Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Εάν η ΕΛ.ΑΣ. δεν συλλάβει έστω και ένα εκτελεστή, οι δολοφονίες θα συνεχιστούν γιατί απλά μπορούν!!!


 

Εδώ και χρόνια οι δολοφονίες, μαφιόζων είναι σχεδόν μηνιαίο φαινόμενο, καμία εκτέλεση δεν έχει εξιχνιαστεί, καμία σύλληψη όχι αυτουργού, έστω και ηθικού αυτουργού δεν έχει γίνει.

Αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας του τμήματος εκβιαστών και τμήματος ανθρωποκτονιών, είναι οι εκτελεστές να υπογράφουν συμβόλαια δολοφονίας, χωρίς φόβο αφού είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους συλλάβει κανένας.

Ούτε η εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, δεν έχει εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα και αυτό δείχνει την αδυναμία της ασφάλειας να ανταπεξέλθει σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, συμβολαίων θανάτου.

Τα κυκλώματα της νύχτας είναι γνωστά, όπως και τα κυκλώματα της μαφίας των καυσίμων, οι κακοποιοί είναι γνωστοί με ονοματεπώνυμο, οι αρχηγοί τους, καθώς και τα αίτια των εντολών εκτελέσεων, το θέμα είναι στην ΕΛ.ΑΣ. τι γίνεται;;;;;

Σήμερα οι εκτελεστές «γάζωσαν» κυριολεκτικά τον 38χρονο ιδιοκτήτη του βενζινάδικου, με όπλα τύπου Κάλασνικοφ, χωρίς κανένα φόβο. Στο σημείο βρέθηκαν πάνω από 20 κάλυκες και οι αστυνομικοί, όπως ακούγεται πάντα έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των εκτελεστών, που διέφυγαν με όχημα τύπου βαν, το οποίο πυρπόλησαν -με συνέπεια να καεί ένα κομμάτι της καμπίνας- στη συμβολή των οδών Μάνου Κατράκη και Αγίου Αθανασίου στην Παλλήνη.

Η εκτέλεση σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έγιναν λίγο μετά τις 8:00 το πρωί, ώρα που υπάρχει κόσμος σε κυκλοφορία.

Λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί, τρία άτομα -ή τέσσερα σύμφωνα έφθασαν σε πρατήριο καυσίμων επί της λεωφόρου Μαραθώνος έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και «γάζωσαν» τον 38χρονο ιδιοκτήτη του βενζινάδικου με τουλάχιστον 20 σφαίρες από απόσταση αναπνοής. 

Στη συνέχεια οι δράστες, επιβιβάστηκαν σε όχημα τύπου βαν και απομακρύνθηκαν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το αυτοκίνητο διαφυγής το πυρπόλησαν στην περιοχή της Παλλήνης και από εκεί εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτες προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο βαν που εντοπίστηκε υπάρχουν τα όπλα.

Στελέχη του τμήματος δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα προσωπικών διαφορών καθώς ο 38χρονος είχε μπει στο στόχαστρο αγνώστων και στο παρελθόν, ενώ είχε απασχολήσει τις Αρχές το 2014 και το 2015.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να συλλέξουν βιντεοληπτικό υλικό που ενδεχομένως έχει αποτυπώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους δράστες.

Σημασία έχει ότι αφού το θύμα είχε παρελθόν, σίγουρα στο παρελθόν του εμπλέκονται άτομα που ίσως έδωσαν την εντολή εκτέλεσης και αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει την ασφάλεια σε συλλήψεις, εάν και εφόσον υπάρχει θέληση για να γίνει αυτό.



Ο Τσίπρας προκαλεί τους Έλληνες λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για το ξεπούλημα της Μακεδονίας

 



Αμετανόητος και προκλητικός ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει το ξεπούλημα της Μακεδονίας ως "Εθνική επιτυχία".

Περήφανος δηλώνει ο Τσίπρας, ακόμα μία φορά για το ξεπούλημα σαν σήμερα της Μακεδονίας με την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο προκλητικός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά, όπου βραβεύτηκε η πρώτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια, από το χρηματικό ποσό που διέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χρήματα που έλαβε από τα διεθνή βραβεία για το ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Κάνοντας τον παλαβό όπως κάθε φορά, είπε ότι «όπως μου λένε, αν έχασα τις εκλογές, άξιζε τον κόπο από τη στιγμή που κάνεις το καλό για τον τόπο».

Η εργασία της κ. Τσιτιλάκου για το τουρκολυβικό Μνημόνιο ήταν αυτή που έλαβε το πρώτο από τα πέντε βραβεία που δίνονται μετά την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα από το ξεπούλημα της Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πέντε διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας προκαλώντας τον Ελληνικό λαό ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «σημαδιακή ημέρα» καθώς στις 17 Ιουνίου του 2018 βρέθηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ και τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών στις Πρέσπες, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία για την οποία δήλωσε για ακόμα μία φορά χωρίς να ντρέπεται «περήφανος».

Το ξεπούλημα όπως είπε, «άξιζε τον κόπο» γιατί έκανε το «πατριωτικό του καθήκον», το οποίο όπως νομίζει ο ίδιος χωρίς ίχνος ντροπής, η «ιστορία αρχίζει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει».

Μάλιστα δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην ΕΕ που δεν προχωράει την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπιστία της και να μην μπορεί να παίξει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Τέλος, ο Τσίπρας εξήγησε πως το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ χρήματα από το ξεπούλημα που συνόδευε το βραβείο Ειρήνης που μοιράστηκε με τον Ζ. Ζάεφ είναι «εθνικό βραβείο» προσβάλλοντας τους Έλληνες, και όπως είπε «δεν του ανήκει» και γι’ αυτό αποφάσισε να το αποδώσει σε βραβεία φοιτητών έτσι ώστε «να πιάσει τόπο ως επένδυση στη γνώση».

Δεν παρέλειψε ο Τσίπρας να ξεφτιλιστεί περισσότερο σχολιάζοντας ότι δεν «είναι δα και αγροτική αποζημίωση» για να την κρατήσει, αφήνοντας σαφώς αιχμές κατά του πρωθυπουργού για τα αγροτικά επιδόματα.




ΣΥΡΙΖΑ: Ενισχυμένη… παραμυθολογία

 



Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε εγκαίρως -παρά τις …νάρκες- να θέσει την Ελλάδα εκτός καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, επαναφέροντάς τη στον πυρήνα της Ευρώπης.

Γι’ αυτό και ξεκίνησε άμεσα η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι η εξέλιξη αυτή ήταν δήθεν προδιαγεγραμμένη από το 2018, άρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε και τίποτε σημαντικό…

Ουδέν ψευδέστερο τούτου! Και είναι απολύτως γνωστό στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που είπε ψέματα ότι «η ενισχυμένη εποπτεία για όλες τις χώρες (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) είχε ημερομηνία λήξης», στο πουλέν του κ. Τσίπρα , Αλέξη Χαρίτση, που είπε ψέματα ότι «η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 δρομολόγησε και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», αλλά κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα πως ούτε η έξοδος από τα Μνημόνια το 2018 ήταν καθαρή ούτε η ημερομηνία λήξης της ενισχυμένης εποπτείας ήταν προδιαγεγραμμένη από το 2018. 

Η αλήθεια

Στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η επιτυχία ή η αποτυχία της εξόδου από το πρόγραμμα (σ.σ.: ενισχυμένης εποπτείας) θα καθοριστεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια». Σε εκείνη την απόφαση αναφέρεται ξεκάθαρα και η απόφαση των εταίρων να δημιουργήσουν για την Ελλάδα απόθεμα 20 δισ. ευρώ «στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ελάφρυνση του χρέους», που καταρρίπτει το μύθο του «μαξιλαριού» των 40 δισ. ευρώ που δήθεν άφησε «προίκα» ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό, όμως, είναι ένα άλλο θέμα.

Ας γυρίσουμε, όμως, στο πόσο… αυτονόητη ή προδιαγεγραμμένη ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς μνημονιακής εποπτείας, όπως υποστηρίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μειώσει κυρίως την προσπάθεια του ελληνικού λαού και δευτερευόντως την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μετά και την τελευταία εκλογική χρονιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που το πρόγραμμα πήγε πίσω -δεν είναι λίγοι αυτοί που ως και σήμερα επιμένουν ότι ήταν από σκοπού η κωλυσιεργία της προηγούμενης κυβέρνησης για να μην μπορέσει η επόμενη να πετύχει την έξοδο από τη μνημονιακή εποπτεία-, η δουλειά για τη σημερινή κυβέρνηση δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανέμενε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα τα καταφέρει.

Απαντήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε μια δήλωση που έκανε χθες απαντώντας ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους, ενώ επιμένει ότι πρόκειται για επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε στη δήλωσή του ότι «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, χαιρετίσαμε σήμερα την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας». Και αναφέρει επίσης ότι η απόφαση του Eurogroup «είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία και της συνεχιζόμενης προόδου που έχει σημειωθεί στην οικονομική πολιτική από το 2010, και ειδικότερα υπό την παρούσα ελληνική κυβέρνηση».

Αντιστοίχως, ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι υπήρξαν «έντονα προβλήματα», αλλά και στο σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ ισχυρή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις», ότι «η σημαντική πρόοδος της χώρας αναδεικνύεται από την πρόσφατη αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης», αλλά και ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν 12 διαφορετικές αναβαθμίσεις από διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης» τις οποίες χαρακτήρισε «πραγματικά μεγάλη πρόοδο», ενώ προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, γιατί αυτό θα αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνεχιστεί».

Θα έλεγε κανείς ότι τα λόγια τους είναι η καλύτερη απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό τα συμπεριέλαβε και στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας. Ούτε αυτό, όμως, χρειαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει καθαρή εικόνα.

Καλύτερα από όλους όμως το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπου πλέον δεν είναι επικεφαλής ο κ. Τσακαλώτος- γνωρίζει τι έγινε αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, τι εμπόδια ξεπεράστηκαν και ποιες… νάρκες απενεργοποιήθηκαν για να σημάνει από το Eurogroup το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Και είναι εθνικά σωστή η στάση της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα ως αποτέλεσμα των κόπων και των θυσιών όλων των Ελλήνων. Και μάλλον έχει και δίκιο το πάλαι ποτέ κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που, ερμηνεύοντας τη μεμψίμοιρη και άδικη στάση της Κουμουνδούρου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν την αποδίδει στην προσπάθεια να καρπωθεί κάποιες από τις δάφνες του σήμερα, αλλά κυρίως αυτά που έρχονται για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Δωρεά στην Κύπρο το ένα από τα δύο ελληνικά πρωθυπουργικά αεροσκάφη

 


Αθήνα δωρίζει το ένα από τα δύο πρωθυπουργικά αεροσκάφη στην Κύπρο. Το αεροσκάφος τύπου είναι τύπου Embraer και θα χρησιμοποιείτε, για την μεταφορά των μελών της κυπριακής κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω, βεβαίως, για τη γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου και των Υπουργών: την παραχώρηση, δωρεάν, ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Όπως επίσης και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μία στιγμή που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να μου αποδίδει είτε σε εμένα, είτε σε εσάς- με μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία- άλλα κίνητρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να τονίσω για το ζήτημα της δωρεάς που κάνει η πατρίδα μας, πως είναι μια μικρή ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά την οποία κάνατε για να κλείσουμε τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Καταφέραμε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες να εκδώσουμε το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση στο Μάτι. Μια αποστολή που κανονικά για την ελληνική δημόσια διοίκηση χρειάζεται δεκαετίες, το να έρθεις να παρέμβεις σε μία πολύ μεγάλη περιοχή που κουβαλάει μεγάλες αμαρτίες από το παρελθόν, δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Το αεροσκάφος, τύπου Embraer-135LR, είναι το πρώτο κυβερνητικό αεροσκάφος που πήρε η Ελλάδα και ανήκει στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει ικανότητα μεταφοράς 32 ατόμων, πλήρωμα 4 ατόμων (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, μηχανικός, ιπτάμενος συνοδός) και μπορεί να πετάξει σε μέγιστη ταχύτητα: 0,78 Mach μέχρι το ύψος των 37.000 ποδών.




Πήγε να κάνει μπάνιο ανάμεσα σε νάρκες και διαμελίστηκε μπροστά στην οικογένεια του

 


Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ενεργοποιείται η θαλάσσια νάρκη στην Οδησσό, με αποτέλεσμα ο λουόμενος να βρει τραγικό θάνατο και να διαμελιστεί.

Ένας 50χρονος Ουκρανός κολυμπούσε στη θάλασσα σε ένα από τα χωριά της περιφέρειας της Οδησσού, όταν και τον σκότωσε μια έκρηξη αγνώστου αντικειμένου μπροστά στη γυναίκα του, τον γιο του και τον φίλο του. 

Ο φίλος του γλίτωσε ως εκ θαύματος, καθώς είχε πάει να κολυμπήσει με το θύμα και όπως φαίνεται ήταν έτοιμος να μπεί και αυτός μέσα.

Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί έσπευσαν να οχυρώσουν την Οδησσό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία μια μεγάλη επίθεση από τον ρωσικό στρατό. 





Αντιεξουσιαστές δημιούργησαν επεισόδια στην Πάτρα - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι με τους αντιεξουσιαστές


 

Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης το κέντρο της Πάτρας, χθες, το βράδυ της Παρασκευής, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του tempo24.news, από νωρίς το απόγευμα ομάδα συντρόφων αντιεξουσιαστών επιχείρησε, για ακόμη μία φορά, να διοργανώσει πάρτι στην πλατεία Όλγας, με τους αστυνομικούς να περικυκλώνουν την πλατεία και να μην επιτρέπουν τη διεξαγωγή του, και τους κατοίκους να είναι αγανακτισμένοι με τους αντιεξουσιαστές.

Λίγο μετά τις 12 το βράδυ, ομάδα κακοποιών αντιεξουσιαστών που είχε συγκεντρωθεί σε μέρος της πλατείας, επιτέθηκε στους αστυνομικούς πετώντας βροχή από μπουκάλια και πέτρες και δημιουργώντας «εμπόλεμο» κλίμα.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, ενώ έγινε χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης. Τα επεισόδια των αντιεξουσιαστών συνεχίστηκαν, με τους ίδιους να οπισθοχωρούν μέχρι το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι αναφέρουν ότι είναι η πολλοστή φορά που απευθύνουν κάλεσμα για πάρτι στην πλατεία Όλγας, βράδυ Παρασκευής, με τους κατοίκους της περιοχής ανάστατοι να καταγγέλλουν ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους, αφού το πάρτι κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη μουσική στη διαπασών και αντιεξουσιαστές να καταναλώνουν άφθονες ποσότητες αλκοόλ και να γίνονται επικίνδυνοι.







Η Μαφία των καυσίμων ξαναχτύπησε - Γάζωσαν ιδιοκτήτη βενζινάδικου στην Μαραθώνος

 


Η μαφία των καυσίμων έχει ανεξέλεγκτη δράση, και το κράτος δείχνει αδύναμο για να την αντιμετωπίσει.

Ενέδρα θανάτου έστησαν κακοποιοί το πρωί σε ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Οι κακοποιοί, πυροβόλησαν και σκότωσαν επιτόπου τον 38χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων που βρίσκεται στη Λεωφόρο Μαραθώνος 90 στο ύψος του Γέρακα.

Ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου καυσίμων έφτασε με το όχημα του, μία BMW αλεξίσφαιρη και την ώρα που πάρκαρε μπροστά από το κατάστημα και βγήκε έξω από το όχημα ένα άλλο αυτοκίνητο λευκό στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα τον πλησίασε και τον πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν στο σημείο τουλάχιστον 25 κάλυκες.



Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής

 


Η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Τσίπρας, προσπάθησε να κάνει και πάλι φαιδρή αντιπολίτευση επιμένοντας να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να στρέφεται στο ψέμα και την παραπλάνηση. Πριν λίγες ημέρες γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση της, υποσχέθηκε και αυτός την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης.

Επειδή η σοβαρότητα διακρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν υπόσχεται μόνο, αλλά το κάνει και πράξη, κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους.

Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων.

Αναλυτικά, το άρθρο 122 προβλέπει τα εξής:


Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας) – Προσθήκη άρθρου 12Α στον ν. 4425/2016 Στον ν. 4425/2016 (Α’ 185) προστίθεται άρθρο 12Α ως εξής: «Άρθρο 12Α Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας


1. Θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, o οποίος εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023. Η περίοδος ισχύος του Προσωρινού Μηχανισμού δύναται να λήξει πριν την 1η Ιουνίου 2023, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πεδίο εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού δεν εμπίπτουν οι θερμικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα (Μ.Σ.Σ.) της Κρήτης.


2. Κατ’ εφαρμογή του Προσωρινού Μηχανισμού παρακρατείται, από τον Φορέα Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας του άρθρου 7, μέρος των εσόδων που δικαιούνται οι Συμμετέχοντες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας από τη συμμετοχή τους σε αυτή. Το παρακρατούμενο ποσό προκύπτει σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 3 και αποτελεί το Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επομένης Ημέρας (Ε.Ε.Α.Ε.Η.). Το ποσό που 168 απομένει μετά την παρακράτηση του Ε.Ε.Α.Ε.Η. αποτελεί το Έσοδο Παραγωγού Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ε.Π.Α.Ε.Η.).


3. Κατά τις διαδικασίες εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό της παρ. 2 του άρθρου 13, ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας υπολογίζει για εκάστη συναλλαγή πώλησης, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 6, για την κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και για κάθε ώρα, το Ε.Π.Α.Ε.Η. και το Ε.Ε.Α.Ε.Η. ως εξής:


α. Αν η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς, ανά Αγοραία Χρονική Μονάδα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, είναι μικρότερη ή ίση από τη διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή της παρ. 6, το Ε.Π.Α.Ε.Η. υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής της μονάδας παραγωγής και της τιμής εκκαθάρισης αγοράς, ενώ το Ε.Ε.Α.Ε.Η. λογίζεται ως μηδενικό.


β. Αν η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς, ανά Αγοραία Χρονική Μονάδα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, είναι μεγαλύτερη από τη διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή της παρ. 6: βα) το Ε.Π.Α.Ε.Η. για κάθε συναλλαγή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής και της διοικητικά καθορισμένης μοναδιαίας τιμής της παρ. 6. και ββ) το Ε.Ε.Α.Ε.Η. για κάθε συναλλαγή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής επί της διαφοράς της τιμής εκκαθάρισης και της διοικητικά καθορισμένης μοναδιαίας τιμής της παρ. 6.


4. Ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, κατά την εκτέλεση των διαδικασιών εκκαθάρισης: α) υπολογίζει ως συνολικό Ε.Ε.Α.Ε.Η. το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν για όλες τις ώρες κάθε ημέρας φυσικής παράδοσης, για όλες τις συναλλαγές και για κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλάκιο Α.Π.Ε. σύμφωνα με την υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 3 και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που αναλογεί στο ποσό αυτό, και β) καταβάλλει το συνολικό Ε.Ε.Α.Ε.Η., πλέον Φ.Π.Α. στον Ειδικό Λογαριασμό «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181).


5. Ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας γνωστοποιεί, κάθε εργάσιμη ημέρα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.) τα ποσά που παρακρατούνται και πιστώνονται σύμφωνα με το παρόν, ανά μονάδα παραγωγής ή χαρτοφυλάκιο Α.Π.Ε. και ανά Συμμετέχοντα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο. Η Ρ.Α.Ε. δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της τα δεδομένα της εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.


6. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται πριν την έναρξη εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού, καθορίζονται η μεθοδολογία και ο μαθηματικός τύπος, ο οποίος εφαρμόζεται για τον υπολογισμό της διοικητικά καθοριζόμενης μοναδιαίας τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων παραγωγής και για τα χαρτοφυλάκια Α.Π.Ε. και ρυθμίζεται κάθε άλλο συναφές θέμα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος. Ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας υπολογίζει, σύμφωνα με την απόφαση της παρούσας, τη μοναδιαία τιμή για κάθε κατηγορία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και για τα χαρτοφυλάκια Α.Π.Ε.


7. Κατόπιν υποβολής σχετικών εισηγήσεων του Φορέα Εκκαθάρισης και της Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε., με κοινη απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών εγκρίνεται η κάλυψη, από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», των πρόσθετων διαχειριστικών εξόδων του Φορέα Εκκαθάρισης και της Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε., που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος.


8. Το παρόν και οι αποφάσεις που εκδίδονται δυνάμει αυτού εφαρμόζονται συμπληρωματικά στις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13, περιλαμβανομένων των κανόνων καθορισμού Θέσης και υπολογισμού της χρηματικής αξίας των χρεώσεων και πιστώσεων των Συμμετεχόντων στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.».



Η αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ

 



Η σημερινή Κυβέρνηση παρέλαβε τη ΛΑΡΚΟ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια δραματική κατάσταση. Με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, με αρνητική καθαρή θέση 400 εκατ. ευρώ, με ληξιπρόθεσμες οφειλές 500 εκατ. ευρώ, με πλήρως απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 136 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων (170 εκατ. ευρώ σήμερα). Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λόγω των σοβαρών οικονομικών της προβλημάτων της εταιρείας, του υψηλού κόστους παραγωγής και των συνεχών ζημιογόνων αποτελεσμάτων της:


Έθεσε τη ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το Μάρτιο του 2020. Η λύση αυτή ήταν η μόνη που θα μπορούσε να κρατήσει την εταιρεία ανοιχτή χωρίς να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο, αφού η άτακτη χρεοκοπία ήταν προ των πυλών.

Από το Νοέμβριο του 2020 ξεκίνησε η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή με την προκήρυξη σχετικών διαγωνισμών.

Τις επόμενες ημέρες, υποβάλλονται στους υποψήφιους επενδυτές τα τελικά σχέδια συμβάσεων για τους δύο ανεξάρτητους παράλληλους διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους εντός διαστήματος 30 ημερών.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση νομοθετεί τις βέλτιστες λύσεις για το σύνολο των εργαζομένων με δεδομένο ότι στο πλαίσιο της υποχρέωσης για συμμόρφωση της ελληνικής πολιτείας με την νομοθεσία της Ε.Ε. και την  σχετική καταδικαστική απόφαση δεν μεταφέρονται συμβάσεις εργαζομένων της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας ΛΑΡΚΟ στον υποψήφιο επενδυτή. Με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται:


Η άμεση και εφάπαξ καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων σε όλους τους εργαζόμενους.

Η  δημιουργία ασφαλούς «εργασιακής γέφυρας» με τη θέσπιση δυνατότητας σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από την ειδική διαχείριση σε καθεστώς λειτουργίας - συντήρησης της εταιρείας.

Ο ορισμός μέτρων κοινωνικής και εργασιακής προστασίας, με ενεργοποίηση ειδικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας  υποχρεούται να καταρτίσει ειδικά προγράμματα απασχόλησης, για τους εργαζόμενους που δεν θα επαναπροσληφθούν στην εταιρεία και συγκεκριμένα: 

Προγράμματα απασχόλησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών, έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 7 έτη.

Προγράμματα απασχόλησης για τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, ιδίως των ευάλωτων, που πιθανόν δεν θα επιλεγούν ως προσωπικό της εταιρείας που θα αναλάβει τη συνέχιση της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου.




Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Προχωρά η πρόσληψη ακόμη 600 Ειδικών Φρουρών

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η διαδικασία για την πρόσληψη ακόμη 600 Ειδικών Φρουρών για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.).

Οι 600 επιπλέον Ειδικοί Φρουροί, θα προσληφθούν από τη λίστα επιλαχόντων, σύμφωνα με την από 31 Μαΐου 2021 προκήρυξη, ενώ θα καλύψουν τις επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 80% από την κατηγορία Α’ (480 θέσεις) και 20% από την κατηγορία Β’ (120 θέσεις).

Η διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ ήδη χορηγούνται στους υποψήφιους τα δελτία υγειονομικών εξετάσεων.



3+2 σημαντικά έργα για την Μεσσηνία


 

Τρεις κομβικής σημασίας αποφάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών της Καλαμάτας και ευρύτερα της Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Μεσσήνης.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία έχει προχωρήσει ιδιαίτερα και ήδη έχει επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος, ενώ η συμβασιοποίηση αναμένεται να γίνει εντός του φθινοπώρου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός πέντε ετών.

Η δεύτερη αφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», κάτι που έχει γίνει με πολλά περιφερειακά αεροδρόμια, με σκοπό τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών του, ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά η αεροπορική σύνδεση με την περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τουριστικής βιομηχανίας.

Τέλος η τρίτη παρέμβαση αφορά την ένταξη του βιολογικού καθαρισμού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο βιολογικός καθαρισμός της περιοχής είναι κρίσιμης σημασίας και το κόστους του έργου φτάνει τα 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα με τα παραπάνω, δρομολογείται η υλοποίηση δύο ακόμη έργων, τα οποία πρόκειται να επεκτείνουν και αναβαθμίσουν το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής.

Πρόκειται για το Φράγμα Μιναγιώτικο, η κατασκευή του οποίου προτείνεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. δυτικά του οικισμού Βλασαίικα. Το αρδευτικό του δίκτυο θα έχει συνολική έκταση 35.000 στρεμμάτων, ενώ το κόστος κατασκευής του έχει προϋπολογισθεί στα 98,5 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη της πρώτης φάσης της προεπιλογής των Ομίλων που θα υλοποιήσουν το έργο, αναμένεται τον Ιούλιο του 2022 και ο χρόνος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 έως 2,5 έτη.

Δεύτερον, δρομολογείται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος - ταμιευτήρα που έχει ήδη υλοποιηθεί στον Φιλιατρινό ποταμό με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ. Οι εργασίες κτηματογράφησης για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί και ο φάκελος του έργου έχει δοθεί σε ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο, προκειμένου να ετοιμαστούν οι σχετικές προδιαγραφές. Στόχος ο διαγωνισμός υλοποίησης του έργου να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.



Η Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη με Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά

 



Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Πρόγραμμα ΔΑΜ) και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το 1ο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που επικυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα του εθνικού σχεδιασμού για τη μετάβαση της χώρας μας σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Αυτή η πρωτιά καθιστά πλέον εφικτή τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές, με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά.




Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων

 



Κυριάκος Μητσοτάκης στο αναπτυξιακό συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα:


«Μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόσο διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας».

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», μιλάμε για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα».

«Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικό. Σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις. Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών, για παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας, σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας. Αλλά και για την ενδοεταιρική κατάρτιση εργαζομένων. Στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια. Από το ΕΣΠΑ, από το “Ελλάδα 2.0” αλλά και από τα αγροτικά ταμεία».

«Έχουμε τώρα πια στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να σχεδιάσουμε καινοτόμες πολιτικές, όπως η επέκταση του ωραρίου των δημοτικών μας σχολείων, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», ο Προσωπικός Βοηθός, ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο είχα αναλάβει και μία δέσμευση απέναντι στα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να επιλέγουν έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορέσει να τους υποστηρίξει για την αυτόνομη διαβίωση την οποία αξίζουν, αλλά και για να ανακουφίσουν τις οικογένειές τους από αυτήν την υποχρέωση, διότι μέχρι σήμερα οι οικογένειες κάλυπταν την ανάγκη του Προσωπικού Βοηθού».

«Όπως είχα δεσμευθεί στους Περιφερειάρχες και προεκλογικά, το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις Περιφέρειες. Μιλάμε για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί, με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη- πήρε ήδη το «πράσινο φως» -το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027».

«Η χώρα μας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνει όλο το επιτελείο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019. Πέρα, όμως, από τα μεγέθη, θέλω να τονίσω και την ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων. Θυμίζω ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας πετύχαμε σε χρόνους – ρεκόρ εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε πόρους του ΕΣΠΑ προς επείγουσες ενέργειες κατά του Covid. Κινητοποιήσαμε έτσι, παράλληλα με την ιδιωτική μόχλευση, παραπάνω από 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στον εθνικό σχεδιασμό για τη στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Κάτι που αποδεικνύει ότι με σωστή, με ευέλικτη διαχείριση, τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν πράγματι να λειτουργούν προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί και η πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027, όταν θα φτάνει στο τέλος του πια το ισχύον πλαίσιο στήριξης. Η Ελλάδα μάλιστα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως θα ονομάζεται στο εξής το παλιό ΕΣΠΑ».



Η Ελλάδα απελευθερώνεται από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας

 



Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup με την οποία  δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία το φετινό Καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:


Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: Με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.

Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του Δ.Ν.Τ., επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η Κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια,  μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.

Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα  τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.

Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα Κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε.



Συνελήφθη o 43χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικών κατά συρροή


 

Συνελήφθη 43χρονος ημεδαπός διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών και ημεδαπού

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες της 15-6-2022 στο Κορωπί, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 43χρονος ημεδαπός διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών και 38χρονου ημεδαπού.

Ειδικότερα, ο ανωτέρω κατηγορείται ότι στο πλαίσιο επιχείρησης που είχε πραγματοποιηθεί μεσημβρινές ώρες της 22-2-2022 στο Δήμο Κρωπίας για τον εντοπισμό δραστών που είχαν προβεί σε προγενέστερο χρόνο σε πυροβολισμούς σε βάρος ημεδαπού, αναζητούμενων με σχετικά εντάλματα σύλληψης, στην προσπάθεια του να αποφύγει τον έλεγχο, κινήθηκε με το όχημα του με ανθρωποκτόνο πρόθεση, παρασύροντας και τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς και έναν 38χρονο ημεδαπό.

Ο 43χρονος κατελήφθη από κοινού με δύο έτερους ημεδαπούς ( 42χρονο και 50χρονο) να έχουν στην κατοχή τους -2,7- γραμμ. ηρωίνης, εντός αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν και οδηγήθηκαν στο Τ.Α. Κρωπίας, το οποίο σχημάτισε σχετική δικογραφία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.