Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Κινηματογραφικά μέτρα ασφαλείας για την δίκη του «Ελ Τσάπο» που ξεκινά στη Νέα Υόρκη



Σε λίγες μέρες  ξεκινά στη Νέα Υόρκη η δίκη του διαβόητου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χακίμ Γκουζμάν – ή αλλιώς «Ελ Τσάπο» - ο οποίος εντοπίστηκε το 2016 στο Μεξικό να κρύβεται σε ένα χωριουδάκι και εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Καθώς ο «Ελ Τσάπο» θεωρείται αυθεντία στις αποδράσεις, κρατείται σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μανχάταν και το δικαστηρίο όπου θα γίνει η δίκη βρίσκεται στο Μπρούκλιν.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ενεργοποιηθούν για την μεταφορά του κάθε φορά από και προς το δικαστήριο – δύο φορές την ημέρα – θα είναι πρωτοφανή και θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο όλων τον δρόμων της διαδρομής – ακόμα και το κλείσιμο για λίγη ώρα της γέφυρας του Μπρούκλιν – απειλώντας με κυκλοφοριακό χάος τις ώρες αιχμής την Νέα Υόρκη.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, οι αρχές εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια, ακόμα και την μεταφορά του «Ελ Τσάπο» με ελικόπτερο ή με σκάφος μέσω του ποταμού Χάτσον, όπως  γράφουν οι New York Times.

Φόβοι για την ζωή και την ασφάλεια των μαρτύρων που θα καταθέσουν

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Ελ Τσάπο συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο της μικρής πόλης Los Mochis, μόλις 6 μήνες μετά από μία θεαματική απόδρασή του

Καθώς οι αρχές της Νέας Υόρκης προετοιμάζονται για την πολύκροτη δίκη – εκτός από την αποφυγή του μποτιλιαρίσματος – λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να κρατήσουν  ζωντανούς, κυριολεκτικά,  τους ανθρώπους που θα καταθέσουν ως μάρτυρες.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί να ονομάσει τους μάρτυρες σε οποιαδήποτε δημόσια έγγραφα, λέγοντας ότι αν το κάνει, το καρτέλ Σιναλόα – όπου ο «Ελ Τσάπο» ήταν αρχηγός για 20 χρόνια  θα μπορούσε εύκολα να επιδιώξει εκδίκηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους New York Times, κάποιοι από τους μάρτυρες κατηγορίας  της κυβέρνησης βρίσκονται ήδη στη φυλακή και κρατούνται σε μονάδες υψίστης ασφαλείας «υπό το φόβο αυξημένου κινδύνου για τη ζωή τους», σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Μάλιστα, οι δικηγόροι του Γουζμάν λένε ότι αυτές οι «αυστηρές προστατευτικές εντολές έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την υπερασπιστική γραμμή» του πελάτη τους.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς έχουν κάνεις σαφές ότι απαιτούνται αυστηρές εντολές προστασίας μαρτύρων, επειδή Γκουζμάν  έχει «ιστορικό» σε  δολοφονίας και απαγωγές όσων τόλμησαν στο παρελθόν να καταθέσουν εναντίον του. 

Ο Γκουσμάν, πέραν της εισαγωγής και διανομής ναρκωτικών στις ΗΠΑ, κατηγορείται επίσης για ξέπλυμα χρήματος αλλά και ανθρωποκτονίες από πρόθεση.  Σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου