Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Βαρουφάκης : Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ρουμπάτης παρακολουθούσαν την Τρόϊκα

 


Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας εχθές Παρασκευή στη Βουλή για τις τηλεφωνικές υποκλοπές καρφώνοντας την συμμορία Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε ξεκάθαρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εκπροσώπων της Τρόϊκας και μέσω αυτών και τα τηλέφωνα όσων μιλούσαν με αυτούς. 

Η αποκάλυψη δημιουργεί μείζον θέμα, αφού προφανώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί γνωρίζαμε τις πρακτικές της ακροαριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστό ότι επί διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους τροϊκανούς, οι συνομιλίες των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, δημοσιεύθηκαν στα wikileaks χωρίς υποτίθεται να είναι γνωστό ποιος έκανε την υποκλοπή. 

Σήμερα είναι ξεκάθαρο και σαφές ότι τις έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαρουφάκης αποκάλυψε τι του είπε τότε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης. Του είχε πει τότε ότι δεν παρακολουθούνται Ελληνες πολίτες, αλλά μόνο αν συνομιλούν με ξένους. Και μάλιστα κάποια στιγμή είπε σε συνεργάτη του, ότι ένιωσε πολύ υπερήφανος γι αυτά που είπε στους τροϊκανούς…

Θυμάμαι είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τα γέλια στενού μου συνεργάτη όταν ο κ. Ρουμπάτης του είπε πόσο συγκινήθηκε με όσα ο συνεργάτης μου είπε κάποια στιγμή, σε κάποιο τηλεφώνημα, σε τροϊκανό.

Ναι, εγκάλεσα δημοσίως τον κ. Ρουμπάτη για πρακτικές από το σκοτεινό παρελθόν της ΚΥΠ και συγκεκριμένα ότι διέδιδε ψεύδη για τις συζητήσεις μου με τροϊκανούς και, συγκεκριμένα, ότι έλεγε ψευδώς σε μέλη της κυβέρνησής μας ότι τα είχα βρει με τον Σόιμπλε.

Όπως είπε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 "είναι ξεκάθαρο, όλα τα κινητά, το δικό μου και της γυναίκας, του Τζούλιαν Ασάνζ, τα βίντεο που είχαμε εγώ και η γυναίκα μου, είναι όλα καταγεγραμμένα από το 2015".

Ο Βαρουφάκης αναφερόμενος στον Γιάννη Ρουμπάτη ανέφερε ότι ο ίδιος του είχε μεταφέρει ότι "η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί Έλληνες πολίτες, παρά μόνο όταν μιλάνε με ξένους πολίτες που βρίσκονται στο στόχαστρο".

"Ο λόγος που εγκάλεσα δημοσίως τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, ήταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος μου", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Ναι, εμείς στο ΜέΡΑ25 εγκαλούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση, εδώ στη Βουλή, δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απόρρητου Ελλήνων πολιτών, επειδή δεν επανέφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλείδες προστασίας των πολιτών του νόμου του 1994 του ΠΑΣΟΚ".



Στα Πανεπιστήμια τον Οκτώβριο η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

 


Ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα προσεκτική η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας που κάνει αρχή τον Οκτώβρη.

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία φαίνεται ότι θα δίνει ισχυρό αλλά ταυτόχρονα προσεκτικό παρόν σε τουλάχιστον σε 3-4 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!

Οι 400 αστυνομικοί η πρώτη φουρνιά που έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της και είχαν διανεμηθεί σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις διακριτικές περιπολίες τους στον χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.



Αυτός είναι ο 36χρονος Αλβανός που έκαψε θεία και ανηψιό το 2015


 

Μετά από 7 χρόνια μπήκε τέλος στην φρικιαστική διπλή δολοφονία θείας και ανιψιού στην Αίγινα το 2015.

Ο 36χρονος Αλβανός που φέρεται να είναι ο δράστης που έκαψε τους δυο ανθρώπους ζωντανούς στην Αίγινα το 2015 συνελήφθη στη Μάλτα καθώς οι τοπικές αρχές τον εντόπισαν αξιοποιώντας τα στοιχεία της εξέτασης DNA.

Η Ελλάδα είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον 36χρονο και έτσι ο φερόμενος δράστης εντοπίστηκε στη Μάλτα, από όπου και θα ληφθεί η απόφαση για την έκδοσή του στη χώρα μας.

Το έγκλημα έγινε το 2015, με τον δράστη να μπαίνει στο σπίτι της 70χρονης στην Αίγινα, η οποία είχε κατάστημα σουβενίρ στο νησί. Ξυλοκόπησε τόσο την ίδια όσο και τον ανιψιό της, μέχρι λιποθυμίας, και τελικά τους έκαψε ζωντανούς.

Η λεία του Αλβανού δολοφόνου, ανερχόταν περίπου στα 800.000 ευρώ. Τα δύο θύματα είχαν καεί από τη μέση και πάνω, ενώ στο χώρο που βρέθηκαν, στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού, υπήρχαν τοπικά σημεία που είχαν καεί από τη φωτιά.





Θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι

 



Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων


Γιατί παίρνω το λόγο


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παίρνω το λόγο στη σημερινή συζήτηση, η οποία διεξήχθη -όπως είδατε- με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατόπιν ανταπόκρισης του αιτήματός μου για να ανοίξει η Βουλή νωρίτερα, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις. Λύσεις οι οποίες θα καλύπτουν τα όποια κενά εντοπίζονται ακόμα σε κρίσιμες λειτουργίες των κρατικών μας δομών.


Παίρνω το λόγο με τη προσδοκία ότι η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης, όπως απαιτεί κάθε θέμα σχετικό με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αλλά και με την πεποίθηση ότι μπορούμε, παρά τη μεγάλη τοξικότητα, να αναζητήσουμε κάποιες συγκλήσεις σε ένα πεδίο, όπως αυτό των Κρατικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, το οποίο δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς. Γιατί τα διαχρονικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει επιτέλους να βρουν, την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση.


Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο της ΕΥΠ


Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη.


Όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ, αλλά και στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια, με ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πλέον εγκαθιστά πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας στις επικοινωνίες, την οποία και καταθέτω στα πρακτικά.

Δέχτηκα, επίσης, αμέσως η υπόθεση να έρθει στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και συμφώνησα προφανώς να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που καλό είναι να θυμίζουμε ότι καθιερώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και καλά κάνετε σήμερα και το αξιοποιείτε.

Παράλληλα, κατέθεσα τέσσερις τομές αλλαγών με στόχο να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα πραγματικότητα στο σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών.

Προσοχή όμως, καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους και κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο το οποίο επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί μεταξύ άλλων είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο. Είναι αυτή που συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς και διπλωματικούς μας χειρισμούς. Μέσω δικών της μηχανισμών εξιχνιάζονται σοβαρά ποινικά εγκλήματα. Την ίδια ώρα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει μόνιμο και διαρκές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία.


Τέσσερις αλήθειες για τις επισυνδέσεις


Προϋπόθεση για μια παραγωγική συζήτηση είναι να τοποθετήσουμε το θέμα, κατ’ αρχάς, στις αληθινές του διαστάσεις. Ώστε μια διαχρονική αδυναμία της Πολιτείας να μην μετατραπεί σε δηλητήριο της κοινωνίας… Γιατί στο εσωτερικό -το ξέρετε καλά- κυκλοφορούν πολύ εύκολα εύπεπτα σενάρια κατασκοπείας τα οποία, όμως, πριονίζουν τους θεσμούς. Αλλά και στο εξωτερικό, πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη. Ξεκινώ λοιπόν με 4 αλήθειες.


Αλήθεια πρώτη: Πρέπει να εκλείψει, κάθε σύγχυση η οποία σκόπιμα διακινείται μεταξύ της χρήσης κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator και νόμιμων επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που γίνονται για λόγους ασφάλειας και πάντα με την έγκριση του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες και αυτό επιβεβαιώνεται και από το απόρρητο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Όσον αφορά τώρα τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτές όπως ξέρετε καλά εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα: από την Εθνική Άμυνα, από τη δράση της Αστυνομίας, του Λιμενικού, μέχρι την τρομοκρατία, τη δίωξη ναρκωτικών, τις απαγωγές. Όλες, όμως, λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο προϋπήρχε και το οποίο με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Θυμίζω στο Σώμα ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, που αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή του Εισαγγελέα προκειμένου να νομιμοποιούνται οι επισυνδέσεις.

Αλήθεια δεύτερη: η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε πράγματι ένα κενό, ένα σοβαρό κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά, με την έγκριση της Εισαγγελέως, ακριβώς όπως ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018. Όμως, υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αυτή αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Κάτι που σημαίνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της φράσης μου, για μια πράξη τυπικά επαρκή -νόμιμη το επαναλαμβάνω- αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Και αυτή είναι και η ουσία της απόφασής μας, σε πρώτη φάση, μέχρι που να καταλήξουμε σε πιο δραστικές θεσμικές παρεμβάσεις, να επανέλθουμε τουλάχιστον στον δεύτερο Εισαγγελέα, ο οποίος -όπως ξαναλέω- είχε καταργηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα είναι τουλάχιστον ένα δεύτερο φίλτρο, ένα δεύτερο μάτι, προκειμένου να εγκριθεί η νομιμότητα της κάθε νόμιμης επισύνδεσης.

Αλήθεια τρίτη: είναι προφανές ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και κινούνται εκτός δημοσιότητας. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Εκεί άλλωστε οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους. … Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η πλήρης δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Όσοι το αρνούνται, απλά δεν λένε την αλήθεια και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Αλήθεια τέταρτη: από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έλαβα γνώση των γεγονότων, κάλεσε η κυβέρνηση τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Ταυτόχρονα, άλλαξε την ελαστικότερη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας διπλό δικαστικό φίλτρο στις επισυνδέσεις, συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης την οποία διεξάγουμε σήμερα, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο.

Τα παραπάνω, νομίζω ότι βοηθούν οποιονδήποτε θέλει να δει με νηφαλιότητα τα πράγματα. Μακριά από υπερβολές και άλλους κινδύνους. Βεβαίως υπάρχει η ανάγκη της διαφάνειας. Στο όνομα της διαφάνειας, όμως, δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας.


Τα τέσσερα πεδία των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ


Με δεδομένες αυτές τις τέσσερις αλήθειες τις οποίες περιέγραψα, έχω ανακοινώσει ισάριθμα πεδία στα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, χωρίς όμως να υπονομεύουν την αποστολή της. Πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Τέτοιες, όμως, που δεν θα ακυρώνουν την εθνική συμβολή της υπηρεσίας. Και πρόσθετες πρόνοιες προστασίας ειδικά για τα δημόσια πρόσωπα.


Σταθερή επικοινωνία της Υπηρεσίας με τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Ήδη, θέλω να θυμίσω ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Και ο καινούργιος Διοικητής, ένας καταξιωμένος διπλωμάτης, υπέστη την «δοκιμασία», τη βάσανο της ακρόασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, άσχετα αν φροντίσατε με τρόπο παντεντελώς αντιθεσμικό να καταπατήσετε κάθε έννοια μυστικότητας αυτής της διαδικασίας.


Οι τίτλοι, λοιπόν, για να διευκολύνω την συζήτηση μας, ως προς το όποιο θετικό αποτύπωμα μπορεί να έχει για να καταθέσουμε προτάσεις για το μέλλον, είναι οι εξής:


Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω πιο σταθερής εποπτείας του Κοινοβουλίου, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών της ΕΥΠ.

Θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων, ειδικά όταν αυτές αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Και βέβαια, ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας όσο και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Όπως έχω πει, είναι η βάση μιας διακομματικής ημερήσιας διάταξης, που θεωρώ ότι μπορεί να οικοδομήσει μια σύγχρονη δημοκρατική, αποτελεσματική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Απέναντι στα κενά τα οποία αναμφισβήτητα υπάρχουν σήμερα, αλλά και σε αυτά που μπορεί να προκύψουν αύριο.


Εργαλειποίηση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ


Διότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα πραγματικό θέμα, διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Να παρουσιάσει ένα ατυχές γεγονός, ως μια δήθεν γενικευμένη κατάσταση. Και μια επιχειρησιακή αστοχία, ως τάχα πολιτική εντολή της κυβέρνησης, εντολή η οποία, υποτίθεται, – την αποδίδετε την εντολή παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη σε μένα προσωπικά – θυμίζει κάποιες αρνητικές στιγμές από το ιστορικό παρελθόν.


Αυτό το οποίο λέτε είναι ψέμα. Και δεν είναι απλά ψέμα. Είναι ανέντιμο και είναι ανήθικο. Και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, για αυτό και επιστρέφεται στον αποστολέα. Και είναι κρίμα πραγματικά, είναι κρίμα, μέσα από την μεγαλοποίηση αυτού του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα ακριβώς χρειάζονται αυτοί οι οποίοι καραδοκούν εκτός συνόρων, ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια μέσα σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Και δίνετε τόσο εύκολα επιχειρήματα, σε εκείνους που θέλουν την αποδυνάμωση των μυστικών μας υπηρεσιών, γιατί βρίσκουν συνεχώς αποτελέσματα απέναντι τους.


Ο κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας


Και εν πάση περιπτώσει, επειδή πολύς λόγος, κύριε Τσίπρα, έχει γίνει για το Κράτος Δικαίου, μπορούμε να συμφωνήσουμε, επιτέλους, ποιος είναι ο κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας; Ένας κριτής πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει αντικειμενικός, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον, και αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, στην Έκθεσή της, «2022, Rule of Law, Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα», κάνει μια συνολική αποτύπωση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και της ισχύος των θεσμών μας.


Δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα οποία λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αυτά τα οποία περιγράφετε. Κάνει κάποιες συστάσεις; Λιγότερες από ό,τι σε άλλες χώρες; Βεβαίως και κάνει συστάσεις. Αλλά τι σχέση, τι σχέση έχει το κείμενο αυτό με αυτή την δυστοπική εικόνα την οποία παρουσιάζετε για το πού βρίσκεται η χώρα σήμερα; Το καταθέτω στα πρακτικά. Ρίχτε του μια ματιά. Μπορεί να σας είναι χρήσιμο πριν τις ομιλίες σας.


Ζητώ από όλους να πέσουν οι τόνοι


Γι’ αυτό, λοιπόν, ζητώ από όλους να πέσουν οι τόνοι.


Το θέμα είναι πλέον και στα χέρια της Δικαιοσύνης, αλλά βρίσκεται και στην ευθύνη της Βουλής.

Και αποστολή μας σήμερα είναι να κάνουμε καλύτερη αυτή την εθνικά κρίσιμη υπηρεσία.

Και κάποια στιγμή να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή με τα όποια λάθη του χθες, ώστε να μπορούμε να στοιχηθούμε μαζί απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του αύριο.

Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι οι γείτονες μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Ο πόλεμος, η τεράστια κρίση στην ενέργεια, η διεθνής ακρίβεια προοιωνίζουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Και όχι μόνο. Στον Έβρο, μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής, αυτή την φορά με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο.


Η μεγάλη εικόνα


Και ως Πρωθυπουργός, δε θα κρύψω τη μεγάλη εικόνα πίσω από τη μικρή. Ούτε θα επιτρέψω, η δημόσια ζωή να μείνει αιχμάλωτη σε μία εσωστρεφή επικαιρότητα, σε μία μακρά τοξική προεκλογική περίοδο για την οποία, εξάλλου, έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό.


Κι αυτή η μεγάλη εικόνα στην οποία αναφέρομαι δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα, μετά από δώδεκα χρόνια, εκτός ενισχυμένης εποπτείας. Αφήνει πίσω τα μνημόνια, τους φόρους, τις κλειστές τράπεζες, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Μαζί τους εγκαταλείπει και τις πλατείες του λαϊκισμού και του διχασμού. Αυξάνει τον δημόσιο πλούτο, μειώνει την ανεργία, λιγότεροι φόροι, λιγότερες εισφορές, μεγαλύτερος κατώτατος μισθός σε μία -επαναλαμβάνω- εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται να μπροστά μας.

Και αφήσαμε πίσω μας την εσωστρέφεια. Μπήκαμε ξανά με ισχύ στο διπλωματικό χάρτη. Τον τελευταίο μήνα συνάντησα προσωπικά τους τρεις σημαντικότερους ηγέτες της Αραβικής χερσονήσου. Διαθέτουμε ισχυρή εθνική άμυνα, συνομιλούμε πια με όλες τις χώρες ως ίσοι προς ίσους, συνάπτοντας σημαντικές συμφωνίες ειρήνης και συνεργασίας.

Και επιμένω σε αυτήν τη μεγάλη εικόνα, γιατί αυτή είναι τελικά που θα αναμετρηθεί με τα πολύ δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Επαναλαμβάνω ότι σε έναν πολύ ασταθή κόσμο, ισχυρές χώρες είναι οι σταθερές χώρες. Και δεν θα επιτρέψω -πιστεύω ότι δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί τελικά- σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να την εκτρέψουν από την θετική της πορεία.


Θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι


Ζητάτε -θα το ξανακάνετε φαντάζομαι σήμερα- ζητάτε εκλογές. Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, ζητάτε να μπει η χώρα σε μια δίμηνη ή τρίμηνη περιπέτεια, χωρίς να αναλογίζεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πατρίδα.


Εν μέσω αυτής της κρίσης, έρχεστε και ζητάτε εκλογές για να οδηγήσετε την χώρα στην αστάθεια, για να κάνετε το χατήρι αυτών οι οποίοι δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και μας το έχουν πει και δημόσια στο κάτω – κάτω της γραφής. Δεν το έκρυψαν ποτέ.


Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι. Το όποιο πολιτικό κόστος. Θα τον περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Θα τον περάσουμε μαζί. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω αυτή την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και ο κυρίαρχος, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος επιθυμεί να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία.




Ο Βενιζέλος μύρισε κατρακύλα Ανδρουλάκη και κάνει αισθητή την παρουσία του στο ΠΑΣΟΚ

 



Ήταν θέμα χρόνου, βλέποντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν τραβάει, να εμφανίζονται μνηστήρες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η για να παίξουν και αυτοί ρόλο στο ΠΑΣΟΚ.

Αυτός βέβαια που τρίβει τα χέρια του είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει ανάσα πολιτικής επιβίωσης στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στην τριτολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό σχετικά με το εάν τα πολιτικά πρόσωπα είναι υπεράνω παρακολουθήσεων ή όχι και ο Αλέξης Τσίπρα ξαφνικά τον αγάπησε, ξεχνώντας ότι τον πήγαινε για το ειδικό δικαστήριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του σχολίασε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι συμφωνεί με την επιστημονική ερμηνεία του Ευ. Βενιζέλου, εκτιμώντας ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να παρακολουθούνται.

«Ως προς τα ζητήματα του νόμου έχουμε μία βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος. Θεωρώ ότι κανείς δεν έχει το αλάθητο στα ζητήματα αυτά» είπε ο κ. Μητσοτάκης επικαλούμενος το άρθρο 3 του εκτελεστικού νόμου 2225/94, για την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Εάν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε και προέβλεπε καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο κάποια εξαίρεση των Βουλευτών από την εν δυνάμει δυνατότητα παρακολούθησής τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό εκτελεστικό νόμο. Είναι σαφές ότι δεν μνημονεύεται, κατά συνέπεια, κατά την ερμηνεία του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος» τόνισε για να προσθέσει: «A priori θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από τη δυνατότητα παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, πλην όμως συμφωνούμε ότι για τις περιπτώσεις βουλευτών η τεκμηρίωση, προκειμένου να δοθεί μία τέτοια έγκριση πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη, πράγμα το οποίο εμφανώς δεν συνέβη στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη».

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε το δηκτικό σχόλιο κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη την οποία δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου, αναρωτιέμαι αν είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει στο Ειδικό Δικαστήριο, ως ένα από τα δέκα θύματα της υπόθεσης της Novartis. Αλλά εν πάση περιπτώσει, καλοδεχούμενη η προσέγγισή σας» είπε χαρακτηριστικά.



Πρέπει να μάθει ο Αλέξης Τσίπρας να μην τα βάζει με κανονικούς ανθρώπους που ξέρουν γράμματα

 


Εχθές είδαμε στην βουλή ένα ψεύτη κατά συνείδηση, κατά συνήθεια και κατά επάγγελμα Αλέξη Τσίπρα, να προσπαθεί να σπιλώσει τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζεται όπως γίνεται πάντα και να αναγκάζεται να ανακαλέσει.

Όχι πώς ιδρώνει το αυτί του Αλέξη Τσίπρα επειδή ξεφτιλίστηκε, ξεφτίλα και Τσίπρας είναι ταυτόσημα.

Ο Τσίπρας υποχρεώθηκε σε ανασκευή των βαρύτατων καταγγελιών κατά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που έκανε με θράσος στην Ολομέλεια της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.

Ο αποδεδειγμένα ψεύτης Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατηγόρησε τον κ. Γεραπετρίτη πως είπε ψέματα στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υποστηρίζοντας πως παρείχε διαβεβαιώσεις για την μη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Ο φαιδρός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε πώς «Ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης ήρθαν εδώ στη Βουλή με τον κ. Κοντολέοντα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και έλεγαν ψέματα σε διαδοχικές ερωτήσεις βουλευτών ότι δήθεν δεν υπάρχει καμία ανάμιξη της ΕΥΠ στην απόπειρα παρακολούθηση ςτου κ. Ανδρουλάκη» 

Αμέσως μετά ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε το λόγο για να απαντήσει επι προσωπικού. «Με κατηγορήσατε κ. Τσίπρα ότι είπα ψέματα σε μια συνεδρίαση που γνωρίζετε είναι δεσμευτικά απόρρητη και ξέρετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω επι της ουσίας» είπε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης για να προσθέσει «Δηλώνω ευθέως ενώπιον των μελών που ήταν στην Επιτροπή των Θεσμών ότι τίποτα από όσα μου αποδώσατε δεν είπα».

Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης απευθύνθηκε προσωπικά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλώ τον κ. Κατρούγκαλο να πει τώρα στον αρχηγό του αν όντως ανέφερα όσα μου απέδωσε ο κ. Τσίπρας. Σας παρακαλώ κ. Τσίπρα να ανακαλέσετε. Και σας γνωρίζω ότι προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω όλα τα δικαιώματα για να περιφρουρήσω την αξιοπρέπειά μου. Είπατε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμο και ειναι το μόνο σωστό που είπατε κ. Τσίπρα».

Χωρίς ίχνος ηθικής ο Αλέξης Τσίπρας, και αφού τον είχε ξεφτιλίσει στο πανελλήνιο ο Γιώργος Γεραπετρίτης δείχνοντας για ακόμα μία φορά ποιός είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το μάζεψε πήρε τον λόγο και δεν επανέλαβε τον ισχυρισμό περι ψευδών αναφορών από τον κ. Γεραπετρίτη αλλά πως ο υπουργός Επικρατείας δεν παρενέβη όταν «έλεγε ψέματα ο τότε διοικητής της ΕΥΠ»

Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας και πρέπει να μάθει να μην τα βάζει ποτέ με κανονικούς ανθρώπους που ξέρουν γράμματα.



Επί Τσίπρα έγιναν 54.000 επισυνδέσεις - Μητσοτάκης σε Τσίπρα : Μία μία τις κοιτάξατε;

 


Με τρεις παρατηρήσεις έκλεισε την τριτολογία του επί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη την οποία δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου, αναρωτιέμαι αν είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός. 

«Έχουμε βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος. Οφείλω να καταθέσω τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος του 1974, ο νόμος 2225, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο για άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας. Αν ήθελε εξαίρεση βουλευτών, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό νόμο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικό διάκρισης. Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από δυνατότητα παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας αλλά πρέπει για πολιτικά πρόσωπα να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη» είπε και συμπλήρωσε: «Είπατε κ. Τσίπρα ότι επί των ημερών σας ότι δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μετά είπατε δεν έδωσα εγώ εντολή. Επί των ημερών σας ήταν 54.000. Μία μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία. Σας το είπα εξαρχής»

«Κάνατε κάποιες αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα: «Στην περίπτωση Κουκάκη, δεν τον γνωρίζω, και στην έρευνα που έκανε και την οποία θέλαμε να παρεμποδίσουμε και ενδεχόμενα σκάνδαλα. Το λέτε εσείς αυτό» είπε και ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί αφήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα από τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές μετά το 2019; Για να ψηφίσετε το νέο ποινικό κώδικα. Να θυμίσω τι είπε για τον ποινικό κώδικα ο τέως υπουργός δικαιοσύνης σας, ο κ. Κοντονής».

«Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων που κρατήσετε τη βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιους», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Έμπλεξε το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη - Λακίζουν οι κεντρώοι από το ΠΑΣΟΚ

 


Ο Νίκος Ανδρουλάκης, φαίνεται ότι δεν άκουσε τίποτα από όσα είπε εχθές ο Πρωθυπουργός, και το χειρότερο άφησε ένα Αλέξη Τσίπρα που στα μάτια του Ελληνικού λαού είναι ένας απαξιωμένος, ψεύτης και πολιτικός απατεώνας, να παίζει παιχνίδια σε βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ξέρει γιατί τον παρακολουθούσαν, και κρύβεται πίσω από το " δώστε τα στοιχεία της παρακολούθησης μου στον λαό", ξέροντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί πρόκειται για απόρρητα στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Ανδρουλάκη ξεκάθαρα, να καταφύγει στα δικαστήρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εάν θεωρεί ότι η παρακολούθηση του δεν ήταν νόμιμη, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται και είναι ένοχος στα μάτια των πολιτών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, πήγε στον Άρειο Πάγο για να προλάβει να γίνει θύμα, ώστε να σταματήσει τις αποκαλύψεις, πριν γίνουν αποκαλύψεις σε κοινή θέα. Ήξερε ότι δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν οποιαδήποτε στοιχεία έχει η ΕΥΠ και ο εισαγγελέας.

Όπως και να έχει έχοντας ένα λίγο, πολύ λίγο Ιωάννη Κατρίνη να υπερασπίζεται τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ στην βουλή, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, μόνο καλό δεν έκανε σε κανένα.

Το κέντρο βράζει, και βράζει γιατί έχει απαξιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον αποδεδειγμένα ψεύτη πολιτικό απατεώνα Αλέξη Τσίπρα που το κόμμα του κινείται στην ακροαριστερά και την αριστερά, προσπάθησε να βρει στέγη στο δήθεν σοβαρό ΠΑΣΟΚ, και βλέπουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μόνο καλή επιλογή δεν είναι για το κέντρο, γιατί απλά δεν εκφράζει το κέντρο, αλλά τα παιχνίδια του Αλέξη Τσίπρα.

Τα μηνύματα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, είναι ότι χρειάζεται ο τόπος, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερος κερδίζοντας από την ανεπάρκεια Νίκου Ανδρουλάκη, και το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει ποσοστά και θα χάσει και άλλο εάν συνεχίσει αυτή η κατρακύλα Ανδρουλάκη υποχείριο ενός πολιτικού απατεώνα εκφραστή της ακροαριστεράς.





Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο


 

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Ιδρύματος.

Ο κ.Μενέντεζ στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «μόνιμη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο». Συμπεριέλαβε μάλιστα τη γειτονική χώρα στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή».

«Δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν σε αυτήν την αίθουσα πως η πλέον μόνιμη και εγγύτερη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία. Παρά το γεγονός πως αποτελεί σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Η παραβίαση του εναέριου χώρου με μαχητικά αεροσκάφη είναι απαράδεκτη συμπεριφορά για κάθε χώρα» σημείωσε ο αμερικανός γερουσιαστής για να αναφερθεί και στην «παράνομη κατοχή», όπως είπε, της Κύπρου από την Τουρκία. Παράλληλα κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι ακολουθεί διαιρετική πολιτική, τόσο στην ανατολική Ευρώπη, όσο και στον νότιο Καύκασο και την Ευρώπη.



Κατά την προσφώνηση του τιμώμενου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σημείωσε πως «η απονομή του τίτλου αποτελεί ένα φόρο τιμής για έναν διακεκριμένο αμερικανό πολίτη με διεθνή απήχηση, που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης στο ευρύτερο φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Η.Π.Α., έναν μεγάλο φιλέλληνα και βαθύ γνώστη των ελληνικών θεμάτων, που στήριξε και στηρίζει τη χώρα μας διαχρονικά και σε κρίσιμες συγκυρίες».

«Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και στα ελληνικά ζητήματα και του ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο του πάντα επ' ωφελεία των δικαίων αιτημάτων των Λαών για ευημερία και Δικαιοσύνη» κατέληξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Robert Menendez, λίγο πριν από την αναγόρευσή του Αμερικανού Γερουσιαστή σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά του κ. Menendez στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία, άλλωστε, ο Γερουσιαστής τιμήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Menendez «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας», η οποία κατέστη νόμος των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021 και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη διμερή συνεργασία και δη την αμυντική.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και στις προοπτικές στενότερης συνεργασίας ενόψει και του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο κ. Menendez εξέφρασε την εκτίμησή του για την ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή δημοκρατία, ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Αντηλλάγησαν ακόμη απόψεις για την αμυντική συνεργασία και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ανέλυσε τη σημασία των υποδομών που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της ασφάλεια, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, λόγω της στρατηγικής της θέσης.


Κατά την έναρξη της συνάντησης έγινε ο ακόλουθος διάλογος:




Robert Menendez: Φωτογραφία από το Κογκρέσο, ιστορική φωτογραφία. Για εσάς αλλά και για το γεγονός ότι έχετε δύο γυναίκες να στέκονται πίσω σας, την Πρόεδρο της Βουλής και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ήταν μία ιστορική στιγμή για εμένα αλλά πιστεύω και για τη χώρα μου.


Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω πάλι στην Ελλάδα. Καταρχάς, συγχαρητήρια για τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Είναι μια σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο αλλά, είμαι βέβαιος, και για εσάς.


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για όσα έχετε κάνει για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Ξέρω πόσο σκληρά έχετε εργαστεί. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο στο γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό, αλλά και στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.


Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχετε έναν εξαιρετικά καλό Πρέσβη και μπορώ να σας πω ότι ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε πραγματικά στη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε.


Robert Menendez: Συμφωνούμε απολύτως. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Πρέσβη μας. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό, ήμουν βέβαιος πως θα έκανε εξαιρετική δουλειά και επομένως είμαι πολύ χαρούμενος. Η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε πολύ γρήγορα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και από την ολομέλεια της Γερουσίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι επίσης που έχουμε τη δική σας Πρέσβη. Είναι εξαίρετη εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Προσπάθησα να περάσω απαρατήρητος σε αυτή την επίσκεψη αλλά αυτό δεν είναι εύκολο εδώ. Πήγα στην Αλεξανδρούπολη και είναι εξαιρετική η εξέλιξη εκεί, υπό την ηγεσία σας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή.


Robert Menendez: Εκτιμώ πως θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, για την περιοχή, αλλά και για τους Συμμάχους. Θεωρώ πως έχει απεριόριστες δυνατότητες.