Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Εκπαίδευση για Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα της διασύνδεσης της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και άλλες μορφές εγκληματικότητας



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία διήμερα εκπαίδευσης, που θα παρακολουθήσουν συνολικά 196 αστυνομικοί και 6 λιμενικοί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Αμέσως μετά, το κλιμάκιο των Αμερικανίδων ειδικών, (27 και 28 Σεπτεμβρίου), θα έχει συνάντηση με δικαστικούς και εισαγγελείς στην Θεσσαλονίκη.

Εκατόν ενενήντα πέντε Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και έξι στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο κύκλος της βίας. Παιδική κακοποίηση – κακοποίηση ζώων», που  συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία, την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε τρεις εκπαιδευτικές σειρές διάρκειας δύο ημερών (18 έως 25 Σεπτεμβρίου), από εμπειρογνώμονες - εκπαιδευτές Αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.).

Πρόκειται για την Michelle Welch, Ανώτατη Πολιτειακό Εισαγγελέα της Πολιτείας της Βιρτζίνια, την Susan Day, Ανώτερο Αξιωματικό – Ερευνητή (Senior Detective) της Αστυνομίας της Κομητείας του Fairfax, την Nicole Blumberg, Επικεφαλής της Μονάδας Παιδικής Κακοποίησης της Υπηρεσίας Ειδικών θυμάτων της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και την Siobhan Chase, Αξιωματικός της Αστυνομίας, υπεύθυνη για την προστασία των ζώων, για το Αστυνομικό Τμήμα της κομητείας του Fairfax (FCPD) στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.

Στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Συμμετείχαν η Πρόεδρος της Πανελληνίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»  Γιώργος Καλούδης και οι εκπαιδευτές Michelle Welch, Susan Day και Siobhan Chase.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, Ταξίαρχος Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Ταξίαρχος Δημήτριος Αθανασόπουλος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού, Αστυνομικός Διευθυντής Μιχαήλ Λαδομένος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην παρέμβαση του στην παρουσίαση του προγράμματος ευχαρίστησε θερμά τις Αμερικανίδες αξιωματούχους για την προθυμία τους να μεταφέρουν στους Έλληνες αξιωματικούς την γνώση και την εμπειρία τους και τόνισε ότι στην Ελλάδα αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη εγκληματικότητα και τη σπουδαιότητα της πρόληψης.

«Οι δικές μας δημοκρατικές ευαισθησίες δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να βλέπουμε παλιότερες εικόνες κακοποίησης ζώων» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Μακάρι να μπορούσε ο σκύλος μου, που βγάζω βόλτα κάθε πρωί και μοιράζεται μαζί μου τις έννοιες μου, να καταλάβαινε ότι κάτι κάνουμε για αυτούς και τα παιδιά μας».

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, επίσης, ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει την ευαισθησία να προωθήσει αυτή την υπόθεση και τόνισε: «Πράξεις βαρβαρότητας εναντίον των ζώων είναι πράξεις εγκληματικές και θετουν σε αμφισβήτηση το επίπεδο του πολιτισμού και της συνείδησης μας ως έλλογων όντων της ανθρώπινης κοινωνίας, που με τη σιωπή της ή την ανεπαρκή αντίδραση της ανέχεται και αναπαραγάγει το αποκρουστικό αυτό φαινόμενο».

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει εξειδίκευση στην Αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπίζεται με τον καταλληλότερο τρόπο το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο κ. Τόσκας πρόσφερε αναμνηστικά δώρα, στις Αμερικανίδες εκπαιδεύτριες.

Η κυρία Michelle Welche, Ανώτατη Πολιτειακός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Βιρτζίνια, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια αντιληφθήκαμε ότι η κακοποίηση των ζώων δεν τύγχανε της πρέπουσας προσοχής, είτε σε άσκηση διώξεων, είτε σε διερεύνηση εγκληματικών πράξεων. Τώρα συνιστά έγκλημα η κακοποίηση των ζώων και διερευνάται και διώκεται κατά τρόπο αντίστοιχο με των άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Έχουμε αναγνωρίσει επίσης, ότι δεν σταματά ο κακοποιός, που κακοποιεί ζώα, μόνο στα ζώα. Θα προχωρήσει και στα παιδιά και στο ενδοοικογενειακό του περιβάλλον, σε εκδηλώσεις τέτοιας βιαιοπραγίας. Έχουμε παρατηρήσει δε, ότι όπου υπάρχει κακοποίηση παιδιών, ότι υπάρχει κακοποίηση ζώων. Μπορεί δε, ένα ζώο να προσπαθήσει να σταθεί σαν ασπίδα την ώρα που πάει ένας ενήλικος να κακοποιήσει ένα παιδί. Για να προστατεύσει το παιδί…

…Στην εκπαίδευση θα μιλήσουμε πάντως, για τα υποκρυπτόμενα εγκλήματα της παραμέλησης, της βάναυσης συμπεριφοράς και βασανισμού των ζώων, στο πλαίσιο επίσης και των κυνομαχιών. Δεν αφήνουμε ασχολίαστη την κτηνοβασία και την κακοποίηση των παιδιών. Θα ενημερωθούν οι αστυνομικοί και για αυτά, με μία κατευθυντήρια οδηγία για τον τρόπο, που πρέπει να γίνεται η διερεύνηση τέτοιων περιστατικών, όπως επίσης και παιδικής πορνογραφίας. Για να μιλήσουμε λίγο περισσότερο για τις κυνομαχίες…

…Επ’ ευκαιρία της εκπαίδευσης έχουμε επικεντρωθεί επίσης και στην κακοποίηση παιδιών. Αντιλαμβάνομαι ότι σημειώνεται μία αύξηση των φαινομένων εδώ στην Ελλάδα. Είναι δύσκολες υποθέσεις να τις εντοπίσει κανείς και να ασκήσει την δέουσα δίωξη, γι’ αυτό και η Susan Day έχει συνοδεύσει την αποστολή, επειδή είναι εξειδικευμένη, αλλά και η Nicole Blumberg, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας για την παιδική κακοποίηση από το Μανχάταν...

…Και τέλος, έχουμε την κα Siobhan Chase από την Αστυνομική Διεύθυνση της Κομητείας του Fairfax, όσον αφορά στις υπηρεσίες ευημερίας των ζώων. Θα παρέχουν λοιπόν αυτές τις εκπαιδεύσεις κατόπιν της πρόσκλησης που τους απηύθυνα και είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων προς αυτές για το γεγονός ότι συμπράττουν σε αυτή τη δραστηριότητα και βρίσκονται εδώ, στην Ελλάδα, κάτι το οποίο εκτιμούν ιδιαιτέρως παρεμπιπτόντως...

…Πέραν αυτού προσβλέπουμε και ενδεχομένως σε αλλαγές νομοθετικής φύσης για να αντιμετωπιστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά η κακοποίηση των ζώων και η κακοποίηση των παιδιών για να μπορέσετε να αντιταχθείτε σε κάθε τέτοιου είδους εγκληματική δραστηριότητα. Άλλωστε δεν είναι παρά μια κορυφή του παγόβουνου. Υποκρύπτεται πολλές φορές και άλλου τύπου εγκληματική δραστηριότητα πίσω από την κακοποίηση των παιδιών και των ζώων. Χαίρομαι ιδιαίτερα και εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα, ως πατρίδα, κοιτίδα της Δημοκρατίας, είναι κάτι το οποίο μου έχει δώσει μεγάλη ανάταση και χαρά…»


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου