικαιούχος του λογαριασμού ήταν η Αγγελική Ρεγγίνα, κόρη του πρώην βουλευτή Επικρατείας.

Ο Τάσος Μαντέλης για τις «χορηγίες» αυτές που έλαβε από την Γερμανική εταιρεία, καταδικάστηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για το αδίκημα του ξεπλύματος  βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) σε φυλάκιση 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της δωροδοκίας, λόγω παραγραφής. Μάλιστα, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης,   πριν την δίκη στο Εφετείο κατέθεσε το ποσό των 230.000 ευρώ υπέρ του Δημοσίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι «το μαύρο χρήμα» αφορούσε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση (προμήθεια ψηφιακών παροχών) του δικτύου του ΟΤΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντέλης υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τα ταμεία της Siemens η οποία στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων της, ήθελε να συνδράμει ως «πολιτικός φίλος» στην ενίσχυση τον προεκλογικό του αγώνα με «χορηγίες».

Όμως, ο τότε γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιος  Σχοινιωτάκης, μετά από έκθεση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής που του διαβιβάστηκε, προέβη στον καταλογισμό των 230.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο ισόποσο περιουσιακό όφελος που είχε ο Τάσος Μαντέλης κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του.  Η προέλευση του εν λόγω ποσού, σύμφωνα με τον κ. Σχοινιωτάκη, δεν δικαιολογείται, αφού ήταν από τις «χορηγίες» της Siemens.  

Ο Τάσος Μαντέλης προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη καταλογισμού σε βάρος του. Μεταξύ των ισχυρισμών που προέβαλε ήταν αφενός ότι το ποσό των 230.000 ευρώ έχει δεσμευτεί στον επίμαχο λογαριασμό της Ελβετικής Τράπεζας και αφετέρου ότι ήδη έχει επιστρέψει το ποσό στο Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Τάσου Μαντέλη, ενώ διέγραψε από την αρχική εισήγηση του Γεώργιου  Σχοινιωτάκη προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που είχαν γίνει στο πρόσωπο του πρώην υπουργού.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν στην υπ΄ αριθμ. 705/2019 απόφαση της Ολομέλειας, ότι η επίμαχη «χορηγία» της Siemens προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών «προέρχεται από μη νόμιμη πηγή εσόδων και ως εκ τούτου, συνιστά παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο το "απέκτησε αδικαιολόγητα" κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως βουλευτής Επικρατείας «από μη εμφανείς πηγές», ενώ η προέλευση του «δεν δικαιολογείται».

Παράλληλα, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταρρίπτει  τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού περί «χορηγίας», καθώς αφενός επικαλείται την ομολογία του, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ότι έλαβε τα χρηματικά ποσά από την Γερμανική εταιρεία και αφετέρου τον παράνομο τρόπο κτήσης, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός εμφανίστηκε σε άλλο πρόσωπο.

Απορρίφθηκε, ακόμη, ο ισχυρισμός του Τάσου Μαντέλη ότι η προέλευση των 230.000 ευρώ δεν είναι παράνομη και κατά συνέπεια αδικαιολόγητη, καθώς «πρόκειται για νόμιμες χορηγίες προς κάλυψη μελλοντικών προεκλογικών δαπανών», οι οποίες δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του νομοθετικού πλαισίου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες (νόμος 2429/1996), αφού δεν του δόθηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο αδικαιολόγητος χαρακτήρας της κτήσης του επίμαχου ποσού από «μη νόμιμες πηγές», σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι παρέλειψε να το συμπεριλάβει στο πόθεν έσχες.

Διαγραφή ανάρμοστων φράσεων

Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ανάρμοστες φράσεις που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του Γεωργίου Σχοινιωτάκη, πρέπει να διαγραφούν, καθώς σύμφωνα με τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), θίγουν τη προσωπικότητα, την τιμή και την υπόληψή του και παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο πρώην γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ε.Σ. στην εισήγησή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε, ότι οι ενέργειες του  «καθιστούν ένοχο τον πρώην υπουργό για αθέμιτο και παράνομο πλουτισμό» και ότι «πήγε στη Βουλή για να κοροϊδέψει» (σ.σ.: Ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής), ενώ έκανε λόγο για «εσχάτη κατάντια ανδρός».

Παναγιώτης Τσιμπούκης
Πηγή : protothema.gr


Φεύγουν οι φυλακές Κορυδαλλού οι κάτοικοι θα νιώσουν ασφάλεια και αναβάθμιση της περιοχής τους



Να φύγει από την περιοχή του Κορυδαλλού το σωφρονιστικό κατάστημα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πολυκατοικίες, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις και έχει βρεθεί στην επικαιρότητα για διάφορα περιστατικά όπως απειλές σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων, εξεγέρσεις, συμπλοκές, θανάτους και αυτοκτονίες κρατουμένων, αποδράσεις ακόμα και με ελικόπτερα κ.ά. θέλει η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ανοικτά τις προθέσεις του  περί μετατροπής του χώρου όπου βρίσκονται οι φυλακές Κορυδαλλού σε πάρκο αναψυχής και πολιτισμού. 

Το θέμα είναι πού θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι και το προσωπικό των φυλακών και κανένας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ο υπουργός  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Μεριμνούμε με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κατάστημα εκτός αστικού ιστού, εντός Αττικής και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα είναι πλησίον των δύο Εθνικών Οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας ή της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΤΑ ΝΕΑ εντός των προσεχών ημερών, πιθανότατα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα εξεταστούν οι προτάσεις για τη μετεγκατάσταση από αρμόδια επιτροπή την οποία αποτελούν στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας. Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν παλιές εγκαταστάσεις του Στρατού που τηρούν τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ενδεικτικά μια τέτοια εγκατάσταση που θα μπορούσε να «μεταμορφωθεί» σε φυλακή είναι το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων του Αυλώνα ενώ στις υποψήφιες είναι και έκταση με παλιές αποθήκες πυρομαχικών στη Μαλακάσα. Από «κόσκινο» εξάλλου αναμένεται να περάσουν και εκτάσεις ή ανενεργά στρατόπεδα στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, δηλαδή κοντά στην Αττική ή την Εθνική Οδό.

Κάθε άλλο παρά σύντομη και εύκολη είναι όμως η «μετακόμιση» των φυλακών από τον Κορυδαλλό σε άλλη περιοχή καθώς χρειάζεται μια σειρά διαδικασιών ώστε οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις να περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να ξεκινήσει η μετατροπή σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Σημειώνεται πως εκτός από τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκ νέου δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ'.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως θα λειτουργήσει σωφρονιστικό κατάστημα και στην περιοχή της Δράμας.


Με πληροφορίες απο ΤΑ ΝΕΑ


Κάηκε σκάφος ολοσχερώς σε παραλία


Το ατύχημα έγινε στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, όταν σημειώθηκε έκρηξη στη μηχανή σκάφους, στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια με πέντε άτομα. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε ωστικό κύμα, το οποίο έριξε το ένα παιδί της οικογένειας στη θάλασσα.


Από την πτώση στο νερό, τραυματίστηκαν η μητέρα και δύο από τα παιδιά της. 

Το ατύχημα εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων λουόμενων, λίγα μέτρα μόλις από την παραλία.

Το σκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς μέσα σε λίγα μόνο λεπτά με τους λουόμενους να σπεύδουν να βοηθήσουν.


Στο σημείο κλήθηκαν ασθενοφόρα που έσπευσαν για τους τραυματίες, η κατάσταση των τριών ατόμων που τραυματίστηκαν από την έκρηξη στο σκάφος, δεν εμπνέει ανησυχία. 




3,9 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο



Σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί, 31 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες για ζημιές.




Νεαρός σώζει 6χρονο από το στόμα ενός πίτμπουλ



O 19χρονος άκουσε τις απεγνωσμένες κραυγές του μικρού γείτονά του και γλίτωσε τον 6χρονο στο Τέξας των ΗΠΑ...

Ο Μέισον έπαιζε μπροστά από το σπίτι του με δύο άλλους συνομήλικούς του, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ένας πίτμπουλ που του επιτέθηκε, τον έριξε κάτω και άρχισε να τον δαγκώνει.

Τα άλλα δύο παιδιά πρόλαβαν και έφυγαν, με τον μικρό να φωνάζει βοήθεια.

