Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Στα 2.100 η μέση βουλευτική σύνταξη, αλλά μόνο 753 οι τυχεροί



Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα ή κοντά στα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο κοστίζουν στους φορολογούμενους οι συντάξεις 753 βουλευτών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Το ποσό δεν περιλαμβάνει τις αναδρομικές αξιώσεις συνταξιούχων βουλευτών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε ως παράνομες τις «μνημονιακές» περικοπές στις συντάξεις.

Έτσι, η μέση μηνιαία σύνταξη για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 2.100 ευρώ μικτά, πράγμα που σημαίνει ότι βουλευτική σύνταξη εισπράττουν σήμερα 753 άτομα - στην πλειονότητά τους πρώην βουλευτές, καθώς ο νόμος που επέτρεπε σε νυν βουλευτές που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να εισπράττουν και αποζημίωση και σύνταξη (!) καταργήθηκε το 2007.

Επίσης, από το 2012 και ύστερα καταργήθηκε γενικώς το προνόμιο της βουλευτικής σύνταξης. Δεν καταργήθηκε ωστόσο το δικαίωμα των μελών των οικογενειών των πρώην βουλευτών να συνεχίζουν να εισπράττουν τη σύνταξη που ήδη έπαιρναν αυτοί σε περίπτωση θανάτου τους...

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι το μέσο μηνιαίο ποσό των 2.100 ευρώ προκύπτει μετά τις περικοπές κατά 60% που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012, ο οποίος κατήργησε πρακτικά τη «διπλή» (ή και «τριπλή») σύνταξη που εισέπρατταν οι βουλευτές. Δηλαδή, και τη βουλευτική σύνταξη, αλλά και τη σύνταξη από το ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένοι (π.χ. Ταμείο Νομικών για τους δικηγόρους).

Το ποσό της βουλευτικής σύνταξης υπολογίζεται με βάση τη βουλευτική αποζημίωση. Δηλαδή, ανάλογα με τα χρόνια θητείας, οι βουλευτές δικαιούνται ένα ποσοστό της αποζημίωσης, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το 80%, εκτός αν πρόκειται για πρώην πρωθυπουργούς.

Έως το 1992, τα μέλη του Κοινοβουλίου δικαιούνταν βουλευτική σύνταξη χωρίς καν όριο ηλικίας, με μία πλήρη 4ετή θητεία - γι' αυτό και υπήρχαν βουλευτές που εισέπρατταν ταυτόχρονα και αποζημίωση και σύνταξη, εφόσον επανεκλέγονταν. Στη συνέχεια, θεμελίωναν το δικαίωμα με πλήρη 4ετία και εισέπρατταν τη σύνταξη όταν συμπλήρωναν τα 65 τους χρόνια. Το 2007, το όριο αυξήθηκε σε δύο πλήρεις 4ετίες και το 2012 το προνόμιο αυτό καταργήθηκε.

Με ανάλογο τρόπο λαμβάνουν σύνταξη και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, για τους οποίους ίσχυαν μέχρι πρόσφατα ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ήταν και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι.




Πηγή: koolnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου