Σάββατο 28 Μαΐου 2022

«Αντάρτικο» στον στρατό του Πούτιν: 115 στρατιώτες αρνήθηκαν να πολεμήσουν και απολύθηκαν

 


Το τοπικό στρατιωτικό δικαστήριο της Δημοκρατίας Καμπαρντίνο Μπαλκάρια στον Βόρειο Καύκασο απέρριψε την συλλογική προσφυγή 115 στρατιωτών της ρωσικής Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι απολύθηκαν στις αρχές Μαΐου, μετά την άρνησή τους να λάβουν μέρος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση πως Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Το στρατιωτικό δικαστήριο ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι είδε τα «απαραίτητα έγγραφα» και εξέτασε τους αξιωματούχους της Εθνικής Φρουράς, η οποία δεν υπάγεται στον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «οι στρατιώτες αυθαίρετα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε επίσημη αποστολή» και η προσφυγή τους απορρίφθηκε. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως η δίκη διεξήχθη «κεκλεισμένων των θυρών», ώστε να μην αποκαλυφθούν δημόσια στρατιωτικά μυστικά. Μετά την δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανακοίνωσε πως οι στρατιώτες της ρωσικής Εθνοφρουράς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή επί ουκρανικού εδάφους) της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι 115 στρατιώτες της Εθνοφρουράς - που είναι γνωστή και ως Rosgvardia - μετά την άρνηση να πολεμήσουν στην Ουκρανία επέστρεψαν στην μονάδα τους που έχει τη βάση της στην πόλη Νάλτσικ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Καμπαρντίνο Μπαλκάρια.

Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν πως το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών είναι πεσμένο ενώ δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι στρατιώτες που όταν συνελήφθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν πως δεν γνώριζαν ότι πήγαιναν σε πόλεμο μέχρι που πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο υπάρχουν αναφορές πως αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού διαφόρων βαθμίδων ακόμα και μέχρι τον βαθμό του ταγματάρχη, είτε «είχαν αρνηθεί να υπακούσουν σε εντολές», είτε «δεν είχαν συμμορφωθεί σε αυτές με την αναμενόμενη προθυμία».

Ο δικηγόρος των 115 στρατιωτών χαρακτήρισε την απόλυσή τους παράνομη

Ο Αντρέι Σαμπίνιν, νομικός εκπρόσωπος των 115 στρατιωτών της ρωσικής Εθνοφρουράς, δήλωσε μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, πως η απόφαση εκδόθηκε με «πρωτοφανή ταχύτητα» με δεδομένη την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. «Εκφράζω αμφιβολίες για την διαφάνεια της διαδικασίας στο σύνολό της επειδή αρνήθηκαν στους πελάτες μου να καλέσουν συγκεκριμένους μάρτυρες και αρκετά έγγραφα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος των απολυθέντων στρατιωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διοικητές της μονάδας Rosgvardia άφησαν στην διακριτική ευχέρεια των στρατιωτών να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Ουκρανίας, αν το επιθυμούν, επομένως η απόλυσή τους είναι παράνομη.

Η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας ιδρύθηκε το 2016 με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Από την ίδρυσή της, η στρατιωτική μονάδα που αποκαλείται και «ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν», έχει κυρίως συμμετάσχει στην καταστολή ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Μόσχα χρησιμοποίησε στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς με σχέδιο να καταλάβει σύντομα πόλεις - «κλειδιά», όπως το Χάρκοβο και το Κίεβο. Όμως, καθώς τα σχέδια του Κρεμλίνου για ένα σύντομο πόλεμο επί ουκρανικού εδάφους διαψεύστηκαν η Rosgvardia μετρά, ήδη, πολλούς νεκρούς στρατιώτες από την συμμετοχή της στον πόλεμο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που στρατιώτες της ρωσικής εθνοφρουράς αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο συνελήφθη στην Καυκασία της Σιβηρίας ο Μιχαήλ Αφανάσιεφ, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Novy Focus, επειδή σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας αποκάλυψε ότι και άλλοι στρατιώτες της Rosgvardia αρνήθηκαν να μεταβούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα 11 στρατιώτες της ρωσικής εθνοφρουράς αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στο πεδίο του πολέμου ενώ ο βρετανικός Guardian που έχει στην κατοχή του έγγραφα από την δίκη του δημοσιογράφου, αναφέρει πως ένας στρατιώτης της ρωσικής εθνοφρουράς κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο διοικητής του τρεις ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε στην ομάδα του πως θα σταλούν στην Ουκρανία «για να περιπολούν στους δρόμους του Κιέβου».




Τα M1117 θωρακίζουν τα σύνορα

 


Η άμεση ένταξη των συγκεκριμένων οχημάτων (M1117 ) αναγνώρισης στις Μονάδες του Στρατού Ξήρας στον Έβρο ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας.



29 και 30 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 η παραλαβή ακόμη 44 οχημάτων (από τα 1.200 που θα παραλάβει συνολικά η χώρα μας από της ΗΠΑ). 

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα. Μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.





Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει τους αντιεξουσιαστές συντρόφους για να τα κάνουν ακόμα μία φορά μπάχαλο

 


Αντιεξουσιαστές: o σκοτεινός βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι ξεκάθαρο σε όλη την κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εξωπανεπιστημιακός στρατός του που αποτελείται από ακροαριστερούς κακοποιούς, αριστεροί και ακροαριστεροί φοιτητές που ελέγχονται από καθηγητές, ευθύνονται για τα επεισόδια στο ΑΠΘ και σε άλλα πανεπιστήμια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να τους μαζέψει για κανένα λόγο, αφού θέλει με κάθε τρόπο να υπάρξει αναταραχή, και ακόμα καλύτερα για το κόμμα και νεκρός. Η κάλυψη που έδωσαν ο Ηλιόπουλος και ο Φίλης στους ακροαριστερούς κακοποιούς συντρόφους είναι ενδεικτική της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γεγονότα στο ΑΠΘ για να μην γίνει βιβλιοθήκη, ο εμπρησμός του υπηρεσιακού αυτοκίνητου του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέα Μπουντουβή, μέσα στην Πολυτεχνειούπολη, η καταδρομική επίθεση σε τράπεζα στην Πατησίων πραγματοποίησαν άγνωστοι την Παρασκευή, χρησιμοποιώντας ως «ορμητήριο» την ΑΣΟΕΕ, η επίθεση με μαύρες μπογιές την είσοδο της Κοσμητείας στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, δείχνουν ότι δεν είναι τυχαίες και ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει τους αντιεξουσιαστές συντρόφους απόλυτα.

Με αφορμή τον επαγγελματία τραυματία αντιεξουσιαστή που τραυματίστηκε στο ΑΠΘ, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, και η ΕΛ.ΑΣ. δεν πρέπει να επιτρέψει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και των συντρόφων του να εξελιχθεί.

Η αυτοαποκαλούμενη «Κοινότητα Ανατρεπτικής Εκφρασης» που αποτελείται απο αντιεξουσιαστές κακοποιούς ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό στο ΕΜΠ και στο ανάληψης ευθύνης καταφέρονται κατά της κυβέρνησης, του πρύτανη και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ υπάρχουν αναφορές στα επεισόδια στο Αριστοτέλειο, στην ακρίβεια και το κόστος ζωής, καθώς και στο αίτημα αποφυλάκισης του κατηγορουμένου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, Γιάννη Μιχαηλίδη.

Η κοινωνία γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις και την ένταση, και επειδή οι εκλογές έρχονται θα τους τιμωρήσει και πάλι στις κάλπες για να τους τελειώσει πολιτικά αυτή την φορά.



Αντιπρύτανης Γιαννακουδάκης :«Καθηγητές θέλουν αίμα, ίσως και νεκρούς φοιτητές»

 



Καθηγητές του Αριστοτέλειου διέκρινε ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, στα προχθεσινά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών! Με δήλωσή του κάνει λόγο για «βαμπίρ συναδέλφους» του, οι οποίοι «θέλουν αίμα, τραυματισμένους φοιτητές, ίσως θέλουν και νεκρούς φοιτητές».

Ο αντιπρύτανης τονίζει ότι πρόκειται για «ένα ακόμη μικρό δείγμα για την αδιαμφισβήτητη διασύνδεση των αναρχικών ομάδων με τους πραγματικούς υποκινητές – συναδέλφους» και τους καλεί να λογοδοτήσουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Αυτοί οι “μισθοφορικοί στρατοί” των συγκεκριμένων φοιτητών και άλλων άσχετων εξωπανεπιστημιακών εδώ και χρόνια βρίσκονται στη διάθεση των κομματικών σκοπιμοτήτων κάποιων που η Πολιτεία πληρώνει για να υπηρετούν την αποστολή του “δασκάλου”. Το πλέον αντιδεοντολογικό είναι ότι τα ανεύθυνα αλλά και ανέξοδα κομματικά τους παιχνίδια τα υλοποιούν με θύματα τα παιδιά κάποιων γονιών που μας τα εμπιστεύτηκαν για να τα μορφώσουμε. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους πάνω από τα θύματα που οι ίδιοι δημιουργούν, στον επίλογο της κάθε στημένης θεατρικής παράστασης, δεν πείθουν πλέον κανέναν… Εξάλλου, τι περιμένουν να συμβεί όταν παρακινούν και κατευθύνουν με παραδειγματικό τρόπο τους φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ;», αναφέρει.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προχθές το βράδυ, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, φθορές, οπλοκατοχή, παράβαση των νόμων περί διαδηλώσεων και ναρκωτικών κατά περίπτωση. Τους παρέπεμψε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης και τους άφησε ελεύθερους.

Επικοινωνιακό σόου

Λίγη ώρα αργότερα, δύο από τους τρεις κατηγορουμένους συμμετείχαν σε επικοινωνιακό σόου, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στο χώρο όπου σημειώνονται τα επεισόδια. Συγκεκριμένα, φοιτητές αριστερών παρατάξεων τοποθέτησαν θρανία και καρέκλες μπροστά από παρατεταγμένη διμοιρία των ΜΑΤ και το όχημα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., και απαντούσαν σε ερωτήσεις. Χαρακτήρισαν… «προσχηματική» (!) την κατασκευή της βιβλιοθήκης, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί τους σκοπούς της… κυβέρνησης για εγκατάσταση ένοπλων αστυνομικών στα πανεπιστήμια, ισχυριζόμενοι μάλιστα πως προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλει και η δημιουργία κλίματος έντασης στο ΑΠΘ, και καταγγέλλοντας την Αστυνομία για υπέρμετρη χρήση βίας και στοχοποίηση αγωνιζόμενων φοιτητών με αναίτιες προσαγωγές!

Αντιδράσεις

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ποτέ η εγκατάσταση των ΟΠΠΙ στο Πανεπιστήμιο», ισχυρίστηκαν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο οποίος συμμετείχε σε πρωινή διαμαρτυρία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά στον ισόγειο χώρο του Τμήματος Βιολογίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα. Η επόμενη φάση εργασιών για την κατασκευή της βιβλιοθήκης αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι.


Άγγελος Αγγελίδης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό από Ιρανούς Κομάντος

 


Ένοπλες επιδρομές σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο σημειώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή από δυνάμεις του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, όπως επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, και από ανακοίνωση στον ιστότοπο του συγκεκριμένου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

"Το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δέσμευσε σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ λόγω παραβιάσεων που διέπρατταν στα ύδατα του Περσικού Κόλπου", αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA.

Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την σχετιζόμενη με το Ιράν κίνηση δεξαμενόπλοιων,  το τάνκερ Prudent Warrior μεταφέρει φορτίο αργού προέλευσης Κατάρ και Ιράκ, ενώ ιρακινό αργό μεταφέρει και το Delta Poseidon, το έτερο ελληνικών συμφερόντων τάνκερ που έχει δεσμευθεί.

Το κάθε ένα από τα δύο τάνκερ μεταφέρει περί τα 1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν όπου βρίσκεται δήλωσε εν γνώσει των γεγονότων και ανέφερε ότι ερευνώνται.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ξεχωριστός κλάδος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ιδεολογικά συνδεδεμένος με το ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας και διαθέτουν δυνάμεις στρατού ξηράς, πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, όπως και οι παραδοσιακές ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις εν λόγω ενέργειες και πραγματοποίησε το απόγευμα έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν."

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, "νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία".

Νωρίτερα, το Ιράν, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο, είχε δηλώσει αποφασισμένο να λάβει "τιμωρητικά μέτρα" κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά ελληνικών ακτών, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Nour News.

Οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμεύσει μέσα στον Απρίλιο το τάνκερ Pegas, σημαίας Ιράν, με πλήρωμα 19 Ρώσων, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, για παραβίαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ είχαν αργότερα κατάσχει το ιρανικό πετρελαϊκό φορτίο και σχεδιάζουν να το στείλουν σε αμερικανικό έδαφος με άλλο πλοίο, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters την Πέμπτη.

Το Pegas είχε απελευθερωθεί στη συνέχεια λόγω σύγχυσης σχετικά με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί διπλωματικά και τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για την δέσμευση, από πλευράς των αμερικανικών αρχών, φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν σε πλοίο ρωσικής διαχείρισης, κοντά στις ακτές της Ελλάδας, σύμφωνα με το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία «καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που έγινε την Παρασκευή 27-5-2022 το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα του Κόλπου από τις Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα παραπάνω πλοία και να διασφαλιστεί ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός τους».




«Reunite Parthenon»: Γραμματόσημα με μήνυμα για επαναπατρισμό των Γλυπτών

 



«Reunite Parthenon» είναι το κεντρικό μήνυμα των γραμματοσήμων ειδικής σειράς που κυκλοφόρησαν τα ΕΛΤΑ στηρίζοντας την προσπάθεια επαναπατρισμού των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Τα γραμματόσημα απεικονίζουν τμήματα από τα διαμελισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, πλάι στο ξεκάθαρο αίτημα για την επανένωση του μνημείου. «Αρχίζει πλέον και δημιουργείται ένα κύμα δυνατό, το οποίο πιέζει τη βρετανική πλευρά ότι αυτά τα Γλυπτά, τα δημιουργήματα του Φειδία, πρέπει να γυρίσουν στον γενέθλιο τόπο τους, πρέπει να βρουν τη θέση τους στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην παρουσίαση των γραμματοσήμων. 



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Δημ. Παντερμαλής, υπογράμμισε: «Είμαι περήφανος που τα ΕΛΤΑ μπόρεσαν να συνοψίσουν σε αυτό το μικρό χαρτάκι αυτό το περίπλοκο πρόβλημα. Γιατί δεν είναι απλώς να απεικονίσεις κάτι, αλλά να δώσεις ένα σύνθετο μήνυμα, και μάλιστα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου».

Η παρουσίαση των γραμματοσήμων έγινε από τον πρόεδρο του Δ.Σ των ΕΛΤΑ, Πολυχρόνη Γριβέα, που υπογράμμισε: «Προσφέρουμε τα μικρά αυτά πολύτιμα γραμματόσημα στην υπηρεσία της εθνικής πολιτιστικής διπλωματίας με στόχο να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση του αιτήματος της επανένωσης».

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν 5 εκατομμύρια γραμματόσημα-πρεσβευτές του σπουδαίου μηνύματος, ενώ δημιουργήθηκε και ειδικό mini site (www.parthenonostamps.gr).



Νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Τι αλλάζει για πτυχία, φοιτητές και εκλογή καθηγητών


 

Ίδρυση συμβουλίου φοιτητών με εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο, «ελληνικό erasmus» και εκλογή των πρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα Διοικητικά Συμβούλια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας και πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Κύριοι άξονες του νομοσχεδίου, η αναβάθμιση της ποιότητας, η ενίσχυση της λειτουργικότητας, η προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία και ο εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ. Ενδεικτικά θεσμοθετούνται:


Διεπιστημονικά κοινά - διπλά προπτυχιακά μεταξύ πανεπιστημιακών Τμημάτων του ίδιου ή άλλων ΑΕΙ, εντός και εκτός Ελλάδας.

Δυνατότητα επιλογής μαθημάτων άλλων Τμημάτων, της ίδιας ή άλλης Σχολής εντός του ίδιου ΑΕΙ, κατά τις προπτυχιακές σπουδές.

Δυνατότητα οργάνωσης περισσοτέρων του ενός προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ανά Τμήμα, εφόσον επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές για τη λειτουργία τους.

«Ελληνικό Erasmus»: εσωτερική κινητικότητα φοιτητών μεταξύ Ελληνικών ΑΕΙ, π.χ. ένας φοιτητής της Αρχιτεκτονικής να μπορεί να παρακολουθήσει ένα εξάμηνο στη Σχολή Καλών Τεχνών ή ένας φοιτητής Νομικής σε τμήμα Οικονομικών άλλου ΑΕΙ.

Επαγγελματικά μεταπτυχιακά, κατόπιν συμφώνου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, στα οποία θα μπορούν να διδάσκουν και εμπειρογνώμονες από την αγορά εργασίας.

Βιομηχανικά διδακτορικά: Για παράδειγμα μια εταιρεία που παράγει ανεμογεννήτριες και αναζητά έναν νέο τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων της, μπορεί να συμπράξει με ένα ΑΕΙ και έναν υποψήφιο διδάκτορα προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Πλήρες πλαίσιο για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης.

Θεσμοθέτηση προγραμμάτων σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degree) τουλάχιστον ενός έτους για προπτυχιακούς φοιτητές, με απονομή διακριτού τίτλου σπουδών σε άλλο επιστημονικό πεδίο.

Δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας με διάρκεια 7 εξάμηνων (3,5 ετών), 210 ECTS και υποχρεωτική πρακτική άσκηση.




Τέθηκε σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης

 



Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, είναι γεγονός. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έθεσε σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.), στη διεύθυνση: https://electrokinisi.yme.gov.gr μέσω της οποίας οι φορείς της αγοράς της ηλεκτροκίνησης  εγγράφονται στο Μητρώο και αποκτούν μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης.

Πλέον, οι φορείς της αγοράς της ηλεκτροκίνησης θα μπορούν να «ανεβάζουν» στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος, ο τρόπος πληρωμής κ.λπ. και τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι θα τηρείται στη διεύθυνση: https://electrokinisi.yme.gov.gr ένας χάρτης για το δίκτυο φόρτισης της χώρας μας ενώ σε επόμενο χρόνο, μέσα στο καλοκαίρι, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από το κινητό τους σε όλες αυτές τις πληροφορίες μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητές συσκευές (για λογισμικό Android και iOS).

«Βήμα-βήμα, η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήσαμε, σύντομα θα αποτελεί το πλέον αξιόπιστο Εθνικό Σημείο Πρόσβασης για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων. Οι οδηγοί και ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, θα μπορούν εύκολα να λαμβάνουν σαφείς και έγκυρες πληροφορίες, ώστε να γίνει πιο εύκολο κάθε ταξίδι τους με ηλεκτροκίνητο όχημα.


 



Η Ελλάδα απέκτησε Εθνικό Κλιματικό Νόμο

 


Ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή ο πρώτος Κλιματικό Νόμος στη χώρα μας. Υλοποιήθηκε έτσι η σχετική εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θεσπίζεται πλαίσιο για τον σταδιακό μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται:

Ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040.

Σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επαναρρύθμισης, όπου αυτό απαιτείται, μέσω του μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για τους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Δείκτες παρακολούθησης της σχετικής προόδου.

Διαδικασίες αξιολόγησης της προόδου, αναπροσαρμογής των στόχων και λήψης πρόσθετων μέτρων.

Εισάγεται επίσης ένα αποτελεσματικό σύστημα συμμετοχής φορέων και πολιτών στην ανάληψη κλιματικής δράσης μέσα από υφιστάμενες δομές.

Ο Κλιματικός  Νόμος ορίζει χαράσσει ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη που θα υιοθετήσει η χώρα μας προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Για την επίτευξη των στόχων αυτών προβλέπεται σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία:

Διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 με ρήτρα επανεξέτασης το 2025, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης.

Μέτρα για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια.

Μέτρα μείωσης των εκπομπών από επιχειρήσεις.

Μέτρα μείωσης των εκπομπών στα νησιά. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με το 2019. Από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Εκπόνηση από τους Δήμους, από το 2024, Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, με στόχο τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 10% για το 2025 και 30% για το 2030, σε σύγκριση με το 2019.

 



ΟΟΣΑ: Μεγάλη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019-2021

 



Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και το κοινωνικό πρόσημο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Επισημαίνει ειδικότερα την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών μέσα από τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης και σημειώνει ότι η χώρα μας είχε κατά την περίοδο 2019-2021, τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. 


Η Ελλάδα -και αυτό αφορά τόσο τους εργαζόμενους  χωρίς παιδιά, όσο και τους εργαζόμενους με οικογένεια- πέτυχε συγκεκριμένα μείωση της επιβάρυνσης κατά 3,7%, έναντι μέσου όρου μείωσης 0,3% διεθνώς.

Έτσι ο μέσος φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 22,4% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που ήταν 24,6%. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, ο μισθός ενός εργαζομένου, μετά από φόρους και παροχές, είναι υψηλότερος ως ποσοστό του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες, τηρεί τις δεσμεύσεις της και υπηρετεί με συνέπεια τον στρατηγικό της στόχο για ουσιαστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, με έμφαση στη μεσαία τάξη. Πρόκειται για μια  πολιτική, που περιλαμβάνει δεκάδες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ:


Το καθαρό ποσό που λαμβάνουν οι οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα, έχει βελτιωθεί σημαντικά αφού εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αφαιρούσαν από τον μισθό ενός μέσου εργαζόμενου το 40,8% το 2017, το 38,9% το 2020 και το 36,7% το 2021.

Ζευγάρια με δύο παιδιά είδαν διεθνώς ελάφρυνση κατά 0,36%, από το 2020 προς το 2021, ενώ στην Ελλάδα, ελάφρυνση 2,2%.

Οι εργαζόμενοι άγαμοι είδαν διεθνώς ελάφρυνση 0,06% το 2021, ενώ στην Ελλάδα είχαν ελάφρυνση 2,23% που ήταν και η 2η μεγαλύτερη στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Η φορολογική επιβάρυνση για τους άγαμους   το 2014 ήταν  στο 40,4%, το 2015 στο 34,7%, το 2016 στο 36,1%, το 2017 ανέβηκε στο 40,8%, το 2018 στο 40,9%, το  2019 στο 40,8%, ενώ με την κυβέρνηση της ΝΔ το 2020 στο  38,9% και το 2021 στο 36,7%.

 



Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

 



Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επέδωσε επιστολή στον γενικό γραμματέα του οργανισμού, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 

Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών. 

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη. Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα. Αντιθέτως, όπως τονίζεται στην επιστολή, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. 

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.  

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων. 

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών. 

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία:

να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου,

να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ,

να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.