Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Μειώθηκε ο πληθωρισμός στο 3% τον Νοέμβριο, από 3,8%


 

Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. 

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα έτρεξαν με ρυθμό 3% εν συγκρίσει με τον Νοέμβριο του 2022, ενώ συγκρινόμενες με τον Οκτώβριο του 2023, κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό της τάξεως του -1,1%.

Μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα



Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα έτρεξαν με ρυθμό 3% εν συγκρίσει με τον Νοέμβριο του 2022, ενώ συγκρινόμενες με τον Οκτώβριο του 2023, κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό της τάξεως του -1,1%. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της μέτρησης της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 3,8% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και το 4,3%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) της οποίας η μέθοδος της μέτρησης είναι διαφορετική σε σχέση με της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα είχαν «τρέξει» με ρυθμό 3,4%. 

H Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός σημείωσε επίσης επιβράδυνση σε ετήσια βάση, διαμορφούμενος στο 2,4%, από 2,9%, ενώ σε μηνιαία βάση επίσης κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής στο -0,5%.


iefimerida.gr



Στη φυλακή οι τρεις ανήλικοι που λήστεψαν 54χρονο καθηγητή έξω από σχολείο

 



Προφυλακίστηκαν, μετά τις απολογίες τους στον 1ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, οι τρεις κακοποιοί ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 54χρονο καθηγητή, έξω από Λύκειο, στο Κορδελιό, αρπάζοντας τη χρυσή του αλυσίδα με τον σταυρό και τη βέρα.

Οι τρεις ανήλικοι κακοποιοί (15, 16 και 17 ετών), εκ των οποίων δύο Έλληνες κι ένας Αλβανός, διώκονται για ληστεία από κοινού, ενώ φαίνεται πως έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές. 

Στις απολογίες τους, ο 15χρονος φέρεται να είπε δήθεν ότι παρασύρθηκε από τους άλλους δύο, ο 17χρονος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο συμβάν και ο 16χρονος -κατά πληροφορίες- αποδέχθηκε εν μέρει την πράξη.

Ανακριτής και εισαγγελέας ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκισή τους και οδηγούνται σε καταστήματα κράτησης νέων μέχρι τη δίκη τους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι τρεις ανήλικοι πλησίασαν αρχικά τον 54χρονο, υποδιευθυντή Λυκείου, κι άλλους τρεις συναδέλφους του, που βρίσκονταν έξω από το προαύλιο του σχολείου. Αρχικά τούς ρώτησαν σε πόση ώρα είναι το διάλειμμα του σχολείου, ενώ ύστερα από λίγη ώρα και καθώς ο 54χρονος πήγαινε να αγοράσει τσιγάρα από παρακείμενο κατάστημα ψιλικών τού επιτέθηκαν με γροθιές και τον λήστεψαν. Τυχαία περνούσαν από το σημείο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, που βοήθησαν τον εκπαιδευτικό να σηκωθεί, προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες. Ακολούθησαν αστυνομικές αναζητήσεις που οδήγησαν στη σύλληψη των τριών ανηλίκων κακοποιών.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ο 36χρονος θείος του αλλοδαπού διότι στην κατοχή του βρέθηκε ο σταυρός. Ο ίδιος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Πλημμελειοδικείο για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, και δεν γνωρίζουμε ποια η ποινική μεταχείριση και των υπόλοιπων γονιών των ανήλικων κακοποιών που φέρουν επίσης ευθύνη για παραμέληση ανηλίκων.



Δέσμευσή της κυβέρνησης η προώθηση όλων των δύσκολων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων

 


Από τη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςμε τον Αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο:

  • «Η πρώτη πρόκληση είναι πώς θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Ωστόσο, δεν με απασχολούν μόνο οι μεγάλοι δείκτες όσον αφορά στην ανάπτυξη, αλλά και τα συστατικά αυτής της ανάπτυξης. Πρόκειται για ανάπτυξη φιλική προς τους επενδυτές ή για ανάπτυξη που επικεντρώνεται στην εγχώρια κατανάλωση; Είναι βιώσιμη ανάπτυξη; Είναι ανάπτυξη που αξιοποιεί τις σημερινές τεχνολογικές προκλήσεις και αντιλαμβάνεται την τεχνολογία ως ευκαιρία και όχι ως απειλή; Και είναι μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, που εστιάζει σε θέματα ανισότητας και διασφαλίζει ότι θα επιτύχουμε πραγματική μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση;
  • Η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε ιστορικό υπέρβασης των στόχων μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από αυτή την κυβέρνηση, επειδή έχουμε ισχυρή εντολή να το κάνουμε. Και επειδή πάντα αναγνωρίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή για μια κυβέρνηση στην αρχή της δεύτερης θητείας της είναι ο εφησυχασμός.
  • Για εμένα, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα πολύ σαφές παράδειγμα: έχουμε μιλήσει πολύ στην Ελλάδα για τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων. Έχουμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος. Ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Παρά την αντίσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε και θα εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση με σημειακές μόνο αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα αποφέρει στο ελληνικό κράτος μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον έσοδα».


Τί προσδοκά η Ελλάδα από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία, την 7η Δεκεμβρίου

 



Μια σύνοψη του περιβάλλοντος εντός του οποίου θα λάβει χώρα η επικείμενη συνεδρίαση αλλά και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση αυτή, περιλαμβάνονται σε άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στον κυριακάτικο Τύπο:

  • “Τα φυσικά φαινόμενα και τα ιστορικά δεδομένα είναι μεταβαλλόμενα. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η γεωγραφία. Η οποία έταξε την πατρίδα μας σε μια περιοχή με ποικίλο εθνολογικό μίγμα, μεταβλητή γεωμετρία και διαρκείς συγκρούσεις. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον,  Ελλάδα και Τουρκία έχουν περάσει ιστορικές φάσεις κυμαινόμενης έντασης και ύφεσης
  • Η τρέχουσα συγκυρία είναι θετική για τις σχέσεις των δυο χωρών. Ισχυρές κυβερνήσεις με νωπή πολιτική νομιμοποίηση, πολύμηνη περίοδος νηνεμίας στο Αιγαίο, εκπεφρασμένη βούληση για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες πολιτικοί και υπηρεσιακοί δίαυλοι επικοινωνίας που επέτρεψαν τη βελτίωση του επιπέδου αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη των αναγκαίων διαπροσωπικών σχέσεων. Ώστε όταν ανακύπτουν διαφορές να μην οδηγούμαστε σε κρίσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
  • Υπό τις συνθήκες αυτές, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Δεν αγνοούμε ούτε παραγνωρίζουμε θεμελιακές διαφορές στην αντίληψή μας για τη διεθνή πολιτική, όπως άλλωστε προέκυψε στην προϊούσα κρίση στη Μέση Ανατολή, και στις διμερείς μας σχέσεις. Άλλωστε, είμαστε σαφείς: θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο συζήτησης. Αποδίδουμε έμφαση στα αμοιβαία επωφελή κεφαλαία για τις δύο χώρες, δηλαδή τη θετική ατζέντα με μέτρα περισσότερο εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με προσανατολισμό στην αμυντική και στρατιωτική διάσταση.
  • Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο, σε συνδυασμό με τη σημαντική αναβάθμιση της αμυντικής της ισχύος, της επιτρέπει να προσέρχεται στις συζητήσεις με αυτοπεποίθηση. Και με τη συνέπεια που διακρίνει την εθνική εξωτερική πολιτική αρχών, με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στις βασικές αρχές καλής γειτονίας. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για κάθε διπλωματικό σενάριο - εξάλλου, μια τέτοια συνθέτη προσπάθεια προσέγγισης προϋποθέτει τη διαρκή και έμπρακτη ειλικρίνεια των μερών. Αντιλαμβανόμαστε την αυταξία της συνέχισης του καλού κλίματος, της έργω και λόγω καταλλαγής, καθώς και της ύπαρξης βιώσιμων δικλίδων αποσυμπίεσης των εντάσεων. Και, μόνον εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη μία διαφορά μας που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
  • Η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται το επικείμενο Συμβούλιο Συνεργασίας με γνώση και σοβαρότητα. Και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές. Σε αυτές οφείλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη μια ήσυχη διεθνή γειτονιά, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευημερία και την πρόοδο της πατρίδας μας.”


Σε πολιτική σύγχυση η αντιπολίτευση, απορρίπτει θετικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες

 


«Θέτω στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα βήμα μπροστά η βήμα πίσω. Γιατί αν είναι βήμα μπροστά πρέπει να δείτε γιατί το καταψηφίζετε. Υπάρχουν και οι ονομαστικές ψηφοφορίες και εκεί θα πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας και τους ψηφοφόρους σας το ερώτημα γιατί το κομματικό σας μένος σας τυφλώνει τόσο πολύ που απορρίπτετε κάθε θετική διάταξη για τους ίδιους».

Αυτό επισήμανε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου«Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο υπουργός έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην αντιπολίτευσηγια όλες τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

  • Για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες:«Όραμα της αντιπολίτευσης είναι να επιστρέψουμε στο παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια; Να μη δούμε τις «ουρές» που έχουν μείνει στις τράπεζες την ώρα που έχουμε εξασφαλίσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Και αν ο «Ηρακλής» είναι «εξάμβλωμα» όπως λέτε, εσείς τι αντιπροτείνετε; Μπορεί να κάνουμε λάθος όλοι εμείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί.  Να ακούσουμε τις προτάσεις σας!»
  • Για την επιβολή σειράς υποχρεώσεων διαφάνειας προς τους servicers: Όπως και να το μετρήσετε,η ρύθμιση αυτή είναι καλύτερη από το ισχύον καθεστώς.«Είμαι περίεργος αν θα βγει κάποιος από εσάς να πει ότι προτιμά το σημερινό καθεστώς. Αν ενοχλείστε εσείς, να ξέρετε ότι ενοχλούνται πολύ περισσότερο οι servicers με τις σφικτές προθεσμίες που τους βάζουμε για την προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, τα υψηλά πρόστιμα μέχρι και το κλείσιμο για όσους παραβιάσουν την νομοθεσία».
  • Για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού: «Μέχρι σήμερα το απλό «όχι» ενός υπαλλήλου μπορούσε να αποκλείσει το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού. Είναι πρόοδος ή όχι το ότι ο εξωδικαστικός θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτός από το σύνολο των πιστωτών; Ενοχλείται λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίμετρο των ευάλωτων δανειοληπτών. Απαντώ: η περίμετρος είναι αυτή που είχατε ορίσει εσείς. Αν έχετε θέματα με τον εαυτό σας και απορρίπτετε  με τον κ. Κασσελάκη την διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Αν δε σας αρέσει ούτε αυτό, είμαστε εδώ για να ακούσουμε αντιπρόταση αντί για αφορισμούς».
  • Για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων: «Όταν θεσπίστηκε ακούστηκε ότι θα έρθουν τα κοράκια να πάρουν τα σπίτια των δανειοληπτών. Κανένα κοράκι δεν εμφανίστηκε γιατί προφανώς δεν ήταν τόσο ελκυστική η λύση. Εμείς προσπαθούμε να συνδυάσουμε την έκφραση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές με την προστασία των δανειοληπτών και λέμε ότι ο επενδυτής μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο με έκπτωση 30 %  αλλά και ο δανειολήπτης θα επωφεληθεί από αυτή την έκπτωση όταν επαναγοράσει το ακίνητο. Εσείς προτιμάτε τη σημερινή ρύθμιση; Προτιμάτε να αγοράσει ο δανειολήπτης το ακίνητο χωρίς έκπτωση; Μήπως δεν διαβάσατε επαρκώς την ρύθμιση και κατακεραυνώνετε κάτι που είναι προφανώς θετικό για τους δανειολήπτες;»
  • Για τον Πτωχευτικό Κώδικα: Προχωρούμε σε παρεμβάσεις κοινής λογικής. Ενοχλεί κι αυτό;
  • Για τα δάνεια από μη τραπεζικούς φορείς. «Θέλετε να μείνουμε στο σημερινό καθεστώς; Να μην ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, όπως γίνεται στην Ευρώπη μετά από αδειοδότηση να δίνουν οι φορείς αυτοί στεγαστικά δάνεια και συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων;»
  • Για την επέκταση των συστημάτων άμεσων πληρωμών χωρίς τραπεζικές προμήθειες: «Αν σας ενοχλεί και αυτό πρέπει να εξετάσετε το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον σας. Γιατί γεννώνται ερωτήματα σε σχέση με  την ανάλυση που κάνετε των πραγμάτων».

«Κάθε δανειολήπτης και εγγυητής μπορεί να επωφεληθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

  • «Δίνουμε ευρωπαϊκές, δίκαιες και  σύγχρονες λύσεις προστατεύοντας τους πραγματικά ευάλωτους και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για τη χορήγηση δανείων. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.  Οι λύσεις απαιτούν σοβαρότητα και σύστημα. Έτσι πορευθήκαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια και με τη δική μας πολιτική η οικονομία έχει ανέβει ψηλότερα, το τραπεζικό σύστημα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, το ιδιωτικό χρέος περιορίζεται και με το νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια και τους ευάλωτους δανειολήπτες.
  • Στοιχειωδώς καλόπιστη στάση θα επέβαλε να το υπερψηφίσετε έστω επί της αρχής. Η στάση σας όμως είναι μια ακόμα επιδότηση προς τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί οι πολίτες βλέπουν από τη μια πλευρά την κυβέρνηση που προχωρά στο δρόμο της Ευρώπης και από την άλλη μια ευρισκόμενη σε πολιτική σύγχυση αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα».


42χρονη πωλούσε μέσω διαδικτύου είδη ρουχισμού για τα οποία οι πελάτες κατά την παραλαβή τους διαπίστωναν ότι είναι άλλα ευτελούς αξίας

 



Από το Τμήμα Ασφάλειας Ραφήνας – Πικερμίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξιχνιάστηκαν 38 περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή, οι οποίες διαπράχθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2023 σε βάρος πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και σε περιοχές της επαρχίας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε 42χρονη, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτες κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατά συρροή και κατά συνήθεια.

Προηγήθηκε σχετική καταγγελία, από τη διερεύνηση της οποίας προέκυψε ότι η κατηγορούμενη πωλούσε μέσω ιστοσελίδων ενδύματα και υποδήματα, για τα οποία οι αγοραστές κατά την παραλαβή τους διαπίστωναν ότι είναι άλλα από αυτά που παρήγγειλαν και μάλιστα ευτελούς αξίας.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή της κατηγορούμενης σε -38- περιπτώσεις απάτης σε βάρος πολιτών σε Αθήνα, Ζωγράφο, Βύρωνα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Αγία Παρασκευή, Γέρακα, Βριλήσσια, Μελίσσια, Αρτέμιδα Μαρκόπουλο, Κορωπί, Λαγονήσι, Πετρούπολη, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Κορυδαλλό, Πειραιά, Σαλαμίνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Φάρσαλα, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Ρόδο και Κιάτο Κορινθίας.

Για τον τερματισμό της παράνομης δράσης της αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας – Πικερμίου με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Λιβαδειάς και παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, το πρωί σε περιοχή της Λιβαδειάς, έρευνες σε επαγγελματικό χώρο και οικία κατά τις οποίες κατασχέθηκαν χρεωστική κάρτα τράπεζας και -2- συσκευασίες τηλεφωνικής σύνδεσης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Γιος ηγέτη της Χαμάς καλεί το Ισραήλ να σκοτώσει τον πατέρα του εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι


 

Ο γιος ενός εκ των ιδρυτών της Χαμάς κάλεσε το Ισραήλ να σκοτώσει τον πατέρα του εάν η οργάνωση δεν απελευθερώσει όλους τους υπόλοιπους ομήρους.

Ο Mosab Hassan Yousef , γιος του σεΐχη Hassan Yousef, κάλεσε το Ισραήλ να δώσει στη Χαμάς ένα χρονικό περιθώριο για να απελευθερώσει όλους τους ομήρους αλλιώς να σκοτώσει τους ηγέτες της, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι… Η Χαμάς πρέπει να έχει ένα χρονοδιάγραμμα - ένα μήνα ή δύο ή έξι μήνες - για να επιστρέψει τους ομήρους και αν δεν επιστρέψει τους ομήρους εντός του χρονοδιαγράμματος, το Ισραήλ πρέπει να εκτελέσει τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς στη φυλακή, ειδικά τους μαζικούς δολοφόνους», είπε σε ένα 10λεπτο βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ, την Τρίτη.

«Όταν λέω να εκτελεστούν κορυφαίοι ηγέτες, εννοώ χωρίς εξαιρέσεις, αυτό περιλαμβάνει και τον ίδιο μου τον πατέρα», συνέχισε. «Έκανα ένα λάθος, πριν από 10 ή 15 χρόνια, όταν του έσωσα τη ζωή πολλές φορές… Έπρεπε να πεθάνει για τις πράξεις του. Εγώ του έσωσα τη ζωή. Τα πράγματα δεν άλλαξαν, τα πράγματα έγιναν χειρότερα».

«Το Ισραήλ να εκτελέσει όλους τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς στη φυλακή»

Ο Γιούσεφ, είπε ότι έδωσε στην εμπόλεμη χώρα «την ''άδεια'' να εκτελέσει όλους τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς στη φυλακή» πριν πει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να τους κυνηγά στη Γάζα και το Κατάρ.

«Αν αυτό είναι που θέλει η Χαμάς, την απελευθέρωση αυτών των μαζικών δολοφόνων, τότε κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το κεφάλι του φιδιού», είπε, αναφερόμενος στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η New York Post.

Ο 45χρονος, ο οποίος εργάστηκε μυστικά ως κατάσκοπος για το Ισραήλ μεταξύ 1997 και 2007, δήλωσε ότι η δολοφονία των ηγετών της Χαμάς και η επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων θα «εγγυηθεί» την «ήττα της Χαμάς».

Ο Γιούσεφ δήλωσε ότι διαφωνεί με τον συμβιβασμό του Ισραήλ να απελευθερώσει κρατούμενους σε αντάλλαγμα για τους ομήρους, επειδή οι πρώην κρατούμενοι θα συνέχιζαν να σκοτώνουν «πολλούς περισσότερους αθώους ανθρώπους» και ότι οι εγκληματίες δεν πρέπει να «ανταμείβονται» για τα εγκλήματά τους.

Είπε ότι «κατανοεί» γιατί το Ισραήλ «συμβιβάστηκε», αλλά δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους ομήρους ως «αιχμαλώτους πολέμου» και να «μετατοπίσει την προτεραιότητά της από μια αποστολή διάσωσης ομήρων σε μια επίθεση που θα επικεντρώνεται στην εξάλειψη της Χαμάς».

Ωστόσο, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι προσεκτικό ώστε να μην βλάψει αμάχους, ενώ στοχεύει τη Χαμάς. «Ξέρω ότι το Ισραήλ έχει αποφύγει να στοχοποιεί αμάχους, αλλά σε αυτό το στάδιο, προσπαθούμε ακόμη πιο προσεκτικά και είμαστε πιο ακριβείς στους στόχους μας», είπε.

Μπαινοβγαίνει στην φυλακή ο πατέρας του Γιούσεφ

Ο πατέρας του Γιούσεφ απελευθερώθηκε τελευταία φορά από ισραηλινή φυλακή τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αφού πέρασε 21 μήνες στη φυλακή για διοικητική κράτηση. Ο ηγέτης της Χαμάς μπαινοβγαίνει στη φυλακή για περισσότερες από δύο περίπου δεκαετίες, σύμφωνα με το Middle East Monitor.

Κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, η Χαμάς απελευθερώνει ομάδες ομήρων σε αντάλλαγμα για κρατούμενους. Ο ισραηλινός Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε την Τετάρτη την έκτη ομάδα, με την απελευθέρωση περίπου 12 ομήρων.



iefimerida.gr



Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος από την Ελλάδα και το Εξωτερικό

 


Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα όπως είπε ο πρωθυπουργός στις Ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης για την ανάδειξη των 21 Ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης γιατί, όπως είπε, «πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού ανιτπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών «θεωρώ όμως η μια επικράτεια όπως παγίως ισχύει από το 1981 πρέπει να ισχύσει και τώρα». Στο θέμα της επιστολικής ψήφου ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κρατη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απαντηση στην αποχή» είπε για την επιστολική ψήφο ο πρωθυπουργός.

«Έτσι στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργήσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών».

Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πληροφορία δεν θα μπορούσε να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν ο όροι της επιτυχίας της, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίοας παρουσίασε και τους δειγματοληπτικούς φακέλους και τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. «Είναι μια ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας».

«Έτσι οι Ευρωεκλογές αναδεικνύτονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα: πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορύσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της πορεία. Εκλέγοντας άξιους εκπροσώπους με την παράτξη να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην πατρίδα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμειο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε «απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται από μόνη της ένα στοίχημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο συμβαίνει αυτό τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται η επιλογή της κάθε ηγεσίας».

«Ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το βήμα αυτό να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές αποδεικνύουμε ότι μαζί με τις καθημερινές μεταρρυθμίσεις τολμάμε αλλαγές που βελτιώνουν και την πολιτική ζωή» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στις 3 μετά το μεσημέρι από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

Όλη η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο

Καλή σας ημέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συνεδρίασή μας διεξάγεται καθώς στη χώρα προωθούνται πολύ σημαντικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις και νομίζω ότι αυτές απαντούν και στην πράξη σε όσους αμφιβάλλουν είτε για την προσήλωσή μας σε αυτές, είτε για τους ρυθμούς παραγωγής του κυβερνητικού έργου.

Θυμίζω, λοιπόν, ότι αυτές τις ημέρες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση οι πολύ σημαντικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, οι οποίες έχουν ήδη συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με αιχμή την επιτάχυνση των αποφάσεων, αφού καθιερώνεται η μία και μόνη αναβολή στις δίκες και βέβαια αλλάζει και το καθεστώς των αναστολών προκειμένου οι ποινές επιτέλους να εκτελούνται, υπό προϋπόθεση να υπάρχει φυλάκιση και για πλημμελήματα, κάτι το οποίο πρακτικά δεν συμβαίνει ποτέ σήμερα, ενώ αυστηροποιείται και η τιμωρία ειδεχθών αδικημάτων και επανεξετάζεται συνολικά και το σύστημα της υφ’ όρον απόλυσης κρατουμένων.

Ταυτόχρονα, συζητείται και θα έχει ψηφιστεί ως την Δευτέρα το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες, με τις διατάξεις που καθιστούν ουσιαστικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεωτικό για τους servicers, οι οποίοι και θα πρέπει να παρέχουν πια πολύ περισσότερη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους και οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν «κούρεμα» ή πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση των δανείων τους.

Και τέλος, την επόμενη εβδομάδα -εκτιμούμε ότι θα έχουν ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Πέμπτη- έρχονται στην Ολομέλεια οι συνολικά 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής.

Κατατέθηκαν πολλά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, σχεδόν 3.000, αρκετά από αυτά έγιναν δεκτά, χωρίς πάντως να αλλοιώνεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Είναι μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία.

Και γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης. Και φυσικά δέσμευση της κυβέρνησης, τα πρόσθετα έσοδα να κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Εξάλλου, αυτό προβλέπει ήδη ο Προϋπολογισμός, τον οποίο θα συζητήσουμε στη συνέχεια, σχεδόν 500 εκατομμύρια πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στην Υγεία και παραπάνω από 250 εκατομμύρια στην Παιδεία.

Επιτρέψτε μου, όμως, σήμερα να ξεκινήσω με ένα θέμα το οποίο είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης και ένα ζήτημα το οποίο οφείλει να αποσαφηνιστεί εγκαίρως, ώστε τα κόμματα να κάνουν τους σχεδιασμούς τους και οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τους κανόνες που θα ισχύσουν.

Προφανώς αναφέρομαι στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης, με ιδιαίτερη αιχμή το σύστημα για την ανάδειξη των 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως, λοιπόν, είχα σημειώσει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί; Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου, είτε μιλάμε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε μιλάμε για την ευρωβουλή, πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προ-διορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος.

Θέλω να σας πω επίσης ότι υπήρξε ένας, νομίζω, γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες. Θεωρώ όμως ότι τελικά η ενιαία επικράτεια, όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981, αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Άλλωστε, είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτές τις αποφάσεις, όμως, επέλεξα να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. Έτσι, μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 και ύστερα από την άρση πρακτικά κάθε εμποδίου γι’ αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά.

Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας.

Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα.

Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας. Στη συνέχεια η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τις προβλέψεις του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου.

Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν.

Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία.

Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί -θα το ακούσετε στη συνέχεια στις παρουσιάσεις που θα γίνουν. Έχω μάλιστα εδώ τους φακέλους - δείγματα οι οποίοι θα σας μοιραστούν καθώς και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα.

Όπως είπα, είναι μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας. Έτσι, οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται, θα έλεγα, σε ένα πολλαπλό στοίχημα. Πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά.

Δεύτερον, εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης, να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες, μέχρι την διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Και βέβαια, απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσοτέρων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας.

Και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Με άλλα λόγια, μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε.



Στο 9,6% η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Πρώτη φορά κάτω από 10% από το 2009


 

Στο 9,6% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2023 9,6% έναντι 11,8% τον Οκτώβριο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,3% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.257.939 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 145.353 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 (3,5%) και κατά 55.348 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 (1,3%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 453.783 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 98.636 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 (-17,9%) και κατά 28.316 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 (-5,9%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή "άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού", δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.080.603, σημειώνοντας μείωση κατά 75.123 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 (-2,4%) και κατά 22.797 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 (-0,7%).





Σταθάκης για Πολάκη, Τζάκρη, Παππά: «Είναι ηγετική ομάδα ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ »

 



Ο Γιώργος Σταθάκης εξαπέλυσε δριμεία κριτική εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και εναντίον της ηγετικής του ομάδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. 

Η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη

Γιάννης Ντσούνος: «Οι φράσεις "αποστάτες, πέμπτη φάλαγγα" και όλα αυτά, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, από τον κύριο Κασσελάκη;»

Γιώργος Σταθάκης: «Δεν ξέρω που να βρω - ποια είναι η "σταγόνα της στιγμής", αλλά θεωρώ ότι ως επικεφαλής και ως εκλεγμένος πρόεδρος μέσα από αυτή τη διαδικασία, εάν ήθελε μια άλλη στρατηγική, πιο ενωτική, πιο συμπεριληπτική, πιο ανοιχτή και με άλλη προοπτική, νομίζω ότι αυτό θα είχε φανεί από την επόμενη ημέρα».

Γιάννης Ντσούνος: «Πάντως, πριν λίγες ημέρες ήσασταν μαζί με όλους αυτούς τους συντρόφους και θέλω να αναφερθώ ιδιαιτέρως στον κύριο Πολάκη. Κασσελάκης, ίσον Πολάκης; Δηλαδή, υπάρχει μια διανδρία αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Σταθάκη;»

Γιώργος Σταθάκης: «Εγώ έχω μιλήσει εκτενώς στο γιατί η νέα ηγετική ομάδα, που είναι προφανώς ο κύριος Πολάκης, η κυρία Τζάκρη, ο κύριος Παππάς και αρκετοί άλλοι, γιατί κατά τη γνώμη μου αυτή η ηγετική ομάδα, είναι ηγετική ομάδα ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι προφανώς δεν μπορεί να απευθυνθεί σε αυτό το ευρύτερο πολιτικό φάσμα, από την ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο -ή όπως θέλετε ονομάστε το- ακριβώς γιατί είναι ένας πολιτικός λόγος, ο οποίος την περίοδο 2019-2023 οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ εν πολλοίς - ως ένας από τους παράγοντες».

Γιάννης Ντσούνος: «Υπάρχει ένας διαγκωνισμός αυτή τη στιγμή, για το ποιοι είναι περισσότερο τοξικοί - ακούμε από τη μια και την άλλη πλευρά. Τοξικοί είστε αυτοί που φύγατε, ή εκείνοι που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Γιώργος Σταθάκης: «Εμείς που φύγαμε, είναι δύσκολο να βρείτε τοξικά πολιτικά στελέχη. Δεν πάει το μυαλό μου όταν μιλάμε για πολιτική τοξικότητα, ούτε στην κυρία Αχτσιόγλου, στον κύριο Χαρίτση ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο».



Βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση με 3 νεκρούς στην Ιερουσαλήμ

 



Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί και άλλοι 6 παραμένουν τραυματισμένοι από επίθεση με πυροβόλο όπλο εναντίον στάσης λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ισραηλινής αστυνομίας.

«Δύο τρομοκράτες της Χαμάς που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και ήταν οπλισμένοι ο ένας με Μ-16 και ο άλλος με πιστόλι» άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου γύρω στις 07:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Ντορόν Τόργκεμαν στους δημοσιογράφους από το σημείο της επίθεσης.

Δείτε τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης:

Σύμφωνα με το Magen David Adom, μια 24χρονη γυναίκα και ένας 73χρονος άνδρας σκοτώθηκαν, ενώ κατέληξε ακόμα ένας άνδρας που βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι τρεις είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο τρομοκράτες από την ανατολική Ιερουσαλήμ που έφεραν ένα M16 και ένα πιστόλι έφτασαν στη διασταύρωση Givat Shaul κοντά στην είσοδο της Ιερουσαλήμ το πρωί της Πέμπτης και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου, πριν τελικά πυροβοληθούν και σκοτωθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας και έναν πολίτη που ήταν στο σημείο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λιού καταδίκασε την επίθεση την Πέμπτη, αναρτώντας στο Χ «Αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη βάναυση βία. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλους τους πληγέντες».

Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ισραήλ Dimiter Tzantchev καταδίκασε επίσης την επίθεση, γράφοντας: «Καταδικάζω την τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί, η οποία σκότωσε δύο και τραυμάτισε πολλούς άλλους Ισραηλινούς. Συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων. Refuah shleimah στους τραυματίες. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας και συμπαρίσταται στο Ισραήλ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Οι δράστες κατονομάστηκαν ως τα αδέλφια Μουράντ Ναμρ, 38 ετών, και Ιμπραχίμ Ναμρ, 30 ετών, από τη συνοικία Σουρ Μπαέρ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ Shin Bet, οι δύο άνδρες ήταν μέλη της Χαμάς και είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν για τρομοκρατική δράση.

Ο Μουράντ φυλακίστηκε μεταξύ 2010 και 2020 για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων υπό τις οδηγίες τρομοκρατικών στοιχείων στη Λωρίδα της Γάζας και ο Ιμπραχίμ φυλακίστηκε το 2014 για αδιευκρίνιστη τρομοκρατική δραστηριότητα, ανέφερε η υπηρεσία.



Τα πλάνα έδειξαν ότι οι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με ένα επιθετικό τυφέκιο M-16 και ένα πιστόλι. Σε έρευνα της αστυνομίας στο όχημα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Η αστυνομία δήλωσε ότι οι αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή για να αποκλείσουν τυχόν επιπλέον επιτιθέμενους.




Ο πατέρας της Έμιλι περιγράφει τα όσα σοκαριστικά έζησε η 9χρονη όμηρος στα χέρια της Χαμάς

 



Σε αποκαλύψεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνταν η κόρη του από τη Χαμάς προχώρησε ο πατέρας της μικρής Έμιλι Χαντ, που μετά από 50 μέρες ομηρίας απελευθερώθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση και επέστρεψε στην αγκαλιά της οικογένειάς της.

Το μικρό κορίτσι, που είναι φαν της Disney, πέρασε τα 9α γενέθλιά της αποφεύγοντας σφαίρες καθώς οι ένοπλοι της Χαμάς την πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στη Γάζα. «Ήταν ένα χαρούμενο, θορυβώδες παιδί -τώρα ψιθυρίζει», είπε ο πατέρας της Τομ. «Έχει τρομοκρατηθεί, αλλά ως μπαμπάς της είναι δουλειά μου να κάνω το καλύτερο και θα το κάνω».

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, η 9χρονη κατά τη διάρκεια της ομηρίας της έχασε πάνω από 3 κιλά. Ο πατέρας της αποκάλυψε ότι το πρώτο πράγμα που ήθελε μετά την απελευθέρωσή της ήταν το τηλέφωνό του ώστε να δει ένα βίντεο της αγαπημένης της σταρ Beyonce.

Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να αφιερώσει τη ζωή του στην ανάρρωση του γενναίου κοριτσιού του, το οποίο χθες πόζαρε πίσω από ένα γιγάντιο λούτρινο αρκουδάκι -ένα δώρο που έλαβε με καθυστέρηση για τα γενέθλιά της.

Ο Τομ είπε στη Sun, στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που απελευθερώθηκε η κόρη του: «Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να ξαναγίνει η Έμιλι που όλοι γνωρίζαμε. Χαμογελάει ξανά τώρα που είναι ασφαλής. Δεν αντέχω να σκέφτομαι τι πέρασε, αλλά ως πατέρας της είναι δουλειά μου να το κάνω καλύτερο -και θα το κάνω. Θα είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Η 52χρονη σύζυγος του Τομ δολοφονήθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν 400 τρομοκράτες επιτέθηκαν στο κιμπούτς Be’eri κοντά στη Γάζα. Ο ίδιος γλίτωσε καθώς κλειδώθηκε στο δωμάτιο ασφαλείας του σπιτιού επί 19 ώρες.



«Ήταν σε κατάσταση σοκ γιατί πίστευε ότι είχαν απαγάγει και εμένα»

«Έτρεξε κοντά μου και με αγκάλιασε, αλλά ήταν ξεκάθαρα σε κατάσταση σοκ γιατί πίστευε ότι είχαν απαγάγει και εμένα. Με κοίταξε σαν να ήθελε να πει: “Τι κάνεις εδώ;”. Μόνο τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είχε ιδέα τι είχε συμβεί με το υπόλοιπο κιμπούτς», είπε ο Τομ.

Εξήγησε ότι στην αρχή, τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση, θεωρούσε ότι η μικρή του κόρη ήταν νεκρή. «Υποθέσαμε ότι ήταν νεκρή. Πίστευα απόλυτα ότι είχε φύγει και ένιωθα ότι είχε μπει ένα τέλος -και δεν μετανιώνω που είπα ότι ήταν καλύτερα να πεθάνει παρά να την απήγαγαν αυτοί οι άνθρωποι». Αλλά πρόσθεσε: «Είμαι προφανώς εξαιρετικά χαρούμενος και ευγνώμων που είναι ζωντανή και πίσω στην αγκαλιά μου και ήταν τυχερή που οι απαγωγείς δεν τη χτύπησαν ή την κακοποίησαν». Ο Τομ αποκάλυψε ότι η Έμιλι τού είπε πως δεν τους κρατούσαν στα τούνελ της Χαμάς.

Παρ' όλα αυτά, αντιμετώπισε μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς τη μετέφεραν από σπίτι στο σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας. «Φώναζαν “γιαλά γιαλά γιαλά” στα αραβικά (“βιάσου, βιάσου, βιάσου”) στο τρομοκρατημένο κοριτσάκι μου καθώς έτρεχε να σώσει τη ζωή της. Την έβαλαν να τρέχει για να σωθεί από σπίτι σε σπίτι. Τη μετακινούσαν συνεχώς. Πρέπει να ήταν απολύτως τρομοκρατημένη -ένα οκτάχρονο κορίτσι που οδηγείται από αγνώστους από το ένα βομβαρδισμένο σπίτι στο άλλο σε μια εμπόλεμη ζώνη. Είπα όταν την κρατούσαν ότι με τρόμαζε η σκέψη ότι θα περνούσε τα ένατα γενέθλιά της στα τούνελ κάτω από τη Γάζα. Αλλά η πραγματικότητα αυτού που της συνέβαινε ήταν πολύ χειρότερη -και χαίρομαι που δεν ήξερα τι περνούσε εκείνη τη στιγμή».

Πατέρας ομήρου της Χαμάς: «Έπρεπε να βάλω το αυτί μου στα χείλη της για να ακούσω τι έλεγε»

Αφού επέστρεψε η Έμιλι, ο Τομ είπε ότι η κόρη του φοβόταν να μιλήσει δυνατά και απλώς ψιθύριζε. Ο πατέρας της πιστεύει ότι οι τρομοκράτες τής είχαν επιβάλει να ψιθυρίζει. «Όταν επέστρεψε, κυριολεκτικά έπρεπε να βάλω το αυτί μου στα χείλη της για να ακούσω τι έλεγε. Ήταν ένα κανονικό χαρούμενο θορυβώδες παιδί, αλλά τώρα ψιθυρίζει. Μιλούσε έτσι τις τελευταίες 50 μέρες και τώρα υποθέτω ότι δεν μπορεί να σταματήσει. Μόλις απελευθερώθηκε, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ζητήσει το τηλέφωνό μου για να μπορέσει να δει ένα βίντεο της αγαπημένης της ποπ σταρ, της Beyonce. Κρατούσε το τηλέφωνο και παρακολουθούσε, αλλά χωρίς ήχο. Όταν ανέβασα την ένταση, τη χαμήλωσε ξανά γιατί φοβόταν να κάνει θόρυβο. Συνειδητοποίησα ότι πρέπει να της είχε δοθεί εντολή να μην κάνει θορύβους και ότι πρέπει να είναι σιωπηλή. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μας μιλήσει για ό,τι πέρασε, αλλά αυτές οι μικρές ενδείξεις που βλέπουμε μας δείχνουν τι πρέπει να έχει περάσει».

Ο Τομ είπε ότι η Έμιλι παραμένει σε κατάσταση σοκ και αξιολογείται από ειδικούς σε νοσοκομείο κοντά στο Τελ Αβίβ. Αποκάλυψε ότι η κόρη του απελευθερώθηκε φορώντας τις ίδιες πιτζάμες με τον Ντόναλντ Ντακ της Disney -τις αγαπημένες της- που είχε φορέσει όταν πήγε να κοιμηθεί στο σπίτι της φίλης της. Είπε ότι η κόρη του θέλει να τις κρατήσει, παρόλο που μύριζαν, αλλά επέμενε να πετάξει όλα τα ρούχα που της είχε δώσει η Χαμάς.

«Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα σε σοκ και δεν θέλει καν να χρησιμοποιήσει τη λέξη “Γάζα”. Μας ζήτησε να τη λέμε απλώς “Το Κουτί” -επειδή ολόκληρη η Γάζα ήταν απλώς μια σειρά από κουτιά για εκείνη καθώς μεταφερόταν από το ένα κτίριο στο άλλο».

Ο πατέρας του κοριτσιού προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά του καθώς περιέγραφε πώς της χορήγησαν αμέσως βιταμίνες για να τονωθεί το νευρικό της σύστημα. «Έχει αδυνατίσει, τα χαρακτηριστικά της πλέον είναι τραχιά. Έχασε τουλάχιστον 3 κιλά και το νοσοκομείο τής έχει δώσει πολυβιταμίνες με μεγάλη έμφαση στη βιταμίνη Β1, που λένε ότι είναι η πιο σημαντική. Πρέπει να την είχαν στο σκοτάδι γιατί είναι χλωμή -δεν την έχω ξαναδεί τόσο λευκή. Όταν μας την παρέδωσαν είχε χαθεί η λάμψη στα μεγάλα γαλανά της μάτια. Αργά αλλά σταθερά συνέρχεται και πρέπει να τη βοηθήσω στο να επανέλθει», είπε.

Ο Τομ πήγε στο Ισραήλ πριν από τρεις δεκαετίες για να γίνει εθελοντής σε ένα κιμπούτς κοντά στη Γάζα. Έχει δύο παιδιά, τον Έιντεν, 29 ετών, και τη Νάταλι, 26 ετών, με την πρώτη σύζυγό του Νάρκις. Στη συνέχεια απέκτησε την Έμιλι με τη δεύτερη σύζυγό του Λιάτ, η οποία πέθανε από καρκίνο του μαστού όταν η κόρη τους ήταν δύο ετών. Μετά τη σφαγή στο κιμπούτς, έχει μείνει ουσιαστικά άστεγος. Ελπίζει ωστόσο ότι όταν τελειώσει ο εφιάλτης θα μπορέσει να γυρίσει. Προς το παρόν είναι αφοσιωμένος στην ανάρρωση της Έμιλι. «Είναι τόσο πεινασμένη που τρώει σαν άλογο. Το αγαπημένο της φαγητό είναι το σούσι και ο σολομός, λατρεύει τη σοκολάτα και το cheesecake και σιγά σιγά συνέρχεται. Ξέρω ότι τώρα θα γίνω υπερπροστατευτικός μπαμπάς, δεν αντέχω να την αφήσω από τα μάτια μου. Αλλά το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να νιώσει ξανά παγιδευμένη ή απειλούμενη με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό θα γίνει μόνο αν καταστραφεί ολοκληρωτικά η Χαμάς, επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε -και να παλεύουμε για να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».

Η Χαμάς απελευθέρωσε και τη φίλη της Έμιλι, κρατά όμως όμηρο τη μητέρα

Μαζί με την Έμιλι επέστρεψε στο Ισραήλ και η φίλη της, Χίλα, αλλά οι απαγωγείς κράτησαν τη μητέρα της Ράγια. Ο Τομ ζήτησε την απελευθέρωσή της χθες το βράδυ. «Η μαμά της Χίλα έπρεπε να είναι εδώ. Η Ράγια, η Χίλα και η Έμιλι ήταν μαζί για 50 μέρες -δόξα τω Θεώ- και η Ράγια πρόσεχε την Έμιλι σαν να ήταν δικό της παιδί. Στη συνέχεια, δύο μέρες πριν την απελευθέρωση χώρισαν τη Ράγια από την κόρη της και τη δική μου. Δεν έχω ιδέα γιατί το έκαναν αυτό -προκαλεί περισσότερο ψυχολογικό πόνο και σκληρότητα. Μπορείς να φανταστείς τον τρόμο της Ράγια; Θα σκεφτόταν: “Γιατί με παίρνουν τώρα; Θα με πυροβολήσουν;” και η Χίλα θα σκεφτόταν το ίδιο πράγμα», είπε και κατέληξε:

«Βλέπω παιδιά να τρέχουν γύρω από τα ξενοδοχεία που μένουμε πλέον, ορφανά χωρίς γονείς, βλέπω γονείς που έχασαν τα παιδιά τους. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και θρηνούμε ο ένας για τον άλλον -αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον».



iefimerida.gr



Bild: «Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας - Οι Έλληνες αντεπιτίθενται»


 

Με τίτλο «Οι (πρώην) χρεοκοπημένοι Έλληνες αντεπιτίθενται - Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας», η Bild - με αφορμή τη σημερινή κατάσταση στη Γερμανία - «θυμάται» τι έγραφε η ίδια το 2010 για τη χώρα μας, προσθέτοντας: «Δεν έλειψαν οι καλές συμβουλές από εμάς όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010: "Γιατί δεν πουλάτε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες;" ήταν τότε ο τίτλος της Bild - και το εννοούσαμε σοβαρά!»

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντεπιτίθεται και εκτιμά ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει έκτακτους φόρους τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις για να λύσει το πρόβλημα», με αφορμή τα προβλήματα στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Λαφαζάνης προβλέπει ακόμα ότι: «Αυτό θα προκαλέσει κρίση στη Γερμανία, αλλά διαφορετικά τα χρήματα δεν θα συγκεντρωθούν. Μια άλλη λύση θα ήταν να πουληθεί δημόσια περιουσία, όπως νησιά για να συγκεντρωθούν γρήγορα μεγάλα ποσά».

«Εάν οι Γερμανοί δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση θα μπουν αναγκαστικά σε εποπτεία της τρόικας. Τότε θα αναγκαστούν να βρουν λύσεις» συνεχίζει ο πρώην υπουργός και ολοκληρώνει, λέγοντας: «Η ζωή είναι εκδικητική. Η Γερμανία θα βιώσει τώρα όσα επέβαλε στην Ελλάδα. Η Γερμανία απειλεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια μακροχρόνια κρίση».






Γερμανικά ΜΜΕ: Υπό διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη

 



Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, με 85 μέλη του Βορείου Τομέα Αθηνών να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από την παράταξη, προσθέτοντας τα ονόματά τους σε αυτά των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου.

«Η αφαίμαξη στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Αμείωτη. Καθημερινά», σχολιάζει η tageszeitung του Βερολίνου. «Η αιτία της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα ή όχι, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. […] Ο νεόκοπος, ένας πλούσιος Ελληνοαμερικανός χωρίς εμπειρία στην κομματική ηγεσία, θεωρείται μεσσίας από τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον πρόκειται για πλάνη. Προς αυτό συνηγορούν ο αυταρχικός και χοντροκομμένος τρόπος διοίκησης του Κασσελάκη, σε συνδυασμό με την καθαρή πολιτική του άγνοια.

Οι αποχωρήσαντες βλέπουν τον "εφιάλτη Κασσελάκη” ως νεκροθάφτη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως σωτήρα. Για εκείνους ο Κασσελάκης αποτελεί απλώς ξένο σώμα, που κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ με έναν πόλεμο-αστραπή και που θέλει να μετακινήσει το κόμμα προς τα δεξιά, μία κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις. Κατά τη δεκαετία 2010 και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ψήφισε δεξιά ή ακροδεξιά, αλλά αριστερά. Στην Αριστερά υπήρχε η ελπίδα.

Σήμερα έχουν εγκατασταθεί τρία κοινοβουλευτικά κόμματα στα δεξιά της Δεξιάς, δεξιότερα δηλαδή της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση θα μείνουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μακριά από τις κάλπες. Και έτσι η Ελλάδα απειλείται να μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά. Κανένας Κασσελάκης, κανένας Τσακαλώτος και καμία Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις δύο μοιραίες τάσεις. Αυτή είναι η (νέα) ελληνική τραγωδία».

Η κρίση τελείωσε. Tο ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί από την πλευρά της πως ο Κασσελάκης «ήρθε ως ξένος και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ξένος», προσθέτοντας πως «υπό τον Κασσελάκη η παράταξη βρίσκεται υπό διάλυση». Το τι θα κάνει ο Κασσελάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι ασαφές. Το κόμμα απέχει πολύ από την ισχύ που έχει το πρότυπο του Κασσελάκη, το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα».

Ορισμένοι εκτιμούν πως η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει κι άλλο, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον προσπεράσει. Η S.Z. υπενθυμίζει με νόημα πως το ΠΑΣΟΚ, που τις περασμένες δεκαετίες εναλλασσόταν στην εξουσία με τη ΝΔ, «κατά τη διάρκεια της κατέρρευσε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανελίχθηκε. Τώρα που η κρίση έχει τελειώσει, έχει τελειώσει προφανώς και η ακμή του ΣΥΡΙΖΑ».


Πηγή: DW




Οι τρομοκράτες της Χαμάς απελευθέρωσαν άλλους 10 Ισραηλινούς και τέσσερις Ταϊλανδούς

 


Αξιωματούχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι απελευθερώθηκαν άλλοι 14 όμηροι, εκ των οποίων δέκα Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι 10 ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από τη Χαμάς και ότι έχουν παραδοθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Πρόκειται για τους Raz Ben Ami, Yarden Roman, Liat Atzili, Moran Stela Yanai, Liam Or, Itay Regev, Ofir Engel, Amit Shani, Gali Tarshansky και Raaya Rotem.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, απελευθερώθηκαν και δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, οι οποίες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.



Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ

 


Ο Χένρι Κίσινγκερ, ιστορική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, πέθανε στα 100 του χρόνια, ανακοίνωσε τα ξημερώματα το ίδρυμα που δημιούργησε ο νομπελίστας ειρήνης (1973) και φέρει το όνομά του.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, που «έφυγε» στα 100 του χρόνια. είχε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες διαστάσεις και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί των ημερών του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ στην προεδρία.

Βασικός διαμορφωτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ, γόνος οικογένειας Γερμανοεβραίων, «πέθανε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πιστώθηκε την προσέγγιση με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, όμως η εικόνα του αμαυρώθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε τραγικά γεγονότα, πάνω απ’ όλα στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή.

Στο τελευταίο του μείζον ταξίδι, τον Ιούλιο επισκέφθηκε το Πεκίνο, για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Αυτός ο τελευταίος εξήρε τον «θρυλικό διπλωμάτη» ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην προσέγγιση της Κίνας και των ΗΠΑ τα χρόνια του 1970.

Ουδείς άλλος σημάδεψε όσο αυτός την αμερικανική εξωτερική πολιτική το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Φημισμένος για τις απαράμιλλες διαπραγματευτικές του ικανότητες, ο Χένρι Κίσινγκερ ταυτόχρονα συχνά επιδείκνυε ροπή στον αυταρχισμό.

Ο πραγματιστής πολιτικός που πιστώνεται την «αμερικανική Realpolitik» ήταν πάντα αληθινό «γεράκι» της Ουάσιγκτον, υπήρξε περίπλοκη προσωπικότητα, που γεννούσε τόσο θαυμασμό όσο και μίσος.

Ο ναζισμός σημάδεψε ανεξίτηλα τον νεαρό Γερμανοεβραίο Χάιντς Άλφρεντ Κίσιντζερ, που γεννήθηκε την 27η Μαΐου 1923 στη Φουρτ (Βαυαρία): στα 15 του μετατρεπόταν σε πρόσφυγα στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του. Αφού απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα στα 20 του χρόνια, θα κατατασσόταν στον στρατό και θα υπηρετούσε στην Ευρώπη, κυρίως στη στρατιωτική αντικατασκοπεία, λόγω των άπταιστων γερμανικών του. Παρασημοφορήθηκε για τη δράση του.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,  μπήκε στο Χάρβαρντ - απ' όπου βγήκε με πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις, προτού γίνει μέλος του διδακτικού προσωπικού και της διεύθυνσης του πασίγνωστου πανεπιστημίου. Εκείνη την περίοδο οι Δημοκρατικοί πρόεδροι Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον άρχιζαν να συμβουλεύονται όλο και συχνότερα τον λαμπρό -και ιδιαίτερα φιλόδοξο- καθηγητή.

Όμως ο διοπτροφόρος πανεπιστημιακός δεν θα μετατρεπόταν σε παγκόσμια μορφή της διπλωματίας παρά την περίοδο του Ρίτσαρντ Νίξον, όταν αρχικά έγινε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών - κατείχε και τις δύο θέσεις από το 1973 ως το 1975, ενώ παρέμεινε ΥΠΕΞ υπό τον Τζέραλντ Φορντ, ως το 1977.

Έθεσε σε εφαρμογή την αμερικανική Realpolitik, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Σοβιετική Ένωση και την προσέγγιση με την Κίνα του Μάο, όπου πήγε επανειλημμένα -υπό άκρα μυστικότητα- για να προετοιμάσει την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Νίξον στο Πεκίνο το 1972. 

Η υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ήταν αυτό που επικαλέστηκε η επιτροπή όταν το απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης το 1973 - όμως ο Βιετναμέζος ηγέτης Λε Ντικ αρνήθηκε να το παραλάβει. Η βράβευση πιθανόν θα παραμείνει η πιο αμφιλεγόμενη στην Ιστορία.

Επικριτές του Χένρι Κίσινγκερ για χρόνια απαιτούσαν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον συγχαίρει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ για το Νόμπελ Ειρήνης το 1973 / Φωτογραφία AP

Κατήγγειλαν τον σκοτεινό, όχι σπάνια απροκάλυπτο ρόλο του σε αποφάσεις όπως οι μαζικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Καμπότζη, ή η αμερικανική υποστήριξη στον Ινδονήσιο δικτάτορα Σουχάρτο, η εισβολή των δυνάμεων του οποίου στο Ανατολικό Τιμόρ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους το 1975.

Όμως, ήταν πάνω απ’ όλα η δράση της CIA στη Λατινική Αμερική, συχνά με προσωπικές του εντολές, αυτή που αμαύρωσε περισσότερο από καθετί άλλο την εικόνα του: ειδικά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή, η κατάληψη της εξουσίας από τον Αυγούστο Πινοτσέτ και ο θάνατος του Σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στην πορεία των ετών, ήρθαν στο φως απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν το περίγραμμα και το εύρος αυτού που θα γινόταν γνωστό με την ονομασία «Σχέδιο Κόνδωρ»: σκοπός του ήταν η εξάλειψη των αντιπάλων των στρατιωτικών δικτατοριών στη Λατινική Αμερική τα χρόνια του 1970 και του 1980.

Μολαταύτα, ο συγγραφέας των βιβλίων Διπλωματία (1994) και Παγκόσμια Τάξη (2014), πατέρας δυο παιδιών, παντρεμένος από το 1974 με τη φιλάνθρωπο Νάνσι Μαγκίνες, διατηρούσε ως τον θάνατό του τεράστια επιρροή. Και, φυσικά, παρέμενε γεράκι: τον Ιανουάριο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης στην Ουκρανία, η οποία έπρεπε, κατ’ αυτόν, να γίνει κράτος-μέλος του NATO.


Πηγή



Άναψε η φλόγα στο Μνημείο Αθανάτων του Έθνους για τους 121.692 πεσόντες ήρωες

 



Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στο στρατόπεδο «Παπάγου» η τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους.



«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς μας ήρωες. Σε εκείνους που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους στον βωμό των ευγενών ιδανικών, δηλαδή της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης στον χαιρετισμό του κατά την τελετή.

«Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, είναι μια χώρα με μεγάλη Ιστορία. Μια χώρα που δοξάστηκε όσο λίγες στο διάβα των αιώνων. Δημιούργησε έναν μοναδικό πολιτισμό, τον οποίον διέδωσε στα πέρατα της οικουμένης. Συνέλαβε την ιδέα της Δημοκρατίας, η οποία κυριαρχεί σήμερα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Η φιλοσοφία, οι επιστήμες, οι τέχνες, όλα έχουν τις απαρχές τους στην πατρίδα μας».

«Σήμερα», είπε, «αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς που λάμπρυναν με τη θυσία τους την ιστορία μας και μας χάρισαν την ελευθερία. Το χρέος μας απέναντί τους είναι μεγάλο και κάθε στιγμή πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε αντάξιοι απόγονοί τους. Χρέος πρώτα ηθικό, χρέος εθνικό, χρέος πατριωτικό, χρέος όλων μας. Γιατί, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, ''χρωστάμε σ' αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί''».

«Κλείνουμε το γόνυ στους αθάνατους ήρωες που πάλεψαν, πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά για να είμαστε εμείς σήμερα ανεξάρτητοι, ελεύθεροι, ζωντανοί. Και αυτό ακριβώς είναι που επιβάλλει την παρουσία όλων μας εδώ. Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης των ηρώων, καθώς μέσα από αυτούς η Ελλάδα ανασταίνεται αθάνατη και δίνει στον κόσμο το παράδειγμα της αρετής της» υπογράμμισε.



Στον χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών».

«Η μοναδικότητα αυτού του μνημείου», σημείωσε, «έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από αυτό καθ' αυτό το μνημείο με την Αιώνια Φλόγα να καίει στην μνήμη και προς τιμήν όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων, για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε χώρο μνημείου καταγεγραμμένα όλα τα ονόματα των πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. Δεξιά κι αριστερά μας στις επιβλητικές επιτύμβιες πλάκες βρίσκονται χαραγμένα για πάντα τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Χωρίς βαθμούς, χωρίς Κλάδους προελεύσεως, χωρίς ειδικότητες, χωρίς τόπους που έπεσε ο καθένας».

Και συνέχισε: «121.692 ονόματα. 121.692 Έλληνες. 121.692 ψυχές που έφυγαν για πάντα για την Ελλάδα πολεμώντας στα πεδία των Μαχών, για την προστασία και το μεγαλείο της».

«Όλοι αυτοί που τα ονόματά τους είναι από σήμερα εδώ και για πάντα, θα μας θυμίζουν ότι η θυσία για την Πατρίδα δεν είναι ποτέ μάταιη, στον διαρκή και αταλάντευτο υπαρξιακό αγώνα της για τα ιδεώδη της Ελευθερίας και το πανάρχαιο χρέος της να αντιμετωπίζει σ' αυτήν εδώ τη μικρή αλλά τόσο σημαντική γωνιά του Πλανήτη με σθένος και αυταπάρνηση κάθε αντιξοότητα και κάθε επιβουλή, όπως επίσης να απαντά με αποφασιστικότητα και σθένος στις κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές, απ' όπου κι αν προέρχονται» υπογράμμισε.

«Είναι», πρόσθεσε, «όμως, και ένα μνημείο που δηλώνει υπόσχεση. Ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος, είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή την υπόσχεση, τη μεγάλη Υπόσχεση, την τηρούμε στο έπακρο, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν ισχυρές, πανίσχυρες και ικανές να διαφυλάττουν στο διηνεκές, αυτά για τα οποία έπεσαν όλοι αυτοί που σήμερα τιμούμε».



Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του στρατοπέδου, προκειμένου μελλοντικά να καταστεί επισκέψιμος χώρος στο ευρύ κοινό, σε σχολεία, σχολές, συλλόγους κ.λπ. και «να αποτελέσει», όπως επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «έναν πυρσό μεταλαμπάδευσης της Ιστορίας μας για τις νεότερες γενιές».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε την κόρη του εκλιπόντος υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη, κ. Αθηνά Τσούνη, για τη δωρεά για την κατασκευή του μνημείου, τον όμιλο FHL Ηλίας Κυριακίδης για τη σημαντική χορηγία και συμβολή του στον καλλωπισμό του μνημείου, το σύνολο του προσωπικού που συνέβαλε καθ' οιονδήποτε τρόπο στην περάτωση της κατασκευής του μνημείου και ιδιαιτέρως το ΓΕΣ και την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Museum Art, και τον κ. Ηλία Παπαγεωργίου με τους συνεργάτες του.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η πρωτοβουλία της κατασκευής του Μνημείου ανήκει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και υλοποιείται με χρηματοδότηση του αειμνήστου υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος με επιστολή του διέθεσε το ποσό των 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν διέθεσε τα χρήματα για την ανακαίνιση του γραφείου του, αλλά πρότεινε προς την κόρη του εκλιπόντος υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη, κ. Αθηνά Τσούνη, να αλλάξει τη δωρεά και να διαθέσει το παραπάνω ποσό για την ανέγερση του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο στρατόπεδο «Παπάγου». Η κ. Αθηνά Τσούνη επέδωσε επιστολή με την οποία αποδέχθηκε την πρότασή του για την αλλαγή της δωρεάς.