Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Πακιστανός επιτέθηκε με σιδερογροθιά σε άντρα που του έκανε παρατήρηση για λαθραία τσιγάρα

 


Σύμφωνα με το voria.gr, Πακιστανός επιτέθηκε με σιδερογροθιά σε έναν άνδρα σήμερα λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στο πέταλο της Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας φέρεται να έκανε παρατήρηση σε ομάδα αλλοδαπών που πουλούσε λαθραία τσιγάρα, με αποτέλεσμα ένας εκ των οποίων, υπήκοος Πακιστάν, να επιτεθεί στον πρώτο με σιδερογροθιά, τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι.

Ομάδα περιπολούντων αστυνομικών συνέλαβε άμεσα τον άνδρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε μόνος του σε νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες.



Φυλάκιση 20 μηνών με αναστολή στον 45χρονο καθηγητή για τη σεξουαλική παρενόχληση 12χρονης


 

Σε ποινή φυλάκισης, 20 μηνών, κατά συγχώνευση, με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος καθηγητής για την σεξουαλική παρενόχληση 12χρονης μαθήτριας σε Γυμνάσιο στο Μοσχάτο.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, αναγνωρίζοντάς του ωστόσο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που υιοθέτησε το Δικαστήριο, από την ακροαματική διαδικασία, προέκυψε ότι ο 45χρονος τέλεσε τις αποδιδόμενες εις βάρος του πράξεις καθώς: «Προέκυψε ότι απηύθυνε χειρονομίες και προτάσεις που ανάγονται στη γενετήσια σφαίρα και πρόσβαλε την τιμή της μαθήτριας».

Στην απολογία του ο 45χρονος δήλωσε αθώος και υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό που καταγγέλλει η μαθήτρια δεν συνέβη ποτέ: «Το περιστατικό αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ. Δεν μπορώ να πω σίγουρα ότι έχω στο νου μου ποια είναι, συμπεραίνω. Δεν έχω μάθει παιδιά α’ τάξης διότι δεν συμμετέχουν τόσο πολύ στο μάθημα».

Πρόεδρος: Έχει αναφερθεί ένα περιστατικό με την μπλούζα μίας μαθήτριας γ´γυμνασίου η οποία της έπεσε μέσα στην τάξη και μία φράση που είπατε «μας φούντωσες».

Κατηγορούμενος: Το είπα για την επαναφέρω στην τάξη, το είπα σαν καυστικό χιούμορ. Το έκανε στα πλαίσια της ωραιοπάθειας.

Πρόεδρος: Εγώ θα έλεγα «μας φούντωσες» μόνο εάν είχα ερωτικό ενδιαφέρον. Επίσης έχει αναφερθεί ότι αφήνατε ανοικτή την πόρτα της τουαλέτας.

Κατηγορούμενος: Ήταν στενή η τουαλέτα, γι αυτό δεν έκλεινα πόρτα, ήταν ένα επί ένα.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο να συμβεί όλο αυτό; Γιατί να πει η μαθήτρια κάτι που δεν έγινε;

Κατηγορούμενος: Δε γνωρίζω. Μάλλον λόγω του σήριαλ Άγριες Μέλισσες (σ.σ η 12χρονη αναφέρει στην κατάθεση της ότι έχει δει τη σειρά) , έχω ακούσει ότι εκεί συμβαίνουν πράγματα ανάρμοστα.

Ο πατέρας της ανήλικης στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στα όσα έγιναν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου: «Μία και τέταρτο με κάλεσε η κόρη μου στο τηλέφωνο και μου είπε “μπαμπά θέλω να σου πω κάτι σοβαρό”». Μου είπε ακριβώς “είναι ένας καθηγητής που μιλάει με άσχημο τρόπο για τον άσχημο λόγο”. Μετά από μία ώρα περίπου, με κάλεσε η πρώην γυναίκα μου και μου είπε “θέλω να σου πω κάτι σοβαρό αλλά δε θέλω να της πεις της κόρη μας, ότι σου το είπα”.