Ο Γκραντ Μπράουν που έμενε λίγα σπίτια πιο κάτω,  χωρίς να το σκεφτεί άρχισε να τρέχει προς το μέρος του Μέισον, φωνάζοντας στο πίτμπουλ.

Εκείνο τότε άφησε τον 6χρονο, και άρχισε να κυνηγά τον Γκραντ, τον οποίο έριξε κάτω και άρχισε να του επιτίθεται.

Ο 19χρονος την γλίτωσε με ένα κόψιμο στο χέρι και ο Μέισον; χρειάστηκε να κάνει απλά κάποια ράμματα στο κεφάλι, χωρίς να είναι κάτι σοβαρό.




Νέο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών το βράδυ του Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη.



Γκέτο Πακιστανών που πουλάνε προστασία σε καταστήματα!!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr, ομάδα περίπου 15 Πακιστανών επιτέθηκε σε ομοεθνείς του στην οδό Σπυρίδωνος Χατζητσίρου, πίσω από το κτίριο της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Κατά την συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο άτομα στα οποία παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες από κλιμάκιο του ΕΚΑΒ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αρκετοί από τους εμπλεκομένους κρατούσαν ρόπαλα, σιδερολοστούς και μαχαίρια.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι δράστες της επίθεσης είχαν τραπεί ήδη σε φυγή.

Αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ, προσήγαγαν επτά άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου για έλεγχο των εγγράφων και συλλογή στοιχείων για το περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr, αιτία του επεισοδίου ήταν η άρνηση ενός Πακιστανού ιδιοκτήτη Μίνι Μάρκετ να πληρώσει χρήματα σε ομοεθνείς του για να του παρέχουν προστασία.






Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεών του στα Υπουργεία.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό, κ. Μάκη Βορίδη και τους Υφυπουργούς κ.κ. Φωτεινή Αραμπατζή και Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ατζέντα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά φιλόδοξη, όχι μόνο διότι είναι μια πολιτική που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά και διότι έχουμε θέσει την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, τα οποία και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Αλλά για να τα αξιοποιήσουμε, όπως είπε και ο Υπουργός, πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφενός για να υπερασπιστούμε τα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών, αφετέρου για να τους διευκολύνουμε να κάνουν την απαραίτητη μετάβαση σε μια έξυπνη γεωργία, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα αυξάνει και την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων.

Θέσαμε και μια σειρά από άλλες σημαντικές προτεραιότητες, όπως η σωστή και γρήγορη αξιοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλιεία, όπου υπάρχουν, δυστυχώς, σημαντικές καθυστερήσεις που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τον νέο Νόμο για τους Συνεταιρισμούς, ο οποίος εντάσσεται στα πρώτα δέκα νομοσχέδια, τα οποία και θα ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να κάνουμε τη συνεργασία των αγροτών, τις Ενώσεις Παραγωγών, τα νέα συνεταιριστικά σχήματα πιο εύκολα, λιγότερο γραφειοκρατικά και να τους δώσουμε και τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Και βέβαια, θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα – το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπου θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας προϊόντα, που δεν είναι ελληνικά, ως ελληνικά. Και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο και όλοι οι ελεγκτικοί φορείς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό στη ρίζα του. Και θέλω και εδώ να κάνω μια προειδοποίηση προς όλες και όλους ότι τα πράγματα στον τομέα αυτό θα αλλάξουν. Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα κυκλώματα και θα τα αντιμετωπίσουμε.

Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχηθώ στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, στον Υπουργό, στους Υφυπουργούς καλή επιτυχία, καλή δύναμη. Να τους πω ότι περιμένω, όχι μόνον εγώ, αλλά ολόκληρος ο παραγωγικός κόσμος, ο αγροτικός κόσμος της χώρας, οι κτηνοτρόφοι μας, οι αλιείς μας, πολλά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και βλέπουμε όχι μόνο τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία. Ένας ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας που θα παράγει ποιοτικά προϊόντα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος παραγωγής, στην πρώτη γραμμή του αναπτυξιακού σχεδίου για το μέλλον της χώρας.

Και πάλι, συγχαρητήρια. Καλή δουλειά σε όλες και όλους»


Έπιασαν τον δήθεν τεχνικό της ΔΕΗ που βούτηξε 110.000 ευρώ από γιαγιά



Ο απατεώνας τεχνικός της ΔΕΗ παγίδεψε μια γριούλα 84 ετών και της βούτηξε 110.000 ευρώ, που είχε στο σπίτι. Οι γρήγορες ενέργειες των αστυνομικών της ασφάλειας Λαμίας κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του απατεώνα και τελικά να του περάσουν χειροπέδες.

Πρόκειται για έναν 41χρονο από το Ζεφύρι Αττικής, ο οποίος έχει απασχολήσει πολλές φορές τις Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις και συνελήφθη το Σάββατο (27-07-2019) κοντά στο σπίτι του, στο Ζεφύρι.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αστυνομικό μέγαρο Λαμίας και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Λαμίας. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν βρεθεί τα χρήματα που πήρε από την ηλικιωμένη.

Η ηλικιωμένη γυναίκα πίστεψε ότι μπροστά της είχε έναν τεχνικό της ΔΕΗ ο οποίος της είπε ότι υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και έπρεπε να κοιτάξει το ρολόι. Αφού έκανε ότι έφτιαχνε το ρολόι και της είπε ότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της ο αθεόφοβος της ζήτησε για τον κόπο του και 100 ευρώ! Έτσι, κατάλαβε που έκρυβε τα χρήματά της η 84χρονη γυναίκα.

Ο απατεώνας στην αρχή έφυγε, λίγο αργότερα όμως επέστρεψε πήγε στην κρυψώνα της γιαγιάς σε εξωτερικό μέρος του σπιτιού και έκλεψε όλα τα χρήματα που υπολογίζονται πάνω από 110.000 ευρώ!


Απίστευτο: Τεράστιο κύμα «καταπίνει» παραλία γεμάτη κόσμο



Πανικό στους λουόμενους, παραλίας παραλία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο η οποία ήταν γεμάτη από κόσμο, προκάλεσε ένα… γιγαντιαίο κύμα που άρχισε να κατευθύνεται κατά πάνω τους.

Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, ένα μεγάλο κύμα άρχισε να φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα να κατευθύνεται προς την ακτή.

Η παραλία ήταν γεμάτη κόσμο που είτε κολυμπούσε, είτε ήταν ξαπλωμένοι και ανέμελοι στις ξαπλώστρες τους. Πλανόδιοι περνούσαν από μπροστά τους πουλώντας τα εμπορεύματά τους.

Και ξαφνικά έγινε μύλος! Το κύμα έγινε… τσουνάμι και με το που έσκασε στην ακτή «κατάπιε» στην κυριολεξία τα πάντα!

Ξαπλώστρες, ομπρέλες, πλαστικές καρέκλες, τσάντες, άνθρωποι, καρότσια με εμπορεύματα, ουρλιαχτά, πανδαιμόνιο και άνθρωποι να κυνηγούν τα πράγματά τους!



Πηγή : in.gr


Ανήθικοι παντού! Συντάξεις έως 24.000 ευρώ το μήνα έδινε ο νόμος Κατρούγκαλου



Ανήθικος η ανίκανος ο Κατρούγκαλος; Η και τα δύο; 

Σοκ προκάλεσαν όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη για τις συντάξεις μαμούθ που έδινε ο Κατρούγκαλος την ώρα που έκοβε επικουρικές.

Το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας του εν λόγω νόμου, ο οποίος δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι.

«Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ το μήνα, 24.000 ευρώ το μήνα.  Αυτό σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας.

«Έδωσα την εντολή για το αυτονόητο, δεν κοίταξα να δω αν είναι νόμιμες ή μη, αλλά ηθικά δεν μπορούσα να εκδώσω τέτοιου είδους συντάξεις» είπε και πρόσθεσε «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε» ενώ πρόσθεσε ότι «μερικές από αυτές τις συντάξεις είχαν ήδη δοθεί, δεν τις πρόλαβα. Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα όπως αναρωτιούνται όλοι οι Έλληνες, αν «είναι ανικανότητα ή δολιότητα; Ένα από τα δύο υπάρχουν. Δεν νοείται υπουργός να γνωρίζει την εξέλιξη του ασφαλιστικού και να δίνει την υπογραφή του για σύνταξη 24.000 ευρώ».

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις. «Είμαι υπέρ της ανταποδοτικότητας του συστήματος αλλά ας έρθουν και αυτοί οι άνθρωποι στην πλευρά της ηθικής».