Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Αντετοκούνμπο: 30000% πιο ακριβά τα νέα του παπούτσια



280 φορές παραπάνω χρήματα από τον νέο σπόνσορα αθλητικών παπουτσιών του εκτιμάται ότι θα λάβει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ποια εταιρεία έχει προβάδισμα.

Εαν υπάρχει μία μετοχή στον κόσμο του NBA η οποία παρουσιάζει σταθερά ανοδική τον τελευταίο χρόνο, αυτή δεν είναι άλλη από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στην περαιτέρω ανοδική της πορεία του ποντάρουν αρκετοί επενδυτές οι οποίοι προσφέρουν χρυσάφι για να αποσπάσουν μία υπογραφή του Greek Freak.

Σύμφωνα με το NBA Greece μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της χορηγίας για τα αθλητικά του παπούτσια. Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου, λήγει το συμβόλαιο που είχε με΄την Nike και τόσο ο πρώτος χορηγός του όσο και η Adidas  αλλά και η Under Armour και η κινεζική Li-Ning δίνουν αγώνα για το ποιά θα καταφέρει να τον πείσει να φορέσει τα παπούτσια της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του espn.com το  συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Nike ως παίκτης της CAI Zaragoza ήρθε λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση των 18ων γενεθλίων του τον Δεκέμβριο του 2012. Σύμφωνα με αυτό θα λάμβανε 25.000 δολάρια το έτος και 5.000 υπό μορφή μπόνους, "περισσότερα λεφτά από ότι είχε δει σε όλη του την ζωή" όπως ανέφερε μία πηγή. Το εντυπωσιακό είναι ότι το bonus που έλαβε για την συμμετοχή του στο all star game φέτος ήταν 50.000 δολάρια, δηλαδή διπλάσιο από το ετήσιο συμβόλαιο του που λήγει.

Τα νέα ποσά που ακούγονται ότι πέφτουν - στην κυριολεξία - στα πόδια του Γιάννη είναι 280 φορές ή 30.000% περισσότερα (σ.σ. τα limit up της μετοχής Γιάννης Αντετοκούνμπο που προαναφέραμε). Χθες είχε επαφές με τους ανθρώπους της Nike όμως πληροφορίες θέλουν να γέρνει προς την μεριά της Adidas η οποία στην συνάντηση που είχε μία μέρα νωρίτερα πήγε με ένα φορτηγό γεμάτο παπούτσια για να (τον εντυπωσιάσει) και να διαλέξει.

Το νέο συμβόλαιο λοιπόν φέρεται να κινείται μεταξύ 6 και 7,5 εκατ. δολαρίων και αν οι πληροφορίες έχουν βάση ο Γιάννης μπορεί να ξεπεράσει τις αποδοχές του Kristaps Porzingis που έγινε πριν από λίγους μήνες ο πιο καλοπληρωμένος Ευρωπαίος στην ιστορία της Adidas.


- Φωτογραφία: AP Photo/Jeffrey Phelps. Με πληροφορίες από ΝΒΑ Greece και USAtoday


Κωστής Χριστοδούλου
Πηγή : news247.gr


Porsche πέφτει ανεξέλεγκτη πάνω σε 11 άτομα!



Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο,στο Αϊντάχο, των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης με αυτοκίνητα, κοντά στο Boise Spectrum.


Ο οδηγός της Porsche επιχείρησε να κάνει το «'burnout stunt», δηλαδή να κρατήσει το αυτοκίνητο σταθερό, ενώ παράλληλα οι ρόδες να κινούνται, με αποτέλεσμα τα λάστιχα να ζεσταθούν και να βγάλουν καπνούς. Ωστόσο, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του.


Έξι άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα, ενώ πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ιδιωτικά αυτοκίνητα. 


Οι τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ορισμένα παιδιά, φέρουν σοβαρά τραύματα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους, ενώ ο οδηγός, που συνεργάζεται με την αστυνομία, δεν τραυματίστηκε.





Σύλληψη γιατρού στο Νοσοκομείο ΚΑΤ με την κατηγορία της δωροδοκίας




Ορθοπεδικός του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «ΚΑΤ» συνελήφθη χθες, Τετάρτη, από αστυνομικούς του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα σε αυτόφωρη διαδικασία για παθητική δωροδοκία.

Ο γιατρός φέρεται να είχε ζητήσει χρήματα για χειρουργική επέμβαση.




Πηγή : health.in.gr


Παναγούλης προς Τόσκα: "Είστε ανίκανος και ανεύθυνος"


Αντιπαράθεση με βαριές εκφράσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη όταν για μια ακόμη φορά ο κ. Παναγούλης κατηγόρησε τον κ. Τόσκα για χουντικό, με τον υπουργό να απαντά πως δεν έχει ξανακούσει τέτοιο ντελίριο συκοφαντίας. Μάλιστα ο κ. Παναγούλης κατέθεσε στην Βουλή φωτογραφία που, όπως είπε, δείχνει τον πατέρα του υπουργού σε γιορτές της χούντας.

Ο υπουργός ζήτησε να δει την φωτογραφία και είπε ότι ο πατέρας του εργάζονταν στο εργοστάσιο της αεροπορίας και στη φωτογραφία φαίνεται σε μια εκδήλωση που έγινε εκεί.

"Πώς μπήκατε κύριε υπουργέ στην Ευελπίδων το '71; Τότε ούτε νερουλάς δεν γινόσουν χωρίς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων" είπε ο κ. Παναγούλης. Και κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει από το βιογραφικό του ότι είναι αντιστασιακός, λέγοντας ότι προσβάλλει τους πραγματικούς αντιστασιακούς, τον Μουστακλή, τον Μήλιο, που έδωσαν την ζωή τους "για να καμαρώνετε εσείς σήμερα σαν υπουργός".

Και συνεχίζοντας το σφυροκόπημα ο κ. Παναγούλης είπε: "Από το ’67 έως το ’74 σερνόμουν στα δικαστήρια και τις φυλακές, δεν σας συνάντησα πουθενά κύριε Τόσκα. Τι είσαστε; Τροτσκιστής και κάνατε εισοδισμό; Το βράδυ που έκανε το πραξικόπημα ο Ιωαννίδης που πήγατε κύριε υπουργέ; Μήπως στον Λυκαβηττό να φυλάξετε τις επικοινωνίες; Είστε πλαστογράφος της ιστορίας της Αντίστασης, είσαστε ανίκανος κι ανεύθυνος. Αν σας αναθέσουν να φυλάξετε μια άδεια αποθήκη θα σας κλέψουν την πόρτα".

Απαντώντας στις επικρίσεις ο Νίκος Τόσκας παρέπεμψε στον Μανώλη Γλέζο για τα περί αντίστασης. "Ο Μανώλης Γλέζος μου είπε να ρωτήσετε αυτόν" είπε λακωνικά.

Σε ότι αφορά την επίκαιρη ερώτηση Παναγούλη σχετικά με τους φακέλους μελών της οικογένειάς του που δεν του παραδίδουν οι υπηρεσίες ο κ. Τόσκας είπε ότι το ’89 διακομματικά συμφωνήθηκε επί Κεφαλογιάννη να καούν 17 εκατομμύρια φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων και όντως έτσι έγινε στην Χαλυβουργική.

Τότε αποφάσισαν να κρατήσουν 2.110 φακέλους που αφορούσαν Εμφύλιο, δίκη των Αεροπόρων, δίκη Δικτατορία, ενώ αποφασίστηκε να ανοιχτούν το 2029.

"Δεν φτάνει λοιπόν που τους δίνω πιο γρήγορα τα ακούω κι από πάνω" είπε ο υπουργός υποστηρίζοντας πως το υλικό που αφορά την οικογένεια Παναγούλη και έχει διασωθεί, έχει παραδοθεί.

Ο κ. Παναγούλης έκανε ειδική αναφορά στον αδελφό του Γιώργο ο οποίος αγνοείτε και άφησε υπαινιγμούς ότι υπάρχουν συνομιλίες του Δικτάτορα Παπαδόπουλου με τον τότε Πρωθυπουργό του Ισραήλ. "Ποιόν θέλετε να προστατέψετε κύριε υπουργέ;" ρώτησε.

Ο υπουργός απάντησε ότι απευθύνθηκε και στην ΕΥΠ και του είπαν πως δεν έχουν κάτι σχετικό στο ιστορικό τους αρχείο. "Οσο για τους φακέλους που λείπουν γιατί κύριε Παναγούλη δεν ρωτήσατε ούτε το ’84 που ήσασταν και υπουργός Εσωτερικών ούτε το ’89 ζητήσατε πρόσβαση; Δεν υπάρχει τίποτα άλλο".



Μαρία Νταλιάνη
Πηγή : newsit.gr


‘Ολο του το σόι έχει διορίσει στο Δημόσιο ο Κουρουμπλής – Από την γυναίκα του μέχρι και τα ανίψια του



Αποκαλύψεις σχετικά με διορισμούς συγγενικών προσώπων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις του Δημοσίου,  βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όντας στα έδρανα της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ…καταδίκαζε τέτοια φαινόμενα, σήμερα όμως δείχνει ότι τίποτα από όλα όσα έλεγε μπορεί να κάνει πράξη.

Τρανό παράδειγμα είναι η υπόθεση, που αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, του νυν υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος, αφού διόρισε την γυναίκα του και τέσσερα ανίψια του, αποφάσισε να διορίσει τις πρώτες μέρες του κιόλας στο υπουργείο Ναυτιλίας, με απόσπαση την αγαπημένη του ανίψια, κόρη του αδερφού του Ανδρέα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Κυριακάτικο Πρώτο Θέμα, η ανιψιά του υπουργού αποσπάστηκε στο γραφείο του σε προσωρινή αμειβόμενη θέση η οποία μάλιστα συστάθηκε κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων ενώ μάλιστα την υπογραφή για την μετακίνηση της ανιψιάς του κ. Κουρουμπλή την είχε βάλει ο ίδιος ο υπουργός.

Η Ελένη Κουρουμπλή είναι κόρη του Ανδρέα Κουρουμπλή και αγαπημένη ανιψιά του υπουργού και θεωρείται άνθρωπος εμπιστοσύνης. Αν και διοικητικά ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια είναι αποσπασμένη στο βουλευτικό γραφείο του θείου της.

Εξάλλου ο κ. Κουρουμπλής δεν εμφανίστηκε πρώτη φορά στο στην πολιτική σκηνή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά όπως είναι γνωστό ήταν για χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε και γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.


Στις 5 Νοεμβρίου του 2016, δηλαδή την επόμενη του ανασχηματισμού, η Ελένη Κουρουμπλή, αποσπάστηκε στο γραφείο του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε προσωρινή αμειβόμενη θέση η οποία μάλιστα συστάθηκε κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων ενώ μάλιστα την υπογραφή για την μετακίνηση της ανιψιάς του κ. Κουρουμπλή την είχε βάλει ο ίδιος ο υπουργός.

Πετρόλα-Λουμινίτσα Κωτσοπούλου: Στις 6 Μαρτίου 2015 η ανιψιά του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή από το σόι της συζύγου του Ελένης Κωτσοπούλου προσλαμβάνεται σε θέση ειδικού συνεργάτη στο γραφείο του γενικού γραμματέα Υγείας Σπυρίδωνα Κοκκινάκη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 6 μηνών. Στις 19 Νοεμβρίου δημοσιεύεται ΦΕΚ σύμφωνα με τι οποίο αυξάνονται κατά πέντε μήνες οι θέσεις των ειδικών συμβούλων και κατά πέντε οι μετακλητοί διοικητικοί υπάλληλοι στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, προκαλώντας επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 265.000 ευρώ ετησίως. Νέος υπουργός Εσωτερικών έχει αναλάβει ο κ. Κουρουμπλής. Την ίδια ημέρα η ανιψιά διορίζεται στο πολιτικό του γραφείο σε θέση μετακλητής διοικητικής υπαλλήλου ( αν και αρχικά εσφαλμένα, αναγράφεται ως ειδική συνεργάτιδα), όμως το ΦΕΚ δημοσιεύεται στις 30 Δεκεμβρίου., σαν να επρόκειτο για πρωτοχρονιάτικο δώρο. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι στις 10 Μαρτίου του 2016 η ανιψιά από μετακλητή υπάλληλος μετατρέπεται σε ειδική σύμβουλος του υπουργού θείου της με άλλο μισθολογικό κλιμάκιο. Ο μισθός της από το 1.092 ευρώ εκτοξεύεται στα 1.800 ευρώ. Με ΦΕΚ που δημοσιεύεται στις 4 Νοεμβρίου 2016 την ημέρα δηλαδή του ανασχηματισμού της κυβέρνησης , λύνεται η σύμβαση εργασίας της ανιψιάς, όπως και όλων των μετακλητών των υπουργών, που είτε πήγαν σπίτι τους είτε άλλαξαν υπουργείο.


Ο κ.Κουρουμπλής μετακινήθηκε στο υπουργείο ναυτιλίας. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο ν η ανιψιά ακολούθησε τον θείο της στο νέο του πόστο, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ΦΕΚ με τις νέες τοποθετήσεις των μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων.

Παναγιώτα Φασούλα: Σε ηλικία 20 ετών η απόφοιτος λυκείου Παναγιώτα Φασούλα διορίστηκε στις 20 Ιουλίου 2015, μετακλητή στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στις 28 Αυγούστου του ίδιου έτους, λύθηκε η σύμβαση της όπως συνέβη με τους μετακλητούς λόγω των επερχόμενων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Με την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και την τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή στην ηγεσία του υπουργείο εσωτερικών, η 20χρόνη ακολούθησε τον θείο της στο νέο του πόστο. Στις 23 Σεπτεμβρίου διορίστηκε μετακλητή στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών.


Στις 22 Ιανουαρίου 20216 έληξε η υπηρεσία της, καθώς παραιτήθηκε, όταν τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ρουσφέτι. Ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που εθεάθη στο γραφείο του θείου της.

Λευτέρης Κουρουμπλής: Ιούνιος του 2015. Την περίοδο που η Ελλάδα στέναζε από τα capital control, ο κ.Κουρουμπλής, υπουργός υγείας τότε είχε άγχος να βρει δουλειά σε ένα ακόμα ανίψι του. Και φυσικά τα κατάφερε. Ο ανιψιός του Λευτέρης, διορίστηκε επικουρικός γιατρός για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών στο ΓΝΑ «Ελπίς» σε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Ο υπουργός είχε προκήρυξη θέση επίκουρου οδοντιάτρου στο νοσοκομείο που δεν ήταν σε καμία περίπτωση αναγκαία, ενώ αντίθετα για κλινικές με μεγάλες ελλείψεις γιατρών όπως η χειρουργική, όπου υπηρετούσαν δύο μόνιμοι, ένας επίκουρος και ένας με απόσπαση, δεν προκηρύχθηκε θέση. Ο Υπουργός αποφάσισε να προκηρύξει την θέση φωτογραφικά με την διαδικασία των ειδικών διατάξεων και με τον τρόπο αυτό κατέλαβε τη θέση ο ανιψιός του.

Δημήτρης Κουρουμπλής: Τέλος ακόμη ένα ανίψι του κ .Κουρουμπλή εργάζεται σε πολικό γραφείο, όχι όμως ε αυτό του θείου του. Υπάλληλος στα ΕΛΤΑ ο Δημήτρης είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου, στο Αγρίνιο.

Η σύζυγος Ελένη

Στο πλευρό του κ. Κουρουμπλή όχι μόνο στην ζωή αλλά και στην πολιτική βρίσκεται συνεχώς και η σύζυγος του Ελένη Κωτσοπούλου, αν και η κανονική της θέση είναι μόνιμη υπάλληλος στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Στις 15 Ιουνίου 2015 αποσπάστηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σπυρίδωνα Κοκκινάκη σε θέση διοικητικής υπαλλήλου ( ο κ .Κουρουμπλής ήταν υπουργός υγείας) ενώ όταν ο σύζυγος της πήγε στο υπουργείο εσωτερικών αποσπάστηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείριση Αποβλήτων του υπουργείο Εσωτερικών. Στα αξιοσημείωτα είναι και ο νέος διορισμός του Χρήστου Φωτιάδη στο γραφείο του σημερινού υπουργού Ναυτιλίας. Ο κ. Φωτιάδης ο οποίος εμφανιζόταν σε δημοσιεύματα ως σύντροφος της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου, ήταν διορισμένος στο υπουργείο Ναυτιλίας και επί του προκατόχου του κ. Κουρουμπλή, Θοδωρή Δρίστα.




Πηγή : eleftherostypos.gr


Γελάει ο κόσμος με τα όσα είπε η Όλγα Γεροβασίλη για δημόσιο και δημοσκοπήσεις



Η Όλγα Γεροβασίλη είναι γνωστό ότι είναι αντρόπιαστη και ανήθικα προπαγανδίστρια χωρίς οίκτο.

Εμφανίστηκε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra Channel και είπε στον Ελληνικό λαό που γελάει ακόμα ότι «αυτή η κυβέρνηση θα αλλάξει το ελληνικό Δημόσιο».

Κατηγόρησε προιστάμενους και διευθυντές στο δημόσιο που την ενοχλούν να κάνει τα λάθη που κάνει.

Όπως είπε και έτσι έλεγε το χαρτί των σημειώσεων της προπαγάνδας που είχε μαζί της , έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, έχει σχεδόν τελειώσει το νομοθετικό κομμάτι και πλέον υλοποιείται με διάφορα βήματα η εθνική τριετής στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση, «κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ελληνική πραγματικότητα», διαβεβαίωσε επίσης ότι η αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση  γίνεται με τρόπο αντικειμενικό, διαφανή και αξιοκρατικό.

Δεν παράλειψε κατακρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να πει  πώς η δικιά τους αξιολόγηση, βρίσκεται στον αντίποδα της αντίστοιχης διαδικασίας της προηγούμενης κυβέρνησης, με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως τόνισε «δεν είχε στόχο να αξιολογήσει, είχε στόχο να απολύσει».

Η υπουργός απέδωσε σε «πολιτικά παιχνίδια» την αρνητική στάση έναντι της αξιολόγησης μερίδας συνδικαλιστών και προϊσταμένων, με σκοπό «να χειραγωγήσουν τη διαδικασία».

Αναφερόμενη στις κατηγορίες της ΑΔΕΔΥ ότι είναι απεργοσπαστική η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες Τετάρτη και συνδέει την αξιολόγηση με τις κρίσεις προϊσταμένων, τόνισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο διότι δεν υπάρχει απεργία στο Δημόσιο αλλά αποχή από το καθήκον.

Δεν παρέλειψε να τα βάλει και με τις δημοσκοπήσει που δεν αρέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μάλιστα χρησιμοποιώντας την ψεύτικη δημοσκόπηση που κυκλοφόρησαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν πρόβλημα μεθοδολογίας και αναξιοπιστίας, καθώς τα τελευταία χρόνια οι μετρήσεις απέχουν από τα τελικά αποτελέσματα και παρατήρησε ότι η ΝΔ ενώ μέχρι τώρα εκθείαζε τις δημοσκοπήσεις, «τώρα ενοχλείται που εμφανίζουν ανατροπή του πολιτικού κλίματος και κλείσιμο της ψαλίδας».

Πραγματικά ανήθικα αδίστακτη η κ. Όλγα Γεροβασίλη μοιράζει σανό και όποιος φάει.


Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τον συνεργάτη Βαρουφάκη -Τσακαλώτου κ. Γκλεν Κιμ



Με δεδομένο ότι ο κ. Γκλεν Κιμ, συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη στην κατάρτιση του «plan X», παραμένει ακόμη σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή τους στη Βουλή, ζητούν διευκρινίσεις για την ιδιότητα, τη σχέση εργασίας και τις αμοιβές του.

Επισημαίνουν ότι – όπως περιγράφει ο κ. Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του – το «Σχέδιο Χ», στην κατάρτιση του οποίου συμμετείχε ο κ. Κιμ, περιελάμβανε «την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων, την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε νέα δραχμή, καθώς και έκτακτα μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας». 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ακόμη ότι, «τον Ιούλιο 2017, με ομιλία του στην Ιταλία, ο κ. Γ. Κιμ, έκανε λόγο για δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών με διάθεση κουπονιών σε δημοσίους υπαλλήλους, αντί μισθού» και ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών:

«1. Ποια είναι επισήμως η ιδιότητα του κ. Γ. Κιμ από το 2015 έως και σήμερα;

2. Τι σχέση εργασίας είχε ο κ. Γ. Κιμ και τι αμοιβές προέβλεπε η σύμβαση εργασίας του; 
3. Ποιο είναι το συνολικό ύψος αμοιβών που έλαβε ο κ. Γ. Κιμ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων παροχών, όπως οδοιπορικά και λοιπές αποζημιώσεις; 

4. Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι έχει διατελέσει, ταυτόχρονα, και σύμβουλος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, σε funds του εξωτερικού, που τοποθετούνται σε ελληνικά ομόλογα. Στη σύμβασή του υπήρχε σαφής ρήτρα αποκλειστικότητας και εμπιστευτικότητας, αποκλείοντας πιθανή εσωτερική πληροφόρηση;  

5. Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά (π.χ. σύμβαση) από τα οποία να προκύπτουν η ιδιότητα και σχέση εργασίας, οι συνολικές αμοιβές που προβλέπει η σύμβαση και έχει εισπράξει, καθώς και αν σε αυτήν περιλαμβάνονται ρήτρες αποκλειστικότητας και εμπιστευτικότητας».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές κύριοι Σταϊκούρας Χρήστος, Βεσυρόπουλος Απόστολος, Δήμας Χρήστος, Φορτσάκης Θεόδωρος, Μπούρας Αθανάσιος.


Όμηρος του Κουρουμπλή ο Τσίπρας: «Αν με φας, ανεξαρτητοποιούμαι…»


Σε ιδιότυπη ομηρία έχει θέσει με τη στάση του την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε από την πρώτη κι όλας στιγμή να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον συνεργάτη του, ο κ. Κουρουμπλής όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση να υπακούσει στις εντολές του πρωθυπουργού, αλλά απεναντίας, και σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του parapolitika.gr, φέρεται να έχει απαντήσει στο καθολικό αίτημα για παραίτηση με την εξής φράση: «Εγώ δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Αν όμως αποτολμήσει ο Τσίπρας να με «φάει», τότε θα ανεξαρτητοποιηθώ…».

Το τελεσίγραφο του Κουρουμπλή έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το Μέγαρο Μαξίμου, αφού σε καμία των περιπτώσεων στην παρούσα συγκυρία δεν έχει την πολυτέλεια να καταγράψει απώλειες σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι η παραμονή του υπουργού Ναυτιλίας στην κυβέρνηση κάνει τεράστια ζημιά προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, από τη στιγμή που ο κ. Κουρουμπλής αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το χαρτί της ανεξαρτητοποίησης, γίνεται αντιληπτό ποιος έχει το πάνω χέρι στο ενδοκυβερνητικό power game.

Η ιστορία αναμένεται να έχει αρκετά ακόμη επεισόδια, αφού εκτός από το καθολικό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την παραίτηση Κουρουμπλή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογο αίτημα διατυπώνεται και από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτική, άλλωστε, του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η στάση που έχουν επιλέξει να κρατήσουν μέσα ενημέρωσης που εκφράζουν με απόλυτη πιστότητα τη «γραμμή» του Μαξίμου.


Πηγή : lykavitos.gr


Το ναυάγιο φέρνει στο φως λαθραία διακίνηση καυσίμων


Η λαθρεμπορία ναυτιλιακών καυσίμων ήρθε χθες στο προσκήνιο με αφορμή το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς προκύπτουν πλέον ενδείξεις ότι ένα ολόκληρο κύκλωμα εταιρειών αγνώστων λοιπών στοιχείων (συχνά «κελύφη» πλοίων), που συχνά συνεργάζονται και μεταξύ τους, δρούσε και δρα ανεξέλεγκτα επί σειρά ετών, με τις προσπάθειες καταπολέμησης από την πλευρά των Αρχών να είναι σπασμωδικές και ημιτελείς. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι στο πλοίο Lassea, το οποίο μέχρι χθες χρησιμοποιείτο για την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μειγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά; Σύμφωνα δηλαδή με τις πρώτες ενδείξεις, το συγκεκριμένο πλοίο απάντλησε τα καύσιμα χωρίς να δηλώσει το σύνολο της ποσότητας.

Το εικαζόμενο προϊόν λαθρεμπορίας βρέθηκε έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, σε συνεργασία με κλιμάκιο του Δ΄ ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη διαπίστωση για την ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας πετρελαίου (περίπου 55 κυβικά μέτρα) σε σημείο του πλοίου που δεν έπρεπε να βρίσκεται, έκαναν στελέχη των ΕΛΠΕ, όπου είχε πλεύσει το Lassea, προκειμένου να ξεφορτώσει τα 1.550 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών που είχαν αντληθεί από το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ετσι, ειδοποίησε τις Αρχές και το πλοίο έχει πλέον κατασχεθεί, ενώ τα δύο μέλη του πληρώματος (Πλοίαρχος και Α΄ μηχανικός), αμφότεροι ημεδαποί, έχουν συλληφθεί. Ετερη πηγή ανέφερε, πάντως, ότι την υπόδειξη για το πλεονάζον πετρέλαιο έκανε ο ίδιος ο καπετάνιος.

Συνεργασίες

Το ηλικίας 45 ετών Lassea είχε ναυτολογηθεί από τον ίδιο τον κ. Θ. Κουντούρη, πλοιοκτήτη και του «Αγία Ζώνη ΙΙ» (μέσω της διαχειρίστριας εταιρείας Fos Petroleum), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την απάντληση των καυσίμων του ναυαγηθέντος πλοίου του. Ανήκει, δε, στην εταιρεία Mare Hellas Shipping από τον Οκτώβριο του 2012. Στο παρελθόν και συγκεκριμένα από το 2009 και μετά τελούσε υπό τη διαχείριση (με το όνομα Αφρός IV) της εταιρείας Lidmar Shipping & Trading Co. με έδρα τον Πειραιά, η οποία χρησιμοποίησε δύο διαφορετικές εταιρείες-κελύφη (Petroil Bunkering Ltd, Λιβερίας και Apelati Maritime Co.) ως ιδιοκτήτριές του, προτού το μεταβιβάσει στη Mare Hellas.

Στο σημείο αυτό διαπιστώνει κανείς ότι τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες Mare Hellas και Αγία Ζώνη, όπως επίσης και σειρά άλλων εταιρειών, όπως η Seka 02 Maritime Co., έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν, καθώς συνήθιζαν να πουλούν πλοία η μία στην άλλη, συχνά μετονομάζοντάς τα, αλλάζοντάς τους εταιρείες ιδιοκτησίας, με κοινό παρονομαστή την επισκευή τους στα ναυπηγεία του ομίλου Σπανόπουλου, ο οποίος σήμερα έχει επιφορτιστεί με το έργο της απορρύπανσης του παράκτιου μετώπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλοίο Temeteron, στο οποίο τον Μάιο του 2015 είχαν βρεθεί 186 κυβικά μέτρα ντίζελ (στο λιμάνι των Χανίων), χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Το πλοίο ανήκε στην εταιρεία Thalassa Shiptrade με έδρα τη Νιγηρία, έχοντας πωληθεί σε αυτήν το 2014 από τη Mare Hellas Shipping. Στους προηγούμενους ιδιοκτήτες του περιλαμβάνονται κατά σειρά η Seka 02 Maritime με έδρα τον Πειραιά και η Agia Zoni Shipping με έδρα το Πέραμα, του κ. Κουντούρη.

Εν τω μεταξύ, η απάντληση των υπόλοιπων καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» παρέμεινε και χθες μετέωρη, καθώς το κατασχεθέν πλέον Lassea δεν έφερε από την Τρίτη πιστοποιητικά ασφαλείας και έπρεπε να αντικατασταθεί. Στη θέση θα βρεθεί σήμερα, εκτός απροόπτου, το επίσης ναυτολογημένο από τον κ. Κουντούρη πλοίο Neda, το οποίο είναι ηλικίας 51 ετών (έτος ναυπήγησης το 1966). Κατά πληροφορίες ανήκει και αυτό στον ίδιο πλοιοκτήτη που έχει και το Lassea, παρότι χρησιμοποιείται και στην περίπτωση αυτή διαφορετικό όνομα (Pyrsos Shipping). Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η «Αγία Ζώνη ΙΙ» εμμένει στη θέση της ότι δεν φέρει το σύνολο της ευθύνης για τη ρύπανση.


Νίκος Ρουσάνογλου
Καθημερινή


Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών με διαβήτη



Οι γυναίκες με διαβήτη που πίνουν τακτικά καφέ ή τσάι, που περιέχουν καφεΐνη, ενδεχομένως να ζουν περισσότερα χρόνια από εκείνες που αποφεύγουν τα εν λόγω ροφήματα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισσαβόνα. 

Ανάλογος συσχετισμός δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες με διαβήτη. 

Η μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι όση περισσότερη καφεΐνη καταναλώνουν οι πάσχουσες από διαβήτη τόσο μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου. Η προστατευτική επίδραση μάλιστα εξάρταται και από την πηγή της καφεΐνης, με τον καφέ να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και ειδικά από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ οι γυναίκες που λαμβάνουν περισσότερη καφεΐνη από το τσάι είναι λιγότερο πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο. 

Πάνω από το 80% των ενηλίκων, παγκοσμίως, καταναλώνουν καφεΐνη κυρίως μέσω του καφέ και του τσαγιού. Η μέση ημερήσια κατανάλωση καφέ εκτιμάται στα 100 - 300 mg, ανάλογα με την ηλικία και την χώρα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες στον γενικό πληθυσμό, αλλά ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τον ρόλο της καφεΐνης στη θνησιμότητα των ατόμων με διαβήτη. 

Έτσι ειδικοί από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα της Πορτογαλίας μελέτησαν τη σχέση διαφόρων ποσοτήτων καφεΐνης και θνησιμότητας σε πάνω από 3.000 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη, από το 1999 μέχρι το 2010, στο πλαίσιο της μελέτης National Health Nutrition Examination Survey (NHANES), που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ από το 1971. 

Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση καφεΐνης από καφέ, τσάι και αναψυκτικά όταν εντάχθηκαν στο δείγμα. 

Κατά τη διάρκεια των 11 ετών που ακολούθησαν 618 άτομα απεβίωσαν. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με διαβήτη που έπιναν έως 100 mg καφεΐνης την ημέρα (δηλαδή μια κούπα καφέ) είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εκείνες που δεν έπιναν, όσες κατανάλωναν 100-200 mg ημερησίως είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο και εκείνες που ξεπερνούσαν τα 200 mg μείωναν την πιθανότητα θανάτου κατά 66%. 

Ο συσχετισμός ίσχυε ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία, η φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπέρταση και η διαβητική νεφροπάθεια. 

Μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο καταγράφηκε στις γυναίκες με διαβήτη που λάμβαναν καφεΐνη μέσω του τσαγιού. Όταν αυτές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες (καθόλου, χαμηλή, ενδιάμεση και υψηλή κατανάλωση), η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης από το τσάι μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου κατά 80%. 

«Η μελέτη αναδεικνύει μια δοσοεξαρτώμενη προστατευτική επίδραση από την κατανάλωση καφεΐνης στιες γυναίκες με διαβήτη. Μάλιστα, σημασία έχει η πηγή της καφεΐνης. Ωστόσο, επειδή η έρευνα βασίστηκε σε παρατήρηση δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου αλλά ότι έχει μια προστατευτική δράση», υπογράμμισαν οι επιστήμονες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους. 



Μαίρη Μπιμπή
ΤΟ ΒΗΜΑ


Νανοσωματίδια των τατουάζ φθάνουν ως τους λεμφαδένες



Τα στοιχεία που περιέχονται στα μελάνια των τατουάζ ταξιδεύουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφή νανοσωματιδίων και φθάνουν ως τους λεμφαδένες με απροσδιόριστες αυτή τη στιγμή συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και συναδέλφων τους από τη Γερμανία που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναλυτική καταγραφή της μεταφοράς διαφόρων οργανικών και ανόργανων χρωστικών καθώς και τοξικών στοιχείων σε ιστούς που έχουν… χτυπηθεί με τατουάζ. 

«Κλειδί» το διοξείδιο του τιτανίου

«Οταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ είναι συνήθως πολύ προσεκτικός στο να διαλέξει το μέρος όπου θα χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες βελόνες. Κανένας δεν ελέγχει τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, ωστόσο η μελέτη μας δείχνει ότι μάλλον θα έπρεπε» εξηγεί ο Χιράμ Καστίγιο, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και επιστήμονας στο ESRF. Τα περισσότερα μελάνια περιέχουν οργανικές χρωστικές, συντηρητικά αλλά και χημικά στοιχεία όπως το νικέλιο, το χρώμιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο. Ενα από τα πιο κοινά συστατικά των μελανιών είναι το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2), μια λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται για να δημιουργεί συγκεκριμένες αποχρώσεις όταν αναμειγνύεται με άλλες χρωστικές. Εχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε τατουάζ στα οποία χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο συστατικό εμφανίζεται καθυστέρηση της επούλωσης του δέρματος καθώς και κνησμός και ερεθισμοί. 

Οι ερευνητές με χρήση δύο ακτίνων του επιταχυντή του ESRF κατάφεραν να «ακολουθήσουν» το TiO2 στο ταξίδι του στο δέρμα και στο λεμφικό περιβάλλον και είδαν ότι λαμβάνει τη μορφή νανοσωματιδίων που ταξιδεύουν ως τους λεμφαδένες. «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι χρωστικές των τατουάζ ταξιδεύουν ως τους λεμφαδένες και αυτό από οπτικές ενδείξεις: οι λεμφαδένες χρωματίζονται με το χρώμα του εκάστοτε τατουάζ. Είναι η απόκριση του σώματος ώστε να ‘καθαρίσει’ την περιοχή από τα στοιχεία που εισήλθαν στον οργανισμό λόγω του τατουάζ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι αυτά τα στοιχεία λαμβάνουν νανο-μορφή, γεγονός που μαρτυρεί ότι πιθανότατα δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά όπως τα σωματίδια σε μικροκλίμακα. Και αυτό είναι το πρόβλημα: δεν ξέρουμε πώς αντιδρούν αυτά τα νανοσωματίδια στους ανθρώπινους ιστούς» εξηγεί ο Μπέρναρντ Εσσε, ένας από τους κύριους συγγραφείς της νέας μελέτης. 

Χρόνια διόγκωση των λεμφαδένων;

Συγκεκριμένα μέσω των αναλύσεών τους οι ερευνητές εντόπισαν σωματίδια με μέγεθος μερικών μικρομέτρων στο ανθρώπινο δέρμα καθώς και νανοσωματίδια στους λεμφαδένες. Εκφράζουν φόβους ότι αυτά τα «άγνωστα» ως προς τη συμπεριφορά τους νανοσωματίδια μπορεί να οδηγούν σε χρόνια διόγκωση των λεμφαδένων.

Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνου, του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Εθνικού Μετρολογικού Ινσιτούτου της Γερμανίας είναι να μελετήσει μεγάλο δείγμα ατόμων που έχουν εμφανίσει παρενέργειες σε τατουάζ ώστε να ανακαλύψει τις πιθανές συνδέσεις με τις χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν. 



Τσώλη Θεοδώρα
Πηγή : tovima.gr


Δια βίου αφαίρεση διπλώματος οδήγησης. Για ποιες περιπτώσεις εξετάζεται




Υπό διαβούλευση σχετική ρύθμιση και αφορά όσους έχουν προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο υπό την επήρεια αλκοόλ και υποτροπιάσουν.

Ομάδα μητέρων θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, η οποία έχει συσταθεί από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (!), επισκέφθηκε την Τετάρτη τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να του εκφράσουν τις θέσεις τους για το πράγματι μείζον ζήτημα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο.

Μολονότι το θέμα είναι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα σοβαρό, απασχολώντας ευρύτερα την ελληνική κοινωνία, ο υπουργός παρουσίασε στις μητέρες τις υπό διαβούλευση νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σχετικά με την αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων για τις περιπτώσεις πρόκλησης θανατηφόρου ατυχήματος από οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που ο παραβάτης μελλοντικά παραβιάσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υπό την επήρεια αλκοόλ κι ανεξάρτητα της παράβασης (δηλαδή αν παραβιάσει STOP, κόκκινο φανάρι κ.α.), τότε θα αφαιρείται το δίπλωμα δια βίου.

Ο Σταύρος Κοντονής επισήμανε παράλληλα, ότι ήδη προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την επίταση των ποινών στις περιπτώσεις εγκατάλειψης θυμάτων από ασυνείδητους οδηγούς, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επανεξέταση των διοικητικών προστίμων που προβλέπονται στον ΚΟΚ.

Από την πλευρά τους οι μητέρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και τόνισαν την ανάγκη επαγρύπνησης της πολιτείας  στα ζητήματα αυτά.
Καταλήγοντας, αξίζει να τονίσουμε ότι το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής και τη Οδικής Ασφάλειας ακόμη δεν έχει θεσπιστεί στα σχολεία, ενώ και η νέα, αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί βρίσκεται στα πρώτα της στάδια. Για να έχουμε απτά αποτελέσματα, χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική, με συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, κάθε ηλικίας.



Του Δημήτρη Μπαλή
Πηγή : news247.gr



ΟΟΣΑ: Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 1,1% το 2017


Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι ο υποβαθμισμένος στόχος για ανάπτυξη 1,8% το 2017 θα επιτευχθεί, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» το ελληνικό ΑΕΠ να ενισχύεται 1,1% το 2017 αλλά και 2,5% το 2018.

Στη μηνιαία έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για τον Ιούνιο του 2017 ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2016 μετά την παρατεταμένη ύφεση. Για το τρέχον έτος, ο διεθνής Οργανισμός προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% και θα ανεβάσει «ταχύτητα» το 2018 με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται στο 2,5%.

Όπως τονίζει ο ΟΟΣΑ, η αγορά εργασίας βελτιώνεται, στηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ η αυξημένη ζήτηση από χώρες του εξωτερικού δίνει ώθηση στις εξαγωγές. Οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει και αναμένεται να διατηρήσουν το βηματισμό τους. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε μέτρια επίπεδα.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ τονίζει πως το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και το στόχο του 0,5%. Τώρα στόχος είναι, όπως τονίζει, η περαιτέρω πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο έλεγχος των δαπανών για συντάξεις προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών και να απελευθερωθούν κεφάλαια για την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων στήριξης. Το δημόσιο χρέος, όμως, παραμένει υψηλό, λέει ο ΟΟΣΑ κι επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη έως και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.

Τέλος, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη τάσσεται υπέρ της προώθησης δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως αναφέρει, θα τονώσουν την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές. 

Παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2017, ενώ για το επόμενο έτος αναμένει περαιτέρω επιτάχυνση στο 3,7%, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και του εμπορίου όσο και από την επιπρόσθετη αύξηση των δαπανών στον κλάδο της τεχνολογίας.

Στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2017 και στο 2,4% το 2018, χάρη στις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες και τις εταιρικές επενδύσεις. Όπως υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας παραμένει ισχυρός.

Ευρωζώνη

Στη ζώνη του ευρώ, οι προβλέψεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, τοποθετούν την ανάπτυξη στο 2,1% το τρέχον έτος και στο 1,9% το 2018. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2% και 2,1% το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Η Γαλλία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,7% και 1,6% το 2017 και 2018 αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία θα δει την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά 1,4% εφέτος και κατά 1,2% το επόμενο έτος.

Στη Βρετανία, η επιβράδυνση της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, καθώς, όπως τονίζει ο ΟΟΣΑ, παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την αποχώρησή της από την ΕΕ. Η ανεργία μπορεί να υποχώρησε κάτω του 4,5%, όμως, η παραγωγικότητα παραμένει ισχνή, ενώ η αποδυνάμωση της στερλίνας βελτίωσε εν μέρει τις εξαγωγές, ανέβασε όμως και τον πληθωρισμό. Σε αυτό το περιβάλλον, η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το τρέχον έτος και 1% το 2018.

Στην Ιαπωνία, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,6% το 2017 και 1,2% το 2018. Στην Κίνα, η οικονομία θα αναπτυχθεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με ρυθμό 6,8% το 2017 και 6,6% το 2018.

Στη Ρωσία η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2% για το τρέχον κι επόμενο έτος και τέλος στον Καναδά υπολογίζεται στο 3,2% εφέτος και 2,3% το 2018.



Πηγή : liberal.gr


Ντόρα : H Aριστερά μέσα σε δύο χρόνια έκανε τους φτωχούς φτωχότερους



Συνέντευξη στην Ελευθερία του Τύπου της Κυριακής 

Το αφήγημα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, είναι πως η χώρα έχει πάρει τη στροφή και πλέον βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ανάπτυξη με στρατηγικές τύπου Καρανίκα, μπορεί να έρθει;

Μα είναι βέβαιο ότι σε τέτοιο κλίμα δεν μπορούν να έρθουν σοβαρές επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει τον πολιτικό του λόγο και να ταχθεί υπέρ της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων,  τις  οποίες λίγα χρόνια πριν καλούσε να μην τολμήσουν να έρθουν στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα  είναι ότι ο κ. Τσίπρας είχε τόση αξιοπιστία όση είχε όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα. Η ανάπτυξη για την οποία διψά η χώρα απαιτεί σχέδιο, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σταθερότητα και πάνω απ’ όλα αξιοπιστία.

Αν όλες αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν την κεντρική άποψη των κυβερνητικών στελεχών, θεωρείται υπάρχει σχεδιασμός από το Μαξίμου ενόψει και της Τρίτης αξιολόγησης; Και ποιος είναι αυτός;

Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια, ενόψει της 3ης αξιολόγησης, να πείσει τους δανειστές και εταίρους ότι άλλαξε και ότι από δω και πέρα θα ρίξει το βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων. Δυστυχώς η πραγματικότητα διέψευσε τον κ. Τσίπρα την επόμενη μέρα το πρωί. Η Eldorado ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει, η συνεδρίαση  του ΚΑΣ ανεβλήθη για άλλη μια φορά, γεγονός που συνεπάγεται νέες καθυστερήσεις στην επένδυση του Ελληνικού που θα δώσει 60.000 θέσεις εργασία και οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν άφωνοι μία κυβέρνηση της οποίας η ρητορική διαψεύδεται από τις πράξεις της.

Δεν ανησυχείτε αν η χώρα συνεχίσει να σέρνεται μέχρι τον επόμενο Αύγουστο πότε λήγει και το τρίτο μνημόνιο;

Βεβαίως και ανησυχώ διότι δεν αντιλαμβανόμαστε το κόστος που έχει για τη χώρα ο χαμένος χρόνος. Ο κ. Τσίπρας πέραν των 100 δισ. με τα οποία χρέωσε τον ελληνικό λαό, κρατάει την ελληνική οικονομία ακόμα σε capital controls, χρωστάει στους ιδιώτες πάνω από 3 δισ.  και αδιαφορεί  για τη μικρομεσαία επιχείρηση η οποία σήμερα ματώνει λόγω της βαριάς φορολογίας  και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.  Η οικονομία έχει πισωγυρίσει και αυτό θα το πληρώσουμε στο μέλλον. Κυρίως όμως θα το πληρώσει η νέα γενιά της χώρας.

Εκλογές πότε βλέπετε; Νομίζω ότι είχατε κάνει μια πρόβλεψη για την άνοιξη. Τι μπορεί να τις προκαλέσει;

Έχω πει ότι δεν βλέπω τον κ. Τσίπρα να βγάζει την Άνοιξη του 2018 διότι με βάση τον τρόπο με τον οποίο κινείται δεν πιστεύω ότι θα φθάσει το τέλος της 4ης αξιολόγησης. Επίσης επειδή από τις αρχές του 2019 θα έρθουν οι νέες επιβαρύνσεις, με τις περικοπές των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και τις τεράστιες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί σε εκλογές νωρίτερα.

Βλέπουμε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητική συνοχής. Ο κ. Καμμένος στηρίζει τον κ. Τσίπρα και ο κ. Τσίπρας τον κ. Καμμένο...

«Κράτα με να σε κρατώ» που λέει και ο λαός μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε ο κ. Τσίπρας υπάρχει χωρίς τον κ. Καμμένο αλλά ούτε ο κ. Καμμένος χωρίς τον κ. Τσίπρα. Άρα για τη συνοχή της κυβέρνησης δεν έχω αμφιβολίες. Τους δένει η καρέκλα της εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός πάντως δήλωσε ότι ο κύριος Καμμένος ανήκει στην πατριωτική δεξιά υπενθυμίζοντας ότι προέρχεται από τους κόλπους της ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ ένα κόμμα. Με ακροδεξιές αντιλήψεις...

Το να τολμάει ο κ. Τσίπρας να συγκρίνει τη Νέα Δημοκρατία με το κόμμα του κ. Καμμένου είναι ύβρις και μάλιστα παντελώς ανιστόρητη.  Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, του τυχοδιωκτικού εθνολαϊκισμού  και ποντάρουν στο διχασμό  της κοινωνίας.

Όμως κάποιοι επισημαίνουν ότι στις μετρήσεις ο κόσμος να στηρίζει ακόμη την κυβέρνηση Τσίπρα καμμένου, και η ΝΔ να μην τσιμπάει μεγάλα ποσοστά..
Το ότι η ΝΔ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να έχει μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα, το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις δημοσκοπήσεις κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα και προηγείται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  είναι πρωτόγνωρο.  Πιστεύω ότι οφείλεται στην σταθερή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πορευτεί με βάση τη Συμφωνία Αλήθειας, να μην υποσχεθεί τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία πραγματικά μπορεί να κάνει. Σας βεβαιώνω ότι η δυναμική της ΝΔ και το αποτέλεσμα των εκλογών θα εκπλήξει πολλούς.

Η ΝΔ μπορεί να κερδίσει από το κέντρο; Κέντρο είναι και πρόσωπα και πολιτικές. Δεν έχουμε δει κάτι προς τα εκεί το τελευταίο διάστημα...

Μα το σύνολο των πολιτικών της ΝΔ είναι πολιτικές κεντροδεξιές, είναι πολιτικές οι οποίες έχουν και ιδεολογική συνοχή και είναι προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες. Ο μεγαλύτερος μύθος τον οποίο κατασκευάζουν οι αντίπαλοι μας, είναι ότι η ΝΔ δεν έχει την κοινωνική ευαισθησία που έχει  η αριστερά. Οι πράξεις όμως αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές τις οποίες άσκησε η ΝΔ αλλά και οι πολιτικές τις οποίες προετοιμάζει για την επόμενη ημέρα,  προστατεύουν το σύνολο της κοινωνίας. Για να το πω διαφορετικά, για ένα πράγμα μπορεί να είναι απολύτως βέβαιη η κοινωνία, ότι η αριστερά μέσα σε δύο χρόνια έκανε τους φτωχούς φτωχότερους.

Οι εξελίξεις για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς σας ανησυχούν ως προς την δυνατότητα της ΝΔ να διεκδικήσει χώρο στο κέντρο;

Όχι δεν με ανησυχούν και  εύχομαι  στην κεντροαριστερά κάθε επιτυχία στο νέο της εγχείρημα. Η ΝΔ απευθύνεται και στους ψηφοφόρους του κέντρου και κατά τη γνώμη μου ένας μεγάλος αριθμός θα την ακολουθήσει.  Ταυτόχρονα υπάρχουν ψηφοφόροι του κέντρου που θα στραφούν στην κεντροαριστερά εγκαταλείποντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετεκλογικά με ποια κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Με όλα τα κόμματα τα οποία τα χαρακτηρίζει η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα και η ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Κάνατε τοποθέτηση για την πιθανότητα διακοπής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Εξήγησα τη μεγάλη μου ανησυχία για το λαϊκισμό ορισμένων κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία μιλούν για οριστικό κλείσιμο του δρόμου της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα οφείλει να σηκώσει ανάστημα και να μην επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Είναι άλλο πράγμα το πάγωμα και άλλο η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εδώ χρειάζεται η ίδια συντονισμένη δραστηριότητα που ακολουθήσαμε στην υπόθεση των Σκοπίων στο Βουκουρέστι, όπου πείσαμε εταίρους και συμμάχους για την ορθότητα των θέσεών μας.


Επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφη ελληνικού και τουρκικού λιμενικού ανοιχτά της Λέσβου



Επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στα ανοιχτά της Λέσβου όταν πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυνέλεξε παράτυπους μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος κοντά στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Τη διαδικασία της περισυλλογής παρακολουθούσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές χωρίς κάποια εμπλοκή σκάφος του τουρκικού λιμενικού.

Ωστόσο, τοπικοί λιμενικοί ανέφεραν στην «Κ» ότι ενώ έγινε η διάσωση, το πλήρωμα του τουρκικού λιμενικού που ήταν στο σημείο, ζητούσε να παραλάβει τους μετανάστες.

Από την πλευρά του το ελληνικό λιμενικό κατέστησε σαφές ότι υπήρχε εντολή η παραλαβή των μεταναστών να γίνει από την ελληνική πλευρά.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν στο σημείο έφτασε δεύτερο πλωτό σκάφος του τουρκικού λιμενικού, το οποίο άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και να πετά απόνερα.

Εξαιτίας των ελιγμών κόπηκε μάλιστα και το σχοινί με το οποίο είχε δεθεί η βάρκα με τους μετανάστες με το ελληνικό σκάφος.

Τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού συνέχιζαν να «παρενοχλούν» το ελληνικό σκάφος μέχρι την είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης, όπου και παρενέβη σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να υποχρεωθούν σε αποχώρηση.



Πηγή : kathimerini.gr


Σθεναρή αντίθεση των ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «αντιτίθεται σθεναρά» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν και προτρέπει τους ιρακινούς κούρδους ηγέτες να αρχίσουν αντ' αυτού διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προβαίνοντας στην πιο έντονη, μέχρι σήμερα, τοποθέτηση της Ουάσιγκτον εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ τόνισε: 

«Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στο δημοψήφισμα της ιρακινής Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί για την 25η Σεπτεμβρίου».



in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακατάλληλα στελέχη όπως η σύμβουλος του Κουρουμπλή χαζογελάνε και υποβαθμίζουν το κοινοβούλιο



Αντιδράσεις προκάλεσε με την στάση της να χαζογελάει και να σχολιάζει, σύμβουλος του Παναγιώτη Κουρουμπλή που βρέθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η σύμβουλος χαζογέλαγε προκλητικά και σχολίασε τα λεγόμενα του προέδρου της ΝΔ.

Με λίγα λόγια η ακατάλληλη για την θέση της σύμβουλος χαζογελούσε πάνω στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε με τι έχει να κάνει το κοινοβούλιο και  αντέδρασε σε έντονο ύφος ζήτησε από τον υπουργό «ή να μαζέψετε τη σύμβουλό σας ή να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να σοβαρευτεί».

Για την στάση της ακατάλληλης συμβούλου του κ. Κουρουμπλή αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, λέγοντας «την παρακολουθώ τόση ώρα, πρώτη φορά βλέπω σύμβουλο να παρακολουθεί και να κάνει γκριμάτσες; Που νομίζετε κυρία μου ότι είστε στο «Μάπετ Σώου; Να αποχωρήσει αμέσως, δεν  μπορεί να μας σχολιάζει, εδώ είναι φιλοξενούμενη»






Εκπαίδευση για Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα της διασύνδεσης της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και άλλες μορφές εγκληματικότητας



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία διήμερα εκπαίδευσης, που θα παρακολουθήσουν συνολικά 196 αστυνομικοί και 6 λιμενικοί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Αμέσως μετά, το κλιμάκιο των Αμερικανίδων ειδικών, (27 και 28 Σεπτεμβρίου), θα έχει συνάντηση με δικαστικούς και εισαγγελείς στην Θεσσαλονίκη.

Εκατόν ενενήντα πέντε Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και έξι στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο κύκλος της βίας. Παιδική κακοποίηση – κακοποίηση ζώων», που  συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία, την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε τρεις εκπαιδευτικές σειρές διάρκειας δύο ημερών (18 έως 25 Σεπτεμβρίου), από εμπειρογνώμονες - εκπαιδευτές Αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.).

Πρόκειται για την Michelle Welch, Ανώτατη Πολιτειακό Εισαγγελέα της Πολιτείας της Βιρτζίνια, την Susan Day, Ανώτερο Αξιωματικό – Ερευνητή (Senior Detective) της Αστυνομίας της Κομητείας του Fairfax, την Nicole Blumberg, Επικεφαλής της Μονάδας Παιδικής Κακοποίησης της Υπηρεσίας Ειδικών θυμάτων της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και την Siobhan Chase, Αξιωματικός της Αστυνομίας, υπεύθυνη για την προστασία των ζώων, για το Αστυνομικό Τμήμα της κομητείας του Fairfax (FCPD) στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.

Στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Συμμετείχαν η Πρόεδρος της Πανελληνίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»  Γιώργος Καλούδης και οι εκπαιδευτές Michelle Welch, Susan Day και Siobhan Chase.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, Ταξίαρχος Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Ταξίαρχος Δημήτριος Αθανασόπουλος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού, Αστυνομικός Διευθυντής Μιχαήλ Λαδομένος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην παρέμβαση του στην παρουσίαση του προγράμματος ευχαρίστησε θερμά τις Αμερικανίδες αξιωματούχους για την προθυμία τους να μεταφέρουν στους Έλληνες αξιωματικούς την γνώση και την εμπειρία τους και τόνισε ότι στην Ελλάδα αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη εγκληματικότητα και τη σπουδαιότητα της πρόληψης.

«Οι δικές μας δημοκρατικές ευαισθησίες δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να βλέπουμε παλιότερες εικόνες κακοποίησης ζώων» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Μακάρι να μπορούσε ο σκύλος μου, που βγάζω βόλτα κάθε πρωί και μοιράζεται μαζί μου τις έννοιες μου, να καταλάβαινε ότι κάτι κάνουμε για αυτούς και τα παιδιά μας».

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, επίσης, ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει την ευαισθησία να προωθήσει αυτή την υπόθεση και τόνισε: «Πράξεις βαρβαρότητας εναντίον των ζώων είναι πράξεις εγκληματικές και θετουν σε αμφισβήτηση το επίπεδο του πολιτισμού και της συνείδησης μας ως έλλογων όντων της ανθρώπινης κοινωνίας, που με τη σιωπή της ή την ανεπαρκή αντίδραση της ανέχεται και αναπαραγάγει το αποκρουστικό αυτό φαινόμενο».

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει εξειδίκευση στην Αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπίζεται με τον καταλληλότερο τρόπο το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο κ. Τόσκας πρόσφερε αναμνηστικά δώρα, στις Αμερικανίδες εκπαιδεύτριες.

Η κυρία Michelle Welche, Ανώτατη Πολιτειακός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Βιρτζίνια, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια αντιληφθήκαμε ότι η κακοποίηση των ζώων δεν τύγχανε της πρέπουσας προσοχής, είτε σε άσκηση διώξεων, είτε σε διερεύνηση εγκληματικών πράξεων. Τώρα συνιστά έγκλημα η κακοποίηση των ζώων και διερευνάται και διώκεται κατά τρόπο αντίστοιχο με των άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Έχουμε αναγνωρίσει επίσης, ότι δεν σταματά ο κακοποιός, που κακοποιεί ζώα, μόνο στα ζώα. Θα προχωρήσει και στα παιδιά και στο ενδοοικογενειακό του περιβάλλον, σε εκδηλώσεις τέτοιας βιαιοπραγίας. Έχουμε παρατηρήσει δε, ότι όπου υπάρχει κακοποίηση παιδιών, ότι υπάρχει κακοποίηση ζώων. Μπορεί δε, ένα ζώο να προσπαθήσει να σταθεί σαν ασπίδα την ώρα που πάει ένας ενήλικος να κακοποιήσει ένα παιδί. Για να προστατεύσει το παιδί…

…Στην εκπαίδευση θα μιλήσουμε πάντως, για τα υποκρυπτόμενα εγκλήματα της παραμέλησης, της βάναυσης συμπεριφοράς και βασανισμού των ζώων, στο πλαίσιο επίσης και των κυνομαχιών. Δεν αφήνουμε ασχολίαστη την κτηνοβασία και την κακοποίηση των παιδιών. Θα ενημερωθούν οι αστυνομικοί και για αυτά, με μία κατευθυντήρια οδηγία για τον τρόπο, που πρέπει να γίνεται η διερεύνηση τέτοιων περιστατικών, όπως επίσης και παιδικής πορνογραφίας. Για να μιλήσουμε λίγο περισσότερο για τις κυνομαχίες…

…Επ’ ευκαιρία της εκπαίδευσης έχουμε επικεντρωθεί επίσης και στην κακοποίηση παιδιών. Αντιλαμβάνομαι ότι σημειώνεται μία αύξηση των φαινομένων εδώ στην Ελλάδα. Είναι δύσκολες υποθέσεις να τις εντοπίσει κανείς και να ασκήσει την δέουσα δίωξη, γι’ αυτό και η Susan Day έχει συνοδεύσει την αποστολή, επειδή είναι εξειδικευμένη, αλλά και η Nicole Blumberg, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας για την παιδική κακοποίηση από το Μανχάταν...

…Και τέλος, έχουμε την κα Siobhan Chase από την Αστυνομική Διεύθυνση της Κομητείας του Fairfax, όσον αφορά στις υπηρεσίες ευημερίας των ζώων. Θα παρέχουν λοιπόν αυτές τις εκπαιδεύσεις κατόπιν της πρόσκλησης που τους απηύθυνα και είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων προς αυτές για το γεγονός ότι συμπράττουν σε αυτή τη δραστηριότητα και βρίσκονται εδώ, στην Ελλάδα, κάτι το οποίο εκτιμούν ιδιαιτέρως παρεμπιπτόντως...

