Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Προκλητικός ο δικτάτορας Ερντογάν εξοργίζει τον Μακρόν περισσότερο

 


Δεν αρέσει στον δικτάτορα Ερντογάν που ένας σοβαρός Ευρωπαίος ηγέτης λέει τα πράγματα με το όνομα τους, και δεν είναι σαν την Μέρκελ να του χαρίσει καθρεφτάκια για να μην μιλάει.

Ο δικτάτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια με τον Εμανουέλ Μακρόν, και σε δηλώσεις του έξω από την Αγιά Σοφιά, μετά την προσευχή της Παρασκευής απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε χαρακτηριστικά: “Ο Μακρόν είναι ένα πρόβλημα για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν, η Γαλλία περνά μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Η ελπίδα μου είναι ότι η Γαλλία θα απαλλαγεί από τον μπελά Μακρόν το συντομότερο δυνατόν”. 

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλιγιέβ, ο οποίος κάλεσε τη Γαλλία να δώσει τη Μασσαλία στους Αρμένιους για να ιδρύσουν κράτος. “Δίνω την ίδια συμβουλή”, τόνισε ο δικτάτορας. 



Συναγωνίζεται στα fake news ο Βελόπουλος τον Τσίπρα ποιός θα ξεφτιλιστεί περισσότερο! Νέο fake news

 



Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεφτιλίζεται ο Κυριάκος Βλεόπουλος που θεραπεύει με ματζούνια και κηραλοιφές τον κορωνοϊό. Η διασπορά fake news από τον Βελόπουλο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, δεν έχει ούτε ντροπή, ούτε ηθική, παρουσιάζοντας ψέματα για αλήθεια εξαπατώντας τους Έλληνες πολίτες.

Πιστός στα fake news για τον κορωνοϊό, συναγωνίζεται στην ξεφτίλα τον Αλέξη Τσίπρα.

Για να ξεφτιλιστεί εκ νέου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανάρτησε στα social media δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν ασθενείς και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για Έλληνες που νόσησαν από κορωνοϊό.


Ωστόσο όπως αποδείχθηκε πώς δεν πρόκειται για Έλληνες ασθενείς αλλά για πολίτες άλλων χωρών. 

Συγκεκριμένα η μία φωτογραφία τραβήχτηκε το 2018 στη Ρουμανία ενώ η δεύτερη έχει τραβηχτεί το 2017., δηλαδή με απλά λόγια δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία του κορωνοιού στην Ελλάδα.




Εξώδικο από Παγώνη στον Εξαδάκτυλο για τις περίεργες καταγγελίες περί bullying

 


Εξώδικο στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, για τις καταγγελίες του τελευταίου, ότι ιδιώτες γιατροί που εντάχθηκαν σε νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, δέχθηκαν bulling από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, έστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφερόμενος στο θέμα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την ανταπόκριση ή όχι των ιδιωτικών γιατρών, στο κάλεσμα να ενταχθούν με ειδικές συμβάσεις στο ΕΣΥ για τη μάχη κατά του κορωνοϊού, κατήγγειλε ότι οι συνάδελφοί του δέχθηκαν επίθεση από την ΕΙΝΑΠ και ένιωσαν ανεπιθύμητοι.

«Ζητήσαμε να μάθουμε σε ποια νοσοκομεία έγινε αυτό. Δεν μας αρέσει ο πρόεδρος του ΠΙΣ να διασπά τους γιατρούς τους νοσοκομειακούς και τους ιδιώτες. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να γίνει αυτή την εποχή. Ο κ. Εξαδάκτυλος δεν απάντησε. Αν πραγματικά είχε γίνει κάτι τέτοιο είμαστε εμείς οι ενώσεις και η ομοσπονδία που θα ελέγχαμε κάτι τέτοιο. Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ να συμβούν τέτοια γεγονότα σε νοσοκομεία. Μας προσβάλλει σαν Ένωση, πρόσβαλλε την ΕΙΝΑΠ. Να βγει να ζητήσει συγγνώμη στην ΕΙΝΑΠ», δήλωσε η κ. Παγώνη.

Η κ. Παγώνη, χαρακτήρισε επίσης ως «ντροπή» το περιστατικό μη ενοικίασης σπιτιού που κατήγγειλε εργαζόμενη σε νοσοκομείο, επειδή οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας φοβόντουσαν μην φέρει τον ιό. «Είναι ντροπή. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί δίνουν μάχη κάθε μέρα για να σωθούν οι υπόλοιποι. Δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Εξαδάκτυλος: Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή

«Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούμε αυτή τη στιγμή. Έχουμε πρόβλημα», δηλώνει ο κ. Εξαδάκτυλος στο GRTimes.gr εννοώντας τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αναφερόμενος στο εξώδικο της κ. Παγώνη, τονίζει ότι δεν ασχολείται με ασήμαντα πράγματα.

Παγώνη: Για να κάνει τέτοιες δηλώσεις, μάλλον θεωρεί το θέμα σημαντικό, όχι ασήμαντο

Από την πλευρά της η κ. Παγώνη αναφέρει ότι: «Ο κ. Εξαδάκτυλος θεωρεί το γεγονός ασήμαντο; Όταν κάνει δηλώσεις για τέτοια ζητήματα, μάλλον τα θεωρεί σημαντικά! Δεν είναι θέμα προσωπικό. Είναι θέμα προέδρων. Είναι θέμα θεσμών».

Η κ. Παγώνη, τονίζει ότι: «δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να διχάζει. Εμείς ψάξαμε το ζήτημα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην το εξετάσουμε, διότι δεν θα επιτρέπαμε ποτέ οι συνάδελφοι μεταξύ τους να βιώνουν μπούλινγκ, ειδικά σε μία τέτοια συγκυρία. Δεν επιβεβαιώσαμε ποτέ κάτι τέτοιο».

Η πρόεδρος διευκρινίζει ότι η ΕΙΝΑΠ ζήτησε από τον κ. Εξαδάκτυλο να καταθέσει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τις καταγγελίες του και συγκεκριμένα ποια ήταν τα νοσοκομεία στα οποία σημειώθηκαν περιστατικά εκφοβισμού στους γιατρούς, ωστόσο, έχουν περάσει περίπου 15 ημέρες και δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

«Δε μπορεί να λέει ότι θα μετρηθεί μαζί μας. Σε τι να μετρηθούμε; Ήταν λάθος του να κάνει τέτοιες καταγγελίες και να μην καταθέτει πειστήρια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το τι δηλώνουμε», κατέληξε η κ. Παγώνη.


Πηγή: GRTimes.gr



Ο πρωθυπουργός στο 31ο Greek Economic Summit, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος την Τετάρτη σε ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit, στην οποία συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Global, Punit Renjen, και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant. Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος.

«Ο COVID-19 με έπεισε ακόμα περισσότερο ότι χρειάζεται να επιτείνουμε τις προσπάθειές μας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αν ο κόσμος νομίζει πως πατάμε φρένο κάνουν λάθος. Πατάμε γκάζι και μάλιστα γρηγορότερα για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται αυτή η χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Υποχρέωσή μου δεν είναι μόνο η ενασχόληση με το επείγον καθήκον μου, που έγκειται στη διασφάλιση ότι θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα «επιθετικό» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας μια χώρα εξωστρεφή, ανταγωνιστική, που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δίδυμες Επαναστάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Επανάσταση και την Ενεργειακή Μετάβαση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συνολική ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση. «Θα προωθήσουμε μια συνολική ατζέντα και θα αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα που συχνά αποτέλεσαν την βασική αιτία της κρίσης. Ζητήματα όπως η ανισότητα του εισοδήματος, πώς γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα, πώς διασφαλίζουμε την ανταμοιβή και την εργασιακή αξιοπρέπεια, ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους των οποίων τη σημασία συνειδητοποιήσαμε τώρα και ισως ήταν “αόρατοι” για πολύ καιρό. Όλες αυτές είναι σημαντικές προτεραιότητες», τόνισε.

Το «πρόσωπο των ημερών» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, είχε έναν διάλογο με τον Πρωθυπουργό για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που οδηγεί μεταξύ άλλων στην επέκταση των επενδυσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αρχικά σε 600 συνολικά θέσεις και με προοπτική διπλασιασμού. «Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουμε το περιβάλλον να αλλάζει στην Ελλάδα, είναι ένα περιβάλλον που μπορείς να νιώσεις ότι είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις και να επενδύσεις και είμαι πολύ χαρούμενος που η χώρα μου τα πάει τόσο καλά με τις δικές της δυνάμεις», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Σημεία από τη συζήτηση:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Έχω πολύ θετικές αναμνήσεις από την τελευταία φορά που μίλησα στο Επιμελητήριο. Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, σε μια χρονική περίοδο που κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει. Κανείς δεν περίμενε πόσο ταραχώδες θα ήταν το 2020. Ελπίζω πως αυτή η πανδημία – παρά τον πόνο και τα βάσανα που επέφερε – θα είναι ένας δραματικός καταλύτης αλλαγής. Υποχρέωσή μου δεν είναι μόνο η ενασχόληση με το επείγον καθήκον μου, που έγκειται στη διασφάλιση ότι θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα «επιθετικό» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας μια χώρα εξωστρεφή, ανταγωνιστική, που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δίδυμες Επαναστάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Επανάσταση και την Ενεργειακή Μετάβαση. Και πιστεύω πως έχουμε κάνει πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι αισιόδοξος πως όταν τελειώσει η πανδημία η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών. Γιατί θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι. Ναι η αλήθεια είναι πως τα πήγαμε πάρα πολύ καλά με το πρώτο κύμα. Το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας συνολικά. Είμαι όμως αισιόδοξος πως με τα σωστά μέτρα θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα. Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας για μένα να μην υπονομεύσουμε την παραγωγική ικανότητα, τη δυναμική της χώρας, καθώς όντως αναμένω πολύ γρήγορη ανάκαμψη όταν τελειώσει η πανδημία και η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού μας, αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού. Άλλωστε δε μιλάμε για ελληνικό πρόβλημα, αλλά για παγκόσμιο. Επομένως, θα πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Αυτό ακριβώς κάναμε. Θα πρέπει να παρέχουμε ρευστότητα, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα σωστά κίνητρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν χωράει αμφιβολία, και η επιχειρηματική κοινότητα το γνωρίζει καλά, πως ακόμα και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία υπάρχουν επιχειρήσεις που επενδύουν στον σχεδιασμό μας για το μέλλον. Πως το καταφέραμε αυτό; Έπρεπε να μειώσουμε το βάρος της φορολόγησης . Αυτό το κάναμε ήδη. Θα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους στην εργασία. Είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα για το 2021. Θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9%. Θα καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Θα κάνουμε τη φορολόγηση της εργασίας πολύ πιο ανταγωνιστική. Και ταυτόχρονα, γνωρίζετε ήδη το πολύ επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθούμε παρά την πανδημία. Για παράδειγμα, καθώς μιλάμε, βρίσκεται στη Βουλή σημαντική νομοθεσία για την χρήση γης. Είναι απαραίτητη καθώς θα πρέπει να πειθαρχήσουμε στο που χτίζουμε και τι χτίζουμε, αν θέλουμε να μπορούμε να οραματιστούμε ένα βιώσιμο μέλλον. Πρόκειται για ένα παράδειγμα των πολυάριθμων πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουμε να προωθήσουμε με τρόπο ακόμα πιο αποτελεσματικό. Θεωρώ πως η πανδημία μας έκανε όλους σοφότερους, κατά κάποιον τρόπο, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση. Βλέπουμε τα δυνατά μας σημεία, και τις αδυναμίες μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως σήμερα η δέσμευσή μου είναι ακόμα μεγαλύτερη ως προς τη μεταρρυθμιστική μου ατζέντα σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Βλέπω την ευκαιρία, βλέπω την ανάγκη. Γνωρίζω πως υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την Ευρώπη, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και δεν έχω σκοπό να χάσω αυτή την ευκαιρία να μεταμορφώσω την χώρα. Θα πρέπει να δούμε με γενναιότητα τις προκλήσεις που θα ανακύψουν μετά την πανδημία. Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε μια συνολική ατζέντα και θα αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα που συχνά αποτέλεσαν την βασική αιτία της κρίσης. Ζητήματα όπως η ανισότητα του εισοδήματος, πώς γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα, πως διασφαλίζουμε την ανταμοιβή και την εργασιακή αξιοπρέπεια, ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους των οποίων τη σημασία συνειδητοποιήσαμε τώρα και ισως ήταν «αόρατοι» για πολύ καιρό. Όλες αυτές είναι σημαντικές προτεραιότητες. Καθώς έχουμε δεσμευτεί να αντιμετωπίσουμε το επείγον ζήτημα της εποχής μας, που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, διασφαλίζοντας πως κάθε μέρα σώζουμε ζωές, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε και την πραγματική πρόκληση για την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να εργαστούμε προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Νικόλαος Μπακατσέλος: Σας ευχαριστώ πολύ. Μιλώντας εκ μέρους του Επιμελητηρίου σε σχέση με πληροφορίες που έχουμε για επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον είναι διαρκώς αυξανόμενο. Κάνετε καλή δουλειά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συγκεκριμένα για επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα είναι τώρα στο επίκεντρο. Πρόθεση μου είναι να διασφαλίσουμε πως θα στοχεύσουμε ακόμα ψηλότερα και από τις πραγματικές μας δυνάμεις. Έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι απαραίτητα σε τομείς που συνδέονται με την Ελλάδα, όπως ο τουρισμός. Όταν θα μιλήσουμε με τον Albert δεν θα μιλήσει μόνο για το εμβόλιο. Είναι όντως ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ημερών μας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ένας Έλληνας CEO ηγείται μιας εταιρείας που είναι στην πρώτη γραμμή της εξεύρεσης λύσης για ένα τεράστιο πρόβλημα. Θα μιλήσει και για την απόφαση της Pfizer – πριν την πανδημία – ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων, ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα και δεν είναι η μόνη εταιρεία που συνειδητοποιεί πως πέραν της θάλασσας και του ήλιου, και πέρα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αυτή η χώρα έχει να προσφέρει μοναδικούς ανθρώπους. Με μεγάλο ταλέντο, προσόντα και αφοσίωση. Ανθρώπους εργατικούς. Και βεβαίως η Διασπορά. Μια τέτοια στιγμή σκέφτεται κανείς να επιστρέψει στην Ελλάδα. Και ι θα επιστρέψει με τις σωστές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Punit Renjen: Κύριε Πρωθυπουργέ, μας ακούσατε όλους να μιλάμε για το «new normal» στην μετά Covid εποχή και κάποιοι αναφερθήκαμε επιγραμματικά στα 3-4 πράγματα που θα αλλάξουν: Πώς γίνεται η εργασία, η επιχειρηματική δραστηριότητα. Υποθέτω ότι συμφωνείτε, όμως μιλήσατε για την Ελλάδα που «πυγμαχεί πάνω από τα κιλά της». Σε αυτό το new normal λοιπόν τι θα κάνει η Ελλάδα, συγκεκριμένα, για να το πετύχει αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ζήτημα καίριας σημασίας για εμένα. Η πανδημία Covid απέδειξε ότι μπορείς να εργαστείς από οπουδήποτε. Εάν αυτή είναι κατάσταση (που θα επικρατήσει) -και πιστεύω ότι αυτό θα ισχύσει σε μεγάλο βαθμό- τότε γιατί να μην επιλέξεις να εργαστείς σε έναν τόπο που είναι όμορφος, ασφαλής, προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ζωής, πρόσβαση σε καλή περίθαλψη αλλά ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένη με και βρίσκεται κοντά στις μεγάλες αγορές.


Δεν θέλω να κάνω την Ελλάδα μόνον το καλύτερο μέρος να επισκέπτεσαι, αλλά και για να δουλεύεις από αυτό. Θέλω να κάνω την Ελλάδα το καλύτερο μέρος για συνταξιοδότηση, για όποιον επιλέξει να περνά τους χειμώνες -όχι τα καλοκαίρια- σε μεσογειακό κλίμα εάν είναι βορειοευρωπαίος.


Η αντίληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό όχι μόνο για τουρισμό, αλλά για εργασία, για επενδύσεις, για συνταξιούχους, νομίζω έχουμε πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενδιαφέρον πόσοι άνθρωποι επέλεξαν να περάσουν χρόνο στην Ελλάδα, να εργαστούν από την Ελλάδα, διότι είδαν το συνολικό πακέτο που έχει να προσφέρει η χώρα.


Νομίζω ότι εάν συνδυάσουμε τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας -ένα εκ των οποίων είναι η γεωγραφική θέση μας, η ομορφιά της χώρας- με το να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουμε πίσω και θα έχουμε ηγετικό ρόλο στις τάσεις που έχετε διαπιστώσει είμαστε στον σωστό δρόμο.


Όσον αφορά το ψηφιακό πεδίο, επιτρέψτε μου να επισημάνω δύο παραδείγματα που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Την ταχύτητα με την οποία μεταφέραμε στον ψηφιακό κόσμο υπηρεσίες που παραδοσιακά απαιτούσαν φυσική παρουσία, μέσω του σάιτ μας gov.gr. Ήταν επανάσταση για την Ελλάδα, οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι, ξαφνικά κατάλαβαν ότι η ζωή τους μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερη. Άρα η ψηφιοποίηση του κράτους, ως όχημα για να καμφθούν στεγανά και η γραφειοκρατία, είναι για εμένα ένα μεγάλο ζήτημα.


Κοιτάξτε όμως και την παιδεία. Αυτή τη στιγμή έχουμε όλα τα σχολικά τμήματα στην Ελλάδα, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, σε ψηφιακές τάξεις. Ουδείς πίστευε ότι αυτό θα ήταν εφικτό πριν από έναν χρόνο. Αλλά το κάναμε. Προφανώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να υποκαταστήσει τις σχολικές αίθουσες, αλλά είναι η δεύτερη επιλογή που έχουμε. Όχι μόνον αυτό, πρόκειται επίσης για μία ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά μας, ειδικά τα νεότερα, ότι στη γνώση το σημείο επαφής δεν θα είναι μόνον ένας δάσκαλος, θα είναι κι ένας υπολογιστής που θα έχει μία πραγματική φυσική παρουσία πίσω του.


Υπήρξαν πολλά παράπονα, «θεέ μου, πώς θα προσαρμοστούν τα παιδιά». Συνήθως οι γονείς παραπονιούνται περισσότερο. Φυσικά καταλαβαίνω τη δυσκολία του να χρειάζεται να μείνεις στο σπίτι με τα παιδιά, αλλά τα παιδιά προσαρμόζονται. Με τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία και στέλνω όλες τις ευχαριστίες μου στους καθηγητές που το αγκάλιασαν αυτό και χειρίζονται ψηφιακές τάξεις. Έχουμε 100.000 ψηφιακές τάξεις ανά ημέρα στην Ελλάδα.


Φυσικά θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά ακόμα κι όταν επιστρέψουμε στην δια ζώσης διδασκαλία θα γνωρίζουμε ότι πλέον έχουμε τις υποδομές ώστε να προσφέρουμε ψηφιακή εκπαίδευση εάν χρειαστεί.


Αναγνωρίζω ότι παρά τα όσα λέγονται -και ακούω τους προβληματισμούς, συνομιλώ με πολλούς παιδοψυχολόγους για το πόσο δύσκολο είναι να μένεις σπίτι- οι δεξιότητες, οι γνώσεις και η συγκέντρωση που χρειάζονται όταν επικοινωνείς ψηφιακά είναι κάτι που θα απαιτείται από τα παιδιά καθώς θα μεγαλώνουν. Ένας μαθητής που σήμερα βρίσκεται στην Α’ δημοτικού θα αποφοιτήσει από το λύκειο το 2032 κι από το πανεπιστήμιο -αν υπάρχει ακόμα το μοντέλο των πτυχίων 4ετούς διάρκειας- το 2036. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε με αναφορά σε αυτές τις δεξιότητες.


Ανδρέας Καλαντζόπουλος: Κύριε Πρωθυπουργέ, αντιπροσωπεύουμε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες αλλά στο τέλος της ημέρας η ουσία της οικονομίας μίας χώρας είναι οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Προσωπική μου άποψή είναι ότι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές ευκαιρίες στην Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Αφιερώνετε την προσοχή σας σε αυτό; Ή πώς μπορείτε να δώσετε κίνητρα ή να ανοίξετε κάπως σε αυτές τις χώρες και αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις; Φυσικά ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα πρέπει να επενδύσει.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ για την ερώτηση, έχω πολλές σκέψεις επί του θέματος. Καταρχάς πρέπει να αυξήσουμε το μερίδιο των εξαγωγών μας, σε αγαθά και υπηρεσίες, πρόκειται για έναν από τους κύριους στόχους μας. Χρειαζόμαστε μία σαφώς πιο ανοιχτή οικονομία.


Και πρέπει να επισημάνω ότι η μεταποίηση έχει ρόλο να διαδραματίσει στην Ελλάδα. Εσείς το γνωρίζετε καλά επειδή παράγετε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Άρα δεν πρόκειται για μία οικονομία που είναι προσανατολισμένη μόνο στις υπηρεσίες. Πολλές ελληνικές εταιρείες μεταποίησης έχουν γίνει πιο ανθεκτικές κατά τη διάρκεια της κρίσης και καταφέραμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας σε απόλυτα μεγέθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επομένως, υπάρχει μία βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε.


Ανασχεδιάσαμε πλήρως την οικονομική διπλωματία μας στο εξωτερικό, σε δύο μέτωπα: Πρώτον ενθαρρύνουμε επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αναφέρατε το έργο της Microsoft, το έργο της Volkswagen όπου πήραμε το νησί της Αστυπάλαιας και το μετατρέπουμε σε νησί ηλεκτροκίνησης από το μηδέν, διασφαλίζοντας ότι θα κοιτάξουμε κάθε πτυχή της λειτουργίας του νησιού.


Αλλά, επίσης, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν κινήσεις στο εξωτερικό, όχι μόνο να εξάγουν αλλά να διασφαλίσουν παρουσία. Είχαμε μεγάλη παρουσία στα Βαλκάνια, όπως ξέρετε, διανύσαμε μία δεκαετία υποχώρησης, αλλά τώρα είμαστε πάλι πολύ ενεργοί, πρόκειται για τη φυσική γειτονιά μας.


Αλλά βλέπω επίσης τεράστιες ευκαιρίες στην Αφρική, ειδικά στο ανατολικό τμήμα. Η Αφρική είναι μία ανεξερεύνητη ήπειρος για εμάς. Θα εργαστούμε σκληρά ώστε να εξασφαλίσουμε το άνοιγμα οικονομικών διαύλων με την Αφρική. Επίσης, στη Μέση Ανατολή, μόλις υπογράψαμε συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία θεωρούμε στρατηγικό σύμμαχο. Υπάρχει ένα δίκτυο χωρών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο: Το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, η Κύπρος, η Αίγυπτος. Μοιραζόμαστε τις ίδιες γεωπολιτικές ανησυχίες αλλά υπάρχουν επίσης τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες όχι μόνον για την εισροή επενδύσεων αλλά για να κερδίσουμε εμείς δικές τους αγορές. Επισκέφτηκα το υπέροχο Μεγάλο Τέμενος που έχει χτιστεί στο Άμπου Ντάμπι και είναι χτισμένο και με ελληνικό μάρμαρο.


Φυσικά η άλλη μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι η Ινδία. Είμαστε η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στην υποήπειρο, με την εξαίρεση της Κύπρου. Υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές. Η πτήση ανάμεσα στην Αθήνα και το Μουμπάι διαρκεί έξι ώρες, άρα τεχνικά δεν πρόκειται καν για μεγάλη πτήση. Η Ινδία -όπως γνωρίζετε- είναι μία αγορά που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, τεράστιες ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες να δράσουν εκεί.


Myron Brilliant: Έχω μια ερώτηση. Νομίζω πως είναι στο μυαλό όλων μας. Πρωθυπουργέ, αναφερθήκατε στο ότι η χώρα έκανε πολύ καλή δουλειά στη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19. Συγχαρητήρια γι’ αυτό. Αλλά υπάρχει μια οικονομική πρόκληση για την χώρα και με αυτή σχετίζεται το ερώτημά μου. Πρώτον, ποια είναι η εντύπωση που έχετε για τα οικονομικά ζητήματα που αναφέρατε νωρίτερα; Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα σας φαινόταν χρήσιμη η συμβολή της επιχειρηματικής κοινότητας. Δευτερον, πως πάει το ζήτημα του συντονισμού στην Ευρώπη; Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για το Brexit. Κι εσείς το ίδιο. Πως είναι η συνεργασία σας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ενώ προσπαθήσετε να πετύχετε ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο; Ποια είναι τα διδάγματα που μπορούμε να κρατήσουμε από τη δική σας εμπειρία και την εμπειρία σας με την Ευρώπη συνολικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζουμε ότι το 2020 θα είναι μια κακή χρονιά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αναμένω πως η Ελλάδα θα βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την ύφεση. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος είναι ο σχεδιασμός μας για το 2021 και ποιες είναι οι προοπτικές για τον κόσμο την εποχή μετά τον Covid. Και επίσης ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς προχωράμε. Είναι πολύ σημαντικό το εξής για τη χώρα: Πρώτον, το γεγονός ότι έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας στις κεφαλαιαγορές. Σήμερα δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Και υπάρχει μια γενικευμένη πεποίθηση ότι παρά το μεγάλος μας χρέος, ο συνδυασμός της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ και το γεγονός ότι είμαστε μια κυβέρνηση που προσανατολίζεται στις επενδύσεις κάνει τους επενδυτές να νιώθουν πραγματικά ασφαλείς. Τα είδαμε στις κεφαλαιαγορές, αλλά επίσης, κάτι που έχει ενδιαφέρον, ξεκινάμε να το βλέπουμε και στις αγορές μετοχών. Και πάνω από όλα, και αυτό απαντά και στο δεύτερο ζήτημα που θέσατε, είναι το γεγονός ότι συμφωνήσαμε, μετά από πέντε ιδιαίτερα επίπονες μέρες, σε ένα πολύ σημαντικό, ένα τεράστιο βήμα θα έλεγα στην κατεύθυνση που θέλει την Ευρώπη να είναι σε θέση να δανείζεται ως υπερεθνική οντότητα και μετά να διοχετεύει επιχορηγήσεις και δάνεια στις χώρες που χρειάζονται την χρηματοδότηση περισσότερο. Αναφέρομαι στο πακέτο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν ακόμα κάποιες επιπλοκές σε ό,τι αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Αλλά, δεν νομίζω πως η Πολωνία και η Ουγγαρία θα αποτελέσουν τελικά εμπόδιο σε αυτή την ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Η Ευρώπη ανέλαβε την ευθύνη της. Τα κατάφερε. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν μια σειρά projects για αυτό που αποκαλούμε Ταμείο Ανάκαμψης (RFF). Επομένως, για πρώτη φορά είμαι αισιόδοξος πως πέραν της κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων, πλέον έχουμε πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουμε και να στηρίξουμε τα μεγάλα έργα μετασχηματισμού της χώρας που σχεδιάζουμε αυτή την περίοδο. Επομένως, γνωρίζουμε πως το 2020 θα είναι μια άσχημη χρονιά σε όρους ύφεσης. Αλλά, η νούμερο 1 προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσω πως θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και πως οι θέσεις εργασίας δεν θα καταστραφούν εν μέσω αυτής της κρίσης. Θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα για το πώς γίνεται αυτό. Δίνοντας στις μικρές επιχειρήσεις πρόσβαση στην ρευστότητα. Το κάνουμε γιατί γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να το κάνουν. Επομένως, δίνουμε εμείς άμεσα χρήματα στις επιχειρήσεις, εν μέρει υπό μορφή χορηγήσεων, εν μέρει υπό μορφή ουσιαστικά δανείου που θα πρέπει να εξοφληθεί με τον καιρό. Ουσιαστικά τους λέμε: Εάν θέλετε πρόσβαση στην χρηματοδότηση, θα πρέπει να μας εγγυηθείτε τη διατήρηση θέσεων εργασίας για το μέλλον. Αυτό συνεπάγεται δηλαδή και υποχρεώσεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως όταν θα επανέλθουμε, η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας δεν θα έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα. Βλέποντας τα νούμερα για την εργασία μέχρι στιγμής, κάναμε μια αρκετά καλή δουλειά στην προστασία των θέσεων εργασίας, όσο μπορούσαμε. Επομένως γνωρίζουμε ότι έχουμε τη δύναμη πυρός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταγράφουμε πρόοδο και σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των τραπεζών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λαμβάνοντας πολύ σημαντικές αποφάσεις. Και αυτό είναι ένα πρότζεκτ που κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Αν λοιπόν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα τρια βασικά στρατηγικά ζητήματα που ήταν σε εκκρεμότητα όταν αναλάβαμε την εξουσία. Το πρώτο ήταν να αλλάξουμε την δημοσιονομική μας πολιτική. Αυτή είναι μια αναγκαιότητα στην εποχή μετά τον Covid. Ξοδεύουμε περισσότερα αλλά θα πρέπει να το κάνουμε με σύνεση. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την πλευρά της προσφοράς μέσω πραγματικών και ουσιαστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα εξυγιαίνουμε και το τραπεζικό σύστημα. Πιστεύω πως έχουμε χειριστεί τις βασικές προκλήσεις που θα επιτρέψουν η νέα δεκαετία να είναι σημαντικά καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη που όπως γνωρίζετε υπήρξε δραματική για την Ελλάδα συνολικά.

Άλμπερτ Mπουρλά: «Νιώθεις ότι είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις και να επενδύσεις στην Ελλάδα, χαίρομαι για τη χώρα μου»


O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά είχε έναν διάλογο με τον Πρωθυπουργό για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που οδηγεί μεταξύ άλλων στην επέκταση των επενδυσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αρχικά σε 600 συνολικά θέσεις και με προοπτική διπλασιασμού:


Άλμπερτ Mπουρλά: Ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήσαμε πολύ μεγάλους κόμβους σε όλο τον κόσμο είναι επειδή διοχετεύουμε σημαντικούς πόρους στο ψηφιακό σκέλος, κι έτσι επιλέξαμε επίσης την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τον ψηφιακό μας κόμβο εκεί που, παρεμπιπτόντως, κ. Πρωθυπουργέ προχωρά πολύ θετικά, παρά την COVID που μας καθυστέρησε. 200 άτομα θα εργάζονται σε αυτόν τον κόμβο μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Και τώρα παράγουν ήδη και είμαστε εξαιρετικά, επαναλαμβάνω εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την ποιότητα του ταλέντου όσων έκαναν αίτηση για να προσληφθούν. Και επίσης έχετε δίκιο στην πρόβλεψή που κάνατε κ. Πρωθυπουργέ, 15% έως 20% εκτιμώ των αιτούντων ήταν Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό, μετανάστευσαν κυρίως λόγω της κρίσης και ήταν πρόθυμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στην οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους.


Όπως είπε και ο Punit (ο Punit Renjen είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Global), βλέπω κι εγώ ένα μονοπάτι να ανοίγεται, κι έτσι σε σε λίγα χρόνια θα διπλασιάσουμε την ψηφιακή μας παρουσία, αλλά ενθαρρυνόμαστε επίσης από την επιτυχία που έχουμε σε αυτήν την πρώτη προσπάθεια να κάνουμε κάτι στην Ελλάδα στον ψηφιακό τομέα, ενώ επίσης πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε κι έναν δεύτερο κόμβο, και πάλι στη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, που αυτή τη φορά θα χρησιμοποιεί κοινές υπηρεσίες (shared services), που θα είναι επαγγελματικές υπηρεσίες αλλά για εσωτερικούς λόγους, για την Pfizer. Αυτό θα περιλαμβάνει από οικονομικές υπηρεσίες, μέχρι υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού και τηλεφωνικά κέντρα και στο πρώτο στάδιο προσλάβουμε επιπλέον 350 άτομα. Έτσι ξαφνικά σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη έχουμε ένα σχέδιο για την πρόσληψη συνολικά 600 ατόμων με δυνατότητα διπλασιασμού του. Αυτό συμβαίνει επειδή επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουμε το περιβάλλον να αλλάζει στην Ελλάδα, είναι ένα περιβάλλον που μπορείς να νιώσεις ότι είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις και να επενδύσεις και είμαι πολύ χαρούμενος που η χώρα μου τα πάει τόσο καλά με τις δικές της δυνάμεις. Γνωρίζω από τον Satia (ο Satya Nadella είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft) στη Microsoft το πώς αποφάσισαν να έρθουν, και επίσης χρησιμοποίησα πολύ τη βοήθεια του Punit, η Deloitte μας συμβούλεψε πολύ στην επιλογή των κόμβων μας και μπορώ να δω πώς αισθάνεται η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα για το περιβάλλον στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος που άκουσα αυτή την ιστορία από τον Άλμπερτ και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που βρίσκετε στην Ελλάδα τους κατάλληλους ανθρώπους τους οποίους επιθυμείτε να προσλάβετε. Είναι η ίδια ιστορία με την Deloitte, με τον Punit, αλλά και με τον Andre (ο Andre Calantzopoulos είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International). Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Philip Morris έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, μια κατασκευαστική παρουσία για τα προϊόντα αιχμής της. Και είναι ακριβώς αυτές οι ιστορίες για τις οποίες είμαι τόσο ανυπόμονος να παρουσιάσω στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα γιατί αυτό που δεν ήταν τόσο γνωστό για την Ελλάδα είναι ακριβώς το ταλέντο που έχουμε διαθέσιμο και φυσικά η πρόσβαση σε μια διασπορά που είναι ιδιαίτερα καλά εκπαιδευμένη και διαθέτει εμπειρία στο να εργάζεται σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι, όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας και ίσως η ευκολότερη μετάβαση για κάποιον που εργάζεται στο εξωτερικό είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί για μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Να σημειώσω ότι προσθέτουμε επίσης επιπλέον κίνητρα για όσους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2021, θα το κάνουμε στην αρχή για ένα έτος. Όποιος δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα τελευταία επτά χρόνια, Έλληνας ή ξένος, εάν επιστρέψει στην Ελλάδα θα πληρώσει για τα επόμενα πέντε χρόνια το 50% του φόρου εισοδήματος και όχι το 100%. Δίνουμε λοιπόν κι ένα μεγάλο φορολογικό κίνητρο, ξέρω ότι δεν είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας, υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος θα επιστρέψει, αλλά θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μια αξιόπιστη πρόταση στην ελληνική διασπορά, ότι υπάρχουν τώρα ευκαιρίες στην Ελλάδα και όσο περισσότερο γίνεται γνωστή αυτή η ιστορία και όσο περισσότερο κι εσείς μιλάτε για τη θετική σας εμπειρία στην Ελλάδα, τόσο περισσότερες εταιρείες θα έρθουν είτε για να οργανώσουν την παραγωγή τους στην Ελλάδα, όπως έκανε η Philip Morris, με πρωτοποριακή έρευνα και ανάπτυξη είτε με παροχή επιμεριζόμενων υπηρεσιών (shared services). Είμαστε ένας φυσικός κόμβος για εταιρείες που θέλουν να εξυπηρετήσουν την περιοχή, μια χώρα υπερ-συνδεδεμένη, υπερ-ασφαλής, με πολλά κίνητρα, οπότε ακόμη και οι επιμεριζόμενες υπηρεσίες, δηλαδή οι υπηρεσίες υποστήριξης που μπορούν να προσφερθούν από την Ελλάδα, καλύπτοντας άλλες κατηγορίες δεξιοτήτων, είναι επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τις ξένες εταιρείες.


Άλμπερτ Μπουρλά: Ένα μεγάλο ζήτημα για την Ελληνική Οικονομία παραδοσιακά ήταν η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του. Και αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή κοστίζει πολλά χρήματα στους φορολογούμενους αλλά και επειδή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα. Επειδή η γραφειοκρατία πολλές φορές ήταν το «φρένο» για εκείνους που θα ήθελαν να κινηθούν πιο γρήγορα και πιο έξυπνα στις επενδύσεις, ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με το που βρίσκεται τώρα ο ελληνικός δημόσιος τομέας όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και τι σκοπεύετε να κάνετε, για να τον βελτιώσετε; Πόσο αισιόδοξος είστε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση Albert, εξετάσαμε τον δείκτη Doing Business. Πραγματικά είδαμε πού είναι οι μεγάλες προκλήσεις και τι χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε την κατάταξή μας. Αλλά αυτή απαιτούσε πραγματική αλλαγή, όχι μόνο ένα τρικ στο μάρκετινγκ. Προσδιορίσαμε διάφορους τομείς, ο πρώτος είναι η ψηφιακή διασύνδεση, πώς μπορούν οι άνθρωποι, ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις, να κάνουν τη δουλειά τους ψηφιακά. Και να δώσω, ένα παράδειγμα. Όταν δώσαμε την τελευταία επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις, υποβλήθηκαν αιτήσεις τη Δευτέρα και την Πέμπτη καταβλήθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Προφανώς αυτό απαιτεί μια ψηφιακή υποδομή. Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κάνει τεράστια δουλειά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και μισώ αυτή τη διχοτομία στην Ελλάδα μερικές φορές (εσύ και εγώ έχουμε μιλήσει γι ‘αυτό) που είναι λανθασμένη: για τον «παραγωγικό ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα που είναι λιγότερο παραγωγικός». Έχω γνωρίσει πολλούς δημόσιους υπαλλήλους που έκαναν θαυμάσια δουλειά. Αλλά χρειάζονται περισσότερα κίνητρα, χρειάζονται αξιολόγηση, χρειάζονται καλύτερη αξιολόγηση απόδοσης και χρειάζεται στο δημόσιο τομέα μια σωστή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού για να προσφέρει ακόμη καλύτερα. Όσον αφορά τη γραφειοκρατία, νομίζω ότι κάναμε πολύ σημαντική δουλειά για να μειώσουμε τα εμπόδια, ιδίως όσον αφορά την αδειοδότηση, εστιάζουμε πολύ σε αυτά τα ζητήματα και έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Και γνωρίζουμε πως όταν πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις στρατηγικές επενδύσεις, αίρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, έτσι κάναμε με την επένδυση της Microsoft. Εχουμε μια ομάδα στο Υπουργείο Ανάπτυξης που είναι υπεύθυνη να διασφαλίζει την επίλυση προβλημάτων για κάθε υπόθεση και, εάν χρειαστεί, κάνουμε ότι μπορούμε. Υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμής πρόκληση που δεν έχει αντιμετωπιστεί στο βαθμό που θα θέλαμε και αυτή είναι η Δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ταχύτητα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά αυτή είναι μια μεγάλη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που πρέπει ακόμη να προωθήσουμε. Ξέρετε ότι προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, μπαίνω στη θέση ενός Διευθύνοντος Συμβούλου που πρέπει να πάρει μια απόφαση και να επιλέξει μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών. Ολοι ανταγωνιζόμαστε. Οι χώρες ανταγωνίζονται και πρέπει να είμαστε κι εμείς ανταγωνιστικοί, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, να φέρουμε αποτελέσματα. Δεν γίνεται να είμαστε μόνο λόγια. Καθόμαστε εδώ με μια υπέροχη θέα της Ακρόπολης. Θυμάμαι τόσες πολλές ιστορίες επιχειρηματιών και CEOs που έρχονταν στην Ελλάδα. Στο πρώτο τους δείπνο τα πάντα ήταν υπέροχα, με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. Και μετά τα πάντα κατέρρεαν γιατί δεν μπορούσαμε να φέρουμε αποτελέσματα. Εστιάζω στο να φέρνω αποτελέσματα. Όσο περισσότερα success story έχουμε, όσο περισσότερους έχουμε από εσάς, τους συμμετέχοντες του πάνελ να αφηγούνται ιστορίες μιας χώρας που αλλάζει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ορμή που θα δημιουργήσουμε αλλά και η πίεση σε εμάς να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα. Όπως είπα και στην εισαγωγή ο Covid με έπεισε ακόμα περισσότερο ότι χρειάζεται να επιτείνουμε τις προσπάθειές μας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αν ο κόσμος νομίζει πως πατάμε φρένο κάνουν λάθος. Πατάμε γκάζι και μάλιστα γρηγορότερα για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται αυτή η χώρα.





Για κακούργημα παραπέμπεται το κτήνος των Χανίων! Βεβαιώθηκε 60.000€ πρόστιμο

 



Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη μετά από τέσσερις μήνες το επικίνδυνο κτήνος των Χανίων που βασάνισε με τρόπο που θύμιζε Ιερά Εξέταση δυο ανυπεράσπιστα σκυλιά και στη συνέχεια τα κρέμασε σε ένα δέντρο όπου τα έγδαρε ζωντανά!

Τα άτυχα σκυλάκια είχαν βρεθεί φρικτά κακοποιημένα στις 11 Αυγούστου στην περιοχή Κεραμειά του Δήμου Χανίων, αλλά το κτήνος ο κακοποιός των Χανιών δεν είχε εντοπιστεί.



Με την αλλαγή του νόμου για κακούργηαμ και με την μέθοδο DNA ταυτοποιήθηκε το κτήνος και συνελήφθη μετά από 4 μήνες.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που είναι πλέον κακούργημα, αλλά και για ζωοκλοπή με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων. Επιπλέον, του βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ.



Ντόρα Μπακογιάννη: Ελπίζω η Ευρώπη να μην στείλει το λάθος μήνυμα στην Τουρκία

 



Την ελπίδα πως η Ευρώπη δεν θα στείλει το λάθος μήνυμα της «ανικανότητας λήψης απόφασης  ή της σταδιακής υποχώρησης  από τις αρχές και τις αξίες της» εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο liberal.gr σημειώνει πως σήμερα πολλοί διεθνείς παρατηρητές αναμένουν τη Σύνοδο Κορυφής για να δουν το πως «η Ευρώπη  αντιλαμβάνεται την γεωστρατηγική της θέση και πως αντιλαμβάνεται την δύναμή της» και χαρακτηρίζει τη μάχη που θα γίνει στις Βρυξέλλες δύσκολη. Προσθέτει δε ότι «η δυσανεξία της Τουρκίας στην προσφυγή της Χάγη επιβεβαιώνει και την αδυναμία των επιχειρημάτων της».

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών η Σύνοδος κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου είναι κρίσιμη αφού η Ευρώπη καλείται να τοποθετηθεί συνολικότερα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις πέραν δηλαδή των θεμάτων που αφορούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Σε ότι αφορά το θέμα της επιβολής κυρώσεων υπενθυμίζει ότι «οποτεδήποτε επέβαλε κυρώσεις η Ευρώπη, είτε στην Ρωσία είτε σε άλλες χώρες δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά είχε ένα βραχυχρόνιο  αποτέλεσμα  και λόγω των πολιτικών επιπτώσεων που έχουν οι κυρώσεις στο εσωτερικό πολίτικο σύστημα της κάθε χώρας». Σημειώνει δε «πως χρειάζεται μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία».

Επίσης η κ. Μπακογιάννη τονίζει τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν χώρες άμεσα συνδεδεμένες με την Τουρκία υπογραμμίζοντας πως είναι «μεγάλα» και οι οποίες καλούνται «να βάλουν το ευρωπαϊκό μακροχρόνιο συμφέρον, το οποίο στο τέλος θα είναι και προς το δικό τους συμφέρον, πάνω από το βραχυχρόνιο όφελος»

Επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη «έχει ξαναποκτήσει την αξιοπιστία της, την σοβαρότητά της και το ειδικό της βάρος» τονίζοντας πως. «Όλες οι διπλωματικές κινήσεις της χώρας που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο αποδεικνύουν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και εκθέτουν την Τουρκία στην διεθνή κοινότητα».

Τέλος αναφορικά με το θέμα της Χάγης αναφέρει ότι «η δυσανεξία της Τουρκίας στην προσφυγή στη Χάγη αναδεικνύει την αδυναμία των επιχειρημάτων της».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

– Τι πρέπει να αναμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου αναφορικά με την Τουρκία και τις σχέσεις της με ΕΕ και Ελλάδα;

Είναι μια πολύ κρίσιμη σύνοδος καθώς η Ευρώπη καλείται να τοποθετηθεί συνολικότερα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ανεξαρτήτως Ελλάδας και Κύπρου υπάρχει ένα ευρύτερο μείζον θέμα ευρωτουρκικών σχέσεων, δηλαδή το πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη την Τουρκία η οποία δρα ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην Μέση Ανατολή, πως αντιμετωπίζει μια χώρα που  δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες.

Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα πολλοί διεθνείς παρατηρητές αναμένουν αυτή την Σύνοδο Κορυφής  όχι μόνο για να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα  για την Τουρκία αλλά ποια θα είναι τα αποτελέσματα για την Ευρώπη, για το πώς αντιλαμβάνεται την γεωστρατηγική της θέση και πως αντιλαμβάνεται την δύναμή της. Ταυτόχρονα η Σύνοδος γίνεται σε μια πολύ δυσμενή συγκυρία διότι τα εσωτερικά προβλήματα των χώρων είναι αυξημένα λόγω των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεων στην οικονομία.

Άρα υπάρχει  πιθανότητα κάποιες χώρες να θέλουν να σπρώξουν το τενεκεδάκι παρακάτω και να αποφύγουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι δεν κρατώ μεγάλο καλάθι, αλλά ελπίζω ότι η Ευρώπη δεν θα στείλει το λάθος μήνυμα, δηλαδή μήνυμα ανικανότητας λήψης απόφασης  ή μήνυμα σταδιακής υποχώρησης  από τις αρχές και τις αξίες της.

– Αποτελούν ενδεχόμενες κυρώσεις λύση στο πρόβλημα που λέγεται Τουρκία ή μήπως είναι μια υπερτιμημένη εξέλιξη;

Οποτεδήποτε επέβαλε κυρώσεις η Ευρώπη, είτε στην Ρωσία είτε σε άλλες χώρες δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά είχε ένα βραχυχρόνιο αποτέλεσμα και λόγω των πολιτικών επιπτώσεων που έχουν οι κυρώσεις στο εσωτερικό πολίτικο σύστημα της κάθε χώρας.

Η μακροπρόθεσμη στόχευση της Ευρώπης πρέπει να είναι, αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές, μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία η οποία θα δώσει στη γειτονική χώρα ορισμένα από τα θέματα τα οποία επιδιώκει, όπως η τελωνειακή ένωση και θα εξασφαλίσει από την Τουρκία την ουσιαστική της δέσμευση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

– Ποιο πρέπει να είναι το plan B αν το «καλάθι» είναι μισογεμάτο;

Ας μην προτρέχουμε, ας  περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις της Συνόδου. Σε κάθε περίπτωση η εξωτερική πολιτική δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος, το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον αγώνα για την ενδυνάμωση των διπλωματικών της σχέσεων με τις χώρες της περιοχής μας και την υπεράσπιση με κάθε τρόπο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

– Πως κρίνετε την ανεκτική στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ε.Ε έναντι της Τουρκίας και κατά πόσο η αναφορά της Άν. Μέρκελ σχετικά με το βάρος της Τουρκίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, αποτελεί άλλοθι ως προς την αντιμετώπιση της προκλητικότητας της;

Ας μην έχουμε αυταπάτες, τα οικονομικά συμφέροντα είναι  μεγάλα, και για αυτό και η μάχη πολύ δύσκολη. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και μεγάλη αγορά, η Γερμανία έχει στο έδαφός της περίπου 4 εκατομμύρια Τούρκους εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια ψηφίζουν, η Ισπανία έχει κάνει σημαντικές συμφωνίες με την Τουρκία, οι δε προσωπικές σχέσεις Όρμπαν – Ερντογάν είναι σχέσεις που έχουν χαρακτηριστεί από διεθνείς παρατηρητές σχεδόν αδελφικές.

Άρα έχουμε τρεις χώρες οι οποίες καλούνται να βάλουν το ευρωπαϊκό μακροχρόνιο συμφέρον, το οποίο στο τέλος θα είναι και προς το δικό τους συμφέρον, πάνω από το βραχυχρόνιο όφελος. Ιδιαίτερα η Γερμανία και λόγω των πρωτοβουλιών που πήρε οφείλει να σώσει την αξιοπιστία της Ένωσης.

– Εκτιμάτε πως η αλλαγή στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου θα επηρεάσει τη στάση του Τ. Ερντογάν; Και προς ποια κατεύθυνση;

Νομίζω ότι τουλάχιστον  θα τον αναγκάσει να είναι  πιο προσεκτικός.  Από το οβάλ γραφείο φεύγει ένας προσωπικός  φίλος του κ. Ερντογάν ο όποιος είχε θέσεις που βρίσκονταν σε άλλο μήκος κύματος, για να μην πω στον αντίποδα από αυτές της γερουσίας, ή του state department. Δείτε τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το υπονομευτικό ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία και τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από εκεί και πέρα το πρώτο και κύριο μέλημα του προέδρου Μπάιντεν θα είναι τα εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ. Βεβαίως το ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν ξανά πολυμερή διπλωματία,  θα σεβαστούν τους διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, και θα λειτουργήσουν  με αρχές και αξίες είναι εξαιρετικά σημαντικό.

– Κατά πόσο οι διπλωματικές κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ενδυναμώνουν τις ελληνικές θέσεις;

Η πραγματικότητα είναι ότι και στην Ευρώπη και στο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξαναποκτήσει την αξιοπιστία της, την σοβαρότητά της και το ειδικό της βάρος. Έχει συνάψει με τις ΗΠΑ στρατιωτικές συμφωνίες, έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Αλβανία και έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ.

Επίσης σε σχέση με την Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να προφυλάσσει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα από έναν προβληματικό και παραβατικό γείτονα. Όλες οι διπλωματικές κινήσεις της χώρας που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο αποδεικνύουν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και εκθέτουν την Τουρκία στην διεθνή κοινότητα.

– Είναι λύση η προσφυγή στη Χάγη και πως μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια κίνηση δεδομένης της θέσης του Τ. Ερντογάν;

Με βάση το διεθνές  δίκαιο όταν δύο χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών η μοναδική λύση η οποία απομένει είναι η διεθνής δικαιοδοσία δηλαδή το δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι η οποία όμως την δεσμεύει. Η δυσανεξία της Τουρκίας στην προσφυγή στη Χάγη αναδεικνύει την αδυναμία των επιχειρημάτων της.



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής

 


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε συστηματικά ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και κυρίως των Δήμων Αχαρνών και Φυλής (Άνω Λιόσια και Ζεφύρι).

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με τη δράση του εγκληματικού δικτύου, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης, ακατέργαστης κάνναβης και φαρμακευτικών δισκίων.

Από την έρευνα πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση και ταυτοποιήθηκε ο ρόλος εκάστου των μελών του κυκλώματος.

Ειδικότερα:

το ηγετικό μέλος ήταν υπεύθυνο για την εύρεση των ναρκωτικών και την καθοδήγηση των υπολοίπων μελών, προκειμένου οι ποσότητες ηρωίνης να νοθευτούν, να αποθηκευτούν και ακολούθως να διακινηθούν από τα υπόλοιπα μέλη της οργανώσεως σε διάφορους διακινητές και χρήστες ναρκωτικών,

δύο άλλα μέλη της οργάνωσης ήταν υπεύθυνα για την νόθευση της ηρωίνης, την καθοδήγηση των υπολοίπων στην ιεραρχία μελών, προκειμένου οι ποσότητες αυτές να αποθηκευτούν και να διακινηθούν περαιτέρω,

άλλο μέλος δρούσε ως υπεύθυνος για την ασφαλή μεταφορά και τη διακίνηση των ποσοτήτων ναρκωτικών με επιβατικά οχήματα, εκ των οποίων ένα διέθετε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απόκρυψης ναρκωτικών και για την εύρεση κατάλληλων χώρων απόκρυψης των ναρκωτικών (καβάτζες), και

πέντε ακόμα μέλη ήταν υπεύθυνα για την αποθήκευση των ναρκωτικών και την περαιτέρω διακίνηση τους σε διάφορους χρήστες ναρκωτικών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής κυρίως των Δήμων Αχαρνών και Φυλής (Άνω Λιόσια και Ζεφύρι).

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που εξελίχθηκε από μεσημβρινές ώρες της 1ης Δεκεμβρίου έως πρωινές ώρες της 2ας Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή ομάδων της Ε.Κ.Α.Μ. και της Ο.Π.Κ.Ε., συνελήφθησαν (8) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και (2) ακόμα άτομα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



(263) γραμμ. ηρωίνης, (4,8) γραμμ. κοκαΐνης, (8) γραμμ. κάνναβης και (27) φαρμακευτικά δισκία,

πιστόλι με (2) γεμιστήρες και (62) φυσίγγια,

(5) οχήματα,

19.625 ευρώ,

(12) κινητά τηλέφωνα,

(2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και

πλήθος καταγραφικών μηχανημάτων και καμερών.

Συνεργός και μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, είναι και έτερος ημεδαπός, προσωρινά κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης, ο οποίος συνελήφθη ομοίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών την 26/11/2020, για κατοχή προς περαιτέρω διάθεση, ποσότητας ηρωίνης βάρους (240) γραμμαρίων.

Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τα διάφορα στάδια διακίνησης των ναρκωτικών, την καταγραφή σημειώσεων των διακινηθέντων ποσοτήτων και των εισπραχθέντων χρηματικών ποσών (δηλ. σε μορφή λογιστικού απολογισμού), σε συνδυασμό με την πολυτελή διαβίωσή τους (πολυτελείς οικίες και οχήματα), χωρίς να εμφανίζουν κάποια νόμιμη επαγγελματική ενασχόληση, προκύπτει η κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής στην εγκληματική τους δράση, από την οποία αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι η περιουσία τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ και συμπεριλαμβάνονται τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τα τεράστια σπίτια, οι διακοπές σε κοσμοπολιτικά νησιά και η χλιδάτη ζωή.Γίνονται έρευνες και για τις επιχειρήσεις "πλυντήρια" που έχουν στην κατοχής τους για να ξεπλένουν και να νομιμοποιούν τα χρήματα απο τα ναρκωτικά. 










O Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη

 


«Η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ, αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του στα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη.

«Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρία, εγκαινιάζουμε το νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα, προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, χωρίς τη δυσκολία που συνεπάγεται η κλασική διαδρομή για να ανέβει κανείς στο Βράχο της Ακρόπολης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλάει με έργα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό, αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι ένα έργο το οποίο έγινε πολύ γρήγορα χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών του Ιδρύματος, των εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως υπό τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου. Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι γνωστή η ευαισθησία σας για τα Άτομα με Αναπηρία. Ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης, οι διαδρομές και γενικότερα η απόλυτη προσβασιμότητά της είναι ένα μέρος από το Εθνικό Σχέδιο. Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι και ευτυχείς που σήμερα θα είστε ο πρώτος ο οποίος θα επισκεφτείτε την Ακρόπολη στη νέα της μορφή».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, με δωρεά του οποίου έγινε το έργο, σημείωσε σε δήλωσή του: «Στην Ακρόπολη προβάλλονται οι αξίες στις οποίες πιστεύει το Ίδρυμα Ωνάση: ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο εκδημοκρατισμός της γνώσης, η ελεύθερη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό. Οι διαδρομές ατόμων με κινητικές δυσλειτουργίες κάθε είδους, όπως και ο λειτουργικός ανελκυστήρας πλαγιάς, τα οποία αναλάβαμε σε συνεργασία με την Πολιτεία, είναι ο κατάλληλος συμβολισμός σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε περισσότερο φως. Όπως αυτό που εκπέμπει ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης».

Ο Πρωθυπουργός αναλυτικά στη δήλωσή του ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος Ωνάση, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

Είναι πράγματι σήμερα μια σπουδαία μέρα, μια φωτεινή μέρα, μια μέρα που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά έμπρακτα, πως το ελληνικό Δημόσιο, το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με Ιδρύματα τα οποία μοιράζονται τους ίδιους στόχους, το ίδιο όραμα, την ίδια φιλοσοφία και να αποδώσουν στην παγκόσμια κοινωνία, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, ένα πολύ σημαντικό έργο. Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρία, εγκαινιάζουμε το νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα, προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, χωρίς τη δυσκολία που συνεπάγεται η κλασική διαδρομή για να ανέβει κανείς στο Βράχο της Ακρόπολης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλάει με έργα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό, αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με μεγάλη χαρά θα έχω την ευκαιρία να είμαι ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα και να περιηγηθώ στις διαδρομές οι οποίες -θέλω να το ξαναπώ- έχουν όχι απλά σχεδιαστεί, αλλά έχουν κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία και φυσικά υπό την επίβλεψη του εμβληματικού καθηγητή του κ. Μανόλη Κορρέ ο οποίος πιστεύω ότι γνωρίζει και αγαπάει την Ακρόπολη ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε. Το λέω αυτό, διότι με λύπη μου διαπίστωσα τους τελευταίους μήνες να ασκείται φτηνή αντιπολιτευτική κριτική μέχρι και γι’ αυτό το έργο, το οποίο είναι ένα έργο οικουμενικό και υπό κανονικές προϋποθέσεις θα πρέπει να μας ενώνει όλους.

Η κυβέρνηση, προφανώς, δεν θα σταματήσει εδώ. Το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα Ατόμων Με Αναπηρία ήταν και παραμένει μία προσωπική μου δέσμευση. Γνωρίζετε, νομίζω, τους λόγους για τους οποίους έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα αυτό και πιστεύω ότι σήμερα κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να το κάνουμε πράξη.

Και πάλι, κ. Πρόεδρε, στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω εσάς, όλους τους συνεργάτες σας, όλες τις εταιρείες που εργάστηκαν για να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων σε συνδυασμό με το έργο του νέου φωτισμού της Ακρόπολης. Σήμερα, η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ, αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».

Μοναδικός τεχνολογικά εξελιγμένος ανελκυστήρας ΑμΕΑ παγκοσμίως

Η άνοδος στην Ακρόπολη για χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν σχεδόν αδύνατη, καθώς ήδη από τις αρχές του 2018, το παλιό αναβατόριο που ήταν ένας εργοταξιακός ανυψωτικός μηχανισμός που εγκαταστάθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε φτάσει στα όριά του. Από την άνοιξη του 2019 σχεδόν δεν λειτουργούσε, ενώ τα προβλήματα εντάθηκαν το καλοκαίρι καθώς ΑμεΑ από όλο τον κόσμο έφταναν στο μνημείο και δεν μπορούσαν να ανέβουν.

Υπογραμμίζεται δε ότι ο ίδιος ανελκυστήρας δεν υπάρχει σε άλλο μνημείο, η κατασκευή του ήταν ένα δύσκολο τεχνικό έργο και είναι ο μοναδικός παγκοσμίως που η μεταβλητή γωνία πλησιάζει την ορθή. Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε τις αναγκαίες προδιαγραφές για την κατασκευή του ανελκυστήρα βάσει της τοπογραφίας της περιοχής και των γεωτεχνικών δεδομένων. Έχει χωρητικότητα 1300 κιλά ωφέλιμο φορτίο ήτοι 2 αμαξίδια με 2 συνοδούς ή 1 φορείου ασθενοφόρου με 1 συνοδό.

Εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση απευθείας από το επίπεδο του δρόμου και την ασφαλή ανάβαση/κατάβαση των χρηστών προς και από τον Ιερό Βράχο της Αθήνας, την Ακρόπολη. Είναι τεχνολογικά ιδιαίτερα εξελιγμένος συνδυάζοντας την ταχύτητα και την ασφάλεια μετακίνησης καθώς επίσης και δικλείδες ασφαλείας κατά τη λειτουργία του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή άλλου απρόβλεπτου προβλήματος.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση και την κατάβαση του ανελκυστήρα ορίζεται στα 32 δευτερόλεπτα. Αντίστοιχα, με το παλιό αναβατόριο για να φτάσει ο χρήστης από το επίπεδο του δρόμου (περιπάτου) έως το μνημείο της Ακρόπολης, έπρεπε να ανέβει στο επίπεδο του σημερινού μηχανοστασίου από εξωτερική κλίμακα κάνοντας χρήση αναβατορίου με κάθισμα κι έπειτα να χρησιμοποιήσει το παλιό αναβατόριο, η τεχνολογία του οποίου υστερούσε σε δυνατότητα ασφαλούς ανάπτυξης ταχύτητας ανάβασης.

Νέες διαδρομές ΑμΕΑ

Οι νέες διαδρομές ΑμΕΑ στον βράχο της Ακρόπολης είναι δύο κι έχουν στόχο να καταστήσουν δυνατή την περιήγηση των ΑμεΑ στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, αφού φτάσουν με τον ανελκυστήρα. Οι διαδρομές αντικατέστησαν τις παλαιές τσιμεντένιες -στην δεκαετία 1960 χρονολογούνται οι πρώτες, οι οποίες επισκευάζονταν συνεχώς έως και το 2010. Είναι συνολικής επιφάνειας 2500 τ.μ., πλάτους 4μ. και μήκους 500μ ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου.

Οι διαμορφώσεις, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Το έργο της διάστρωσης των διαδρομών αναδεικνύει για πρώτη φορά σε όλο το εύρος της, την οδό των Παναθηναίων. Οι νέες διαδρομές θα συνδέουν τον ανελκυστήρα με την οδό Παναθηναίων μέχρι την περιοχή του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου, το έργο αποκατάστασης του οποίου ξεκινά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εντός των επομένων εβδομάδων με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ. Συνεπώς, οι διαδρομές εκτείνονται μπροστά από τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα και φθάνουν μέχρι την Νότια Κλιτύ.

Κατά την αξιολόγηση δοκιμαστικών εφαρμογών υλικών επί τόπου από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ορισμένα υλικά απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με αυτόν που χρησιμοποιείται επί των μνημείων στις αναστηλωτικές εργασίες.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μανόλης Κορρές και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου.





Απίστευτο και απαράδεκτο 5 καλόγριες μπλοκάρουν την ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου

 


Δεν το χωράει ο νους πώς επιτρέπεται σε 5 μοναχές να μπλοκάρουν τέτοια έργα;

Μόλις πέντε καλόγριες στα Καλάβρυτα επιμένουν να εμποδίζουν για ένα κρίσιμο έργο του ΑΔΜΗΕ, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του «Δυτικού Διαδρόμου της Πελοποννήσου».

 Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου και προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή προς όφελος της πράσινης ανάπτυξης.

Εμπόδιο για αυτή την αναβάθμιση είναι εάν είναι δυνατόν 5 καλόγριες.

Το χρονικό της υπόθεσης ξεκινά εδώ και πάνω ένα χρόνο εξαιτίας των αντιδράσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα. Συγκεκριμένα, ενώ το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98% και απομένει να ολοκληρωθούν 2-3 πυλώνες, οι πέντε καλόγριες της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων επιμένουν να εναντιώνονται στην τοποθέτηση των πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων το μοναστήρι. 

Παρουσιάζουν σαν λόγο την «οπτική όχληση» και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής» και απαιτούν εάν είναι δυνατόν το έργο να αναβληθεί 

Στα τέλη Νοεμβρίου, όταν τα συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή, οι μοναχές εμπόδισαν τα μηχανήματα εκσκαφής και επιτέλους κάποιος σοβαρός απο την Μητρόπολη και την Αρχιεπισκοπή πρέπει να τις μαζέψει και τις σταματήσει. 

27 Νοεμβρίου οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων άκουσον άκουσον  εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.



Σοκαριστική φωτογραφία με τάμπλετ έξω από ΜΕΘ για τα τελευταία αντίο των συγγενών

 



Σοκ έχει προκαλέσει η εικόνα που ανέβασε στο Twitter χρήστης και δείχνει τάμπλετ συγκεντρωμένα έξω από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. 


Πρόκειται για μακάβρια tablets που δίνουν σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση για να μιλήσουν με τους συγγενείς τους λίγο πριν τον θάνατο. 

Μόλις ξέσπασε η πανδημία, στο νοσοκομείο, συνδύασαν tablets με κάμερες και μέσω ειδικής εφαρμογής νοσοκόμες και γιατροί μπορούσαν από μακρυά να παρακολουθούν συνέχεια τους ασθενείς με Covid 19, μειώνοντας στο ελάχιστο τις επαφές με αυτούς. 

Τα tablets πάνω στα τρίποδα που βλέπουμε  στη φωτογραφία του twitter τοποθετούνται στα δωμάτια εντατικής των ασθενών με Covid 19 έτσι ώστε γιατροί και νοσοκόμες  τους παρακολουθούν από μακρυά, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Όταν η πανδημία έφθασε στην κορύφωσή της και οι νεκροί πολλαπλασιάζονταν κάθε μέρα τα tablets που ήδη είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν, έδωσαν την ευκαιρία στους μελλοθάνατους να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους και να τους αποχαιρετούν.

Αυτή η τελευταία χρήση των tablets που προέκυψε μέσα από την ανάγκη, «αντιγράφηκε» από δεκάδες αμερικανικά νοσοκομεία, που μπορεί μεν να μην είχαν τις ψηφιακές προδιαγραφές του πρωτοποριακού Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, αλλά προχώρησαν σε μαζικές παραγγελίες tablets με στόχο να δίνουν, τουλάχιστον, ένα ανθρώπινο αντίο στους καταδικασμένους ασθενείς.




Ακριβά θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις καταλήψεις από συντρόφους

 



Η ανοχή και τα στραβά μάτια στους συντρόφους καταληψίες από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πληρώνεται ακριβά, και δεν θα πληρώσει η Κουμουνδρούρου και ο Καμμένος αλλά ο Ελληνικός λαός.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με απόφασή του υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza καθώς το εν λόγω ξενοδοχείο τελούσε υπό κατάληψη, από το 2016 έως το το 2019 και το κράτος δεν προστάτευσε το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στις 22 Απριλίου του 2016, όταν σύντροφοι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο και το μετέτρεψαν με το «έτσι θέλω» σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Papachela και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία».



Θράσος ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσαν με έλλειμμα τον ΕΛΤΑ έτοιμο να κλείσει και διαμαρτύρονται για το σχέδιο σωτηρίας

 



Τολμούν να μιλάνε αυτοί που διέλυσαν ΕΛΤΑ και ΔΕΗ παραδίδοντας τα ελλειμματικά έτοιμα για λουκέτο.

Αυτοί που χαντάκωσαν για 4,5 χρόνια ΔΕΗ - ΕΛΤΑ και καταχράστηκαν μέχρι και τους λογαριασμούς ΔΕΗ που πλήρωναν οι πολίτες στα ΕΛΤΑ, για να παρουσιάζονται επιτυχημένοι, τώρα φωνάζουν επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει την κατάσταση.

Ανίκανοι και ανεπαρκείς να διοικήσουν και να μανατζάρουν οτιδήποτε στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν απύθμενο θράσος και τολμούν να κάνουν αντιπολίτευση.

Διαβάζουμε στην ΟΜΑΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ : Μνημονιακό καθεστώς χαρακτήρισε η κομματική εφημερίδα "Αυγή" σε σημερινό της άρθρο με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η τροπολογία βρήκε αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια του αρμόδιου τομεάρχη του, Μάριου Κάτση διαμήνυσε πως:"Το μέλλον των ΕΛΤΑ δεν είναι ούτε η απαξίωσή τους, ούτε η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και αν όντως κόπτεστε σαν κυβέρνηση και σαν παράταξη τα ΕΛΤΑ να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο του καθολικού παρόχου, θα πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο".

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδράει έντονα στην επιχείρηση εξορθολογισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων όταν επί ημερών του ο Οργανισμός είχε περιέλθει σε πολύ δυσμενή κατάσταση. 

Το 2014 τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ξεπερνούσαν τα 38.000.000 ευρώ – συσσωρευμένα κέρδη – σε αντίθεση με το 2019 όπου πλέον είχαμε συσσωρευμένες ζημίες με εκτίμηση ότι θα φτάσουν τα 115.000.000 ευρώ. Άρα ο Οργανισμός έχασε αξία 150.000.000 ευρώ. Ο όμιλος κάθε μήνα έχει έλλειμμα λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ.

Η ανάρτηση της Αυγής:



Στην κατάσταση που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ΕΛΤΑ είχε αναφερθεί ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στις 3 Φεβρουαρίου 2020, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση. 

Τότε ο κ. Κ. Πιερρακάκης είχε πει χαρακτηριστικά:

"Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει επί διακυβέρνησής του έναν οδικό χάρτη για τη διάσωση των ΕΛΤΑ. Εμείς όχι χάρτη δεν βρήκαμε - δεν βρήκαμε ούτε χαρτί. Και αν υπάρχει κάτι τέτοιο σας παρακαλώ να μας το δώσετε για να το ξέρουμε".

Απευθυνόμενος μάλιστα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πιερρακάκης του είχε δείξει μια λίστα 70 καταστημάτων που έκλεισαν επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του Μάριου Κάτση ότι το υπουργείο κρύβεται πίσω από τη Διοίκηση, του θύμισε τι απαντούσε ο προκάτοχός του Νίκος Παππάς σε ανάλογες ερωτήσεις βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης. 

"'Ο προκάτοχός μου ξέρετε τι απαντούσε όταν λάμβανε ερωτήσεις για τα ΕΛΤΑ; Σας διαβάζω: “τα ερωτήματα που αφορούν σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, διοίκησης, διαχείρισης και οργάνωσης των ΕΛΤΑ δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής”".