Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Αποτελέσματα Υπουργικού Συμβουλίου της 25ης Ιουλίου 2023

 



Συνεδρίασε στις 25 Ιουλίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

  1. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Κικίλιας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα κρατικής αρωγής για τους πληγέντες και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Κικίλιας ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις περίπου 400 πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα, τόνισε πως οι αποζημιώσεις και τα προγράμματα κρατικής αρωγής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όσους έχουν υποστεί ζημιές θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς, και τέλος παρουσίασε την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

  1. Η Υπουργός Εσωτερικών κα. Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων εξωτερικού.

Πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο αίρονται όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σκοπός του νομοσχέδιου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος.

Το παρόν αποτελεί νομοσχέδιο με υψηλό συμβολισμό. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τον απανταχού ελληνισμό, προτείνοντας την άρση όλων των περιορισμών που είχαν τεθεί κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο λόγω της συνταγματικής ανάγκης επίτευξης αυξημένης πλειοψηφίας και της επιμονής προς την κατεύθυνση αυτή των κομμάτων της αντιπολίτευσης – περιορισμοί που αποστέρησαν από πολλούς απόδημους τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Τώρα, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει ο εκλογέας εξωτερικού είναι να εγγραφεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τους εκλογείς εξωτερικού χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

  1. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας.

Με το παρόν σχέδιο νόμου υλοποιείται σημαντικό μέρος, περίπου το πενήντα τοις εκατό (50%) των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συνέπειας «λόγων και πράξεων», πρακτική που εφαρμόζεται από το 2019 αδιαλείπτως.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού Δημοσίου, μειώσεις φόρων και οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους. Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ εντός της τετραετίας 2024-2027 και επιπλέον 385 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατ. ευρώ των δανείων του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ μου».

Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προεκλογικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, ρυθμίσεις για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, την επέκταση του καλαθιού του νοικοκυριού έως τις 31.12.2023 και εισάγεται προς ψήφιση συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες που σχετίζονται με ενισχύσεις και λοιπά οικονομικά μέτρα του νομοσχεδίου τα οποία αφορούν το τρέχον έτος, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανάγκες του Υπουργείου Υγείας καθώς και με δαπάνες φορέων του Δημοσίου που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση.

  1. Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και την αντιμετώπιση άλλων επειγόντων ζητημάτων

Άρθρα αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας

Κυρώνονται η από 12.6.2023 Π.Ν.Π. με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» και η από 5.7.2023 Π.Ν.Π. με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 Συντάγματος).

Με τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • προβλέπεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την πληρωμή δαπανών προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19,
  • αναμορφώνεται το πλαίσιο που διέπει την πρόσληψη λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, το οποίο απασχολείται σε φορείς εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, καθώς η (προϊσχύουσα) ετήσια ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για το σύνολο των κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων του επικουρικού προσωπικού αποδείχθηκε δυσλειτουργική, μη ανταποκρινόμενη στις επιτακτικές και συγκεκριμένες, ανά περίπτωση, ανάγκες των φορέων, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι, αν και συγκέντρωναν την υψηλότερη βαθμολογία, να μην προσλαμβάνονται,
  • προβλέπεται η δυνατότητα για τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τον Ε.Ο.Δ.Υ., τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., το Κ.Ε.Θ.Ε.Α., τη Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., τη Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ. Α.Ε. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και για τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, να συμβάλλονται με επαγγελματίες κλάδου «ΔΕ Οδηγών», υπό καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, για την κάλυψη των αναγκών τους και
  • παρατείνεται η θητεία των διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, έως τις 30.9.2023, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμοσθεί το νέο πλαίσιο αξιοκρατικής και ταχείας επιλογής των διοικήσεων που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών αποσκοπούν στην αποσαφήνιση ειδικών ζητημάτων που θέτουν οι διατάξεις του ν. 4804/2021 (Α’ 90) για τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Περαιτέρω, διευθετούνται επείγοντα ζητήματα για τη διασφάλιση απρόσκοπτης δωρεάν μεταφοράς των δικαιούχων μαθητών και την έγκαιρη διενέργεια από τις Περιφέρειες όλων των απαραίτητων ενεργειών σχετικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2023-2024.

  1. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης Θεοχάρης ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/514/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2021/514 (DAC-7). Πρόκειται για μία ακόμη τροποποίηση-επικαιροποίηση της βασικής Οδηγίας 2011/16 για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της φορολογίας.

Η Οδηγία βελτιώνει σε πολλά σημεία τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, θέτοντας τις εξής βασικές καινοτομίες:

  • Η πιο σημαντική καινοτομία είναι ότι επιβάλλει στους διαχειριστές πλατφορμών της συνεργατικής οικονομίας την υποχρέωση συλλογής και διαβίβασης πληροφοριών προς τις φορολογικές αρχές των κρατών-μελών.
  • Δεύτερη καινοτομία είναι η καθιέρωση κοινών ελέγχων. Προβλέπεται ότι φορολογικοί ελεγκτές του ενός κράτους-μέλους μπορούν να διενεργούν ελέγχους σε άλλο κράτος-μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι οι έλεγχοι διενεργούνται από κοινού με τους ελεγκτές του κράτους-μέλους υποδοχής και σύμφωνα με τους κανόνες του κράτους-μέλους υποδοχής.
  • Αντιστοίχως, αυστηροποιούνται οι κανόνες για την τήρηση και κυρίως διατήρηση των δεδομένων που συλλέγονται, ώστε να μην προκύψει ασυμβατότητα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
  • Προβλέπεται υποχρέωση των κρατών-μελών να επιβάλλουν κυρώσεις για τις παραβάσεις των εσωτερικών διατάξεων που έχουν θεσπισθεί βάσει της Οδηγίας.
  1. Η Υπουργός Εσωτερικών κα. Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024 ενόψει της τελικής έγκρισης του ετήσιου προγραμματισμού που διενεργείται σύμφωνα με τον νόμο για το επιτελικό κράτος στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου και της προτεραιότητας που δίνει η Κυβέρνηση στον τομέα της υγείας.
  1. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την επιλογή Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη τα Πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής της 20ης και της 21ης Ιουλίου 2023, τα στοιχεία των ατομικών τους φακέλων και την εν γένει συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας, την επιστημονική συγκρότηση, την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και τα διοικητικά τους προσόντα, σύμφωνα με την εισήγηση, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου την Αρεοπαγίτη, κα. Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα. Γεωργία Αδειλίνη.

  1. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Κικίλιας εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Μετά την ενοποίηση των υπηρεσιών αλλά και των αρμοδιοτήτων που αφορούν θέματα αντιμετώπισης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών αλλά και κρατικής αρωγής για τη στήριξη πληγέντων που διενεργήθηκε με το π.δ. 77/2023, επιδιώκονται η ανασυγκρότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η διεύρυνση του έργου και των αρμοδιοτήτων της προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματικώς τις αρμοδιότητές της και να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα νευραλγικό της ρόλο που αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου