Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Συνελήφθη μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε ληστείες και κλοπές στην περιοχή των Μεγάρων



Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 14-7-2020 στα Μέγαρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων, 23χρονος ημεδαπός για σύσταση συμμορίας, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, παράβαση του Νόμου περί Όπλων και αντίσταση.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι δύο επιπλέον άτομα, που αναζητούνται.

Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συστήσει από διμήνου, συμμορία, που διέπραττε ληστείες και κλοπές στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής.

Η σύλληψη του 23χρονου επετεύχθη, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, με τον προαναφερθέντα να προβάλλει αντίσταση και χρήση σωματικής βίας σε βάρος των αστυνομικών που τον συνέλαβαν.

Από την έρευνα εξιχνιάστηκαν επτά ληστείες, οκτώ κλοπές και μία περίπτωση διακεκριμένης φθοράς, στην περιοχή των Μεγάρων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Σε εγρήγορση το Ναυτικό και το Λιμενικό: Tουρκικά αλιευτικά πλέουν προς το Λιβυκό



Σε εγρήγορση έχουν τεθεί το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς  τουρκικά αλιευτικά σκάφη συγκεντρώθηκαν στα Δαρδανέλια και κινούνται σε διεθνή ύδατα προς το Λιβυκό πέλαγος.  

Oι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 120 σκάφη, ωστόσο, αυτή την ώρα, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα, στη Σαμοθράκη, βρίσκονται περίπου 10 αλιευτικά σκάφη. 

Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν τον πλου των τουρκικών αλιευτικών καθώς υπάρχει και το προηγούμενο των τουρκικών αλιευτικών που βρήκαν καταφύγιο σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη Μύκονο, επικαλούμενα σφοδρούς ανέμους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές του υπ. Ναυτιλίας, δεν είναι η πρώτη φορά που μεγάλος αριθμός τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο, καθώς τουρκικός νόμος απαγορεύει την αλίευση στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις 15 Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου.


Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Ελπιδοφόρο για την Αγία Σοφία



Την ευγνωμοσύνη του για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε την υποστήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Αγιά Σοφιά, εξέφρασε σε τουίτ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στο τουίτ ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρει: «Είμαι ευγνώμων για το τηλεφώνημα που δέχθηκα από τον Αντιπρόεδρο @JoeBiden. Μου εξέφρασε την υποστήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και την αλληλεγγύη του στην επιδίωξή μας για την διατήρηση του “status quo” της Αγίας Σοφίας».



Είμαι ευγνώμων για το τηλεφώνημα που δέχθηκα από τον Αντιπρόεδρο @JoeBiden. Μου εξέφρασε την υποστήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και την αλληλεγγύη του στην επιδίωξή μας για την διατήρηση του "status quo" της Αγίας Σοφίας.





ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ζητούν ψυγεία για τους νεκρούς στις ΗΠΑ



Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ,  77.638 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Σχεδόν 3,64 εκατομμύρια έφτασαν τα κρούσματα

Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν στην COVID-19 άλλοι 927 ασθενείς, με τους νεκρούς από την πανδημία του κοροναϊού στις ΗΠΑ να φθάνει έτσι τους 139.128 και να μην υπάρχουν ψυγεία στα νεκροτομεία να τους δεχτού.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επί αρκετές εβδομάδες ξέσπασμα λοιμώξεων στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας.

Στο Τέξας και την Αριζόνα, δύο πολιτείες όπου αυξάνονται καθημερινά οι θάνατοι από τον κοροναϊό, οι τοπικές αρχές ζήτησαν να τους σταλούν φορτηγά ψυγεία ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των νεκροτομείων.


Συγκλονιστικό video με την επίθεση στην εφορία Κοζάνης



Η φριχτή επίθεση με τσεκούρι στην εφορία της Κοζάνης έχει καταγραφεί σε βίντεο  το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr.   

Οι σκηνές της επίθεσης του 45χρονου που καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας της ΔΟΥ δείχνουν να χτυπά  με το τσεκούρι αρχικά τον άτυχο άνδρα και κατόπιν τις δύο γυναίκες, όλοι τους εργαζόμενοι στην εφορία της πόλης.

Στο βίντεο διακρίνεται καθαρά η επίθεση αρχικά στον 56χρονο Ξ.Π. Στον οποίο επέφερε τρία χτυπήματα ενώ αμέσως μετά σχεδόν τσάκισε την πρώτη από τις δύο γυναίκες που βρέθηκε μπροστά του. 

Η τρίτη υπάλληλος τρομοκρατημένη από τα όσα φρικτά διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια της, προαπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει.Ο πανικός που την είχε καταβάλλει είχε σαν αποτέλεσμα να σκοντάψει σε γραφεία και καρέκλες, να σωριαστεί στο έδαφος και ο 45χρονος δράστης την χτύπησε με το τσεκούρι στην πλάτη.

Ο διευθυντής της ΔΟΥ Ιωάννη Ποδιώτη κατάφερε να ακινητοποιήσει δίνοντας μάχη  με τη βοήθεια δύο ακόμη ανθρώπων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα.





Ομιλία του Πρωθυπουργού στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ



«Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης με τόνωση της επιχειρηματικότητας και έμφαση στη βαριά βιομηχανία», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ στην μονάδα παραγωγής της εταιρείας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Η κορυφαίας σημασίας επένδυση τοποθετεί την ΕΛΒΑΛ στην πρωτοπορία ενός κλάδου με τεράστιες προοπτικές. Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρείας υπογράμμισε ότι το διαδεδομένο κλισέ πως «η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα», δεν ισχύει: «Η ελληνική βιομηχανία υπάρχει και είναι εδώ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει πως «είναι ένα, ίσως, εμβληματικό παράδειγμα του πως λειτουργεί στην πράξη η κυκλική οικονομία, η οποία, αποτελεί προτεραιότητα του αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησής μας».

«Οι βιομηχανίες που άντεξαν στη δεκαετή κρίση είναι σήμερα πιο ισχυρές»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το γεγονός «ότι και μέσα στην πανδημία η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά μόλις 9%, όταν υποχώρησε κατά 17% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δείχνει αντοχές, δείχνει σοβαρές προοπτικές, δείχνει και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις, ειδικά οι βιομηχανίες οι οποίες άντεξαν στη δεκαετή λαίλαπα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι σήμερα πιο ισχυρές από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια».

«Το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστρέφεται γρήγορα προς το καλύτερο»

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι: «στον ένα χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας πιστεύω -και αυτό αποτυπώνεται νομίζω σε πολλούς δείκτες- ότι το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστρέφεται γρήγορα προς το καλύτερο. Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 28% στο 24%, η φορολόγηση των μερισμάτων έχει μειωθεί από το 10% στο 5%. Ο νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» απλουστεύει σημαντικά και επιταχύνει την αδειοδότηση των επενδύσεων. Και με μια σειρά από παρεμβάσεις εξομαλύνεται επίσης η αγορά της ενέργειας και λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Η ενέργεια είναι κρίσιμη παράμετρος για τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας. Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, ειδικά για τη βαριά βιομηχανία, σε μια χώρα όπου διαχρονικά είχαμε ενεργειακό κόστος από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Και, ήδη, οι ενεργοβόρες μονάδες συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος. Επανεκκινεί, επίσης, ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος, ενώ σύντομα θα μειωθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ρεύμα μέσης τάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προχωράμε με ένα συγκροτημένο σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας για το πως θα μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Μόλις χθες, άκουσα και από τον νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη, αλλά και τους επιφανείς ακαδημαϊκούς, τα άξια στελέχη της αγοράς που τον πλαισιώνουν, το σχέδιό τους για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο το οποίο θα οριστικοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο και θα αποτελεί ένα κείμενο αναφοράς που θα δεσμεύει όλους μας, Κυβέρνηση, αλλά και τους φορείς της αγοράς, εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων σε ένα συγκροτημένο σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας για το πως θα μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία και θα την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Αυτό που θα κάνει πράξη το σύνθημά μας: Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει».

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Κύριοι Υπουργοί, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι,

Με, πραγματικά, πολύ μεγάλη χαρά εγώ και οι συνεργάτες μου -τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου- βρισκόμαστε στους χώρους της ΕΛΒΑΛ και είχαμε την ευκαιρία πριν να ξεναγηθούμε σε αυτήν την εντυπωσιακά μεγάλη βιομηχανική εγκατάσταση. Είστε μια εταιρεία με παγκόσμια φήμη. Είστε πρωταθλήτρια στις εξαγωγές και χαιρόμαστε πάρα πολύ που πριν από λίγες εβδομάδες ξεκινήσατε τη λειτουργία μιας εμβληματικής επένδυσης για την εταιρία σας, το τετραπλό «θερμό έλαστρο» (TANDEM), μια επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αξιοποιείτε -όπως ακούσαμε και από τους προλαλήσαντες- την τελευταία λέξη στην τεχνολογία της έλασης αλουμινίου. Και, μάλιστα, είναι επίσης εντυπωσιακό ότι μόλις 20 εργοστάσια στον κόσμο ολόκληρο διαθέτουν ένα τέτοιο αντίστοιχο έλαστρο και μόλις 3 στην Ευρώπη. Θα μπορέσετε, εφόσον, συνεχίσετε το πλάνο των επενδύσεων να αυξήσετε, να εκτοξεύσετε την παραγωγή σας στο 1 εκατομμύριο τόνους εντός 5ετίας.

Θέλω να τονίσω, ιδιαίτερα, το γεγονός -το ανέφερε και ο κ. Στασινόπουλος- οτι η ΕΛΒΑΛ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στο σύνολό της αποτελεί έναν «αφανή» πυλώνα της βαριάς μας βιομηχανίας. Γιατί η έλαση αλουμινίου -όπως φαντάζομαι ότι όλοι μας πιά μάθαμε- είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο, ένας κρίκος κρίσιμος στην τελική αλυσίδα παραγωγής, πλην όμως αναγνωρίσιμος, τελικά, μόνο στους ειδικούς της μεταλλουργίας. Είστε, όμως, αφανής πυλώνας και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί η σεμνότητα και, τολμώ να πω, η δυσανεξία στην προβολή διέπνεε, πάντα, τους ανθρώπους της εταιρείας.

Από τον ιδρυτή της Μιχάλη μέχρι τους συνεχιστές της τον κ. Νίκο Στασινόπουλο, τον κ. Ευάγγελο Στασινόπουλο, μέχρι την τρίτη γενιά, τον Μιχάλη και τον Γιάννη. Και με την ευκαιρία αυτή, θέλω και δημόσια να σας ευχαριστώ και για την αθόρυβη -όπως πάντα- δωρεά σας για την αντιμετώπιση του COVID-19 στη χώρα.

Όπως ακούσαμε, την τελευταία δεκαετία, οι συνολικές επενδύσεις της ΕΛΒΑΛ ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40%. Και, βέβαια, παραπάνω από το 85% του παραγόμενου προϊόντος κατευθύνεται σε εξαγωγές, σχεδόν σε 100 χώρες. Μόνο η ΕΛΒΑΛ καλύπτει το 4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Ενώ, αντίστοιχα, η παραγωγή του ομίλου πλησιάζει, ξεπερνάει το 8% των συνολικών εξαγωγών της πατρίδας μας.

Και θέλω, επίσης, να τονίσω ότι ένα σημαντικό κομμάτι της τελικής παραγωγής, προέρχεται από επαναχρησιμοποιημένο μέταλλο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε την πρώτη ύλη. Είναι ένα, ίσως, εμβληματικό παράδειγμα του πως λειτουργεί στην πράξη η κυκλική οικονομία, η οποία, αποτελεί και προτεραιότητα του αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησής μας.

Θέλω, επίσης, να τονίσω -αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό- ότι επενδύετε πάρα πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό σας. Στα ενημερωτικά σημειώματα που είχα την ευκαιρία να διαβάσω επεσήμανα το γεγονός -το αναφέρατε και εσείς- ότι 20.000 ώρες το χρόνο αφιερώνετε στην εταιρεία, σε κατάρτιση, επανεκπαίδευση των στελεχών σας. Και ένα σεβαστό μέρος των εσόδων χρηματοδοτούν έρευνα και τεχνολογία αιχμής στην ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής.

Έχει κανείς, ξέρετε, μερικές φορές την εντύπωση για εμάς που δεν είμαστε μηχανολόγοι μηχανικοί και δεν έχουμε πολλές σχέσεις με τη βιομηχανία ότι αγοράζει κανείς ένα μηχάνημα, το βάζει στην πρίζα και αυτό αρχίζει και παράγει. Καταλαβαίνουμε, όλοι, ότι δεν είναι έτσι. και ότι για να μπορέσει η ΕΛΒΑΛ να παράγει αυτού του είδους τα προϊόντα απαιτείται τεχνογνωσία πολλών δεκαετιών. Άρα η επένδυση στη γνώση, στη γνώση της παραγωγής αποτελεί συστατικό στοιχείο της προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Και χαίρομαι που εξακολουθείτε με την ίδια συστηματικότητα και την ίδια ένταση να επενδύετε στο ανθρώπινο κεφάλαιό σας. Διότι προφανώς τα μηχανήματα αυτά δεν μπορεί να τα λειτουργήσει οποιοσδήποτε. Και αυτή η συμπυκνωμένη γνώση που υπάρχει στην εταιρία είναι αυτή που τελικά σας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές σας. Δεν ισχύει, λοιπόν, το διαδεδομένο κλισέ ότι «η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα». Η ελληνική βιομηχανία υπάρχει και είναι εδώ. Και με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πρωτοπόρα σε έναν κλάδο με μεγάλο παρελθόν, αλλά με ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές. Γιατί, αυτό το οποίο κάνετε είναι να τελειοποιείτε συνέχεια την επεξεργασία του αλουμινίου, ενός, υλικού, ανθεκτικού και αιωνίως ανακυκλώσιμου. Είναι το υλικό -ένα από τα υλικά τουλάχιστον- του μέλλοντος. Είναι συνυφασμένο με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας που ήδη έχει αρχίσει.

