Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Και το Ανθρωποκτονιών στην έρευνα για να βρεθεί το ΚΤΗΝΟΣ της Αράχωβα που κακοποίησε τον Όλιβερ


 

Εξελίξεις υπάρχουν στη φρικτή υπόθεση βασανισμού και βιασμού του Όλιβερ στην Αράχωβα στην οποία συμμετέχει πλέον και το Ανθρωποκτονιών.

Έγινε η εκταφή του Όλιβερ, η νεκροτομή-νεκροψία του οποίου θα γίνει στο Νεκροτομείο του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, από τους έμπειρους Καθηγητές Κτηνιατροδικαστικής κκ. Δημήτρη Τόντη και Δημήτρη Δούκα.

Η παρουσία κλιμακίου του Ανθρωποκτονιών έγκειται στο γεγονός ότι το στάδιο των ερευνών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται μαρτυρίες που κρίνονται αξιόπιστες για την ταυτότητα του δράστη και είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί.

Είναι πολύ πιθανό ο βασανιστής του Όλιβερ να βρίσκεται ακόμα στην Αράχωβα και για αυτόν τον λόγο, στην υπόθεση συμμετέχουν έμπειροι στο έγκλημα αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών με τη συνδρομή των οποίων εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα φτάσουν στον δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Βέβαιη ότι ο Όλιβερ βασανίστηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα από άνθρωπο, εμφανίζεται στο protothema.gr η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα που παρέλαβε τον σκύλο πριν αυτός ξεψυχήσει στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του.

Η έμπειρη γιατρός, μάλιστα, αποκλείει το ενδεχόμενο να ευθύνεται για την κακοποίησή του κάποιο άλλο ζώο, όπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές της Π.Ε Βοιωτίας και παράγοντες της Αράχωβας, που η στάση τους κρίνεται προκλητική και περίεργη. 

Οι δυο κτηνίατροι της Π.Ε Βοιωτίας φέρονται να μην διαπίστωσαν ίχνη κακοποίησης στον πρωκτό του ζώου από αμβλύ αντικείμενο. 

Η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα επιμένει στην αρχική της εκτίμηση και εξηγεί γιατί: «Οι κτηνίατροι της περιφέρειας, επειδή ήμουν παρούσα στη νεκροτομή, στην κατάσταση που βρισκόταν το ζώο μετά από 30 ώρες που κατέληξε δεν μπορούσαν να πιστοποιήσουν τίποτα απ’ αυτό το γεγονός. Στα υπόλοιπα όμως που είδαμε μαζί, συμφωνούμε και δεν έχουν δώσει πόρισμα αλλά μόνο τα ευρήματά τους. Βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων συμφωνήσαμε όλοι μαζί, παρουσία αστυνομίας ότι ο σκύλος έχει κακοποιηθεί. Το ξύλο δεν είναι κακοποίηση; Όσον αφορά την κακοποίηση του ζώου στο πρωκτό του από αμβλύ όργανο, αυτό είδα εγώ, δηλαδή, όταν μου έφεραν τον σκύλο, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να πάρω γενετικό υλικό. Ήμουν σίγουρη ότι ο σκύλος κακοποιήθηκε».

Σε ερώτηση πώς γίνεται οι δυο συνάδελφοι της να μην διαπίστωσαν ίχνη κακοποίησης του σκύλου με αιχμηρό αντικείμενο, στη περιοχή του πρωκτού, η ίδια απαντά: «Αυτό δεν μπορούσαν να το διαπιστώσουν μετά από τόσες ώρες και σε αυτό συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους. Τώρα αν έχουν γράψει κάτι άλλο απ’ αυτό που είδαμε όλοι εκείνη τη στιγμή, τώρα τι να σας πω. Δεν με αφορά. Εγώ είμαι κάθετη σε αυτό που έχω γράψει και δεν αλλάζω τίποτα. Όσα είδα και έγραψα τα επιβεβαίωσα και με άλλες επαφές που είχα με ειδικούς. Γιατί ήταν κάτι το συγκλονιστικό για μένα, αυτό που έβλεπα μπροστά μου. Ο σκύλος ήταν εν ζωή όταν τον έφεραν στο ιατρείο μου και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βγάλω φωτογραφίες. Ως γιατρός λοιπόν είμαι πολύ σίγουρη για όσα είδα και όσα περιγράφω. Τα υπόλοιπα είναι έργο της αστυνομίας, δηλαδή να βρει εάν ήταν κάποιος περαστικός ή μόνιμος κάτοικος Αράχωβας».

Σε ερώτηση αν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στην 30ετή πείρα της, η ίδια απαντά: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ και τριάντα χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα. Ενώ έχω δει από τροχαία, από δαγκώματα, από αγριογούρουνα, από δηλητηριάσεις, κάτι ανάλογο δεν μου έχει ξανατύχει» και συνεχίζει: «Ήταν ανθρώπινος παράγοντας, είμαι βέβαιη. Δεν έγινε ούτε από άλλα σκυλιά, ούτε από αγριογούρουνο, ούτε από τροχαίο. Το κακό βέβαια σε αυτή την ιστορία είναι ότι έχει στοχοποιηθεί η Αράχωβα, κάτι που το θεωρώ ακραίο. Εγκλήματα γίνονται παντού αλλά είναι ακραίο να στοχοποιήσουμε ένα ολόκληρο χωριό για ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος διεστραμμένος. Αυτό αποπροσανατολίζει και τις έρευνες και χάνεις και το δίκιο σου όταν φτάνεις σε ακραίο επίπεδο. Μακάρι οι αρχές να εντοπίσουν γρήγορα τον ένοχο».

Σε ερώτηση αν το χάσκι δεν κατάφερε να επιζήσει λόγω της κακοποίησης του στον πρωκτό με αμβλύ αντικείμενο, η κυρία Τόλα απαντά: «Δεν ήταν μόνο αυτό. Διαπίστωσα υποδόρια αιματώματα σε όλο του το σώμα. Είχε χτυπηθεί πολύ άσχημα, είχε και κάταγμα σε ένα πλευρό του, μάλλον με κάποιο ξύλο έγιναν αυτά. Είναι 100% κακοποίηση από άνθρωπο, ούτε άλλος σκύλος μπορεί να το κάνει αυτό, ούτε αγριογούρουνο. Και να σας πω και το άλλο, εξίσου σημαντικό, ο σκύλος κυκλοφορούσε με ένα λουράκι που δεν έβγαινε με τίποτα. Άρα αυτός ή αυτοί που τον κακοποίησαν του αφαίρεσαν και το λουράκι. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του μετά την κακοποίηση του, δεν φορούσε το λουρί».

Με εισαγγελική εντολή έγινε σήμερα η μεταφορά του ζώου στο Νεκροτομείο του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα όπου η σορός του θα εξεταστεί από τους έμπειρους καθηγητές Κτηνιατροδικαστικής κ.κ Δημήτρη Τόντη και Δημήτρη Δούκα.



Ο Ερντογάν μίλησε για Τουρκική μειονότητα στην Θράκη, ο Μητσοτάκης τον διόρθωσε και ο Τούρκος τον χειροκρότησε

 


Οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα και δεν είχε σχέση με την τελευταία επίσκεψη του το 2017.

Το μόνο ατόπημα που έκανε ο Ερντογάν ήταν να αποκαλέσει «τουρκική» τη μειονότητα της Θράκης. «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» είπε ο κ. Ερντογάν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διόρθωσε τον Ερντογάν και απάντησε με χαμόγελο: «Για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Και αγωνιζόμαστε στην πράξη να διασφαλίζουμε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος της ελληνικής έννομης τάξης είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν». 

Στο άκουσμα της απάντησης του πρωθυπουργού, ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν φάνηκε να ενοχλείται, αλλά χειροκρότησε δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι δεν σκόπευε να απαντήσει, γιατί είχε να κάνει με ένα σοβαρό Έλληνα ηγέτη που θα το ανεχόταν, 

Αντίθετα ο Τούρκος πρόεδρος είχε μετά το χειροκρότημα του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια πολύ θερμή χειραψία



Το λουρί του Χάσκι που αφαιρέθηκε θα αποκαλύψει το ΚΤΗΝΟΣ της Αράχωβα

 


Τεράστια φρικαλεότητα σημειώθηκε στην Αράχωβα, έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα και έχει περάσει και τα σύνορα, με ξένα μέσα να κάνουν λόγο για φρικαλεότητα! 

Το χάσκι κακοποιήθηκε και βιάστηκε από άγνωστο και επικίνδυνο ΚΤΗΝΟΣ, με τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη να είναι πυρετώδεις, ενώ, ήδη στο twitter κυκλοφορεί το hashtag #CancelArachova, με τους χρήστες να λένε στον κόσμο να μην πάνε φέτος για διακοπές μέχρι να βρεθεί ο δράστης, κάνοντας μεγάλη ζημιά στην περιοχή.

Αφού δεν μιλάνε όσοι ξέρουν κάνοντας κακό σε όλη την Αράχωβα, θα μιλήσουν τα στοιχεία που συλλέγονται και η ρετσινιά θα μείνει για πάντα πάνω σε αυτόν τον χειμερινό προορισμό με τις ανάλογες επιπτώσεις.

Οι κάμερες και το βιντεοληπτικό υλικό που κάποιοι φρόντισαν να εξαφανίσουν θα δείξουν το δράστη, αλλά εκεί που θα επικεντρωθεί η ανακάλυψη του ΚΤΗΝΟΥΣ είναι το λουρί του σκυλιού, που αφαιρέθηκε κατά την φρικτή αυτή πράξη, και είναι το αντικείμενο που θα μαρτυρήσει την ταυτότητα του επικίνδυνου , αφού θα υπάρχει επάνω του γενετικό υλικό ή κάποιο αποτύπωμα.





Ευτυχία: Κρύβεται στις μεγάλες ή τις μικρές προσδοκίες; Έρευνα αποκαλύπτει

 



Οι μικροί ή οι μεγάλοι στόχοι μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία; Ποιος ο ρόλος των προσδοκιών στο κυνήγι της ευτυχίας; Ανακαλύψτε πόσα μπορούμε να μάθουμε από την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, τη Φινλανδία

Η Φινλανδία κατέκτησε την κορυφή στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας το 2022, αποτελώντας για πέμπτη συνεχή χρονιά την πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο και, μάλιστα, με βαθμολογία σημαντικά υψηλότερη από τα άλλα κράτη, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο ygeiamou.

Πολλές θεωρίες έχουν επιχειρήσει να εξηγήσουν τη διάκριση της Φινλανδίας αλλά και άλλων Βόρειων Χωρών, οι οποίες εστιάζουν σε μεταβλητές όπως η οικονομική ευμάρεια και ισότητα ή ο χρόνος που ξοδεύεται στη φύση. Υπάρχουν όμως και εκείνες που φέρνουν στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα.

Η ευτυχία των Φινλανδών οφείλεται σε μια πολιτισμική τους τάση να συγκρατούν τις προσδοκίες τους σχετικά με το ευ ζην, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ενός Φινλανδού Καθηγητή Κοινωνιολογίας. Μολονότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να μην ξενίζει τους αναγνώστες, για την Jolanta Burke, Ανώτερη Λέκτορα στο Κέντρο Θετικών Επιστημών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI, σίγουρα δεν αποτελεί το μονοπάτι προς την ευτυχία. «Θα έλεγα ότι η ψυχολογική έρευνα υποδηλώνει το αντίθετο», αναφέρει σε άρθρο της και επιχειρεί την αποδόμηση της ως άνω πεποίθησης.

1. Οι μεγάλες προσδοκίες δίνουν κίνητρο

Εννέα βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευτυχία

Ευτυχία: Η στιγμιαία κίνηση που μπορεί να σας κάνει χαρούμενους

Τι μας «κλέβει» και τι μας χαρίζει την ευτυχία – Και για πόσο

Μια σειρά από μελέτες έχουν συμπεράνει ότι όσοι έχουν βρει τον σκοπό της ζωής τους και μπορούν να θέτουν νέους στόχους είναι ένα (γενναίο) βήμα πιο κοντά στη μακροζωία. Στο πλαίσιο αυτό, οι μεγάλες προσδοκίες είναι αναγκαίες σύμφωνα με την Burke, καθώς μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε και, αφού αξιολογήσουμε και καταλήξουμε σε όσες μπορούν να στεφθούν με επιτυχία, να δουλέψουμε σκληρά ώστε να τις πραγματώσουμε.

Αν κάποιος επιθυμεί μια ζωή γεμάτη φίλους, αναφέρει η ίδια για παράδειγμα, μπορεί αναλύοντας τον στόχο να υπολογίσει πιθανά εμπόδιο και να λάβει τις απαραίτητες δράσεις προς επίτευξή του, π.χ. να εγγραφεί σε έναν σύλλογο. «Έτσι, οι υψηλές προσδοκίες, όταν είναι ρεαλιστικές, μπορούν να χρησιμεύσουν ως κινητήρια δύναμη για να πετύχουμε μια αλλαγή» σχολιάζει.

2. Οι μεγάλες προσδοκίες προάγουν την αισιοδοξία

Μέσα από τις υψηλές προσδοκίες γινόμαστε έστω και λίγο κοινωνοί των μυστικών που μοιράζονται όσοι μπορούν να είναι αισιόδοξοι. Προσδοκώντας πως όλα θα πάνε καλά, μπορούμε παρά τις αντιξοότητες ή τις αποτυχίες να συνεχίσουμε τον βηματισμό προς τα εμπρός.

3. Οι χαμηλές προσδοκίες περιορίζουν την εξέλιξή μας

Στοχεύοντας χαμηλά, πριονίζουμε τα κλαδιά που κανονικά θα μας βοηθούσαν να αγγίξουμε τους στόχους μας. «Όταν έχουμε χαμηλές προσδοκίες επιτυχίας μετά από αντιξοότητες, είναι πιο πιθανό να τα παρατήσουμε […] Ακόμη και όταν οι πιθανότητες επιτυχίας μας είναι αντικειμενικά υψηλές» αναφέρει η Burke, επικαλούμενη το σενάριο αναζήτησης συντρόφου μέσω εφαρμογών γνωριμιών και πώς, εν τέλει, η όποια δυναμική για ένα καλό αποτέλεσμα, μια ενδιαφέρουσα γνωριμία ίσως, καταλήγει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

4. Οι προσδοκίες των άλλων ως εργαλείο ώθησης

Αποδίδουμε καλύτερα όταν οι άλλοι έχουν υψηλές προσδοκίες από εμάς. Το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα, όπως εξηγεί η Λέκτορας, περιγράφει ουσιαστικά τις υψηλότερες επιδόσεις που εξασφαλίζει η πεποίθησή μας ότι οι άλλοι μας θεωρούν ικανούς και επιτύχουμε περισσότερα από όσα πιστεύουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Πρόκειται για μια παιδαγωγική αρχικά μέθοδο που, πέραν της εκπαίδευσης, έχει δοκιμαστεί εκτενώς και στον επαγγελματικό τομέα με αντίστοιχα αποτελέσματα.

5. Πότε οι υψηλές προσδοκίες χρειάζονται προσοχή

Συμβαίνει συχνά οι στόχοι μας εκτείνονται σε ύψη πέραν των δυνατοτήτων μας, απλώς και μόνο γιατί κάποιοι από το περιβάλλον μας, σύντροφοι, φίλοι κ.ο.κ., τους έχουν φτάσει. Ίσως είναι το σημείο που η παραίνεση «άπλωνε τα πόδια σου κατά το πάπλωμά σου» -χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να «κλέψει» λίγους πόντους- ταιριάζει γάντι σε αυτό που η Burke θέτει ως αναντιστοιχία μεταξύ των δυνατοτήτων και των προκλήσεων που θέτουμε στον εαυτό μας με συνέπεια την απογοήτευση ή ακόμη και το άγχος.

6. Οι προσδοκίες θέλουν σωστή διαχείριση

Είναι αναπόφευκτο κάποιοι στόχοι να γίνουν πραγματικότητα και άλλοι να παραμείνουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ενδεχομένως δεν θέλουν να έχουν υψηλές προσδοκίες είναι επειδή θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την απογοήτευση της αποτυχίας, μια βάσιμη ανησυχία. Ωστόσο, το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας όταν ξεκινά η λύπη και η απογοήτευση μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις αντιξοότητες» σχολιάζει η ίδια και υπογραμμίζει ότι οι όποιες επιπτώσεις των μεγάλων προσδοκιών ωχριούν μπροστά στα οφέλη του να μπορείς να θέτεις υψηλούς στόχους.

Μήπως όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να χωρέσουν στη φράση εκείνη που μας προτρέπει να βάλουμε στόχο το φεγγάρι ώστε, ακόμα κι αν αποτύχουμε, θα βρεθούμε ανάμεσα στ’ αστέρια;


ygeiamou.gr



Αποχώρησαν μαζικά 100 στελέχη της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας


 

Συνεχίζεται το μπαράζ αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 100 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από το κόμμα, κάνοντας λόγο για «ακραίο τοξικό περιβάλλον» που καταπιέζει τις διαφορετικές απόψεις και δημιουργεί «εσωτερικούς εχθρούς» και «υπονομευτές».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

«Μια μεγάλη πορεία στράτευσης και συμμετοχής στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έφτασε στο τέλος της. Ήρθε η ώρα της απόφασης, δύσκολης μεν, αλλά αναγκαίας. ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ.

Η κατάσταση που βιώνουμε στο κόμμα μας το τελευταίο διάστημα είναι αφόρητη και διαλυτική.

Από τη μία, αφενός, έχουμε την έμμεση απαξίωση, έως ακύρωση, του σημαντικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερε μέσα από τεράστιές δυσκολίες και σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον, να βγάλει την χώρα από τη δίνη των μνημονίων, με την κοινωνία όρθια και να ορίσει ένα διάδρομο ασφαλή για την οικονομία, να ρυθμίσει το χρέος για αρκετά χρόνια, δείχνοντας ένα διαφορετικό ήθος στη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί στο κόμμα ένα ακραία τοξικό περιβάλλον, που δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, δημιουργώντας ‘εσωτερικούς εχθρούς’ και ‘υπονομευτές’ ανάμεσα σε μέλη και στελέχη.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την παρουσία του νέου προέδρου στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε., τις παρεμβάσεις του στις πολιτικές εξελίξεις, τις τοποθετήσεις του στον Σ.Ε.Β. και την αντιδημοκρατική και εκτός οργάνων καθαίρεση συντρόφων από καίριες θέσεις,σηματοδοτούν μια πορεία αντιφατικών θέσεων, που κινείται κάθε άλλο παρά στον χώρο της πληθυντικής Αριστεράς. Μια πορεία σπασίματος των όποιων δεσμών υπάρχουν ακόμα με τα κοινωνικά κινήματα, με τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους και τη νεολαία.

Για το πώς φτάσαμε ως εδώ, ευθύνες έχουμε όλοι και οφείλουμε να τις αναλάβουμε. Σε ότι αφορά εμάς, ανεχθήκαμε μια κατάσταση διάλυσης των Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.) ΠΟΥ εξελίχθηκαν σε μη οργανώσεις. Σε οργανώσεις φαντάσματα. Γιατί μαζικοποιήθηκαν μεν, με την περίφημη διεύρυνση αριθμητικά, αλλά με συντρόφους, που οι περισσότεροι δεν είχαν καμία συμμετοχή, μετά την εγγραφή τους, στην ζωή και τις δράσεις των οργανώσεων. Ότι γίνονταν ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών και διατήρησης ισορροπιών , χωρίς χρεώσεις, έλεγχο, λειτουργία και παραγωγή πολιτικής.

Κανείς από εμάς δεν αμφισβητεί την δημοκρατική εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποχωρήσαμε αμέσως, παρόλο που οι ενδείξεις που είχαμε από την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρική εκλογή, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές. Οι πολιτικές μας διαφωνίες όμως, τόσο με τον ίδιο αλλά και την ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει, είναι υπαρκτές και αναφέρθηκαν παραπάνω. Εξελέγη ως ο μόνος που μπορεί να κερδίσει το Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μάλλον οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε δημοσκοπική, πολιτική και αξιακή κατάρρευση.

Όλα αυτά καθιστούν την αποχώρηση μας πράξη ευθύνης, ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Καλή δύναμη στους αγαπημένους συντρόφους και συντρόφισσες που παραμένουν στον χώρο. Είμαστε σίγουροι ότι με αυτούς θα ξανανταμώσουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στις αντιδραστικές, αντικοινωνικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα παλέψουμε μαζί με εκατομμύρια πολίτες που αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση, που θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.»


Ακολουθούν τα ονόματα των μελών που υπογράφουν την παρούσα επιστολή:


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Ο.Μ. ΟΙΝΙΑΔΩΝ

ΒΕΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΒΛΑΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Πρ.ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΓΕΡΟΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ)

ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΚΕΣΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (Πρ. Δημ. Σύμβουλος Αγρινίου)

ΔΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ* ΜΕΛΟΣ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΖΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Πρ.Μέλος Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟ -Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (Δημ.Σύμβουλος, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΥΡΙΖΑ)

ΚΑΠΕΡΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΣΟΦΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΘΗΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΑΡΑΔΗΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΚΑΡΕΛΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΑΡΤΟΣΙΝΑ ΕΥΑ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΚΙΤΣΟΥ ΘΕΩΝΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΙΤΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ -ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ο.Μ. ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΘΕΩΔΟΡΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΟΥΚΟΥΡΔΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΛΑΖΟΥΡΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΛΑΙΟΥ ΑΓΑΡΙΣΤΗ Ο.Μ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΛΙΤΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ (Μέλος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ)

ΜΑΚΡΗΣ ΘΩΜΑΣ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

ΜΑΣΤΡΑΠΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΜΕΡΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο.Μ. ΟΡ. ΒΑΛΤΟΥ (ΜέλοςΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ο.Μ.

ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ο.Μ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ (μέλος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ)

ΜΠΑΚΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΜΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΜΠΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΘΗΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΜΥΛΩΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΞΕΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΞΕΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΞΕΝΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΥΗ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΠΕΤΡΕΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΛΥΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΛΥΤΑΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΡΑΤΣΑΣ ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ Ο.Μ. ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΡΙΖΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο.Μ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ (Μέλος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ)

ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ** ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ(ΜΕΛΟΣ Κ.Σ. ΝΕΟΛΑΙΑΣ)

ΣΕΛΙΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Πρ.ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ο.Μ .ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

ΣΥΡΑΚΟΣ ΙΑΣΩΝ Ο.Μ .ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΟΜΑΡΑ ΑΓΑΘΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΣΑΠΑΡΕΛΗ ΕΡΜΙΟΝΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΣΑΠΑΡΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΤΣΑΠΑΡΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΣΙΝΤΖΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Ο.Μ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

ΤΣΙΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ Ο.Μ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ (ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΤΣΙΟΥΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΣΙΡΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΦΑΚΙΤΣΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ (Μέλος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Ο.Μ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ- Συντονίστρια (ΜΕΛΟΣ Ν.Ε ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ)

ΧΑΣΑΠΗΣ ΘΥΜΙΟΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ



Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης Ερντογάν

 


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:


•Λ. Κατεχάκη,


•Λ. Μεσογείων,


•Λ. Βασ. Σοφίας,


•Λ. Κηφισίας,


•Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,


•Λ. Βασ. Αμαλίας,


•Λ. Αλεξάνδρας,


•Μιχαλακοπούλου,


•Σταδίου,


•Πανεπιστημίου και


•Ακαδημίας.


Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

1. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.

2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της στην οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

3. Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».



Μητσοτάκης στο Tik Tok: Παράταση στο Youth Pass μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για Youth Pass παρατείνονται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  η πρώτη πληρωμή για όσους έχουν κάνει αίτηση θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου και η δεύτερη πληρωμή στις 12 Δεκεμβρίου.



Οι 6 προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2024

 



Τις έξι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2024 παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Περιγράφοντας τις έξι σημαντικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία για το 2024, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Πρώτη πρόκληση: Η συντήρηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας στις κρίσεις. Αυτό προϋποθέτει τη διατήρηση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας από τη μία πλευρά με τις αναπτυξιακές πολιτικές από την άλλη. «Είναι το θεμέλιο για να πείθουμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας «γιατί δεν θέλουμε να είμαστε τελευταίοι μεταξύ των πρώτων αλλά να έχουμε καλή βαθμολογία στην πρώτη κατηγορία» και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
  • Δεύτερη πρόκληση: Η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με έμφαση κατ’ αρχάς έμφαση σε τομείς στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Παράλληλα συνεχίζεται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και περαιτέρω ενδυνάμωση του Τραπεζικού Συστήματος στην οποία συμβάλει η πρόσφατη επιτυχής αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank, την Alpha Bank και το 22% της Εθνικής Τράπεζας.
  • Τρίτη πρόκληση: Η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και το 70% του ΑΕΠ έως το 2030. Βασικά εργαλεία είναι η θέσπιση κινήτρων για καινοτομία και μεγέθυνση των επιχειρήσεων (ήδη έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας) καθώς και η στήριξη των ψηφιακών και πράσινων επενδύσεων με βασικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Τέταρτη πρόκληση: Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή. Οι βασικοί στόχοι της προσπάθειας αυτής όπως είπε ο υπουργός είναι η αντιμετώπιση μίας καταφανούς αδικίας, η άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, η αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία και τελικά η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Πέμπτη πρόκληση: Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με τη σύσταση ξεχωριστής γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και την ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ. Η αρχή θα γίνει από τα πιο ώριμα από τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ενδεικτικά το Παραλιακό Μέτωπο Αττικής, τα χιονοδρομικά κέντρα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, η αξιοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, οι παραχωρήσεις των λιμανιών του Ηρακλείου και του Βόλου (προηγήθηκαν τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Καβάλας), η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας και της Αττικής Οδού καθώς και όλα τα αναγκαία βήματα για την είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο.
  • Έκτη πρόκληση: Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με έκτακτες και μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις, που περιλαμβάνουν αύξηση συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα (κατώτατος μισθός) αλλά και ένταση των ελέγχων στην αγορά για αισχροκέρδεια και ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω των εργαλείων που διαθέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Επεκτείνεται η συνεργασία ΔΥΠΑ-Amazon με νέα προγράμματα και δράσεις

 


Τις νέες, κοινές δράσεις, που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και Εθνικός Συντονιστής για τις Δεξιότητες, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο πλαίσιο της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΥΠΑ και την Amazon Web Services (AWS). Οι δράσεις είναι οι εξής:

  • Πρόγραμμα κατάρτισης «Cloud Practitioner Essentials AWS»: Η δράση θα ξεκινήσει την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, με την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους και αφορά στην παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης σε 1.000 ανέργους, ηλικίας 18-60 ετών.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης, με αμοιβή παρόχων κατάρτισης, βάσει τοποθέτησης σε θέση εργασίας, για έως 1.000 ανέργους. Σκοπός τού προγράμματος κατάρτισης, το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η απόκτηση εξειδίκευσης σε ψηφιακά θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη σχετική επαγγελματική εμπειρία και η άμεση τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης, που θα εξασφαλίζονται με ευθύνη του παρόχου κατάρτισης.
  • Καινοτόμο κέντρο κατάρτισης σε θεματικά αντικείμενα του κλάδου της Πληροφορικής, με ωφελούμενους Άτομα με Αναπηρία, τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μεσαίας και υψηλής λειτουργικότητας. Η ΔΥΠΑ, εκτός από τις δύο δομές κατάρτισης ειδικής αγωγής -τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ στην Αθήνα και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης- έχει αποφασίσει τη δημιουργία ενός καινοτόμου κέντρου κατάρτισης πληροφορικής, με ωφελούμενους Άτομα με Αναπηρία, τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μεσαίας και υψηλής λειτουργικότητας. Η νέα δομή θα λειτουργήσει αρχικά στην Αθήνα (σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο) ως παράρτημα της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών στο Γαλάτσι, ενώ, για την υλοποίηση του έργου, η ΔΥΠΑ θα συνεργαστεί και με την Amazon στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

Επισημαίνεται ότι η ΔΥΠΑ και η Amazon Web Services, τον Ιούλιο του 2021, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να προωθήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς τής καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη υλοποιούνται πρωτοβουλίες και δράσεις για την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στο υπολογιστικό σύννεφο (computing cloud), την προώθηση της εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες μελλοντικών γενεών και την προώθηση επιχειρήσεων με δυνατότητα χρήσης cloud στη χώρα.




Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

 



  1. Γιατί έχουμε τόσα πολλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος;

Γιατί οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να έχουν όσα τιμολόγια θέλουν. Επίσης, γιατί η φύση του συστήματος αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύνθετη. Υπάρχει μία αγορά χονδρικής που η τιμή είναι κυμαινόμενη (αλλάζει διαρκώς, ανά ημέρα και ώρα). Υπάρχουν οι προμηθευτές λιανικής, που αγοράζουν στη χονδρική και πωλούν στη λιανική, με πολλές διαφορετικές, εμπορικές πολιτικές. Επιπλέον, γιατί οι ανάγκες και οι επιθυμίες των καταναλωτών είναι πολύ διαφορετικές, ανάλογα με το προφίλ κάθε καταναλωτή (νοικοκυριό, επιχείρηση, ενεργοβόροι καταναλωτές κ.λπ.). 

 

  1. Τί είδους τιμολόγια υπάρχουν;

Καταρχάς, υπάρχουν τριών ειδών τιμολόγια (σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά) και ο καταναλωτής (είτε πρόκειται για νοικοκυριό είτε για επιχείρηση) επιλέγει αυτό που κρίνει ότι είναι το πιο συμφέρον για εκείνον. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Σταθερά είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  • Κυμαινόμενα, είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και ii. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.
  • Δυναμικά, τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Για τη διευκόλυνση του καταναλωτή, τα τιμολόγια συνδέθηκαν με ένα χρώμα. Με το μπλε τα σταθερά, με το κίτρινο τα κυμαινόμενα και με το πορτοκαλί τα δυναμικά.

Σε αυτά τα τιμολόγια προσθέτουμε ειδικό τιμολόγιο, πράσινου χρώματος, που το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του θα είναι απλή και κοινή, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές. Σε αυτό θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές, την 1η Ιανουαρίου του 2024, οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει -μέσα στο 2023- κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1.1.2024. Αυτό το ειδικό τιμολόγιο, που θα διατίθεται από κάθε προμηθευτή, θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές.

 

  1. Για ποιο λόγο εισάγεται αυτό το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο;

Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τι πληρώνει στον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα και το κυριότερο, τι τιμές προσφέρουν, όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές.

 

  1. Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή μέσα στο μήνα θα αλλάζει;

Όχι, ο καταναλωτής θα βλέπει μία τιμή κάθε 1η του μήνα, η οποία θα είναι «κλειδωμένη» για όλη τη διάρκεια του μήνα.

 

  1. Μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχει;

Ναι, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής του. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα σταθερά τιμολόγια, που από τη φύση τους έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις. Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας, δηλαδή, γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.

 

  1. Γιατί έχουμε διαφορετικά χρώματα στα τιμολόγια;

Για να διευκολυνθεί ο καταναλωτής, να κατανοήσει τη φύση των πολλών, διαφορετικών τιμολογίων, ώστε να μπορεί να συγκρίνει, καλύτερα, τα τιμολόγια μεταξύ των προμηθευτών.

 

  1. Δεν είναι το σύστημα αυτό πολύ «μπερδεμένο»;

Ναι, το Ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας είναι πολυσύνθετο και για τον καταναλωτή είναι λογικό ότι δεν υπάρχει χρόνος και διάθεση να ασχολείται, διαρκώς, με τον ποιον προμηθευτή θα επιλέξει. Γι’ αυτό και εισάγεται το «πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο χωρίς να ασχολείται, ιδιαιτέρως, ξέρει τα δύο πιο θεμελιώδη που τον ενδιαφέρουν: Πρώτον, ποια είναι η τιμή τον επόμενο μήνα και δεύτερον ποιος είναι ο πιο φθηνός τον επόμενο μήνα.

 

  1. Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα προμηθευτή, για να βρω τον φθηνότερο;

Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Στο πράσινο τιμολόγιο, παρακολουθείτε ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος κάθε μήνα και αν δεν είστε ευχαριστημένος κάποιον μήνα ή μετά από κάποιους μήνες με τις τιμές που δίνουν οι προμηθευτές, μπορείτε πάντα να αλλάξετε. Είναι λογικό ο καταναλωτής να μην μπαίνει στη διαδικασία, διότι είναι ταλαιπωρία, να αλλάξει προμηθευτή για μία διαφορά της τάξεως του 1-2 ευρώ το μήνα. Είναι, επίσης, λογικό ότι αν βλέπει πως κάποιος είναι συστηματικά ακριβός, τον αφήνει και πάει σε κάποιον που είναι συστηματικά πιο φθηνός. 

 

  1. Γιατί εγώ που έχω σταθερό μπλε τιμολόγιο σε συγκεκριμένο προμηθευτή, δεν μπορώ να κάνω σύγκριση τιμών με τους υπόλοιπους προμηθευτές;

Σε αντίθεση με το ένα ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο ανά προμηθευτή, στις υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων, οι προμηθευτές μπορούν να παρέχουν περισσότερα του ενός τιμολόγια σε κάθε κατηγορία, συνδεδεμένα, πολλές φορές, είτε με υπηρεσίες είτε και με άλλα προϊόντα είτε με συνδυασμό αυτών. Επιπλέον, το ύψος του παγίου μπορεί να διαφέρει, σημαντικά, ανά προμηθευτή, γεγονός που μειώνει το βαθμό συγκρισιμότητας των προσφερόμενων τιμών ενέργειας. Για τους λόγους αυτούς, η καθιέρωση του πράσινου τιμολογίου, καθιστά πιο άμεση, εύκολη και διαφανή τη σύγκριση των τιμολογίων των διαφορετικών προμηθευτών.

 

  1. Θα είναι διαθέσιμο κάποιο εργαλείο επαλήθευσης και σύγκρισης τιμών;

Στους λογαριασμούς ρεύματος (ηλεκτρονικούς και έντυπους) και στα άλλα μηνύματα και e-mails που θα αποστέλλουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές, θα υπάρχει πλέον και ο κωδικός QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) και link, τα οποία θα παραπέμπουν στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.




Ακροαριστεροί κακοποιοί αμαύρωσαν τις εκδηλώσεις στην μνήμη του Γρηγορόπουλου

 



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι γνωστοί ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές κακοποιοί αμαύρωσαν την ημέρα μνήμης για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Μετά τις πορείες σημειώθηκαν επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 



Πιο συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα, μία ομάδα κακοποιών έβαλε φωτιά σε κάδους στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια, ενώ έσπασε και τις βιτρίνες δύο μαγαζιών. Νωρίτερα είχε βάλει φωτιά σε κάδους στο ύψος της οδού Ιπποκράτους, πάλι στο κέντρο της Αθήνας. 

Από εχθές το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 47 προσαγωγές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, και 24 συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τις πορείες

Συγκεκριμένα, οι προσαγωγές σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν στην πλατεία Αττικής αλλά και στο κέντρο της Αθήνας και στα προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που είναι γεμάτα αντιεξουσιαστές και αλλοδαπούς κακοποιούς.

Το πρωί, προκλήθηκαν ζημιές στον σταθμό στην Ομόνοια από ομάδα αναρχικών. Την ίδια ώρα με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Μοναστηράκι» είναι προσωρινά κλειστοί και οι συρμοί διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.



Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα αντιεξουσιαστών κακοποιών αποκόπηκε από την πορεία και επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν κοντά στους διαδηλωτές.

Η ομάδα των κακοποιών έβαλε φωτιές και σε κάδους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις αφότου απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για τον εντοπισμό τους στα στενά της Αγίου Δημητρίου, όπου κινήθηκαν, αλλά και στους γύρω δρόμους.

Έγιναν 24 συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα επεισόδια μετά τις πορείες.