Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Σε μείωση διδάκτρων θα προχωρήσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)



Το ΕΑΠ μειώνει τα δίδακτρα και παράλληλα ανανεώνεται

Σε μείωση διδάκτρων θα προχωρήσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), παράλληλα με την ανανέωση των προγραμμάτων του, την αύξηση των θέσεών τους, τη συνεργασία με τα συμβατικά πανεπιστήμια της χώρας και, ευρύτερα, τις κινήσεις εξωστρέφειας που ήδη έχει ξεκινήσει. Οι αλλαγές αυτές έρχονται να προστεθούν στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ να καταργηθεί η κλήρωση ως τρόπος επιλογής των φοιτητών και η επιλογή να γίνεται με βάση κοινωνικά κριτήρια τα οποία θα μοριοδοτούνται. Ως πρώτο μήνυμα για τη νέα «σελίδα» του ΕΑΠ, θα πρέπει να ερμηνευθεί η αλλαγή του λογοτύπου του.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι σχεδιάζονται μειώσεις στα δίδακτρα κάθε θεματικής ενότητας σπουδών, όχι όμως οριζόντιες αλλά υπό τη μορφή... αντισταθμιστικού οφέλους. Τώρα, για κάθε θεματική ενότητα στα προπτυχιακά προγράμματα οι φοιτητές καταβάλλουν 500 ευρώ (για τη λήψη πτυχίου υπάρχουν 12 ενότητες), και στα μεταπτυχιακά 650 ευρώ. Οι φοιτητές θα μπορούν να έχουν bonus στα ποσά αυτά εάν επιλέξουν να πάρουν το εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή και όχι έντυπη, κάτι που ουσιαστικά περιορίζει το λειτουργικό κόστος του ΕΑΠ και η ωφέλεια θα μετακυλίεται στους φοιτητές. Παράλληλα, θα γίνει επικαιροποίηση του υπάρχοντος διδακτικού υλικού και ανάπτυξη νέου, αφού βρεθούν κονδύλια.

Παράλληλα, θα γίνει άνοιγμα σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών. Συγκεκριμένα, σήμερα το ΕΑΠ οργανώνει 6 προπτυχιακά προγράμματα στα οποία οι φοιτητές επιλέγονται με κλήρωση και 28 μεταπτυχιακά για τα οποία η επιλογή γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια. Και η ζήτηση για τα 32 προγράμματα είναι πάντα μεγάλη. Ενδεικτικά, για τις συνολικά 10.000 θέσεις (χωρίς τις 768 θέσεις ειδικών κατηγοριών) στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 υπεβλήθησαν 27.341 αιτήσεις, δηλαδή ένας στους τρεις πήρε το εισιτήριο. Για το 2015-16 οι αιτήσεις ήταν περί τις 40.018, για το 2014-15, 39.582 και για το 2013-14 κατετέθησαν 41.904 αιτήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, στα πέντε από τα έξι προπτυχιακά προγράμματα υπάρχουν κενές θέσεις, διότι κάποιοι από τους τυχερούς της κλήρωσης τελικά δεν σπουδάζουν. Το γεγονός ενισχύει το επιχείρημα υπέρ της κατάργησης της κλήρωσης και της υιοθέτησης κριτηρίων για την επιλογή των σπουδαστών (θα δοθεί βάρος σε κοινωνικά κριτήρια όπως για ανέργους, ενώ έχουν αποκλειστεί κριτήρια που σχετίζονται με τον βαθμό του Απολυτηρίου). Βέβαια, η κλήρωση εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής, την ίδια στιγμή που τα πτυχία του ΕΑΠ αποτελούν μέσο αναβάθμισης προσόντων των κατόχων τους και τα αξιοποιούν πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν ενδιαφέρονται για τη γνώση αλλά για τα «bonus» που προσφέρει το πτυχίο.

Από την άλλη, αντικείμενο μελέτης αποτελούν η ανανέωση των προγραμμάτων, η οργάνωση προγραμμάτων μικρής διάρκειας (θερινών κ.ά.) και ο σχεδιασμός νέων θεματικών ενοτήτων, ενώ προγραμματίζεται και ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Με βάση τα στοιχεία του ΕΑΠ, το μόνιμο διδακτικό ερευνητικό προσωπικό του πανεπιστημίου είναι σήμερα 48 άτομα, και το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) 1.970 άτομα. Στην επιλογή για τις θέσεις ΣΕΠ, στόχος είναι να τις καταλάβουν νέοι επιστήμονες και όσοι έχουν κύρια αποκλειστική απασχόληση το ΕΑΠ (αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη για μόνιμους πανεπιστημιακούς σε άλλα ΑΕΙ).

Βέβαια, παρόλα αυτά «αγκάθι» παραμένει η μη απόκτηση αυτοδυναμίας από το ΕΑΠ. Ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι υπαναχώρησε στο ζήτημα της αυτοδυναμίας, παρά την ψήφιση, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, της νομοθεσίας που επιβάλλει την εκλογή διοίκησης και την ισότιμη αντιμετώπιση του ΕΑΠ με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας. Οπως λένε οι καθηγητές του ιδρύματος και η ΠΟΣΔΕΠ, «η αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ εξαρτάται από την αποκλειστική θέληση της εκάστοτε διορισμένης διοικούσας επιτροπής να συντάξει τον απαιτούμενο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, πράγμα που δεν υπήρξε ως προαπαιτούμενο στα άλλα ΑΕΙ της χώρας».



Πηγή


Πάρτε να έχετε, έρχεται το «Κτηματόσημο» για 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων



Στην τελική ευθεία εισέρχεται η καταβολή των 50 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν περίπου 700 χιλ. ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων, για τα 1.343.369 συνολικά δικαιώματα που δήλωσαν το 2008. Το νέο «αναλογικό τέλος», που διαμορφώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αναμένεται να καταφθάσει ταχυδρομικά στο δεύτερο τρίμηνο στους ιδιοκτήτες, αμέσως μετά την ανάδειξη αναδόχου.

Το τέλος κτηματογράφησης προκύπτει αναλογικά, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ως ποσοστό ένα τοις χιλίοις, μείον 10 χιλ. ευρώ επί της τιμής του. Παρόλο που η κτηματογράφηση της Αθήνας έτρεξε σε πρώτη φάση το καλοκαίρι του 2008, οπότε και έγινε η πρώτη φάση της κτηματογράφησης στον Δήμο της Αθήνας και υποβλήθηκαν οι αναγκαίες δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες, η χρονική επιλογή ολοκλήρωσης της επόμενης φάσης, συμπιέζει ακόμη περισσότερο τον ήδη επιβαρημένο με φόρους οικογενειακό προϋπολογισμό.

Την ίδια χρονιά, το 2008 προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για τη δεύτερη φάση, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των δηλώσεων, στον οποίο συμμετείχαν δύο εταιρείες, με στόχο ο ανάδοχος να είχε οριστεί έως το 2010. Ωστόσο, σωρεία ενστάσεων και προσφυγών στα δικαστήρια μεταξύ των δύο εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, είχαν ως αποτέλεσμα την πολύχρονη καθυστέρηση της κινηματογράφησης στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο προκαλούν τα περίπου 10.000 ακίνητα που αλλάζουν οριστικά χέρια μέχρι και περνούν στη δικαιοδοσία του δημοσίου, ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»! Πρόκειται για όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί εγκαίρως στο Κτηματολόγιο, παρόλο που η κινηματογράφηση τους άρχισε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Παρά τις προειδοποιήσεις, η «αυλαία» των πρώτων παραχωρήσεων άνοιξε ουσιαστικά την 1η Αυγούστου 2015, με συνολικά 20 περιοχές από 12 νομούς της επικρατείας να «μεταβιβάζουν» οριστικά και διαδοχικά υπέρ του δημοσίου τις περιουσίες τους (έως το τέλος του έτους), μη έχοντας πλέον καμία ευκαιρία επαναδιεκδίκησής τους. Η διαδικασία εξακολουθεί να προκαλεί αλαλούμ για τον φορέα που θα υποδεχθεί τους τίτλους ιδιοκτησίας, έχοντας ήδη ξεκινήσει με δύο περιοχές από τον νομό Κιλκίς, ενώ έχει συνεχιστεί διαδοχικά με την περιοχή Άστρος της Αρκαδίας, την περιοχή Μαρτίνου του νομού Φθιώτιδας, περιοχές της Δράμας, της Ημαθίας κ.τ.λ. Ωστόσο, η μεγάλη «πληγή» αναμένεται αυτή τη χρονιά (2016), καθώς ανοίγει ο κύκλος των παραχωρήσεων και στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τις περιοχές των Βριλησίων, Μελισσίων, Ελευσίνας, Γέρακα, Νέας Σμύρνης και Νέου Ψυχικού, να «απειλούνται» από τη λήξη της προθεσμίας όσον αφορά το λεκανοπέδιο Αττικής και την περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμαριά όσον αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης. Με την πάροδο των ημερομηνιών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο.
Στην ουσία, το 2015 «έκλεισαν» οριστικά όσα προγράμματα ξεκίνησαν το 2003, με 12ετή παράταση, ενώ για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας. Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα «παλαιά προγράμματα» σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου ανέρχονται σε 203.609, εκ των οποίων περίπου τα 160.500 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 39.500 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Όπως διευκρινίζουν πηγές του Κτηματολογίου, μέχρι στιγμής έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιπτώσεις ακινήτων, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για πόσα από αυτά τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανήκουν ήδη στο δημόσιο. Και αυτό διότι έως το καλοκαίρι του 2013 το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του. Εκτός λοιπόν από τα ακίνητα του δημοσίου, που δεν έχουν δηλωθεί, ακόμα πέντε είναι οι κατηγορίες των πολιτών που δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους και κινδυνεύουν να τη χάσουν.

Σε ποιες περιοχές «τρέχει» το Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενου στην Κτηματολόγιο Α.Ε. αναμένεται στο προσεχές διάστημα να προσδιοριστούν οι περιοχές που πρόκειται να «ανοίξουν» εντός του 2016, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό στην τελική ευθεία εισέρχονται σύντομα περιοχές όπως: Σέρρες - Εβρος, Λακωνία - Μεσσηνία, Θεσσαλονίκη κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2016 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού στα δικαιώματα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων στους Καλλικρατικούς Δήμους Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στους Καλλικρατικούς Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ενώ, παρατείνεται -για τελευταία φορά- η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού έως τις 17 Φεβρουαρίου 2016 για όσους έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων των Καλλικρατικών Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πριν από περίπου έναν μήνα εντάχθηκε σε λειτουργία Κτηματολογίου ο δήμος Θεσσαλονίκης, στον οποίο έχουν καταγραφεί πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιώματα. Με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Τσιρώνης αντίστοιχα, διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ορίστηκε η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου και το αρχείο κτηματογράφησης παραδίδεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Ετσι, με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται η μετάβαση από το παλιό σύστημα «Μεταγραφών και Υποθηκών» στο νέο σύστημα του Κτηματολογίου για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τα βιβλία που τηρούσε το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο για τη Θεσσαλονίκη επέχουν θέση αρχείου, ενώ όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον από το Κτηματολογικό Γραφείο και οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ).


Του Κοσμά Ζακυνθινού
imerisia.gr


Η Γεροβασίλη... "απειλεί": Αν δεν περάσει το Ασφαλιστικό, θα κοπούν οι κύριες συντάξεις




Μήνυμα στους αγρότες και όσους αντιδρούν στο ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση έστειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Διεμήνυσε πως αν δεν περάσει η πρόταση της κυβέρνησης τότε θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις!
Η Όλγα Γεροβασίλη αναγνώρισε πως οι αγρότες έχουν ένα δίκιο να διαμαρτύρονται αλλά τους έστειλε και το μήνυμα, μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, πως «αν δεν δεχτούμε αυτό το ασφαλιστικό έρχεται μείωση των κύριων συντάξεων και το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει. «Πρόκειται για σκληρά διλήμματα χωρίς εύκολες απαντήσεις», είπε.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως το λόγο για τον οποίο οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο. Υπάρχει συσσωρευμένη κούραση από τις πολιτικές των τελευταίων ετών που έπληξαν τον αγροτικό κόσμο» είπε η κα Γεροβασίλη αλλά αρνήθηκε πως η κυβέρνηση θα στείλει τα ΜΑΤ κατά των αγροτών αν κλείσουν τους δρόμους. «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστείλει καμία κινητοποίηση. Θα κλείσει η εθνική οδός, αν κλείσει η εθνική οδός» τόνισε, σημειώνοντας πως αν οι δρόμοι κλείσουν «θα ξανασυζητήσουμε μαζί τους». Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν τρομάζει από τις αγροτικές κινητοποιήσεις διαφορετικά «δεν θα δίναμε συνέντευξη Τύπου, θα κρυβόμασταν στα σπίτια μας».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, είναι το ΔΝΤ που ζητά μείωση των συντάξεων, σημειώνοντας πως η στάση του Ταμείου «είναι πάντα σκληρότερη και ακραία νεοφιλελεύθερη ότι αν δεν δούμε απόλυτη μείωση των συντάξεων δεν θα συζητήσουμε. Υπάρχει μια διαφορετική άποψη των ευρωπαίων για το κοινωνικό κράτος και τις παροχές του και διαφορετική στο ΔΝΤ, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται κοινωνία, αλλά νούμερα με έναν δικό του τρόπο. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν ποτέ εύκολες».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιτέθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως πρόκειται για μα συμφωνία γνωστή στον ελληνικό λαό, την οποία ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα «οποία τώρα το ξεχνάνε».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την αξιολόγηση, είπε πως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη σε επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης, σημειώνοντας πως τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν αρμοδιότητα να προτείνουν μείωση συντάξεων αλλά πρόσθεσε πως «εξετάζουν νούμερα και αυτό που έχουν πει μέχρι στιγμής είναι ότι πρέπει να δούμε τα ποσοστά αναπλήρωσης». Αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο και μη βιώσιμο» και επεσήμανε πως «αν υποθέσουμε ότι δεν θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος ό,τι και να σχεδιάσουμε σήμερα δεν θα μας βγει εύκολα».

Εμφανίστηκε δε βέβαιη πως, παρά τις... φωνές που ακούγονται (όπως αυτή του Γιάννη Μιχαλογιαννάκη) δεν υπάρχει θέμα να μην ψηφιστεί το ασφαλιστικό από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σημειώνοντας πως «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχτηκαν για να μην πιέζονται από τις λαϊκές απαιτήσεις. Είναι σύμμαχοι. Πιεζόμαστε όλοι από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και είμαστε εδώ για να παλέψουμε το δυνατόν να το αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια νέων εκλογών. «Δεν τίθεται θέμα εκλογών, αυτός είναι ο σχεδιασμός κάποιων που ονειρεύονται, η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή», είπε.


Πηγή : newsit.gr


Αυστριακή υπ. Εσωτερικών: Προσωρινός αποκλεισμός της Ελλάδας από την Σένγκεν



Συνεχίζοντας την πάγια τακτική της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαικού Κόμματος, απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων».

Σε προδημοσίευση συνέντευξής της στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Βελτ αμ Ζόνταγκ», που μεταδίδουν σήμερα τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, η συντηρητική πολιτικός αναφέρει πως εάν μία χώρα του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται διαρκώς στις υποχρεώσεις της και μόνον διστακτικά θέλει να δεχθεί βοήθεια, τότε δεν απαγορεύεται να γίνονται κάποιες σκέψεις.
Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει να συζητηθεί ανοικτά και μία προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, τονίζει.

Στη συνέντευξή της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ διατείνεται πως είναι "μύθος" ότι δεν μπορεί να ελεγχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, προσθέτοντας ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συγκαταλέγεται στα ισχυρότερα της Ευρώπης και υπό πολιτική διοίκηση, αυτό φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο και την καταγραφή των μεταναστευτικών ροών.

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων πλησιάζει στο τέλος της. Πολλά έχουν συζητηθεί, τώρα πρέπει επιτέλους να υπάρξει δράση. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη», προειδοποιεί η Μικλ-Λάιτνερ, στο γνωστό πλαίσιο των φραστικών επιθέσεων της προς την Ελλάδα.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα και σε σύνοδο του Λαϊκού Κόμματός της στο Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη Σύνοδο αυτή, το Λαϊκό Κόμμα θα θέσει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στον σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας σε αυτές το ποσοστό του 30%.


Πηγή : ethnos.gr




Στον Πειραιά δύο πλοία με 3.360 μετανάστες! Και που θα πάνε; Απλά θα εξαφανιστούν στο κέντρο!




Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν δύο πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Ειδικότερα, το επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε 2.233 άτομα από τη Μυτιλήνη, ενώ το «Blue Star 1» 1.127 από Χίο και Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» το οποίο μεταφέρει από την Κω 708 μετανάστες και πρόσφυγες.


Πήγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Στα 2.100 η μέση βουλευτική σύνταξη, αλλά μόνο 753 οι τυχεροί



Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα ή κοντά στα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο κοστίζουν στους φορολογούμενους οι συντάξεις 753 βουλευτών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Το ποσό δεν περιλαμβάνει τις αναδρομικές αξιώσεις συνταξιούχων βουλευτών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε ως παράνομες τις «μνημονιακές» περικοπές στις συντάξεις.

Έτσι, η μέση μηνιαία σύνταξη για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 2.100 ευρώ μικτά, πράγμα που σημαίνει ότι βουλευτική σύνταξη εισπράττουν σήμερα 753 άτομα - στην πλειονότητά τους πρώην βουλευτές, καθώς ο νόμος που επέτρεπε σε νυν βουλευτές που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να εισπράττουν και αποζημίωση και σύνταξη (!) καταργήθηκε το 2007.

Επίσης, από το 2012 και ύστερα καταργήθηκε γενικώς το προνόμιο της βουλευτικής σύνταξης. Δεν καταργήθηκε ωστόσο το δικαίωμα των μελών των οικογενειών των πρώην βουλευτών να συνεχίζουν να εισπράττουν τη σύνταξη που ήδη έπαιρναν αυτοί σε περίπτωση θανάτου τους...

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι το μέσο μηνιαίο ποσό των 2.100 ευρώ προκύπτει μετά τις περικοπές κατά 60% που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012, ο οποίος κατήργησε πρακτικά τη «διπλή» (ή και «τριπλή») σύνταξη που εισέπρατταν οι βουλευτές. Δηλαδή, και τη βουλευτική σύνταξη, αλλά και τη σύνταξη από το ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένοι (π.χ. Ταμείο Νομικών για τους δικηγόρους).

Το ποσό της βουλευτικής σύνταξης υπολογίζεται με βάση τη βουλευτική αποζημίωση. Δηλαδή, ανάλογα με τα χρόνια θητείας, οι βουλευτές δικαιούνται ένα ποσοστό της αποζημίωσης, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το 80%, εκτός αν πρόκειται για πρώην πρωθυπουργούς.

Έως το 1992, τα μέλη του Κοινοβουλίου δικαιούνταν βουλευτική σύνταξη χωρίς καν όριο ηλικίας, με μία πλήρη 4ετή θητεία - γι' αυτό και υπήρχαν βουλευτές που εισέπρατταν ταυτόχρονα και αποζημίωση και σύνταξη, εφόσον επανεκλέγονταν. Στη συνέχεια, θεμελίωναν το δικαίωμα με πλήρη 4ετία και εισέπρατταν τη σύνταξη όταν συμπλήρωναν τα 65 τους χρόνια. Το 2007, το όριο αυξήθηκε σε δύο πλήρεις 4ετίες και το 2012 το προνόμιο αυτό καταργήθηκε.

Με ανάλογο τρόπο λαμβάνουν σύνταξη και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, για τους οποίους ίσχυαν μέχρι πρόσφατα ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ήταν και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι.




Πηγή: koolnews.gr


Το κυνηγητό συνεχίζεται: Έρχονται κατασχέσεις για χρέη από πιστωτικές κάρτες!



Επιστολές σε δυο εκατομμύρια οφειλέτες στέλνουν οι τράπεζες δίνοντας διορία μόλις 30 ημερών να τακτοποιήσουν τις οφειλές του.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε όσους κατόχους πιστωτικών καρτών δεν έχουν πληρώσει τα χρέη τους. Η εφημερίδα «Αγορά» έφερε το θέμα στην επιφάνεια, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι τράπεζες έχουν έτοιμες δυο εκατομμύρια επιστολές προς τους οφειλέτες στεγαστικών, καταναλωτικών αλλά και πιστωτικών καρτών, τις οποίες θα τους τις αποστείλουν από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενημερώνοντας για την καθυστέρηση εξόφλησης της μηνιαίας δόσης.

Όσοι κριθούν «μη συνεργάσιμοι» θα αντιμετωπίσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εκ μέρους των τραπεζών.




Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Γιατί τα πανηγύρια; Γιατί ετοιμάζονται φιέστες;



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένας χρόνος ανευθυνότητας, ανικανότητας και πειραματισμών μιας επικίνδυνης κυβέρνησης.

Σήμερα αντί να απολογούνται για το κακό που έκαναν στη χώρα και τους Έλληνες, πανηγυρίζουν και ετοιμάζονται για φιέστα.

Πήραν την εξουσία με τα ψέματα, δήθεν σκίζοντας τα μνημόνια και τάζοντας τα πάντα στους πάντες για να καταφέρουν να κερδίσουν. Χρησιμοποίησαν την αγανάκτηση και την ταλαιπωρία ενός λαού μέσα στην κρίση για να πατήσουν επάνω και να έρθουν στην εξουσία τάζοντας καλύτερες ημέρες.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους έπληξαν την χώρα ανεπανόρθωτα έκλεισαν τις τράπεζες και στέγνωσαν την αγορά από χρήματα, φόρτωσαν στον ελληνικό λαό ακόμα ένα δυσβάστακτο χρέος 80 δισ. ευρώ και τώρα ετοιμάζονται για φιέστα γιορτάζοντας τον ένα καταστροφικό χρόνο κυβέρνησης τους.

Δεν υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση καμιά υπευθυνότητα και κανένας σεβασμός προς την χώρα και τον πολίτη, αντίθετα προσπαθεί να εγκαταστήσει κομματικό κράτος διορίζοντας ασύστολα ώστε να επιβιώσει αδιαφορώντας για τον ιδιωτικό τομέα και την τύχη της χώρας.

Ένας χρόνος που πήγε πίσω την Ελλάδα πολλά χρόνια και δεν υπάρχει κανένα φως στο τούνελ, δεν υπάρχει λογική σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει μόνο αριστερή λογική που τα ισοπεδώνει όλα.

Ο πραγματικός απολογισμός αυτού του ένα χρόνου είναι

1. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση.

2. Η ανεργία γιγαντώνεται.

3. Η παιδεία έχει γυρίσει πίσω χρόνια.

4. Η δημόσια οικονομία έχει καταρρεύσει μαζί με την πραγματική οικονομία και κινείται σε οριακές καταστάσεις.

5. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώθηκαν.

6. Η υγεία βρίσκεται σε πλήρη διάλυση και υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα απαραίτητα για την περίθαλψη αναλώσιμα.

7. Η Ελλάδα χρειάζεται συνέχεια νέα χρηματοδότηση από τους θεσμούς γιατί δεν παράγει τίποτα, δεν κινείται τίποτα στον ιδιωτικό τομέα, εταιρίες φεύγουν για το εξωτερικό και μεγάλες επιχειρήσεις πτωχεύουν η κλείνουν μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση της μόνιμης αμφιβολίας  και ανασφάλειας για το αύριο. 

Η κατάσταση που επικρατεί αυτό τον ένα χρόνο αποθαρρύνει και διώχνει αντί να προσελκύει και να διευκολύνει επενδύσεις.

Οι προσφυγικές ροές, προσφύγων και παράνομων μεταναστών γιγάντωσαν το πρόβλημα της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό γιατί η ανικανότητα μαζί με την κυβερνητική ολιγωρία και την ατολμία επιδείνωσε την κατάσταση.

Δεν υπάρχει ελπίδα με αυτή την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται από τα πεπραγμένα της, η Ελλάδα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέα Δημοκρατίας έχει μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσει τα πράγματα και πρέπει όλοι μαζί πορευόμενοι με ενότητα, μετριοπάθεια και δημιουργική δουλειά, προτάσσοντας την αλήθεια στους πολίτες να ξανακάνουμε την χώρα αξιόπιστη και σοβαρή στην διεθνή κοινότητα.

Πρέπει να επιβιώσουμε!!!



Κλειστά τη Δευτέρα τα οινοποιεία κόντρα στον ειδικό φόρο στο κρασί



Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τα οινοποιεία της χώρας, με τη Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου να ζητά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Η επιβολή του, υποστηρίζει, μεταβάλλει τα δεδομένα στην αγορά, οδηγώντας σε εσωστρέφεια και απειλώντας την επιβίωση πολλών οινοποιητικών μονάδων και συνακόλουθα της αμπελουργίας.

Την ίδια ημέρα, αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) πρόκειται να μεταβεί στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας. 

Εκπρόσωποι του κλάδου έχουν επίσης προσφύγει στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου.


Καναδάς: Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς εφήβου σε σχολείο



Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενός ενόπλου σε σχολείο μιας απομακρυσμένης περιοχής του Σασκάτσουαν την Παρασκευή κι ένας ύποπτος για το μακελειό έχει συλληφθεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Δύο ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τους πυροβολισμούς στο χωριό Λα Λος, περίπου 600 χλμ. βόρεια της πόλης Σασκατούν.
«Προφανώς αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού», σχολίασε ο Τριντό.

Οι επιθέσεις ενόπλων είναι σχετικά σπάνιες στον Καναδά, όπου εφαρμόζονται πολύ πιο αυστηροί νόμοι για την οπλοκατοχή από ό,τι στις ΗΠΑ. Η χειρότερη επίθεση ενόπλου σε σχολείο στη χώρα αυτή είχε σημειωθεί το 1989, όταν 14 φοιτητές είχαν σκοτωθεί στο École Polytechnique, το πολυτεχνείο του Μόντρεαλ. Το χθεσινό συμβάν είναι το χειρότερο σε σχολείο του Καναδά τα τελευταία 26 χρόνια.

Ο νεαρός άνοιξε πυρ στις 13:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) στο σχολείο του Λα Λος. Έχει συλληφθεί, όπως δήλωσε ο Τριντό.

Δεν είναι ακόμη σαφή τα κίνητρα που οδήγησαν τον νεαρό, που φέρεται ότι είναι μαθητής, να διαπράξει την επίθεση.
Επιπλέον γιατροί και νοσοκόμοι στάλθηκαν στο νοσοκομείο του Περιφερειακού Κέντρου Υγείας Κιουατίν Γιάτε, που διαθέτει 16 κλίνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντέιλ Γουέστ.

Ο Τέντι Κλαρκ, επικεφαλής της κοινότητας των ιθαγενών στο Λα Λος, είπε πως έμαθε για το επεισόδιο από την κόρη του, μετέδωσε το CBC. Ένας μαθητής είπε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι άκουσε αρχικά «πολλά ουρλιαχτά» και κατόπιν «έξι ή εφτά» πυροβολισμούς πριν βγει από την τάξη του, ενώ πιθανόν υπήρξαν και άλλοι.

Το 2014, μια δασκάλα είχε διαμαρτυρηθεί και εκφράσει ανησυχία για τα κρούσματα βίας στο σχολικό συγκρότημα του Λα Λος. Είχε πει πως ένας μαθητής που είχε προσπαθήσει να τη μαχαιρώσει επέστρεψε στην τάξη όπου δίδασκε η ίδια αφού εξέτισε την ποινή 10 μηνών που του είχε επιβληθεί, ενώ ένας δεύτερος της επιτέθηκε στο σπίτι της.


Πηγή


Τι θα πάθετε αν «κρατάτε» το φτέρνισμα


Ξέρατε ότι όταν φτερνίζεστε, 100.000 μικρόβια εκτοξεύονται από τη ρινική σας οδό με ταχύτητα πάνω από 100χλμ/ώρα; Είτε κρατάτε ένα φτέρνισμα κλείνοντας την μύτη με το χέρι σας ή κλείνοντας το στόμα σας, δεν είναι μια καλή ιδέα, σύμφωνα με την ωτορινολαρυγγολόγο δρ. Aliison Catlett Woodall Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας.

“Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες κατά την προετοιμασία του της άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας. Αν το φτέρνισμα συγκρατείται κλείνοντας την μύτη ή κρατώντας το στόμα κλειστό, αυτό ωθεί τον πεπιεσμένο αέρας πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός”, αναλύει η δρ Woodall.

Ο κίνδυνος τραυματισμού και απώλειας ακοής από αυτή την πρακτική μπορεί να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, δεν είναι κάτι αδύνατο. Η πίεσηαπό ένα φτέρνισμα είναι ικανή να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου.

“Αυτό το είδος τραύματος στις μεμβράνες του μέσου και έσω ωτός προκαλεί ξαφνική σοβαρή απώλεια ακοής, βαρηκοΐα, ακόμη και ίλιγγο”, προσθέτει η δρ. Woodall.

Άλλες σωματικές βλάβες που μπορεί να προκύψουν, αν “κρατάτε” ένα φτέρνισμα περιλαμβάνουν τραυματισμούς διαφράγματος, ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, και ρήξη ή αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους τραυματισμούς; Η καλύτερη επιλογή είναι να αφήνετε τον εαυτό σας να φτερνίζεται χωρίς κανένα περιορισμό!



Πηγή : uamshealth.com, iatropedia.gr


Νεκροί 43 πρόσφυγες σε δύο ναυάγια - 17 παιδιά μεταξύ των θυμάτων




Διπλή τραγωδία με θύματα πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, στο Αιγαίο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Σε ναυάγιο βορειοανατολικά της Καλολίμνου, μετά τη βύθιση -πιθανόν λόγω υπερφόρτωσης- ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, έχουν ανασυρθεί 35 σοροί, 17 γυναίκες, 11 παιδιά και επτά άνδρες.

Διασώθηκαν 26 άτομα, 22 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, που έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο, καλά στην υγεία τους.

Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ιδιωτικά σκάφη. 

Προς υποβοήθηση των ερευνών, πενταμελές κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Αρχηγείου του Λιμενικού, με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, έφτασε στην Κάλυμνο με ελικόπτερο που διατέθηκε από το ΓΕΕΘΑ και θα μεταβεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν αγνοουμένων.

Επίσης το πρωί της Παρασκευής, άλλοι οκτώ πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Φαρμακονήσι. 

Επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο που μετέφερε συνολικά 49 πρόσφυγες και προσάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών της νησίδας. 

Σαράντα από αυτούς κατάφεραν να αποβιβαστούν στην ξηρά. Αντιθέτως, πλωτό του Λιμενικού, σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου και λοιπά βοηθητικά σκάφη εντόπισαν και ανέσυραν οκτώ σορούς, έξι παιδιά και δύο γυναίκες, ενώ περισυνέλεξαν σώο ένα κορίτσι.

Κατά δήλωση των διασωθέντων, δεν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι.

Σημειώνεται πως και στις δυο περιοχές που έγιναν τα ναυάγια ο καιρός είναι καλός.

«Για ακόμη μία φορά χτες βράδυ τα αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα στοίβαξαν στα τουρκικά παράλια σε εντελώς επισφαλή και αναξιόπλοα σκάφη δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οδήγησαν στον άδικο χαμό αθώους συνανθρώπους μας, ακόμη και μικρά παιδιά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό.


ΔΟΛ


Αυτό είναι το κόκκινο κουμπί που ενεργοποιεί τα πυρηνικά της Βρετανίας -Βρίσκεται σε υποβρύχιο



Ναι, είναι γεγονός εύκολα θα μπορούσε να το περάσει κανείς για κάποιο vintage joystick. Δεν είναι όμως. Είναι το κουμπί για την ενεργοποίηση ενός από τα φονικότερα όπλα στον κόσμο, των πυρηνικών όπλων της Βρετανίας. 

Το συγκεκριμένο joystick, οποίο βρίσκεται στα χέρια δυο αξιωματικών του υποβρυχίου  HMS Vigilant, ένα από τα τέσσερα βρετανικά που μεταφέρουν πυραύλους Trident οι οποίοι διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές.




Ο 38χρονος αξιωματικός του υποβρυχίου HMS Vigilant, το όνομα του οποίου δεν δημοσιεύεται στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για ευνόητους λόγους, πατέρας τριών παιδιών, έχει εκπαιδευτεί επί 16 χρόνια έτσι ώστε να μπορεί να κρατά στο χέρι του το χειριστήριο αυτό και να το πατήσει μόνο όταν ο διοικητής του προφέρει στο τηλέφωνο τις λέξεις «βλήματα για στρατηγική προβολή». 

Ο αξιωματικός θα εκτελέσει την εντολή, θα πατήσει το κουμπί, χωρίς να γνωρίζει ούτε την τοποθεσία που θα χτυπηθεί, ούτε το τι συμβαίνει, ούτε ποιος είναι ο στόχος. Απλά, θα πατήσει τη σκανδάλη χωρίς να έχει κανένα δισταγμό. 

Ο αξιωματούχος του HMS Vigilant, μιλώντας χθες για πρώτη φορά όπως σημειώνει η Daily Mail, είπε πως αυτό που κάνει είναι ένας συνδυασμός «τιμής και ευθύνης». Ερωτώμενος για το αν είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη απάντησε ναι, λέγοντας οι «πρέπει να δρούμε υπό τις διαταγές των πολιτικών επικεφαλής μας. Οταν είμαστε στη θάλασσα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Αρα λοιπόν πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη ότι ξέρουν τι κάνουν». 

Ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι κανένας  δεν μπορεί να κάνει όλη τη διαδικασία μόνος του. Δεν μπορεί δηλαδή να εκτελέσει τη διαδικασία εκτόξευσης του πυραύλου μόνος του. Υπάρχουν πάντα δυο άτομα τα οποία κάνουν τη διαδικασία αυτή, ο ένας μπορεί να εκτελέσει ένα μέρος της διαδικασίας και ο άλλος την υπόλοιπη. 

Ο πλωτάρχης του υποβρυχίου και ο αναπληρωτής του είναι οι μόνοι δυο άνδρες στο υποβρύχιο που έχουν πρόσβαση στο σημείο εκείνο που φυλάσσεται ασφαλώς το χειριστήριο. Βγαίνει έξω, από το σημείο στο οποίο φυλάσσεται, κάθε φορά που έχουν υπηρεσία κάτι που εξηγεί και το γεγονός ότι το κόκκινο χρώμα του χειριστηρίου έχει... φθαρεί. 

Ο κωδικός για την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων, φυλάσσεται μέσω ενός υψηλού συστήματος ασφαλείας, στο Υπουργείο Άμυνας και πρέπει να είναι ταυτόσημο με αυτό που φυλάσσεται στο πυρηνικό υποβρύχιο.

Σύμφωνα με το BBC, δυο αξιωματικοί, που περνούν από τεστ για την ψυχική σταθερότητα, κάθονται σε χωριστά τμήματα του υποβρυχίου και πληκτρολογούν τον κωδικό ταυτόχρονα σε έναν υπολογιστή, επιτρέποντας την έναρξη. Ο πρωθυπουργός δίνει το τελικό «πράσινο φως», αλλά για την τελική απόφαση εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.


Τα δύο σενάρια στα οποία ο πλωτάρχης θα μπορούσε να πατήσει τη σκανδάλη

Στο πρώτο, ο πρωθυπουργός είναι ζωντανός και είναι αυτός που δίνει την εντολή για την πυρηνική επίθεση.  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στέλνει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα του οποίου θα πρέπει να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα από τους  υπευθύνους του υποβρυχίου.  «Οι στόχοι κλειδώνουν από την ακτή και διαβιβάζονται στο υποβρύχιο, δεν μπορούμε να ξέρουμε τίποτα για αυτούς», συμπληρώνει. «Οταν λάβουμε το σήμα και επικυρώσουμε το περιεχόμενό του, αφού βεβαιωθούμε ότι την εντολή τη δίνει ο πρωθυπουργός και όχι κάποιος άλλος που προσπαθεί να μας κοροϊδέψει, τότε αρχίζουμε και ετοιμάζουμε τους πυραύλους για την εκτόξευση. Σταδιακά ξεκινά η αλυσίδα πυροδότησης κατά την οποία το προσωπικό του υποβρυχίου έχει ατομικές, μυστικές αποστολές που προκαλούν την εκτόξευση του πυραύλου. Σε όλη τη διαδικασία ενεργοποίησης δρούμε με την αρχή ελέγχου από δύο άνδρες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μια στιγμή κατά την οποία ένα και μόνο πρόσωπο μετά τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να έχει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος όπλων».

Στο δεύτερο σενάριο, ο πρωθυπουργός είναι νεκρός. Οι κυβερνήτες του σκάφους, όμως, έχουν στα χέρια τους την απόρρητη επιστολή του πρωθυπουργού (την οποία γράφει λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) για τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει στην περίπτωση που η Βρετανία καταστραφεί σε πυρηνική επίθεση. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κυβερνήτης του υποβρυχίου θα πρέπει να εκτελέσει την εντολή.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός λέγεται ότι δεν γνωρίζει που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τα υποβρύχια, τα οποία μπορούν να εκτοξεύουν τους πυραύλους Trident λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Και τα τέσσερα υποβρύχια, τα οποία χρονολογούνται στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είναι πυρηνοκίνητα και μπορούν να επιχειρούν για δεκαετίες χωρίς ανεφοδιασμό καυσίμων. Όταν όμως τα πυρηνικά καύσιμα τελειώσουν, τα υποβρύχια πρέπει ουσιαστικά να αντικατασταθούν.














Πηγή : iefimerida.gr


Δείτε τις αναρτήσεις που ανέβαζε στο προφίλ της στο facebook η μητέρα του 23χρονου Κωστή



Χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, ανέβαζε έτοιμα στιχάκια, μέχρι και προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2015

Είναι φορές που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία.  Την Παρασκευή (22/1) αποκαλύφθηκε ότι ο 23χρονος Κωστής Πολύζος, δολοφονήθηκε πριν πέντε χρόνια στη Σιάτιστα Κοζάνης από τη μητέρα του και τον πατριό του. Για ποιον λόγο; Σύμφωνα με την αστυνομία, το κίνητρο ήταν η επικαρπία ενός δανείου των 250.000 ευρώ, μία πληροφορία που απέκρυψαν κατά την κατάθεσή του το ζεύγος. Η δολοφονία έγινε μετά από καυγά που προηγήθηκε, εξαιτίας της κάκιστης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν το ζευγάρι, που είχε πάρει το δάνειο, με εγγυητή τον 23χρονο Κωστή.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η μάνα και ο πατριός αντιμετωπίζουν την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού.  Επίσης τους έχουν απαγγελθεί και άλλες τρεις κατηγορίες που είναι περιύβριση νεκρού, ψευδορκία, αλλά και πλαστογραφία, λόγω των πλαστών υπογραφών του Κωστή που φέρονται να έχουν βάλει σε συνάψεις δανείων.

Όλα τα παραπάνω αφορούν αποκαλύψεις που βγήκαν στη δημοσιότητα και έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς ανατρέπουν τα πάντα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Εξίσου συγκλονιστική ωστόσο, είναι η γενικότερη συμπεριφορά της μητέρας του 23χρονου Κωστή.

Τα πέντε αυτά χρόνια δεν είχε παρουσιάσει την παραμικρή ένδειξη ότι εκείνη ήταν που είχε σκοτώσει το γιο της. Μία παιδοκτόνος μάνα δεν αποτελεί μία συνηθισμένη υπόθεση. Σίγουρα είναι σπάνια, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτοφανής. Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η όλη συμπεριφορά της όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη αποκάλυψη ότι εκείνη και ο πατριός σύντροφός της σκότωσαν τον 23χρονο Κωστή, ανέβαζε αναρτήσεις στο facebook με μηνύματα αγάπης προς το γιο της, τον οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ίδια είχε δολοφονήσει. Το «θέατρο» του ζεύγους ξεκίνησε από νωρίς, καθώς πριν πέντε χρόνια, είχαν απευθυνθεί στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, προκειμένου να βρεθεί ο εξαφανισμένος - όπως είχε θεωρηθεί τότε - Κωστής Πολύζος.

Όλα αυτά τα χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η μητέρα και ο πατριός του ήταν εκείνοι που είχαν διαπράξει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, όπως περιγράφεται και στο κατηγορητήριο εναντίον τους.

Στο δε προφίλ της, η μητέρα είχε ανεβάσει πλήθος αναρτήσεων για την απώλεια του γιου της. Χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, ανέβαζε έτοιμα στιχάκια, μέχρι και προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2015.








Πηγή 


Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω η οικονομική κρίση να εμποδίσει τα εθνικά συμφέροντα



Μία επανενωμένη Κύπρος θα είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει ότι «λόγοι ουσίας» τον φέρνουν στην Λευκωσία, όπου την Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία για να ενημερωθεί για το Κυπριακό, με την ελπίδα ότι μία επανενωμένη Κύπρος, «χωρίς παρωχημένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων», πλήρες μέλος της ΕΕ, «δίχως αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο», θα είναι παράγοντας ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξη του στον ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αθήνα, Χρήστο Μιχαηλίδη, ο κ. Μητσοτάκης, παραδεχόμενος ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να επιδράσει στην αποφασιστικότητα της Αθήνας να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα, «με πρώτο βέβαια το Κυπριακό».

Σημείωσε ότι η πρώτη μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επίσκεψη εκτός Ελλάδας, δεν μπορούσε παρά να είναι επίσκεψη στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

«Οι λόγοι δεν είναι μόνον συμβολικοί και σημειολογικοί. Είναι λόγοι ουσίας. Στην Κύπρο ζει και προοδεύει ένα μεγάλο και δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική εθνική μας διαδρομή. Ταυτόχρονα η Κύπρος έχει γίνει θύμα μιας συνεχιζόμενης για πολλές δεκαετίες κατάφωρης αδικίας και ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των κανόνων, των αρχών και των αξιών της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Δηλαδή της παράνομης εισβολής και κατοχής εδάφους της από τρίτη χώρα», τόνισε στη συνέντευξη.

Επίσης, αναφέρθηκε επίσης σε μια θετική δυναμική στις συνομιλίες, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Εδώ, μεγάλη ευθύνη έχει η Τουρκία», τόνισε. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το Κυπριακό.


Πηγή : protothema.gr



Ζαλγκίρις Κάουνας - Ολυμπιακός 75-55



Η Ζαλγκίρις (1-3) επικράτησε κατά κράτος του Ολυμπιακού (2-2) με 75-55 και πλέον οι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα... πρόκρισης. Άθλια τα ποσοστά των Πειραιωτών.

Η Ζαλγκίρις επικράτησε δίκαια του Ολυμπιακού με 75-55, πέτυχε την πρώτη της νίκη στο Top 16 και δημιούργησε μετά τη Μπάμπεργκ και αυτή πρόβλημα στους Πειραιώτες οι οποίοι ηττήθηκαν σε δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό ματς.

Οι Πειραιώτες ήταν σε άλλο γήπεδο, έκαναν μόνο λάθη τελειώνοντας την αναμέτρηση σκοράροντας με το ζόρι 55 πόντους.

Η Ζαλγκίρις ξεκίνησε με ενθουσιασμό και εκμεταλλευόμενη μία χαλαρότητα στην «ερυθρόλευκη» άμυνα προηγήθηκε με 10-5, όμως γρήγορα και ο Ολυμπιακός αντέδρασε. Στην άμυνα όλοι και στην επίθεση ο Σπανούλης (5π., 3ασ. στο δεκάλεπτο) ήταν οι βασικές αιτίες για να αλλάξει χρώμα το προβάδισμα.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εμπιστεύτηκε το χαμηλό του σχήμα (στο «4» ο Παπαπέτρου) το οποίο όμως αντιμετώπισε προβλήματα (χωρίς σκορ για 5:24) κι έτσι οι γηπεδούχοι όχι ανέκτησαν το προβάδισμα (26-24, 17’), αλλά πήγαν στα αποδυτήρια με +6.

Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου οι Λιθουανοί βρέθηκαν στο +11 (40-29, 23΄ & 45-33, 27’) αφού εκμεταλλεύτηκαν την άσχημη εικόνα των αντιπάλων τους. Τα προβλήματα στην επίθεση συνεχίστηκαν μόνο που σταμάτησαν να παίζουν άμυνα. Όποιος παίκτης της Ζαλγκίρις ήθελε πόσταρε και σκόραρε παίζοντας με πλάτη. Τα δύο τρίποντα από Στρόμπερι και Μάντζαρη στο 29’ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ξυπνητήρι, αλλά... τζίφος.

Ούτε στο τελευταίο δεκάλεπτο άλλαξε ως προς την αγωνιστική κατάσταση των «ερυθρόλευκων» με αποτέλεσμα η πολύ πεισματάρα Ζαλγκίρις να φτάσει στη νίκη με ευκολότερο τρόπο κι από ό,τι πίστευαν. Η διαφορά αντί να έπεφτε μεγάλωνε. Ο Ολυμπιακός έκανε μόνο λάθη και βιαστικές επιλογές κάτι το οποίο «πλήρωσε» χάνοντας με διαφορά 20 πόντων.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ζαλγκίρις ήταν καθολικά ανώτερη. Σε άμυνα, σε επίθεση, σε στατιστικά, σε επιθυμία, σε ενέργεια. Παντού.

Βολές (95% έναντι 69%), δίποντα (54% έναντι 37%), τρίποντα (33% - 20%).

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Παούλιους Γιανκούνας ήταν ασταμάτητος στα 29:19 που έπαιξε. Ο Λιθουανός είχε 18 πόντους (8/10δ., 0/1τρ., 2/2β.), 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, ένα κλέψιμο κι ένα λάθος.

Καλός και ο Ίαν Βουγιούκας με 13 πόντους (6/8δ., 1/1β.), 4 ριμπαόυντ, 2 ασίστ, 4 λάθη κι ένα κλέψιμο.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Γιώργος Πρίντεζης έπαιξε απροπόνητος λόγω ενοχλήσεων στη μέση, αλλά δε βοήθησε. Σε 25:30 είχε 7 πόντους (1/5δ., 1/5τρ., 2/2β.), 2 ριμπάουντ, 2 λάθη και προβλήματα στην άμυνα.

ΦΑΣΗ – ΚΛΕΙΔΙ: Με δύο τρίποντα από Στρόμπερι και Μάντζαρη η διαφορά έπεσε στους 6, αλλά ένα ανόητο φάουλ του Όντομ και μία κακή άμυνα επανέφεραν τη Ζαλγκίρις με διψήφιο προβάδισμα πόντων.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Η Ζαλγκίρις την πρώτη της νίκη και μάλιστα επί ενός αντιπάλου με πιο ποιοτικό ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Οι γηπεδούχοι το γεγονός ότι ο Μάντας Καλνιέτις φεύγει για την Αρμάνι.

Οι Πειραιώτες ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 33-27, 53-45, 75-55

Ζαλγκίρις Κάουνας (Γιασικεβίτσιους): Βένε (3ριμπ.), Λεκαβίτσιους 7 (2/3δίπ.), Πότσιους 2 (1/1δίπ.), Καλνιέτις 2 (1/1δίπ., 4ασ.), Σεϊμπούτις 11 (4ριμπ.), Μότουμ 9 (5/5βολ.), Γιανκούνας 18 (6ριμπ.), Βουγιούκας 13 (4ριμπ.), Σάιους, Χάνλαν 2, Ουλανόβας 11 (7ριμπ.)

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ 11 (6/6βολ., 2ριμπ.), Χάντερ 8 (9ριμπ.), Παπαπέτρου 5 (2ριμπ.), Σπανούλης 6 (0/5τρίπ., 3ασ., 4λ.), Στρόμπερι 3 (0/2δίπ., 1/4τρίπ., 6ριμπ.), Μιλουτίνοφ 4 (5ριμπ.), Πρίντεζης 7 (1/5δίπ., 1/5τρίπ., 2/2βολ., 2ριμπ.), Αγραβάνης (8:09), Μάντζαρης 4 (0/1δίπ., 1/4τρίπ., 1/2βολ.), Χάκετ 7 (2/5δίπ., 0/2τρίπ.), Αθηναίου (0/1τρίπ., 1ριμπ. σε 6:40)



Πηγή :  gazzetta.gr



Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Πρώτος ο Μητσοτάκης, δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση 85 στους 100 πολίτες



Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,5% δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και μόνο το 16% συμφωνεί

Δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας είναι οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση, το 85% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ μόλις το 6,5% να συμφωνεί με τις κυβερνητικές πολιτικές.


Επίσης, από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,5% δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και μόνο το 16% συμφωνεί.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στη δημοτικότητα των αρχηγών των κομμάτων, η έρευνα καταγράφει διαφορά περίπου 12 μονάδων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προηγείται. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 30,5% και ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με 23%. Στην τρίτη θέση είναι ο κ. Λεβέντης με 25,5% και ακολουθεί ο κ. Κουτσούμπας με 22%.


Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το 73,5% των πολιτών είναι αντίθετο με τα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 59% θεωρεί ότι είναι λάθος.


Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση το 80,5% απαντά αρνητικά και μόλις το 11% κρίνει πως η κατεύθυνση στην οποία προχωράμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστή. Το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με το 62% να λέει ότι μκινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση.





Πηγή


Παραλύουν οι οδικοί άξονες, κλειστά τα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι



Ανακοίνωση σχετική με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στα Τέμπη, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Σε αυτήν υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών έχουν απευθύνει πρόσκληση προς εκπροσώπους όλων των μπλόκων προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τις 12 το μεσημέρι και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

·Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

Από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:

· είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).

· είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

·Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

α) είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

β) είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

· Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

· Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