Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Βερολίνο: Σκοτεινό πείραμα με υιοθεσία άστεγων παιδιών απο παιδεραστές για πάνω απο 30 χρόνια!


Το «Kentler Project» στο Δυτικό Βερολίνο τοποθέτησε στο ίδιο σπίτι άστεγα παιδιά με άνδρες που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, θεωρώντας ότι παιδεραστές θα ήταν ιδανικοί θετοί γονείς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρακτική αυτή συνεχίστηκε για δεκαετίες, συγκεκριμένα για 30 ολόκληρα χρόνια.

 Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970 ο καθηγητής ψυχολογίας Χέλμουτ Κέντλερ (Helmut Kentler) πραγματοποίησε το «πείραμά» του. Τα άστεγα παιδιά στο Δυτικό Βερολίνο τοποθετήθηκαν σκόπιμα με παιδεραστές στο ίδιο σπίτι, καθώς ο Κέντλερ υποστήριζε ότι αυτοί οι άντρες θα γίνονταν ιδιαίτερα στοργικοί θετοί γονείς. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χιλντεσχάιμ διαπίστωσε ότι οι αρχές στο Βερολίνο δέχτηκαν αυτήν την «πρακτική» για σχεδόν 30 χρόνια. Οι ανάδοχοι παιδεραστές μάλιστα λάμβαναν τακτικό επίδομα φροντίδας. Ο Χέλμουτ Κέντλερ (1928-2008) κατείχε ηγετική θέση στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Ερευνών του Βερολίνου. Ήταν πεπεισμένος ότι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ενηλίκων και παιδιών ήταν ακίνδυνη. Οι υπηρεσίες παιδικής πρόνοιας του Βερολίνου και η κυβερνητική Γερουσία είτε έκαναν τα στραβά μάτια είτε ενέκριναν τις «συγκατοικήσεις». 

Πριν από αρκετά χρόνια, δύο από τα θύματα αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια και να πουν την ιστορία τους. Έκτοτε οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαιμ ξεκίνησαν να μελετούν έναν τεράστιο όγκο αρχείων και προχώρησαν σε συνεντεύξεις. Ανακάλυψαν ένα «δίκτυο διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», το κρατικό Γραφείο Πρόνοιας για τους Νέους και τη Γερουσία του Βερολίνου, όπου η παιδεραστία «έγινε αποδεκτή, υποστηρίχθηκε, υπερασπίστηκε». Ο ίδιος ο Κέντλερ ήταν σε τακτική επαφή με τα παιδιά και τους θετούς πατέρες τους. Ποτέ δεν διώχθηκε: 
Όταν τα θύματά του μίλησαν δημόσια, το έγκλημα είχε παραγραφεί βάσει του νομοθετικού πλαισίου. Αυτό μέχρι στιγμής έχει εμποδίσει τα θύματα από να λάβουν αποζημίωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετοί από τους ανάδοχους πατέρες ήταν ακαδημαϊκοί υψηλού προφίλ. Μιλούν για ένα δίκτυο που περιελάμβανε υψηλόβαθμα μέλη του Ινστιτούτου Max Planck, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του περιβόητου σχολείου Odenwald στην Έσση της Δυτικής Γερμανίας. 
Το σχολείο Odenwald έκλεισε μετά την αποκάλυψη ότι 130 μαθητές και μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Μια πρώτη έκθεση για το «πείραμα Κέντλερ» δημοσιεύθηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η Γερουσία του 

Βερολίνου φάνηκε να μην ενδιαφέρεται να ανακαλύψει την αλήθεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, τη Δευτέρα οι αρχές του Βερολίνου δεσμεύθηκαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Πηγή: dimosio.gr


Μαϊμού-γιατρός σκότωσε τρεις ασθενείς – Ανάμεσά τους και δύο παιδιά


Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες χθες 16-06-2020, σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 47χρονος ημεδαπός, με ένταλμα σύλληψης για υποθέσεις ανθρωποκτονίας, απάτης, διακίνησης ναρκωτικών και αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα 13 τουλάχιστον μηνών, στο πλαίσιο της οποίας προσδιορίστηκε πλήρως το εύρος της εγκληματικής δράσης του συλληφθέντα, ο οποίος χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας, εμφανιζόταν ως γιατρός νευροογκολόγος – νευροχειρούργος – φυσιοπαθητικός.

Εμφανιζόταν ακόμα ως ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας, διαθέτοντας εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική – παιδοογκολογία, με σπουδές στην Αμερική και γνώση πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας.

Για να ενισχύει περαιτέρω το «κοινωνικό - επαγγελματικό» του προφίλ και να γίνεται πιο πειστικός, παρουσιαζόταν ως γόνος εύπορων οικογενειών ή/και συγγενής γνωστών οικογενειών, διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, με γνωριμίες και διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις ως γιατρός ή/και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε, αφού προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες που αντιμετώπιζαν, είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα, σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανίατες ασθένειες, τους έπειθε να διακόψουν την ιατρική τους θεραπεία και να ακολουθήσουν «θεραπεία» που τους σύστηνε ο ίδιος, υποσχόμενος πλήρη ίαση.

Η «θεραπεία» περιελάμβανε σκευάσματα, με ουσίες αγνώστου προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, τα οποία παρουσίαζε ως δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα – αποστάγματα, τα οποία όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, περιείχαν, μεταξύ άλλων, δραστικές ουσίες κάνναβης. Σκευάσματα τέτοιου τύπου κατασχέθηκαν στην οικία του, όπου βρέθηκαν (65) μπουκάλια διαφορετικών ποσοτήτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο συλληφθείς εμφανιζόταν σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα, ως γιατρός – συνοδός ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε διάφορες εξετάσεις, ή αναλάμβανε το συντονισμό χειρουργικών επεμβάσεων.

Με τη δράση του αυτή, έθετε σε προφανή κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που εξαπατούσε, με το πρόσχημα της ιατρικής ιδιότητας, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία περίπτωση εξαπάτησης ασθενούς απέσπασε τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Τα χρηματικά ποσά τα ελάμβανε είτε σε μετρητά, είτε σε μορφή επιταγών. Στη συνέχεια, φρόντιζε να προσδίδει νομιμοφάνεια στα ποσά που αποσπούσε, κυρίως μέσω της διοχέτευσης των επιταγών στην αγορά, χωρίς να εμφαίνεται ως οπισθογράφος.

Ο αριθμός των ασθενών που εξαπάτησε εκτιμάται ότι είναι μεγάλος, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν προσδιοριστεί 45 τουλάχιστον περιπτώσεις.

Μάλιστα, σε 3 από τις περιπτώσεις αυτές και συγκεκριμένα δύο ανηλίκων, ηλικίας 14 και 16, καθώς και ενός 76χρονου, επήλθε ο θάνατος των ασθενών. Για τις περιπτώσεις αυτές, ο συλληφθείς είχε καταφέρει να αποσπάσει πάνω από 58.000 ευρώ.

Έχουν ταυτοποιηθεί ως συνεργοί του τρεις ακόμα ημεδαποί, ενώ ερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι στην οικία του κατασχέθηκαν ακόμα 2 όπλα – αεροβόλα, 2 μαχαίρια, θρησκευτική εικόνα - πιθανή αρχαιότητα, αυτοκόλλητες ετικέτες επαγγελματικής ιατρικής ταυτότητας, χειρόγραφες σημειώσεις με προγράμματα διατροφής, βότανα κ.λπ., CD με εξετάσεις διαφόρων ασθενών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Αλλες τρεις ΜΚΟ σε Λέσβο και Θεσσαλονίκη στο μικροσκόπιο



«Ξεσκόνισμα»… περιστασιακής κλινικής ΜΚΟ στη Λέσβο ακόμη και για τήρηση των κανόνων πρόληψης διάδοσης της COVID-19.

Τρεις ακόμη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μπήκαν στο στόχαστρο των μικτών ομάδων ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, και επιθεωρητών του ΣΕΠΕ το τελευταίο 15θήμερο σε Λέσβο και Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός που έχουν ελεγχθεί ανέρχεται σε έξι, με το πόρισμα των ελέγχων των τριών πρώτων ΜΚΟ να αναμένεται στα τέλη Ιουνίου. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι η δεύτερη φάση του σχετικού σχεδίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Και όλα αυτά την ώρα που σήμερα ενδέχεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα από το Μητρώο ΜΚΟ που «έκλεισε» το βράδυ της Δευτέρας. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Νότης Μηταράκης είχε αναφέρει ότι τελικά δήλωσαν συμμετοχή πολύ λιγότερες από όσες είχαν αρχικά δηλώσει για καταγραφή με το προηγούμενο καθεστώς στο οποίο δεν υπήρχε έλεγχος έγγραφων αλλά μόνο μια καταγραφή στοιχείων.

Στις 12 Ιουνίου μικτό κλιμάκιο προέβη σε έλεγχο ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο, ενώ μία μέρα νωρίτερα είχε γίνει αντίστοιχος έλεγχος στις δομές μιας ακόμη γνωστής ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Στη Λέσβο ο έλεγχος αφορούσε ΜΚΟ που διατηρεί γραφείο διοίκησης, κέντρο υποστήριξης, δομή φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων καθώς και χώρο που φαίνεται να παρέχονται υπηρεσίες υγείας. Αντίστοιχος έλεγχος είχε γίνει στις 11 Ιουνίου σε δύο γραφεία διοίκησης και σε τρεις δομές φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών μίας ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη.

Τα αρμόδια κλιμάκια ερεύνησαν το κέντρο υποστήριξης της ΜΚΟ, στο οποίο κατασκευάζονται είδη τα οποία διατίθενται προς πώληση, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, τη δομή φιλοξενίας που λειτουργεί σε χώρο του Δημοσίου και φέρεται να φιλοξενούνται 100-120 ευάλωτοι πρόσφυγες, αλλά και σε πρώην ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, ο οποίο μισθώνει περιστασιακά. Στελέχη της ΕΑΔ και αστυνομικοί πήραν στοιχεία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή σχετικά με συμβάσεις εργαζομένων, μισθωτήρια, καταστάσεις εσόδων-εξόδων 2018-2020, λίστα δωρητών, παραστατικά πωλήσεων, σύμβαση για το Κέντρο Επείγουσας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και στοιχεία χρηματικών ροών.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν ελλείψεις σχετικά με την τήρηση των καθορισμένων συνθηκών υγιεινής (π.χ. ύπαρξη επιφανειακών λυμάτων), επάρκεια εγκαταστάσεων αποχωρητηρίων και λουτρών κ.ά.

Στις δομές ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης τα μικτά συνεργεία ελέγχου συνέλεξαν στοιχεία με αντικείμενο τη διακρίβωση τήρησης ή μη της νομιμότητας των ενεργειών ως προς τη διαχείριση χρηματοδοτικών προγραμμάτων από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ/AMIF), καθώς και τη λειτουργία και επιχειρησιακή της δράση.

Ελήφθησαν αντίγραφα των τηρούμενων έντυπων και ψηφιακών στοιχείων των φακέλων του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, του φακέλου προμηθειών και άλλων στοιχείων που τηρούνται στις δομές και τα γραφεία της ΜΚΟ. Καταγράφηκαν 84 ασυνόδευτα ανήλικα. Στις 28 Μαΐου 2020 είχε διενεργηθεί αντίστοιχος έλεγχος στην έδρα και έξι δομές φιλοξενίας άλλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) που δραστηριοποιείται στη Λέσβο. Καταγράφηκαν σε αυτή 126 ασυνόδευτα ανήλικα.

Οι προηγούμενες 

Στις 12 Μαΐου είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση των ελέγχων σε τρεις πολύ γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, και δύο δομές τους για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, σε Κεραμεικό και Γλυφάδα.

Σε μία δομή φιλοξενίας στη Γλυφάδα έμεναν 17 ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ στη δεύτερη στον Κεραμεικό 14 παιδιά. Στα συγκεκριμένα προγράμματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η χρηματοδότηση που αφορούσε τη σίτιση, εκπαίδευση, διαμονή, ρουχισμό κάθε παιδιού ανέρχεται στα 68 ευρώ την ημέρα και περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα, εκτός των λειτουργικών εξόδων.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Επιτάχυνση διαδικασιών για αναδοχές οικογένειες και υιοθεσίες



"Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες ήταν και παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες τόσο της κυβέρνησης, όσο και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων" δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως αναφέρει, στόχος είναι, μέσα από διαφανείς και ταχείες διαδικασίες, να βρεθεί μία οικογένεια για κάθε παιδί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Ιουνίου ο πρώτος από τους τρεις κύκλους των επιμορφωτικών προγραμμάτων για κοινωνικούς λειτουργούς, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και πραγματοποιούνται στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού "Η ΜΗΤΕΡΑ". Η κ. Μιχαηλίδου παρακολούθησε χθες μέρος του προγράμματος, μαζί με τους κοινωνικούς λειτουργούς και άκουσε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που μεγάλωσαν σε θετές οικογένειες. Επιπλέον, συνομίλησε με την αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του "Μητέρα", Ελευθερία Ψαρρά και τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Γιάννο Λιβανό, για ζητήματα που αφορούν το Κέντρο Προστασίας Παιδιού, αλλά και για όσα χρειάζεται να γίνουν ακόμα, ώστε με διαφανείς διαδικασίες να συνεχίσει η περαιτέρω επιτάχυνση υιοθεσιών και αναδοχών.


"Για να θέσουμε σε λειτουργία τη διαδικασία του συνταιριάσματος, μέσω του συστήματος anynet, έχουμε προβεί σε τέσσερα κρίσιμα βήματα, που έχρηζαν υλοποίησης από το 2018: 1. την καταχώριση των στοιχείων όλων των παιδιών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας στην πλατφόρμα του νέου ενιαίου συστήματος anynet (σχεδόν 2.000 παιδιά σε δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές, σε όλη την επικράτεια), 2. την εκπαίδευση και πιστοποίηση κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελματιών ως εκπαιδευτών γονέων 3. την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε υποψήφιους γονείς και αναδόχους από Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και Περιφέρειες και 4. τα εξειδικευμένα επιμορφωτικά προγράμματα σε κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην κοινωνική έρευνα και στην επεξεργασία των αιτήσεων υποψήφιων γονέων. Συνολικά, αναμένεται να εκπαιδευτούν περισσότερα από 100 μέλη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος από όλη τη χώρα, που θα πιστοποιηθούν, όπως συνέβη με δημόσιους λειτουργούς στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ώστε να συνδράμουν άμεσα στην κοινωνική έρευνα των ατόμων που θέλουν να γίνουν γονείς τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Περιφέρεια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διενεργείται για πρώτη φορά και είναι απαραίτητο, ώστε να ικανοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα όλες οι αιτήσεις των υποψήφιων γονέων" επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δικαιοσύνης, Τουρισμού και Εργασίας είναι μέσα στα πλάνα για ανασχηματισμό



Σε διορθωτικές κινήσεις, θα προχωρήσει άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτι που είπε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τα σενάρια ανασχηματισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τις μικρές αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, αποφεύγοντας έναν δομικό ανασχηματισμό που δεν χρειάζεται άλλωστε.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός υπουργικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναμένεται να «πληρώσει» την ιστορία των ΚΕΚ που αφορούσε την επιμόρφωση των επιστημόνων.

Θα ακολουθήσει ο Χάρης Θεοχάρης, για τον οποίο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό γραφείο για τον τρόπο που χειρίστηκε το χαρτοφυλάκιό του και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

Ο Κώστας Τσιάρας δεν θεωρείται επιτυχημένος στο υπουργείο δικαιοσύνης, και χρεώνεται την καθυστέρηση της αλλαγής του ποινικού κώδικα και άλλων μέτρων που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και η τιμωρία σε κακοποιούς που είχε φροντίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ευνοήσει και δυστυχώς μετά από ένα χρόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί δεν μπορείς να τον πεις και αποτυχημένο, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει υφυπουργός Αθλητισμού, χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί σε κάποια άλλη κυβερνητική θέση.

Οι πληροφορίες βάζουν στο κάδρο της αλλαγής και τον Στέλιο Πέτσα που θα μετακινηθεί από το επικοινωνιακό επιτελείο, ίσως στην οδό Σταδίου και στο υπουργείο Εργασίας.



Οι συγκοινωνιολόγοι δηλώνουν ευχαριστημένοι με τις καθυστερήσεις στο κέντρο της Αθήνας


Τι και εάν οδηγοί διαμαρτυρήθηκαν που έκαναν να πάνε στην δουλειά τους 1μιση ώρα οι συγκοινωνιολόγοι είναι ευχαριστημένοι γιατί δεν είδαν καθυστέρηση πάνω από 5 λεπτά.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν καλύτερη σήμερα η Αθήνα γιατί απλά δούλεψε σωστά η τροχαία και δεν άφησε στην τύχη τους οδηγούς. Στην Πανεπιστημίου,  οι οδηγοί συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του δήμου Αθηναίων και ακολούθησαν εναλλακτικές οδούς για να φτάσουν στον προορισμό τους, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες ανάπλασης του κέντρου που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περιπάτου» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ταλαιπωρήθηκαν.

ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας συγκοινωνιολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η οποία εκπόνησε τη μελέτη παρεμβάσεων/επιπτώσεων, Γιώργος Γιαννής τόνισε μεταξύ άλλων σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι είχαν δείξει οι προσομοιώσεις.

«Οι μετρήσεις που κάναμε τη Δευτέρα, μας έδειξαν ότι ενώ είχαμε πει πως από η διέλευση από την Πανεπιστημίου θα αυξανόταν από τα 2'30" στα 5', εν τέλει είχαμε 4,8 λεπτά. Το είχαμε προβλέψει αυτό. Και μιλάμε για καθυστέρηση 2 λεπτών και κάτι καθυστέρηση, αυτό είναι όλο κι όλο», είπε ο καθηγητής Γιαννής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συγκοινωνιολόγοι παρατηρούν καθημερινά αισθητή βελτίωση, καθώς, έστω και με πολύ αργό ρυθμό, οι μεταφορικές συνήθειες οδηγούνται σε τροποποιήσεις και οι οδηγοί

Το ζήτημα της αυξημένης κίνησης που προκάλεσαν οι εργασίας για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» αποτέλεσε βασικό θέμα που συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αθηναίων. Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι «δεν ήταν ευχάριστο το πρόβλημα που προκλήθηκε. Ακούμε την κριτική και αυτά που μας λένε οι πολίτες και η ομάδα των συγκοινωνιολόγων παρακολουθεί την πιλοτική εφαρμογή του έργου, όχι μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα».



187 οι νεκροί στη χώρα μας



Δύο θύματα κοροναϊού, ένας άντρας 67 ετών και μια γυναίκα 82 ετών, με υποκείμενα νοσήματα και οι δύο, καταγράφηκαν το βράδυ της Τρίτης στη χώρα μας.

Και οι δύο ασθενείς προέρχονταν από τον Εχίνο Ξάνθης. Ο 67χρονος νοσηλευόταν από τις 12 Ιουνίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ η 82χρονη από τις 11 Ιουνίου στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Μετά τον θάνατο του 67χρονου και της 82χρονης, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται στους 187.




Ο Μπόλτον καίει τον Τραμπ στο βιβλίο του – Την απαγόρευσή του ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ


Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε χθες Τρίτη στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την κυκλοφορία του υπό έκδοση βιβλίου το οποίο υπογράφει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και πιστεύεται πως σκιαγραφεί ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν υπέβαλε το χειρόγραφο… »

Στο κείμενο της προσφυγής, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, διατυπώνεται το επιχείρημα ότι ο Μπόλτον δεν υπέβαλε το χειρόγραφό του στην προεδρία για έγκριση και κατά συνέπεια τελεί «καθαρά σε παραβίαση των όρων της σύμβασης εργασίας του και της πρόσβασής του σε άκρως απόρρητες πληροφορίες», ενώ θέτει σε κίνδυνο την ίδια «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

Η κυκλοφορία του βιβλίου, το οποίο φέρει τον τίτλο The Room Where It Happened: A White House Memoir, αναμένεται την 23η Ιουνίου.

Ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster, που έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα, διαβεβαιώνει πως ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας συνεργάστηκε με την προεδρία, τροποποίησε το αρχικό χειρόγραφό του και πήρε υπόψη του τις «ανησυχίες» της.

Σε κάθε περίπτωση, επικαλείται «το δικαίωμα του πρεσβευτή Μπόλτον να αφηγηθεί την ιστορία του περάσματός του από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ, σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Συνέντευξη Μπόλτον

Ο Τζον Μπόλτον έχει ήδη παραχωρήσει ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο ABC, που αναμένεται να μεταδοθεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του εκδοτικού οίκου, ο Μπόλτον, που παρέμεινε στο αξίωμα στρατηγικής σημασίας στον Λευκό Οίκο από τον Απρίλιο του 2018 ως τον Σεπτέμβριο του 2019, περιγράφει στο βιβλίο του ότι ο πρόεδρος έπαιρνε όλες τις αποφάσεις του «καθοδηγούμενος από υπολογισμό για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του».

«Αυτό που είδε ο Μπόλτον είναι εκπληκτικό: έναν πρόεδρο που η επανεκλογή του είναι το μοναδικό πράγμα που μετράει γι’ αυτόν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί σε κίνδυνο ή θα αποδυναμωθεί η χώρα», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

«Θα μπορούσε να απομακρυνθεί… »
Κατά το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, ο μεγιστάνας των ακινήτων έλαβε πολλές άλλες αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραπομπή του σε δίκη και στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα, πέραν της υπόθεσης της Ουκρανίας, για την οποία δικάστηκε και αθωώθηκε από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία.

Η υποβολή της προσφυγής έγινε μία ημέρα μετά τη δήλωση του Τραμπ πως ο Μπόλτον θα παραβιάσει τον νόμο εάν προχωρήσει στη δημοσίευση του βιβλίου.

Ο Τραμπ απέπεμψε τον Μπόλτον από το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, έπειτα από 17 μήνες στον ρόλο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με Ισραηλινούς επενδυτές και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Benjamin Gantz



Συναντήσεις με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές που είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είτε επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Erel N. Margalit, Πρόεδρο και ιδρυτή της JVP Partners, κορυφαίας εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων που περιλαμβάνει 9 funds συνολικής αποτίμησης 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και συζήτησαν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα επενδυτικός κόμβος για την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AMPA Capital, Shlomi Fogel, με τον οποίο συζήτησαν τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στη συνάντησή του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Elbit Systems, Bezhalel Machlis, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη δυνατότητα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία καθώς η Elbit είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικού υλικού, εισηγμένη στο NASDAQ και με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο.

Στις συναντήσεις καταγράφηκε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της αγρο-τεχνολογίας.

Παράλληλα, εκφράστηκε ευρύτερο ενδιαφέρον για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Παρόντες, από την πλευρά της κυβέρνησης, ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Παναγιώτης Σαρρής και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz.

Συζήτησαν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς, επίσης, τη διμερή συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Παρούσα στην συνάντηση ήταν η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.


ΗΠΑ : Οι νεκροί από κοροναϊό ξεπέρασαν τα θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου




740 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 μέσα σε μια ημέρα στις ΗΠΑ και ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κοροναϊού ξεπέρασε αυτόν των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι έπεσαν στα μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα ανήλθε έτσι σε 116.850, με άλλα λόγια ξεπέρασε τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Μεγάλο Πόλεμο (116.500, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υποθέσεων των Βετεράνων των ΗΠΑ).

Ο απολογισμός της πανδημίας ξεπερνούσε ήδη στα τέλη Απριλίου αυτόν των αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, άλλο ένα ορόσημο με βαρύ συμβολισμό, με δεδομένο το συλλογικό τραύμα που είχε προκαλέσει στους Αμερικανούς τον 20ό αιώνα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης στις ΗΠΑ φτάνουν τους 2,13 εκατ. ανθρώπους, 583.500 πάντως ανάρρωσαν.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν τους χαμηλότερους ημερήσιους απολογισμούς θανάτων από τα τέλη Μαρτίου: λιγότερους από 380 ανά 24ωρο. Αν και η χώρα δεν ξεπερνά πλέον παρά σπάνια, από τις αρχές του Ιουνίου, το όριο των 1.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παραμένουν γύρω στα 20.000 την ημέρα, επίπεδο αμετάβλητο εδώ και εβδομάδες.




Έρευνα ΕΥΠ: «Γνωστός δικηγόρος εκβίαζε αστυνομικούς με ροζ βίντεο»



Απίστευτες «παράλληλες υποθέσεις» εμπεριέχει πολυσέλιδη έκθεση της ΕΥΠ, που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με την διαφθορά στην Αστυνομία.

Μία από αυτές αφορά γνωστό δικηγόρο, ο οποίος αφενός φέρεται να συμμετείχε στο κύκλωμα προστασίας παράνομων καζίνο και οίκων ανοχής, από την άλλη, βάση πάντα της έκθεσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, «προσέφερε» σε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας τις υπηρεσίες ιερόδουλων και στη συνέχεια κατέγραφε τις συναντήσεις τους με κρυφές κάμερες, για να τους εκβιάζει.

Κατά την διάρκεια των δύο ετών που διήρκεσε η έρευνα της ΕΥΠ, συνολικά κατεγράφησαν 106.410 τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο όγκος των φυσικών παρακολουθήσεων, των φωτογραφήσεων και της συλλογής πληροφοριών, όπως προκύπτει και από έγγραφο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που ανέλαβε την απομαγνητοφώνηση των υποκλαπέντων συνομιλιών, έτσι ώστε να μπορούν τα συγκεκριμένα έγγραφα να αποτελέσουν επίσημα δικόγραφα.

Σε αυτό τον τεράστιο όγκο στοιχείων, αναφέρουν πληροφορίες του astinomiko.gr, οι Εισαγγελικές αρχές ανακαλύπτουν και… παράπλευρες εγκληματικές πράξεις για τις οποίες έχουν καλέσει για κατάθεση εν δυνάμει κατηγορουμένους, όπως ο συγκεκριμένος δικηγόρος.


Πηγή : protothema.gr


34χρονος δολοφόνησε την μητέρα του στο Μενίδι




Πολλαπλές μαχαιριές κατάφερε στην 54χρονη μητέρα του 34χρονος στο Μενίδι, με τη γυναίκα να καταλήγει πριν προλάβει να φτάσει στην περιοχή ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της οικίας που κατοικούσε ο 34χρονος Έλληνας με τη μητέρα του, στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος, στις Αχαρνές.

Λίγο αργότερα, έφτασαν στην οικία αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν τον 34χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας,ο 34χρονος αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.


Τίποτα δεν έχει τελειώσει αναζωπυρώνεται η πανδημία στο Πεκίνο κλείνουν σχολεία




Τίποτα δεν έχει τελειώσει, το Πεκίνο κλείνει εκ νέου όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά του, έπειτα από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην κινεζική πρωτεύουσα.

Σε διάστημα 5 ημερών η πόλη είχε 106 νέα κρουσμάτα κι ενώ ο νέος κορωνοϊός έμοιαζε να έχει πρακτικά εξαλειφθεί στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο προτρέπει τους κατοίκους του να αποφεύγουν τα «μη αναγκαία» ταξίδια εκτός της πόλης, ενώ απαγορεύει στους κατοίκους των πληγεισών συνοικιών να φεύγουν εκτός της κινεζικής πρωτεύουσας.




Αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ έβαλε δημοσιογράφο να διαβάλλει με άθρο στον «The Guardian» την Ελλάδα και την κυβέρνηση


Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του πιο επικίνδυνου πολιτικού κόμματος που έχει περάσει από την Ελλάδα. Βλέποντας την επιτυχία Μητσοτάκη - κυβέρνησης διεθνώς, και την αποδοχή από τον Ελληνικό λαό δεν διστάζει να κάνει ότι χειρότερο και άθλιο για να διαβάλλει την χώρα αδιαφορώντας για την ζημιά που μπορεί να κάνει.

