Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Καταδίωξη δουλεμπορικού σκάφους με πυροβολισμούς από λιμενικούς στις Οινούσσες



Δύο νεαρούς τούρκους διακινητές, ηλικίας 22 και 28 ετών, συνέλαβαν τo πρωί της Κυριακής στα ανοιχτά της Χίου οι λιμενικοί, μετά από καταδίωξη του ταχύπλοου σκάφους στο οποίο επέβαιναν. Νωρίτερα είχαν αποβιβάσει 20 πρόσφυγες στη νησίδα της Παναγίας Οινουσσών.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, τα στελέχη του προειδοποίησαν τον χειριστή του σκάφους να σταματήσει, ωστόσο αυτός επιχείρησε να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει καταδίωξη και οι λιμενικοί να πυροβολήσουν προς τη μηχανή του δουλεμπορικού, το οποίο και ακινητοποίησαν.

Στο σκάφος βρέθηκαν επαναληπτική κυνηγετική καραμπίνα και πέντε φυσίγγια.

Το συμβάν έρχεται την ημέρα που ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την οποία όσοι περνούν πλέον παράνομα, θα συλλαμβάνονται και αφού καταγραφούν θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

ΔΟΛ


Από 16 εθνικότητες οι φοιτητές στο τροχαίο στην Ισπανία



Tο πούλμαν πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και ανατράπηκε

Ένα τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στην Ισπανία. Πούλμαν που μετέφερε ξένους φοιτητές που μετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus στη χώρα συγκρούστηκε με αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 13 νεκροί! Στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 57 άτομα, οι περισσότεροι φοιτητές μεταξύ 22-29 ετών, και όλοι φέρουν τραύματα. Τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φοιτητές είναι 16 διαφορετικών εθνικοτήτων, ανάμεσά τους Ελβετοί, Νορβηγοί, Αγγλοι, Τούρκοι, Ιάπωνες, Παλαιστίνιοι, Περουβιανοί και Ουκρανοί. 

Το μεσημέρι της Κυριακής η εφημερίδα El Mundo έγραψε ότι υπήρχαν και Ελληνες στο πούλμαν. Ωστόσο η εφημερίδα αλλάζει συνεχώς τις πληροφορίες για τις εθνικότητες, αλλά ακόμα και για τον αριθμό των νεκρών ή των επιβαινόντων, και έτσι είναι δύσκολο να σχηματίσει κανείς σαφή εικόνα για την κατάσταση. Ολοι αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις εθνικότητες, ενώ σε επικοινωνία του protothema.gr με το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιήθηκε ότι δεν έχει φτάσει στην Αθήνα πληροφορία για Ελληνα μεταξύ των θυμάτων.

Οι φοιτητές που επέβαιναν στο πούλμαν είχαν πάει στο φεστιβάλ «Las Fallas» στη Βαλένθια. Το δυστύχημα συνέβη κατά την επιστροφή τους στη Βαρκελώνη.

Η σύγκρουση των δύο οχημάτων σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Freginals στον αυτοκινητόδρομο AP7. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός του πούλμαν πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και το λεωφορείο στη συνέχεια ανατράπηκε. Το σημείο εκείνο είναι από τις λιγοστές στροφές που υπάρχουν σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως «τυφλό σημείο». Το πρακτορείο Efe μεταδίδει ότι ο οδηγός του πούλμαν είναι ζωντανός, ωστόσο έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο της περιοχής.

Εδρα των φοιτητών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, ήταν το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στο οποίο και επέστρεφαν μετά την εκδρομή τους στη Βαλένθια. 


Πηγή : protothema.gr


Κακλαμάνης: Δεν αποκλείω εκλογικό αιφνιδιασμό τον Ιούνιο




"Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε καλύτερα απ' ό,τι οι ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ", ανέφερε σε συνέντευξή του στην RealNews, ο πρώην δήμαρχος Αθηνών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Τι σχολίασε για την "Μακεδονία" του Γ. Μουζάλα

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού τον Ιούνιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews». «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε καλύτερα απ' ό,τι οι ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ», δηλώνει και χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «αναξιόπιστο».

Σχολιάζοντας την επίμαχη δήλωση του Ι. Μουζάλα, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει: «Ξαφνικά μας προέκυψε ο κ. Καμμένος, λες και δεν γνώριζε ότι τα 2/3 του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την άποψη Μουζάλα, ότι κυβερνητικά έγγραφα πάνε και έρχονται έχοντας μέσα το όνομα "Μακεδονία"».

Για τη διεύρυνση της ΝΔ, ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει την ανάγκη πρώτα να πεισθούν οι πολίτες ότι αξίζει να εμπιστευθούν και πάλι το κόμμα. «Τα πρόσωπα έπονται», συνεχίζει, «άλλωστε κάποιοι δεν μπόρεσαν να σώσουν τα κόμματά τους, θα σώσουν τη Νέα Δημοκρατία;».

Τέλος, αναφέρει για τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ότι η πείρα τους «είναι απόλυτα αναγκαία» στο κόμμα της ΝΔ.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Πηγή : news247.gr


Αυτοί είναι οι δέκα ληστές που μπούκαραν σε σπίτια και κακοποιούσαν τους ενοίκους - Φωτογραφίες



Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητας των δέκα συλληφθέντων μελών εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε σπίτια στη Δυτική Αττική και εξαρθρώθηκε στις 10 Μαρτίου.

Οι δράστες έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα μέσα (κατσαβίδια, μαχαίρια, κουκούλες, διαρρηκτικά εργαλεία και φορητούς ασυρμάτους) διέπρατταν συστηματικά ληστείες, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, σε σπίτια στην Δυτική Αττική.

Εντόπιζαν τα σπίτια και εισέρχονταν σε αυτά πρώτες πρωινές ώρες, με τους ενοίκους να βρίσκονται μέσα. Στη συνέχεια, ακινητοποιούσαν τα θύματα τους, με την απειλή κατσαβιδιών ή μαχαιριών καθώς και με τη χρήση βίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, έκοβαν τα καλώδια από τις συσκευές σταθερού τηλεφώνου και τα χρησιμοποιούσαν για να τους δέσουν.

Στη συνέχεια άρπαζαν ό,τι έβρισκαν: χρήματα, κοσμήματα, τιμαλφή. Σε κάποιες περιπτώσεις, χτυπούσαν τους ενοίκους, με σκοπό να αποσπάσουν τα κοσμήματά τους καθώς και για να τους επιδείξουν τα σημεία που απέκρυπταν χρήματα και τιμαλφή.

Μάλιστα, προκειμένου να δυσκολέψουν τον εντοπισμό τους είχαν προμηθευτεί φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα κάποια από τα μέλη παρέμεναν εξωτερικά των οικιών, ως «τσιλιαδόροι», επιτηρώντας τον περιβάλλοντα χώρο.

Σπυρίδωνας Κίτσας

Χρυσοβαλάντης Καμπούρης

Χρήστος Δημόπουλος-Μαυράκης

Δημήτρης Ιωάννου

Εμμανουήλ Νικολάου

Γεώργιος Ζερβάς

Κωνσταντίνος Μουσταφάς

Μαρία-Δήμητρα Βασιλείου


Χρυσοβαλάντης Αγγελόπουλος




Πηγή : newsit.gr


Ο θλιμμένος σκύλος: Ραγίζει καρδιές η ιστορία πίσω από αυτή τη φωτογραφία




Για να καταλάβουν τα δίποδα ζώα ανά την ελληνική επικράτεια ότι τα σκυλιά έχουν αισθήματα που δεν έχουν ούτε κατά ελάχιστο αυτά του είδους τα δίποδα ζώα που κακοποιούν, κακομεταχειρίζονται και αδιαφορούν για αυτά τα πλάσματα.

Διαβάζουμε στο protothema.gr


Ο σκυλάκος κάθεται και κοιτάζει έναν τοίχο, από τότε που η οικογένεια που θα τον υιοθετούσε, τον απέρριψε

Καμία διάθεση για ζωή, παιχνίδι, τροφή ή οποιαδήποτε άλλη ανάγκη δεν έχει μείνει σε ένα σκύλο που ζει σε ένα κυνοκομείο. Πώς όμως έφτασε σε αυτό το σημείο;

Το άτυχο ζώο περνούσε τις ημέρες του στο κυνοκομείο ACCT στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια όταν η τύχη του χαμογέλασε. Μία οικογένεια που επισκέφτηκε το μέρος αποφάσισε να τον υιοθετήσει. Ωστόσο λίγο αφότου η οικογένεια πήρε μαζί της τον March, όπως είναι το όνομα του σκύλου, άλλαξε γνώμη και τον επέστρεψε στο κυνοκομείο.

Εκτοτε όλα άλλαξαν. Ο σκυλάκος μένει στο ίδρυμα, σχεδόν ακίνητος, κοιτώντας συνεχώς τον τοίχο. Δεν δείχνει ενδιαφέρον για τίποτε, ούτε για το φαγητό του και η θλίψη του όλο και μεγαλώνει. Ενας δημοσιογράφος του Fox News που έτυχε να βρεθεί στο ACCT έγραψε στο Facebook: «Αυτό το αγόρι νόμιζε ότι κέρδισε το εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή και τελικά επέστρεψε σε ένα τρομακτικό ίδρυμα». Η κοινοποίηση του δημοσιογράφου κινητοποίησε κόσμο στα social media προκειμένου να βρεθεί ένα σπιτικό για τον March. 





Ενοπλες Δυνάμεις υπό κατάρρευση! - Αρχηγός ΓΕΣ: "Δεν έχουμε ούτε καν στολές για τους νεοσύλλεκτους"!



του Γιάννη Πετρίδη

Ούτε λεφτά για στολές των νεοσύλλεκτων έχουν πλέον οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγoς Βασίλειος Τελλίδης σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι "Δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε καν τους νέους που θέλουν να διακόψουν την αναβολη τους και να καταταγούν αλλλά είναι αδύνατον να τους δεχθούμε. Δεν έχουμε ούτε φαγητό, ούτε στολές να τους δώσουμε". 

Και σημείωσε ότι από τα 2.000 αιτήματα διακοπής αναβολής στράτευσης τελικά ικανοποιήθηκε μόνο το 10% ήτοι 200 άτομα γιατί δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν την κατάταξη των υπολοίπων!

Αυτά σημείωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στις μεγάλες δυσκολίες που περνά αυτή την περίοδο ο Στρατός Ξηράς, είπε χαρακτηριστικά ότι "O Κλάδος οφείλει τη μαχητική ικανότητά που εξακολουθεί να έχει στα μέλη και στελέχη του που έχουν σηκώσει τα μανίκια και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες".

Και κανείς φυσικά δεν συγκινείται, αλλά και να συγκινηθεί τι θα κάνει; Αφού η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν εγκρίνουν κονδύλια για στολές των Ενόπλων Δυνάμεων και τα λεφτά είναι δικά τους.

Ποιος θα τους αναγκάσει να τα δώσουν εκεί που δεν θέλουν να δώσουν; Τυχαίο ότι πρότειναν "κοινές περιπολίες" με τους Τούρκους στο Αιγαίο οι Γερμανοί;

O Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Β.Τελλίδης

Τι θα γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Θα αυξηθεί η θητεία και θα κρατάνε οι ίδιοι φαντάροι τις στολές και δεν θα χρειάζεται να τις αλλάξουν.

Φυσικά έτσι ή αλλιώς πρέπει να αυξηθεί η θητεία, κανονικά μέχρι τους 15 μήνες πρέπει να αυξηθεί κατ'ελάχιστον.

Το έγκλημα διά χειρός Γ.Παπαντωνίου και Ε.Μεϊμαράκη της μείωσης της θητείας για προεκλογικούς λόγους έχει πλήξει καίρια ειδικά την μαχητική ικανόττα του Στρατού Ξηρά, του οποίου αυτή την στιγμή ζήτημα είναι αν εκτός από τις επίλεκτες και ειδικές δυνάμεις, είναι αξιόμαχες ακόμα μερικές μονάδες Πυροβολικού και φυσικά πάντα το Οπλο των Τεθωρακισμένων.

Να μην μιλήσουμε για την ετοιμότητα σε συστήματα των ειδικών δυνάμεων και αμφίβιων καταδρομέων, για τα αποτελέσματα της περίφημης "Δύναμης Δέλτα" και πάει λέγοντας...

Για να μην μιλήσουμε επίσης για ανταλλακτικά.

Στις μονάδες εκστρατείας "παίζει" και μονοψήφιο νούμερο στις διαθεσιμότητες οχημάτων...

Ο Α/ΓΕΣ τ'όνσε επίσης ότι "Μεγάλος αριθμός αποστράτων ακόμα και χαμηλών βαθμών για παράδειγμα, σε βαθμό λοχαγού κ.ο.κ., που είχαν παραιτηθεί, ζητούν πλέον να ξαναγυρίσουν στο Στρατό, αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια για να απορροφηθούν"!

Ο αρχηγός ΓΕΣ μίλησε πάλι για "αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού" (ή έκτη ή η έβδομη τα τελειταία δεκαπέντε χρόνια) απλώς και μόνο για να δικαιολογήσε την σύμπτυξη των στρατιωτικών μονάδων που δεν εχουν στολές, δεν έχουν φαγητό και όπως γνωρίζει άριστα το pronews.gr τα πυρομαχικά εκπαίδευσης των μονάδων είναι ελάχιστα έως μηδενικά!

Αποκάλυψε ότι γίνονται σκέψεις να θεσπιστεί η εθελοντική κατάταξη των γυναικών, προφανώς απλά και μόνο για να έχου κάπου να τρώνε οι άπορες κοπέλες. Και αν τα καταφέρουν τα τρώνε αφού δεν υπάρχει φαγητό αρκετό.

Επίσης ο αντιστράτηγος Τελλίδης τάχθηκε ανοιχτά κατά της εμπλοκής του Στρατού στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος (όπως ήδη έχει αποκαλύψει το pronews.gr), αλλά υποστήριξε ότι ακόμα και για το ανθρωπιστικό έργο που προσφέρει ο Στρατός θα πρέπει να ενισχύεται με τα σχετικά κονδύλια, διότι το ΓΕΣ δεν διαθέτειτα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο Φαρμακονήσι και μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 δαπανήθηκαν 120.000 ευρώ από το ΓΕΣ.

Το ερώτημα μετά από τα παραπάνω είναι "Τι είδους ασφάλεια υπάρχει στην χώρα κατά των απειλών σε βάρος της ακεραιότητάς της" και πόσος χρόνος μας μένει μέχρι οι "απέναντι" να θελήσουν να βρουν το "εύκολο θύμα" για να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα...

Κατά τα λοιπά... "Βοήθα Παναγιά"!




Πηγή : pronews.gr


Κατηγορηματική διάψευση Κατσέλη: "Δεν υπάρχει ζήτημα "κουρέματος" καταθέσεων και νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών"




«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα "κουρέματος" καταθέσεων ούτε "νέας ανακεφαλαιοποίησης". Μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο «δυσμενή σενάρια» σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα" δηλώνει η Λούκα Κατσέλη.

"Διαθέτουν πλέον πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον σχετικό δείκτη να υπερβαίνει το 18%, υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ε.Ε., που είναι κοντά στο 16,7%", συνεχίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή της Κυριακής». Μία συνέντευξη που ουσιαστικά "απαντά" σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, το οποίο... άναψε φωτιές.

Τα "κόκκινα" δάνεια

Για το επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η κ. Κατσέλη αναφέρει ότι «αποτελεί προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση».

«Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Ολες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται περισσότερες πιστώτριες τράπεζες. Η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων», προσθέτει η πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στον Νόμο Κατσέλη, η πρόεδρος της ΕΕΤ, αναφέρει ότι «η ένταξη στον νόμο γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για όσους μπορούν να αποδείξουν στο Ειρηνοδικείο μόνιμη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Επομένως, όχι μόνο δεν συνετέλεσε να διογκωθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά ουσιαστικά ενέταξε δανειολήπτες, που πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, σε μία διαδικασία ρύθμισης και καταβολής οφειλών, διευκολύνοντας, με αυτό τον τρόπο, την επανένταξή τους σε μία κανονική τραπεζική συμπεριφορά».

Η κ. Κατσέλη, ερωτηθείσα σχετικά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η άρση επομένως κάθε πηγής συστημικής αβεβαιότητας και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνοντας όμως ότι «η ανάπτυξη προϋποθέτει όχι μόνο θετικούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης. Αυτό απαιτεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που σήμερα έχει μειωθεί στο 11% περίπου από 23% πριν από την κρίση. Η αύξηση των επενδύσεων είναι εφικτή μέσω στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων και ισχυρών κινήτρων, όπως η δημιουργία ενός σταθερού και απλουστευμένου φορολογικού πλαισίου, η άρση εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικότητας, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η έγκαιρη επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων, η χρήση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου κ.λπ.»

Πότε... τελειώνουν τα capital controls

Για την άρση των capital controls επισημαίνει ότι «μπορεί να γίνει μέσα στο 2016 εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που προανέφερα. Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα χρειάζεται χρόνο. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς επίσης και σηματοδότηση ότι η οικονομία επιστρέφει σε μία κανονικότητα και χρηματοδοτείται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να ικανοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών».




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr


Ο Αμπντεσλάμ υποστηρίζει πως θα ήταν μεταξύ των καμικάζι στο Stade de France

Ασθενοφόρο που θεωρείται ότι μετέφερε τον Αμπντεσλάμ σε χώρο κράτησης στη βελγική Μπλυζ: Η Γαλλία ζητά άμεσα την έκδοσή του   (Φωτογραφία:  Associated Press )




Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο κεντρικός καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που τελικά συνελήφθη μετά από τέσσερις μήνες στο Βέλγιο, φέρεται να υποστηρίζει ότι επρόκειτο να ήταν ένας από τους καμικάζι στο Stade de France την εφιαλτική νύχτα. 

Ο Αμπντεσλάμ φέρεται να πέταξε την τελευταία στιγμή το γιλέκο αυτοκτονίας σε κάδο. Η βελγική αστυνομία χειρίζεται με «επιφυλάξεις» τα όσα λέει ο συλληφθείς.

H σύλληψη του 26χρονου στο Βέλγιο είναι, μετά την επιχείρηση στο παρισινό Σεν Ντενί που είχε καταλήξει στην εξόντωση του «εγκεφάλου» των επιθέσεων Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, η σημαντικότερη πρόοδος στην έρευνα για την 13η Νοεμβρίου. 

Η Γαλλία ζητά άμεσα την έκδοση του Αμμπντεσλάμ από το Βέλγιο, την οποία ο δικηγόρος του ανέφερε πως θα επιδιώξει να μπλοκάρει.

ΔΟΛ


Ντόρα: Φαιδρό να ζητάμε εκλογές αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι


Tουλάχιστον φαιδρό να ζητήσουμε ξανά εκλογές αλλά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με αυτήν την κυβέρνηση, λέει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «καταστροφική» την κυβέρνηση. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος», δηλώνει και εκφράζει την ανησυχία της για το αποτέλεσμα των διπλών διαπραγματεύσεων: «Πολύ φοβάμαι ότι η σύνδεση του προσφυγικού με τη διαπραγμάτευση θα σημαίνει ήττα και στα δύο μέτωπα. Χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα θα βρεθεί σε παρατεταμένη αστάθεια, η οποία αν συνδυαστεί με ένα δυσανάλογο προσφυγικό βάρος, θα καταστήσει την Ελλάδα τόπο ακατάλληλο για κάθε μορφής επένδυση».

Εξάλλου, χαρακτηρίζει «προβληματική» και «ανύπαρκτη» τη συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κάτι που, όπως αναφέρει, καταδεικνύεται και από την «κρίση» που προέκυψε από το «αναμφισβήτητο ατόπημα» του Γ. Μουζάλα.

Για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ότι στόχος είναι «να εκφράσει ταυτόχρονα και τον πατριώτη -αλλά όχι τον πατριδοκάπηλο- και τον μεταρρυθμιστή του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου» και τους «δημιουργικούς Έλληνες που δεν το βάζουν κάτω».

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μεταξύ του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως, Γ. Τσατάνη, η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι η παρέμβαση ενός πολιτικού προσώπου σε μια ανακριτική διαδικασία δημιουργεί πολλά ερωτήματα και ότι είναι απαραίτητο το πολιτικό σύστημα να υπερασπιστεί την τιμή του και καλεί τον κ. Παπαγγελόπουλο να μην κρυφτεί πίσω από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη καλεί όσους είχαν συνεργασία με τον Μαυρίκο, τον οποίο χαρακτηρίζει «κοινό εκβιαστή», να δώσουν εξηγήσεις. «Δεν δέχομαι να κατηγορείται το σύνολο της παράταξης για τέτοια φαινόμενα. Επιβάλλεται, όμως να δοθούν εξηγήσεις από όσους είχαν συνεργασία μαζί του», υπογραμμίζει.



Πηγή : thetoc.gr


Νεκρά εντοπίστηκαν δύο κοριτσάκια στη θαλάσσια περιοχή της Ρω



Επεσαν από λέμβο που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες

Νεκρά περισυνελέγησαν δύο  μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια. Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.


Πηγή : tovima.gr


Σε ποια εισοδήματα έρχονται οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις – Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο



Μείωση του αφορολογήτου στα 9.100 ευρώ και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από 9.000 έως 25.000 ευρώ προτείνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κυβέρνηση με την τελευταία της πρόταση συγκλίνει στο σκεπτικό που έχουν αναπτύξει οι θεσμοί, και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της αύξησης της φορολογίας στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, όπου και εντοπίζονται 2,8 εκατ. φορολογούμενοι που καταβάλλουν σήμερα ελάχιστους φόρους. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, 
υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι θεσμοί θέλουν μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου (το ΔΝΤ έχει ζητήσει τη μείωση του αφορολογήτου στα 1.500 ευρώ, δηλαδή στις 7.000 ευρώ). Δεν αποκλείεται, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση, να τα «βρουν» στη μέση, δηλαδή η έκπτωση φόρου να περιορισθεί στα 1.800-1.900 ευρώ, ή διαφορετικά περίπου στις 8.500 ευρώ.



Κλίμακα

Η κυβέρνηση έχει προτείνει νέα κλίμακα με 5 φορολογικά κλιμάκια και έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Με τις προτεινόμενες αλλαγές υπολογίζεται ότι οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα ανέλθουν στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης θα προσεγγίσουν το 1,8 δισ. ευρώ. Με την ίδια κλίμακα θα φορολογηθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά για αυτούς δεν θα ισχύει το αφορολόγητο όριο.

Εκτός από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια, η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

Ειδικότερα, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής:

Φορολογία εισοδήματος:

– Μείωση του αφορολογήτου από τις 2.100 ευρώ στις 2.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο φορολογούμενοι με εισοδήματα 9.100 ευρώ δεν θα πληρώσουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα απαλλάσσονται της φορολογίας όσοι έχουν εισοδήματα έως 9.550 ευρώ. Πλέον αυτοί θα πληρώσουν φόρο 100 ευρώ.
– Προτείνονται 5 φορολογικά κλιμάκια, με τον πρώτο φορολογικό συντελεστή να διατηρείται στο 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 80.000-100.000 ευρώ.
– Με τη νέα κλίμακα ελαφρύνονται οι έχοντες εισοδήματα 25.001-55.000, σε σχέση με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα.
– Μεγάλες επιβαρύνσεις που προσεγγίζουν το 53% θα υποστούν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις αυτές αφορούν τόσο τους φόρους που θα καταβληθούν με τη νέα κλίμακα όσο και από την εισφορά αλληλεγγύης.
– Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ ή ενδεχομένως τις 100.000 ευρώ, οι οποίες μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης θα φθάσουν το 56%.

Παραδείγματα:

Α. Φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο ύψους 100 ευρώ. Με την προτεινόμενη κλίμακα ο φόρος αυξάνεται στα 200 ευρώ.
Β. Φορολογούμενος με εισοδήματα 15.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα φόρο ύψους 1.200 ευρώ. Με την προτεινόμενη κλίμακα ο φόρος αυξάνεται στα 1.300 ευρώ.
Γ. Φορολογούμενος με εισοδήματα 20.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα φόρο ύψους 2.300 ευρώ. Με την προτεινόμενη κλίμακα ο φόρος αυξάνεται στις 2.400 ευρώ.
Δ. Φορολογούμενος με εισοδήματα 25.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα φόρο ύψους 3.800 ευρώ. Με την προτεινόμενη κλίμακα ο φόρος αυξάνεται στις 3.900 ευρώ.

Κλίμακα για εισοδήματα από ενοίκια.

Πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για τα εισοδήματα που έχουν από τα ενοίκια. Με βάση το σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια έχει ως εξής:

– Αυξάνεται ο συντελεστής 11% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ στο 15%, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να εκτοξευτεί έως και 36%. Οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια ανέρχονται σε 1,6 εκατ. από 1,7 εκατ. που είναι, συνολικά, οι φορολογούμενοι που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.
– Αυξάνεται ο συντελεστής 33%, που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, στο 35%.
– Δημιουργείται νέος συντελεστής 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 100.001 ευρώ.
Οπως αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει με την εφαρμογή της νέας κλίμακας για τα εισοδήματα από ακίνητα υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, αντί 144,2 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Παραδείγματα:

1. Φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από ακίνητα 5.000 ευρώ.
– Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 550 ευρώ.
– Φόρος με την προτεινόμενη κλίμακα: 750 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος: 200 ευρώ.
2. Φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ.
– Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 1.100 ευρώ.
– Φόρος με την προτεινόμενη κλίμακα: 1.500 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος: 400 ευρώ.
3. Φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από ενοίκια 20.000 ευρώ.
– Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 3.960 ευρώ.
– Φόρος με την προτεινόμενη κλίμακα: 4.600 ευρώ.
– Πρόσθετος φόρος: 640 ευρώ.

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Αυξάνονται οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών (με ισχύ από τον Μάιο του 2015). Στόχος είναι να εισπραχθούν έσοδα μεγαλύτερα των 2,65 δισ. ευρώ.

Επίθεση στο ΔΝΤ για το αφορολόγητο

Για υπερβολικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, και συγκεκριμένα με το αφορολόγητο όριο, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αν και η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι τους προκαλεί έκπληξη, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, όπως σημειώνουν, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με τα στελέχη, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι, «αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους, ακόμα και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους! Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη –για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα…– είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηρικτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!». Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση της έκπτωσης φόρου από τις 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ. Επίσης, προτείνουν η έκπτωση αυτή να ισχύει για όλα τα εισοδήματα, ενώ σήμερα η έκπτωση των 2.100 ευρώ βαίνει μειούμενη και μηδενίζεται στις 42.000 ευρώ. Αντίθετα, η έκπτωση των 1.500 ευρώ, που προτείνει το Ταμείο, θα ισχύει για όλους τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και θα είναι σταθερή. Δηλαδή, δεν θα αποκλιμακώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα. Με αυτόν τον τρόπο το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται από τις 9.550 ευρώ περίπου στις 7.000 ευρώ.


Πηγή: Καθημερινή


Το λέγαμε για πλάκα αλλά τώρα είναι εφικτό το κινητό να φτιάχνει και καφέ



Οι μηχανές καφέ αρχίζουν να εισέρχονται στην εποχή του Internet of Things και η νέα Nespresso Prodigio είναι ένα πρώτο δείγμα καθώς συνδέεται με smartphone και σου επιτρέπει να ετοιμάσεις τον καφέ σου από απόσταση. 

Η Prodigio δίνει στον κάτοχό της τη δυνατότητα να ετοιμάζει τον καφέ του από μακριά, να ενημερώνεται όταν τελειώνουν οι κάψουλες που έχει, καθώς και να λαμβάνει ειδοποίηση όταν η μηχανή χρειάζεται καθαρισμό καθαλατώσεων ή όταν είναι γεμάτος ο κάδος καψουλών. 

Πρακτικά, η Prodigio συνδέεται μέσω Bluetooth με το smartphone με το app που είναι διαθέσιμο για Android και iOS συσκευές να αναλαμβάνει δράση στη συνέχεια.





Δημοσκόπηση: Κατρακύλα για ΣΥΡΙΖΑ αλλά και φρένο στην δυναμική Νέα Δημοκρατίας



Κώστας Βουκελάτος


Η κυβέρνηση πλησιάζει στο τέλος της αφήνοντας πίσω πάρα πολλές πληγές που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επουλωθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σώζεται με τίποτα και πώς να σωθεί άλλωστε με τέτοια κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Πόσο να αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όταν δεν έχουν πετύχει πουθενά και δεν έχουν την ικανότητα να κυβερνήσουν την χώρα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα δείχνει ότι τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλάνε και σε λίγο θα φτάσουν τις παλιές καλές εποχές τους του 4% και 5%, αλλά έχει μπει φρένο και στην δυναμική της Νέας Δημοκρατίας.

Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ότι κάτι δεν γίνεται καλά εκεί στην αντιπολίτευση ναι μεν ο κόσμος θέλει την αλλαγή και την επιστροφή στην σοβαρότητα ώστε να γλιτώσει από αυτό το χάλι, αλλά ο Κυριάκος δεν καλπάζει όπως περιμέναμε.

Αυτό που προέχει είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση σήμερα, τώρα εάν ήταν δυνατό γιατί η Ελλάδα δεν έχει τη πολυτέλεια του χρόνου και όσο αφορά το τελικό ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα το οποίο όπως φαίνεται θα είναι η Νέα Δημοκρατία θα αποφασίσει ο λαός πόσο θα δώσει και ποια θα είναι τελικά η δυναμική του.

Οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το μόρφωμα που κυβερνάει και δεν πιστεύει κανένας αυτά που λέει ο Τσίπρας, χαρακτηριστικό είναι ότι το 72% των πολιτών εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί το επόμενο εξάμηνο!

Το 38% των ερωτηθέντων προκρίνει τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή, το 21% επιθυμεί εκλογές, ενώ μόνο το 22% στηρίζουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

H πρόθεση ψήφου για την ΝΔ, είναι 21,1%, χαμηλό ποσοστό αλλά διευρύνει τη διαφορά της 3,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 17,3%!

Τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν  : Στο 6,1% ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ «πέφτει» στο 5%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 3,6%, η Ένωση Κεντρών με 2,6%, οι ΑΝΕΛ και η Λαϊκή Ενότητα με 2,2% και το Ποτάμι με 1,8%.

Ένα είναι βέβαιο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ηττηθεί σε όλα τα επίπεδα οικονομικό, προσφυγικό, ασφαλιστικό και εθνικά θέματα, παραπαίει και αντί να παραδίδει στον επόμενο ώστε να σωθεί η χώρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο λες και θα αλλάξει κάτι.




Aπίστευτο ατύχημα σημάδεψε τον πρώτο φετινό αγώνα της F1, με το μονοθέσιο του Φερνάντο Αλόνσο



Ο Ισπανός προσπάθησε να περάσει τον πιλότο από το Μεξικό, ο εμπρός δεξιός τροχός της McLaren ακούμπησε τον πίσω αριστερό της Haas με αποτέλεσμα η MP4-31 να χτυπήσει ακυβέρνητο στον τοίχο και στη συνέχεια να φέρει τούμπες στην αμμοπαγίδα μέχρι να καταλήξει στα προστατευτικά ελαστικά.

Είναι θαύμα το ότι ο Ισπανός δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής βγήκε ανέπαφος από το κουφάρι της διαλυμένης McLaren προς ανακούφιση όλων και ειδικά του Gutierrez που αμέσως έσπευσε προς το σημείο που βρισκόταν τα συντρίμμια της McLaren για να μιλήσει στον Alonso και να δει την κατάσταση της υγείας του.

Ο έμπειρος Ισπανός μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο ιατρικό κέντρο της πίστας όπου επιβεβαίωθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του.






Ερευνα: Τρεις στους δέκα άντρες κακοποιούνται σωματικά από γυναίκες στην Ελλάδα της κρίσης




Και επτά στους δέκα πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας

Τρεις στους δέκα άντρες κακοποιούνται σωματικά από τη γυναίκα στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ επτά στους δέκα πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, όπως αναφέρει η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη, στο «Πρακτορείο FM».

Η κ. Φωτεινάκη από το κλινικό της έργο την τελευταία εξαετία, διαπιστώνει περισσότερο μορφές ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, γιατί όπως λέει, σπάνια ένα ζευγάρι φέρνει στο γραφείο το θέμα της σωματικής βίας και δυστυχώς είναι κάτι που συνήθως καλύπτεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Ως προς την οικονομική βία εντοπίζει περισσότερα κρούσματα από τον άνδρα προς τη γυναίκα, όπου ο σύντροφος απαιτεί τον απόλυτο έλεγχο, των εσόδων και των εξόδων της γυναίκας, κάνοντάς την να χάνει κάθε αυτονομία.

«Αυτό που βλέπουμε για τον άνδρα που περισσότερο έχει γαλουχηθεί με τον κοινωνικό ρόλο του κουβαλητή, είναι ότι το να χάνει αυτό το ρόλο, φέρνει επιθετικότητα. Για να εξισορροπήσει δηλαδή αυτό το έλλειμμα που αποκτά ψυχολογικά, επιτίθεται στη γυναίκα και προσπαθεί να τη μειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Φωτεινάκη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ.: Τι στοιχεία έχετε για την ενδοοικογενειακή βία, στην ελληνική πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια;
Απ.: Η ενδοοικογενειακή βία με την οικονομική κρίση, έχει αυξηθεί τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα. Όσον αφορά τη βία την οποία υφίσταται η γυναίκα, η πιο πρόσφατη έρευνα που έχουμε στα χέρια μας είναι του 2013 από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, η οποία μας δείχνει ότι τα κρούσματα βίας, σωματικής, λεκτικής ή σεξουαλικής έχουν αυξηθεί κατά 47% μέσα στην οικονομική κρίση, με μία στις τρεις γυναίκες πια, να έχει πέσει θύμα σωματικής βίας. Τώρα όσον αφορά τον άνδρα -γιατί πλέον και ο άντρας λαμβάνει βία- κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουμε στοιχεία, μέσα από μία ευρωπαϊκή μελέτη, της οργάνωσης Domestic Violence in Europe, η οποία έγινε σε Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ισπανία. Βλέπουμε λοιπόν από τη μελέτη ότι οι Έλληνες άνδρες πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας σε ποσοστό 72%, ενώ έχουν υποστεί σωματική βία σε ποσοστό 31,7%. Στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Βέλγιο και την Ισπανία, εντοπίστηκαν μάλιστα τα συχνότερα κρούσματα ψυχολογικής βίας στον άνδρα, ενώ όσον αφορά τη σωματική βία η Ελλάδα έρχεται πρώτη με το 31,7% και ακολουθεί η Αγγλία με 15,1% και το Βέλγιο με 14,2%. Τα στοιχεία της μελέτης ουσιαστικά σταματούν το 2010, ωστόσο οι εκτιμήσεις των ειδικών, είναι ότι αυτά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, αλλά δεν έχουμε νεότερες καταγραφές.

Και τονίζω το μεγάλο ποσοστό της ψυχολογικής βίας, αλλά και της σωματικής βίας -γιατί πραγματικά ο άνδρας λαμβάνει και σωματική βία μέσα στο σπίτι του και μάλιστα μία μορφή βίας που σπάνια θα παραδεχτεί γιατί αισθάνεται ότι απειλείται ακόμα περισσότερο η εικόνα του, αν βγει προς τα έξω και αποκαλύψει κάτι τέτοιο.

Ερ.: Δηλαδή τρεις στους δέκα Έλληνες τρώνε ξύλο;
Απ.: Ακριβώς. Και μάλιστα μιλάμε για ελαφριάς μορφής σωματική βία, δηλαδή η γυναίκα τραβάει απότομα τον άνδρα, τον σπρώχνει, του πετάει αντικείμενα, τον χαστουκίζει. Αυτές είναι οι μορφές σωματικής βίας που παρατηρούμε όλο και πιο συχνά πια, από τη γυναίκα προς τον άνδρα.

Ερ.: Και ο λόγος είναι ότι πια ο άνδρας «δεν τα φέρνει»;
Απ.: Ο λόγος είναι ότι ο άνδρας αποδομείται όλο και περισσότερο ως προς το ρόλο του, ως προς την εικόνα του, η γυναίκα αγανακτεί πολύ συχνά, γιατί έχει μείνει μόνη σε όλο αυτό και φυσικά αυτές οι καταστάσεις αφορούν σχέσεις που ούτως ή άλλως δεν είχαν γερά θεμέλια επικοινωνίας και κατανόησης.

Ερ.: Εσείς από το κλινικό σας έργο τι παρατηρείτε από το 2010 και εντεύθεν;
Απ.: Αυτό που βλέπω εγώ είναι πιο πολύ οι μορφές ψυχολογικής ή οικονομικής βίας. Σπάνια θα δούμε ένα ζευγάρι να φέρνει το θέμα της σωματικής βίας στο γραφείο, δυστυχώς. Δεν μιλάνε, για αυτό. Είναι σκοτεινοί αριθμοί. Βλέπω ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει μία κρίση ρόλων, κρίση ταυτότητας στο ζευγάρι, αλλά και ένα θυμό, μία επιθετικότητα, μέσα στις σχέσεις και φαίνεται πως το χρόνιο πλέον άγχος, έξι χρόνια μετά, έχει εξαντλήσει το άτομο, έχει εξαντλήσει τον αυτοέλεγχο, έχει καταργήσει το διάλογο και βέβαια η επιθετικότητα είναι το μέσο επιβολής πια στα ζευγάρια.

Ερ.: Η οικονομική βία πώς σχηματοποιείται και πιο πολύ από ποιον ασκείται: από τον άνδρα προς τη γυναίκα ή από τη γυναίκα προς τον άνδρα;
Απ.: Περισσότερο παρατηρούμε κρούσματα οικονομικής βίας, οικονομικού ελέγχου από τον άντρα προς τη γυναίκα. Και να σας πω με ποιον τρόπο σχηματοποιείται: Όταν ο σύντροφος απαιτεί τον απόλυτο έλεγχο, των εσόδων και των εξόδων της γυναίκας, για παράδειγμα και της αφαιρεί το δικαίωμα να διαχειρίζεται μόνη το μισθό ή το μερίδιο που της αναλογεί από τα έσοδα του σπιτιού, κάνοντάς την να χάνει κάθε αυτονομία. Βλέπουμε λοιπόν πολλά κρούσματα οικονομικού ελέγχου από τον άνδρα προς τη γυναίκα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όπου η γυναίκα μπορεί να έχει τα ηνία του οικονομικού ελέγχου, όταν ο άνδρας μένει άνεργος, δεν παρατηρούμε τη γυναίκα να ασκεί στον άνδρα οικονομική βία σε τέτοιο βαθμό. Ίσως γιατί η γυναίκα έχει μάθει να μοιράζεται ούτως ή άλλως ή και να παραχωρεί τη διαχείριση. Αυτό που βλέπουμε όμως για τον άνδρα, που περισσότερο έχει γαλουχηθεί με τον κοινωνικό ρόλο του κουβαλητή, είναι ότι το να χάνει αυτό το ρόλο, φέρνει επιθετικότητα. Για να εξισορροπήσει δηλαδή αυτό το έλλειμμα που αποκτά ψυχολογικά, επιτίθεται στη γυναίκα και προσπαθεί να τη μειώσει.

Ερ.: Για να επανέλθω στο θέμα της σωματικής βίας: Μπορεί ένας άνδρας με τη βοήθεια ειδικού να αλλάξει και να «κοντύνει το χέρι του»;
Απ.: Εδώ πραγματικά θα είμαι κάθετη. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει συμπεριφορά ένα βίαιο άτομο είναι να αντιληφθεί το ίδιο ότι έχει πρόβλημα και ότι κάνει κακό στον εαυτό του και στο περιβάλλον του. Μόνον τότε και μόνο με την κατάλληλη βοήθεια του ειδικού ψυχιάτρου, ή ψυχολόγου, το άτομο μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Πρέπει δηλαδή να απευθυνθεί σε ειδικό. Και πρέπει εδώ να πω ότι κάποιες φορές πίσω από μία κακοποιητική συμπεριφορά, ενδέχεται να κρύβεται και ψυχοπαθολογία και δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει παίξει και εδώ καταλυτικό ρόλο, με τους ανθρώπους να μη μεριμνούν για την ψυχική τους υγεία, προς αποφυγή οικονομικού κόστους. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι η σύντροφος, ή το περιβάλλον δεν θα πρέπει να δείχνουν ανοχή. Βλέπω πολλές γυναίκες να λένε ότι ίσως φταίνε αυτές, να αισθάνονται ότι αυτές είναι κακοί σύντροφοι, για αυτό κακοποιούνται. Μεγάλο λάθος και μεγάλη παγίδα. Οι γυναίκες πρέπει να βλέπουν το πρόβλημα του συντρόφου τους και να καταλαβαίνουν ότι αυτός ο άνθρωπος νοσεί για να κακοποιεί και χρειάζεται να καταλάβει ο ίδιος το πρόβλημά του για να αναζητήσει βοήθεια. Δεν μπορούμε να σώσουμε κανέναν. Πρέπει ο καθένας να σώσει τον εαυτό του. Μπορούμε μόνο να υποστηρίξουμε.

Ερ.: Το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα που κακοποιεί τον άνδρα;
Απ.: Ακριβώς. Το βίαιο άτομο μπορεί να αλλάξει μόνο αν αντιληφθεί το πρόβλημα του και αποταθεί στον ειδικό για να δουλευτεί η αιτία, πίσω από αυτή την κακοποιητική συμπεριφορά. Να τονίσω εδώ ότι η κακοποίηση είναι συμπεριφορά, είναι επιλογή. Άρα ο θυμός είναι συναίσθημα. Μπορούμε να βρούμε πολύ πιο υγιείς τρόπους να βγάλουμε προς τα έξω το θυμό μας, από το να κακοποιούμε το σύντροφό μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, το σύντροφό μας.

* Η κ. Φρόσω Φωτεινάκη είναι ειδικευμένη στην Ψυχοδυναμική Προσέγγιση.


Πηγή : protothema.gr


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω Ημιμαραθώνιου




Διακοπές της κυκλοφορίας έχουν προγραμματιστεί απο την Τροχαία για σήμερα Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας και άλλους οδικούς άξονες, λόγω του 5ου Ημιμαραθώνιου Αθηνών, καθώς και του αγώνα δρόμου 3 χιλιομέτρων, του Αγώνα Δρόμου 1.000μ ΑμεΑ & S.O.H. και του Αγώνα Δρόμου 5 χλμ που θα διεξαχθούν σταδιακά, όλοι με αφετηρία το Σύνταγμα, κατά τις ώρες 09.00 έως 13.00.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ειδικά στο Κολωνάκι, λόγω εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Λόγω των παραπάνω αγώνων, θα διακοπεί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Αμαλίας από τις 04.00 έως τις 14.00 της Κυριακής, ενώ από τις 06.00 έως 13.00΄ θα πραγματοποιηθούν προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους και στους κάθετους αυτών:

Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου),
Σταδίου,
Ακαδημίας,
Σόλωνος,
Πλατεία Ομονοίας.
Πλατεία Συντάγματος.
Φιλελλήνων,
Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας,
Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου κατά τις ώρες 08.45΄ έως 10.30΄.
Λ. Βασ. Όλγας,
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Πετμεζά και τη Λ. Αμαλίας,
Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Συγγρού.
Ηρ. Αττικού,
Αραβαντινού,
Ησιόδου,
Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας,
Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας
Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας),
Κόκκαλη,
Μονή Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Χατζηκώστα,
Ζαχάρωφ,
Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τιμολέοντος και Αρδηττού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.
Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Όλγας
Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Β. Αλεξάνδρου
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Αλεξάνδρου και Φειδιππίδου
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της Αμαλίας κατά τις ώρες 08.15΄ έως 13.00΄.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Σοφίας,
Λ. Αλεξάνδρας,
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαγοράς και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας,
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας.
Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή, κατά τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

Λ. Αλεξάνδρας - Ιπποκράτους.
Λ. Αλεξάνδρας - Χαρ. Τρικούπη.
Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) - Κοδριγκτώνος.
Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) - Στουρνάρα.
Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
Λ. Βασ. Σοφίας - Ριζάρη (μόνο για τα οχήματα του Ε.Κ.Α.Β.).
Λ. Βασ. Σοφίας - Παπαδιαμαντοπούλου.
Λ. Βασ. Σοφίας - Κόκκαλη.
Λ. Βασ. Σοφίας - Ρηγίλλης (μόνο για οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β.).
Λ. Βασ. Σοφίας - Μαρασλή (μόνο για τα οχήματα του Ε.Κ.Α.Β.).
Λ. Βασ. Κων/νου - Ριζάρη.
Λ. Βασ. Κων/νου - Βασ. Γεωργίου.
Λ. Βασ. Κων/νου - Λ. Βασ. Σοφίας.
Απότην Τροχαία παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

Στο Κολωνάκι

Λόγω εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας στις 20.03.2016 από ώρα 06.00΄ έως πέρατος των μέτρων, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας καθώς και την απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς, περιοχής Δήμου Αθηναίων, ως εξής:

Σκουφά, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ομήρου και της Πλατείας Φιλικής.
Δημοκρίτου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.
Λυκαβηττού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.
Πλατεία Φιλικής Εταιρείας.
Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κανάρη και Δημοκρίτου.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα γίνονται σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.