Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Γάζες μπορεί να μην βρίσκεις στα νοσοκομεία, κάνναβη όμως το υπουργείο φροντίζει να βρίσκεις





Διαβάζουμε στο iatropedia.gr για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μας μαστουρώσει για να μην βλέπουμε και να μην καταλαβαίνουμε το πόσο επικίνδυνοι και ανίκανοι είναι όλοι τους για την χώρα μας.

Κι αφού τα λύσαμε όλα, ήρθε και η ώρα της ινδικής κάνναβης…

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι αστείο, αφού κάποιοι ασθενείς την χρησιμοποιούν για ανακούφιση. Παρόλα αυτά, με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτόν τον καιρό η Αριστοτέλους, φαντάζει κάπως ουτοπικό να ασχολούμαστε με αυτό που λαϊκιστί ονομάζουμε χασίς!

Πάντως, παραδόθηκε χθες στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας,  αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι: 

• Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού.

• Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α. ) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες.

Ως εκ τούτου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη



ΚΕΔΕ: Το υπ. Εσωτερικών προσπαθεί να κάνει τους δήμους «κομματικά παραμάγαζα»



Καλεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών να διαψεύσει άμεσα το περιεχόμενο των διαρροών που με δική της αποκλειστικά ευθύνη

Την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ προκάλεσε η διαρροή στον Τύπο των σχεδίων του υπουργείου Εσωτερικών για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη λειτουργία των δήμων που μεταξύ άλλων προβλέπουν μείωση της θητείας των δημάρχων, ενίσχυση των γενικών γραμματέων και των λαϊκών συνελεύσεων.

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας χαρακτηρίζει ασέβεια την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ που καλεί τώρα την ΚΕΔΕ σε διάλογο και κάνει λόγο για προσπάθεια «μετατροπής των Δήμων σε κομματικά παραμάγαζα».

«Θεσμική επικοινωνία και συνεννόηση με διαρροές και υποκριτικούς διαλόγους, δεν μπορεί να υπάρξει» καταλήγει στην ανακοινώση της η ΚΕΔΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Δείχνει ασέβεια προς την Αυτοδιοίκηση η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών , με την οποία δήθεν χαρακτηρίζει ως ευπρόσδεκτη στο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη, την ΚΕΔΕ.

Κι είναι ασέβεια γιατί η ΚΕΔΕ είναι εκείνη που εδώ και μήνες συμμετέχει ουσιαστικά στο διάλογο που ξεκίνησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, καταθέτοντας μάλιστα μια σειρά από τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει δημόσια καμία πρόταση, πλην της θέλησης της να αλλάξει το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και να διορίσει εκτελεστικούς γραμματείς- επιτρόπους, σε κάθε Δήμο, περιορίζοντας τις εξουσίες των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

Σε Βόλο και Θεσσαλονίκη παρουσιάσαμε τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού

Τόσο στο θεματικό Συνέδριο του Βόλου που έγινε τον Οκτώβριο του 2016, όσο και στο τακτικό συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παραδώσαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλυτικά τις θέσεις μας για τη Μεταρρύθμιση. Τις θέσεις αυτές έχουμε επίσης παρουσιάσει κατά καιρούς και στις επιτροπές διαλόγου που έχουν συσταθεί , με αντικείμενο την αλλαγή του Καλλικράτη.
Είναι λοιπόν προφανές ποιος επιθυμεί πραγματικά τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο και ποιοι προφασίζονται τον διάλογο , για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Ας ψάξουν αλλού πρόθυμους υποστηρικτές

Αν η Κυβέρνηση ψάχνει "πρόθυμους" υποστηρικτές των σχεδίων της για άλωση της Αυτοδιοίκησης και μετατροπή των Δήμων σε κομματικά παραμάγαζα, ας τους ψάξει αλλού, όχι στην ΚΕΔΕ. Εμείς δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, από τις οποίες δεν κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό.

Η ΚΕΔΕ επιθυμεί το διάλογο και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτόν, αρκεί να είναι διάλογος κι όχι κοροϊδία.

Το Υπουργείο ευθύνεται για τις διαρροές. Να τις διαψεύσει άμεσα.
Αν ενοχλήθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών από το γεγονός ότι σχολιάσαμε το περιεχόμενο των όσων διέρρευσαν σήμερα στον Τύπο , αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής του Υπουργείου, ας αναζητήσει τις ευθύνες σε αυτούς που έκαναν τις διαρροές. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το ότι κάποιοι συνεργάτες τους προτίμησαν την "πολιτικάντικη οδό" ,  αντί  την οδό της συνεννόησης και της συνεργασίας , συζητώντας μαζί με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης  τις θέσεις αυτές στις επιτροπές διαλόγου. Το κλίμα το δυναμιτίζουν οι διαρροές επί του περιεχομένου των αλλαγών και όχι η τοποθέτηση της ΚΕΔΕ στις συγκεκριμένες διαρροές. 

Η αποχώρηση μας από την Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής εμμονής και τακτικής να μην αποκαλύπτει τις θέσεις και τις προτάσεις της και οι σημερινές διαρροές, δικαιώνουν την απόφαση μας. 

Λέμε ναι στο διάλογο με "ανοιχτά χαρτιά"
Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στο διάλογο, αρκεί η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους να δημοσιοποιήσει επίσημα τις θέσεις της. 

Ευχόμαστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να σχολιάζουμε επίσημες κυβερνητικές θέσεις και όχι διαρροές. Μέχρι να γίνει αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να διαψεύσει άμεσα το περιεχόμενο των όσων διέρρευσαν στον Τύπο. Αν δεν το κάνει, ομολογεί έμμεσα ότι οι διαρροές προήλθαν από δικούς του "κύκλους".

Ας γνωρίζουν τέλος, ότι θεσμική επικοινωνία και συνεννόηση με διαρροές και υποκριτικούς διαλόγους, δεν μπορεί να υπάρξει. 



Πηγή : protothema.gr


Ψάχνουν ακόμα τις εισφορές τους 150.000 ασφαλισμένοι!



Δεν αποκλείουν πλέον στο υπουργείο παράταση στην πληρωμή εισφορών για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Εκ των υστέρων η έκδοση και της εγκυκλίου για την παράλληλη - πολλαπλή απασχόληση. «Μπαλαντέρ» οι δικαστικές προσφυγές.

Περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ακόμη και σήμερα, τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, το ύψος του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αυτοαπασχολούμενους - ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη και πολλαπλή ασφάλιση, αλλά και ασφαλισμένους που δεν «βλέπει» το σύστημα, που έχουν κάνει εγγραφή τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ή που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες και δεν εμφανίζονται για το 2015.

Η σύγχυση οδηγεί μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε ενστάσεις, ενώ πληθαίνουν οι καταβολές που γίνονται με παράλληλη κατάθεση αίτησης επιφύλαξης προς τον ΕΦΚΑ. Το σκηνικό συμπληρώνει το μπαράζ δικαστικών προσφυγών που είτε έχουν γίνει είτε ετοιμάζονται από φορείς αλλά και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η διορία λήγει στο τέλος Απριλίου.

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, περίπου 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν, αν και απομένουν μόλις 3 ημέρες για την εμπρόθεσμη πληρωμή τους και πλέον, στο υπουργείο Εργασίας πληθαίνουν οι φωνές που εισηγούνται παράταση της προθεσμίας πληρωμής και μετά την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ενώ για κάποιους -όχι για όλους- από τις 300.000 ασφαλισμένους με παράλληλη αλλά και πολλαπλή ασφάλιση έχουν ήδη εκδοθεί τα ειδοποιητήρια, η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας. Οι εισφορές Ιανουαρίου έχουν αναρτηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί μέσω της εγκυκλίου σημαντικά θέματα όπως το πώς θα διαχωρίζεται το εισόδημα ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, καθώς στη φορολογική διοίκηση δεν προβλέπεται διαφορετικός κωδικός.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει εκπτώσεις στις εισφορές μόνο για το εισόδημα που προέρχεται από δραστηριότητα που ασφαλίζεται στο ΕΤΑΑ. Εμπειρικά, από τα ειδοποιητήρια που έχουν εκδοθεί προκύπτει πως στις περιπτώσεις ασφάλισης σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, το συνολικό εισόδημα του 2015 διαιρείται δια δύο και οι εκπτώσεις που αναλογούν στις εισφορές ΕΤΑΑ υπολογίζονται στο μισό εισόδημα. Με την εγκύκλιο πρέπει επίσης να διευκρινιστεί εάν θα κρατούνται εισφορές και για τα αγροτικά εισοδήματα που δηλώνονταν χωρίς να προβλέπεται υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Ο νόμος ορίζει ότι εισφορές θα πρέπει να καταβάλλονται για εισοδήματα για τα οποία και με το προηγούμενο καθεστώς προβλεπόταν υποχρέωση ασφάλισης. Για τα αγροτικά εισοδήματα δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση, πληροφορίες όμως θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εξετάζει σοβαρά την υπαγωγή τους σε ασφαλιστικές κρατήσεις, ιδίως αν πρόκειται για ασφαλισμένους - ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αδυναμία να εξασφαλιστεί η συμβατότητα των συστημάτων της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης έχουν οδηγήσει σε μια σειρά παραδόξων, τα οποία προκαλούν έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις από τους ασφαλισμένους, που καλούνται να καταβάλλουν εισφορές που όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα αλλά ούτε και στις διατάξεις του νόμου.

Για παράδειγμα, στη φορολογική διοίκηση, στα εισοδήματα από ελεύθερη δραστηριότητα προστίθενται και εισοδήματα από Ομόρρυθμες Εταιρείες που έχουν κλείσει, εισοδήματα από συμμετοχή σε Ανώνυμες Εταιρείες (μερίσματα) τα οποία δεν υπόκεινται σε ασφάλιση εκτός από την περίπτωση που είναι μέλη ΔΣ και μέτοχοι άνω του 3%, ή και εισοδήματα μετόχων ΙΚΕ, που επίσης δεν υπάγονται σε ασφάλιση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοί που δεν έχουν εντοπιστεί από το σύστημα, είτε γιατί για παράδειγμα έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος κατά τους τελευταίους μήνες του 2016, είτε γιατί έχουν πρόβλημα με τις φορολογικές τους δηλώσεις, δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να πληρώσουν, αν και απομένουν 3 εργάσιμες ημέρες έως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου 2017.

Εν τω μεταξύ, θέμα ημερών είναι η έκδοση της εγκυκλίου για την παράλληλη - πολλαπλή απασχόληση σύμφωνα με την οποία, έστω και εκ των υστέρων, θα δοθούν διευκρινίσεις για την καταβολή εισφορών για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων:

Α) μισθωτών (ΙΚΑ) που διατηρούν ταυτόχρονα ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) ή μισθωτών που έχουν και αυτοαπασχόληση (ΕΤΑΑ). Ως μισθωτοί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) θα πληρώσουν το 26,95% στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015. Ως αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) θα πληρώσουν: 26,95% για σύνταξη και υγεία, 33,95% αν έχουν και επικούρηση, 37,95% αν έχουν και εφάπαξ. Στις εισφορές που αντιστοιχούν στο ΕΤΑΑ εφαρμόζονται οι εκπτώσεις 5%-50% για εισοδήματα από 7.033-58.000 ευρώ.

Β) Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) που διατηρούν και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ). Επειδή η φορολογική διοίκηση δεν διαχωρίζει τις δύο πηγές εισοδήματος με διαφορετικό κωδικό, το συνολικό εισόδημα του 2015 διαιρείται δια δύο. Το μισό εισφοροδοτείται με 26,95% χωρίς εκπτώσεις και το άλλο μισό με τα ποσοστά του ΕΤΑΑ και με εκπτώσεις 5%-50%.

Γ) Ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που έχουν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα. Τα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα έχουν ξεχωριστό κωδικό στη φορολογική διοίκηση.

Όσοι δεν πλήρωναν εισφορές ΟΓΑ επειδή ασφαλίζονταν με άλλη ιδιότητα (π.χ. ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) αλλά έχουν δηλωμένα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, είναι πιθανό να πληρώσουν 21,2% του αγροτικού εισοδήματος του 2015 (συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016) και 26,95% του καθαρού εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), ή τα ποσοστά ΕΤΑΑ με τις εκπτώσεις 5%-50% για εισόδημα γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, μηχανικού, συμβολαιογράφου.

Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ) ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν προστίθενται οι δύο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στον μισθό (σε περίπτωση μισθωτών) ή του μεγαλύτερου ποσού σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης - ελεύθερου επαγγέλματος.



Ρούλα Σαλούρου
Πηγή : euro2day.gr


Νέα Δημοκρατία: Τα πυροτεχνήματα της Δευτέρας έσβησαν και η αλήθεια αποκαλύπτεται



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση τα εξής:

«Ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του προσπάθησαν ανεπιτυχώς με ψέματα και προπαγάνδα να κρύψουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. 

Τα πυροτεχνήματα της Δευτέρας έσβησαν και η αλήθεια αποκαλύπτεται.

Μας έλεγαν:

·    Ότι θα πάρουμε συμφωνία για το χρέος
·    Ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση
·    Ότι θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση
  
Και από την άλλη:

·      Ότι δε θα νομοθετήσουν πρόσθετα μέτρα με ισχύ μετά το 2018
·      Ότι δε θα μειωθεί το αφορολόγητο
·      Ότι δε θα πειράξουν τις συντάξεις

Μιλούσαν για πολιτική συμφωνία, που αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά, ότι είναι απάτη.

Έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως οι μεγαλύτεροι ψεύτες που γνώρισε η Μεταπολίτευση.

Η πραγματικότητα είναι ότι:

Η αβεβαιότητα συνεχίζεται. Κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει.
  
Ο κ. Τσίπρας πήγε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για να συντονίσει την κομματική του προπαγάνδα. Αλλά ούτε αυτός ούτε ο Υπουργός του έχουν ακόμα δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.

Τι θα κάνει αύριο άραγε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας;

Θα επαναλάβει τα ίδια χοντροκομμένα ψέματα;

Η Νέα Δημοκρατία ζητά επίσημα τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, προκειμένου να προσέλθουν οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης για να ενημερώσουν για το τι ακριβώς έγινε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έκανε αναλογικά μέσα σε δύο χρόνια, τη μεγαλύτερη ζημιά που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε εγκαίρως να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Έτσι, δεν θα είχαμε φτάσει σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο και δεν θα πλήρωναν οι συμπολίτες μας, το κόστος της καθυστέρησης, της αβεβαιότητας και της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Εδώ που φτάσαμε, η συμφωνία πρέπει να κλείσει, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε σε χρεωκοπία. 
             
Την αποκλειστική όμως ευθύνη για την τύχη της αξιολόγησης, το σύνολο των μέτρων και τις συνέπειές τους, φέρει ο κ. Τσίπρας, η Κυβέρνησή του και οι βουλευτές του.

Τώρα είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι εάν το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές πέρσι τον Μάρτιο είχε γίνει αποδεκτό, η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είναι τώρα. 

Δυστυχώς, το σύνολο των δυσμενών επιπτώσεων της “πολιτικής” διαπραγμάτευσης των κ. Τσίπρα - Καμμένου δεν έχει ακόμη διαφανεί». 


Τζάμπα μαγκιά και μετά μια κωλοτούμπα από Φίλη για να κλείσει το θέμα



Δεν πιάνονται από πουθενά οι Συριζαίοι άλλοι πανηγυρίζουν για την αποτυχία της κυβέρνησης, άλλοι φωνάζουν και κάνουν τους τσαμπουκάδες στα κανάλια για να θολώσουν την νέα αποτυχία της κυβέρνησης και  ο Νίκος Φίλης έκανε τον τζάμπα μάγκα για να κερδίσει χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η κωλοτούμπα του.

Διαβάζουμε στο newsit.gr το ρεπορτάζ για τις κωλοτούμπες Νίκου Φίλη

Ανατροπή από Φίλη - Τι λέει για την κόντρα του με την κυβέρνηση

Μόνο ο Αλέξης Κωστάλας θα μπορούσε να περιγράψει τα όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός της κυβέρνησης, Νίκος Φίλης για όλη την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματός του και την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Εγώ είμαι σάρκα εκ της σαρκός της κυβέρνησης και δεν ειμαι σαρκοφάγος. Είμαι φανατικά φιλοκυβερνητικός βουλευτής και ο στόχος της ερώτησης ήταν να ανοίξει ένας διάλογος», Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν από λίγο στους διαδρόμους της Βουλής, ο κ. Φίλης.

Για την ερώτηση των 14 βουλευτών, είπε πως «αυτό ήταν ένα προσχέδιο για να ανοιξει μια συζήτηση προκειμένου να διαπιστωθεί εαν είναι αναγκαία να ανοιξει τώρα αυτή η συζήηση. Δεν ξερω αν θα κατατεθεί. Αυτό ήταν ενα προσχέδιο που πήγε σε πολλούς και όχι μόνο στους 14. Σε ερώτηση για την συμφωνία, δήλωσε πως όταν αυτή θα έρθει θα είναι τέτοια που θα ψηφισθεί. «Δεν θα γίνει αποδεκτή η μείωση, το κόψιμο συντάξεων με αντιστάθμισμα την μείωση φορολογικών συντελεστών για επχιειρήσεις που ζητάει η Γερμανία. Αυτό σας το λεω δεν θα ερθει. Η κυβέρνηση δεν θα το δεχθεί».

Για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είπε: «Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν αναγκαία η δική μου πρόταση αφορά μια συνεργασία για την μετα μνημονιο - αντιμνημόνιο εποχη όταν θα επέλθει η πολιτική κανονικότητα. Η πρότασή μου αφορά στρατηγική συνεργσσία και όχι συγκυριακή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όπως σε όλο τον κόσμο».


Μια κυβέρνηση... σαν διαφήμιση του Jack Daniels



Του Γιάννη Σιδέρη

Οι χαλαροί εργαζόμενοι του Jack Daniels  πετάνε φελλούς στο βαρέλι αφήνοντας το χρόνο να κυλά ευεργετικά, για να ωριμάσει το ουίσκι.

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί στα βήματά τους. Αλλά αντί για πραγματικούς φελλούς, αφήνει το χρόνο της να κυλάει πετώντας συμβολικούς: πχ. ψευδείς διαβεβαιώσεις επί ανύπαρκτων επιτυχιών, υπερφίαλες δηλώσεις και αντιστασιακές κορώνες (και απελευθερωτικές από τον Σπίρτζη), επιδίδεται σε καθημερινό χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων κατά της αντιπολίτευσης, επινοεί κουτοπόνηρες διαρροές σε οικεία μέσα, και βεβαίως, αδιαλείπτως έχει καθημερινή παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ, καθώς τα κανάλια βρήκαν τη χρυσή συνταγή των εκπομπών χαμηλού κόστους: Πρόθυμα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, που αντί να δουλεύουν ο καθένας από το πόστο του, κοπιωδώς και στοχοπροσηλωμένοι για την ανάταξη της χώρας, μετατρέπονται σε άμισθους συνεργάτες θορυβωδών τηλεοπτικών καφενείων. (Τα κανάλια την δουλειά τους κάνουν φυσικά. Οι πολιτικοί, και δη οι υπουργοί, δεν κάνουν τη δική τους).

Δεν είναι  μόνο δική μας η εντύπωση της μακάριας χαλαρότητας - μικρή σημασία θα είχε αν ήταν. Πριν μια βδομάδα, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, που δεν είχε παραστάσεις από το… Τενεσί, αντιδιέστειλε την αξιολόγηση με το κρασί, λέγοντας ότι δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί, που όσο περνάει ο χρόνος γίνεται καλύτερο.

Αδυνατεί να κυβερνήσει

Η κυβέρνηση μπορεί  να μετέρχεται πολλούς σχεδιασμούς προκειμένου να διασωθεί και να μακροημερεύσει, αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη, διέπεται από ένα βασικό χαρακτηριστικό: Αδυνατεί να κυβερνήσει. Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι - άσχετα με το τι κρυφίως σχεδιάζει  -  δεν υπάρχει καμία λογικοφανής αιτία που βλέπει τα τρένα να περνούν και έχει χάσει όλα τα δρομολόγια: Και αυτό της πρώτης αξιολόγησης που με κόστος την καθυστέρησε επί ένα χρόνο, και αυτό της δεύτερης, της οποίας η καθυστέρηση υπερβαίνει πλέον το χρόνο, επισωρεύοντας πάνω από δύο δις ζημιά στην οικονομία - ζημιά που τη ζητείται να καλύψει με επί πλέον μέτρα – και αυτό της Ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Είναι εντυπωσιακή η αβελτηρία, γιατί πριν από κανα εξάμηνο,  ο πρωθυπουργός αναφερόταν πολύ συχνά, και μετ επιτάσεως στη ανάγκη ένταξης στο QE, λες και είναι ανακαλύψει το ιερό γκράαλ της ανάπτυξης (τότε είχαμε γράψει εδώ ότι υπερτονίζει την συμβολή της, καθώς η ένταξή μας σε αυτή δεν εμπεριείχε πολύ μεγάλα ποσά. Ηταν ωστόσο σημαντική στη συμβολικότητά της).  Δυστυχώς ο πρωθυπουργός την ανέφερε συχνά, λόγω και όχι έργω, με την  γνωστή δηλαδή παρακλητική καταγγελιολογία του αδικημένου που φωνάζει για την αδικία του (και αποτελεί διαχρονική συμπεριφορά της κυβέρνησης), χωρίς να μεριμνεί δια του κυβερνητικού έργου να συμμετάσχει η χώρα δικαιωματικά σε αυτή.

Φυσικά σαν τους εργαζόμενους του Τενεσί , η κυβέρνηση χρόνο κέρδισε χρόνο, αλλά το παραγόμενο προϊόν έχει την στυφή γεύση της αποτυχίας για την Οικονομία, δηλαδή για τις ζωές των ανθρώπων.  Πρόσφατο εύγλωττο παράδειγμα οι χαμένες 30.000 θέσεις εργασίας  τον Ιανουάριο, ενώ η οικονομική δυναμική της χώρας είναι κατωφερική και δεν δείχνει τάση ανάκαμψης.

Χρόνο κέρδισε μεν, αλλά είναι χρόνος χαμένος. Κάποια στιγμή η αξιολόγηση θα κλείσει με την κυβέρνηση ηττημένη και στους στρατηγικούς της στόχους (π.χ η Λαγκάρντ είπε ό, τι  οι ρεαλιστές - που δεν εμπλέκουν τις επιθυμίες  ή τις ιδεοληψίες τους με την πραγματικότητα -  περίμεναν ότι θα πει : «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν κούρεμα»), όσο και ήττες στα σημεία (ο εκπρόσωπος π.χ. του Σόιμπλε δήλωσε ότι το συνταξιοδοτικό είναι μια από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα).

(Φυσικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του ατυχήματος, αν κάποιοι αδύναμοι κρίκοι της Κ.Ο. σπάσουν - π.χ. Μανιός και άλλοι δύο. Σιγή ασφαλείας κρατούν τα μέλη της ομάδας των 53 περί του τι θα πράξουν. Ωστόσο έχουν νομιμοποιητική κάποιας νομιμοποιητικής βάσης αντίδρασης, καθώς ο άτυπος αρχηγός τους κ. Τσακαλώτος έκανε την διαπραγμάτευση. Αν πάντως δεν περάσουν τα μέτρα θα έχουμε  «ξαφνικό θάνατο» της κυβέρνησης και πάμε σε εκλογές. Στήριξη από άλλα κόμματα δεν θα υπάρξει).

Κάποια στιγμή  αξιολόγηση θα κλείσει, οι υποχρεώσεις του Ιουλίου θα καλυφτούν, αλλά η  χώρα θα σέρνεται αντιπαραγωγικά, αναμένοντα στις γερμανικές εκλογές για να έρθει στη Γερμανία -  αν έρθει - ο νέος φαντασιακός σωτήρας, ο Μάρτιν Σουλτς, που θα βγάλει το λαγό από το καπέλο, και θα μας οδηγήσει σε μια άκοπη ανάπτυξη, χωρίς μνημόνια, χωρίς μεταρρυθμίσεις και χωρίς υποχρεώσεις. Και μετά θα βοηθήσει να βγούμε στις αγορές, την Ανοιξη του 18, ενώ οι επενδυτές θα συνωστίζονται έξω από την πόρτα μας.

Και μετά θα ζήσουν αυτοί καλά, και εμείς χειρότερα!



Πηγή : liberal.gr


Ντόρα Μπακογιάννη : Θέλουμε να διανείμουμε μέρισμα ευημερίας και όχι επιδοματική πολιτική



Η βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχε σήμερα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Λιανεμπορίου και Βιομηχανίας, ECR HELLAS, και μίλησε για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της ΝΔ.

«Σήμερα, η οικονομία βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Κάθε «υπερήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης έχει υψηλό λογαριασμό. Το 2015, μας κόστισε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μέτρα 8 δισ. Τη δεύτερη φορά, ήρθε το υπερταμείο που δέσμευσε την ελληνική περιουσία για 99 χρόνια, ο «κόφτης» συν αυξημένοι φόροι και εισφορές. Αναρωτιόμαστε πόσο θα κοστίσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση. Ο δε κ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι, αν δεν κλείσει προσεχώς η συμφωνία, τότε η χώρα θα χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο. Μόνο που ένα 4ο Μνημόνιο ίσως σημάνει την έξοδο από την ευρωζώνη. Και τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ σημείωσε ότι "η πολιτική μας βασίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, σταθερό φορολογικό σύστημα. Δεύτερον, κίνητρα για ανάπτυξη και υγιή επιχειρηματικότητα. Τρίτον, ευέλικτη δημόσια διοίκηση και διαρθρωτικές αλλαγές για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου» και πρόσθεσε ότι «το επεξεργασμένο σχέδιό μας για τη μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φορολόγησης των μερισμάτων, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), συνοδεύεται από θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να αποκτήσει η οικονομία το χαμένο δυναμισμό της. Θέλουμε επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι στόχος είναι "να μπει τέλος στην επιδοματική πολιτική. Θέλουμε να διανείμουμε μέρισμα ευημερίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θέλουμε τα κονδύλια να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους".

"Για να το πούμε απλά, η οικονομία δεν χρειάζεται την επιδότηση άλλων εστιατορίων ή κομμωτηρίων. Ούτε χρειαζόμαστε νέες πλατείες. Είναι καιρός να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων ως μέσο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μιας αναποτελεσματικής πολιτικής. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το πλέον σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης από τις κοντόφθαλμες πολιτικές σκοπιμότητες" είπε η βουλευτής της ΝΔ.Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Παντελιάδη, τον κ. Τσεντεμεΐδη, τον κ. Φανδρίδη και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την ευγενική πρόσκληση να απευθυνθώ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ECR HELLAS. Η ιδέα της συνεργασίας μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανίας είναι επωφελής και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές. Κοινός στόχος σας – με τον οποίον συμφωνούμε απολύτως – είναι η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος.

Σήμερα, η οικονομία βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Κάθε «υπερήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης έχει υψηλό λογαριασμό. Το 2015, μας κόστισε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μέτρα 8 δισ. Τη δεύτερη φορά, ήρθε το υπερταμείο που δέσμευσε την ελληνική περιουσία για 99 χρόνια, ο «κόφτης» συν αυξημένοι φόροι και εισφορές. Αναρωτιόμαστε πόσο θα κοστίσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση. Ο δε κ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι, αν δεν κλείσει προσεχώς η συμφωνία, τότε η χώρα θα χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο. Μόνο που ένα 4ο Μνημόνιο ίσως σημάνει την έξοδο από την ευρωζώνη. Και τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση ακολουθεί αντιαναπτυξιακή πολιτική; Διότι η υπερφορολόγηση είναι προϊόν της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα με καχυποψία και συγκαλυμμένη εχθρότητα. Θεωρεί το κράτος ως το μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης. Και ποια τα αποτελέσματα; Συντηρείται ένα πολυδάπανο οικονομικό μοντέλο και δημιουργούνται πρόσοδοι προς διανομή σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η οικονομία παραμένει καθηλωμένη, χτίζονται πελατειακά δίκτυα και αυξάνεται η διαφθορά. Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση αφαιμάζει κάθε διαθέσιμο πόρο της οικονομίας, προκειμένου να προστατεύσει το σπάταλο κράτος.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που μας απασχολούν:

Τι ανάπτυξη θέλουμε;

Πώς θα την εξασφαλίσουμε;

Το πρώτο ερώτημα το έχουμε προσεγγίσει ως χώρα. Ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα τρόφιμα, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, το εμπόριο και η βιομηχανία είναι τομείς στους οποίους η ελληνική παραγωγή μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Στο μεταξύ, η ανάπτυξη έχει καταντήσει ανέκδοτο. Όπως ανέκδοτο έχουν καταντήσει και οι πλαστές προσδοκίες που γρήγορα δημιουργεί και γρήγορα γκρεμίζει ο λαϊκισμός.

Πώς εξασφαλίζεται η ανάπτυξη;Έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε την απάντηση: με επενδύσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα έχει κατρακυλήσει στην 131η θέση στην προσέλκυση επενδύσεων.

Πρώτη προτεραιότητα για την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, προκειμένου ν’ ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Η σημερινή κυβέρνηση, παγιδευμένη στις εμμονές της, αποδεικνύει διαρκώς ότι δεν μπορεί να κάνει όσα απαιτούνται. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: Οι επιχειρήσεις δεν εμπιστεύονται το κράτος. Το κράτος κυνηγάει τους επιχειρηματίες και η κοινωνία αντιμετωπίζει τους τελευταίους με επιφύλαξη.

Για την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι επιτακτική η ανάγκη ανασχεδιασμού της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Κι εδώ εντοπίζεται η δομική μας διαφορά με την κυβέρνηση. Εμείς ξέρουμε καλά ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την ιδιωτική οικονομία, από τους δημιουργικούς Έλληνες.

Γι’ αυτό η πολιτική μας βασίζεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, σταθερό φορολογικό σύστημα.

Δεύτερον, κίνητρα για ανάπτυξη και υγιή επιχειρηματικότητα.

Τρίτον, ευέλικτη δημόσια διοίκηση και διαρθρωτικές αλλαγές για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου.

Φίλες και φίλοι,το επεξεργασμένο σχέδιό μας για τη μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φορολόγησης των μερισμάτων, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), συνοδεύεται από θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να αποκτήσει η οικονομία το χαμένο δυναμισμό της. Θέλουμε επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές.

Θα αναρωτηθείτε:

Υπάρχει περιθώριο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών σε μία οικονομία που βρίσκεται επί μακρόν σε πρόγραμμα προσαρμογής;

Ναι, υπάρχει, πάντοτε με την υπόμνηση ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός πρέπει να αποτελέσει οριστικό παρελθόν. Για μας, κάθε μείωση φόρου πρέπει να είναι κοστολογημένη. Έτσι, δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές δαπανών αλλά για στοχευμένες. Πρώτες στον κατάλογο είναι εκείνες που λειτουργούν αντιαναπτυξιακά στερώντας πόρους και κίνητρα από την οικονομία, καθώς και όσες δεν θίγουν την παροχή κοινωνικής προστασίας στους ασθενέστερους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει αναλυτικά τη Συμφωνία Αλήθειας, που προβλέπει την ταυτόχρονη μείωση φόρων και δαπανών, μαζί με χαμηλότερα πλεονάσματα σε λογικά ποσοστά. Που προβλέπει συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στήριξη των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.Μόνον έτσι θα πετύχουμε ένα «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα στείλει θετικό μήνυμα στους πιθανούς επενδυτές. Και ανάπτυξη δεν θα έχουμε, όσο η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την «ιδιοκτησία» των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που έπρεπε να παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2016, ακόμη αναμένεται.

Η υφιστάμενη οικονομική δραστηριότητα εγκλωβίζεται σε κλάδους με χαμηλή προστιθέμενη αξία. Παρά τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, δεν έχουμε μαρίνες. Παράγουμε ποιοτικά αγροτικά και διατροφικά προϊόντα που δεν εξάγουμε. Έχουμε επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε. Έχουμε πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και φυσικό περιβάλλον που δεν αξιοποιούμε. Αυτά τα παράδοξα πρέπει να σταματήσουν. Στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα έναντι της σημερινής πολιτικής επιδομάτων. Η λογική μας είναι σαφής: θέλουμε τη φιλελευθεροποίηση του οικονομικού και νομικού πλαισίου με άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θέλουμε να μειώσουμε επιπλέον το φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων που αυξάνουν την απασχόληση κατά τουλάχιστον 10%. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, αυξάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό τους κι επεκτείνοντας τις δραστηριότητες τους.Σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή μια εναλλακτική πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορεί να συμπιέζονται μισθοί και αμοιβές, και να εκτοξεύονται οι εισφορές. Είχαμε και το αλαλούμ με τα μπλοκάκια και τις διπλές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες επαγγελματίες. Και ο αρμόδιος υπουργός κ. Πετρόπουλος δηλώνει ότι στο δρόμο οι πολίτες του λένε πόσο χαρούμενοι είναι με αυτό το νέο παράλογο σύστημα.

Η άρνηση της πραγματικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Στη Νέα Δημοκρατία λέμε ευθέως ότι η επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη. Χρειάζεται τολμηρή υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων. Να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Ένα ισχυρό, επιτελικό και ψηφιοποιημένο κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο σε κανέναν.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχουμε το τέταρτο πιο αργό δικαστικό σύστημα στον κόσμο. Μας ξεπερνάει ακόμα και το Αφγανιστάν. Ο χρόνος που απαιτείται στην Ελλάδα για την πρωτοβάθμια εκτέλεση δικαστικής απόφασης είναι 1.580 ημέρες. Εσείς οι άνθρωποι του εμπορίου το ζείτε καθημερινά, όταν περιμένετε μήνες ολόκληρους για την έκδοση διοικητικών πράξεων, με αποκορύφωμα τις καθυστερήσεις στις πολεοδομίες.

Στη Νέα Δημοκρατία, προσανατολιζόμαστε να θεσπίσουμε ειδικά δικαστικά τμήματα για υποθέσεις οικονομίας και επενδύσεων, με εξειδικευμένους δικαστές. Ταυτόχρονα, είναι στις προθέσεις μας η επέκταση του ωραρίου των ακροατηρίων μέχρι και τις 5 το απόγευμα. Μόνον έτσι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και θα στείλουμε θετικό μήνυμα στους επενδυτές.Ακόμη, δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε: η οικονομία έχει ανάγκη από ρευστότητα. Πώς θα το πετύχουμε; Με τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τη γενναία αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος 4307 που θα δώσει ανάσα. Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο. Για τα δάνεια επιχειρήσεων, θέλουμε εξωδικαστική επίλυση για εταιρίες με τζίρο μέχρι 2.500.000. Παράλληλα, θεσμοθετούμε ταχεία δικαστική επίλυση για τις μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν και αναμορφώνουμε την πτωχευτική διαδικασία. Η διαφορά με τη σημερινή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Εμείς θέλουμε τις αναδιαρθρώσεις να λειτουργούν υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, όχι μόνον υπέρ των μετόχων που συχνά ευθύνονται για κακοδιαχείριση. Η πτωχευτική διαδικασία θα αντιμετωπίζει αυστηρά τους κακοπληρωτές και θα διευκολύνει όλους όσοι έπεσαν, να ξανασηκωθούν γρήγορα.

Επιπλέον, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ας πάρουμε λ.χ. το ΕΠΑΝΕΚ. Η κυβέρνηση αδιαφορεί, με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητοι πόροι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ένα χρόνο μετά την προκήρυξη των δράσεων. Η απορρόφηση είναι μηδενική και οι επιχειρήσεις χάνουν ακόμη μια ευκαιρία ανάπτυξης.Τα ίδια κάνουν και στο ΕΣΠΑ. Μιλάνε για δήθεν υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης, όταν έχουν απορροφήσει μόλις το 30% από τον αρχικό σχεδιασμό. Στη Νέα Δημοκρατία παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Το τρίπτυχό μας περιλαμβάνει:

Σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, ενισχυμένους μηχανισμούς εφαρμογής πολιτικών και μόχλευση επιπλέον πόρων που είναι απαραίτητοι για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Θέλουμε να μπει τέλος στην επιδοματική πολιτική. Θέλουμε να διανείμουμε μέρισμα ευημερίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θέλουμε τα κονδύλια να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους. Για να το πούμε απλά, η οικονομία δεν χρειάζεται την επιδότηση άλλων εστιατορίων ή κομμωτηρίων. Ούτε χρειαζόμαστε νέες πλατείες. Είναι καιρός να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων ως μέσο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μιας αναποτελεσματικής πολιτικής. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το πλέον σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης από τις κοντόφθαλμες πολιτικές σκοπιμότητες.

Έρχομαι στα δικά σας. Η συμβολή των κλάδων που εκπροσωπείτε στην οικονομία είναι εξαιρετικά σημαντική. Αποτιμάται στο 7% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα προσφέρετε 300.000 άμεσες και 200.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν το ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις σας στην ελληνική αγορά.

Όμως η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις μείον 67,8 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο καταρρέει και οι τράπεζες έχουν κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης. Το λειτουργικό κόστος του εμπόρου εκτοξεύθηκε στο 20% του τζίρου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 10%. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Το ΓΕΜΗ επιβεβαιώνει τα στοιχεία, καθώς πέρσι ιδρύθηκαν περίπου 28.000 επιχειρήσεις και έκλεισαν 35.000. Το σκηνικό θυμίζει το «θάνατο του εμποράκου».

