Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έφτιαξε γλυκό με λαχανικά! Απίστευτο προϊόν, πάει και σε διεθνή διαγωνισμό



Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαγωνίζεται στο Παρίσι για το πιο καινοτόμο προϊόν διατροφής.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) καθώς στις 16 & 17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης «Sial», το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA, διεκδικώντας μια διάκριση για το πιο καινοτόμο προϊόν διατροφής.

Υπενθυμίζεται ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίθηκε στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA με το προϊόν «Veggie it». 


Πρόκειται για ένα γευστικό, υψηλής θρεπτικής αξίας γεμιστό μπισκότο με λυοφιλιωμένα λαχανικά και β-γλυκάνη, το οποίο υπάρχει και σε «γλυκιά» έκδοση με φρούτα.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει μακρά παρουσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη χώρα μας διοργανώθηκε φέτος για 6η χρονιά, στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life» έχοντας πλέον αναδειχτεί σε θεσμό για την πανεπιστημιακή-ερευνητική κοινότητα, αφού αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική, την καινοτόμο σκέψη και την ευρηματικότητα των νέων στον κλάδο της αγροβιοδιατροφής.

Αναφερόμενος στην ελληνική συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ο Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, εξέφρασε τις ευχές όλων για μια διάκριση και τόνισε: «Είμαστε αισιόδοξοι για την ελληνική συμμετοχή γνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει αναπτύσσοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό προϊόν» και συνέχισε:

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί τα τελευταία χρόνια οι συμμετοχές στο Διαγωνισμό ECOTROPHELIA αποδεικνύουν τη δυναμική του χώρου μας στο εξωτερικό αλλά και ένα άλλο πρόσωπο για την χώρα μας, θετικό και γεμάτο δημιουργία. Άλλωστε πεποίθησή μας είναι ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες που τις αναδεικνύουν»





(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
iefimerida.gr 


«Τρικυμία» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δραχμή: Διαψεύδει ο Βούτσης αυτό που επιβεβαιώνει ο Παπαδόπουλος!




Αναταραχή έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ο ισχυρισμός σε βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ ότι ο Γάλλος πρόεδρος εκμυστηρεύθηκε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, του αποκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε αν έχει τη δυνατότητα να τυπώσει δραχμές.

Αν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επιβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη συζητήθηκε στην κυβέρνηση,  κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έγινε τέτοια συζήτηση. 
            
«Επειδή ήμουν και υπουργός Εσωτερικών δεν  υπήρχε ούτε κυβερνητική ούτε πρωθυπουργική προαίρεση και προδιάθεση για τέτοιου είδους συζητήσεις.  Ποτέ δεν φλερτάραμε με την ιδέα της εξόδου από την ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Βούτσης σε συνομιλία του με  δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου, ενώ χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου όλα αυτά τα σχέδια». 

«Δεν τοποθετούμαι (για την αποκάλυψη Ολάντ),  δεν έχω πλήρη ενημέρωση»  δήλωσε από την πλευρά  του στον Σκάι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος,  «φωτογραφίζοντας»  τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, υποστήριξε ότι κάποιοι εξυπηρετούσαν γερμανικό σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή. «Θα γράψω βιβλίο, κάποιοι ήθελαν να γίνει το σχέδιο Σόιμπλε» τόνισε στον Alpha 989.  

«Ποτέ δεν έγινε τέτοια κουβέντα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στην εκπομή “LiveU!” της Πόπης Τσαπανίδου στο Star.   


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από πλευράς αντιπολίτευσης συνεχίζονται οι αντιδράσεις, μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν ΝΔ και Ποτάμι, ενώ το ζήτημα «χρεώνεται» στον ίδιο τον πρωθυπουργό.   
    
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  από τις ΗΠΑ, κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Ταφτς,  ότι ο κ. Τσίπρας «οδήγησε τη χώρα στην επιβολή capital controls,  φτάνοντας ένα βήμα πριν την επιστροφή στη δραχμή και την χρεωκοπία».


Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.  Κουμουτσάκος επικαλέστηκε επίσης  αναφορά στο βιβλίο του Γκάλμπρεϊθ για την εκτύπωση δραχμής, μιλώντας στην εκπομπή της Π. Τσαπανίδου στο Star: «Eξετάσαμε κατά πόσο μεγάλη φιλική χώρα θα δάνειζε τα τυπογραφία της».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε  σε ανάρτησή του στο twitter: 
    
«Τώρα καταλαβαίνουν όλοι την αξία του αιτήματος "φέρε επιτέλους τη συμφωνία"! Ο Τσίπρας ήταν με το ένα πόδι στη Ρωσία και έψαχνε... δραχμές!».

«Να μην υποτιμά την κρίση και την νοημοσύνη του λαού μας, να ξέρει δε ότι έχει πολλά βαρίδια της δραχμής ακόμη στο κόμμα του» αναφέρει απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της.



Πηγή : newsit.gr


Μοσκοβισί: Το «μπαλάκι» στα κράτη-μέλη για το ελληνικό χρέος



Σε εκείνα επαφίεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συμφωνίας, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, απαντώντας σε ανοικτή επιστολή 36 μελών του Ευρωκοινοβουλίου 

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ανοικτή επιστολή 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου χθες βράδυ, ο Μοσκοβισί υπενθύμισε πως σε αντάλλαγμα για την τήρηση των δεσμεύσεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούνταν από την Αθήνα, το Eurogroup είχε δεσμευθεί τον Μάιο να συζητήσει μέσα στο φθινόπωρο την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οι μόνοι πιστωτές βάσει των προγραμμάτων στήριξης, είναι αρμόδια για την λήψη της σχετικής απόφασης. Σε εκείνα επαφίεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συμφωνίας», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, ο ίδιος αναμένει να αρχίσει αυτή τη διαδικασία εντός του (τρέχοντος) φθινοπώρου. «Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στη δική τους περιοχή», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν «θα υποστηρίξει αυτή την καίρια διαδικασία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Οι εκκλήσεις από διάφορες πλευρές περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συναντούν την αδιαλλαξία της γερμανικής κυβέρνησης, που δεν μοιάζει διατεθειμένη να συναινέσει εν όψει των εκλογών του 2017.



Πηγή : protothema.gr


Βενιζέλος: «Η θεσμική εκτροπή παροξύνεται»






«H θεσμική εκτροπή παροξύνεται» σχολιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην τροπολογία «που κατέθεσε και νύκτωρ απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας» για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ενώ διεξάγεται η διάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφαίρεσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα που έχει εκ του Συντάγματος και περιόρισε τεχνητά τον αριθμό των αδειών, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που προσβάλλει ευθέως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο τηλεοπτικό τοπίο πριν την έκδοση της απόφασής του», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι με η «εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας με το προσχηματικό επιχείρημα ότι θα επιδιωχθεί πρώτα η συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ συνομολογεί την αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».

«Τέτοιου είδους δήθεν επιδείξεις ισχύος μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και δείχνουν τη νευρικότητα αλλά και το αδιέξοδο μιας κυβέρνησης που προκάλεσε κρίση του κράτους δικαίου. Γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την ανασφάλεια ως προς τη νομιμότητα του τηλεοπτικού τοπίου και να εκτίθεται, ακόμη περισσότερο, ως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης», καταλήγει.



Πηγή : tanea.gr


Γιατί ο Βαρουφάκης θέλει να φύγει ο Στουρνάρας από την ΤτΕ



Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επιβάλλεται, όπως υποστηρίζει, η απομάκρυνση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα περιγράφει σε άρθρο παρέμβασή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την κατάθεση του κ. Στουρνάρα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία αποκάλυψε ότι ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα κατόπιν της δήλωσης Βαρουφάκη ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών "μιας χρεοκοπημένης χώρας". 
Σαν πρώτο λόγο ο πρώην υπουργός αναφέρει πως το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζει ότι η Τράπεζα στηρίζει την γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όμως ο κ. Στουρνάρας όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής , την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν μες την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση του χρέους που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχυμένο ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρος της ΕΚΤ να μην ακούει τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης για οφθαλμοφανή παραβίαση της υποχρέωσης του διοικητή να ενεργεί εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολίτικης.
Ένας δεύτερος λόγος, πάντα σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, είναι η δήλωση στην οποία προέβη την 15η Δεκεμβρίου του 2014 που αποτελεί μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε μαζική εκροή καταθέσεων μετά από δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη ότι "η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό" και αναφορά σε κίνδυνο "ανεπανόρθωτης βλάβης". Ήταν ο προπομπός, ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλέγει και οδήγησε σταθερά στα Capital controls.
O τρίτος λόγος λέει ο κ. Βαρουφάκης αφορά την εποπτική ανεπάρκεια του κ. διοικητή ο οποίος σύμφωνα με το ΣτΕ αποτελεί διοικητική αρχή για την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση της τράπεζας Αττικής, η ασυδοσία στο δανεισμό κομμάτων και καναλιών και η απολυτή ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των κόκκινων δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εποπτικής αποτυχίας.
Ο τέταρτος λόγος σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι η επιστημονική ανεπάρκεια η οποία συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν στόχο την αυτοπροβολή του διοικητή ως "σωτήρα" της χωράς, για παράδειγμα ο ισχυρισμός του ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουνίου κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό. "Πρόκειται για δημιουργική λογιστική που δεν συνάδει με την κρίσιμη θέση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος" δηλώνει ο οικονομολόγος. Θυμίζω, λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι την ημέρα που παραιτήθηκα, το ονομαστικό ΑΕΠ της χωράς ήταν 200 εκατομμύρια υψηλότερο απ' ότι την ήμερα που παρέλαβα το υπουργείο, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά τι μεγαλύτερο και το χρέος ακριβώς το ίδιο. (καθώς δεν σύναψα ουδέν δάνειο). "Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει, δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης για τα Capital controls που αποτέλεσαν το εργαλείο ασφυξίας της ΕΚΤ με αρωγό τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος σημειωτέον με πίεζε να τα επιβάλλουμε άμεσα στην Ρίγα την 25η Απριλίου" καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις αποκαλύψεις του Φρανσουά Ολάντ περί αιτήματος της Αθήνας προς τη Μόσχα για τύπωμα δραχμών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  υπερασπίστηκε τον κ. Βαρουφάκη στο Συνέδριο τοιυ ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΣΚΑΙ


Διαβήτης, παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος




Τα πολλά περιττά κιλά, η μεγάλη περίμετρος μέσης και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του ήπατος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε ανάλυση 14 προγενέστερων μελετών με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε αύξηση της περιμέτρου της μέσης κατά 5 εκατοστά σχετίζεται με περίπου 8% αύξηση στον κίνδυνο ηπατικού καρκίνου.

Αντίστοιχα, κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά 5 kg/m2 σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου κατά 38% για τους άνδρες και κατά 25% για τις γυναίκες, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Cancer Research, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν στους ανθρώπους χωρίς ηπατίτιδα, η οποία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Σημειώνουν επίσης ότι τα ευρήματά τους δεν φάνηκε να αλλάζουν από την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου όπως το φύλο, η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η φυλή.

Όπως έδειξε η μελέτη, η σχετική αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη ηπατικού καρκίνου με τον ΔΜΣ κυμαινόταν από 21% για τους υπέρβαρους έως και 142% για τους πολύ παχύσαρκους ανθρώπους, ενώ ο διαβήτης αύξανε τον κίνδυνο κατά 2,6 φορές.

«Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως σήμερα, τα κρούσματα καρκίνου του ήπατος έχουν τριπλασιασθεί στη Δύση» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Τ. Κάμπελ, επιδημιολόγος της ACS. «Η αύξηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας και τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος οφείλεται στην παχυσαρκία».

Πρέπει πλέον να αποδεχτούμε το γεγονός ότι αυτά τα δύο νοσήματα (σ.σ. η παχυσαρκία είναι νόσημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) σχετίζονται ισχυρά με τον καρκίνο του ήπατος.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνδρας έχει 1,31 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει καρκίνο του ήπατος κάποια στιγμή στη ζωή του και κάθε γυναίκα 0,54 πιθανότητες στις 100, σύμφωνα με υπολογισμούς της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS).

Για να βρείτε τον ΔΜΣ σας, διαιρέστε το νυν βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Φυσιολογικός είναι όταν κυμαίνεται από σχεδόν 19 έως σχεδόν 25.

Η περίμετρος της μέσης θεωρείται δείκτης καλής υγείας όταν δεν υπερβαίνει τα 94 εκατοστά στους άνδρες και τα 80 στις γυναίκες.




Πηγή: tanea.gr


Λευτέρης Αυγενάκης : Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου οδηγεί την χώρα σε αντιδημοκρατικό κατήφορο




Δήλωση του Γραμματέα Π.Ε. Λευτέρη Αυγενάκη για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση.

"Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου οδηγεί την χώρα σε αντιδημοκρατικό κατήφορο! Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μία αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια.

Μπροστά στον φόβο των αντιδράσεων υποχώρησαν χθες αργά με τις δηλώσεις Παππά!

Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες.

Οφείλουμε όλοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο οδηγεί η κυβέρνηση την χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Τα παιχνίδια με τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα αποδυναμώνουν την ίδια την Δημοκρατία."






Εξαθρώθηκε σπείρα Μολδαβών ληστών απο το ΤΑ Παλαιού Φαλήρου που είχε ρημάξει την περιοχή





Γιάννης Αθανασίου

Η τελευταία ληστεία της σπείρας των Μολδαβών έγινε 5/10/2016 όπου και μπήκαν από μπαλκόνι στην Λεωφόρο Ποσειδώνος σε σπίτι ηλικιωμένης παίρνοντας της 50.000 ευρώ και πίνακες μεγάλης αξίας.

Οι δράστες είχαν φροντίσει να κόψουν την λήψη από τις κάμερες που είχε διπλανό μαγαζί κόβοντας το εξωτερικό καλώδιο λειτουργίας και νομίζοντας έτσι ότι δεν θα αποκαλυφθούν.

Η εμπειρία όμως των αστυνομικών του Τ.Α. Παλαιού Φαλήρου και του διοικητή του τμήματος έφερε αποτέλεσμα αφού γνωρίζοντας ότι η σπείρα αυτή είχε χτυπήσει σε διάφορα σημεία πριν από λίγες ημέρες ανέτρεξαν σε βιντεοληπτικό υλικό προηγούμενων ημερών από την περιοχή φωτογράφισαν κάποιους που θεωρούσαν ύποπτους και μοίρασαν τις φωτογραφίες στην ομάδα ΔΙΑΣ.

Η ομάδα ΔΙΑΣ για την αποτελεσματικότητα της οποίας κανένας δεν αμφιβάλλει, εντόπισε στην Ζησιμοπούλου στο Παλαιό Φάληρο ένα όχημα με ξένες πινακίδες και έκανε σήμα να σταματήσουν. Οι επιβαίνοντες αγνόησαν την εντολή και άρχισε καταδίωξη ώσπου οι δράστες συνελήφθησαν.

Πρόκειται για τέσσερις Μολδαβούς οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τις φωτογραφίες που τους είχε δώσει το Τ.Α. Παλαιού Φαλήρου και μέσα στο αυτοκίνητο τους μετά από έλεγχο βρήκαν διαρρηκτικά εργαλεία, μαχαίρια, φακούς, καλώδια και δύο τεμάχια εκρηκτικά με πυροκροτητές.

Οι δράστες μετά την σύλληψη τους αρνούνται να μιλήσουν και να συνεργαστούν με τις αρχές κάνοντας ότι δεν μιλάνε Ελληνικά, όπως και να έχει όμως η δράση τους έλαβε τέλος και τον λόγω έχει η δικαιοσύνη.


Ψάχνουν για υποψήφιο πρόεδρο οι “53” κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα





Οι “53” συναντήθηκαν εχθές δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κατεβάσουν υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τα μέλη της κίνησης έθεσαν θέμα να υπάρξει αντίπαλη υποψηφιότητα για λόγους διεύρυνσης και διατήρησης των δυνάμεων του αριστερού χώρου.

Η κίνηση αυτή αν και γίνεται για διαπραγματευτικούς λόγους και δεν είναι κίνηση αμφισβήτησης όπως τουλάχιστον λένε τα ίδια τα μέλη έχει σκοπό τους ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή και για τα μέλη της νέας της σύνθεσης.




Alpha Bank: Το πλαστικό χρήμα θα σώσει την οικονομία



Η θετική πορεία των εσόδων από το φόρο προστιθέμενης αξίας του Τακτικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του 2016, που συνεχίσθηκε και τον Σεπτέμβριο με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οδήγησε σε υπερκάλυψη του τεθέντα στόχου για το διάστημα αυτό.

Οπως αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο, η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδοθεί σε τρείς κυρίως παράγοντες:

(ι) στις αυξήσεις του φορολογικού συντελεστή στην κατανάλωση σε δύο στάδια με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πλέον στο 24% σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών,

(ιι) στην εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα σε νησιά μεγάλης τουριστικής κινήσεως, και

(ιιι) στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών .

Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών αυξήθηκε κατά 128% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 (στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, Νομισματική Έκθεση Ιούνιος 2016). Η αύξηση αυτή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο του 2015. Η τάση αυτή εκτιμάται ότι συνεχίζεται και το 2016 καθώς οι ιδιώτες εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο στη χρήση των νέων τεχνολογιών για την πραγματοποίηση των συναλλαγών τους χωρίς μετρητά.

Η περαιτέρω ενίσχυση της χρήσεως των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών τα επόμενα έτη είναι εφικτή και μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για τον δραστικό περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Τούτο είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς η εφαρμοζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατανάλωση και τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Επομένως είναι απαραίτητη η διεύρυνση της φορολογικής βάσεως ώστε να μην επωμίζονται τα βάρη αποκλειστικά οι συνεπείς φορολογούμενοι. Αποτελεί δε ικανή και αναγκαία συνθήκη για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, μια εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές και Παραοικονομία: Μία αντίστροφή σχέση

Έχει διαπιστωθεί ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έναντι εκείνων με μετρητά συνάδει με την αύξηση της διαφάνειας στις συναλλαγές και συμβάλλει στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές εντοπίζονται ευκολότερα. Για παράδειγμα, από την εμπειρική συσχέτιση του αριθμού των καρτών σε κυκλοφορία ανά άτομο και της παραοικονομίας ως ποσοστό στο ΑΕΠ, προκύπτει ότι υπάρχει μεταξύ τους αρνητική συσχέτιση (διαστρωματικά δεδομένα 28 χωρών). Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερος είναι ο κατά κεφαλήν αριθμός καρτών στην οικονομία τόσο μικρότερο το ποσοστό της παραοικονομίας στο ΑΕΠ.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι, για την Ελλάδα ο κατά κεφαλήν αριθμός καρτών το 2015 διαμορφώθηκε στο 1,3, ενώ το ποσοστό της παραοικονομίας στο ΑΕΠ, αν και έχει μειωθεί σταδιακά στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως από 25,4% το 2010 σε 22,4% το 2015, κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με το Ευρωπαϊκό μέσο όρο (18,3%). Γενικά, σύμφωνα με σχετική μελέτη , η αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 10% ετησίως επί τέσσερα συνεχή έτη μπορεί να μειώσει την παραοικονομία μέχρι πέντε εκατοστιαίες μονάδες.

Η χρήση των μετρητών και ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στην Ελλάδα

Από την αρχή της οικονομικής κρίσεως έως και το 2014, στην Ελλάδα, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών και ο αριθμός των τερματικών στα σημεία πωλήσεως (POS) μειώθηκε σταδιακά λόγω της υποχωρήσεως της καταναλωτικής δαπάνης ως αποτέλεσμα της μειώσεως του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς και της εισόδου στην αγορά τερματικών από παρόχους που εξυπηρετούν συναλλαγές περισσότερων τραπεζών με το ίδιο τερματικό. Αντίθετα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, τον Ιούνιο του 2015, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των καρτών και στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών (σε όρους αριθμού συναλλαγών

Η χρήση μετρητών στις πληρωμές έναντι άλλων μέσων αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στο δείκτη τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία εκτός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανά άτομο. Αντιθέτως, μέτρα της χρήσεως ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών είναι ο αριθμός των καρτών σε κυκλοφορία ανά άτομο, η μεταβολή του αριθμού των συναλλαγών μέσω τερματικών POS και ο βαθμός διεισδύσεως της διαδικτυακής τραπεζικής (internet banking).

Ειδικότερα:

α) Τραπεζογραμμάτια σε Κυκλοφορία εκτός Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων

Στην Ελλάδα το 2015 τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία ανέρχονταν σε €8.487 ανά άτομο, έναντι €3.094 του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Πράγματι, οι συναλλαγές στην Ελλάδα διαχρονικά πραγματοποιούνται κυρίως με μετρητά, καθώς το 2015 το ποσοστό των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία αποτελούσε το 52% του ΑΕΠ, έναντι μόλις 10% στην Ευρωζώνη.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ειδικά μετά το 2012, επέφερε τη σταδιακή αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας παρά την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παρατηρήθηκαν και έντονες τάσεις διακρατήσεως μετρητών από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εκτός του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας της αβεβαιότητας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2012-2015 στην Ελλάδα σημειώθηκε σωρευτική αύξηση των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία ανά άτομο εκτός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 14%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξήσεως σημειώθηκε το 2015 (10% σε ετήσια βάση) συμβαδίζοντας με την πτώση των καταθέσεων από €160,3 δισ. το 2014 σε €123,4 δισ. το 2015.

β) Αριθμός Καρτών σε Κυκλοφορία

Την περίοδο 2011-2014 ο αριθμός των καρτών αλλά και των τερματικών στα σημεία πωλήσεως (POS) μειώθηκε σωρευτικά κατά 10% και 46% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής υφέσεως.

Αντίθετα το 2015, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων, αυξήθηκε ο αριθμός των καρτών πληρωμών (χρεωστικών-πιστωτικών) κατά 8,4%, όπως επίσης και οι κάρτες ηλεκτρονικού χρήματος (πχ. Pre-paid cards) κατά 28,4% και τα τερματικά POS κατά 12,3%. To 2015, ο συνολικός αριθμός των καρτών ανήλθε σε 14 εκατ., από 13,2 εκατ. το 2014, ήτοι αύξηση κατά 6,2% (Γράφημα 5).

γ) Χρήση της Διαδικτυακής Τραπεζικής (Internet Banking)

Η διείσδυση του διαδικτύου σε κάθε χώρα είναι σημαντικός παράγοντας και προϋπόθεση για να συμμετέχει ο πληθυσμός στις υπηρεσίες διαδικτυακής τραπεζικής. Στην Ελλάδα οι χρήστες του διαδικτύου ανέρχονται στο 60% του πληθυσμού, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που πλησιάζει το 80% και ιδιαίτερα από εκείνο ορισμένων χωρών της Βόρειας Ευρώπης που ξεπερνά το 90%.

Επομένως η χρήση των υπηρεσιών internet banking ως ποσοστό του πληθυσμού, είναι περιορισμένη και διαμορφώθηκε το 2015 στο 14%, έναντι 46% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και 90% της Νορβηγίας που κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό. Επιπλέον, η αύξηση του ποσοστού διεισδύσεως του internet banking μεταξύ των ετών 2014-2015 διευρύνθηκε μόλις κατά μία εκατοστιαία μονάδα (2014: 13%, 2015:14%).

Συμπερασματικά η Alpha Bank  επισημαίνει ότι, η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της χρήσεως των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ωστόσο η χρήση των μετρητών στις συναλλαγές παραμένει το πλέον διαδεδομένο μέσο πληρωμών.




Πηγή : tovima.gr


Η πασοκόποιηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κόντρα των Ενωτικών με την κίνηση των «53+»



Σε σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ μεταξύ της Ενωτικής Κίνησης και της Κίνησης των «53+» εξελίσσεται ο συνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ, με μείζονα διακυβεύματα την αναπροσαρμογή της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος και το άνοιγμά του στην κοινωνία αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η παρουσία των Στέφανου Τζουμάκα, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Οδυσσέα Βουδούρη στις πρώτες σειρές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν έγιναν αποδεκτές με... ενθουσιασμό από το σύνολο του συνεδριακού σώματος, με το θέμα των ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν ένα από τα προδιαγεγραμμένα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης των εσωκομματικών τάσεων.

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση ή αποτυχία στο στόχο της γείωσης του κόμματος με την κοινωνία. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωριμάσει και αφουγκραζόμενος τη σημερινή πραγματικότητα θα καταφέρει να συγκεράσει όλες τις τάσεις στο εσωτερικό του, αμβλύνοντας το ακροατήριό του στην κοινωνία, είτε θα οδηγηθεί νομοτελειακά στην συρρίκνωσή του από την φθορά της διακυβέρνησης. Το κεντρικό αυτό μήνυμα για άντιστοίχιση του κομματικού και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ μέσα από έναν «γόνιμο διπολισμό» στη θέση του μέχρι πρότινος δικομματισμού επί της ουσίας είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός ήδη από το καλοκαίρι και την ψήφιση του εκλογικού νόμου για την απλή αναλογική.

Υπέρ του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε κοινωνικές όσο και σε πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα από την κεντροαριστερά τάσσεται η κατεξοχήν «προεδρική» τάση των Ενωτικών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Στέλιος Παππάς, Παναγιώτης Σκούτας, Νίκος Σκορίνης (που προορίζεται για νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής) και άλλοι.

Την ίδια ώρα ωστόσο ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής η κίνηση των «53+» με κείμενό της που αναγνώσθηκε στο Συνέδριο όσο και με την ιδιαιτέρως αιχμηρή ομιλία του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Παναγιώτη Λάμπρου τάχθηκε ανοιχτά κατά της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη διατήρηση της ιδεολογικής ταυτότητας και του χαρακτήρα του κόμματος. «Μας ζητούν να γίνουμε κανονικό κόμμα, σαν το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε δηκτικά ο κ. Λάμπρου. Από την κριτική της τάσης δεν διέφυγε η πλημμελής, όπως διέρρεαν, συζήτηση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου και την υλοποίηση της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό δε της κριτικής που ήδη έχει «ζωντανέψει» το συνεδριακό διάλογο είναι πως η τάση υπό την άτυπη αρχηγία του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιμένει στον κινηματικό χαρακτήρα που είχε το κόμμα από την εποχή του 4%, ζητώντας τη διατήρηση των κοινωνικών συμμαχιών και τασσόμενο υπέρ των ανοιγμάτων στην κοινωνία αλλά όχι σε πολιτικά πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, δεν αποδέχεται την ιδιοκτησία της συμφωνίας του Ιουλίου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτή επετεύχθη «με το πιστόλι στον κρόταφο» και τονίζοντας ότι μοναδική ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει το παράλληλο πρόγραμμα.

Κοντά στις θέσεις των «53+» που τραβούν τον Αλέξη Τσίπρα από το «αριστερό μανίκι» βρέθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά αναφορικά με την ασκούμενη οικονομική πολιτική πως «δεν τραβάει έτσι το μαγαζί», ενώ επικριτικός εμφανίστηκε και το μέλος της ΚΕ και διευθύνων σύμβουλος της Αυγής, Δημήτρης Στούμπος.

Με το Συνέδριο πλέον να μπαίνει στην τρίτη ημέρα, το ενδιαφέρον πέραν του εσωκομματικού διαλόγου επικεντρώνεται στους συσχετισμούς δυνάμεων που θα αναδειχθούν στα κομματικά όργανα. Οι ισορροπίες πάντως παρά το θερμό διάλογο στο Τάε Κβον Ντο δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας πέραν της πανηγυρικής επανεκλογής του θα βγει ενισχυμένος, με την Κίνηση των «53+» να αποτελεί τη μειοψηφία εντός του κόμματος.




Πηγή : newsbeast.gr


Βαθύτερη η ύφεση του 2015 στο 1,3% του ΑΕΠ

(ΦΩΤΟ SOOC)


Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,3%.

Στο 1,3% του ΑΕΠ έφτασε η ύφεση της οικονομίας το 2015 με βάση δεύτερη εκτίμησης των στοιχείων του προηγούμενου χρόνου που έδωσε χθες στην δημοσιότητας η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρώντας την πρόβλεψη για ύφεση 0,9% του ΑΕΠ που ήθελαν οι εκτιμήσεις στις αρχές του χρόνου.

Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2015, καθώς και των στοιχείων από τα δεδομένα βραχυχρόνιων δεικτών για την εξέλιξη του κλάδου των πλωτών μεταφορών, όπως επίσης και στην ενσωμάτωση στοιχείων εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των εισαγωγών πλοίων.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το 2014, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,9% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 10,2% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έτους του 2015 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 3,0% σε σχέση με το έτος 2014, έναντι μείωσης 8,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2016.




Τάσος Δασόπουλος
Πηγή : news247.gr


Ο Παππάς στην καθεστωτική τροπολογία είχε συμπεριλάβει και τα έξοδα φυλάκισης των καναλαρχών




Είναι απίστευτη η συμπεριφορά του Νίκου Παππά που μόνο δημοκρατική δεν είναι.

Η καθεστωτική συμπεριφορά του  τα είχε όλα μέχρι και κονδύλι στον προϋπολογισμό για τα έξοδα φυλάκισης των καναλαρχών εκείνων, που δεν θα συμμορφωθούν με την υπουργική απόφαση και θα συνεχίσουν να εκπέμπουν.

Την σχετική απόφαση συνυπογράφουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Σύμφωνα με την τροπολογία, επιβάλλονται κυρώσεις στις περιπτώσεις παροχής και διανομής περιεχομένου σε ελεύθερη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από μη αδειοδοτούμενα τηλεοπτικά κανάλια (παρόχους) και αυτό αφορά και τη διανομή, κωδικοποίηση και μετάδοση προγραμμάτων.

Σε περίπτωση παράβαση οι κυρώσεις αυστηροποιούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ, ενώ έως τώρα ο νόμος προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή ύψους από τρεις χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, με φυλάκιση ενός έτους και με χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ θα τιμωρείται η παράβαση σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και η παράνομη εμπορία ή χρήση τερματικού εξοπλισμού. 


Αποσύρθηκε όπως ήρθε η καθεστωτική τροπολογία Ν.Παππά



Μετά τις αντιδράσεις και με τον φόβο των ποινικών συνεπειών εναντίον του ο Ν. Παππάς απέσυρε την καθεστωτική τροπολογία που ήθελε να περάσει νύχτα από την Βουλή.

Μετά την τροπολογία αυτή θα έπεφτε μαύρο στα κανάλια 5 ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες και την δημοσίευση στο ΦΕΚ, η κυβέρνηση έκανε πίσω και την απέσυρε εκτάκτως αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Με την δικαιολογία ότι έκανε παρέμβαση ο Νίκος Βούτσης για να αποσυρθεί η τροπολογία και όχι μετά από ώριμη σκέψη κατάλαβε o ίδιος ότι δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει μετά στους δρόμους ο Ν. Παππάς δήλωσε :

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής. Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο Ν. Παππάς συνέχισε λέγοντας ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».