Η βιομηχανία αλουμινίου μετατρέπει την πρώτη ύλη από τους βωξίτες της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, σε αλουμίνα και μετά σε αλουμίνιο. Για να διοχετευτεί σε μονάδες όπως αυτή. Οι οποίες θα το επεξεργατούν -μέσα από τη διαδικασία της έλασης- και θα είναι η πρώτη ύλη για αμέτρητα προϊόντα της καθημερινής μας ζωής. Είναι, λοιπόν, συνολικά η παραγωγή του αλουμινίου και η επεξεργασία του μία καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία πολύ υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι από εκείνες που μειώνουν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, υποκαθιστούν κοστοβόρες εισαγωγές. Και κάπως έτσι το αλουμίνιο αποτέλεσε έναν από τους λίγους κλάδους της ελληνικής μεταλλουργίας που έμεινε, σχετικά, αλώβητος τα τελευταία χρόνια.

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε: Εδώ και 40 χρόνια, δυστυχώς, αυτή ήταν μάλλον η εξαίρεση στον κανόνα. Δυστυχώς η αποβιομηχάνιση άφησε πίσω της εκατοντάδες κλειστά εργοστάσια και δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Ακόμη και ιστορικές εταιρείες υπέκυψαν στον επιθετικό διεθνή ανταγωνισμό ή λύγισαν συχνά κάτω από την κρατική αδιαφορία. Πολλές αποδείχθηκε, τελικά, ότι είχαν μικρό μέγεθος για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Άλλες μπορεί να ήταν μεγάλες για την εγχώρια αγορά, αλλά ελάχιστα ανταγωνιστικές σε διεθνή κλίμακα. Όλες, πάντως, μηδενός εξαιρουμένου υπέφεραν από τις παρεμβάσεις του Κράτους. Τη βαριά -συχνά εξοντωτική- φορολογία. Την επαχθή γραφειοκρατία. Το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα. Γιατί ας μη γελιόμαστε, η αποβιομηχάνιση δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της μετακίνησης της παραγωγής σε φθηνότερους τόπους. Αλλά, δυστυχώς, ήταν αποτέλεσμα και επιλογών που έγιναν στη χώρα μας. Στην Ελλάδα η Πολιτεία αμέλησε συστηματικά να σχεδιάσει και να υπηρετήσει μία συγκροτημένη, εξωστρεφή, βιομηχανική πολιτική. Κι αυτό η δική μας Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το ανατρέψει.

Το αντιπαράδειγμα επιβίωσης και μεγέθυνσης, που έχουμε σήμερα μπροστά μας, άντεξε τότε στις δύσκολες εποχές και προοδεύει σήμερα. Γιατί βασίστηκε στο σωστό σχεδιασμό, στην εξωστρέφεια, αλλά πρωτίστως στην εμπιστοσύνη και στις ικανότητες του Έλληνα εργαζόμενου. Και γιατί ακολούθησε τα λόγια του βουλευτή και συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, Δημήτρη Ζάννου, ο οποίος σε ένα πολύ ωραίο πόνημα, το οποίο μου έδωσε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, αξιολογώντας τη βιομηχανική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου από το 1928 ως το 1932 έγραφε, τόνιζε, έχει ενδιαφέρον πάντα να ανατρέχουμε σε αυτά τα συγγράμματα: Είναι «ωφέλημα δια το κράτος η εκτέλεσις βιομηχανικών έργων υπό ελληνικών χειρών». Διότι «ούτω, οι μεν επιστήμονες αποκτώσι πείραν, το δε τεχνικόν προσωπικόν εξασκείται και αναπτύσσεται. H πρόοδος εις την βιομηχανίαν έχει, συνεπώς, μείζονα σημασία εν Ελλάδι σήμερα όπου υπάρχει προφανής ανεργία».

Κυρίες και κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή, έχω τονίσει ότι συνολικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης. Με τόνωση της επιχειρηματικότητας και έμφαση στη βαριά βιομηχανία. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι και μέσα στην πανδημία η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά μόλις 9%, όταν υποχώρησε κατά 17% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δείχνει αντοχές, δείχνει σοβαρές προοπτικές, δείχνει και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις, ειδικά οι βιομηχανίες οι οποίες άντεξαν στη δεκαετή λαίλαπα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι σήμερα πιο ισχυρές από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Αλλά και στον ένα χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας πιστεύω -και αυτό αποτυπώνεται νομίζω σε πολλούς δείκτες- ότι και το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστρέφεται γρήγορα προς το καλύτερο. Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 28% στο 24%, η φορολόγηση των μερισμάτων έχει μειωθεί από το 10% στο 5%. Ο νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» απλουστεύει σημαντικά και επιταχύνει την αδειοδότηση των επενδύσεων.

Και με μια σειρά από παρεμβάσεις εξομαλύνεται επίσης η αγορά της ενέργειας και λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Η ενέργεια είναι κρίσιμη παράμετρος για τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας. Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, ειδικά για τη βαριά βιομηχανία, σε μια χώρα όπου διαχρονικά είχαμε ενεργειακό κόστος από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Και, ήδη, οι ενεργοβόρες μονάδες συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος. Επανεκκινεί, επίσης, ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος, ενώ σύντομα θα μειωθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ρεύμα μέσης τάσης. Συνολικότερα, άλλωστε, όλοι οι συντελεστές θα υποχωρήσουν μέσω μιας πιο σύγχρονης μεθόδου υπολογισμού των χρεώσεων.

Όπως γνωρίζετε, η βιομηχανία αποτελεί, πια, αρμοδιότητα Ειδικής Κυβερνητικής Επιτροπής. Όπου συμμετέχουν 5 συναρμόδιοι Υπουργοί, Πρόεδροι του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, όλων των Περιφερειών και των Επιμελητηρίων. Είναι το όργανο που σύντομα θα καταρτίσει ένα προσχέδιο εθνικής στρατηγικής στις κατευθύνσεις που προσδιορίζει και η νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο χρηματοδοτικό σκέλος αξιοποιούμε κάθε εθνικό και ευρωπαϊκό πόρο. Η νέα περίοδος του ΕΣΠΑ προβλέπει αυξημένα κατά 50% κεφάλαια για την ανταγωνιστική οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Διευρυμένη θα είναι η συμμετοχή της μεταποίησης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ κρίσιμο ρόλο για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας θα παίξουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του InvestEU, αλλά και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθούν στην ίδια κατεύθυνση και τα κέρδη από τα SMPs και ANFAs. Κυρίως, όμως, σημαντικοί πόροι που προορίζονται για την Ελλάδα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως γνωρίζετε θα αναχωρήσω αύριο για τις Βρυξέλλες, για μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, που ελπίζουμε και θα καταφέρουμε γιατί είναι κρίσιμο το διακύβευμα για την Ευρώπη μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχουμε συμφωνήσει στο συνολικό ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε στους σημαντικούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ να προστεθεί και πολλά δισεκατομμύρια τα οποία θα ΄ρθουν να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μόλις χθες, άκουσα και από τον νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη, αλλά και τους επιφανείς ακαδημαϊκούς, τα άξια στελέχη της αγοράς που τον πλαισιώνουν, το σχέδιό τους για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο το οποίο θα οριστικοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο και θα αποτελεί ένα κείμενο αναφοράς που θα δεσμεύει όλους μας, Κυβέρνηση, αλλά και τους φορείς της αγοράς, εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων σε ένα συγκροτημένο σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας για το πως θα μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία και θα την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Αυτό που θα κάνει πράξη το σύνθημά μας: Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει.

Έτσι, η χώρα θα ευθυγραμμιστεί και με τους τρεις κεντρικούς στόχους της νέας βιομηχανικής στρατηγικής, που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο: Την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Πρώτο στόχο. Τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Δεύτερο στόχο. Και, βέβαια, κάτι το οποίο προέκυψε ως απαραίτητη ανάγκη και μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς. Και, βέβαια, έχουμε και εμείς τα δικά μας εθνικά στοιχήματα, τους δικούς μας εθνικούς στόχους. Να αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από το πενιχρό 9,5% στο 12% έως το 2025 και στο 15% έως το 2030. Και οι εξαγωγές μας από το 37% του Α.Ε.Π. να φτάσουν στο 48% του Α.Ε.Π.. Και, τέλος, να διπλασιάσουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ώστε να ξεφύγουμε από το πολύ φτωχό 1,8% του Α.Ε.Π που είναι σήμερα.

Για να το πω διαφορετικά, η χώρα οφείλει να βαδίσει συνολικά προς μία ανοιχτή εξωστρεφή οικονομία. Άλλωστε και η πανδημία απέδειξε ότι η παραγωγική μας βάση, η παραγωγική μας προοπτική οφείλει να διαφοροποιηθεί. Να μην εξαρτάται, για παράδειγμα, μόνο από την εποχικότητα. Ούτε να περιορίζεται σε δραστηριότητες που μπορεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε παγκόσμιους υφεσιακούς κύκλους. Πρόκειται για πρόκληση της οποίας η βιομηχανία δεν μπορεί παρά να αποτελέσει βασικό, κεντρικό, βραχίονα. Με δημόσιους αρμούς, που θα εγγυώνται τη συλλογική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Αλλά και με τη συνεργασία, με τη στήριξη, του ιδιωτικού τομέα, που θα τολμά, θα ερευνά και θα καινοτομεί.

Μόνον έτσι θα παραχθεί καινούργιος πλούτος και θα δημιουργηθούν νέες καλοπληρωμένες δουλειές. Η βιομηχανία προσφέρει τέτοιες δουλειές, σταθερές και καλοπληρωμένες. Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Αυτή την πορεία σηματοδοτεί και η σημερινή επένδυση του έλαστρου tandem, σε μια εποχή -έχει σημασία αυτό- παγκόσμιας αβεβαιότητας. Ολοκληρώθηκε η επένδυση μέσα στη λαίλαπα του κορονοϊού. Είναι και αυτή ένα σημαντικός κρίκος σε μία αλυσίδα θετικών γεγονότων για τη χώρα: Προ δεκαημέρου ξεκίνησε, επιτέλους, η επένδυση στο Ελληνικό.

Προ εβδομάδος λειτούργησε η «γραμμή 3» του Μετρό προς Πειραιά. Πριν από λίγες ημέρες -3 ημέρες- ήμασταν στην Κέρκυρα όπου ξεκίνησε ένα νέο πρωτοπόρο τουριστικό συγκρότημα, στην Κασσιόπη. Και αυτό μια πονεμένη ιστορία δεκαετούς ταλαιπωρίας από την ελληνική γραφειοκρατία. Ενώ σήμερα γιορτάζουμε, το δικό σας τολμηρό βήμα της ΕΛΒΑΛ.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η μεγάλη εθνική πρόκληση δεν είναι μόνο φιλόδοξη, αλλά είναι και ρεαλιστική. Αν επιχειρήσω, λοιπόν, κλείνοντας να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα της μεταλλουργίας, θα έλεγα: Ότι η αναβαθμισμένη έλαση της ΕΛΒΑΛ να γίνει το ελατήριο εκτίναξής της. Και αυτό το πρωτοποριακό τετραπλό έλαστρο, να γίνει εφαλτήριο για μία βιομηχανική άνοιξη σε ολόκληρη τη χώρα.
Να είναι καλορίζικες, να είναι ασφαλείς, πάνω απ’ όλα, οι νέες εγκαταστάσεις.
Καλή επιτυχία και καλές δουλειές!
Σας ευχαριστώ πολύ».

Η επένδυση

H νέα επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ αφορά στον εκσυγχρονισμό της θερμής έλασης με την προσθήκη ενός τετραπλού θερμού ελάστρου τελευταίας τεχνολογίας (ΤΑNDEM) και είναι η πιο σημαντική στην ιστορία της ΕΛΒΑΛ.

Το TANDEM θα αυξήσει σε πρώτη φάση άμεσα, την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα στους 380.000 τόνους, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ η ουσιαστική βελτίωση της μεταλλουργικής διαδικασίας θα δρομολογήσει προϊόντα με ακόμα καλύτερα μηχανικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανοίγοντας νέες δυναμικές αγορές, όπως π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική.

Με την επένδυση αυτή η ΕΛΒΑΛ εδραιώνεται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμια κλίμακα και γίνεται το δεύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο έλασης αλουμινίου, από πλευράς δυναμικότητας όγκου παραγωγής.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Μιχάλης Στασινόπουλος και ο Γιάννης Στασινόπουλος, εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO ενώ ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΒΑΛ, Λάμπρος Βαρούχας και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό κατά την ξενάγησή του στους χώρους για τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.




Γερμανία: Συνελήφθη ο «Ράμπο του Μέλανα Δρυμού» μετά από έξι ημέρες


Η γερμανική αστυνομία κατάφερε να συλλάβει έναν ύποπτο, βαριά οπλισμένο, ο οποίος είχε αρπάξει τα υπηρεσιακά περίστροφα αστυνομικών, μετά από εξαήμερο ανθρωποκυνηγητό στον Μέλανα Δρυμό.

Ο Ιβ Ράους, 31 ετών, ο «Ράμπο του Μέλανα Δρυμού» όπως τον αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος, διέφυγε στο δάσος την περασμένη Κυριακή αφού προηγουμένως κατάφερε να αφοπλίσει τέσσερις αστυνομικούς. Αμέσως ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων με θερμικές κάμερες και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

«Μετά από πολλές ημέρες ερευνών για τον εντοπισμό του Ιβ Ράους, ο οποίος κρυβόταν στο δάσος γύρω από το Όπεναου, η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει» και να ανακτήσει τέσσερα όπλα, ανέφερε η ανακοίνωση των αρχών.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής ότι ένας ύποπτος κινείτο κοντά σε μια καλύβα στο δάσος, στην περιοχή της κοινότητας Όπεναου. Οι τέσσερις αστυνομικοί που πήγαν να ερευνήσουν την υπόθεση ανέφεραν ότι αρχικά ήταν συνεργάσιμος. Όμως ξαφνικά τους απείλησε με ένα όπλο, τους ανάγκασε να καταθέσουν τα υπηρεσιακά τους όπλα, τα άρπαξε και έφυγε. Ο Ράους είχε επίσης στην κατοχή του ένα τόξο, βέλη και ένα μαχαίρι.

Ο εισαγγελέας του Όπεναου Χέρβιγκ Σέφερ είπε την Τρίτη ότι ο Ιβ Ράους ήταν «φανατικός» με τα όπλα.



Ο ύποπτος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για αδικήματα όπως παράνομη οπλοκατοχή, κλοπές ή επιθέσεις και τραυματισμούς. Το 2010 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επειδή τραυμάτισε μια φίλη του με μια βαλλίστρα. Το 2019, στο πλαίσιο μιας έρευνας για κατοχή εκρηκτικών, οι αστυνομικοί βρήκαν στον φορητό υπολογιστή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο Ράους έμεινε άστεγος το φθινόπωρο του 2019 και από τότε ζούσε στην καλύβα στο Όπεναου.

Κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού οι τοπικές αρχές έκλεισαν τους παιδικούς σταθμούς και τη δημόσια πισίνα, για λόγους ασφαλείας. Απαγόρευσαν επίσης τις βόλτες στο δάσος και τις πτήσεις αεροσκαφών στην περιοχή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ


Ταξίδεψε για τα Χανιά «ετοιμοπόλεμος» για τον κορωνοϊό



Τι τα θέλεις τα ταξίδια; Είπε να ταξιδέψει αλλά η υπερβολή τον έκανε να γίνει το θέμα των Χανίων.

Ο υπερβολικός ταξιδιώτης της φωτογραφίας που έκανε… εντύπωση στο αεροδρόμιο Χανίων ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής.

Φοβήθηκε τα μέτρα στα αεροπλάνα επειδή οι εταιρίες δεν έχουν και την απόλυτη ασφάλεια στις μετακινήσεις για να προφυλάξουν τους επιβάτες από την πανδημία και γεμίζουν οι θέσεις με τον ένα επιβάτη δίπλα στον άλλο.

Έτσι, ο άνδρας της φωτογραφίας του zarpanews.gr αποφάσισε να μην το διακινδυνεύσει και προμηθεύθηκε πλήρη εξοπλισμό, φόρεσε ολόκληρη φόρμα προστασίας και ταξίδεψε «ετοιμοπόλεμος» σε περίπτωση που κάποιο μόριο κορωνοϊού βρεθεί στο διάβα του.




Απονομή του βραβείου Nelson Mandela των Ηνωμένων Εθνών στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη


Tην απόφαση απονομής του βραβείου Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela) στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τη συνεχάρη, τονίζοντας ότι η υψηλή αυτή διάκριση αποτελεί τιμή όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη χώρα.

Για εξαιρετική τιμή όχι μόνο στην τιμηθείσα κα Βαρδινογιάννη, αλλά και στη χώρα μας κάνει λόγο σε σχετική δήλωσή του και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Το βραβείο αυτό έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος. Απονέμεται μόλις σε μία γυναίκα και σ’ έναν άνδρα κάθε 5 χρόνια. Φέρει το όνομα μιας εκ των εμβληματικότερων προσωπικοτήτων του 20ου και 21ου αιώνα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Ο Νέλσον Μαντέλα συμβολίζει τον αιώνιο αγώνα για τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όχι μόνο στη χώρα του, τη Νότιο Αφρική. Σε όλο τον κόσμο».

«Το βραβείο απονέμεται σε αναγνώριση του έργου των τιμώμενων στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και των αρχών που πρεσβεύει ο ΟΗΕ», αναφέρει ο κ. Δένδιας. «Η απόφαση αυτή λοιπόν περιποιεί εξαιρετική τιμή, φυσικά στην τιμηθείσα, την κα Βαρδινογιάννη, αλλά και στη χώρα μας, την Ελλάδα». «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς την τιμηθείσα, για την άκρως τιμητική αυτή διάκριση. Εύχομαι ολόψυχα όπως το παράδειγμα της κοινωνικής προσφοράς και της στήριξης των συνανθρώπων μας, να αποτελέσει έμπνευση για όλους. Ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, όπου η ανθρωπότητα στο σύνολό της δοκιμάζεται».

Το βραβείο Nelson Mandela

Το βραβείο καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2014 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αποτίει φόρο τιμής στην ζωή του μεγάλου ανθρωπιστή πολιτικού και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Nelson Mandela, και στην κληρονομιά που άφησε για τη συμφιλίωση, την πολιτική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Απονέμεται, κάθε πέντε έτη, σε δύο εκλεκτές προσωπικότητες, μία γυναίκα και έναν άνδρα, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, ενσαρκώνοντας τις υψηλότερες αξίες και προωθώντας τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή


Προήχθη σε εισαγγελέα Εφετών η Ελένη Ράϊκου



Αποχώρησε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς το 2017 κάνοντας σοβαρές καταγγελίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την πολέμησε αφού κανόνισε να κινηθούν εναντίον της πειθαρχικές έρευνες οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο. Ακόμα και σήμερα υπάρχει διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος της αλλά η αξία της οδήγησε τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να την προάγουν σε Εισαγγελέα Εφετών.

Η Ελένη Ράϊκου, εξετάστηκε ως μάρτυρας στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούσε τόσο η προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσο και στον Άρειο Πάγο για τους χειρισμούς της έρευνας της διαδόχου της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη.




Προκλητικοί οι Ρώσοι με το τον Πεσκόφ για Αγία Σοφία, σύγκρινε Πούτιν με Ερντογάν λέγοντας ότι μοιάζουν πολύ




Ο Πεσκόφ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και δήλωσε : 

«Δεν πιστεύω η απόφαση για την Αγία Σοφία να πλήξει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Η επίσημη κρατική μας θέση είναι ότι το θέμα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας σε οποιαδήποτε απόφαση θα λάβουν υπόψη ότι η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται εκ των προτέρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ελπίζουμε ότι θα λάβουν υπόψη ότι έχει ιερή σημασία για πολλούς χριστιανούς και ορθοδόξους. Η Τουρκία, οι Τούρκοι εταίροι μας ανακοίνωσαν ότι όλα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο τρόπο και ότι όποιος θέλει θα μπορεί να επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Η είσοδος πλέον θα είναι δωρεάν. Από αυτήν την άποψη θα είναι επικερδής για τους τουρίστες μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύγκρινε μάλιστα τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον δικτάτορα ισλαμιστή, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι μοιάζουν πολύ μεταξύ τους στην τήρηση των υποσχέσεων που δίνουν, είπε ο Πεσκόφ, και πρόσθεσε τα παρακάτω: «Όταν ο Πούτιν υπόσχεται κάτι το τηρεί αμέσως. Από αυτήν την άποψη ο Ερντογάν και ο Πούτιν μοιάζουν πολύ. Γι’ αυτό τον λόγο καταφέρνουν να βρουν λύσεις σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Όπως στο συριακό».



28 νέα κρούσματα στη χώρα



Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 28 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Τα 28 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής: 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 2 στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, 1 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, 1 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.  



Μάσκα για όλους στα σούπερ μάρκετ



Yποχρεωτική καθίσταται από σήμερα, Σάββατο, κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές.

Αυτό αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Σταμπουλίδης.


Εφαρμόζοντας @MinDevGR @AdonisGeorgiadi @npapathanasis την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο,υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους& καταναλωτές