Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Μητσοτάκης: Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να στηρίξει καμία συμφωνία που εκχωρεί “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα στους γείτονες.




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης. Ο κ. Μητσοτάκης παρέστη στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Εξερχόμενος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα ημέρα λαμπρή και ηλιόλουστη, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει. Και η σκέψη όλων μας γυρίζει πίσω 106 χρόνια, εκείνες τις ημέρες του Οκτωβρίου του 1912, όταν η Ελλάδα και η ηγεσία της παραμέρισαν τις όποιες διαφορές είχαν και με ρεαλισμό, με αποφασιστικότητα, αλλά και με τόλμη έκαναν πράξη το όνειρο όλων των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση και της Θεσσαλονίκης. 

Βέβαια, λίγα χρόνια μετά, ακολούθησε ο εθνικός διχασμός. Σήμερα που, δυστυχώς, σκεπάζει τη χώρα μια συνολική απαισιοδοξία και μια  συνολική κατάθλιψη, ας σκεφτούμε και πάλι ποιες είναι αυτές οι αρετές του έθνους μας που έκαναν τη χώρα μας μεγάλη στο παρελθόν. Πόσο σημαντική είναι η αποφασιστική και αποτελεσματική ηγεσία, αλλά πόσο εξίσου και ίσως ακόμα σημαντικότερη, είναι και η ενότητα του λαού μας. Και ας ξαναβρούμε αυτές τις αρετές, για να αντικρίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Για να ξαναγυρίσει το χαμόγελο στα χείλη των Ελληνίδων και των Ελλήνων. 

Και εδώ βέβαια, από τη Μακεδονία μας, έχουμε και ένα χρέος παραπάνω να θυμόμαστε τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Και καθώς δρομολογούνται εξελίξεις οι οποίες είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, να θυμίσουμε και πάλι ότι εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να στηρίξουμε καμία συμφωνία η οποία εκχωρεί “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα στους γείτονές μας. 

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη μας που γιορτάζει σήμερα».







Κινηματογραφικά μέτρα ασφαλείας για την δίκη του «Ελ Τσάπο» που ξεκινά στη Νέα Υόρκη



Σε λίγες μέρες  ξεκινά στη Νέα Υόρκη η δίκη του διαβόητου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χακίμ Γκουζμάν – ή αλλιώς «Ελ Τσάπο» - ο οποίος εντοπίστηκε το 2016 στο Μεξικό να κρύβεται σε ένα χωριουδάκι και εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Καθώς ο «Ελ Τσάπο» θεωρείται αυθεντία στις αποδράσεις, κρατείται σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μανχάταν και το δικαστηρίο όπου θα γίνει η δίκη βρίσκεται στο Μπρούκλιν.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ενεργοποιηθούν για την μεταφορά του κάθε φορά από και προς το δικαστήριο – δύο φορές την ημέρα – θα είναι πρωτοφανή και θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο όλων τον δρόμων της διαδρομής – ακόμα και το κλείσιμο για λίγη ώρα της γέφυρας του Μπρούκλιν – απειλώντας με κυκλοφοριακό χάος τις ώρες αιχμής την Νέα Υόρκη.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, οι αρχές εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια, ακόμα και την μεταφορά του «Ελ Τσάπο» με ελικόπτερο ή με σκάφος μέσω του ποταμού Χάτσον, όπως  γράφουν οι New York Times.

Φόβοι για την ζωή και την ασφάλεια των μαρτύρων που θα καταθέσουν

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Ελ Τσάπο συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο της μικρής πόλης Los Mochis, μόλις 6 μήνες μετά από μία θεαματική απόδρασή του

Καθώς οι αρχές της Νέας Υόρκης προετοιμάζονται για την πολύκροτη δίκη – εκτός από την αποφυγή του μποτιλιαρίσματος – λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να κρατήσουν  ζωντανούς, κυριολεκτικά,  τους ανθρώπους που θα καταθέσουν ως μάρτυρες.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί να ονομάσει τους μάρτυρες σε οποιαδήποτε δημόσια έγγραφα, λέγοντας ότι αν το κάνει, το καρτέλ Σιναλόα – όπου ο «Ελ Τσάπο» ήταν αρχηγός για 20 χρόνια  θα μπορούσε εύκολα να επιδιώξει εκδίκηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους New York Times, κάποιοι από τους μάρτυρες κατηγορίας  της κυβέρνησης βρίσκονται ήδη στη φυλακή και κρατούνται σε μονάδες υψίστης ασφαλείας «υπό το φόβο αυξημένου κινδύνου για τη ζωή τους», σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Μάλιστα, οι δικηγόροι του Γουζμάν λένε ότι αυτές οι «αυστηρές προστατευτικές εντολές έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την υπερασπιστική γραμμή» του πελάτη τους.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς έχουν κάνεις σαφές ότι απαιτούνται αυστηρές εντολές προστασίας μαρτύρων, επειδή Γκουζμάν  έχει «ιστορικό» σε  δολοφονίας και απαγωγές όσων τόλμησαν στο παρελθόν να καταθέσουν εναντίον του. 

Ο Γκουσμάν, πέραν της εισαγωγής και διανομής ναρκωτικών στις ΗΠΑ, κατηγορείται επίσης για ξέπλυμα χρήματος αλλά και ανθρωποκτονίες από πρόθεση.  Σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ν.Δ.: Δώστε επιτέλους στη δημοσιότητα την επιστολή Κοτζιά και τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τις νέες αποκαλύψεις του κ. Καμμένου

«Χθες ο Πάνος Καμμένος, που έχει πάμπολλες φορές επικρίνει ως ύποπτη και σκοτεινή τη δράση του επιχειρηματία Τζωρτζ Σόρος, προέβη σε μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία. Υποστήριξε δημόσια ότι εταιρεία στην οποία εμπλέκεται ο Τζωρτζ Σόρος συνεργάζεται με το υπουργείο των Εξωτερικών και ότι ανέλαβε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά  την έκδοση των εγγράφων (Visa) για τους πολίτες εκτός Ε.Ε. που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ο κ. Κοτζιάς το επιβεβαιώνει; Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει;

Εννιά μέρες μετά το υπουργικό συμβούλιο οι πολίτες εξακολουθούν να παρακολουθούν υπαινιγμούς και αλληλοκαταγγελίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ο κ. Τσίπρας να παραμένει άφωνος. Αν όντως η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τζανακόπουλος, η λύση είναι απλή: Δώστε επιτέλους στη δημοσιότητα την επιστολή Κοτζιά και τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου». 


Μπαμπινιώτης στον ρ/σ «Παραπολιτικά»: Πρωτοφανής η ανομία στα πανεπιστήμια



Για πρωτοφανούς έκτασης ανομία στα πανεπιστήμια έκανε λόγο ο πρώην πρύτανης Γ. Μπαμπινιώτης που χθες πρότεινε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε:

«Πάντοτε στα πανεπιστήμια μεμονωμένα περιστατικά υπήρχαν και καταλήψεις και διάφορα αλλά αυτή η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με διακίνηση ναρκωτικών, με χρήση ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια, με εκβιασμούς, ακόμα και βιασμός έχει παρατηρηθεί, με όλη αυτή την κατάσταση των εξω-πανεπιστημιακών ατόμων που μπαίνουν μέσα και αλωνίζουν όλα αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή σε έκταση, σε μορφή, σε όλη αυτή την έκρηξη της παραβατικότητας. Όταν έχει έτσι αυτή η κατάσταση πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Θα αντιμετωπιστεί με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου που μιλάει για θεωρητικές συζητήσεις κλπ; Να αντιμετωπιστεί με το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που λέει ο κ. Γαβρόγλου; Να βάλουμε τα παιδιά δηλαδή να παίζουν ξύλο και να σκοτώνονται μέσα στα πανεπιστήμια; Υπάρχει αυτή στη στιγμή μια κατάσταση απόγνωσης στα πανεπιστήμια. Όταν φτάνεις σε ένα σημείο απόγνωσης τι μπορείς να κάνεις;  Να ταρακουνήσεις και να αφυπνίσεις την πολιτεία  να πράξει αυτά που πρέπει ως πολιτεία και οι αρμόδιοι να πράξουν.  Μια κατάσταση που έχει ξεφύγει τελείως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με μια πράξη προσωρινής αναστολής της λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων της χώρας ώστε να καταλάβει η πολιτεία ότι δεν πάει άλλο και θα πρέπει να λάβει μέτρα».

H απάντηση που έλαβε από τον κ. Γαβρόγλου, ήταν ότι η πρόταση για αναστολή της λειτουργίας των ΑΕΙ «δεν βοηθάει τη Δημοκρατία», ο κ. Μπαμπινιώτης σχολίασε:

«Ας ρωτήσει ο κ. Γαβρόγλου τους πρυτάνεις, με τους οποίους δεν είχε ποτέ καμία σχέση, να του πούνε ποια ήταν η δική μου στάση ως υπουργού που φώναξα τους πρυτάνεις, που αγωνίστηκα μαζί τους και έφτασα να απειλήσω με παραίτηση αν δεν δίνονταν χρήματα στα πανεπιστήμια και εγώ το εννοούσα αυτό. Η λέξη παραίτηση δεν έχει ακουστεί ποτέ από το στόμα του κ. Γαβρόγλου και επειδή κινείται σε έναν εξωπραγματικό κόσμο και εκεί κινείται με άνεση και λέει διάφορα πράγματα τα οποία την επόμενη μέρα δεν ισχύουν εγώ δεν είμαι σε αυτόν τον εξωπραγματικό κόσμο, λειτουργούσα με αμεσότητα και άμεση σχέση με τους πρυτάνεις οι οποίοι μέχρι σήμερα με τιμούν με τη φιλία τους και την εμπιστοσύνη τους. Αυτά να τα ξεχάσει ο κ. Γαβρόγλου, είναι για αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική και τα κόμματα, με ιδεοληψίες και με τέτοια».


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρωμάει διαφθορά και υπόκοσμο


Είχαμε τις  καταγγελίες και τις αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών και το 1,6 δις που αγνοείται με εμπλεκόμενους τους υπουργούς μεταναστευτικής πολιτικής από το 2015 έως σήμερα, τις ΜΚΟ που αδειοδοτήθηκαν στην Ελλάδα και τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο, και τώρα νέες αποκαλύψεις έρχονται στην δημοσιότητα.

Το 1,6 δις διερευνάτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και περιμένουμε να δούμε τι θα βγει, αλλά εδώ έρχονται άλλα σοβαρότερα σκάνδαλα που βρωμάνε και ξεφτιλίζουν την χώρα διεθνώς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την εννιασέλιδη επιστολή του παραιτηθέντος υπουργού Κοτζιά προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα όσα ειπώθηκαν από τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο για 50 εκατ. και Σώρο 

Ο Νίκος Κοτζιάς, μεταξύ των πολλών άλλων που αναφέρει στην επιστολή του για τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται και στην εκδίωξη από το ΥΠΕΞ του ξάδερφου Τσίπρα, Γιώργου, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά και κάνοντας την Νέα Δημοκρατία να σηκώνει το θέμα ψηλά και να ζητά να δημοσιοποιηθεί η επιστολή.

Τι συνέβη με την  θητεία του Γ. Τσίπρα ως γενικού γραμματέα Οικονομικών Διεθνών Σχέσεωνστο ΥΠΕΞ; Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αποπομπή του όταν και εξεδιώχθη πέρυσι, ύστερα από εντολή του Νίκου Κοτζιά. 

Τι αναφέρει η επιστολή Κοτζιά για αυτό το περιστατικό που φρόντισε να καλύψει ο Αλέξης Τσίπρας;

 «Η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από τον Σόρος για να πληρώνει ξένους» είπε ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό!!! Και τα ερωτηματικά είναι πολλά, πάρα πολλά και ο ελληνικός λαός ζητάει απαντήσεις. Ποια είναι τα ποσά με τα οποία όπως λέει ο Πάνος Καμμένος «λάδωσε» ο Σόρος; 

Που είναι οι εισαγγελείς διαφθοράς; Που είναι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου να φωνάξουν τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά να ρωτήσουν έστω και τυπικά εάν φοβούνται να το κάνουν σωστά και να ρωτήσουν στο όνομα του ελληνικού λαού τι γίνεται; Τι είναι αυτά που ακούστηκαν; Ποιος είναι ψεύτης και ποιος λέει αλήθεια σε αυτό το τσίρκο που λέγεται κυβέρνηση.

Ποιος δικαστικός  μέχρι σήμερα έχει ζητήσει να διερευνηθεί η καταγγελία και η ακρίβεια των καταγγελόμενων; 

Μάλλον σε αυτή την περίπτωση δεν εξυπηρετεί το πρόσταγμα προς την δικαιοσύνη Πολάκη «άμα θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές, πρέπει άμεσα να βάλουμε κανέναν τους στη φυλακή».

Πιστεύουμε για το δίκαιο και το ηθικό μόλις φύγει αυτό το τσίρκο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που μας κυβερνά να γίνει πλήρης έλεγχος των πεπραγμένων της χειρότερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην ιστορία της Ελλάδας από το 2015 μέχρι το τέλος της και εκεί οι έλληνες θα ανατριχιάσουν με όσα αποκαλυφθούν και με όσους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα πάρουν τον δρόμο για τις φυλακές όπως ο Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος.




Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας φέρνει το Ευρωκοινοβούλιο



Tη μείωση των εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών και σε δικαιότερα τέλη κυκλοφορίας, στοχεύει σχέδιο που ενέκρινε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο κατά την Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Οι διατάξεις αυτές θα διέπουν τους φόρους που τα κράτη μέλη της ΕΕ επιβάλλουν ήδη ή πρόκειται να εισάγουν στους δρόμους που αποτελούν μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς της ΕΕ να υιοθετήσουν αυτή τη θέση, ώστε οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την τελική έκδοση των διατάξεων να μπορέσουν να ξεκινήσουν με το Συμβούλιο.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα οχήματα φορολογούνται ανάλογα με την πραγματική τους οδική χρήση και τη ρύπανση που προκαλούν, σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, η τιμολόγηση των οδικών μεταφορών θα πρέπει να βασίζεται στην απόσταση και, συγκεκριμένα από το 2023 για βαρέα επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά άνω των 2.4 τόνων και από το 2027 για ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά και μικρά λεωφορεία.

Ακόμη, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ορίσουν συντελεστές τιμολόγησης οδικών μεταφορών με βάση τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Από το 2021, εάν ένα κράτος μέλος επιβάλλει τέλη στα βαρέα οχήματα και στα φορτηγά μεταφοράς τροφίμων, θα πρέπει επίσης να ισχύει μια «επιβάρυνση εξωτερικού κόστους» – μια χρέωση για την ατμοσφαιρική ή ηχητική ρύπανση. Από το 2026, αν εφαρμόζεται τέλος εξωτερικού κόστους σε οποιοδήποτε τμήμα της οδού, θα πρέπει να ισχύει και για άλλες κατηγορίες οχημάτων.

Για να καταργηθούν οι απαλλαγές που επιτρέπονται βάσει των ισχυόντων κανόνων, εάν ένα κράτος μέλος χρησιμοποιεί τέλη κυκλοφορίας , θα πρέπει να τα εφαρμόσει από το 2020 σε όλα τα βαρέα οχήματα και τα φορτηγά που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τις οδικές μεταφορές αγαθών.

Οι ισχύουσες διατάξεις επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να εξαιρούν τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα 12 τόνων, καθώς και τα λεωφορεία και πούλμαν.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ να προβλέψουν μειώσεις, για παράδειγμα για τους συχνούς χρήστες ελαφρών οχημάτων σε περιοχές που δεν είναι πυκνοκατοικημένες ή στα προάστια των πόλεων.

Επιπλέον, το σχέδιο κανόνων προβλέπει όρια τιμών για βραχυπρόθεσμη χρήση σημάτων που μπορούν να επιβληθούν στους οδηγούς επιβατικών αυτοκινήτων, με στόχο να εξασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση των περιστασιακών χρηστών και των οδηγών από άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα αυτοκόλλητα σήματα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα για μικρότερες περιόδους -μιας ημέρας και μιας εβδομάδας


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εξάρχεια γκέτο κακοποιών με πάνω από 25 ένοπλες ληστείες μέσα σε δύο μήνες



Το χθεσινό 27χρονο θύμα ληστείας στην περιοχή των Εξαρχείων δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά στα Εξάρχεια, φωλιά - κρυψώνα αναρχικών και κάθε είδους κακοποιών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τα 25, με θύματα κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής και αρκετά από τα θύματα είναι δικηγόροι που αποχωρούν από τα γραφεία τους αργά το βράδυ.

Την περιοχή λυμαίνονται συμμορίες κακοποιών που διαπράττουν ανεξέλεγκτα και ανενόχλητα ληστείες καθώς δεν υπάρχει παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή.

Εχθές δύο δράστες τραυμάτισαν με μαχαίρι το νεαρό στα χέρια και το θώρακα και του άρπαξαν τσάντα με τα προσωπικά του αντικείμενα με το θύμα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Ερυθρός» όπου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην ίδια περιοχή των Εξαρχείων, καταγράφηκαν ακόμη δύο κρούσματα ένοπλων ληστειών με θύματα πεζούς, ενώ άλλες πηγές ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των περιστατικών ξεπερνά τα 25.




Διαφθορά και κακοδιαχείριση πίσω από τα χρέη του Δημοσίου


Απευθείας αναθέσεις, εξωπραγματικοί προϋπολογισμοί, έλλειψη δικαιολογητικών, ελλιπής οργάνωση εσωτερικών διαδικασιών, εκπαίδευση του προσωπικού και στελέχωση υπηρεσιών εκτοξεύουν στα ύψη τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα καθυστερούν οι πληρωμές των προμηθευτών του.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) το οποίο διαπιστώνει προβλήματα ακόμα και στα ηλεκτρονικά συστήματα και στις εφαρμογές που δεν «επικοινωνούν μεταξύ τους», με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιχειρήσεών από το Δημόσιο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι δαπάνες για παράδειγμα των δήμων ή των νοσοκομείων δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς είναι αποτέλεσμα απευθείας αναθέσεων με ελλιπή μάλιστα στοιχεία. Είναι ενδεικτικό ότι τα νοσοκομεία έχουν απλήρωτα χρέη από το 2000, ενώ το υπουργείο Εργασίας δεν πληρώνει την εταιρεία ΣΤΑΣΥ για τα μειωμένα εισιτήρια για ανέργους και ΑμεΑ, δημιουργώντας προβλήματα στην επιχείρηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ειδικότερα, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα:

• Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν από το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο 205 απευθείας αναθέσεις ύψους 12,072 εκατ. και 104 συμβάσεις συνοπτικών διαγωνισμών αξίας 1,2 εκατ. Αυτό που διαπιστώθηκε από το Ε.Σ. ήταν ότι τα επιμέρους μηχανογραφικά συστήματα αναπτύχθηκαν αυτοτελώς ανά γενικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί κάθετες εφαρμογές που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Το Ε.Σ. συστήνει να στελεχωθεί επαρκώς και να καταρτιστεί το προσωπικό για τον έλεγχο των δαπανών, με στόχο να μειωθούν οι χρόνοι εκκαθάρισης των υποχρεώσεων. Παράλληλα συστήνει να γίνει διασύνδεση των μηχανογραφικών εφαρμογών.

• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι λόγοι συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων οφείλονται:

• Στη χρονοβόρο και γραφειοκρατική μετακύλιση δαπανών παρελθόντων ετών στο τρέχον έτος.

• Σε καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των χρηματικών ενταλμάτων εξαιτίας της μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

• Στο μη καταρτισμένο προσωπικό.

• Υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών. Διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης των προτάσεων κατάρτισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - εθνικών πόρων. Συγκεκριμένα, για το 2017 οι προτάσεις κατάρτισης ΠΔΕ ολοκληρώθηκαν στις 21/11/2017, με συνέπεια τη μείωση της απορροφητικότητας του ΠΔΕ. Λόγω της καθυστέρησης αυτής: 33,2 εκατ. στις 31.8.2017 και 44,6 εκατ. στις 31.12.2016 που αφορούσαν σε υποχρεώσεις από πιστοποιημένες εργασίες (εγκεκριμένοι λογαριασμοί), παρέμεναν απλήρωτα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στις δημοσιονομικές αναφορές επειδή δεν είχαν εκδοθεί τα σχετικά τιμολόγια. Οι προμηθευτές, όμως, δεν εκδίδουν τιμολόγια, όταν η πληρωμή τους είναι αβέβαιη προκειμένου να αποφύγουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

• Σταθερές Συγκοινωνίες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους είναι αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων από την εισιτηριοδιαφυγή και της λαθρεπιβίβασης αλλά και από τη μη καταβολή των υποχρεώσεων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η εταιρεία έχει απολέσει 10 εκατομμύρια ακυρώσεις εισιτηρίων σε έναν χρόνο, δηλαδή περίπου 800.000 εισιτήρια τον μήνα. Μάλιστα, έχει χάσει χρήματα και από το Δημόσιο.



Συγκεκριμένα, για τις συμβάσεις με το Δημόσιο που αφορούν μεταφορά ατόμων που δικαιούνται να διακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες είτε δωρεάν είτε με μειωμένο κόμιστρο. Ειδικότερα, οι συμβάσεις που αφορούσαν παιδιά, ανέργους κ.λπ. δεν υπεγράφησαν από το υπουργείο Εργασίας και ως εκ τούτου δεν έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις. Το συνολικό ύψος των αιτούμενων αποζημιώσεων ανέρχεται για το 2016 στο ποσό των 86.340.715 ευρώ για το οποίο κατατέθηκε στις 3.3.2017 αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Για το έτος 2017 το ποσό ανέρχεται σε 105.071.403 ευρώ.

• Νοσοκομεία. Από τον έλεγχο των νοσοκομείων διαπιστώθηκε ότι:

• Το 10%-14% του συνόλου των οφειλών είναι υποχρεώσεις μεγαλύτερες του ενός έτους.

• Το 5%-10% αφορά υποχρεώσεις άνω των 5 ετών.

• Κάποιες (περιορισμένες) υποχρεώσεις παραμένουν απλήρωτες από το 2000.

Τι διαπιστώθηκε στα νοσοκομεία:

• Μη λογιστικοποιημένα παραστατικά.

• Πραγματοποιηθείσες, αλλά μη τιμολογηθείσες δαπάνες.

• Πραγματοποιηθείσες δαπάνες χωρίς δέσμευση πίστωσης στον προϋπολογισμό.

• Μη ορθή παραλαβή προμηθειών από την επιτροπή παραλαβής.

• Καθυστερήσεις σε επεξεργασία, εκκαθάριση και εξόφληση των τιμολογίων.

Μη νόμιμες διαδικασίες

Στο ερώτημα γιατί τα νοσοκομεία δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, το Ελεγκτικό Συνέδριο απαντά ότι είναι αποτέλεσμα των μη νόμιμων διαδικασιών αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων προμηθειών. Επίσης, οι προϋπολογισμοί κρίνονται μη ρεαλιστικοί, αφού υπερεκτιμώνται τα έσοδα και υποεκτιμώνται οι δαπάνες, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη ποιοτικά χαρακτηριστικά (αύξηση ασθενών, ανασφάλιστοι και άποροι).

«Πρωταθλήτρια» η Περιφέρεια Αττικής

Μια θλιβερή πρωτιά καταλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής, καθώς αναδεικνύεται πρωταθλήτρια διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε τα χρέη της προς τρίτους κατά 113,11%, όταν οι περισσότεροι δήμοι και περιφέρειες έχουν αντίστροφη πορεία. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις της εκτινάχθηκαν στα 7.444.177 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 από 3.493.049 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η αύξηση οφείλεται στα προβλήματα οργάνωσης εσωτερικών διαδικασιών, εκπαίδευσης του προσωπικού και στελέχωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Από τους ελεγχθέντες δήμους που χρηματοδοτήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), οι δήμοι Αχαρνών, Πεντέλης και Περιστερίου είχαν τη μεγαλύτερη μείωση χρεών. Οι περισσότεροι δήμοι δεν διαθέτουν Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου που θα βοηθούσε στον εντοπισμό εσωτερικών αδυναμιών που οδηγούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τους ελεγχθέντες φορείς μόνο ο Δήμος Αθηναίων και οι Περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας διαθέτουν αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες όμως δεν έχουν ενεργοποιηθεί προς αντίστοιχους ελέγχους.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Φυσήξτε τον αντίχειρά σας για 30' - Τι θα συμβεί στο σώμα σας



Γνωρίζατε ότι απλά φυσώντας τον αντίχειρά σας μπορεί να σας βοηθήσει σε μερικές δύσκολες στιγμές;

Οι αντίχειρες μας έχουν άμεση επίδραση σε αυτό που ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτό είναι ένα ζευγάρι νεύρων που αποτελεί μέρος του παρασυμπαθητικού συστήματος και διαπερνάει όλα τα μεγάλα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του στόματος, του λαιμού, των πνευμόνων, της καρδιάς, των εντέρων και πολλών άλλων. Έτσι, όταν φυσάτε στον αντίχειρά σας, δίνετε πρόσθετη διέγερση στο νεύρο σας, που μπορεί να ξεκινήσει μια δέσμη χρήσιμων διαδικασιών σε όλο σας το σώμα.

Σύμφωνα με τον Δρ Arun Ghosh, γενικό ιατρό από το Spire Liverpool Hospital, οι αντίχειρες μας έχουν το δικό τους παλμό. Έτσι, όταν φυσάτε πάνω τους, ρυθμίζετε τον καρδιακό σας ρυθμό και μειώνετε την αρτηριακή σας πίεση, η οποία σας βοηθά να ηρεμήσετε και να αποσυμπιεστείτε. Αυτό το τέχνασμα είναι επίσης πολύ χρήσιμο κάθε φορά που αντιμετωπίζετε έντονο άγχος.



Πηγή : newmoney.gr


Ν.Δ.: Η κυβέρνηση απέτυχε να μειώσει, πόσο μάλλον να εκκαθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση απέτυχε να μειώσει, πόσο μάλλον να εκκαθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου».


Πλήρης Δήλωση


«Η ‘Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιβεβαιώνει την απόλυτη ανικανότητα της Κυβέρνησης να εκκαθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της Κυβέρνησης:

1ον . Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου παραμένουν σταθερά υψηλές. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2012, η προηγούμενη Κυβέρνηση δημιούργησε το θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για την σταδιακή εξόφλησή τους. Πλαίσιο που ισχύει και εφαρμόζεται, με προσαρμογές, μέχρι και σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, από περίπου 9,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, να μειωθούν θεαματικά μέσα σε 2 χρόνια, και συγκεκριμένα κατά σχεδόν 6 δισ. ευρώ, στα 3,8 δισ. ευρώ. Δυστυχώς όμως, από τον Ιανουάριο του 2015, η κατάσταση άλλαξε. Έτσι, παρά το γεγονός ότι εκταμιεύθηκαν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ από δόσεις της δανειακής σύμβασης για την αποπληρωμή τους, οι υποχρεώσεις παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές, ξεπερνώντας σήμερα τα 3 δισ. ευρώ (σχεδόν στο ύψος του 2014). Η Κυβέρνηση απέτυχε να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

2ον . Η πλήρης εκκαθάρισή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει πια παραπεμφθεί στις καλένδες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη για πλήρη αποπληρωμή τους ήταν για το τέλος του 2016. Το χρονικό αυτό όριο μετατέθηκε, εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας, αρχικά για τον Ιούνιο του 2017 και στη συνέχεια για τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, στις 19 Μαρτίου, “δεσμευόταν ότι το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων θα έχει μηδενιστεί μέχρι το τέλος του προγράμματος”. Τελικά και αυτή η κυβερνητική διαβεβαίωση διαψεύστηκε. Η Κυβέρνηση απέτυχε να εκκαθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σημειώνεται, δε, ότι η αποπληρωμή τους πλέον βασίζεται αποκλειστικά στα υπερ-πλεονάσματα (και άρα στην υπερ-φορολόγηση των πολιτών), αφού δεν υπάρχουν πια διαθέσιμοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η μη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και συνιστά μία ακόμη αποτυχία του προγράμματος. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη επείγουσας αλλαγής οικονομικής πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί με ρευστότητα η πραγματική οικονομία».


«Μακελειό» Καμμένου - Κοτζιά για Σόρος και πρακτικά του υπουργικού



Συνέχεια στην κόντρα του με τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. 

Σε νέα δήλωσή του, μιλώντας στο Star, και ενώ είχε προηγηθεί ένα οργισμένο tweet, αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με εταιρεία εκδόσεων βίζα, που δεν είχε καμία σχέση με την κυβέρνηση.

Στη δήλωσή του, ο κ. Καμμένος υπογραμμίζει πως «στήνονται ολόκληρα σενάρια γύρω από πράγματα που δήθεν ειπώθηκαν από μένα. Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι πενήντα εκατομμύρια δόθηκαν στην κυβέρνηση από τον Σόρος. Αναφέρθηκα στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του ΥΠΕΞ με εταιρεία εκδόσεως βίζα, που δεν έχει να κάνει σχέση με την κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, προκειμένου να κρύψει την εξέλιξη της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου, όπου τα ορφανά του Σημίτη και οι συνέταιροί τους στη ΝΔ βλέπουν ότι αρχίζει να καταρρέει ο μύθος που προσπάθησαν να χτίσουν«.

Αναφερόμενος στον Νίκο Κοτζιά, είπε ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον μαζί του, προσθέτοντας με νόημα: «Το πολύ της θλίψεως…».

Την ίδια ώρα, πηγές από το στενό περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απάντησαν με νόημα στον Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας ότι «αν κάποιοι μετά τη σιωπή στις ύβρεις θέλουν να σβήσουν τμήματα από τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου, είναι κάτι που δεν μπορεί να φανταστεί ο νους μας και το αποκλείουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί το περιεχόμενο των όσων δήλωσε εκεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και καταγγέλλει επισήμως ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, πρόκειται για ένα μείζον θέμα, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από την κυβερνητική «ομερτά».


Πηγή : protothema.gr


Σοκαριστικό: Το Facebook αφαίρεσε 8,7 εκατ. γυμνές φωτογραφίες παιδιών μέσα σε τρεις μήνες



Το Facebook ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο αφαίρεσε 8,7 εκατομμύρια φωτογραφίες παιδικού γυμνού και αποπλάνησης παιδιών. 

Το 99% των φωτογραφιών αφαιρέθηκαν, προτού καν κάποιος χρήστης τις αναφέρει στο δίκτυο.

Η αφαίρεση έγινε με τη χρήση ενός νέου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αυτόματα ανιχνεύει τις εικόνες παιδιών, οι οποίες έχουν πιθανώς σεξουαλικό περιεχόμενο. Ένα άλλο πρόγραμμα μπορεί να ανιχνεύσει περιπτώσεις σεξουαλικής αποπλάνησης παιδιών, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής για θέματα ασφάλειας του Facebook Αντιγόνη Ντέηβις, η οποία έκανε γνωστό ότι ανάλογα συστήματα εντοπισμού παιδικού γυμνού και αποπλάνησης θα αξιοποιηθούν επίσης στο Instagram.



Πηγή:  iefimerida.gr 


6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο κουνήθηκε όλη η Ελλάδα



Σημειώθηκε αρχικά σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ την οποία ακολούθησαν δυο σεισμοί 6,4 και 5,4 Ρίχτερ. Στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου εντοπίζονται τα επίκεντρα. 

Κουνήθηκε σχεδόν όλη η Ελλάδα έγινε αισθητός σε Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία.



Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Εχουν αναφερθεί όμως μεγάλες υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ζημιά έχει και το λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.