Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Φόβοι για εγκληματικά καλέσματα ακροαριστερών σε πλατείες παίρνοντας στον λαιμό τους ανεύθυνους πολίτες



Τρόμο στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα προκαλούν οι ανεύθυνες συναθροίσεις πολλών ατόμων σε πλατείες σε όλη τη χώρα και η διοργάνωση υπαίθριων πάρτι, από ακροαριστερούς που ψάχνουν να κάνουν όσο μεγαλύτερο κακό μπορούν στην κοινωνία.

Με την εγκληματική συμπεριφορά ηλίθιων ακροαριστερων κακοποιών στοιχείων υπάρχει φόβος για πισωγύρισμα με τον κοροναϊό.

Η κυβέρνηση βλέποντας εκατοντάδες… απείθαρχους ανεύθυνους νέους που αποδέχονται προσκλήσεις κακοποιών ακροαριστερών στοιχείων να μαζεύονται σε πλατείες με ποτά και μπίρες στο χέρι αγνοώντας τις υποδείξεις των ειδικών, λαμβάνει πιο αυστηρά μέτρα προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέες εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Οι εστίες χτες με τα "πάρτι" ήταν περισσότερες προκαλώντας προβληματισμό και φόβο σε όσους ξέρουν πως ο συνωστισμός φέρνει συνήθως πισωγυρίσματα στην περίπτωση του κοροναϊού, με αποτέλεσμα να επιστρέψει η απαγόρευση εξόδου για το καλό όλων μας.

Το ότι προσκλήσεις με δόλο στέλνουν ακροαριστερά εγκληματικά ανεύθυνα στοιχεία αποδείχθηκε  χτες καθώς επικεφαλής των… απείθαρχων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου ήταν στέλεχος του ακροαριστερού ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

app-facebook
Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή
17 ώρες πριν
Ο κόσμος απέτρεψε την κατάληψη της αστυνομίας από το ΜΑΤ του κυρίου Ζορμπά.
Οι πλατείες της πόλης ανήκουν στους κατοίκους.
Αυτή τη στιγμή γίνεται αυθόρμητη συνέλευση στην πλατεία διατηρώντας κατά το δυνατό τα μέτρα προστασίας.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποσυρθεί λιγο παραπέρα....
Δείτε περισσότερα
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, νύχτα, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Συγκεκριμένα ο εγκληματικά ανεύθυνος και επικίνδυνος «αρχηγός» που δεν έχει συλληφθεί ακόμα, αυτών που παραβίαζαν τον νόμο και τις οδηγίες να αποφευχθεί πάσει θυσία ο συνωστισμός για τον κοροναϊό, ήταν  η Μελίνα Αλεφαντή. Πρόκειται για δημοτική σύμβουλο της Αγ. Παρασκευής και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ακροαριστερού ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία φέρεται να πρωτοστατεί και να οργανώνει τους «εξεγερμένους» της πλατείας.

Παράλληλα υπάρχουν αναρτήσεις μελών σε γνωστό site του αντιεξουσιαστικού χώρου, που δηλώνουν δεν σκοπεύουν να υπακούσουν στα μέτρα που επιβλήθηκαν για το κοινό καλό και την δημόσια υγεία, τονίζοντας πως σκοπεύουν να συνεχίσουν να μαζεύονται στις πλατείες. Οι ίδιοι μάλιστα προτρέπουν να μην μείνει κανένας σπίτι του, αλλά να βγει έξω τηρώντας όμως τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Είναι λοιπόν αντιληπτό πως πλέον το θέμα δεν έχει να κάνει ούτε με τον κοροναϊό, αλλά με εγκληματικά ακροαριστερά στοιχεία που θέλουν να κάνουν όσο μεγαλύτερο κακό μπορούν στην χώρα και τους ανεύθυνους πολίτες που θα τους ακούσουν και θα πέσουν στην ακροαριστερή παγίδας τους.


Σχολεία: Έτσι θα ανοίξουν - 15 μαθητές ανά αίθουσα και μεμβράνη μιας χρήσεως στα πληκτρολόγια


Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των σχολείων και το νέο τρόπο λειτουργίας τους αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με όσα ορίζει:

Α. Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που η τήρηση των παραπάνω αποστάσεων δεν είναι δυνατή, λόγω τυχόν περιορισμών που θέτει το μέγεθος της αίθουσας, το τμήμα χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα υποτμήματα κατά τα κατωτέρω.

Β. Ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας ορίζεται σε 15. Εφόσον υπάρχουν λιγότεροι από 15 μαθητές σε ένα τμήμα ή σχολική τάξη, το τμήμα/τάξη αυτό/αυτή λειτουργεί κανονικά όλες τις ημέρες, εκτός και αν οι διαστάσεις της αίθουσας δεν επιτρέπουν την τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, οπότε και χωρίζεται σε δύο υποτμήματα τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τα κατωτέρω.

- Κάθε τμήμα ή σχολική τάξη σχολικών μονάδων, με περισσότερους από δεκαπέντε (15) μαθητές, χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα υποτμήματα (α' υποτμήμα και β' υποτμήμα) κατά αλφαβητική σειρά, με μέριμνα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

- Σε περίπτωση που σε σχολικές μονάδες είναι δυνατή η καθημερινή διδασκαλία για κάποια υποτμήματα, με χρήση τυχόν επιπλέον διαθέσιμων και κατάλληλων αιθουσών διδασκαλίας και μετά την προσήκουσα αναπροσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων ανά υποτμήμα, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη κατανομή του ήδη διατεθειμένου εκπαιδευτικού προσωπικού ανά υποτμήμα και διδακτική ώρα, δύναται να πραγματοποιείται καθημερινά η διδασκαλία των μαθημάτων.

- Σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την πρώτη εβδομάδα έναρξης λειτουργίας, οι μαθητές του α' υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ οι μαθητές του β' υποτμήματος τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη. Ακολούθως, την επόμενη εβδομάδα, οι μαθητές του α' υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη, ενώ του β' υποτμήματος τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Κατά τον ίδιο τρόπο, με εναλλαγή ημερών παρακολούθησης ανά εβδομάδα για κάθε υποτμήμα, συνεχίζουν να λειτουργούν οι σχολικές μονάδες και για τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τη λήξη των μαθημάτων.

Γ. Κατά τη διαδικασία παροχής της παράλληλης στήριξης προς τους μαθητές από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό είτε από ειδικό βοηθητικό προσωπικό είτε από σχολικό νοσηλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Η εξειδίκευση των μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών
1.Ο Διευθυντής σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων, φροντίζουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών, ιδίως σε σχέση με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών.

2.Ειδικά, το πρακτικό μάθημα «Εργαστήρια Πληροφορικής» πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται με την εναλλαγή κάθε χρήστη.

3.Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων που προβλέπονται στα ωρολόγια προγράμματα.

4.Με ευθύνη του Διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας και της σχολικής επιτροπής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ορίζεται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

5.Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

6.Για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών.

Επιπλέον η λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών,θα εξειδικεύονται και κοινοποιούνται με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Fake news Βαξεβάνη ακόμα και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου


Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τα fake news ο Κώστας Βαξεβάνης : Ανακαλύπτει δήθεν στήριξη στο πρόσωπό του από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ίδια ώρα δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή του προέδρου, όπου φαίνεται ότι ο εκδότης του Documento λέει ψέμματα!

Ειδικότερα, ο Βαξεβάνης έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μια επιστολή σχετικά με την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα και τις διώξεις όπως ισχυρίζεται κατά του Documento. «Ανησυχούμε για όσα γίνονται εναντίoν σας και παρακολουθούμε», γράφει ο Βαξεβάνης με πηχυαίο τίτλο ότι του απάντησε ο Σασόλι. Μόνο που ο πρόεδρος της ευρωβουλής δεν είπε απολύτως τίποτα τέτοιο στην απαντητική επιστολή του, που ήταν περισσότερο τυπική, με αναφορές σε όσα κάνει και προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου γενικά στην Ευρώπη.

Ιδού ολόκληρη η απαντητική επιστολή του Νταβίντ Σασόλι, όπως τη μεταφράζει και τη δημοσιεύει ο ίδιος ο Κώστας Βαξεβάνης, που συνεχίζει ακάθεκτος τα fake news. Θα παρέμβει άραγε ως οφείλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρη διαστρέβλωση των γραφομένων του και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο όνομά του;

«Αγαπητέ κύριε Βαξεβάνη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας στην οποία εκφράζετε τις ανησυχίες σας σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Το δικαίωμα να ενημερώνει κανείς και να ενημερώνεται αποτελεί μια από τις βασικές δημοκρατικές αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως το μοναδικό απευθείας εκλεγμένο πολιτικό όργανο εντός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σε θέση να αναγνωρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν έναν ουσιώδη ρόλο στη δημοκρατική κοινωνία, βοηθώντας τους πολίτες να ενημερωθούν, ενδυναμώνοντάς τους, και ενθαρρύνοντας τη συνειδητή συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή.

