Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Δικογραφία σε βάρος 31χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 31χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε σύνδεση που είναι καταχωρημένη στην οικία του 31χρονου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 31χρονου σε περιοχή της Αττικής, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR


Ανησυχία στην Αθήνα για τους στόχους του 2018


Εμπόδια που μπορούν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα λίγο πριν από το… νήμα μέσα στο καλοκαίρι ή το επόμενο φθινόπωρο «γεννά» σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η φορολογική κόπωση που καταγράφεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους σε συνδυασμό με τους υπερβολικά αισιόδοξους αναπτυξιακούς στόχους.

Μια απόκλιση από τους στόχους για το 2018 θα διορθωθεί με συνεννόηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Αν υπάρχει πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από 2,2% του ΑΕΠ αλλά χαμηλότερο από 3,5% που προβλέπει η Ε.Ε., τη λύση θα πρέπει να την προτείνει η ομάδα της Κομισιόν. Αν είναι μεγαλύτερη, τότε θα έχει λόγο και το ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο για το 2018 όσο για το 2019, όπου υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοστεί η περικοπή του αφορολόγητου ορίου που έχει ψηφιστεί για το 2020 μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019, χωρίς να εφαρμοστούν αντίμετρα. Αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε μια χρονιά που είναι εν δυνάμει προεκλογική ή και εκλογική.

Προς το παρόν, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. έχουν οχυρωθεί πίσω από τις δικές τους προβλέψεις και εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους τους προγράμματος πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 (παρότι το ΔΝΤ έχει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ) μέχρι και το 2022, με την εφαρμογή μόνο των μέτρων που έχουν ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο.

Και οι δύο διεθνείς οργανισμοί βασίζουν τις προβλέψεις τους στην οριστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 1,6% του ΑΕΠ για φέτος και 2,5% του ΑΕΠ για το 2018. Τούτο παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. αλλά και το ΔΝΤ έχουν προχωρήσει σε δύο διαδοχικές αναθεωρήσεις του ΑΕΠ του 2017 από το 2,7% του ΑΕΠ πριν από ένα χρόνο στο 2,1% τον Ιανουάριο και στο 1,6% του ΑΕΠ την τρέχουσα περίοδο.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα γνωρίζουν ότι μια απόκλιση στην ανάπτυξη για τους θεσμούς σημαίνει άλλη μια αναθεώρηση η οποία θα έχει ευρύτερες επιδράσεις σε έσοδα, δαπάνες και τελικά στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Παραδέχονται ότι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά αποτελεί υιοθέτηση της αντίστοιχης πρόβλεψης που έχει κάνει η Ε.Ε. στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις και βασίζεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2%, στην αύξηση των εξαγωγών κατά 4,3% και των επενδύσεων κατά 11,4%. Τούτο τη στιγμή που είναι αβέβαιη και η επίτευξη του 1,6% του ΑΕΠ για το 2017 αφού κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πώς θα πάει το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου.

Ωστόσο η αύξηση κατά 11,4% στις επενδύσεις, που αναμένεται για το επόμενο έτος, βασίζεται κατά κύριο λόγο στις αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες αναμένονται έσοδα-ρεκόρ 2,75 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά το μεγαλύτερο μέρος (2,1 δισ. ευρώ) προέρχεται από νέους διαγωνισμούς οι οποίοι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2018. Τέτοιο ποσό δεν έχει προηγούμενο από τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2017 και θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί και από εδώ και πέρα.

Οι δημόσιες επενδύσεις δεν μπορούν να αυξηθούν, αφού το σύνολο του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων εμφανίζεται αμετάβλητο και το 2017 και το 2018 στα 6,75 δισ.

Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% είναι επίσης ένα στοίχημα δύσκολο να κερδηθεί καθώς τα εισοδήματα θα παραμείνουν πρακτικά αμετάβλητα αλλά οι επιβαρύνσεις -είτε μέσω πρόσθετης φορολογίας είτε μέσω περικοπής εισοδημάτων- φτάνουν για το 2018 το 1% του ΑΕΠ.

Μόνη ελπίδα αποτελεί ο τομέας της οικονομίας που δεν έχει μεγάλη παρέμβαση το Δημόσιο, ο τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 4% με τη συνδρομή και μιας μικρής βοήθειας από την αύξηση των εξαγωγών σε αγαθά.

Στην… πρίζα
Η αισιόδοξη όμως πρόβλεψη για την ανάπτυξη έχει την αντανάκλασή της και στις προβλέψεις για τα έσοδα του επόμενου χρόνου που αποτελούν άλλη μια πηγή ανησυχίας. Το πρώτο δυσοίωνο μήνυμα ήρθε από το εισόδημα των μη μισθωτών το οποίο υπολειπόταν του προγραμματισμένου κατά 700 εκατ. ευρώ το 2017. Οι εκτιμήσεις λένε ότι το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και το 2018 πολύ περισσότερο, αφού πλέον, με τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί από το 2016, η απόκρυψη εισοδημάτων έχει προσλάβει χαρακτηριστικά επιδημίας. Οι εκτιμήσεις για το 2018 θέλουν η υστέρηση να φτάνει το 1-1,2 δισ. ευρώ.

Ενα δεύτερο σημείο ανησυχίας είναι η χαμηλή συμμόρφωση των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών στην πληρωμή κυρίως του φόρου εισοδήματος -πληρώνεται περίπου το 65% των βεβαιωμένων ποσών- και πολύ λιγότερο του ΕΝΦΙΑ, παρότι ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται με τις ίδιες στρεβλώσεις από το 2013.

Ανελέητο φοροκυνηγητό
Το αντίδοτο στις διαρροές φόρων θα είναι το φοροκυνηγητό με όλα τα μέσα (κατασχέσεις, συνεχείς οχλήσεις και για μικρά ποσά και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε ακραίες περιπτώσεις). Ο στόχος είναι το 2018 η ανάκτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 20% που είναι φέτος να φτάσει στο 35% το 2018.

Το «γερό χαρτί» του οικονομικού επιτελείου για την ισοσκέλιση των απωλειών των εσόδων είναι η πορεία των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά είναι και αυτό προβληματικό. Η πραγματική αύξηση εισφορών λόγω της αύξησης της μισθωτής εργασίας για το 2018 δεν ξεπερνά τα 180-200 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση των οικονομικών κατά 2,1 δισ. ευρώ το 2017 και κατά 1,9 δισ. ευρώ το 2019 βασίζεται κυρίως στη μεταχρονολόγηση παροχών και κύριων συντάξεων.

Μόνο για καθυστερούμενες συντάξεις το ποσό που οφείλεται ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ και με βάση την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να εκκαθαριστεί μέχρι ποσοστό 80-85% μέχρι και τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου.

Από την άλλη δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί ακριβώς ποια θα είναι η απώλεια σε ασφαλιστικές εισφορές για το 2018 από την απόκρυψη εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών το 2017.



ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Ζήτημα πλαστογραφίας στην πιστοποίηση του μεσάζοντα



Ζήτημα πλαστότητας του εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος για τον «μεσάζοντα της Αραβίας» ανακύπτει με τα στοιχεία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», σχετικά με τη σαουδαραβική πιστοποίηση του ρόλου του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου. 

Κατά τους ισχυρισμούς του υπουργού Αμυνας, το έγγραφο που κατέθεσε αποδείκνυε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν πιστοποιημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην επίμαχη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού και όχι μεσάζοντας. Το περιεχόμενο του εγγράφου Καμμένου, ωστόσο, εμφανίζεται διαφορετικό από το πρωτότυπο έγγραφο που έχει πρωτοκολληθεί στο «Πεντάγωνο», εκθέτοντας τον υπουργό, διαψεύδοντας εν τέλει τους ισχυρισμούς του και δημιουργώντας γενικότερες υποψίες ως προς τη γνησιότητα όσων έχουν προσκομιστεί από κυβερνητικής πλευράς.

Ειδικότερα, στο υπ' αριθμόν 4/5/7/3/334 έγγραφο του σαουδαραβικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με έκδοση τον Μάιο του 2016 και τελικό αποδέκτη το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, αναφέρεται ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι ο πιστοποιημένος αντιπρόσωπος για να ολοκληρώσει τη νομική και λογιστική διαδικασία πώλησης των αποθεμάτων ελληνικού πολεμικού υλικού, σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Αμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει κατατεθεί και πρωτοκολληθεί στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) του «Πενταγώνου».

Η προσθήκη. Το έγγραφο, ωστόσο, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, επιδιώκοντας να αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι ο Παπαδόπουλος ήταν μεσάζοντας - εξαιτίας και του νόμου που ψηφίστηκε το 2011 και απαγορεύει τη μεσολάβηση φυσικών προσώπων σε αγοραπωλησίες στρατιωτικού υλικού -, περιλαμβάνει μία μικρή πλην ουσιαστική προσθήκη. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Παπαδόπουλος εκπροσωπεί, ως εντεταλμένος της Σαουδικής Αραβίας, την Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ, με έδρα την Αξιούπολη του Κιλκίς. Η εν λόγω εταιρεία είναι συμφερόντων του και η προσθήκη έγινε προφανώς διότι ο νόμος που απαγορεύει τους μεσάζοντες δεν αφορά εταιρείες παρά μόνο φυσικά πρόσωπα. Οπότε, σ' αυτήν την περίπτωση, το γράμμα του νόμου θα κάλυπτε τον Παπαδόπουλο.

Με απλά λόγια, το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας και αυτό που βρίσκεται στη ΓΔΑΕΕ του υπουργείου είναι φαινομενικά ίδια, αλλά επί της ουσίας διαφορετικά. Εχουν ίδιους αριθμούς πρωτοκόλλου, ίδιες υπογραφές και πανομοιότυπο περιεχόμενο. Το μόνο στο οποίο διαφέρουν όμως είναι η επίμαχη φράση για την εταιρεία του Παπαδόπουλου, η οποία φαίνεται να έχει προστεθεί εκ των υστέρων.

Το είδε ο πρόξενος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η διαφορά αυτή υπέπεσε άμεσα στην αντίληψη του προξένου της Ελλάδας στο Ριάντ, Ηλία Κλουβάτου, ο οποίος, στο διαβιβαστικό του προς το «Πεντάγωνο», έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει σχετικά, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι: «Αξιοσημείωτο είναι ότι στα δύο διαφορετικά αρχεία που υπάρχει το πιστοποιητικό και έχει τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και την ίδια ημερομηνία γράφει διαφορετικά πράγματα». Η προειδοποίησή του είναι προφανές ότι αγνοήθηκε.

Αντίστοιχη τακτική, ακολουθώντας την προσθήκη στο έγγραφο που κατέθεσε ο Καμμένος στη Βουλή, καταγράφεται και στην επίσημη αλληλογραφία του Βασίλη Παπαδόπουλου με το υπουργείο Αμυνας. Ενώ δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2016 την αλληλογραφία υπογράφει αυτοπροσώπως ο επιχειρηματίας, ενεργώντας εν τοις πράγμασι ως μεσάζων, έκτοτε την υπογραφή του στις επιστολές συνοδεύουν η σφραγίδα και τα στοιχεία της εταιρείας του, Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ, ενεργώντας εφεξής ως εκπρόσωπός της.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη προκαλεί νέα κρίσιμα ερωτήματα για τον υπουργό Αμυνας και τον ρόλο του «μεσάζοντα της Αραβίας». Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η ΝΔ είχε καταγγείλει τον Καμμένο για διαφορές που εντόπισε και σε άλλα έγγραφα που είχε εκείνος καταθέσει στη Βουλή, σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται κατατεθειμένα στις υπηρεσίες του «Πενταγώνου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά δεν ήταν γνήσια. Πρόκειται συγκεκριμένα για το λεγόμενο «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που είχε τότε παρουσιάσει ο υπουργός Αμυνας, επιδιώκοντας για μία ακόμη φορά να καλύψει και να υπερασπιστεί τον Παπαδόπουλο, για τον οποίο, μολαταύτα, επιμένει στις δημόσιες τοποθετήσεις του πως δεν γνώριζε.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ. Στο προβληματικό σκηνικό που έχει διαμορφώσει η σκανδαλώδης υπόθεση στις σχέσεις της Αθήνας με το Ριάντ, ήρθε να προστεθεί και η επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ψυχικό, που πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο Ρουβίκωνας, με αφορμή την κρίση στην Υεμένη. Εξι άτομα προκάλεσαν φθορές στην πρόσοψη και τα φυλάκια της εισόδου και πέταξαν μπογιές.


Αιμίλιος Περδικάρης 
ΤΑ ΝΕΑ


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Λαϊκισμός και φιλοδώρημα» το επίδομα για νέους άνεργους




Για λαϊκισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «φιλοδώρημα» το επίδομα των 400 ευρώ στους νέους άνεργους που ανακοίνωσε για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση. 

Σε παρέμβασή του μετά την ομιλία του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν προωθούνται, επισημαίνοντας πως δεν είναι μεταρρύθμιση το να δίνουμε 400 ευρώ στους άνεργους νέους. «Αυτό είναι λαϊκισμός και φιλοδώρημα» είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη :

«Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

Αγαπητέ Χάρη, σε ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία σου στο 11ο  Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σε συγχαίρουμε προσωπικά για το εξαιρετικό έργο το οποίο έχεις επιτελέσει ως Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ευχόμαστε τα καλύτερα σε εσένα, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει της Προεδρικής εκλογής και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο κυπριακός λαός θα ανταμείψει το θάρρος, την αποτελεσματικότητα και το έργο το οποίο έχει παραχθεί στην Κύπρο αυτά τα τελευταία 5 χρόνια.

Δεν σας κρύβω φίλες και φίλοι ότι κάθε φορά που ακούω την κυπριακή ιστορία μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά, διότι χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τα αδέρφια μας Κυπρίους που κατάφεραν και ξεπέρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά μια οξύτατη κρίση. Μια κρίση που όπως μας περιέγραψε ο Χάρης χτύπησε απότομα. Η γενεσιουργός αιτία της όμως ήταν παρούσα στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Η πίκρα διότι εμείς στην Ελλάδα 8 χρόνια μετά την άφιξη της δικής μας κρίσης ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των Μνημονίων. Οφείλω να επισημάνω βέβαια, φίλες και φίλοι, ότι αυτή η πορεία δεν ήταν μια νομοτελειακή πορεία. Και δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι αν η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ολοκληρώσει το έργο της, η Ελλάδα θα είχε βγει σήμερα από τα Μνημόνια.

Και δεν ξέρω τι εννοούσε ο Πρόεδρος της Βουλής όταν μας είπε ότι την προηγούμενη Κυβέρνηση την έριξε η Τρόικα. Εγώ ξέρω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έπεσε επειδή ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, ο κ. Κουβέλης και η Χρυσή Αυγή δεν συμφώνησαν στην εκλογή του κ. Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όχι γιατί δεν τον θεωρούσαν κατάλληλο υποψήφιο, αλλά διότι έκριναν ότι, με αυτόν τον τρόπο, έπρεπε να διακόψουν το  έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Φίλες και φίλοι, το μήνυμα της κυπριακής κρίσης είναι σαφές και εξαιρετικά επίκαιρο για το τι πρέπει να συμβεί και στη χώρα μας.  Η Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση αυτή με ωριμότητα, με συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, με ανάληψη της ευθύνης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είχε μια ηγεσία, έναν Πρόεδρο, έναν Υπουργό Οικονομικών που είπαν την αλήθεια στους πολίτες. Το είπε πολύ καλά ο Χάρης, δεν κρύφτηκαν πίσω από την Τρόικα για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες ούτως ή αλλιώς ήταν απαραίτητες για την Κύπρο όπως είναι απαραίτητες και για τη χώρα μας. Και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν ήταν πραγματικές, δομικές μεταρρυθμίσεις. Δεν ήταν μεταρρυθμίσεις του τύπου δίνω 400 ευρώ στους νέους 18 έως 24 χρόνια για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα και να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ελπίδα στη νέα γενιά. Όχι, φίλες και φίλοι, αυτό είναι λαϊκισμός, αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα φιλοδώρημα, δεν είναι οι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι από μια αποτελεσματική Κυβέρνηση. Εμείς δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για το πώς θα πάμε από μια οικονομία των επιδομάτων σε μια οικονομία των ευκαιριών, ακριβώς το ίδιο πράγμα το οποίο έκανε η Κύπρος.

Και κάτι τελευταίο, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και θέλω να το επαναλάβω, το περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο Χάρης. Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Κύπρος κατάφερε και βγήκε από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο. Και όταν αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική σταθερότητα χρησιμοποίησε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο.  Και απέδειξε ότι σε μια οικονομία η οποία βγαίνει από τον κύκλο της ύφεσης η μείωση των φόρων μπορεί τελικά να έχει αυξημένα και όχι μειωμένα έσοδα. Τα ίδια ακριβώς θα κάνουμε και εμείς φίλε Χάρη στην Ελλάδα όταν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Πολλές, λοιπόν, οι ομοιότητες μεταξύ του τι έκανε η Κύπρος και του δικού μας προγραμματικού λόγου. 

Είναι δέσμευσή μας, φίλες και φίλοι ότι θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Θα εφαρμόσουμε με ταχύτητα ένα συνεκτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ξαναβάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Και θα πατήσουμε πάνω σε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν, επιτέλους, την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι, μια χώρα χαμογελαστή, μια χώρα αισιόδοξη.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Χάρη για την παρουσία σου, συγχαρητήρια και πάλι για την εξαιρετική δουλειά σου, καλή επιτυχία σε εσένα, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις επερχόμενες κυπριακές εκλογές.


Διατηρούν τη σύνταξη εργαζόμενα άτομα με αναπηρία



Σε εφαρμογή τίθεται η συνέχιση καταβολής, χωρίς καμία απολύτως περικοπή, της σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου και των προνοιακών ή άλλων επιδομάτων, όσων προσώπων πάσχουν από αναπηρία, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης με ποσοστό 50% και πάνω, εφόσον αναλαμβάνουν απασχόληση για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, σε εφαρμογή του άρθρου 23 του Ν. 4488/2017:

Η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση των προσώπων αυτών δεν θα επηρεάζει τη σχετική κρίση αξιολόγησης περί ανικανότητας για κάθε βιοποριστική εργασία κατά τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Η κρίση πιστοποιείται με γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας, η οποία θα ισχύει για τρία έτη.

Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και στις υπηρεσίες πρόνοιας.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Δημοσκόπηση BMG: Υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. θα ψήφιζαν τώρα οι Βρετανοί



Πάνω από τους μισούς Βρετανούς, ποσοστό 51%, θα ήθελαν η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 41% προτιμούν να φύγει, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δείχνει ότι ανατρέπεται η τάση που οδήγησε στο αποτέλεσμα υπέρ του "ναι" στο Brexit, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρσι.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας BMG, στην οποία συμμετείχαν 1.400 πρόσωπα, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας The Independent, μία ημέρα αφότου δόθηκε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το διαζύγιό τους, με επίκεντρο τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η διαφορά υπέρ της "παραμονής" έναντι της "εξόδου" είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε οποιαδήποτε άλλη δημοσκόπηση μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων BMG εξήγησε ωστόσο ότι η αιτία της διαφοράς αυτής είναι η αλλαγή γνώμης μεταξύ εκείνων που δεν ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Εννέα στους δέκα Βρετανούς που ψήφισαν, είτε υπέρ της παραμονής είτε υπέρ της αποχώρησης, διατηρούν την άποψη που είχαν και τότε.

Στο δημοψήφισμα, το 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 48% υπέρ της παραμονής.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα «βόμβα» με τα αναδρομικά των συνταξιούχων



Νέα βόμβα επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους που φτάνουν έως και τα 1.650 ευρώ για τους τελευταίους 18 μήνες αποκαλύπτεται μέσα από τις λάθος ή ακόμη και παράνομες κρατήσεις που συνεχίζει να επιβάλλει η κυβέρνηση επί των κύριων συντάξεων που μαζί με επικουρικές ή μερίσματα υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Οι λάθος κρατήσεις συνίστανται στο γεγονός ότι μέχρι και το 2015 οι μειώσεις σε άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ γίνονταν βάσει του νόμου 4092/2012 με κλίμακες 5%, 10%, 15% και 20% στο άθροισμα των καταβαλλόμενων ποσών κύριων συντάξεων, επικουρικών και μερισμάτων. Ομως, μέσα στο 2016 μετά το νόμο Κατρούγκαλου, που έκοψε τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 50% αλλά και τις επικουρικές άνω και του 50%, το συνολικό ποσό των συντάξεων που θα έπρεπε να έχει τη μείωση του ν. 4093/2012 δεν άλλαξε.

Οι συνταξιούχοι συνέχισαν να επιβαρύνονται ως προς την κύρια σύνταξη με τις περικοπές 5% έως 20% επί του «παλιού» αθροίσματος πριν δηλαδή από τις μειώσεις σε επικουρικές και μερίσματα. Οι μειώσεις του ν. 4093 δηλαδή επιβάλλονταν σε ποσά που δεν εισέπρατταν!

Ενας συνταξιούχος, για παράδειγμα, που είχε 1.200 ευρώ κύρια και 350 ευρώ επικουρική (πριν από τη μείωση του νόμου Κατρούγκαλου) είχε κράτηση βάσει του ν. 4093 στο άθροισμα των 1.550 ευρώ, με κλίμακα περικοπής 10% και στην κύρια και 10% στην επικουρική. Εν προκειμένω, η κύρια κοβόταν κατά 120 ευρώ και η επικουρική κατά 35 ευρώ.

Με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) οι επικουρικές που με τις κύριες ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ επανυπολογίστηκαν και μειώθηκαν πάνω και από 50% και κυρίως στις περιπτώσεις των συνταξιούχων του ΙΚΑ ο τρόπος που έγινε η άγρια αυτή μείωση ήταν αυθαίρετος και δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι αποδοχές ούτε οι εισφορές ούτε καν τα αναλογιστικά δεδομένα επανυπολογισμού συντάξεων. Δικαιούχος επικουρικής ΙΚΑ έπαιρνε 550 ευρώ μικτά (320 ευρώ καθαρά) και βρέθηκε με τον επανυπολογισμό στα 157 ευρώ μικτά (περίπου 127 ευρώ καθαρά), παρότι είχε 35 χρόνια εισφορών με μισθό 28ης ασφαλιστικής κλάσης.

Παρακρατούν παράνομα μεγαλύτερα ποσά σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής ή μερίσματος πάνω από 1.000 ευρώ

 Παρά τα πρωτοφανή κουρέματα όμως που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με το τρίτο Μνημόνιο και δεν εξηγήθηκαν ποτέ στους πολίτες, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα κρυφό κούρεμα σε κύριες συντάξεις!
Το κούρεμα στις κύριες είναι μέχρι και 85 ευρώ το μήνα και προέρχεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέχισε να χρεώνει τους συνταξιούχους τις ίδιες μειώσεις που είχαν από το νόμο 4093/2012, παρότι το νέο τους άθροισμα σύνταξης ήταν πολύ μικρότερο εξαιτίας των περικοπών στα μερίσματα 260.000 συνταξιούχων του Δημοσίου και στις επικουρικές 300.000 συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, Δημοσίου και άλλων Ταμείων που έγιναν μέσα στο 2016.

Για παράδειγμα, η επικουρική των 350 ευρώ που μειώθηκε στα 127 ευρώ εξακολουθεί και συνυπολογίζεται ως ποσό στο εξαγόμενο άθροισμα συντάξεων, στα 350 ευρώ και όχι στα 127 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό μαζί με την κύρια να παραμένει σε πολλές περιπτώσεις όπως παλιά, δηλαδή πάνω από τα 1.500 ευρώ, ενώ το πραγματικό άθροισμα είναι πλέον πολύ πιο κάτω, στα 1.400 ή 1.300 ευρώ.

Η μείωση όμως του νόμου 4093 δεν επιβάλλεται επί αθροίσματος στα 1.300 ευρώ, αλλά επί του παλιού ποσού άνω των 1.500 ευρώ. Με το πραγματικό άθροισμα (1.300 ευρώ), ο συνταξιούχος θα είχε μόνο στην κύρια σύνταξη μείωση 5% βάσει του ν. 4093/12, δηλαδή αν η κύρια καταβαλλόμενη σύνταξη είναι 1.200 ευρώ, έχει μείωση 60 ευρώ από το νόμο του 2012. Επειδή όμως η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας – Οικονομικών), όπως και η ΗΔΙΚΑ, συνεχίζουν να θεωρούν ως άθροισμα συντάξεων τα 1.500 ευρώ, επιβάλλουν τη μείωση του ν. 4093 με το ποσοστό της επόμενης κλίμακας που είναι 10%. Και η περικοπή στην κύρια σύνταξη είναι 120 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είναι 60 ευρώ!

Ο νόμος Κατρούγκαλου κούρεψε επικουρικές και μερίσματα αλλά οι προηγούμενες μειώσεις υπολογίζονται στα παλιά ποσά

Η τακτική αυτή ακολουθείται πιστά και κατά γράμμα από την ΗΔΙΚΑ, που εκτελεί εντολές της κυβέρνησης αλλά και των συναρμόδιων υπουργών, με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στα ντοκουμέντα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στο όριο αλλαγής κλίμακας να έχουν μεγαλύτερη ως και διπλάσια περικοπή, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε η σύνταξη να έχει μικρότερη μείωση γιατί «μίκρυνε» το άθροισμά της μετά τον επανυπολογισμό που έγινε σε επικουρικές και μερίσματα.

Το κρυφό κούρεμα στις κύριες συνίσταται ακριβώς σε αυτό: Οτι τα Ταμεία και κυρίως το Δημόσιο επιβάλλουν μειώσεις 120 αντί 60 ευρώ ή -όπως φαίνεται στα ντοκουμέντα που δημοσιεύονται- μειώσεις 254 αντί 170 ευρώ, σε ανύπαρκτο άθροισμα συντάξεων!

Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται από την 1η/1/2016 που ισχύουν οι αναδρομικές μειώσεις στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου και συνεχίστηκε και μετά τις αναδρομικές μειώσεις επικουρικών από 1/6/2016.
Στο διάστημα αυτό των 24 ή 18 μηνών (ανάλογα με το τι έπαιρναν οι συνταξιούχοι από μέρισμα ή/και από επικουρική σύνταξη πριν και μετά τις μειώσεις) θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν και οι ανάλογες περικοπές του νόμου 4093/2012. Σε όποιες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι είχαν άθροισμα από 1.500 έως 2.000 πριν από τις μειώσεις μερισμάτων/επικουρικών και επιβαλλόταν μείωση 10% από το νόμο 4093, θα εδικαιολογείτο να έχουν την ίδια μείωση (10%) αν και μετά τις περικοπές σε μερίσματα ή/και επικουρικές το άθροισμα κύριας, επικουρικής, μερίσματος ήταν πάνω από τα 1.500 ευρώ.

Σε περιπτώσεις, όμως, που είναι ίσως και η πλειονότητα, που το νέο άθροισμα συντάξεων έπεσε κάτω από 1.500 ευρώ, η μείωση του νόμου 4093 θα έπρεπε να πέσει και αυτή στην πρώτη κλίμακα, δηλαδή στο 5%, που ισχύει για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Αυτό δεν συνέβη και η απόδειξη είναι τα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων που εμφανίζουν την ίδια μείωση του νόμου 4093, σε μικρότερο άθροισμα σύνταξης που δικαιολογεί και μικρότερο ποσοστό μείωσης.

Οι λάθος κρατήσεις και λάθος υπολογισμοί των περικοπών του ν. 4093 στις κύριες συντάξεις κρύβουν ένα κούρεμα που επιβάλλει η κυβέρνηση σε εικονικά ποσά, όπως ακριβώς γινόταν και με τις εισφορές ασθένειας που αναγκάστηκε να επιστρέψει αναδρομικά από 1/1/2012 έως 30/6/2016, με ένα εφάπαξ ποσό που κατά μέσο όρο ήταν 250 ευρώ σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους.

Η… λαθροχειρία φέρνει έξτρα ψαλίδι έως και 85 ευρώ το μήνα και ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση έως και για 1.650 ευρώ από τους δικαιούχους

Οι λάθος κρατήσεις όμως του ν. 4093, που γίνονται από το 2016 έως και σήμερα, είναι πολλαπλάσιες και τα τυχόν αναδρομικά που επιδικαστούν σε συνταξιούχους που θα προσφύγουν στα δικαστήρια ξεκινούν από 400-600 ευρώ και φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 1.650 ευρώ.

Το νομικό άλλοθι, ωστόσο, που εφηύραν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για να κρύψουν την υποχρέωση επιστροφής νέων αναδρομικών στις συντάξεις λόγω των φουσκωμένων κρατήσεων του ν. 4093 είναι ότι έσπευσαν και έβαλαν στο νόμο 4387/2016 (νόμο Κατρούγκαλου) διάταξη του άρθρου 14 που λέει στην παράγραφο 2.α ότι «μέχρι την 31η.12.2018, οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31η.12.2014, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις».

Αυτή τη διάταξη επικαλούνται σήμερα οι υπηρεσίες των Ταμείων όταν οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις παραφουσκωμένες μειώσεις του νόμου 4093 στην κύρια σύνταξη, παρότι το άθροισμά τους με τις κομμένες επικουρικές και τα μερίσματα των 60 έως 140 ευρώ είναι μικρότερο από αυτό του 2014 και με τη λογική των πραγμάτων θα έπρεπε να έχουν και μικρότερο ποσοστό περικοπής από το νόμο 4093, δηλαδή 10% αντί 15% ή 5% αντί 10% ή ακόμη και 0% αντί 5%.

Υπουργείο και ΜΤΠΥ ομολογούν τις… διογκωμένες μειώσεις
Προς επίρρωση και απόδειξη της… λαθροχειρίας και της παράνομης μείωσης που γίνεται στις κύριες συντάξεις είναι και η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που βγήκε μετά τη μείωση των μερισμάτων που έκανε το ΜΤΠΥ σε 260.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Στην εγκύκλιο (με ΑΔΑ: Ω5ΛΠ465Θ1Ω-88Ρ) αναφέρεται ότι «από 1/1/2016 το μέρισμα αναπροσαρμόστηκε και δεν υπόκειται πλέον στις μειώσεις των ν. 4024/11 και 4093/12».

Σε συνέχεια της εγκυκλίου του υπουργείου, το ΜΤΠΥ ομολογεί, και μάλιστα στην ιστοσελίδα του (στήλη ερωτήσεις – απαντήσεις), ότι οι κρατήσεις του ν. 4093 επιβάλλονται σε εικονικά ποσά!!! Λέει συγκεκριμένα (και μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας) ότι: «Ειδικώς για τον υπολογισμό της μείωσης του ν. 4093/2012, περιλαμβάνεται στο άθροισμα των συντάξεων και το μέρισμα του ΜΤΠΥ όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31η/12/2014».

Η ομολογία αυτή είναι… βόμβα, γιατί το μεν υπουργείο λέει ότι από τη στιγμή που το μέρισμα κουρεύτηκε δεν χρειάζεται να κουρευτεί εκ νέου με το νόμο 4093 και την ίδια στιγμή το ΜΤΠΥ λέει ότι ναι μεν έγιναν οι μειώσεις, αλλά ειδικά για τον υπολογισμό των κρατήσεων του ν. 4093 στην κύρια σύνταξη το άθροισμα των ποσών περιλαμβάνει το παλιό πριν από τις περικοπές μέρισμα και όχι το νέο που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό και το κούρεμα!

