Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Τσίπρα όσους ανασχηματισμούς να κάνεις δεν αλλάζει η γνώμη των πολιτών ότι έπρεπε να είχες ήδη φύγει





Κώστας Βουκελάτος

Ο αμετανόητος Τσίπρας συνεχίζει να παραμυθιάζει  τον Έλληνα και τα ίδια τα στελέχη του και αυτό δείχνει για πόσο ηλίθιους μας περνάει ο χειρότερος πρωθυπουργός που έχει περάσει από την πολιτική ζωή της χώρας.

Από τον ανασχηματισμό που έκανε ο Τσίπρας φαίνεται το πόσο υπολογίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες καθώς και το μέλλον της χώρας μας.

Πίστεψε κανένας ότι αλλάζοντας τον Φίλη με εντολή της εκκλησίας και φέρνοντας την σχέση του Κατρούγκαλου στην  θέση του Κατρούγκαλου θα σωθεί η Ελλάδα και θα γίνει το θαύμα;

Φυσικά και όχι απλά ο άνθρωπος είναι λαοπλάνος και συνεχίζει να κοροϊδεύει τους Έλληνες τόσο που πλέον αναρωτιούνται οι πολίτες για το πόσο ανισόρροπος είναι ειδικά όταν επιμένει ότι η χώρα είναι σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Δεν έχει κάνει τίποτα από όσα έχει υποσχεθεί και δεν έχει απολογηθεί ποτέ για τα ψέματα που έχει πει, δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική για να ζητήσει συγνώμη για την ανικανότητα του και για την ανικανότητα των στελεχών που απαρτίζουν την κυβέρνηση του κάνοντας τεράστια ζημιά στην χώρα, ζημιά την οποία συνεχίζουν να κάνουν καθημερινά με την παραμονή τους.

Τσίπρα όσους ανασχηματισμούς και να κάνεις δεν αλλάζει η γνώμη των πολιτών ότι πρέπει να είχες ήδη φύγει γιατί είσαι μεγάλος ψεύτης και σίγουρα ο πλέον ακατάλληλος  να είσαι στην ηγεσία της χώρας.

Έχει ξεπουλήσει τα πάντα για να κρατήσει περισσότερο την καρέκλα και δεν κάνει το αυτονόητο αυτό που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών ΝΑ ΦΥΓΕΙ, αυτό θέλει ο Έλληνας πολίτης θέλει να το πιστέψει ο Τσίπρας η όχι.

Όσο αυξάνει το κυβερνητικό σχήμα με ανασχηματισμό τόσο θα πρέπει να αλλάξει και το σχέδιο το πώς θα φύγει από την χώρα γιατί πλησιάζει η ώρα θα τον κυνηγήσουν οι Έλληνες γιατί η ιστορία θα έπρεπε να του έχει μάθει ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αλλά με τόσους ανθέλληνες που έχει μέσα στο κόμμα του δεν μαθαίνει και σωστά την ιστορία της Ελλάδας.


ΝΒΑ : Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Top 10


Τα έκανε όλα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αφήνοντας άφωνους τους φιλάθλους και όχι μόνο με αποτέλεσμα να είναι ο ηγέτης των Μπακς στην νίκη επί των Κινγκς και να μπει στο Top 10 των αγώνων που έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής (6/11) στο ΝΒΑ.




Νέα Δημοκρατία : Σε μια κανονική Κυβέρνηση ο κ. Παππάς θα είχε ήδη παραιτηθεί




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας είναι απόλυτα έκθετος, μετά και τις σημερινές, νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, που τον εμφανίζουν ότι, όχι μόνο γνώριζε για το ταξίδι των κ. Παππά και Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, αλλά και ότι ήταν ο ίδιος που το διευκόλυνε εξαιτίας των καλών σχέσεων του με την Κυβέρνηση του κ. Μαδούρο. 

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που δημοσιεύει η εφημερίδα από το “μυστικό” ταξίδι του ειδικού στις offshore κ. Αρτεμίου με τον κ. Παππά, διαψεύδουν πανηγυρικά τον αποτυχημένο Yπουργό – καναλάρχη, που αρχικά είχε ισχυριστεί ότι βρέθηκαν στη Βενεζουέλα “για να διερευνήσουν την αγορά αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ”, αλλά και όσα είπε στη συνέχεια περί συζητήσεων που έγιναν για θέματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο. 

Στις συναντήσεις του “τροχονόμου” συμφερόντων κ. Παππά, στις οποίες συμμετείχαν και στελέχη ελληνικής επιχείρησης αλλά και  υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας, ορισμένοι  εκ των οποίων φέρεται να έχουν κατηγορηθεί για υποθέσεις διαφθοράς, βρισκόταν διαρκώς μαζί του ο δικηγόρος των Panama Papers, κ. Αρτεμίου. Γιατί άραγε; 

Οι πολίτες ζητούν να μάθουν επιτέλους την αλήθεια. 

Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές. 

Σε μια κανονική Κυβέρνηση ο κ. Παππάς θα είχε ήδη παραιτηθεί. 

Στην Κυβέρνηση, όμως, της “πρώτης φορά αλά Βενεζουέλα Αριστεράς”, ο κ. Τσίπρας αντί να πράξει το αυτονόητο, αποφάσισε να επιβραβεύσει τον Υπουργό του δίνοντάς του περισσότερες αρμοδιότητες.

Προφανώς, γιατί Τσίπρας – Παππάς είναι ένα και το αυτό. 

Μαζί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν στους Έλληνες για τους τυχοδιωκτισμούς τους».


Επικό λάθος: Αντί για γκαζόν ο δήμαρχος φύτεψε ...κάνναβη




Εκατοντάδες δενδρύλλια κάνουν μια μικρή ζούγκλα γύρω από το Δημαρχείο

Μια επική αποτυχία του Δημάρχου της Μόσχας, ενθουσίασε τους χρήστες μαριχουάνας. Αναβαθμίζοντας το πράσινο γύρω από το δημαρχείο, υπήρξε ένα «μικρό πρόβλημα» Αντί για τον χλοοτάπητα που είχαν σχεδιάσει, γύρω από το Δημαρχείο, αναδύθηκαν 230 φυτά κάνναβης. Το ατύχημα! συνέβη  νότια της Μόσχας, κοντά στο σταθμό του μετρό Borisovo. Οι αρχές προσπαθούν να μάθουν με ποιο τρόπο οι σπόροι έφτασαν μέχρι εκεί.



Οι αρχές ψάχνουν να λύσουν το μυστήριο, και αναζητούν τους καταναλωτές που επωφελήθηκαν από αυτή τη λάθος φύτευση που έγινε εν αγνοία των υπαλλήλων του δημαρχείου.Την ιστορία αποκάλυψε δημοσιογράφος του Russia Today και τη χαρακτήρισε «ασυνήθιστη».



Πηγή : thetoc.gr


Γιούνκερ: «Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα τηρήσει την συμφωνία του Μαρτίου για τον περιορισμό της ροής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βελγική εφημερίδα Le Soir ο Γιούνκερ τόνισε πως οι Τούρκοι ηγέτες θα είναι οι υπαίτιοι αν η μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταρρεύσει, σημειώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες και από την σύναψη στενότερων σχέσεων με την Ευρώπη.


«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αν η συμφωνία καταρρεύσει «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθούν οι παράτυποι διάπλοι από τις τουρκικές ακτές προς τις ελληνικές ακτές του Αιγαίου συνήφθη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και την υπόσχεση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν καθώς και την επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ενωση.

Οι συζητήσεις όμως για την εξαίρεση των τούρκων πολιτών από την υποχρέωσης της βίζας στις μετακινήσεις τους στην ζώνη Σένγκεν, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Οι συλλήψεις μάλιστα την Παρασκευή των μελών της ηγεσίας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις αρκετών Ευρωπαίων ηγετών.

Χωρίς να προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο για τις συλλήψεις της Παρασκευής, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Πηγή : kathimerini.gr


ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αποκλείεται να συνεργαστούμε με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ



Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη  παρότι εμμέσως εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, κάνοντας λόγο για «εκπλήξεις».

Σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι πρέπει να συσταθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι δεν έχουμε ώς τώρα αποτέλεσμα. Και αρνείται ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο κόμμα ως προς αυτό το θέμα, ισχυριζόμενη πως «όλοι το ίδιο πράγμα λέμε στη Ν.Δ.».

• Με την πρόταση νόμου για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, μοιάζει η Ν.Δ. να θέλει να διατηρηθεί ως έχει η λεγόμενη διαπλοκή. Τι λέτε;

Δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτει αυτό. Εχουμε πει ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού αλλά της ανεξάρτητης αρχής. Ζητούμε επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, το οποίο θα αποφασίσει για τον αριθμό των αδειών που θα χορηγηθούν, θα κάνει τον διαγωνισμό και θα ελέγξει την ορθή λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμφωνήσει στη διατήρηση ενός νόμου ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Εμείς δεν επιδιώκουμε τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης ούτε θέλουμε να επιβάλουμε νέα διαπλοκή όπως προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση. Θέλουμε τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για το οποίο υπεύθυνο εκ του Συντάγματος είναι το ΕΣΡ.

• Η Ν.Δ. ζητάει συνέχεια εκλογές. Το βλέπετε πιθανό και σε τι θα βοηθούσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας;

Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση είναι σήμερα εμφανές σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Και ο κ. Τσίπρας μπορεί να θέλει να καταργήσει τις δημοσκοπήσεις και τους δημοσκόπους, αλλά μια απλή επαφή με πολίτες, την οποία επιμελώς αποφεύγει, θα τον πείσει ότι είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας η πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές είναι επιβεβλημένες, διότι η ζημιά που συντελείται στην ελληνική οικονομία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είναι τεράστια. 



Πηγή: topontiki.gr


Ελλείψεις σε εμβόλια- Απαγορεύτηκαν από τον ΕΟΦ οι παράλληλες εξαγωγές



Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τις παράλληλες εξαγωγές πέντε εμβολίων λόγω σοβαρών ελλείψεων στην εγχώρια αγορά.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας φαρμάκων στην αγορά και σύμφωνα με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΦ. Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός νομιμοποιείται να απαγορεύει επιλεκτικά και για συγκεκριμένο διάστημα της παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην Ελλάδα. Τώρα ήρε η σειρά για τα συνδυασμένα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη και τα εμβόλια έναντι της ηπατίτιδας να απαγορευτεί η εξαγωγή τους.

Συγκεκριμένα, προστίθενται στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευμένων προς “παράλληλη” εξαγωγή (επανεξαγωγή), ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση, τα εξής σκευάσματα:

REPEVAX (αναμνηστικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας), ενέσιμο εναιώρημα σε προγεμισμένη σύριγγα.
ENGERIX (εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Β), ενέσιμο εναιώρημα 10 MCG /0,5 ML (1 DOSE) & 20 MCG/1 ML (1 DOSE).
HBVAXPRO (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Β), ενέσιμο εναιώρημα 5 MCG /0,5 ML & 10 MCG/1 ML & 40 MCG/1 ML.
HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α), ενέσιμο εναιώρημα 720 elisa units/dose(0,5 ml) & 1440 elisa units/dose(1ml).
VAQTA (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α), ενέσιμο εναιώρημα 25 U/0,5ML & 50 U/1 ML.
Η απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει και για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα (με έγκριση του ΕΟΦ) για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Η έκτακτη εισαγωγή μπορεί να πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ή φαρμακευτική εταιρεία, στο πλαίσιο της μόνιμης ή/και της έκτακτης κάλυψης των αναγκών των ασθενών.




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Καχύποπτοι και απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα οι πολίτες

  (Φωτογραφία:  Reuters )




Καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα και παγιδευμένοι αισθάνονται οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Οι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και την ΕΕ πολίτες τείνουν να στρέφονται στον αντιευρωπαϊσμό και να βυθίζονται στα αδιέξοδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κυβερνητικά κόμματα της κρίσης εκκινούν από χαμηλά. Τα άλλοτε υψηλά ποσοστά του 45% είναι απρόσιτα, ενώ και το 35% του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε σε συνθήκες αποχής-ρεκόρ.

Οι 6 στους 10 πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι μια διαφορετική λύση από το μνημόνιο είναι εφικτή, ενώ οι 4 στους 10 πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.

Επίσης, βάσει της έρευνας, είναι πιθανό στις επόμενες εκλογές η συμμετοχή να πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 50%.



Newsroom ΔΟΛ


Δυσαρεστημένη η Θεανώ Φωτίου: Τι είπε σε συνεργάτες της για την Αχτσιόγλου



Δεν προβλέπεται ανέφελη η συνύπαρξη δύο γυναικών στο υπουργείο Εργασίας, της Έφης Αχτσιόγλου και της Θεανώς Φωτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεανώ Φωτίου κατά τη διάρκεια των «ζυμώσεων» του ανασχηματισμού πίστεψε ότι εκείνη θα γίνει υπουργός Εργασίας, μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Κατρούγκαλου. Αλλά όταν διαψεύστηκαν οι ελπίδες της δεν έκρυψε την οργή της.

Ο Ελεύθερος Τύπος γράφει το παρασκήνιο:

Η ανακοίνωση της τοποθέτησης της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Θεανούς Φωτίου. Η αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη σε διαρροή για τη θέση του υπουργού Εργασίας άκουσε και το όνομά της, γεγονός που την χαροποίησε ιδιαίτερα, όταν τελικά όμως ανακοινώθηκε το όνομα της πρώην συμβούλου του Γιώργου Κατρούγκαλου έδειξε την απογοήτευσή της.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος μάλιστα κομματικά στελέχη χτες βράδυ «ασκούσαν έντονη κριτική στον ανασχηματισμό Τσίπρα κυρίως για την τοποθέτηση της επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για απουσία σεβασμού προς την Θ. Φωτίου και την Ρ. Αντωνοπούλου, ενώ παράλληλα καυτηρίασαν το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν άπειροι βουλευτές σε θέσεις κλειδιά όπως η νέα υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Σωκράτης Φάμελος στην θέση του Αν. Υπουργού Ενέργειας».




Πηγή : newsonly.gr


Κυβέρνηση άθεων: Μόνο 10 υπουργοί έδωσαν θρησκευτικό όρκο




Παρουσία του πρωθυπουργού και το Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό της 4ης Νοεμβρίου.

Έντονες συζητήσεις και αιχμηρά σχόλια προκαλεί η ενέργεια της πλειοψηφίας των υπουργών της νέας κυβέρνησης, να δώσει πολιτικό όρκο αντί θρησκευτικό, όπως είχε καθιερωθεί στην Ελλάδα.

Μόλις 10 μέλη της κυβέρνησης έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού σχήματος ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

Συγκεκριμένα, στο Ευαγγέλιο ορκίστηκαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Λυδία Κονιόρδου, Τέρενς Κουίκ, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Μαυραγάνης, Κώστας Ζουράρις και Έλενα Κουντουρά.

Οι υπόλοιποι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν πολιτικό όρκο, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως ορισμένοι γελούσαν ειρωνικά κατά τη διάρκεια της Θρησκευτικής τελετής.

Δεν είναι μόνο άθεοι, είναι και ασεβείς. Θεωρούν οπισθοδρομικούς όσους κάνουν το Σταυρό τους και ορκίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Παινεύονται ως τάχα προοδευτικοί, αλλά η πλειοψηφία τους δεν γνωρίζει καν τι σημαίνει Ορθοδοξία.




Πηγή : newsbomb.gr


Οι εισπρακτικές εταιρείες καταγράφουν τους συγγενείς των οφειλετών χωρίς ενημέρωση!



Η Αρχή Προστασίας  Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκανε δεκτό το αίτημα να ενημερώνονται με... καταχώρηση στον  Τύπο οι συγγενείς και οι φίλοι των οφειλετών των οποίων η συνομιλία καταγράφεται

Οι εισπρακτικές εταιρείες όταν  τηλεφωνούν   σε οφειλέτη Τράπεζας και στο τηλέφωνο απαντά  συγγενής  ή φίλος ή άλλο  τρίτο πρόσωπο,  λόγω απουσίας του οφειλέτη, η κλήση αύτη καταγράφεται εν αγνοία ουσιαστικά εκείνου που απαντά στο τηλέφωνο.

Η Αρχή Προστασίας  Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με απόφαση της η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, έκανε δεκτό το αίτημα της εισπρακτικής εταιρείας το «Μέλλον» να ενημερώνονται με καταχώρηση στον  Τύπο οι συγγενείς και οι φίλοι των οφειλετών που απαντούν στο τηλέφωνο τους ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες καταγράφονται.

Με άλλα λόγια όταν απαντά στην τηλεφωνική κλήση οφειλέτη συγγενής ή τρίτο πρόσωπο το στέλεχος της εισπρακτικής εταιρείας δεν θα ενημερώνει ότι η κλήση αυτή καταγράφεται, καθώς η εισπρακτική εταιρεία θα έχει καταχωρήσει σε κάποια εφημερίδα ότι οι κλήσεις αυτές  καταγράφονται.

Συγκεκριμένα, η  Αρχή (απόφαση 53/2016) αποφάσισε ότι η ενημέρωση των τρίτων - µη οφειλετών για την καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων  της εισπρακτικής εταιρείας µε αυτούς «στο πλαίσιο αναζήτησης των οφειλετών, θα γίνεται, όχι κατά την έναρξη της τηλεφωνικής συνοµιλίας  αλλά δια του Τύπου».

Πάντως, δύο μέλη της Αρχής υποστήριξαν ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της εισπρακτικής εταιρείας «Μέλλον» αναφορικά µε την υποχρέωση ενηµέρωσης των τρίτων - µη οφειλετών για την καταγραφή, καθώς «δεν αρκεί η ενηµέρωσή τους δια του Τύπου».

Σύμφωνα με τη  μειοψηφία «κρίνεται κατά  νόµο απαραίτητη η εξατοµικευµένη πλήρης ενηµέρωση του υποκειµένου    τόσο για το γεγονός  της καταγραφής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, στην οποία αυτό συµµετέχει, όσο και για την ιδιότητα του καλούντος (εταιρεία ενηµέρωσης ή δανειστής) και για τα λοιπά στοιχεία που προβλέπονται στο ν. 3758/2009, ήδη κατά την έναρξη του τηλεφωνήµατος». 

Η Αρχή αναφέρει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και με σκοπό τον έλεγχο  της  δραστηριότητας των εισπρακτικών εταιρειών από τη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ), υπάρχει υποχρέωση  να καταγράφονται όλες ανεξαιρέτως οι  τηλεφωνικές κλήσεις  προς τους  καλούµενους οφειλέτες, ανεξάρτητα από το ποιος απαντά την κλήση, δηλαδή  ο οφειλέτης ή τρίτο πρόσωπο.

Παράλληλα, η Αρχή αναφέρει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία από την πλευρά των εισπρακτικών εταιρειών πρέπει «να περιορίζεται  αυστηρά στην αναζήτηση του οφειλέτη και µέχρι να επιτευχθεί συνοµιλία µε τον οφειλέτη να µην αποκαλύπτονται από τις εισπρακτικές εταιρείες σε τρίτους περισσότερα στοιχεία που να θίγουν τον οφειλέτη».

Εξάλλου, σύμφωνα με  την Αρχή «οι εισπρακτικές εταιρείες έχουν υποχρέωση να διαθέτουν εµφανή τον αριθµό προέλευσης της κλήσης   και  όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του  Συνδέσμου  Εταιρειών Ενηµέρωσης και ∆ιαπραγµάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕ∆Α), να είναι καταχωρηµένες στους δηµόσιους καταλόγους συνδροµητών, οπότε ο καλούµενος σε κάθε περίπτωση να  µπορεί, και πρέπει να µπορεί, µε δική του αναζήτηση να πληροφορεί ποιος τον κάλεσε». 

Εξάλλου, η Αρχή  επισημαίνει ότι  η νομοθεσία  «ρητώς επιβάλλει την πλήρη και σαφή ενηµέρωση του οφειλέτη (και όχι τρίτου) για τα στοιχεία του καλούντος, την καταγραφή των στοιχείων και του περιεχοµένου της συνοµιλίας, το σκοπό της καταγραφής, το χρόνο τήρησης των ανωτέρω, καθώς και το σκοπό της επικοινωνίας (την αναλυτική ενηµέρωση του οφειλέτη για ληξιπρόθεσµη οφειλή του)».

Παράλληλα, η νομοθεσία «προβλέπει την απαγόρευση όχλησης ή δυσφήµισης του οφειλέτη στους οικείους του  και την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδοµένων του οφειλέτη και τη µη αποκάλυψή τους (π.χ. της ύπαρξης ληξιπρόθεσµης οφειλής του) σε τρίτους». 

Σε άλλο σημείο της απόφασής της Αρχή αναφέρει ότι «η ανακοίνωση σε τρίτο - µη οφειλέτη του συνόλου των στοιχείων που επιβάλλει ο ν. 3758/2009 για την ενηµέρωση του
οφειλέτη δεν είναι νόµιµη».

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες  δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το περιεχόµενο της καταγραφής    σε βάρος του οφειλέτη, δικαστικά  ή εξωδίκως, και ότι το περιεχόμενο της καταγραφής διατηρείται από τις εισπρακτικές εταιρείες υποχρεωτικά για ένα έτος από την πραγματοποίηση της επικοινωνίας.



Πηγή : protothema.gr