…Πέραν αυτού προσβλέπουμε και ενδεχομένως σε αλλαγές νομοθετικής φύσης για να αντιμετωπιστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά η κακοποίηση των ζώων και η κακοποίηση των παιδιών για να μπορέσετε να αντιταχθείτε σε κάθε τέτοιου είδους εγκληματική δραστηριότητα. Άλλωστε δεν είναι παρά μια κορυφή του παγόβουνου. Υποκρύπτεται πολλές φορές και άλλου τύπου εγκληματική δραστηριότητα πίσω από την κακοποίηση των παιδιών και των ζώων. Χαίρομαι ιδιαίτερα και εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα, ως πατρίδα, κοιτίδα της Δημοκρατίας, είναι κάτι το οποίο μου έχει δώσει μεγάλη ανάταση και χαρά…»


Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ σήμερα



Ταλαιπωρία σήμερα για το επιβατικό κοινό

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 21/09/2017 από τις 11:00 – 17:00. 

Η στάση εργασίας έχει σκοπό να διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι για την «απαξίωση των συγκοινωνιών». 

Οι εργαζόμενοι στις 13:00 θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Μεταφορών.






Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο Σαρωνικό: Φόβοι για νέα διαρροή από το «Αγία Ζώνη»



«Θρίλερ» στα διπύθμενα του «Lassea» με 100 τόνους λαθραία καύσιμα - Νέα μέθοδο εφαρμόζει η εταιρία απορρύπανσης στις ακτές για να περιορίσει την ζημιά - Για… ναυάγια της κυβέρνησης κάνει λόγο ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Σαρωνικό μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» με τους ειδικούς σε θέματα απορρύπανσης να εκφράζουν φόβους για νέα διαρροή πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο. 

Έπειτα από έλεγχο, που ως φαίνεται καθυστέρησε να γίνει, στο δεξαμενόπλοιο «Lassea» που είχε σταλθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην οποία ανήκει το «Αγία Ζώνη ΙΙ» προκειμένου να γίνει απάντληση πετρελαίου από το ναυάγιο, διαπιστώθηκε πως δεν είχε πιστοποιητικά. 

Σαν να μην έφτανε αυτό στα διπύθμενα του «Lassea» εντοπίστηκαν 100 τόνοι λαθραίων καυσίμων. Έτσι τώρα η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει αναλάβει να στείλει νέο δεξαμενόπλοιο που θα επιχειρήσει να απαντλήσει το πετρέλαιο από το «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Είναι γεγονός πως μετά από το φιάσκο του «Lassea» χάνεται πολύτιμος χρόνος, αφού σύμφωνα με ειδικούς ενέχει σοβαρός κίνδυνος για νέα διαρροή. Μπορεί να έχει στεγανοποιηθεί το «Αγία Ζώνη ΙΙ» κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει πως θα συμπεριφερθεί τις επόμενες ώρες ή μέρες, αλλά και αν δημιουργηθεί ρήγμα αφού το σκαρί είναι παλιό.

Ένα τέτοιο σενάριο βέβαια θα ήταν εφιαλτικό για τον Σαρωνικό καθώς ήδη η ρύπανση που έχουν υποστεί οι παραλίες της Σαλαμίνας, της Πειραϊκής αλλά και του παραλιακού μετώπου των νοτίων προαστίων έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στο περιβάλλον, στους δήμους, στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αλλά και στους πολίτες που ανησυχούν για τις τροφές που καταναλώνουν. 

Την ίδια ώρα δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, για παραβίαση του τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων άσκησε η εισαγγελία Πειραιά σε βάρος του πλοιάρχου και του α’ μηχανικού του δεξαμενόπλοιου  «Lassea». Η εισαγγελέας παρέπεμψε και τους δύο να δικαστούν σήμερα από το τριμελές πλημμελειοδικείο. 

«Άδειασε» τον Κουρουμπλή ο EMSA 

Ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) διαθέτει για τα κράτη μέλη της ΕΕ «16 πλοία τα οποία είναι stand by και είναι διαθέσιμα 24 ώρες μετά την υποβολή αιτήματος από τη χώρα μέλος και την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε κυβέρνηση», δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Radina Russeva.

Η παραπάνω δήλωση δίνει νέα στοιχεία σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για την κινητοποίηση της κρατικής μηχανής και του αρμόδιου υπουργείου, για το κατά πόσο δηλαδή ενήργησαν με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί έγκαιρα η ρύπανση από την διαρροή μαζούτ. 

Η κυρία Russeva δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Σκάι πως το ελληνικό αίτημα προς τον EMSA κατατέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έγινε ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου! 

«Είμαστε όλοι ηττημένοι», λέει ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης  

«Η ιστορία με την πετρελαιοκηλίδα δεν έχει νικητές και ηττημένους, είμαστε όλοι ηττημένοι. Πρώτα το περιβάλλον και μετά αυτοί που διαχειρίστηκαν ή αυτοί που δεν διαχειρίστηκαν», τόνισε στο protothema.gr o δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο κ. Κωνσταντέλλος βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής όπου μεταξύ άλλων τόνισε σχετικά με τις συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας: «Το νομοθετικό πλαίσιο που φτιάχτηκε το 2002 λέει ότι αυτός που ναυαγεί προσλαμβάνει εταιρεία για να κάνει τη διαχείριση της ρύπανσης. Και αν αυτός ο ιδιώτης δεν μπορεί; Όταν έφτασε το πρώτο κύμα ρύπανσης μιλώντας με την εταιρεία που έχει οριστεί διαχειρίστρια της κρίσης μας είπε ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει αλλά να μην ανησυχούμε κιόλας. Και τότε ξεκινήσαμε να ανησυχούμε πάρα πολύ. Συγκεκριμένα μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί έχουν τα μέσα τους δεσμευμένα στο ναυάγιο. Εμείς βρήκαμε την εταιρεία με την οποία τελικά συμβληθήκαμε και απλώσαμε φράγμα 3 χιλιομέτρων και κάναμε πέντε απορρυπάνσεις».

Ο ίδιος τέλος σημειώνει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του πως «τα ναυάγια είναι τρία. Του "Αγία Ζώνη", της επικοινωνίας των φορέων της κυβέρνησης με τους πολίτες αλλά και το γεγονός ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να κατεβάσει το θέμα στα διεθνή Μέσα. Αυτό δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι αποτελέσματα θα έχει στο τουριστικό ρεύμα». 


Δήμαρχος Σαλαμίνας: Το υπουργείο λέει ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε

«Στην κοινοβουλευτική επαναλάβαμε λίγο πολύ τα ίδια. Από την πλευρά του υπουργείου υποστήριξαν ότι αντέδρασαν πάρα πολύ γρήγορα και ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε να τα κάνουν. Από εκεί και πέρα μιλούν για υπόγεια ρεύματα, λένε ότι πλοίο την ώρα που βυθιζόταν έκανε δίνη και δεν μπορούσαν να είναι κοντά ώστε να βάλουν το φράγμα. Είπαν πως δεν πέρασαν ώρες μέχρι να μπει γύρω στις 4 με 5», είπε στο protothema.gr  η κυρία Νάννου - Παπαθανασίου.


Συνεχίζονται οι διαδικασίες απορρύπανσης στις ακτές

Με τους ίδιους ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες απορρύπανσης στις ακτές της Αττικής και της Σαλαμίνας. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης στην 4η Μαρίνα της Γλυφάδας η εταιρεία Antipollution με δική της πρωτοβουλία εφάρμοσε μία νέα, ορθή οικολογική τεχνική που χρησιμοποιείται, όπως εξηγούν, σε ανάλογα περιστατικά παγκοσμίως προκειμένου να επισπεύσουν τον καθαρισμό των ακτών.

«Φτιάξαμε μία τεχνητή πισίνα, με πλωτά και χερσαία φράγματα. Αφού βάλαμε μάνικες μέσα στη θάλασσα, ρίξαμε νερό πάνω στην αμμουδιά. Έτσι με την πίεση του νερού όλο το πετρέλαιο βγήκε στην επιφάνεια. Στη συνέχεια το σπρώξαμε προς την τεχνητή πισίνα και το μαζέψαμε από τη θάλασσα», σημειώνει στο protothema.gr o Βύρων Βασιλειάδης, πρόεδρος της εταιρείας Antipollution. 

Όπως εξηγεί μάλιστα «αν δεν γίνει τώρα αυτή η διαδικασία όταν θα πέσει νερό στα σημεία που έχουν… ποτίσει θα βγει το πετρέλαιο ξανά στην επιφάνεια».




Μαρία Κατσή
Πηγή : protothema.gr