Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

28 πρεσβείες στην Ελλάδα χαιρετίζουν τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων



Την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο και την αναγνώριση των ομόφυλων οικογενειών χαιρετίζουν 28 ξένες πρεσβείες στη χώρα μας.

Σε κοινή τους δήλωση, οι 28 ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα τονίζουν ότι «η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την ισότητα, την αξιοπρέπεια για όλους σε όλες τις χώρες μας. Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή με τον λαό, το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδος».

Οι 28 πρεσβείες που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι : 

το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, 

οι ΗΠΑ, 

η Γερμανία, 

η Ολλανδία, 

ο Καναδάς, 

το Ηνωμένο Βασίλειο, 

η Ισπανία, 

η Νότια Αφρική, 

η Νορβηγία, 

η Σουηδία, 

η Ισλανδία, 

η Πορτογαλία, 

η Δανία, η Γαλλία, 

η Νέα Ζηλανδία, 

η Ουρουγουάη, 

η Ιρλανδία, 

το Λουξεμβούργο, 

η Κολομβία, 

η Αυστραλία, 

η Φινλανδία, 

η Μάλτα, 

η Αυστρία, 

η Χιλή, 

το Μεξικό, 

η Ελβετία 

και η Εσθονία.



Ζαχαριάδης: Έχω βαρεθεί να απολογούμαι για τον Πολάκη


 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε για την αποχή του Παύλου Πολάκη από την ψηφοφορία.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε «χθες είχαμε μία συντηρητική ομιλία από τον κ. Σαμαρά. Κανένας δεν κάνει μάθημα προοδευτισμού. Όλοι πρέπει να ξέρουν σε ποιο κόμμα είναι και τι πρεσβεύει. Έχω βαρεθεί στη ζωή μου να απολογούμαι για τον Πολάκη. Αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν του και ο ίδιος. Είμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση. Σε 4 μήνες έχουμε ευρωεκλογές και κρίνονται πολλά για τον χώρο μας και το κόμμα μας. δεν θα προτείνω στον πρόεδρο τι θα κάνει. Αντί να συζητάμε τις αποχές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα συζητάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Στη συνέχεια ο κ.Ζαχαριάδης είπε για το εάν πρέπει να τιμωρηθεί ο ακροαριστερός Πολάκης «ο καθένας έχει την ευθύνη της στάσης του, δεν θα πω τι πρέπει να κάνει ο πρόεδρος αλλά ούτε και θα πω τι θα ειπωθεί στα όργανα του κόμματος. Πρέπει κάπου να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Είναι ένα θέμα που όποιος έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει πολύ καλά. Ο Πολάκης δεν είναι ο Βορίδης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όμως όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τη δημόσια εικόνα του κόμματος. Δεν γίνεται σε ένα νομοσχέδιο που είναι ιστορικά στον πυρήνα των απόψεών μας η συζήτηση να γυρίζει στο εσωτερικό μας. Δεν θα περνούσε το νομοσχέδιο αν δεν ήταν η βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ».



Χειροκρότησαν στο Μόναχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια

 


Συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομοφύλων δέχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης στο στρογγυλό τραπέζι και την ανοιχτή συζήτηση με θέμα ‘’Currency for Change: World Politics on a Budget‘’ στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τον πρωθυπουργό για την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια με τον ίδιο να κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα. «Αποτελεί απόφαση ορόσημο για τη χώρα, είμαι υπερήφανος που εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς» είπε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».







Δολοφόνησε και τον Αλεξέι Ναβάλνι ο καταζητούμενος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν



Ήταν θέμα χρόνου ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, δικτάτορας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να δολοφονήσει και τον πολιτικό του αντίπαλο Αλεξέι Ναβάλνι.

Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές, κάτι που περιμέναμε όλοι και ότι θέμα χρόνου να ακούσουμε αυτή την είδηση.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3 στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς, ανέφερε την Παρασκευή το περιφερειακό τμήμα της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας.

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση», προσθέτει η ανακοίνωση.



Συνελήφθη 16χρονος μαζί με τον πατέρα του για τον ξυλοδαρμό μαθητή έξω από σχολείο

 


Ένας 16χρονος συνελήφθη ως αποτέλεσμα ενός ακόμα περιστατικού βίας μεταξύ ανηλίκων το μεσημέρι της Πέμπτης, αυτή την φορά στην Καλαμάτα.

Πιο συγκεκριμένα ένας 16χρονος μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτα βρέθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι έξω από το 3ο γυμνάσιο της πόλης περιμένοντας μία φίλη του. Τότε ξαφνικά του επιτέθηκαν πέντε νεαροί οι οποίοι κατά πληροφορίες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. 

Ο ανήλικος δέχθηκε κλωτσιές και μπουνιές με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Αμέσως μετά ο 16χρονος αποχώρησε για το σπίτι του. Οι δράστες αμέσως μετά την πράξη τους τράπηκαν σε φυγή, ωστόσο ο ανήλικος κατάφερε να αναγνωρίσει έναν συνομήλικό του.

Οι γονείς του 16χρονου μετέβησαν στην Αστυνομία και υπέβαλαν μήνυση σε βάρος του ανηλίκου που αναγνώρισε ο γιος τους.

Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη ο 16χρονος κακοποιός για την επίθεση όπως και ο πατέρας του, με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκου. 

Δικογραφία έχει σχηματιστεί και για ακόμα τέσσερα άτομα, τα οποία αναζητούνται και είναι θέμα χρόνου να συλληφθούν μαζί με τους γονείς τους.



Προσοχή στα deepfake βίντεο!- Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 


Το τελευταίο διάστημα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός απατηλών διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, με δήθεν επενδυτικά προγράμματα ή υποτιθέμενα «θαυματουργά» φάρμακα-σκευάσματα, τα οποία δήθεν προωθούν-διαφημίζουν υψηλής αναγνωρισιμότητας και φήμης πρόσωπα (πολιτικοί, έγκριτοι επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.α.).

Οι εν λόγω απατηλές διαφημίσεις εμφανίζονται κυρίως ως «χορηγούμενες» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φερόμενες μάλιστα ψευδώς, σε πολλές περιπτώσεις, να προέρχονται από άρθρα έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων.

Παράλληλα, συνοδεύονται από αληθοφανές οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο όμως είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (Deepfake).

Σε αυτά εμφανίζονται τα προαναφερόμενα πρόσωπα να προτρέπουν τους πολίτες να επενδύσουν σε δήθεν επενδυτικά προγράμματα υψηλής απόδοσης (κρυπτονομίσματα, χρυσός, πετρέλαιο κ.α.), εκφράζοντας ταυτόχρονα δήθεν προσωπικές εμπειρίες όπου οι ίδιοι αποκόμισαν σημαντικά κέρδη.

Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις απατηλής προώθησης φαρμάκων-σκευασμάτων, εμφανίζονται τα ανωτέρω πρόσωπα να διαφημίζουν σκευάσματα αγνώστου προέλευσης και αποτελεσματικότητας και δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, προσδίδοντάς τους «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες, για διάφορες παθήσεις, εκφράζοντας και εδώ υποτιθέμενες προσωπικές εμπειρίες για τη δήθεν αποτελεσματικότητά τους.

Επιπρόσθετα, προκειμένου οι διαφημίσεις αυτές να γίνονται ακόμα πιο πειστικές, συνοδεύονται από ψευδή σχόλια-κριτικές από «ψεύτικους» λογαριασμούς, όπου και εκεί αποτυπώνονται δήθεν θετικές προσωπικές εμπειρίες.

Μάλιστα, για την προώθησή τους χρησιμοποιούνται «αναλώσιμες» ιστοσελίδες, που διαρκώς ανανεώνονται (σε περίπτωση απενεργοποίησης) ενώ το περιεχόμενό τους προσαρμόζεται και μεταβάλλεται δυναμικά ανάλογα με τη χώρα που στοχεύουν οι δράστες.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές αρχές, την Europol, την Interpol κ.α. καθώς πρόκειται για περιπτώσεις απάτης διεθνικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί,  προκειμένου να μην εξαπατηθούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ειδικότερα:

Για τις απάτες με παροχή επενδυτικών υπηρεσιών:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις επενδυτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, ακόμα και όταν εμφανίζονται να συμμετέχουν σε αυτές πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης αναγνωρισιμότητας.
  • Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
  • Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.
  • Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν.
  • Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.
  • Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, ελέγξτε εάν η εταιρία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.
  • Ανατρέχετε στη λίστα προειδοποιήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το επενδυτικό κοινό, στο σύνδεσμο http://www.hcmc.gr/el/warnings1
  • Να διατηρείτε επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick
  • Απευθυνθείτε στην Αστυνομία αν πέσατε θύμα απάτης.

Για τις απάτες με δήθεν «θαυματουργά» φάρμακα:

  • Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας.
  • Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
  • Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
  • Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
  • Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στο σύνδεσμο http://www.eof.gr

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις ως άνω περιπτώσεις καθώς και προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD


Ειδικές δράσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου

 


Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την αντιμετώπιση των παραβάσεων που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και διαταράσσουν την ασφαλή κυκλοφορία και τις συγκοινωνίες, υλοποιήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, εντατικοί στοχευμένοι έλεγχοι από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) και των κατά τόπο αρμοδιότητας Τμημάτων Τροχαίας στο οδικό δίκτυο της Αττικής

Οι  εξορμήσεις επικεντρώθηκαν σε οδικούς άξονες, όπου έχει παρατηρηθεί συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μεγάλη κίνηση οχημάτων.

Επιπλέον, αναπτύχθηκαν δράσεις με εστίαση στον έλεγχο οδηγών ταξί και στην περιστολή της δραστηριότητας ατόμων που καταλαμβάνουν αυθαίρετα τμήματα οδών και πεζοδρομίων.

Τα ειδικά συνεργεία ελέγχων βεβαίωσαν συνολικά -17.792- παραβάσεις, εστιάζοντας στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων.

Η ανωτέρω δραστηριότητα των δυνάμεων τροχαίας, ενδεικτικά, αποτυπώνεται στις κάτωθι παραβάσεις:

-503- παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

-1.350- παραβάσεις για υπέρβαση ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας,

-157- παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

-395- παραβάσεις για αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου,

-570- παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

-1.559- παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και

-47- παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 3 οδηγοί, οι οποίοι κατελήφθησαν να πραγματοποιούν αυτοσχέδιους αγώνες από κλιμάκιο αστυνομικών που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό και κατασχέθηκαν τα οχήματα τους.

Οι επιχειρησιακές δράσεις για την οδική ασφάλεια στο σύνολο του οδικού δικτύου της Αττικής θα εντατικοποιηθούν.





Συνελήφθησαν δύο άτομα κατά τη διαφυγή τους από οικία μετά από ληστεία που διέπραξαν σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας

 


Από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες χθες στη Δάφνη, δύο ημεδαποί (19χρονος και 24χρονος) για ληστεία κατά συναυτουργία.

Οι ανωτέρω από κοινού με έτερο δράστη που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, εισήλθαν σε οικία ηλικιωμένης γυναίκας, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, με πρόσχημα να προβούν σε μέτρηση του ρεύματος.

Αφού ερεύνησαν τους χώρους, αφαίρεσαν κοσμήματα με την παθούσα να αντιλαμβάνεται τις εγκληματικές προθέσεις τους και να τους ζητά να εξέλθουν της οικίας τους.

Οι δράστες την απώθησαν βιαίως και συνέχισαν να ερευνούν τους χώρους, με την παθούσα να καταφέρνει να καλέσει την αστυνομία.

Κατά τη διαχείριση της κλήσης στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και την άμεση κινητοποίηση των περιπολούντων δυνάμεων στην περιοχή, αστυνομικοί έσπευσαν στην επίμαχη οικία.

Κατά την άφιξη τους στο σημείο και στη θέα τους, οι τρεις δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν.

Ο 19χρονος ακινητοποιήθηκε εξωτερικά της οικίας και μετά από πεζή καταδίωξη δεσμεύτηκε και ο 24χρονος.

Μετά από αυτοψία στο δρομολόγιο διαφυγής των δραστών που τράπηκαν σε φυγή, βρέθηκαν τα κλοπιμαία που προηγουμένως απέρριψαν , περισυλλέχθηκαν και αποδόθηκαν στην παθούσα.

Οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Δάφνης, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Δέν φτάνει που της έπλενε το αυτοκίνητο, της πέταξε λεμονάδα και την έκανε λούτσα με το πιεστικό




Τα αντανακλαστικά μιας έφηβης εργαζόμενης σε πλυντήριο αυτοκινήτων, όταν μια πελάτισσα της πέταξε ένα ποτό, έγιναν viral.

Η 18χρονη Anna Harycki απάντησε αμέσως σε μία απρεπή κίνηση αγενής πελάτισας, ρίχνοντάς της νερό από ένα λάστιχο πίεσης μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του οχήματος, ενώ εργαζόταν σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Το βίντεο ξεκινά με την Harycki να πλένει ένα αυτοκίνητο, όταν η οδηγός ξαφνικά κατεβάζει το παράθυρό της και πετάει λεμονάδα από πλαστικό ποτήρι που πέφτει πάνω στην έφηβη. Η 18χρονη Anna Harycki, απάντησε αμέσως, ρίχνοντάς της νερό από ένα λάστιχο πίεσης μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του οχήματος στην αγενή πελάτισσα.

Η 18χρονη μετά το μπάνιο στην πελάτισσα συνέχισε τη δουλειά της σαν να μη συνέβη τίποτα.



Το περιστατικό σημειώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου και έγινε viral στο Instagram, συγκεντρώνοντας πάνω από 62 εκατομμύρια προβολές. Έκανε επίσης την επιχείρηση να αποκλείσει την πελάτισσα που έριξε τη λεμονάδα.

«Κατέβασε το παράθυρό της και μου πέταξε λεμονάδα και έπαθα σοκ», δήλωσε η Harycki στο What’sTheJam. Η Harycki, η οποία είναι φοιτήτρια, δήλωσε ότι ο εργοδότης της τη στήριξε. «Το είπα στους διευθυντές μου. Αποφάσισαν να απαγορεύσουν στη γυναίκα και στο φίλο της να μπαίνουν στο πλυντήριο αυτοκινήτων».




Μόνιμη γιάφκα αντιεξουσιαστών το ΑΠΘ και ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών


 

Νέα ένταση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Πέμπτης, στον χώρο του ΑΠΘ μετά την ολοκλήρωση της πορείας συλλογικοτήτων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Περίπου 200 ακροαριστεροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην στάση της αστυνομίας στην κινητοποίηση των φοιτητών, που έγινε νωρίτερα, και την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας ομάδα αντιεξουσιαστών μέσα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και από την ταράτσα του κτιρίου πέταξαν φωτοβολίδες και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σε επτά συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια, ανάμεσα στους συλληφθέντες, τέσσερις άντρες και τρεις γυναίκες, είναι ένας 17χρονος. Όλοι κρατούνται και οδηγούνται στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

Η δικογραφία πους σχηματίστηκε εις βάρος τους περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, του εμπρησμού (για τους κάδους απορριμμάτων που πυρπολήθηκαν), της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της βίας κατά υπάλληλων (αντίσταση), όπως επίσης περί όπλων και προστασίας αρχαιοτήτων (για πανό που κρεμάστηκε στην Καμάρα).

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:





Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για την δολιοφθορά στο ΕΚΠΑ

 


Αυτεπάγγελτη ποινική έρευνα διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την «πτώση» του σέρβερ του ΕΚΠΑ, που μπλόκαρε τη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων μέσω διαδικτύου.

Η έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού.

Θα αναζητηθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, όπως παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και φθορά ψηφιακών δεδομένων.

Μεταξύ άλλων, θα διερευνηθεί η έκταση της ζημιάς στα πληροφοριακά συστήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποια πρόσωπα είχαν πρόσβαση στα εν λόγω συστήματα.

Αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση οι εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών, ενώ θα ζητηθούν και αντίγραφα της ΕΔΕ που ήδη διενεργείται.

Μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης, η δικογραφία από το ηλεκτρονικό έγκλημα θα επιστρέψει στην εισαγγελία, προκειμένου να αξιολογηθεί ποινικά.



Αυτά είναι τα πρόστιμα – φωτιά για όσους δεν διασυνδέσουν εγκαίρως τις ταμειακές μηχανές με τα POS

 


Αυστηρότερα πρόστιμα και κυρώσεις όχι μόνο για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές τους μηχανές, αλλά και για τους παρόχους των POS, των ERPs και των ταμειακών μηχανών σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ρύθμιση που κατατίθεται στη Βουλή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 3ου κύκλου χρηματοδότησης μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, ενώ δρομολογείται η έναρξη του 4ου κύκλου χρηματοδότησης μέσα στις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, με εντολή του Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, πρόκειται να υπάρξει και 5ος κύκλος χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Τονίζεται πως από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ).

Σε σχέση με τα πρόστιμα, η αυστηροποίηση των κυρώσεων και των προστίμων αφορά όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης και συγκεκριμένα:

Α) Τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεούνται να διασυνδέσουν τα συστήματα τους. Συγκεκριμένα, για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται με βάση τον νόμο να διασυνδέσουν τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων προβλέπεται:

Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, όταν επιβάλλεται σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν την δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τόπων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί.

Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

Β) Τους παρόχους τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται:

Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

Όσοι πάροχοι δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών τότε:

α) παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς, και επιβάλλεται, με απόφαση του Διοικητή πρόστιμο, ύψους 100.000 ευρώ και

β) πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχουν προβεί σε αναβάθμισή του. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η μη αναβάθμιση αποδεδειγμένα οφείλεται σε μη υπαιτιότητα τους.

Γ) Τους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών. Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να υπάρξει:

Ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα διασύνδεσής της με τύπους τερματικών POS

Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Δ) Τους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»). Και στις περιπτώσεις όπου οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου τότε:

Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα.

Πρόστιμο 10.000 ευρώ

E) Τέλος, για παραβάσεις που αφορούν υποχρεώσεις των τεχνικών εγκατάστασης, δηλαδή υποβολή δήλωσης πελατολογίου ή αποστολή πληροφοριών σχετικών με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, επιβάλλεται:

πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα, εκπροθέσμως δηλωθέντα ή ανακριβώς δηλωθέντα πελάτη στον οποίο παρέχονται ή ο οποίος αποδέχεται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης Φ.Η.Μ. ή υπηρεσίες εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης («ERP»).

Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται, εφόσον οι μη δηλωθέντες, εκπροθέσμως δηλωθέντες ή ανακριβώς δηλωθέντες πελάτες στους οποίους παρέχονται οι παραπάνω υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού των πελατών ή δεν υπερβαίνουν αθροιστικά τους δέκα (10), ανά οντότητα που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα ολοκληρωθεί πάση θυσία! Ήδη έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, έχουν ολοκληρωθεί 11 νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες, ενώ εδώ και αρκετό διάστημα έχει συσταθεί ειδική Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους του Υπουργείου, της ΑΑΔΕ και των παρόχων προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Χρειάζεται όμως να τρέξουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Αν το έργο δεν ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η χώρα θα δει να διακόπτεται, έστω και μερικώς, η χρηματοδότηση της από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Επιταχύνουμε επομένως την υλοποίηση του έργου με δυο τρόπους.

Πρώτον, αυξάνουμε τα πρόστιμα και τις κυρώσεις όχι μόνο για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις αλλά και για τους παρόχους των POS, των ERP’s και των ταμειακών μηχανών σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται.

Δεύτερον, σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 3ου κύκλου επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS. Και προχωρούμε επίσης στην έναρξη του 4ου κύκλου χρηματοδότησης μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ έχω δώσει ήδη εντολή και για έναν 5ο κύκλο προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καλέσουμε τους εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να δούμε πώς θα διευκολύνουν και αυτοί από την μεριά τους το έργο της διασύνδεσης».


newmoney.gr



Εγκωμιαστικά τα σχόλια των μεγαλύτερων διεθνών Μ.Μ.Ε. : Δύναμη αλλαγής ο Μητσοτάκης, συγκέντρωσε υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα

 



«Ο χαμηλών τόνων Μητσοτάκης έγινε δύναμη αλλαγής», «πρωτοφανής εξέλιξη για μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα», «η Ελλάδα θα γίνει το 16ο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου» και άλλες πολλές αναφορές με τις οποίες τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. 

«Τα ζευγάρια τολμούν να ονειρεύονται καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει διακομματική στήριξη για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια», γράφουν οι Times του Λονδίνου. Σχολιάζουν ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών έχει στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ του νομοσχεδίου που αποτελεί το επιστέγασμα μιας διετούς εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού.



Όπως γράφουν οι Times, λίγοι περίμεναν ότι ο χαμηλών τόνων Μητσοτάκης θα γινόταν μια τέτοια «δύναμη αλλαγής». Αναμετρήθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα «μπερδέψει τους γονεϊκούς ρόλους» και θα «αποδυναμώσει την παραδοσιακή οικογένεια». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός που ηγείται του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κατάφερε να συγκεντρώσει υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, κυρίως από το σκληρό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Στέφανος Κασελάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης κόμματος στην Ελλάδα.

Οι Times υπογραμμίζουν επίσης ότι η Ελλάδα αναμένεται να γίνει το 16ο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο διαδοχικών κυβερνήσεων που απέφευγαν την αντιπαράθεση με την Εκκλησία.



Και η γαλλική εφημερίδα Liberation, χαρακτηρίζει την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου ένα βήμα προς τα εμπρός για το συντηρητικό κυβερνών κόμμα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Fabien Perrier, εξηγεί πώς ο νόμος προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς εάν ψηφιστεί, ένα παιδί που γεννιέται από ομόφυλο ζευγάρι θα έχει πλέον και τους δύο γονείς αναγνωρισμένους, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα μόνο ο βιολογικός γονέας καταχωρούνταν στο μητρώο γεννήσεων, γεγονός που είχε συνέπειες σε περίπτωση προβλημάτων υγείας, θανάτου του βιολογικού γονέα ή κληρονομιάς. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόκειται για μια «ιστορική αλλαγή» για την οποία η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη και έτοιμη.


Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για μια πρωτοφανή εξέλιξη για μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα, η οποία παρά την αντίθεση της ελληνικής εκκλησίας, πρόκειται να ψηφίσει τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. 

Υπογραμμίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση και το ζήτημα δεν έχει προκαλέσει μεγάλους διχασμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νομοσχέδιο-ορόσημο, όπως λέει το Associated Press, που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζεται από τέσσερα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.



Τα ΝΑΙ τα ΟΧΙ, τα ΠΑΡΩΝ και οι Αποχές του χθεσινού νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

 


Το σχέδιο νόμου που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο στηρίχθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη. 

Ναι ψήφισαν 176, όχι 76, παρών 2, ενώ υπήρξαν και 46 αποχές. 

Ο Γιώργος Καρασμάνης της ΝΔ διαμαρτυρήθηκε για όπως λέει ο ίδιος, λάθος προσμετρήθηκε η ψήφος του στα ναι, ενώ εκείνος καταψήφισε. Εάν επιβεβαιωθεί την Παρασκευή το αληθές των λεγομένων του από τις υπηρεσίες της Βουλής, η κατανομή των ναι και των όχι θ' αλλάξει.

Οι πέντε Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στήριξαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις διαθέτουν συνολικά 243 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι  67 διαφοροποιήθηκαν, επιλέγοντας είτε αποχή είτε κατά.

Τα 20 όχι της ΝΔ: 

Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης,

Οι αποχές

ΝΔ 31: 

Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.


ΠΑΣΟΚ 11: 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.


Νέα Αριστερά 2: 

Χουσεΐν Ζεΐμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ.


ΣΥΡΙΖΑ 2: 

Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης - Και ένα «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη



Ακόμα και μετά την κοροιδία Πολάκη σε Κασσελάκη και κόμμα φοβούνται να τον διώξουν μην χάσουν την στελεχάρα

 


Ψεύτης ο Παύλος Πολάκης, ανεβάζοντας χειρουργείο που είχε γίνει πριν δύο ημέρες, προσπάθησε να παραπλανήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του κόμματος, ότι δήθεν υπήρχε σοβαρός λόγος που δεν ψήφισε.

Αντί λοιπόν να τον διαγράψουν, συζητούν απλά το «ξήλωμα» Πολάκη από τη θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ, δηλαδή του επικεφαλής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε «ξήλωμα» είτε διαγραφή, η ρήξη Κασσελάκη – Πολάκη είναι δεδομένη ειδικά μετά απο εχθές που ο ακροαριστερός τραμπούκος αγνόησε επιδεικτικά το πρωινό μήνυμα Κασσελάκη προς την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για «ναι» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.