Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Τι βρέθηκε πάνω στο άψυχο σώμα του νεκρού ηγέτη των τρομοκρατών Σινουάρ


 

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε και μέσω DNA τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ – Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Πάνω στον Γιαχία Σινουάρ βρέθηκαν όπλα, γεμιστήρες και διάφορα έγγραφα, όπως ένα πλαστό διαβατήριο. 

Δείτε φωτογραφίες: 










Και άλλο γελοίο ατόπημα του Νικόλα Φαραντούρη προσομοίωσε τον Μητσοτάκη με τον Ερντογάν και την κυβέρνηση με καθεστώς

 



Μας έχει συνηθίσει στην ξεφτίλα και την μεγαλοστομία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης, και δεν είναι η πρώτη φορά που για να κάνει τον σοβαρό πολιτικό ξεφτιλίζεται και προκαλεί.

Ο Νικόλας Φαραντούρης εάν ήταν σοβαρός πολιτικός, θα ήξερε ότι πρώτα από όλα πρέπει να είναι σοβαρός με τους θεσμούς της χώρας, και το νέο του γελοίο ατόπημα δείχνει ότι πολύ σωστά βρίσκεται στον θίασο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η θεσμική απρέπεια και γελοιότητα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου για την ηγεσία του κόμματος, Νικόλα Φαραντούρη, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι τον προσομοίωσε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση με καθεστώς.

Ειδικότερα χωρίς ίχνος σοβαρότητας, «ερντογανισμό» καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης, σε συνέντευξή του στο Pagenews.

«Τον χαρακτήρισα έτσι γιατί έχουμε στην Ελλάδα ένα καθεστώς που διαιωνίζεται, με έντονα χαρακτηριστικά Ερντογάν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδείχθηκε μεν με δημοκρατική διαδικασία, αλλά εξελίσσεται σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση διολισθαίνει σε ερντογανισμό και βοναπαρτισμό, με ιδιαίτερες σχέσεις με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό άλλωστε εντοπίζεται και από μερίδα της Νέας Δημοκρατίας», είπε χωρίς ίχνος ντροπής και συναίσθησης για τα όσα λέει.

Σχετικά με τον ρόλο της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «ο ερντογανισμός του Μητσοτάκη διευκολύνεται από την πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων. Όσο οι προοδευτικές δυνάμεις παραμένουν πολυδιασπασμένες, τόσο περισσότερο ο Κ. Μητσοτάκης θα διολισθαίνει στον ερντογανισμό». Πρόσθεσε ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς, που διολισθαίνει στον αυταρχισμό. Είναι μια διολίσθηση σε μια αυταρχική δημοκρατία, με έλεγχο της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών, των μέσων παραγωγής, ακόμη και σε μεγάλο βαθμό, της μιντιακής σφαίρας. Κάτι το οποίο οδηγεί και σε χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Όταν εκλαμβάνεις το κράτος σαν λάφυρο, τότε το εκμεταλλεύεσαι για να επανεκλεγείς».

Απλά για ακόμα μία φορά ντροπή του!!!!



Tζόρτζια: Συνετρίβη μικρό αεροπλάνο μπροστά από σπίτι – Νεκρός ο πιλότος

 


Τραγικό θάνατο βρήκε ο πιλότος ενός μικρού αεροπλάνου, που συνετρίβη στη διάρκεια της νύχτας σε γειτονιά της πόλης Σαβάνα στη Τζόρτζια των ΗΠΑ, μπροστά από ένα σπίτι.

Όπως ανέφερε η τοπική αστυνομία, ο μοναδικός επιβάτης του αεροπλάνου τραυματίστηκε ελαφρά στο δυστύχημα κάπου 4,8 χλμ. από το ιστορικό κέντρο της πόλης-λιμάνι στον Ατλαντικό Ωκεανό με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων και πέμπτης μεγαλύτερης της Τζόρτζια.

«Ο πιλότος πέθανε, ο επιβάτης έχει ελαφρά τραύματα. Δεν τραυματίστηκε κανείς στο έδαφος» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ η αστυνομία της Σαβάνα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης, το αεροπλάνο συνετρίβη λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Κυριακής τοπική ώρα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Όπως μετέδωσε το τοπικό δίκτυο WTOC το αεροπλάνο ήταν ένα Cessna 336, που είχε απογειωθεί από το Μαϊάμι με προορισμό την Σαβάνα. Η αστυνομία και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.





Συνελήφθη 23χρονος για πορνογραφία ανηλίκων

 


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 23χρονου ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, μετά από ενδελεχή ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση στοιχείων που προήλθαν από ξένες Αρχές, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, εντοπίστηκε χρήστης του διαδικτύου εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος κάνοντας χρήση πλήθους ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησε πρόσβαση σε συγκεκριμένη διαδικτυακή εφαρμογή όπου και διαμοίρασε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από την επακόλουθη ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα, και κατόπιν επικοινωνίας με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και ο τόπος διαμονής του εμπλεκόμενου ατόμου.

Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, φορητό μέσο αποθήκευσης (USB), καθώς και -2- εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ.

Μάλιστα, από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα κατασχεμένα ψηφιακά πειστήρια, βρέθηκαν σε αυτά πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, λόγος για τον οποίο ο 23χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της  Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.grστην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD


Συνελήφθη 48χρονος ο οποίος κινούμενος με μοτοσυκλέτα άρπαζε τσάντες πεζών γυναικών σε Παγκράτι και Δάφνη

 



Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, βραδινές ώρες της 15-10-2024 στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 48χρονος ημεδαπός για ληστείες και κλοπές κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος κινούμενος με μοτοσυκλέτα προσέγγισε πεζή γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας και αποπειράθηκε να της αφαιρέσει με βίαιο τράβηγμα την τσάντα της .

Κληθέντες αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Παγκρατίου, το οποίο επελήφθη προανακριτικά.

Από την έρευνα εξιχνιάστηκαν επιπλέον -3- περιπτώσεις σε Παγκράτι και Δάφνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο δράστης έριχνε τα θύματα του στο οδόστρωμα, προκειμένου να διατηρήσει στην κατοχή του τα κλοπιμαία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.





Κολομβία: Η παραγωγή κοκαΐνης έσπασε ρεκόρ το 2023

 



Η παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε εκρηκτική αύξηση (+53%) το 2023 στην Κολομβία, φθάνοντας σε επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, κατέγραψε κοινή έκθεση της κολομβιανής κυβέρνησης και της υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών (ONUDC).

Η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης έφθασε έτσι την περασμένη χρονιά τους 2.664 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή στην Μπογοτά.

Οι ζώνες όπου καλλιεργείται κόκα, το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στην παραγωγή κοκαΐνης και η Κολομβία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τους παγκοσμίως, επίσης μεγεθύνθηκαν κατά 10%, εκτείνονται πλέον σε 2.530.000 στρέμματα της κολομβιανής επικράτειας.

«Αντίθετα με την αύξηση η οποία παρατηρήθηκε μεταξύ του 2021 και του 2022 και ήταν επικεντρωμένη κυρίως στον νομό Πουτουμάγιο (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με τον Ισημερινό), η αύξηση αυτή τη φορά είναι πιο γενικευμένη», σύμφωνα με το κείμενο.

«Αφορά 16 από τους 19 νομούς» όπου έχει καταγραφεί η παρουσία καλλιεργειών κόκας. Η Κάουκα (νοτιοδυτικά) και η Ναρίνιο (νοτιοδυτικά), όπου είναι έντονη η παρουσία ένοπλων οργανώσεων, «επλήγησαν περισσότερο».

Σε τέσσερις νομαρχίες, οι καλλιέργειες κόκας είναι μεγαλύτερες από 300.000 στρέμματα: στην Κάουκα, στη Ναρίνιο, στην Πουτουμάγιο και στη Βόρεια Σανταντέρ (βορειοανατολικά, γειτονεύει με τη Βενεζουέλα).

Η έκθεση καταπιάνεται ιδιαίτερα με δεκαπέντε θυλάκους παραγωγής, όπου είναι συγκεντρωμένο το 39% της έκτασης καλλιεργειών κόκας, σε μόλις το 14% της επικράτειας.


Στο κείμενο εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις «ζώνες επέκτασης», όπου «οι καλλιέργειες κόκας δεν είναι παρούσες παρά εδώ και μόλις τρία χρόνια», το 40% εκ των οποίων βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό — πρόκειται για τις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σε ορισμένους νομούς, οι τιμές των παραγώγων των φύλων κόκας (πάστα κοκαΐνης και βάση κοκαΐνης) έχουν φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», ενώ σε άλλες περιοχές «δεν υπάρχει αγορά» εξαιτίας «της έλλειψης αγοραστών».

Παρ’ όλ’ αυτά, «στη μεγάλη πλειονότητά τους, στις καλλιέργειες κόκας συνεχίζεται η συγκομιδή» και οι περιορισμοί της αγοράς οδήγησαν στη δημιουργία «στοκ πάστας κοκαΐνης και βάσης κοκαΐνης», που ενίοτε χρησιμοποιούνται για εμπορικές συναλλαγές σε είδος κατά τόπους, σύμφωνα με το κείμενο.

«Η καλλιέργεια κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βιοποικιλότητα και την πολιτισμική ποικιλομορφία», τονίζεται στο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε λίγα 24ωρα προτού αρχίσει (μεθαύριο Δευτέρα) στην Κάλι (νοτιοδυτικά) η COP16, το παγκόσμιο φόρουμ για τη βιοποικιλότητα.

Η παραγωγή εντοπίζεται κατά το 4% σε εθνικά πάρκα, κατά το 10% σε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων, κατά το 14% σε δασικές εκτάσεις και κατά το 20% σε εδάφη Αφροκολομβιανών.

Στις ζώνες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μια ένοπλη οργάνωση. Σε ορισμένες πόλεις κοντά σε τομείς παραγωγής, η παραοικονομία της κοκαΐνης αντιπροσωπεύει πάνω από το 42% της τοπικής οικονομίας.

Ένοπλες οργανώσεις που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), διαφωνούντες των πρώην FARC, ή ακόμη παραστρατιωτικοί, «διατηρούν σχέσεις με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το οποίο επικεντρώνεται στην παραγωγή και στη διακίνηση κοκαΐνης».

Ορισμένες ζώνες παραγωγής έχουν έτσι μετατραπεί σε «στρατηγικά σημεία ως προς τις παράνομες δραστηριότητες», με «εντατικοποίηση της διακίνησης, της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων και της εμπορίας ανθρώπων», καθώς και «μεγάλη διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων και εξειδίκευσης της παραγωγής».

Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί ανακοινώνονται με υπόβαθρο τη μεγάλη επέκταση της αγοράς της κοκαΐνης, τόσο από τη σκοπιά της προσφοράς όσο κι από αυτή της ζήτησης: όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, η αύξηση της κατανάλωσης έχει φθάσει το 20% σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και δέκα χρόνια.

«Υπάρχουν περισσότεροι καταναλωτές κοκαΐνης στην Αμερική απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή (του κόσμου), όμως το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν πως κατανάλωσαν κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ήταν υψηλότερος στην Αυστραλία, ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η δυτική Ευρώπη».

Η βόρεια Αμερική, η δυτική και η κεντρική Ευρώπη και η νότια Αμερική ήταν οι μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης κοκαΐνης ως προς τον αριθμό χρηστών την περασμένη χρονιά, κατά την έκθεση.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Εισαγγελέας δημοσίευσε έγγραφα που «καίνε» τον Τραμπ σχετικά με την υπόθεση νοθείας των εκλογών του 2020

 



Ειδικός εισαγγελέας έδωσε στη δημοσιότητα περίπου 2.000 σελίδες εγγράφων που αφορούν την ποινική υπόθεση του 2020 κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλούσε για νοθεία στις εκλογές.

Πρόκειται για ένα πακέτο στοιχείων με σφραγισμένες σελίδες απόρρητων στοιχείων, καθώς και αναρτήσεων στα σόσιαλ από τον Τραμπ και τους συνεργάτες του, που δημοσιεύθηκαν κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ένα από τα tweets περιλαμβάνει την ανάρτηση του Τραμπ ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς «δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει» εκείνη την ημέρα, ώστε να υποστηρίξει την προσπάθειά του να αλλάξει τα εκλογικά αποτελέσματα. Άλλοι περιλαμβάνουν μυριάδες ισχυρισμούς για νοθεία ψηφοφόρων.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι αυτά τα tweets του Τραμπ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη δίκη επειδή ήταν προσωπικής φύσης ή μέρος των προεκλογικών του προσπαθειών και «όχι στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων του ως πρόεδρος».

Ο Τραμπ έκανε αίτημα να μη δημοσιευθούν, ωστόσο χθες απορρίφθηκε το αίτημα και σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Εάν το δικαστήριο απέκρυψε πληροφορίες στις οποίες το κοινό είχε δικαίωμα πρόσβασης μόνο λόγω των πιθανών πολιτικών συνεπειών της απελευθέρωσής τους, αυτή η απόκρυψη θα μπορούσε από μόνη της να συνιστά -ή να φαίνεται ότι είναι- εκλογική παρέμβαση» ανέφερε η εισαγγελέας, αιτιολογώντας την απόφασή της να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία.

Οι εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για τέσσερα εγκλήματα που προέρχονται από τις πράξεις του μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.



Πηγή



Ούτε ο θάνατος του Σινουάρ ούτε ο αποδεκατισμός τους δεν βάζει μυαλό στους τρομοκράτες της Χαμάς να παραδώσουν ομήρους και όπλα

 


Οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν αποδεκατιστεί και έχουν χάσει τα κεφάλια της οργάνωσης. Παρά το ότι οι Ισραηλινοί τους έχουν διαλύσει, και το ότι οι τρομοκράτες φέρουν την ευθύνη που έχει ισοπεδωθεί η Γάζα, οι Παλαιστίνιοι δεν πιέζουν την Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και τους ομήρους για να λήξει ο πόλεμος.

Οι τρομοκράτες κατέστησαν σαφές χθες Παρασκευή πως οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όσο το Ισραήλ δεν βάζει τέλος στην επίθεσή του, παρά τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, που χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η εμμονή των τρομοκρατών παρά τον αποδεκατισμό τους να μην παραδίδονται θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες για τους ίδιους και τον Παλαιστινιακό λαό που έχουν πάρει στον λαιμό τους.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, είναι στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και θεωρείται εξασθενημένη έπειτα από έναν χρόνο και πλέον πολέμου. Εχθές επιβεβαίωσε και τον θάνατο του ηγέτη της, που το Ισραήλ θεωρεί πως ήταν ο αρχιτέκτονας της άνευ προηγουμένου επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 εναντίον νότιων τομέων της επικράτειάς του.

Αντί να βάλουν μυαλό, οι τρομοκρατική οργάνωση διαβεβαίωσε πως ο θάνατός του θα «ενισχύσει» το κίνημα, ενώ επέμεινε πως οι όμηροι που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού «σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Ο στρατιωτικός βραχίονάς της τόνισε πως η μάχη θα συνεχιστεί «ως την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δυτικοί ηγέτες πρόβαλαν την ελπίδα τους πως θα ανοίξει τον δρόμο για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.



Χανιά: Στα 126 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Άλλα 59 το τελευταίο 24ωρο

 


Σε έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά, με ακόμη 59 να καταφθάνουν το τελευταίο 24ωρο στο νοσοκομείο.

Από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν καταγραφεί συνολικά 126 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο έχει στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες δύο ημέρες ισχύουν έκτακτα μέτρα όπως ο περιορισμός του επισκεπτηρίου σε απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, αλλά και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέτρο που ισχύει και για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως η γαστρεντερίτιδα δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό, αλλά σε ιό. «Τα επτά PCR που κάναμε στο νοσοκομείο έδειξαν πως είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα και οφείλεται στον λεγόμενο νοροϊό», σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, αλλά δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα. Μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.



Αλβανός δραπέτης από το 2018 μετέφερε με ταξί 82 κιλά κάνναβης

 



Καταζητούμενος επί έξι χρόνια ήταν ένας 54χρονος Αλβανός, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος και συνελήφθη για την παραλαβή μεγάλου φορτίου κάνναβης και τη μεταφορά του με το ταξί ενός 52χρονου Έλληνα.

Ο Αλβανός κακοποιός είχε κηρυχθεί δραπέτης επειδή είχε παραβιάσει την άδεια που του είχε χορηγηθεί από το σωφρονιστικό κατάστημα του Σταυρακίου Ιωαννίνων το 2018.

Το ταξί του Έλληνα με έδρα τη Λούτσα στην Αττική στο οποίο επέβαιναν οι δυο τους, εντοπίστηκε να κινείται επί της Εγνατίας Οδού και ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών και οι σκύλοι ανιχνευτές που είχαν μαζί τους δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν τα 72 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 81 κιλών και 704 γραμμαρίων που ήταν φορτωμένα σε αυτό.



Οι μεταφορείς συνελήφθησαν, κατασχέθηκαν το ταξί και το συνολικό ποσό των 4.370 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή τους και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας κατηγορούμενοι για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών. 

Μετά την απολογία τους στον ανακριτή, ο 54χρονος Αλβανός που κατηγορείται και για απόδραση θα μεταχθεί και πάλι στην φυλακή όπου εξέτιε ποινή για διακίνηση ναρκωτικών.



Αποχή στις 21 και 29 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι δικηγόροι της Αθήνας για την προστασία των δανειοληπτών

 



Οι δικηγόροι της Αθήνας για προστασία ευάλωτων πολιτών και δανειοληπτών, κατέρχονται σε στοχευμένες αποχές από 21 έως 29 Οκτωβρίου από τις διαταγές πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και funds αλλά και συνεχίζουν τις στοχευμένη αποχή από 22 έως και 29 Οκτωβρίου λόγω του νέου δικαστικού χάρτη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αναφέρονται τα εξής:

«Α] Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 17.10.2024 την πάγια θέση του σώματος για την προστασία των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων πολιτών και δανειοληπτών και με αφορμή την πρόσφατη ενέργεια των Τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers) να αιτηθούν τη χορήγηση πρόσβασής τους στη διαδικτυακή εφαρμογή του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», επιχειρώντας τον αποκλεισμό των δικηγόρων που έχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα πρόσβασης στο πλαίσιο ασκήσεως του λειτουργήματός τους, το ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός. Οι εν λόγω εταιρείες έχουν προφανώς αποθρασυνθεί από την ευνοϊκή γι’ αυτές κυβερνητική πολιτική χάρη στην οποία απολαμβάνουν σειρά προνομίων και ευεργετικών διατάξεων αλλά και την αδράνεια του ελεγκτικού έργου της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδος έναντι πλειάδας καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών τους, έφτασαν στο σημείο να ζητούν ακώλυτη πρόσβαση σε κτηματολογικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν την λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους. Με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020) η προστασία των ευάλωτων οφειλετών είναι απισχνασμένη και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αποφλοιωμένη και κόλουρη σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς επανέρχεται στην πάγια θέση για λυσιτελή νομοθετική προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και επέκταση του ρυθμιστικού πεδίου του άρθρ. 938 ΚΠολΔ και σε όσες περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εξαιρούνται σήμερα αυτού.

Το ΔΣ του ΔΣΑ επικροτεί τη στάση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά δήλωσε ότι δεν συντρέχουν οι εκ του νόμου προϋποθέσεις αλλά ούτε τέτοια αναγκαιότητα για τη χορήγηση τέτοιας πρόσβασης σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.

Μετά ταύτα, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε:

1. Τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής από την προσεχή Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 έως και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 από την κατάθεση και τη συζήτηση υποθέσεων εγγραφής (όμως και εξάλειψης) προσημειώσεων (τόσο των πληρεξουσίων δικηγόρων όσο και των δικηγόρων που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο του Ν. 5095/2024) και αναστολή της από τις υποθέσεις εξάλειψης προσημειώσεων υποθήκης.

2. Τη στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από την προσεχή Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 έως και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 από την κατάθεση για την έκδοση και από την επίδοση διαταγών πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers).

Β] Περαιτέρω, με δεδομένο ότι η κατάσταση από την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη στα δικαστήρια της Αθήνας δεν έχει βελτιωθεί ουσιωδώς και παραμένουν ακόμη αρρύθμιστα πολλά ζητήματα (έκδοση πιστοποιητικών, κατά τόπον αρμοδιότητα καταργηθέντων Ειρηνοδικείων καθημερινή ταλαιπωρία δικηγόρων και πολτιών), το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής από τις 22 έως και τις 29 Οκτωβρίου 2024:

1. Από την εκδίκαση όλων των υποθέσεων στις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και στα πρώην Ειρηνοδικεία, πλην του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.

2. Από την εκδίκαση ανακοπών που εκδικάζονται στο ισόγειο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών, πινάκια ΟΔΑ (αιθ. 17) και ΟΓΑ (αίθ.16)».



Χρυσοχοΐδης: Είμαστε ταγμένοι στην καταπολέμηση του εγκλήματος

 


«Είμαστε εδώ, ταγμένοι στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Χθες, ανακοινώθηκε μία καινοτομία. Η Αστυνομία περνάει σε νέα εποχή» ανέφερε σήμερα από από την Πάτρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου είχε συνάντηση με αξιωματικούς της Αστυνομίας από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε πως «ιδρύθηκε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Η Ελλάδα περνάει σε νέα εποχή στην καταπολέμηση του εγκλήματος και θα μπορέσουμε έτσι αποτελεσματικά και αποφασιστικά να δώσουμε ένα περαιτέρω ισχυρό χτύπημα στους μπράβους, στους δολοφόνους, στους λαθρέμπορους, στους εκβιαστές και σε όλους εκείνους, οι οποίοι συστηματικά, με εγκληματικές ομάδες, παραβιάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο».

Θα καταφέρουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και καίρια πλήγματα προς το οργανωμένο έγκλημα

Όπως πρόσθεσε, «το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταφέρουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και καίρια πλήγματα προς το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πλήττει την ίδια την Δημοκρατία, πλήττει ανθρώπινες ζωές, αλλά πλήττει και την οικονομία, διότι προσπαθεί να εισχωρήσει στην επίσημη οικονομία μέσα από γκρίζες ή μαύρες μεθόδους».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είμαστε εδώ, ταγμένοι στο στόχο μας, να μειώσουμε την καθημερινή εγκληματικότητα και να είμαστε πολύ κοντά στους πολίτες, αλλά και να δώσουμε ισχυρά πλήγματα εναντίον του σκληρού και σοβαρού εγκλήματος και βέβαια θα συνεχίσουμε τις δράσεις της κοινωνικής αστυνόμευσης».

Από τις δράσεις της Αστυνομίας σώζονται καθημερινά χιλιάδες ζωές

Ακόμη, είπε ότι «τα θέματα κοινωνικής αστυνόμευσης κυριαρχούν αυτήν τη στιγμή στις δράσεις της Αστυνομίας, η οποία ασκεί ένα τεράστιο σημαντικό, ανθρώπινο και κοινωνικό έργο» και συνέχισε: «Από τις δράσεις της Αστυνομίας σώζονται καθημερινά χιλιάδες ζωές και θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί με τις αλλαγές και τις προσθήκες που κάνουμε στο Δίκαιο και στους κανόνες του Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι ποινές των δικαστηρίων».

Η Αστυνομία στην Δυτική Ελλάδα σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές γυναικών

Αναφερόμενος στην ενδοοικογενειακή βία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι «στο πλαίσιο της κοινωνικής αστυνόμευσης, η Αστυνομία στην Δυτική Ελλάδα σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές γυναικών που επιχειρούν κάποιοι να τις κακοποιήσουν» και συνέχισε: «Έχουν ανοίξει στόματα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες και πραγματικά είμαι πολύ ευτυχής που καθημερινά η Αστυνομία συλλαμβάνει κακοποιητές και προχωρά σε κατασχέσεις όπλων, προκειμένου να σώσει τις ζωές γυναικών και παιδιών. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα εφαρμόσουμε ακόμα πιο αυστηρές διατάξεις σε ό,τι αφορά τους κακοποιητές και να έχουν υπόψη τους όλοι ότι δεν θα μείνει κανείς ατιμώρητος, διότι αυτή υπόθεση είναι μία ντροπή για την κοινωνία και πρέπει να τελειώσει».

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «η αύξηση των περιστατικών είναι περίπου στο 170%, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ανοίξει στόματα και μάλιστα από κοινότητες ανθρώπων που δεν μιλούσαν γύρω από αυτά θέματα και αυτό μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό».

«Το ίδιο ισχύει», όπως συμπλήρωσε, «και με τη βία ανηλίκων», προσθέτοντας: «Οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν μία καταπληκτική δουλειά. Υπάρχει γραφείο ανηλίκων στην Πάτρα και θα δημιουργηθούν την επόμενη εβδομάδα άλλα τρία γραφεία, δηλαδή στις άλλες τρεις διευθύνσεις Αστυνομίας, στο Μεσολόγγι στο Αγρίνιο και στον Πύργο. Πλέον θα υπάρχει υπεύθυνος αξιωματικός στην Ασφάλεια, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με την βία ανηλίκων».

Επίσης, είπε ότι «έχουμε εγκαθιδρύσει εδώ και τρεις μήνες τη νέα γραμμή, το νέο πενταψήφιο νούμερο 10201» και συνέχισε: «Οποιοσδήποτε γονέας, ανήλικος, πολίτης, τρίτος θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε, το οποίο συμβαίνει ή αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να συμβεί σε λίγο ή ότι σε μία πλατεία συγκεντρώνονται παιδιά ανήλικα που συστηματικά δείχνουν παραβατικά, υπάρχουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι επιλαμβάνονται. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε μία νέα εφαρμογή, το "Safe Youth", το οποίο είναι το "panic button" για τους ανήλικους, που ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε στιγμή της μέρας, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, πατώντας αυτό το κουμπί στο κινητό μας, θα μπορεί να υπάρχει αμέσως ανταπόκριση από αστυνομική υπηρεσία, η οποία θα απαντήσει και ταυτόχρονα θα επέμβει αν χρειαστεί. Ακόμη, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε εισάγει νέα νομοθεσία, την οποία παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο για να αυστηροποιήσουμε τις ποινές για τους κατόχους μαχαιριών, σουγιάδων, φονικών μαχαιριών γενικότερα, κατατάσσοντας τα επικίνδυνα μαχαίρια στα επικίνδυνα όπλα και απαγορεύοντάς τα να υπάρχουν στην κυκλοφορία. Επίσης, αυξάνονται πάρα πολύ οι ποινές για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία και την οπλοχρησία, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά». Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «πιστεύω, επειδή το θέμα της βίας των ανηλίκων δεν είναι ένα αστυνομικό ζήτημα, αλλά ένα βαθιά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά την οικογένεια πρωτίστως, τους γονείς ακόμα πιο ψηλά, το σχολείο, την κοινωνία μας συνολικά, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, ώστε να μεταφέρουμε στα παιδιά μας το πνεύμα της κοινωνικής συμβίωσης και ειρήνης, το πνεύμα της δημοκρατίας και του κοινωνικού συμβολαίου, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε αυτά τα περιστατικά» και συμπλήρωσε: «Αυτό που χρειάζεται είναι οι γονείς να αντιληφθούν ότι έχουν ευθύνη και επίσης όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε τα λίγα παιδιά που είναι παραβατικά να τύχουν μεταχείρισης στο πλαίσιο μίας κοινωνίας, η οποία ξέρει, μπορεί και πρέπει να μεταχειρίζεται τους παραβατικούς».

Μιλώντας για την εγκληματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «δίνουμε μία μάχη απέναντι στο έγκλημα με καλά αποτελέσματα» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε, διότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι απλώς από τα αποτελέσματα, αλλά θέλουμε οι υπηρεσίες να γίνονται πιο αποτελεσματικές και στη μικροεγκληματικότητα και στο σοβαρό έγκλημα, έτσι ώστε πραγματικά οι πολίτες να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα περιβάλλον ειρηνικό, δημοκρατικό, ελεύθερο και με ασφάλεια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν υπάρχει προβληματισμός, σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών προς την Πάτρα, λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Τα σύνορά μας είναι πάρα πολύ ασφαλή, τα σύνορα για τα οποία εμείς είμαστε υπεύθυνοι στον Έβρο είναι απαραβίαστα. Έχει γίνει μία καταπληκτική δουλειά από το 2019 και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο κάθε πολίτης με τα συστήματα επιτήρησης που έχουν προστεθεί από το 2019, με τα συστήματα ασφαλείας που έχουμε στην μεθόριο, με το πολλαπλάσιο προσωπικό που έχουμε προσλάβει και προσλαμβάνουμε άλλους 150 συνοριοφύλακες τις επόμενες μέρες, καθώς και με το φράχτη των πάρα πολλών χιλιομέτρων τον οποίο έχουμε κατασκευάσει και θα συνεχίσουμε».

«Διαβεβαιώνω πως ο Έβρος είναι απαραβίαστος», επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και η θάλασσα, όπου το Λιμενικό εκεί δίνει μάχη. Δεν φαίνεται προς το παρόν κάτι ανησυχητικό, αλλά ταυτόχρονα εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε, να φυλάσσουμε διαρκώς τα σύνορά μας, γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή της Δύσης και πρέπει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας».

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την ενίσχυση της Αχαΐας με αστυνομικούς, καθώς το προσωπικό της, τόνισε, «ανέλαβε σημαντικό φορτίο στην αστυνόμευση των νησιών το περασμένο καλοκαίρι, με πολύ καλά αποτελέσματα». Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «θα ενισχύσουμε την Αχαΐα στις προσεχείς μεταθέσεις γιατί το χρειάζεται, γιατί είναι μία μεγάλη περιοχή με οικονομική ανάπτυξη και την Ηλεία που επίσης έχει ανάγκη από προσωπικό και θα είμαστε καθημερινά παρόντες, ούτως ώστε για κάθε ανάγκη να υπάρχει απάντηση».

Σχετικά με το νέο αστυνομικό μέγαρο της Πάτρας, είπε ότι «προχωρούν οι διαδικασίες, με τη σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη». Η δημοτική αρχή, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «έχει ζητήσει την εκτέλεση έργων διευθέτησης της τοπικής κυκλοφορίας, για τα οποία διερευνώνται διάφορες πιθανές πηγές χρηματοδότησης, ώστε η λειτουργία του αστυνομικού μεγάρου και η λειτουργία της πόλης γενικότερα να συντονιστούν μεταξύ τους».


Πηγή



Συνάντηση Φλωρίδη με τον Πρόεδρο του Γεν. Δικαστηρίου της ΕΕ

 



Ο Γιώργος Φλωρίδης υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, Μαρκ Βαν ντερ Γούντε, μαζί με δικαστές και μέλη του ΔΕΕ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. 

Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη και τον διπλασιασμό των πρωτοβάθμιων δικαστών, στη νέα Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και στις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, οι οποίες «θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων». 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν, ακόμη, τρόποι καλύτερης συνεργασίας και ανταλλαγής νομικών απόψεων των Ελλήνων Δικαστών με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, συζητήθηκε το ζήτημα υποβολής προδικαστικών ερωτημάτων προς το ΔΕΕ από τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς και τρόποι ενίσχυσης της διαδικασίας αυτής μέσω της ενδυνάμωσης της επικοινωνίας του ΔΕΕ με το ελληνικό δικαστικό σύστημα.



BBC: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ απολύει υπαλλήλους - Αγόρασαν οδοντόκρεμα αντί για... φαγητό

 


Εργαζόμενοι στη Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ φέρεται να απολύθηκαν  σύμφωνα με το BBC επειδή έκαναν κατάχρηση του συστήματος κουπονιών γευμάτων της εταιρείας τεχνολογίας και το χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν οδοντόκρεμα και σκόνη πλυσίματος.

Άλλες παραβιάσεις της πολιτικής περιελάμβαναν το μοίρασμα των κουπονιών με άλλους ή την υπέρβαση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με άτομα που δήλωσαν ότι εργάζονται στη Meta.

Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές σχετικά με το εάν και πόση προειδοποίηση δόθηκε από τη Meta, την ιδιοκτήτρια του Instagram, Facebook και WhatsApp, πριν τις απολύσεις, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε μαζικές περικοπές, μειώνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την επιχείρησή της.

Ξεχωριστά, η εταιρεία φέρεται να έχει περικόψει θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την επιχείρηση.

Στο προσωπικό της Meta δίνονται 25 $ (19 £) για μεσημεριανό γεύμα, 20 $ για πρωινό και 25 $ για δείπνο σε κουπόνια που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την παραγγελία φαγητού από το Grubhub, το αμερικανικό όνομα για τον ιστότοπο Just Eat για φαγητό σε πακέτο.ης.

Οι αναρτήσεις στον πίνακα κοινωνικών μηνυμάτων της ανώνυμης εργασίας Blind φαίνεται να επιβεβαιώνουν στοιχεία της ιστορίας, που αναφέρθηκαν αρχικά από τους Financial Times.

Ένας χρήστης έγραψε ότι περισσότερα από 30 άτομα απολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα επειδή χρησιμοποίησαν τις πιστώσεις για “μη εδώδιμα είδη, μοιράστηκαν πιστώσεις με άτομα ή ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό”.

Παραδείγματα ειδών που δεν αγοράστηκαν για τρόφιμα περιλαμβάνουν οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσες και ποτήρια κρασιού.

«Τους δόθηκε μια προειδοποίηση να σταματήσουν, κάτι που έκαναν οι περισσότεροι, αλλά εξακολουθούσαν να απολύονται τρεις μήνες αργότερα, ακόμη και αφού σταμάτησαν», είπε ο χρήστης.

Κάποιοι επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι το προσωπικό είχε προειδοποιηθεί, αν και άλλοι χρήστες έγραψαν ότι δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις.

Η Jane Manchun Wong, πρώην μηχανικός ασφαλείας στο Meta, δήλωσε την Τετάρτη ότι έχασε τη δουλειά της ως μέρος αυτών των ευρύτερων απολύσεων.

«Ακόμα προσπαθώ να το επεξεργαστώ αυτό, αλλά είμαι ενημερωμένη ότι ο ρόλος μου στη Meta έχει επηρεαστεί», έγραψε στο X, πρώην Twitter.

Η κ. Wong προσλήφθηκε πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο ως μηχανικός λογισμικού, αφού μπήκε στη λίστα Forbes 30 κάτω των 30 για το 2022.


Πηγή



Ο δικτάτορας Πούτιν πέθανε και τον συνεργάτη του Κονσταντίν Ρομοντανόφσκι παθαίνοντας ατύχημα

 


Την τακτική Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια και ο δικτάτορας της Ρωσίας Βλαντιμί Πούτιν, με την μόνη διαφορά ότι στην Ρωσία δεν εκτελούνται εν ψυχρώ οι αντικαθεστωτικοί και οι μη αρεστοί, απλά είναι απρόσεκτοι όλοι και παθαίνουν ατυχήματα με τραγική κατάληξη.

Nεκρός σε ηλικία 67 ετών βρέθηκε χθες ο πρώην διοικητής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ρωσίας και παλιός συνεργάτης του Πούτιν, Κονσταντίν Ρομοντανόφσκι. Σύμφωνα με όσα ανέφερε συνεργάτης του στο TASS, «ο Κονσταντίν Ολέγκοβιτς Ρομοντανόφσκι πέθανε χθες το βράδυ», χωρίς αν διευκρινίζεται η ακριβής αιτία θανάτου.

Μια πηγή του ρωσικού Channel Five ανέφερε ότι ο Ρομοντανόφσκι «προδόθηκε από την καρδιά του», καθώς ήταν σοβαρά άρρωστος τα τελευταία χρόνια, πάσχοντας από διαβήτη και διάφορες σχετικές επιπλοκές.

Σύμφωνα με το Shot, η υγεία του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης είχε επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα και από τη σύλληψη του γιου του: πέρυσι, ο πρώην ερευνητής Σεργκέι Ρομοντάνοφσκι και δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν για μια υπόθεση δωροδοκίας.

Ωστόσο, το ρωσικό ερευνητικό κανάλι στο Telegram, VChK-OGPU, έδωσε μια άλλη διάσταση, αναφέροντας πως ο Ρομοντανόφσκι, άνθρωπος του Πούτιν και βετεράνος των μυστικών υπηρεσιών του Κρεμλίνου, πέθανε «αφού έπεσε από τις σκάλες στο εξοχικό του και έσπασε τον λαιμό του», ενώ εντάσσεται στη λίστα με τους «δεκάδες μυστηριώδεις θανάτους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία». «Ίσως ο θάνατός του σχετίζεται με το τελευταίο του μεθύσι και απλά έχασε την ισορροπία του, ωστόσο, τέτοια «ατυχήματα» έχουν συμβεί σε αρκετούς γνωστούς επιχειρηματίες και υψηλόβαθμους υπαλλήλους της FSB που συνδέονταν στενά με τον λεγόμενο όμιλο Αγίας Πετρούπολης-Πετροζαβόντσκ. Σε κάθε περίπτωση, ο Κονσταντίν Ρομοντανόφσκι δεν μπορεί να μας πει τίποτα περισσότερο», πρόσθεσε το VChK-OGPU.



Ισραέλ Κατζ σε Ερντογάν: «Πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ»

 



Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, προχώρησε σε μια ανάρτηση με νόημα κατά του Ερντογάν.

Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, που έχει πολλές φορές εκφράσει τη στήριξή του στη τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ο Κατζ τονίζει «πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ», ενώ τη συνοδεύει με μια φωτογραφία του δολοφονημένου αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης, να κείτεται πάνω στα συντρίμμια στη Ράφα.






Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας στέλνει στρατιώτες στον δικτάτορα της Ρωσίας

 



Σύμφωνα με την Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα έχει αποστείλει στρατεύματα στη Ρωσία, σηματοδοτώντας μια σοβαρή απειλή ασφαλείας για τη διεθνή κοινότητα στην οποία η Σεούλ θα απαντήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου.

Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει αποφασίσει να αποστείλει 12.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένης μια μονάδας των ειδικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γιολ, είχε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, του στρατού και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουν την ανάμειξη των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι συμμετέχοντες… συμμερίστηκαν την άποψη ότι η σημερινή κατάσταση, στην οποία οι στενότερες σχέσεις Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχουν προχωρήσει πέραν της μετακίνησης στρατιωτικών προμηθειών στην πραγματική αποστολή στρατευμάτων, αποτελεί σοβαρή απειλή ασφαλείας όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας έχουν δηλώσει στο παρελθόν πως πιθανόν αληθεύει ότι προσωπικό της Βόρειας Κορέας βρίσκεται στη Ρωσία και εμπλέκεται στον πόλεμο της Μόσχας με το Κίεβο, αλλά δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση για τη φύση ή το μέγεθος της όποιας αποστολής.

Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι η Νότια Κορέα μαζί με τους συμμάχους της παρακολουθούν στενά την αποστολή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία από τις αρχικές της φάσεις. Δεν έδωσε, ωστόσο, στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό περί ανάπτυξης στρατευμάτων. Επίσης, δεν διευκρίνισε εάν έχει πληροφορίες για πιθανή ανάμειξη των στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας σε μάχη.

Η Υπηρεσία Εθνικών Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να επιβεβαιώσει την αναφορά σχετικά με τον αριθμό των Βορειοκορεατών στρατιωτών.

Το Yonhap μετέδωσε ότι πρόσφατα ενημερώθηκε για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει τέσσερις ταξιαρχίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων, και πως η μετακίνηση των στρατευμάτων έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι αναπτύσσει αξιωματικούς μαζί με τη Ρωσία και πως ετοιμάζεται να αποστείλει χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας, αν και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την παρουσία της Πιονγιάνγκ σε αυτή τη φάση.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες ετοιμάζονται να αναπτυχθούν για να πολεμήσουν την Ουκρανία, αλλά οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα την εκτίμηση ότι η Πιονγιάνγκ στέλνει στρατεύματα, αν και λένε ότι το εξετάζουν.

Μετά τη σύνοδο των ηγετών τους στη ρωσική Απω Ανατολή πέρυσι, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους σχέσεις και συναντήθηκαν ξανά τον Ιούλιο για να υπογράψουν σύμφωνο ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας, που προβλέπει ότι κάθε πλευρά θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην άλλη σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Η Βόρεια Κορέα έχει 1,28 εκατ. εν ενεργεία στρατιώτες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Νότιας Κορέας, και έχει εντείνει την ανάπτυξη σειράς βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικού οπλοστασίου, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει την ένταση στην περιοχή και έχει οδηγήσει στην επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων στη Ρωσία, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη βασική ανάμειξη σε ένοπλη σύγκρουση μετά τον Πόλεμο της Κορέας το 1950-53. Η Βόρεια Κορέα θεωρείται ότι έστειλε πολύ μικρότερο απόσπασμα στον Πόλεμο του Βιετνάμ και στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

Αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους και άλλα πυρομαχικά στη Ρωσία.

Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η Βόρεια Κορέα έχει αποστείλει τουλάχιστον 16.500 κοντέινερ με όπλα στη Ρωσία και η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πυραύλους από αυτά τα φορτία στην Ουκρανία, όπως έχει πει η Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα αρνούνται ότι εμπλέκονται σε μεταφορές όπλων. Το Κρεμλίνο απορρίπτει επίσης τους ισχυρισμούς της Νότιας Κορέας ότι η Βόρεια Κορέα ίσως έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσει τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.


Πηγή



Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης


 

Στην προσπάθειά της να τιθασεύσει το «θηρίο» της στεγαστικής κρίσης, η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, για την εξομάλυνση του προβλήματος και την εξασφάλιση οικονομικής και ποιοτικής στέγασης και ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες αλλά και τους ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας.

Σπίτι μου Ι & ΙΙ

Το πρόγραμμα – συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ – «Σπίτι μου Ι», μέσω του οποίου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αποκτήσει 9.155 νέα ζευγάρια (ηλικίας 25-39 ετών) το δικό τους σπίτι, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 7.500 συμβάσεις και έχουν γίνει περίπου 7.200 εκταμιεύσεις, έδειξε ιδιαίτερη δυναμική και αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους και γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο στο «Σπίτι μου ΙΙ», με διευρυμένα κριτήρια, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ και συνολικά 20.000 ωφελούμενους.

Συγκεκριμένα, το νέο βελτιωμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» μεγαλώνει τη «βεντάλια» των δικαιούχων, καθώς διευρύνονται οι δικαιούχοι, με τους ενδιαφερόμενους να είναι όχι μόνο όσοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του προγράμματος είναι:

  • Το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 50 έτη, όπως και το συμβόλαιο αγοράς, που θα φτάσει τις 250.000 ευρώ και το δάνειο τις 190.000 ευρώ. Έτσι, άτομα ή ζευγάρια (25-50 ετών), με εισόδημα 20.000 ευρώ για άγαμους, 28.000 για ζευγάρια συν 4.000 για κάθε παιδί και 31.000 για μονογονεϊκή οικογένεια συν 5.000 ευρώ για επιπλέον παιδί, μπορούν να αποκτήσουν κατοικία έως 250.000 ευρώ και 150 τ.μ., κατασκευής έως το 2007.
  • Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση των τρίτεκνων το άτοκο δάνειο θα ανεβαίνει στο 75% και το έντοκο θα περιορίζεται στο 25% και θα αφορά 20.000 δικαιούχους.
  • Η προέγκριση, που θα λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.
  • Δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου (στο προηγούμενο πρόγραμμα έπρεπε εντός 60 ημερών από την αίτηση του δανειολήπτη η τράπεζα να ελέγχει την πλήρωση των αιτούμενων κριτηρίων).
  • Στο όριο των 150 τ.μ. δεν περιλαμβάνονται πλέον οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες και θέσεις στάθμευσης.

 

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ τρία προγράμματα που αφορούν την επιδότηση για ανακαίνιση κατοικιών. Το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω 2024» είναι ήδη ανοιχτό για αιτήσεις, ενώ τα προγράμματα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αναμένεται να ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

 Ανακαινίζω – Νοικιάζω

Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τα συναρμόδια υπουργεία, δυο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης ανακαίνισης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει δεχθεί περίπου 2.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί απ’ αυτές 985.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την αύξηση της επιδότησης, η οποία πλέον ανέρχεται στο 60%, με μέγιστο ποσό τα 8.000 ευρώ και η δεύτερη αφορά το ανώτατο ποσό για την ανακαίνιση αυξάνεται στα 13.000 ευρώ, από 10.000 που ήταν. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα ακίνητά υπό τον βασικό όρο ότι το ακίνητο θα διατεθεί στη συνέχεια προς ενοικίαση.

Τα υπόλοιπα κριτήρια του προγράμματος παραμένουν αμετάβλητα. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%, το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και η επιφάνεια του ακινήτου όχι μεγαλύτερη από 100 τ.μ. Επίσης, το πρόγραμμα αφορά δικαιούχους που έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Βάσει του προγράμματος, η ανακαίνιση των ακινήτων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών, ώστε τα ακίνητα να είναι έτοιμα προς ενοικίαση. Σε περίπτωση που η ενοικίαση δεν πραγματοποιηθεί, προβλέπονται κυρώσεις, όπως η επιστροφή της επιδότησης που χορηγήθηκε για την ανακαίνιση.

Η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω Νοικιάζω» είναι 50.000.000 ευρώ και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατανεμημένη στα οικονομικά έτη 2024 και 2025.

«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

Το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, στοχεύει στη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κατοικιών τους, προσφέροντας άτοκα δάνεια χωρίς ηλικιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Η ευρεία αυτή προσέγγιση σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή ηλικίας.

Η έλλειψη ειδικών κριτηρίων επιλογής, όμως, σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με βάση τη σειρά υποβολής των αιτήσεων και ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους. Με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αναμένεται να ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες.

Το πρόγραμμα καλύπτει μια σειρά από βασικές εργασίες βελτίωσης κατοικιών, όπως:

  • Θερμομόνωση
  • Πράσινη στέγη
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων
  • Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • Συστήματα θέρμανσης και ψύξης

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του, έγκειται στην πλήρη επιδότηση των τόκων από το εν λόγω πρόγραμμα, καθιστώντας τα δάνεια άτοκα για τους δικαιούχους. Το ποσό του δανείου μπορεί να φτάσει έως και τα 25.000 ευρώ, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 7 χρόνια.

Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομική ελάφρυνση στους πολίτες μέσω των άτοκων δανείων. Αναμένονται περαιτέρω λεπτομέρειες και οδηγίες όταν δημοσιευθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή του, όπου η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025.

 

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τρέχουν ακόμη έξι, μικρότερης εμβέλειας, αλλά απολύτως στοχευμένα προγράμματα για τη διευκόλυνση στέγασης κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κοινωνική Αντιπαροχή

Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και με δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση διαμερισμάτων. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

Στέγαση και Εργασία

Το βελτιωμένο πρόγραμμα, «Στέγαση και Εργασία» αφορά τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προσθέσαμε και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά.

Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1 + 1 χρόνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Πρόγραμμα Κάλυψη

Απευθύνεται επίσης σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με προτεραιότητα σε µονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες δηλαδή συνολικά 411 ωφελούμενοι από τα στεγασμένα νοικοκυριά. Οι οικογένειες αυτές έχουν 176 ανήλικα παιδιά. Στο πρόγραμμα εντάσσονται 300 ακίνητα ιδιοκτητών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε € 21,5 εκατ.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που μετακινούνται στα νησιά, σε ακριτικές και ορεινές περιοχές, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία των παραπάνω υπαλλήλων.

Έχουν ήδη συγκεντρωθεί και καταγραφεί, σε συνεργασία µε την ΕΕΤΑΑ, ακίνητα σε δήμους και περιφέρειες με έντονο στεγαστικό έλλειμμα (πχ ορεινές, ημιορεινές, παραμεθόριες και νησιωτικές). Φέτος οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κλπ. σε 31 νησιωτικούς Δήμους ανέρχονται σε 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους.

Επίδομα Στέγασης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυτή τη στιγμή, παρέχει επίδομα στέγασης σε 593 ανασφάλιστους άτομα ή ζευγάρια που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, με καθόλου ή πολύ χαμηλό εισόδημα. Το ύψος του επιδόματος ισούται με το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος µε ανώτατο όριο το ποσό των 362 € .