Και οι συγχωνεύσεις που γίνονται στο χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων, συνήθως είναι απότοκο της αποεπένδυσης και της ανάγκης για επιβίωση. Είναι λίγες οι περιπτώσεις συγχώνευσης που στηρίζονται σε συνειδητή απόφαση συνένωσης δυνάμεων. Και όλα αυτά πλήττουν τη βιομηχανία, καθώς λιανεμπόριο και παραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.Πρακτικά, θέλουμε να μειώσουμε τα κόστη των επιχειρήσεών σας για να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και το αέριο θα κατεβάσει το ενεργειακό κόστος. Ακόμα, ανέκαθεν στηρίζαμε την προώθηση των συμβάσεων παροχής διακοπτόμενου ηλεκτρικού φορτίου.

Σχεδιάζουμε ριζική αναθεώρηση του πλαισίου παροχής επενδυτικών κινήτρων στην κατεύθυνση προτεραιοτήτων που να αντανακλούν το σύγχρονο παραγωγικό προφίλ της χώρας. Σας θυμίζω ότι στον αναπτυξιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 821 επιχειρήσεις κατέθεσαν αίτηση μέσα σε 8 μήνες. Επίσης, μελετούμε την άμεση άρση αντικινήτρων και εμποδίων σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας.

Επιπλέον, στη Νέα Δημοκρατία προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία επενδυτικού ταμείου με εστίαση σε επενδύσεις κλίμακας και την οργανωμένη παραγωγή. Προς αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα Γιούνκερ, το οποίο η κυβέρνηση έχει παραμερίσει εντελώς, μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή. Για παράδειγμα, μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσαν να συνεργαστούν επιχειρήσεις του ECR για τη δημιουργία κέντρου logistics στην Ελλάδα. Τέτοιες κινήσεις συμπιέζουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και έχουν θετικό αντίκτυπο στους καταναλωτές.

Επιπροσθέτως, καταρτίζουμε λεπτομερή σχέδια ανάπτυξης ανά πεδίο και ανά διοικητική περιφέρεια, με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις δεξιότητες των εργαζομένων. Ακόμη, σχεδιάζουμε οργανωμένη υποστήριξη της παρουσίας επιχειρήσεων σε διεθνείς αναδυόμενες αγορές, στις οποίες υπάρχει ήδη αξιόλογη ελληνική παρουσία. Είναι ο μόνος τρόπος για ταχεία αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων.

Για τη Νέα Δημοκρατία, το εμπόριο και η βιομηχανία θα βρίσκονται στην αιχμή του σχεδίου ανάπτυξης. Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα με περισσότερες επιχειρήσεις που να παράγουν κέρδη. Κέρδη που να επανεπενδύονται ώστε να μετατρέπονται σε περισσότερες δουλειές, άρα σε περισσότερα δημόσια έσοδα. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα μεταβεί από το σημερινό μοντέλο διανομής φτώχειας στο αυριανό μοντέλο παραγωγής πλούτου.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στην παραγωγική Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η ελεύθερη ανταγωνιστική οικονομία θα αναδείξει τα πιο υγιή και δημιουργικά γνωρίσματα των Ελλήνων.Ο δρόμος είναι δύσκολος. Αλλά στη Νέα Δημοκρατία είμαστε υπέρ των δύσκολων και χρήσιμων επιλογών.


ΝASA: Ανακαλύφθηκε ηλιακό σύστημα με επτά εξωπλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή!




Ηλιακό σύστημα με επτά, ζεστούς πλανήτες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή εντόπισαν οι ερευνητές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) μόλις 39 έτη φωτός από τη Γη. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι ερευνητές της ΝASA αποκάλυψαν ότι το ηλιακό αυτό σύστημα είναι το «ιδανικό εργαστήριο» για να μελετηθούν οι εξωγήινοι κόσμοι και θα ήταν το καταλληλότερο μέρος στον Γαλαξία για να αναζητηθεί ζωή. 

«Πριν από αυτή την ανακάλυψη, εάν ήθελε κάποιος να μελετήσει τους εξωγήινους πλανήτες είχαμε μόλις τέσσερις και βρίσκονταν όλοι μέσα στο ηλιακό μας σύστημα» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μισέλ Γκιγιόν, και συνέχισε: «Τώρα έχουμε άλλους επτά πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη για να μας βοηθήσουν να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Ναι,  υπάρχει πιθανότητα να βρούμε νερό και ζωή. Αλλά ακόμη και εάν δεν υπάρχουν, ό,τι και να βρούμε θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον». 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου και των επτά εξωπλανητών

Το εν λόγω σύστημα διαθέτει τόσο τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών με μέγεθος παρόμοιο της Γης που έχουν ποτέ βρεθεί, όσο και τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν υγρό νερό και άρα ζωή. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεώρησε αρκετά σημαντικό το γεγονός για να το προβάλει, διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη.
         
Το άστρο είναι ένας πολύ ψυχρός ερυθρός νάνος με την ονομασία Trappist-1, με μέγεθος μόλις το 8% του Ήλιου μας και οριακά μεγαλύτερο του πλανήτη Δία, ενώ η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου.
   
Από τους επτά εξωπλανήτες (Trappist-1b, c, d, e, f, g και h), οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.

Στο ερώτημα αν κάποια από τις επτά «αδελφές» της Γης διαθέτει όντως κάποια μορφή ζωής, η απάντηση των επιστημόνων προς το παρόν είναι «δεν γνωρίζουμε». Η NASA πάντως θεωρεί ότι το εν λόγω σύστημα εξωπλανητών θα αποτελέσει τον κατ' εξοχήν στόχο του υπό κατασκευή νέου διαστημικού τηλεσκοπίου της «Τζέημς Γουέμπ».

Οι μάζες, το μέγεθος και η πυκνότητα των επτά εξωπλανητών είναι παρόμοια με της Γης. Πιθανότατα είναι και αυτοί βραχώδεις, ενώ μπορεί να έχουν νερό σε υγρή μορφή (ιδίως οι ενδιάμεσοι Trappist-1e, f και g), κάτι που προς το παρόν πάντως αποτελεί απλή εικασία, καθώς δεν υπάρχει τρόπος για να επιβεβαιωθεί.

Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους σε μιάμιση έως 13 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους τους). Αν και βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, δεν «ψήνονται» από αυτό, επειδή το Trappist-1 είναι ένα πολύ πιο ψυχρό άστρο, άρα εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία.


Οι ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον Γκιγιόν του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών και Αστροφυσικής του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». 

Τον Μάιο του 2016 ο Γκιγιόν και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει τρεις εξωπλανήτες γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, που ονομάσθηκε έτσι επειδή η ανακάλυψη έγινε με τη «μέθοδο της διάβασης» από το ρομποτικό μικρό βελγικό τηλεσκόπιο Trappist διαμέτρου 0,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.


Τώρα, συνδυάζοντας νέες παρατηρήσεις και από άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια (μεταξύ των οποίων το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο-VLT του ESO και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA), εντόπισαν άλλους τέσσερις εξωπλανήτες στο ίδιο σύστημα. Οι αστρονόμοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την μελέτη για να μάθουν περισσότερα για το εν λόγω σύστημα, που -όσον αφορά τις τροχιές των πλανητών του- θυμίζει το σύστημα του Δία με τα φεγγάρια του, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλανητικό σύστημα. Όχι μόνο επειδή βρήκαμε τόσους πολλούς πλανήτες σε αυτό, αλλά επειδή όλοι είναι απρόσμενα όμοιοι σε μέγεθος με τη Γη», δήλωσε ο Γκιγιόν.

Αρχικά οι επιστήμονες νόμιζαν ότι οι περισσότεροι εξωπλανήτες είναι γιγάντιοι, σαν τον Δία ή μεγαλύτεροι. Αλλά όσο αυξάνουν οι παρατηρήσεις εξωπλανητών, τόσο οι αστρονόμοι πείθονται ότι οι πλανήτες με μέγεθος ανάλογο της Γης αφθονούν στο γαλαξία μας. Πιθανότατα το ηλιακό μας σύστημα που, στο εσωτερικό τμήμα του, διαθέτει τη Γη και άλλους τρεις μικρότερους από αυτήν πλανήτες (Άρη, Αφροδίτη, Ερμή), είναι τελικά κάτι συνηθισμένο.

Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των άστρων στη γειτονιά μας είναι πολύ ψυχρά άστρα όπως το Trappist-1, πράγμα που τα καθιστά στόχους των αστρονόμων για μελλοντική έρευνα σε αναζήτηση εξωπλανητών γύρω τους.



Πηγή


Σοκ στο Βόλο: Παιδεραστές «ψάρεψαν» ανήλικο μέσω Internet




Ανατριχίλα προκαλεί νέο περιστατικό απόπειρας σεξουαλικής κακοποίησης στο Βόλο.

Συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης (21/02) στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, 45χρονος Έλληνας και 19χρονος Αλβανός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων και απόπειρα προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, μέσω διαδικτύου.

Όπως εξακριβώθηκε στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας, οι δύο άνδρες, έχοντας δημιουργήσει προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με ψεύτικα στοιχεία, προσέγγισαν 17χρονο Βολιώτη μαθητή και επικοινωνούσαν μαζί του, για να τον πείσουν είτε να τους στείλει προσωπικές φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο είτε να δεχθεί προτάσεις που αφορούσαν σε ασελγείς πράξεις έναντι χρηματικού ποσού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν μέσα διαδικτύου. Ο 45χρονος διαχειρίζονταν προφίλ στο Facebook με ψεύτικα στοιχεία και από τις 6 Φεβρουαρίου, μέσω του προφίλ, μαζί με τον 19χρονο προσέγγισαν 17χρονο μαθητή Λυκείου του Βόλου και του ζητούσαν να τους στείλει γυμνές φωτογραφίες του. Για να τον πείσουν, του έστελναν γυμνές φωτογραφίες άλλων ατόμων. Ακόμη του ζήτησαν να δεχτεί να συμμετέχει σε ασελγείς πράξεις έναντι χρηματικής αμοιβής 100 – 150 ευρώ.

Πώς έγιναν οι συλλήψεις

Ο μαθητής επικοινώνησε αμέσως με την Αστυνομία και χθες το απόγευμα, ο 19χρονος έφθασε με τρένο από τη Λάρισα στο Βόλο, προκειμένου να συναντηθεί με τον 17χρονο μαθητή και να πάνε και οι δύο στη Θεσσαλονίκη, όπου τους περίμενε σε ξενοδοχείο ο 45χρονος.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ο 19χρονος συνελήφθη στον Βόλο, όπου είχε πάει για να παραλάβει τον 17χρονο, με σκοπό στη συνέχεια να πάνε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου τους περίμενε ο 45χρονος. Στη συνέχεια, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, εντόπισαν τον 45χρονο στο ξενοδοχείο και τον συνέλαβαν.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα με πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων. Ο νεαρός αλλοδαπός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Βόλου, που τον παρέπεμψε στον ανακριτή.




Πηγή: magnesianews, newsbomb.gr


Πόσο γίνεται το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα – Τι θα γίνει σε όλο τον κόσμο



Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γη θα γιορτάζουν στο μέλλον τα 90ά γενέθλιά τους, καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 90 χρόνια, σε κάποιες ανεπτυγμένες χώρες έως το 2030, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική μελέτη με βασικό ερευνητή έναν Έλληνα επιστήμονα. Στην Ελλάδα θα υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου και για τα δύο φύλα, αλλά λιγότερο από άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο αναμένεται να είναι η Νότια Κορέα και οι Νοτιοκορεάτισες θα είναι μάλλον οι πρώτες στον κόσμο που θα σπάσουν το φράγμα των 90 ετών. Το μέσο κορίτσι που θα γεννηθεί εκεί το 2030, αναμένεται να ζήσει 90,8 χρόνια, ενώ το αγόρι 84,1. Στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής το 2030 προβλέπεται ότι θα έχουν οι γυναίκες στη Γαλλία και οι άνδρες στην Ελβετία.

Αναλυτικότερα, οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες έως το 2030 είναι:

Ν.Κορέα (84,1)
Αυστραλία (84)
Ελβετία (84)
Καναδάς (83,9) και
Ολλανδία (83,7)
Στις γυναίκες:

Ν.Κορέα (90,8)
Γαλλία (88,6)
Ιαπωνία (88,4)
Ισπανία (88,1) και
Ελβετία (87,7)
Μεταξύ των πλουσιότερων χωρών, το μικρότερο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να έχουν οι ΗΠΑ (83,3 χρόνια οι γυναίκες και 79,5 οι άνδρες), σε επίπεδα ανάλογα χωρών μεσαίου εισοδήματος όπως το Μεξικό και η Κροατία. Αυτό οι επιστήμονες το αποδίδουν στην ύπαρξη μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων, στην έλλειψη καθολικής παροχής υπηρεσιών υγείας, μιας σχετικά υψηλής παιδικής θνησιμότητας, ενός πολύ μεγάλου αριθμού δολοφονιών και της διαδεδομένης παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον ειδικό στην επιδημιολογία και στη βιοστατιστική δρα Βασίλη Κόντη και τον καθηγητή Ματζίτ Εζάτι, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν σε βάθος χρόνου στοιχεία για τη θνησιμότητα σε 35 ανεπτυγμένες χώρες. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί σε όλες, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

Παράλληλα καταγράφεται μια τάση να κλείσει η «ψαλίδα» του προσδόκιμου μεταξύ ανδρών-γυναικών. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο ότι και οι άνδρες πλέον υιοθετούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. H Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ανάμεσα στις χώρες που η «ψαλίδα» δεν θα κλείσει, επειδή και τα δύο φύλα θα εμφανίσουν ανάλογη αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα είναι επίσης ανάμεσα στις χώρες που προβλέπεται να έχουν μικρή μόνο αύξηση του προσδόκιμου ζωής έως το 2030 (στους άνδρες κατά 2,7 χρόνια). Στην Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν περίπου 78,3 χρόνια για τους άνδρες και 83,6 για τις γυναίκες, πράγμα που κατέτασσε την χώρα μας στην 25η θέση διεθνώς.

Σχετικά μικρή αύξηση έως το 2030 προβλέπεται επίσης για την Ιαπωνία (που θα κατρακυλήσει αρκετές θέσεις στη διεθνή κατάταξη), τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Η ΠΓΔΜ και η Σερβία θα έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες έως το 2030.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν κάποτε ότι ένα μέσο προσδόκιμο ζωής άνω των 90 ετών ήταν κάτι αδύνατο. Αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η έρευνά μας δείχνει ότι θα σπάσουμε το φράγμα των 90 ετών και δεν φαίνεται να έχουμε καν “πιάσει ταβάνι” όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής - αν όντως υπάρχει τέτοιο άνω όριο».

Η μελέτη επισημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής μιας χώρας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσο υγιεινά ζουν οι κάτοικοί της (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή, άσκηση, στρες), πόσα θανατηφόρα τροχαία και φόνοι συμβαίνουν κ.α. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μετά τα 65 και όσο λιγότεροι πεθαίνουν πρόωρα στα 40 και στα 50 τους, τόσο αυξάνεται το μέσο προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σταδιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα σημαίνει νέες επιβαρύνσεις των κρατικών προϋπολογισμών και θα απαιτήσει νέες κρατικές πολιτικές στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας για τη στήριξη των ηλικιωμένων, καθώς επίσης μπορεί να καταστήσει μια πιθανή αύξηση στην ηλικία της συνταξιοδότησης.




Μιχάλης Θερμόπουλος
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή : iatropedia.gr


Νέα Δημοκρατία: Γιατί εξαφανίστηκαν Τσακαλώτος – Χουλιαράκης μετά το eurogroup;



Από την Νέα Δημοκρατία αναφέρουν πως δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα η απουσία Τσακαλώτου και Χουλιαράκη από την περασμένη Δευτέρα οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει για το τι συζητήθηκε στο Eurogroup. 

«Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος – Χουλιαράκης, είναι από την περασμένη Δευτέρα εξαφανισμένοι και δεν έχουν ενημερώσει για το αν και τι ακριβώς συζητήθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Το μόνο που γνωρίζουν οι πολίτες, είναι η προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup».




Μέρκελ- Λαγκάρντ αποφάσισαν: Μεταρρυθμίσεις τώρα, το χρέος μετά το 2018



«Πρώτα εκτελείτε, μετά ζητάτε»

Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως ως αναδιάρθρωση χρέους εννοεί μόνο επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων - Στην Αθήνα αναζητούν τώρα άλλο «αφήγημα» για να περάσουν τη νέα λιτότητα

Σε διελκυστίνδα εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση, για να κάνουν εκλογές οι Ευρωπαίοι χωρίς να κατηγορηθούν πως «έλιωσαν στη λιτότητα» την Ελλάδα, αλλά και για να μπορέσει η κυβέρνηση της Αθήνας να περάσει από τη Βουλή τα επώδυνα νέα μέτρα -και με όσο το δυνατόν λιγότερες τριβές και αναταράξεις.

Φροντίζουν όλοι για αυτό: οι συναντήσεις Μέρκελ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ στο Βερολίνο, αλλά και η τάση παροχολογίας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση στην Αθήνα.

«Πρώτα εκτελείτε, μετά ζητάτε»

Μέρκελ και Λαγκάρντ επισφράγισαν εχθές, Tετάρτη, δύο πράγματα: η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους από τώρα, αλλά «μεταρρυθμίσεις». «Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά αναδιάρθρωση χρέους» είπε η κυρία Λαγκάρντ που βγήκε ικανοποιημένη από τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Τις «μεταρρυθμίσεις» που η Αθήνα αποδέχτηκε στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό τις χαρακτήρισε ως τις οι δυο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δίνοντας τον τόνο στα παζάρια για την 2η αξιολόγηση που ξεκινά την Τρίτη.

Σκέφτονται τις εκλογές τους

Αν και δεν έγιναν πολλά γνωστά για τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ «το ξέκοψε» μια και καλή πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα πάρει χρόνο. Η εξέλιξη αυτή δεν ενθουσιάζει τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, που είχε πάρει μεν ήδη την «κρυάδα» από το Eurogroup της Δευτέρας, αλλά έχασε πλέον και τις όποιες ελπίδες έτρεφε πως, μέσω της πίεσης του ΔΝΤ, θα είχε ίσως ακόμα κάποιες πιθανότητες η «εδώ και τώρα» και «χέρι με χέρι» ανταλλαγή των μέτρων λιτότητας, με ελάφρυνσης χρέους.

Η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε πως ως αναδιάρθρωση χρέους εννοεί μόνο επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων, με βάση την εικόνα που θα υπάρχει στο τέλος του προγράμματος. Άρα οι αποφάσεις για το χρέος πάνε για το 2018 αντί φέτος, ενώ θα χρειαστεί «πολύς χρόνος» ακόμα και για να πάρει τελική θέση το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο «πολύς χρόνος» είναι κέρδος για τη Γερμανία που έχει εκλογές. Ανέκαθεν άλλωστε ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθετε για το 2018 -και όχι από τώρα- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, θέλοντας προφανώς να έχει ένα «καθαρό διάδρόμο» για εκλογές στη δική του χώρα, αντί για επενδύσεις και Ανάπτυξη που ήθελε ο κ.Τσακαλώτος στη δική μας.

Μεταρρυθμίσεις ξανά

Η «προεκλογική» ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Βερολίνο και την Ευρώπη ολόκληρη καταφάνηκε όμως και από την συμφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ πως δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα στην Ελλάδα. «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα έχει υποστεί πολλή λιτότητα» ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ. «Μεταρρυθμίσεις» όμως ονομάζουν τις αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων με τις οποίες «εμπλούτισε» το Eurogroup τη 2η αξιολόγηση.

Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε μάλιστα, εχθες στο Βερολίνο, έβαλε και τις συντάξεις στο πακέτο των μέτρων που θα εφαρμοστούν το 2018 και όχι από το 2019 και μετά. Σωστό ή λάθος, κατέδειξε με τη στάση της πώς εννοούν οι δανειστές τις μεταρρυθμίσεις.

Λιγότερη λιτότητα, αλλά για τη Γερμανία, ήταν και το μήνυμα της επίσκεψης Γιούνκερ καθώς, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ, η Κομισιόν καλούσε το Βερολίνο να «ξοδέψει» το τεράστιο εμπορικό της πλεόνασμα σε δημόσιες επενδύσεις για αύξηση της κατανάλωσης, που θα δώσει ανάσα και στις οικονομίες των χωρών με ελλείμματα.

Αλλάζει το «περιτύλιγμα»

Ελλείψει ελαφρύνσεων για το χρέος, στην Αθήνα αναζητούν άλλο «αφήγημα» για να περάσουν τη νέα λιτότητα.

Η κυβέρνηση κινείται πλέον στη γραμμή «μεταρρυθμίσεις, όχι πια λιτότητα» για να αμπαλάρει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα καλύψουν τους στόχους για τα πλεονάσματα. 

Πλειοδοτεί πρόωρα μάλιστα σε προτάσεις και σχέδια για «θετικά αντίμετρα», που τα παρουσιάζει (με non paper και όχι δια στόματος Τσακαλώτου που έκανε την διαπραγμάτευση στο Eurogroup) σαν «απαράβατο όρο» για την ψήφιση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο που είναι σίγουρα -ενώ για τα «αντίμετρα» ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα έβαζε ως όρο να έχουν αποδώσει πρώτα τα νέα μέτρα τον «δημοσιονομικό χώρο» που χρειάζεται για να ληφθούν και όποια άλλα μέτρα θέλει η κυβέρνηση.

Κόβουν συντάξεις, βάζουν φόρους

Τα μέτρα που «ζεσταίνει» η κυβέρνηση προβλέπουν μείωση του αφορολογήτου για να πληρώνουν φόρου και όσοι βγάζουν από 450 ευρώ καθαρά το μήνα αλλά ως τώρα απαλλάσσονταν, καθώς και περικοπές άνω του 1 δισ. στις συντάξεις.

Στη θέση τους προβάλει σαν ελάφρυνση ένα νέου τύπου ΕΝΦΙΑ, που θα απαλλάσσει όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα και ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ. Συζητά για μέτρα μείωσης του ΦΠΑ και ελάφρυνσης των νησιωτών, αλλά πριν από όλα αυτά θα πρέπει να πείσει την Τρόικα πως η είσπραξη φόρων ακινήτων θα παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο.



Πηγή : protothema.gr