Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

11,2% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - «Όχι» σε πρόωρες εκλογές λένε οι πολίτες

 



Στο 11,2% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Interview για το politik.gr.




Η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ 21,8%, 

το ΚΙΝΑΛ 14,6%, 

το ΚΚΕ 5,1%, 

η Ελληνική Λύση 5% 

και το ΜέΡΑ25 3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι πρώτος και με διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ότι έχει απαξιωθεί παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει και ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 46,9% να δηλώνει πως έχει «θετική/μάλλον θετική» άποψη για τον πρωθυπουργό, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με (36,6%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας τρίτος με (28,5%), ο Αλέξης Τσίπρας (24,5%), τέταρτος, και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος (14.5%) και ο Γιάνης Βαρουφάκης 14,1%.

Το 58,2% διαφωνεί για πρόωρες εκλογές, ενώ ένα 38,9% συντάσσεται με το αίτημα του απαξιωμένου Αλέξη Τσίπρα.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός κυβερνητικού σχήματος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, μετά τις δηλώσεις του για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, βρίσκει σύμφωνους το 66% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 10% που διαφωνεί.

Ανησυχητικό είναι ότι το 60% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ανατιμήσεων. Το 83% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι και το 61% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του μετά από το ράλι των ανατιμήσεων στα καύσιμα.

Σε ότι έχει να κάνει με την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, το 36% ρίχνει την ευθύνη στη Ρωσία, το 26% στην ελληνική κυβέρνηση, και το 24% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι εξαιτίας των τιμών της ενέργειας, παρατηρείται μια αλλαγή της στάσης των πολιτών για την πυρηνική ενέργεια, ένα θέμα - ταμπού, και πλέον ένα ποσοστό της τάξης του 40% είναι υπέρ της δημιουργίας πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα (έναντι του 47%).

Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τους εγκλωβισμούς και το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό, το 40% απάντησε η Αττική Οδός, το 34% η Πολιτική Προστασία, το 15% η Περιφέρεια Αττικής και το 5% οι πολίτες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου