Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Άσκηση «Ζεύς»: Συνεκπαίδευση επιθετικών ελικοπτέρων Ελλάδας-ΗΠΑ

 


Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Ζευς», κατά την οποία έγινε συνεκπαίδευση με μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.



Από ελληνικής πλευράς, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με τέσσερα ελικόπτερα Apache AH-64 και ένα ελικόπτερο Chinook 47D, ενώ οι ΗΠΑ με τέσσερα ελικόπτερα Apache AH-64.





Νέες δικογραφίες σε βάρος του Μένιου Φουρθιώτη: Για απάτες κατά του δημοσίου, πλαστογραφία, μαύρο χρήμα

 


Νέες δικογραφίες για απάτες σε βάρος του Μένιου Φουρθιώτη έχει σχηματίσει η Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Σύμφωνα με έγγραφο του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών η Δικαιοσύνη έχει σχηματίσει σε βάρος του Μένιου Φουρθιώτη δικογραφίες για τα αδικήματα της απάτης κατά του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Τα στοιχεία για τις νέες δικογραφίες σε βάρος του Φουρθιώτη

Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από ερώτηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτούσε εαν «Έχει διαβιβαστεί η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας στην οικονομική εισαγγελία και αν ναι από πότε; Αν δεν έχει διαβιβαστεί γιατί καθυστερεί και πώς εξηγείται αυτή η αδράνεια;». Υπενθυμίζεται ότι και ο κ. Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στην Βουλή είχε αφήσει υπαινιγμούς υποστηρίζοντας πως δεν στέλνονται τα σχετικά πορίσματα στην οικονομική εισαγγελία προκειμένου να μην σχηματιστεί δικογραφία κατά του Μ. Φουρθιώτη.   

Ωστόσο, από το έγγραφο της Οικονομικής εισαγγελίας φαίνεται ότι τα σχετικά πορίσματα  είχαν διαβιβαστεί εγκαίρως.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει: «

Στην υπηρεσία μας έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες:

Α) εξ αφορμής δημοσιεύματος ηλεκτρονικής εφημερίδας, σχηματίστηκε αυταπαγγέλτως η υπ αριθμ. ΒΜ ΕΟΕ 155/2021 δικογραφία προς διερεύνηση τέλεσης των αδικημάτων: της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου άνω των 120.000 ευρώ ή και άλλων αυταπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων

Η ανωτέρω ποινική προκαταρκτική δικογραφία από 14.6.2021 διαβιβάστηκε κατ άρθρο 35 παρ. 1 ΚΠΔ στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και

Β) εξ αφορμής της υπ αριθμ. Πρωτ. 1040/3/92-α/8-4-2021 υποβλητικής αναφοράς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σχηματίστηκε η υπ αρίθμ. ΒΜ ΕΟΕ 167/2021 δικογραφία με διερευνώμενα αδικήματα:

1) Απάτης κατά του Ελληνικού δημοσίου με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ εξακολούθηση

2) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

3) πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου κατ εξακολούθηση

4) Υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ εξακολούθηση η οποία από 2.2.2022 διαβιβάστηκε στον Διευθυντή Οικονομικής Αστυνομίας με παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ληφθούν ανωμοτί εξηγήσεις»


iefimerida



Αμετανόητος Τζόκοβιτς: Καλύτερα να μην ξαναπάρω τίτλο, παρά να αναγκαστώ να κάνω το εμβόλιο


 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αμετανόητος είπε ότι... καλύτερα να μην ξαναπάρει ποτέ τρόπαιο στο τένις, παρά να αναγκαστεί να κάνει το εμβόλιο για την Covid-19.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρέπει να τον ταυτίζουν με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει «το ατομικό δικαίωμα στην επιλογή», όπως αναφέρει. «Ναι, αυτό είναι το κόστος που διατίθεμαι να πληρώσω», αναφέρει στη συνέντευξή του, την πρώτη μετά τα γεγονότα της Μελβούρνης.

«Ποτέ δεν ήμουν κατά του εμβολιασμού, αφού μικρός έκανα τα εμβόλια, αλλά υποστηρίζω την ελευθερία της επιλογής τού τι θα βάλεις στο σώμα σου», συμπλήρωσε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στη συνέντευξή του στο BBC.

Όπως είπε στο βρετανικό δίκτυο, στη συνέντευξη που θα προβληθεί το βράδυ, ελπίζει ότι ο κανόνας για συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων παικτών σε ορισμένα τουρνουά θα αλλάξει.




Μητσοτάκης: Η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός για τη Νέα Δημοκρατία


 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην βουλή λέγοντας «το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει η Βουλή είναι αυτό της εθνικής ευθύνης».

Το σημερινό νομοσχέδιο υλοποιούνται οι δεσμεύσεις να αναβαθμιστεί εμφατικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για πρώτη φορά το υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα τόσο σημαντικά προγράμματα αγοράς εξοπλισμών».

«Οι φρεγάτες ανανεώνουν τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Το ΓΕΝ μελέτησε εξαντλητικά όλες τις διαθέσιμες λύσεις και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρότασή του. Η επιφάνεια και ο βυθός θωρακίζονται απόλυτα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους τέσσερα νέα πλοία μικρότερης επιφάνειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως για αυτό θα ληφθούν αποφάσεις το καλοκαίρι.

«Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα συγκροτεί υπόδειγμα τεχνικής και διακρατικής συνεργασίας. Όπως συνέβη με τα Rafale έτσι και οι φρεγάτες θα φτάσουν νωρίς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Πετύχαμε μια συμφωνία εξαιρετικά σύμφορη για τη χώρα. Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά στην ασφάλεια της πατρίδας μας. συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις βαθαίνοντας συμμαχίες με εταίρους δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εξελιγμένα Rafale. Θυμίζω ότι και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων καθώς ο τύπος αυτός μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία μας ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε πως τα μαχητικά αυτά δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι όποιου επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων λέγοντας ότι «είναι μια απόφαση που παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας μια αδικία ετών και θα έχει και συνέχεια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μου έκανε εντύπωση είπε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέτε ναι στις Belharra και τις τορπίλες, όχι στα Rafale που είχατε υπερψηφίσει ενώ είχατε καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία τα βάζετε σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ και καταλήγετε στο παρών. Και διερωτήθηκε: «Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή;»

 «Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Ελληνες. Και μιας και είστε στην αίθουσα καλό θα ήταν να δώσετε μια διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι έτσι;  Γι αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδερφός σας να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία».

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται. Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την 1η Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού «πολύ υψηλότερη της πρώτης». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών επιχειρήσεων και αγροτών ενώ προανήγγειλε νέα μείωση στα φορολογικά βάρη, με πρώτη προτεραιότητα τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

«Από την ασύμμετρη επίθεση που δεχθήκαμε στον Έβρο, διαχειριζόμαστε με σωστό τρόπο το προσφυγικό. Με την ίδια ισορροπία ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης η κοινωνία και η οικονομία έμειναν όρθιες χάρις στις τεράστιες θυσίες των πολιτών αλλά και τις προσπάθειες της Πολιτείας χωρίς να αναστέλλει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Έχουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί», τόνισε  ο πρωθυπουργός.

«Η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στη διετή καταιγίδα της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του, παραδεχόμενος πως «σίγουρα δεν έλειψαν λάθη και αστοχίες στις οποίες (ωστόσο) απαντά ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Δύο ρήματα. Νιώθουμε και προσπαθούμε. Παραμένουν άλυτα προβλήματα. Το δεύτερο ρήμα σηματοδοτεί το καθημερινό μας χρέος να γινόμαστε καλύτεροι. Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στη σημερινή διαδικασία της Βουλής. Αυτό απαιτεί και ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εθνική άμυνα. Θα ζητήσω ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το “παρών” σημαίνει “απών”», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητστοτάκης.



Η ΝΔ απαντά στον Γιώργο Τσίπρα για την αθλιότητα : «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός

 


Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία τοποθετείται για τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα στη Βουλή που είπε ότι «η  άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Τονίζει ότι «δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ»

Η ανακοίνωση της Νέα Δημοκρατίας

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει: »Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Τσίπρας μας ενημέρωσε ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Υπενθύμισε έτσι για άλλη μια φορά το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όταν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσαν να το ρισκάρουμε με την Τουρκία. Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αμυντικές συμφωνίες, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θωρακίζουν τη χώρα.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκσυγχρονίζοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ανακτώντας τη διεθνή της θέση ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».



11,2% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - «Όχι» σε πρόωρες εκλογές λένε οι πολίτες

 



Στο 11,2% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Interview για το politik.gr.




Η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ 21,8%, 

το ΚΙΝΑΛ 14,6%, 

το ΚΚΕ 5,1%, 

η Ελληνική Λύση 5% 

και το ΜέΡΑ25 3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι πρώτος και με διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ότι έχει απαξιωθεί παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει και ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 46,9% να δηλώνει πως έχει «θετική/μάλλον θετική» άποψη για τον πρωθυπουργό, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με (36,6%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας τρίτος με (28,5%), ο Αλέξης Τσίπρας (24,5%), τέταρτος, και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος (14.5%) και ο Γιάνης Βαρουφάκης 14,1%.

Το 58,2% διαφωνεί για πρόωρες εκλογές, ενώ ένα 38,9% συντάσσεται με το αίτημα του απαξιωμένου Αλέξη Τσίπρα.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός κυβερνητικού σχήματος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, μετά τις δηλώσεις του για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, βρίσκει σύμφωνους το 66% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 10% που διαφωνεί.

Ανησυχητικό είναι ότι το 60% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ανατιμήσεων. Το 83% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι και το 61% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του μετά από το ράλι των ανατιμήσεων στα καύσιμα.

Σε ότι έχει να κάνει με την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, το 36% ρίχνει την ευθύνη στη Ρωσία, το 26% στην ελληνική κυβέρνηση, και το 24% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι εξαιτίας των τιμών της ενέργειας, παρατηρείται μια αλλαγή της στάσης των πολιτών για την πυρηνική ενέργεια, ένα θέμα - ταμπού, και πλέον ένα ποσοστό της τάξης του 40% είναι υπέρ της δημιουργίας πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα (έναντι του 47%).

Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τους εγκλωβισμούς και το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό, το 40% απάντησε η Αττική Οδός, το 34% η Πολιτική Προστασία, το 15% η Περιφέρεια Αττικής και το 5% οι πολίτες.



Συνελήφθη ξανά ο Μένιος Φουρθιώτης και οδηγείται στον Κορυδαλλό

 


Εκδόθηκε βούλευμα για την προφυλάκισή του, επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και δεν εμφανιζόταν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπως όφειλε αδιαφορώντας.

Αυτή την στιγμή μεταφέρεται στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών, και από εκεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η προφυλάκιση του Φουρθιώτη αποφασίστηκε με βούλευμα, λόγω της παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2021, όταν είχε αποφασιστεί η υπό όρους αποφυλάκισή του. Εκτός της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ, ο Φουρθιώτης ήταν υποχρεωμένος να εμφανίζεται τρεις φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, όρο τον οποίο παραβίασε με αποτέλεσμα την αυτόματη έκδοση βουλεύματος για την επιστροφή του στη φυλακή. 

Οι όροι που είχαν επιβληθεί στον Μένιο Φουρθιώτη τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την αποφυλάκισή του, ήταν:

απαγόρευση εξόδου από τη χώρα,

υποχρεωτική εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα,

απαγόρευση των τηλεοπτικών εμφανίσεων,

καθώς και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ

Σε εκτέλεση του εντάλματος που εκδόθηκε μετά το βούλευμα που αποφασίζει την προφυλάκισή του, αυτή την ώρα ο Μένιος Φουρθιώτης οδηγείται στην Ασφάλεια Αθηνών και με ενδιάμεση στάση τον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στα δικαστήρια Αθηνών αναμένεται να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.



Έτσι χρεοκόπησε τη ΛΑΡΚΟ ο ΣΥΡΙΖΑ - Εγκλήματα για Ειδικό Δικαστήριο

 


Ακόμη και για Ειδικό Δικαστήριο θα ήταν οι... επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ΛΑΡΚΟ, καθώς προκύπτει ευθέως θέμα μεγάλης οικονομικής ζημίας για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους.

Το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε και κλήθηκε να διαχειριστεί μια οικονομικά μη βιώσιμη κατάσταση, αποτέλεσμα συσσώρευσης αρνητικών αποτελεσμάτων, κακής οικονομικής διαχείρισης πολλών ετών και απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, η κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:


1. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, το 2019, ήταν μηδενικά.


2. Λόγω συσσωρευμένων ζημιών και διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων από το παρελθόν, η αρνητική καθαρή θέση της Εταιρείας αυξήθηκε από τα 160 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015, σε 407 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Δηλαδή, η εταιρεία λειτουργούσε επί χρόνια με αρνητικά ίδια κεφάλαια κινήσεως, βασιζόμενη στην καθυστερημένη εξόφληση των υποχρεώσεών της!


3. Την 5ετία 2015-2019, σωρεύθηκαν χρέη ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα 99 εκατ. ευρώ το 2019. Τα προηγούμενα έτη, τα αποτελέσματα της Εταιρείας ήταν αρνητικά κατά 30 εκατ. ευρώ το 2015, 68 εκατ. ευρώ το 2016, 6 εκατ. ευρώ το 2017 και 57 εκατ. ευρώ το 2018.


4. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους άγγιζαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη οφειλή αφορά τη ΔΕΗ. Αυτή η οφειλή από 144 εκατ. ευρώ το 2012, ανήλθε στα 242 εκατ. ευρώ το 2016, και εκτοξεύθηκε στα 351 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2020. Η οφειλή αυξανόταν κάθε μήνα κατά 5,0-5,5 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και η ΔΕΗ απέστειλε διαδοχικά εξώδικα στην Εταιρεία, με ημερομηνίες 21 Ιανουαρίου 2020 και 29 Ιανουαρίου 2020, προγραμματίζοντας διακοπή ηλεκτροδότησης της εταιρείας στις 17 Φεβρουαρίου 2020. Δηλαδή, ουσιαστικά, κλείσιμο της Εταιρείας!


5. Η Ελλάδα, στις 21 Ιανουαρίου 2022, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 136 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων (σήμερα στα 170 εκατ. ευρώ). Επιβλήθηκε πρόστιμο στο Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης από το 2017 μέχρι την εκτέλεση της απόφασης, και κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.


6. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός ήταν του 2014. Για τις μετέπειτα χρήσεις δεν είχαν συνταχθεί καν χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι οποίες να έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από το Διοικητικό Συμβούλιο.


7. Η εταιρεία, διαχρονικά, επιδείκνυε σοβαρό έλλειμμα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου, με κίνδυνο την άρση της Άδειας Λειτουργίας του, από το 2016.


8. Η εταιρεία διαθέτει απαρχαιωμένο εξοπλισμό που καθιστά τη ΛΑΡΚΟ μη ανταγωνιστική, ανεξαρτήτως των διεθνών τιμών του νικελίου.


Ενδεικτικά όπως ανέφερε η κυβέρνηση, "σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε από την εταιρεία, ότι ο βασικός εξοπλισμός της ΛΑΡΚΟ είναι της δεκαετίας του 1970, με το πιο πρόσφατο καμίνι να κατασκευάζεται το 1979, και έκτοτε να μην έχει γίνει κάποια ουσιώδης επένδυση". Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου και την περιβαλλοντική συμμόρφωση.

Με την έναρξη του σχεδίου εξυγίανσης της κυβέρνησης, δηλαδή τον νόμο που ψηφίστηκε για εγκατάσταση της Ειδικής Διαχείρισης, τον Μάρτιο του 2020, έγιναν άμεσες ενέργειες εξορθολογισμού του κόστους, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και χρηματοοικονομικό επίπεδο, με τη συμβολή και των εργαζομένων, αφού η εταιρεία ήταν αδύνατον να συνεχίσει τη λειτουργία της με ζημιές 99 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

Η εγκατάσταση της Ειδικής Διαχείρισης επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση ως η μόνη λύση που θα μπορούσε να κρατήσει την Εταιρεία ανοιχτή, χωρίς να βρεθούν οι εργαζόμενοι στον δρόμο.

Η Εταιρεία, την τριετία 2020-2022, αποπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που σχηματίστηκαν αυτή την περίοδο σε εργαζόμενους, ΔΕΗ, εργολάβους και προμηθευτές, χωρίς να σταματήσει ούτε μία μέρα την παραγωγή νικελίου, και χωρίς να έχει προχωρήσει σε απόλυση ενός εργαζομένου. Όπως είπε η κυβέρνηση "αυτό οφείλεται και στην κρατική χρηματοδότηση από τη σημερινή Κυβέρνηση, για πρώτη φορά τα τελευταία έτη, ύψους 52 εκατ. ευρώ και αποτελεί απόδειξη ότι μας ενδιαφέρει η Εταιρεία και οι εργαζόμενοι της".

Η καθαρή θέση της εταιρείας ήταν αρνητική 407 εκατ. ευρώ, και αν συμπεριληφθούν σε αυτή και οι κρατικές ενισχύσεις, τότε η λογιστική αξία είναι αρνητική περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά την εμπορική αξία της, αυτή για να προσδιοριστεί θα πρέπει κάποιος να εξετάσει το σύνολο των ταμειακών ροών που θα επιτύχει στο μέλλον.

Προκειμένου η Εταιρεία να έχει θετικές ταμειακές ροές θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, έτσι ώστε να καταστεί η παραγωγική βάση της ανταγωνιστική, και να πουλάει σε τιμές πάνω από το κόστος, για να βγάζει κέρδος, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Επιπλέον, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες υπό το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να δημοσιοποιηθούν εκτιμώμενες αξίες των περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, ακριβώς επειδή οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ελληνικό Δημόσιο, καλείται να διευθετήσει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων λειτουργίας της Εταιρείας (ενδεικτικά θέματα αδειοδοτήσεων, περιβαλλοντικά ζητήματα κ.λπ.), τα οποία δυνητικά ενισχύουν και την αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Επιπρόσθετα, με το πλάνο εξυγίανσης της Κυβέρνησης, η εταιρεία προσδοκάται να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ εάν βρει επενδυτή, ο οποίος θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, τότε δυνητικά θα είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

Επίσης είναι γεγονός ότι οι αξίες του νικελίου ανεβαίνουν παγκοσμίως, ανεβαίνουν όμως και οι τιμές όλων των πρώτων υλών που χρειάζεται η εταιρεία για την παραγωγή, δηλαδή το ρεύμα, το πετρέλαιο, ο γαιάνθρακας κ.ά. Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης, τόσο για τη βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης, όσο και για πολλές άλλες βιομηχανίες και εφαρμογές.

"Η ανάγκη της παγκόσμιας βιομηχανίας για νικέλιο είναι κάτι γνωστό" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι "σε κάθε περίπτωση όμως, προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και να μπορέσει να δώσει την προστιθέμενη αξία στη χώρα, θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής ο οποίος θα την εκσυγχρονίσει.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, το εγχείρημα βρίσκεται στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών και στόχος της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, και η κάλυψη όλων των εργαζομένων.

Μάλιστα, πρόκειται να υποβληθούν άμεσα στους υποψήφιους επενδυτές τα τελικά σχέδια συμβάσεων για τους δύο ανεξάρτητους παράλληλους διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους εντός διαστήματος 30 ημερών.

Παράλληλα, τακτοποιούνται μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα από τα συναρμόδια Υπουργεία σε θέματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αδειών λειτουργίας, αυθαίρετων κτισμάτων κ.ά., προκειμένου να μην αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη του βέλτιστου τιμήματος και στους δύο διαγωνισμούς και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, προκειμένου να εισέλθει η Εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά. Επίσης, η Κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, αναζητά τις βέλτιστες λύσεις για το σύνολο των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι "χάρη στις ενέργειες της Κυβέρνησης, η ΛΑΡΚΟ παραμένει ανοικτή και βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες συνέχισης της δραστηριότητάς της, ενώ η ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση της ΛΑΡΚΟ απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια και διακομματική συναίνεση ως προς την επόμενη μέρα".

Τέλος, τόνισε ότι "η κυβέρνηση έχει χρέος και ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους και το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, να πει την αλήθεια" ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "όσοι σήμερα εκστομίζουν εύκολες υποσχέσεις, απέτυχαν να βρουν λύση όταν μπορούσαν, διογκώνοντας το πρόβλημα".


Lykavitos



Αγανάκτησε που του έκλεψαν το κινητό και τραυμάτισε τους δράστες

 


Θύμα κλοπής έπεσε ένας κάτοικος Καλλιθέας, σε μια περιοχή που η εγκληματικότητα καλπάζει.

Λίγο πριν τις 23:15 του Σαββάτου (12/2) στην Καλλιθέα ένας 25χρονος στάθμευσε το αυτοκίνητο του έξω από την πολυκατοικία στην οποία διαμένει, σύμφωνα με το newsbreak.gr.

Ανέβηκε στο διαμέρισμα του και διαπίστωσε ότι είχε αφήσει το κινητό του στο αυτοκίνητο, όπου κατέβηκε να το πάρει. Βρίσκοντας το αυτοκίνητο παραβιασμένο και το κινητό να λείπει, θυμήθηκε ότι λίγο πριν βγει από το αυτοκίνητο του είχε δει μια παρέα νεαρών να περιφέρεται στην περιοχή.

Ανέβηκε ξανά στο διαμέρισμα και με την χρήση άλλου κινητού, επιχείρησε να εντοπίσει το κλεμμένο κινητό. Η εφαρμογή του έδινε στίγμα σε άλλη περιοχή της Καλλιθέας και συγκεκριμένα ένα χιλιόμετρο μακριά.

Βρήκε αυτούς που του είχαν κλέψει το κινητό και αποφάσισε να τους καταδιώξει μόνος του, με ολέθριες συνέπειες, όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια.

Όταν έφτασε εκεί, είδε στον δρόμο τον έναν από τους τρεις νεαρούς τους οποίους είχε δει νωρίτερα έξω από την πολυκατοικία του και χωρίς να διστάσει τον εμβόλισε με το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το newsbreak.gr, πρόκειται για έναν 16χρονο οποίος έπεσε στο έδαφος τραυματισμένος και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Τις φωνές του άκουσε ο 20χρονος αδερφός του 16χρονου όταν είδε τι είχε συμβεί απο το μπαλκόνι, κατέβηκε στον δρόμο και επιτέθηκε στον 25χρονο οδηγό του αυτοκινήτου πετώντας του μια πέτρα στο παρμπρίζ.

Τότε ο 25χρονος οδηγός του οχήματος ανέπτυξε ταχύτητα και εμβόλισε και αυτόν. Στο σημείο βρισκόταν και ο τρίτος της παρέας ο οποίος δεν ενεπλάκη στο επεισόδιο.

Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη κατηγορούμενος για πρόκληση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αλλά και ο 16χρονος για την κλοπή του κινητού.

Ο μεν ένας οδηγήθηκε στο κρατητήριο της Ασφάλειας Καλλιθέας, όμως ο 16χρονος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με τον κίνδυνο να χάσει το πόδι του, καθώς από τον εμβολισμό του υπέστη πολύ βαρύ τραυματισμό.



"Αυτή είναι η αλήθεια για τα παιδιά μας"- Η ανακοίνωση της οικογένειας Δασκαλάκη

 



Ανακοίνωση εξέδωσε η οικογένεια στην Πάτρα που είδε τα τρία παιδιά της να πεθαίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Μέσω των δικηγόρων της η οικογένεια αναφέρει αναλυτικά τους λόγους που τα τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους και τονίζει πως λόγω του πένθους δεν ήθελε να μπει στη διαδικασία να απαντά σε κάθε, όπως το χαρακτηρίζει, ανακριβές ή κακόβουλο δημοσίευμα.


Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με πλήρη επίγνωση επιλέξαμε να αποφύγουμε αυτές τις ημέρες να απαντήσουμε ή να διαψεύσουμε το οιοδήποτε ανακριβές ή κακοπροαίρετο δημοσίευμα σχετικά με τους θανάτους των παιδιών μας. Το πένθος μας δεν μας επιτρέπει να μπούμε σε αυτήν τη ψυχοφθόρα διαδικασία.

Δυστυχώς η δημόσια έκκληση που απευθύναμε για να σταματήσει η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή ανακριβειών δεν εισακούστηκε. Η συνειδητή αυτή στάση μας όμως διαπιστώνουμε ότι δίνει την αφορμή να δημιουργηθούν αυθαίρετοι συνειρμοί και γενικά μια περιρρέουσα κατάσταση μυστηρίου σχετικά με το θέμα.

Προς άρση, λοιπόν, κάθε ασάφειας και προς το σκοπό έγκυρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των αποδεκτών της οποιαδήποτε πληροφόρησης και προπαντός προς απάντηση σε κάθε κακόβουλη προσπάθεια ενοχοποίησής μας, ανακοινώνονται-διευκρινίζονται τα κάτωθι, συμπληρωματικά της προηγούμενης δημόσιας ανακοίνωσής μας:

(1)Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Παραθέτουμε επί λέξει την αιτία θανάτου της σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 642/24-7-2019 Ιατροδικαστική Έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής της Ιατροδικαστού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κας Χριστίνας Τσάκωνα: «Ο θάνατος της ΜΑΡΙΑΣ-ΕΛΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ επήλθε συνεπεία ηπατικής ανεπάρκειας.». Για το λόγο ότι το συγκεκριμένο πόρισμα ήταν σε αναντιστοιχία με τις προηγηθείσες ιατρικές εξετάσεις της, οι οποίες ήταν απόλυτα φυσιολογικές, εμείς ήμασταν αυτοί που από κοινού υποβάλλαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν λάθη και παραλείψεις από τα οποία επήλθε ο θάνατός της. Επίσης, σχετικά με τη διενεργηθείσα τοξικολογική εξέταση της κόρης μας, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο διενεργήσας την εξέταση τοξικολόγος ήταν ότι: «Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εργασίας του εργαστηρίου στο εξετασθέν βιολογικό υλικό του πτώματος δεν διαπιστώθηκε η παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου εκ των ανηκόντων στις ερευνηθείσες ομάδες, καθώς και οινοπνεύματος»,  όπως ακριβώς αναφέρεται στην υπ’ αριθ. 605/14-5-2019 Εργαστηριακή Έκθεση τοξικολογικής εξέτασης του Τοξικολογικού Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

(2)Ο θάνατος της μικρής Ίριδας το 2021 σε ηλικία 6 μηνών οφείλεται αποκλειστικά σε σπανιότατα παθολογικά αίτια (‘’αγενεσία φλεβόκομβου’’). Παραθέτουμε επί λέξει την αιτία θανάτου της σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 327/15-7-2021 Ιατροδικαστική Έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής της Ιατροδικαστού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών κας Αγγελική Τσιόλα:

«Ο θάνατος του αβάπτιστου θήλεος ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ επήλθε συνεπεία υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας – πνευμονικού οιδήματος.», στα σχόλια δε της εν λόγω ιατροδικαστικής έκθεσης αναφέρονται τα εξής: «Ο φλεβόκομβος, μια ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου είναι η περιοχή προέλευσης ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος. Μικροσκοπικά αυτά τα κύτταρα αποτελούν διαφοροποιημένα μυοκαρδικά κύτταρα. Είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος είναι ένα σύμπλεγμα κυττάρων στο κέντρο της καρδιάς ανάμεσα στους κόλπους και τις κοιλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις σε μορφολογικά φυσιολογικές καρδιές το ερεθισματαγωγό σύστημα μπορεί να μην παραχθεί και να είναι αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά.»

Ομοίως σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 753/12-5-2021 Έκθεση Τοξικολογικής Εξέτασης του Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, επί των εξετασθέντων βιολογικών δειγμάτων του βρέφους δεν ανευρέθη καμία ύποπτη ουσία.

(3)Η αιτία του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας ως γνωστόν ερευνάται. Ο απινιδωτής με ενσωματωμένο βηματοδότη της εμφυτεύτηκε με χειρουργική επέμβαση κατόπιν απόφασης των θεραπόντων ιατρών της για να διασφαλιστεί από τυχόν καρδιακά αρυθμιολογικά επεισόδια (ταχυκαρδίες-βραδυκαρδίες) και έτσι να αποφευχθεί αιφνίδιος θάνατός της.

Σχετικά με χθεσινές πληροφορίες που αναφέρθηκαν σε τηλεοπτικό σταθμό:

(α)ότι ο απινιδωτής ενεργοποιήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα για πρώτη και τελευταία φορά το μοιραίο βράδυ πριν καταλήξει η μικρή (υπονοώντας προφανώς ότι κατέγραψε αρρυθμίες) και

(β)ότι η βλάβη στην καρδιά ήταν τέτοια που οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προκληθεί από παθολογικά αίτια, αλλά μόνο από εξωτερική παρέμβαση, τούτες είναι απόλυτα ανακριβείς, διότι, όπως επεσήμανε σήμερα το πρωί και ο παιδοκαρδιολόγος κ. Ιωάννης Παπαγιάννης (παραπέμπουμε στην συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση στην εκπομπή ‘’Συνδέσεις’’), ο απινιδωτής δεν κατέγραψε ουδέποτε την παραμικρή αρρυθμία η οποία να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού, η δε καρδιά μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία της και για πολλούς άλλους λόγους (ενδεικτικά μακρύ επιληπτικό επεισόδιο, επεισόδιο σπασμών, διακοπή αναπνοής, μεταβολικές διαταραχές) και όχι μόνο ένεκα καρδιακών αρρυθμιών.

Οι θάνατοι και των τριών τέκνων μας ήδη ερευνώνται από έμπειρους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Οι θάνατοι τριών παιδιών μέσα σε διάστημα 2,5 ετών, με διαφορετική ηλικία και χωρίς επιστημονικά να διακρίνεται σαφές αίτιο θανάτου, αδιαμφισβήτητα δεν αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο και ευλόγως δημιουργούνται ερωτηματικά στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοια είδησης.

Ευλόγως η κοινωνία μας εκδηλώνει εύλογο ενδιαφέρον για ένα θέμα και με επιστημονικές ‘’κενά’’ και με ευρύτερη κοινωνική διάσταση. Απόλυτα ορθά επομένως η Εισαγγελική Αρχή της Πάτρας διέταξε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια των τριών θανάτων. Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποίει πλήρως διότι και σε μας παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

Επισημαίνουμε ότι το γεγονός πως η έρευνα διενεργείται από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία της Αστυνομίας, δεν συνεπάγεται αυτόματα πως εξετάζονται ανθρωποκτονίες. Αν στην πορεία προκύψουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν λάθη ή παραλείψεις από οποιονδήποτε, εμείς από την πλευρά μας ασφαλώς και θα υποστηρίξουμε την όποια κατηγορία αποδοθεί.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η πιστοποίηση των αιτιών θανάτου ενός προσώπου λαμβάνει χώρα από τα συντεταγμένα προς τούτο όργανα της πολιτείας μας, ήτοι από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας μας, στα Πανεπιστημιακά και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και από κανέναν άλλο. Μας εκφράζει απόλυτα η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση της Ιατροδικαστού κας Αγγελικής Τσιόλα ότι τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα περιστατικά των παιδιών μας μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Σημειώνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με Ν. 4624/2019, η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων σε διαδικτυακούς τόπους, αποτελεί επεξεργασία (διάδοση) των δεδομένων αυτών και δεν επιτρέπεται να γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου το οποίο αφορά. Ωσαύτως δεν επιτρέπεται σε κανέναν, μέσω οποιουδήποτε μέσου, άρα ούτε και μέσω του Διαδικτύου, η παρουσίαση και δημοσίευση της φωτογραφίας ενός προσώπου σε τρίτους, η επεξεργασία, αναπαραγωγή ή η διάθεση της στο κοινό, καθώς και η αποτύπωση ή η εμφάνιση ή η προβολή της εικόνας κάποιου, χωρίς τη συναίνεση και συγκατάθεση του εικονιζομένου. Δια της παρούσης δηλώνουμε ότι δεν συναινούμε και εναντιωνόμαστε ρητώς στη δημοσίευση εφεξής των φωτογραφιών μας και ημών και προπαντός των τριών χαμένων παιδιών μας, όπως επίσης επιθυμούμε τη διαγραφή όσων μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί.

Επιφυλασσόμαστε παντός δικαιώματός μας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την επιθυμία μας αυτή και τελειώνοντας δηλώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα εφεξής να μπούμε στη διαδικασία διάψευσης οιασδήποτε περεταίρω εσφαλμένης πληροφορίας είτε κατ’ ιδίαν, είτε μέσω των δικηγόρων μας και καλούμε όσους σπεύδουν να εξάγουν πρόωρα και αυθαίρετα συμπεράσματα να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση που αρμόζει στην μνήμη των τριών τέκνων μας».


ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΜΜ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ - ΣΩΤ. ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΑΣ



Σύσκεψη Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Φυσικό αέριο

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Συζητήθηκε το plan - B που για την δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, ακόμα και σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία. 

Η Ελλάδα προμηθεύεται από την Ρωσία το 35 έως 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται μέσω του αγωγού Tourkstream. Ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμα και σε ένα θερμό επεισόδιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κλείσει την στρόφιγγα του συγκεκριμένου αγωγού που περνάει από την Ρωσία κατευθείαν στην Τουρκία.

Ωστόσο, για να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας σε κάθε ενδεχόμενο. Έτσι, αποφασίστηκε η Ρεβυθούσα να βρίσκεται διαρκώς στη μέγιστη χωρητικότητα αερίου, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαρκής τροφοδοσία με LNG από την Αλγερία, που αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας, ενώ εξετάζονται και νέες γραμμές εφοδιασμού όπως η Αίγυπτος. 

Επίσης, δύο μονάδες αερίου της ΔΕΗ μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ και το σύστημα μπορούν να στηρίξουν τα υδροηλεκτρικά και η αύξηση της παραγωγής των μονάδων που λειτουργούν με λιγνίτη.



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.



Αύξηση 60% στους φορείς που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες μέσω gov.gr


 


Κατά 60% αυξήθηκαν μέσα στο 2021 οι φορείς του Δημοσίου οι οποίοι παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του gov.gr χρησιμοποιώντας ως διαπιστευτήρια τους κωδικούς Taxisnet. Συγκεκριμένα:

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους 91 φορείς απέκτησαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρέχουν σε πολίτες και επιχειρήσεις πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας ως «κλειδί» τους κωδικούς Taxisnet.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των φορέων (Υπουργεία, Δήμοι, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κοκ) που ταυτοποιούν τους πολίτες μέσω του Taxisnet ανέρχεται πλέον σε 243, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ανερχόταν σε 152.




Ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες»

 



Ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα Μονάδα στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», που θα υλοποιεί τις στρατηγικές και δραστηριότητες του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες» (#GIL4W). Το #GIL4W (Greek Innovation lab for Women – Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση των θεμάτων έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των γυναικών στην Ελλάδα.

Το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες» αποτελεί μια σύμπραξη 20 φορέων, Υπουργείων, Ερευνητικών Κέντρων, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων και του ιδιωτικού τομέα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, η διακριτή Μονάδα στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» έχει ως αποστολή την υποστήριξη και πραγμάτωση των στόχων και των στρατηγικών της σύμπραξης πανελλαδικά.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο Πλάνο Δράσης, που έχει δημιουργηθεί από όλους τους εταίρους της σύμπραξης, θα υλοποιηθεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν τις γυναίκες στην Ελλάδα να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Ανάμεσα στις κύριες δράσεις του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες» θα είναι η ενίσχυση των πεδίων STEM στην εκπαίδευση, ώστε να δίνονται στα νέα κορίτσια οι ευκαιρίες για να επιλέξουν επαγγέλματα που σχετίζονται με τους νέους τομείς υψηλής εξειδίκευσης, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης ή της Βιο-τεχνολογίας αλλά και η ανάδειξη ευκαιριών χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων Ελληνίδων που καινοτομούν.

Το μοντέλο λειτουργίας του θα στηριχθεί επίσης σε παραδείγματα και καλές πρακτικές από χώρες με παράδοση στη γυναικεία καινοτομία και επιχειρηματικότητα, όπως η Νορβηγία και για το σκοπό αυτό έχουν ήδη εξασφαλιστεί διεθνείς συνεργασίες με φορείς, όπως το ECWT- European Centre for Women and Technology.



ΕΦΚΑ: τρεις νέες ρυθμίσεις για ομογενείς, ασφαλιστική ικανότητα και ανασφάλιστους υπερήλικες

 



Το κοινωνικό πρόσωπο του ΕΦΚΑ πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη. Στο πλαίσιο αυτό και πέρα από τον βασικό στόχο του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για έναν Οργανισμό που θα εξυπηρετεί πραγματικά τους πολίτες:


Θα κατατεθεί σχετική τροπολογία η οποία θα κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους ομογενείς. Αλλάζουν τα 40 έτη διαμονής σε 30 για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, διότι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλλινοστήσουν στην Ελλάδα πριν από το 1990. Διευκολύνουμε, έτσι, την απονομή από 01/01/2022 πλήρους εθνικής σύνταξης στους ανθρώπους αυτούς. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε σε πραγματικούς όρους την εθνική σύνταξη που λαμβάνουν. Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια, πλέον, κάθε ένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που η Πολιτεία χρωστούσε στους ομογενείς μας!

Στις τροπολογίες, που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται ρύθμιση για την παράταση χωρίς προϋποθέσεις για έναν χρόνο της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων και των μελών των οικογενειών τους, για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Με την ίδια διάταξη παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών.

Επίσης θα ξεμπλοκάρει το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για 7.500 χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ρύθμιση προβλέπει ότι δεν χρειάζεται να ερευνάται, εάν ο υπερήλικας έχει θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη, αλλά μόνο εάν λαμβάνει σύνταξη, οριστική ή προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης, ίση ή ανώτερη από το επίδομα και περιγράφει τον μηχανισμό για τον σχετικό έλεγχο. Αυτό είναι πολύ πιο απλό και θα γίνεται σχεδόν αυτόματα από τον ΕΦΚΑ. Έτσι, πολλές εκκρεμείς αιτήσεις θα απαντηθούν αμέσως και πολλοί υπερήλικες δεν θα χρειάζεται πια να περιμένουν, για να λάβουν ένα επίδομα που αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό πόρο για τον βιοπορισμό τους!




Κομισιόν: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της

 


Την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο. Ειδικότερα, ο Πήτερ Στάνο αναφέρει ότι:

«Τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021».

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη στήριξη στην Ελλάδα παρείχαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία.



Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αποτελεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη


 

Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»:


Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Ενδεχομένως να αισθάνονται οι φίλοι μας από την άλλη μεριά του Αιγαίου ότι υπάρχει κάποια εσωτερική πίεση και θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα από τα πολλά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία. Αυτά τα οποία ακούμε τελευταία δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντιούνται σε όλα τα διεθνή fora.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να εξοπλίζεται λελογισμένα και να αποτελεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη. Αλλά είναι αμυντική δύναμη. Και θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα γνωρίζει ότι αν ό μη γένοιτο, ό μη γένοιτο, φτάναμε σε κάποια σύγκρουση ότι το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ.




Στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους

 





Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»:

Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω δύο πράγματα:

Πρώτον, μία γενική τοποθέτηση: κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Δηλαδή θα πρέπει αυτή τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022, είναι απολύτως κρίσιμο να τους πετύχουμε, να είμαστε σίγουροι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Άρα, όσοι εξαγγέλλουν μέτρα δεξιά και αριστερά χωρίς να έχουν καμία ιδέα για το πώς θα τα εφαρμόσουν και κυρίως πού θα βρουν τα λεφτά, είναι εκτός τόπου και χρόνου και νομίζω ότι και η κοινωνία δεν τους παρακολουθεί.

Το δεύτερο: δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Άρα τα όποια μέτρα μπορούμε να συζητήσουμε μπορούν να είναι αυτή τη στιγμή μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους.

Σας θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο δώσαμε στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα έκτακτο επίδομα και διπλασιάσαμε, επίσης, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Να σας πω και κάτι ακόμα, κάτι το οποίο περνάει κάτω από το ραντάρ: καλύτερη και πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική είναι να βρούμε δουλειά σε έναν άνεργο, έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει κανένα εισόδημα, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επίδομα ανεργίας αφορά μία μικρή μειοψηφία των ανέργων. Ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι δεν επωφελούνται από το επίδομα ανεργίας.