Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και διαβήτης τύπου 1



Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 1 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και η νόσος του Graves.

Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, το ποσοστό των ατόμων με τύπου 1 διαβήτη που πάσχουν επίσης από παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να αγγίζει ως και το 30%.
Και οι πιθανότητες είναι ιδιαίτερα υψηλότερες για τις γυναίκες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν  εξάλλου οκτώ φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να αναπτύξουν νόσο του θυρεοειδούς.

Οι αυτοάνοσες νόσοι του θυρεοειδούς και ο διαβήτης τύπου 1 είναι αδελφές ασθένειες, είναι τα κλαδιά του ίδιου δέντρου. Η ρίζα είναι η ίδια και ονομάζεται αυτοανοσία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ενδοκρινείς αδένες και χτίζει εναντίον τους αντισώματα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα συχνά εμφανίζονται στην ίδια οικογένεια, με τον παράγοντα κληρονομικότητα να παίζει μεγάλο ρόλο.

Οι άνθρωποι που έχουν μια αυτοάνοση ασθένεια είναι σε κίνδυνο για την ανάπτυξη μία δεύτερης. Υπάρχουν σίγουρα γενετικοί παράγοντες που συνδέουν αυτές τις αυτοάνοσες καταστάσεις, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες τις ενεργοποιούν.

Για παράδειγμα, ο παππούς μπορεί να είχε προβλήματα του θυρεοειδούς ενώ ένας απόγονος μπορεί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1, παρά το γεγονός ότι τα αντισώματα που καταστρέφουν το πάγκρεας στο διαβήτη τύπου 1 είναι διαφορετικά από αυτά που καταστρέφουν το θυρεοειδή στην περίπτωση αυτοάνοσης πάθησης.

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, καταστρέφοντας τον παγκρεατικό ιστό.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να ανεβούν στα ύψη, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές.

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 1 πρέπει να αντικαθιστούν την έλλειψη ινσουλίνης, χρησιμοποιώντας  ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή ή αντλία ινσουλίνης.
Πάρα πολλή ινσουλίνη, ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται υπογλυκαιμία, η οποία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στην περιοχή του τραχήλου που παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για πολλές πτυχές του μεταβολισμού του σώματος.
Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 θα αναπτύξουν μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Hashimoto.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 και στη συνέχεια προβλήματα του θυρεοειδούς, σε κάποια στιγμή στο μέλλον.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 τη δεκαετία των 30, 40 και 50 όλο και συχνότερα, έτσι είναι πολύ πιθανό ότι η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί πρώτη.

Η διάγνωση των προβλημάτων του θυρεοειδούς γίνεται μέσω της τακτικής ετήσιας εξέτασης αίματος. Προβλήματα στο θυρεοειδή που δεν έχουν διαγνωστεί και θεραπευτεί μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Άτομα με διαβήτη τύπου 1 και υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν για παράδειγμα πολλές υπογλυκαιμίες.

Άλλα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και του υποθυρεοειδισμού διαβάστε εδώ.
Τα συμπτώματα δυστυχώς δεν είναι πάντα τόσο προφανή. Κάποιος μπορεί να κουράζεται εύκολα και να πιστεύει ότι είναι λόγω του διαβήτη καταλήγοντας να αγνοεί τα συμπτώματα του θυρεοειδούς.

Σημαντικό είναι να γίνεται τακτικός έλεγχος του θυρεοειδούς σε όσους πάσχουν από τύπου 1 Διαβήτη, με προσδιορισμό τόσο της TSH και των ορμονών του θυρεοειδούς, όσο και των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (TPOAb, TgAb). Εξάλλου η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ενδέχεται να παραμένει για κάποιο διάστημα σε λανθάνουσα κατάσταση.

Αντίστροφα, σε ασθενείς με γνωστή θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και νέα διάγνωση διαβήτη πρέπει να προσδιορίζονται τα αντίστοιχα αντισώματα που καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος σε περίπτωση τύπου 1 διαβήτη (αντινησιδιακά αντισώματα (ICA), αντι-GAD αντισώματα, αντισώματα έναντι του υποδοχέα της ινσουλίνης).


Πηγή 


Μάθε που ψηφίζεις



Για την διευκόλυνση των εκλογέων στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.  
  • Τρίτη - Πέμπτη                                   09:00 έως 18:00
  • Παρασκευή                                          09:00 έως 19:00
  • Σάββατο                                             09:00 έως 21:00
  • Κυριακή                                              07:00 έως 19:00

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πατήστε ΕΔΩ


Παραιτήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος




Παραιτήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος ο οποίος έκανε την εξής ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Διαβάστε την αυτούσια

Επειδή πολύς κόσμος ρώτα, είτε καλοπροαίρετα, είτε με σκοπιμότητα, ποια είναι η θέση μου για τα πολιτικά τεκταινόμενα, και επειδή κυκλοφορούν κάθε είδους φήμες για τη στάση μου, γνωστοποιώ αυτό που οι συνεργάτες και σύντροφοί μου ξέρουν ήδη. Σας παρακαλώ όλους και όλες να μην υπάρξει κανένας σχολιασμός στον τοίχο μου γιατί ούτε θέλω να επιχειρηματολογήσω περαιτέρω, ούτε θέλω να πείσω κάποιον για κάτι.

Επιστολή προς τη συντονιστική επιτροπή της Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

Αγαπημένοι μου σύντροφοι και συντρόφισσες
η Αριστερά στη χώρα μας κουβαλά ένα έντονο ιστορικό φορτίο, ποτισμένο με τους αγώνες και τις ελπίδες αυτού του λαού. Όπως και τώρα, έτσι και στο παρελθόν ηττηθήκαμε πολλές φορές, κυρίως γιατί ο αντίπαλος ήταν πιο ισχυρός και εμείς απροετοίμαστοι. Και όμως, πάντοτε η Αριστερά κατάφερνε να αναγεννηθεί και μέσα από τις πιο βαριές της ήττες γιατί είχε το ηθικό πλεονέκτημα της ανιδιοτελούς πάλης στο πλευρό του λαού με κάθε κόστος. Και αυτό ο λαός της το αναγνώριζε.

Αυτό το ηθικό πλεονέκτημα κινδυνεύει να χαθεί για εμάς μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων που αυτό περιλαμβάνει. Γι” αυτό και η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να παραμείνω μέλος του κόμματός μας, όσο και αν γίνονται προσπάθειες να αμβλυνθούν οι κοινωνικές συνέπειες του νέου μνημονίου.

Κατανοώ απόλυτα τους εκβιασμούς και τις απειλές που ασκήθηκαν από συντριπτικά ισχυρότερες δυνάμεις και αναγνωρίζω την 6μηνη προσπάθεια της κυβέρνησής μας με μόνο σύμμαχο το λαό. Υπάρχουν όμως συμβιβασμοί που θεωρώ ότι δεν χωρούν στο αξιακό φορτίο και το κοινωνικό πρόσημο της Αριστεράς, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις μας.

Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει φυγομαχία, αλλά συνέχιση των αγώνων για τη δικαίωση του λαού μας. Αυτούς τους αγώνες προσωπικά θα συνεχίσω να δίνω από το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τόσο έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Και σε αυτούς τους αγώνες είμαι πεπεισμένος πως θα είμαστε μαζί.

ΥΓ. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί ομόφωνα από τη δημοτική ομάδα της Δύναμης πολιτών, η παράταξή μας θα συνεχίσει ενωμένη πάνω στις θέσεις και το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε, ανεξαρτήτως των πολιτικών τοποθετήσεων που μπορεί να έχει κάθε μέλος της ομάδας. Να είστε βέβαιοι πως αυτή την ενότητα θα υπηρετήσω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις, πρωτίστως για το συμφέρον της πόλης μας και των δημοτών της.

Με θλίψη και ελπίδα
Άρης Βασιλόπουλος



Πηγή : imerisia.gr


Στη λίστα Λαγκάρντ ο εφοπλιστής που «φιλοξενούσε» το καλοκαίρι τον Τσίπρα!




Η βίλα του Σουνίου στην οποία διέμενε από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο η οικογένεια του τέως πρωθυπουργού ανήκει στον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ

Σε προεκλογικό χαρτί θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς αναδεικνύει την υπόθεση των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Χθες συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε από το Κερατσίνι να μην τολμήσει κανείς «να βάλει προσκόμματα στο έργο της δικαιοσύνης, στην προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής» προειδοποιώντας ότι όποιος προσπαθήσει να σταματήσει τους ελέγχους «θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».

Σήμερα το πρωί βέβαια ο κ. Τσίπρας πήρε απάντηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι «η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θα απαιτηθούν περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί».

«Η εισαγγελία ουδέποτε ανακοίνωσε ονόματα των υπό διερεύνηση προσώπων και η όποια αναφορά στην παρούσα φάση στερείται νομικής βάσης. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι θωρακισμένη από το Σύνταγμα με εχέγγυα ανεξαρτησίας και θα συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον της ανεξαρτήτως κυβέρνησης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση-απάντηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ανασύρει αυτη την χρονική στιγμή  το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ γιατί σε αυτήν βρίσκεται το όνομα του κ. Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει πει τίποτα όμως για το αν δημιουργείται ή όχι μείζον ηθικό ζητήμα από το γεγονός ότι όλο το καλοκαίρι ο κ. Τσίπρας και η οικογένειά του παραθέριζαν σε μία από τις βίλες του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου στο Σούνιο ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ!

Το ΘΕΜΑ έχει δημοσιεύσει τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε όλο το φετινό καλοκαίρι στην εκπληκτική κατοικία του εφοπλιστή Μαρτίνου στο Σούνιο και φυσικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διέψευσε το ρεπορτάζ αυτό.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα μέλη της οικογένειας Μαρτίνου, στη βίλα των οποίων φιλοξενήθηκε σχεδόν όλο το φετινό καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας και η οικογένειά του, είναι μεταξύ των καταθετών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.



Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να προσπεράσει το μείζον ηθικό ζήτημα που δημιουργείται από το γεγονός ότι διέμενε στη βίλα ενός εφοπλιστή που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ και σχεδόν υποκριτικά έκανε προσπάθεια να διαβεβαιώσει ότι θα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Λογοδοτούμε στο λαό και στη νεολαία - όχι στους ολιγάρχες. Και η δική σας ψήφος την Κυριακή, όχι μόνον δεν θα ξεπλύνει, όσους έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Για να πείσει μάλιστα το ακροατήριό του ότι θα ελέγξει όλους όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Και όποιος διανοηθεί να βάλει προσκόμματα στο έργο της δικαιοσύνης, στη προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά. Θα έχει να κάνει με τη λαϊκή ετυμηγορία που θα εκφραστεί με αποφασιστικότητα την επόμενη Κυριακή!»

Ο κ. Θανάσης Μαρτίνος

Τι περίεργο. Ο κ. Τσίπρας και η οικογένειά του διέμεναν όλο το φετινό καλοκαίρι στην πολυτελή κατοικία ενός από τους Έλληνες εκείνους που ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε σαν «τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής». Κατέβαλε τίμημα για τη διαμονή της οικογένειάς του στη βίλα Μαρτίνου ο κ. Τσίπρας ή μήπως φιλοξενήθηκε στην κατοικία του εφοπλιστή στο Σούνιο; Ποιος πλήρωσε για τις διακοπές της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού στη βίλα του εφοπλιστή το όνομα του οποίου -αλλά και αρκετών μελών της οικογένειάς του- περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ;


Είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώνει ότι θα αποκαλύψει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής και την ίδια ώρα να αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούνταν στην πολυτελή κατοικία εφοπλιστή που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ;

Μιλώντας πάντως στο Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να εμφανιστεί άτεγκτος απέναντι στη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή. «Εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς και δεν θα γίνουμε όπως αυτοί. Γιατί εμείς δεν υπήρξαμε ομοτράπεζοι του κ. Χριστοφοράκου, το κόμμα μας δεν τα πήρε από τη Siemens, τα στελέχη μας δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Εμείς εξαρτιόμαστε μόνον από εσάς - από τον κυρίαρχο λαό. Από κανέναν άλλον. Γι' αυτό και μπορούμε και σας κοιτάμε στα μάτια, με καθαρό βλέμμα. Και, κυρίως, στεκόμαστε δίπλα σας με πεντακάθαρα χέρια. Εμείς δεν λογοδοτούμε στην ολιγαρχία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ποιος πλήρωσε τη βίλα για τις διακοπές της οικογένειας Τσίπρα;

Αίσθηση και εύλογα ερωτήματα προκάλεσε το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» την περασμένη Κυριακή σχετικά με τις διακοπές της οικογένειας Τσίπρα όλο το καλοκαίρι στη βίλα ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, καθώς και τις βόλτες με το σκάφος του προέδρου της DHI Κώστα Γιώτη στο Σούνιο.
Εκεί, σε ένα ειδυλλιακό αττικό τοπίο 19 παραθαλάσσιων στρεμμάτων και σε ένα από τα παλαιότερα ακίνητα της περιοχής, ο τέως πρωθυπουργός, η σύζυγός του, τα δύο παιδιά τους αλλά και η πεθερά του πέρασαν στιγμές ξενοιασιάς, σε μια περίοδο δοκιμασίας για εκατομμύρια Ελληνες λόγω των capital controls.


Το αν είναι σωστό να κάνει βόλτες με σκάφη επιχειρηματιών ένας πρωθυπουργός, και μάλιστα σε μια ιστορικά κρίσιμη και οικονομικά δύσκολη συγκυρία, είναι θέμα που θα το γράψει η Ιστορία. Οπως και να έχει όμως, ο κ. Αλέξης Τσίπρας που τήρησε όλη την εβδομάδα εκκωφαντική σιωπή για το άγνωστο στο ευρύ κοινό διάστημα των διακοπών του (ενώ αντίθετα όλοι πληροφορούνταν επί χρόνια τις εναλλακτικές διακοπές του σε Νάξο, Γαύδο ή φέτος στην Ερεικούσα), καλείται να δώσει μερικές απαντήσεις καθώς διανύουμε και προεκλογική περίοδο: Ποιος πλήρωσε τη διαμονή επί τόσο μεγάλο διάστημα στη βίλα του Σουνίου; Επρόκειτο μήπως για φιλοξενία; Η κατοικία ήταν νοικιασμένη ενδεχομένως από κάποιο τρίτο φιλικό προς αυτόν πρόσωπο; Εξακολουθεί να παραμένει νοικιασμένη η βίλα και για την υπόλοιπη χρονιά; Εκδόθηκαν τα αναλογούντα παραστατικά, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μείζον ζητούμενο;


Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Κώστα Γιώτη

Οι παραπάνω ερωτήσεις ακούγονται πολύ φυσιολογικές ιδιαίτερα προς τον αρχηγό ενός κόμματος που ως προμετωπίδα του -και πολύ σωστά- έχει θέσει την πάταξη φαινομένων διαπλοκής πολιτικών και επιχειρηματιών. Γι' αυτό, λοιπόν κρίνεται απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως για το καθεστώς με το οποίο ο τέως πρωθυπουργός διέμεινε στη βίλα Μαρτίνου. Πάντως την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Τσίπρας και η οικογένειά του έφυγαν από τη βίλα του Σουνίου, μετά την τρίμηνη διαμονή τους εκεί (κατόπιν των δημοσιευμάτων του «ΘΕΜΑτος») λόγω και των πολιτικών αναγκών της προεκλογικής περιόδου αλλά και του ανοίγματος των σχολείων για τους δύο γιους τους.


Η παρέα του Σουνίου

Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά είχε συνηθίσει την κοινή γνώμη με εικόνες από το μεσοαστικό διαμέρισμά του στην Κυψέλη και από το γενικότερα ήπιο έως σχετικά σεμνό lifestyle του. Οπως, όμως, φαίνεται, ο κ. Τσίπρας δοκίμασε εν μέρει και την «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας». Προτίμησε έναν επίγειο παράδεισο, πολύ κοντά στην Αθήνα, σε μια γειτονιά, παρέα με επιχειρηματίες, εφοπλιστές και βιομηχάνους, στο πανάκριβο Σούνιο. Η βίλα στην οποία διέμενε βρίσκεται σε πευκόφυτη έκταση δίπλα από το Τρατολίμανο του Σουνίου και συνορεύει με την εξοχική κατοικία του υφασματέμπορου Γιώργου Ντάβαρη και άλλων εφοπλιστών. Η κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα εθεάθη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οδηγώντας ένα μικρό Opel Corsa στο Λαύριο και τα ταβερνάκια του Σουνίου, πάντα προσηνής και ομιλητική με τον απλό κόσμο, αν και ο σύζυγός της δεν την ακολουθούσε, προφανώς πιεσμένος από τις εξελίξεις αλλά και την ανάγκη του για ανωνυμία. Μόλις δύο φορές μαθαίνουμε ότι βγήκε ο κ. Τσίπρας για φαγητό εκτός κατοικίας, ακολουθώντας τον φίλο του δημοσιογράφο και διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος και τον γνώρισε με τον κ. Γιώτη. Στην παρέα είχαν προστεθεί η αδελφή του Μr DHI Φρειδερίκη (Βίκυ) με τον γιο της και συνεργάτη του κ. Γιώτη στις κλινικές Γιώργο Κοτταρίδη, καθώς και η άλλη αδελφή του, Ρίτα Πατερώνη, γνωστή σχεδιάστρια ρούχων που διατηρεί στενή σχέση με την οικογένεια.

Οπως προαναφέραμε και όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία που παρουσιάζουμε, η βίλα ανήκει στο συγκρότημα ακριβών κατοικιών που εδώ και χρόνια διατηρεί ο εφοπλιστής. Η δε κόρη του Γεωργία είναι βουλευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής. Η εξοχική κατοικία στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέμεινε είναι μία από τις παλαιότερες στην περιοχή και βρίσκεται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων πάνω στη θάλασσα του Σουνίου, σε ένα αδιέξοδο δρομάκι, ιδανικό για όσους θέλουν να απομονωθούν από τα αδιάκριτα μάτια ή να έχουν φύλαξη, όπως ένας πρωθυπουργός επιβάλλεται να έχει.

Εκεί ο κ. Μαρτίνος νοικιάζει τα σπίτια του ή φιλοξενεί εκλεκτούς καλεσμένους σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ γνωριμιών που δύσκολα σπάει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που πήγε τον κ. Τσίπρα εκεί ήταν ο κ. Γιώτης. Ο επιχειρηματίας δηλαδή που εξέθεσε τον τέως πρωθυπουργό όταν με αφέλεια δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook τις χαλαρές κοινές τους στιγμές, με τον αριστερό πολιτικό να οδηγεί το κότερό του, να παίζει μαζί του ποδοσφαιράκι στην αυλή του σπιτιού όπου έμενε, παρέα με γνωστούς καλλιτέχνες της σόουμπιζ, όπως ο Χρήστος Φερεντίνος και η Δήμητρα Παπαδοπούλου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώτης νοικίαζε επί δέκα και πλέον χρόνια κατοικία στο συγκρότημα Μαρτίνου, όμως τώρα μετακόμισε σε άλλο σπίτι, μια πολυτελέστατη έπαυλη στα Λεγραινά.

Οι κατοικίες αυτές ουσιαστικά δεν είναι ανοιχτές προς ενοικίαση σε όλους και τα ονόματα των ενοικιαστών πηγαίνουν από στόμα σε στόμα. Ετσι ο κ. Γιώτης φέρεται να πρότεινε στον τέως πρωθυπουργό να αναλάβει να νοικιάσει για λογαριασμό του ίδιου και της οικογένειάς του την παραθεριστική οικία. Αλλες πάλι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το έργο το ανέλαβε ο κ. Κοτταρίδης. Το καίριο ερώτημα, όμως, είναι εάν ο κ. Γιώτης ή άλλο πρόσωπο ήταν αυτοί που πλήρωσαν την ακριβή κατοικία ή αν το έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω κάποιου συγγενικού του προσώπου.


Πηγή : protothema.gr


Οι τρομοκράτες του Ρουβίκωνα ξαναχτύπησαν! Τούς ξέρουν θα τους συλλάβουν; Δέν έχουν λόγω να μην τους συλλάβουν!!




φωτό και video από το newsit.gr
Γιάννης Αθανασίου

Καταδρομική επίθεση έγινε σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, από ομάδα αγνώστων που υποστηρίζουν ότι είναι μέλη του Ρουβίκωνα. Οι άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία και έσπασαν τα πάντα!



Το θέμα είναι ότι δεν είναι άγνωστοι γιατί έχουν δείξει πολλές φορές τα πρόσωπα τους ειδικά μετά την εισβολή στην βουλή και με τις ευλογίες της τότε προέδρου της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου καθώς και έξω από το μέγαρο Μαξίμου διαμαρτυρόμενοι και απειλώντας αδιαφορώντας για τις συνέπειες η έχοντας σιγουριά ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.





Καταστροφή δημόσιας περιουσίας που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός και τρομοκρατία θα περάσει έτσι η επιτέλους θα μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που σπάνε ανεξέλεγκτα χωρίς να τους συλλαμβάνει κανένας;




Δείτε τι είχε ψηφίσει η Λέσβος...στις προηγούμενες εκλογές..Και πόσοι άνοιξαν τα σπίτια τους στους «πρόσφυγες»




Στη Λέσβο 60.000 άτομα περίπου ψήφισαν τα δημοκρατικά αντιρατσιστικά κόμματα.                  
                                                                                                             
 Πόσοι απο αυτούς τους 60.000 αντιρατσιστές άνοιξαν τα σπίτια τους να φιλοξενήσουν τους λαθρομετανάστες ή τους πρόσφυγες;

Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑΣ.

Ούτε οι 310 του ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν άνοιξαν τα σπίτια τους.

Τελικά η ταμπέλα του αντιρατσιστή έχει μεγάλη κονόμα.




Πηγή : eglimatikotita.gr


Δολοφονία - ΣΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο..Εκτέλεσαν πρώην πρόεδρο Αθηναϊκής ομάδας που ήταν μπλεγμένος με λαθρεμπόριο τσιγάρων



Πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας βρέθηκε νεκρός, με μία σφαίρα στο κεφάλι...                                                                                                                                                                                
Με μια σφαίρα στο κεφάλι μέσα στο αυτοκίνητο του βρέθηκε τα ξημερώματα ο πρώην πρόεδρος του Αχαρναϊκού Γιώργος Μωϋσιάδης.

Η δολοφονία του που έγινε σε ερημική τοποθεσία της Πάρνηθας δεν σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, αλλά με υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτοκτονίας, σύμφωνα με το dikisports.


Πηγή : eglimatikotita.gr



Η κινηματογραφική ιστορία του «κρυφού» αστυνομικού που ξεσκέπασε το καρτέλ κοκαΐνης με πρωταγωνιστή πρώην μοντέλο





Για αρκετούς μήνες είχε δύο παράλληλες ζωές. Η μία ήταν δοσμένη στην Αστυνομία και στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Η άλλη ήταν βουτηγμένη στο βούρκο και στη συνεργασία με βαρόνους και διακινητές.
Πρόκειται για τον κρυφό αστυνομικό (ή αλλιώς insider), ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του καρτέλ και να γίνει συνεργάτης τους. Χωρίς να το αντιληφθεί κανείς έγινε ο αδύναμος κρίκος του κυκλώματος και βοήθησε καθοριστικά για να φτάσει η ΕΛ.ΑΣ. στις τρεις συλλήψεις που έγιναν στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 στον Ασπρόπυργο, όπου βρέθηκαν 27 κιλά κοκαΐνης αξίας 1.500.000 ευρώ.
Τότε εκτός από το 38χρονο πρώην μοντέλο είχαν συλληφθεί ένας 48χρονος από τη Γουιάνα και ένας υπήκοος Ολλανδίας.
Όπως αποκαλύπτεται από τη δικογραφία της υπόθεσης η εισαγωγή των ναρκωτικών ήταν «ελεγχόμενη» από τις Αρχές μέσω εταιρίας εισαγωγής σκραπ που θα αναλάμβανε τη μεταφορά της κοκαΐνης.
Ιδιοκτήτης της εταιρίας φαινόταν ο 35χρονος  insider-μυστικός αστυνομικός, με τον οποίο συνομιλούσε το 38χρονο μοντέλο για την εισαγωγή των εμπορευματοκιβωτίων. Κομβικό ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης έχει ένας άλλος 38χρονος, επί 8 χρόνια, φίλος του πρώην μοντέλου, που φέρεται να τον έφερε σε επαφή με τον insider  της αστυνομίας, ο οποίος δεν συνελήφθη και κατονομάστηκε από τον αθλητή του μπέϊζμπολ κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
Παραμένει άγνωστο αν ο μυστικός αστυνομικός ήταν αυτός που προσέγγισε τον φίλο του μοντέλου, καθιστώντας τον και αυτόν insider ή έπεσε και εκείνος θύμα του μυστικού αστυνομικού, ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη συλληφθεί δίνει μεγαλύτερα ποσοστά ισχύς στην πρώτη εκδοχή.
Η απόλυτα ελεγχόμενη μεταφορά των ναρκωτικών ξεκινά, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας,  στα τέλη Ιανουαρίου 2015 όταν έρχεται στη χώρα μας ο 48χρονος από την Γουιάνα αναζητώντας Έλληνες συνεργάτες για την μεταφορά κοκαίνης από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την κεντρική Ευρώπη. Μεγάλη σημασία έδωσαν οι αστυνομικοί στις τηλεφωνικές αναφορές του πρώην μοντέλου πως τη μεταφορά της κοκαίνης από την αποθήκη του Ασπροπύργου σε άλλη κρυψώνα ίσως θα την έκανε αστυνομικός ή ταξιτζής, χωρίς όμως να προκύψει από την αστυνομική έρευνα τέτοια συμμετοχή.
 
Η πρώτη επαφή 
Η πρώτη επαφή του μυστικού αστυνομικού με τον 48χρονο από τη Γουιάνα και το 38χρονο πρώην μοντέλο, έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2015, όπως αναφέρει σε κατάθεσή του αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Αναζητούσαν εταιρεία στην Ελλάδα που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει νόμιμα συναλλαγές μεταφοράς φορτίων κοκαίνης από τη Ν. Αμερική ως κάλυψη για την μεταφορά τους.
«Σε αυτούς παρουσιάστηκε η ύπαρξη τέτοιας εταιρείας με δυνατότητα μεταφοράς φορτίων με εμπορευματοκιβώτια πό τη Ν. Αμερική στην Ελλάδα και για διάφορα υλικά ή προϊόντα και οι Β....... και Χ....... (48χρονος και πρώην μοντέλο) συμφώνησαν για την ύπαρξη αρχικά δοκιμαστικής αποστολής φορτίου με κοντέινερ μόνο νόμιμου φορτίου μετά την οποία θα ακολουθούσαν και άλλες αποστολές φορτίων με κοκαίνη» καταθέτει ο αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση.
Στις 18 Μαίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ξεκίνησε από την Βρετανική Γουιάνα ένα εμπορευματοκιβώτιο, που χρηματοδοτήθηκε από τον 48χρονο και το πρώην μοντέλο, σαν δοκιμαστική αποστολή με νόμιμο φορτίο μέταλλα-σκραπ. Το συγκεκριμένο φορτίο έφθασε στην Ελλάδα στις 10 Ιουλίου με το εμπορικό πλοίο Zim Constanza, και μερικές μέρες αργότερα «ακτινογραφήθηκε» χωρίς να υπάρχουν ναρκωτικά στο εσωτερικό του. Τις συνεννοήσεις για τη διαδικασία μεταφοράς των κοντέινερ από την Γουιάνα στην Ελλάδα κανόνιζε άτομο με τα στοιχεία «StephenBourne». Στις 28 Ιουνίου ξεκίνησαν από την Γουιάνα άλλα δύο κοντέινερ με σκραπ, με την κοκαίνη να βρίσκεται στο εμπορευματοκιβώτιο ZIMU1112426. Το πρώην μοντέλο θα μάθαινε εκ των υστέρων σε ποιο από δύο κοντέινερ είναι τα ναρκωτικά, και ότι μαζί με τον 48χρονο από τη Γουιάνα θα ερχόταν και άλλο άτομο που γνωρίζει που είναι η κοκαίνη και πως θα τη βγάλει από εκεί. 
      
Τα κοντέινερ έφθασαν στην Ελλάδα στις 29 Αυγούστου με το πλοίο Zim Vancouver και εκτελωνίστηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο 48χρονος από τη Γουιάνα έφθασε στην Ελλάδα μία μέρα νωρίτερα. Την ημέρα των συλλήψεων στις 4 Σεπτεμβρίου, το πρώην μοντέλο πήγε σε ξενοδοχείο του Πειραιά όπου πήρε άλλον κατηγορούμενο, έναν 38χρονο από τη Γουιάνα με Ολλανδικό διαβατήριο και στη συνέχεια παρουσία του insider πήγαν στην αποθήκη του Ασπροπύργου για να πάρουν τα ναρκωτικά μέσα από τα διαφορικά των φορτηγών. Εκεί συνελήφθησαν οι δύο και ο 48χρονος από τη Γουιάνα σε ξενοδοχείο της Λ. Αλεξάνδρας. Το πρώην μοντέλο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των αστυνομικών, ανέφερε ότι θα μετέφερε τα ναρκωτικά με τυχαίο ταξί που θα σταματούσε στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας ή με τρόπο που θα κανόνιζε ο 38χρονος με το Ολλανδικό διαβατήριο.
 
Οι συνομιλίες του πρώην μοντέλου
Η παρουσία του ή των insider, με τους οποίους συνομιλούσε το πρώην μοντέλο, δεν επέβαλλε την εκτενή παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του, ενώ και στη δικογραφία εμπεριέχονται δειγματοληπτικά μόλις οκτώ απομαγνητοφωνήσεις, οι οποίες έγιναν από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου.
Μία από αυτές έγινε στις 11:11 της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν το μοντέλο επικοινωνεί με άγνωστο άτομο αναζητώντας πληροφορίες για την προμήθεια ζυγαριάς με την οποία θα ζύγιζε τα ναρκωτικά:
Μοντέλο: Έλα με πήρες;
Άγνωστος: Βρήκα
Μοντέλο: Ναι; Που μπορεί να μου το αφήσεις ρε;
Άγνωστος: Τώρα δεν μπορώ πουθενά. Τώρα το θέλεις;
Μοντέλο: όχι βρε. Όχι, μετά που θα είσαι;
Άγνωστος: Δεν ξέρω που θα είμαι. Σήμερα την θέλεις εσύ;
Μοντέλο: Ναι βρε τη θέλω για σήμερα και για αύριο.
Άγνωστος: θα σου πω εγώ να πας να την πάρεις τώρα.
Μοντέλο: Α εντάξει που; Γιατί πρέπει να φύγω από το κέντρο γι αυτό.
Άγνωστος: Θυμάσαι που... Την στοά που ήμασταν στο τέτοιο... στην στοά που μου έχει αφήσει κάποια στιγμή ο Π...... κάποια λεφτά; Στη Βουλής. Που είναι ένα τσαγκαράδικο.
Μοντέλο: που είναι αυτό βρε γιατί εγώ είμαι με τα πόδια. Που είναι τώρα αυτό;
Άγνωστος : Να πας στη οδό Βουλής 7 όπου εκεί είναι μια στοά, και μόλις μπεις μέσα εκεί βρίσκεται δεξιά ένα τσαγκαράδικο, θα μπεις μέσα και θα πεις ότι είμαι φίλος του Κ...... και πέρασα να πάρω την ζυγαριά.
Μοντέλο: εντάξει θα πάω τώρα.
 
Μερικές ώρες αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας το πρώην μοντέλο συνομιλεί στην Αγγλική γλώσσα με τον 38χρονο από την Γουιάνα με το Ολλανδικό διαβατήριο, για το σημείο ραντεβού στο Σύνταγμα:
Μοντέλο: Που περιμένεις;  
Άγνωστος: Είσαι ήδη εδώ; Είμαι έτοιμος, όταν είσαι έτοιμος;
Μοντέλο: Είμαι σχεδόν, στο αυτοκίνητό μου, θα μου πάρει 2 λεπτά να έρθω εκεί.
Άγνωστος: Εντάξει θα σε δω σύντομα.
Μοντέλο: Που θα είσαι;
Άγνωστος: Ακόμα κάθομαι στο εστιατόριο, θα αρχίσω να περπατάω σε δύο λεπτά.
Μοντέλ: Πήγαινε στα ταξί
Άγνωστος: Στα ταξί; Εντάξει θα πάω εκεί
Μοντέλο: Οκ γεια.
Ακολουθεί μία άλλη λίγο αργότερα:
 
Μοντέλο: που είσαι φίλε;
Άγνωστος: Είμαι εδώ φίλε, εντάξει είδα το αυτοκίνητο, μοιάζει με σένα, είμαι εδώ, ξέρεις.
Μοντέλο: Είμαι στα ταξί, είμαι μπροστά με τα αλάρμ.
Άγνωστος: Εντάξει περπατάω προς εσένα.
 
Το απόγευμα της Πέμπτης, εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προφυλάκιση του πρώην μοντέλου και των δύο συνεργών του. Ο συνήγορος του κ. Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε: «Ο εντολέας μου έδωσε πλήρης και αναλυτικές εξηγήσεις στον κ. Ανακριτή. Από την απολογία του διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος είναι ο ‘τελευταίος τροχός της αμάξης’ και ότι φυσικά δεν είναι ούτε εγκέφαλος, ούτε οργανωτής της διακίνησης των ναρκωτικών όπως έως τώρα εφέρετο. Πιστεύω ότι η πορεία της ανακρίσεως θα ανακαλύψει και θα υποδείξει και θα βρει τους πραγματικούς εμπόρους και διακινητές».


Πηγή : huffingtonpost.gr


«Πόλεμο» με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των διακινητών στη Μεσόγειο κηρύττει η ΕΕ




«Πράσινο φως» αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση στρατιωτικών μέσων εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησης που διεξάγει στη Μεσόγειο.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και 1.000 άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επιπλέον οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Στο εξής, βάσει των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της EU Navfor Med, θα χρειαστούν επτά πολεμικά πλοία επιπλέον, κάποια από τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν ιατρικές εγκαταστάσεις, ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αυτή η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.



Πηγή : ethnos.gr


Συνεχίζονται οι θαλάσσιες έρευνες στο Φαρμακονήσι



Με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος και πλωτό συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την ανατροπή ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη, 11 μικρά παιδιά (6 αγόρια και 5 κορίτσια) δέκα γυναίκες και 9 άντρες.

Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.

'Ανδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα νέα έρευνα στα αμπάρια του ανατραπέντος ξύλινου πλοίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι.

Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του πολεμικού ναυτικού.

Έως τώρα δεν έχει διευκρινισθεί πόσα άτομα βρίσκονταν πάνω στο σκάφος, ούτε αν υπήρχαν δουλέμποροι σε αυτό που το εγκατέλειψαν.

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η προανακριτική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Στο Φαρμακονήσι αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ενώ στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή προΐσταται ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β υπαρχηγός του σώματος Νικόλαος Πατρινός.



Πηγή - ΑΜΠΕ


Απαντήσεις για το προσφυγικό καλείται να δώσει η ΕΕ ενώ τρίζει το Σένγκεν




Στη σκιά της αναστολής της ζώνης Σένγκεν από τη Γερμανία, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. καλούνται στις Βρυξέλλες να λάβουν αποφάσεις για την στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων 60 ετών.

Κρίσιμες απαντήσεις στο πώς η Ευρώπη θα διαχειριστεί την τεράστια προσφυγική κρίση καλούνται να δώσουν σήμερα Δευτέρα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (16:00 ώρα Ελλάδος), μια μέρα αφότου η Γερμανία ανέστειλε προσωρινά τη ζώνη Σένγκεν, σε μια κίνηση που ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μιζιέρ χαρακτήρισε ως «σινιάλο» προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επί τάπητος θα τεθεί η στρατηγική της Γηραιάς Ηπείρου για τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω ανησυχιών πως η επιβολή συνοριακών ελέγχων από τη Γερμανία μπορεί να προκαλέσει ντόμινο κλεισίματος των ελεύθερων συνόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη, παγιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την ελεύθερη μετακίνηση στα σύνορα με την Αυστρία λόγω προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις τεράστιες εισροές στα εδάφη της. Όμως, με δεδομένο ότι χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία – πρωτίστως με στόχο να φτάσουν στη Γερμανία και τη Σουηδία – το ευρωπαϊκό σύστημα φαντάζει να καταρρέει υπό το βάρος των κρίσεων στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μόνο την Κυριακή, εισήλθαν παράτυπα στην Ουγγαρία 5.809 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ για μια μέρα.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε νωρίτερα διαμηνύσει πως αναμένει ως και 800.000 αιτήσεις για άσυλο φέτος και ανέστειλε το Δουβλίνο ΙΙ για αφίξεις από τη Συρία. Παρά ταύτα, οι τοπικές Αρχές στη Βαυαρία κατέστησαν σαφές τις προηγούμενες μέρες πως βρίσκονται «στα όρια των δυνατοτήτων» τους στην προσπάθεια να υποδεχτούν ανθρώπους που περνούν τα σύνορα με την Αυστρία. Χώρες όπως η Ουγγαρία, κατηγόρησαν την Άνγκελα Μέρκελ πως ουσιαστικά ενθάρρυνε νέο κύμα προσφύγων, ενώ τριγμοί υπήρξαν και στο συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου.

Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις ευρύτερες εξελίξεις από τη Frontex, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στη συνέχεια, θα συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν για τον υποχρεωτικό διαμοιρασμό επιπλέον 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πέρα από τους 40.000 που έχει ήδη συμφωνηθεί να φιλοξενηθούν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η πρόταση μικρής κλίμακας έχει διχάσει την Ευρώπη, με αρκετές χώρες να έχουν ενστάσεις για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που προβλέπονται, και την Ουγγαρία να φαντάζει συνολικά αντίθετη στο όλο σχέδιο. Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει δυνατότητα μη συμμετοχής για έως 12 μήνες, όμως θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι και ταυτόχρονα η κάθε χώρα που θα απέχει θα πρέπει να καταβάλει τέλος που θα ισοδυναμεί με το 0,002% του ΑΕΠ της.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», μετά από σχεδόν ολονύκτιες προεργασίες για τη υπουργική σύνοδο συμφωνήθηκε να αφαιρεθεί από την σχετική ανακοίνωση ο όρος «υποχρεωτικό».

Επίσης, θα συζητηθεί η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μια λίστα ασφαλών κρατών για την επαναπροώθηση ανθρώπων που θα κρίνεται πως δεν δικαιούνται άσυλο. Στις προτάσεις της Κομισιον περιλαμβάνονται πολλές βαλκανικές χώρες (ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία) και η Τουρκία.

Υπό το βάρος όλων αυτών των εξελίξεων, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και η ιδέα οικονομική υποστήριξη των τεράστιων προσφυγικών καταυλισμών που έχουν δημιουργηθεί στις χώρες γύρω από την εμπόλεμη Συρία, κυρίως στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Την εν λόγω πρόταση υποστήριξε το Σάββατο ο αμφιλεγόμενος ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, όμως υπέρ αυτού του σεναρίου τάχθηκε και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κ. Γκάμπριελ μάλιστα πρότεινε συνολική βοήθεια 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα δοθεί από την Ευρώπη, και τα υπόλοιπα από τις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Ίσως όχι συμπτωματικά, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφτηκε σήμερα προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο. Το Λονδίνο δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο διαμοιρασμού που έχουν καταρτίσει οι Βρυξέλλες, αλλά θα υποδεχτεί ξέχωρα 20.000 πρόσφυγες από καταυλισμούς εκτός Ευρώπης.



Πηγή: skai.gr


Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έχουν ελεγχθεί ούτε 150 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ



Από τις περίπου 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε στις 150, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης στο Μega.

Σε δηλώσεις του στο Mega αποκάλυψε ότι από τα 24.710 εμβάσματα προς το εξωτερικό για την περιόδο 2009-2010-2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500, για να προσθέσει ότι αν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και πως «πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι έλεγχοι».
Πλέον, όπως είπε, στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και στην οικονομική αστυνομία, έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.
Σχετικά με τις πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις να μην υπάγονται στους περιορισμούς των capital controls τα χρήματα που θα αποφασίσει κάποιος να μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή από το σπίτι του, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως, αν και δεν είναι αρμοδιότητά του, είναι κάτι που εξετάζεται.

«Το θέμα των capital controls είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού, αλλά είναι μία από τις ιδέες που σκεφτόμαστε. Πρέπει, άμεσα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θα επιστρέψουν χρήματα, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό, στις τράπεζες να μην υπάγονται αυτά τα χρήματα στη διαδικασία των capital controls», σημείωσε.



Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


Μπακογιάννη: Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε εκλογές εντός 6μήνου




Στο ερώτημα γιατί η ΝΔ επιμένει στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σήμερα το πρωί η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα μπακογιάννη.

«Το περιεχόμενο του μνημονίου το διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του κάτω από όλες τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα. Αρα, η λογική είναι “κύριοι ελάτε μαζί”, εμείς το ψηφίσαμε γιατί θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, ελάτε μαζί να το
εφαρμόσουμε. Δεν θέλετε, με γεια σας με χαρά σας. Αυτό όμως που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει ότι θέλει μία κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερή. Ξεκίνησε αυτοδύναμος, μετά μας είπε για τον κ. Καμμένο που είναι το νέο και άφθαρτο στην πολιτική ζωή του τόπου, μετά μας είπε ότι θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, μετά μας είπε ότι θα συνεργαστεί με το Ποτάμι. Πολύ ωραία, κάθε εβδομάδα προσθέτει έναν και μέχρι το τέλος των εκλογών φαντάζομαι ότι θα έχουμε μπει κι εμείς στη λίστα του», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον Real Fm.

«Αλλά τώρα ο κ. Τσίπρας μέσα σε αυτούς που μετά βεβαιότητας θα εκλεγούν έχει ανθρώπους οι οποίοι έχουν υπογράψει το περίφημο χαρτί των 53. Ανθρώπους που ψηφίσαν παρών. Το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση που θα έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανάχουμε εκλογές. Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα έχουμε εκλογές εντός εξαμήνου. Διότι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που μιλάμε, σε προεκλογική περίοδο, δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν πρέπει η Ελλάδα να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους “μεγάλους” της Ευρώπης όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε: «Απολύτως. Δεν είναι θέμα να σκληρύνει, η χώρα μας πρέπει να έχει μία σταθερή θέση. Δεν μπορούμε να νίπτουμε τας χείρας μας γι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη μέση Ανατολή. Είναι αδιανόητο όλη αυτή η περίφημη δύση να βλέπει αυτό το μακελειό στη μέση ανατολή και να σφυρίζει αδιάφορα. Είναι αδιανόητο να πωλούνται κοριτσάκια από 0-9 ετών έναντι 183 δολαρίων. Είναι αδιανόητα να γίνονται αυτά τα πράγματα και να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένος κόσμος. Χρειάζονται αποφάσεις πλέον για εκεί πρωτίστως και από κει και πέρα χρειάζεται η διαχείριση της προσφυγιάς».


Πηγή 


Μητρόπουλος: Συντάξεις σε όλους με "ρήτρα περιουσίας" VIDEO




Συνεχίζει τις καταγγελίες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος για τα όσα προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Μιλώντας στον "Ant1" προειδοποίησε ότι η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων καθώς όπως κατήγγειλε στο  μνημόνιο υπάρχει ρήτρα... Αυστραλίας.

"Η ρήτρα Αυστραλίας είναι ένας αυτόματος συνταξιοδοτικός κόφτης, προκρούστης, που ανεξάρτητα τι έχει πληρώσει κάθε ασφαλισμένος για να πάρει τη σύνταξη στο τέλος, και ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της σύνταξης, δεν θα παίρνει ολόκληρη τη σύνταξη αλλά το τελικό ποσό θα εξαρτάται από το μέγεθος του πραγματικού εισοδήματος και της πραγματικής περιουσίας, όχι της ονομαστικής, όπως λέει δυστυχώς η ακραία ρύθμιση που έχει ψηφισθεί", εξήγησε.
Πρόκειται για το "μοντέλο Αυστραλίας" βάσει του οποίου, όσοι έχουν περιουσία παίρνουν το συνταξιοδοτικό επίδομα, ενώ ότι δικαιούνται παραπάνω, βάσει εισφορών, το παίρνουν ανάλογα με την περιουσία τους.

"Μέσα στο τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνεται ως κεντρική ιδέα, τη διάσωση του ασφαλιστικού να μην την αναδεχθούν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις, αλλά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι", τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.
Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:
Συντάξεις με "ρήτρα περιουσίας", και μάλιστα συνολικής πραγματικής και όχι ονομαστικής(!), προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1020).

Σύμφωνα με τη σχετική μνημονιακή ρύθμιση, σύνταξη χωρίς το "κοινωνικό τμήμα", αλλά το αντίστοιχο των εισφορών ("οργανικό τμήμα"), θα λαμβάνουν ΜΟΝΟ οι απόλυτα φτωχοί συνταξιούχοι και όσοι δεν έχουν περιουσία κινητή και ακίνητη. Όσοι έχουν περιουσία, θα λαμβάνουν ένα μικρό τμήμα, το λεγόμενο "συνταξιοδοτικό επίδομα", αφού το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξής τους θα προορίζεται για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο θεσμός ισχύει ήδη στην Αυστραλία ("ρήτρα Αυστραλίας") και τη Νέα Ζηλανδία, χώρες που ενέπνευσαν τους δανειστές και στη συνέχεια συνεφώνησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (σελ. 1020): "Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα τα 67 έτη". Δηλαδή μέχρι το 67ο έτος ηλικίας, η σύνταξη θα υπολογίζεται ΜΟΝΟ με τις εισφορές χωρίς την εγγυημένη βασική, ενώ μετά το 67ο έτος ηλικίας η σύνταξη θα καταβάλλεται με ρήτρα εισοδήματος!!

Από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά, η κατάσταση για τις συντάξεις των αυτοασφαλισμένων και των αγροτών μας θα χειροτερεύσει, αφού γι’αυτούς θα ισχύει ταυτόχρονα "ρήτρα εισοδήματος" για τις εισφορές και "ρήτρα περιουσίας" (συνολικής πραγματικής και όχι ονομαστικής) για τις συντάξεις!
Ειδικότερα το τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015 σελ. 1020) ορίζει ότι: "Έως τον Οκτώβριο του 2015 (βασικό παραδοτέο) οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά… α)... β)τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα υπό τον όρο της τήρησης των κανόνων για τις ελάχιστες απαιτούμενες εισφορές, …".

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο και η σφοδρότητα των ρυθμίσεών του, που δεν έχουν προηγούμενο στον πλανήτη, ήταν ο βασικός λόγος επίσπευσης των εκλογών.

Αν ισχύσει το σύστημα αυτό, θα υπάρξει βίαιη προλεταριοποίηση όλων τόσο των χαμηλοσυνταξιούχων μας, όσο και των μικρομεσαίων και των αγροτών μας. Οι ακραίες αυτές ρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου δημιουργούν συνθήκες που στο μέλλον θα οδηγήσουν ή στην κατάργηση των συντάξεων για την πλειονότητα των συνταξιούχων ή στην επιδοματοποίηση των συντάξεων των πιο φτωχών από αυτούς. Θα οδηγήσουν νομοτελειακά στη βίαιη φτωχοποίηση την πλειοψηφία των συνταξιούχων μας.

Ο ελληνικός λαός, οι νέοι, οι γυναίκες, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μας δεν πρέπει να συναινέσουν στη σχεδιαζόμενη εξαθλίωσή τους μέσα από τις ακραία νεοφιλελεύθερες συνταξιοδοτικές αυτές ρυθμίσεις του νέου Μνημονίου.

Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι απορρίπτουν την απαξίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση που προωθούν οι δανειστές και οι εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ και το επιστημονικό της δυναμικό, πριν τις εκλογές και κυρίως μετά, θα ενημερώνει αντικειμενικά και έγκυρα τους νέους, τις γυναίκες που είναι τα μεγαλύτερα θύματα του Μνημονίου, αλλά και τους εργατοϋπαλλήλους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους μας, που μέσα από το ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου στερούνται κάθε ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον τους."




Πηγή : capital.gr


Η γνωστή αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας που είχε εισβάλει χωρίς να ενοχληθεί και στην βουλή έσπασε τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ



Επίθεση στο κτήριο όπου στεγάζεται το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε τη Δευτέρα στις 08.00 ομάδα δέκα περίπου ατόμων, τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπα εισέβαλαν στον 70 όροφο του κτηρίου, που βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές. Στη συνέχεια αποχώρησαν.

Λίγο αργότερα αναρτήθηκε βίντεο στο youtube το οποίο περιέχει πλάνα από την επίθεση.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση του βίντεο «σήμερα 14 Σεπτέμβρη στις 8.10 το πρωί ομάδα συντρόφων του «Ρουβίκωνα» εισέβαλε στον 7ο όροφο του κτηρίου που στεγάζεται το ΤΑΙΠΕΔ επί της οδού Σταδίου και Κολωκοτρώνη στην πλατεία Κολωκοτρώνη. Οι σύντροφοι ισοπέδωσαν τον όροφο. Σπάστηκαν οι υπολογιστές, τα λάπτοπ, τα γραφεία, τζάμια, εκτυπωτές, κάμερες κ.α. Επίσης καταστράφηκαν έγγραφα.

Οι security που φύλασσαν την είσοδο του κτηρίου κρατήθηκαν από μια περιφρούρηση της ομάδας η οποία τους αφαίρεσε τους ασυρμάτους τους και οι σύντροφοι αποχώρησαν ανενόχλητοι. Το κτήριο του ΤΑΙΠΕΔ φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από ΔΕΛΤΑδες και ΟΠΚΕ αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν εμπόδισε την επίθεση και την ισοπέδωση του ορόφου».

Γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών 


Κωνσταντοπούλου: Πράξη εσχάτης προδοσίας το τρίτο μνημόνιο



Η «επιβολή» του τρίτου Μνημονίου στην Ελλάδα, υπό την απειλή «εξουθένωσης» και «ανθρωπιστικής καταστροφής», συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» από την πλευρά των δανειστών και πράξη «εσχάτης προδοσίας» από τους έλληνες πολιτικούς που συμπράττουν στη «διολίσθηση προς αυτό το καθεστώς επιτροπείας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ειδικά για το θέμα του χρέους, επισήμανε πως η Ελλάδα έχει κυριαρχικό δικαίωμα να διαγράψει τις «επονείδιστες» οφειλές, και κατήγγειλε ότι τα όσα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας περί δέσμευσης των εταίρων περί ρύθμισης του χρέους είναι «απάτη».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον τέως πρωθυπουργό, του απέδωσε κακό χειρισμό της διαπραγμάτευσης που εξέθεσε τη χώρα στις βουλές των δανειστών, ενώ καταδίκασε ως «έγκλημα» στην απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές λέγοντας στο λαό «‘απελπίσου’» ώστε να υπογράψουμε Μνημόνιο.

Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε το «Όχι» του δημοψηφίσματος σε πολιτικές που δεν αντανακλούν τις επιδιώξεις της αριστεράς και έτσι έδωσε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να εξισώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί τους.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη στην πραγματικότητα σε συνεννόηση με τους δανειστές, ώστε να «εκκαθαριστεί» το πολιτικό σκηνικό από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. «Είναι εκλογές Σόιμπλε. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών», είπε.

Προσέθεσε ότι με τη συμφωνία που υπογράφηκε παραβιάζεται στην πράξη η ανεξαρτησία της χώρας καθώς αξιώνεται από τη Βουλή να αντιστρέψει νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα και στη συνέχεια να απόσχει από νέα νομοθετήματα εάν δεν έχει την έγκριση των θεσμών.




Πηγή: newsbeast.gr


Ο Βαρουφάκης ρίχνει τορπίλη: Σχεδιάζαμε να πάμε στη διαπραγμάτευση με κλειστές τράπεζες!



Τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενώ όπως υποστηρίζει οι επικείμενες εκλογές οφείλονται στην ήττα της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, που έφερε τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος.

Με άρθρο του στην «Καθημερινή», μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα «να είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση με κλειστές τράπεζες» και πως «τον Απρίλιο εξουσιοδοτήθηκα δύο φορές να ανακοινώσουμε στο ΔΝΤ τη μη καταβολή δόσης». Αποκάλυψε επίσης ότι στο τέλος Απριλίου, η πλευρά μας αποδέχθηκε, εν αγνοία μου, νέα μεγάλη λιτότητα».

Ακολουθεί το άρθρο Βαρουφάκη

Οι επικείμενες εκλογές οφείλονται στην ήττα μας στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, που έφερε τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος. Οι πολίτες απαιτούν από όσους ήμασταν «εκεί» απάντηση στο ερώτημα:

«Γιατί ηττηθήκατε;».

Δεν είναι η στιγμή για συνολική αποτίμηση. Ομως αξίζει μια σύντομη καταγραφή: (α) του στόχου που θέσαμε, (β) των μέσων που επιλέξαμε και (γ) των λαθών που κάναμε στη χρήση των μέσων για την επίτευξη του στόχου.

Ο στόχος μας. Στις προγραμματικές δηλώσεις είχα πει: «Στόχος, η αντικατάσταση μνημονιακών συμφωνιών που αναπαράγουν την κρίση χρέους - ύφεσης με νέο Συμβόλαιο Ελλάδας - Ευρώπης, βασισμένο στη “θεραπευτική” ακολουθία: Πρώτον, συγκεκριμένης μορφής αναδιάρθρωσης χρέους, κατόπιν, χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (κατά μέγιστον 2% του ΑΕΠ) και, τέλος, βαθειών μεταρρυθμίσεων (που πλήττουν τη μεγάλη προσοδοφορία)».

Τα μέσα μας. «Μέσα» μας ήταν η διάθεση για υποχωρήσεις (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις), αλλά και η ετοιμότητα για ρήξη εάν η τρόικα επέμενε στο αποτυχημένο πρόγραμμά της.

Τι σήμαινε η ρήξη για εμάς; Δεν σήμαινε απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη! Σήμαινε τρεις αντιδράσεις σε επιθετικές κινήσεις των δανειστών:

Α. Αναβολή των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ – εάν οι δανειστές μείωναν τη ρευστότητα του κράτους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Β. Μετάθεση στο μέλλον των αποπληρωμών ομολόγων που η ΕΚΤ κατείχε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP – εφόσον η ΕΚΤ δρομολογούσε κλείσιμο των τραπεζών.

Γ. Ενεργοποίηση παράλληλου συστήματος πληρωμών, σε ευρώ (βλ. σχετικό άρθρο μου στους Financial Times της 28ης Ιουλίου) – εάν οι δανειστές καθυστερούσαν τη συμφωνία για να μας οδηγήσουν στη συνθηκολόγηση.

Οι αστοχίες μας. Οσοι συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν θα μάθουμε, όμως, ποτέ εάν η ήττα μας ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς οι αστοχίες μας ήταν σημαντικές.

Καταγράφω τις σημαντικότερες:

1. Η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αντικατέστησε το Μνημόνιο με κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Ελλάδα. Ομως, κατά την τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, οι κ. Μοσκοβισί, Ντράγκι και Λαγκάρντ παραβίασαν το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης εκείνης, εμμένοντας, εν χορώ, πως ο εν λόγω κατάλογος δεν υποκαθιστούσε τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Οι ενστάσεις μου δεν αρκούσαν. Ηταν λάθος που, παρά το πισωγύρισμά τους, υπέγραψα την αίτηση επέκτασης της δανειακής συμφωνίας.

2. Αρχές Μαρτίου, η ΕΚΤ αθέτησε (προφορική) υπόσχεση για επιστροφή της ρευστότητας στο προ του Φεβρουαρίου επίπεδο μετά την επέκταση της συμφωνίας. Παράλληλα, όλο τον Μάρτιο η τρόικα απέρριπτε τη σταδιακή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ροκανίζοντας τον χρόνο και απαιτώντας την ολική μας υποχώρηση. Τον Απρίλιο εξουσιοδοτήθηκα δύο φορές να ανακοινώσουμε στο ΔΝΤ τη μη καταβολή δόσης δανείου. Και τις δύο φορές, παρά τις ενστάσεις μου, τελικά αποφασίστηκε να καταβληθούν. (Οταν ο Δαυίδ απειλεί τον Γολιάθ και μετά κάνει πίσω, η αξιοπιστία εξανεμίζεται.)

3. Στο τέλος Απριλίου η πλευρά μας αποδέχθηκε, εν αγνοία μου, νέα μεγάλη λιτότητα, «προσφέροντας» μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Οταν ρώτησα «Γιατί;», η απάντηση ήταν: «Δίνουμε το πλεόνασμα για να πάρουμε την αναδιάρθρωση του χρέους». Η ανταπάντησή μου: «Αν αποδεχθείς τόσο υψηλά πλεονάσματα, είναι σαν να αποδέχεσαι ότι το χρέος σου είναι βιώσιμο, οπότε γιατί να σου δώσουν αναδιάρθρωση χρέους; Κι αν έχεις υποχωρήσει ως προς τη λιτότητα και το χρέος, γιατί να σου δώσουν οτιδήποτε;».

4. Τα διεθνή μέσα βούιζαν ότι δεν είχαμε πλάνο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – ένα δικό μας, πειστικό, Αντι-Μνημόνιο. Με την αρωγή παραγόντων από πολλά υπουργεία, στο υπουργείο Οικονομικών καταπιαστήκαμε με τη συγγραφή του. Το τελικό κείμενο το συγγράψαμε με τον Jeff Sachs, με τη συνεισφορά (μεταξύ άλλων) των πρώην υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ και Βρετανίας κ. Larry Summers και Norman Lamont. Το επιτελείο, όμως, έκρινε ότι η τρόικα θα θεωρούσε casus belli ένα Αντι-Μνημόνιο, αναγκάζοντάς με να το παρουσιάζω ως προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στερούμενο κυβερνητικής έγκρισης. Μια χρυσή ευκαιρία χάθηκε να φανεί η διαφορά μεταξύ ενός λελογισμένου, μετριοπαθούς και ελπιδοφόρου Σχεδίου για την Ελλάδα και της εμμονής της τρόικας στο αδιέξοδο πρόγραμμά της.

5. Τον Ιούνιο διεφάνη πως η ακολουθία αλόγιστων υποχωρήσεών μας γεννούσε συνεχώς νέες απαράδεκτες απαιτήσεις. Η συνθηκολόγησή μας είχε γίνει πλέον ο μόνος στόχος δανειστών σίγουρων ότι δεν θα προβούμε στα αντίποινα που είχαμε συναποφασίσει. Αν και είχαμε συμφωνήσει πως έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη σκληρή διαπραγμάτευση με κλειστές τράπεζες, ενεργοποιώντας τα μέσα Β και Γ που ανέφερα πιο πάνω (αλλιώς, προς τι το δημοψήφισμα;), όταν το Eurogroup και η ΕΚΤ πράγματι προέβησαν στο κλείσιμό τους, το επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσουμε «συναινετικά».

Κανείς δεν γνωρίζει αν η έντιμη συμφωνία θα ερχόταν χωρίς τις αστοχίες μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν δικαιούμαστε να κοιτάμε το 62% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύθηκε με το γενναίο «Οχι» του και να του λέμε πως τίποτα καλύτερο δεν ήταν εφικτό.

Κέρδος online  


Μεϊμαράκης σε Ανθιμο: Πολιτεία και Εκκλησία μπορούν να συνεργάζονται με διακριτούς ρόλους



Τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και συζήτησαν για το κοινωφελές έργο της Εκκλησίας.

«Με πολύ σεβασμό επισκέπτομαι τον Παναγιώτατο. Ανεξαρτήτως, αν είναι προεκλογική περίοδος ή όχι, από τη στιγμή που θα ανέβαινα στη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα ξεκινούσα από εσάς γιατί μας συνδέει μια μακρά, παλιά φιλία, γιατί θέλω την ευλογία σας για την περαιτέρω πορεία μας και γιατί, ταυτόχρονα, θέλω να δείξω τον σεβασμό μας στο μεγάλο κοινωφελές έργο, το οποίο επιτελείται σε μια περίοδο πολύ μεγάλης κρίσης, που εσείς ανιδιοτελώς δίδετε φροντίδα και ανοίγετε την αγκαλιά σας σε ανθρώπους, οι οποίοι την έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και που πολλές φορές η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, όπως πρέπει» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Άνθιμο.

«Με αυτές τις σκέψεις», πρόσθεσε, «ήρθα να πάρω την ευλογία σας, να εκπέμψω το μήνυμα ότι η Πολιτεία και η Εκκλησία μπορούν και πρέπει, έχοντας τους διακριτούς τους ρόλους, να συνεννοούνται, να συνεργάζονται, προς το καλό όλων, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα, να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης».

Ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον κ. Άνθιμο για τα καλά του λόγια, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και «για τις προτάσεις, τις οποίες μου δώσατε και οι οποίες θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη στο πρόγραμμά μας, που θα καταρτίσουμε ως κυβέρνηση, μεθαύριο, με τη θέληση του Θεού και τη θέληση των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Άνθιμος είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη: «Ο Χριστός και η Παναγία και ο Άγιος Δημήτριος να είναι μαζί σας. Καλή επιτυχία και όλα ειρηνικά και ευλογημένα για την πατρίδα μας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στην αποψινή ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στις 8 το βράδυ, και ο Μητροπολίτης ανταποκρίθηκε θετικά, με τον κ. Μεϊμαράκη να σχολιάζει με νόημα: «Δεν θα πηγαίνεις μόνο στον Αλέξη (Τσίπρα)».
Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς
Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης είχε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ στο Μουσείο Φωτογραφίας.
Ο κ. Μεϊμαράκης ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση. Οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης ανέπτυξαν στον κ. Μεϊμαράκη τις θέσεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν


Πηγή : ethnos.gr


Αισχροκέρδεια σε βάρος των μεταναστών από τα Σκόπια



Για περίπτωση αισχροκέρδειας από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ σχετικά με την τιμή του εισιτηρίου για τους πρόσφυγες, που επιβιβάζονται από την κωμόπολη Γευγελή με προορισμό τα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η τιμή του εισιτηρίου για τους πρόσφυγες και μετανάστες για τη διαδρομή από τη Γευγελή (αμέσως μετά τα σύνορα με την Ελλάδα και την Ειδομένη) μέχρι το Ταμπάνοβτσε (στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία) εκτοξεύθηκε τις τελευταίες ημέρες στα 25 ευρώ. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, το εισιτήριο για την παραπάνω διαδρομή κόστιζε έξι ευρώ και τότε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων αύξησε την τιμή στα 10 ευρώ, με την αιτιολογία ότι αυξήθηκε το κόστος μεταφοράς. Ωστόσο, εδώ και μερικές ημέρες η τιμή του εισιτηρίου για τη διαδρομή αυτή αυξήθηκε στα 25 ευρώ.

Μάλιστα η αύξηση αυτή ισχύει μόνο για τους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι για τους άλλους επιβάτες της γραμμής. Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο διευθυντής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ, Νίκολα Κόστοφ, δεν απαντάει στις επανειλημμένες κλήσεις των δημοσιογράφων για να εξηγήσει την αύξηση αυτή της τιμής του εισιτηρίου για τους πρόσφυγες, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ αδυνατεί να δώσει την όποια εξήγηση, επικαλούμενος ότι βρίσκεται σε άδεια. Τις προηγούμενες τρεις ημέρες, το σωματείο των μηχανοδηγών τρένων της ΠΓΔΜ είχε κηρύξει απεργία λόγω της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων και τα δρομολόγια στη γραμμή Γευγελή-Ταμπάνοβτσε είχαν μειωθεί.

Ο Νίκολα Κόστοφ δήλωσε χθες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τα σωματεία των εργαζόμενων και η κατάσταση διευθετήθηκε. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο, το τελευταίο διάστημα στην ΠΓΔΜ από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Οι περισσότεροι από αυτούς, με το που εισέρχονται πεζή στη Γευγελή, επιβιβάζονται σε τρένα με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία.



Πηγή : Mega


Μεϊμαράκης: Ετσι θα πάμε την Παιδεία μπροστά




Ναι στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων της χώρας λέει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Να προσελκύουμε και όχι να εξάγουμε φοιτητές ο στόχος, τονίζει.
Μεϊμαράκης: Ετσι θα πάμε την Παιδεία μπροστά -Ναι στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε κοινή σύσκεψη με τους Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αλλά και με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της συνάντησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σταθερό πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, γιατί η ανώτατη εκπαίδευση είναι -για μας- η πιο μεγάλη επένδυση.

Η αριστεία για μας δεν είναι ρετσινιά, ούτε πρόκειται να επαναφέρουμε το άσυλο της ανομίας.

Θέλουμε τα Συμβούλια Διοίκησης να αποτελούνται από ικανά και καταξιωμένα πρόσωπα από την αγορά και την εκπαίδευση.

Θέλουμε την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Αλλά και διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων μας και τη διασυνοριακή εκπαίδευση μοχλό ευρύτερης ανάπτυξης. Για να προσελκύουμε και όχι να εξάγουμε μόνο φοιτητές.

Θέλουμε την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Θέλουμε καινοτόμα, εξωστρεφή, δημιουργικά Πανεπιστήμια που δε θα παράγουν ανέργους.

Θέλουμε συνεχή και αμφίδρομη ενημέρωση, αλλά και τη γνώμη όλων των θεσμικών φορέων της εκπαίδευσης.

Εμείς από 21 Σεπτεμβρίου πάμε την Παιδεία μπροστά».



Πηγή : euro2day.gr


Υπό όρους η φιλοξενία προσφύγων στη Βαρσοβία




Η Πολωνία μπορεί να δεχτεί να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της, ξεχωρίσει αυτούς που χρειάζονται βοήθεια από τους οικονομικούς μετανάστες και επιτρέψει στη Βαρσοβία να τους ελέγχει για θέματα ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ράφαλ Τρασκόφσκι.

Ο Τρασκόφσκι, που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είπε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη καθώς η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. "Εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη" φέρεται να είπε ο υφυπουργός στον ιστότοπο tvn24.pl. "Ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Θα πρέπει να ασφαλίσουμε στέρεα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να ξεχωρίσουμε ξεκάθαρα τους οικονομικούς μετανάστες --αποδεχόμενοι αυτούς που είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε-- από τους πρόσφυγες που πρέπει να βοηθήσουμε επειδή προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο ή τις διώξεις", είπε.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, ο τρίτος όρος που θέτει η χώρα του είναι να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους για τα πρόσωπα που θα δεχτεί για να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές για την ασφάλειά της.Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς είχε ανακοινώσει ότι η χώρα της εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από τους 2.000 που είχε δεχτεί αρχικά να υποδεχτεί. Το κοινοβούλιο θα συζητήσει τη μεταναστευτική κρίση σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη.



Πηγή : kathimerini.gr


Χουλιαράκης σε Κοτζιά: Θα τα πούμε μετά τις εκλογές



Για «ανυπόστατη και απίστευτη για το ήθος της Αριστεράς επίθεση» κατηγορεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών τον τέως υπουργό Οικονομικών και προσθέτει ότι το κίνητρο της επίθεσης του κ. Κοτζιά θα εξεταστεί «ελπίζω, από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές»

Με σφοδρότητα επιστρέφει τις επικρίσεις που εξαπέλυσε ο Νίκος ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης στον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ανατροφοδοτώντας τον απρόσμενο εμφύλιο που ξέσπασε στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την στάση της Ελλάδας στην πρόσφατη ψηφοφορία του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των δημόσιων χρεών.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και πρωταγωνιστής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατηγορεί τον κ. Κοτζιά για «ανυπόστατη και απίστευτη επίθεση» που δεν ταιριάζει στο ήθος της Αριστεράς και επισημαίνει ότι η συμπεριφορά του τέως υπουργού Εξωτερικών θα «εξεταστεί» από τον ίδιο αλλά και απο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» ο κ. Χουλιαράκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το υπουργείο Οικονομικών δεν καθορίζει την στάση της μόνιμης ελλυηνικής αντιπροσωπείας στα ψηφίσματα του ΟΗΕ ούτε υπαγορεύει, ή προτρέπει, ή συστήνει στο υπουργείο Εξωτερικών τι πρέπει να πράξει σε ένα θέμα για το οποίο αυτό είναι καθ' ύλην αρμόδιο. Το κίνητρο της ανυπόστατης και απίστευτης για το ήθος της Αριστεράς επίθεσης που δέχθηκα θα εξεταστεί και απο εμένα και , θέλω να ελπίζω, από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές. Τώρα προέχουν οι εκλογές».

Ο εμφύλιος μεταξύ Χουλιαράκη – Κοτζιά φαίνεται πως έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας που εκφράζει απόλυτα την ηγεσία του κόμματος φιλοξενούνται οι θέσεις του κ. Κοτζιά και καταγγέλλεται ο κ. Χουλιαράκης για «μεθοδεύσεις» που στοχεύουν στην «ανατροπή» των αποφάσεων της κυβέρνησης της Αριστεράς για την επαναφορά της εξουσίας του πολιτικού κατεστημένου!

«Πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα ανατροπής απο υπηρεσιακούς υπουργούς (σ.σ. Εννοεί τους κ.κ. Π. Μολυβιάτη και Γ. Χουλιαράκη) βασικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της Αριστεράς, μετά τις μεθοδεύσεις σχετικά με τις Σκουριές, τα σκουπίδια και άλλα που ήδη έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας τα προανάκρουσμα και ένδειξη της προσπάθειας παλινόρθωσης της εξουσίας του πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αρχή της βεντέτας προέκυψε με την εκδήλωση της οργής του κ. Κοτζιά αμέσως μετά την ψηφοφορία που έγινε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την έγκριση κανόνων για την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών των χωρών μελών του ΟΗΕ. Με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία που έγινε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν στήριξε το ψήφισμα.

Πέραν της κριτικής στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συνολικά, δηλαδή στην πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τον καθ' ύλην αρμόδιο υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο κ. Κοτζιάς επέκρινε σφόδρα τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Οπως λέει ο Νίκος Κοτζιάς, η ελληνική θέση για στήριξη του ψηφίσματος «προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους». Κατά την άποψη του τέως υπουργού Εξωτερικών η αλλαγή της ελληνικής θέσης σήμερα «από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».

Βαριές κατηγορίες, αν μη τι άλλο, από τον κ. Κοτζιά εναντίον της κυρίας Θάνου και των κυρίων Μολυβιάτη και Χουλιαράκη. Και αν μη τι άλλο, ο κ. Χουλιαράκης ήταν από τα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου στην κυβέρνηση Τσίπρα, όπως καλά γνωρίζει ο κ. Κοτζιάς...

Η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά:

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης.

Βάση οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος.

Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους. Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Εξηγώντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να απόσχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από εκείνη των αναπτυσσόμενων χωρών ή άλλων κρατών όπως η Αργεντινή. Κι αυτό διότι, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, το ελληνικό δημόσιο χρέος διακρατείται κατά 70% από τις χώρες της Ευρωζώνης και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην κατηγορία του τέως υπουργού Εξωτερικών ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση άλλαξε την ελληνική τακτική, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση απαντούν ότι δεν υπάρχει μεταβολή της πολιτικής κι αυτό διότι ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε έστειλε ρητές οδηγίες για την υπερψήφιση του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Άλλωστε και ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε τηλεγραφήματα που πιστοποιούν προετοιμασία στήριξης και όχι σε οδηγίες για την υπερψήφιση του ψηφίσματος που εγκρίθηκε εχθές Πέμπτη από τον ΟΗΕ.

Η ελληνική θέση για αποψή από την ψηφοφορία, όπως αυτή εκφράστηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, διαμορφώθηκε έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Οργανισμού για τη Διαχείρισ του Δημοσίου Χρέους.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι ψηφίσματα όπως αυτό που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ δεν έχουν νομική αξία, ούτε είναι δεσμευτικά.

Απάντηση Κοτζιά

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε απάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά. Σε αυτήν αναφέρει:

Δεν πράττει καλώς ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών να παρουσιάζει δική του διαρροή ως ανακοίνωση κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Όφειλε δε, να έχει προηγούμενα ενημερωθεί για τις συχνότατες προφορικές οδηγίες, κατά διαστήματα και καθημερινές, που είχε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, επί του ζητήματος του χρέους και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ομάδα των 77. Ακόμα δε περισσότερο, όφειλε να αναζητήσει τα γραπτά τηλεγραφήματα-οδηγίες επί του θέματος. Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών προτείνει στον Υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών να ενημερωθεί από τους άμεσους συνεργάτες του για τις προφορικές και γραπτές οδηγίες που δίνονταν συνεχώς και σταθερά στη ΜΑ ΟΗΕ.

Παραδειγματικά, υπενθυμίζεται στον κ.Υπουργό, εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα-οδηγία στις 19.6.2015 μόλις διαμορφώθηκε το ψήφισμα για το χρέος, στο οποίο υπογράμμιζε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών ότι ως προς το «διανεμηθέν σχέδιο απόφασης με θέμα ‘Αρχές για διαδικασία αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους’ παρακαλώ όπως υποστηρίξετε ενεργά προσπάθειες δημιουργίας εν θέματι πολυμερούς νομικού πλαισίου.» δηλαδή ψηφίσματος.

Συνέχιζε δε το τηλεγράφημα, «Τούτο ανεξαρτήτως προηγούμενης ελληνικής στάσης και υπό το φως σύντονης προσπάθειας Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση χρέους,… που επιτρέψει αναπτυξιακή ανασυγκρότηση χώρας». Υπογραφή «Κοτζιάς» και τρεις σελίδες με αναλυτική στήριξη οδηγίας. Σε απλά ελληνικά: συμπράττουμε και στηρίζουμε το ψήφισμα που θα προκύψει ανεξάρτητα απόψεων και πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων που συνδέονταν με συμφέροντα δανειστών. Αυτά προς το παρόν.

Υπουργείο Οικονομικών: Στρατηγικής σημασίας η αναδιάρθρωση του χρέους

Μετά την καταγγελτική ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση εξηγώντας την σταάση του Γιώργου Χουλιαράκη στην ψηφοφορία που έγινε στον ΟΗΕ. Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι είναι άλλο πράγμα η ψηφοφορία που έγινε στα Ηνωμένα Έθνη και άλλο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία επισημαίνεται ότι είναι στρατηγικής σημασίαγια την σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάκαμψη. Εις ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την ψηφοφορία που έγινε την Πέμπτη στον ΟΗΕ, το υπουργείο Οικονομικών πετά το μπαλάκι στο υπουργείο Εξωτερικών και στον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη. «Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ' ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ» επισημαίνεται από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.

Στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ' ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ.

Λαϊκή Ενότητα: «Γιατί ο κ. Κοτζιάς δεν ενδιαφέρθηκε έγκαιρα για την ψηφοφορία του ΟΗΕ;»

Για όψιμη ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ για το χρέος κατηγορεί η Λαϊκή Ενότητα τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

«Η εκ των υστέρων δήλωση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για τη στάση ντροπής που τήρησε η κυβέρνηση στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το χρέος, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος για να προσθέσει

«Ο σημερινός Υπουργός των Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, που κατά τον Ν. Κοτζιά προέτρεψε σε αποχή από την ψηφοφορία, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι κεντρικό στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας της παραιτηθείσας κυβέρνησης και εκ των πιο στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα. Ο Νίκος Κοτζιάς καταγγέλλει, λοιπόν, τον Χουλιαράκη, ότι κινήθηκε ερήμην του Αλ. Τσίπρα. Ενδιαφέρον!».

Καταλήγει, δε, σημειώνοντας ότι «παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Κοτζιάς δεν ενδιαφέρθηκαν έγκαιρα για τη στάση που θα τηρούσε η Υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ; Έγινε σχετική επικοινωνία; Με ποιον; Ή μήπως υπήρξε ολιγωρία και στάση αναμονής;»

Το ψήφισμα του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος

Το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών εγκρίθηκε την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εδράστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.

Η Ελλάδα απείχε της ψηφοφορίας, μη στηρίζοντας το ψήφισμ, γεγονός που όπως φαίνεται εξόργισε τον κ. Κοτζιά.


Πηγή : protothema.gr