Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης :Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει

 


«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε με Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, στο Δημαρχείο Καρδίτσας.



Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση». Πρόσθεσε δε πως «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες.

Οι Δήμαρχοι της περιοχής στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για πρωτοφανές φαινόμενο και έθεσαν τις προτεραιότητες κάθε δήμου, με έμφαση στους απεγκλωβισμούς πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, στην τροφοδοσία των πολιτών, στην περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης και στη συνέχεια στην καταγραφή των ζημιών και στην ανάγκη να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις,  να αποκατασταθούν οι υποδομές.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός πέταξε πάνω από τις πληγείσες και προσγειώθηκε στο στάδιο της Καρδίτσας όπου μίλησε με τους απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, με τους διασώστες της πυροσβεστικής και του στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και οι Δήμαρχοι Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα.

Αμέσως μετά την Καρδίτσα, ο Πρωθυπουργός μετέβη στην περιοχή των Τρικάλων, όπου στον κόμβο των Μεγαλων Καλυβίων ενημερώθηκε για τα προβλήματα και είχε συζήτηση για τις άμεσες προτεραιότητες με τον τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θoδωρή Λιβάνιο, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη και τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε για το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.



Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός, κατά τη σύσκεψη στην Καρδίτσα, ανέφερε:

Τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και να πω και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσες και σε όσους έδωσαν και δίνουν ακόμα μια πολύ άνιση μάχη με ένα φυσικό φαινόμενο όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη. Για να ξέρουμε τι είχαμε να διαχειριστούμε σε απόλυτα δεδομένα.

Αυτό μας λένε όλοι οι ειδικοί, δεν είναι δικαιολογία, είναι όμως η πραγματικότητα. Όταν πέφτουν 600, 700, 800 τόνοι νερό στο στρέμμα, το νερό αυτό κάπου θα πάει, δεν θα εξαφανιστεί. Το τι θα έπρεπε να είχε γίνει, τι έγινε, το τι μπορεί να γίνει καλύτερα, θα το συζητήσουμε σε δεύτερο χρόνο.

Αυτή τη στιγμή τι προέχει: πρώτον, η σωτηρία των ανθρώπων και ο απεγκλωβισμός ειδικά όσων κινδυνεύουν από τα χωριά στα οποία ακόμα δεν έχουμε πρόσβαση. Όπως είδατε, από την πρώτη στιγμή που μπορέσαμε να πετάξουμε ελικόπτερα κινητοποιήσαμε ό,τι εναέριο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων και των ελικοπτέρων τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για δασοπυρόσβεση. Τα επιτάξαμε, ουσιαστικά, για να τα χρησιμοποιήσουμε για εκκενώσεις, για να μπορέσουμε να πάρουμε κόσμο από εκεί που μπορούσαν τα ελικόπτερα να έχουν πρόσβαση, είτε φυσική πρόσβαση, να προσγειωθούν δηλαδή, είτε με hoist στις πιο δύσκολες περιπτώσεις εκκένωσης για να τους φέρουμε στην Καρδίτσα σε πρώτη φάση. Να είναι οι άνθρωποι ασφαλείς, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένα πιάτο φαγητό και μια δυνατότητα, σε πρώτη φάση, μέσω του Δήμου και της υποστήριξης που θα δώσουμε, να μπορούν να έχουν την ασφάλεια την οποία χρειάζονται. Πολλοί είναι σε κατάσταση σοκ, χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου ώστε να μπορούμε να περιθάλψουμε άμεσα τους ανθρώπους.

Θέλω μέχρι σήμερα το βράδυ -και θα επιστρέψω μετά στο συντονιστικό- να είμαστε σίγουροι ότι όποιος έχει ανάγκη εκκένωσης, το τονίζω, καταλαβαίνω πόσο δυσάρεστο είναι να είναι κάποιος εγκλωβισμένος σε ένα σπίτι, ενδεχομένως και με άλλους ανθρώπους. Αλλά η προτεραιότητά μας είναι σε αυτούς που πρέπει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Αμέσως μετά, αφού τελειώσει αυτή η άσκηση, θα πάμε στην άμεση αποκατάσταση των δικτύων -ο Αναπληρωτής Υπουργός θα μείνει εδώ για όσο χρειάζεται-, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και πρόσβαση.

Θέλω να έχουμε μια ακριβή αποτύπωση των προβλημάτων που υπάρχουν σε δρόμους. Το ίδιο θα ζητήσω και στα Τρίκαλα, κυρίως για τα πιο ορεινά χωριά. Για τα μεν πεδινά χωριά καταλαβαίνω το πρόβλημα είναι το νερό, αλλά αν έχει πέσει δρόμος πρέπει να το ξέρουμε.

Να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό που είπε ο Δήμαρχος, πρέπει να έχουμε μία εικόνα των φαινομένων κατολίσθησης. Θα μιλήσω κι εγώ, θα επικοινωνήσω άμεσα με τους αρμόδιους φορείς και με τον κ. Λέκκα, να έχουμε μία εικόνα, να μην πάθουμε καμιά άλλη ζημιά από διάβρωση των εδαφών.

Αν έχουμε κομμένους δρόμους, κομμένες γέφυρες -νομίζω ότι αρχίζουμε να έχουμε μία εικόνα- γρήγορα να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στα χωριά, να έχουν τα χωριά φυσική πρόσβαση.

Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει το δύσκολο και μακρόχρονο έργο της αποκατάστασης. Θα το πω και στη συνέχεια, το λέω και σε εσάς γιατί θέλω να το έχετε ακούσει από εμένα: θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Η ελληνική οικονομία είναι πια αρκετά ισχυρή για να μπορεί να αντέξει μία τέτοια καταστροφή. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών -οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί.

Επιχειρήσεις, αγροτικοί παραγωγοί. Ξέρουμε ότι έχουμε μία μεγάλη ζημιά, αλλά έχουμε ήδη κινητοποιήσει τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε να βρούμε τα σχετικά χρήματα για να καλύψουμε τις ζημιές των παραγωγών μας. Έχω μια πρώτη εικόνα για το πού είναι τα προβλήματα.

Και το δύσκολο ζήτημα, βέβαια, και το ακριβό ζήτημα, που είναι η αποκατάσταση των υποδομών. Είτε μιλάμε για δρόμους, είτε μιλάμε για δίκτυα, είτε μιλάμε για φράγματα, είτε μιλάμε για νέα ή παλιά έργα τα οποία πρέπει να επισκευαστούν.

Θα κρατήσω όμως αυτό το οποίο είπατε, και αυτό ξεφεύγει πια από τις αρμοδιότητες της κάθε Περιφέρειας: την ανάγκη για έναν ολιστικό σχεδιασμό της διαχείρισης των υδάτων του Θεσσαλικού κάμπου, κάτι το οποίο μας απασχολεί δεκαετίες τώρα, σε κεντρικό επίπεδο και όχι κατ’ ανάγκη με κάποια έργα τα οποία μπορεί μεν να είναι απολύτως απαραίτητα -Φράγμα Μουζακίου, εγώ το προτεραιοποίησα- μελετητικά μετά, αλλά ένα φράγμα τόσο μεγάλο δεν φτιάχνεται, όπως ξέρετε, από τη μία στιγμή στην άλλη.

Αλλά χρειαζόμαστε μία άλλη διαχείριση πια, διότι αυτό το φαινόμενο το οποίο είχαμε μπορεί να είναι φαινόμενο μια φορά στα 100 χρόνια; Στα 500; Και ποιος μας λέει ότι δεν θα έχουμε κάτι ηπιότερο, αλλά πάλι πολύ προβληματικό, σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια από τώρα; Γιατί είχαμε δύο πια. Και όταν έχω δύο στη σειρά μέσα σε τρία χρόνια -γιατί αυτός δεν ήταν «Ιανός», ήταν «Ιανός» επί 3, επί 4, απλά για να ξέρουμε τι είχαμε να διαχειριστούμε- πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ή τουλάχιστον, αν δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για το τελείως ακραίο ενδεχόμενο, να είμαστε έτοιμοι για τα μικρότερα, τα οποία μετά βεβαιότητας θα συμβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.

Αυτά ήθελα να σας πω. Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση.

Η περίπτωση του «Ιανού» ήταν νομίζω ενδεικτική. Δούλεψε καλά το μοντέλο αυτό, με μία μεγάλη κεντρική εργολαβία η οποία έκανε παρέμβαση. Θα πρέπει τώρα να επιστρατεύσουμε ουσιαστικά όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, όλες τις μεγάλες, να μοιράσουμε τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και γρήγορα να κινηθούμε.

Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για εμένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε όμως σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες.



Προκαλεί η ΠΝΟ, για την δολοφονία του 36χρονου φταίει η παραβίαση των ορίων και ωρών απασχόλησης και ανάπαυσης των ναυτικών

 


Αντρόπιαστοι χωρίς ίχνος ντροπής και σοβαρότητας, η ΠΝΟ αποφεύγει σε ανακοίνωση της να καταφερθεί ευθέως κατά των συντρόφων του ΠΑΜΕ, και προσπαθεί να ξεπλύνει την εγκληματική τους πράξη αναφέροντας, για μη ορθή εφαρμογή των Νόμων και των Κανονισμών που αναφέρονται στην ασφάλεια της ναυτιλίας και των λιμανιών, για παραβίαση των ορίων και ωρών απασχόλησης και ανάπαυσης των ναυτικών και για μη εξορθολογισμό των δρομολογίων, που, όπως επισημαίνει, οδηγούν μαθηματικά στη διακινδύνευση της ασφάλειας των ίδιων των πλοίων, των επιβατών και των δρομολογίων.

Με λίγα λόγια οι προκλητικοί αριστεροί της ΠΝΟ προσπαθούν να ξεπλύνουν το έγκλημα των συντρόφων και να στρέψουν την ευθύνη στην πολιτεία.

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας για την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου αλλά και έμπρακτη στήριξη της οικογένειας του 36χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο όταν δολοφονήθηκε από μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon» και μέλη του ΠΑΜΕ, χάνοντας τη ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών, η ΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να λάβει άμεσα και χωρίς καμία αναβολή όλα τα απαραίτητα μέτρα που σκοπό έχουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, και δεν κάνει καμία αναλυτική αναφορά στο έγκλημα των συναδέλφων τους.

Επισημαίνει "ότι οι Έλληνες Ναυτικοί είναι παραδείγματα προς μίμηση για τη ναυτοσύνη τους και για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και δεν θα πρέπει με αφορμή το τραγικό συμβάν στο λιμάνι του Πειραιά"  και αναφέρει προκλητικά αντί να αναφερθεί ευθέως σε έγκλημα για "την επιλογή που έκαναν οι εμπλεκόμενοι σε αυτό", να κατηγορούνται και να στοχοποιούνται συλλήβδην όλοι οι ναυτικοί.

Η ΠΝΟ κάνοντας συνδικαλισμό σε τόσο σοβαρό θέμα προσπαθεί να ξεπλύνει το έγκλημα των συντρόφων τους κάνοντας λόγο ότι με λίγα λόγια η αιτία είναι η μη ορθή εφαρμογή των Νόμων και των Κανονισμών που αναφέρονται στην ασφάλεια της ναυτιλίας και των λιμανιών, για παραβίαση των ορίων και ωρών απασχόλησης και ανάπαυσης των ναυτικών και για μη εξορθολογισμό των δρομολογίων, που, όπως επισημαίνει, οδηγούν μαθηματικά στη διακινδύνευση της ασφάλειας των ίδιων των πλοίων, των επιβατών και των δρομολογίων.

Οι σχετικές διατάξεις και μάλιστα από τις Διεθνείς Συμβάσεις, είναι σαφείς και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ευκαιριακά και με χαλαρότητα, ώστε να διαιωνίζεται το πρόβλημα της μη ορθής και μη ασφαλούς εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Απλά ντροπή τους!!!



Κακοκαιρία Daniel απίστευτο φαινόμενο χιλιετίας το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ


 

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel.

Οπως σημείωσε, "το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον “Ιανό”. Στον “Ιανό” είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας των χιλίων χρόνων (σ.σ η ανώτερη πλημμύρα που έχει καταγραφεί σε διάστημα χιλίων χρόνων) που είχε εκδώσει το υπουργείο το 2019 με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση", ανέφερε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως "μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας".

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η «Daniel» προκάλεσε όχι μόνο πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έντονες διαβρώσεις και οι μεγάλες κατολισθήσεις.

Το κόστος των ζημιών, εκτίμησε πως θα ξεπεράσει την εκτίμηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (κόστος υπερδιπλάσιο εκείνου του «Ιανού»). 





Ο Στρατός στήνει γέφυρα - Επανενώνεται ο Βόλος με το Πήλιο


 

Ο Στρατός κατασκευάζει γέφυρα για να ενώσει τμήματα του Βόλου που αποκολλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Στα Καλά Νερά Βόλου βρίσκεται ο Στρατός από χθες το μεσημέρι, στην προσπάθεια να ενώσει τα κομμάτια των περιοχών που λόγω της κακοκαιρίας έχουν αποκολληθεί και δεν υπάρχει πρόσβαση.

Μία σιδερένια γέφυρα που ονομάζεται Belley στήνει ο Στρατός και συγκεκριμένα η Μονάδα μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ και προσωπικό και υλικό της πρώτης στρατιάς. 

Την στήνουν σε σταθερό σημείο αρχικά, ώστε να την τοποθετήσουν αργότερα στο μέρος που έπεσε και απέκοψε τον Βόλο με το νότιο Πήλιο.

Η κατάσταση είναι δραματική στην περιοχή ενώ το έργο χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας γιατί οι κάτοικοι του νότιου Πηλίου βρίσκονται στα σπίτια τους χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.

Ενδεχομένως το βράδυ η σιδερένια γέφυρα να είναι έτοιμη ώστε να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι.



Τέλος ο Δημήτρης Ιτούδης από τoν πάγκο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και πολύ άντεξε

 


Γνώμη μας, εάν μια ομάδα δεν είναι δεμένη, και υπάρχουν μπόλικα βεντετιλίκια, δεν θα έχει καλό δρόμο.

Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η Εθνική ομάδα, μετά την συνάντηση του προέδρου της ομοσπονδίας Βαγγέλη Λιόλιου με τον Δημήτρη Ιτούδη, στο πλαίσιο της οποίας οριστικοποιήθηκε η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας τους, και πολύ άντεξε ο Ιτούδης.

Πλέον, αναζητείται η επόμενη μέρα για τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι το πρώτο φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, σε μιά ομάδα που λείπει το πάθος και κυριαρχεί το βεντετιλίκη.

Αυτό που αμφότεροι επισήμαναν και έδωσαν έμφαση, είναι ότι η Εθνική ομάδα είναι αυτή που πρέπει να συνεχίσει να ενώνει τους Ελληνες φιλάθλους και να διατηρήσει τη φιλοσοφία και τη στόχευση που έμπρακτα φάνηκε ότι υπηρετεί, παράλληλα με την αγωνιστική της προσπάθεια.



10χρονη στην Γερμανία βιάστηκε από 25χρονο εισβολέα και μετά στραγγαλίστηκε από 11χρονο!

 


Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία η σοκαριστική υπόθεση βιασμού και δολοφονίας ενός 10χρονου κοριτσιού, το οποίο διέμενε σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων σε περίχωρα της βαυαρικής πόλης Βουνσίντελ.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο 25χρονος Ντάνιελ Τρόγκερ κατηγορείται ότι εισέβαλε στον ξενώνα με τα ανήλικα παιδιά από ένα ανοιχτό παράθυρο γύρω στις 9 το βράδυ στις 4 Απριλίου, βίασε τη μικρή Λένα (που οι Αρχές είχαν απομακρύνει από την οικογένειά της λόγω καταγγελιών για κακοποίηση) και στη συνέχεια «ήπιε μπύρα και παρακολούθησε πορνογραφικό υλικό» με έναν 11χρονο, επίσης φιλοξενούμενο στη δομή. Το αγόρι αυτό πιστεύεται αργότερα ότι επιτέθηκε στην 10χρονη και τη στραγγάλισε, ενώ το άψυχο κορμάκι της ανακαλύφθηκε 12 ώρες αργότερα από το προσωπικό του κέντρου.

Η δομή φιλοξενίας ανηλίκων St Josef, που φιλοξενεί 90 παιδιά, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της έρευνας των Γερμανικών Αρχών, που εντόπισαν τα αποτυπώματα του 25χρονου άνδρα, πατέρα δύο παιδιών, και του 11χρονου στον χώρο του εγκλήματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχών ο Τρόγκερ έχει συλληφθεί και κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου, διάρρηξη και εμπρησμό.

Ο «μοναχικός άνδρας» όπως τον χαρακτηρίζουν άτομα που τον γνώριζαν, εργαζόταν ως υπάλληλος καθαρισμού στον δήμο, και φέρεται να εμπλέκεται σε σωρεία διαρρήξεων σε εργοτάξια και κλοπή εξοπλισμού αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας, ο 11χρονος που φέρεται να σκότωσε το κοριτσάκι στη δομή αφού αποχώρησε ο άνδρας, είχε ιστορικό βίας. Λόγω της μικρής του ηλικίας, το αγόρι δεν θα διωχθεί για την πράξη του και έχει ήδη μεταφερθεί σε άλλο ίδρυμα. Επισημαίνεται ότι η ηλικία ποινικής ευθύνης βάσει της γερμανικής νομοθεσίας είναι τα 14 χρόνια.

«Πώς είναι δυνατόν ένας άνδρας να εισβάλλει σε μια δομή που υποτίθεται ότι ειναι ασφαλής; Όλο το κτίριο θα έπρεπε να είναι κλειδωμένο. Γιατί δεν υπήρχε επίβλεψη; Πού ήταν το προσωπικό; Γιατί η σορός της Λένας ανακαλύφθηκε το επόμενο πρωί; Όλα αυτά τα ερωτήματα εξετάζονται και χρειάζονται απάντηση» λέει πηγή της εφημερίδας που εμπλέκεται στην έρευνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρμόδιες υπηρεσίες που τοποθέτησαν το 11χρονο αγόρι στη δομή γνώριζαν για το βίαιο παρελθόν του, και παρ' όλα αυτά αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί με δεκάδες άλλα παιδιά.

Σε δήλωση που απέστειλε στην Daily Mail, ο καθολικός οργανισμός που διαχειρίζεται τη δομή St Josef εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για το συμβάν, επισημαίνοντας ότι οι οικογένειες που επηρεάστηκαν δέχονται την απαιτούμενη υποστήριξη και βοήθεια. Επίσης, «μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων έχει ήδη λάβει μέτρα ώστε να δοθεί η απαιτούμενη υποστήριξη στα παιδιά και τους εργαζόμενους της δομής», οι οποίοι έχουν βιώσει έντονο συναισθηματικό τραύμα. Η συγκεκριμένη ομάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τους τελευταίους μήνες, με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στη ζωή των φιλοξενούμεων παιδιών.

Μέλη του προσωπικού της δομής αρνήθηκαν να μιλήσουν στην εφημερίδα για το συμβάν. Ένας από τους εργαζόμενους εξήγησε ότι είναι ακόμα όλοι τους σοκαρισμένοι και προσπαθούν να καταλάβουν πώς έγινε ό,τι έγινε, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Οι Αρχές επίσης τηρούν σιγή ιχθύος, πέραν από μία ανακοίνωση όπου ανέφεραν ότι ο 25χρονος Γερμανός ομολόγησε την πράξη του κατά την ανάκριση, και δεν πιστεύεται μέχρι στιγμής ότι εμπλέκεται άμεσα στην δολοφονία της 10χρονης από τον 11χρονο.


protothema.gr



Έφτασε στη Λάρισα ο πρωθυπουργός και πέταξε πάνω από πληγείσες περιοχές, μίλησε με πλημμυροπαθείς


 

Στο γήπεδο της Καρδίτσας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το ελικόπτερο με το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε νωρίτερα αυτοψία πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός αρχικά μίλησε με εθελοντές διασώστες και πληρώματα του ΕΚΑΒ ενώ στη συνέχεια συνομίλησε με πλημμυροπαθείς που είχαν διασωθεί νωρίτερα στα πλαίσια της μεγάλης επιχείρησης που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της Πέμπτης.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου από χθες, Πέμπτη, βρίσκονται πέντε υπουργοί και υφυπουργού στο πλαίσιο της επιχείρησης «Δάρδανος».

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στο δημαρχείο Καρδίτσας όπου θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής. 





Ηλίας Γκότσης: «Τρολάρει» τους ΨΕΚ με ένα βίντεο για τις νέες ταυτότητες


 

Όσους απατεώνες διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας, και τα θύματα αυτών  «τρόλαρε» ο Ηλίας Γκότσης.

Ο Γκότσης ανέβασε ακόμη ένα χιουμοριστικό κλιπ στο TikTok, αυτή τη φορά σε ρόλο... μυστικού πράκτορα.

Πίσω τους υπάρχει μια μεγάλη οθόνη που παραπέμπει σε «κέντρο μυστικών επιχειρήσεων» όπως γράφει στο κλιπ.

Με το ανάλογο ύφος, ο Ηλίας Γκότσης στέκεται μπροστά από έναν υπολογιστή και ψάχνει με τον δήθεν συνεργάτη του, «την κυρία Νίτσα από τα Κάτω Πατήσια» και τον «κύριο Παναγιώτη από τα Πετράλωνα» που τελικά δεν καταφέρνει να εντοπίσει από τον υπολογιστή γιατί «είναι αρνητής και δεν έχει ταυτότητα».



Βίντεο του Αccuweather για τις χαοτικές πλημμύρες σε όλο τον κόσμο από τον Βόλο έως τις ΗΠΑ

 


Βίντεο για τις ανά τον κόσμο πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές ανάρτησε η γνωστή υπηρεσία Αccuweather, δείχνοντας ότι τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα σταματήσεις κανένας κρατικός μηχανισμός.

«Από το Βέγκας μέχρι την Ισπανία, δείτε πού οι πλημμύρες προκάλεσαν χάος την περασμένη εβδομάδα» αναφέρει στην ανάρτησή της στο Instagram η οποία περιλαμβάνει επίσης πλάνα από την κακοκαιρία Daniel και τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στον Βόλο.

Δείτε το βίντεο που ανάρτησε





Όσο νερό πέφτει στην Αθήνα σε ένα χρόνο, το διπλάσιο έπεσε σε μέρη του Πηλίου

 


Πρόκειται για «πρωτοφανή» καιρικά φαινόμενα στην κυριολεξία, καμία υποδομή δεν θα κρατούσε αυτό το φαινόμενο, Δεν υπάρχει  αντιπλημμυρική κατασκευή στον πλανήτη που να μπορεί να αντέξει τέτοια ποσότητα νερού.

Στη Ζαγορά Πηλίου έπεσαν πάνω από 754 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 754 τόνοι νερού σε ένα στρέμμα, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι τις βραδινές ώρες.

Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης και μάλιστα χωρίς να συμπληρωθεί 24ωρο, με μεγάλο μέρος του όγκου της βροχής να πέφτει σε διάστημα μερικών ωρών. Το μέχρι τώρα «ρεκόρ» ημερήσιας βροχόπτωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το είχε η Μακρυνίτσα, επίσης στο Πήλιο, με 417 χιλιοστά από τις 10 Δεκεμβρίου 2009. Η βροχόπτωση αυτή ξεπεράστηκε κατά πολύ χθες…

Στην Πορταριά έπεσαν 613 χλστ., αλλά και στην πόλη του Βόλου 393 χλστ. βροχής, στην Αθήνα παράδειγμα όλο το έτος πέφτουν κατά μέσον όρο περίπου 400 χιλιοστά βροχής, φανταστείτε ότι αυτό το ποσοστό ξεπεράστηκε με βροχή σε ένα μόλις 24ωρο. 

Στην Αγιά της Λάρισας (213 χλστ.), στην Πεζούλα (174 χλστ.), στη Λάρισα-Χάλκη (165), στη Σκιάθο (159), στους Γόννους Τεμπών (143), καθώς και στην Καρδίτσα (109) και στο Μουζάκι Καρδίτσας (104).

«Αυτό που συμβαίνει στη Μαγνησία είναι ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, τόσο όσον αφορά τον όγκο και την ένταση της βροχόπτωσης όσο και σχετικά με τη διάρκεια», σχολιάζει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr.

«Πιθανόν, το γεγονός ότι είναι θερμότερη η θάλασσα συμβάλλει στην ένταση του φαινομένου. Θα χρειαστεί έρευνα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

«Πρόκειται για ένα στάσιμο σύστημα, που τροφοδοτείται διαρκώς με υγρό αέρα από το Αιγαίο, με αποτέλεσμα να βρέχει συνεχώς στο ίδιο σημείο». Το στοιχείο της διάρκειας και της επιμονής της βροχόπτωσης έρχεται να οδηγήσει σε έντονα πλημμυρικά συμβάντα, καθώς το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό. Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που έχει αναπτυχθεί πάνω από τη χώρα μας, προκάλεσε μια γενική αστάθεια, «η οποία διευκόλυνε τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού ρεύματος από το βόρειο Αιγαίο προς τις περιοχές της κεντρικής – ανατολικής χώρας», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. «Οι βροχοπτώσεις επικεντρώνονται στην περιοχή του Πηλίου και της Μαγνησίας, λόγω και της τοπογραφίας του εδάφους, αλλά επεκτείνονται με ισχυρές κατακρημνίσεις σε μια ευρύτερη περιοχή, σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, αλλά και στη Φθιώτιδα», συμπληρώνει. Η πρόγνωση είναι πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο. «Είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί τα προηγούμενα χρόνια και στο Πήλιο και σε περιοχές της βόρειας Κρήτης, που επίσης η μορφολογία και η γειτνίαση με τη θάλασσα οδηγεί σε παρόμοιες καταστάσεις». Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν ορισμένες πολύ έντονες έως και ακραίες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, ενώ σημειώθηκαν ακόμη και ρεκόρ.

Η ένταση του φαινόμενου «Daniel» στη Μαγνησία Θυμίζει τροπικούς, τυφώνες πρωτόγνωρα φαινόμενα για την Ελλάδα

Για το τρομακτικό επίπεδο της κακοκαιρίας είχε γίνει ακριβής πρόγνωση από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με το meteo.gr να καταγράφει τις περιοχές όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής και ειδικά πάνω από 500 χιλιοστά την Τρίτη και τις επόμενες μέρες, από τη Δευτέρα το μεσημέρι.



Blue Horizon: «καρατομήθηκε» ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α' Λιμενικού Τμήματος


 

Ευθύνες σε τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά τα οποία παραπέμπονται άμεσα στο πειθαρχικό επιρρίπτει το πόρισμα της ΕΔΕ για τις ευθύνες του Λιμενικού στο περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, τον οποίον έριξαν στη θάλασσα ναυτικοί του πλοίου Blue Horizon. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έδωσε εντολή στον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη να απομακρύνει τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά και τον διοικητή του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Παράλληλα δώθηκε εντολή για την άμεση επιστροφή αποσπασμένων στελεχών του Λιμενικού από υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για την ενίσχυση της επιτήρησης και αστυνόμευσης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.