Διαβάζουμε στο omadaalithias.gr :

Ένα άρθρο έλληνα δημοσιογράφου στον «The Guardian» μέσω του οποίου υιοθετείται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πορεία της οικονομίας καθώς και οι καταγγελίες κατά της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδείξει την πορεία της χώρας μετά την πανδημία ως σημαία της κριτικής της. Και αναπαράγεται από τα trolls του διαδικτύου ως αποκάλυψη-επιβεβαίωση.

Συγκεκριμένα, ο Guardian φιλοξενεί άρθρο Έλληνα δημοσιογράφου - αναλυτή όπως αναφέρεται η ιδιότητά του στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι καταγγελίες για δήθεν σκάνδαλα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Σε αυτό μάλιστα γίνεται και μια ακόμη αναφορά. Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι ξεκάθαρο ότι χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για για να προχωρήσει σε «αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες» συμφωνίες που αφορούν στα δημόσια οικονομικά.

Μέσα στο άρθρο γίνονται αναφορές σε όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τα Μέσα Ενημέρωσης και τις διαφημίσεις, τη διαχείριση των πόρων που θα διατεθούν από την Ε.Ε. στο πλαίσιο των αποφάσεων που πρόκειται να επικυρωθούν ενώ παράλληλα θέτει υπό αμφισβήτηση την δυνατότητα της ημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Το άρθρο φιλοξενείται στο Guardian λίγο πριν την σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα της στήριξης της Ε.Ε. προς τις χώρες μέλη που επλήγησαν από τον κορονοΐό αλλά και να τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της διαρκώς αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βenjamin Netanyahu



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βenjamin Netanyahu, επισφραγίζοντας με την πρώτη επίσκεψή του εκτός Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση αλλά και στη διευρυμένη, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, η αντίδρασή τους στην πανδημία του COVID-19, η γεωστρατηγική σημασία του EastMed, ο ρόλος της Τουρκίας και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της Αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση σημείωσε: «Ελπίζουμε επίσης, αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους».

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. «Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών», τόνισε.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο κ. Νetanyahu εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, κάτι το οποίο υπογραμμίζεται πλέον και από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών απέναντι στη χώρα μας. Για το ζήτημα του τουρισμού, σημείωσε ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια Ισραηλινοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, οι τουριστικές ροές θα αποκατασταθούν από την 1η Αυγούστου.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Netanyahu σημείωσε: «Εχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις ακολούθησε η υπογραφή σειράς συμφωνιών:

-Κοινή Δήλωση των Υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, την οποία υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Asaf Zamir.

-Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Δ/ντή του National Cyber Directorate, Yigal Unna.

-Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βenjamin Netanyahu, ανέφερε:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου στον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία ολόκληρης της αποστολής μας. Καθώς προετοιμαζόμουν για αυτό το ταξίδι, ανέτρεξα στο αρχείο μου όπου βρήκα μια δήλωση του εκλιπόντος πατέρα μου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1990. Είχε αναφέρει ότι «η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι θα πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Η δήλωση αυτή έγινε σε μια εποχή κατά την οποία η σχέση αυτή δεν ήταν τόσο προφανής όσο είναι σήμερα.

Έχω όμως ακόμα την αίσθηση ότι αυτή η δήλωση ακούγεται προφητική όσο ποτέ. Σκέφτηκα πολύ το νόημα που είχαν αυτές οι λέξεις στο παρελθόν. Πριν από λίγο καιρό, στις 21 Μαΐου, είχαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε σε εικονικό επίπεδο την 30ή επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Σήμερα βρίσκομαι εδώ, πραγματοποιώντας το πρώτο μου ταξίδι μετά την 1η φάση, θα έλεγα, της πανδημίας COVID, ένα ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης μου.

Σκοπός μας είναι να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με τρόπους με τους οποίους μπορούμε από κοινού να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων. Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για μια πολύ ισχυρή στρατηγική συνεργασία. Είναι στέρεη και έχει τα δικά της, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χωρίς να καθορίζεται από άλλους παράγοντες.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Είχαμε την ευκαιρία με τον Πρωθυπουργό να μιλήσουμε για την COVID-19. Συμμετέχουμε μάλιστα από κοινού σε μια ομάδα χωρών από ολόκληρο τον κόσμο που ονομάζεται «Ομάδα Χωρών για την Έξυπνη Διαχείριση της COVID-19». Στα πλαίσια της ομάδας αυτής, έχουμε μοιραστεί πολύτιμα μαθήματα και εμπειρίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του καταστροφικού προβλήματος. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες έχουμε κάνει αρκετά καλή δουλειά για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρώτη φάση, το να επαναπαυτούμε σήμερα θα συνιστούσε κάθε άλλο παρά έξυπνη διαχείριση. Είναι σημαντικό να εκπέμπουμε διαρκώς το μήνυμα ότι πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα πιθανό δεύτερο κύμα, ελπίζοντας ότι, στο μεταξύ, η πρόοδος της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης θα μας βοηθήσει σε αυτό το μέτωπο. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και το πολύ ενδιαφέρον έργο των επιστημόνων εδώ στο Ισραήλ στον συγκεκριμένο τομέα.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε πλήρως ότι πρέπει να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας και να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Και οι δύο χώρες μας έχουν την ανάγκη να λειτουργούν ως τουριστικοί προορισμοί. Για εμάς, είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα ώστε να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό, θέτοντας όμως την ασφάλεια και την υγεία τους ως κορυφαία μας προτεραιότητα.

Από την 1η Ιουλίου θα δεχόμαστε απευθείας πτήσεις προς όλους τους κύριους τουριστικούς μας προορισμούς. Ελπίζουμε επίσης, αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι εργαστήκαμε εντατικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας. Εφαρμόζουμε πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενισχύσαμε τις δομές υγείας σε όλα τα τουριστικά θέρετρα. Μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανοίξουμε τον τουριστικό μας κλάδο στους ξένους επισκέπτες και θα τον μελετήσουμε εκ νέου, προκειμένου η ασφάλεια και η υγεία τους να αποτελούν πάντα την πρώτη μας προτεραιότητα.

Μιλήσαμε επίσης και για άλλες πτυχές της σχέσης μας. Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας.

Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου , υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Για παράδειγμα, εξετάζοντας τον κλάδο της τεχνολογίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη χώρα σας, κ. Πρωθυπουργέ, διαπιστώνω ότι οι δυνατότητες για συνέργειες είναι προφανέστατες. Αναζητάτε μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης και εμείς έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό τέτοιων μηχανικών. Μας χωρίζει απόσταση μόλις μιάμισης ώρας, βρισκόμαστε στην ίδια ζώνη ώρας, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη για την είσοδό σας στην αγορά της ΕΕ, και οι δύο χώρες έχουμε πολύ μεγάλο πληθυσμό διασποράς και προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο Ισραήλ αντίστοιχα. Έχουμε τόσους πολλούς ταλαντούχους μηχανικούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, οι οποίοι θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι μηχανικοί αυτοί θα μπορούσαν κάλλιστα να εργαστούν και σε ισραηλινές εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Ειδικά σε αυτόν τον χώρο, λοιπόν, θεωρώ ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες.

Υπάρχουν βεβαίως ευκαιρίες και σε άλλους τομείς. Αναφερθήκαμε εκτενώς σε τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής μας συνεργασίας και μάλιστα όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας θα έχει πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον ομόλογό του. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συμπληρωματικότητα των αμυντικών μας κλάδων.

Αναφερθήκατε, φυσικά, και στην τεράστια σημασία της τριμερούς σχέσης μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόκειται για μια σχέση της οποίας το όραμα, με τη συμβολή των ΗΠΑ που δημιουργεί το σχήμα 3+1, είναι η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, χτίστηκε και το όραμα για τον αγωγό EastMed. Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχθήκαμε στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου που υπογράψαμε τη σύμβαση για τον αγωγό. Θα καλωσορίσουμε τη συμμετοχή και της Ιταλίας, ώστε να ξεκινήσουμε τη σοβαρή δουλειά σε αυτό το εμβληματικό έργο, ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη συνολικά, καθώς αναζητούμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχαμε φυσικά την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την ευρύτερη περιοχή, όπου ανέφερα την άποψή μας για την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας.

Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή.

Όπως, λοιπόν, είπε και ο Πρωθυπουργός, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου μπορούμε να αξιολογήσουμε όσα έγιναν τα προηγούμενα 30 χρόνια. Είμαι όμως ιδιαίτερα πεπεισμένος ότι οι λαοί μας μπορούν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο από τη σχέση των δύο χωρών μας, τόσο στον στρατηγικό και γεωπολιτικό τομέα όσο και στον οικονομικό.

Στον τομέα της σχέσης των δύο πολιτισμών μας, εμείς νιώθουμε ιδιαίτερα άνετα όταν ερχόμαστε στο Ισραήλ και γνωρίζω πολύ καλά ότι το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες του Ισραήλ που επισκέπτονται την Ελλάδα. Πρόκειται για μια σχέση που διαρκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ και πάλι, Πρωθυπουργέ, για τη θερμή υποδοχή».