Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Συνελήφθησαν 33 μέλη Μ.Κ.Ο. και 2 υπήκοοι τρίτων χώρων στην Μυτιλήνη για δουλεμπορία

 


Μαγαζάκι εκμετάλλευσης μεταναστών είχαν στήσει, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ισπανοί και Ελβετοί στήνοντας οργανωμένο κύκλωμα δουλεμπορίας στη Λέσβο στο οποίο εμπλέκονται συνολικά τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία για 33 μέλη των ΜΚΟ - ανάμεσά τους Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αυστριακοί, Νορβηγοί, ένας Ιρανός και έναν Πακιστάνος.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Συνέδραμαν ακόμα το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΓΕ. Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, η 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο οργανωμένο κύκλωμα εμπλέκονται (35) συνολικά αλλοδαποί και συγκριμένα (33) μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης καθώς και (2) υπήκοοι τρίτων χωρών.

Χρονικά, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως:

· τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,

· τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,

· τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,

· τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης),

· λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε - με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε - τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε (32) τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.



Αμοιβάδα που τρέφεται με ανθρώπινο εγκέφαλο απειλεί το Τέξας – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 περιοχές

 



Ένας μη αναμενόμενος εχθρός έχει χτυπήσει το Τέξας προκαλώντας ανησυχία σε χιλιάδες κατοίκους.

Ο λόγος για τις εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες Naegleria fowleri οι οποίες βρέθηκαν σε αποθέματα νερού του νοτιοανατολικού Τέξας.

Σύμφωνα με το CNN, η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Ποιότητας εξέδωσε οδηγία ζητώντας από τους κατοίκους που είναι συνδεδεμένοι με ένα συγκεκριμνένο δίκτυο να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου τρεχούμενο νερό από τις βρύσες τους, καθώς εντοπίστηκε η παρουσία εγκεφαλοφάγων αμοιβάδων.

Η οδηγία για «κλειστές βρύσες» ισχύει για τους κατοίκους των περιοχών Λέικ Τζάκσον, Φρίπορτ, Άνγκλετον, Μπραζόρια, Ρίτσγουντ, Όιστερ Κρικ, Κλουτ και Ρόζενμπεργκ.

Μάλιστα οι κάτοικοι είναι τόσο ανήσυχοι με την εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα που το Λέικ Τζάκσον κήρυξε κατάσταση καταστροφής.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν οι αρχές του Λέικ Τζάκσον ενημερώθηκαν πως ένα 6χρονο αγόρι που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, βρέθηκε θετικό στα τεστ για εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες. Οι αρχές εικάζουν πως το παιδί ήπιε το μολυσμένο νερό είτε από μία εγκατάσταση με πίδακες νερού μπροστά από το δημοτικό κέντρο, είτε από λάστιχο στον κήπο του σπιτιού του.

Οι δημοτικές αρχές έκλεισαν αμέσως τους πίδακες και έστειλαν δείγμα νερού σε ιδιωτικό εργαστήριο. Παρότι οι πρώτες εξετάσεις βγήκαν αρνητικές στις 14 Σεπτεμβρίου, οι υπεύθυνοι επικοινώνησαν και με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και στις 25 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά για τρία από τα έντεκα δείγματα που είχαν σταλεί.

Τώρα η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει εκ νέου τα επίπεδα χλωρίου στα αποθέματα νερού και εκτιμά πως θα χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να γίνει και πάλι πόσιμο το νερό. Μέχρι τότε, οι ντόπιοι θα δικαιούνται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό.

Σπάνιες αλλά θανατηφόρες οι μολύνσεις

Το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) προειδοποιεί ότι οι μολύνσεις μπορεί να είναι σπάνιες αλλά οι περισσότερες είναι θανατηφόρες. Από το 2009 έως το 2019 μόλις 34 τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν στις ΗΠΑ.

Εξ αυτών, τα 30 είχαν προκληθεί από κατάποση νερού σε θαλάσσια πάρκα, πισίνες ή δημόσιους πίδακες. Από τους 145 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από το 1962 έως το 2018, μόλις τέσσερις επιβίωσαν.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο είδος αμοιβάδας την βρίσκουμε στο χώμα, σε θερμές λίμνες, σε ποτάμια και θερμά λουτρά, πισίνες αλλά και σε υδάτινα απόβλητα εργοστασίων.


Πηγή



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Από την πλευρά των ΗΑΕ συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Omar Ghobash, ο σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών Ahmed Waheeb Alattar και ο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών Khalifa Mohamed Alsuwaidi.



Στο νοσοκομείο μαθητής λόγω μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια κατάληψης

 


Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένας μαθητής λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια κατάληψης σε σχολείο. 

Ο λόγος για έναν 16χρονο από την Αμφιλοχία, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του μέσα στο σχολείο του, όπου συμμετείχε στην κατάληψη του ΓΕΛ, και διακομίστηκε υπό την επήρεια μέθης στο νοσοκομείο του Αγρινίου.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του πατέρα του νεαρού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.


Πηγή: thebest.gr



Έρχεται νέο γενικό «lockdown» στη Βρετανία

 



Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει γενικό «lockdown» σε ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Βρετανίας και ενδεχομένως στο Λονδίνο, για να καταπολεμήσει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ανέφεραν οι «Times» αργά την Κυριακή.

Τα νέα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται, είναι όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείσουν αρχικά για δύο εβδομάδες, παρόλο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πρόσφατα είπε ότι κάθε νέο εθνικό «lockdown» θα απειλούσε θέσεις εργασίας, βιοπορισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Βρετανία επέβαλε την περασμένη εβδομάδα νέα μέτρα που απαιτούσαν από τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όπου ήταν δυνατόν και διέταξε τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείσουν στις 10 το βράδυ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα δεύτερο κύμα COVID-19.

Τα σχολεία και τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, μαζί με εργοστάσια και γραφεία στα οποία το προσωπικό δεν μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι, πρόσθεσαν οι «Times», επικαλούμενοι μια κυβερνητική πηγή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Εμπάργκο Σαουδικής Αραβίας σε όλα τα τουρκικά προϊόντα - Χαστούκι στον δικτάτορα Ερντογάν

 



Την απόφασή της να επιβάλλει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, με την τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» να κάνει λόγο για ισχυρό πλήγμα στην ήδη τσακισμένη τουρκική οικονομία.

Το Ριάντ επέβαλε ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων πέρυσι, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός αποκτά πλέον επίσημα χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως. Η Τουρκία εξήγαγε, μεταξύ άλλων, στο αραβικό βασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα και έπιπλα.

Οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμια τους. Κάποια από αυτά επετράπησαν κατ’ εξαίρεση μετά από παρέμβαση τούρκων διπλωματών.

«Η Σαουδική Αραβία είναι η πιο σημαντική αγορά μας. Αλλά ο σαουδάραβας πελάτης μου δεν αγοράζει πλέον προϊόντα. Στο τέλος αυτού του μήνα, το εμπόριο σταματά. Κάνουμε τις τελευταίες μεταφορτώσεις. Είμαστε μπερδεμένοι με το τι πρέπει να κάνουμε» αναφέρουν έμποροι που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

«Οι πελάτες μας έχουν συνηθίσει να αγοράζουν τα τουρκικά προϊόντα, είναι ικανοποιημένοι. Ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν άλλα. Τους λέμε να τα στείλουν σε εμάς μέσω τρίτης χώρας» δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα επιχειρηματίας.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ ανήσυχες, καθώς οι εξαγωγές από νοτιοανατολικές επαρχίες όπως οι Hatay, Gaziantep και Diyarbakır σταματούν» προσθέτει.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του βασιλείου έχουν ορίσει την Τουρκία ως μη ασφαλή τοποθεσία λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας που έχει ως στόχο Σαουδάραβες πολίτες, ενώ σχετική προειδοποίηση έχει εκδώσει και η σαουδαραβική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Ρήξη Σαουδικής Αραβίας – Τουρκίας

Σημειώνεται πως το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαπολύσει επιθέσεις προς το πρόσωπο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ και τον έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι εκείνος διέταξε τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεταμένες λόγω της πολιτικής της Τουρκίας στον Κόλπο, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η ένταση στην πολιτική διατάραξε και τις οικονομικές σχέσεις και στην πραγματικότητα επί δύο χρόνια εφαρμοζόταν ένα σιωπηλό εμπάργκο, το οποίο πλέον πήρε επίσημο χαρακτήρα.


Πηγή



Έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν υπό κατάληψη σχολείο στην Χαλκίδα

 


Μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο 1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας στην Εύβοια το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από όπου άτομα έσπαγαν θρανία και πετούσαν αντικείμενα λές και θα τα πληρώσουν οι γονείς τους, ένα νέο γεγονός διαδραματίστηκε σήμερα Κυριακή.

Σύμφωνα με το eviathema.gr φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής στο υπο κατάληψη κτίριο  με τους μαθητές να κάνουν λόγο για εξωσχολικούς που εισήλθαν στο κτήριο και την έβαλαν κάτι που εξετάζεται εάν είναι αλήθεια.

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία και η πυροσβεστική ενώ ειδοποιήθηκε να έρθει και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Φράγκος. Η φωτιά έσβησε άμεσα χωρίς να επεκταθεί στο υπόλοιπο κτήριο ενώ ελέγχθηκαν όλοι οι χώροι του Σχολείου.

Τώρα το θέμα είναι ότι ο λογαριασμός πρέπει να πάει στους γονείς και μόνο για να καλύψουν τις ζημιές, όπως και να παρεπεμθούν στην δικαιοσύνη για παραμέληση ανηλίκου!!



Αποκάλυψη βόμβα Νew York Times: O Tραμπ πλήρωνε 750 δολάρια φόρους το χρόνο!

 


Δεν έχει πληρώσει ούτε δολάριο τα 10 χρόνια  από τα τελευταία 15 έτη φορολογικών δηλώσεων - Ακόμα κι όταν αναγκάστηκε να πληρώσει, τα πήρε πίσω με... επιστροφή φόρου η νομιμότητα της οποίας εξετάζεται τώρα από το IRS - Καταιγισμός αποκαλύψεων λίγες ώρες πριν το debate με τον Μπάιντεν

Οι Νew York Times  συγκέντρωσαν όλα τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αποκαλύπτοντας περιουσιακά στοιχεία, τεράστιες διαγραφές, μια μάχη ελέγχου και εκατοντάδες εκατομμύρια χρέους που οφείλονται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τη χρονιά που κέρδισε την προεδρία. Τον πρώτο χρόνο του στον Λευκό Οίκο, πλήρωσε άλλα 750 δολάρια. Δεν είχε καταβάλει καθόλου φόρους εισοδήματος σε 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια - κυρίως επειδή ανέφερε ότι έχασε πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι έκανε, αποκαλύπτουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος διεξάγει τη προεκλογική του εκστρατεία, οπού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τα οικονομικά του βρίσκονται υπό πίεση, περιτριγυρισμένα από απώλειες και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χρέους που οφείλονται προσωπικά.

Επίσης, εκκρεμεί μια δεκαετής μάχη ελέγχου με την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για τη νομιμότητα μιας επιστροφής φόρου 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων που ισχυρίστηκε και έλαβε, αφού δήλωσε τεράστιες απώλειες. Μια αντίθετη απόφαση θα του κόστιζε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Οι φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα των ακινήτων  βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς ο Τραμπ αρνείται πάντα να τις δώσει στη δημοσιότητα, αντίθετα με την πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ.

«Οι Νιού Γιορκ Τάιμς εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Αντιδρώντας, ο Τραμπ έκανε λόγο, όπως συνηθίζει σε περιπτώσεις τέτοιων δημοσιευμάτων, για «fake news», δηλαδή «ψευδείς ειδήσεις».

President Trump denied wrongdoing and attacked the IRS in response to questions about a New York Times investigation into his taxes. https://t.co/Vf5qi7Ugr3 pic.twitter.com/Kx9dj5JKpM

— The New York Times (@nytimes) September 27, 2020

Δήλωσε ότι πληρώνει φόρους, πολλούς φόρους, αλλά οι New York Times επισημαίνουν ότι τα ποσά στα οποία αναφέρεται πιθανόν να είναι άλλου είδους καταβολές, όπως εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλες πληρωμές στο Δημόσιο και όχι ομοσπονδιακοί φόροι εισοδήματος.

Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν — αν και ο οικογενειακός του όμιλος ουδέποτε εισήχθη στο χρηματιστήριο —, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος.

Οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας είναι συγκλονιστικές, καθώς αποκαλύπτουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που προωθεί συστηματικά προς τα έξω, εκείνη του επιτυχημένου επιχειρηματία, που διαθέτει τεράστιο πλούτο.

Μέχρι σήμερα η εικόνα αυτη δεν είχε αποκαλυφθεί, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίαζε μόνο τα οικονομικά στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει ως πρόεδρος, τα οποία όμως δείχνουν μόνο τα έσοδα και όχι τα κέρδη. Έτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίαζε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις του αιμοραγουσαν οικονομικά. 

Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι NYT, οι φορολογικές δηλώσεις του προέδρου δείχνουν απλούστατα ότι βάζει στις επιχειρήσεις του πολύ περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει.

Οι αποκαλύψεις, μάλιστα, έρχονται λίγες ώρες μόνο πριν το debate με τον Δημοκρατικό διεκδικητή της προεδρίας Τζό Μπάιντεν, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.

 Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι New York Times, τη στιγμή ακριβώς που ο Τραμπ διεξάγει μια δύσκολη προεκλογική μάχη την οποία δεν αποκλείεται να χάσει, τα οικονομικά του βρίσκονται σε μεγάλη πίεση, καθώς οι ζημιές συσσωρεύονται και έρχεται η ώρα που πρέπει να πληρωθούν χρέη 300 εκατομμυριών δολαρίων για τα οποία είναι προσωπικά υπεύθυνος.

Επιπλέον, αναμένεται και η απόφαση σχετικά με έναν φορολογικό έλεγχο που διεξάγει η Εφορία των ΗΠΑ, το περιβόητο IRS (Internal Revenue Service), για το κατά πόσον ήταν νόμιμη μια επιστροφή φόρου που εισέπραξε ο Τραμπ το 2010, ύψους 72,9 εκατ. ευρώ. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να επιστρέψει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.  

Δήλωσε ζημιές 1 δισ. δολαρίων

Η αποκαλυπτική έρευνα δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συστηματικά παρουσίαζε ζημιές, χάρη στις οποίες απέφευγε να πληρώνει φόρους. Το 1995, τη χρονιά που έβαζε τα θεμέλια του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ζημιές σχεδόν ενός δισ. δολαρίων (915,7 εκατ. δολάρια) χάρη στις οποίες δεν πλήρωσε ούτε σεντς φόρου μέχρι το 2005.

Από το 2005 μέχρι το 2007 πλήρωσε για πρώτη φορά στη ζωή του φόρους 70 εκατ. δολαρίων, όπως γράφουν οι NYT, αλλά στη συνέχεια τα πήρε πίσω από το Κράτος το 2010, και μάλιστα με τόκο, εκμεταλλευόμενος τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2010, ο Τραμπ είχε επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι στο μικροσκόπιο της έρευνας της αμερικανικής Εφορίας (IRS).

Μάλιστα, σύμφωνα με τους NYT ο Μάικλ Κόεν,  που υπήρξε δικηγόρος του Τραμπ από το 2006 μέχρι το 2018, κατέθεσε στο Κογκρέσο το 2019, ότι ο Τραμπ του είχε δείξει την επιταγή με την επιστροφή φόρου κομπάζοντας ότι «δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο βλάκες πρέπει να είναι στην κυβέρνηση για να επιστρέψουν τόσα χρήματα σε κάποιον σαν κι αυτόν».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι ΝΥΤ δεν προκύπτουν άγνωστες σχέσεις με ρωσικά συμφέροντα, καθώς από τη φύση τους τα στοιχεία αυτά δεν είναι αρκετά λεπτομερή. Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα, ρίχνουν φως στο διαγωνισμό ομορφιάς Miss Universe που πραγματοποιήθηκε το 2013 στη Μόσχα και βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που έχουν γίνει για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ εισέπραξε προσωπικά 2,3 εκατ. δολάρια, χάρη κυρίως ση συμβολή της οικογένειας Αγκαλάροφ, η οποία αργότερα, το 2016, βοήθησε να οργανωθεί η συνάντηση μεταξύ του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου και ενός Ρώσσου δικηγόρου με σχέσεις στο Κρεμλίνο, σε αναζήτηση βρώμικων στοιχείων για την τότε υποψήφια Χίλαρι Κλίντον.

Το δημοσίευμα των New York Times έχει προκαλέσει ήδη θύελλα εν μέσω της ήδη ταραγμένης προεκλογικής περιόδου και η εφημερίδα προαναγγέλει ότι θα υπάρχουν και άλλα δημοσιεύματα τις επόμενες ημέρες.


Πηγή : protothema.gr



Στα 39 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

 


Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα μας ανήκει στην ηλιακή ομάδα 18-39, με ποσοστό 43,7%, ενώ ακολουθεί με ποσοστό 36,9% η ηλικιακή ομάδα 40-64 έτη.


Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε στον ΣΚΑΙ ότι οι 4 στους 10 στην εντατική είναι κάτω των 65 ετών, ενώ σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, τρεις συμπολίτες μας κάτω των 40 είναι διασωληνωμένοι.




«Διέρρευσε» η επιστολή του Ερντογάν στην ΕΕ. θέλει να του δώσουν και δεν συζητάει τίποτα

 


Επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., πλην της Ελλάδος και της Κύπρου- έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις εντός της Ένωσης για τα ευρωτουρκικά.

Η επιστολή έκτασης τριών σελίδων, την οποία κατέχει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», διαβιβάσθηκε από τον Ερντογάν την παραμονή του αναβληθέντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου.

Η Άγκυρα επιχειρεί διά της επιστολής, που είναι προσεκτικά διατυπωμένη, να κατατεθεί η δική της προσέγγιση όταν θα συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο είναι, όμως, σαφές πως απουσιάζει η πραγματικότητα, που είναι η επιθετική συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ο Ερντογάν αναπτύσσει το γνωστό αφήγημα του για την Ανατολική Μεσόγειο, επιτίθεται κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, τις οποίες θεωρεί ως υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, όχι όμως με την «εκλιπούσα», όπως τη χαρακτηρίζει, Κυπριακή Δημοκρατία ενώ θέτει δύο στόχους:

Πρώτο, την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας μας στην υφαλοκρηπίδα μας».

Δεύτερο, την «εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και συμφερόντων για τους Τουρκοκύπριους στους υδρογονάνθρακες, ως συνιδιοκτήτες του νησιού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται πως η παρούσα κατάσταση πηγάζει από τις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους με τα μονομερή τους βήματα από το 2003. Αναφέρει συναφώς ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία), η οποία έγινε μέλος της Ε.Ε. πριν από την επίλυση του Κυπριακού, αγνόησε τους Τουρκοκύπριους και υπέγραψε τις λεγόμενες θαλάσσιες συμφωνίες οριοθέτησης με γειτονικές χώρες το 2003, 2007 και 2010, ανακοίνωσε αδειοδοτήσεις το 2007, πραγματοποίησε διεθνείς διαγωνισμούς και διεξήγαγε την πρώτη της γεώτρηση το 2011.

Κατά τον Ερντογάν, η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, προσπάθησαν να επιβάλουν στην Τουρκία τους μαξιμαλιστικούς τους στόχους σε σχέση με τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης). Χρησιμοποιώντας δε την Ε.Ε., όπως υποστήριξε, Αθήνα και Λευκωσία, «ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για εθνικά και εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.». Περαιτέρω, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη συμμετοχή στο ενεργειακό φόρουμ, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου καθώς και για τις τριμερείς συνεργασίες.

Υποστηρίζοντας πως ανέμενε επτά χρόνια πριν αντιδράσει(!), προχώρησε και στη διατύπωση πρότασης, για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο, παραπέμποντας στα αζήτητα τη λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με το κατά Ερντογάν αφήγημα, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της διαλυμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος εξηγώντας και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες». Με την αναφορά του αυτή, θέτει το θέμα της συναπόφασης, αφήνοντας να εννοηθεί πως στην ατζέντα θα είναι, ενδεχομένως και η ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια υποστηρίζει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία, σημειώνει, είναι έτοιμη να δώσει κάθε υποστήριξη στα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την Ε.Ε. να στηρίξει την πρόταση αυτή. Εάν η αναφορά αυτή παραπέμπει- και έτσι φαίνεται- στην ιδέα για περιφερειακή διάσκεψη, τότε είναι σαφές πως πρόκειται για την πρόταση που προωθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ. Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να παρουσιαστεί ως «ειρηνοποιός» και υπέρμαχος του διαλόγου, αναφέρει στην επιστολή του πως η χώρα του υποστηρίζει μια δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Για τον σκοπό αυτό, αναφέρει, «θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς καμία προϋπόθεση». Αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση, ενώ διατυπώνει παράπονα για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της χώρας του. Ισχυρίζεται πως η στάση αυτή αντιβαίνει στο κεκτημένο της Ε.Ε. και στο διεθνές δίκαιο, περιπλέκει τη λύση, αυξάνει τις εντάσεις και βλάπτει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, «καθώς και τα κοινά μας συμφέροντα σε πολλούς τομείς».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή του, αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. και έκανε λόγο για ενίσχυση της δυσπιστίας από πλευράς της Άγκυρας. Κι αυτό επειδή η Αθήνα υπέγραψε στις 6 Αυγούστου 2020 συμφωνία με την Αίγυπτο. Πρόσθεσε δε πως «κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, να περιορίζεται στα χωρικά της ύδατα, ενώ τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουν τα προγράμματα και τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων τους…». Όπως ισχυρίσθηκε, οι ενέργειες κατά της Τουρκίας συνεχίζονται και οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται.

Αντί για κυρώσεις θέλουν να δώσουν δώρα

Ένα καλάθι δώρα θέλει να δώσει η Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. προς την Άγκυρα, ώστε να υπάρξει εκτόνωση της έντασης και να βελτιωθούν, όπως αναφέρεται, οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Την ώρα που συζητείται θέμα κυρώσεων για τις παράνομες δραστηριότητες της κατοχικής Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες επιχειρούν διά των δώρων να ρίξουν γέφυρες συνεργασίας προς την κατοχική δύναμη.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλουν να ικανοποιήσουν αιτήματα της Άγκυρας, τα οποία έχουν τεθεί από τουρκικής πλευράς και τα καλοβλέπουν Γερμανία και Κομισιόν.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε.

Δεύτερον, το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων ( βίζα).

Τρίτον, μεταναστευτικό ( αναθεώρηση συμφωνίας με περισσότερα λεφτά).

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, δηλαδή, εκείνο με τη βίζα που για Τούρκους πολίτες δεν έχει προοπτικές να προχωρήσει καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από κράτη-μέλη. Φαίνεται δε πως η Γερμανική Προεδρία θα παλέψει για τα άλλα δυο.

Είναι ένα ζήτημα, που θα βρει η Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου μεταξύ των άλλων ζητημάτων ( κυρώσεις).


Πηγή: philenews.com



Έκκληση του γγ του ΟΗΕ και των ΗΠΑ "να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες"

 


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση απόψε στο Αζερμπαϊτζάν και στους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, «να σταματήσουν αμέσως τις μάχες» στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν, χωρίς καθυστέρηση, στο τραπέζι ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Σύμφωνα με τον Ντουζαρίτς, ο Γκουτέρες σκοπεύει να μιλήσει τόσο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ όσο και με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. «Ο γενικός γραμματέας είναι πολύ ανήσυχος για την πρόσφατη επανάληψη των εχθροπραξιών» και «καταδικάζει την προσφυγή στη βία», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες στηρίζει την Ομάδα του Μινσκ, δηλαδή τη μεσολαβητική προσπάθεια της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ και προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές «να συνεργαστούν στενά» με αυτές τις χώρες για να ξαναρχίσει ο διάλογος χωρίς προϋποθέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Αζερμπαϊτζάν και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα.

Ο «υπ’ αριθμόν 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στίβεν Μπίγκαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις «να χρησιμοποιήσουν μέσα άμεσης επικοινωνίας για να εμποδιστεί κάθε άλλη κλιμάκωση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα υποδαύλιζε τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.