Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Βρετανίδες τουρίστριες καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες κράτησης στην Κέρκυρα



H Σόνα Κοξ και η Βίκι Άλμπον, δύο βρετανίδες φοιτήτριες, μάζευαν για μήνες το ποσό των 2.000 για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τις δύο κοπέλες, όλα συνέβησαν το βράδυ της 24ης Αυγούστου, όταν συνάντησαν στην Κέρκυρα μια παρέα Ελλήνων. 

Αφού γνωρίστηκαν, όπως περιγράφει η Κοξ, προκάλεσαν κάποιον από την παρέα με το όνομα Χριστόφορος, να βουτήξει στη θάλασσα μόνο με τα εσώρουχά του.    

«Όταν βούτηξε αρπάξαμε τα ρούχα του και τα μετακινήσαμε λίγα μέτρα παραπέρα. Θεωρήσαμε πως είναι ένα άκακο αστείο» λέει η Κοξ στην Daily Mail.    Τα γέλια τους τελείωσαν, όμως, όταν επέστρεψαν στο δωμάτιο που είχαν νοικιάσει. 

Two British women say they were strip searched and locked up in blood-stained police cell on Corfu after hiding skinny dipping Greek man's clothes on the beach as a prank
Shona Cox and Vicki Albone hid clothes of a man they met at a beach on Corfu
But the 'harmless prank' backfired when they ended up in a police cell on island
The 20-year-olds were accused of taking clothes and £400 Rolex on Issos Beach
One described the cell as 'gruesome' with 'writing on the walls smeared in blood'

Εκεί τις περίμεναν αστυνομικοί για να τις συλλάβουν, καθώς οι Έλληνες που γνώρισαν τις κατηγόρησαν ότι τους έκλεψαν τα ρούχα και ένα ρολόι αξίας 400 ευρώ.  

 «Μας ζήτησαν να τους δώσουμε τα ρούχα και το ρολόι και μολονότι τους εξηγήσαμε ότι δεν τα είχαμε κλέψει, μας πέρασαν χειροπέδες. Ο Χριστόφορος και οι φίλοι του είπαν στους αστυνομικούς ότι μας είδαν να μπαίνουμε στο ξενοδοχείο μας με τα πράγματα αυτά στα χέρια. Αυτό είναι τελείως ψέμα...» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κοξ.    




Η συνέχεια ήταν χειρότερη σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους. Τις μετέφεραν σε κελί αστυνομικού τμήματος όπου «ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία που έχω ζήσει», σύμφωνα με την ίδια. Τα κελιά ήταν άθλια. Υπήρχαν λέξεις γραμμένες με αίμα στους τοίχους. Τα στρώματα ήταν σάπια και έτρεχαν υγρά. Κοιμήθηκα στο πάτωμα χωρίς ούτε ένα σεντόνι. Στο κελί μύριζε τσιγάρο».   

Οι δύο γυναίκες κατέγραφαν με τα κινητά τους τις πρωτόγνωρες-για αυτές-εικόνες όταν οι αστυνομικοί τους πήραν τα κινητά.   «Mας δόθηκε ένα απαίσιο γεύμα μέσα στην ημέρα κι όταν ζητήσαμε νερό, νερό που μας έδωσαν ήταν ζεστό και βρώμικο. 



Δεν σεβάστηκαν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα...» συμπληρώνει η Κόξ.   Δύο ημέρες μετά, οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο από το οποίο αφέθηκαν ελεύθερες μέχρι τη δίκη που διεξήχθη με δύο ημέρες καθυστέρηση, γιατί οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας είχαν επιστρέψει στην Αθήνα.   

Σύμφωνα με την Κοξ «περάσαμε όλη την Τετάρτη φοβισμένες, περιμένοντας το τηλεφώνημα από το δικηγόρο που μας κάλεσε στις πέντε το απόγευμα για να μας ανακοινώσει πως είχαμε αθωωθεί. Έτσι μας επετράπη να γυρίσουμε σπίτι μας».    

«Προειδοποιώ όλους όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ότι μπορεί να είναι ένας όμορφος προορισμός, αλλά αν τύχει να βρεθείς μπλεγμένος, θα σου φερθούν ανάλογα...» κατέληξε η Κοξ.  

Πηγή: DailyMail 


Ανοικτές για Κύπρο, κλειστές για Ελλάδα οι πόρτες των αγορών



Σχεδόν αθόρυβα η Κύπρος κατάφερε να βρεθεί και πάλι στην «πρώτη κατηγορία» των αγορών, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών οίκων, τη στιγμή που η Ελλάδα, παρά την καθαρή έξοδο από την εποχή των μνημονίων, παραμένει ευάλωτη και αποκλεισμένη από τις αγορές. Η απουσία επενδύσεων και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης κρατούν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μακριά από το ραντάρ των επενδυτών, όπως δείχνουν άλλωστε τόσο η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου όσο και αυτή των ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις έχουν «παγιωθεί» πάνω από το 4% και πλήττονται από έντονη μεταβλητότητα.

Η Κύπρος, ωστόσο, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή Τύπο «ένα παράδειγμα επιτυχημένης διάσωσης» και στηριζόμενη στο ελκυστικό φορολογικό της μοντέλο το οποίο διατήρησε και κατά την περίοδο της κρίσης της παρά τις πιέσεις των δανειστών, βλέπει τις πόρτες των μακροπρόθεσμων funds να της ανοίγονται διάπλατα και την οικονομική ανάπτυξη να εκτοξεύεται στο 4%.

Αναβάθμιση από S&P

Την Τρίτη το κυπριακό δημόσιο αξιοποίησε την πολύ σημαντική αναβάθμιση από τη S&P σε «ΒΒΒ-» και στην κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας» και άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,4% –σε καλύτερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 2,6%– που αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων ετών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η S&P ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που είχε υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) τον Ιανουάριο του 2012. Η τελευταία φορά που η Κύπρος είχε προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 27 Οκτωβρίου 2015 (λίγους μήνες πριν βγει από το μνημόνιο) με επιτόκιο 4,25% που ήταν τότε η χαμηλότερη τιμή για 10ετές ομόλογο που είχε πετύχει ποτέ η χώρα, αντλώντας 1 δισ. ευρώ. Σήμερα και δυόμισι χρόνια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα την άνοιξη του 2016, το spread των κυπριακών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης.

Δύσκολο εγχείρημα

Την ίδια στιγμή και αντίθετα με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποδεικνύεται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Οι ελληνικοί τίτλοι, οι οποίοι απέχουν ακόμη χρόνια μακριά (έως και τρία όπως παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ) από την «επενδυτική βαθμίδα», παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητοι στις εξωτερικές εξελίξεις, με τις αναταραχές σε Ιταλία και Τουρκία να μεταδίδονται με μεγάλη ταχύτητα στα ελληνικά spreads το τελευταίο εξάμηνο. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και κυρίως με την έλλειψη επενδύσεων, την υψηλή φορολογία και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κρατώντας τους επενδυτές σε απόσταση. Αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια χώρα που αφήνει πίσω της τα προγράμματα διάσωσης, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια περιορίζονται σε εξαιρετικά μέτρια επίπεδα με ρυθμούς της τάξης του 2%, ενώ η ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου απογοήτευσε. Η Κύπρος, στο έτος που ακολούθησε την «έξοδό» της, είδε την ανάπτυξη του ΑΕΠ να εκτινάσσεται στα επίπεδα του 4% τα οποία και διατηρεί σήμερα. Οπως έχει σημειώσει στην «Κ» η κ. Ραφαέλα Τενκόνι, επικεφαλής οικονομολόγος της Wood & Company, «η Κύπρος βασίζει το μοντέλο ανάπτυξής της στην ελκυστική φορολογία. Ετσι, μόλις αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των τραπεζών, η οικονομία ανέκαμψε. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι η θα μπορέσει σύντομα να αναπτυχθεί σαν την Κύπρο».

Εκτός waiver

Παράλληλα, η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μην προσφύγει σε προληπτική πιστωτική γραμμή, γεγονός το οποίο στέρησε το waiver αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά για τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αλλά και δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά ομολόγων. Τα κυπριακά ομόλογα πλέον, μετά την αναβάθμιση, καθίστανται και πάλι επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, κάτι το οποίο σύμφωνα και με την κεντρική τράπεζα της χώρας θα υποβοηθήσει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού της Κύπρου. Οπως δήλωσε αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η αξία των κυπριακών επιλέξιμων ομολόγων υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 8 δισ. ευρώ – εξαιρουμένης της νέας έκδοσης ομολόγου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τραυματισμός-σοκ 19χρονης στο Αγρίνιο από τα επεισόδια στην πορεία για τον Παύλο Φύσα



Επεισόδια ξέσπασαν στο Αγρίνιο, στο κέντρο της πόλης, στην πορεία που έγινε στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Μία 19χρονη τραυματίστηκε στο πρόσωπο, από βαρύ αιχμηρό αντικείμενο. Η νεαρή, που καθόταν σε παγκάκι στην πλατεία Δημοκρατίας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου, έχοντας χάσει αρκετό αίμα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sinidisi φέρει πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο (κακώσεις και κατάγματα) και θα υποβληθεί σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με άνδρες των ΜΑΤ, ενώ η πλατεία στον σιδηροδρομικό σταθμό μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι αντιεξουσιαστές πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.

Η πορεία ξεκίνησε στις 20.30 με αφετηρία την πλατεία Δημάδη με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων. Κάποιοι εξ αυτών φορούσαν κουκούλες. Διέσχισε τις οδούς Παπαστράτου, Σουλίου, Δαγκλή, έφτασε μέχρι τη Μαβίλη όπου σημειώθηκαν τα πρώτα σοβαρά επεισόδια και ακολούθως οδηγήθηκε στην πλατεία που έγινε πεδίο μάχης. Εκεί τραυματίστηκε και η 19χρονη.


Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μήνυση συνταξιούχων κατά Αχτσιόγλου: Δεν δίνετε συντάξεις για να βγάλετε πλεόνασμα


Καταγγέλλουν ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ για να το εμφανίζει στους δανειστές.

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών το ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας της Εφης Αχτσιόγλου και των διοικητών του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου καταγγέλλοντας ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ για να το εμφανίζει στους δανειστές.

To υπουργείο Εργασίας απαντά ότι το κόστος των εκκρεμών συντάξεων συνυπολογίζεται στο πλεόνασμα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίξει το 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, έναντι πλεονάσματος της τάξης των 777 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. 

Ακόμη και το ΕΤΕΑΕΠ θα κλείσει το 2018 με πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 1,2 δισ. ευρώ στον κλάδο των εφάπαξ παροχών.

Όπως τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά οι εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ ανέρχονται σε 180.000 με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται απλά μόνο σε δυσλειτουργία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων, αλλά σε σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης προκειμένου να δημιουργεί υπέρπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές.

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς εξώδικες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις.

Το υπουργείο Εργασίας απαντώντας στο Ενιαίο Δίκτυο, κατηγορεί τους εκπροσώπους του ότι επιχειρούν να αμφισβητήσουν τα πλεονάσματα με ανακριβή στοιχεία σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Διευκρινίζει επίσης ότι εκκαθάριση και πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογίζεται στη συνταξιοδοτική δαπάνη και στο τελικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2018. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

- Από την 1/1/2015 έως τις 31/8/2018 έχουν καταβληθεί συνολικά 708.341 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

- Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, σε σύγκριση με τις 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως τις 31/12/2014, έχουν περιοριστεί κατά 74% για την κύρια σύνταξη (43.520 έναντι 168.922), κατά 57% για το εφάπαξ (27.563 έναντι 63.500) και κατά 41% για την επικουρική σύνταξη (91.158 έναντι 154.022).


Μαίρη Λαμπαδίτη
Πηγή : protothema.gr


Τα αποτελέσματα του ξεπουλήματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Τζορτζ Μπους: Προς τους πολίτες της Μακεδονίας



Παρέμβαση και από τον Τζορτζ Μπους, με επιστολή  "Προς τους πολίτες της Μακεδονίας".

Τα αποτελέσματα του αισχρού προδοτικού ξεπουλήματος της Μακεδονίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το Αλέξη Τσίπρα προσωπικά με τις πλάτες του Πάνου Καμμένου.



«Προς τους πολίτες της Μακεδονίας:

Από την ημέρα που το έθνος σας κέρδισε την ανεξαρτησία του, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν πάντα σταθερός σας φίλος. Ο αμερικανικός λαός θαύμασε τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο αναδυθήκατε από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Νιώσαμε σεβασμό για το θάρρος που δείξατε στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ελεύθερων θεσμών. Και υποστηρίξαμε τις φιλοδοξίες σας για την επίτευξη ευημερίας και ασφάλειας σε μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχα την τιμή να στέκομαι στο πλευρό του προέδρου Τραϊκόφσκι το 2001, ενώ απομάκρυνε τη Μακεδονία από το χείλος του εμφυλίου πολέμου και την οδηγούσε προς μια κοινωνία που λειτουργεί με γνώμονα την πολυεθνική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και ένιωσα περήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, είπα στους συναδέλφους μου ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η Μακεδονία είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη μεγάλη μας συμμαχία. Παρόλο που απογοητεύτηκα από το γεγονός ότι ΠΓΔΜ δεν εισήχθη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι αυτή η ημέρα κάποτε θα έφτανε.

Τώρα, σε μια τόσο ελπιδοφόρα περίοδο στην ιστορία της χώρας σας, σκέφτομαι τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και ξεπεράσατε με επιτυχία. Σκέφτομαι, επίσης, και τον εκλιπόντα φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με ακεραιότητα χαρακτήρα, σταθερό προσανατολισμό και, πάνω απ' όλα, πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, είχε πίστη στη χώρα του και στους ανθρώπους της, είχε πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να λαμβάνουν σοφές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που τίθεται τώρα ενώπιόν σας προς επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα θέσει τη Μακεδονία σε μια πορεία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, επιτρέποντάς της να επιτύχει το λαμπρό μέλλον που οραματίστηκε ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι.

Καλώ όλους τους πολίτες της Μακεδονίας να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσουν στο εθνικό δημοψήφισμα αργότερα αυτόν τον μήνα. Μετά από μια δεκαετία εμποδίων, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα σελίδα στην ιστορία σας, για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και τη χώρα σας.

Η μεγαλύτερη συμμαχία στην Ιστορία για την ελευθερία φυλάει μια θέση για τη γη που αγαπάτε και ανυπομονώ για την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποδεχθούν με υπερηφάνεια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Με εκτίμηση,
Τζορτζ Μπους»


Δεν είναι τιμή κανενός να παίρνει το μέρος του ο Πολάκης! Αντίθετα μάλιστα!



Εννοείται ότι κανένας σοβαρός δεν θα ήθελε υπερασπιστή του τον Παύλο Πολάκη ότι χειρότερο υπάρχει στο τσίρκο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και καλό θα ήταν όποιοι σοβαροί δεν ταυτίζονται με την γελοιότητα Παύλος Πολάκης να του διαμαρτύρονται έτσι και παίρνουν χαμπάρι την στήριξη στο πρόσωπο τους από τον ακροαριστερό καθεστωτικό Νεάντερταλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάλι καλά που δεν έβγαλε διευθύνσεις των στελεχών της ΕΣΗΕΑ με απειλές όπως συνηθίζει.

«Μαζί σου Σωτήρη» είναι η φράση με την οποία ξεκινά την ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης. 

Η ανάρτηση :

Παυλος Πολακης
14 ώρες πριν
Μαζί σου Σωτήρη !!
Έθιξες τα "ιερά και όσια" της οικογένειας.... και ξύπνησε η ΕΣΗΕΑ !!
Όταν,"συνάδελφοι" σου βρίζουν χυδαία τον πρωθυπουργό , εμένα ,την Εφη ,το Νίκο ,το Χρηστο κλπκλπ δεν τρέχει κάστανο ...
Όλοι τους και μόνοι μας ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΖΙ .Θα τους ξανά-νικήσουμε !!
Sotirios Kapsohas
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ακάματους εργάτες της "αριστείας" για τις νουθεσίες περί ορθής δημοσιογραφίας. Φαντάζομαι πως τις εγκολπώθηκαν από το μαύρο τ...
See more


Ν.Δ. : Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες άνω των 70 ετών, αξίζουν το σεβασμό μας!



Δήλωση Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή για την παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης ατόμων άνω των 74 ετών.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες άνω των 70 ετών, αξίζουν το σεβασμό μας. Όχι  τη μια να τους αντιμετωπίζουν ως βάρος στο ασφαλιστικό, που “θα σβήσει με  το πέρασμα του χρόνου”, και την άλλη ως εν δυνάμει απειλή στο οδικό  δίκτυο.

Φαίνεται, όμως, πως στην κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Κι επιπλέον, πιστεύουν ότι η επιπολαιότητα διορθώνεται…με περισσότερη  επιπολαιότητα.

Αφού πρώτα χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση αποφάσισαν αυθαίρετα ότι  όλοι όσοι φτάνουν τα 74 χρόνια πρέπει να δώσουν νέες εξετάσεις για την άδεια οδήγησης, πληρώνοντας οι ίδιοι το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος,  τώρα με εξίσου αυθαίρετο και επιπόλαιο τρόπο αποφάσισαν ότι οι άδειες  οδήγησης που έληξαν παρατείνονται… με μια απλή εγκύκλιο! 

Είναι πια παροιμιώδης η επιπολαιότητα αλλά και η αδυναμία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ανταποκριθούν με στοιχειώδη σοβαρότητα στα καθήκοντά τους». 


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αν έχεις το θάρρος να λες την αλήθεια, δεν θα κάνεις ποτέ λάθος»



Εκδήλωση του Ιδρύματος Κων. Μητσοτάκης στη μνήμη του Κων. Μητσοτάκη

Αγαπητέ Ryan, κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά προλογίζω τη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Έδρα Ελληνικών Σπουδών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του Πανεπιστημίου Stanford και το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είναι η δεύτερη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του πατέρα μας και με χαρά διαπιστώνω πως ο θεσμός αυτός αρχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό αυτοτελές γεγονός.  Και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να είναι σήμερα μαζί μας ο διακεκριμένος καθηγητής Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tορόντο, κ.Ryan Balot.

Το αντικείμενο της διάλεξής του είναι: «Το θάρρος ως δημοκρατική αρετή. Ένα αρχαίο Ελληνικό ιδεώδες και η σύγχρονη προοπτική του». Είναι μια θεματική που αρμόζει στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πιστεύω πως φωτίζει εύστοχα τη δημόσια παρακαταθήκη του.

Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι το θάρρος ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής του προσωπικότητας. Θυμάμαι και εγώ, φαντάζομαι και οι αδελφές μου,  από μικρό παιδί τον πατέρα μας να μας λέει πως ο φόβος ήταν γι’ αυτόν μια άγνωστη λέξη. Ίσως γιατί βρέθηκε όχι μόνον φυλακισμένος στα εικοσιπέντε του, αλλά και καταδικασμένος σε θάνατο, στα χρόνια της Κατοχής στην Κρήτη. Δεν είμαι σίγουρος τι πραγματικά ένιωθε τότε στο βάθος της ψυχής του. Μας έλεγε πάντα την ιστορία πως την αυγή σηκωνόταν και ντυνόταν περιμένοντας μήπως και έρθουν να τον πάρουν για το εκτελεστικό απόσπασμα. Κάποιες φορές ήταν η σειρά ενός από τους συγκρατούμενούς του. Ακούγοντας τους πυροβολισμούς από το προαύλιο ήξερε πως είχε τουλάχιστον μια μέρα ζωής ακόμα. Μετά με την συνηθισμένη ψυχραιμία του  έβγαζε τα ρούχα του και έπεφτε πάλι στο κρεβάτι για να κοιμηθεί.

Εμπειρίες σαν αυτές κάποιους ανθρώπους τους συνθλίβουν. Κάποιους άλλους, όμως, τους ατσαλώνουν. Στην περίπτωση του πατέρα μας συνέβη το δεύτερο, καθώς η δύναμη να μη το βάζει ποτέ κάτω και το θάρρος του να αντιμετωπίζει κατάματα τις δυσκολίες της ζωής, τον συνόδεψαν και σε όλη την πολιτική του διαδρομή.

Διότι πράγματι απαιτούσε θάρρος να υποστηρίζεις στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου την ενωμένη Αντίσταση εναντίον του κατακτητή, αλλά και τη συναδέλφωση των Ελλήνων. Ήθελε σίγουρα θάρρος, κατά τα ταραγμένα προδικτατορικά χρόνια, να μένεις σταθερός στον κοινοβουλευτισμό και τις απόψεις σου, ενώ αυτές βάλλονταν συχνά από παντού.  Όπως και να σηκώνεσαι σε μια ιστορική ομιλία, σε μια Βουλή που τότε έβραζε, τον Αύγουστο το 1965, και να εξηγείς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις επιλογές σου. Ήθελε θάρρος να φεύγεις με ένα σκάφος έξι μέτρων, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο με μελτέμι, να διασχίσεις το Αιγαίο  για να ξεκινήσεις έτσι τον αγώνα σου απέναντι στη Χούντα. Ήθελε επίσης θάρρος να λες πάντα την άποψή σου παραμερίζοντας το εφήμερο πολιτικό κόστος. Να είσαι η φωνή της λογικής στα εθνικά θέματα. Να προειδοποιείς για τα επερχόμενα δεινά στην οικονομία και να το κάνεις κυρίως τα χρόνια της μεγάλης ψευδαίσθησης, τα χρόνια της παράλογης ευφορίας και της μέθης. Και ήθελε μεγάλη ψυχική γενναιότητα, τη στιγμή ενός ανείπωτου πόνου και μιας μεγάλης οικογενειακής τραγωδίας, να σηκωθείς και να μιλήσεις στη Βουλή για την ανάγκη να σταθούν όλοι όρθιοι και ενωμένοι για να διαφυλάξουν τους θεσμούς και το Πολίτευμα. Να ζητάς περισσότερη Δημοκρατία την ώρα που θρηνούσες τον Παύλο Μπακογιάννη, χτυπημένο από τις σφαίρες της τρομοκρατίας.

Η αποθέωση του δημόσιου θάρρους εκδηλώνεται, ωστόσο, εμφατικά σε στιγμές κομματικής υπέρβασης. Και σε μία τέτοια ιστορική στιγμή υπήρξε και ο Ιούνιος του 1989. Τότε, που ο φιλελεύθερος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάλεσε στο ίδιο μετερίζι της Ελλάδας, τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στηρίζοντας από κοινού μία κυβέρνηση συνεργασίας. Πέτυχε, έτσι, στο μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση. Ήταν ένα ζητούμενο για 45 χρόνια. Ναι πρέπει να το θυμηθούμε! Στην Ελλάδα, οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους και του ιδεολογικού διχασμού γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα, που απαιτεί όσο ποτέ, θάρρος και αλήθεια. Είναι αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που τιμούμε με τη σημερινή εκδήλωση.

 Κυρίες και κύριοι,

«Αν έχεις το θάρρος να λες την αλήθεια, δεν θα κάνεις ποτέ λάθος», δίδασκε -ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ.- ο Σοφοκλής. Έτσι, απέδωσε στο θάρρος μια διάσταση ηθική, την ώρα που το συνέδεε με το ρεαλισμό. Ταυτόχρονα, αναγορεύοντας το θάρρος ως εργαλείο αποφυγής σφαλμάτων, το ανέδειξε και ως διακριτή πολιτική αρετή. Γιατί, πράγματι, θαρραλέος δεν είναι μόνον ο σωματικά ανδρείος και ο τολμηρός στις μάχες. Αυτό ήταν το ομηρικό πρότυπο. Θαρραλέος είναι και αυτός που αταλάντευτα υπηρετεί το σωστό, ακόμη και όταν οι γύρω συνθήκες είναι εντελώς αντίξοες. Ακριβώς όπως το διατύπωσε, 2.500 χρόνια μετά, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Ο φόβος είναι αντίδραση, ενώ το θάρρος απόφαση!».

Απόψε, με τρόπο γόνιμο, ο καθηγητής Balot θα φωτίσει μία παρακαταθήκη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που παραμένει ενεργή τον 21ο αιώνα. Μας καλεί να αντιμετωπίσουμε το θάρρος «ως χώρο του ορθολογικού προβληματισμού, όπου αντισταθμίζονται οι πολλές πιέσεις για γρήγορες και απλές αποφάσεις». Νομίζω ότι εδώ βρισκόμαστε στον πυρήνα της πολιτικής: Στην άμυνα εκείνου που αποφασίζει, μένοντας σταθερός απέναντι στις επιρροές των επιμέρους μειοψηφιών. Στο πρόταγμα της καθαρής λογικής ως πυξίδας του κοινού συμφέροντος. Στην προσήλωση στη μακροπρόθεσμη οπτική έναντι του κοντόφθαλμου καιροσκοπισμού.

Ο καθηγητής Balot θα μας μιλήσει για το θάρρος του ανωνύμου Αθηναίου πολίτη του 5ου αιώνα π.Χ. Το θάρρος να συμμετέχει στα κοινά, να παίρνει το λόγο στην Εκκλησία του Δήμου και να υπερασπίζεται τη γνώμη του με πάθος. Το θάρρος να εμπιστεύεται τους θεσμούς της πόλης του. Όπως έκανε ο Δημοσθένης όταν οδήγησε τον Μειδία στα δικαστήρια γιατί αυτός χρησιμοποιούσε το χρήμα και την ισχύ του για να φιμώσει συμπολίτες του και να τους εμποδίσει να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο.

Και είναι ακριβώς αυτό το θάρρος της συμμετοχής στη διαμόρφωση της συλλογικής μοίρας που ορίζει τελικά την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Και μόνο μέσα από τη συμμετοχή, μέσα από τον διάλογο, μέσα από την ορθολογική ανταλλαγή απόψεων μπορεί να προκύψει μια κοινή συνισταμένη για το μέλλον. Πόσο επίκαιρα άραγε είναι όλα αυτά σε μια κοινωνία πληγωμένη και θυμωμένη; Μια κοινωνία που συχνά ζει σήμερα την αποχή ως έκφραση του πολιτικού αδιεξόδου, ενώ όλοι ξέρουμε πως η συμμετοχή είναι τελικά μονόδρομος για την έξοδο από μια τέτοια παγίδευση.

 Κυρίες και κύριοι,

Η τρέχουσα συγκυρία μας υποβάλλει σε μία διπλή άσκηση πολιτικού θάρρους: Από τη μια, οφείλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση και αποτύπωση ενός οδυνηρού κύκλου που κλείνει δραματικά. Και από την άλλη καλούμαστε να κάνουμε την τολμηρή επιλογή μιας νέας πορείας που ανοίγεται μπροστά μας. Είναι μια πρόκληση που ο κάθε πολίτης αντιμετωπίζει ξεχωριστά. Πρωτίστως, όμως, είναι μια πρόκληση που απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας. Όλους εμάς, που οφείλουμε να βγάλουμε το θυμικό από τις πολιτικές συμπεριφορές και στη θέση του θυμικού να προτάξουμε τη λογική. Από το σύνθημα να επιστρέψουμε στο επιχείρημα. Και από την υπόσχεση να περάσουμε στην πράξη.

Και η Ελλάδα πρέπει με θάρρος να κοιτάξει πίσω της, να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη κεκτημένα της Μεταπολίτευσης: Την εδραίωση της Δημοκρατίας, την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τον, έστω και μερικό, εκσυγχρονισμό των δομών. Με το ίδιο θάρρος, όμως, είναι ανάγκη να αντιληφθεί  η Ελλάδα και τις ευκαιρίες που έχασε στην Οικονομία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ανασυγκρότηση του Κράτους. Και να αναλογιστούμε, όλοι μαζί, τις ευθύνες των πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλός ανασταλτικής πίεσης. Το κάνουμε αυτό, όχι για να «τιμωρήσουμε» και, μάλιστα, ετεροχρονισμένα, αλλά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον.

Από την πλευρά του, το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλον δρόμο από τον θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του. Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση. Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνο εμείς οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υποκύψαμε τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας. Και πώς ένας λαός δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, το οποίο ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες. Και πρέπει όλα αυτά να τα κάνουμε, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής, αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής.

Πιστεύω ότι το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε σωστό δρόμο για να κερδίσει αυτή τη μάχη απέναντι σε μια ποιοτική «πρόκληση θάρρους». Μακριά από συμπλέγματα, έχει αναγνωρίσει το δικό της μερίδιο στα προβλήματα του παρελθόντος. Δεν έκρυψε ούτε τα λάθη της, ούτε τις παραλείψεις της ούτε τις κακές της στιγμές. Όλα αυτά, όμως, τα μετουσιώνει σε υπερβάσεις, που αποτυπώνονται στις θέσεις, τη συμπεριφορά της, το πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα που δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις. Που δεν στοχεύει μόνο στην καρδιά, αλλά και την σκέψη. Και που δεν ενεργοποιεί, μόνο την ελπίδα, αλλά τα μυαλά και τα χέρια όλων των πολιτών.

Σε έναν μήνα ακριβώς από σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον έχω συχνά στο μυαλό μου, όπως είμαι σίγουρος ότι τον έχετε και εσείς. Διότι σχεδόν καθημερινά συνειδητοποιώ ότι αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δηλαδή το θάρρος.  Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες. Να προτείνεις ανάπτυξη και ατομική πρωτοβουλία σε ένα Κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία. Να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια, να μιλάς για αριστεία αντί για βόλεμα.  Και να καλείς σε μία μεγάλη συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και τελικά, όλους τους πολίτες.

Όλα αυτά είναι θάρρος. Θάρρος που είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα φέρει ένα φωτεινό αποτέλεσμα: Μία νέα ισχυρή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με επικεφαλής τους πιο άξιους. Για να πάμε, επιτέλους, την Ελλάδα μπροστά. Μπορούμε.





Το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ για την ΚΟΝΟΜΑ!! Βιάζονται πέντε ετών παιδιά στη Μόρια


Είναι καθαρά και χωρίς καμία αμφιβολία άλλο ένα έγκλημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη του κόμματος που ασχολούνται με το έγκλημα τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα.
Το Al Jazeera, δημοσιεύει ένα βίντεο για την ζωή στο κέντρο υποδοχής της Μόρια, όπου στοιβάζονται σε κοντέινερς υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες. πΕρίπου 9.000 σε υποδομές για 3.000.
«Παιδιά βιάζονται. Περιορισμένοι χώροι. Ανύπαρκτες τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτών άσυλο στη Μόρια;» αναφέρει το Al Jazeera.
Η Λουίζ Ρολάν-Γκοσλέν από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» περιγράφει το έγκλημα που συντελείται απο την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα: «Παιδιά γύρω σου κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου. «Είχαμε νεαρούς ασθενείς ηλικίας ακόμη  . Αυτός ο φόβος συντρίβει τους ανθρώπους.»



Children getting raped. Living in cramped spaces. No toilets. Could you survive as an asylum seeker in Moria?


Καταδικάζουν τα σχόλια του Σωτήρη Καψώχα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.



Αναλυτικά η ανακοίνωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που καταδικάζουν τα σχόλια του Καψωχά: 

«Έχουμε αναφερθεί – μόλις την Πέμπτη - στις μεγάλες ευθύνες της Διοίκησης της ΕΡΤ για την κατάσταση της εταιρίας αλλά και για την “ ποιότητα” μέρους του ενημερωτικού ( τηλεοπτικού ιδιαίτερα ) προγράμματος. 

Οι πολιτικές ευθύνες όσων την τοποθέτησαν και την ανέχονται είναι αυταπόδεικτες και τεράστιες.

Είναι, επίσης , προφανές ότι στη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος καθένας/-μία φέρει την τελική ευθύνη για τη βαρύτητα και εγκυρότητα των πληροφοριών και των σχολίων του και η Διοίκηση από την πλευρά της κρίνει εκ του αποτελέσματος.

Ως, εκ τούτου, είναι εύλογες οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα, μετά τη χθεσινή απαράδεκτη και πέραν κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας παρέμβαση δημοσιογράφου- εξωτερικού συνεργάτη σε τηλεοπτική εκπομπή. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, αντί να επικεντρώσει την αντίδρασή της στο συγκεκριμένο, απαιτώντας όσα μπορούσε να απαιτήσει, επέλεξε να κηρύξει γενικευμένο εμπάργκο στην ΕΡΤ.

Εν ολίγοις, ¨μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά”.

Υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που κάνουμε ευσυνείδητα και με τους κανόνες της δεοντολογίας τη δουλειά μας. 

Όπως υπάρχουν και εκατοντάδες υπάλληλοι που κάνουν το ίδιο στις δικές τους ειδικότητες.

Με το εμπάργκο τιμωρούνται όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αφού, εκτός των άλλων, εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους και τελικά για άλλη μια φορά γίνονται "σάκκος του μποξ"».


Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση



4,9 προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Έθνος».

Τα ποσοστά έχουν ως εξής:

ΝΔ 24,7%
ΣΥΡΙΖΑ 19,8%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7,9%
ΚΙΝ.ΑΛ. 6,7%
ΚΚΕ 5,6%
ΑΝ.ΕΛ. 2,5%
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,3%
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1,6%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 1,5%
ΠΟΤΑΜΙ 1,3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,5%
ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ 1,9%
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ 12,5%
ΑΠΟΧΗ 7%

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, η απάντηση «κανένας» συγκεντρώνει το 37%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 32% και ο Αλέξης Τσίπρας στο 27%.

Η πρόθεση ψήφου για λευκό/άκυρο, αποχή ή «δεν έχω αποφασίσει» βρίσκεται στο 21,4%.






N.Δ : Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται ανεξέλεγκτα


Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης –που συνεχώς διευρύνονται- και με χαμηλούς μισθούς!»

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Αυγούστου είναι αποκαλυπτικά, όσον αφορά τη δυναμική εξέλιξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, και έρχονται να διαψεύσουν τον κ. Τσίπρα και όσα είπε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται ανεξέλεγκτα, κυριαρχώντας της πλήρους απασχόλησης που συνεχώς συρρικνώνεται. Μια ανατροπή που συντελέστηκε -για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά το 2014- με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης –που συνεχώς διευρύνονται- και με χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή, μέσα από την μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ:

I. Η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί –μετά το 2014- να διευρύνεται ανησυχητικά. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης –στις νέες προσλήψεις- το μήνα Αύγουστο του 2018 εκτοξεύτηκαν στο 55,88%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 44,12%! (Σχήμα 1).

II. Την ίδια στιγμή το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης εμφανίζεται αρνητικό (-7.748), επιβεβαιώνοντας τoν εποχικό χαρακτήρα των θέσεων απασχόλησης που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.      




Λαμία: «Θα είσαι η σκλάβα μου…»



Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση με την απαγωγή της 40χρονης Γαλλίδας. Πήρε νέα προθεσμία ο 34χρονος, ελεύθερη μετά την απολογία της στην ανακρίτρια η 24χρονη φίλη του.

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που έρχονται σιγά - σιγά στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη Λαμία, με τη 40χρονη Γαλλίδα που βρέθηκε κακοποιημένη σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης το περασμένο Σάββατο.

Τα στοιχεία της δικογραφίας που εμπλέκουν έναν 34χρονο Λαμιώτη και μια νεαρή κοπέλα 24 ετών με την οποία συζούσε, δεν συνηγορούν σε μια απλή περίπτωση αρπαγής ή… προχωρημένων ερωτικών επαφών, αλλά σε μία εξακολουθητική κακουργηματική συμπεριφορά από μέρους τουλάχιστον του άνδρα.

Η υπόθεση ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη με την άφιξη της 40χρονης Γαλλίδας στη Λαμία και συγκεκριμένα στο Σταθμό Λιανοκλαδίου από όπου την παρέλαβε ο 34χρονος.

Στην αρχή τίποτα δε μαρτυρούσε τη φρίκη που θα ακολουθούσε. Από τη στιγμή όμως που τηλεφώνησε στους δικούς της ότι έφθασε καλά, άρχισαν τα δύσκολα, καθώς ο 34χρονος φέρεται να την έδεσε και να την οδήγησε σε ένα δωμάτιο όπου της υπέδειξε ότι θα είναι η φυλακή της. Το μαρτύριο της κράτησε συνολικά 2,5 μέρες εωσότου κάνουν την εμφάνισή τους οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας μετά από σήμα της Interpol και ενώ η 40χρονη είχε κατορθώσει να επικοινωνήσει με τους δικούς της μέσω του κινητού της τηλεφώνου.

Ανάμεσα σε όσες βρισιές ή απειλές έχει καταθέσει είναι η επιθυμία του 34χρονου να την μεταμορφώσει σε σκλάβα του, η οποία ήταν η μόνη διέξοδος για να την αφήσει και πάλι ελεύθερη!


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι δυο τους είχαν γνωριστεί πριν από 4 και πλέον χρόνια μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και  το 2016 η Γαλλίδα τον είχε ξαναεπισκεφθεί στο σπίτι του στη Λαμία. Τότε όμως όλα ήταν καλά και έμοιαζαν σαν ευτυχισμένο ζευγάρι που έψαχνε λύσεις για να είναι μαζί. Και τότε ο 34χρονος είχε εκδηλώσει περίεργα γούστα με δέσιμο των χεριών, αλλά όχι στην ερωτική πράξη και δεν την είχε ανησυχήσει. Συνέχισαν να έχουν επαφές μέσω διαδικτύου και να είναι ουσιαστικά σα ζευγάρι και τίποτα σύμφωνα με την 40χρονη δεν προδίκαζε τέτοια συμπεριφορά

Σε αυτό το σημείο η παρουσία της 24χρονης έδινε το δικαίωμα στους αστυνομικούς να πιστέψουν ότι κάποια πράγματα μπορεί να παρουσιαζόντουσαν ακραία γιατί η 40χρονη δεν μπορούσε να αποδεχτεί και τρίτο πρόσωπο στη σχέση τους.

Βαριές κατηγορίες και καταθέσεις που "καίνε"

Όλα αυτά όμως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν δύο ακόμη γυναίκες, Λαμιώτισσες αυτή τη φορά, μίλησαν για τα όσα τρομακτικά βίωσαν κι εκείνες στα χέρια του 34χρονου.

Η μία εξ αυτών τον κατηγόρησε ευθέως για βιασμό, καθώς όταν αντιλήφθηκε τα περίεργα γούστα του θέλησε να διακόψει, ωστόσο ο 34χρονος την έδεσε και τη βίασε. Η δεύτερη φέρεται να εκβιαζόταν κιόλας από τον κατηγορούμενο για 12 σχεδόν χρόνια. Την απειλούσε εκτός των άλλων με διαπόμπευση και είχε καταφέρει να την έχει σαν «παιχνίδι» για πάνω από μία δεκαετία. Στην κατάθεσή της φέρεται να έχει καταγγείλει φοβερά πράγματα ακόμη και ότι την είχε κλείσει στο πορτ - μπαγκάζ του αυτοκινήτου του σε μια συνάντησή τους όπου ήθελε να τον παρακαλέσει να σταματήσουν.

Το μεσημέρι της Τρίτης (18/9) ο 34χρονος πέρασε για δεύτερη φορά τα σκαλιά του Δικαστικού μεγάρου στη Λαμία και ζήτησε εκ νέου προθεσμία αφού του ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη με τα νέα δεδομένα.

Έτσι η απολογία του μετατέθηκε για την προσεχή Παρασκευή το μεσημέρι.

Αντίθετα η 24χρονη λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι μετά την απολογία της στην Ανακρίτρια, αφέθηκε ελεύθερη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νεαρή πρόκειται για ένα ακόμη «θύμα» του 34χρονου καθώς το παρελθόν της αλλά και ο χαρακτήρας της δεν επιτρέπει σκέψεις ότι συναίνεσε σε τέτοια ακραία παιχνίδια με τη θέλησή της.

Δήλωσε πάντως άγνοια αν ο σύντροφός της προέβη σε άσχημες πράξεις σε βάρος της "φιλοξενούμενής" του.

Ωστόσο η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη και πολλές ακόμη πτυχές που πρέπει να φωτιστούν σχετικά με την εν γένει συμπεριφορά του 34χρονου, ο οποίος απασχολούνταν ως εθνοφύλακας.



Πηγή : lamiareport.gr


Διεθνές ενδιαφέρον για «Ρουβίκωνα»



Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ξένων υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκεται, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας». Μάλιστα, στη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας που πραγματοποίησαν σε Ιταλία και Γαλλία τα μέλη της ομάδας, οι αξιωματικοί από τις λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες των δύο χωρών βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τους Ελληνες ομολόγους τους για ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι επαφές και οι επικοινωνίες που είχε η αντιπροσωπεία του «Ρουβίκωνα» με αναρχικούς σε Ιταλία και Γαλλία. Οχι άδικα, αν ληφθεί υπόψη ότι με ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook το μέλος της ομάδας Γιώργος Καλαϊτζίδης δήλωσε με σαφήνεια ότι στόχος του «Ρουβίκωνα» είναι να επεκτείνει τη δράση του στο εξωτερικό: «4.450 χιλιόμετρα και 1.000 ναυτικά μίλια για να πραγματοποιηθούν εκατοντάδες επαφές με συντρόφους από τη Γαλλία και την Ιταλία. Είναι πλέον θέμα χρόνου να γίνουν συντονισμένες δράσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως και παρεμβάσεις του “Ρουβίκωνα” στο εξωτερικό», έγραψε την 8η Σεπτεμβρίου από τη Λυών όπου βρισκόταν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκής περιοδείας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της συλλογικότητας επισκέφθηκαν περίπου 10 πόλεις σε Ιταλία και Γαλλία, ανάμεσα στις οποίες το Μιλάνο, η Λυών, η Τουλούζ και το Παρίσι, συμμετείχαν σε ανοικτές ομιλίες και είχαν συναντήσεις με Ιταλούς και Γάλλους αναρχικούς. Εξάλλου, η στρατηγική επιλογή του «Ρουβίκωνα» να διεθνοποιήσει τη δράση του είχε διαφανεί και από την επιλογή των μελών του να παραχωρήσουν συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι της Λατινικής Αμερικής, Telesur. Στη συνέντευξή τους αυτή, δύο μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν μιλήσει για τους στόχους τους που δεν ήταν άλλοι από «την «αναγέννηση του κινήματος, στον δρόμο πρώτα απ’ όλα».

Καλά ενημερωμένες πηγές πάντως επισημαίνουν στην «Κ» ότι αντικείμενο ενδιαφέροντος των ελληνικών και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν υπάρξει και πρόσφατα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει αναρχικοί από ευρωπαϊκές χώρες στην Αθήνα (σε συνεννόηση με τον «Ρουβίκωνα»). Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι επισκέψεις Ευρωπαίων αναρχικών στα Εξάρχεια για τη μεταφορά και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στις καταλήψεις «στέγης» μεταναστών, όπως επίσης και συμμετοχή σε εκδηλώσεις στα Εξάρχεια αναρχικών, που είχαν πρωτοστατήσει στα επεισόδια ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή Notre Dame des Landes, κοντά στη γαλλική πόλη Ναντ. Υπόθεση με χαρακτηριστικά αντίστοιχα με εκείνα των επεισοδίων στην Κερατέα ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ ή στη Χαλκιδική κατά της λειτουργίας ορυχείου χρυσού.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ν.Δ. : Πρωτοφανή η καθυστέρηση στην δίκη για την Χρυσή Αυγή



Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Καβάλας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεργάστηκαν με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αποπειράθηκαν μαζί της να επιβάλουν και την απλή αναλογική.

Ως εκ τούτου, γεννά εύλογες υποψίες η αναιτιολόγητη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ακόμη δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη.

 Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν σήμερα κιόλας να εξηγήσουν στους πολίτες τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς καθυστέρησης σε μια δίκη που θα είχε πια ολοκληρωθεί σε κάθε ευνομούμενο κράτος».


Ποινικές διώξεις στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για δαπάνη 12 εκατ. ευρώ



Την άσκηση ποινικών διώξεων για ακίνητο, το οποίο απέκτησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τη στέγαση μέρους των εκπαιδευτικών και ερευνητικών του δραστηριοτήτων, με δαπάνη, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, προερχόμενη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη 2007-2013», παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Βορείου Ελλάδος.

Αξιολογώντας τα συμπεράσματα έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία το κτιριακό συγκρότημα που τελικώς επελέγη φέρεται να είχε πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η εμπορική του αξία εκτιμήθηκε αρχικώς τέσσερις φορές κάτω από την προϋπολογιζόμενη δαπάνη, ο εισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, ζήτησε να ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ διαβίβασε την υπόθεση σε ειδική ανακρίτρια διαφθοράς.

Την έρευνα προκάλεσε μήνυση ιδιοκτητών άλλων ακινήτων που κατήγγειλαν ότι παραβιάστηκαν οι όροι του διαγωνισμού. Η προκήρυξη του ΑΠΘ αφορούσε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά ακινήτου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την προκήρυξη αναζητούνταν κτίριο ή κτίρια στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας κατ’ ελάχιστον 6.601 τ.μ., ενώ η δαπάνη του καθορίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ (με την αξία του ΦΠΑ), με συγχρηματοδότηση κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Προς τούτο συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές, μία επιτροπή διαγωνισμού και μία επιτροπή εκτιμητών, αποτελούμενες στο σύνολό τους από πανεπιστημιακούς, μηχανικούς, υπαλλήλους και ελεγκτές Εφορίας (Δ.Ο.Υ.) και Τραπέζης.

Έπειτα από πολύμηνη διαδικασία (και δύο άγονους διαγωνισμούς που μεσολάβησαν), η επιτροπή διαγωνισμού μελετώντας όλες τις προσφορές φαίνεται να προκρίνει ως επικρατέστερο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, παρότι, σύμφωνα με τους μηνυτές, για το συγκεκριμένο ακίνητο η επιτροπή εκτιμητών διατύπωσε επιφυλάξεις για τις προδιαγραφές και την γενικότερη κατάστασή του.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα διαφθοράς Αχ. Ζήση και με βάση το οποίο ο ίδιος ζήτησε να ασκηθούν διώξεις, οι εκτιμητές κατόπιν αυτοψίας, είχαν επισημάνει παραβιάσεις των όρων προκήρυξης αλλά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο επίμαχο ακίνητο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για οικονομικές υποχρεώσεις που θα επιβάρυναν στο μέλλον το Ίδρυμα. Επιπλέον, οι ίδιοι φαίνεται ότι εκτίμησαν την εμπορική του αξία στα 3 εκατ. ευρώ, τιμή υποτετραπλάσια από την δαπάνη που προϋπολογίστηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφτασαν στον εισαγγελέα, το ΑΠΘ, όπως προβλεπόταν από τον διαγωνισμό, ανέθεσε ακολούθως σε ορκωτό εκτιμητή να εκτιμήσει την αγοραία αξία του ακινήτου. Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κι όπως φαίνεται να προκύπτει από την έρευνα, η κατακύρωση της αγοράς του ακινήτου και η επικύρωση του διαγωνισμού από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, δρομολογήθηκε με τη βεβαίωση οικονομικού συμβούλου ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ η αγοραία αξία εκτιμήθηκε στα 11,9 εκατ. ευρώ.

Πηγές του ΑΠΘ αναφέρουν πάντως ότι η όλη διαδικασία πέρασε από ελεγκτικούς μηχανισμούς (Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ά.) κι ότι τηρήθηκαν τα νόμιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