Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Θαλάμους βασανιστηρίων και ομαδικούς τάφους αφήνουν οι ΡώSSοι σε Χάρκοβο και Ιζιούμ

 



Θαλάμους βασανιστηρίων και πρόχειρα νεκροταφεία με ομαδικούς τάφους ανακαλύπτουν στην Ουκρανία, στα εδάφη που ανακατέλαβαν από τις ρωSSικές φασιστικές δυνάμεις κατοχής, του δικτάτορα Πούτιν.

«Δέκα θάλαμοι βασανιστηρίων ανακαλύφθηκαν σε περιοχές κοντά στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, που πρόσφατα ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Ίγκορ Κλιμένκο. “Μέχρι σήμερα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον δέκα θαλάμους βασανιστηρίων (που ανακαλύφθηκαν) σε περιοχές της περιφέρειας του Χαρκόβου”, συμπεριλαμβανομένων δύο στη μικρή πόλη Μπαλακλίγια, είπε, δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκαν σήμερα στο Ιζιούμ, την πόλη που προσφάτως ανακατέλαβε η Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις, είδαν εκατοντάδες τάφους σε γειτονικό δάσος, όπου έχουν ενταφιαστεί άμαχοι και στρατιώτες που σκοτώθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια των μαχών όσο και κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, συνολικά 443 τάφοι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων ένας μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα πτώματα 17 Ουκρανών στρατιωτών. Δύο άνδρες με λευκές στολές έσκαβαν το έδαφος κοντά σε ένα σταυρό με την επιγραφή: «ουκρανικός στρατός, 17 άτομα, Ιζιούμ, από το νεκροτομείο».

Σύμφωνα με τον Ολέγκ Κοτένκο, κυβερνητικό αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για την αναζήτηση αγνοουμένων, οι τάφοι αυτοί σκάφτηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής, που τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι τάφοι θα μπορούσαν να περιέχουν πολλά πτώματα. «Οι τάφοι που δεν φέρουν ονόματα είναι αυτοί των ανθρώπων (που βρέθηκαν) στον δρόμο», δήλωσε ο Κοτένκο, σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέθαναν από πείνα». «Αυτό το τμήμα της πόλης ήταν απομονωμένο, χωρίς προμήθειες. Οι άνθρωποι ήταν αποκλεισμένοι, τίποτα δεν λειτουργούσε». «Υπάρχουν επίσης άλλα νεκροταφεία στην πόλη, αλλά δεν έχουμε πάει εκεί. Άρα δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση», συνολικά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλά πτώματα που βρέθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο στη βορειοανατολική Ουκρανία, σε εδάφη που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, είχαν δεμένα τα χέρια τους στην πλάτη, σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη του Χαρκόβου. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει αρχικά ότι δημοσιογράφοι του είδαν πτώματα με σχοινιά γύρω από τον λαιμό τους, όμως στη συνέχεια ακύρωσε την είδηση αυτή, εξηγώντας ότι οι ρεπόρτερ δεν είδαν τα πτώματα.  Ουκρανοί αξιωματούχοι ωστόσο είπαν ότι βρήκαν 440 πτώματα σε δασώδη περιοχή κοντά στo  Ιζιούμ. Τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες και αυτοί οι ομαδικοί τάφοι αποδεικνύουν ότι διαπράχθησαν εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους εισβολείς, πρόσθεσαν.

«Βρισκόμαστε στην τοποθεσία ενός ομαδικού τάφου ανθρώπων, πολιτών που θάφτηκαν εδώ και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, φέρουν όλοι ενδείξεις βίαιου θανάτου», είπε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ. «Υπάρχουν πτώματα με τα χέρια δεμένα πίσω (στην πλάτη). Κάθε στοιχείο θα ερευνηθεί και θα εκτιμηθεί νομικά», πρόσθεσε.

Άνδρες ντυμένοι με λευκές στολές ανασύρουν πτώματα από το σημείο, σε ένα δάσος, όπου είχαν τοποθετηθεί περίπου 200 αυτοσχέδιοι ξύλινοι σταυροί ανάμεσα στα δέντρα. Διακρίνονταν επίσης περίπου 20 λευκοί σάκοι για τη μεταφορά πτωμάτων.  

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο ομαδικός τάφος στο Ιζιούμ θα είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί στην Ευρώπη μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του 1990. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Ιζιούμ μετά τη φυγή των Ρώσων, που εγκατέλειψαν τα όπλα και τα πυρο9μαχικά τους εκεί.

Εκπρόσωπος της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται η αποστολή παρατηρητών στην πόλη.  «(Οι παρατηρητές) σκοπεύουν να πάνε εκεί για να διαπιστώσουν τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Η ίδια δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα πτώματα βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο ή σε μια σειρά μεμονωμένων ταφών.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής αστυνομίας δήλωσε σήμερα ότι οι περισσότεροι που έχουν ταφεί στον τόπο ομαδικής ταφής στο Ιζιούμ είναι πολίτες. Ο αρχηγός της αστυνομίας Ίχορ Κλιμένκο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Με βάση μια πρώτη εκτίμηση, άμαχοι. Αν και έχουμε πληροφορίες ότι υπήρχαν και στρατιώτες εκεί, προς το παρόν δεν έχουμε ανασύρει ούτε έναν». Οι εκταφές συνεχίζονται, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Κλιμένο δήλωσε ακόμα ότι, εκτός από αυτούς που βρίσκονται στον τόπο ομαδικής ταφής, περίπου 50 νεκροί άμαχοι έχουν εντοπιστεί έως τώρα αυτήν την εβδομάδα στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ο Κλιμένκο δήλωσε αργότερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι επτά φοιτητές από τη Σρι Λάνκα φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στην πόλη Βοβτσάνσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο ίδιος δήλωσε ότι τους είχαν βγάλει τα νύχια με τανάλια. 

«Θέλουμε ο κόσμος να μάθει τι έχει προκαλέσει η ρωσική κατοχή», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών που θάφτηκαν εκεί ή τα αίτια του θανάτου τους. Έχει ξεκινήσει έρευνα, «αναμένουμε περισσότερες επαληθευμένες πληροφορίες αύριο (σ.σ. σήμερα), συμπλήρωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος της ουκρανικής αστυνομίας, ο Σερχίι Μποτβίνοφ δήλωσε στο Sky News ότι ανακαλύφθηκε ένας χώρος ομαδικής ταφής περίπου 440 ανθρώπων στο Ιζιούμ. Ορισμένα από τα θύματα πυροβολήθηκαν, άλλα σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς, υποστήριξε.  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι συνέκρινε το Ιζιούμ με την Μπούτσα και τη Μαριούπολη, πόλεις που έγιναν σύμβολα των φρικαλεοτήτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός σκορπά παντού θάνατο στο πέρασμά του και πρέπει να λογοδοτήσει, τόνισε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας: «Ο κόσμος πρέπει πραγματικά να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτόν τον πόλεμο. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτό».





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου