Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ο κουμπαράς των Ταμείων είναι μείον



Ο κουμπαράς των Ταμείων είναι μείον

Αναξιοποίητα παραμένουν τα αποθεματικά, τα οποία σε περίπτωση ανάγκης θα κάλυπταν συντάξεις για διάστημα δύο έως τριών μηνών.

Συντάξεις δύο ή τριών μηνών θα μπορούσαν αν πληρώσουν τα Ταμεία να παρ’ ελπίδα χρειαζόταν να σπάσουν τον κουμπαρά τους και να καταβάλουν τις παροχές από τα αποθεματικά τους.

Η περιουσία τους –αυτή που ήταν σε κρατικά ομόλογα- μπορεί να κουρεύτηκε το 2012, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε ώστε τα λιγοστά αποθεματικά τους να αρχίσουν να αξιοποιούνται με στόχο να αποτελούν ένα μαξιλάρι ασφαλείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δια παν ενδεχόμενο.

Πέραν αυτών, στο νόμο 4075/12 ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει τη σύσταση Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος (ΤΣΑΣ) αλλά μέχρι σήμερα ουδείς ασχολήθηκε με τη δημιουργία του εν λόγω φορέα.

Σημειωτέον ότι αυτό το Ταμείο θα εξισορροπούσε σταδιακά τις απώλειες που υπέστησαν οι ασφαλιστικοί φορείς με το κούρεμα των αποθεματικών τους και μάλιστα για τις απώλειες αυτές θα περιερχόταν στο Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αναζήτησε μέσα από την έρευνα του τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων που έχουν σήμερα οι τρεις μεγαλύτεροι φορείς, δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ.

Δείτε το γράφημα




Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Πληροφορίες : enikos.gr


Δέκα αλήθειες πριν το ντέρμπι


O Αντώνης Καρπετόπουλος κάνει "ζέσταμα" για το αποψινό ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, με δέκα αλήθειες που ισχύουν μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει την έναρξη του αγώνα.

sport24.gr

Δέν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως όλα τα ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι ίδια: πολλά μοιάζουν, αλλά και πολλά διαφέρουν. Ας πούμε δέκα αλήθειες με αφορμή το αποψινό.

Διαχείριση άγχους


1)    Τα ντέρμπι δεν κρίνουν πρωταθλήματα, αλλά το άγχος πάντα υπάρχει κι απόψε το έχει ο Ολυμπιακός. Ντέρμπι που κρίνανε πρωταθλήματα υπήρξαν πολλοί λίγα – πιθανότατα το τελευταίο ήταν εκείνο στο ΟΑΚΑ, τρία χρόνια πριν, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Αμπντούν και το ματς διεκόπη. Ο ΠΑΟ τη χρονιά που έκανε το τελευταίο του νταμπλ, το 2009-10, έχασε δυο φορές από τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός που τα δυο τελευταία χρόνια πήρε το πρωτάθλημα από τα Χριστούγεννα στο Καραϊσκάκη δεν κέρδισε τον ΠΑΟ. Ωστόσο ένα καλό αποτέλεσμα μπορεί να γκαζώσει μια ομάδα. Κάτι μήνες μετά το ντέρμπι της Ριζούπολης ο ΠΑΟ με προπονητή το Σουμ έφυγε από το ντέρμπι με μια ισοπαλία. Εκείνη η ισοπαλία άλλαξε όλη την ψυχολογία της ομάδας.

Παίζουμε για τους βαθμούς

2)    Το περσινό ματς έγινε για το γόητρο, φέτος εκτός  από αυτό  μετράνε και οι βαθμοί. Το γόητρο είναι πάντα σημαντικό, αλλά οι βαθμοί είναι σημαντικότεροι. Το καλύτερο ματς του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη τα τελευταία χρόνια ήταν αυτό που έπαιξε με προπονητή τον Βαλβέρδε κόντρα στον ΠΑΟ του Λέτο που προπορεύονταν στην βαθμολογία: τελείωσε 1-1 με τον Ολυμπιακό να χάνει πολλές ευκαιρίες. Οσα ακολούθησαν στο Καραϊσκάκη ήταν ματς γοήτρου, αλλά για το γόητρο παίζει κυρίως αυτός που δεν διεκδικεί τίποτα και θέλει να δείξει ότι παρόλα αυτά παραμένει δυνατός. Σε αυτό το κίνητρο ο ΠΑΟ έχτισε τον περσινό του θρίαμβο: ο Ολυμπιακός πόσο δυνατός ήταν το 'χε δείξει κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Υπάρχει εφαρμοσμένο σχέδιο

3)    Ο Ολυμπιακός μοιάζει να είναι σε λίγο καλύτερη φόρμα από τον ΠΑΟ, αλλά ο ΠΑΟ έχει ένα τρόπο παιγνιδιού που αποδεδειγμένα μπορεί να του δώσει αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη. Μετά την κακή εμφάνιση στο Περιστέρι και την επιπόλαια εμφάνιση με την Μάλμε ο Ολυμπιακός έδειξε τσαγανό με τον Εργοτέλη και χαρακτήρα με τη Γιούβε. Ο ΠΑΟ ωστόσο στην Ολλανδία έκανε ένα πολύ καλό ματς αναμονής (στο πρώτο ημίχρονο) και αντίδρασης (στο δεύτερο). Το ίδιο καλά έχει παίξει εκτός έδρας και με την Σταντάρ Λιέγης και με τη Μίντιλαντ κάνοντας ίδια ματς. Ο Ολυμπιακός αντίθετα έχει παίξει τα δυο καλύτερα του ματς στο Καραϊσκάκη χτυπώντας Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιούβε στην κόντρα. Δύσκολα αυτό ως μπούσουλας θα του είναι χρήσιμο απόψε.

Μια νίκη τα συγχωρεί όλα

4)    Οι παίκτες του ΠΑΟ έχουν καταλάβει ότι κερδίζοντας αυτό το ματς όλα συγχωρούνται. Τα πανηγύρια που ακολούθησαν την περσινή νίκη στο Καραϊσκάκη και η αποθέωση της ομάδας πριν ακόμα κερδίσει το κύπελλο, μόνο και μόνο γιατί κέρδισε εκεί, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έχουν δημιουργήσει στους ξένους παίκτες του ΠΑΟ τη σιγουριά ότι το ματς σβήνει κάθε προηγούμενο λάθος και συγχωρεί κάθε επόμενο. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Ολυμπιακό: το 2009-10 κέρδισε τον ΠΑΟ δυο φορές, αλλά η απώλεια του πρωταθλήματος δεν συγχωρήθηκε στην ομάδα και προκάλεσε τεράστιες αλλαγές.

Ξέρουν τι σημαίνει;

5)    Το ερωτηματικό που συνοδεύει τον Ολυμπιακό είναι αν οι πολλοί ξένοι μπορεί να φανατιστούν. Τα δυο τελευταία χρόνια που ο Ολυμπιακός δεν κερδίζει τον ΠΑΟ οι χειρότεροι παίκτες του είναι οι ξένοι του. Πρόπερσι χρειάστηκε να μπει αλλαγή ο Μήτρογλου για να τον σώσει από την ήττα. Πέρυσι ο Τσόρι έχασε πέναλτι, ο Κάμπελ δεν υπήρχε κι ο Ρομπέρτο κι ο Μαρκάνο έκαναν λάθη τεράστια. Οι πολλές αλλαγές των ξένων έχουν κι αυτό το αποτέλεσμα: όταν αρχίζεις από την αρχή είναι δύσκολο να εξηγήσεις στους νεοφερμένους τι σημαίνει το ματς και πόσο βελτιωμένος μπορεί να είναι σε αυτό ο ΠΑΟ που βλέπουν στο πρωτάθλημα.

Ραντεβού με τη γκρίνια

6)    Αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει η γκρίνια για το Μίτσελ θα είναι τεράστια. Με τον Ισπανό ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει ντέρμπι πέρυσι στο Καραϊσκάκη, ενώ μια μερίδα του κόσμου δεν του έχει συγχωρέσει εντελώς και τις δυο ήττες στην Τούμπα πέρυσι στο τέλος της σεζόν. Ο καλός Μίτσελ δεν έχει πάρει τίποτα από την Ελλάδα: παραμένει ένας Ισπανός που πιστεύει ότι όλα τα ματς είναι ίδια κι απλά μερικά είναι πιο σημαντικά για τους οπαδούς και τα media. Επίσης όπως σχεδόν όλοι οι Ισπανοί προπονητές θυμίζει λοχαγό, που, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα ρίχνει στους φαντάρους.

Φάτσες ντέρμπι

7)    Υπάρχουν λίγοι παίκτες με φάτσες που μπορεί να κρίνουν ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός έχει το Μήτρογλου που ντέρμπι έχει κρίνει τουλάχιστον τρία, αλλά κανένας άλλος από τους παίκτες του δεν έχει κάνει κάτι πολύ σημαντικό σε αντίστοιχο ματς: ίσως μόνο ο Φουστέρ έχει κάτι να θυμάται. Από τον ΠΑΟ λείπει ο Μπεργκ, αλλά υπάρχουν ο Πράνιτς και ο Ζέκα, που στο Φάληρο έχουν σκοράρει. Και υπάρχει κι ο ανακατωσούρας Νίκος Καρέλης που μοιάζει να έχει γεννηθεί για αυτά τα ματς.

Μα δεν τελειώσαμε

8)    Οποιος σκοράρει πρώτος έχει ένα σημαντικό αβαντάζ αλλά το ματς δεν τελειώνει. Η φύση των δυο ομάδων οδηγεί στο συμπέρασμα πως ό,τι κι αν συμβεί θα υπάρξουν χτυποκάρδια. Ο ΠΑΟ δέχεται γκολ σχεδόν σε κάθε ματς. Η άμυνα του Ολυμπιακού έχει φέτος μεγάλα προβλήματα. Το 1-0 κόντρα στη Γιούβε ήρθε γιατί ο Κασάμι έχασε μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το 2-0 και γιατί μετά ο Ρομπέρτο κατέβασε ρολά. Ο Ολυμπιακός έχει στον πάγκο παίκτες που μπορεί να μπουν και να βοηθήσουν, αλλά κι ο ΠΑΟ που έχει λιγότερες λύσεις έχει ένα χρήσιμο για αυτό το ματς χαρακτηριστικό: πολλοί (Πράνιτς, Μέντες, Καρέλης, Ζέκα) από τους βασικούς του μπορούν να αλλάξουν θέσεις, πράγμα που συχνά δίνει στον Αναστασίου τη δυνατότητα ν αλλάξει το σχήμα χωρίς να κάνει αλλαγές.

Να 'χαμε να λέγαμε

9)    Για τον Ολυμπιακό κακό αποτέλεσμα είναι να μην νικήσει, για τον ΠΑΟ να χάσει χωρίς να έχει κάτι να πει για τη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός κάνει πρωταθλητισμό, κυνηγάει τον ΠΑΟΚ, αν δεν κερδίσει μπορεί να βρεθεί πολύ πίσω κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Μολονότι κανένα πρωτάθλημα δεν κρίθηκε ποτέ μετά από οκτώ αγωνιστικές νομίζω ότι η ήττα θα τον κλονίσει και θα χρειαστεί πολύ διοικητική μαεστρία για να ξεπεραστεί ένα στραβοπάτημα. Ο ΠΑΟ μια ήττα την αντέχει, ειδικά αν έχει καμία φάση που να μπορεί να μουρμουράει. Στην Ελλάδα, όπου οι πιο πολλές ομάδες πουλάνε οπαδισμό, μερικές φορές το τι μπορείς να λες μετρά πιο πολύ από τη νίκη.

Πολιτική θέση

10)    Η μόνη περίπτωση να πάρει άριστα όποιος διαιτητεύσει αυτό το ματς είναι να μην του προκύψει καμία φάση που σηκώνει συζήτηση. Η συζήτηση πριν το ματς για τον Καλογερόπουλο ή όποιον άλλο διαιτητή, επόπτη κτλ δεν έχει νόημα αφού για τη διαιτησία πλέον γίνονται πολιτικές εκτιμήσεις και κανένας δεν νοιάζεται για κανονισμούς, έλεγχο της θέσης του διαιτητή κτλ. Πέρυσι ο ΠΑΟ είχε διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία στο ντέρμπι της Λεωφόρου χωρίς να υπάρχει αμφισβητούμενη φάση: ο διαιτητής υπάρχει για να φταίει. Η ελπίδα όλων των διαιτητών είναι να μην τους τύχει τίποτα. Ετσι και τους τύχει η όποια απόφασή τους θα είναι για τους μεν σωστή και για τους δε λάθος…



Πηγή : sport24.gr


«Χρηματοδότηση της οικονομίας μετά τα θετικά stress test των ελληνικών τραπεζών»


Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε ακραίες καταστάσεις, ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο, που αφορά στη χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού μας συστήματος.

Σήμερα, παραμονές της ένταξής τους στην Τραπεζική Ένωση και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η πολυπόθητη όμως ρευστότητα στην αγορά δεν θα έλθει, αν δεν γίνουν και άλλες παρεμβάσεις που απαιτούν συλλογική διαχείριση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, όπως:

-Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που εξυπηρετούν κανονικά και χωρίς συνεχείς ρυθμίσεις τις υποχρεώσεις τους. Ο ΣΕΒ προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τις Διοικήσεις των Τραπεζών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ώστε να προκύψει από κοινού ένα πλαίσιο αρχών με στόχο τη σταδιακή, επιλεκτική αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας.

-Η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ( NPLs ), που αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση και το μεγαλύτερο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις προοπτικές της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Ο ΣΕΒ είναι παρών για τη συνδιαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αρχών και διαχείρισης των NPLs, στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Κυβέρνηση και τις Τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία και πρακτική.

-Η επαναξιολόγηση των επίσημων προγραμμάτων χρηματοδότησης της οικονομίας που προέρχονται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΣΕΣ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ΤΑΝΕΟ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ο.κ.). Χρειάζεται συστηματικός διάλογος με την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις για την επαναξιολόγηση των στόχων, των προτεραιοτήτων και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί πολύτιμο κεφάλαιο σε μικρά, τοπικά συντεχνιακά και ρουσφετολογικά έργα, οριακής οικονομικής και κοινωνικής αποδοτικότητας.

-Η βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Είναι αναγκαίο να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ομολόγων από μεσαίες επιχειρήσεις ή να διοχετευθούν πόροι του ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ) με τη μορφή εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις .Επιβάλλεται επίσης να εκσυγχρονισθεί το θεσμικό πλαίσιο και να επιτραπεί η μη Τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, όπως, πχ από ασφαλιστικές εταιρείες, funds κοκ.

Πιστεύουμε ότι η σημερινή, θετική εξέλιξη είναι η απαραίτητη αφετηρία εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου παρεμβάσεων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση. Σε αυτήν την προσπάθεια, ο ΣΕΒ θα είναι παρών και έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη και σεβασμό στο θεσμικό ρόλο όλων.

Eπιμέλεια: X.M.


Πηγή : zougla.gr


«Φωλιά του κούκου» η Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι ψυχικά ασθενείς λόγω κρίσης



Πρόκειται για μια σκοτεινή πτυχή της κρίσης, πολλές φορές αθέατη, αλλά πάντα υπαρκτή. Η κατάρρευση της καθημερινότητας, έτσι όπως την ήξεραν αρκετοί συνάνθρωποί μας -κατά την περίοδο της κρίσης- είχε σοβαρές συνέπειες στη ψυχική υγεία τους.
Τα ψυχιατρεία της χώρας μπορούν να το πιστοποιήσουν. Οι ασθενείς που εισέρχονται πλέον στα καταστήματα είναι πολλοί περισσότεροι από παλιά και το προφίλ τους προκαλεί σοκ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής, μόνο στο Δαφνί γίνονται κάθε μήνα 200 νέες εισαγωγές με την πληρότητα να αγγίζει το 130%, με αποτέλεσμα ασθενείς να κοιμούνται με ράντζα στους διαδρόμους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αύξηση από το 2010 των ακούσιων εισαγωγών, που αποτελούν πλέον το 55% των περιπτώσεων. Πρόκειται για τους ασθενείς που εισέρχονται στα ψυχιατρεία χωρίς τη θέλησή τους, με την παρέμβαση της αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, την αύξηση των οποίων οι γιατροί συνδέουν άμεσα με την οικονομική κρίση.

Το προφίλ των ψυχικά ασθενών

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας που περνούν ολοένα και συχνότερα το κατώφλι των ψυχιατρικών ιδρυμάτων. Άνεργοι, χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες, γονείς που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους.

Σε αρκετούς οι ψυχικές διαταραχές εμφανίστηκαν ξαφνικά και μάλιστα σε ηλικία άνω των 40 ετών.
Στους παραπάνω προστίθενται εκατοντάδες άστεγοι με βαριά ψυχικά νοσήματα οι οποίοι συνήθως μένουν για λίγο στο νοσοκομείο και κατόπιν ξαναγυρίζουν στο δρόμο χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς επισημάνει τη σύνδεση της έλλειψης στέγης με τις ψυχικές παθήσεις.

Τραγικές συνέπειες

Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από έναν περίπου μήνα με έναν άστεγο 44 περίπου ετών που έπασχε από κατάθλιψη και τελικά αυτοκτόνησε στο κέντρο της Αθήνας.
Την προηγούμενη ημέρα είχε εισαχθεί στο Δρομοκαϊτειο, όπου οι γιατροί δεν έκρινα απαραίτητη τη νοσηλεία του και του έδωσαν εξιτήριο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι συνθήκες που απορρέουν από την πληρότητα στις κλινικές πιέζουν τους γιατρούς να δίνουν πιο εύκολα εξιτήριο στους ασθενείς, με τραγικά αποτελέσματα.
Μόνο στο Δαφνί, το πρώτο εννιάμηνο του 2014 εξετάσθηκαν 3.412 ασθενείς και έγιναν 1.757 εισαγωγές, αριθμοί που θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλοί.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία στην εφημερίδα του διευθυντή της Ψυχιατρικής κλινικής στο Δαφνί, Θεόδωρου Μεγαλοοικονόμου.

Ψυχικά παθούντες στο δρόμο

Ο κ. Μεγαλοοικονόμου κάνει λόγο για αύξηση τα τελευταία χρόνια των εγκαταλελειμμένων ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις, λόγω των οικονομικών συνθηκών και για διάφορους λόγους, ό[ως για παράδειγμα ο θάνατος κάποιου συγγενή τους που τους φρόντιζε.
"Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι δομές για την υποστήριξη αυτών των ατόμων σε μια εποχή που και οι συντάξεις των συγγενών από τις οποίες ζούσαν αρκετοί έχουν περιοριστεί σημαντικά" επισημαίνει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.



Πηγή: iefimerida.gr


Νεκροί στα αζήτητα: Οι συγγενείς τους δεν έχουν χρήματα για την κηδεία…



Από την αρχαιότητα οι Έλληνες θεωρούσαν πολύ σημαντική την εναπόθεση του νεκρού στην τελευταία του κατοικία και έκαναν τελετές με ευλάβεια και μεγάλο σεβασμό προς τον αποθανόντα. Τελικά, το 2014 η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει μέχρι και αυτό καθώς οικογένειες αφήνουν στα αζήτητα τους συγγενείς τους επειδή δεν έχουν χρήματα για τα έξοδα ταφής.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν συχνά τέτοια ζητήματα.Ο αριθμός των οικογενειών που αδυνατούν οικονομικά να θάψουν τους συγγενείς τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, λέει η Παναγιώτα Νικολούδη, διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στην «Καθημερινή» που έκανε έρευνα για το θέμα.

Η κ. Νικολούδη θυμάται ένα πολύ δύσκολο περιστατικό που απασχόλησε πρόσφατα το νοσοκομείο. Ένας κάτοικος επαρχιακής πόλης είχε πάρει τηλέφωνο και είπε ότι δεν μπορεί να παραλάβει και να θάψει την σορό του αδερφού του. Στη συνέχεια δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις. Η ανιψιά του νεκρού ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση και τελικά συμπλήρωσε την υπεύθυνη δήλωση ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία και δεν μπορεί να κάνει την κηδεία.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, τα περισσότερα νοσοκομεία κάνουν ετήσιους διαγωνισμούς και αναθέτουν στα γραφεία τελετών τις κηδείες άπορων και νεκρών που μένουν στα αζήτητα. Οι δεύτεροι, είναι είτε μοναχικοί άνθρωποι αγνώστων στοιχείων είτε άνθρωποι που ανήκουν σε οικογένειες με οικονομική αδυναμία. Σε κάποια από τα νοσοκομεία προκύπτει αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά, ο Ευαγγελισμός διέθετε 30.000 ευρώ το 2012 για την ταφή αζήτητων νεκρών και απόρων ενώ το 2013 το ποσό ανήλθε στα 45.000 ευρώ. Από τις προκηρύξεις και συμβάσεις που εντόπισε η Καθημερινή στη Διαύγεια, φαίνεται πως η αύξηση αυτή δεν οφείλεται σε μεγαλύτερες αμοιβές των γραφείων τελετών για μια τέτοια ταφή, που συνήθως δεν ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ.

Ακόμα πιο κατατοπιστικά είναι τα στοιχεία από τα γραφεία τελετών που συνεργάζονται με τα μεγάλα νοσοκομεία. Σε ένα από αυτά, το 2010 στο 13% των κηδειών που ανέλαβε οι συγγενείς δήλωσαν αδυναμία ταφής για οικονομικούς λόγους. Το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 15% και το 2012 έφτασε το 31%. Συγκεντρωτικά στο ίδιο γραφείο την περίοδο 2007-2011 το 14,8% των σορών που δέχτηκε από νοσοκομεία συνοδεύονταν από υπεύθυνες δηλώσεις οικονομικής αδυναμίας συγγενών. Την τελευταία τριετία όμως το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 25%.

Μέχρι το 1981 οι σοροί των απόρων ή μοναχικών ανθρώπων κατέληγαν στο ανατομείο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Τελικά θεσμοθετήθηκε η δωρεά σώματος και πλέον κάποιος μπορεί να το κάνει συνειδητά και να έχει υπογράψει δήλωση πριν τον θάνατο του.

Σήμερα, στις αποθήκες του ταριχευτηρίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών 52 σοροί περιμένουν τη σειρά τους για να ανέβουν στα μαρμάρινα τραπέζια της αίθουσας ανατομίας. Όπως διαβεβαιώνουν στο ανατομείο, πάντα υπήρχε ένας μικρός αριθμός δωρητών που παρακινούνταν από το υψηλό κόστος μιας ταφής.

Όμως τους τελευταίους μήνες, ο επίκουρος καθηγητής Αντώνης Μαζαράκης δήλωσε πως δέχεται συχνά πιέσεις από τους συγγενείς των αποθανόντων που θέλουν να δώσουν τις σωρούς στο ανατομείο: «Λένε ότι δεν τους περισσεύουν λεφτά για την κηδεία. Κοινωνικοί λειτουργοί νοσοκομείων στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν, τους στέλνουν σε εμάς». Οι σοροί δεν γίνονται δεκτές γιατί οι θανόντες δεν είχαν υπογράψει δήλωση δωρεάς.

Φωτογραφία Eurokinissi

Πηγή : koolnews.gr


Αυτά είναι : Απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis αποκτούν οι τράπεζες


Το αίτημα των τραπεζών για απευθείας άντληση φορολογικών δεδομένων από το Taxis έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες

Οι τράπεζες, μέσω της διατραπεζικής εταιρείας «Τειρεσίας Α.Ε.» θα αποκτήσουν απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis και τη δυνατότητα να αντλούν στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις και τα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Eνωση Ελληνικών Τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ στις συζητήσεις εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η on-line άντληση φορολογικών δεδομένων από τις τράπεζες εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Το αίτημα των τραπεζών για απευθείας άντληση φορολογικών δεδομένων από το Taxis έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, οι συζητήσεις των εμπλεκόμενων μερών έχουν αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα – πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ευρεία σύσκεψη για το θέμα και την προηγούμενη εβδομάδα- καθώς οι ανάγκες των τραπεζών για άντληση φορολογικών δεδομένων έχουν πολλαπλασιαστεί. Το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι πλέον απαραίτητο ακόμη και για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όπως επίσης και για την εξέταση αιτήματος ρύθμισης οποιουδήποτε δανείου και για τη χορήγηση δανείου.

Επίσης, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ζητούν φορολογικά δεδομένα από τους πελάτες τους προκειμένου να κάνουν τους ελέγχους που τους επιβάλλει η πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την εφαρμογή του νόμου περί ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. Για παράδειγμα, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να θεωρούν ύποπτους τους πελάτες που κατά την αίτηση λήψης δανείου εμφανίζουν εισοδήματα που δεν προκύπτουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις ή τους πελάτες που παρουσιάζουν ικανότητα πληρωμής δόσεων ή αποπληρωμής δανείων που δεν δικαιολογείται από το δηλωθέν εισόδημά τους και το οικονομικό και συναλλακτικό τους προφίλ.

Προς το παρόν, τα φορολογικά δεδομένα τα προσκομίζουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι σε έντυπη μορφή, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες που μετέχουν στις συζητήσεις, δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα και καθυστερήσεις. Η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων όπου – σύμφωνα τουλάχιστον με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς- οι τράπεζες θα παίζουν τον πρώτο ρόλο και θα συνυπολογίζουν τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα, ενώ πολύ σύντομα, αντίστοιχο ζήτημα θα προκύψει και με τις ρυθμίσεις των δανείων των ιδιωτών. Σε αυτές μάλιστα, το εισόδημα παίζει ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο, δεδομένου ότι έχει τεθεί ως κριτήριο για να καθοριστεί το περιεχόμενο της ρύθμισης το εισόδημα σε συνδυασμό με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Δύο σενάρια

 Η απευθείας πρόσβαση των τραπεζών στα φορολογικά στοιχεία –τα πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα- δεν επιτρέπεται βάσει του νόμου. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, συζητιούνταν δύο σενάρια, όπως αναφέρει στην «Κ» αρμόδια κυβερνητική πηγή. Το πρώτο σενάριο, προέβλεπε τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η οποία θα λειτουργούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτή τη βάση δεδομένων, οι τράπεζες –μέσω του Τειρεσία- θα συνεισέφεραν τα στοιχεία των οφειλών ληξιπρόθεσμων και μη, ενώ από το Taxis θα αντλούνταν τα στοιχεία των εισοδημάτων, των περιουσιακών στοιχείων αλλά και των οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις εφορίες. Αυτή η βάση δεδομένων θα ήταν και το ηλεκτρονικό εργαλείο που θα χρησιμοποιούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να προωθήσουν, μεταξύ άλλων, και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων.

Το δεύτερο σενάριο –το οποίο είναι και το πιθανότερο να υλοποιηθεί- αξιοποιεί διάταξη που ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και έχει συμπεριληφθεί στη φορολογική νομοθεσία. Η διάταξη αυτή (άρθρο 17 παράγραφος 4 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών) ορίζει τα εξής: «στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με φορολογούμενο, είναι δυνατόν να αποκαλύπτονται σε τρίτο, κατόπιν αιτήσεως, με την έγγραφη συναίνεση του φορολογούμενου».

Αυτή η διάταξη, μπορεί, σύμφωνα πάντοτε με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, να αποτελέσει το νομοθετικό στήριγμα που θα χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στην πράξη, ο φορολογούμενος που θα αιτείται ρύθμισης του δανείου του, θα καλείται να υπογράψει μια εξουσιοδότηση ότι επιτρέπει στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά του στοιχεία. Με αυτή την αίτηση, η εκάστοτε τράπεζα θα συνδέεται με το Taxis και θα αντλεί τα φορολογικά δεδομένα. Οι τράπεζες και το υπ. Οικονομικών έχουν ήδη ανοικτό τον ηλεκτρονικό δίαυλο επικοινωνίας. Από τη μία πλευρά είναι το Taxis και από την άλλη η Τειρεσίας Α.Ε., η οποία παίζει τον ρόλο του «κόμβου», καθώς είναι ο φορέας που βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με όλες τις τράπεζες της χώρας.

Πηγή Καθημερινή


Αρχιφύλακας πήρε 400 ευρώ από αλλοδαπό κρατούμενο για να του αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο



Η διαδικασία επαναπατρισμού, ωστόσο, θα πραγματοποιούνταν με δαπάνες του Δημοσίου

Αεροπορικό εισιτήριο για τον επαναπατρισμό του υποσχέθηκε σε αλλοδαπό έναντι 400 ευρώ ένας αρχιφύλακας, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής.
Η απάτη σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώθηκε τον Οκτώβριο καθώς η διαδικασία επαναπατρισμού πληρώνεται με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου.

Σε βάρος του αρχιφύλακα σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας κινείται η διαδικασία διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.


Πηγή : protothema.gr


Πάνω από 20 νεκροί την ημέρα στο Κομπάνι



Περισσότεροι από 800 είναι οι νεκροί στο Κομπάνι από την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, οι 481 είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ άλλοι 302 είναι Κούρδοι μαχητές.

Οι νεκροί άμαχοι φτάνουν τους 21 καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και να καταφύγουν στην Τουρκία.


Πηγή : mega


Οδηγός χρησιμοποιούσε πλαστές πινακίδες για να μην πληρώνει διόδια


Συνελήφθη από άνδρες της Τροχαίας στις 5 τα ξημερώματα, ένας οδηγός από τα Γιαννιτσά, στον κόμβο Εγνατίας- Ιωαννίνων, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αγνοούσε το τέλος διοδίων στον αυτοκινητόδρομο και περνούσε σηκώνοντας τις μπάρες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, του λευκού φορτηγού μάρκας VOLVO με το οποίο έκανε μεταφορές στο εξωτερικό, οι πινακίδες που έφερε ήταν πλαστές. Παράλληλα εντοπίστηκαν εντός του οχήματος, επιπλέον πλάστες πινακίδες με διαφορετικούς αριθμούς κυκλοφορίας τους οποίους χρησιμοποιούσε προκειμένου να περάσει τους σταθμούς διοδίων χωρίς να πληρώσει το τέλος.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε, είχε καταγγείλει την αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων τα όσα συνέβαιναν με την συγκεκριμένη νταλίκα και τα ξημερώματα στήθηκε μπλόκο. Ο 49χρονος οδηγός συνελήφθη και θα οδηγηθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωαννίνων.


Πηγή : tovima.gr


ΘΗΤΕΙΑ: Προαιρετική στράτευση γυναικών και υποχρεωτική για τους άνδρες στα 18 θέλει το ΓΕΕΘΑ


Πρόταση που φέρνει τα πάνω κάτω στην θητεία επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ, η οποία προβέπει προαιρετική στράτευση γυναικών και υποχρεωτική στράτευση στα 18 για τους άνδρες.

Η πρόταση έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ η οποία βέβαια σε μία εβδομάδα αποχωρεί και ο διάδοχος Αβραμόπουλου θα είναι αυτός που θα πρέπει να πάρει την απόφαση έγκρισης ή απόρριψής της.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος παρουσίασε την πρόταση αυτή και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην ενημέρωση που του έγινε στο ΥΠΕΘΑ την περασμένη Τρίτη. Δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα.


Το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων του Στρατού Ξηράς είναι γνωστό.

Το αίτημα για αύξηση της στρατιωτικής θητείας ακόμη και στους 18 μήνες έρχεται και επανέρχεται αλλά κανένας υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θέλησε να το “αγγίξει”. Προκειται για εξαιρετικά αντιδημοφιλές μέτρο . Και ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος να μην θέλουν οι υπουργοί ούτε να το ακούσουν. Η οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών που έχουν παιδί στον στρατό είναι ήδη πολύ μεγάλη. Έχει υπολογιστεί ότι το κόστος της θητείας για μια οικογένεια φθάνει μέχρι και τις 3000 ευρώ!

Ωστόσο το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι υπαρκτό. Όπως και οι πιέσεις των στρατηγών. Μ΄ αυτό το δεδομένο το ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός του Μιχαήλ Κωσταράκος επεξεργάζονται το σχέδιο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 αλλά και της προαιρετικής στράτευσης γυναικών με κίνητρο κάποια επιπλέον μόρια για πρόσληψη στο δημόσιο. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι γυναίκες που θα επιλέξουν να καταταγούν στο στρατό να έχουν ακόμη ένα κίνητρο. Ο χρόνος της θητείας τους που θα είναι από 12 μήνες και πάνω να “μετράει” ως συνταξιοδοτικός χρόνος και να έχουν βέβαια και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν υπάρχει ομοφωνία για το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ. Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 μπορεί να “γεμίζει” τα στρατόπεδα με κόσμο , να λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των αναβολών και της ανυποταξίας, αλλά από την άλλη στερεί τις Ένοπλες Δυνάμεις από κρίσιμες ειδικότητες που μέχρι σήμερα τις καλύπτει δωρεάν. Με πρώτη και καλύτερη αυτή των ιατρών.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με την προαιρετική στράτευση γυναικών. Στο ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι με τα ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στους νέους είναι λογικό να υπάρξει ενδιαφέρον από νεαρές γυναίκες για να καταταγούν, έστω και χωρίς μισθό. Η είσοδος γυναικών στον στρατό πάντως μπορεί να προσφέρει μια ανακούφιση και κλείσει πολλές “μαύρες τρύπες”. Όλες οι υπηρεσίες των Αθηνών και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων μπορούν να καλυφθούν από τις γυναίκες που θα καταταγούν ,απελευθερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό προσωπικού που θα μπορέσει να προωθηθεί σε μονάδες της μεθορίου όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.


Πηγή : onalert.gr


Αφανείς ήρωες του '40


Η ζωή και το τέλος 10 άγνωστων ηρώων του πολέμου

Όταν οι σειρήνες του πολέμου ξυπνούσαν τον κόσμο, το αξέχαστο εκείνο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου, ένας άνεμος καινούργιος φυσούσε πάνω από την ελληνική επικράτεια. Ένας άνεμος που φούσκωνε και γέμιζε τις αγουροξυπνημένες καρδιές των Ελλήνων με ενθουσιασμό και περηφάνια.

Γράφει η Νίκη Παπάζογλου
newsbeast.gr

Ένας άνεμος που γινόταν θύελλα αγανάκτησης και αποφασιστικότητας, βουερή φωνή περιφρόνησης για να μετατραπεί στη συνέχεια σε ένα κέφι παράδοξο, με ξέφρενες εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς για ένα γεγονός κάθε άλλο παρά χαρμόσυνο… για την κήρυξη ενός πολέμου…

Οι χιλιάδες ήρωες που πολέμησαν τότε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην αντίσταση της Κατοχής και στον αγώνα για την απελευθέρωση έχουν κατά κάποιο τρόπο αποσυρθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές των ιστοριών που χάρισαν τη ζωή τους στο ιδανικό της πατρίδας, μένουν καταδικασμένοι στη λήθη αφού οι μνήμες από την εποχή εκείνη ανασύρουν κυρίως τα ονόματα του Ιωάννη Μεταξά, του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα που κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και του Άρη Βελουχιώτη με του Ναπολέοντα Ζέρβα.
Το newsbeast.gr με αφορμή τον εορτασμό του ΟΧΙ ανασύρει μερικά άγνωστα ονόματα κάποιων ηρωικών μορφών της περιόδου εκείνης, σε μια τυχαία επιλογή αφού μονάδα μέτρησης του ηρωισμού δεν υπάρχει…

Από τους πρώτους μήνες του 1939 τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό ουρανό. Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου του 1939, η Ιταλία, με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, καταλαμβάνει, με σαθρές αιτιολογίες, την Αλβανία, για ν' αποκαλύψει έτσι τα επεκτατικά σχέδια της στον χώρο της Χερσονήσου του Αίμου και στη Μεσόγειο. Η κατάληψη της Αλβανίας και η προώθηση ισχυρών ιταλικών δυνάμεων προς την ελληνοαλβανική μεθόριο ήταν φυσικό ν' ανησυχήσουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να ενισχύσει με μικρές μονάδες τους τομείς ευθύνης της 8ης Μεραρχίας (Ήπειρος) και της 9ης Μεραρχίας (Δ. Μακεδονία).

Χαράλαμπος Κατσιμήτρος

Ένας από τους πρώτους που αντιμετώπισε τα ιταλικά στρατεύματα, ήταν ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος. Το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου τον βρίσκει στρατηγό διοικητή της 8ης Μεραρχίας. Με λιγοστές δυνάμεις αντιμετώπιζε τον ιταλικό στρατό, παρόλο που η διαταγή από το αρχηγείο ήταν να εγκαταλείψει σιγά-σιγά τα εδάφη της Ηπείρου και να οπισθοχωρήσει μπροστά στις δυνάμεις του εχθρού. Η απάντησή του τότε ήταν «Κρατάω Καλπάκι». Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, ο Κατσιμήτρος στήνει τη γραμμή άμυνάς του, με κίνδυνο να περικυκλωθεί και να αποδεκατιστεί, δίνοντας όπλα σε βοηθητικούς, σε μάγειρες, σε όλους. Μ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να κρατήσουν τους Ιταλούς μέχρι να φτάσουν τα τρένα με τους φαντάρους από την Αθήνα.

Ο Κατσιμήτρος ονομάστηκε τότε σύγχρονος Λεωνίδας. Μετά την κατάκτηση από τους Γερμανούς δέχτηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Τσολάκογλου ως υπουργός εργασίας και γεωργίας. Τέσσερις μήνες αργότερα όμως παραιτείται, βλέποντας την κυβέρνηση να λειτουργεί ως ανδρείκελο των Γερμανών. Μετά την απελευθέρωση η ολιγόμηνη του αυτή «παρασπονδία» τον οδηγεί στο εδώλιο αφού θεωρείται δωσίλογος και συνεργάτης των Γερμανών. Καταδικάζεται σε φυλάκιση 5,5 χρόνων τα οποία δεν εκτίει. Η φήμη του αποκαθίσταται πλήρως το 1949 και του επιστρέφεται ο βαθμός και τα παράσημά του.


Για εκείνη την πρώτη επίθεση η βιογραφία του γράφει: «Καθ’ όλην την μακράν αυτού στρατιωτικήν ζωήν και τους τεσσάρας πολέμους εις ους μετέσχεν από του 1912 και εντεύθεν, τους αγώνας και τας μάχας εις ας έλαβε μέρος, ουδέποτε ευρέθη υπό δυσμενεστέρας και δυσχερεστέρας περιστάσεις εν τη εκτελέσει των καθηκόντων του».

Μαρία Δημάδη

Καταγόμενη από εύπορη οικογένεια του Αγρινίου, πατέρας της ο γιατρός και ποιητή Γιάννης Δημάδης, η Μαρία Δημάδη, ιδιαιτέρως μορφωμένη, φιλάνθρωπη και καλλιεργημένη, σπουδάζει φιλολογία στο Αμβούργο. Στην διάρκεια του πολέμου, οι γείτονές της, ο αρχιτέκτονας Κώστας Καζαντζής και ο γιατρός Δημήτριος Πανόπουλος, την μυούν, όπως γράφει ο Φ. Γελαδόπουλος στο σχετικό βιβλίο του, στο ΕΑΜ. Στην εξοχική της βίλα, στο χωριό Πλάτανος γίνεται μάλιστα και η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ της περιοχής με εκείνη να είναι η πρώτη γυναίκα που οργανώνεται από την Αιτωλοακαρνανία στις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης.

Χάρη στη μόρφωση της και στην άριστη γνώση των Γερμανικών, προσλαμβάνεται ως διερμηνέας των Γερμανών στο φρουραρχείο του Αγρινίου. Εκεί παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, κρυφακούει συζητήσεις, ανοίγει βιβλία, διαβάζει απόρρητα έγγραφα και τα αποτυπώνει στο μυαλό της. Χρησιμοποιεί καινούρια καρμπόν για να έχει στα χέρια της λεπτομέρειες των κινήσεων του γερμανικού στρατού. Παράλληλα, όπως επίσης γράφει ο Φ. Γελαδόπουλος, η νέα διερμηνέας πείθει τον διοικητή του Φρουραρχείου να γίνει έρανος για τους φτωχούς της περιοχής, συγκροτούνται επιτροπές και συγκεντρώνονται 50.000 οκάδες καλαμπόκι, στάρι, λάδι.

Οι δέκα χιλιάδες μοιράζονται στους φτωχούς και οι υπόλοιπες 40.000 στέλνονται στον ΕΛΑΣ . Χωρίς να κινήσει υποψίες, με το πρόσχημα της εργασίας, παρακολουθεί τα πάντα, και μεταδίδει πληροφορίες για τις στρατιωτικές κινήσεις των κατακτητών στο Θέρμο, το Μακρυνόρος και το Καρπενήσι, όπου κατευθύνονται 50.000 Γερμανοί από Αγρίνιο και Λαμία με στόχο την κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας.


Όταν γίνεται αντιληπτή, μάλλον από κάποιον καταδότη, ανακρίνεται αλλά αρνείται τα πάντα. Έτσι το Σεπτέμβριο του 1944, λίγες μέρες πριν οι Γερμανοί εγκαταλείψουν οριστικά την πόλη, οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα, όπου εκτελείται από Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών σε ηλικία 37 ετών, έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδος και απέναντι σχεδόν από τις εκεί φυλακές.

Μιλτιάδης Ιατρίδης

Ενώ ο ελληνοϊταλικός πόλεμος μαίνεται στα βουνά της Ηπείρου, πέντε ελληνικά υποβρύχια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό στις θάλασσες της Μεσογείου. Ένα εξ’ αυτών το υποβρύχιο «Παπανικολής» με κυβερνήτη τον Μίλτο Ιατρίδη, έναν απείθαρχο θαλασσόλυκο. Όταν στις 22 Απριλίου περιπολεί κοντά στις ακτές της Ιταλοκρατούμενης Αλβανίας, το πλήρωμα του συλλαμβάνει ένα ιταλικό ιστιοφόρο το οποίο μεταφέρει έγγραφα του ιταλικού ναυτικού. Σε αυτά αναγράφεται η πληροφορία πως αναμένεται μεγάλη νηοπομπή στο λιμάνι του Αυλώνα στην Αλβανία, με σκοπό τον ανεφοδιασμό των ιταλικών δυνάμεων. Δύο μέρες μετά, όταν εμφανίζονται στον ορίζοντα τα ιταλικά πλοία, ο «Παπανικολής» εκτοξεύει δύο τορπίλες διαλύοντάς τα. Σε αντίποινα οι ιταλοί εκτοξεύουν 85 βόμβες βυθού με σκοπό να διαλύσουν το υποβρύχιο. Δεν το πετυχαίνει όμως καμία. Το υποβρύχιο και το πλήρωμά του βγαίνει αλώβητο από τον πόλεμο.

Μετά την απελευθέρωση ο κυβερνήτης του Ιατρίδης, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό περνώντας από διάφορες διοικητικές θέσεις μέχρι την αποστρατεία του. Εν τέλει σκοτώνεται σε τροχαίο το 1960.
Γιώργος Δουράτσος.

Ο πόλεμος τον βρήκε στο βαθμό του ταγματάρχη και διοικητή του οχυρού Ρούπελ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Με τους λιγοστούς άνδρες του, πρόβαλε λυσσαλέα αντίσταση στις ναζιστικές δυνάμεις που κατέβαιναν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία. Οι ναζί βλέποντας πως δεν μπορούν να σπάσουν τη γραμμή των οχυρών την παρακάμπτουν και καταλαμβάνουν την κοιλάδα του Αξιού από τη Γιουγκοσλαβία και τη Θεσσαλονίκη. Τα οχυρά αποκόβονται και περικυκλώνονται. Όταν οι γερμανοί κήρυκες ζητούν από τους Έλληνες υπερασπιστές να παραδοθούν ο Δουράτσος απαντά: «Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται».


Μόνο όταν έφτασε η επίσημη διαταγή από την Αθήνα για κατάπαυση του πυρός ο Δουράτσος πείστηκε να σταματήσει την αντίσταση. Μόλις 30 άνδρες του είχαν απομείνει όταν βγήκαν κουρελιασμένοι και μπαρουτοκαπνισμένοι από τα οχυρά. Ο Γερμανός διοικητής έβαλε τους άνδρες του να παρουσιάσουν όπλα και κάλεσε τον Δουράτσο δίπλα του να επιθεωρήσουν μαζί το άγημα. Κανείς από τους υπερασπιστές του συγκεκριμένου οχυρού δεν πιάστηκε αιχμάλωτος.

Δημήτρης Ίτσιος

Από την ίδια περιοχή των οχυρών μας έρχεται άλλη μια ιστορία ενός αφανή ήρωα. Ο λοχίας Ίτσιος υπηρετεί ως πολυβολητής στα οχυρά Μεταξά και μάχεται υπέρ βωμών και εστιών. Αποστολή των εννέα πολυβολείων είναι να καθυστερήσουν την προέλαση του εχθρού μέχρι να συμπτυχθούν οι ελληνικές δυνάμεις στα Κρούσια. Τα 8 από τα πολυβολεία καταλαμβάνονται και σιγούν. Το μόνο που αντιστέκεται και παραμένει είναι το Π8 του Δημήτρη Ιτσιού. Όταν έχουν απομείνει 38.000 σφαίρες, ο πυροβολητής ζητά από τους υπόλοιπους στρατιώτες να φύγουν μένοντας εκείνος πίσω να τους καλύψει.


Οι περισσότεροι φεύγουν και αφήνουν πίσω τον Ίτσιο με άλλα δύο άτομα. Πριν τελειώσουν οι σφαίρες και παραδοθούν, σκοτώνουν πάνω από 200 γερμανούς στρατιώτες. Όταν ανοίγουν την πόρτα του πολυβολείου ο γερμανός διοικητής του δείχνει τους εκατοντάδες νεκρούς στην Ομορφοπλαγιά. Ο Ίτσιος αφού χαιρετά στρατιωτικά απαντά «έκανα το καθήκον μου» τότε ο γερμανός απαντά «πρέπει να κάνω κι εγώ το δικό μου» εκτελώντας τον εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια των συντρόφων του. Ο Γερμανός Διοικητής έγραφε αργότερα στο ημερολόγιο του «δεν μπορούσα να αφήσω στη ζωή έναν άνθρωπο που μου προξένησε τόσο μεγάλο κακό»…

Ηρώ Κωνσταντοπούλου

«Δεκαεφτά σφαίρες για έναν άγγελο» ήταν ο τίτλος της Ελληνικής ταινίας το 1981 που εξιστορούσε την σύντομη ζωή μιας ακόμη αγωνίστριας που αποτέλεσε παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου γεννημένη στις 16 Ιουλίου 1927 στην Αθήνα ήταν ακόμα μαθήτρια του οκτατάξιου Γυμνασίου του Αρσακείου στο Ψυχικό, όταν εντάχθηκε το 1943, στην ΕΠΟΝ. Κάτω από την μπλε ποδιά της, έκρυβε από προκηρύξεις μέχρι όπλα. Συμμετείχε σε σαμποτάζ και άλλες αντιστασιακές δράσεις. Αρχές Ιουλίου 1944, μια ομάδα των Ταγμάτων Ασφαλείας εισέβαλε στο σπίτι της στο Κουκάκι. Αφού τη χτύπησαν, τη μετέφεραν στα κρατητήρια.


Μετά από πάμπολα βασανιστήρια χωρίς να καταδώσει κανέναν, ο πατέρας της κατάφερε να πετύχει την προσωρινή της απελευθέρωσή με ένα αρκετά καλό χρηματικό ποσό για τα δεδομένα της εποχής. Οι πληγές στο πρόσωπο και στο κορμί δεν τσάκισαν το ηθικό της. Αντίθετα, συνέχισε πιο έντονα τον αγώνα. Συμμετείχε μάλιστα λόγω των άριστων γερμανικών της σε μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις, στην ανατίναξη ενός γερμανικού τρένου γεμάτου πυρομαχικά και πολεμοφόδια. Μετά από αυτό συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά στις 31 Ιουλίου 1944, τη μέρα που τελείωνε τις απολυτήριες εξετάσεις της. Για τέσσερα μερόνυχτα βασανιζόταν άγρια για να μαρτυρήσει τους συνεργάτες της. Όχι μόνο δεν μίλησε, αλλά προκαλούσε κι έβριζε τους βασανιστές της σε άπταιστα γερμανικά. Η Ηρώ, μαζί με άλλους 49, μεταφέρεται στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκεί γαζώνεται από το εκτελεστικό απόσπασμα με τόσες σφαίρες όσα ήταν και τα χρόνια της, για παραδειγματισμό…

Κώστας Περρίκος

Ο αξιωματικός της ελληνικής αεροπορίας δεν έδειξε τον ηρωισμό του μόνο στις πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και κατά την περίοδο της κατοχής. Βέβαια στις 27 Απριλίου 1935, είχε αποταχθεί από την Πολεμική Αεροπορία επειδή με σειρά άρθρων του στην εφημερίδα Εστία είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία - θεωρούσε ως μη αξιόμαχη την Πολεμική Αεροπορία και ζητούσε την αναδιοργάνωσή της, με τη δημιουργία κρατικής αεροπορικής βιομηχανίας, προκειμένου η Ελλάδα να απαλλαγεί από ξένες πολιτικές και οικονομικές επιρροές στην εκλογή διαφόρων τύπων αεροσκαφών. Παρότι αντιτάχθηκε στο μεταξικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ζήτησε με αίτησή του στο Υπουργείο Αεροπορίας την ανάκλησή του στην ενεργό υπηρεσία. Η αίτησή του γίνεται δεκτή όμως μετά την κατάρρευση του μετώπου απολύεται ξανά. Αμέσως μετά την αποστράτευσή του ιδρύει στην Αθήνα μία από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις, τη «Στρατιά των Σκλαβωμένων Νικητών». Η οργάνωση αυτή αποτέλεσε το πρόπλασμα για την ίδρυση την 1η Οκτωβρίου 1941 της Πανελληνίου Ενώσεως Αγωνιζομένων Ελλήνων, γνωστής με τα αρχικά ΠΕΑΝ

Στην ΠΕΑΝ και την ομάδα Περρίκου οφείλεται μία από τις κορυφαίες πράξεις της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη των γραφείων της οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στις 20 Σεπτεμβρίου 1942. Η ΕΣΠΟ είχε ιδρυθεί το καλοκαίρι του 1941 από τον γιατρό Σπύρο Στεροδήμα και συνεργαζόταν με τους Γερμανούς κατακτητές. Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ χαρακτηρίστηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μόσχας ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε γίνει μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη.


Στις 11 Νοεμβρίου 1942, κατόπιν προδοσίας, ο Κώστας Περρίκος με 12 συναγωνιστές του συλλαμβάνονται σ’ ένα από τα κρησφύγετα της οργάνωσης στην Καλλιθέα. Στις 31 Δεκεμβρίου 1942, καταδικάζεται από Γερμανικό Στρατοδικείο της Αθήνας τρις εις θάνατο και μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ στο κελί των μελλοθανάτων Νο12. Στις 23 Ιανουαρίου 1943 οι Γερμανοί επιτρέπουν στην οικογένειά του να τον επισκεφθεί στη φυλακή. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν η γυναίκα και τα παιδιά του ζωντανό. Νωρίς το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στον τόπο της εκτελέσεώς του, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Λέλα Καραγιάννη

Υπήρξε ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γυναίκας της διπλανής πόρτας, πολύτεκνης και νοικοκυράς, που έγινε σύμβολο Αντίστασης. Κατά την Γερμανική κατοχή μετατρέπει το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», την οποία έχει δημιουργήσει και χρηματοδότει η ίδια το 1941. Στόχος της οργάνωσης είναι αρχικά η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών στο Κάιρο αλλά δεν αργούν αν πραγματοποιηθούν και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Με πομπό που κρύβει στο σπίτι της επικοινωνεί με το στρατηγείο Μέσης Ανατολής και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για διάφορα σαμποτάζ που γίνονται στην Αττική. 

Πρώτη φορά συλλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 1941, αλλά αφήνεται ελεύθερη μετά από 8 μήνες κράτησης. Εκείνη συνεχίζει τη δράση της, όμως συλλαμβάνεται και πάλι από την Γκεστάπο, τον Ιούλιο του 1944 με πέντε από τα παιδιά της. Κατά τη διάρκεια των άκαρπων βασανιστηρίων οι γερμανοί φέρνουν στο κρατητήριο τα παιδιά της απειλώντας τη πως θα τα σκοτώσουν μπροστά της. Αγέρωχη απαντά «τα παιδιά μου ανατράφηκαν με ιδανικά να δώσουν το αίμα τους για την πατρίδα».

Αφού βασανίζεται χωρίς να ομολογήσει στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Περίπου ένα μήνα πριν την Απελευθέρωση, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελείται από τους Γερμανούς κατακτητές στο παρακείμενο άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της αντίστασης. Τη στιγμή της εκτέλεσής της τραγουδούσε τον Εθνικό Ύμνο. Μετά το θάνατο της απενεμήθη το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών και ο τιμητικός τίτλος "Δίκαιη των Εθνών" από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για την Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Δημήτρης Κασλάς

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έπεσαν τόσα πυρομαχικά όσα στο ύψωμα 731. Η πανωλεθρία των Ιταλών σ’ αυτή την επίθεση λέγεται πως έκανε τον Χίτλερ να αποφασίσει να επιτεθεί στην Ελλάδα. Για τις «Νέες Θερμοπύλες», όπως αποκαλούνται από κάποιους, έχει γραφτεί ειδικός Θούριος ως εμβατήριο του Στρατού, ενώ αναφέρεται και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. 
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος βρίσκει τον Δημήτρη Κασλά λοχαγό στα Τρίκαλα. Η ανδραγαθία του συμβάλλει στο να προαχθεί ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου σε ταγματάρχη. Παρόλο που η Ελλάδα έχει ήδη απωθήσει τους Ιταλούς στην Αλβανία από το Νοέμβριο του 1940, ζει επί μήνες υπό τον φόβο της περίφημης «εαρινής επίθεσης» που σχεδίαζε προσωπικά ο Μουσολίνι και εξαπολύθηκε εν τέλει τον Μάρτιο. Διοικητής του περίφημου υψώματος 731 είναι ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς. Παρόλο που διοικεί ένα αποδεκατισμένο τάγμα ο Κασλάς αρνείται να υποχωρήσει όπως υπαγορεύουν οι διαταγές και συνεχίζει καταχωρώντας το ύψωμα 731 στην ιστορία .

Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης ο Κασλάς θα πολεμήσει στην αρχή με τον ΕΔΕΣ και εν συνεχεία με τον ΕΛΑΣ. Έχοντας στιγματιστεί ως αριστερός την περίοδο 1945-1948 οδηγείται στην εξορία. Αφού αποστρατεύθηκε αναγκάστηκε να κάνει άλλες δουλειές για να επιβιώσει. Πικραμένος μέχρι το τέλος της ζωής του αρνείται την προγενέστερη ιδιότητα του σε άτομα που τον αναγνωρίζουν επειδή είχαν υπηρετήσει κάτω από τις διαταγές του. Ο Δημήτρης Κασλάς απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου του 1966 από καρδιακό επεισόδιο.

Μανώλης Πατεράκης

«Ό Χίτλερ δεν πίστευε στα αυτιά του. Κάθισε βαριά στην πολυθρόνα του. Στη “φωλιά των αετών” στον πύργο και στρατηγείο του στο Berchtesgaden στα χιονισμένα βουνά των Βαυαρικών Άλπεων. Με το ένα του χέρι χάιδεψε το αγαπημένο του λυκόσκυλο την Μπλόντι. Το άλλο το έφερε στο μέτωπο του και το έτριψε. Ζήτησε λίγο ουίσκι δίχως παγάκια από τον πιστό του υπηρέτη τον Χάιντς Λίγκε.

Ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Ο Υποστράτηγος Karl Heinrich Georg Ferdinand Kreipe, ο οποίος για τη Wehrmacht ήταν ένας ζωντανός θρύλος, ένας αξιωματικός που πολεμούσε από τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και που στον Δεύτερο είχε διακριθεί και παρασημοφορηθεί για τις ικανότητες και το θάρρος του στο Ανατολικό μέτωπο, απήχθη από μια ντουζίνα ντόπιους Κρητικούς και Άγγλους κομάντο»...

Ένα ηχηρό πλήγμα στις γερμανικές δυνάμεις στη Μεγαλόνησο κατάφερε και ο επικεφαλής των Κρητικών αγωνιστών, Μανώλης Πατεράκης, με τη συνεργασία δύο Βρετανών αξιωματικών. Οργάνωσαν και εκτέλεσαν την απαγωγή του στρατιωτικού διοικητή του νησιού στρατηγού Κράιπε. Συνέλαβαν το στρατηγό, τον οδήγησαν στα βουνά και στη συνέχεια τον επιβίβασαν σε υποβρύχιο, όπου στάλθηκε αιχμάλωτος στο συμμαχικό στρατηγείο στο Κάιρο. Σύμφωνα με ιστορικούς η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη, τσάκισε το ηθικό των Γερμανών.

Μετά τον πόλεμο ο ήρωας Πατεράκης βρίσκεται χωρίς δουλειά και χωρίς αναγνώριση από το ελληνικό κράτος. Σε αναγνώριση της άψογης, «στρατιωτικής» συμπεριφοράς του απέναντι στον αιχμάλωτο Γερμανό στρατηγό, οι Γερμανοί τον διορίζουν φύλακα στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Μάλεμε.

Δημήτριος Κωστάκης

Ο πόλεμος του '40 τον βρίσκει απόστρατο ταγματάρχη και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ανακαλείται στις τάξεις του στρατού ως έφεδρος εκ μονίμων. Ως ταγματάρχης του πυροβολικού αποτελεί μαζί με τον Διοικητή της VIII Μεραρχίας, Υποστράτηγο Χαρ. Κατσιμήτρο και τον Συνταγματάρχη Παναγ. Μαυρογιάννη το Επιτελείο της Μεραρχίας που παίρνει τις οριστικές αποφάσεις για τον αγώνα. 

Όταν οι Ιταλοί άρχιζαν στις 5.30 την επίθεσή τους σε όλο το πλάτος του αλβανικού μετώπου, τα Ελληνικά τμήματα προκαλύψεως υποχωρούσαν στη βασική γραμμή άμυνας όπου βρισκόταν η VIII Μεραρχία. Οι Ιταλικές δυνάμεις προωθούνται σε θέσεις μάχης στα Δολιανά και τον Παρακάλαμο. Το ελληνικό πυροβολικό, με τα παρατηρητήριά του σε θέσεις πλεονεκτικές, βάλλει συνέχεια κατεπάνω τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών ο Κωστάκης δεν χρησιμοποιεί ποτέ όργανα μέτρησης του πυροβόλου. Αντ’ αυτού χρησιμοποιεί τις δύο γροθιές του δείχνοντας στους πυροβολητές πόσες μοίρες δεξιά και πόσες αριστερά και τα βλήματα βρίσκουν πάντα τον στόχο….



Πηγή : newsbeast.gr


Εντοπίστηκε κεραία που ίσως σχετίζεται με τις υποκλοπές


Κεραία -πιθανότατα εκπομπής- που ενδεχομένως σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών εντόπισαν οι Αρχές στην περιοχή της Βάρκιζας, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Οι ανακριτικές Αρχές κατάφεραν να δεχτούν έγκυρη πληροφορία για τη διεύθυνση του κτιρίου τον

περασμένο Σεπτέμβριο και από τις πρώτες διακριτικές «επισκέψεις» στον χώρο, πρόκειται για πολυκατοικία με ιδιοκτησίες πολλών Ελληνοαμερικανών.

Από τα ώς τώρα στοιχεία προκύπτει πως στο ίδιο σημείο λειτουργούσε και δεύτερη κεραία, η οποία -όπως εκτιμάται- ήταν κεραία υποδοχής πληροφοριών.

Αναμένεται επιχείρηση με τεχνικούς και στελέχη της ΑΔΑΕ, η οποία θα δείξει αν και μέχρι πότε λειτουργούσε η συγκεκριμένη κεραία και -αν είναι εφικτό- ποιος χειριζόταν τις πληροφορίες.

.

Πηγή : bloko.gr


Πότε να πάρω αντιβίωση;



Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Για σχεδόν ένα αιώνα τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα όπλα στη φαρμακευτική φαρέτρα των ιατρών, καθώς προστατεύουν από επιβλαβής μικροοργανισμούς που προκαλούν νόσηση στον άνθρωπο.
Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες ορισμένα αντιβιοτικά έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους ενάντια σε ορισμένους τύπους βακτηρίων.

Στην πραγματικότητα, κάποια βακτήρια είναι πλέον ανίκητα με τα συγκεκριμένα φάρμακα. Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά και ιδίως η κατάχρησή τους έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων ανθεκτικών μικροβίων.

Τι σημαίνει όμως ανθεκτικά μικρόβια ή αντοχή στα αντιβιοτικά;

Η αντοχή σημαίνει οτι ένα αντιβιοτικό έχει χάσει την ικανότητά του να σκοτώνει τα μικρόβια. Με άλλα λόγια, τα βακτήρια είναι "ανθεκτικά" και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται παρά τα θεραπευτικά επίπεδα του αντιβιοτικού.

Όταν τα βακτήρια καθίστανται ανθεκτικά στη θεραπεία πρώτης γραμμής ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων, ιδίως σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, επιπλοκών και θνητότητας αυξάνεται.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά κατά των βακτηριακών και ορισμένων μυκητιασικών και παρασιτικών λοιμώξεων, αλλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΟΓΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ.

Λαμβάνοντας αντιβίωση όταν έχετε ιογενή λοίμωξη δε θα αισθανθείτε καλύτερα, δε θα αναρρώσετε πιο γρήγορα, αλλά αντίθετα αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών.

Αν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για αιτίες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, όπως το κρυολόγημα, οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου και βήχα όχι μόνο δεν έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά για τα βακτήρια που προορίζονταν να θεραπεύσουν.

Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί όταν η λήψη των αντιβιοτικών γίνεται με διαφορετικό τρόπο απο αυτόν που προβλέπεται.

Για παράδειγμα, αν πάρετε αντιβίωση για λιγότερες ημέρες, αντί της πλήρους διάρκειας αγωγής που συνταγογράφησε ο γιατρός σας, το φάρμακο θα εξαλείψει κάποια, αλλά όχι όλα  τα βακτήρια. Με τον τρόπο αυτό τα επιζώντα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά στο αντιβιοτικό και τα ανθεκτικά στελέχη μπορούν να μεταδοθούν και σε άλλους ανθρώπους.

Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιορίσει την αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτά. Όσο γρηγορότερα κινητοποιηθούμε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα έγκαιρα και αποτελεσματικά.



Πηγή : iatropedia.gr


Θρίλερ με τις τράπεζες! Ποιες δεν άντεξαν τα... τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Πως διαμορφώνεται ο χάρτης της οικονομίας


- Σε λίγες ώρες οι ανακοινώσεις από επίσημα χείλη για τα stress tests
- "Ορόσημο για το μέλλον των τραπεζών" αναφέρουν οι Financial Times
- Υπάρχουν και ελληνικές τράπεζες που "κόπηκαν" στα τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- Τι σημαίνει η αποτυχία και ποιες οι επιπτώσεις για όσες έμειναν... μετεξεταστέες
- Διαβάτε αναλυτικά

Σε τεντωμένο σκοινί μοιάζει να βρίσκεται η οικονομία, με τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προκαλούν αναταράξεις στον ευρωπαϊκό οικονομικό χάρτη.

Τα υποψήφια "θύματα" των stress test της ΕΚΤ

Θα είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκαλύψει τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργεί σε 130 τράπεζες της ευρωζώνης.

Οι ρυθμιστές πρέπει να αποδείξουν στους επενδυτές ότι υπήρξαν αυστηροί στους ελέγχους των προϋπολογισμών, αλλά παράλληλα να μην προκαλέσουν σοκ στις αγορές, που είναι ήδη νευρικές από την επιδείνωση στις προοπτικές της ευρωζώνης.
Εν μέσω έντονων φημολογιών για το αποτέλεσμα, ορισμένοι επενδυτές αυτές τις ημέρες έθεταν ερωτήματα όπως κατά πόσον η ανακοίνωση θα φέρει την κάθαρση που αναμένεται.

Ο Philippe Bodereau, διεθνής επικεφαλής χρηματοπιστωτικής έρευνας στην Pimco, εκτιμά ότι 18 τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests της ΕΚΤ, με βάση τις δικές του έρευνες. Πιστεύει πάντως ότι θα είναι κυρίως μικρές τράπεζες.

"Αν κάπου εμφανιστεί ένα μικρό περιθώριο για αμφίρροπη κατάληξη, πιστεύω ότι το ένστικτο της ΕΚΤ θα την ωθήσει μάλλον προς το συμφέρον των τραπεζών" σχολιάζει ο κ. Bodereau.
"Ως επενδυτής ομολόγων, το ιδανικό σενάριο για εμένα θα ήταν να υπάρξουν πολλές αποτυχίες που θα υποχρεώσουν σε μεγάλες αντλήσεις κεφαλαίων. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό".

Οι αναλυτές του Berenberg πιστεύουν ότι, αν προκληθεί ράλι τιμών στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα, θα είναι βραχύβιο και εκτιμούν: "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ έκανε συμβιβασμό για να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτικών, των τραπεζών και των αγορών. Επομένως, τα ουσιώδη προβλήματα παραμένουν άλυτα".
Η Καθολική Αποτίμηση (Comprehensive Assessment) των τραπεζών εφαρμόστηκε πέρσι και διενεργείται με τη συμμετοχή χιλιάδων αξιωματούχων, λογιστών και συμβούλων. Οι τράπεζες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της έρευνας, που αποτελείται από την επιθεώρηση ποιότητας ενεργητικών (Asset Quality Review) και τα stress tests και θα ακολουθήσει πλήρης κοινοποίηση την Κυριακή.

Ανάμεσα στις τράπεζες που οι αναλυτές θεωρούν ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν στα stress test είναι οι Banca Monte dei Paschi di Siena και Banco Popolare της Ιταλίας, η IKB της Γερμανίας, η Millennium BCP της Πορτογαλίας και η Permanent TSB της Ιρλανδίας. Ορισμένες μη εισηγμένες γερμανικές τράπεζες, καθώς και μικρότερες στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, θεωρούνται επίσης οι πλέον ευάλωτες.

Η ΕΚΤ έχει ισχυριστεί ότι τα stress tests έχουν ήδη σημειώσει επιτυχία

Η Fitch Ratings σχολιάζει ότι αρκετές από τις τράπεζες που θα αποτύχουν θα σημειώσουν απλώς τεχνική αποτυχία, δεδομένου ότι έχουν ήδη αντιμετωπίσει τα κεφαλαιακά τους ελλείμματα φέτος ή μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν κεφάλαια μέσα από τον ίδιο τον τραπεζικό όμιλο.

Η ΕΚΤ έχει ισχυριστεί ότι τα stress tests έχουν ήδη σημειώσει επιτυχία, καθώς ενθάρρυναν τις τράπεζες να καθαρίσουν προκαταβολικά τους ισολογισμούς τους.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συμφωνούν, θεωρώντας ότι οι αγορές έχουν δώσει υπερβολική σημασία στον αριθμό των αποτυχιών, αλλά όχι αρκετή στη δυναμική πρόοδο που έχει δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια 47 δισ. ευρώ εν όψει του AQR και των stress tests, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Ανάμεσα στις σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων, ήταν η άντληση 8,5 δισ. ευρώ της Deutsche Bank τον Ιούνιο.

Ο Nicolas Véron του Peterson Institute δήλωσε: «Είναι πολύ απλουστευτικό να πούμε ότι ο αριθμός των αποτυχιών της Κυριακής θα είναι το μόνο βαρόμετρο που θα κρίνει την αξιοπιστία της επιθεώρησης. Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει πολύ θόρυβο ώστε να υποχρεώσει τις τράπεζες να δράσουν προκαταβολικά αντλώντας κεφάλαια πριν από την επιθεώρηση».

Ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της Κυριακής, θα ακολουθήσουν μήνες με ακόλουθες ρυθμιστικές δράσεις, καθώς η ΕΚΤ θα αναλαμβάνει το σκήπτρο του νέου επόπτη της ευρωζώνης. «Η Κυριακή θα είναι ορόσημο, αλλά δεν θα είναι το τέλος της Ιστορίας», σχολιάζει ο κ. Véron.




Πηγή Euro2day, newsit.gr



Νέο κείμενο με απειλές κατά των αστυνομικών από τον Μαζιώτη



Νέο κείμενο του προφυλακισμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση « Επαναστατικός Αγώνας», Νίκου Μαζιώτη, δημοσιεύθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, μέσω του οποίου, ο καταδικασθείς τρομοκράτης απειλεί τους αστυνομικούς.
Επίσης, στο κείμενο ο κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών τρομοκράτης, περιγράφει τι συνέβη στις 16 Ιουλίου κατά τη σύλληψή του στο Μοναστηράκι και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Ο Ν. Μαζιώτης υποστηρίζει στο κείμενο, ότι στη συμπλοκή που προκάλεσε μέσα σε δεκάδες κόσμου στο Μοναστηράκι σώθηκε λόγω «παρεμβολής του δεξιού βραχίονα» του, με αποτέλεσμα η σφαίρα να διαπεράσει « και να σπάσει το οστό του δεξιού βραχιόνιου και να περάσει ξυστά από την πλάτη» του.
Θεωρεί «αναφαίρετο δικαιώμα» του να πυροβολήσει τους αστυνομικούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «υπηρέτες των πλουσίων».

Επιτίθεται, επίσης, στους γιατρούς, ενώ ισχυρίζεται ότι ο λόγος που δεν γίνεται η εκ νέου μεταγωγή του στον Κορυδαλλό είναι για να βρεθεί τελικά στις φυλακές τύπου Γ.



Πηγή : ethnos.gr


Στις κάλπες σήμερα οι Ουκρανοί

Περίπου 36 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας.Η φιλοδυτική ηγεσία του Κιέβου ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στη χώρα, η οποία έχει πληγεί από πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 3.600 άνθρωποι.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Ωστόσο, παρατηρητές έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ενεργήσει ανάλογα ώστε να δοθεί ένα τέλος στις μάχες που μαστίζουν το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00
Συνολικά 36 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, ωστόσο η ψηφοφορία θα περιοριστεί σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις ανατολικές περιοχές, όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ δεν θα συμμετέχουν.
Οι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν δηλώσει ότι θα αγνοήσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής, καθώς αυτές θα διεξαχθούν σε γειτονικό κράτος. Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και οι πολίτες αυτών των περιοχών θα προσέλθουν στις κάλπες στις 2 Νοεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.
Οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν επίσης στην Κρίμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από τη Ρωσία.


Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ, newsit.gr



Αλλάζει μετά από 32 χρόνια ο συνδικαλιστικός νόμος



Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο - Τι θα ισχύει για τις άδειες, τις απολύσεις και τις απεργίες.
Σε μεγάλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από 32 χρόνια. Αναμένεται να επανεξεταστούν όλα τα συνδικαλιστικά προνόμια, αλλά και ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα σε συνάντηση του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι αλλαγές θα είναι οι εξής:
Συνδικαλιστικές άδειες: Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι 7 ημέρες το μήνα. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το εάν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως είναι διετής).
Απολύσεις: Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή, εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.
Αξιολόγηση από τον εργοδότη: Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και - σε μια τέτοια περίπτωση - θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.
Χρηματοδότηση των συνδικάτων: Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και τις δαπάνες τους.
Προκήρυξη απεργιών: Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφεξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί ένα 24ωρο).
Προσωπικό ασφαλείας: Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία.


Πηγή : newsbomb.gr