Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ντόρα Μπακογιάννη «Δεν έχω μιλήσει ποτέ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού»




Η αβεβαιότητα για την οικονομία είναι καταστροφή

«Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν το έχω πει ποτέ. Αυτό που έχω πει είναι ότι θα μπορούσε να οριστεί μια ημερομηνία εκλογών. Το φθινόπωρο, κάποια στιγμή, μετά την τουριστική περίοδο», διευκρίνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα», αναφορικά με την πρότασή της να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα έχει το δίχτυ ασφαλείας, ό,τι και να λέει η αντιπολίτευση και μέχρι ένα χρονικό περιθώριο για να προσγειωθεί αποτόμως -και θα προσγειωθεί αποτόμως, μην έχετε καμία αμφιβολία- δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά αυτό. Σήμερα, αυτά που λένε, είναι που κάνουν μεγάλη ζημιά».

Η πρώην υπουργός είπε ακόμη ότι η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, εντάσσεται στην προσπάθεια να βρεθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλους να στηρίξουν τον Σταύρο Δήμα, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Από εκεί και πέρα, αν βρούμε απόλυτη άρνηση, επιμερίζονται και οι ευθύνες. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα προέλθουν εκ των πραγμάτων από τον πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο. Όλοι έχουν πει τα καλύτερα λόγια για τον κ. Δήμα. Δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά εκλογών. Προτάσσουν και χρησιμοποιούν το δικαίωμα που τους δίνει το Σύνταγμα και προτάσσουν το αίτημα για εκλογές, έναντι της συναινετικής διαδικασίας που προτείνει το Σύνταγμα για την εκλογή ΠτΔ. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Είναι ότι η αστάθεια για την οικονομία είναι το χειρότερο που μπορεί να υπάρξει. Η αβεβαιότητα για την οικονομία είναι καταστροφή» πρόσθεσε.



Πηγή : newsbeast.gr


Νικολακόπουλος: Πάνω από 60% οι πιθανότητες να έχουμε εκλογές Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν εκλογές σε έναν χρόνο


Με τίτλο «ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ελάχιστα περιθώρια για να έλθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση», η γαλλική εφημερίδα «Liberation» φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος εκτιμά ότι «συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν εκλογές σε έναν χρόνο» και ότι οι πιθανότητες να γίνουν εκλογές τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, ξεπερνούν το 60%.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, ότι κατά την άποψη του καθηγητή, «κακώς η ΕΕ φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι το κόμμα αυτό της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει φρονιμέψει όσο πλησιάζει η ώρα της εξουσίας».
Ο κ. Νικολακόπουλος θεωρεί ότι οι πιθανότητες να γίνουν εκλογές τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, ξεπερνούν το 60%.
Απαντώντας στο ερώτημα για το ποιος έχει συμφέρον από την επίσπευση των εκλογών, αναφέρει ότι «αν και δεν είναι εντελώς σαφές, συμφέρον έχει ο Αντώνης Σαμαράς».
Με δεδομένη τη συγκυρία, εξηγεί, ο πρωθυπουργός είδε ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει το 2016, ενώ έτσι μειώνει τις απώλειες [...] και δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται μεν νικητής, χωρίς, όμως, να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.
«Συνέπεια αυτού είναι ότι θα αναγκασθεί να συνεργασθεί με το Ποτάμι, ή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η πλειοψηφία του θα είναι ασταθής, πράγμα που θα δυσκολέψει το κυβερνητικό έργο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ελάχιστα περιθώρια να πάρει επαναστατικές αποφάσεις, ή να έλθει σε ρήξη με την ΕΕ» υπογραμμίζει ο κ. Νικολακόπουλος.
Σε ερώτημα σχετικά με εξαγγελίες του κόμματος για αναμέτρηση με τις ευρωπαϊκές Αρχές, ο καθηγητής εκτιμά ότι «πρόκειται για μια εντύπωση που δίνεται από τη μειοψηφία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, οι οποίοι κάνουν πολύ θόρυβο υποσχόμενοι την επανάσταση».
«Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε» λέει και προσθέτει: «Το κυβερνητικό πρόγραμμα, που υιοθέτησε το κόμμα τον Σεπτέμβριο, κάθε άλλο παρά πρόγραμμα ρήξης είναι. Πρόκειται για μια ελάχιστη πλατφόρμα, πολύ διαφορετική από το αρχικό πρόγραμμα για μια σοσιαλιστική Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος που κατέχουν τα ευρωπαϊκά κράτη, η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και έχει ανακοινώσει ότι θα αποπληρώσει το ιδιωτικό χρέος, που λήγει την άνοιξη, που είναι ύψους 3,5 δισ.ευρώ. Η ριζοσπαστική Αριστερά ελπίζει, ωστόσο, να πετύχει μια εγκατάλειψη των χρεών, όχι, όμως, μονομερώς».
Σχετικά με τα όσα έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η αύξηση του ελάχιστου μισθού είναι συμβολική και αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα και δεν τίθεται θέμα επαναπρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμά ότι οι αλλαγές αυτές δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα είναι ισοσκελισμένος.
Τέλος, σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, απαντά πως «ως προς το οικονομικό του πρόγραμμα, χωρίς αμφιβολία», αλλά για τα υπόλοιπα λέει πως δεν είναι καθόλου σίγουρος. Όπως υποστηρίζει, το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να γίνουν εκλογές σε ένα χρόνο, για να έχει περισσότερο καιρό να τελειοποιήσει το πρόγραμμά του.

Πηγή : ethnos.gr


Εξαπάτησαν 50.000 Έλληνες τάζοντας διακοπές σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία!


Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι ιστοσελίδες που διαφημίζουν πάμφθηνες διακοπές τόσο στο εξωτερικό όσο και σε προορισμούς στην Ελλάδα, προκειμένου να εισπράξουν τις προκαταβολές και στη συνέχεια να ...εξαφανιστούν.
Μέχρι στιγμής πάνω από 50.000 είναι τα θύματα, ανάμεσα στα οποία είναι και επώνυμοι Αθηναίοι μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας η οποία διαφήμιζε χαμηλό κόστος διαμονής σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα είναι τηλεοπτικοί αστέρες αλλά και επιφανείς πολίτες, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα του κυκλώματος και πλήρωσαν για τις «υποτιθέμενες» χριστουγεννιάτικες διακοπές τους σε ανύπαρκτα όμως σαλέ, στην Ελβετία.
Σε εξευτελιστικές τιμές θα μπορούσε κανείς -σύμφωνα με την συγκεκριμένη ιστοσελίδα- να ενοικιάσει δωμάτια σε τουριστικές - για την εποχή – περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα.
Επίσης, από την εν λόγω ιστοσελίδα δεν απουσιάζουν ούτε τα πανάκριβα σπίτια ή ρετιρέ σε περιοχές της Αθήνας όπου τα ενοίκια για το μέσο Έλληνα, είναι απλησίαστα.
Για παράδειγμα, μια διώροφη μεζονέτα στο Κολωνάκι, η οποία περιέχει από χαμάμ μέχρι και εσωτερική πισίνα και θερμαινόμενα πατώματα, δινόταν προσφορά ημερήσιας ενοικίασης 300 ευρώ, αντί 5.000 ευρώ που ήταν η κανονική τιμή.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το κύκλωμα έδινε προσφορές ενοικίασης για πολυτελή οικήματα από 200 ευρώ μέχρι και 1000 ευρώ ημερησίως ή το διήμερο ενώ οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν τα 9.000 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Πώς γινόταν η απάτη
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κύκλωμα είχε αναρτήσει αγγελίες με απατηλό και παραπλανητικό περιεχόμενο προκειμένου να “ψαρέψει” τα θύματα του και να τους αποσπάσει προκαταβολές αλλά και προσωπικά στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.
Το κύκλωμα προέβαινε σε ένα “ηλεκτρονικό ψάρεμα” (phishing) και αποσπούσε προκαταβολές των 100, 200 και 300 ευρώ από τον κάθε ενδιαφερόμενο. Για να είναι πιο πειστικές οι σελίδες αυτές, αναφέρονται στη μεσολάβηση γνωστών επιχειρηματικών ιστοσελίδων ενώ περαιτέρω πληροφορίες στα θύματα τους δίνουν μόνο μέσω e mail, προφανώς για να μην γίνεται εύκολα ο εντοπισμός τους.
Τι πρέπει να αποφύγετε
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτρέπει τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή προκαταβολές σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες.
Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται:
να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε αγγελιοδότη, μέσω δεύτερης πηγής ή τηλεφωνικού καταλόγου
να επιβεβαιώνεται η φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.
Να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες μέσω διαδικτίου και να δίνεται προσοχή όταν δεν αναφέρεται το όνομα της εν λόγω εταιρείας. Αυτό είναι ένδειξη για ψεύτικη αγγελία.
Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links) όταν ελέγχονται οι πηγές των διαδικτιακών αγγελιών.
Να δημιουργείται εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας άλλος λογαριασμός για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες.
Για ανάλογα περιστατικά τηλεφωνήστε στον πενταψήφιο αριθμό 111 88 ή στείλτε e maıl στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr


Πηγή : protothema.gr


«Παγώνουν» οι μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης


«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι μετεγγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την αναστολή απαραίτητη για να αποτραπεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των δύο σχολών, λόγω του μεγάλου αριθμού των μετεγγραφών.

Η προσωρινή διαταγή αφορά τόσο τις μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών όσο και αυτές που γίνονται με οικονομικά κριτήρια και ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών.

Όπως είναι γνωστό, στο Συμβούλιο Επικρατείας είχαν προσφύγει  η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, υποστηρίζοντας ότι τόσο οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος.


Newsroom ΔΟΛ


Κακλαμάνης: Να ξαναμπεί στο τραπέζι η πρόταση των οκτώ για εκλογή Προέδρου



Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές

Ότι μπορεί να ξαναμπεί στο τραπέζι η πρόταση των οκτώ βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από τη παρούσα Βουλή και να οριστεί ημερομηνία εκλογών, ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος σε δηλώσεις του την Πέμπτη, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές.


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.fm, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή, μόλις είδε την πρωτοβουλία των οκτώ, είπε να μην απορρίψουν αυτήν τη πρόταση και να τη συζητήσουν.

«Η πρακτική τι έλεγε; Ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος πριν από τέλος Απριλίου- αρχές Μαΐου δεν γίνεται. Επομένως, οι εκλογές είχαν δύο πιθανές ημερομηνίες, ή τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο», ανέφερε ο βουλευτής, προσθέτοντας πως αυτή η πρόταση μπορεί να ξαναμπεί στο τραπέζι και να συζητηθεί σοβαρά.

«Όσοι πιστεύουμε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές οφείλουμε να συνδράμουμε σε αυτή την ιστορία», είπε.


Πηγή : protothema.gr


Έκθεση-σοκ για τις δραματικές συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα


«Από το 2009, που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα και υιοθετήθηκαν τα μέτρα λιτότητας τα οποία θα έσωζαν τη χώρα από την οικονομική κατάρρευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και παραβιάστηκαν και η δημοκρατία έχει γίνει πιο φτωχή» υποστηρίζει η Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH) με θέμα «Υποβαθμίζοντας τα Δικαιώματα- Το Κόστος της Λιτότητας στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα.
Στην έκθεση «απεικονίζεται μια χώρα στην οποία τα δικαιώματα -ατομικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά- βάλλονται ανοιχτά και έχουν παραβιαστεί σε όλα τα επίπεδα. Αυτό γίνεται αισθητό όχι μόνο σε τομείς όπως η εργασία και η υγεία, στους οποίους το κράτος επέβαλε μέτρα λιτότητας που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι ορατό και στην περιστολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ή το δικαίωμα της έκφρασης τής διαφωνίας μέσω μιας ειρηνικής δημόσιας διαδήλωσης».
Όπως υπογραμμίζεται, «όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, οι πολιτικές λιτότητας δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα».
Αναφορικά με τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, «οι περιορισμοί σε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, οι οποίοι τεκμηριώνονται στην παρούσα έκθεση, δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το πεδίο άσκησης των δικαιωμάτων αυτών μπορεί κατ' εξαίρεση να περιοριστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, «σοβαρές παραβάσεις των βασικών αρχών της δημοκρατικής συμμετοχής και του δημοκρατικού ελέγχου, παραβάσεις οι οποίες συντελέστηκαν με τις πολιτικές και τα μέτρα που εκπονήθηκαν κατά της κρίσης, και υλοποιήθηκαν περιφρονώντας κατάφωρα τις κανονικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων».
«Ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι ασκούμενες πολιτικές δεν σεβάστηκαν, από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα διεθνή πρότυπα, ακόμα και υπό το φως των εξαιρετικών περιστάσεων που χαρακτηρίζουν τη χρηματοπιστωτική κρίση».
Όπως αναφέρεται, «η έρευνα στην οποία βασίζεται η παρούσα έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που τη συνόδευαν δεν μπορούν να θεωρηθούν ο μοναδικός υπεύθυνος της σημερινής κατάστασης. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η κρίση και η λιτότητα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση των προϋπαρχόντων προβλημάτων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η έκθεση χαρακτηρίζει εσφαλμένο τον συλλογισμό που παρουσιάζουν «όσοι συνέβαλαν στην εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης της κρίσης ότι, υπ' αυτές τις συνθήκες, ο τρόπος αντιμετώπισης που επιλέχθηκε τελικά ήταν ο μόνος εφικτός δρόμος προς τα μπρος και ότι οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν αναπόφευκτη, και επομένως δικαιολογημένη».
Δεν αποδίδει ευθύνες για τις παραβιάσεις που προέκυψαν από τα προγράμματα λιτότητας μόνο στο ελληνικό κράτος, αλλά και στην τρόικα που, όπως αναφέρει, «λειτούργησε ως ένα παραπέτασμα καπνού, προστατεύοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέρη που το απάρτισαν από την ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η τρόικα δεν είναι ένα κενό κέλυφος. Αποτελείται από διεθνείς οργανισμούς και μέσω αυτών από τα κράτη-μέλη τους: όλα και όλοι είναι επιφορτισμένοι με συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η FIDH, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ελλάδα, απευθύνει έκκληση προς την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαιτέρως τα κράτη-μέλη της να εξετάσουν από κοινού τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συναφείς ευθύνες που παρουσιάζονται στην έκθεση, και τους προτρέπει «να δράσουν προληπτικά για την αποτροπή παρόμοιων παραβιάσεων σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση», προτείνοντας, μεταξύ άλλων, αυτό να γίνει «διασφαλίζοντας την έναρξη ενός πανευρωπαϊκού ουσιαστικού διαλόγου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerisia.gr
Επισυνάπτεται ολόκληρη η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)



Έρχεται πληρωμή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους 33.947 οι δικαιούχοι



Έρχεται πληρωμή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους 33.947 οι δικαιούχοι Οι δικαιούχοι που έκαναν αίτηση για το ελάχστο εγγυημένο εισόδημα αριθμούν του 33.947 ενώ για όσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα γίνει η πληρωμή τις επόμενες ημέρες. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας κ.Β. Κεγκέρογλου.

Στη μείωση, κατά 450.000 ως το 2020, του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στοχεύει το πρόγραμμα "Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή προς Απόρους", προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, το οποίο και παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη διάρκεια ημερίδας, με θέμα: "Οργάνωση και συντονισμός της Διαβούλευσης για την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους ως το 2020",του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους. Η υλοποίηση του προγράμματος, όπως επεσήμανε ο ίδιος, θα γίνει με τη θεσμική συνεργασία των Δημοσίου, Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η κοινωνική σύμπραξη, θεσμική έκφραση της συνευθύνης και της συνέργειας όλων, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων με αποτελεσματική διαφάνεια. Διευκρίνισε ότι θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά, με τα προγράμματα Εγγυημένου Κοινωνικού Εισόδηματος και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά, σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ενώ όπως έκανε γνωστό, έχουν ήδη εξασφαλιστεί 800 εκατ.ευρώ για την υλοποίηση των δράσεων.     Σε ό,τι αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος» , ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε ότι "μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 23.903 αιτήσεις που αφορούν 33.947 δικαιούχους, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης στους δικαιούχους, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσιάζοντας τοι σχεδιασμό υλοποίησης του προγράμματος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το ποσοστό των ανέργων στην περιφέρεια ξεπερνά το 30% και διπλασιάζεται στους νέους, αγγίζοντας το 60%, τη στιγμή που - όπως είπε - 235.000 συμπολίτες χαρακτηρίζονται ως άποροι και ευάλωτοι, ενώ 15.000 σιτίζονται καθημερινά σε συσσίτια εκκλησιών, δήμων και των φιλόπτωχων συλλόγων.  Παράλληλα, σημείωσε ότι έθεσε στον κ. Κεγκέρογλου το "πολύ σημαντικό και χρήσιμο", όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της δημιουργίας συμπράξεων, τονίζοντας τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε περισσότερα από ένα σχήματα, δημιουργώντας στοχευμένες συμπράξεις, σε περιοχές όπου οι ανάγκες κοινωνικής πολιτικής είναι διαφοροποιημένες.

Πηγή : dikaiologitika.gr


Τσίπρας στο Reuters: «Δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας αναγκάσουν»


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν εκλεγεί θα ακυρώσει τους όρους της λιτότητας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα κάνει σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς μονομερείς ενέργειες, «εκτός και αν μας αναγκάσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εάν το κόμμα του επικρατήσει σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα ζητήσει από τους εταίρους της Ελλάδας να διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας και ότι αυτή θα παραμείνει στο ευρώ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν κανονικά αλλά θα ζητήσει μεταχρονολόγηση των λήξεων για το μέρος του χρέους που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε να πάμε σε μία συμφωνημένη λύση», είπε προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι αρχικά σκληρή και ουσιαστική.

«Σε ό,τι αφορά το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα διαπραγματευτούμε: εκεί εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε μονομερείς ενέργειες εκτός και αν μας αναγκάσουν. Πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας αναγκάσει γιατί κανένας δεν θα έχει κέρδος από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης».

Είπε ακόμη ότι θέλει μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 2% του ΑΕΠ και πως έχει στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενή βάση.

Επιπλέον διευκρίνισε πως κανείς δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Μετά τις εκκλήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου για συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις επόμενες ψηφοφορίες, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Είπε πάντως ότι θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση μετά από ενδεχόμενες εκλογές.


Πηγή : tanea.gr


Επιστρέφονται από αύριο πινακίδες, διπλώματα & άδειες κυκλοφορίας



Eπιστρέφονται από αύριο (Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου) οι πινακίδες, άδειες οδήγησης και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή τους είναι η καταβολή του προστιμού.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν σε παραβάσεις οδήγησης υπό την επήρεια μέθης, παραβίασης ορίου ταχύτητας ή ερυθρού σηματοδότη, κυκλοφορίας ανασφάλιστου οχήματος και κίνησης στο αντίθετο ρεύμα.

Πηγή: skai.gr


Οι Τούρκοι ζητούν σύλληψη Έλληνα πιλότου Mirage 2000 για κατάρριψη F 16 τους στο Αιγαίο!



Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Τη σύλληψη του πιλότου του ελληνικού Μιράζ 2000 που η Τουρκία ισχυρίζεται πλέον επίσημα ότι κατέρριψε τουρκικό F-16 στις 8 Οκτωβρίου 1996 ανοιχτά της Χίου,ζητά ο δικηγόρος της οικογένειας του Τούρκου κυβερνήτη του μαχητικού που σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του πήρε φωτιά και έπεσε κατά την διάρκεια αερομαχίας με το ελληνικό αναχαιτιστικό.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος της οικογένειας του πιλότου Να'ί'λ Ερντογάν, κ. Μεχμέτ Εμίν Κελές, δήλωσε ότι επιθυμεί να εκδοθεί απόφαση σύλληψης για τον Έλληνα πιλότο ( Σ.Σ. αναφέρει το όνομά του ), αλλά και τους Έλληνες στρατιωτικούς αρμοδίους της εποχής- δηλαδή προφανώς την ηγεσία του ΓΕΑ, τον διοικητή της αεροπορικής βάσης που ανήκε το αεροσκάφος κλπ.. Να σημειωθεί ότι η σωρός του πιλότου, παρά τις έρευνες που έγιναν και τότε και σχετικά πρόσφατα δεν έχει βρεθεί - ούτε και συντρίμμια του F-16 έχουν βρεθεί και ανασυρθεί.

Ο δικηγόρος κ. Κελές υποστηρίζει ότι η θέση του στηρίζεται στο ότι τέσσερα χρόνια μετά το δυστύχημα, ένα ελληνικό περιοδικό, κυκλοφόρησε με άρθρο το οποίο έφερε τον τίτλο ''Η Ελλάδα κατέρριψε τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος'' - (Σ.Σ.άσχετο βέβαια αν όλο το δημοσίευμα ήταν αβάσιμο και είχε χαρακτηρισθεί από αρμόδιες πηγές ως προϊόν φαντασίας).

Το θέμα παρουσιάζεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Yeni Akit με τίτλο «Αίτημα για σύλληψη του Έλληνα πιλότου και των διοικητών».Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης ενδέχεται να τεθεί θέμα υποβολής αιτήματος αποζημίωσης από την ελληνική κυβέρνηση- άλλωστε με αυτή την διάσταση έχει ξανακάνει την εμφανή την παρουσία του ο δικηγόρος της οικογένειας...

Τις προάλλες όμως - όπως ανέδειξε το OnAlert.gr- υπήρξε μια νέα διάσταση που ίσως να δείχνει ότι η υπόθεση εντάσσεται σε κινήσεις κάποιων που επιδιώκουν  η Τουρκία να κλιμακώσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα τις προάλλες η τουρκική κυβέρνηση, για πρώτη φορά επισήμως, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Haberturk, απάντησε στην Βουλή ότι το  το τουρκικό F- 16 που έπεσε κατά την διάρκεια αερομαχίας με ελληνικόMirage-2000EGM , πριν από 18 χρόνια,  είχε δήθεν καταρριφθεί από ελληνικό αεριωθούμενο.

Μάλιστα η εφημερίδα είχε την πληροφορία ότι ο νομικός αγώνας για τον πιλότο του F-16 Nail Erdoğan  αλλάζει  κατεύθυνση και ότι η Εισαγγελία της Τουρκίας , ετοιμάζεται να ξεκινήσει δίκη κατά των Ελλήνων αρμοδίων,  όπως έγινε και στην περίπτωση της υπόθεσης του τουρκικού πλοίου ανθρωπιστικής βοήθειας ''Mavi Marmara'' που χτυπήθηκε από ισραηλινούς κομάντος.

Να σημειωθεί ότι παλιότερα στον  τουρκικό τύπο έχει γραφεί  ότι η οικογένεια  Ερντογάν προσέφυγε  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΑΔΑΔ) εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης με αγωγή αποζημίωσης 625.000 ευρώ κλπ κλπ.- ωστόσο ελληνικές πηγές δεν έχουν επιβεβαιώσει  κάτι τέτοιο.


Πηγή : onalert.gr


Έρευνα-σοκ: Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς δεν μπορεί να επισκεφθεί το γιατρό!


Ένας στους τέσσερις αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία - Σχεδόν ένας στους δύο δεν βρίσκει ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο μέσα στον ενδεδειγμένο χρόνο

Βαρύ είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, καθώς καλούνται να δώσουν μάχη σε διπλό μέτωπο: Τόσο με τη βαριά ασθένεια τους όσο και με το δυσλειτουργικό και δυσπρόσιτο σύστημα υγείας – η δεύτερη ίσως είναι η πιο κρίσιμη και καταλυτική για την έκβαση της υγείας τους…

Με τα μελανότερα χρώματα αποτυπώνεται η ζωή των καρκινοπαθών στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στην πρόσβασή τους σε γιατρούς και θεραπεία, μέσα από την έρευνα με τίτλο: «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», η οποία διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος των καρκινοπαθών έχει ασφαλιστική κάλυψη, εντούτοις τα εμπόδια που καταγράφονται μετά τη διάγνωση της ασθένειας τους προκαλούν θλίψη: Το 30,5% δεν μπορεί να επισκεφτεί εύκολα ή και καθόλου γιατρό, ενώ το 25,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία.

Ειδικότερα, τα προσκόμματα αφορούσαν και στην κακή τους οικονομική κατάσταση αλλά και στη δυσλειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, το 50,7% δεν έβρισκε ραντεβού στο δημόσιο νοσοκομείο μέσα στον ενδεδειγμένο χρόνο που απαιτούνταν, το 18,3% ενημερωνόταν από τον συμβεβλημένο γιατρό ότι είχε κλείσει το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων, το 23,9% έβρισκε ραντεβού διαθέσιμο σε ιατρείο μακριά από την οικία ή το σταθερό ιατρείο παρακολούθησης, το 28,1% ανέφερε ότι είχε και δυσκολία μετακίνησης. Το 44% ωστόσο δήλωσε και αδυναμία πληρωμής της επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό.

Από το ποσοστό αυτών που αντιμετώπισαν προβλήματα στη θεραπεία τους, το 44,7% δηλώνει πως δεν μπορούσε να βρει το σκεύασμα που χρειαζόταν για τη φαρμακευτική αγωγή του, το 25,4% δεν μπορούσε να βρει γιατρό για να συνταγογραφήσει το αναγκαίο φάρμακο, το 20% δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη γνωμάτευση για την διάθεση του φαρμάκου και τέλος το 8% είχε δυσκολία πρόσβασης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που υπήρχε το φάρμακο.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών ήταν δραματικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών: το 96% δήλωσε πως επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του, ενώ ποσοστό 3,7% χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτεί.


Τι άλλο έδειξε η έρευνα

Ένας στους δέκα καρκινοπαθείς είναι ανασφάλιστος. Το 89,3% δηλώνει πως έχει ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, ποσοστό 24% έχει και ιδιωτική ασφάλιση.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκέψεων που πραγματοποιούν στον ιατρό που τους παρακολουθεί, οι ασθενείς με καρκίνο αναφέρουν ότι κάνουν επισκέψεις μηνιαίες (ποσοστό 24,3%), τριμηνιαίες (ποσοστό 38,6%), ετήσιες (ποσοστό 20,5%), ενώ ποσοστό 16% δηλώνει πως πραγματοποιεί περισσότερες από δύο φορές τον μήνα.

Το 60% των καρκινοπαθών δηλώνει πως παρακολουθείται από γιατρό δημόσιου ή στρατιωτικού νοσοκομείου, το 14,7% από γιατρό συμβεβλημένο με τον ασφαλιστικό του φορέα αλλά στο ιδιωτικό του ιατρείο και το 19,8% από ιδιώτη γιατρό.

Το 45% των καρκινοπαθών δηλώνει πως έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του και το 39% αναγκάστηκε να πληρώσει τα φάρμακά του. Τέλος, το 15% αναγκάστηκε να αλλάξει θεραπεία.

Το 42% των καρκινοπαθών αναφέρει ότι τα οικονομικά τους είναι δύσκολα αλλά τα καταφέρνουν. Ωστόσο, το 28% αναγκάζεται να δανείζεται για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του νοικοκυριού. Μάλιστα, εξ αυτών το 68% δηλώνει πως κάνει συνεχείς περικοπές ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης για να φτάσουν τα χρήματα.

Το 44,4% των ασθενών με καρκίνο που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ηλικίας 36 έως 50 χρόνων. Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς έχει εισόδημα μηνιαίο κάτω από 500 ευρώ, το 66% των ερωτηθέντων καρκινοπαθών έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1000 ευρώ και μόλις το 10% αναφέρει πως έχει εισόδημα άνω των 1.500 ευρώ.


Η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!»

 Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. κυρία Ζωή Γραμματόγλου κατά το χαιρετισμό της, «τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών, ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες όπως η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!», που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς».

Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και η κυρία Μυρτώ Σκοτίδα, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Κ.Ε.Φ.Ι. που είχε την πρωτοβουλία της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», καθώς και της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα μιλάει στην καρδιά του προβλήματος και αναφέροντας ότι έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον 130.000 ασθενείς.

Η εκστρατεία με τίτλο «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.


Πηγή : protothema.gr


Στο 25,5% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο



Το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων εκτινάχθηκε στο 75,4%

Στο 25,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το γ΄ τρίμηνο φέτος, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.229.370. Παρά τον περιορισμό του ποσοστού της ανεργίας, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, τα δομικά προβλήματα παραμένουν και απαιτούν ριζικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (αυτοί που αναζητούν μάταια εργασία για 12 μήνες και πάνω) εκτινάχθηκε στο 75,4% του συνόλου των ανέργων. Το 75,1% των ανέργων είναι διατεθειμένο να δουλέψει ακόμη και με μερική απασχόληση.

Παράλληλα, ένας στους δύο νέους έως 24 ετών είναι άνεργος, παρά τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης, και ειδικά στις νέες γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας φτάνει στο 56,6%. Πολύ υψηλή, στο 39,7% είναι ανεργία και στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 29 ετών.

Ειδικότερα, από την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν τα εξής:

Το γ΄ τρίμηνο φέτος, το ποσοστό ανεργίας ήταν 25,5%, έναντι 26,6% του β΄ τριμήνου φέτος και 27,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2013. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.229.370 άτομα και μειώθηκε κατά 4% σε σχέση µε το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,9% σε σχέση µε το γ΄ τρίμηνο του 2013.

Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.586.885 άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση µε το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σχέση µε το γ΄ τρίμηνο πέρυσι.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,2% το γ΄ τρίμηνο φέτος από 31,3% το γ΄ τρίμηνο πέρυσι) είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (22,6% από 24%).

Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους 15-24 ετών (49,5% το γ΄ τρίμηνο εφέτος από 57,1% το γ΄ τρίμηνο πέρυσι) και στα άτομα 25- 29 ετών (39,7% από 43,5%). Ακολουθούν, οι ηλικίες 30- 44 ετών (24,7% από 25,9%), 45- 64 ετών (18,5% από 18,9%) και 65 ετών και άνω (9,3% από 8,2%).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Κεντρική Μακεδονία (27,8% το γ΄ τρίμηνο εφέτος από 30,2% το γ΄ τρίμηνο πέρυσι), η Δυτική Ελλάδα (27,5% από 28,9%) και η Αττική (27,1% από 28,8%). Ακολουθούν, η Δυτική Μακεδονία (26,7% από 32,1%), η Στερεά Ελλάδα (26% από 28,4%), η Ήπειρος (25,9% από 27,5%), η Θεσσαλία (25,4% από 25,1%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (23% από 27,1%), η Πελοπόννησος (23% από 22,4%), το Βόρειο Αιγαίο (21,6% από 20,8%), η Κρήτη (20,9% από 22,9%), οι Ιόνιοι Νήσοι (16,1% από 12,8%) και το Νότιο Αιγαίο (15,2% από 17,3%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων» (των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν) ανέρχεται στο 24% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 75,4% του συνόλου.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων µε ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,3% έναντι 25,1%). Επίσης, το 73,6% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 50,5%.

Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν πάει μερικές τάξεις Δημοτικού (34,8%), ενώ ακολουθούν τα άτομα που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (33%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (20,6%)

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 18,7% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 75,1% αναζητεί πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και µε μερική απασχόληση. Τέλος, το 6,1% είτε αναζητεί μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται εάν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (5,1%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή: α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,6%), β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (20,8%), γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (22,8%),

Το γ΄ τρίμηνο βρήκαν απασχόληση 171.989 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, 54.670 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά µη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 125.507 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 71.070 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά µη ενεργά. Επιπλέον, 110.926 άτομα που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά µη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Ανά τομέα της οικονομίας, στον πρωτογενή τομέα παρατηρείται μείωση 1,1% στον αριθμό των απασχολούμενων. Στον δευτερογενή, παρατηρείται μείωση 1,7% και στον τριτογενή τομέα αύξηση 2,7%.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,5% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 68,4% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 6,4% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,3% γιατί εκπαιδεύεται, το 2,2% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 18,7% για διάφορους άλλους λόγους.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,4%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 83,4% του συνόλου των απασχολουμένων.

Πηγή : newsbeast.gr


Μητσοτάκης: «Να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις»


Ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ανέφερε ότι το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και πως η άποψη που διατύπωσε ο ίδιος ήταν κατηγορηματική:

Δήλωσε ότι :

«Πρόωρες εκλογές, που θα οφείλονταν στην αδυναμία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα οδηγούσαν την χώρα σε περιπέτεια, με τελικό αποτέλεσμα να βρεθούμε εκτός της ζώνης του ευρώ.»
«Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα επιβάλλεται να αναζητηθούν ευρύτερες, κατά το δυνατόν, συναινέσεις.
Όλοι πρέπει να θέσουμε σήμερα το συμφέρον της χώρας υπεράνω προσωπικού ή κομματικού συμφέροντος. Το οφείλουμε προς το λαό, από τον οποίο ζητήσαμε μεγάλες θυσίες, που σήμερα υπάρχει κίνδυνος, πάλι από δικό μας λάθος, να πάνε χαμένες» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.



Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. η σπείρα των «νονών» της νύχτας


Έγκλειστος στις φυλακές ο 40χρονος «εγκέφαλος» - Πώς δρούσε η οργάνωση

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας» εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Στην οργάνωση εμπλέκονται συνολικά 13 άτομα (4 ημεδαποί και 9 αλλοδαποί), τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε κακουργηματικό βαθμό.

Με την αυτόφωρη διαδικασία, συνελήφθησαν 7 μέλη της, μεταξύ των οποίων και τα δύο αρχηγικά της. Ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, 40χρονος ημεδαπός, βρίσκεται ήδη έγκλειστος στις φυλακές εκτίοντας ποινή κάθειρξης 17 ετών, ενώ έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για «συμβόλαια θανάτου», «προστασίες» και άλλα σοβαρά αδικήματα. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθησαν και δύο Αλβανοί υπήκοοι, ο ένας για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων και ο άλλος για ναρκωτικά, ενώ ως περιφερειακά μέλη κατηγορούνται άλλοι δύο ημεδαποί.

Από την έως τώρα έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι «πουλούσαν προστασία» σε 24 καταστήματα στην Αττική, από τα οποία εισέπρατταν από 200 έως 700 ευρώ το μήνα. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 4.000 ευρώ σε μετρητά, 2 πιστόλια, 543 φυσίγγια, αλεξίσφαιρο γιλέκο, στιλέτο, ποσότητα κάνναβης, 26 κινητά τηλέφωνα και 4 ΙΧΕ αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, η οργάνωση εξαρθρώθηκε, ύστερα από πολύμηνη και συστηματική αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, ως αρχηγικά και βασικά μέλη, κατηγορούνται συνολικά 13 άτομα (4 ημεδαποί και 9 αλλοδαποί), ηλικίας από 26 έως 42 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία σε κακουργηματικό βαθμό, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και νομοθεσίας περί ναρκωτικών, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»).


Κατά τη διάρκεια συντονισμένων και παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθησαν προχθές (16.12.2014) το πρωί, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, επτά (7) μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για πέντε Αλβανούς και δύο Έλληνες, μεταξύ των οποίων και τα δύο αρχηγικά της μέλη – Αλβανικής καταγωγής, 36 και 42 ετών.

Ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, 40χρονος ημεδαπός, βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 17 ετών. Κατά το παρελθόν ο 40χρονος, έχει κατηγορηθεί για «συμβόλαια θανάτου», «προστασίες» και άλλα σοβαρά αδικήματα, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είναι σεσημασμένα για παρόμοια εγκληματική δράση (εκβιάσεις, απειλές, σωματικές βλάβες), καθώς και για ναρκωτικά, όπλα, κλοπές και ληστείες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν και δύο Αλβανοί υπήκοοι, ο ένας για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων και ο άλλος για ναρκωτικά, ενώ ως περιφερειακά μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται άλλοι δύο ημεδαποί, 42 και 47 ετών.

Πώς δρούσε η σπείρα

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από την συνδυαστική ανάλυσή τους, εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus - operandi).


Ειδικότερα, προέκυψε ότι οι δράστες προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας». Παράλληλα, τους εξανάγκαζαν με απειλές ότι θα προβούν σε έκνομες και βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων και μελών των οικογενειών τους.

Εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν ενεργά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Ίλιον, την Πετρούπολη, το Γκάζι, το Θησείο, το Μικρολίμανο και άλλα σημεία του Πειραιά.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 24 περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων, από τους οποίους εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 200 έως 700 ευρώ στην κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε και υπόθεση εκβίασης και διάπραξης σωματικών βλαβών, στην οποία εμπλέκονται μέλη της οργάνωσης, σε βάρος ιδιώτη, για δήθεν οικονομικές οφειλές του προς τρίτο πρόσωπο και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να του αποσπάσουν το ποσό των 12.250 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης και των οργανωμένων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, χώρους, οχήματα κ.α., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
4.005 ευρώ, 131.000 LEKE Αλβανίας, 25 δολάρια ΗΠΑ και 10 RAND,
4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
2 πιστόλια (διαμετρήματος 0,45 mm και 9 mm) και 5 γεμιστήρες,
543 φυσίγγια πιστολιών διαφόρων διαμετρημάτων και θήκη πυροβόλου όπλου,
αλεξίσφαιρο γιλέκο,
στιλέτο-μαχαίρι
23 νάιλον συσκευασίες με ποσότητα κάνναβης βάρους 287 γραμμ.
2 μεγάλες κροτίδες,
26 κινητά τηλέφωνα και 59 κάρτες SIM,
3 φορητοί Η/Υ,
2 δελτία ταυτότητας,
μία άδεια ικανότητας οδήγησης και μία άδεια κυκλοφορίας οχήματος,
κουκούλα τύπου full face,
πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, με τηλέφωνα και ονόματα προσώπων,
διάφορα έγγραφα και κάρτες (πιστωτικές, μεταφοράς χρημάτων, αποδείξεις εισπράξεως Τράπεζας κ.λπ.)


Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.
Η αστυνομική έρευνα, την οποία διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνεχίζεται για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.


Πηγή : newsbeast.gr


Βόμβα του Νίκου Σηφουνάκη! Προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Όρους για να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα στις επόμενες ψηφοφορίες θέτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. Ο κ. Σηφουνάκης, προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο αν Σαμαράς και Βενιζέλος δεν λάβουν πολιτικές πρωτοβουίες που θα περιλαμβάνουν και δέσμευση ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μέσα στο 2015.

Επίσης, ο κ. Σηφουνάκης ζητεί από τον πρωθυπουργό σήμερα κιόλας να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών των κομμάτων του Συνταγματικού τόξου.

Αυτό, ώστε να οριστούν εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο και να ολοκληρωθούν μέχρι τότε η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές.

Διαφορετικά προειδοποιεί, ότι: «Αν οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία, τότε δικαιούνται να εικάζουν οι βουλευτές ότι ο επικαλούμενος κίνδυνος της καταστροφής δεν υφίσταται και συνειδητά η χώρα οδηγείται σε εκλογές».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, οι βουλευτές υποχρεούνται να πράξουν αναλόγως και κατάσυνείδηση στις επόμενες ψηφοφορίες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα», καταλήγει.

Ανδρέας Μαραθιάς

Πηγή : newsit.gr


Έδερνε κι άφηνε νηστικό 9χρονο αγόρι γιατί οι γονείς του του χρωστούσαν λεφτά





Πόσο κτήνος πρέπει να είναι κάποιος για να κρεμάσει ένα 9χρονο παιδί από ένα στύλο, να το δέρνει και να το αφήσει νηστικό μόνο και μόνο γιατί οι γονείς του δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν ένα δάνειο.
Δεν υπάρχει απάντηση. Γιατί δεν υπάρχει λέξη να περιγράψει την κτηνωδία που αποκαλύφθηκε στην Ινδία. Εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν ένα 9χρονο παιδάκι να είναι δεμένο από τα χέρια και κρεμασμένο μέσα σε έναν σκουπιδότοπο έξω από το Νέο Δελχί στην Ινδία προκαλούν μόνο φρίκη.

Ένας άνδρας είχε δανείσει στους γονείς του παιδιού χρήματα. Κι εκείνοι δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Τότε εκείνος, πήρε το παιδί, το έδεσε, άρχισε να το χτυπάει, το κρέμασε, δεν του έδινε φαγητό και το κρατούσε σαν σκλάβο.

Κάτοικοι της περιοχής άκουσαν τις φωνές του παιδιού που ζητούσε βοήθεια και το ελευθέρωσαν. Είχε υποφέρει μια ώρα χτυπημάτων με ένα ραβδί. Οι γείτονες έσπευσαν στο σημείο, ελευθέρωσαν το παιδί και κυνήγησαν τον άνδρα.
Ο δράστης είχε αφήσει το παιδί χωρίς φαγητό τέσσερις ολόκληρες μέρες!

Ο 9χρονος είπε πως ο άνδρας τον χτυπούσε γιατί ζήτησε 90 σεντς για να αγοράσει φαγητό. Ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως ο 57χρονος Νετ Ραμ αλλά όταν η αστυνομία πήγε στο σπίτι του, εκείνος και η οικογένειά του είχαν εξαφανιστεί.

Παρόλο που είναι παράνομη, η τακτική να παίρνονται τα παιδιά σαν «εγγύηση» σε περίπτωση που οι γονείς του χρωστούν χρήματα.



Πηγή: Daily Mail, newsit.gr


Καμμένος: Μετά τις εκλογές να υπάρξει εθνική λύση για κατάργηση των μνημονίων


Να υπάρξει εθνική συνεννόηση μετά τις εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος μάλιστα τον προέτρεψε στην πολιτική το 1991.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ,ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα σε σχέση με την οικονομία.

«Μου ζήτησε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας να βρεθεί μια λύση συναίνεσης όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να έχουν μια εθνική πολιτική για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν. Του απάντησα πως μπορεί να υπάρξει μια τέτοια λύση μετά τις εκλογές, μετά τη λαϊκή εντολή οι δυνάμεις του τόπου να αποκτήσουν εθνική κοινή θέση που θα καταργήσει τα μνημόνια» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο το επόμενο διάστημα θα ξανασυναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να βρεθεί μια λύση πριν από τις εκλογές, ζητά εθνική γραμμή, ο ίδιος όμως εκτίμησε ότι πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να βρεθεί λυση.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης όπως αποκάλυψε ο κ. Καμμένος δεν του ζήτησε να στηρίξει τον Σταύρο Δήμα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε πυρά κατά της συγκυβέρνησης λέγοντας πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοι Σαμαράς και Βενιζέλος, έχουν ξεκαθαρίσει πως αρνούνται τον διάλογο. «Χωρίς αυτούς τους δύο και μετά από εκλογές οι ΑΝΕΛ θα συμμετέχουν σε μια τέτοια κίνηση».  Μάλιστα ο κ. Καμμένος επιτέθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν έρχεται στη Βουλή και αρνείται τη συζήτηση για εθνικά θέματα.

Καταλήγοντας ο κ. Καμμένος είπε χαρακτηριστικά:

«Οι εκλογές είναι μονόδρομος. Δεν θα δώσουμε εμείς το φιλί της ζωής στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο»


Πηγή : newpost.gr


Βουλή : η φωτογραφία που συζητήθηκε πολύ



Πολλές ήταν οι ενδιαφέρουσες στιγμές μεταξύ των βουλευτών κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, όμως η φωτογραφία που σχολιάστηκε περισσότερο ήταν αυτή που δείχνει τον Γρηγόρη Ψαριανό να... «παίζει» με το παλτό της Ραχήλ Μακρή. Δίπλα ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Μάρκος Μπόλαρης «σκασμένοι» στα γέλια!

Τι να μύριζε ο Ψαριανός;



ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ θέλουν Καπερνάρος – Οικονόμου


Συναινετική λύση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκρίνουν ως τη μοναδική λύση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Καπερνάρος και Β. Οικονόμου.

Μιλώντας στον ANT1 και ερωτηθείς αν θα είναι αρνητική η ψήφος του και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, ο κ. Καπερνάρος είπε: «Ξέρετε ότι εγώ ζω στο παρόν. Θα είναι αρνητική, αν είναι αρνητική και η θέση των δύο κομμάτων, διότι όταν ισχυρίζεστε εσείς, επικαλούμενοι δημοσκοπήσεις ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές, ο κόσμος αυτός απευθύνεται στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Στην επισήμανση ότι αυτό σημαίνει πως, αν δεν υπάρξει συναινετική πρόταση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει και στις επόμενες ψηφοφορίες «παρών», ο κ. Καπερνάρος απάντησε θετικά.

“Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι λόγος για προκήρυξη εκλογών”, υποστήριξε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου. Μιλώντας στον ίδιο σταθμό τόνισε με την σειρά του ότι μπορεί να υπάρξει συναινετική λύση για το πρόβλημα όχι μόνο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης και του ορισμού εκλογών.

“Ένα από τα ζητήματα που θα συνυπολογιστούν, είναι και η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το πέρας του μνημονιακού τόξου, το οποίο όλοι περιμένουμε να έχει σάρκα και οστά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή : news.makedonias.gr


20 ψήφοι για Πρόεδρο ή εκλογές



Η ψήφος είκοσι βουλευτών προσδιορίζει από χθες το βράδυ την απόσταση που χωρίζει το Κοινοβούλιο από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή τη χώρα από τις πρόωρες εκλογές.

Η προταθείσα από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα συγκέντρωσε μόλις πέντε περισσότερες της κυβερνώσας πλειοψηφίας ψήφους: 160 δήλωσαν πως επιλέγουν τον κ. Δήμα, 135 είπαν «παρών», ενώ υπήρξαν και πέντε απουσίες. Ως γνωστόν, τόσο κατά τη χθεσινή, όσο και στην επόμενη, δεύτερη διαδικασία που προσδιορίστηκε για τη 12η μεσημβρινή της προσεχούς Τρίτης 23 Δεκεμβρίου, απαιτούνται βάσει Συντάγματος 200 ψήφοι προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καθώς άπαντες εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένων των σημερινών συνθηκών μοιάζει αδύνατη, η πιο κρίσιμη μέρα θα είναι εκείνη της τρίτης ψηφοφορίας, στις 29 Δεκεμβρίου, όταν και θα χρειάζονται, πλέον, 180 θετικές ψήφοι.

Το χθεσινό αποτέλεσμα κρίθηκε από στελέχη κυρίως της γαλάζιας πλειοψηφίας ως «κατώτερο των προσδοκιών». Οι περισσότεροι στο περιστύλιο, αν και εμφανώς προβληματισμένοι, έσπευδαν να σημειώσουν ότι μπορεί να χάθηκε η μάχη, αλλά υπάρχουν περιθώρια να κερδηθεί ο πόλεμος. «Δεν είναι απαγορευτικό να επιτευχθεί ο στόχος των 180», ελέχθη. Στα νεοδημοκρατικά «πηγαδάκια» το όνομα που συζητήθηκε περισσότερο ήταν εκείνο του κ. Παν. Μελά: τις προηγούμενες ημέρες είχε προεξοφληθεί η θετική ψήφος του, αλλά η επιλογή του να πει «παρών» την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας αιφνιδίασε. Βεβαίως, ο ίδιος λίγο μετά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες άφησε να εννοηθεί ότι στις επόμενες ψηφοφορίες πιθανότατα θα ψηφίσει υπέρ του κ. Δήμα.

Γι’ αυτές τις επόμενες ψηφοφορίες, προσδοκίες από πλευράς της κυβέρνησης υπάρχουν κατ’ αρχήν για τους απόντες χθες Κ. Γιοβανόπουλο, Γ. Κασαπίδη (ήταν δικαιολογημένα απών, εξαιτίας σοβαρού προσωπικού ζητήματος), Ευστ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο. Απαντες, πάντως, παραδέχονταν πως σε κάθε περίπτωση οι ψήφοι των ανεξάρτητων δεν αρκούν: Χρειάζονται «ενισχύσεις», λένε χαρακτηριστικά, κοιτάζοντας τόσο προς την πλευρά της ΔΗΜΑΡ όσο και προς εκείνη των ΑΝΕΛ. «Αλλιώς, οι αριθμοί δεν βγαίνουν και ο δρόμος προς τις κάλπες δείχνει ανοιχτός», προσθέτουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι αναλόγως των εξελίξεων κατά τα προσεχή 24ωρα και, κυρίως, μεταξύ της 2ης και της 3ης ψηφοφορίας, είναι πιθανόν να κάνει εκ νέου την εμφάνισή της, ενδεχομένως ενισχυμένη με περισσότερους βουλευτές, η πρόσφατα εκδηλωθείσα πρωτοβουλία των «8» (πέντε ανεξάρτητοι και τρεις της ΔΗΜΑΡ), μέσω της οποίας ζητήθηκε εθνική συνεννόηση για εκλογή Προέδρου, ολοκλήρωση της αναθεωρητικής του Συντάγματος διαδικασίας και διενέργεια εκλογών εντός του 2015 - ίσως το φθινόπωρο.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας είναι η σχεδόν «συστημική» συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μοναδική εξαίρεση ο Ηλ. Κασιδιάρης, που πέραν της επιτρεπομένης δήλωσης για τέτοιες περιστάσεις – εν προκειμένω «παρών», ακούστηκε να υβρίζει τον πρωθυπουργό.


Έντυπη Καθημερινή


Κάλυψη 52.553 θέσεων στο δημόσιο από εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ


Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη 52.553 ανέργων, για πέντε μήνες, σε φορείς του δημοσίου. Πλέον, απομένει η προκήρυξη των συμβάσεων από το ΑΣΕΠ, που αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο του 2015, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο οι προσλήψεις.

Η αμοιβή όσων επιλεχθούν στο πρόγραμμα κυμαίνεται από 427 ευρώ (κάτω των 25 ετών), έως 490 ευρώ το μήνα.

Από το σύνολο των θέσεων εργασίας, οι 38.200 θα απορροφηθούν από αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΤΕΕ, ΙΕΚ), ενώ άλλες 14.353 θέσεις αφορούν απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ – ΤΕΙ).

Οι Ωφελούμενοι των θέσεων κοινωφελούς απασχόλησης θα πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

3. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

4. Ανεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.

5. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.


Πηγή : bankwars.gr




«To φάντασμα της χρεοκοπίας πάνω από την Αθήνα»



Διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν τη μάχη στη Βουλή για τον Πρόεδρο
Η κορυφή της ιστοσελίδας της γερμανικής «Handelsblatt» χθες το πρωί: Οι τόνοι προηγούμενων χρόνων επιστρέφουν στα ξένα ΜΜΕ
   
Τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο διεθνής, και ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός Τύπος, παρουσιάζοντας τις ψηφοφορίες στη Βουλή ως διαδικασία με υψηλότατο διακύβευμα - και χωρίς να διστάζει να εγείρει ανησυχίες για την πολιτικά μεθεπόμενη ημέρα.

Στα κείμενα των ξένων εφημερίδων έχουν επιστρέψει οι τόνοι των προηγούμενων χρόνων για την κρισιμότητα της κατάστασης, και δεν λείπουν εκείνοι που μιλούν ακόμη και για κίνδυνο χρεοκοπίας.
Καλύπτοντας τι συμβαίνει πριν από την «πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης για την κρίσιμη εκλογή προέδρου», το Reuters ξεκινά γράφοντας ότι η έκβαση της συνολικής διαδικασίας θα καθορίσει «εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές και σε νέα περίοδο πολιτικού χάους».

«Οι φόβοι για νέο κεφάλαιο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας έχουν καταβαραθρώσει το χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα», υπενθυμίζει το πρακτορείο, λέγοντας πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «μάχονται για τις δύο δεκάδες ανεξάρτητων βουλευτών που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα».

Σε ξεχωριστό κείμενο-ανάλυση του πρακτορείου, επισημαίνεται ότι «αυτήν τη φορά, οι πολιτικές επιπτώσεις θεωρούνται πιθανές, αλλά ο κίνδυνος οικονομικής διάχυσης [στην υπόλοιπη Ευρωζώνη] περιορισμένος».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο βρετανικός «Guardian», που γράφει ότι πριν από το «μεγάλο στοίχημα», όπως το χαρακτηρίζει, της προεδρικής εκλογής, το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι «πιο πολωμένο από ποτέ».

«Ξεκινά ένα δεκαπενθήμερο που μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά», τονίζει η εφημερίδα. «Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», εξηγεί αναλυτής στον «Guardian», ενώ θεωρείται δεδομένο πως το «άγριο παρασκηνιακό παζάρι θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς πολλοί γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο τέλος της πολιτικής τους καριέρας».

«Προεδρική εκλογή στο χείλος της αβεβαιότητας» βλέπει και η γαλλική «Monde», που γράφει ότι το φάντασμα της πολιτικής αστάθειας επέστρεψε στην Ελλάδα. Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, συνεχίζει, «το ρίσκο για τις Βρυξέλλες είναι οι πολίτες να επιλέξουν το ρήγμα με την πολιτική της λιτότητας της Τρόικας. Οι μεταρρυθμίσεις σίγουρα απέτρεψαν την ελληνική χρεοκοπία, όμως η χώρα επιστρέφει στο ρελαντί», γράφει η εφημερίδα.

Πρώτο γύρο «μίας προεδρικής εκλογής με τεράστιο διακύβευμα» βλέπει και η γαλλική «Liberation», λέγοντας πως τη διαδικασία «παρακολουθεί στενά η Ευρώπη, όπου το μέλλον της Ελλάδας, μετά από έξι χρόνια της βαθύτερης ύφεσης στην ιστορία της, δεν είναι "σφραγισμένο"».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει την αναφορά του Μοσκοβισί, πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Τονίζει επίσης την επισήμανση οικονομικού αναλυτή πως, «αν και η ανησυχία στις αγορές θυμίζει το 2011 ή το 2012, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν έχει σχέση με το 2012».
Επιπλέον, σημειώνει, «ο δίαυλος διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι προς το παρόν σημαντικά περιορισμένος».

«Εκλογή που μπορεί να ρίξει στο χάος την Ευρώπη»
Ένα βήμα παρακάτω πηγαίνει η γερμανική «Welt». H εφημερίδα περιγράφει τη διαδικασία στη Βουλή ως «εκλογή που μπορεί να ρίξει στο χάος την Ευρώπη». Σκιαγραφώντας ένα σκηνικό ανησυχίας γύρω από την Αθήνα, η εφημερίδα επικαλείται κύκλους στη γερμανική κυβέρνηση που αναφέρουν πως, σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, «εάν ο Σαμαράς μείνει Πρωθυπουργός, θα υπάρξει η απαραίτητη βοήθεια στην Ελλάδα».
Χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη ψευδαίσθηση όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για όλη την Ευρώπη», την αναφορά πως οι αγορές μπορούν «να χορεύουν στον ρυθμό της Αθήνας», η εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις που υποστηρίζουν ότι «εάν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κι εφαρμόσει όσα λέει, η Ελλάδα δεν θα πάρει χρήματα από την ΕΕ».

Η «Die Welt», με τη σειρά της, αναφέρει σχετικά με την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ότι, «εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τα σχέδιά του, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο, και μία χρεοκοπία φαίνεται επίσης και πάλι ως πιθανή». Υψηλοί είναι και οι τόνοι στη «Handelsblatt»: «Το φάντασμα της χρεοκοπίας πάνω από την Αθήνα», λέει στο πρωτοσέλιδο της ιστοσελίδας της το πρωί της Τετάρτης, γράφοντας αμέσως πως «η κρίση επέστρεψε, και ίσως με ακόμη χειρότερες συνέπειες απ' ό,τι την πρώτη φορά». Εξετάζοντας το ενδεχόμενο εκλογών, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος, γράφει ότι αυτές είναι «ένα παιχνίδι με τη φωτιά, που μπορεί να καταλήξει στο να χρειαστεί οι Έλληνες να εγκαταλείψουν το ευρώ».

Β. ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Newsroom ΔΟΛ


Πέντε ΠΑΕ κλήθηκαν σε απολογία από τη Σούπερ Λιγκ




Πέντε ΠΑΕ κλήθηκαν σε απολογία από τη Σούπερ Λιγκ Για την 14η αγωνιστική

Πέντε ΠΑΕ κλήθηκαν σε απολογία για σήμερα Πέμπτη (18/12), από την πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ καλούνται να απολογηθούν για τη συμπεριφορά των φιλάθλων τους στα παιχνίδια με Λεβαδειακό, Πανθρακικό και Κέρκυρα αντίστοιχα.

Επίσης η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης για υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν στο ματς με τη Βέροια και η ΠΑΕ Κέρκυρα επειδή οι στολές κάποιων ποδοσφαιριστών δεν ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό, με συνέπεια να καθυστερήσει κατά τρία λεπτά η έναρξη της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ.






ΣΕΤΕ: Επίπτωση 1% συν 2% στο ΑΕΠ λόγω ΦΠΑ



Της Δήμητρας Καδδά

Στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην διανυκτέρευση θα έχει επίπτωση 10% στον τουριστικό τζίρο και συνακόλουθα 1% στο ΑΕΠ γι το 2015 και 2% για το 2016  όταν θα φανεί πλήρως το πλήγμα με τα νέα πακέτα, παρουσίασε το προεδρείο του ΣΕΤΕ σε συνάντηση που είχε με τον ΥΠΟΙΚ Γκ.  Χαρδούβελη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Ανδρέας Ανδρεάδης επισήμανε ότι τα πακέτα για το 2015 έχουν κλειδώσει από το καλοκαίρι, και δεν αλλάζουν, ενώ το περιθώριο κέρδους για τα μεγάλα τουριστικά γραφεία είναι στο 1% όταν η αύξηση του ΦΠΑ είναι 6,5%.

Επίσης ο κ. Ανδρεάδης έκανε λόγο και για υστέρηση εσόδων από τον αυξημένο ΦΠΑ. Το ΥΠΟΙΚ το όφελος στα κρατικά ταμεία το υπολογίζει στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα εκτιμά ότι θα κυμανθεί περί τα 260 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με του ξενοδόχους και ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να κατανοεί το ζήτημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο επιλέχθηκε με βάση το … μη χείρον βέλτιστο με βάση τις πιθανότητες πολιτικής αποδοχής. Και η εναλλακτική ίσως θα ήταν ο ΦΠΑ στα νησιά.

Προανήγγειλε μάλιστα μελέτες στην Deloitte αλλά και στην Ernst Young που θα τεκμηριώνουν τις θέσεις του κλάδου και το αρνητικό ισοζύγιο των μέτρων, αφήνοντας αιχμές για την απουσία ολοκληρωμένης μελέτης του ΥΠΟΙΚ από την αρχή του προγράμματος, αφού υπήρξε η πίεση από τους δανειστές για παρεμβάσεις στο ΦΠΑ.


Πηγή: capital.gr


Πρυτάνεις: Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν να κλείσουν


Τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στα Ιδρύματα που διοικούν, επανέλαβαν οι πρυτάνεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, σήμερα, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απεργούν την Τετάρτη και την Πέμπτη για το μέτρο της διαθεσιμότητας, πρότειναν να κλείσουν τα πανεπιστήμια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Προειδοποιούμε ότι θα κλείσει de facto το πανεπιστήμιο. Κι όταν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα μπορεί εκ των υστέρων να αναρωτηθεί γιατί έκλεισε» ανέφερε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη να «τα βρουν μεταξύ τους» στο θέμα της διαθεσιμότητας.
Οι πρυτάνεις ζήτησαν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα. «Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ, με το δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της ΑΔΙΠ (Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση), αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη στους διοικητικούς τους υπαλλήλους» τόνισε ο κ. Γάτσιος. «Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα της με καθαρότητα και εντιμότητα και να το διορθώσει, όπως το ίδιο απαιτεί από τους πολίτες της» συμπλήρωσε.
Σε δραματικούς τόνους, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας υπογράμμισε: «Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς, ήδη, έχει περάσει. Η δομή του Ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και εάν δεν γίνει κάτι, πρέπει, πλέον, να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια, είναι μόνο για τουρισμό και τελείωσε. Όμως, εμείς θα αντιδράσουμε και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αντιδράσει».
«Μου φαίνεται απίστευτο ότι βγαίνει ο πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα να λέει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει και οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται σαν να είπαμε "καλημέρα"» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι το πανεπιστήμιό του διοικητικά έχει καταρρεύσει.
«Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν με ασφυξία λόγω της έλλειψης του διοικητικού προσωπικού και της υποχρηματοδότησής τους, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις επενδύουν στην παιδεία» επισήμανε ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Δ. Αναγνωστόπουλος.
«Είναι η τελευταία μας αγωνιώδης προσπάθεια για να μη διαλυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρ. Τσάλτας.
Πάντως, στην πρόταση των υπαλλήλων να κλείσουν τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο κ. Γάτσιος απάντησε: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρησή μας να το κλείνουμε και να το ανοίγουμε όποτε θέλουμε. Αλλά, φυσικά, αν βρεθούμε σε καθεστώς αδυναμίας, πραγματικό, δεν θα είναι θέμα δικής μας απόφασης. Απλά δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσει».

Πηγή : ethnos.gr


Είχε ληστέψει 27 τράπεζες και κλέψει 11 μοτοσικλέτες και μέχρι εχθές κυκλοφορούσε ελεύθερος


Στο Νέο Κόσμο συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας ένας 50χρονος, ο οποίος από το 2008 έως σήμερα είχε διαπράξει ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και άλλα καταστήματα.

Σύμφωνα με τις Αρχές ο δράστης επέλεγε υποκαταστήματα που είχαν λίγο κόσμο και για τη διαφυγή του μετάτις ληστείες χρησιμοποιούσε μοτοσικλέτες που είχε κλέψει την προηγούμενη ημέρα. Εν συνεχεία τις εγκατέλειπε σε κοντινό σημείο. Πάντα εισέρχονταν στα υποκαταστήματα έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του φορώντας είτε κράνος, είτε καπέλο, είτε γυαλιά ηλίου. Αφού ακινητοποιούσε πελάτες και υπαλλήλους με την απειλή όπλου αφαιρούσε μόνος του διάφορα χρηματικά ποσά.

Συνολικά διέπραξε 27 ληστείες τραπεζών, 3 ληστείες σε καταστήματα και έκλεψε 11 μοτοσικλέτες. Το ποσό που έχει αποκομίσει υπολογίζεται στις 327.000 ευρώ.

Η έρευνα έδειξε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ρουμανικών αρχών, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, που διέπραξε στη Ρουμανία στις 19/9/1997 και παράνομη οπλοφορία.


Η κρίση μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα ταξιτζή συνέντευξη στο Bloomberg (ΒΙΝΤΕΟ)



Το Bloomberg επιχείρησε να μπει στην ψυχολογία των Ελλήνων μετα από 5 χρόνια κρίσης και αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας, ρωτώντας έναν οδηγό ταξί, για το πως βιώνει την καθημερινότητά τους στους δρόμους της πρωτεύουσας.

"Αν δεν δεις με τα μάτια σου πόσοι φτωχοί άνθρωποι υπάρχουν στους δρόμους, δεν γίνεται να το πιστέψεις", λέει ο Νάσος, οδηγός ταξί, που κλήθηκε σε ένα δίλεπτο βίντεο του Bloomberg να σχολιάσει πως βιώνει την κρίση στην πρωτεύουσα της χώρας.

Το βίντεο έχει τίτλο View from an Athens taxi (Θέα από ένα ταξί της Αθήνας) παρουσιάζει τον οδηγό ταξί, ο οποίος αναφέρει πως έκανε αυτή την δουλειά και πριν από την κρίση, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα.



"Μερικές φορές νομίζω πως η κρίση είναι σαν ένα τσουνάμι. Ο δρόμος που βρισκόμαστε τώρα είναι η οδός Σταδίου. Ήταν ένας από τους πιο ακριβούς δρόμους και τώρα βλέπεις πολλά μαγαζιά να έχουν κλείσει, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν ξανά", λέει ο Νάσος.

Στη συνέχεια ο πρωταγωνιστής του βίντεο αναφέρει πως θεωρεί ότι μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με τους όρους των δανείων, οι οποίοι είναι επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες.

Σχετικά με την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νάσος εμφανίζεται κατηγορηματικός, λέγοντας πως "δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να βρει τις ψήφους που ψάχνει".


Πηγή : newsit.gr


Αρχή μιας νέας, ιστορικής σχέσης ΗΠΑ και Κούβας

H σύζυγος του Αλαν Γκρος, Τζούντι, απαιτεί την απελευθέρωση του συζύγου της από τις κουβανικές φυλακές. Η αποφυλάκισή του σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας.


ABANA / OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα μείζονα μεταβολή στην ακολουθούμενη πολιτική όσον αφορά την Κούβα. Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ανέφερε ότι οι μεταβολές της πολιτικής στάσης της Ουάσιγκτον θα περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα και το άνοιγμα πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, αλλά και την έναρξη συνομιλιών προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο κρατών.

Η μεταβολή της πολιτικής, η οποία θα είναι μία από τις ουσιωδέστερες αλλαγές ύστερα από δεκαετίες σχέσεων αντιπαλότητας ανάμεσα στην κομμουνιστική Κούβα και στις ΗΠΑ, ξεκίνησε με την απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη και εργαζόμενου σε οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας Αλαν Γκρος, ο οποίος παρέμεινε έγκλειστος επί πέντε χρόνια στην κουβανική φυλακή κατά τη διάρκεια ανταλλαγής φυλακισμένων με την Αβάνα.

Δηλώσεις Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να τερματίσουν την αναχρονιστική πολιτική προς την Κούβα, η οποία δεν κατάφερε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξάλλου, τόνισε ότι πρόκειται να συνομιλήσει με μέλη του Κογκρέσου για την άρση του εμπάργκο. Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, τόνισε και υπογράμμισε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα και ευχαρίστηκε τον Πάπα Φραγκίσκο γιατί «βοήθησε να σπάσει ο πάγος» με την Κούβα ασκώντας πιέσεις για την απελευθέρωση του Γκρος, αλλά και τον Καναδά που φιλοξένησε τις συνομιλίες των δύο πλευρών. Δηλώσεις έκανε και ο Ραούλ Κάστρο.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ δήλωσε ότι η «μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής προς την Κούβα είναι απλά η τελευταία μιας σειράς “ανόητων παραχωρήσεων” προς δικτάτορες».

Οι δύο χώρες υπήρξαν ιδεολογικοί πολέμιοι αμέσως μετά την επανάσταση του 1959 που έφερε τον αδελφό του σημερινού προέδρου Ραούλ Κάστρο, τον Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Η Ουάσιγκτον και η Αβάνα δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις, ενώ το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα ισχύει περισσότερο από πενήντα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον επιβίωσε του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Ουάσιγκτον κατέβαλε προσπάθειες να περάσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα.

Ανθρωπιστικοί λόγοι

Αμερικανός αξιωματούχος, πάντως, δήλωσε ότι ο Γκρος απελευθερώθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους και εγκατέλειψε την Κούβα επιβιβαζόμενος σε αεροσκάφος της αμερικανικής κυβέρνησης με προορισμό τις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφος του CNN ανέφερε ότι στην ανταλλαγή των φυλακισμένων υπήρχε και μία πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν τρεις Κουβανούς κατασκόπους.

Η Κούβα συνέλαβε τον Γκρος, 65 ετών σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου του 2009 και στη συνέχεια τον καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη για την εισαγωγή απαγορευμένης τεχνολογίας και επειδή προσπάθησε να δημιουργήσει παράνομη υπηρεσία Ιντερνετ για τους Κουβανούς Εβραίους. Ο Γκρος εργαζόταν ως εργολήπτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Έντυπη Καθημερινή


Βερολίνο προς ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεργασία βασίζεται στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων



«Η συνεργασία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση βασίζεται πάντα σε μια ανάλυση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας και στο επίπεδο της εφαρμογής των από κοινού συμφωνηθέντων»

Έμμεση προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή των συμφωνηθέντων απηύθυνε επισήμως την Τετάρτη το Βερολίνο, την ώρα που η πολιτική αβεβαιότητα στην Αθήνα εντείνεται λόγω του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών.

«Η συνεργασία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση βασίζεται πάντα σε μια ανάλυση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας και στο επίπεδο της εφαρμογής των από κοινού συμφωνηθέντων» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι απαιτήσεις της τρόικας και των εταίρων για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ισχύουν μόνο για αυτή την κυβέρνηση, ή και για μια νέα κυβέρνηση μετά από εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει την «διαφορετική άποψη που έχει επ’ αυτού» η αντιπολίτευση, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «δεν μπορώ και δεν θέλω να σχολιάσω εδώ την θέση της ελληνικής αντιπολίτευσης. Δεν το κάνω για λόγους αρχής».

Σε ερώτηση αν, σε περίπτωση εκλογικής νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μπει σε συζήτηση επί υποθετικών εσωπολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι «η γερμανική κυβέρνηση μιλάει εντατικά, συνεργάζεται εντατικά με την ελληνική κυβέρνηση, όπως συνεργάστηκε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό το οποίο κατευθύνει την τρόικα στην εκτίμησή της για την ελληνική κατάσταση και την υλοποίηση του προγράμματος σας το είπα (ήδη)».

Σημειώνεται ότι κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχαν επισημάνει την Τρίτη μέσω της εφημερίδας Die Welt ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει την πολιτική που επαγγέλλεται θα απομονωθεί η ελληνική οικονομία από το ευρωσύστημα. «Δεν χρειαζόμαστε νέα σχέδια, έχουμε ήδη τα παλιά σχέδια στα συρτάρια, που μιλούν για απομόνωση του ελληνικού οικονομικού συστήματος» σημείωναν χαρακτηριστικά.


Πηγή: skai.gr


Ή Πρόεδρος ή εκλογές


Αναμένονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές - Το Μαξίμου με τις χθεσινές του διαρροές αποκλείει ουσιαστικά την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και τις εκλογές νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2015

Το νήμα από την αρχή ετοιμάζονται να πιάσουν στην κυβέρνηση μετά το  κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  Με καταρχήν στόχο να αυξηθούν οι «160» ψήφοι του πρώτου γύρου κυβερνητικοί επιτελείς σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει εφικτός ο τελικός στόχος των 180 «ναι» στον κ. Σταύρο Δήμα κατά την τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. «Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως «η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».

Καθαρές επιλογές, ακόμα και με εκλογές

Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι είτε θα υπάρξουν καθαρές επιλογές είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Με τον τρόπο αυτό απορρίπτουν εξ αρχής κάθε απαίτηση για αλλαγή υποψηφίου, ορισμό ημερομηνίας εκλογών ή πολύ περισσότερο σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Παραπέμπουν δε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όσους καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική συγκυρία προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη.

Οι εν λόγω τοποθετήσεις δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να οδηγηθεί στην δεύτερη ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης 23 Δεκεμβρίου χωρίς καμία αλλαγή των σημερινών δεδομένων εκτιμώντας ότι στους 160 θα προστεθούν ορισμένοι ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές κυρίως από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Θεωρούν πως το δεύτερο αποτέλεσμα θα δώσει άλλη δυναμική στην υποψηφιότητα και καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ σε περίπτωση που απαιτηθεί λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών προς την πλευρά όχι μόνον των ανεξαρτήτων βουλευτών, αλλά και της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ. για το «κλείδωμα» των 180.

Ξαναμοίρασμα της τράπουλας

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθούν οργιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού στο πλαίσιο που δημιουργούν το χαμηλό πρώτο αποτέλεσμα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και οι κομματικές επιδιώξεις.

Παρά την πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το ανακάτεμα της τράπουλας που προκάλεσε η ψηφοφορία της Τετάρτης εντείνει και φέρνει στο προσκήνιο τις ενδοκυβερνητικές φωνές που ζητούν να μεταφερθεί η πίεση από τους βουλευτές στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης με παράλληλη άμεση ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος των «180».

Πάντως, νωρίτερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με διαφορετική ατζέντα.  Έδειξε πως το «πακέτο» για  πιθανή συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι  συμφωνία  είναι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους  με τον ίδιο να δηλώνει πως από την πλευρά του είναι «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα» αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα από συμφωνία για ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015 εως και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Απευθυνόμενος δε τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου σημείωσε ότι «Δεν θα αφήσουμε προεκλογικά να καταστραφεί η χώρα. Και όταν λέω προεκλογικά εννοώ στην πορεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και προς τις εθνικές εκλογές αν αυτό επιλέξουν τα κόμματα».

Την ίδια ώρα αρκετοί είναι όσοι εκτιμούν πως οι προερχόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώσεις επιχειρούν να περιορίσουν το εύρος των επικείμενων σκληρών διαπραγματεύσεων και πολιτικών ανταλλαγμάτων. Προσθέτουν δε ότι εάν ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο επόμενες ψηφοφορίες θα καταγράψουν ελαφρώς υψηλότερα νούμερα υπερ της υποψηφιότητας Δήμα.
Εξηγούν επίσης με νόημα ότι με τα νέα δεδομένα δεν αρκεί απλά μια αλλαγή προσώπου ως υποψηφίου υποστηρίζοντας την άποψή τους στις δημοσκοπήσεις αλλά και στο ότι υπερψήφισαν τελικά όλοι οι βουλευτές που αρχικά εξέφραζαν προβληματισμό για τον κ. Δήμα (Σπ. Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γρ. Ψαριανός κ.α.). Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχωρούν και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Μπακογιάννη και Λοβέρδος

Επωνύμως, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη ζητούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Αν. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη  που είπε «είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις πρέπει να επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της χώρας. Τώρα είναι η ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν το κλίμα για να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν. Ο κ. Σαμαράς και κ. Βενιζέλος έχουν ακόμα δυνατότητες πρωτοβουλιών».

Τι έδειξε η πρώτη ψηφοφορία

Κάτω από τον ήδη χαμηλό πήχη που είχε θέσει το κυβερνητικό στρατόπεδο για την πρώτη ψηφοφορία πέρασε η υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Δήμας έλαβε 160 ψήφους, σαράντα λιγότερες από τις 200 που προβλέπει για την πρώτη ψηφοφορία το Σύνταγμα και 20 από τον πήχη των 180 που απαιτούνται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία. Από την άλλη πλευρά 135 βουλευτές επέλεξαν «παρών», ενώ πέντε απουσίαζαν.

Η κυβέρνηση ανέμενε τουλάχιστον άλλη μία θετική ψήφο, αυτή του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος όμως προτίμησε να δηλώσει «παρών», ενώ η συνολικά χαμηλή επίδοση αποδίδεται, αφενός, στο γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές δεν ήθελαν να «ανοίξουν τα χαρτιά» τους από την πρώτη ψηφοφορία και, αφετέρου, επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη από το στόχο και δεν θέλουν να εκτεθούν αν δεν δεν είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν οι 180 και θα αποτραπούν οι εκλογές.

Συνολικά, υπέρ του κ. Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης και οι ανεξάρτητοι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής  και Χρήστος Αηδόνης. Τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές προτίμησαν να απουσιάσουν: Οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης (από τους οποίους η κυβέρνηση αναμένει μεταστροφή σε επόμενη φάση), καθώς και οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε λόγω του αιφνιδίου θανάτου του πατέρα του, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος βρισκόταν μαζί του στην κηδεία για να του συμπαρασταθεί.

Κατά της υποψηφιότητας που δηλώθηκε με το «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ , της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Οικονόμου, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βύρων Πολύδωρας, Πάρις Μουτσινάς και Βασίλης Καπερνάρος.

Η επόμενη ψηφοφορία, κατά την οποία επίσης απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Δεκεμβρίου και η κυβερνητική πλευρά διατηρεί κάποιες προσδοκίες ότι ορισμένοι από τους βουλευτές που τώρα προτίμησαν το «παρών» ή την απουσία μπορούν να προστεθούν στους 160 που ήδη επέλεξαν τον κ. Δήμα. Και πάλι, πάντως, το άθροισμα αναμένεται να είναι κάτω από τους 180, που αποτελεί στόχο για την τρίτη ψηφοφορία που όλοι προδικάζουν ότι θα γίνουν με νέα δεδομένα.


Πηγή : protothema.gr