Πράγματι, πιέσεις και απειλές κατά δημοσιογράφων παρατηρούνται σε όλη την ΕΕ και το Κοινοβούλιο έχει ήδη επανειλημμένως αναφέρει σε αρκετά ψηφίσματά του ότι κάθε είδους κατάχρηση και επίθεση που πραγματοποιείται εξαιτίας της έρευνας που διεξάγουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να καταδικάζεται . Επιμένει, επίσης, και ζητά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας των δημοσιογράφων ιδιαίτερα μετά τις δολοφονίες ερευνητών δημοσιογράφων, τις οποίες αναφέρετε και εσείς στην επιστολή σας.

Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά στα σχετικά ψηφίσματα τη «σύσταση ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου ρυθμιστικού οργάνου, το οποίο σε συνεργασία με δημοσιογραφικές οργανώσεις, θα επιβλέπει, καταγράφει και αναφέρει τα περιστατικά βίας και τις απειλές κατά δημοσιογράφων, θα καταπιάνεται με την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εθνικό επίπεδο», και θα «εφαρμόζει πλήρως τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης CM/Rec(2016)4 για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των μέσων ενημέρωσης».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από την Επιτροπή σε διαφορετικά ψηφίσματά του να «αντιμετωπίζει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των κρατών μελών να υπονομεύσουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό ως σοβαρή και συστημική κατάχρηση εξουσίας και ως κίνηση κατά των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ)», καθώς και «να παρουσιάσουν συγκεκριμένη πρόταση για να εμποδίσουν τις στρατηγικές μεθοδευμένων αγωγών, τις λεγόμενες SLAPPs (Strategic Lawsuits Against Public Participation ) .

Σε απάντηση ορισμένων ανησυχιών που εκφράζετε στην επιστολή σας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης καταδικάσει την τάση ορισμένων κρατών μελών να συγκεντρώνουν τα μέσα ενημέρωσης στα χέρια φιλικών προς την κυβέρνηση επιχειρηματιών .

Ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί πράγματι να διαχωριστεί από την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σεβασμό στο κράτος δικαίου. Όπως αναφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ενισχύοντας το κράτος δικαίου εντός της Ένωσης. Ένα σχέδιο δράσης», η οποία δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2019, ο συνεχής σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι προαπαιτούμενο για να απολαμβάνουν οι πολίτες τα δικαίωματά τους σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και για να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών. Για το λόγο αυτό, αναμένουμε την ετήσια έκθεση ελέγχου του κράτους δικαίου την οποία η Επιτροπή ετοιμάζει και η οποία θα περιλαμβάνει ένα ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στον έλεγχο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η έκθεση ανταποκρίνεται στο μακροχρόνιο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο να υπάρξει ένας μηχανισμός της ΕΕ για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Λαμβάνω υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζετε στην επιστολή σας και μπορείτε να είστε σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης των πολιτών, όπως προβλέπονται στο άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Με εκτίμηση,

{υπογραφή}

Νταβίντ Μαρία ΣΑΣΟΛΙ»


Πηγή : parapolitika.gr


Έτσι θα λειτουργήσει η ακτοπλοΐα το καλοκαίρι – Το σχέδιο δράσης



Αναλυτικές οδηγίες στα στα πλοία της ακτοπλοΐας δώσει οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την επανέναρξη της μεταφοράς επιβατών προς τα ελληνικά νησιά.

Στο σχέδιο 21 σελίδων για τη λειτουργία της ακτοπλοΐας μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού που απέστειλε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο οποίος με τη σειρά του το προώθησε στις εταιρείες προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Για τα συμβατικά πλοία ο μέγιστος αριθμός επιβατών να φθάνει μέχρι και το 55% κατά περίπτωση ενώ στα ταχύπλοα το 50%.

Ειδικότερα: Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία δεν διαθέτουν καμπίνες για τους επιβάτες είναι ίσος με 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία διαθέτουν καμπίνες σε επιβάτες είναι ίσος με 55% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κάθισμα κενό προς όλες τα κατευθύνσεις και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

Στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Θα πρέπει η καμπίνα να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.

Σήμερα, οι ακτοπλόοι θα έχουν συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να ξεδιαλύνουν απορίες που προκύπτουν από το σχέδιο, ως προς τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων. «Θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά σημεία, ενώ θα πρέπει να απαντηθεί μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μέτρα, κάτι το οποίο είναι βασικό για να μπορέσουμε ως εταιρείες να κάνουμε προγραμματισμό», επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου.

Στο σχέδιο 21 σελίδων αναφέρονται επίσης και οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση πο7υ εντοπιστεί κρούσμα του ιού.

Απομόνωση ύποπτου περιστατικού COVID-19 και διαχείριση επαφών

Εάν ένας επιβάτης ή μέλος του πληρώματος εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης COVID-19, θα πρέπει να θέτετε σε εφαρμογή το σχέδιο του πλοίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση συμβάντων COVID-19 και να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Πρέπει να χορηγηθεί απλή χειρουργική μάσκα στον ασθενή για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς σταγονιδίων. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να καλύπτει το βήχα του (π.χ. με χαρτομάντηλο).

Ο ασθενής πρέπει να απομονωθεί σε καμπίνα ή σε άλλο ιδιαίτερο χώρο με ατομική τουαλέτα και σίτιση στην καμπίνα. Η πόρτα της καμπίνας πρέπει να παραμένει κλειστή.

Συνιστάται η αποφυγή επισκεπτηρίου στην καμπίνα. Αποφεύγεται η είσοδος άλλων ατόμων, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, π.χ. παροχή φροντίδας, καθαριότητα καμπίνας. Συνιστάται να οριστεί συγκεκριμένο μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του ύποπτου κρούσματος, εάν είναι δυνατό, και να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των μελών πληρώματος που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή.

Τα άτομα, που θα έρθουν σε επαφή με τον ασθενή (θα μπουν στην καμπίνα του), πρέπει να φορούν ΜΑΠ γάντια, απλή χειρουργική μάσκα, αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια, προστατευτικά γυαλιά και ποδονάρια. Επιπλέον πρέπει να φροντίζουν, ώστε να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου.

Ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχουν καταρτίσει αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες, που αναρτώνται στους παρακάτω συνδέσμους.

Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια, αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης κτλ.) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο έξω από την πόρτα της καμπίνας ή το χώρο απομόνωσης και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.

Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Γενικά μέτρα για όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες

Το αρμόδιο μέλος του πληρώματος του πλοίου οφείλει να ενημερώσει τους επιβαίνοντες στο πλοίο για την εμφάνιση ύποπτου κρούσματος. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο πρέπει να ενημερωθούν ότι οφείλουν: α) να αναφέρουν στα μέλη του πληρώματος εάν έχουν έρθει σε στενή επαφή με το ύποπτο κρούσμα χωρίς τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και β) σε περίπτωση που ασθενήσουν, να ενημερώσουν αμέσως τις υγειονομικές αρχές.

Το αρμόδιο μέλος του πληρώματος οφείλει να αναζητήσει όλα τα άτομα, (στενές και περιστασιακές επαφές) και να συλλέξει και να επιβεβαιώσει τα στοιχειά στο Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών/Πληρωμάτων (Passenger Locator Form, ) όπως τα ονόματα, τον αριθμό καμπίνας τους και το είδος της επαφής (διαμονή στην ίδια καμπίνα με τον ασθενή, παροχή φροντίδας στον ασθενή κλπ.). Οι στενές επαφές θα  λάβουν οδηγία για παρακολούθηση της υγείας τους τις επόμενες 14 ημέρες. Εάν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά το κρούσμα, οι στενές επαφές  συνιστάται να παραμείνουν σε καραντίνα στην ξηρά, ή να επαναπατριστούν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/travel-advice). Τα μέτρα καραντίνας μπορεί να περιλαμβάνουν ενεργό παρακολούθηση από τις αρχές δημόσιας υγείας του λιμένα, αποφυγή ταξιδιού, περιορισμό σε συγκεκριμένο χώρο (καραντίνα) και ιατρική αξιολόγηση, κατά την κρίση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για τη διευκόλυνση του έργου των αρχών δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο όλοι οι επιβάτες και τα μέλη πληρώματος να είναι προσβάσιμοι δια τηλεφώνου.

Όλες οι στενές επαφές του ύποπτου κρούσματος πρέπει να συμπληρώσουν το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form, PLF) και να λάβουν οδηγίες για τα συμπτώματα και τρόπο μετάδοσης της νόσου, ώστε να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 μέρες από την έκθεση τους. Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα, οφείλουν να παραμείνουν απομονωμένοι σε ιδιαίτερο χώρο και επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες υγείας.

Ο υγειονομικός υπεύθυνος του πλοίου σε συνεργασία με την αρμόδια υγειονομική αρχή πρέπει να συστήσει τη γενική τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Βιβλίο καταγραφής

Το περιστατικό του ύποπτου κρούσματος COVID-19 πρέπει να καταγραφεί στο ιατρικό βιβλίο του πλοίου, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν.

Αναφορά της κατάστασης υγείας στο πλοίο

Σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ 2005), ο υπεύθυνος του πλοίου πρέπει να ενημερώσει αμέσως την αρμόδια αρχή στον επόμενο λιμένα για κάθε κίνδυνο δημόσιας υγείας επί του πλοίου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε περίπτωσης ασθένειας για την οποία υπάρχει υποψία ότι είναι μολυσματικού χαρακτήρα. Πριν από την άφιξη στον λιμένα, για τα πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες θα πρέπει να συμπληρώνεται η Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Maritime Declaration of Health-MDH) από τον καπετάνιο ή/και τον ιατρό και να αποσταλεί στην αρμόδια αρχή σύμφωνα με τις τοπικές απαιτήσεις στο λιμένα. Για πλοία σε εσωτερικές πλόες πρέπει να ενημερώνεται η αρμόδια αρχή πριν την άφιξη στο λιμένα με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Ο καπετάνιος πρέπει να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του λιμένος σχετικά με τον αριθμό των ταξιδιωτών (πλήρωμα και επιβάτες) που βρίσκονται στο πλοίο και να υποβάλει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται. Ο καπετάνιος θα πρέπει να γνωρίζει σε ποια αρχή θα πρέπει να αναφέρει τυχόν ύποπτο περιστατικό μολυσματικής νόσου ή οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επί του πλοίου.

Εάν κάποιο άτομο επί του πλοίου (μέλος του πληρώματος ή επιβάτης) παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη COVID-19 (συμπεριλαμβανομένης της αιφνίδιας εμφάνισης τουλάχιστον ενός από τα ακόλουθα: βήχας, πυρετός ή δύσπνοια), αυτό πρέπει να αναφέρεται αμέσως στην αρμόδια αρχή με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν. Είναι σημαντική η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για να προσδιοριστεί εάν είναι διαθέσιμη στο λιμάνι η ικανότητα μεταφοράς, απομόνωσης, εργαστηριακής διάγνωσης και φροντίδας του ύποπτού περιστατικού COVID-19. Το πλοίο μπορεί να κληθεί να καταπλεύσει σε άλλο λιμάνι σε κοντινή απόσταση, εάν δεν είναι διαθέσιμο το απαραίτητο δυναμικό του λιμένα, ή εάν δικαιολογείται από την ιατρική κατάσταση που ύποπτου περιστατικού COVID-19. Είναι σημαντικό όλες οι διευθετήσεις να γίνονται το συντομότερο δυνατό ώστε να ελαχιστοποιηθεί η παραμονή υπόπτων περιστατικών στο πλοίο.

Αποβίβαση

Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα COVID-19, στη συνέχεια του ταξιδιού και μέχρι να φτάσει το πλοίο στον τελικό του προορισμό δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση νέων επιβατών στους ενδιάμεσους προορισμούς αλλά μόνο η αποβίβαση επιβατών.

Ο ασθενής θα αποβιβαστεί στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του περιστατικού. Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού θα γίνονται σύμφωνα με την αρμόδια αρχή και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η απόφαση σχετικά με τη διαχείριση του περιστατικού και των στενών επαφών θα ληφθεί από την αρμόδια αρχή βάσει της εκτίμησης κινδύνου και της κατάστασης στην κοινότητα. Στη συνέχεια θα παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση του ύποπτου περιστατικού και των στενών επαφών, τον καθαρισμό και την απολύμανση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πάνω από 475.000 ευρώ οι δωρεές υπουργών, βουλευτών κι ευρωβουλευτών της ΝΔ για τον κορωνοϊό!!



Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το συγκεκριμένο έγγραφο ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου (που δεν έχουμε μάθει πόσα έδωσε η ίδια και οι υπόλοιποι από την Ελληνική Λύση) , με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιοι βουλευτές της ΝΔ, υπουργοί και υφυπουργοί προέβησαν σε καταβολή του 50% του μισθού τους στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid-19 μέχρι σήμερα και σε ποιο ύψος ανήλθε, επί συνόλου, αυτή η καταβολή, μετά το κάλεσμα του πρωθυπουργού.

«To σύνολο των μελών της κυβέρνησης, των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος καθώς και των ευρωβουλευτών, κατέβαλαν κατά τον μήνα Απρίλιο 2020, στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της ασθένειας covid-19, ποσό που συνολικά υπερβαίνει τα 475.000 ευρώ», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Γεραπετρίτης.


Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση



Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας τους, πάντα με την τήρηση των κανόνων που θέτει η Υγειονομική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους τα συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς βεβαίως να δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, o Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και οι Δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης. Εξάλλου αποτελεί κομβικό ορόσημο για την επαναφορά σε μία νέα κανονικότητα. Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Έχω μιλήσει με αρκετούς από εσάς και με τον Κώστα, το Δήμαρχο της Αθήνας, και με τους Υπουργούς, για το πώς θα μπορούμε μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις να δώσουμε επέκταση στους ανοιχτούς χώρους εστίασης. Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο έξω και πολύ λιγότερο μέσα, τηρώντας τις αποστάσεις που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί.

Και θα πρέπει να καταλήξουμε επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Υγειονομική Επιτροπή, στις υποδείξεις μας για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Πάρα πολλά από τα εστιατόρια σήμερα μπορούν να είναι σε κλειστό χώρο μεν, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω χωρίς τζάμια και θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις προϋποθέσεις που μπορούν και αυτοί να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα.

Εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρωθυπουργός για την στήριξη των καταστημάτων της εστίασης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις:

1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,

2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,

3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,

4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,

5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.




Τρελό πάρτι οργίων στήθηκε με τη λήξη της καραντίνας



Λίγες ώρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων σε ότι αφορά στην μετακίνηση, σχετικά απόμερη,  γειτονιά της Αθήνας είναι ανάστατη από την καταγγελία ότι το βράδυ της Τρίτης διοργανώθηκε καυτό πάρτι με την συμμετοχή πολλών ζευγαριών που ήθελαν να περάσουν ένα «απαγορευμένο» βράδυ με ανταλλαγή συντρόφων.

Το  ραντεβού κλείστηκε σε πολυτελή κατοικία λίγο μακριά από το κέντρο και οι καλεσμένοι άρχισαν να καταφθάνουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Έξω από το πολυτελές σπίτι -που ουκ ολίγες φορές είχε απασχολήσει τις αρχές έπειτα από καταγγελίες γειτόνων για περίεργους θορύβους- άρχισαν να σταθμεύουν πανάκριβα αυτοκίνητα και να βγαίνουν μέσα από αυτά καλοντυμένα ζευγάρια.

Το πάρτι είχε κλειστεί εδώ και μέρες και οι καλεσμένοι ήταν γνωστοί μεταξύ τους καθώς συνηθίζουν να δίνουν καυτά ραντεβού τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Υπήρξε αναγκαστική αποχή λόγω της καραντίνας αλλά με την άρση των περιοριστικών μέτρων δεν περίμεναν να περάσει ούτε λεπτό.

Οι περίοικοι που λίγο πολύ περίμεναν αυτή τη μάζωξη, είχαν ακροβολιστεί πίσω από τις μπαλκονόπορτες στήνοντας αυτί.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στον eleftherostypos.gr αυτήκοες μάρτυρες, το πάρτι οργίων ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα  της Τρίτης και τελείωσε λίγο πριν βγει ο ήλιος.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά,  πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα αμπαρωμένα παράθυρα, “γλιστρούσαν” ήχοι που μαρτυρούσαν ότι οι καλεσμένοι διασκέδασαν και με το παραπάνω.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 147 οι νεκροί



Στα 2.663 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 21 νέα όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται 147. 

Τα 11 από τα νέα κρούσματα σημειώθηκαν σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ακόμη, 36 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι ενώ 82 είναι εκτός ΜΕΘ.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.


ΗΠΑ: 2.073 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο


Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ξανά χθες Τετάρτη ημερήσιος απολογισμός που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε πλέον σε 73.095, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι 2.073 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν ως τις 20:30 της Τετάρτης (03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης με βάση τα δεδομένα του πανεπιστημίου, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφονται πάνω από 1,22 εκατ. επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων περίπου 190.000 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν.

Η χώρα έχει κάνει πάνω από 7,75 εκατ. διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ημερήσιος απολογισμός μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα τη Δευτέρα, όταν καταγράφηκαν 1.015 θάνατοι. Αλλά οι απολογισμοί τις τελευταίες δύο ημέρες ξεπερνούν και πάλι τους 2.000 θανάτους, δείχνοντας πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δυσκολεύονται να κατέβουν από το «πλατό» στο οποίο βρίσκονται ως προς την εξέλιξη της πανδημίας.

Παρά τα δεδομένα αυτά, ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται εδώ και πολλές ημέρες στην άρση των μέτρων περιορισμού.

Στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών που καταγράφεται καθημερινά έχει μειωθεί πολύ, όμως έχουν εμφανιστεί άλλες εστίες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται μακράν οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Αυτό βέβαια αφορά τις τιμές σε απόλυτους αριθμούς, όχι δηλαδή την αναλογία θανάτων και κρουσμάτων με τον πληθυσμό — με αυτή τη μέθοδο υπολογισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν υποστεί βαρύτερα πλήγματα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγορεί συχνά την Κίνα ότι ψεύδεται για τον δικό της απολογισμό και ότι στην πραγματικότητα θρηνεί περισσότερα θύματα από ό,τι η δική του χώρα.

Η κρίση της πανδημίας του κοροναϊού είναι «χειρότερη» από την επίθεση των αυτοκρατορικών στρατευμάτων της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ καθώς και τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε χθες ο Τραμπ. «Δεν είχε γίνει ποτέ πριν επίθεση αυτής της φύσης. Και δεν έπρεπε να γίνει ποτέ», είπε.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr


Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ Ρομά - Έξι τραυματίες



Ρομά έβγαλε καραμπίνα έπειτα από διαπληκτισμό - Ένας εκ των τραυματιών έχει χτυπηθεί σοβαρά στο μάτι.

Τουλάχιστον έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός αιματηρού επεισοδίου που σημειώθηκε στα Σαγέικα της Πάτρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως μετέδωσε το tempo24.gr, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, άτομο πυροβολούσε με κυνηγετική καραμπίνα -πιθανόν ύστερα από διαπληκτισμό- με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ανθρώπων. Ένας εξ αυτών χτυπήθηκε σοβαρά στο μάτι.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο δράστης, που είναι Ρομά (όπως και οι τραυματίες) έχει συλληφθεί.


Πηγή : protothema.gr


Ξεκινάει πιλοτικά τον Ιούνιο η ψηφιακή απονομή συντάξεων


Ακόμη και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, θα μπορέσουν να ενταχθούν στη διαδικασία ψηφιακής απονομής των συντάξεων, που ξεκινάει πιλοτικά τον Ιούνιο για τις συντάξεις γήρατος των αγροτών και τις συντάξεις χηρείας μετά τον θάνατο συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ σε 2 μήνες από σήμερα, το 40% των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα, ενώ καθώς θα εξελίσσεται η διαδικασία στο τέλος του 2021 το 85% των νέων αιτημάτων θα ολοκληρώνεται αυτόματα.

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ ξεκίνησε από δύο «εύκολες» κατηγορίες, τις συντάξεις χηρείας σε περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχου, και τις συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Μάλιστα, στην υπουργική απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων δίνεται η δυνατότητα να επανυποβληθούν ηλεκτρονικά αιτήσεις που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και εκκρεμούν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, τον Ιανουάριο του 2017 και εφεξής. Εφόσον κληθούν από το ταμείο, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, ψηφιακά, στην οποία θα καταχωρίζεται και η ημερομηνία αρχικής υποβολής, προκειμένου να υπολογιστούν και τα αναδρομικά που δικαιούται ο συνταξιούχος.

Προσοχή όμως. Στο τέλος της διαδικασίας θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν καταχωριστεί ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, θα αναζητούνται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr). Προσοχή. Για κάθε παροχή (κύρια σύνταξη, επικούρηση ή εφάπαξ) θα υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, όπως ισχύει, σχετικά με την ορθότητα και την πληρότητα των δεδομένων που καταχωρίζονται σε αυτή. Πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις, εφόσον απαιτούνται, θα λαμβάνονται μέσω του κέντρου διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δημόσιας διοίκησης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση από τον δικαιούχο.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μητσοτάκης : Η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά την παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

«Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε. Και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.


Στις 22,5 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ




Προβάδισμα 22,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Βεργίνα TV.



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 3-6 Μαΐου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42,6% στην πρόθεση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,1%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με 3%.



Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη να φτάνει το 56% και του Αλέξη Τσίπρα στο 20%.


Στην αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης προηγείται ο Άδωνις Γεωργιάδης και ακολουθούν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης και Χάρης Θεοχάρης.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της πανδημίας, το 51% θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία των καταστημάτων δεν ενθαρρύνουν την επαναλειτουργία της αγοράς.

Παράλληλα, το 49% θεωρεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και πρέπει να αρθούν. Αντίθετα, το 42% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της νόσου ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν δουλειές.

Μοιρασμένες είναι οι απόψεις για την προέλευση του νέου κορωνοϊού: Το 36% θεωρεί ότι προήλθε από ζώο και μεταδόθηκε σε άνθρωπο, ενώ το 37% ότι ξέφυγε από εργαστήριο της Κίνας.


Δημοσκόπηση ProRata: Απάντηση-έκπληξη από τους Ελληνες στο πρόωρο άνοιγμα των μπαρ – Διψήφια η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ



Τις δικές τους προτιμήσεις για ποια πράγματα πρέπει να ανοίξουν πρώτα και ποια τελευταία έδωσαν οι Ελληνες στη δημοσκόπηση της εταιρίας ProRata πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες της καραντίνας, από 24 έως 29 Απριλίου.
Όπως δείχνει η έρευνα εάν ήταν στο χέρι τους οι πολίτες θα επέλεγαν να ανοίξουν τελευταία τα μεγάλα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και τα γήπεδα και πρώτα τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Ειδικότερα στην ερώτηση «Αν ήταν στο χέρι σας, ποιοι θα ήταν οι τρεις χώροι που θα άνοιγαν πρώτοι το επόμενο διάστημα», το 66% των ερωτηθέντων απάντησαν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, το 42% τα κομμωτήρια και τα κουρεία, το 31% τα πάρκα και οι παιδικές χαρές.
 
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το Κίνημα Αλλαγής 5%, το ίδιο ποσοστό και το ΚΚΕ. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4%, το Μέρα 25 με 3% και με 2% είναι η Χρυσή Αυγή.
Ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών προσώπων: Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 55% των πολιτών λέει ότι τον συμπαθεί ή μάλλον τον συμπαθεί ενώ το 39% τον αντιπαθεί ή μάλλον τον αντιπαθεί. Για τον Αλέξη Τσίπρα η συμπάθεια φτάνει στο 35% ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 58% δηλώνει αντιπάθεια.
Χαμηλό είναι το ποσοστό συμπάθειας για την Φώφη Γεννηματά, στο 23%, σε αντίθεση με πρόσφατη δημοσκόπηση που την έδινε ως την πιο δημοφιλή πολιτική αρχηγό. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έχει ποσοστό συμπάθειας 23% και αντιπάθειας 57%, τον Κυριάκος Βελόπουλο τον αντιπαθεί το 77% και τον Γιάνη Βαρουφάκη το 68%.
 
Ως προς τη συμπάθεια προς άλλα πολιτικά πρόσωπα, στη Νέα Δημοκρατία ο πλέον συμπαθής είναι ο Νίκος Δένδιας και ακολουθούν οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Κωστής Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, Νίκη Κεραμέως, Στέλιος Πέτσας.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πιο δημοφιλής πολιτικός με 41% είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ακολουθούν οι Εφη Αχτσιόγλου, Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Ζαχαριάδης. Πιο αντιδημοφιλείς οι Γ. Κατρούγκαλος, Ολγα Γεορβασίλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Ραγκούσης.
Στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 41% στο σύνολο του δείγματος και 81% στους ψηφοφόρους του κόμματος είναι ο πλέον συμπαθής. Ακολουθεί ο Α. Λοβέρδος με 37% και ο Γ. Παπανδρέου με μόλις 22%.
 
Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ακροαριστεροί εγκληματούν καλώντας σε συγκεντρώσεις ανεύθυνους σε πλατείες



Περίπου 200 ανεύθυνοι και υποκινούμενοι νεαροί αλλά και πολίτες με επικεφαλής ακροαριστερό μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ που διαπράττει σοβαρό έγκλημα βρέθηκαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμό της, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Οι ανεύθυνοι συγκεντρωμένοι που συγκεντρώθηκαν για κακό χωρίς να αναλογίζονται της συνέπειες της πανδημίας επειδή κάποιοι ακροαριστεροί θέλουν να τους κάνουν κακό, ακούγοντας την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που τους καλεί να απομακρυνθούν, φωνάζουν συνθήματα. «Η αστυνομία έξω από τη πλατεία».

Το έγκλημα σύμφωνα με πληροφορίες το έγκλημα διέπραξε η Μελίνα Αλεφαντή Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και εκπρόσωπος της Δημοτικής Παρέμβασης «Φυσάει Κόντρα» στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή επικεφαλής της παράταξης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, ήταν και υποψήφια βουλευτής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει ότι θα είναι κλειστή η πλατεία Αγίου Ιωάννου, από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί αλλά τον αγνόησαν.

Περιμένουμε την τιμωρία της φυσικά από την πολιτεία.

Μάλιστα φρόντισε να το παίξει και ακροαριστερή επαναστάτρια ανεβάζοντας περήφανα και ανάρτηση για το έγκλημα της :



app-facebook
Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή
9 ώρες πριν
Ο κόσμος απέτρεψε την κατάληψη της αστυνομίας από το ΜΑΤ του κυρίου Ζορμπά.
Οι πλατείες της πόλης ανήκουν στους κατοίκους.
Αυτή τη στιγμή γίνεται αυθόρμητη συνέλευση στην πλατεία διατηρώντας κατά το δυνατό τα μέτρα προστασίας.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποσυρθεί λιγο παραπέρα....
Δείτε περισσότερα
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, νύχτα, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

310

9