Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Σύσκεψη Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Φυσικό αέριο

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Συζητήθηκε το plan - B που για την δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, ακόμα και σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία. 

Η Ελλάδα προμηθεύεται από την Ρωσία το 35 έως 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται μέσω του αγωγού Tourkstream. Ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμα και σε ένα θερμό επεισόδιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κλείσει την στρόφιγγα του συγκεκριμένου αγωγού που περνάει από την Ρωσία κατευθείαν στην Τουρκία.

Ωστόσο, για να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας σε κάθε ενδεχόμενο. Έτσι, αποφασίστηκε η Ρεβυθούσα να βρίσκεται διαρκώς στη μέγιστη χωρητικότητα αερίου, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαρκής τροφοδοσία με LNG από την Αλγερία, που αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας, ενώ εξετάζονται και νέες γραμμές εφοδιασμού όπως η Αίγυπτος. 

Επίσης, δύο μονάδες αερίου της ΔΕΗ μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ και το σύστημα μπορούν να στηρίξουν τα υδροηλεκτρικά και η αύξηση της παραγωγής των μονάδων που λειτουργούν με λιγνίτη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου