Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική από το βήμα της Βουλής


 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», απάντησε στο σύνολο των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αλλά και συνολικά για την οικονομική πολιτική. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε:

  • Στην υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα: «Πράγματι, είπε, είμαστε πάνω από τους στόχους όπως είχαν τεθεί στο προϋπολογισμό. Αλλά είμαστε ακριβώς στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Επομένως πρέπει να κάνουμε καλό νοικοκυριό για να πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Δεν κρατάμε τα χρήματα στα ταμεία για να δυσαρεστούμε τον κόσμο. Δίνουμε όσα έχουμε, δεν δίνουμε αυτά που δεν έχουμε. Αυτή είναι η σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική».
  • Για τις τοποθετήσεις που αμφισβητούν το ύψος των αυξήσεων στο Δημόσιο: «Οι αυξήσεις συνολικά για το 2023 μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν πριν τις εκλογές αντιστοιχούν σε αύξηση του εισοδήματος κατά 10,5 %. Είναι λίγο παραπάνω από αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν διαιρέσουμε με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων έχουμε καθαρό όφελος δηλαδή παραπάνω χρήματα στην τσέπη κάθε δημόσιο υπάλληλο ύψους 1476 ευρώ».
  • Για την κριτική που ασκήθηκε ως προς την αύξηση του επιδόματος ευθύνης στο Δημόσιο. «Το κάνουμε συνειδητά στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα της χώρας. Έχουμε την μικρότερη ψαλίδα μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι νοητό να συνεχιστεί αυτό, δεν είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική, είναι τοποθέτηση κοινής λογικής».
  • Για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 € για κάθε παιδί. «Μαζί με την αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά είναι μια πολιτική για την οικογένεια. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνει το δημογραφικό, αλλά δεν μπορεί και να αμφισβητούνται τα πάντα».
  • Για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές: «Ακριβώς επειδή η συζήτηση γίνεται σε περιβάλλον φυσικών καταστροφών θα περίμενα να ιδωθεί με άλλη ματιά. Είναι μία ρύθμιση της λογικής, δίνουμε ένα κίνητρο και θα δούμε πως θα το αξιοποιήσουν οι πολίτες».
  • Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»: «Άκουσα και σήμερα να αμφισβητείται το πρόγραμμα. Έχουμε φτάσει στα 5000 δάνεια και γι' αυτό το λόγο διπλασιάζουμε το ποσό για τους δικαιούχους. Λεγόταν ότι δεν υπάρχουν σπίτια, αποδεικνύεται όμως από τις εγκρίσεις ότι σπίτια υπάρχουν και το ζήτημα είναι τώρα να στηριχθεί το πρόγραμμα».
  • Για την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ: «Γνωρίζετε ότι είμαι οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων αλλά δεν υπήρχε ούτε στην άκρη του μυαλού μας σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ήδη από το 2014 υπήρχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γίνεται μία συζήτηση σουρεαλιστική που δεν έχει αντανάκλαση στην πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση, τιμώντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού φέρνει τη ρύθμιση ώστε οι δύο εταιρείες να πάνε στο Δημόσιο». Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι η απόσυρση των δύο εταιρειών από το υπερταμείο δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων ως προς την δανειακή σύμβαση της χώρας. Είναι σε εξέλιξη όπως είπε διαπραγμάτευση με τον ESM η οποία ως το τέλος του χρόνου θα καταλήξει σε συμφωνία που θα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του υπερταμείου.
  • Για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στο Χρηματιστήριο: «Θέλουμε να ενισχύσουμε το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά. Με τα μεγέθη που έχει το αεροδρόμιο, θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Απορώ που ακούω για αιφνιδιασμό, υπάρχουν δηλώσεις από το 2019 για την αξιοποίηση του αεροδρομίου η οποία θα είναι κέρδος για το ίδιο το αεροδρόμιο, για το Δημόσιο που θα παραμείνει μέτοχος και για την κεφαλαιαγορά. Είναι μία καθαρή θέση που δίνει θετικό μήνυμα για την οικονομία».
  • Για τις τράπεζες: «Πιστεύουμε στον ανταγωνισμό και δεν θα μείνουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Θα ενθαρρύνουμε τους πολίτες να στραφούν και σε άλλα προϊόντα πέραν του ταμιευτηρίου των τραπεζών και θα δώσουμε τη δυνατότητα να δίνουν δάνεια και μη τραπεζικά ιδρύματα».
  • Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας: «Η κυβέρνηση έχει εισπράξει από το μηχανισμό παρακράτησης υπερκερδών 3,3 δισεκατομμύρια από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον έχει εισπράξει έκτακτη εισφορά 90 % στα υπερκέρδη έως τον Ιούνιο του 2022 ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ και έχει νομοθετηθεί η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών διύλισης με πόσο επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά λοιπόν μιλάμε για περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
  • Για τους μισθούς: «Στην προηγούμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 21,8%, αν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα ήταν 15%. Ήμασταν 18οι μεταξύ των 22 χωρών που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ανεβήκαμε στην 13η θέση».


Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Νομοθετική πρωτοβουλία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

 


Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:

Πράγματι, το μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε σχεδιάσει για το Υπουργείο Παιδείας είναι εξαιρετικά πλούσιο.

  • Ξεκινάει από την προσχολική αγωγή, στην οποία θέλουμε να δώσουμε μία πολύ μεγάλη βαρύτητα μεταφέροντας και αρμοδιότητες από άλλα Υπουργεία στο Υπουργείο Παιδείας, ακριβώς επειδή η επιστήμη πια μας λέει πόσο σημαντική είναι η διαμόρφωση των συνάψεων του εγκεφάλου προ της ηλικίας των έξι ετών.
  • Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στα σχολεία μας για να εφαρμόσουμε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχουμε ψηφίσει, για να τα κάνουμε πιο δημιουργικά, πιο εναρμονισμένα με τη σύγχρονη τεχνολογία, να βάλουμε τους διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία, με ποιοτικό περιεχόμενο, να ενισχύσουμε και να εφαρμόσουμε τα νέα προγράμματα σπουδών, το πολλαπλό βιβλίο. Πιστεύω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι μία τετραετία πραγματικής επανάστασης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία μας.
  • Για τα πανεπιστήμιά μας, η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δεδομένη προτεραιότητα της κυβέρνησης και τώρα βρισκόμαστε ακριβώς στην περίοδο που εφαρμόζουμε το νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο – πλαίσιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με πανεπιστήμια τα οποία θα είναι ανοιχτά προς τη κοινωνία, προς τον κόσμο των επιχειρήσεων, με εξωστρέφεια, πανεπιστήμια τα οποία θα δίνουν πτυχία με πραγματική αξία. Προτεραιότητες όπως το εσωτερικό «Erasmus», στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, θα ενεργοποιηθούν εντός του επόμενου έτους.
  • Και, βέβαια, είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως -εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση. Αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει.
  • Τέλος, θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά σε ένα πεδίο δραστηριότητας του Υπουργείου στο οποίο πιστεύω πάρα πολύ, και αναφέρομαι στην τεχνική και την επαγγελματική εκπαίδευση. Εκεί έχουμε πολλά βήματα μπροστά μας να κάνουμε.
    • Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά υποδομής την προηγούμενη τετραετία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πειστούν τα νέα παιδιά, αλλά και οι οικογένειές τους, ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την επιτυχία στη ζωή και ότι αυτή δεν περνάει αναγκαστικά μέσα από ένα πτυχίο εντός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
    • Η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα αποτελεί ένα προσωπικό μου στοίχημα και πιστεύω ότι μπορούμε, πράγματι, ενισχύοντας αυτή τη δημόσια εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες, να δώσουμε όχι απλά διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και την αξιοπρέπεια της ενασχόλησης με ένα αντικείμενο το οποίο για λόγους κοινωνικών στερεοτύπων στην πατρίδα μας ενδεχομένως να μην είχε τύχει της αναγνώρισης που θα έπρεπε.

 



Αποτελέσματα Υπουργικού Συμβουλίου της 25ης Ιουλίου 2023

 



Συνεδρίασε στις 25 Ιουλίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

  1. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Κικίλιας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα κρατικής αρωγής για τους πληγέντες και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Κικίλιας ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις περίπου 400 πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα, τόνισε πως οι αποζημιώσεις και τα προγράμματα κρατικής αρωγής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όσους έχουν υποστεί ζημιές θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς, και τέλος παρουσίασε την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

  1. Η Υπουργός Εσωτερικών κα. Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων εξωτερικού.

Πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο αίρονται όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σκοπός του νομοσχέδιου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος.

Το παρόν αποτελεί νομοσχέδιο με υψηλό συμβολισμό. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τον απανταχού ελληνισμό, προτείνοντας την άρση όλων των περιορισμών που είχαν τεθεί κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο λόγω της συνταγματικής ανάγκης επίτευξης αυξημένης πλειοψηφίας και της επιμονής προς την κατεύθυνση αυτή των κομμάτων της αντιπολίτευσης – περιορισμοί που αποστέρησαν από πολλούς απόδημους τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Τώρα, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει ο εκλογέας εξωτερικού είναι να εγγραφεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τους εκλογείς εξωτερικού χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

  1. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας.

Με το παρόν σχέδιο νόμου υλοποιείται σημαντικό μέρος, περίπου το πενήντα τοις εκατό (50%) των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συνέπειας «λόγων και πράξεων», πρακτική που εφαρμόζεται από το 2019 αδιαλείπτως.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού Δημοσίου, μειώσεις φόρων και οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους. Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ εντός της τετραετίας 2024-2027 και επιπλέον 385 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατ. ευρώ των δανείων του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ μου».

Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προεκλογικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, ρυθμίσεις για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, την επέκταση του καλαθιού του νοικοκυριού έως τις 31.12.2023 και εισάγεται προς ψήφιση συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες που σχετίζονται με ενισχύσεις και λοιπά οικονομικά μέτρα του νομοσχεδίου τα οποία αφορούν το τρέχον έτος, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανάγκες του Υπουργείου Υγείας καθώς και με δαπάνες φορέων του Δημοσίου που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση.

  1. Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και την αντιμετώπιση άλλων επειγόντων ζητημάτων

Άρθρα αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας

Κυρώνονται η από 12.6.2023 Π.Ν.Π. με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» και η από 5.7.2023 Π.Ν.Π. με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 Συντάγματος).

Με τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • προβλέπεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την πληρωμή δαπανών προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19,
  • αναμορφώνεται το πλαίσιο που διέπει την πρόσληψη λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, το οποίο απασχολείται σε φορείς εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, καθώς η (προϊσχύουσα) ετήσια ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για το σύνολο των κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων του επικουρικού προσωπικού αποδείχθηκε δυσλειτουργική, μη ανταποκρινόμενη στις επιτακτικές και συγκεκριμένες, ανά περίπτωση, ανάγκες των φορέων, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι, αν και συγκέντρωναν την υψηλότερη βαθμολογία, να μην προσλαμβάνονται,
  • προβλέπεται η δυνατότητα για τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τον Ε.Ο.Δ.Υ., τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., το Κ.Ε.Θ.Ε.Α., τη Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., τη Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ. Α.Ε. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και για τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, να συμβάλλονται με επαγγελματίες κλάδου «ΔΕ Οδηγών», υπό καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, για την κάλυψη των αναγκών τους και
  • παρατείνεται η θητεία των διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, έως τις 30.9.2023, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμοσθεί το νέο πλαίσιο αξιοκρατικής και ταχείας επιλογής των διοικήσεων που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών αποσκοπούν στην αποσαφήνιση ειδικών ζητημάτων που θέτουν οι διατάξεις του ν. 4804/2021 (Α’ 90) για τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Περαιτέρω, διευθετούνται επείγοντα ζητήματα για τη διασφάλιση απρόσκοπτης δωρεάν μεταφοράς των δικαιούχων μαθητών και την έγκαιρη διενέργεια από τις Περιφέρειες όλων των απαραίτητων ενεργειών σχετικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2023-2024.

  1. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης Θεοχάρης ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/514/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2021/514 (DAC-7). Πρόκειται για μία ακόμη τροποποίηση-επικαιροποίηση της βασικής Οδηγίας 2011/16 για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της φορολογίας.

Η Οδηγία βελτιώνει σε πολλά σημεία τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, θέτοντας τις εξής βασικές καινοτομίες:

  • Η πιο σημαντική καινοτομία είναι ότι επιβάλλει στους διαχειριστές πλατφορμών της συνεργατικής οικονομίας την υποχρέωση συλλογής και διαβίβασης πληροφοριών προς τις φορολογικές αρχές των κρατών-μελών.
  • Δεύτερη καινοτομία είναι η καθιέρωση κοινών ελέγχων. Προβλέπεται ότι φορολογικοί ελεγκτές του ενός κράτους-μέλους μπορούν να διενεργούν ελέγχους σε άλλο κράτος-μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι οι έλεγχοι διενεργούνται από κοινού με τους ελεγκτές του κράτους-μέλους υποδοχής και σύμφωνα με τους κανόνες του κράτους-μέλους υποδοχής.
  • Αντιστοίχως, αυστηροποιούνται οι κανόνες για την τήρηση και κυρίως διατήρηση των δεδομένων που συλλέγονται, ώστε να μην προκύψει ασυμβατότητα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
  • Προβλέπεται υποχρέωση των κρατών-μελών να επιβάλλουν κυρώσεις για τις παραβάσεις των εσωτερικών διατάξεων που έχουν θεσπισθεί βάσει της Οδηγίας.
  1. Η Υπουργός Εσωτερικών κα. Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024 ενόψει της τελικής έγκρισης του ετήσιου προγραμματισμού που διενεργείται σύμφωνα με τον νόμο για το επιτελικό κράτος στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου και της προτεραιότητας που δίνει η Κυβέρνηση στον τομέα της υγείας.
  1. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την επιλογή Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη τα Πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής της 20ης και της 21ης Ιουλίου 2023, τα στοιχεία των ατομικών τους φακέλων και την εν γένει συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας, την επιστημονική συγκρότηση, την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και τα διοικητικά τους προσόντα, σύμφωνα με την εισήγηση, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου την Αρεοπαγίτη, κα. Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα. Γεωργία Αδειλίνη.

  1. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Κικίλιας εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Μετά την ενοποίηση των υπηρεσιών αλλά και των αρμοδιοτήτων που αφορούν θέματα αντιμετώπισης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών αλλά και κρατικής αρωγής για τη στήριξη πληγέντων που διενεργήθηκε με το π.δ. 77/2023, επιδιώκονται η ανασυγκρότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η διεύρυνση του έργου και των αρμοδιοτήτων της προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματικώς τις αρμοδιότητές της και να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα νευραλγικό της ρόλο που αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης.

 



Ζει τελικά ο βοσκός που «πέθανε» σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ

 


Συγγνώμη επειδή μετέδωσε ότι ο βοσκός που εμφανίστηκε στα πλάνα της ΕΡΤ πέθανε στη φωτιά στο Βελεστίνο, ζήτησε η δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης Φρόσω Παύλου.

Η Παύλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο ατόπημά της, το οποίο έγινε πάνω στην «πίεση του ρεπορτάζ», όπως ισχυρίστηκε.

Η ανάρτηση του κτηνοτρόφου:

Εν τω μεταξύ για το περιστατικό έκανε ανάρτηση και ο ίδιος ο εικονιζόμενος, γράφοντας σκωπτικά «για απανθρακωμένος καλός είμαι».


«Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια διόρθωση σε σχέση με κάτι που ειπώθηκε στο χθεσινό ρεπορτάζ και αφορά τον άτυχο κτηνοτρόφο που έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του. Από λάθος πληροφόρηση ειπώθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που σε προγενέστερη σύνδεσή μας είχε καταγραφεί από τον τηλεοπτικό μας φακό να προσπαθεί να σώσει τα ζώα του. Ειπώθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, πράγμα το οποίο εν συνεχεία διαπιστώθηκε για λάθος. Ζητάμε συγγνώμη γι’ αυτό το λάθος που έγινε υπό την πίεση των εξελίξεων, την ώρα του ρεπορτάζ» ανέφερε η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου.



Παραιτήθηκε ο Μηταράκης από υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Στη θέση του ο Γιάννης Οικονόμου


 

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπέβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης του πρώην πλέον υπουργού είναι πλούσιο. Σήμερα το πρωί ήρθε στο φως το γεγονός ότι ο Νότης Μηταράκης, εν μέσω μάχης με τα πύρινα μέτωπα, απουσιάζει τις τελευταίες μέρες από την Αθήνα, όντας σε οικογενειακές διακοπές στην Πάτμο. 

Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού επισημαίνεται ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει, πλην όμως κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι δεν νοείται κεντρικά κυβερνητικά στελέχη να απουσιάζουν από τις θέσεις τους την ώρα που εξελίσσεται μία τόσο δύσκολη μάχη.

Η δημοσιοποίηση του γεγονότος προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί με τον κ. Μηταράκη και να του ανακοινώνει την απόφαση του, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να υποβάλει εν συνεχεία την παραίτηση του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν αν ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού έπαιξαν και οι προηγούμενες αστοχίες του κ. Μηταράκη με κορωνίδα την υπόθεση της έφιππης αστυνομίας, απαντούσαν καταφατικά, λέγοντας πως «προφανώς όλα μετράνε».

Στη θέση του κ. Μηταράκη μετακινείται ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος συμπλήρωσε μόλις έναν μήνα στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα επανέρχεται ως αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού και ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σημειωτέον είχε συγκρουστεί σφόδρα με το Νότη Μηταράκη κατά τη διάρκεια της κοινής τους παρουσίας στο υπουργείο Εργασίας το 2019.

Η ανακοίνωση της παραίτησης Μηταράκη

«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.


Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο».



Μπάχαλο με την ακροδεξιά, θίασος Στίγκα - Κασιδιάρη σε νέα επεισόδια

 



Όταν έχεις να κάνεις με εγκληματικές οργανώσεις που ηγούνται σκληροί κακοποιοί, οφείλεις να είσαι προσεκτικός, και έτσι ένα βήμα πίσω θέλησε να κάνει ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, θέλοντας να αποκλιμακώσει την εσωτερική ένταση, μετά την δήλωση εννέα βουλευτών του εναντίον του για το ζήτημα της υποψηφιότητας του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων.

Ο Στίγκας, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν. Ωστόσο, η επιστολή διαγραφής του βουλευτή Φλώρου παραμένει στο γραφείο του και μάλιστα, έχει ενημερώσει για την σκέψη του και τον πρόεδρο της βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα – όπως ορίζει ο κανονισμός της βουλής. Πηγές από το περιβάλλον του μάλιστα, έστειλαν και ένα μήνυμα λέγοντας πως ο Στίγκας είναι ο νόμιμος εκλεγμένος αρχηγός, να φύγουν όσοι θέλουν, είναι «παλικάρι» και μπορεί να τα βάλει με όλους.

Σε δήλωση του, ανέφερε ότι «μετά τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, πράγματα που δεν άρεσαν σε κανέναν, αποφασίσαμε να γίνει σύγκληση της ΚΟ και να λυθούν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν». Επιπλέον, στέλνοντας ένα μήνυμα στο εσωτερικό, ανέφερε ότι νιώθουν την ανάγκη να τιμήσουν την ψήφο των πολιτών και για αυτό «δεν μπορούμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα, θα κάνουμε ότι μπορούμε, να σταθούμε ενωμένοι ως γροθιά μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έρχονται».

Η χθεσινή αναφορά του Κωνσταντίνου Φλώρου, που στήριξε από το βήμα της βουλής την υποψηφιότητα του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού στον δήμο Αθηναίων προκάλεσε την αντίδραση του Βασίλη Στίγκα ο οποίος άδειασε τον βουλευτή του προειδοποιώντας ότι επειδή ενήργησε αυτοβούλως χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως οφείλει να πάρει μέτρα. Λίγες ώρες αργότερα, εννέα βουλευτές κατήγγειλαν τον πρόεδρο τους για αυτή την δήλωση, αποκαλύπτοντας την στενή επιρροή που ασκεί ο Κασιδιάρης στους βουλευτές του κόμματος.

Ο Στίγκας, θέλησε να κρατήσει απόσταση ξανά από τον Ηλία Κασιδιάρη, επιμένοντας ότι ο ίδιος είναι ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, εκείνος διοικεί το κόμμα, δεν είναι εντολοδόχος αλλά ούτε και «μπροστάρης». Παρόλα αυτά, απέδωσε την στάση κάποιων βουλευτών σε απειριά αλλά και ότι ενδεχομένως να διατηρούν συναισθηματικούς δεσμούς με τον έγκλειστο, Ηλία Κασιδιάρη.

Ξεκαθάρισε ότι δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί, μόνος του εναντίον όλων, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε, ότι δεν συνομιλεί με τον Κασιδιάρη και ότι δεν λαμβάνει εντολές, λειτουργεί αυτοβούλως.

Συνομιλητές του Βασίλη Στίγκα, πάντως, εξηγούν ότι η διαγραφή του Κωνσταντίνου Φλώρου παραμένει στο τραπέζι. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών έχει έτοιμη την επιστολή διαγραφής, έχει ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα για την πρόθεση του και αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του την επόμενη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, διέψευσαν ότι όλη η κοινοβουλευτική ομάδα είναι εναντίον του Στίγκα, αφήνοντας αιχμές ότι ακόμα και τα ονόματα που υπέγραψαν δεν συμφωνούσαν με την επιστολή και μπήκαν με πρωτοβουλία άλλων.





667 φωτιές σε 10 ημέρες σε όλη τη χώρα


 

Για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το υπουργείο.

Ο κ. Κικίλιας έχει δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.

Ο υπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως «μετά από 15 ημέρες ακραίων κλιματικών φαινομένων και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές στη χώρα, σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, αλλά σε αυξημένη ετοιμότητα», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντας στην Κάρυστο. «Αυτοθυσία και ηρωισμός είναι τα χαρακτηριστικά όλων όσοι δίνουν μάχη με τις φωτιές. Από τους πυροσβέστες μέχρι τους κατοίκους και τους εθελοντές».

Είπε επίσης πως τις ημέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα. «Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «Η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η κλιματική κρίση που έδωσε έναν ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα είναι εδώ. Την τελευταία 10ετία είχαμε ελάχιστες ημέρες συνθήκες ακραίου καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους. Από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου για πέντε μέρες και σε τόσες περιφέρειες. Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πλειονότητα όλων αυτών των περιοχών. Ωστόσο, 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων και πάνω από όλα των κατοίκων».

Ο Κικίλιας δήλωσε πως έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000. «Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών. Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στουρθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα», ανέφερε επίσης ενώ ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπήρξε φωτιά που προσπέρασε αντιπυρική ζώνη 200 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι 1.000 βαθμών Κελσίου.

Μετά τον υπουργό μίλησε και ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφός, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η κλιματική κρίση ήρθε. Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012» ανέφερε ο κ. Ζερεφός. Μιλώντας για την αλλαγή που έχει σημειωθεί το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια ο διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε ότι ο χάρτης επικινδυνότητας με βαθμό 5, πλέον είναι πιο συχνός από ότι ήταν παλιά.

«Πάντοτε είχαμε καύσωνες οι οποίοι ήταν μικρότερης διάρκειας. Ο καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα είχε προκαλέσει 3.000 θύματα» λέγοντας ότι κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο πολλές ημέρες. Και όπως πρόσθεσε, βαθμιαία εμφανίζονται πλέον πιο συχνά καύσωνες που ευνοούν την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών. Με τη φράση ότι «το 2023 είναι το έτος που θα το θυμόμαστε γιατί μια ολόκληρη (κλιματική) ζώνη υποφέρει» ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι η αλλαγή του κλιματος που παρατηρήθηκε φέτος είχε αντίκτυπο σε αυτό που βιώνουμε τον Ιούλιο.

«Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους» επισήμανε, γεγονός που όπως εξήγησε διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. «Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Εαν το προστατεύσουμε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί» δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

«Δυστυχώς με το θέμα της προστασίας των δασών είναι πολύ δύσκολο» είπε. «Εκτός από την πρόληψη είναι και η προσαρμογή. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ. Εάν προσαρμοστούμε μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ» πρόσθεσε λέγοντας ότι η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όσον αφορά το πώς έγινε η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών ο κ. Ζερεφός παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια, που έκανε λόγο για 667 πυρκαγιές σε λίγες μέρες τονίζοντας ότι «η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης».

Μιλώντας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τους παρατεταμένους καύσωνες, τις μεγαπυρκαγιές και τους πυροστρόβιλους, σχολίασε ότι «η κλιματική κρίση δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν πια σε 1 χλμ. υψόμετρο, όπως σημειώθηκε στην Πελοπόννησο το 2007». Γι αυτό και όπως είπε, «η κλιματική κρίση μας οδηγεί σε εξανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».

Ο ίδιος κάλεσε τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη να είναι σε εγρήγορση εξηγώντας ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση δεν οφείλεται στο Ελ Νίνιο. Για να δώσει έμφαση αναφέρθηκε στην υπερθέρμανση στα νερά της Αμερικής και της Μεσογείου, που μοιάζει απίστευτη. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες, όσο η ενέργεια που στέλνει ο ήλιος κάθε δευτερόλεπτο και πλέον καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε».



Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θετικό πρόσημο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

 


Τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού προφίλ της Ελλάδας καταγράφει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το επιχειρηματικό κλίμα (2023 Investment Climate Statements), σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μία επιθετική επενδυτική και οικονομική μεταρρυθμιστική ατζέντα». 

Η έκθεση καταγράφει την κατάσταση του επενδυτικού κλίματος σε 165 χώρες του κόσμου προκειμένου να βοηθηθούν οι αμερικανικές εταιρίες στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις, μέσω της παροχής επικαιροποιημένων πληροφοριών.

Όσον αφορά τη χώρα μας, η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει από τη δεκαετή οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του πραγματικού της ΑΕΠ κατά 25%. Όπως αναφέρεται, «η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και προσέλκυσε επενδύσεις, περικόπτοντας την γραφειοκρατία, προωθώντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ψηφιοποιώντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτυγχάνοντας μια πιο ταχεία ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Τα ευρήματα της έκθεσης είναι εξίσου ενθαρρυντικά για την πορεία της ανάπτυξης και της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, οι αναλυτές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ,παρατηρούν ότι «η αναλογία μεταξύ του χρέους και του ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε περισσότερο από 20% το 2022 -απεικονίζοντας μία ισχυρή ανάπτυξη, δημοσιονομική προσαρμογή και υψηλότερο πληθωρισμό - και ωφελείται από τα σχετικά χαμηλά επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει με ευκολία το χρέος της για το προβλεπόμενο μέλλον. Οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν το κυβερνητικό χρέος της Ελλάδας, τοποθετώντας το τον Ιανουάριο μία βαθμίδα κάτω από τον επενδυτική βαθμό, ως αποτέλεσμα της βιώσιμης θετικής δημοσιονομικής επίδοσης της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις προβλέψεις της, τον Νοέμβριο του 2022, προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 6% για την ελληνική οικονομία -σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ- και ανάπτυξη 1% για το 2023».

Συνεχίζοντας, η έκθεση επικεντρώνεται στην ουσιαστική αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως ένας ενεργειακός και διπλωματικός κόμβος που συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά μέσω της αμυντικής και στρατηγικές εταιρικής σχέσης, και η Ελλάδα φιλοδοξεί να φέρει τους οικονομικούς δεσμούς σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα. Η Ελλάδα είναι, με αυξανόμενο ρυθμό, πηγή λύσεων - όχι μόνο στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας και της άμυνας, αλλά και στην υψηλής τεχνολογίας καινοτομία, στον τομέα της υγείας, και της πράσινης ενέργειας, βελτιώνοντας τις προοπτικές για ρωμαλέα οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα εδώ και στην ευρύτερη περιοχή».

Η έκθεση αναφέρεται και σε συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσιάζοντας τη σημασία του επενδυτικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2019. Όπως υπογραμμίζεται, «τα τελευταία χρόνια, η Βουλή ενέκρινε δεκάδες νομοσχέδια για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου ενός κρίσιμης σημασίας επενδυτικού νόμου τον Οκτώβριο του 2019, ο οποίος περιέκοψε την γραφειοκρατία, βοήθησε στην μείωση της ανεργίας, και υιοθέτησε τις καλύτερες διεθνείς επενδυτικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των κυβερνητικών υπηρεσιών».

Τέλος, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφονται οι εγγενείς δομικές αδυναμίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, λέγοντας ότι οι επενδυτές παρουσιάζουν ως εμπόδια στις επενδύσεις τις δυσκολίες που υπάρχουν με την γραφειοκρατία και την έλλειψη ταχέων αποφάσεων σε περιπτώσεις δικαστικής διαμάχης. Οι εκθέσεις επιχειρηματικού κλίματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριλαμβάνονται στους Εμπορικούς Οδηγούς ανά χώρα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ προκειμένου οι επενδυτές να έχουν μία ευρύτερη αντίληψη του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις ξένες οικονομίες.


Πηγή



Στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος η Εθνική ανδρών


 

Μεγάλη πρόκριση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου της Φουκουόκα κατάφεραν και πήραν οι παίκτες της Εθνικής ομάδας πόλο ανδρών και έχουν ένα ακόμη εμπόδιο μπροστά τους ώστε να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου!

Η εθνική μας ομάδα πραγματοποίησε μια μεγαλειώδη εμφάνιση στον ημιτελικό με τη Σερβία, την οποία συνέτριψαν με 13-7 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης, εξασφαλίζοντας ήδη ένα μετάλλιο.

Με αυτόν τον τρόπο παίκτες του Θοδωρή Βλάχου πήραν μία άτυπη ρεβάνς για την ήττα στον τελικό του Τόκιο, ενώ εξασφάλισαν παράλληλα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2024.

Αντίπαλος της Εθνικής στον τελικό του Σαββάτου (29/7, 12:00) θα είναι η Ουγγαρία η οποία επικράτησε με 12-11 στον άλλο ημιτελικό .

Η εθνική είχε το απίθανο (για τα δικά της δεδομένα, αλλά και για ματς τέτοιας κρισιμότητας) 6/7 με παίκτη παραπάνω, ενώ οι «πλάβι» τελείωσαν με 3/11. Τρομερή εμφάνιση από όλους τους διεθνείς, MVP αναδείχθηκε ο Μάνος Ζερδεβάς με 12 αποκρούσεις.




Οργή για την αθλιότητα εκδρομέων που άναψα φωτιά για πικ νικ σε δάσος

 



Δεν ήταν μόνο ανεύθυνα προκλητικοί και φαιδροί, είχαν και τσαμπουκά, αφού δεν ήθελαν να σβήσουν την φωτιά.

Η αδιαφορία ενός προκλητικού και ανεύθυνου ζευγαριού εκδρομέων που άναψε φωτιά για μια... ρομαντική βραδιά μέσα σε δάσος στη Βάλια Κάλντα, στην Πίνδο, έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Την ώρα που η Ελλάδα φλέγεται, με τα μέτωπα των πυρκαγιών να μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, κάποιοι ασυνείδητοι, ανεύθυνοι και εγκληματικά γελοίοι θεωρούν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το περιβάλλον γύρω τους.

Σε ανάρτησή του το Σάββατο, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κακούσης περιέγραψε ένα περιστατικό στο οποίο ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφίες ντοκουμέντα, ένα εγκληματικά ανεύθυνο ζευγάρι εκδρομέων αποφάσισε να περάσει ένα ρομαντικό βράδυ στον εθνικό δρυμό στη Βάλια Κάλντα, έστησε τη σκηνή του και άναψε φωτιά.

Ο δημοσιογράφος επενέβη, με τον κατασκηνωτή να αρνείται αρχικά να σβήσει τη φωτιά, φωνάζοντας πως «δεν θα του λέγαμε εμείς τι θα κάνει». Ωστόσο, εκλήθη η Αστυνομία, με το ζευγάρι να οδηγείται στο αυτόφωρο.






«Να σας γνωρίσω έναν νέο φίλο! Τον συναντήσαμε σήμερα, την ώρα που τάιζε τη φωτιά του με ξύλα και ετοιμαζόταν για τη ρομαντική βραδιά: Σκηνές, και φωτιές στην καρδιά της Πίνδου! Και τσαμπουκάς… Μπόλικος τσαμπουκάς και τεστοστερόνη να τρέχουν από τα μπατζάκια!

Του σβήσαμε τη φωτιά με το ζόρι, αδειάζοντας πάνω της όσα μπουκάλια νερού είχαμε και κάτι μπουκάλια με πάγο, γιατί "δεν θα του λέγαμε εμείς τι θα κάνει", οπότε κάναμε μόνοι μας αυτό που έπρεπε να γίνει.

Η ανθρώπινη βλακεία είναι ικανή να ανάψει φωτιές στη μέση των 70.000 στρεμμάτων στη Βάλια Κάλντα!

Στο σημείο δεν υπήρχε σήμα για κινητά ούτε μπορούσε κανείς να καλέσει το 112 (!). Παρ’ όλα αυτά, βρέθηκε τρόπος να κληθούν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Η συνέχεια της ρομαντικής βραδιάς στο αυτόφωρο…

Στο σημείο έφτασε περιπολικό με αστυνομικούς και όχι πυροσβεστικό όχημα με πυροσβέστες, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο!

Για να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία θα έπρεπε οι πυροσβέστες να βρουν τη φωτιά να καίει και, όπως σας είπα, εμείς κάναμε το ''λάθος'' να τη σβήσουμε.

Σε λίγες ημέρες, και αφού το Α.Τ. Κήπων Ζαγορίου συντάξει την αναφορά του, ο πρωταγωνιστής μας θα κληθεί από την Π.Υ. για να πληρώσει ένα πρόστιμο… Αυτά και καλή τύχη...»

Γιωργος Κακούσης
το προηγούμενο Σάββατο

Να σας γνωρίσω έναν νέο φίλο! Τον συναντήσαμε σήμερα την ώρα που τάιζε τη φωτιά του 🔥 με ξύλα και ετοιμαζόταν για τη ρομαντική βραδια:
Σκηνές, ⛺️ και φωτιές
στην καρδια της Πινδου!
Και τσαμπουκας… Μπολικος τσαμπουκας και τεστοστερόνη να τρέχουν από τα μπατζάκια!
Του σβήσαμε τη φωτιά με το ζόρι αδειάζοντας πάνω της όσα μπουκάλια νερού είχαμε και κάτι μπουκάλια με πάγο γιατι «δεν θα του λέγαμε εμείς τι θα κάνει», οπότε κάναμε μόνοι μας αυτό που έπρεπε να γίνει. ...

Δείτε περισσότερα
Μπορεί να είναι εικόνα χώρος κατασκήνωσης, γρασίδι και ομίχλη
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κάμπινγκ
Μπορεί να είναι εικόνα χώρος κατασκήνωσης, ομίχλη και γρασίδι
Μπορεί να είναι εικόνα δρόμος
Μπορεί να είναι εικόνα χώρος κατασκήνωσης


Εισαγγελική έρευνα για τους εμπρησμούς στη Μαγνησία

 


Ενδείξεις εμπρησμών φέρεται να έχουν οι αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές για τις φωτιές που εκδηλώθηκαν προχθές στη Μαγνησία και γι’ αυτό χθες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου παράγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Διερευνώμενα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του εμπρησμού κατ’ εξακολούθηση δασικής ή μη έκτασης, του εμπρησμού με κίνδυνο για ξένα πράγματα, του εμπρησμού με κίνδυνο για άνθρωπο, του εμπρησμού με βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, του εμπρησμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, αφού είχαμε δύο νεκρούς σε Αλμυρό και Αγ. Γεώργιο Φερών.

Η προκαταρκτική ανατέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, ενώ θα συνδράμουν στην διενέργειά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙΠΕ Βόλου και η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός έχει ήδη μιλήσει για εμπρησμούς.

Χθες εξάλλου απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών εγκύκλιος του Αρείου Πάγου για τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την οποία, «ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στον δασικό πλούτο της χώρας), σε κτήρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες, εκτός άλλων, και για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς. Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης κατά το άρθρο 245 παρ. 2 ΚΠΔ, παράλληλα βεβαίως και ανεξάρτητα από τον σχηματισμό των επί μέρους (κατά τόπο) δικογραφιών από τις δικαστικές αρχές και τους ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Π.Σ., να συγκεντρώσετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη τυχόν οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών – μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση – ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού ή για τυχόν τέλεση αδικημάτων του άρθρου 187 παρ. 3 του ΠΚ. Περαιτέρω, όσον αφορά άλλες περιπτώσεις σχετιζόμενες με το σημαντικότητα πρόβλημα των πυρκαγιών, σας εφιστούμε την προσοχή για την εφαρμογή, όσων αναφέρονται στη με αριθμ. 713/2013 εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα να παραγγελθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα και με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρ. 1 του Ν. 2612/1998, να εντείνουν τους ελέγχους και τις έρευνες, που προβλέπονται από τη διάταξη του άρθρου 26 παρ. 2 του Ν. 2800/2000 και να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις και σε χώρους εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων και οι αρμόδιες δασικές αρχές, σύμφωνα με το άρθρ. 18 του Ν. 998/1979 να μεριμνούν για τη συνεχή επιτήρηση των δασικών εκτάσεων και τη φύλαξη από τους κινδύνους πυρκαγιάς».



Βρώμικο σχέδιο εμπρηστών βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στον Υμηττό

 



Βρώμικο σχέδιο εσωτερικών και εξωτερικών εμπρηστών, που κάνουν την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό άλλων.

Χτυπούν όσες περισσότερες περιοχές μπορούν για να κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά, και σε ορισμένες περιπτώσεις στοχευμένα για να υπάρξουν και απώλειες ζωών.

Εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται προς την πλευρά της Ηλιούπολης, κοντά σε σπίτια.

Την είδηση έκανε γνωστή ο τηλεοπτικός σταθμός Open και η αστυνομική συντάκτρια Μίνα Καραμήτρου. 

Οι πυροσβέστες που εντόπισαν τον μηχανισμό κάλεσαν τις Αρχές. 

Ο μηχανισμός θα εξεταστεί για δακτυλικά αποτυπώματα τις επόμενες ώρες. 

Εν τω μεταξύ κλιμάκιο έχει φτάσει στην περιοχή προκειμένου να ερευνήσει το σημείο που βρέθηκε ο μηχανισμός.



Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας για την φωτιά στην Νέα Αγχίαλο

 



Σε ανακοίνωση της αργά το βράδυ της Πέμπτης (27/7), η Πολεμική Αεροπορία περιγράφει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νέα Αγχίαλο :

Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.



Τούρκοι όπως οι Συριζαίοι πανηγυρίζουν για την φωτιά στη Νέα Αγχίαλο – «Έλληνες να καείτε»

 



Συριζαίοι και Τούρκοι χαίρονται με τις φωτιές στην Ελλάδα, και πανηγυρίζουν σε κάθε μορφή τραγωδίας.

Οι Τούρκοι επειδή είναι Τούρκοι ξέχασαν την τραγωδία με τους σεισμούς στην χώρα τους και την αλληλεγγύη της χώρας μας.

Την ώρα που μεγάλοι τουρκικοί λογαριασμοί στο Twitter υποστηρίζαν με fake news πως είναι πιθανό να καίγονται και ελληνικά F-16, οι Τούρκοι εθνικιστές του διαδικτύου στην κυριολεξία πανηγυρίζαν και χαίρονταν.

Μερικά από τα πιο άθλια αισχρά σχόλια των Τούρκων γιατί απλά είναι Τούρκοι και μοιάζουν με Συριζαίους :

«Θα σε κάνει να πληρώσεις για τις βάρκες που βυθίζεις! “Είναι” σε σένα!»

«Έτσι πρέπει να καούν και να εκραγούν όλα τα νησιά που είναι οπλισμένα ενάντια στις συνθήκες»

«Λυπάμαι για τα δάση, όχι για σένα»

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΑΕΙΤΕ»

«δεν στεναχωρηθηκα καθολου..»

«Οι μέρες που θα ξεκινήσει η χρυσή εποχή του Μαχντί του ΡΑΣΟΥΛ, που θα ολοκληρώσει το φως του Αλλάχ, είναι κοντά»

«Η θεία δικαιοσύνη θα εκδηλωθεί, έτσι ενεργείς από πίσω από τον Έλληνα»

«Φύγε έρχονται Τούρκοι»