Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ερντογάν μίλησε για Τουρκική μειονότητα στην Θράκη, ο Μητσοτάκης τον διόρθωσε και ο Τούρκος τον χειροκρότησε

 


Οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα και δεν είχε σχέση με την τελευταία επίσκεψη του το 2017.

Το μόνο ατόπημα που έκανε ο Ερντογάν ήταν να αποκαλέσει «τουρκική» τη μειονότητα της Θράκης. «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» είπε ο κ. Ερντογάν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διόρθωσε τον Ερντογάν και απάντησε με χαμόγελο: «Για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Και αγωνιζόμαστε στην πράξη να διασφαλίζουμε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος της ελληνικής έννομης τάξης είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν». 

Στο άκουσμα της απάντησης του πρωθυπουργού, ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν φάνηκε να ενοχλείται, αλλά χειροκρότησε δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι δεν σκόπευε να απαντήσει, γιατί είχε να κάνει με ένα σοβαρό Έλληνα ηγέτη που θα το ανεχόταν, 

Αντίθετα ο Τούρκος πρόεδρος είχε μετά το χειροκρότημα του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια πολύ θερμή χειραψία



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου