Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Τι ισχύει με τα τέλη κυκλοφορίας μετά την 1η Μαρτίου - Ο ρυπαίνων ...πληρώνει


Οι αλλαγές που θα προκαλέσει το νέο πρότυπο μέτρησης εκπομπών CO2 επηρεάζουν τα Τέλη Κυκλοφορίας, όπως και το Τέλος Ταξινόμησης. Έτσι, αν το οικονομικό επιτελείο δεν αναπροσαρμόσει τους συντελεστές, η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες θα ήταν πολύ υψηλή.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι δύο και αφορούν στην αύξηση των ορίων των εκπομπών ρύπων που αλλάζουν οι συντελεστές κατά 10% ή 20%.

Ειδικότερα σύμφωνα με το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει αύξηση 10% στα όρια των CO2 και τα Τέλη Κυκλοφορίας διαμορφώνονται:

0-99 γρ. CO2 – Μηδενικό κόστος

100-110 – 0,9 ευρώ/γραμμάριο

111 – 132 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο

133 – 152 – 1,2 ευρώ / γραμμάριο

153 – 176 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο

177 – 198 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο

199 – 220 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο

221 – 275 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο

276 και άνω – 3,72 ευρώ / γραμμάριο

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει αύξηση 20% στα όρια των CO2 και τα Τέλη Κυκλοφορίας διαμορφώνονται:

0-108 γρ. CO2 – Μηδενικό κόστος

109-120 – 0,9 ευρώ/γραμμάριο

121 – 144 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο

145 – 184 – 1,2 ευρώ / γραμμάριο

185 – 220 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο

221 – 264 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο

265 – 316 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο

317 – 378 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο

379 και άνω – 3,72 ευρώ / γραμμάριο

Τα παραπάνω Τέλη Κυκλοφορίας εξετάζεται να επιβληθούν στα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν μετά την 1η Μαρτίου 2020. Υπάρχει όμως και ακόμη μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα επιβληθούν στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2016 όποτε και ξεκίνησαν να μετρώνται οι εκπομπές CO2 με το νέο πρότυπο μέτρησης WLTP.

Στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1η Νοεμβρίου του 2010 έως και το 2015, τα Τέλη Κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με τους υπάρχοντες συντελεστές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν αμετάβλητα τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Τέλη Κυκλοφορίας που υπολογίζονται με το κυβισμό του κινητήρα

Όσον αφορά τα Τέλη Κυκλοφορίας στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν την 31η Οκτωβρίου 2010, τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυβισμό του κινητήρα, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει να τα αυξήσει σε ποσοστό από 2% έως και 10% εξαιτίας της παλαιότητας και των υψηλών ρύπων τους ώστε να υιοθετηθεί και σε αυτή την κατηγορία οχημάτων πως ο «ρυπαίνων πληρώνει».

Όμως, ο αριθμός των συγκεκριμένων αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλός (πάνω από 3 εκατ. οχήματα), κάτι που κάνει πολύ πιθανό να μην υιοθετηθούν τελικά οι αυξήσεις.

Σε περίπτωση που εγκριθούν, τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως το 2000, θα κυμανθούν από 22 έως 1.230 ευρώ που είναι σήμερα σε 24 έως 1.353 ευρώ.

Στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 2001 έως και 2005 τα Τέλη Κυκλοφορίας εξετάζεται να κυμανθούν από 22 – 1.050 ευρώ σε 23 έως 1.102 ευρώ.

Στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 2006 έως τον Οκτώβριο του 2010 τα Τέλη Κυκλοφορίας από 22 έως 1.380 ευρώ θα κυμανθούν σε 22,4 έως 1.400 ευρώ.



Πηγή: newsauto.gr


Κάμερα κατέγραψε τους τρομοκράτες αντιεξουσιαστές που πυρπόλησαν τα ΙΧ


Στη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων καταστράφηκαν ολοσχερώς συνολικά 38 οχήματα, ενώ. Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έχει αποτυπώσει τρεις μαυροφορεμένους τρομοκράτες να τοποθετούν στουπιά εμποτισμένα με εύφλεκτο υγρό αλλά και αυτοσχέδιες μολότοφ, με προσανάμματα τζακιού κάτω από τρία οχήματα. Στη συνέχεια τα πυροδοτούν με βεγγαλικά.

Στο εμπρηστικό μπαράζ που ξεκίνησε από τους τρομοκράτες αντιεξουσιααστές την περασμένη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου συνολικά 38 οχήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. 

Την εκτίμηση ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί σύντομα σε συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε ΙΧ που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες προέβη ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Σταύρος Μαυροειδάκος : «Θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει αστυνομία. Αστυνομία υπάρχει. Οι νέοι συνάδελφοι ΔΙ.ΑΣ. περιπολούν, και η νέα ομάδα, η Δράση, 200 συνάδελφοι, σύντομα θα τους δούμε κι αυτούς στις γειτονιές» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα έκανε λόγο για σπασμωδικές κινήσεις επειδή οι αντιεξουσιαστές «είναι στα τελευταία τους, τα Εξάρχεια έχουν τελειώσει γι’ αυτούς» «Γι’ αυτό το λόγο καίνε την περιουσία ανύποπτων πολιτών», συμπλήρωσε.







Συναγερμός στο Κρατικό Νίκαιας: Μεταφέρονται έξι αλλοδαποί με ψώρα



Έξι αλλοδαποί,  οι οποίοι προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από κάποιο hot spot, φυλάσσονται στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας, έως ότου μεταφερθούν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι αλλοδαποί παραπέμπονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν να δημιουργήσουν ειδικό χώρο, απομονωμένο από τους υπόλοιπους ασθενείς ώστε να τους υποδεχθούν . Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει δερματολογική κλινική:

«Οι αλλοδαποί προέρχονται μάλλον από hot spot και έχουν προχωρημένη ψώρα. Ο εισαγγελέας διέταξε την μεταφορά τους στο νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ειδικό απομονωμένο χώρο, κλείνοντας άλλα κρεβάτια κλινικών, για τη νοσηλεία τους.  Στο νοσοκομείο Νίκαιας, όμως, υπάρχουν μόνο δερματολόγοι και όχι δερματολογική κλινική. Υπάρχει ανησυχία στους συναδέλφους. Από ότι λένε θα φυλάσσονται από την αστυνομία», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνελήφθη στην Ομόνοια ο ληστής με τη σύριγγα



Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, μεσημβρινές ώρες της 22-1-2020 στην Ομόνοια, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 29χρονος αλλοδαπός για ληστεία σε σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, ο ανωτέρω εισήλθε στο κατάστημα, αφαίρεσε διάφορα προϊόντα και κατά την αποχώρηση του, έγινε αντιληπτός από τον υπεύθυνο ασφαλείας τον οποίο απείλησε με σύριγγα. Την στιγμή εκείνη, διερχόμενοι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν το συμβάν και άμεσα επενέβησαν και τον ακινητοποίησαν.

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Ομονοίας, ο 29χρονος εισέρχονταν σε καταστήματα σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Αττικής και αφαιρούσε προϊόντα τα οποία τοποθετούσε είτε εσωτερικά στο μπουφάν του είτε σε σακούλες που κουβαλούσε.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις όπου οι κινήσεις του γίνονταν αντιληπτές, προκειμένου να διαφύγει με τα κλοπιμαία, απειλούσε τους υπαλλήλους με την επίδειξη σύριγγας.

Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν δεκαοκτώ (18) ληστείες και πενήντα μία (51) κλοπές από σούπερ μάρκετ.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Οι αντιεξουσιαστές με θράσος ανέλαβαν την ευθύνη για τους εμπρησμούς! Ώρα να ανοίξουν οι φυλακές



Ψυχρά όπως κάνει κάθε επικίνδυνος κακοποιός, οι αντιεξουσιαστές ανέλαβαν την ευθύνη των εμπρησμών αυτοκινήτων αθώων πολιτών ακριβώς όπως κάνουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι εμπρησμοί έχουν πάει σε άλλο επίπεδο τις επιθέσεις των αντιεξουσιαστών και μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε πλέον τρομοκράτες, που διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες για να τιμωρήσουν το κράτος που επιβάλλει σωστά τον νόμο.

Την ευθύνη ανέλαβαν μέλη τρομοκρατικής αντιεξουσιαστικής οργάνωσης  που υπογράφουν ως «σύντροφοι και συντρόφισσες» μέσω ενός κείμενο τους σε γνωστή ιστοσελίδα του χώρου.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις εξής εμπρηστικές επιθέσεις, τα ξημερώματα της 20ης και 21ης Ιανουαρίου:

-Αντιπροσωπεία Mercedes, λεωφόρος Βουλιαγμένης, Γλυφάδα
-ΑΤΜ Εθνικής Τράπεζας, πλατεία Πολυγώνου
-ΑΤΜ Alpha Bank, Νέα Ιωνία
-4 οχήματα του ΟΤΕ, οδός Τριπόλεως, Ελληνικό
-Φορτηγό Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και βανάκι της Ελληνογερμανικής Σχολής «Εράσμιος», Πολύγωνο

Επιπλέον, στις 6 Ιανουαρίου, επιτεθήκαμε εμπρηστικά και στο Ίδρυμα Μητσοτάκη, στην οδό Ψαρομηλίγκου, στον Κεραμεικό»

Είναι ώρα να αυστηροποιηθούν οι ποινές να να ενταχθεί η εγκληματική δράση των αντιεξουσιαστών στον νόμο για την τρομοκρατία που επισύρει πολυετής ποινές κάθειρξης και άργησε η κυβέρνηση.


Τρεις μαθητές έβαλαν συμμαθήτριά τους να γλείψει «τούρκικη» τουαλέτα στο σχολείο



Μία απίστευτη καταγγελία για περιστατικό σχολικής βίας που καταγράφηκε σε δημοτικό σχολείο αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, τρεις μαθητές έβαλαν συμμαθήτριά τους να γλείψει "τούρκικη" τουαλέτα στο 17ο δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Focus FM 103,6 και η εκπομπή "Διπλός Ελληνικός" με τον Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου.

"Ντρέπομαι ειλικρινά, όταν σε χώρο, που εποπτεύω, συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Όντως μου καταγράφηκε και πήγα στο σχολείο, το περιστατικό έγινε στο ολοήμερο. Μου αναφέρθηκε, ότι στο διάλειμμα, κάποιοι μαθητές έπαιζαν ένα παιχνίδι- ο Θεός να το κάνει παιχνίδι, εν πάση περιπτώσει παιδιά είναι- και για να εφαρμόσουν τους κανόνες, που έβαλαν στο παιχνίδι, πήγαν στις τουαλέτες. Ζήτησαν άδεια από τον εκπαιδευτικό του ολοήμερου. Όταν ζητήσουν άδεια και πάνε 2 ή 3 παιδιά μέσα στην τουαλέτα και αν έγινε αυτό- μου καταγράφηκε, ότι πιθανότατα έγινε από μαρτυρίες, δεν το αρνούμαι εγώ-περιμένω να εξελιχθεί η διαδικασία για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει γίνει. Δεν ήταν στον απόλυτο έλεγχο του δασκάλου, γιατί δεν έγινε στον χώρο του σχολείου, αλλά μέσα στην τουαλέτα", δήλωσε στην εκπομπή ο διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

"Επιλήφθηκε ο διευθυντής, κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες, κάλεσε τους μαθητές, κάλεσε τους γονείς. Όπως αναφέρθηκαν και εγγράφως, έγιναν και απόπειρες βιαιοπραγίας κατά εκπαιδευτικών, ενεπλάκη η αστυνομία, δικαστικοί αγώνες, που λένε, ότι θα ξεκινήσουν. (...) Είναι απαράδεκτα πράγματα. Το ποινικό δεν θα το εξετάσω, αλλά στο παιδαγωγικό να ξέρετε, ότι δε θα μείνει τίποτα κάτω από το χαλί, όποιος έχει ευθύνες, θα τις υποστεί. Ήδη κινήθηκαν διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου, αλλά οποιοδήποτε πρόβλημα και να συμβαίνει, με συναίνεση λύνεται", συμπλήρωσε ο κ. Κόπτσης.

"Το κοριτσάκι έχει αλλάξει σχολείο, θα ζητήσω τη συναίνεση, γιατί η αλλαγή περιβάλλοντος δεν είναι ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπίζεται ένα γεγονός. Άμεσα ξεκινούμε σχολές γονέων, πρέπει οι γονείς να ενημερώνονται", κατέληξε ο περιφερειακός διευθυντής Κ.Μακεδονίας Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης.


Πηγή: voria.gr



Στο νοσοκομείο ο Προκόπης Παυλόπουλος με υψηλό πυρετό



Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εισήχθη το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λόγω υψηλού πυρετού.

Νωρίτερα σήμερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «λόγω ίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι σημερινές συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο δεν θα πραγματοποιηθούν».

Λίγο αργότερα, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Το πρόγραμμα που ακυρώθηκε:

Στις 12.00, την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Υγείας και
Ασφάλειας Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου.

Στις 18.00, το Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπους των σωματείων της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, και

Στις 19.00, τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Faisal Bin Farhan Bin Abdullah Al Saud.


Παλιανθρωπιά στην Φλώρινα! Απαγορεύουν στον κόσμο να ταΐζει σκελετωμένα αδέσποτα σκυλιά



Αίσχος και ντροπή από όσα διαβάσαμε στο athensvoice.gr

Τι καταγγέλλει μέλος φιλοζωικού συλλόγου του Αμύνταιου

έλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αμύνταιου «Η Αγκαλιά» καταγγέλλει μέσω Facebook ότι το κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Αμύνταιο Φλώρινας απαγορεύει τη  σίτιση αδέσποτων σκελετωμένων σκύλων.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Ελισάβετ Πεσεξίδου, δείχνει πόσο σκελετωμένα είναι τα αδέσποτα και καταγγέλλει:

«Το Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π (κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης) βρίσκεται 3χλμ έξω από το Αμύνταιο, σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων. Κατόπιν ενημέρωσης που είχα, ότι δύο πολύ αδύνατα,μάλλον κυνηγετικά, σκυλιά βρίσκονται εκεί, πήγα χθες να τα βρω. Δύο κούταβοι, ημίαιμα κυνηγετικά, φοβισμένοι, θεονήστικοι,και μέσα στην τρελλή χαρά μόλις τα φώναξα και τα χάιδεψα.Όταν δε τους έριξα κροκέτες, κόντεψαν να πνιγούν, κατεβάζοντάς τες αμάσητες. Η χαρά του προσωπικού, επειδή νόμιζαν ότι θα τα πάρω, μεγάλη. Η απογοήτευσή τους, όταν εξήγησα ότι πήγα να τα δω και να ελέγξω για τσιπάκι (φυσικά δεν είχανε), μεγαλύτερη.

Σήμερα το πρωί που πήγα πάλι βρήκα κολλημένη στην πίσω πόρτα ταμπέλα "ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ". Βέβαια. Αφήστε τα να πεθάνουν. Συνάδει με την ευαισθησία που πρέπει να διακρίνει όσους απασχολούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Και με τον πολιτισμό μας.»

Elisavet Pessexidou
22 ώρες πριν
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ 23/1/2020
Το Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π (κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης) βρίσκεται 3χλμ έξω από το Αμύνταιο, σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων. Κατόπιν ενημέρωσης που είχα, ότι δύο πολύ αδύνατα,μάλλον κυνηγετικά, σκυλιά βρίσκονται εκεί, πήγα χθες να τα βρω. Δύο κούταβοι, ημίαιμα κυνηγετικά, φοβισμένοι, θεονήστικοι,και μέσα στην τρελλή χαρά μόλις τα φώναξα και τα χάιδεψα.Όταν δε τους έριξα κροκέτες, κόντεψαν να πνιγούν, κατεβάζοντάς τες αμάσητες. Η χαρά του προ...
Δείτε περισσότερα
Η εικόνα ίσως περιέχει: σκύλος, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, γήπεδο μπάσκετ και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: σκύλος και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
+2


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith



Το περίπτερο της Microsoft στο Νταβός, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο περίπτερο από τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, ο οποίος του παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες του καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέουν την ψηφιακή εποχή με τις πράσινες τεχνολογίες.

Αμέσως μετά, κατά τη διμερή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Microsoft, ο Πρωθυπουργός πρότεινε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει την Microsoft η οποία επενδύει σε αυτού του είδους τα προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία, και να υποβάλλει μια πρόταση στην κυβέρνηση για το πως η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Data Center με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Brad Smith συζητήθηκε η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του Data Center με πράσινη ενέργεια είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Microsoft.


Εποχική γρίπη: Στους 13 οι νεκροί



Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020 σημειώθηκαν 8 θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων από την εποχική γρίπη σε 13.

Από αυτά, επτά κρούσματα νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ τα υπόλοιπα έξι δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 8 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 89 έτη, μέση ηλικία 66,2 έτη και διάμεση 75 έτη. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β.

Τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όμως εμβολιασμένοι ήταν μόνο τρεις (25%).

Από την αρχή της δραστηριότητας της γρίπης έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Πρόκειται για 32 άνδρες και 18 γυναίκες, με διάμεση ηλικία 67 έτη. Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη, μέση ηλικία 78,2 έτη και διάμεση 81 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Συνολικά 7 παιδιά από μηνών έως 9 ετών έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα 4χρονο παιδί κατέληξε.




Λιγότερο από 2 λεπτά δείχνει το «ρολόι της Αποκάλυψης» για το τέλος του κόσμου


Οι δείκτες του «ρολογιού της Αποκάλυψης», που υπάρχει από το 1947 για να συμβολίζει το επικείμενο της απόλυτης καταστροφής του πλανήτη, απέχουν πλέον από τα μεσάνυχτα 100 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που το χειρίζεται και υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και η διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Ο χρόνος που χωρίζει τον κόσμο από την καταστροφή εκφράζεται πλέον σε δευτερόλεπτα, όχι σε ώρες ή λεπτά» δήλωσε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, η πρόεδρος και γενική διευθύντρια του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Ουάσιγκτον που παραχωρεί κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο.

Τον περασμένο χρόνο, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τις 12. Οι δείκτες προχώρησαν πλέον κατά 20 δευτερόλεπτα.

Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Αρχικά, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Στο μέτωπο των πυρηνικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν την αποσυναρμολόγηση της βάσης διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών με την απόσυρση των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τη Συνθήκη των Πυρηνικών Όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) το 2019. Επιπλέον, οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ απειλούν ότι δεν θα ανανεώσουν τη συνθήκη New Start για τους στρατηγικούς πυρηνικούς εξοπλισμούς, που συνάφθηκε το 2010, μετά τη λήξη της το 2021.

«Φέτος, θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες άλλων γεγονότων όπως της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» είπε η ειδικός Σάρον Σκουασόνι.

Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, η άμεση προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει καρποφορήσει, υπογραμμίζει η ίδια.

Σχετικά με το κλίμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν την απογοήτευση των δύο μεγάλων συνόδων που ήταν αφιερωμένες στο κλίμα, όπου δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγάλων ρυπαντών χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το έτος 2019 είναι το δεύτερο πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το 2016 και η κλιματική απορύθμιση αποτυπώνεται στα ρεκόρ ζέστης, την τήξη της Αρκτικής και τις τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία.

«Εάν η ανθρωπότητα ωθήσει το κλίμα προς το αντίθετο μιας εποχής των παγετώνων, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος κόσμος θα παρέμεινε φιλόξενος για τον ανθρώπινο πολιτισμό» είπε ο Σίβαν Κάρτα, επιστήμονας του Stockholm Environmental Institute.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τούνμπεργκ πάρε πρώτα πτυχίο Οικονομικών και μετά μιλάς


Η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με την Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός καλά κρατάει.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δέχτηκε ένα νέο επικριτικό σχόλιο, αυτή τη φορά από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, που υπενθυμίσει ότι η 17χρονη ακτιβίστρια όντως έχει ενοχλήσει την αμερικανική ηγεσία.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την έκκληση που απηύθυνε χθες η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα στην ομιλία της ενώπιον του Φόρουμ: "Σταματήστε αμέσως να επενδύετε σε ορυκτά καύσιμα ή εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν τα προστατεύσατε από το «κλιματικό χάος» που δημιουργήσατε", ο Μνούτσιν απάντησε: "Είναι η επικεφαλής οικονομολόγος;...Αφού σπουδάσει και σπουδάσει Οικονομικά, τότε μπορεί να επιστρέψει και να μας εξηγήσει".




Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης λέει η γερμανική Βουλή



Κόλαφος για τον τούρκο πρόεδρο η γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής. Σε εξαντλητική παρουσίαση της προβληματικής αποφαίνεται ότι το μνημόνιο παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.

H νομική προσέγγιση του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής είναι εξαντλητική και καταγράφεται σε 18 σελίδες. Σε αυτές περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς. Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Παραβίαση του εθιμικού δικαίου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά Ελλάδα και Τουρκία υπό το πρίσμα της διένεξης στο Αιγαίο, υποστηρίζουν διαφορετικές νομικές θέσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση, την διεκδίκηση δικαιωμάτων και την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών, ειδικότερα της ΑΟΖ.  Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο Θαλάσσης εμφαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Εκτός αυτού η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει ως νομικά δεσμευτικό τον ισχυρισμό, ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και οι νήσοι διαθέτουν ΑΟΖ, δεν τη δεσμεύουν, αφού η χώρα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση, επειδή (ακόμη και τρίτα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει και επικυρώσει τη σύμβαση) δεσμεύονται μέσω του εθιμικού δικαίου.

Μάλιστα σε ένα άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου. Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι  η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

Να θέσει θέμα μνημονίου η Μέρκελ

Ενδιαφέρουσα και μια ακόμη πτυχή από την παρουσίαση των επιχειρημάτων είναι η θέση που εκφράζουν οι νομικοί της γερμανικής βουλής ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατοτολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών."

Η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», τουρκικής καταγωγής Σεβίμ Ντάγκντελεν, η οποία και ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάστευση, κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει θέμα μνημονίου στην συνάντησή της Παρασκευής με τον πρόεδρο Ερντογάν. "Όποιος, όπως ο τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος» τόνισε η κυρία Ντάγκντελεν. Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.



Ειρήνη Αναστασοπούλου/Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής, afp
 Πηγή: Deutsche Welle
skai.gr


Περισσότερα από 630 τα κρούσματα του Κοροναϊου


Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό έχει φθάσει τα 634, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ανακοινώθηκε εξάλλου από τον θεσμό.

Η επιδημία, που έχει μολύνει περισσότερους από 600 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο και έχει προκαλέσει 17 θανάτους στην Κίνα, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες: στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία.

Το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν οι αρχές.






Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινάμε με το εμπόριο, θα πάμε μετά στις αγορές. Ξέρω ότι έχετε πολλά να πείτε γι’ αυτό. Είστε εξίσου πραγματιστής με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό για τις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και την κατάληξη σε κάποιου είδους εμπορική εκεχειρία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, όντως, και χάρηκα που άκουσα τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου εδώ στο Νταβός, που είπε ότι επιθυμεί μια γρήγορη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εμπορική συμφωνία.

Ακούω τον Πρόεδρο της Επιτροπής ο οποίος, να ενημερώσουμε το αμερικανικό κοινό, διαπραγματεύεται εξ ονόματος όλων των ευρωπαϊκών χωρών, είπε ότι μπορούμε να έχουμε συμφωνία μέσα σε λίγες εβδομάδες – δεν ξέρω αν θα είναι εβδομάδες ή μήνες αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας συγκρίνουμε τις διαφορές: την Τρίτη τα σχόλια από την αμερικανική κυβέρνηση ήταν πιο ήπια, ενώ την Τετάρτη πολύ πιο σκληρά.

Όχι μόνο σχόλια από τον Πρόεδρο, που ουσιαστικά είπε ότι οι ΗΠΑ είναι κατά κάποιο τρόπο χειρότερες στο εμπόριο από ό,τι η Κίνα, αλλά και από τον υπουργό οικονομικών, Steven Mnuchin, που βασικά είπε ότι αν εσείς επιτίθεστε αυθαίρετα σε ψηφιακές εταιρείες, εμείς θα επιτεθούμε αντιστοίχως σε αυτοκινητοβιομηχανίες.

Θα ήθελα την άποψή σας. Πιστεύετε ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν σαν να μην καταλαβαίνουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον σε λίγους μήνες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή δεν θα είναι εύκολη διαπραγμάτευση όμως συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα ότι είναι συμφέρον και των δύο πλευρών να φτάσουν σε συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Και πιστεύω ότι καθώς μπαίνουμε στην χρονιά των αμερικανικών εκλογών, και καθώς το εμπόριο βρίσκεται στον πυρήνα των συζητήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, πιστεύω ότι βλέπουμε τον κόσμο υπό σχετικά παρόμοια οπτική γωνία και ότι η συμφωνία είναι εφικτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, αυτό είναι σημαντικό. Έχουν κοπεί δεσμοί με την Κίνα, όμως η Κίνα είναι μακριά, και ουσιαστικά στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Υπάρχουν εδώ πολλές σχέσεις. Για παράδειγμα, o Matthew Prince της CloudFlare, που κατέφθασε στο Νταβός με το καινούργιο του πιάνο-μπαρ, παντρεύτηκε στη Μύκονο… έχουμε έναν γάμο επιτήρησης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προωθείς ένα πιάνο-μπαρ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, προωθώ… απλώς τον τουρισμό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προωθείτε τους γάμους στη Μύκονο, και όχι απλά τη Μύκονο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, προωθώ τον τουρισμό μεταξύ όλων αυτών των χωρών που είναι πολύ πιο κοντά η μία με την άλλη από ό,τι η Κίνα.

Τους τελευταίους 18 μήνες ζήσαμε κι έναν γάμο επιτήρησης στην Ελλάδα και καταφέραμε όλοι μας να επιβιώσουμε. Μήπως, κ. Πρωθυπουργέ, διακινδυνεύουμε να σπάσουμε αυτούς τους πολιτισμικούς και κοινωνικούς δεσμούς ξεκινώντας εμπορικό πόλεμο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να γιατί πάντα με απασχολούσε πολύ αυτό το ζήτημα και παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος.

Σπούδασα στις ΗΠΑ, γνωρίζω τις ΗΠΑ πολύ καλά και γνωρίζω πολύ καλά ότι μας συνδέουν περισσότερα από το κοινό οικονομικό όφελος. Μας συνδέουν κοινές θεμελιώδεις αξίες, η δημοκρατία.

Κοιτάξτε, η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της το 1821. Ένας πόλεμος που πηγή έμπνευσής του ήταν οι Θεμελιωτές Πατέρες των ΗΠΑ.

Οπότε ας δούμε την ευρύτερη εικόνα και ας κατανοήσουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τη μαξιμαλιστική μας προσέγγιση, τότε να το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι στο ίδιο μήκος κύματος; Μήπως ξεκινώντας τις συζητήσεις αυτές γίνεται πολύ συγκρουσιακός;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν τον είδα στον Λευκό Οίκο, τον παρότρυνα να βρει κοινό τόπο για συμφωνία με την Ευρώπη.

Και πάλι, άκουσα τα σχόλιά του εδώ στο Νταβός και πιστεύω ότι η γενική αίσθηση είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μιλήσουμε για την πολιτική αίσθηση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Ζω στη Νέα Υόρκη δίπλα στον Τομ, παλιά ζούσαμε και στην ίδια πολυκατοικία, αλλά όχι πια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν μιλιόμαστε πια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το ξεπεράσουμε όμως γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει γάμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ελπίζω!

Βλέπουμε τώρα ότι η αίσθηση στην Ευρώπη είναι ότι είναι γεμάτη σοσιαλιστές. Ότι είναι γεμάτη αριστερούς πολιτικούς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα φτάσουμε σε αυτό σε λίγο.

Είναι γεμάτη αριστερούς πολιτικούς που δεν θέλουν την επιχειρηματικότητα, που τους ενδιαφέρουν οι δασμοί εισόδου και να σταματήσουν το μπλοκάρισμα.

Ποιο είναι το μέλλον των κεντροδεξιών πολιτικών στην Ευρώπη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλουμε μια κεντροδεξιά ατζέντα. Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, μείωση των φόρων, απελευθέρωση της οικονομίας και συμπεριληπτική οικονομία. Κερδίσαμε με ποσοστό 40%, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, νικήσαμε τους λαϊκιστές της αριστεράς και της δεξιάς.

Και πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό μήνυμα ότι τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, εφόσον έχουν το σωστό πρόγραμμα, μπορούν να κερδίσουν εκλογές, μπορούν να κερδίσουν τους λαϊκιστές και σίγουρα μπορούν να νικήσουν την ρητορική της αριστεράς που στην Ελλάδα οδήγησε ουσιαστικά σε δεύτερη κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε πολλές συζητήσεις που είχα με Έλληνες ηγέτες στο παρελθόν, προ κρίσης, υπήρχε η πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα τα καταφέρει, τα λεφτά θα επιστρέψουν από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Αυτό συμβαίνει; Βλέπετε τώρα ανανέωση της εμπιστοσύνης; Επιστρέφουν όντως χρήματα στην Ελλάδα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιστρέφουν όντως. Επιστρέφουν από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, επιστρέφουν από Έλληνες που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά επίσης επιστρέφουν από ξένους επενδυτές που για πρώτη φορά βλέπουν την Ελλάδα και λένε: «χμ, εδώ υπάρχει βάσιμη επενδυτική ευκαιρία».

Και όπως ξέρετε, οι αγορές υπήρξαν πολύ καλές με την Ελλάδα, από τότε που εκλεγήκαμε, δείτε την απόδοση των ομολόγων μας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν ήταν “πολύ καλές”, έγινε ένα θαύμα, ο Matthew Winkler το κατέγραψε. Δεν είναι θαύμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύω 1,35% αυτή την στιγμή που μιλάμε…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω πιο χαμηλά κι από αυτό, πιο χαμηλά από της Ιταλίας για πολλές μέρες, αλλά είναι λογικό, έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν θα έχουμε εκλογές για άλλα 3,5 χρόνια, έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία, κάναμε μεταρρυθμίσεις, άρα γιατί να μη συμβεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γρήγορο χρήμα επιστρέφει. Και άκουσα μια σύντομη συζήτηση -και είμαι βέβαιος δεν θα σας ενοχλήσει να την μεταφέρω- επενδυτές σας λένε ότι είστε θρύλος της κοινότητας των hedge fund.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολύ ευγενικό εκ μέρους τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αγορά με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, νομίζω, πέρυσι. Απίστευτος όγκος χρημάτων…

Ξέρετε όμως το επίπεδο εμπιστοσύνης για επένδυση σε μια αγορά είναι χαμηλότερο από το να βάζει κανείς χρήματα στη γη και να χτίζει ένα εργοστάσιο και να αρχίσει να επενδύει στη χώρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για αυτό το λόγο εστιάζουμε τόσο πολύ στην απελευθέρωση της αγοράς και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των προβλημάτων αδειοδότησης.

Αν δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην αγορά ακινήτων, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11% το 2019 και αναμένω την ίδια τάση το 2020. Δείτε μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις όπως το αεροδρόμιο του Ελληνικού που έχουν ξεμπλοκάρει.

Όποτε, αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον είναι ότι πραγματικές εταιρείες επενδύουν πραγματικό χρήμα στη γη, κάποιες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, έχουμε την Pfizer που δημιουργεί ένα κέντρο υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, για να επωφεληθεί από τα απίστευτα μυαλά που έχουμε στη χώρα μας.

Όποτε δεν είναι μόνο ο τουρισμός, δεν είναι μόνο ο ήλιος ή οι παραλίες, είναι επίσης μια χώρα που βγαίνει από την κρίση με βήμα ταχύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μεγάλους στόχους: Ένας από αυτούς είναι τα 100 δισ. ευρώ σε άμεσες επενδύσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτός είναι ο ανώτατος στόχος. Αλλά είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Πόσο σύντομα νομίζετε ότι μπορείτε να φέρετε τόσες επενδύσεις στη χώρα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το ποσό το χρειαζόμαστε μέσα σε 7-8 χρόνια, αλλά έχουμε ακόμη ένα μεγάλο κεφαλαιακό χάσμα που χρειάζεται να κλείσουμε και είναι το κύριο μέλημά μου, πώς να φέρουμε άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συμβαίνει ήδη, θα συνεχιστεί κατά το 2020 και είμαι αρκετά αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, στον χρόνο που μας απέμεινε, η οικογένειά σας είναι μία ιστορική οικογένεια στην Ελλάδα ήδη από τον 20ο αιώνα. Είδατε πολλούς Τούρκους στα ανατολικά. Εξηγήστε μας πώς βλέπετε τον Ερντογάν, που δεν είναι ο ίδιος με τον Ερντογάν του 2002. Πώς βλέπετε την Τουρκία στα ανατολικά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν υπάρξει δύσκολες. Είπαμε με ειλικρίνεια ότι θέλουμε μια καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, όμως συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει υπάρξει πολύ επιθετική. Υπέγραψαν συμφωνία με τη Λιβύη που είναι απολύτως απαράδεκτη για την Ελλάδα, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, όπως είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπαν και οι ΗΠΑ.

Άρα, υπάρχει μία σταθερά προκλητική στάση που νομίζω οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο. Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, που είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα το κάνετε αυτό; Όταν έχουν τόσους πρόσφυγες και πάντα υπάρχει αυτή η απειλή, ότι απλώς θα ανοίξουν τις πύλες και θα τους αφήσουν όλους να συρρεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρώτα από όλα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε απελπισμένους ανθρώπους ως γεωπολιτικά εργαλεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κάνει η Τουρκία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό έχουν υπονοήσει, δεν λέω ότι το κάνουν. Αλλά λέω ταυτοχρόνως ότι έχουμε μία συμφωνία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία, η οποία μπορεί να λειτουργήσει καλά, έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν. Πρέπει να κρατήσουμε την συμφωνία, να την επικαιροποιήσουμε και να πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουμε και νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκέφτομαι πώς έρθω στην Αθήνα τον Φεβρουάριο ή και λίγο πιο μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι, ας πάμε πιο μετά.

(Διάλογος)

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος, διότι θέλουμε να παρατείνουμε τη σεζόν. O χειμώνας είναι υπέροχη εποχή να έρθετε στην Αθήνα, ή την άνοιξη ή το Φθινόπωρο. Δεν χρειάζεται να έρθετε όλοι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Γιατί έχει πάρα πολύ κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε σαν τον δήμαρχο της Βενετίας!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, μην έρθετε όλοι μαζί σας παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μητσοτάκη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.




Μπροστά με 12,5 μονάδες η ΝΔ



Προβάδισμα 12,5% μονάδων δίνει στην ΝΔ δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. 



Αναλυτικά :
ΝΔ 38%,
ΣΥΡΙΖΑ 25,5%,
Κίνημα Αλλαγής 6,5%,
ΚΚΕ 5%,
Ελληνική Λύση 4,5%,
Μέρα25 3%,
Χρυσή Αυγή 1,5%. 

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ 47 μονάδες, το 66% δηλώνει ότι ανεξάρτητα από το τι θα ψήφιζε η ΝΔ πιστεύει ότι θα βγει πρώτο κόμμα σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση.



Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος με 18 μονάδες διαφορά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα kai συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 26%. 



Οι πολίτες δηλώνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση τους. Το 47% απαντά ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση του είναι μέτρια και το 32% δύσκολη/πολύ δύσκολη. Μόλις το 16% λέει ότι η οικονομική κατάσταση του είναι άνετη και πολύ άνετη. 










«Έπεσαν» σχεδόν όλες οι κυβερνητικές ιστοσελίδες



Εκτός λειτουργίας γύρω στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκαν αρκετά κυβερνητικά σάιτ από άγνωστη, μέχρι στιγμής αιτία.

Μεταξύ αυτών είναι των Υπουργείων  Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και τα site της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αλλά η ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού.

Πιο συγκεκριμένα εκτός των παραπάνω ιστοσελίδων είναι εκτός λειτουργίας και οι σελίδες των υπουργείων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr πρόβλημα εντοπίστηκε και σε ορισμένες υπηρεσίες mail των υπουργείων όπως για παράδειγμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου χρήστης ήθελε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για να στείλει e-mail και δεν λειτουργούσε.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ τις Πέμπτης ορισμένες από τις ιστοσελίδες άρχισαν να λειτουργούν σταδιακά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση με το ακριβώς έχει συμβεί. Αν είναι δηλαδή μια επίθεση από χάκερ ή κάποια προγραμματισμένη αναβάθμιση που έριξε τις ιστοσελίδες.

Σε ανάρτηση τους στο Facebook μία ομάδα χάκερ από την Τουρκία υποστηρίζει ότι έριξε την σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

σε σελίδα της στο facebook ότι αυτή «έριξε» την ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς προς το παρόν να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.