Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Χατζηδάκης : Ψέματα και Τσίπρας είναι έννοιες ταυτόσημες

 


Σκληρή επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις δηλώσεις του στη συνάντηση που είχε με τους απεργούς της «Μαλαματίνας» εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχε με απεργούς της «Μαλαματίνας» πως «Ψέματα και Α. Τσίπρας είναι έννοιες ταυτόσημες. 

Η ανάρτηση Χατζηδάκη :

Ψέματα και Α. Τσίπρας είναι έννοιες ταυτόσημες. Επιβεβαιώθηκε πάλι σήμερα με τις δηλώσεις του για τους εργαζόμενους της Μαλαματίνα. Για ορισμένες απολύσεις που έγιναν εκεί φταίει δήθεν ο «τρισκατάρατος νόμος Χατζηδάκη» τον οποίο και θα καταργήσει. 

Προσέξτε τώρα: Οι απολύσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν με όλους τους νόμους που ίσχυαν από το 1982 και μετά! Όλους ανεξαιρέτως. Κι αυτούς που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ.  Τι τον νοιάζει όμως τον κ. Τσίπρα; Του φταίνε ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης!

Τι είναι αυτό που θα καταργήσει επίσης; Ένας νόμος του οποίου τις περισσότερες διατάξεις υπερψήφισε. Ο νόμος που αύξησε τις γονικές άδειες. Ο νόμος που εξίσωσε προς τα πάνω για τις απολύσεις το καθεστώς των εργατοτεχνιτών με των υπόλοιπων υπαλλήλων. Ο νόμος που εισήγαγε θετικά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Ο νόμος που εισήγαγε το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία κ.ο.κ. Αυτά θα καταργήσει!  

Και κάτι ακόμα. Ο ίδιος και η παρέα του διαλαλούν ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι παράνομες. Μα αν αυτό ισχύει, τότε ο «επαίσχυντος» νόμος Χατζηδάκη είναι τελικά φιλεργατικός. Διότι προστατεύει τους απολυμένους! 

Με αλλά λόγια: ψευδολογία, δημαγωγία και κυρίως… τρεις λαλούν και δυο χορεύουν!

Kostis Hatzidakis
5 ώρες πριν

Ψέματα και Α. Τσίπρας είναι έννοιες ταυτόσημες. Επιβεβαιώθηκε πάλι σήμερα με τις δηλώσεις του για τους εργαζόμενους της Μαλαματίνα. Για ορισμένες απολύσεις που έγιναν εκεί φταίει δήθεν ο «τρισκατάρατος νόμος Χατζηδάκη» τον οποίο και θα καταργήσει.

Προσέξτε τώρα: Οι απολύσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν με όλους τους νόμους που ίσχυαν από το 1982 και μετά! Όλους ανεξαιρέτως. Κι αυτούς που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι τον νοιάζει όμως τον κ. Τσίπρα; Του φταίνε ο Μητσοτάκης και ο Χα...

Δείτε περισσότερα
523
26
13


Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας έταξε τα πάντα χωρίς να κοστολογίσει τίποτα από όσα λέει

 



Σε μόνιμο Αλτσχάιμερ ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας και άρχοντας των υποκλοπών Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τον εαυτό του για σωτήρα και ότι θα φέρει δικαιοσύνη στην χώρα.

«Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε και θα αυτοκτονήσει» τόνισε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας με συνταγή του 2014.

Ο ξεκάθαρα απατεώνας Αλέξη Τσίπρας έταξε τα πάντα ξεχνώντας για κάθε μέτρο που ανακοίνωνε να μιλά για την κοστολόγησή του, γιατί απλά είναι όπως και το 2014 φρούδες ελπίδες για να εξαπατήσει τον κόσμο. Βασικός μισθός στα 800 ευρώ, 13η σύνταξη, επιδόματα, αυξήσεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μείωση ΦΠΑ στον χαμηλότερο συντελεστή στα τρόφιμα. Από εκεί και πέρα έταξε την κατάργηση της ελάχιστης βάσης, την απόσυρση της βοήθειας στην Ουκρανία κλείνοντας το μάτι στον δικτάτορα Πούτιν, την επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών αδιαφορώντας για τις συνέπειες, την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και πολλά άλλα, ψέματα, ψέματα, ψέματα με μπόλικη ανευθυνότητα. 

Επίσης όπως ήταν φυσικό, και με τους συντρόφους του να κάνουν γυαλιά καρφιά Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και σε βάρος της ασφάλειας των φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν, τάχθηκε κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι τέτοιο το θράσος του αλητάκου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είπε το παραμικρό για τις παρακολουθήσεις και το θέμα Πιτσιόρλα ενώ επίσης δεν έκανε τον κόπο να παραδεχθεί το λάθος του για τα fake news που διέσπειρε με αφορμή τους 38 μετανάστες στον Εβρο.   

Η ντροπή της πολιτικής ζωής της χώρας Αλέξη Τσίπρας θα κάνει και άλλη μία εμφάνιση αύριο για να απαντήσει σε στημένες προσεκτικά ερωτήσεις.



Ακροαριστεροί και αριστεροί κακοποιοί έκαναν γυαλιά καρφιά Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 


Επεισόδια πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας, στη συγκέντρωση που έλαβε χώρα στα Προπύλαια, κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, υπέρ της ανομίας και κατά της ασφάλειας των φοιτητών, από ακροαριστερές και αριστερές ομάδες μειοψηφίας.

Σήμερα το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η πορεία ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών που διαμαρτύρονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία, θεωρώντας ότι τα πανεπιστήμια είναι τσιφλίκι τους και θέλουν να παραμείνει το καθεστώς γιάφκας απο κακοποιούς και αντιεξουσιαστές.



Τα επεισόδια στα Προπύλαια ξέσπασαν όταν η αστυνομία δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η πορεία. Έγινε χρήση χημικών, ενώ στο σημείο βρίσκεται η «αύρα», της οποίας έγινε χρήση για την απομάκρυνση των ακροαριστερών και αριστερών κακοποιών, που σπάνε και διαλύουν ότι βρουν μπροστά τους.



Επεισόδια σημειώνονται και πάλι στη Θεσσαλονίκη μετά τη νέα πορεία διαμαρτυρίας από άτομα του αντιεξουσιαστικου χώρου και μέλη συλλογικοτήτων, που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν άντρο κακοποιών και αντιεξουσιαστών.

Άτομα από το μπλοκ των αναρχικών που κατέληξαν στο ΑΠΘ επιτέθηκαν με πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από τη Σχολή Γεωπονιας και Δασολογιας.

Τα ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβιδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.




Προκλητική Νοτοπούλου υπέρ της ανομίας στα πανεπιστήμια και κατά της ασφάλειας των φοιτητών

 



Ανοιχτά κατά της ασφάλειας των πανεπιστήμιων και υπέρ της ανομίας τάχθηκε το τέρας μορφώσεως του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Αντιπαράθεση για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ και για την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο campus είχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου με τον πρύτανη του ιδρύματος Νίκο Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο της περιήγησης του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του voria.gr. 

Οι δυο τους είχαν έντονο διάλογο: ο κ. Παπαϊωάννου είπε στην προκλητική Νοτοπούλου ότι το επιχειρησιακό δεν είναι θέμα του Πανεπιστημίου, «το επιχειρησιακό να το θέσετε εκεί που πρέπει, να το θέσετε εκεί που θέλετε και στη Βουλή. Εδώ εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο». Η κ. Νοτοπούλου απάντησε: «Ας μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση εδώ και σήμερα, αλλά είναι ντροπή και κρίμα για το πανεπιστήμιο αυτό που συμβαίνει». «Το πανεπιστήμιο είναι σε υψηλά επίπεδα παντού», ανταπάντησε ο κ. Παπαϊωάννου για να το βουλώσει και να φύγει η Νοτοπούλου που δεν ήξερε και τι να του απαντήσει κουνώντας απλά το κεφάλι.





ΚΤΗΝΗ στην Αγριλιά Μεσολογγίου δολοφόνησαν σκυλίτσα που προσπαθούσε να φάει


 

Αυτή η ανάρτηση στο facebook δείχνει ότι ανάμεσα μας κυκλοφορούν επικίνδυνα κτήνη με την μορφή ανθρώπου!!! https://www.facebook.com/profile.php?id=100010690834355

Όλα συνέβησαν στην Αγριλιά Μεσολογγίου,  με αδέσποτη μανούλα σκυλίτσα που έβρισκε τροφή για την ίδια και τα μικρά της στα σκουπίδια των κάδων του χωριού.

Κάποια ΚΤΗΝΗ παλιάνθρωποι, κάτοικοι του χωριού ενοχλήθηκαν, που έπαιρνε σακκούλες από τα σκουπίδια και έφευγε, και έκαναν παράπονα. Στα χωριά αυτά όμως λύνονται διαφορετικά. Η μανούλα βρέθηκε νεκρή, ακριβώς όπως την βλέπετε, μέσα σε ένα από τους κάδους που έβρισκε φαγητό. Τα κουταβάκια της έχουν επίσης όλα εξαφανιστεί. 

Αντίο μικρή ψυχούλα, ελπίζω εκεί που έχεις πάει να είναι όλα ομορφότερα.....

Πιστεύουμε αυτή η καταγγελία να βρει τα ΚΤΗΝΗ που ζουν στο χωρίο αυτό και να οδηγηθούν για κακούργημα επιβάλλοντας τους και το ανάλογο πρόστιμο.



ΦΩΤΟ: Mariana Climescu



Νέες αποκαλύψεις για υποκλοπές από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με το λογισμικό «Pegasus»


 

ΝΔ για την έκθεση του Citizen Lab: Γνώριζε ο Τσίπρας για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;

Ανακοίνωση για την νέα αποκαλύψη των «ΝΕΩΝ» σχετικά με την έκθεση του Citizen Lab για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτήν, αναφέρει:

«“Τα Νέα” σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού. Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

1. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;

2. Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizel Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη;

3. Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».

Τη χρησιμοποίηση του λογισμικού κατασκοπείας «Pegasus» και στη χώρα μας από το 2016, ανέδειξε έκθεση του εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», το «Pegasus», όπως και άλλα παρεμφερή λογισμικά που φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα παγίδευσης μέσω αποστολής ειδικών «ελκυστικών» SMS στο κινητό τηλέφωνο του στόχου.

Στο SMS, το υποψήφιο «θύμα», καλείται, έπειτα από παραίνεση άγνωστου αποστολέα, να ανοίξει έναν σύνδεσμο, ο οποίος οδηγεί σε διαδικτυακό τόπο που παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες ή άλλα δημοφιλή sites. Αν ο ανυποψίαστος παραλήπτης του μηνύματος κλικάρει τον σύνδεσμο, τότε ενεργοποιείται ο παράνομο λογισμικό, όπως το «Predator» και αρχίζει να υφαρπάζει και να καταγράφει αρχεία από τη συσκευή του κατόχου, ενώ έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την κάμερα ή και να «ξεκλειδώσει» κωδικούς.

Οι ερευνητές του καναδικού εργαστηρίου, ανακάλυψαν ότι οι παρακολουθήσεις με το Pegasus πραγματοποιούνταν σε 45 χώρες με τη χρήση περίπου 35 κόμβων - «διαχειριστών». Σε ότι αφορά τη χώρα μας, οι παρακολουθήσεις-υποκλοπές πραγματοποιούνταν μέσω του διαχειριστή Blackbird («Κότσυφας»), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και στην πολύκροτη υποθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς και για υφαρπαγές δεδομένων σε Μέση Ανατολή και Αφρική, αλλά και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς κλπ. Η έκθεση του καναδικού εργαστηρίου έδειξε ότι η εισβολή του παράνομου λογισμικού στα κινητά εγχώριων στόχων έγινε μέσω του δικτύου της Otenet, που ήταν πάροχος δικτύου κινητής στην Ελλάδα και την οποία φέρεται να χρησιμοποιούσαν και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ. Είναι ενδεικτικό ότι ο ιστότοπος Wikileaks είχε αποκαλύψει τον Μάιο του 2018 απόπειρα προμήθειας παρόμοιου - ιταλικού - συστήματος από υπαλλήλο της ΕΥΠ το 2014 με τη χρήση υπηρεσιακού mail της Otenet.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», οι αντιπρόσωποι του «Pegasus» πολιορκούσαν τότε κυρίως την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΛΑΣ για την πώληση του συστήματος, σε συναντήσεις που ήταν παρών και Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται σε άλλους εμπορικούς τομείς. Αν το deal είχε επιτευχθεί, θα παρείχε τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από πλατφόρμες, όπως το Viver, το WhatsApp, το Signal κλπ., όπου δεν μπορούν να παρακολουθηθούν τα συστήματα νόμιμων συνακράσεων των μυστικών υπηρεσιών των Αρχών Ασφαλείας, που παρακολουθούν τις συνομιλίες μέσω 4G κλπ.



Μητσοτάκης: Ό,τι κάνουμε για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μετρημένο


 

Δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε, όπως γνωρίζετε, την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Θεσσαλονίκη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το πλήρες πρόγραμμα της Kυβέρνησης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις εξαιρετικά δύσκολες επιπτώσεις ενός σκληρού χειμώνα, ο οποίος έρχεται μπροστά μας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Αποκλειστικός υπεύθυνος γι’ αυτή την κρίση είναι η Ρωσία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε πρωτόγνωρα ύψη. Είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο, όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη ξεδιπλώσει ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο στην πράξη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, και θέσαμε, πρώτοι στην Ευρώπη, σε λειτουργία έναν μηχανισμό ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία τα διοχετεύουμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και με τη στήριξη του προϋπολογισμού μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να στηρίξουμε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα τα οποία θα είναι λογικά. Υψηλότερες από ό,τι ήταν στο παρελθόν, πολύ χαμηλότερες όμως από αυτές που είδαν αρκετοί καταναλωτές πέρυσι τον χειμώνα. Όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα και στο φυσικό αέριο. Θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες την ερχόμενη εβδομάδα για την επιδότηση, την οποία δρομολογούμε για εκείνους τους καταναλωτές οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και δεν μπορούν – και θα είναι και οι περισσότεροι – να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στο πετρέλαιο θέρμανσης με μια επιδότηση στην αντλία, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της. Και σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε βέβαια το εξαιρετικά διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το οποίο λαμβάνουν όλοι με κριτήρια, όπως ξέρετε, γεωγραφικά και εισοδηματικά.

Αυτό μας δίνει ένα πλαίσιο προστασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνέπειες του χειμώνα, τον οποίο έχουμε μπροστά μας. Ταυτόχρονα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρχει μια πιο δραστική παρέμβαση. Λυπάμαι, διότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουμε, κράτη μέλη αλλά και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πιο δραστική λύση, που δεν θα ήταν άλλη από την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συνολικά το τονίζω, όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά στο φυσικό αέριο συνολικά μέσω του δείκτη TTF στην Ευρώπη. Θα εξακολουθούμε να επιχειρηματολογούμε υπέρ αυτής της λύσης, η οποία πιστεύω ότι θα έστελνε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κερδοσκόπους της αγοράς του φυσικού αερίου ότι θα πρέπει επιτέλους να συνετιστούν και να αλλάξουν τις πρακτικές τους.

Από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και το συνολικό μας σχέδιο εν όψει του προϋπολογισμού του 2023. Δεν θα τα πω αναλυτικά, θα πω μόνο ότι αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει, κυρία Πρόεδρε, στοχεύουν αφενός στη στήριξη της κοινωνίας, αφετέρου στην προσήλωσή μας στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να κυλήσει και πάλι στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο και αυτά τα οποία δίνουμε μπορούμε να τα δώσουμε ακριβώς επειδή η οικονομία υπεραπέδωσε και λόγω της ανάπτυξης μας έφερε πρόσθετα έσοδα, τα οποία αξιοποιούμε και θα αξιοποιήσουμε και φέτος και του χρόνου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, πράγματι η Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, που επιβαρύνει όπως είναι εύλογο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αλλά ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται είναι αναμενόμενο ότι θα πλήξει κυρίως τους ευάλωτους, τους ασθενέστερους.

Και χαίρομαι πραγματικά γιατί η Ευρώπη, όπως είδα και από την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, φαίνεται ότι συνειδητοποιεί τα προβλήματα και προσπαθεί σε συνεργασία να βρει τις λύσεις.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αλλά υπάρχουν και ενδιάμεσοι στόχοι και κυρίως για το άμεσο πρόβλημα, στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε. Αφενός μεν, είναι η μείωση στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση σε κάθε κράτος μέλος, κυρίως όμως, και αυτό θα βοηθήσει πολύ, είναι αυτά τα υπερκέρδη που όπως φαίνεται προκύπτουν για τις εταιρίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές διάφορες και όχι μόνο το φυσικό αέριο, αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, να ωφεληθούν έτσι αυτοί που πλήττονται από αυτή την ιστορία, οι ευάλωτοι.

Θεωρώ ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει και ελπίζω ότι οι δυσκολίες στις οποίες αναφερθήκατε θα αντιμετωπισθούν και θα υπάρξει τελικά η κοινή συναίνεση, γιατί στις δύσκολες εποχές μέσα από τη συνεργασία μόνο μπορούν να βγουν λύσεις και να βοηθήσουν το σύνολο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια παρατήρηση μόνο, γιατί έχετε απόλυτο δίκιο που στέκεστε στην ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή πια είναι μια εθνική προσπάθεια, η οποία πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το δημόσιο. Αλλά κάθε νοικοκυριό έχει το ίδιο συμφέρον να εξορθολογήσει τη χρήση ενέργειας ώστε να μειώσει την επιβάρυνση και το κόστος, που αυτό σημαίνει για το κάθε ελληνικό σπίτι.

Γι’ αυτό και το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής, θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή, σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης. Γι’ αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ να στηρίζουμε προγράμματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό εξορθολογισμό των σπιτιών ή το πρόγραμμα, το οποίο είναι εξαιρετικά επιτυχημένο, της αντικατάστασης συσκευών. Διότι, για παράδειγμα, ένα καινούργιο κλιματιστικό σε σχέση με ένα παλιό μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση της τάξεως του 30% έως 40%. Τα προγράμματα αυτά έχουν αγκαλιαστεί από τους πολίτες και πήραμε την απόφαση από τον κρατικό προϋπολογισμό να προσφέρουμε περισσότερους πόρους. Βέβαια σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και μια άλλη μεγάλη πρωτοβουλία, ξέρω σας απασχολεί και εσάς πάρα πολύ, που είναι το πρόγραμμα το οποίο ανακοινώσαμε για τη στέγη.

Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα πια. Η άλλη όψη μιας οικονομίας που αναπτύσσεται γρήγορα είναι το γεγονός ότι τα σπίτια γίνονται πιο ακριβά γι’ αυτούς που δεν τα έχουν. Το πρόγραμμα μας, όπως θα είδατε, είναι εξαιρετικά καλά επεξεργασμένο, είναι σύνθετο και είναι και σε πολλά επίπεδα. Από την επιδότηση του επιτοκίου, ώστε να μπορεί κάποιος να αγοράσει σπίτι και το επιτόκιο που θα πληρώνει να είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο το οποίο θα έδινε για ένα ισοδύναμο σπίτι, μέχρι γενναία προγράμματα για να μπορούμε να επισκευάσουμε τα παλιά σπίτια, και έχουμε πολλά τέτοια, τα οποία αυτή την στιγμή είναι εκτός αγοράς.

Φοιτητικές στέγες που πρέπει να κατασκευασθούν με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Και αυτήν την έννοια της κοινωνικής αντιπαροχής, να αξιοποιήσει το κράτος εκτάσεις που θα εξακολουθούν πάντα να του ανήκουν – η δημόσια περιουσία δεν εκχωρείται -, αλλά να δώσουμε την δυνατότητα και στον ιδιωτικό τομέα να κατασκευάσει σπίτια και κατοικίες, τις οποίες και θα εκμεταλλεύεται, ένα μέρος των οποίων, μιας και δεν θα έχει το κόστος της γης, θα μπορεί να επιστρέφει με τη μορφή πολύ φθηνής κατοικίας για συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, κυρίως για τους νέους μας.

Είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των νέων, τουλάχιστον μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και το ενδιαφέρον που δείχνουν γι’ αυτό το πρόγραμμα. Για μένα προσωπικά θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα από εδώ και στο εξής να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Όπως έχουμε ξαναπεί, από την οικονομική κρίση, και σε αυτή την περίοδο από τη νεότερη πια κρίση, οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο και είναι πολύ σωστό να ενισχυθούν με κάθε τρόπο, να δοθούν κίνητρα. Το θέμα της στέγασης είναι πάρα πολύ σημαντικό.



Ακροαριστεροί και αριστεροί κακοποιοί δημιούργησαν επεισόδια στην Θεσσαλονίκη

 



Επεισόδια δημιούργησαν οι γνωστοί ακροαριστεροί και αριστεροί κακοποιοί, τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/9) το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο στόχος είναι ένας, να συνεχίσουν τα πανεπιστήμια να είναι γιάφκες και κρυψώνες κακοποιών και αντιεξουσιαστών, και να μην υπάρχει έλεγχος ασφάλειας στα πανεπιστήμια κινδυνεύοντας ζωές φοιτητών.

Μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, μεταξύ μειοψηφίας ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών και αστυνομικών, από τα οποία υπήρξαν και δυο συλλήψεις, ένας νέος κύκλος ταραχών σημειώθηκε τα ξημερώματα στην «καρδιά» της πόλης και μετά από οργανωμένη πορεία ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών, καθώς και ομάδες κακοποιών αντιεξουσιαστών.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων, ομάδα ακροαριστερών και αριστερών ατόμων που είχε αποχωρήσει από την συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος, πέταξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν την βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Τα εκτεταμένα επεισόδια που ξεκίνησαν από το ύψος των Πανεπιστημίων, επεκτάθηκαν μέχρι και την και επεκτάθηκαν μέχρι και την πλατεία Αριστοτέλους, στην οδό Εγνατία, δηλαδή σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου!

Οι αστυνομικοί απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ ο «Αίαντας» έκανε συνεχώς ρίψεις νερού για να απομακρύνει αυτούς που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Η κατάσταση επειδεινώθηκε, καθώς ξέσπασαν γενικευμένα επεισόδια, με οδοφράγματα, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, «βροχή» χημικών και βομβών μολότοφ εκατέρωθεν, και την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Οι κακοποιοί εκτόξευαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, χωρίς όμως να αναφερθούν τραυματισμοί.

Η συναυλία εντός του Πανεπιστημιακού ιδρύματος διεκόπη και η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε προσαγωγές, χωρίς να είναι γνωστός ακόμη ο ακριβής αριθμός.

Η αστυνομία παραμένει σε πλήρη επιφυλακή καθώς για σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.







Γιορτή για το ψέμα και την απάτη το διήμερο στην ΔΕΘ ανεβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας



Αδίστακτος και παθολογικά ψεύτης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα διστάσει να τάξει ότι τάζεται, στην προσπάθεια του να εξαπατήσει όσους περισσότερους μπορεί.

Με το κλίμα εναντίον βαρύ μετά τις αποκαλύψεις που τον κατατάσσουν αδίστακτο άρχοντα των υποκλοπών, και μετά την ξεφτίλα με τον Έβρο που διέσυρε μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα για ένα μήνα, ανεβαίνει για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να εξαπατήσει!!

Με ένα σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», που δεν εκφράζει ούτε τον ίδιο, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τσακωθεί με την δημοκρατία και την δικαιοσύνη θα ξεκινήσει ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας την αποψινή του ομιλία στο Βελλίδειο όπου θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα απάτης.

Στόχος λένε της Κουμουνδούρου και γελάει ο κόσμος που έχει απαξιώσει τον Αλέξη Τσίπρα, είναι να τον εμφανίσουν με «πρωθυπουργικό προφίλ» , με την ομιλία του να χαρακτηρίζεται «οραματική», αφού θα παρουσιάσει ένα παντελώς διαφορετικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης, κάτι όπως το 2014 που εξαπάτησε τους πάντες και διέλυσε την χώρα προσπαθώντας να ιδρύσει ακροαριστερό καθεστώς στην χώρα μας.



Άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ εγκεφαλικό οι Τούρκοι


 

Άμεση αντίδραση μετά το εγκεφαλικό υπήρξε από την Άγκυρα όσον αφορά την απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει πλήρως το εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987, και τώρα η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αγοράζει όπλα και φυσικά μαχητικά αεροπλάνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε με ανακοίνωσή του αυτή την απόφαση, η οποία θεωρεί πως θα οδηγήσει σε «κούρσα εξοπλισμών στο Νησί», ενώ δεσμεύθηκε πως θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.


«Καταδικάζουμε έντονα την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση αυτή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο Νησί, και η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος- και θα οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στο Νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο πλευρές στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από τις Συμφωνίες του 1959-60, και να ενεργήσει αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκική Δημοκρατία, ως εγγυήτρια χώρα, σύμφωνα με τις νομικές και ιστορικές της ευθύνες, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και τη γαλήνη των Τουρκοκυπρίων, με όλα τα μέσα».



Θαλάμους βασανιστηρίων και ομαδικούς τάφους αφήνουν οι ΡώSSοι σε Χάρκοβο και Ιζιούμ

 



Θαλάμους βασανιστηρίων και πρόχειρα νεκροταφεία με ομαδικούς τάφους ανακαλύπτουν στην Ουκρανία, στα εδάφη που ανακατέλαβαν από τις ρωSSικές φασιστικές δυνάμεις κατοχής, του δικτάτορα Πούτιν.

«Δέκα θάλαμοι βασανιστηρίων ανακαλύφθηκαν σε περιοχές κοντά στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, που πρόσφατα ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Ίγκορ Κλιμένκο. “Μέχρι σήμερα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον δέκα θαλάμους βασανιστηρίων (που ανακαλύφθηκαν) σε περιοχές της περιφέρειας του Χαρκόβου”, συμπεριλαμβανομένων δύο στη μικρή πόλη Μπαλακλίγια, είπε, δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκαν σήμερα στο Ιζιούμ, την πόλη που προσφάτως ανακατέλαβε η Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις, είδαν εκατοντάδες τάφους σε γειτονικό δάσος, όπου έχουν ενταφιαστεί άμαχοι και στρατιώτες που σκοτώθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια των μαχών όσο και κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, συνολικά 443 τάφοι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων ένας μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα πτώματα 17 Ουκρανών στρατιωτών. Δύο άνδρες με λευκές στολές έσκαβαν το έδαφος κοντά σε ένα σταυρό με την επιγραφή: «ουκρανικός στρατός, 17 άτομα, Ιζιούμ, από το νεκροτομείο».

Σύμφωνα με τον Ολέγκ Κοτένκο, κυβερνητικό αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για την αναζήτηση αγνοουμένων, οι τάφοι αυτοί σκάφτηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής, που τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι τάφοι θα μπορούσαν να περιέχουν πολλά πτώματα. «Οι τάφοι που δεν φέρουν ονόματα είναι αυτοί των ανθρώπων (που βρέθηκαν) στον δρόμο», δήλωσε ο Κοτένκο, σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέθαναν από πείνα». «Αυτό το τμήμα της πόλης ήταν απομονωμένο, χωρίς προμήθειες. Οι άνθρωποι ήταν αποκλεισμένοι, τίποτα δεν λειτουργούσε». «Υπάρχουν επίσης άλλα νεκροταφεία στην πόλη, αλλά δεν έχουμε πάει εκεί. Άρα δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση», συνολικά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλά πτώματα που βρέθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο στη βορειοανατολική Ουκρανία, σε εδάφη που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, είχαν δεμένα τα χέρια τους στην πλάτη, σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη του Χαρκόβου. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει αρχικά ότι δημοσιογράφοι του είδαν πτώματα με σχοινιά γύρω από τον λαιμό τους, όμως στη συνέχεια ακύρωσε την είδηση αυτή, εξηγώντας ότι οι ρεπόρτερ δεν είδαν τα πτώματα.  Ουκρανοί αξιωματούχοι ωστόσο είπαν ότι βρήκαν 440 πτώματα σε δασώδη περιοχή κοντά στo  Ιζιούμ. Τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες και αυτοί οι ομαδικοί τάφοι αποδεικνύουν ότι διαπράχθησαν εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους εισβολείς, πρόσθεσαν.

«Βρισκόμαστε στην τοποθεσία ενός ομαδικού τάφου ανθρώπων, πολιτών που θάφτηκαν εδώ και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, φέρουν όλοι ενδείξεις βίαιου θανάτου», είπε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ. «Υπάρχουν πτώματα με τα χέρια δεμένα πίσω (στην πλάτη). Κάθε στοιχείο θα ερευνηθεί και θα εκτιμηθεί νομικά», πρόσθεσε.

Άνδρες ντυμένοι με λευκές στολές ανασύρουν πτώματα από το σημείο, σε ένα δάσος, όπου είχαν τοποθετηθεί περίπου 200 αυτοσχέδιοι ξύλινοι σταυροί ανάμεσα στα δέντρα. Διακρίνονταν επίσης περίπου 20 λευκοί σάκοι για τη μεταφορά πτωμάτων.  

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο ομαδικός τάφος στο Ιζιούμ θα είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί στην Ευρώπη μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του 1990. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Ιζιούμ μετά τη φυγή των Ρώσων, που εγκατέλειψαν τα όπλα και τα πυρο9μαχικά τους εκεί.

Εκπρόσωπος της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται η αποστολή παρατηρητών στην πόλη.  «(Οι παρατηρητές) σκοπεύουν να πάνε εκεί για να διαπιστώσουν τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Η ίδια δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα πτώματα βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο ή σε μια σειρά μεμονωμένων ταφών.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής αστυνομίας δήλωσε σήμερα ότι οι περισσότεροι που έχουν ταφεί στον τόπο ομαδικής ταφής στο Ιζιούμ είναι πολίτες. Ο αρχηγός της αστυνομίας Ίχορ Κλιμένκο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Με βάση μια πρώτη εκτίμηση, άμαχοι. Αν και έχουμε πληροφορίες ότι υπήρχαν και στρατιώτες εκεί, προς το παρόν δεν έχουμε ανασύρει ούτε έναν». Οι εκταφές συνεχίζονται, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Κλιμένο δήλωσε ακόμα ότι, εκτός από αυτούς που βρίσκονται στον τόπο ομαδικής ταφής, περίπου 50 νεκροί άμαχοι έχουν εντοπιστεί έως τώρα αυτήν την εβδομάδα στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ο Κλιμένκο δήλωσε αργότερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι επτά φοιτητές από τη Σρι Λάνκα φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στην πόλη Βοβτσάνσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο ίδιος δήλωσε ότι τους είχαν βγάλει τα νύχια με τανάλια. 

«Θέλουμε ο κόσμος να μάθει τι έχει προκαλέσει η ρωσική κατοχή», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών που θάφτηκαν εκεί ή τα αίτια του θανάτου τους. Έχει ξεκινήσει έρευνα, «αναμένουμε περισσότερες επαληθευμένες πληροφορίες αύριο (σ.σ. σήμερα), συμπλήρωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος της ουκρανικής αστυνομίας, ο Σερχίι Μποτβίνοφ δήλωσε στο Sky News ότι ανακαλύφθηκε ένας χώρος ομαδικής ταφής περίπου 440 ανθρώπων στο Ιζιούμ. Ορισμένα από τα θύματα πυροβολήθηκαν, άλλα σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς, υποστήριξε.  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι συνέκρινε το Ιζιούμ με την Μπούτσα και τη Μαριούπολη, πόλεις που έγιναν σύμβολα των φρικαλεοτήτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός σκορπά παντού θάνατο στο πέρασμά του και πρέπει να λογοδοτήσει, τόνισε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας: «Ο κόσμος πρέπει πραγματικά να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτόν τον πόλεμο. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτό».





Ακροαριστεροί και αριστεροί σύντροφοι απειλούν ζωές αστυνομικών και του Θεοδωρικάκου

 


Μειοψηφία ακροαριστερών και αριστερών στα πανεπιστήμια συνεχίζουν να αντιδρούν κατά της ασφάλειας των φοιτητών και υπέρ κακοποιών κάθε είδους και αντιεξουσιαστών που έχουν κάνει τα πανεπιστήμια γιάφκες.

Επειδή δεν τους περνάει και η ανομία τελειώνει μέσα στα πανεπιστήμια, με θράσος απειλούν ευθέως ζωές αστυνομικών και του Υπουργού προστασίας του πολίτη.

Όλοι γνωρίζουν από ποιο κόμμα προέρχεται η πλειοψηφία όλων αυτών των τραμπούκων!!

«Με την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, οι θρασύδειλοι τραμπούκοι απειλούν ζωές! Απειλούν ευθέως τόσο τους αστυνομικούς, όσο και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Κανείς δεν τους φοβάται. Κανέναν δεν πτοούν. Η Δημοκρατία και η ελευθερία είναι πολύ πιο δυνατές από τις απειλές και τις επιθέσεις τους. Καλούμε όλα τα κόμματα να εκφράσουν καθαρά και δυνατά την αυτονόητη αποδοκιμασία και καταδίκη τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.




Ο ΣΥΡΙΖΑ επί εβδομάδες εξέθετε διεθνώς τη χώρα διακινώντας fakenews και τώρα κρύβεται

 



Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία για την «διακίνηση fake news σε σχέση με τους 38 μετανάστες στον Έβρο».

Η αθλιότητα και η ανθελληνική στάση του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μία φορά, έχει κάνει τα στελέχη του φαιδρού Τσίπρα να κρύβονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επί εβδομάδες με συνεχείς καταγγελίες κατά της κυβέρνησης εξέθετε διεθνώς τη χώρα, διακινώντας fakenews σε σχέση με τους 38 μετανάστες στον Έβρο. Ευρωβουλευτές του έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και τώρα που αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος και δικαιώνουν όσα από την αρχή έλεγε η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ζητούν συγγνώμη, αλλά ζητούν και τα ρέστα. Τη συγγνώμη δεν την οφείλουν μόνο γιατί επιτέθηκαν με ψέματα στην κυβέρνηση. Αλλά πρωτίστως γιατί αναπαράγοντας ψέματα, δυσφημούν τη χώρα».




Δύο στρατηγικές επενδύσεις €287 εκατ. σε ενέργεια και τουρισμό

 


Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 287 εκατ. ευρώ ενέκρινε χθες, 15 Σεπτεμβρίου 2022, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Και οι δύο στρατηγικές επενδύσεις πρόκειται να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων. Πρόκειται για:

Την ανέγερση και ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας του επενδυτικού φορέα «ΚΟΡΤΙΑ Α.Ε.» στη Μύκονο, με προϋπολογισμό 61 εκατ. ευρώ.

Αφορά στη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5* δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικών υποδομών (spa, εστιατόρια, bar, κ.λπ.) καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης στην περιοχή Ελιά του Δήμου Μυκόνου.

Η επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 550 θέσεις εργασίας.

Την κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και μονάδων Αποθήκευσης Ενέργειας και μετατροπής σε Πράσινο Υδρογόνο του επενδυτικού φορέα «Bluesky300 IKE» με προϋπολογισμό 226,4 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200 MW, μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100 MW με μπαταρίες Li-ion καθώς και την εγκατάσταση μονάδας για μετατροπή σε Πράσινο Υδρογόνο με ηλεκτρολύτη δυναμικότητας 50 MW. Εντός του ιδίου χώρου θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW, αποτελούμενο από συστάδα επιμέρους πάρκων καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 100 MW και παραγωγής πράσινου υδρογόνου με δυναμικότητα 16 τόνων ημερησίως.

Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας που προωθεί την πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πρωτοπορεί δε στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης πράσινης ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Η συγκεκριμένη επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 442 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 24 κατά τη λειτουργία.




Διεθνής διάκριση για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 


Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη βράβευση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA.

Η ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βραβεύτηκε για την εφαρμογή MyHealth, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA. Ειδικότερα, η διάκριση αφορά το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA πραγματοποιήθηκε για το έτος 2022 στη Μαλαισία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 αντιπροσώπων από πάνω από 80 χώρες.

Η εφαρμογή MyHealth υλοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ και τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2021 με σκοπό να εξελιχθεί στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο ιστορικό ιατρικών συνταγών, παραπεμπτικών και βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους. Σταδιακά στην εφαρμογή θα προστίθενται και επιπλέον δεδομένα, ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα στοιχεία σε ένα σημείο, γρήγορα, εύκολα και αξιόπιστα.

Μέχρι στιγμής, την εφαρμογή έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα περισσότεροι από 270.000 πολίτες.

 



Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών

 



Ξεκίνησε την λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου προγράμματος συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, με βασικό στόχο τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και περιλαμβάνει:

Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 15 μηνών.

Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της Κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας - εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια - που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-9-2021).



Η ΜΚΟ HumanRights360 αναγνωρίζει την αλήθεια για τη νησίδα στον Έβρο με τους 38 μετανάστες - Κρύβονται στον ΣΥΡΙΖΑ


 

Η ΜΚΟ HumanRights360 αναγνώρισε χθες Πέμπτη ότι η νησίδα στον Έβρο στην οποία βρέθηκαν οι 38 μετανάστες τον Αύγουστο δεν είναι ελληνικό έδαφος γεγονός, που σημαίνει ότι άδικα κατηγορείτο η ελληνική Κυβέρνηση. Πάνω από όλα, καταρρέουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η απόπειρα να συκοφαντηθεί η χώρα μας. Ταυτόχρονα γκρεμίζονται και οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησε την τουρκική προπαγάνδα και έφτασε στο σημείο να καταθέσει ερωτήσεις για το θέμα, όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημίζοντας τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης κατέθεσαν προς τη Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ερώτηση με θέμα «Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη». Κατέληγαν, μάλιστα με το ερώτημα «τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή;».

Χθες, ο ιδρυτής της ΜΚΟ «HumanRights360» Επαμεινώνδας Φαρμάκης δήλωσε: «Από τα δημόσια διαθέσιμα σε μάς στοιχεία και λαμβανομένου υπόψη ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους». Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης».

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα σώζει χιλιάδες ανθρώπους εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.



Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης με προτεραιότητα τους νέους

 


Τη νέα Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης -το πρόγραμμα #σπίτιμου- που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ- εξειδίκευσαν χθες Πέμπτη οι Υπουργοί  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο διοικητής της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στους νέους, τα νέα ζευγάρια, με στόχο να αποκτήσουν ή να νοικιάσουν σπίτι με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα συγκεκριμένες δράσεις από τις οποίες έξι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύο δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και μια δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα:

Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»

Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών

Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες

Κοινωνική αντιπαροχή (1): Αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ

Κοινωνική αντιπαροχή (2): Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους»

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια


Το μέτρο αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, που θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, για αγορά πρώτης κατοικίας.


Τα δάνεια θα έχουν με τα σημερινά δεδομένα επιτόκιο 1%. Ενδεικτικά, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος είναι 1.680 ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε 2.640 ευρώ εάν μιλάμε για σπίτι αξίας 150.000 ευρώ. Το ύψος της δόσης είναι, επίσης, σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενοίκιο που θα κατέβαλε εναλλακτικά ο δικαιούχος, και στο τέλος το σπίτι θα είναι ιδιοκτησία του.

Το πρόγραμμα θα αφορά στην αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι ωφελούμενοι των ευνοϊκών στεγαστικών δανείων θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών (με σύμφωνο συμβίωσης ή θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο), με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκατ. από τις τράπεζες).

Προκειμένου η δράση να βοηθήσει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, υπάρχει ειδικός όρος κατά τον οποίο όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39) ετών με τρία και πλέον παιδιά ή όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι το οποίο κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου αποκτήσει τρία παιδιά, τότε το επιτόκιο 1% θα καλύπτεται από πόρους της ΔΥΠΑ και το δάνειο θα είναι άτοκο.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να ξεκινήσει από το α’ τρίμηνο του 2023.

2. Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»


Μίσθωση, σε πρώτη φάση, άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Αφορά στην αξιοποίηση των ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ τα οποία θα είναι διαθέσιμα μετά την 31.12.2022. Ωφελούμενοι θα είναι 2.500 νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

3. Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών

 

Η δράση αφορά τη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια.


Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών.

Επιδίωξη είναι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για παραχώρηση των ακινήτων τους και θα ακολουθήσουν, το 2023, η επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών καθώς και η επιλογή των δικαιούχων.

4. Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες


Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους. Αφορά στην ανακαίνιση 70 διαμερισμάτων στον Δήμο Αθηναίων και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης στα οποία θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, με κριτήρια που θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος του έτους. Η αξιολόγηση και επιλογή των κατοικιών θα ολοκληρωθεί το 2023, η ανακαίνιση των σπιτιών και η επιλογή των ωφελουμένων προγραμματίζεται το 2024.


5. Κοινωνική αντιπαροχή (1): Αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ


Θεσμοθετείται η κοινωνική αντιπαροχή για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τέως ΟΕΚ. Παραχωρούνται κατόπιν διαγωνισμού ακίνητα της ΔΥΠΑ (διάδοχος του ΟΕΚ), και συνολικά του Δημοσίου, εντός και εκτός αστικών κέντρων, σε τεχνικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα και με βάση τεχνικές προδιαγραφές της ΔΥΠΑ σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Τα μισά από τα διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν θα διατίθενται για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλά ενοίκια σε νέους έως 39 ετών βάσει οικονομικών κριτηρίων, με ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Τα υπόλοιπα μισά ακίνητα θα αξιοποιούνται εμπορικά.

Η δράση στοχεύει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών στις οποίες θα στεγαστούν 5.000 ωφελούμενοι. Η επιλογή των οικοπέδων θα ξεκινήσει εφέτος ενώ ο διαγωνισμός για την επιλογή των αναδόχων προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023.

6. Κοινωνική αντιπαροχή (2): Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Η δράση αφορά στην ανακαίνιση 40 ακινήτων και τη διάθεσή τους ως κοινωνικές κατοικίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους έως 39 ετών, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο (που θα είναι χαμηλό έως μηδενικό), είτε το μοντέλο rent to own. Εκτιμάται ότι οι ωφελούμενοι θα είναι 80 νέοι. Ο προϋπολογισμός είναι 1.750.000 ευρώ και καλύπτεται από πόρους της ΔΥΠΑ.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη διάθεσης των κατοικιών στο 4ο τρίμηνο του 2023. Η δράση έχει δυνατότητα επέκτασης σε επιπλέον διαθέσιμα ακίνητα κατόπιν σχετικής χαρτογράφησης και προσδιορισμού της κατάστασης του κάθε ακινήτου

7. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος


Το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται κατά 50% (από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και κατά 100% (από τα 1.000 ευρώ αύξηση 100%) στα 2.000 ευρώ, σε όσους συγκατοικούν. Υπενθυμίζεται ότι το στεγαστικό επίδομα δεν δίνεται μόνο σε φοιτητές Πανεπιστημίων αλλά και σε καταρτιζόμενους που φοιτούν σε Δημόσια ΙΕΚ.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 50.000 φοιτητές και σπουδαστές. Το αυτό μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά και για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το αυξημένο επίδομα για την περσινή χρονιά από αυτό το φθινόπωρο.

Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός  ξεπερνάει τα 75 εκατ. ευρώ.

8. Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών


Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας: Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Κρήτης. Τα έργα θα γίνουν μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οι νέες Εστίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 8.150 άτομα. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ξεπερνά τα 540 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε φοιτητές που προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα, να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή κοινότητα, να δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου δομές που λειτουργούν προσθετικά στο συνολικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των Ιδρυμάτων μας. Σηματοδοτείται έτσι η υλοποίηση ενός τρίπτυχου:

Πρώτον, τη στήριξη των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη ανάγκες σε αστικές περιοχές, σε ακριτικές περιοχές, σε τουριστικές περιοχές και στην ενδοχώρα

Δεύτερον, τη μέριμνα για την εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών των Ιδρυμάτων μας, με την κάλυψη αναγκών στέγασης.

Τρίτον, την ολιστική προσέγγιση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

9. Πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους»


Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους», με προϋπολογισμό 350 εκ ευρώ. Αφορά νέους ηλικίας από 18 έως και 29 ετών. Περιλαμβάνει δύο υποενότητες. Το «Εξοινοκομώ για Νέους» και το «Ανακαινίζω για Νέους».


Το «Εξοικονομώ για Νέους» αφορά σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για τους δικαιούχους φτάνει τις 25.000 ευρώ, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από το 50 έως και το 90%, ανάλογα με το εισόδημα.

Το «Ανακαινίζω για Νέους» αφορά σε παρεμβάσεις ανακαίνισης. Ο προϋπολογισμός φτάνει έως και τις 10.000 ευρώ  με επιδότηση 30% για όλους.

Για το κόστος που δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα, ο νέος δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να δανειστεί εάν το επιθυμεί, ώστε να καλύψει το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης. Το δάνειο αυτό στην περίπτωση του «Εξοικονομώ για Νέους» είναι άτοκο και μάλιστα για τα ευάλωτα νοικοκυριά παρέχεται εγγυοδοσία, ενώ στην περίπτωση του «Ανακαινίζω για Νέους» θα είναι ένα χαμηλότοκο δάνειο, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 7.000 ευρώ.


Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 50 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2023 και 50 εκ. ευρώ από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.


Προϋποθέσεις ώστε ένας νέος να μπορεί να κάνει αίτηση στο «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους»: πρώτα απ’ όλα υπάρχει η διάκριση αν στο ακίνητο για το οποίο θα αιτηθεί κατοικεί ο ίδιος ή το εκμισθώνει. Στην πρώτη περίπτωση αρκεί να έχει ψιλή κυριότητα, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία για το σύνολο ή μέρος της ιδιοκτησίας. Στη δεύτερη περίπτωση, που ο νέος είναι ο ιδιοκτήτης και το εκμισθώνει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο, θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου. Αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν τόσο για το «Εξοικονομώ για Νέους» όσο και για το «Ανακαινίζω για Νέους».


Για να μπορέσει ένας νέος να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Νέους», θα πρέπει το οικογενειακό ή ατομικό του εισόδημα να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Για την ενότητα του «Ανακαινίζω για Νέους», το εισόδημα πρέπει να είναι μέχρι 20.000 ευρώ. Για να ένα σπίτι επιλέξιμο πρέπει: να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα, να υφίσταται νόμιμα και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο, να χρησιμοποιείται τώρα ως κύρια κατοικία, ή να αποκτήσει τέτοια χρήση.


Οι δείκτες που απεικονίζουν το πρόβλημα στέγης στη χώρα μας


Το πρόγραμμα #σπίτιμου είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας με στόχο την παρέμβαση στην αγορά ακινήτων με τρόπο αποτελεσματικό, κοινωνικά δίκαιο και ταυτόχρονα σύγχρονο. Χωρίς να παράγονται νέες στρεβλώσεις ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα και να υποστηριχθούν οι νέοι, να αποκτήσουν νωρίτερα τη δική τους ΣΤΕΓΗ. Οι κρίσιμοι δείκτες που περιγράφουν το πρόβλημα και τα νέα δεδομένα αφορούν:


Δημογραφικό πρόβλημα.  Η χώρα μας έχει την 7η χειρότερη επίδοση στις γεννήσεις παιδιών στην Ε.Ε. - 1,39 παιδιά ανά οικογένεια vs 1,5 μέσος όρος Ε.Ε..

Οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από την γονεϊκή εστία 5 χρόνια αργότερα από τους ευρωπαίους συνομηλίκους τους (5η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.).

Ο δείκτης ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας παρότι σε υψηλότερα επίπεδα (74%) από την υπόλοιπη Ευρώπη (70%) βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.

το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών και το 85% άνω των 20 ετών (5,8 εκ. κατοικίες στην Ελλάδα >20 ετών).

768.704 κατοικίες σε σύνολο 6.825.925 κατοικιών δηλώνονται ως κενές/κλειστές στο Ε2. Από αυτές οι 629.840 (82%) είναι άνω των 15 ετών και 200.839 (26%) βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το 37% του εισοδήματος σε έξοδα στέγασης έναντι 20% μέσο όρο στην Ε.Ε..