Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Μητσοτάκης για ΟΑΚΑ: Πρώτη φορά γίνεται έλεγχος και κάποιοι μας εγκαλούν



ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε ένα κρεσέντο ανευθυνότητας και γελοιότητας. Και λές καλά ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει νούμερο Κασσελάκη δεν περιμένουμε κάτι άλλο, αλλά το ΠΑΣΟΚ γιατί κοντράρει σε γελοιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση μακριά απο την τοξικότητα; Απαντάμε γιατί δεν μπορεί, έχει ακατάλληλη ηγεσία Νίκου Ανδρουλάκη που δεν τραβάει.

Στο ΟΑΚΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση στο Facebook, σημειώνοντας πως έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, καθώς «προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004» και διερωτάται: «Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Καλημέρα σας! Έχουμε πολλά να πούμε πάλι και σήμερα. Ομολογώ είναι ελάχιστες οι εβδομάδες που δεν έχουμε πολλά τελικά. Ίσως μόνο οι εβδομάδες των γιορτών. Και ναι, δεν είναι όλα τέλεια, δεν γίνονται όλα αμέσως, δεν μπορούμε με ένα μαγικό ραβδί να διορθώσουμε τα πάντα, αλλά ελπίζω ότι όσοι από εσάς διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις, θα ξέρετε πως προσπαθούμε και εργαζόμαστε σκληρά για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά. Με μικρά ή μεγάλα βήματα, όμως πάντα μπροστά.

Στα σχόλια παρατήρησα πως αρκετοί από εσάς εκτιμήσατε την «ανασκόπηση της ανασκόπησης» που έκανα την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε θα τη συνεχίσω. Σήμερα λοιπόν έχουμε: τη στήριξη στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, το νέο σύστημα αξιοκρατικής επιλογής διοικήσεων δημοσίων φορέων, τις 17 νέες Eιδικές Mονάδες Aντιμετώπισης Eγκεφαλικών, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος «Σπίτι μου», τον διπλασιασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού παράλληλης στήριξης στα σχολεία μας, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις νέες ταυτότητες, την υποχρεωτική ανακοίνωση όλων των ανατιμήσεων προϊόντων που κάνουν τα σούπερ μάρκετ, την έναρξη του εμβολιασμού για τη γρίπη, τη μελέτη στατικότητας του ΟΑΚΑ και την παράδοση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου στη Ρόδο.

Ξεκινάω με τη σκέψη μου στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σκληρά από το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Δυστυχώς, χτυπήθηκαν πάλι περιοχές, όπως ο Βόλος και η Βόρεια Εύβοια, μόλις τρεις εβδομάδες από την επέλαση του Daniel.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα δώσει τη μάχη με όλα τα μέσα, θα σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι επλήγησαν. Θα τους βοηθήσουμε να ξαναφτιάξουν -όσο γίνεται πιο γρήγορα και καλύτερα- αυτά τα οποία έχασαν. Θα ξαναφτιάξουμε και τις υποδομές μας, αλλά πιο ανθεκτικές, γιατί η κλιματική κρίση μας δείχνει, με ανησυχητική συχνότητα και αύξουσα ένταση πια, το άγριο πρόσωπό της.

Την περασμένη Τρίτη ανακοινώσαμε ότι 686 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, δρόμους και γέφυρες, για το σιδηροδρομικό δίκτυο και για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στη Θεσσαλία, στη Ροδόπη και στον Έβρο. Μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων θα διατεθούν περισσότερα από 2,25 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Είναι ωστόσο επιβεβλημένο να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα θέματα προσαρμογής στην κλιματική διαταραχή ως προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Λίαν συντόμως θα σας πω και πώς θα το κάνουμε.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί σχεδόν 30.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 4.700 προσωρινές στην πλατφόρμα arogi. Αθροιστικά, μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 36,7 εκ. ευρώ σε 6.648 φυσικά πρόσωπα ως πρώτη αρωγή. Παράλληλα, έχουν γίνει πάνω από 18.000 αυτοψίες και έλεγχοι κτιρίων σε 225 κοινότητες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος και έχει ελεγχθεί ένα μήκος οδικού δικτύου 981 χλμ. Ως προς τα ζητήματα δημόσιας υγείας, ευτυχώς δεν υπάρχει συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, όμως η επιτήρηση είναι συνεχής και θα είμαστε εκεί για όσο χρειαστεί. Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων από τις προσπελάσιμες περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και γίνεται παντού απολύμανση. Υπολείπονται περιοχές σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, όπου ακόμα τα νερά καθιστούν αδύνατη την όποια επιχείρηση. Μόλις καταστεί δυνατόν, θα επέμβουμε και εκεί.

Να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι η κρατική αρωγή πάει χέρι-χέρι με την αλληλεγγύη που δείχνει και ο ιδιωτικός τομέας. Τράπεζες, εφοπλιστές και ΣΕΒ διαθέτουν κοντά 150 εκ. ευρώ ως συνδρομή για τις ανάγκες των πληγέντων. Μακάρι να βρουν μιμητές. Να ξέρουν ότι τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο. Με δωρεά ιδιωτών έχουμε αναθέσει στην ολλανδική εταιρεία HVA -που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεγάλων γεωργικών έργων και στη διαχείριση των υδάτων- να καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης για την πλημμυρισμένη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας. Ολλανδοί επιστήμονες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή και ξεκίνησαν, σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς, τη συλλογή δεδομένων με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου Master Plan που θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Αλλάζω θέμα, για να σας πω για μία μεταρρύθμιση που μας προχωράει ένα βήμα μπροστά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε επεξεργαστεί λοιπόν ένα καινοτόμο σύστημα επιλογής προσώπων με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, που προσαρμόζεται όμως στις ανάγκες κάθε φορέα. Προβλέπει αξιολόγηση βάσει στόχων αλλά και διαδικασία αντικατάστασης όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Σκοπός μας εδώ είναι να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια της ποιότητας διορισμένων διοικήσεων φορέων του Δημοσίου. Γιατί πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε: η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργεί με αξιοκρατία και στοχοθεσία. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.

Αυτή την εβδομάδα επίσης δρομολογήθηκε μία σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση ενός σιωπηρού αλλά εξαιρετικά μεγάλου κινδύνου, που είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία. Αν όμως διαγνωσθούν εγκαίρως, τα εγκεφαλικά επεισόδια ξεπερνιούνται και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά.

Τι κάνουμε γι’ αυτό λοιπόν; Δημιουργούμε ένα δίκτυο 17 Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών σε όλη τη χώρα, που θα βοηθήσει να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Συνεχίζω με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», έναν από τους πυλώνες της στεγαστικής πολιτικής μας που υλοποιεί το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μαζί με τη ΔΥΠΑ, με ωφελούμενους κυρίως τους νέους. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 40.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 πέρασαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου. Θυμίζω ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» απευθύνεται σε νέους και νέες ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κύρια κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Χάρη στην επιδότηση επιτοκίου μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με μηνιαία δόση χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν.

Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιήσουμε και το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν 8.500 φοιτητές. Προς το παρόν στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους με το στεγαστικό σπουδαστικό επίδομα. Και όσοι από τους δικαιούχους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, το Υπουργείο Παιδείας «άνοιξε» πάλι το σύστημα ως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου προκειμένου να μην το χάσουν.

Θα μείνω στον χώρο της εκπαίδευσης, για να σας ενημερώσω ότι διπλασιάζουμε το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών με προσλήψεις 7.300 εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών εντός του επόμενου 15νθημερου, και άλλων 2.700 στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό παράλληλης στήριξης, από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα.

Λοιπόν, για όσους από εσάς στεναχωρηθήκατε με τις ουρές για την παλιά ταυτότητα, ελπίζω αυτή η είδηση να σας δώσει λίγη χαρά. Ίσως ξέρετε ότι την περασμένη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες που εκδίδονται βάσει των κανόνων της Ε.Ε. Και με το «καλημέρα», έχει ήδη δεσμευτεί έως τις 30/11/2023 το 60% των διαθέσιμων ραντεβού! Ειδικά στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των Νομών έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να διπλασιάσει τη διαθεσιμότητα για το προσεχές δίμηνο και να προσθέσει περίπου 50.000 ραντεβού για τον Δεκέμβριο. Έχετε χρόνο, αλλά σε κάθε περίπτωση, θέλω να γνωρίζετε ότι από το 2026 και μετά όλες οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν.

Στον πόλεμο κατά της ακρίβειας τώρα. Έως σήμερα έχουν δοθεί ενισχύσεις συνολικά σε 2.971.754 μοναδικούς δικαιούχους με μέση επιδότηση σωρευτικά 265 ευρώ στο 8μηνο. Την περασμένη εβδομάδα η Eurostat έδειξε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα -έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο- στο 2,4%, ενώ στην Eυρωζώνη είναι σχεδόν διπλάσιος στο 4,3%.

Η νέα είδηση εδώ είναι πως με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η ανακοίνωση των ανατιμήσεων προϊόντων είναι πλέον υποχρεωτική. Όλα τα σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκ. ευρώ είναι υποχρεωμένα να μας κοινοποιούν τις αυξήσεις στις τιμές αγοράς των προϊόντων, που τους ανακοινώνουν οι προμηθευτές τους. Με αυτόν τον τρόπο θα επικεντρώσουμε και θα προτεραιοποιήσουμε τους ελέγχους σε εκείνους τους προμηθευτές που θα προχωρούν σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους. Επίσης, όλα τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει υποχρεωτικά να ανακοινώνουν σε καθημερινή βάση τις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων, ώστε να αναρτώνται στην πλατφόρμα του e-Katanalotis, ενώ και οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν και να δικαιολογούν πλέον τις αυξήσεις που κάνουν. Έτσι εξασφαλίζουμε διαφάνεια στις τιμές, ώστε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να έχει πρόσβαση σε οπωροκηπευτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Μια τρίτη και πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αφορά τα προϊόντα που οι προμηθευτές τους θα προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές στο ράφι για τουλάχιστον 5% και για κατ’ ελάχιστον 6 μήνες. Αυτά θα σηματοδοτούνται με ειδική ταμπέλα που θα τοποθετηθεί κάθετα στα ράφια. Άρα ο καταναλωτής που θα εισέρχεται στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ θα μπορεί με μια ματιά να διακρίνει σε ποια προϊόντα οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε σταθερή μείωση τιμής πέρα και πάνω από τυχόν προσφορές 1+1 ή άλλων εκπτωτικών κουπονιών κλπ.

Είμαστε προσεκτικοί με τη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ ώστε να έχουμε πόρους για κοινωνική πολιτική, όπως είναι ο δωρεάν εμβολιασμός των πολιτών. Και επειδή ενδεχομένως δημιουργήθηκε σύγχυση -ίσως με όχι «αθώα» κίνητρα- διευκρινίζω ότι και φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια είναι δωρεάν.

Τι έχει συμβεί: για πρώτη φορά φέτος έχουμε δύο τύπους εμβολίων -τα συμβατικά και τα νέου τύπου, ενισχυμένα εμβόλια, εξίσου αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν, με ένδειξη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα από τώρα με συνταγή. Υπολογίζουμε πως από τις αρχές Νοεμβρίου όμως, τα συμβατικά θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Για τα δε νέου τύπου εμβόλια θα συνεχίσει να χρειάζεται μεν συνταγογράφηση, αλλά θα είναι δωρεάν το ραντεβού συνταγογράφησης σε όλες τις δημόσιες δομές, πχ στον προσωπικό σας γιατρό ή σε κέντρα υγείας. Αυτό είναι σωστό για τον φορολογούμενο πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά.

Θα περάσω σε ένα θέμα που «άνοιξε» την Παρασκευή και έχει ήδη δημιουργήσει θόρυβο. Αυτό δεν είναι άλλο από το ΟΑΚΑ. Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες.

Και θα κλείσω με ένα «ταξίδι» στη Ρόδο. Αυτή την εβδομάδα, αποδόθηκε στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ο αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου μετά την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης και αποκατάστασής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με χρηματοδότηση 1.350.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για όσους δεν το ξέρουν, πρόκειται για ένα δημοφιλές περιαστικό περιβαλλοντικό πάρκο με μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Έχει αρχαία και παλαιοχριστιανικά κτιριακά λείψανα, ερείπια από την εποχή του Βυζαντίου, της Ιπποτοκρατίας και της Ιταλοκρατίας αλλά και τον ναό του Αγίου Γεωργίου του «Χωστού», του 15ου αιώνα. Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο με 2.500 στρεμματα πυκνού δάσους.

Αυτά για σήμερα, σας ευχαριστώ πολύ που φτάσατε μέχρι το τέλος, και εύχομαι καλό μήνα σε όλες και όλους!»

Kyriakos Mitsotakis
2 ώρες πριν

Καλημέρα σας! Έχουμε πολλά να πούμε πάλι και σήμερα. Ομολογώ είναι ελάχιστες οι εβδομάδες που δεν έχουμε πολλά τελικά. Ίσως μόνο οι εβδομάδες των γιορτών. Και ναι, δεν είναι όλα τέλεια, δεν γίνονται όλα αμέσως, δεν μπορούμε με ένα μαγικό ραβδί να διορθώσουμε τα πάντα, αλλά ελπίζω ότι όσοι από εσάς διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις, θα ξέρετε πως προσπαθούμε και εργαζόμαστε σκληρά για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά. Με μικρά ή μεγάλα βήματα, όμως πάντα μπροστά.

Στα σχόλια παρατ...

Δείτε περισσότερα
1,2 χιλ.
188
121


Πιγκουίνος πηδά σε βάρκα με τουρίστες για να γλιτώσει από φάλαινα.



Ένας πιγκουίνος, πήδηξε πάνω σε μια βάρκα η οποία μετέφερε τουρίστες για να γλιτώσει από τις φάλαινες όρκα που τον κυνηγούσαν.

Ένα βίντεο κατέγραψε τις προσπάθειες του μικρόσωμου ζώου, που επανειλημμένα πηδούσε έξω από το νερό κατά τη διάρκεια της δραματικής καταδίωξης στην Ανταρκτική, καθώς οι ενδιαφερόμενοι τουρίστες το επευφημούσαν.

Στην πρώτη του προσπάθεια να ανέβει στη βάρκα, ο πιγκουίνος πέφτει στα πλαϊνά της και καταλήγει πάλι στο νερό. Λίγο αργότερα καταφέρνει να ανέβει και οι τουρίστες τον βοηθούν, πανηγυρίζοντας παράλληλα.





Νομοσχέδιο για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

 


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Με το εφαρμοστικό του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784 προτεινόμενο νομοσχέδιο, καθορίζονται οι αρμόδιες εθνικές αρχές για την έκδοση εντολών αφαίρεσης και ελέγχου διασυνοριακών εντολών αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου, περιγράφεται η διαδικασία αφαίρεσης,  καθορίζεται η εθνική Αρχή εποπτείας της εφαρμογής των ειδικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάχρησης υπηρεσιών φιλοξενίας για τη δημόσια διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου και οι αρμοδιότητές της, προβλέπεται η τήρηση του μητρώου παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας, καθώς και του αρχείου εντολών αφαίρεσης, αλλά και η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας, η έννομη προστασία αυτών καθώς και οι υποχρεώσεις διαφάνειας προς τις οποίες οφείλουν να συμμορφώνονται τόσο οι εθνικές αρμόδιες αρχές όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας.



Νομοσχέδιο για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

 


Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Με το παρόν νομοσχέδιο δημιουργείται ένα εθνικό δίκτυο 17 μονάδων εγκεφαλικών με 6 κλίνες ανά μονάδα το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για την εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα. Στις μονάδες αυτές θα νοσηλεύονται ετησίως τουλάχιστον 7.500 ασθενείς, με προσδοκώμενο όφελος 150 λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως και 1.275 λιγότερους ασθενείς. 

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια, η βελτίωση της ανεξαρτησίας των ασθενών μετά το εγκεφαλικό και τελικά ο μετριασμός του συναισθηματικού και οικονομικού κόστους για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.



Άτυχη γυναίκα πετάχτηκε μπροστά σε αρματοφόρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα

 


Ηλικιωμένη γυναίκα παρασύρθηκε από αρματοφόρο το πρωί της Κυριακής στον Ωρωπό.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό έλαβε χώρα, όταν η 70χρονη απρόσεκτα επιχείρησε να περάσει τον δρόμο επί της λεωφόρου Αθηνών 15. 

Η γυναίκα τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρματοφόρο συμμετείχε στην άσκηση «Παρμενίων» και, στο πλαίσιο αυτό, πήγαινε να φορτώσει άρματα.

Της στρατιωτικής φάλαγγας προηγείτο η αστυνομία. Είχαν περάσει τρία φορτηγά με άρματα. Στο τέταρτο, το οποίο πήγαινε αργά, με ταχύτητα μόλις 20 χιλιομέτρων, πετάχτηκε μπροστά η άτυχη γυναίκα, προσπαθώντας να διασχίσει κάθετα τον δρόμο.

Το στρατιωτικό όχημα παρέσυρε τη γυναίκα, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.



Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα


 

«Τρομοκρατική επίθεση» χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, κοντά στο τουρκικό κοινοβούλιο το οποίο θα ξεκινούσε αργότερα τις συνεδριάσεις του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του AFP. 

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό στην τουρκική πρωτεύουσα, τραυματίζοντας θανάσιμα 2 αστυνομικούς, ενώ ο καμικάζι αυτοκτονίας και ακόμα ένας δράστης είναι επίσης νεκροί.

Δείτε την στιγμή της έκρηξης: 

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει: «Γύρω στις 09.30, 2 τρομοκράτες μετέβησαν με ελαφρύ επαγγελματικό όχημα μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών και διέπραξαν βομβιστική επίθεση. Ο ένας από τους τρομοκράτες αυτοπυρπολήθηκε και ο άλλος τρομοκράτης εξουδετερώθηκε.

Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, 2 μέλη της αστυνομικής μας δύναμης τραυματίστηκαν ελαφρά. Εύχομαι στους ήρωές μας ταχεία ανάρρωση.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί αδιάκοπα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», είπε.




Ο Κασσελάκης συνεχίζει να ξεφτιλίζεται επιμένει να ζητά από τη ΝΔ την άρση της στήριξης στον Μπέο η οποία δεν δόθηκε ποτέ

 



Δεν έχει τέλος ο καθημερινός εξευτελισμός του Στέφανου Κασσελάκη, που δείχνει στον κόσμο πώς πρέπει να ψηφίζει με σοβαρότητα, για να μην έχει κάθε νούμερο που θέλει να γίνει πολιτικός βήμα χωρίς ουσία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνει ότι του πούνε ειδικά ο ακροαριστερός φασίστας Παύλος Πολάκης που είναι και σύμβουλος του, και επανήλθε σχετικά με την στήριξη της ΝΔ στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο.

Μην έχοντας την επάρκεια να κάνει αντιπολίτευση, βάζει στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να ξέρει τι λέει, επιμένοντας ότι ο Αχιλλέας Μπέος είναι ο εκλεκτός της ΝΔ και με ανάρτηση στο X (πρώην twitter) ανέβασε ένα παλαιότερο δημοσίευμα, από επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή.

Σε αυτό εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνεται στον Αχιλλέα Μπέο λέγοντας «ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος από εσένα», και αυτό γιατί για τους γνωστούς ότι να ΄ναι του ΣΥΡΙΖΑ που έχασαν την εκλογές, και τώρα περιβάλουν τον ανεπαρκή Κασσελάκη, είναι αρκετό για το αφήγημα.

Το νούμερο Κασσελάκης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: «Από το πρωί περιμένω, κ. Μητσοτάκη. Την ευθεία καταδίκη του «καταλληλότερου» γαλάζιου δημάρχου στο να χαστουκίζει, να καταβρέχει και να τραμπουκίζει τους πολίτες του».

Εχθές και μετά τα επεισόδια στον Βόλο με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα Μπέο, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τη ΝΔ να άρει τη στήριξή της στη νέα υποψηφιότητα του δημάρχου της πόλης, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, που δεν έχει γίνει ποτέ.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ καθώς σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι o Στέφανος Κασσελάκης «ζητάει την άρση της στήριξης σε μία υποψηφιότητα που δεν έχει δοθεί ποτέ». Συγκεκριμένα ανάφερε: «Από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται για “αποφόρτιση” ο κ. Κασσελάκης είπε να ασχοληθεί με τη Νέα Δημοκρατία και τον Βόλο συνεχίζοντας την παράδοση των ψεμάτων που μας έχει συνηθίσει το κόμμα του. Προφανώς, γνωρίζει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι υποψηφιότητες τις οποίες ανακοίνωσε ότι στηρίζει η Νέα Δημοκρατία αφορούν τις περιφέρειες καθώς και τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας και σε αυτές φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Μπέος. Ζητάει, δηλαδή, ο κ. Κασσελάκης την άρση της στήριξης σε μια υποψηφιότητα που δεν έχει δοθεί ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται ότι, εκτός από τη δική του εκδοχή μεταπολιτικής, ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί και τη μετα-αλήθεια! Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη κάθε πράξης βίας κατά πολιτών».

Στον Στέφανο Κασσελάκη απάντησε και ο Αχιλλέας Μπέος καθώς τον κάλεσε μαζί με τον σύντροφό του να πάνε στον Βόλο να βοηθήσουν.






ΚΤΗΝΗ στα Χανιά πυροβόλησαν γάτα στον ύπνο της - Αλλεπάληλα τα κρούσματα κακοποίησης ζώων στην περιοχή

 



Πολλά τα περιστατικά κακοποίησης ζώων στα Χανιά, και το ανησυχητικό φαινόμενο δεν έχει τέλος. Το ανησυχητικό είναι επίσης ότι δεν συλλαμβάνονται ποτέ οι δράστες των κακουργημάτων που διαπράττουν σε αθώα ζώα.

Νέα κτηνωδία σημειώθηκε στα Χανιά με θύμα μια γάτα. Άγνωστο ΚΑΘΑΡΜΑ πυροβόλησε την άτυχη γατούλα και την σκότωσε στον ύπνο της.

Όπως επισημαίνει ο φιλοζωικός Σύλλογος «Η Προστασία των Ζώων», η ''Χιονάτη'' δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς ούτε το τελευταίο ζώο που πυροβολούν στα Χανιά, καθώς το τελευταίο διάστημα μόνο στο Αρώνι έχουν σκοτώσει άλλες τρεις γάτες, όπως έχουν κακοποιηθεί και σκυλιά απο ΚΤΗΝΗ που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθερα.

Ο Σύλλογος απευθύνει έκκληση σε όποιον είδε ή γνωρίζει κάτι, να επικοινωνήσει έστω και ανώνυμα για να βοηθήσει να τιμωρηθεί ο ένοχος. «Αν δεν κρίνετε αρκετά σημαντική τη δολοφονία ενός ζώου σκεφτείτε ότι ίσως θα έχετε προλάβει τη δολοφονία ενός ανθρώπου», επισημαίνει ο Σύλλογος σε ανάρτησή του στα social media.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Συλλόγου «Η Προστασία των Ζώων»:

«Η Χιονάτη δεν τα κατάφερε..

Θέλουμε ένα λεπτό από το χρόνο σας. Θέλουμε για λίγο να κοιτάξετε στα μάτια τη Χιονάτη. Αυτή τη στιγμή η Χιονάτη δίνει μάχη για τη ζωή της και σε λίγο δεν θα ζει.

Πυροβολήθηκε. Με όπλο. Χθες το μεσημέρι. Στο Αρώνι Χανίων. Κάντε το εικόνα, μία γάτα πυροβολήθηκε με όπλο μέρα μεσημέρι σε μικρή συνοικία της πόλης μας. Της πόλης που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του το μεσημέρι και πυροβολεί ζώα. Την ώρα του πυροβολισμού η Χιονάτη κοιμόταν, το ξέρουμε από το σημείο που βρέθηκε η σφαίρα. Η Χιονάτη κοιμόταν, κάποιος πέρασε από δίπλα της και απλά την πυροβόλησε. Απλά, γιατί μπορούσε.

Ακόμα και στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα ενάντια στα ζώα, στο σαφάρι και στο κυνήγι, ακόμα και στην πιο βαθιά ζούγκλα, τα ζώα έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να τρέξουν για τη ζωή τους.

«Δεν της δόθηκε καν η δυνατότητα να τρέξει για τη ζωή της...»

Στη Χιονάτη ούτε καν αυτή η δυνατότητα δεν δόθηκε, γι’ αυτό ο πυροβολισμός δεν συνιστά απλά μια αποτρόπαιη πράξη, αλλά αγγίζει τα όρια της βαρβαρότητας.

Η Χιονάτη δεν είναι το πρώτο και ασφαλώς ούτε και το τελευταίο ζώο που πυροβολούν στην πόλη μας. Μόνο στο Αρώνι έχουν σκοτώσει άλλες τρεις γάτες το τελευταίο διάστημα. Όμως αυτή τη γάτα τη γνωρίζαμε καλά. Είχε όνομα και σπίτι και ανθρώπους που την αγαπούσαν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει καταγγελία και ήδη διεξάγεται έρευνα για να βρεθεί ο δράστης ή οι δράστες.

Ποιος θεωρεί διασκέδαση τη δολοφονία ζώων και γιατί;

Ποιος θεωρεί διασκέδαση τη δολοφονία ζώων και γιατί; Ποιος έχει στην κατοχή του όπλα που μοναδικό σκοπό έχουν να σκοτώνουν ανθρώπους και γιατί; Αν πρόκειται για ενήλικο άτομο τότε οι γείτονες βρίσκονται σε κίνδυνο, αυτό δείχνει η επιστημονική έρευνα, εκείνος που σκοτώνει ζώα σε λίγο θα σκοτώσει και ανθρώπους. Τη γυναίκα του πάνω στον καβγά ή το γείτονα για μια θέση πάρκινγκ. Αν πρόκειται για ανήλικο τότε τα πράγματα είναι χειρότερα. Όχι μόνο γιατί ένα παιδί εξελίσσεται σε ψυχοπαθητική προσωπικότητα, αλλά και γιατί η ίδια η οικογένεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο. Μια οικογένεια που τροφοδοτεί τα ανήλικα μέλη της με όπλα και σφαίρες είναι μια οικογένεια που πρέπει επειγόντως να ελεγχθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες για την ικανότητά της να φροντίζει τα παιδιά της.

Είμαστε σίγουροι ότι κάποιοι γνωρίζουν. Η περιοχή και η ώρα που συντελέστηκε το έγκλημα δεν επιτρέπουν την ανωνυμία, η γειτονιά είναι μικρή και η ώρα του χτυπήματος είναι ώρα μεγάλης κίνησης. Παρακαλούμε θερμά, αν έχετε την παραμικρή πληροφορία για το συμβάν, επικοινωνήστε μαζί μας, έστω και ανώνυμα στο petchania.bazaar@gmail.com . Αν δεν κρίνετε αρκετά σημαντική τη δολοφονία ενός ζώου σκεφτείτε ότι ίσως θα έχετε προλάβει τη δολοφονία ενός ανθρώπου.

Κοιτάξτε πάλι στα μάτια τη Χιονάτη και αναρωτηθείτε τι έχουμε κάνει λάθος. Ως κοινότητα, ως κοινωνία και ως είδος».

Η προστασία των ζώων,Χανιά/Chania animal protection
την Πέμπτη

Η Χιονάτη δεν τα κατάφερε..😔
____
Θέλουμε ένα λεπτό από το χρόνο σας. Θέλουμε για λίγο να κοιτάξετε στα μάτια τη Χιονάτη. Αυτή τη στιγμή η Χιονάτη δίνει μάχη για τη ζωή της και σε λίγο δεν θα ζει.

Πυροβολήθηκε. Με όπλο. Χθες το μεσημέρι. Στο Αρώνι Χανίων. Κάντε το εικόνα, μία γάτα πυροβολήθηκε με όπλο μέρα μεσημέρι σε μικρή συνοικία της πόλης μας. Της πόλης που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του το μεσημέρι και πυροβολεί ζώα. Την ώρα του πυροβολισμού η Χιονάτη κοιμόταν, το ξέρ...

See more
May be an image of cat
May be an image of cat


Ένας σοβαρός νεοεκλεγής αρχηγός κόμματος θα ενημερωνόταν δεν θα έκανε διακοπές



Μόνο για αρχηγός κόμματος δεν κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αντίθετα είναι βούτυρο στο ψωμί εκπομπών gossip.

Προπόνηση για τον αυριανό μαραθώνιο έκανε στις Σπέτσες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον σύντροφο του, Τάιλερ Μακμπεθ, αντί να ενημερώνεται και να εγκλιματίζεται.

Αντίθετα με υποβολέα τον ακροαριστερό φασίστα Παύλο Πολάκη, μόλις τελειώσει τις βουτιές του κάνει προκλητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις.




 Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται από προχθές στις Σπέτσες, κάνει τα μπάνια του και θα τρέξει στο Spetses mini marathon.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα συμμετάσχει στο αγώνισμα των 5 χιλιομέτρων που θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή στις 9:30 το πρωί.






ΟΑΚΑ: εισαγγελική παρέμβαση για το στέγαστρο Καλατράβα

 



Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσε το αιφνίδιο κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ εξαιτίας της μη συντήρησης του στεγάστρου Καλατράβα και της στατικότητας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αντώνης Ελευθεριάνος παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας σε βάθος πενταετίας, κατά την οποία μεταξύ άλλων θα εξεταστεί:

ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν

αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι, σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους

γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Μαργαρίτη, ο οποίος θα διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.



Αποθήκη κλεμμένων οχημάτων αποκαλύφθηκε τυχαία μετά από φωτιά σε συνεργείο

 


Η δράση συμμορίας που έκλεβε αυτοκίνητα και στη συνέχεια τα πωλούσε για ανταλλακτικά αποκαλύφθηκε μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε σε συνεργείο στη λεωφόρο Ηρακλείου την περασμένη Πέμπτη.

Τα μέλη της συμμορίας αφού αφαιρούσαν τα αυτοκίνητα τα μετέφεραν σε αποθήκη εταιρείας που δραστηριοποιούταν στην πώληση μεταχειρισμένων εξαρτημάτων, την οποία χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνα».

Εκεί πραγματοποιούσαν την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων και στη συνέχεια αφού αποσπούσαν τα εξαρτήματά τους, τα διέθεταν προς πώληση στην επιχείρηση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων και αφού τα αποσυναρμολογούσαν, διέθεταν προς πώληση τα εξαρτήματα τους σε νομιμοφανή επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στην πώληση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, με σκοπό τον παράνομο πορισμό οικονομικού οφέλους.

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης απογευματινές ώρες της 28-9-2023 στην περιοχή του Ηρακλείου, 2 άτομα, μέλη συμμορίας, ενώ αναζητούνται συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμό από αμέλεια και παράβαση της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, έπειτα από ενημέρωση του Κέντρου της Άμεσης Δράσης σχετικά με πυρκαγιά σε κτήριο στην περιοχή του Ηρακλείου, προστρέξαντες αστυνομικοί εντόπισαν σε υπόγειο χώρο του εν λόγω κτηρίου πλήθος κλεμμένων οχημάτων πινακίδων και ανταλλακτικών και οδήγησαν τους κατηγορούμενους στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειανατολικής Αττικής, η οποία επελήφθη προανακριτικά.

Έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση πληροφοριακών δεδομένων διακριβώθηκε η δράση συμμορίας που διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων από διάφορες περιοχές της Αττικής, τα εξαρτήματα των οποίων μεταπωλούσαν ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά.

Ως προς τον τρόπο δράση τους, τα μέλη της συμμορίας αφού αφαιρούσαν τα αυτοκίνητα τα μετέφεραν σε αποθήκη νομιμοφανούς εταιρίας που δραστηριοποιούταν στην πώληση μεταχειρισμένων εξαρτημάτων, την οποία χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνα».

Εκεί πραγματοποιούσαν την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων και στη συνέχεια αφού αποσπούσαν τα εξαρτήματά τους, τα διέθεταν προς πώληση στην επιχείρηση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.

Σημειώνεται ότι είχαν αναπτύξει υποδομή αποτελούμενη από τεχνογνωσία για:

την αφαίρεση των κλεμμένων οχημάτων, τα οποία φαίνεται να αποσπούσαν με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας,

το εργαστήριο αποσυναρμολόγησής τους και

την ανάπτυξη δικτύου διάθεσης ανταλλακτικών, προκειμένου να μετουσιώνεται το κλοπιμαίο σε οικονομικό όφελος για αυτούς.

Από έρευνα στην αποθήκη της επιχείρησης και στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:





-13- αυτοκίνητα, 10 εκ των οποίων έχουν εξακριβωθεί ως κλεμμένα,

πληθώρα εξαρτημάτων, όπως σκελετοί, πόρτες αυτοκινήτου, κονσόλα, -6- φανάρια,

-3- άδεις κυκλοφορίας αυτοκινήτων,

-2- πινακίδες κυκλοφορίας και

το χρηματικό ποσό των -875- ευρώ.

Εξιχνιάστηκαν -12- κλοπές αυτοκινήτων από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και σύλληψη των έτερων μελών της εγκληματικής ομάδας.



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στη χώρα – 8 συλλήψεις

 


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στη χώρα – 8 συλλήψεις – Εξιχνίαση 44 ληστειών, απατών και κλοπών με παράνομο περιουσιακό όφελος 195.000 ευρώ

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -6- άτομα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός

Κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο, οχήματα, κινητά τηλέφωνα και ρολόγια

 Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κλοπών και απατών με το πρόσχημα υπαλλήλου της ΔΕΗ ή του Δήμου, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 Συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη 6 ατόμων -μεταξύ των οποίων και αστυνομικός-  σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κλοπή, απάτη, ληστεία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος, δωροληψία υπαλλήλου καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων και τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και απατών σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων.

Πιο αναλυτικά, δρώντας σε ολιγομελείς ομάδες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν οικίες που διέμεναν ηλικιωμένα άτομα και υποδυόμενοι τους υπάλληλους της ΔΕΗ ή του Δήμου, εισέρχονταν σε αυτές.

Ακολούθως, με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα έπειθαν τα θύματά τους και κατάφερναν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και τιμαλφή, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε κατάστημα που διατηρεί ένα από τα μέλη.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του «επαγγελματισμού» με τον οποίο δρούσαν ήταν ότι  μεταξύ τους είχαν καθορίσει διακριτούς ρόλους, με επιμερισμό αρμοδιοτήτων στην προσέγγιση των θυμάτων και στην «περιφρούρηση» του πεδίου δράσης, ενώ συνεργός τους που βρισκόταν σε κοντινό σημείο φρόντιζε για την διαφυγή τους με επιχειρησιακό όχημα. 

Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν δυσχερή την ανακάλυψη της παράνομης δράσης τους, ενάλλασσαν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν ώστε να διευκολύνουν τη διαφυγή τους από το σημείο διάπραξης της αξιόποινης πράξης.

 Αναφορικά με τον εμπλεκόμενο αστυνομικό προέκυψε ότι είχε γνώση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούσε χρηματικά ποσά από τα μέλη της, ενώ όπως διαπιστώθηκε, είχε ενημερώσει δράστες της οργάνωσης ότι αναζητούνται, ύστερα από αξιόποινη πράξη που διέπραξαν τον περασμένο Ιούνιο.

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, καθώς και ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. Αγρινίου και Βέροιας, ενώ σε έρευνες που ακολούθησαν σε οικίες καθώς και στο ανωτέρω κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



  •  κυνηγετικό όπλο,
  • -5- οχήματα,
  • πλήθος τιμαλφών και ρολογιών αξίας τουλάχιστον 39.700 ευρώ,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις,
  • 32.500 ευρώ και 7 χρυσές λίρες.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 περιπτώσεις ληστείας, απάτης, κλοπής καθώς και αποπειρών απάτης και κλοπής σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπερνά τα 195.135 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή ενώ οι έρευνες, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους, συνεχίζονται.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) και συγκεκριμένα στον υπερσύνδεσμο https://tinyurl.com/3nyzsayt, είναι διαθέσιμες ειδικές συμβουλές με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.



Στο νερό έπεσε η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra

 


H πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belh@rra που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έπεσε στο νερό, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Γαλλία.

Για την ώρα η μελλοντική φρεγάτα «Κίμων» αποτελείται απλώς από το σκαρί, χωρίς οπλικά συστήματα, αλλά και χωρίς τον «πύργο» στο κέντρο του σκάφους όπου θα είναι το ραντάρ.



Η επίσημη τελετή, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιέν Λεκορνί θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Από την υπογραφή τον Μάρτιο του 2022 έχει περάσει μόλις 1,5 χρόνος. Η σύμβαση αφορά την κατασκευή τριών φρεγατών (συν μία) και την παροχή υποστήριξης και ανταλλακτικών.

Ο «Κίμων» θα ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τους πρώτους μήνες του 2025. Θα ακολουθήσει η ένταξη του «Νέαρχου» και του «Φορμίωνα».






Έκρυψαν την ασθένεια του θείου από τους λοιπούς συγγενείς τον εξαφάνισαν για ένα μήνα για να του φάνε την περιουσία

 


Aπίστευτη φαιδρότητα από δύο νεαρές γυναίκες μικρανιψιές,  που τα ήθελαν όλα δικά τους, και προσπάθησαν να φάνε την περιουσία του θείου τους χωρίς να την μοιραστούν νόμιμα με τους υπόλοιπους συγγενείς και ανήψια του, που είχαν και πρώτο δικαίωμα.

Η μία μικρανιψιά, η μικρότερη που ήταν και αυτή που όπως λένε μάρτυρες που  συνέλαβε το σχέδιο,  ζούσε κοντά στον θείο πρώτο ξάδελφο της γιαγιάς τους.

Η γιαγιά έχει δύο παιδιά, ένα άντρα και μια γυναίκα, και οι δύο νεαρές, είναι κόρες του ενός παιδιού της γιαγιάς, της κόρης που ζει στην Βρετανία γιατί είχε προβλήματα με τον νόμο στην Ελλάδα, με πλαστογραφίες και απάτη που είχε διαπράξει.

Από τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε στην διάθεση μας, αρχηγός της απάτης είναι η μικρότερη εγγονή της γιαγιάς, και μικρανιψιά του εκλιπόντος θείου, που όπως λένε μάρτυρες ζούσε μαζί με την γιαγιά, και πρέπει να το είχε σχεδιάσει από καιρό αλλά τελικά δεν της βγήκε, αφού ανακαλύφθηκε η απάτη. Μόνο καλό παιδί δεν ήταν τελικά όπως ήθελε να δείχνει προς τα έξω λένε μάρτυρες, και υπονόμευε τους πάντες για να έχει την εύνοια της γιαγιάς της και των θείων της όπως λένε άλλοι.

Ο εκλιπών θείος ήταν ένας πολύ αγαπητός άνθρωπος και αγαπούσε όλα του τα ανήψια και τα μικρανίψια. Ζούσε σε σπίτι κάτω από το σπίτι της γιαγιάς των κοριτσιών και ξαδέλφης του, και μαζί με την γιαγιά ζούσε και η μία εγγονή της και μικρανιψιά του θείου, η μικρότερη δράστης.

Η μαμά και κόρη της γιαγιάς, ξαδέλφης του θείου, είχε παρατήσει τις κόρες της από μικρά παιδιά, η μαμά χωρισμένη ήταν απούσα για τα παιδιά της, με το κερασάκι στην τούρτα να έχει και προβλήματα με τον νόμο πριν λίγα χρόνια, κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για απάτη και πλαστογραφία. Η μικρή κόρη, μικραανιψιά και εγγονή, μεγάλωσε με την γιαγιά και τον παππού που έχει πεθάνει, και η μεγάλη κόρη, μικρανιψιά, και εγγονή έμενε στον πατέρα της, ενώ η μητέρα έφυγε στην Μεγάλη Βρετανία πριν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, και ζει μέχρι σήμερα, έχοντας άλλη οικογένεια και μεγαλώνοντας τα παιδιά του νέους της συντρόφου.

Ο εκλιπών θείος παράλληλα είχε πολύ καλές σχέσεις και με τους υπόλοιπους συγγενείς του καθώς και με τον γιό της γιαγιάς και ξαδέλφης του, ανιψιό του, καθώς και με τα παιδιά του γιού του και μικρανίψια. 

Ο θείος είχε σχεδόν καθημερινές επαφές μαζί με την οικογένεια του ανιψιού του, έκανε διακοπές μαζί τους, έτρωγε σπίτι τους και είχαν μια ζεστή σχέση.

Σημαντικό ότι πάντα για οποιοδήποτε θέμα υγείας ο θείος ενημέρωνε τον ανιψιό, και γιό της ξαδέλφης του, και μαζί με τη σύζυγο του τον βοηθούσαν με τις εξετάσεις και τον πρόσεχαν, ως όφειλαν φυσικά επειδή ήταν ανύπαντρος, άτεκνος, ηλικιωμένος και τους είχε εμπιστοσύνη. 

Όπως μας λένε μάρτυρες, καμία σχέση η ζωή του και η κράση του με ηλικιωμένο, ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια.

Κανένας δεν κατάλαβε το σχέδιο των δύο κοριτσιών μικρανιψιών, που όπως φαίνεται το συλλάβανε γρήγορα νομίζοντας ότι κανένας δεν θα τους ανακαλύψει.

Ο θείος το Πάσχα του 2023 αισθάνθηκε αδιαθεσία και γύρισε πίσω στην Αθήνα από το εξοχικό του. Ενημέρωσε τον γιό της ξαδέλφης του και ανιψιό του, όπως έκανε πάντα άλλωστε, καθώς και την σύζυγο του ανιψιού του, και του κανόνισαν να κάνει κάποιες εξετάσεις που δεν έδειξαν κάτι σοβαρό. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να κάνει μαγνητική τομογραφία για να είναι σίγουρος.

Μάιο του 2023, ενημέρωσε τον γιό της ξαδέλφης του, και ανιψιό του ότι εάν οι εξετάσεις της μαγνητικής δείξουν κάτι θα τους ειδοποιήσει, εάν δεν δείξει τίποτα θα φύγει κατευθείαν για το εξοχικό του.

Από τότε εξαφανίστηκε ο θείος, η οικογένεια του γιού της ξαδέλφης του, και ανηιψιός του, πίστεψε ότι όλα ήταν καλά και γύρισε στο εξοχικό. Ένα μήνα μετά λαμβάνει ένα τηλέφωνο ο γιός από τις ανιψιές του και την μητέρα του ενημερώνοντας τον ότι ο θείος πέθανε.

Φυσικά και ζήτησε εξηγήσεις ο γιός από την μητέρα του γιατί δεν ειδοποιήθηκε ότι ο θείος μπήκε μέσα στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα, και γιατί δεν ειδοποιήθηκε ότι τον γύρισαν σπίτι για να πεθάνει για να πάνε αν τον δούνε. Διαμαρτυρήθηκε χωρίς να έχει καταλάβει στην αρχή το γιατί του έκρυψαν το πρόβλημα υγείας του θείου του. Η μητέρα του τα μάσαγε, μία του είπε για να μην τον στεναχωρήσουν, και μετά ότι έγινε ξαφνικά (ένα μήνα ήξεραν και έκρυβαν το πρόβλημα), και άλλες διάφορες δικαιολογίες, βρισκόμενη σε αμηχανία και πανικό, όπως λένε μάρτυρες μιλούσε με την καθοδήγηση των εγγονών κοριτσιών που ήταν δίπλα της και έκαναν τον υποβολέα, αφού την χειραγωγούν εδώ και χρόνια.

Μετά τους τρείς μήνες ο γιός ζήτησε να μάθει τι θα γίνει με την περιουσία του θείου και εκεί ενημερώθηκε ότι ο θείος είχε αφήσει μία γραπτή διαθήκη αφήνοντας όλα του τα υπάρχοντα στις μικρανιψιές, και όχι όπως μέχρι 31.5.2023 θα συνέβαινε και ήταν η πραγματική του βούληση, δηλαδή να πάει η περιουσία σε όλα του τα μικρανίψια.

Η επιθυμία των δύο κοριτσιών ήταν να αφήσουν τους υπόλοιπους έξω. αφήνοντας έξω.

Σύμφωνα με μάρτυρες, φυσικά και δεν υπήρχε καμία περίπτωση νόμιμα να μην συμπεριλάβει ο θείος στην διαθήκη του τον γιό της ξαδέλφης του, η τους γιούς του και μικρανίψια του, γιατί είχαν άριστες σχέσεις και το έλεγε ακόμα και μπροστά σε όλους, πως ότι έχει είναι μοιρασμένα.  

Μάλιστα το 2016 ο ανιψιός του, και γιός της ξαδέλφης του του είχε δώσει και δάνειο για την αποπεράτωση ζημιών στο εξοχικό, χωρίς να τα ζητήσει πίσω, με την υπόσχεση όπως διαβάσαμε στο αποδεικτικό στοιχείο που έχει ο δικηγόρος, ότι το εξοχικό θα είχε δίκαιη μοιρασία.

Η ιστορία βρωμούσε, και μάλιστα πάρα πολύ, οπότε το θέμα ανέλαβε δικηγόρος γιατί υπήρχε εγκληματική δραστηριότητα από τις μικρανιψιές.

Όλα οδηγούσαν σε απάτη και πλαστογραφία, και ο ισχυρισμός αυτός ενισχύθηκε όταν ζητήθηκε η χειρόγραφη διαθήκη από τον γιό της γιαγιάς, ξαδέλφης και μητέρας, εκεί άρχισαν χωρίς ίχνος φόβου, οι απειλές με γραπτά μηνύματα από τις μικρανιψιές, για να κάνει πίσω ο θείος του και ανιψιός του εκπλιπόντος, να μην το ψάξουν γιατί δεν θα του αρέσει αυτό που θα γίνει, και τα οποία δόθηκαν στον δικηγόρο και την δικαιοσύνη. 

Οι μικρανιψιές μόλις ζητήθηκε η διαθήκη από τον δικηγόρο του θείου τους, ανιψιού του εκλιπόντος, και γιού της γιαγιάς τους, τον παραπλάνησαν, ότι δήθεν θα δημοσιεύσουν την διαθήκη, και μετά όπως έχουν δικαίωμα από τον νόμο οι συγγενείς μπορούν να την προσβάλουν. Μέχρι σήμερα όπως ενημερωθήκαμε από τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση, και μετά από 20 ημέρες δεν έχει δημοσιευθεί καμία διαθήκη.

Πρός το παρών ψάχνουν την χειρόγραφη αμφιβόλου γνησιότητας διαθήκη, που ισχυρίζονται οι μικρανιψιές ότι έχουν στα χέρια τους, και είναι βέβαιο ότι η ιστορία θα οδηγηθεί στα δικαστήρια με μηνύσεις και αγωγές, και σοβαρές κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμός κακουργήματος, και το χειρότερο μιλάμε για συγγενείς πρώτου βαθμού, που μπορεί να είναι μπλεγμένη άθελα της και η γιαγιά και ξαδέλφη του εκλιπόντος. 

Οι νεαρές αδίστακτες μικρανιψιές, έπεσαν φαίνεται στην φάκα που οι ίδιες έστησαν, γιατί η απληστία είναι έγκλημα, και όπως λέει ο λαός μας, "όποιος ζητάει τα πολλά χάνει και τα λίγα".


Γιάννης Αθανασίου