Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Δήλωση Νέας Δημοκρατίας για την φορολογική λαίλαπα της κυβέρνησης εναντίον των πολιτών




Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Μέχρι χθες, η Κυβέρνηση "πανηγύριζε" για το γεγονός, ότι πέτυχε τον Σεπτέμβριο υπέρβαση των φορολογικών εσόδων. Σήμερα, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχθεί και να ανακοινώσει ότι οι συνολικές οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, διαμορφώθηκαν πλέον στα 92,8 δις ευρώ, ποσό εφιαλτικό! Οι συνολικές φορολογικές οφειλές των πολιτών ανέρχονται στα 91,5 δις ευρώ! Μόνο το Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν κατά 1,3 δις ευρώ, ενώ οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 400.000, ξεπερνώντας πλέον τους μισούς Έλληνες φορολογούμενους. 

Τι άλλο θέλει η Κυβέρνηση για να καταλάβει ότι η φοροεπιδρομή της, γονατίζει όσους έντιμους φορολογούμενους έμειναν όρθιοι. Το πλεόνασμα που προέρχεται από την συνεχή επιβολή νέων φόρων δεν είναι βιώσιμο.

Οι πολίτες πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους με τρεις τρόπους:

α) Μέσω πιστωτικών καρτών, με τον κίνδυνο κάποιες από αυτές τις οφειλές προς τις τράπεζες να μην μπορέσουν να αποπληρωθούν.

β) Μέσω των αποταμιεύσεων τους. Οι καταθέσεις στις τράπεζες επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 423.000.000 ευρώ το Σεπτέμβριο εν μέσω capital controls. Ένα μεγάλος μέρος αυτών των καταθέσεων εκταμιεύτηκε για να πληρωθούν φορολογικές υποχρεώσεις.

γ) Μέσω συμψηφισμού με τις επιστροφές φόρων.

Είναι φανερό, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συναντηθεί με τη λογική και την πραγματικότητα. Τα δημόσια έσοδα που στηρίζονται μόνο σε μια διαρκή και χωρίς λογική φοροεπιδρομή, δεν συνιστούν βιώσιμη πολιτική σε βάθος χρόνου.

Η καταβολή των φόρων που δεν προκύπτει από την παραγωγή πλούτου και την αύξηση των εσόδων των πολιτών, αλλά από πιστωτικές κάρτες και από αποταμιεύσεις, έχει ημερομηνία λήξεως.

Ημερομηνία λήξεως έχουν και οι αντοχές των Ελλήνων πολιτών, της χώρας και της οικονομίας. Και οι αντοχές αυτές έχουν εξαντληθεί με ευθύνη και επιλογή της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. 

Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, την κρίση». 


Τα εντυπωσιακά άλματα των αλεξιπτωτιστών στην παρέλαση



Έξι μέλη της επίλεκτης ομάδας αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν άλμα στατικού ιμάντα από ελικόπτερο Σινούκ στον Θερμαϊκό.

Εντυπωσιακό είναι το θέαμα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις παρελαύνουν με υπερηφάνεια μπροστά στους επισήμους και του πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης έξι μέλη της επίλεκτης ομάδας αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν άλμα στατικού ιμάντα από ελικόπτερο Σινούκ στον Θερμαϊκό.





Πηγή : enikos.gr


Επιμένει να μην αλλάζει τον νόμο Παππά η κυβέρνηση σαμποτάρωντας την συνεδρίαση της Δευτέρας για το ΕΣΡ




Επιμένει η κυβέρνηση να μην καταργεί τον νόμο Παππά, ο οποίος έχει κριθεί αντισυνταγματικός μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για βελτίωση, με αποτέλεσμα να σαμποτάρει από μόνη της την συγκρότηση του νέου ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση ηττημένη και ντροπιασμένη όρισε για τη Δευτέρα τη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ. κατόπιν παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα που συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αποκλειστικό θέμα το πρόβλημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πιέσει τη ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ ώστε στη συνέχεια να ορίσει η ίδια τους κανόνες του παιχνιδιού, με τη νέα της νομοθετική πρωτοβουλία. Ή να μπορεί να επικαλεστεί ενώπιον της κοινής γνώμης ότι την πολεμούν τα συμφέροντα που θέλουν να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας εκτοξεύει απλά κατηγορίες για να παραπλανήσει ενώ θα μπορούσε να ακυρώσει άμεσα τον αντισυνταγματικό με την βούλα νόμο Παππά και να εκχωρήσει νομοθετικά της αρμοδιότητες στο ΕΣΡ οπότε να γίνει η διαδικασία της εκλογής των νέων μελών ομαλά.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι το παιχνίδι της κυβέρνησης συνεχίζεται σε βάρος της νομιμότητας και του Συντάγματος.


Συνεχίζει το επικίνδυνο παραλήρημα του ο ισλαμιστής σουλτάνος της Τουρκίας



Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα

Προκαλεί ξανά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «θα υπερασπιστούμε και θα προστατέψουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα» κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του.

«Οτιδήποτε συμβαίνει στη περιοχή έχει άμεση σχέση με την Τουρκία. Γυρίσαμε ποτέ στο παρελθόν την πλάτη μας όταν αντιμετώπισαν δυσκολίες οι ομοεθνείς μας στην Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στα Σκόπια, τα αδέλφια μας στην Βοσνία, στην Αλβανία και στο Κόσοβο;» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είπαμε ποτέ πως οι υποθέσεις αυτές είναι εσωτερικές; Μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας; Όπως έχω αναφέρει, άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα και εντελώς διαφορετικά είναι τα σύνορα της καρδιάς μας» σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε «τα αδέρφια μας, που βρίσκονται από την Ευρώπη μέχρι και την Αφρική, από τη Μεσόγειο μέχρι και τις ατελείωτες στέπες της Κεντρικής Ασίας βρίσκονται στα σύνορα της καρδιάς μας. Για εμάς τα Βαλκάνια είναι το ένα μέρος της καρδιάς μας και ο Καύκασος το άλλο μέρος».

«Η έχθρα προς τους ξένους στην Ευρώπη αυξάνεται και εμείς είμαστε οι πρώτοι που αντιδρούμε. Γιατί; Διότι εκεί ζουν 5 εκατομμύρια μας που έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκία. Επιπλέον πρέπει να προσθέσουμε και τα αδέλφια μας από το Τουρκιστάν, το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Είναι ηθική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα τους και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.


Πηγή : euro2day.gr


Πώς αντέδρασαν οι μαθητές όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος του ’40; Οι δάσκαλοι που πανηγύριζαν επειδή θα πάνε στον πόλεμο και η μητέρα που έστειλε 4 παιδιά στο μέτωπο. «Δεν βρέθηκε μια μάνα να πει: πού πάνε τα παιδιά μας»...




Την 28η Οκτωβρίου 1940 τη γνωρίζουμε κατά κύριο λόγο μέσα από βαρετά σχολικά βιβλία, ανούσιες εορτές, άχρωμα κυβερνητικά έγγραφα και επιτηδευμένα κείμενα. Έτσι όμως η ιστορία δεν εντυπώνεται στη μνήμη και δεν χαράσσεται στην καρδιά. Αναζητήσαμε λοιπόν τους μαθητές εκείνης της περιόδου οι οποίοι μας μίλησαν για μια… πραγματική γιορτή.  Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Στις 28 Οκτωβρίου το πρωί σήμαναν οι σειρήνες. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει. Φόρεσα τη στολή της ΕΟΝ και πήγα στη Λέσχη των Σκαπανέων στη λεωφόρο Κηφισίας. Εκεί ακούσαμε από το ραδιόφωνο την κήρυξη του πολέμου. Συγκεντρωθήκαμε μερικοί και κατεβήκαμε στο κέντρο της Αθήνας όπου ήδη διαδήλωναν χιλιάδες άνθρωποι. Επιτεθήκαμε και καταστρέψαμε τα γραφεία της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Αl Litoria. Ακόμη έχω ένα μπλοκ εισιτηρίων ως ενθύμιο. Μετά συγκεντρωθήκαμε χιλιάδες κόσμος στην οδό Σταδίου. Από κάποιο μπαλκόνι βγήκε και μας μίλησε ο Μεταξάς. Τραγουδούσαμε εμβατήρια και ζητωκραυγάζαμε συνεχώς. Έκλεισε ο λαιμός μου για μια εβδομάδα....

Ο ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Συμμετείχε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που ξέσπασαν στην Αθήνα με την κήρυξη του πολέμου.... 

Δημήτριος Μπίκος. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά εκείνη την ημέρα. Ήμουν μαθητής στη β΄ τάξη του Γυμνασίου στην Κυπαρισσία. Οι καθηγητές μας ενημέρωσαν για την κήρυξη του πολέμου και μας έδιωξαν από το σχολείο. Στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι μου έβλεπα έκδηλη τη χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων που πήγαιναν να πολεμήσουν. Μου έκανε φοβερή εντύπωση. Δεν βρέθηκε μια μάνα να πει: «πού πάνε τα παιδιά μας;» όπως συμβαίνει τώρα. 

Δημήτριος Παπαδόπουλος. Ο πόλεμος με βρήκε μαθητή Γυμνασίου στο χωριό Τοξότες Ξάνθης. Ο πατέρας μου Νικόλαος ήταν πρόεδρος της κοινότητας. Διαθέταμε ένα κοινοτικό ραδιόφωνο, το οποίο ήταν τοποθετημένο σε ένα εστιατόριο. Απ’ εκεί συνδεόταν με μεγάφωνο στην πλατεία του χωριού. Απ’ εκείνο το ραδιόφωνο μάθαμε για τον πόλεμο. Εγώ και οι συμμαθητές μου, ως νέοι τότε, διακατεχόμεθα από μια θετική σκέψη. Πιστεύαμε ότι θα νικήσουμε. 

Στάθης Τουρνάκης. Το 1940 κατοικούσα στην πλατεία Αμερικής στην οδό Αγίου Μελετίου και Δροσοπούλου. Ήμουν μαθητής στην δ΄ τάξη του Γυμνασίου. Η 28η Οκτωβρίου ήταν πάρα πολύ μεγάλη ημέρα για εμένα. Πήρα πολύ χαρά εκείνη την ημέρα. Επρόκειτο να γράψουμε διαγώνισμα Λατινικών και είχα μεγάλη αγωνία καθώς δεν είχα διαβάσει τίποτα. Κατά τις 07.00 το πρωί ακούστηκαν οι σειρήνες. Σχεδόν ταυτόχρονα μια λέξη κυριάρχησε στον αέρα: «πόλεμος». Πήγαμε στο σχολείο και μας έδιωξαν. Το γλίτωσα το διαγώνισμα. Αρχίσαμε να τρέχουμε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας ανεμίζοντας σημαίες. Όλος ο κόσμος ήταν χαρούμενος λες και γινόταν γιορτή και όχι πόλεμος. Δεν ξέρω πως το είχαμε πάρει, αλλά υπήρχε μια βεβαιότητα για τη νίκη. 

Ιωάννης Αντωνακέας. Το καλοκαίρι του 1940 έδινα εξετάσεις για να προβιβαστώ από την γ΄ τάξη του Γυμνασίου στην δ’. Θυμάμαι ότι γράφαμε ένα διαγώνισμα και κάποια στιγμή ο επιβλέπων καθηγητής μας είπε: «Σήμερα εσείς γράφετε διαγώνισμα. Για κοιτάξτε αύριο τι κάνω εγώ;». Μας έδειξε μια ταυτότητα στη φωτογραφία της οποίας φορούσε τη στολή του έφεδρου ανθυπολοχαγού. «Θα παρουσιαστώ στον στρατό αύριο!» μας είπε με υπερηφάνεια και χαρά. Του είχε σταλεί ατομική πρόσκληση. Είχαμε ακούσει ότι καλούντο κλάσεις εφέδρων με ατομικές προσκλήσεις και αυτό το γεγονός επιβεβαίωνε τις φήμες και ενίσχυε την πεποίθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά… Την θυμάμαι την ημέρα εκείνη. Εκείνη την εποχή τα σχολεία λειτουργούσαν και τα Σάββατα μέχρι το μεσημέρι. Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου όμως δεν είχαμε μάθημα λόγω της εορτής της σημαίας. Έτσι είχαμε αργία από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Εγώ είχα παραμελήσει τα μαθήματά μου μέχρι την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να ξυπνήσω την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στις 06.00 για να γράψω τις ασκήσεις των αρχαίων ελληνικών.... 

Ο Ιωάννης Αντωνακέας. Του αποτυπώθηκε στο μυαλό το σύνθημα «ζήτω ο πόλεμος»... 

Την στιγμή που έγραφα, πρέπει να ήταν λίγο πριν τις 07.00, ακούστηκαν οι σειρήνες. Εν τω μεταξύ, ξύπνησαν και οι δικοί μου. Ανοίξαμε αμέσως το ραδιόφωνο, όμως το πρόγραμμα δεν είχε αρχίσει ακόμη. Ο πατέρας μου είπε: «Δεν πας κάτω να δεις τι συμβαίνει;». Το σπίτι μας τότε ήταν σε μια δεύτερη παράλληλη οδό με τη Πατησίων. Στον δρόμο συνάντησα έναν άνθρωπο και τον ρώτησα τι συμβαίνει. «Πόλεμος» μου λέει. «Τι πόλεμος;» ξαναρωτώ. Τότε με μεγάλη δόση υπερβολής μου είπε: «Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Σερβία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ιταλία». Φθάνοντας στην Πατησίων είδα κόσμο συγκεντρωμένο σε ένα καφενείο. 

Πλησίασα και είδα να διαβάζουν μια προκήρυξη γενικής επιστράτευσης, η οποία ήταν κολλημένη έξω από το καφενείο. Επέστρεψα σπίτι για να ενημερώσω τους γονείς μου…. 
Ο πατέρας μου ήταν ενθουσιασμένος. Ευελπιστούσε ότι θα τον καλούσαν στον στρατό. Δεν κλήθηκε όμως, καθώς ήταν σχετικά μεγάλος σε ηλικία. Εκείνη την ημέρα εγώ δεν πήγα σχολείο. Οι συμμαθητές μου όμως που πήγαν, μου διηγήθηκαν τι έγινε. Συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο και ένας καθηγητής τους ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παρέμεναν κλειστά μέχρι νεωτέρας διαταγής. Εγώ κατέβηκα στην Ομόνοια και από εκεί κατευθύνθηκα στο Σύνταγμα. Πέρασα και από τα γραφεία της Αl Litoria. Οργισμένοι πολίτες είχαν σπάσει τις τζαμαρίες και είχαν πετάξει τα έπιπλα από τα παράθυρα. Το κέντρο της πόλης δονείτο από διαδηλώσεις υπέρ του πολέμου. Ακούγονταν πολλά συνθήματα, εκείνο όμως που μου αποτυπώθηκε στο μυαλό ήταν το παράδοξο σύνθημα: «Ζήτω ο πόλεμος». 

Ελένη Φραγκιά. 
Πριν τον πόλεμο ήμουν υπεύθυνη του 4ου τομέως της ΕΟΝ στην Καστέλα. Μας είχαν δώσει ένα γράμμα με την εντολή να μην το ανοίξουμε παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου. Όταν χτύπησαν οι σειρήνες η μάνα μου ένιωσε το σαγόνι της να χτυπά ασυναίσθητα από την αγωνία. Ο αδελφός μου, ο οποίος ήταν επίσης στην ΕΟΝ, θυμήθηκε το γράμμα. Το άνοιξε και έφυγε αμέσως, αφήνοντας τη μάνα μας να χτυπιέται. Το δικό μου γράμμα ανέφερε πως έπρεπε να παρουσιαστώ στο β΄ Γραφείο Αρρένων για αντικατάσταση προσωπικού. Βγήκα στον δρόμο. Ο κόσμος ήταν πολύ ανήσυχος. Τότε έγινα μάρτυρας ενός αξέχαστου περιστατικού. 

Μια μάνα είχε τέσσερα παλικάρια. Είχαν κληθεί όλα στον στρατό. Ένα ένα έβγαινε από την εξώπορτα. Εκείνη τα σταύρωνε από το μπαλκόνι, μάζευε τα δάκρυά της και έμπαινε πάλι μέσα να ετοιμάσει το επόμενο....

Στρατεύσιμοι αναχωρούν για το μέτωπο. Τους αποχαιρετούν οι οικείοι τους, μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά...

Αθανάσιος Γιαννόπουλος. 
Πρωί πρωί της 28ης Οκτωβρίου στις 06.00 μας ξύπνησαν οι σειρήνες. Επρόκειτο για πολεμικές σειρήνες συναγερμού με τον συνθηματικό ήχο: «Όλοι στα καταφύγια». Όταν η σειρήνα χτυπούσε για τα καταφύγια έκανε χαρακτηριστικό ήχο, σε σχέση με εκείνον που ανήγγειλε το πέρας του κινδύνου. 
Εμείς όμως αντί για τα καταφύγια ξεχυθήκαμε στους δρόμους να δούμε τι συμβαίνει. Μάθαμε από αστυνομικούς, που περιφέρονταν με ποδήλατα, ότι η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο και πως ιταλικά στρατεύματα επιτίθονταν στην Πίνδο. Ταυτόχρονα το ραδιόφωνο άρχισε να μεταδίδει τις ειδήσεις και να κυκλοφορούν ορισμένα έκτακτα φύλλα εφημερίδων. 
Ο κόσμος, παρ’ όλες τις παραινέσεις και τις νουθεσίες των αστυνομικών και κάποιων παλαιών στρατιωτικών, δεν πήγαινε στα καταφύγια. 
Άλλωστε δεν υπήρχαν και καταφύγια. Δεν πήγαινε καν στα σπίτια του. Ήταν ένα παραλήρημα ενθουσιασμού, ένα πανηγύρι μπορώ να πω. Εκείνη την ημέρα γλεντήσαμε όλοι. Χορεύαμε στους δρόμους. Δεν είχες την αίσθηση ότι είχε ξεσπάσει πόλεμος. Νόμιζες ότι συμμετείχες σε ένα μεγάλο πανηγύρι. Τόσο ριζωμένη είχαμε μέσα στην ψυχή μας την εθνική συνείδηση. Ο πόλεμος του 1940 για εμάς ήταν μια μεγάλη γιορτή. 
Μια ώρα περίπου αργότερα εμφανίστηκε ένα σμήνος ιταλικών αεροπλάνων πάνω από την πρωτεύουσα, σε πολύ μεγάλο ύψος όμως. Άρχισαν τα αντιαεροπορικά να βαράνε από κάτω. Εκεί τότε έγινε ο μεγάλος πανζουρλισμός, πραγματικό γλέντι. Αντί να τρέξουμε στα καταφύγια, ανεβήκαμε στις ταράτσες για να παρακολουθήσουμε τη μονομαχία αντιαεροπορικών-αεροπλάνων. Αψηφούσαμε τα θραύσματα από τα αντιαεροπορικά βλήματα που έσκαγαν στον αέρα και τον κίνδυνο από πιθανό ιταλικό βομβαρδισμό… Εμείς την 28η Οκτωβρίου δεν κρυφθήκαμε, δεν τρέξαμε στα μπακάλικα να τα αδειάσουμε. Που να συγκρίνω εκείνη την ημέρα με το Κυπριακό, το 1974, που έτρεξαν όλοι στα super market και δεν άφησαν ούτε τους ποντικούς από τις αποθήκες. 

Συνεντεύξεις: Νίκος Γιαννόπουλος, ιστορικός 
Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πόσο αλήθεια γνωρίζουμε το 40; του Νίκου Γιαννόπουλου
 Εκδόσεις Historical Quest... 


Πηγή : mixanitouxronou.gr


Προκλητική δήλωση κατά των δικαστών από τον Λ. Κρέτσο χαρακτηρίζοντας "ριφιφί" την απόφαση





Διαβάζουμε στο cnn.gr για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Λ. Κρέτσου και αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχουν και δεν θα βάλουν μυαλό στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αντιτάσσεται στο καθεστώς είναι εχθρός τους.

Τις κατηγορίες που από χθες εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά των δικαστών του ΣτΕ επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, λέγοντας πως οι ίδιοι δικαστές έχουν πάρει κατά καιρούς αποφάσεις που ήταν αντίθετες με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, καθώς έκριναν συνταγματικά τα μνημόνια και το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα περισσότερο χαρακτήρισε "ριφιφί" την απόφαση λέγοντας πως έτσι αφαιρείται ένα σημαντικό ποσό από τα κρατικά ταμεία, το οποίο θα διοχετευόταν για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

«Δυστυχώς η χθεσινή απόφαση μας έφερε πίσω στο καθεστώς ανομίας και παρανομίας. Εμείς κάναμε το σωστό και λειτουργήσαμε έτσι όπως αισθανόμαστε» ανέφερε ο κ. Κρέτσος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες «ασκήθηκε μιντιακή τρομοκρατία στους δικαστές».

«Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ. Η χθεσινή απόφαση είναι και κατά μία έννοια ένα ριφιφί. Παίρνουν τα χρήματα από αυτούς που έχουν ανάγκη και τα δίνουν στους έχοντες» υπογράμμισε.

«Όλη αυτή η διαδικασία στέλνει ένα καθαρό σήμα ότι οι ισχυροί θα περνάνε από το ταμείο. Σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα,για όλες τις αγορές έχει γίνει μία δημοπρασία. Το κράτος δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα για την τηλεόραση» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Κρέτσος υποστήριξε ότι ο νόμος Παππά είναι «ο πιο φιλικός νόμος για το ΕΣΡ που έχει παραχθεί ποτέ στη χώρα» και τόνισε την ανάγκη για άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ.

Κάνοντας λόγο για μία «μάχη αξιών» για την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση – γέφυρα θα αφορά καθαρά το χρονικό διάστημα μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

«Το κράτος είχε τρεις επιλογές. Πρώτον, να ρίξει μαύρο στα κανάλια που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια. Δεύτερον, να μην γίνει τίποτα και να συνεχίσουν ως έχουν και να υπάρχει μία αίσθηση αδικίας σε μία δύσκολη εποχή για τους Έλληνες. Η Τρίτη επιλογή, την οποία εμείς προτείνουμε είναι η λύση του ‘ο τζάμπας πέθανε’. Δηλαδή, να χορηγηθεί μία προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας, με ένα αντίτιμο που θα είναι εύλογο, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ» ανέφερε ο κ. Κρέτσος.


Ακόμα 340.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη μέσα σε ένα μήνα




Στα 9 δισ. τα απλήρωτα «νέα χρέη» μόνον από φόρους του 2017 - Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, «παλαιές»  και «νέες» μαζί,  ξεπέρασαν τα 92,75 δισ.  - «Ασφυξία» στους φορολογούμενους

Να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που προκαλεί η άγρια υπερφορολόγηση, καλείται πλέον η κυβέρνηση, καθώς καθημερινά πλέον προστίθενται στρατιές οφειλετών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη της εφορίας.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:

- Μέσα σε έναν μόνο μήνα, τον Σεπτέμβριο, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ. Από 7,755 δισ. που είχαν φτάσει τον Αύγουστο, αυξήθηκαν στα 9,035 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Ως «νέο ληξιπρόθεσμο χρέος» ορίζεται το ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργείται μέσα στο τρέχον έτος. Ωστόσο εμφανίζεται στα συγκεκριμένα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΓΓΔΕ με ένα μήνα καθυστέρηση (άρα δεν έχουν «πιαστεί» ακόμα όσοι άφησαν απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που συνεισπράχθηκαν τον Σεπτέμβριο). Αυτό σημαίνει επίσης ότι σε 9 μήνες (Δεκέμβριος 2015-Αύγουστος 2016) παρέμεναν απλήρωτα κατά μέσο όσο 1 δισ. ευρώ μηνιαίως από τρέχοντες φόρους.

- Την ίδια στιγμή, τον μήνα Σεπτέμβριο, τα «παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη», δηλαδή αυτά που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα ήδη πριν το 2016,  ανήλθαν σε 82,418 δισ. ευρώ. Σε έναν μήνα τα παλαιά χρέη μειώθηκαν κατά μόλις 178 εκατ. ευρώ (έναντι 82,596 που ήταν τον Αύγουστο) και κατά 2,054 δισ. σε σχέση με τις αρχές του έτους (τότε ήταν 84,472 δισ. ευρώ).

- Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, «παλαιές»  και «νέες» μαζί,  ξεπέρασαν τα 92,75 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει από την αρχή του χρόνου 2 δισ. από «παλαιά» χρέη και άλλα 1,54 δισ. από τα «νέα χρέη».

Υπάρχει όμως μια ποιοτική διαφορά, που δείχνει το πρόβλημα που δημιουργεί το «κυνήγι» παλαιών χρεών, ενώ δημιουργούνται πολλαπλάσια νέα κάθε μήνα: τα παλαιά χρέη χρονολογούνται από δεκαετίες και απαιτούν πολύ περισσότερο κόπο και χρόνο να εισπραχθούν από την εφορία, ενώ όσο «παλαιώνουν» μειώνεται και το ποσοστό εισπραξιμότητος που μπορεί να επιτύχει το δημόσιο. Αντιθέτως από τα νέα χρέη, που είναι «φρέσκα» και οι οφειλέτες «ζωντανοί», έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας να τα εισπράξει (με τηλεφωνήματα υπενθύμισης κλπ).  Και αυτό αποδεικνύεται και από τα ίδια στοιχεία που δείχνουν πως ενώ τον Σεπτέμβριο έμειναν απλήρωτα νέα χρέη  10,340 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή το δημόσιο βρήκε τρόπο να εισπράξει 1,3 δισ. και να τα μειώσει τελικά στα 9,035 δισ. ευρώ. Εισέπραξε δηλαδή σε 1 μήνα 1,35 δισ. «νέα χρέη», ενώ χρειάστηκε 9 μήνες για να εισπράξει 2 δισ. από τα παλαιά χρέη.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των μέτρων υπερφορολόγησης των πολιτών;
- ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων  με ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο έφτασε σε 4.374.475 έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο. Δηλαδή 1 στους 2 οφειλέτες εμφανίζονται με χρέη στην εφορία. Περισσότεροι από 340.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα στον κατάλογο των οφειλετών  στην εφορία, χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους .

- οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο. Θεωρητικά δηλαδή, ένας στους πέντε φορολογούμενους βρίσκεται πλέον εκτεθειμένος σε κατασχέσεις

- οι οφειλέτες στους οποίους  τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947  έναντι 774.321 τον Αύγουστο. Περίπου ένας στους δέκα εμφανίζεται έτσι να έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης παρόλα αυτά, δεν παύει να προκαλεί εντύπωση πως παρά τα σχεδόν 3,5 δισ. που εισέπραξε το δημόσιο από απλήρωτα χρέη (παλαιά και νέα), τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται να έχουν πληρώσει -και με το παραπάνω μάλιστα- και τους τρέχοντες φόρους που ανέμενε το δημόσιο από ΕΝΦΙΑ και β΄δόση φόρου εισοδήματος. Πώς γίνεται να πληρώνουν οι φορολογούμενοι και παλαιά χρέη, και νέα χρέη, αλλά και τους τρέχοντες φόρους Σεπτεμβρίου, είναι κάτι που δεν μπορούν εύκολα να εξηγήσουν ούτε καν στο υπουργείο Οικονομικών. Ίσως η απάντηση να κρύβεται στην λέξη "συμψηφισμοί" φόρων που είχαν βεβαιωθεί προκαταβολικά, ενώ στη συνέχεια αποδείχθηκε πως τα εισοδήματα ήταν χαμηλότερα και πιστώθηκαν οι επιστροφές τους, χωρίς να χρειαστεί ούτε το Κράτος, ούτε οι πολίτες να βάλουν το χέρι να τα πληρώσουν.



Σταϊκούρας: Η φοροεπιδρομή γονατίζει όσους φορολογούμενους έμειναν όρθιοι

Σχετικά με τα στοιχεία αυτά, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Μέχρι χθες, η Κυβέρνηση "πανηγύριζε" για το γεγονός, ότι πέτυχε τον Σεπτέμβριο υπέρβαση των φορολογικών εσόδων. Σήμερα, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχθεί και να ανακοινώσει ότι οι συνολικές οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, διαμορφώθηκαν πλέον στα 92,8 δις ευρώ, ποσό εφιαλτικό! Οι συνολικές φορολογικές οφειλές των πολιτών ανέρχονται στα 91,5 δις ευρώ! Μόνο το Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν κατά 1,3 δις ευρώ, ενώ οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 400.000, ξεπερνώντας πλέον τους μισούς Έλληνες φορολογούμενους. 

Τι άλλο θέλει η Κυβέρνηση για να καταλάβει ότι η φοροεπιδρομή της, γονατίζει όσους έντιμους φορολογούμενους έμειναν όρθιοι. Το πλεόνασμα που προέρχεται από την συνεχή επιβολή νέων φόρων δεν είναι βιώσιμο.

Οι πολίτες πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους με τρεις τρόπους:
α) Μέσω πιστωτικών καρτών, με τον κίνδυνο κάποιες από αυτές τις οφειλές προς τις τράπεζες να μην μπορέσουν να αποπληρωθούν.

β) Μέσω των αποταμιεύσεων τους. Οι καταθέσεις στις τράπεζες επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 423.000.000 ευρώ το Σεπτέμβριο εν μέσω capital controls. Ένα μεγάλος μέρος αυτών των καταθέσεων εκταμιεύτηκε για να πληρωθούν φορολογικές υποχρεώσεις.

γ) Μέσω συμψηφισμού με τις επιστροφές φόρων.
Είναι φανερό, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συναντηθεί με τη λογική και την πραγματικότητα. Τα δημόσια έσοδα που στηρίζονται μόνο σε μια διαρκή και χωρίς λογική φοροεπιδρομή, δεν συνιστούν βιώσιμη πολιτική σε βάθος χρόνου.

Η καταβολή των φόρων που δεν προκύπτει από την παραγωγή πλούτου και την αύξηση των εσόδων των πολιτών, αλλά από πιστωτικές κάρτες και από αποταμιεύσεις, έχει ημερομηνία λήξεως.

Ημερομηνία λήξεως έχουν και οι αντοχές των Ελλήνων πολιτών, της χώρας και της οικονομίας. Και οι αντοχές αυτές έχουν εξαντληθεί με ευθύνη και επιλογή της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. 

Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, την κρίση».


Πηγή : protothema.gr


Ο Λευκός Οίκος βάζει πάγο στο Μαξίμου: Ο Ομπάμα δεν θα συζητήσει για το χρέος



Με δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Τζος Ερνεστ, λίγες μόλις ώρες μετά την έκδοση του φιλόδοξου non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, η αμερικανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι σκοπός της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα δεν είναι η παρέμβαση στο θέμα του χρέους ή στην συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Λευκού Οίκου, ο κ. Ερνεστ δέχθηκε την εξής ερώτηση: «Θα βρίσκεται στο τραπέζι ων συζητήσεων η απομείωση του χρέους; Και δεδομένης της ιστορικής σημασίας της επίσκεψης, τι θα σημάνει αυτό για τις μελλοντικές σχέσεις Ουάσιγκτον - Αθήνας;».

Η απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανού προέδρου ήταν: «Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπραγματευτεί κάποιον νέο διακανονισμό (financial arrangement) μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. 

» Αυτό που θα ανέμενα είναι πως ο πρόεδρος θα αφιερώσει κάποιο χρόνο για να επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί να κάνει. 

» Επιπλέον, θα την παροτρύνει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι ευεργετικές για την μακροχρόνια οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα αποτελέσει με βεβαιότητα ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο πρόεδρος.

» Σε ό,τι αφορά την μακροχρόνια σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, προφανώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελληνοαμερικανών εδώ στις ΗΠΑ. Και αυτοί ενδιαφέρονται να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.

» Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και για τουρισμό, και απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Νομίζω ότι είναι μια ένδειξη βαθιών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Και υπάρχει μια σημαντική οικονομική σχέση, επίσης. Και ο πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά, καθώς κάνει το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα για πρώτη φορά ως πρόεδρος».



Πηγή : tanea.gr


Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι



Ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 12:00, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με αποκορύφωμα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας : «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο».

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης επιδιώκει θα συζητήσει με τον κ. Παυλόπουλο τις πρόσφατες εξελίξεις και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ενώ αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των εκλογών, θέτοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ των ευθυνών του.