Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Υποκλοπές: Το άρθρο 370Ε και η περίεργη εξαφάνισή του επί ΣΥΡΙΖΑ


 

Σημαντικά ερωτήματα για το σύνολο της υπόθεσης των υποκλοπών προκαλεί, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η απάλειψη - επί ΣΥΡΙΖΑ - του άρθρου του Ποινικού Κώδικα που τιμωρούσε όσους κατασκευάζουν και πωλούν παράνομα λογισμικά κατασκοπείας, όπως το «Pegasus» και αργότερα το «Predator». Μάλιστα, αυτό το άρθρο είχε προωθηθεί με βάση διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Βουδαπέστης για την προστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα, μια «ντιρεκτίβα» που εν συνεχεία… ξέχασε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να στρέφονται προσφάτως εναντίον εκπροσώπων εταιρειών που πωλούν το λογισμικό «Predator» και των «διασυνδέσεών» τους, ενώ η κυβέρνηση του ίδιου κόμματος είχε προωθήσει νομοσχέδιο για τη μη τιμωρία τους.

Πρόκειται για το Αρθρο 370Ε που όριζε ποινή φυλάκισης για όσους προμηθεύουν τέτοιου είδους ιδιωτικά συστήματα υποκλοπών και το οποίο «εξαϋλώθηκε» στο νομοσχέδιο με τις μετατροπές του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019, λίγο πριν από την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει στα επίσημα - τουλάχιστον - έγγραφα σαφής, τεκμηριωμένη αιτιολογία για αυτή τη μεταβολή. Κι όλα αυτά ενώ την περίοδο εκείνη φαίνεται να υπήρχαν συνεννοήσεις από κρατικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους και την ΕΥΠ, για την προμήθεια του συστήματος παράνομης υφαρπαγής δεδομένων από κινητά τηλέφωνα «Pegasus».

Ο νόμος του 2016...

Το Αρθρο 370Ε του νόμου 4411/2016 ψηφίστηκε λίγους μήνες αφότου είχε ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και ενώ μέχρι τότε δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για προώθηση παράνομων λογισμικών στη χώρα μας, αλλά υπήρχαν προβλήματα με προγράμματα υφαρπαγής δεδομένων από υπολογιστές («δούρειοι ίπποι» κ.λπ). Ο νόμος αυτός βασίστηκε στο Αρθρο 6 της Σύμβασης της Βουδαπέστης, στο οποίο αναφερόταν με σαφήνεια ότι «κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα λάβει τα νομοθετικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για να ποινικοποιηθεί στο εσωτερικό του δίκαιο η άνευ δικαιώματος και από πρόθεση διάπραξη για την παραγωγή, πώληση, προμήθεια προς χρήση, εισαγωγή, διανομή κ.λπ. Οπως κι ενός συνθηματικού ή κωδικού πρόσβασης ή άλλου παρεμφερούς δεδομένου, με τη χρήση του οποίου είναι δυνατόν να αποκτηθεί πρόσβαση στο σύνολο ή μέρος ενός συστήματος υπολογιστή».

Με βάση αυτή τη διεθνή σύμβαση, που όφειλε να ακολουθήσει η χώρα μας, στο Αρθρο 370Ε του νόμου του 2016 οριζόταν ότι «με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος χωρίς δικαίωμα και με σκοπό τη διάπραξη κάποιου από τα εγκλήματα των άρθρων 370Β, 370Γ παράγραφοι 2 και 3 και 370Δ παράγει, πωλεί, προμηθεύεται προς χρήση, εισάγει, κατέχει, διανέμει ή με άλλο τρόπο διακινεί: α) συσκευές ή προγράμματα υπολογιστή σχεδιασμένα ή προσαρμοσμένα κυρίως για τον σκοπό της διάπραξης κάποιου από τα εγκλήματα των άρθρων 370Β, 370Γ και 370Δ (σ.σ. αυτά που αφορούν, δηλαδή, την ποινική μεταχείριση και την τιμωρία των χάκερ, όσων παραβιάζουν το απόρρητο των επικοινωνιών κ.λπ.), β) συνθηματικά ή κωδικούς πρόσβασης ή άλλα παρεμφερή δεδομένα με τη χρήση των οποίων είναι δυνατόν να αποκτηθεί πρόσβαση στο σύνολο ή μέρος ενός πληροφοριακού συστήματος».

Δηλαδή, δεν τιμωρούνταν μόνο οι δράστες ηλεκτρονικών εισβολών, παράνομων υποκλοπών, υφαρπαγής δεδομένων ή όσοι επωφελούνταν από αυτές τις «επιδρομές» σε κινητά και υπολογιστές. Αλλά υπήρχε ρητή αναφορά για τιμωρία και όσων παράγουν και διακινούν αυτά τα λογισμικά.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2017-2019 φαίνεται να υπήρχε ενδιαφέρον από ΕΥΠ και άλλες υπηρεσίες για τη χρήση του «Pegasus» για την πλήρη υφαρπαγή συνομιλιών και δεδομένων από κινητά, που είχε χρησιμοποιηθεί και στην παγίδευση του δολοφονηθέντος στην Κωνσταντινούπολη σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Επίσης, η παράνομη χρήση του λογισμικού είχε προκαλέσει αναστάτωση σε Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία και άλλες χώρες.

...καταργήθηκε το 2019

Είναι εντυπωσιακό, συνεπώς, ότι στο νομοσχέδιο του καλοκαιριού 2019 με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα (πολλές από αυτές θεωρήθηκαν ευνοϊκές για δράστες σοβαρών εγκλημάτων) το περιεχόμενο του Αρθρου 370Ε άλλαξε ριζικά. Οπως πλέον προσδιορίζεται: «Οποιος, αθέμιτα, με τη χρήση τεχνικών μέσων, παρακολουθεί ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσιες διαβιβάσεις δεδομένων ή ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από, προς ή εντός πληροφοριακού συστήματος ή παρεμβαίνει σε αυτές με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί το περιεχόμενό τους τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή». Δηλαδή, ενώ και πάλι υπάρχει αναφορά σε τιμωρία των φυσικών αυτουργών υποκλοπών ή ηλεκτρονικών εισβολών, έχει απαλειφθεί η τιμωρία ιδιωτών που παράγουν και πωλούν τέτοιου είδους ηλεκτρονικά συστήματα.

Το ερώτημα που γεννάται, κατά συνέπεια, είναι πώς από το πλήθος των νομικών προβλέψεων για το ηλεκτρονικό έγκλημα, τις παραβιάσεις του απορρήτου κ.λπ. που έμειναν σχεδόν τα ίδια αφαιρέθηκε αποκλειστικά αυτό που αναφερόταν στους «πωλητές» των παράνομων λογισμικών. Στην αιτιολογική έκθεση για το νομοσχέδιο του 2019 σημειώνεται ότι «στο άρθρο αυτό, δηλαδή το 370Ε, έχει ενταχθεί το έγκλημα που και σήμερα τυποποιείται στη συγκεκριμένη διάταξη». Αναφέρεται, δηλαδή, ότι το νέο άρθρο του 2019 και το ίδιου αριθμού του 2016 είναι το ίδιο. Ομως, είναι προφανές ότι αυτό του 2019 αφορούσε την τιμωρία των χρηστών παράνομου λογισμικού και εκείνο του 2016 μιλούσε ρητώς για ποινές σε βάρος των κατασκευαστών και όσων το εμπορεύονταν.

Σε εξειδικευμένα νομικά έντυπα ασκείται κριτική στην προσπάθεια να αιτιολογηθεί η περίεργη «μεταμόρφωση» του εν λόγω άρθρου επί ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει ατιμώρητους τους κατασκευαστές τέτοιου είδους λογισμικών. Σημειώνεται ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να πρωτοστάτησε στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα το 2019, είναι από εκείνους που πρόσφατα αναζήτησε πληροφόρηση από την ΑΔΑΕ για το αν έχει γίνει «στόχος» παράνομης παρακολούθησης.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ



Ο Ξανθός άδειασε τον Πολάκη για τα εμβόλια στη Βουλή

 


Ο Ανδρέας Ξανθός κλήθηκε να σχολιάσει τη διαδικτυακή αντιπαράθεση του Πολάκη με τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα αναφορικά με τα πραγματικά συμπεράσματα της μελέτης του δεύτερου.

Σε δημόσιο «άδειασμα» του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη προχώρησε στην Βουλή ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός λέγοντας ότι οι απόψεις Πολάκη για τα εμβόλια δεν απηχούν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ξανθός προκλήθηκε από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο οποίος με παρέμβασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για διαδικτυακή αντιπαράθεση του κ. Πολάκη με τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα αναφορικά με τα πραγματικά συμπεράσματα της μελέτης του δεύτερου.

«Τα εμβόλια προστάτευσαν από τη βαριά νόηση. Αυτοί που νόσησαν βαριά είναι ανεμβολίαστοι. Αυτά λέει ο κ. Λύτρας. Εδώ θα πάρετε θέση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έρχεται ο κ. Πολάκης και του λέει του κ. Λύτρα πως δεν είχε απολύτως κανένα νόημα η μαζική επιστημονική υστερία να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες. Πείτε ευθέως. Είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιδρώντας ο κ. Ξανθός φώναξε από τα έδρανα «Όχι! Δεν είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε πει χίλιες φορές».

Ο καθηγητής Θ. Λύτρας επιχειρώντας να αντικρούσει αντιεμβολιαστικές απόψεις του προκλητικού αντιεμβολιαστή Πολάκη έγραψε στο twitter πως το πρόβλημα θνητότητας εντοπίστηκε στις ΜΕΘ για να εξηγήσει παράλληλα πως ο εμβολιασμός είχε σημαντικά οφέλη καθώς απέτρεψε χιλιάδες διασωληνώσεις. 

Οι διευκρινίσεις του καθηγητή ωστόσο δεν έπεισαν τον προκλητικό αντιεμβολιαστή Πολάκη ο οποίος απάντησε: «Επίσης κατανοείς πιστεύω πως με 7 νεκρούς στις ηλικίες 1-18 και 219 νεκρούς στις ηλικίες 18-40 στο σύνολο των 33.111 μέχρι σήμερα, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ η μαζική «επιστημονική» υστερία να εμβολιασθούν οριζόντια αυτές ηλικίες!!!». Στη συνέχεια δε, υποστήριξε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού εκμηδενίστηκαν από τις μεταλλάξεις.

 



Τα μέλη των συμμοριών λήστευαν του φοιτητές και έκαναν face control με όπλα

 


Απίστευτες οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για τις συμμορίες των κακοποιών που τις προστάτευαν ο ΣΥΡΙΖΑ και αριστερές - ακροαριστερές οργανώσεις, με συγκεντρώσεις κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τα μέλη των τριών συμμοριών είχαν τέτοιο θράσος ώστε να κάνουν face control με όπλα για το ποιος μπαίνει και βγαίνει στην Πολυτεχνειούπολη απειλώντας ακόμα και τις ζωές των φοιτητών.

Οι 32 κακοποιοί που προστατεύονταν απο τον ΣΥΡΙΖΑ και ακροαριστερές οργανώσεις, φαίνεται, ότι είχαν κάνει «τσιφλίκι» τους τις φοιτητικές εστίες με εννέα εξ αυτών να μένουν μόνιμα σε αυτές και 12 από αυτούς να χρησιμοποιούν περιστασιακά τους χώρους «διαλέγοντας» ποια δωμάτια ήθελαν ληστεύοντας τους φοιτητές που έμεναν σε αυτά πριν να καταλάβουν τον χώρο.

Κατά πληροφορίες ενήμερος για την κατάσταση που επικρατούσε στις φοιτητικές εστίες ήταν και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κλήθηκε για κατάθεση από τους αστυνομικούς της Υποδιευθύνησης Ασφαλείας Αθηνών και φέρει τεράστιες ευθύνες συνεργού σε αυτή την κατάσταση.



3 συμμορίες είχαν ορμητήριο την φοιτητική εστία και απειλούσαν με όπλα φοιτητές που ζητούσαν τα δωμάτια

 



Σύμφωνα με το protothema.gr και το ρεπορτάζ των Δημήτρη Πώποτα και της Άρια Καλυβά, η εστία ήταν οικογενειακή και κατοικούσαν Αλβανοί κακοποιοί με τις οικογένειες τους.

Στο χωρο της φοιτητικής εστίας, ζούσε ο «Έσκο» με τις πέντε δικογραφίες καταζητούμενος, χωρίς να έχει κάνει ούτε μια μέρα φυλακή, η σύντροφος με το νεογέννητο παιδί τους, ο αδερφός του «Έρκο» και η νοσηλεύτρια μητέρα τους, τουλάχιστον άλλοι δέκα Αλβανοί κακοποιοί αλλά και Έλληνες παραβατικοί.

Μέσα απο τις εστίες, δρούσαν σε δυο- τρεις διαφορετικές ομάδες και με το άσυλο που τους παρείχε ο χώρος, έβγαιναν μόνο για να ληστεύουν τράπεζες, σούπερ μάρκετ και να πουλάνε ναρκωτικά. 

Στους φοιτητές που ζητούσαν εξηγήσεις για τα δωμάτια που ήταν κατειλημμένα οι υπεύθυνοι απαντούσαν οτι ήταν μη λειτουργικά και οτι έπρεπε να ανακαινιστούν, ρίχνοντας τους στάχτη στα μάτια. 

Το μεγάλο κεφάλι στη συμμορία της Πολυτεχνειούπολης θεωρείται ο 30χρονος «Έσκο». Ο συγκεκριμένος, έμπλεξε στην παρανομία απο τον θείο του, ισοβίτη γιατί δολοφόνησε έναν άνθρωπο και στη συνέχεια δραπέτη των φυλακών Ναυπλίου. 

Ο «Έσκο», είναι φορτωμένος με πέντε δικογραφίες για κακουργήματα. Η πρώτη αφορά στην απαγωγή του 17χρονου γιου δημοσιογράφου στις 11 Μαΐου 2019. 

Η ομάδα των κακοποιών, απήγαγε τον ανήλικο, απο την περιοχη του Ζωγράφου την ώρα που γύριζε στο σπίτι του στο Παγκράτι.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τρεις όροφοι της παλαιάς φοιτητικής εστίας του Πολυετχνείου στου Ζωγράφου, είχαν μετατραπεί σε στρατηγείο σκληρών Αλβανών κακοποιών. Δίνοντας 100 ευρώ τον μήνα, σε έναν «σύνδεσμο» για κάθε δωμάτιο και χωρίς να πληρώνουν ρεύμα, internet και νερό, ζούσαν οικογενειακώς.

Όρμησαν πάνω του, τον ακινητοποίησαν και αφου του φόρεσαν κουκούλα «τυφλώνοντας» τον, τον πέταξαν στο αυτοκίνητο και τον οδήγησαν στην Πανεπιστημιούπολη. Εκεί, το παιδί κρατηθηκε για πολλές ώρες όμηρος στα χέρια των Αλβανών ληστών οι οποίοι αφού του άρπαξαν τα κλειδιά του σπιτιού, το επισκέφθηκαν για να κάνουν πλιάτσικο. Κατά τη στιγμή της εφόδου, βρίσκονταν οι γονείς του και ο μικρός αδερφός του. Ο δημοσιογράφος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την οικογένεια του, συνεπλάκη μαζί τους με αποτέλεσμα οι κακοποιοί να τον χτυπήσουν και να τον τραυματίσουν ελαφρά με μαχαίρι. Οχτώ μήνες μετά οι αρχές κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες σε έναν εκ των δραστών ενω οι υπόλοιποι παρέμεναν άφαντοι με τους αστυνομικούς να εκτιμούν οτι είχαν βρει καταφύγιο στην πατρίδα τους. Τελικά από ό,τι φαίνεται ο «Έσκο» δεν την είχε «κοπανήσει» στην Αλβανία, αλλά είχε βρει καταφύγιο στην παλαιά εστία της Πολυτεχνειούπολης. Η επόμενη δικογραφία αφορά στην αρπαγή εξοπλισμού του Πανεπιστημιου Αθηνων, άνω των 300.000 ευρώ, οι άλλες δυο δικογραφίες σε ληστειες και διακίνηση ναρκωτικών ενώ η τελευταία σε κλοπή κατ’ εξακολούθηση απο καταστήματα μεγάλου εμπορικού κέντρου των βορείων προαστίων.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών κατάφεραν μετά απο έρευνές να τους βάλουν στο χέρι στη μεγάλη επιχείρηση σε συνεργασια με την ΟΠΚΕ και τη Διωξη Ναρκωτικών που οργανώθηκε χθες τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μια 35χρονη ανθυπαστυνόμος οταν δέχθηκε την επίθεση του Αλβανού.

Τρεις ήταν τελικά οι συμμορίες που εξαρθρώθηκαν μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου το πρωί της Τρίτης.

Όπως ανακοινώθηκε συνολικά συνελήφθησαν 32 μέλη των συμμοριών αυτών, ανάμεσα στους οποίους και τα αρχηγικά τους μέλη.

Οι συμμορίες αυτές σύμφωνα με την ΕΛΑΣ διέπραξαν συνολικά 29 ληστείες έχοντας ως ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Συγκεκριμένα η πρώτη συμμορία αποτελείτο από 9 μέλη και είχε εμπλοκή σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Η δεύτερη συμμορία απαριθμούσε 24 μέλη και είχε διαπράξει 27 ληστείες ενώ η τρίτη συμμορία είχε 18 μέλη με τους αστυνομικούς να αναζητούν ακόμα πέντε άγνωστα άτομα.

Όπως διαπιστώθηκε, δε, από τις υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, οι 28 συνέβησαν μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο.

Ειδικά για τη σπείρα που διέπραττε τις ληστείες, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είχε ξεκινήσει τη δράση της εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο χρησιμοποιώντας τις φοιτητικές εστίες και για να σχεδιάζει τα χτυπήματά της και για να μοιράζει τα κλοπιμαία.

Όσον αφορά το mondus operandi εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της συγκεκριμένης σπείρας διέπρατταν τις ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια για να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν. Παράλληλα διέθεταν πυροβόλα όπλα και μαχαίρια τα οποία προέβαλαν στα social media ως ένδειξη ισχύος ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Η συμμορία είχε αναπτύξει μέχρι και σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης με ενόπλους που διενεργούσαν άτυπο face control σε άγνωστα ή ύποπτα για τους ίδιους άτομα στα οποία δεν δίσταζαν να προβάλουν τα όπλα τους.

Φωτογραφία με τον σκληρό Αλβανό κακοποιό τραυματισμένο 






Στο 8,3 η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση, πέφτουν τα ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη

 


Στις 8,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τη δημοσκόπηση της Interview, για το Politic.

Αύξηση ποσοστού για την Νέα Δημοκρατία, στα ίδια τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, πτώση ποσοστών στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να δώσει δικαίωμα στον άρχοντα των υποκλοπών Αλέξη Τσίπρα να εργαλειοποιήσει τις παρακολουθήσεις, και την στάση του ίδιου να μην ενημερώνεται απο την ΕΥΠ, και να μην συζητά τίποτα άλλο εδώ και μήνες.

Ειδικότερα: 



Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,3% (από 32,1%), 

ο ΣΥΡΙΖΑ 24% (από 23,9%), 

το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,6% (από 11,5%), 

το ΚΚΕ 6,1% (από 5,1%), 

η Ελληνική Λύση 5,1% (από 5,4%), 

το ΜέΡΑ25 3,6% (από 3,5%), 

και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία 1,7%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,2%. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 7,4% του σώματος.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με διπλάσια διαφορά. Ο πρωθυπουργός κερδίζει 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει το 47% και ο Αλέξης Τσίπρας με 27%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εδώ και χρόνια ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με το 46,6% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό, δεύτερος ο Αλέξης Τσίπρας (26,6%), ο Νίκος Ανδρουλάκης πέφτει απο την δεύτερη θέση στην τρίτη θέση (24,2%) πληρώνοντας τα σώου της Μάρθας Βρούτση. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (15%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (11,7%).

Η υπόλοιπη δημοσκόπηση σε κάρτες :














Χατζηδάκης: Οι συντάξεις ξεπαγώνουν μετά από 12 χρόνια - 9 στους 10 θα δουν αύξηση - Παραδείγματα

 


«Μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η αύξηση, που θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023, συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη και ανέφερε ότι το ποσοστό της αύξησης θα προσδιοριστεί μόλις ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα επίσημα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου την τρέχουσα χρονιά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι για πάρα πολλούς συνταξιούχους οι αυξήσεις θα είναι περισσότερες. Όπως εξήγησε, το 2023 θα υπάρξει αύξηση των αποδοχών από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση από την 4η δόση του επανυπολογισμού συντάξεων για 30 έτη και άνω και τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ, καθώς και η προαναφερόμενη αύξηση βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης.

«Η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη», αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι κάποιοι, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους διότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, με αυτές τις αυξήσεις θα «ροκανίσουν» σημαντικά την προσωπική διαφορά και θα βρεθούν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις. Ωστόσο, η πλειονότητα όσων υπάγονται στις διατάξεις για την προσωπική διαφορά θα δει αύξηση στο εισόδημα, λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. «Έχουμε υπολογίσει, χωρίς να λογαριάσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ ή η 4η δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση, ότι μόνο το 13% των συνταξιούχων θα μείνει χωρίς πραγματικές αυξήσεις, το 87% θα έχει αυξήσεις και πολλοί από αυτούς θα έχουν διπλή αύξηση και άλλοι θα έχουν και τριπλή αύξηση», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι από τους 850.000 συνταξιούχους που εμπίπτουν στην προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου οι 504.000 θα ωφεληθούν άμεσα λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα, υπογραμμίζοντας τα εξής:

Παράδειγμα 1:

Αν υποτεθεί ότι το ποσοστό της αύξησης θα ανέλθει στο 7%, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 750 ευρώ θα έχουν μηνιαίο όφελος 53 ευρώ, ενώ το ετήσιο όφελος θα είναι 636 ευρώ, (δηλαδή το 85% της 13ης σύνταξης). Όμως, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα είναι στη συντριπτική πλειονότητα τους επιλέξιμοι για το επίδομα των 250 ευρώ. Επομένως, αν προστεθεί στα 636 ευρώ, που είναι το ετήσιο όφελος από την αύξηση, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ, το όφελος φτάνει τα 886 ευρώ.

Παράδειγμα 2:

Με σενάριο αύξησης 7%, συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 900 ευρώ θα έχουν μηνιαίο όφελος 63 ευρώ και ετήσιο όφελος 756 ευρώ, (δηλαδή το 90% της 13ης σύνταξης).

Παράδειγμα 3:

Αν υποτεθεί ότι το ποσοστό της αύξησης διαμορφωθεί στο 7%, κάποιος που λαμβάνει αναπηρική σύνταξη των 514 ευρώ, θα έχει μηνιαίο όφελος 36 ευρώ και ετήσιο όφελος 432 ευρώ. Αν προστεθεί και το ποσό της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ, το συνολικό όφελος θα ανέλθει στα 682 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το θέμα της έκδοσης των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την οριστική επίλυσή του και ότι από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει το πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων δανείων σε νέους ή νέα ζευγάρια.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και σε ακόμη ένα νέο μέτρο που αφορά το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις μήνες. Από τους έξι μήνες, δηλαδή, στους εννέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση, ουσιαστικά, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με βάση το παράδειγμα που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο, μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 Χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες θα λάβει 713 Χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά.

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα που κάνει λόγο για «πάγωμα» της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα «παγώσουν» γι’ αυτές τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλου, τσάκισε τους αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνησή μας άλλαξε άρδην το σύστημα αυτό υπέρ των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Πλέον, ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δίνει σε εισφορές στον ΕΦΚΑ 20% περισσότερο από ό,τι δίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν παγώσουμε τις εισφορές, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πάρουν υψηλές συντάξεις, διότι για να πάρεις σύνταξη πρέπει να καταβάλεις προηγουμένως εισφορές. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να δίνει υψηλότερες εισφορές από ό,τι δίνει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός. Μπορεί να διανύουμε το τελευταίο έτος πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε υπεύθυνοι».

Τέλος, σχετικά με τα αναδρομικά, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα δοθούν σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ούτε μισή κουβέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα για τους κακοποιούς στις φοιτητικές εστίες

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στο να παραμείνουν τα πανεπιστήμια, γιάφκες κακοποιών και αντιεξουσιαστών, δεν θέλουν την αστυνομία να ασφαλίσει τον χώρο από κάθε είδους σύντροφο κακοποιό. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ξεκάθαρα ότι τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών και όχι ιδεών.

Την ίδια ημέρα που έγιναν οι 22 συλλήψεις κακοποιών και εμπόρων ναρκωτικών στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε πορεία κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Ο ακροαριστερός γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βλαχάκης, εμφανίστηκε προκλητικός κάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα και είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» ότι κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν πυροβολισμοί γενικά και αόριστα. Κατά ακροαριστερές μαρτυρίες που επικαλέστηκε, 30 μέτρα από τη στάση του λεωφορείου, οι αστυνομικοί κυνήγησαν έναν πεζό και προσπάθησαν να τον συλλάβουν!! Μας είπε προκλητικά και ακροαριστερά ότι οι αστυνομικοί κυνήγησαν ένα πεζό, ενώ ήξερε πολύ καλά ποιος ήταν ο πεζός αυτός. Αυτός ο πεζός για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο Αλβανός κακοποιός που προσπάθησε να επιτεθεί με κατσαβίδι στην αστυνομικό…

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ακροαριστερές οργανώσεις προφασίζονται την δήθεν ελευθερία ιδεών στα πανεπιστήμια, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλουν διαφάνεια και ασφάλεια στα ΑΕΙ όλης της χώρας, για να μπορούν οι κακοποιοί να κρύβονται και να δρουν ή να δρουν και να κρύβονται, μέσα στο Πανεπιστήμιο ή μέσα στις φοιτητικές εστίες.

Μέχρι και αυτή την ώρα, ο προκλητικός ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αντιδράσει επισήμως για το γεγονός που αποκαλύφθηκε ότι μέσα σε φοιτητικές εστίες κακοποιοί είχαν ορμητήριο για ληστείες και κλοπές και έκρυβαν όπλα έμποροι ναρκωτικών. 

Ο Τσίπρας ήδη λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ είχε επαναλάβει τη δέσμευσή του για την κατάργηση της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, την κατάργηση της βάσης εισαγωγής χαμογελώντας προς τους συντρόφους κακοποιούς και όσους δεν θέλουν αν σπουδάσουν αλλά να κάνουν γιάφκες τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είχε προαναγγείλει δηλαδή πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ξανά κυβέρνηση, θα εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια ελέγχου, ενίσχυσης της ασφάλειας και βελτίωσης της λειτουργίας των ΑΕΙ και τα ελληνικά πανεπιστήμια θα επιστρέψουν στην κατάσταση, όπου ο πανεπιστημιακός χώρος μπορεί να λειτουργεί ως κρησφύγετο κακοποιών και παρανόμων, ως κέντρο διακίνησης ναρκωτικών κ.λπ.

Που είναι οι προκλητικοί ακροαριστεροί Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Πάνος Λάμπρου, ο Γιώργος Κυρίτσης που υπερασπίζονται την ανομία στα πανεπιστήμια; Γιατί δεν αντέδρασαν να καταδικάσουν τους συντρόφους κακοποιούς;

Η μεγαλύτερη ξεφτίλα πολιτική παράταξη στην ιστορία της Ελλάδας, που αποτελείται από επικίνδυνους ακροαριστερούς, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!!!



Για τον Σβέρκο οι κακοποιοί είναι άτομα που έχουν κοπεί και δεν έχουν μπεί στο πανεπιστήμιο

 



Ένας προκλητικός Σβέρκος, υπερασπίστηκε όσους είναι παράνομα στις φοιτητικές εστίες και του είπε για να το τερματίσει πώς «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπήκαν στο πανεπιστήμιο επειδή τους έκοψαν».

Ο Σβέρκος ήρθε σε αντιπαράθεση με τους δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, και τον εκπρόσωπο των ειδικών φρουρών Στράτο Μαυροειδάκο και με βαριές εκφράσεις με αφορμή κυρίως το θέμα της επιχείρησης της ΕΛΑΣ στη φοιτητική εστία στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, προσπάθησε να δικαιολογήσει τους κακοποιούς.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Σβέρκος άρχισε να λέει ψέματα για θέματα υγείας και πανδημίας, με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου να του λέει «Γιατί λες ψέματα;» ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ να του απαντά «σταμάτα», τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου να επιμένει «λες ψέματα» και τον Νίκο Σβέρκο να συνεχίζει «δεν είμαστε ουρές του Πολάκη εδώ».

Η κόντρα για την πανδημία συνεχίστηκε όταν ο Άκης Παυλόπουλος διάβασε την έρευνα και ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου σχολίασε: «κατάλαβες τι είπε; Όχι». «Τι όχι μωρέ, διάβασε τη μωρέ…» απάντησε ο Νίκος Σβέρκος για να πάρει την απάντηση από τον συνάδελφό του «τα μωρέ εκεί που σε παίρνει. Τα μωρέ στις γιάφκες. Υπάρχει αδυναμία κατανόησης κειμένου. Τρίτη δημοτικού πήγε, δεν πήγε παραπάνω».

Πηγαίνοντας σε άλλο θέμα ο Μπάμπης Παπαπαγιώτου με αφορμή όσα συνέβησαν με τους κακοποιούς στην φοιτητική εστία του Ζωγράφου σχολίασε: «από αυτή την κατάσταση (σ.σ. με τις φοιτητικές εστίες) θίγονται τα φτωχά παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους νοικιάσουν σπίτι».

Αντί ο Σβέρκος να μας πει γιατί σκληροί κακοποιοί έχουν κάνει κατάληψη στις φοιτητικές εστίες είπε «Δεν μπορούν να τους νοικιάσουν επειδή έχουν φτάσει τα ενοίκια στα ύψη», δηλαδή στεγνά και ακροαριστερά οι φοιτητικές εστίες είναι για άλλα πράγματα όχι για τους φτωχούς φοιτητές. Ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου παρενέβη λέγοντας «αυτοί που υποκρίνονται ότι είναι υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων είναι αυτοί που στερούν από τα παιδιά αυτά να έχουν αυτή την ευκαιρία».

Προκλητικός ο Σβέρκος είπε για όσους βρίσκονται παράνομα στις φοιτητικές εστίες πώς «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπήκαν στο πανεπιστήμιο επειδή τους έκοψαν» ,με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου να του απαντά «πάλι λες κουταμάρες» για να του απαντήσει ο Σβέρκος «κουταμάρες λες εσύ και να το λες στον εαυτό σου, είσαι αγενέστατος».

Τότε στη συζήτηση παρενέβη και ο Στράτος Μαυροειδάκος ο οποίος είπε προς τον Νίκο Σβέρκο «με την αγένεια είσαι παντρεμένος» για να του απαντήσει ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ «δεν περίμενα κάτι άλλο».







Nord Stream: Η Ευρώπη βλέπει σαμποτάζ με ρωσικό «άρωμα» - «Θα απαντήσουμε σκληρά»

 


Οι χθεσινές διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, φανερώνουν την εργαλειοποίηση της ενέργειας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, που εξελίσσεται σε θρίλερ με πολλές προεκτάσεις.

Σίγουρα δεν αποτελούν σύμπτωση, οι τρεις διαρροές που έγιναν χθες σε δύο διαφορετικούς αγωγούς σε διάστημα λίγων ωρών, όπως εκτιμούν αναλυτές, και δεν αποκλείεται η πιθανότητα σαμποτάζ με το εν λόγω σενάριο να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, με τους δράστες να παραμένουν άγνωστοι.

Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία - Ενισχύεται το σενάριο του σαμποτάζ

Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία πριν από εβδομάδες για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε χθες Τρίτη το γερμανικό περιοδικό Spiegel, μετά την αναφορά διαρροών φυσικού αερίου στους ρωσικούς αγωγούς.

Καταγράφηκαν εκρήξεις κοντά στο σημείο με τις διαρροές φυσικού αερίου

Το σενάριο του σαμποτάζ ενισχύεται και από τις αναφορές για εκρήξεις κοντά στους αγωγούς, όπου σεισμολόγοι στη Σουηδία έκαναν λόγο για υποβρύχιες εκρήξεις προτού εμφανιστούν οι διαρροές με τις τεράστιες φυσαλίδες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν εκρήξεις», δήλωσε χθες ο Μπγιορν Λουντ του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας. Ο σουηδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT μετέδωσε χθες ότι οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στους αγωγούς Nord Stream τις τελευταίες 36 ώρες.Φον ντερ Λάινεν: Θα απαντήσουμε σκληρά αν αποδειχθεί σαμποτάζ

Την «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» θα φέρει οποιαδήποτε σκόπιμη κίνηση κατά της ευρωπαϊκής ενέργειας προανήγγειλε χθες βράδυ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο θρίλερ με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, για τις οποίες η Δανία και η Σουηδία μίλησαν για σαμποτάζ.

«Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τώρα τα περιστατικά, να έχουμε πλήρη σαφήνεια σχετικά με τα γεγονότα και τους λόγους. Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Σφυρίζει αδιάφορα» η Ρωσία που έχει μετατρέψει σε «όπλο» τον Nord Stream

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία, που μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία, τόνισε πως η δολιοφθορά ήταν μια πιθανότητα και ότι οι διαρροές υπονόμευαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Σχετικά με τη διαρροή, στη «σκακιέρα» υπάρχουν αρκετοί «παίκτες» που θα επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να «τελειώσει» τον αγωγό. Νικήτρια όμως σύμφωνα με το Bloomberg είναι η Ρωσία που έχει μετατρέψει τον Nord Stream σε όπλο.

Δανία: Δεν είναι σύμπτωση αυτό που έγινε

Η πρωθυπουργός της Δανίας τόνισε πως δεν είναι σύμπτωση αυτό που έγινε στους αγωγούς. Η Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε χθες με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας, τράβηξε φωτογραφίες που δείχνουν την θάλασσα να «κοχλάζει» από τη διαρροή του αερίου, η οποία γίνεται σε σχετικά μικρό βάθος (οι αγωγοί είναι στα 80-110 μέτρα). Η διάμετρος αυτού του αφρισμένου σημείου είναι περίπου ένα χιλιόμετρο.

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Μπλίνκεν: Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν δολιοφθορά

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είπε χθες ότι οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream βρίσκονται υπό διερεύνηση και τόνισε πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Πρόσθεσε ότι «οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης».

Το Κίεβο, πάντως, κατηγόρησε τη Ρωσία για τις διαρροές φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις» που σχεδίασε η Μόσχα.

Εκτινάχθηκαν κατά 20% οι τιμές στο φυσικό αέριο

Χθες Τρίτη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας έως και 20%, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι το πρόβλημα θα τραβήξει πολύ μακριά στο μέλλον. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι κάτω από τις κορυφές του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.


iefimerida.gr



17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2023

 


Στις 17.942 ανέρχονται οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2023 που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Οι 15.641 προσλήψεις εμπίπτουν στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), 

εκ των οποίων οι 3.155 για το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας (περιλαμβάνονται 1.700 ΕΠΟΠ), 

2.265 στους δήμους (οι 1.000 στη δημοτική αστυνομία), 

1.357 στο υπουργείο Υγείας και 1.230 στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εγκρίθηκαν επίσης 22.344 θέσεις ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου), αριθμός που είναι μειωμένος κατά 12% σε σχέση με πέρυσι (με βάση σχετική νομοθετική δέσμευση), καθώς και 2.658 θέσεις εποχικού προσωπικού. Από το προσωπικό ΙΔΟΧ η μερίδα του λέοντος (7.259 θέσεις) προορίζεται για καθαρίστριες στο υπουργείο Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εκκρεμών προσλήψεων προηγούμενων ετών φτάνει τις 33.602, και το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα εξαλειφθεί χάρη στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υλοποιηθεί τελικά τον Μάρτιο του 2023, αντί για φέτος, προκειμένου σε αυτόν να συμπεριληφθούν όχι μόνον οι μη υλοποιηθείσες προσλήψεις των εκπαιδευτικών, κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, του 2022, αλλά και του 2023.

Όπως εξήγησε, από τον διαγωνισμό θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, χωρίς να απαιτείται η σημερινή διαδικασία.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν σε ένα δίμηνο και οι επιτυχόντες θα πιάσουν δουλειά περί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του ιδίου έτους.

Σχεδόν η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του επόμενου έτους απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ειδικότερα, οι 5.495 θέσεις (31% του συνόλου) είναι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση), οι 2.888 (16%) κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση), οι 4.881 (27%) κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), 735 (4%) κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτική Εκπαίδευση), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις είναι για ειδικές κατηγορίες.

Οι περισσότερες θέσεις ΔΕ προορίζονται για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ.



Βέμπερ σε Μητσοτάκη: Τα αποτελέσματα της πολιτικής σας είναι αξιοθαύμαστα - Μπορούμε να μάθουμε από εσάς

 


Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ λίγο πριν ξεκινήσει η ετήσια συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φέτος διεξάγεται στην Κρήτη είπε σε Μητσοτάκη : «Διαλέξαμε την Ελλάδα και την Κρήτη γιατί είναι για εμάς ένας ισχυρός θεσμός. Το αποτέλεσμα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστο. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την ευρωκρίση, σημαντική μείωση της ανεργίας και η οικονομια πηγαίνει εξαιρετικά».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ , παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε ότι το ΕΛΚ θέλει το πνεύμα της Κρήτης στις Βρυξέλλες, ενόψει ευρωεκλογών.

Μάνφρεντ Βέμπερ :

«Χαίρομαι που φιλοξενούμαστε στην Κρήτη. Διαλέξαμε την Ελλάδα και την Κρήτη γιατί είναι για εμάς ένας ισχυρός θεσμός. Το αποτέλεσμα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστο. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την ευρωκρίση, σημαντική μείωση της ανεργίας και η οικονομια πηγαίνει εξαιρετικά.

Το ΕΛΚ μπορεί να μάθει πολλά από την Ελλάδα.

Το ΕΛΚ είναι υπέρ του κράτους δικαίου και των αξιών της ένωσής μας. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που υποστήριξε το να πεταχτεί εκτός ΕΛΚ ο Βίκτορ Όρμπαν.

Θέλουμε να πάρουμε το πνεύμα της Κρήτης στις Βρυξέλλες, ενόψει ευρωεκλογών».




Μητσοτάκης: «Είμαστε δύναμη σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή »

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της ΚΟ του ΕΛΚ, η οποία γίνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 με καθαρή εντολή «αφού πειραματιστήκαμε με το λαϊκισμό» και από τότε αντιμετώπισε κρίσεις, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό.

«Η Τουρκία εργαλειοποίησε μετανάστες και πρόσφυγες από το Μάρτιο του 2020 και εμείς ήμαστε δύναμη σταθερότητας σε μια ασταθή γεωπολιτική περιοχή. Θέσαμε την Τουρκία προ των ευθυνών της όσον αφορά στις πρακτικές εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων για τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, για την οικονομία είπε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ανάπτυξη και δουλειές για όλους τους Έλληνες. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο στην ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά και στο χθεσινό άρθρο στους Financial Times το οποίο χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα από τα επτά οικονομικά θαύματα παγκοσμίως. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πτώση της ανεργίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Είπε επίσης ότι η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και εκτίμησε ότι την άνοιξη του 2023 οι πολίτες θα ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν το 2019.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος και το υψηλό κόστος ζωής είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και πως δεν αρκούν τα εθνικά προγράμματα αλλά χρειάζεται να πάρει αποφάσεις και η ΕΕ. Επ’αυτού υπενθύμισε την πρόταση της Ελλάδας μαζί με άλλες χώρες για τον ορισμό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη. «Φοβάμαι ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα. Χρειάζονται ευρωπαϊκές απαντήσεις για το πώς θα συνεργαστούμε για το κόστος της ενέργειας που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα», υπογράμμισε.



Μείωση 13% στην κατανάλωση ρεύματος τον Αύγουστο

 


Μειωμένη κατά 13% ήταν η κατανάλωση του ρεύματος για τον Αύγουστο όπως προκύπτει από στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τα οποία φανερώνουν την ανάγκη των καταναλωτών για… οικονομία, ακόμα και σε περιόδους όπου ο υδράργυρος χτυπάει «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε φέτος τον Αύγουστο κατά 12,92 % (ήταν 5.002 γιγαβατώρες (GWh) έναντι 5.329 GWh πέρυσι). Η μεγαλύτερη μείωση οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) που διαμορφώθηκε στις 3.156 GWh (μείωση 18,6%). Μικρότερη ήταν η μείωση από τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης (501 GWh, μείωση 3 %).

Μετά τη σημαντική πτώση της κατανάλωσης στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, πτωτικά κινείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στο 8μηνο, καθώς διαμορφώθηκε στις 35.337 GWh από 35.531 GWh πέρυσι (-0,54 %).

Στα αξιοσημείωτα του μηνιαίου δελτίου ενέργειας του Αυγούστου είναι η πορεία των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, αυτές σημείωσαν έκρηξη κατά 328,16% και ανήλθαν στις 636 GWh.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς η ΔΕΗ ανέβηκε στο 63,33% και ακολουθούν με 7,29% η Μυτιληναίος, 6,66% η Ηρων, 6,26% η Elpedison, 4,44% η nrg, 2,22% η Watt+Volt, 2,08% η Φυσικό Αέριο, 1,99% η Volterra, 1,98% η ΖΕΝΙΘ και 1,35% η Volton.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Τ. Θεοδωρικάκος:«Υπάρχουν Πανεπιστήμια-κέντρα ανομίας»


 

«Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου απέδειξε για ακόμα μια φορά αυτό που όλοι δυστυχώς γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν πανεπιστημιακοί χώροι που έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας, παραβατικότητας και σε ορμητήρια για πράξεις βίας. Τα Πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές και οι εστίες είναι για να στεγάζουν το όνειρο της ελληνικής οικογένειας για ίσες ευκαιρίες των παιδιών της στη μόρφωση. Δεν είναι για σεσημασμένους κακοποιούς και εγκληματίες. Η κυβέρνησή μας με πράξεις είναι αποφασισμένη να φέρει για πάντα ως πραγματικότητα το αίσθημα ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο για όλους. Για τους φοιτητές, για τους καθηγητές και τους εργαζομένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στην Πολυτεχνειούπολη. Παράλληλα, ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να ταυτιστούν με το αίτημα της κοινωνίας για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Και να συνδράμουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, ώστε η ασφάλεια στο ελληνικό πανεπιστήμιο να γίνει προϋπόθεση για την αναβαθμισμένη προοπτική του».

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εντός της Πολυτεχνειούπολης έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις πρώτες αναγνωριστικές περιπολίες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τα στελέχη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είχαν κληθεί να αναλάβουν καθήκοντά στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, όπου σύμφωνα με το σχέδιο ασφαλείας που καταρτίστηκε υπήρχαν ανάγκες λόγω της αυξημένης παραβατικότητας. «Οι πρυτανικές Αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πέφτουν από τα σύννεφα με αυτά που συμβαίνουν στις φοιτητικές εστίες; Θα αναλάβουν επιτέλους κάποια ευθύνη-πρωτοβουλία;», αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, σχολιάζοντας παράλληλα: «Οι άοπλοι αστυνομικοί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) όπως έχει διαρθρωθεί θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το περιστατικό;».




Αυτή είναι η γιάφκα κακοποιών στην φοιτητική εστία που προστατεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ακροαριστερές οργανώσεις



Σε γιάφκα παραβατικότητας μετέτρεψαν κακοποιοί τη φοιτητική εστία, που είχαν «καταλάβει» εντός της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, με την ανοχή και την προστασία του ΣΥΡΙΖΑ, ακροαριστερών και αριστερών οργανώσεων που θέλουν ελεύθερο το έγκλημα στα πανεπιστήμια.

Η οργάνωση των κακοποιών, είχε ακόμα και «δούρειο ίππο» – εσωτερικό πληροφοριοδότη μέσα στο Α.Τ. Ζωγράφου, ο οποίος τους ενημέρωνε για τις επικείμενες επιχειρήσεις στο χώρο. Μάλιστα η δόκιμη ανθυπαστυνόμος, ήταν ανάμεσα στα 13 άτομα που είχαν εγκατασταθεί στη φοιτητική εστία και συντόνιζαν από εκεί την παράνομη δραστηριότητά τους, που περιελάμβανε ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών στις γύρω περιοχές.



Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 22 συλλήψεις κακοποιών που φέρεται να δραστηριοποιούνταν στο χώρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Οι 13 από τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν εντός της Πολυτεχνειούπολης σε δωμάτια της εστίας, ενώ οι υπόλοιπες 9 σε σπίτια περιμετρικά του campus. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε πλήθος από όπλα και ναρκωτικά.

Σε άλλα βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, οι κακοποιοί με full face μάσκες επιδεικνύουν οπλισμό, ναρκωτικά και… δεσμίδες με χρήματα μέσα στους χώρους της φοιτητικής στέγης.







Εικόνες από το 10ο όροφο της φοιτητικής εστίας, μετά την έφοδο, αποτυπώνουν το πώς έχει μετατραπεί από τους κακοποιούς και κάθε είδους αντιεξουσιαστή που έχει κάνει κατάληψη στον χώρο με την ανοχή των πρυτανικών αρχών και ακροαριστερών οργανώσεων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χώρος που είχε γίνει ορμητήριο ανομίας και παραβατικότητας :







Εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία βρήκαν καταφύγιο εντός του campus και μετέτρεψαν ολόκληρο όροφο της εστίας σε ορμητήριο παραβατικότητας.