Το ίδιο έγινε και με τις επικουρικές που μειώθηκαν πέρυσι. Οι συνταξιούχοι παίρνουν πλέον λιγότερα στο άθροισμα κύριας και επκουρικής (π.χ. 1.100 + 200 = 1.300 ευρώ) αλλά «τρώνε» τις ίδιες μειώσεις του νόμου 4093 που είχαν στο παλιό άθροισμα πριν κοπεί η επικουρική!

Η ΗΔΙΚΑ και τα Ταμεία (κυρίως το Δημόσιο) υπολογίζουν, λοιπόν, τη μείωση της κύριας σύνταξης με ποσοστά 5% ή 10% ή και 15% του νόμου 4093, βάζοντας στο άθροισμα την παλιά και υψηλότερη επικουρική (π.χ. 1.100+450=1.550 ευρώ με μείωση ν. 4093 στο 10% επί της κύριας σύνταξης), ενώ με το νέο και μικρότερο ποσό (1.100+200=1.300 ευρώ) η μείωση θα έπρεπε να είναι 5%, γιατί το πραγματικό άθροισμα είναι κάτω από 1.500 ευρώ.

Πρόκειται για καταφανέστατη αδικία και επιτηδευμένη μείωση κύριων συντάξεων που δεν μπορεί να συνεχίζεται απροκάλυπτα, μια που οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με παράνομες περικοπές που ήρθαν διά της πλαγίας οδού και συνεχίζονται εκτός νόμου.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

 Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Ντ. Μπακογιάννη: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει η Ν.Δ.


Κύριε Πρόεδρε, Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για αυτή την υποδοχή. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαίρομαι που σας βλέπω. Πόσο χαίρομαι που είμαστε πάλι όλοι εδώ. Όλοι εδώ, στο 11ο Προγραμματικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

     Φίλοι παλιοί, φίλοι καινούργιοι, στελέχη από ολόκληρη την Ελλάδα, πρώην Πρόεδροι, βουλευτές, ΔΑΠίτες, ΔΑΚίτες, ΟΝΕΔίτες, στελέχη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εδώ πραγματικά σήμερα χτυπάει η καρδιά, η ψυχή της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής  μας.

    Φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε πραγματικά σε μια γιορτή Δημοκρατίας, γιατί Δημοκρατία σημαίνει ευθύνη και εμείς σε αυτό το Συνέδριο θα πάρουμε αποφάσεις. Θα πάρουμε αποφάσεις και θα αναλάβουμε δεσμεύσεις για το Πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές, οι οποίες δεν θα αργήσουν.       Ένα Πρόγραμμα ρεαλιστικό, ένα Πρόγραμμα τολμηρό, που όταν υλοποιηθεί θα έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Χάρη Γεωργιάδη για την ομιλία του. Να τον ευχαριστήσω και για άλλον ένα λόγο, εκτός από αυτούς που ανέφερε ο Πρόεδρος του Κόμματος. Γιατί αγαπητέ Χάρη, μας έδωσες το καλύτερο επιχείρημα και σε όλα αυτά τα στελέχη εδώ. Την απάντηση σε όλους αυτούς που μας λένε, «μα δεν γίνεται αλλιώς. Και εσείς τα ίδια θα κάνετε». Ε λοιπόν, όχι! Εμείς δεν θα κάνουμε τα ίδια και γι’ αυτό αποφασίζουμε σήμερα. Θα το κάνουμε όπως η Κύπρος. Θα το κάνουμε όπως η Πορτογαλία, θα το κάνουμε όπως όλοι οι άλλοι που πίστευαν σε αυτό το οποίο έκαναν, διότι εδώ μπροστά μας, είναι το παράδειγμα της επιτυχίας. Εδώ μπροστά μας, είναι ο δρόμος, τον οποίο και εμείς πρέπει να διανύσουμε.

Πρέπει να σας πω, επειδή εδώ μέσα είναι πολλοί παλιοί και καλοί φίλοι, που έχουμε δώσει διάφορους αγώνες, είτε εκλογικούς, είτε βουλευτικούς, είτε αυτοδιοικητικούς. Εγώ νιώθω, ότι οι περισσότεροι από εμάς σήμερα εδώ, έχουν κι ένα συναίσθημα δικαίωσης. Ένα συναίσθημα δικαίωσης, γιατί όταν εμείς πρώτοι μιλήσαμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ιδιωτικοποιήσεις ήμασταν μόνοι μας και είχαμε απέναντι όλον τον λαϊκισμό. Όταν εμείς πρώτοι είπαμε για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ήμασταν μόνοι μας και είχε βγει η Δ.Α.Π. μπροστά. Η Δ.Α.Π. τότε, επί Κωστή Χατζηδάκη. Και μας κοιτάζανε περίεργα, όταν εμείς πρώτοι είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία, μας είπαν ανάλγητους. Όταν εμείς πρώτοι είπαμε ότι το Ασφαλιστικό θέλει αντιμετώπιση, μας είπαν επίσης ανάλγητους.

Αλλά σήμερα φίλες και φίλοι, το λένε όλοι. Σήμερα πλέον αντιλαμβάνεται ολόκληρη η κοινωνία, ότι αυτά που Νέα Δημοκρατία έλεγε, πίστευε, αυτά για τα οποία η Νέα Δημοκρατία αγωνιζόταν, ήταν τα σωστά. Ήταν αυτά που αν είχαν γίνει δεν θα είχε φτάσει η Ελλάδα στην κατάσταση την οποία βρίσκεται σήμερα. Και δυστυχώς σήμερα, η Κυβέρνηση της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», μας χρέωσε 100 δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Κατάφερε να κάνει τη νέα γενιά, τη γενιά των 360 ευρώ. Έκανε την Ελλάδα, και ίσως αυτό εμένα με πονάει ακόμα περισσότερο, απλό θεατή των διεθνών εξελίξεων.

Αλλά κυρίως, φίλες και φίλοι, η Κυβέρνηση αυτή έχασε το στοίχημα της ανάπτυξης. Και έχασε το στοίχημα της ανάπτυξης για τρεις κατά τη γνώμη μου, πιο απλά θα τα πω εγώ κύριοι καθηγητές, θα με συγχωρέσετε, λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς μια Κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει στις επενδύσεις. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς μια Κυβέρνηση που φέρνει 11 φορολογικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις.  Δεν μπορείς να εμπιστευτείς μια Κυβέρνηση η οποία θεωρεί ότι το κράτος μπορεί να είναι συνέταιρος στην επιχείρηση κατά 60%. Αυτό σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον επιχειρηματία και την Κυβέρνηση σήμερα δεν υπάρχει. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει απόλυτη ιδεοληψία δυστυχώς ακόμα και σήμερα. Το ζούμε στις μεγάλες επενδύσεις οι οποίες καρκινοβατούν, το ζούμε στο Ελληνικό, το ζούμε σε όλες αυτές τις επενδύσεις οι οποίες θα έπρεπε, είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, και θα έπρεπε σήμερα ουσιαστικά να είχαν αρχίσει να υπάρχουν και δυστυχώς χάρη στην απίστευτη ιδεοληψία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Το ζούμε όμως και σε κάτι άλλο: Στην άρνηση να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από πολλές, μεσαίες επιχειρήσεις. Την ονομαζόμενη μεσαία επιχειρηματικότητα την έχουν αφήσει εντελώς στην  άκρη. Κανένας δεν δουλεύει προς την κατεύθυνση στήριξης αυτής της επιχειρηματικότητας που είναι αυτή η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Γιατί φίλες και φίλοι τι λέμε τώρα, τι είναι τελικά ανάπτυξη; Ανάπτυξη είναι παραγωγή πλούτου, χωρίς νέα παραγωγή πλούτου πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε αυτό το δείκτη κοινωνικής αλληλεγγύης την οποία έχουν ανάγκη οι ασθενέστεροι σε αυτή τη χώρα; Άρα πρέπει να παράξουμε πλούτο. Για να τον παράξουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία τα οποία έχουμε. Και ποια είναι τα εργαλεία αυτά; Είναι αναμφισβήτητα η φορολογία ως αναπτυξιακό κίνητρο, η μείωση της φορολογίας και συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα. Είναι αναμφισβήτητα η μείωση της γραφειοκρατίας, ήμουν νια και γέρασα, θα πρέπει να κάνουμε τομές. Οι μεγάλες επενδύσεις θα πρέπει να πάνε με τον τρόπο που πήγαμε τα ολυμπιακά έργα στη Βουλή των Ελλήνων να ψηφιστούν και να τελειώνουν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν μπορούμε να κλωθογυρίζουμε 2,5 χρόνια γύρω από τα ίδια θέματα.

Τι άλλο σημαίνει; Σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε. Οι πόροι οι ευρωπαϊκοί σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της μιζέριας, στην Ελλάδα των 360 ευρώ δεν χρησιμοποιούνται. Δεν χρησιμοποιούνται οι πόροι του ΕΣΠΑ σωστά.  Δεν έχει υπάρξει μια επένδυση από το πακέτο Γιούνκερ. Υπάρχουν πόροι για το μεταναστευτικό και μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε ότι έχετε ένα δισεκατομμύριο που κάθεται.  Αυτοί οι κύριοι πρέπει να λογοδοτήσουν σήμερα, να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για αυτό το οποίο έχουν κάνει.

Το χειρότερο όμως φίλες και φίλοι σε όλη αυτή την ιστορία δεν είναι μόνο το οικονομικό πρόβλημα.  Το χειρότερο είναι ότι στην Ελλάδα - και το είπε πριν ο συνάδελφος - έχουμε μια βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης. Ο λαός ο δικός μας σήμερα νιώθει ταπεινωμένος, νιώθει οργισμένος, νιώθει όμως κυρίως καχυποψία απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Άκουσα τον κ. Ράμφο πριν ο οποίος έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας.  Ναι, πρέπει να την  κάνουμε.  Και πρέπει να την κάνουμε θαρραλέα και την κάνουμε. Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία την έχουμε κάνει και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οποτεδήποτε παρασυρθήκαμε από τις σειρήνες του λαϊκισμού το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Οποτεδήποτε πήγαμε με θάρρος, με δύναμη και με αξιοπιστία στο λαό, ο λαός μας επιβράβευσε διότι ο λαός ξέρει. Ξέρει πάρα πολύ καλά πότε του λες την αλήθεια. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που νομίζω ότι κερδίζει σήμερα καθημερινά η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πραγματικό μήνυμα της αξιοπιστίας.

Φίλες και φίλοι, μας αποκάλεσαν ανάλγητους, καπηλεύτηκαν την έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας και σήμερα δεν μπορούν να κρύψουν τη γύμνια τους. Έκοψαν προνοιακά επιδόματα, έκοψαν επιδόματα ανεργίας. Πάνω από όλα όμως στέρησαν την ελπίδα από τη νέα γενιά. Διάβαζα προχθές ότι τα παιδιά που έχουν φύγει από την Ελλάδα, όλα αυτά τα παιδιά που δουλεύουν σήμερα στο εξωτερικό, που τα μεγαλώσαμε, που τα σπουδάσαμε, που δώσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε για να μάθουν γράμματα και να φύγουν, αυτά τα παιδιά στερούν από την Ελλάδα 12 δισεκατομμύρια. 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους να τους ξαναφέρουμε πίσω. Οφείλουμε να τους δείξουμε ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει ελπίδα, υπάρχει αύριο, υπάρχει η Νέα Δημοκρατία.

Δεν νομίζω πως κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πρόκλησης που έχει η Νέα Δημοκρατία για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να ξανασηκώσει την Ελλάδα ψηλά, να δούμε ξανά την Ελλάδα όρθια και περήφανη μέσα στην Ευρώπη. Και επιτέλους θέλουμε μία Ελλάδα που δεν θα σκύβει το κεφάλι, μία Ελλάδα που θα έχει το θάρρος να υπερασπιστεί τις θέσεις και τις αρχές της. Και πάνω από όλα εμείς, το κόμμα που έκανε την εθνική συμφιλίωση, θέλουμε μία Ελλάδα ενωμένη και όχι διχασμένη, κύριε Τσίπρα.

Φίλες και φίλοι, σας παρουσιάσαμε όλες μας τις προτάσεις για την ανάπτυξη, για την καινοτομία, τις συζητήσαμε αναλυτικά, για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία αύριο, τι αποτελέσματα περιμένουμε από τη μείωση της φορολογίας. Και αυτές είναι δεσμεύσεις τις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει. Όπως έχουμε αναλάβει τη δέσμευση και εμείς, μετά την Κύπρο, να κάνουμε την Ελλάδα ένα πραγματικά σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο που θα εισάγει φοιτητές και δεν θα εξάγει όπως γίνεται και σήμερα. Μία Ελλάδα που θα στηριχθεί και στη δική της Περιφέρεια, διότι πρέπει να τονίσουμε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι βασικό συστατικό στοιχείο από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Μία Περιφέρεια που αναπτύσσεται είναι μία Περιφέρεια που κρατάει τον κόσμο της εκεί, είναι μία Περιφέρεια που δίνει δύναμη. Φίλες και φίλοι, οι βουλευτές της Περιφέρειας, οι αυτοδιοικητικοί, οι άνθρωποι οι οποίοι κάθε μέρα ακούν τα προβλήματα των πολιτών ξέρουν πόσο μεγάλη είναι η δίψα σήμερα των πολιτών για το συγκεκριμένο, για τη δέσμευση, για το εφικτό, για το ρεαλιστικό. Ξέρει ο κόσμος ότι αυτά που του λέει η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι λίγα, αλλά σήμερα αυτά που του λέει είναι αυτά που μετά βεβαιότητος μπορούν να γίνουν αύριο.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο εκφραστής των νέων κοινωνικών, οικονομικών και εθνικών προσδοκιών, είναι η δύναμη που μπορεί να μεταφράσει σε πολιτική τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πολιτών. Στους επόμενους λίγους μήνες αλλάζουμε εποχή. Θα ζήσουν οι Έλληνες μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Θα επιλέξουν μια νέα διακυβέρνηση και το μόνο που έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να λέει είναι να ασκεί μία διχαστική πολιτική έντασης, ένα κακέκτυπο περασμένων δεκαετιών, με πόλωση, με συκοφαντία, με λάσπη. Αλλά δεν μας ξέρουν καλά φίλες και φίλοι. Εμείς θα σταθούμε όρθιοι, δεν μας πιάνει αυτού του είδους η πολιτική. Αυτές οι μικροπολιτικές τακτικές που ακολουθούν για να κρατήσουν τις καρέκλες τους, δεν είναι αρκετές για να σταματήσουν το μεγάλο ποτάμι της Νέας Δημοκρατίας. Και γι’ αυτό σήμερα σας παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα για το σύγχρονο κράτος. Ένα κράτος αποτελεσματικό και δίκαιο. Ένα κράτος που θα εμπιστεύεται τους Έλληνες, που θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ένα κράτος αρωγός του πολίτη και όχι συνέταιρός του.

Εδώ φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά. Έγινε πολλή συζήτηση για τη συνέντευξη  του Προέδρου στην «Καθημερινή» πριν από 15 μέρες. Κατανοώ και σέβομαι το σκεπτικό της απόφασης και τον συμβολισμό της. Έχω δώσει μάχες για την πατρίδα και την παράταξη εδώ και χρόνια. Έχω τιμηθεί από το λαό και την παράταξη σε καίριες θέσεις, από την Ολυμπιακή Αθήνα του 2004, μέχρι το Βουκουρέστι του 2008 και αισθάνομαι περήφανη, γιατί κράτησα πάντα ψηλά την ελληνική σημαία. Έχω αποδείξει στη διαδρομή μου, ότι ποτέ δεν φοβήθηκα να πολεμήσω για τις αρχές, τις θέσεις και τα πιστεύω μου.  Ακόμα και όταν κάποιοι έλεγαν ότι έμεινα μόνη αλλά δεν είχα μείνει μόνη.

Σήμερα αισθάνομαι πιο δυνατή γιατί η ανιδιοτέλεια, η αλήθεια, η καθαρότητα είναι σπουδαία πολιτικά εφόδια. Είμαι κόρη του μεγαλύτερου Έλληνα κοινοβουλευτικού. Μεγάλωσα με την αντίληψη ότι η υψηλότερη τιμή και διάκριση είναι ο τίτλος του βουλευτή. Μεγάλωσα με την ιδέα ότι για να υπερασπιστείς τα πιστεύω σου δεν σου χρειάζεται κανένα άλλο αξίωμα. Και σας υπόσχομαι ένα πράγμα: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει η Νέα Δημοκρατία.  Μαζί με εσάς θα γυρίσουμε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, θα πείσουμε, θα μιλήσουμε, θα νικήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της πανστρατιάς.

Φίλες και φίλοι, ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε πράξη τη ρήση του Κένεντι «μην ρωτάς τι έκανε η πατρίδα σου για εσένα. Σκέψου τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου». Σε αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές. Θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό, τον καλύτερο Πρωθυπουργό που η Ελλάδα μπορεί να έχει. Γιατί πιστεύει αυτά που λέει. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου. 




Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ανησυχία για τον περιορισμό της δικαστικής ανεξαρτησίας



Κάλεσμα στην κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έκανε με ψήφισμα της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά το πέρας των εργασιών της τακτικής συνέλευσης της.

Παράλληλα η ΕΔΕ σημειώνει ότι η αποφυγή των θεσμικών συγκρούσεων μεταξύ των εξουσιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας.

Στο ίδιο ψήφισμα, καταδικάζουν οι επιθέσεις σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με πράξεις βίας εντός και εκτός δικαστηρίων, ενώ ζητούν από την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την οργάνωση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Οι Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών:

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις.

Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του Δικαστικού Σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή.

Ζητούμε να προωθηθεί η Δικαστική Μεσολάβηση ως ο καταλληλότερος και αναγκαίος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.

Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματικής και γρήγορης απονομής του δικαίου.



Ζητούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%.

Ζητούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της ΟλΣτΕ νομοθέτηση.

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με πράξεις βίας εντός και εκτός των δικαστηρίων. Ζητούμε από την Πολιτεία την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας.

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης- από την οποία απουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης για πρώτη φορά- τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης έδωσαν απάντηση εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση, για την επίθεση προς τη Δικαιοσύνη.

«Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Δεν εφαρμόζουμε το δίκαιο του ισχυροτέρου. Και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Θα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στο έργο μας και στο καθήκον μας. Είναι μία δύσκολη περίοδος και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας. όσον αφορά το πόθεν έσχες, δηλώνουμε ότι δικαστές και εισαγγελείς υποβάλλουμε ανελλιπώς δηλώσεις πόθεν έσχες. Σε λίγες ημέρες άλλωστε θα δημοσιευθεί και η απόφαση για να λήξει δια παντός το θέμα. Και ας αντιληφθούν όλοι ότι δεν είμαστε εκτός νόμων στη δικαιοσύνη», τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, μίλησε σπέκουλα και κατασυκοφάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, με μοναδικό στόχο την απαξίωση των δικαστών και του θεσμού της Δικαιοσύνης.

«Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις έχει παραγίνει. Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Είτε χλεύαζαν, είτε μας κατηγόρησαν ανοιχτά ότι είμαστε γραφείο τύπου της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάσεων η οποία είναι θεμιτή, αλλά και αναγκαία.

Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκοφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το δικαστικό σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες τις προκλήσεις» είπε ο κ. Σεβαστίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του πόθεν έσχες και στην κόντρα των δύο εξουσιών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ότι οι δικαστές αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις. Επρόκειτο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια. Υποβάλλουμε δηλώσεις εδώ και 20 χρόνια. Ποια είναι η ιδιαίτερη μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές; Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι υπουργοί και οι βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο πόθεν έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι, αλλά από ειδική επιτροπή της βουλής; Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα την απόφαση του ΣτΕ. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της δήλωσης και καλό θα ήταν να μας πει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα . Το ότι το ΣτΕ έκρινε διαφορετικά από την δική του άποψη; Το ότι ακυρώθηκε η ΚΥΑ; Αυτή είναι η δουλειά μας κ. υπουργέ και αυτήν θα συνεχίσουμε να κάνουμε» κατέληξε.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Στο Λιμεναρχείο Χίου οι 33 Τούρκοι που ζητούν άσυλο



Αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου υπέβαλλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 33 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη νησίδα Παναγιά των Οινουσσών.

Όπως έγινε γνωστό έφτασαν στη νησίδα με το συνήθη τρόπο άφιξης των υπολοίπων προσφύγων και μεταναστών δηλαδή με πλαστική βάρκα με εξωλέμβια μηχανή, όμως στο Λιμεναρχείο Χίου όπου μεταφέρθηκαν δήλωσαν πως είναι Τούρκοι που ζητούν πολιτικό άσυλο λόγω διώξεων που όπως υποστήριξαν υφίστανται από το καθεστώς της γειτονικής χώρας. Όπως έγινε γνωστό, οι περισσότεροι από τους 33 είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ενώ μεταξύ τους υπάρχει και μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

Σε βάρος τους αναμένεται να σχηματιστεί καταρχήν δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα μας και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί το θέμα του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου. Έως τότε κρατούνται στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.


ΤΑ ΝΕΑ


Ομιλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη στο 11ο Συνέδριο του Κόμματος



Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Χαιρετίζω το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων. Το Συνέδριο της Υπευθυνότητας, του Ρεαλισμού, της Ελπίδας. Της χειροπιαστής Ελπίδας. Της αληθινής Ελπίδας. Αυτής που ξεκίνησε με την εκλογή του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, από εδώ, από το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας κάναμε την αρχή. Μια νέα αρχή για να δώσουμε οξυγόνο στην παράταξή μας. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί με τον Πρόεδρό μας, την προσπάθεια να δυναμώσουμε τη φωνή της Νέας Δημοκρατίας. Να βάλουμε σε τάξη το Κόμμα μας, να το εκσυγχρονίσουμε, να το ανοίξουμε στους πολίτες.

Είναι πια ορατό ότι η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί, νοικοκυρεύεται, έρχεται πιο κοντά στην κοινωνία. Και αυτό οφείλεται ασφαλώς στον Πρόεδρό μας. Αλλά οφείλεται και σε όλους εσάς, τα στελέχη του Κόμματος. Όχι μόνο τη σημερινή γενιά στελεχών. Αλλά όλα τα στελέχη που υπηρέτησαν το κόμμα και τη χώρα τα 43 χρόνια που υπάρχει η Νέα Δημοκρατία.

Και θέλω με την ιδιότητα του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας να εκφράσω επίσης και τα ειλικρινή μου αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης και τιμής, προς όλα τα στελέχη και ιδιαιτέρως προς όλα τα αφοσιωμένα και ανιδιοτελή, τα απλά μέλη του Κόμματος.

Χάρη σε σας, αγαπητές Νεοδημοκράτισες και αγαπητοί Νεοδημοκράτες, υπάρχει το Κόμμα. Χάρη σε σας και τους αγώνες σας η Παράταξη, ήταν εχθές, είναι σήμερα και θα είναι αύριο, ο ελπιδοφόρος πολιτικός κορμός της Ελλάδος. Χάρη σε σας αυτός ο Κορμός, πιο δυνατός και πιο αποφασισμένος παρά ποτέ, θα ξαναφέρει την Ελπίδα στους Έλληνες. Και δε θα τη φέρει μόνο σε όσους θα μας στηρίξουν, αλλά σε όλες της Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ακούστηκε η πιο διχαστική ρητορεία η οποία πάτησε πάνω στις πληγές που άφηνε η κρίση στους Έλληνες. Με λαϊκίστικα συνθήματα, με κραυγές, και με μια πρωτόγνωρη επίθεση στη λογική. Μίλησαν στο θυμικό των Ελλήνων, με κουτοπονηριά. Όχι κοιτάζοντάς τους στα μάτια. Ντόμπρα. Κατασκεύασαν δήθεν προδότες, τους ονομάτισαν και τους έδειξαν. Και ύστερα λειτούργησαν πιο υπονομευτικά από οποιονδήποτε άλλο. Το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν ακόμη και σήμερα.

Θιασώτες ενός λαϊκισμού που υπονόμευσε τη χώρα, την πορεία προς την ανάκαμψη, την έξοδο από τα μνημόνια και την ενότητα των Ελλήνων. Διότι αυτό κάνει ο λαϊκισμός. Τρέφεται από το διχαστικό λόγο και τον ανατροφοδοτεί. Εκεί που ανθεί ο λαϊκισμός είναι μια κοινωνία διαιρεμένη, εξουθενωμένη και εξαρτημένη από μικροεπιδόματα.

Όμως, αγαπητές Φίλες και Φίλοι, σήμερα που το κύμα του λαϊκισμού ξεθυμαίνει στις βραχώδεις ακτές της πραγματικότητας, χρειάζεται ενότητα μεταξύ των Ελλήνων και μια ρεαλιστική πρόταση για το μέλλον. Και αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι μαζί, οι Έλληνες, να συνδιαμορφώσουμε το όραμα για την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που μας αξίζει.

Το 11ο Συνέδριό μας είναι ένα προσκλητήριο αγώνα, ένα προσκλητήριο ενότητας. Μαζί, ενωμένοι, κρατάμε σταθερά στα χέρια μας: Το μέλλον του τόπου, τα κοινά ιδανικά μας και το μέλλον των παιδιών μας. Και περνάμε μαζί από το χθες στο αύριο. Με σιγουριά και με αισιοδοξία! Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας. Κι αυτό γιατί οι δικές μας ιδέες είναι πανανθρώπινες και είναι διαχρονικές. Δεν είναι ξεπερασμένες ιδεοληψίες… Οι ιδέες οι δικές μας στερεώνουν αξίες και πρότυπα. Οι δικές μας ιδέες κοιτάνε στο αύριο. Οι δικές τους προσπαθούν να διασώσουν το χθες. Οι δικές μας ιδέες θέλουν την Ελλάδα, στον πυρήνα της Ευρώπης.

Θέλουν την Ελλάδα με ενότητα, όχι με διχαστικά συνθήματα και ταξικό πόλεμο. Με σταθερούς θεσμούς. Όχι με καχεκτική Δημοκρατία, λαϊκισμούς και ακρότητες. Θέλουμε την Ελλάδα με ανάπτυξη όχι με φοροκαταιγίδα. Κανένα έθνος, ποτέ στην ιστορία, δεν επέζησε της φορολογικής επιβάρυνσης που έφτασε τα δύο τρίτα του εθνικού εισοδήματός του.

Με αληθινή ευημερία που δεν μπορεί να δώσει το μεγάλο κομματικό κράτος που προωθούν. Με πραγματικές, καλοπληρωμένες δουλειές. Κανένας εργαζόμενος δεν έζησε μια ζωή αξιοπρεπή όταν χρειάστηκε να εργάζεται τις 4 από τις 5 ήμερες για το Κράτος και τη μία για την οικογένειά του.

Με αληθινή αξιοπρέπεια, όχι με το χέρι απλωμένο συνεχώς μια στο Κράτος για επιδόματα ντροπής και μια στους ξένους για δανεικά. Ναι, με μεσαία τάξη στιβαρή. Όχι καθημαγμένη, όχι κατακρεουργημένη από τη φορολογία. Διότι η μεσαία τάξη είναι κινητήριος δύναμη της Οικονομίας.

Με ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιωτική πρωτοβουλία. Όχι με επίθεση στην ιδιωτική οικονομία για λόγους ταξικού μίσους.
Με αληθινό πατριωτισμό. Όχι με εθνική ευθύνη για λόγους κομματικής τακτικής.

Η εθνική ευθύνη είναι στην ιδεολογία σου. Την πιστεύεις. Εμείς το έχουμε αποδείξει με δύσκολες αποφάσεις σε δύσκολες περιόδους. Αποφάσεις που δικαιώθηκαν από την Ιστορία.

Ακούμε το βουβό πόνο μιας τραυματισμένης κοινωνίας και χτίζουμε βήμα βήμα, λιθαράκι λιθαράκι, το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα πατριωτικό που θα αντιμετωπίσει τη φτώχεια, την ανεργία και τα μεγάλα προβλήματα της Πατρίδας. Κάποιοι παριστάνουν ότι όλα πάνε καλά. Ότι η Χώρα βγαίνει από την κρίση, αλλά κυρίως ότι η ανάπτυξη, η δίκαιη όπως τη λένε σήμερα, ήρθε. Και ακόμη περισσότερο ότι είναι τέτοιο το επίπεδο της ευημερίας μας, που επιστρέφεται ως μέρισμα στην κοινωνία.

Όμως, όλοι εμείς έχουμε τη δυσάρεστη αίσθηση ότι αυτή η ευημερία δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να στηρίξουμε τις ελπίδες μας για το μέλλον.

Τις ελπίδες μας για το μέλλον τις δημιουργούμε σήμερα. Απ’ αυτό εδώ το Συνέδριο, από τον άνεμο δημιουργικής ανανέωσης που πνέει στην Παράταξή μας, από τους χιλιάδες πολίτες που έρχονται σήμερα εδώ για να προσθέσουν σε αυτή τη δημοκρατική και ανοικτή σε όλους διαδικασία το δικό τους λιθαράκι.

Αύριο, θα είναι μια άλλη μέρα. Μια καινούργια μέρα. Μια μέρα πραγματικής ελπίδας, διότι θα επικυρώσουμε μέσα από τις διαδικασίες μας το Κυβερνητικό πλαίσιο της Παράταξής μας. Το πλαίσιο που θα υλοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αυριανός Πρωθυπουργός της Χώρας.

Όμως, ο ρόλος ο δικός μας δε σταματά εδώ. Και καλώ όχι μόνο τα εξαιρετικά στελέχη που υπηρέτησαν και υπηρετούν την παράταξή μας τα 43 αυτά χρόνια. Καλώ όλους τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες, χάρη στους οποίους η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο ελπιδοφόρος πολιτικός κορμός για την Ελλάδα του αύριο. Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει όλους στο δρόμο. Όχι για να διαμαρτυρηθούμε με απίθανης αφέλειας επαναστάσεις, όπως έκαναν άλλοι.

Πρέπει να μας βρει στο δρόμο για να μιλήσουμε γι’ αυτό το μοναδικό και το καινοτόμο που συμβαίνει αυτό το διήμερο στην Αθήνα. Για το Κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πρόγραμμα αλήθειας, και ταυτόχρονα εµπεριστατωµένης ελπίδας. Να χτίσουμε, εμείς οι ίδιοι, ευρείες κοινωνικές συμμαχίες, για να γίνει κτήμα περισσότερων ακόμη συμπολιτών μας. Να δημιουργήσουμε ένα μαζικό κοινωνικό μέτωπο, με τη δύναμη του Έθνους μας για να κερδίσουμε τις μάχες της Πατρίδας μας.

Είμαι ευτυχής σήμερα ανάμεσά σας διότι ως Γραμματέας του Κόμματος, συμμετέχω  σε αυτό το συνέδριο που θα μείνει στην ιστορία ως η συναπόφαση της Συμφωνίας Αλήθειας, που αποτελεί πραγματικό οξυγόνο για την Παράταξη και την Ελλάδα (για να θυμηθούμε το μήνυμα του προηγούμενου, του 10ου Συνεδρίου μας).

Μια συμφωνία που δεν είναι μια υπόσχεση, αλλά μια ιερή υποχρέωση. Μια συμφωνία Δικαιοσύνης, Ελπίδας, και Υπερηφάνειας. Που δεν χρεοκοπεί διότι ο πλούτος της είναι η Αλήθεια και ο Πατριωτισμός. Μια συμφωνία που θα στεγάσει τα όνειρα των Ελλήνων. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. 

Σας ευχαριστώ θερμά.