Μου είπε ότι η κόρη μας έμεινε τελευταία στην τάξη και ο καθηγητής της έκλεισε την πόρτα και της ζήτησε να ξαπλώσει στο θρανίο για να της κάνει μασάζ. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και πήρα τηλέφωνο τον διευθυντή. Μου είπε ότι θα λύσει το θέμα μέσω δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εγώ θεωρώ ότι έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα οι γονείς και το τμήμα ανηλίκων της ασφάλειας. Στις 4 μίλησα με την κόρη μου στο φροντιστήριο, ήταν σε ψιλο-σοκ. Μου είπε ότι άρχισε να την χαϊδεύει στην πλάτη και λαιμό και της ζήτησε να της βγάλει την μπλούζα για να της κάνει μασάζ. Του είπε “τι λες ρε;” και άνοιξε την πόρτα και έφυγε ουρλιάζοντας.

Μετά υπήρξαν και άλλα κορίτσια που έκαναν καταγγελίες της γ´ γυμνασίου μου είπε ο διευθυντής.Τα κανάλια λέγανε ότι υπήρχαν και άλλες καταγγελίες προγενέστερα. Η κόρη μου απλά μου είπε το περιστατικό. Μου είπε «μπαμπά δε θέλω να μιλήσω ξανά για αυτό το περιστατικό».

Από την πλευρά της η μητέρα της 12χρονης κατέθεσε στο δικαστήριο πως: «με πήρε μιάμιση, δυο παρά είκοσι η κόρη μου. Μου είπε ότι έγινε κάτι σοβαρό με έναν καθηγητή.”«Δεν μπορώ να σου πω λεπτομέρειες” μου είπε. Μου είπε για έναν καθηγητή ο οποίος της είπε κάποια πράγματα σοβαρά, σεξουαλικού περιεχομένου.

Της είπα ηρέμησε, θα πάρω τον διευθυντή τηλέφωνο. Με πήρε μετά από δέκα λεπτά που ήταν σπίτι, μου είπε ότι επρόκειτο για τον καθηγητή τεχνολογίας και πως ντρέπεται να μου πει λεπτομέρειες.

Ενημέρωσα τον διευθυντή, μου είπε επειδή έχω και άλλες καταγγελίες από κορίτσια, να μάθετε λεπτομέρειες, για να το αναφέρω.


Την παίρνω πάλι την κόρη μου και μου λέει “ήμουν η τελευταία στην τάξη, μάζευα τα πράγματα για να βγω στο διάλειμμα και μου λέει βγάλε την μπλούζα σου και κάτσε στο θρανίο, εγώ άρχισα να φωνάζω και να ουρλιάζω, δύο αγοράκια με άκουσαν, φόραγαν μάσκα και κουκούλα, και έκαναν κάτι σαν αντιπερισπασμό και κατάφερα να φύγω, είδα ότι έκλεισαν την πόρτα”.

Η κόρη μου δεν ανέφερε τα αγόρια στην κατάθεση της διότι δε το θεώρησε σημαντικό. Πήρα τον διευθυντή και του τα είπα. Και μου λέει τότε, “α και έκανε τον αθώο για τις υπόλοιπες καταγγελίες”.

Ο διευθυντής του σχολείου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι: «Εκείνη την ημέρα νωρίτερα είχαν έρθει μαθητές που έκαναν πρόβα παρέλασης και μου ανέφεραν για κάποιες στάσεις σώματος που είχε την ώρα της πρόβας και κάποιες ματιές που έδειχνε ο συγκεκριμένος καθηγητής.

Αρνήθηκε τα πάντα πάντα σε σχέσεις με τις αιτιάσεις των μαθητριών, που ανέφεραν ότι είπε φράσεις όπως “ωραία κορμοστασιά”, “ωραίο σώμα” και κάποια σχόλια για το πίσω μέρος του σώματος τους. Η γυμνάστρια μου είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει μόνο τη φράση “ωραίο σώμα” για παρέλαση. Και εκεί έληξε.

Μετά ήρθαν και άλλα κορίτσια μου είπαν συγκεκριμένα πράγματα, ότι τα ανεβάζει για πολλή ώρα στον πίνακα, για να σκύβουν και να βλέπει από κάτω, ότι κάνει σχόλια για το μπροστά και πίσω μέρος του σώματος τους. Η εικόνα που μου έδωσε εμένα ο καθηγητής είναι ενός ιδιαίτερα αγαθού ανθρώπου που δεν κατανοεί τι του λες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Τούρκοι εθνικιστές προπηλάκισαν Αμερικανό στρατιώτη στην Κωνσταντινούπολη


 

Τούρκοι εθνικιστές ακινητοποίησαν Αμερικανό στρατιώτη και του φόρεσαν … τσουβάλι στο κεφάλι, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ.
Το περιστατικό συνέβη όταν αμερικανικό πολεμικό πλοίο του 6ου Στόλου, αγκυροβόλησε στο λιμάνι Σαραϊμπουρνού της Κωνσταντινούπολης. Ο Αμερικανός στρατιώτης δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση από ομάδα εθνικιστών της Ένωσης Νέων Τουρκίας (TGB) όταν αυτός κατέβηκε από το πλοίο.


turk123


Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, αφού τον ακινητοποίησαν και του πήραν το κινητό τηλέφωνο, του πέρασαν ένα τσουβάλι στο κεφάλι φωνάζοντάς του: «Γιάνκη πήγαινε σπίτι σου»«Είστε δολοφόνοι εκατομμυρίων μουσουλμάνων»«Δίνετε τόνους όπλων στους τρομοκράτες PKK-YPG»«Είστε εχθροί μας και δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ», «Δεν επιτρέπουμε στους Αμερικανούς στρατιώτες να περιφέρονται ελεύθερα στα εδάφη μας» κ.α.


cumb123


Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τα μέλη της εθνικιστικής «TGB» εξήγησαν πως προχώρησαν σ’ αυτήν την «ακτιβιστική» δράση, ως αντίδραση στη πρόσφατη δήλωση των δέκα ξένων πρεσβευτών στην Άγκυρα, για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, που προκάλεσε μίνι διπλωματική κρίση.


Έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση για το περιστατικό από την τουρκική κυβέρνηση και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.


Πηγή : protothema.gr



Λαϊκισμός Τσίπρα… κοινής αποδοχής


 

Ευκαιρία να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» στην πολιτική του κλεισίματος του ματιού στους αντιεμβολιαστές βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επέλαση του νέου κύματος του κορονοϊού, στην αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Με σκοπό να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση την επέλαση του κορονοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ξανά δήθεν συναινετικές προτάσεις, όπως η συγκρότηση νέας επιτροπής από επιστήμονες «κοινής αποδοχής» (σ.σ.: ποτέ δεν εξήγησε πώς η επιστημονική θέση μπορεί να διαχωριστεί σε θέση κοινής αποδοχής και μη). Φράση που όλοι αντιλήφθηκαν ως προσβολή και απαξίωση των επιστημόνων της Επιτροπής των Επιδημιολόγων και μόλις στην Κουμουνδούρου κατάλαβαν τη νέα γκάφα, άρχισαν να δίνουν διαρροές περί ανάγκης να επιτευχθεί το μίνιμουμ της συναίνεσης.

Η Κουμουνδούρου επίσης λέει ότι ο κ. Τσίπρας ήταν πάντα «ανήσυχος για τον κορονοϊό», όταν ο ίδιος είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ να στραφούν στο μέτωπο της ακρίβειας «επειδή η πανδημία δεν είναι πλέον μείζον ζήτημα για την κοινή γνώμη».

Και προσπαθεί να αποκρούσει τα πυρά που δέχεται και να πείσει ότι είναι υπέρ των αυστηρών ελέγχων, όταν αποκαλύπτεται ότι πίσω από περιστατικά μη τήρησης μέτρων κατά του κορονοϊού ή βίας κατά των υποστηρικτών του εμβολίου, όπως στην ταβέρνα στην Καλαμπάκα αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας, όπου ο ιδιοκτήτης του κυλικείου και συγγενής πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προκαλεί με τη φράση «κάνε καταγγελία» σε όποιον παραπονιέται ότι δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Ο συναγερμός που σήμανε λόγω των φημών και των πληροφοριών για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναφέρει την πανδημία στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής του τακτικής και να «φωνάζει» αορίστως για ενίσχυση του ΕΣΥ, αύξηση των ελέγχων κ.λπ. «Είμαστε κατά ενός νέου lockdown. Θα ήταν καταστροφή», χύνει «κροκοδείλια» δάκρυα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας την ίδια στιγμή κάθε προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης και πειθούς του κοινού ή αυστηρής τήρησης των μέτρων.

Και ασκεί δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι προχωρά σε μείωση δαπανών στην Υγεία, δεν επιτάσσει άμεσα τις ιδιωτικές κλινικές, δεν προχωρά σε στοχευμένες δράσεις και καμπάνιες για να πειστούν όχι οι αντιεμβολιαστές (σ.σ.: τους οποίους προσπαθεί να απεκδυθεί και να χρεώσει στη Ν.Δ. ή στην Ακροδεξιά), αλλά όσοι διατηρούν επιφυλάξεις για το εμβόλιο (σ.σ.: τους οποίους συντηρεί ως ακροατήριο και συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό τους), διατηρεί σχολικά τμήματα 25-29 μαθητών ανά τάξη κ.λπ.

Ο πολιτικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι διπλός. Από τη μία να χρεώσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έρχεται «κτυπώντας» αμέσως ή εμμέσως όποια απόφαση έχει ληφθεί ή ληφθεί στο μέλλον και από την άλλη να εμφανιστεί ο ίδιος ως δήθεν οπαδός της συναίνεσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως εκείνος που αρνείται τη συναίνεση σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Μέχρι τώρα αυτόν το στόχο στο προσκήνιο τον έχει υπηρετήσει με προτάσεις του τύπου «υπουργός υγείας κοινής αποδοχής» που είναι από αυτές που τίθενται για να απορριφθούν ή με φράσεις του τύπου «επιστήμονες κοινής αποδοχής», λες και η επιστήμη είναι καφενειακή συζήτηση. Και στο παρασκήνιο υπονομεύοντας τον εμβολιασμό και στηρίζοντας κάθε αντιεμβολιαστική φωνή, ως δήθεν αντισυστημική. Οπως έλεγε χθες έμπειρος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που διάβασε τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου από την επίσκεψή του στον ΕΟΔΥ, «ο Αλέξης δεν έχει πει ποτέ ότι το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε κατά του κορονοϊού, όπως το είπε ξεκάθαρα ο Γιώργος».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ξεφτιλίστηκαν Γιαννούλης - Παππάς η ανακοίνωση της ιδιωτικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πουλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

 




Για να γίνει κατανοητό ο Παππάς & Γιαννούλης πήγανε να κάνουνε κριτική στην Κυβέρνηση μπαίνοντας σε αποσυρμένο και εκτός κυκλοφορίας βαγόνι της ιδιωτικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ που δεν ανήκει πια στο Δημόσιο μετά την ιδιωτικοποίηση ξεπούλημα, που ο ιδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε !

Μιλάμε πλέον για ελληνικό Monty Python…

Φαντάζει κωμικό αλλά είναι ενδεικτικό του θράσους του ΣΥΡΙΖΑ η αποσιώπηση του γεγονότος ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ιδιωτική εταιρεία. Την οποία ξεπούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ για ….40 εκατομμύρια και οι Παππάς Γιαννούλης ξεφτίλιζονται γιατί απλά είναι νούμερα του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσω twitter απάντησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε χτεσινή φαιδρή δημοσίευση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά και του Χρήστου Γιαννούλη, που χτες είχαν δημοσιεύσει βίντεο και φωτογραφίες μέσα από ένα τρένο στο σταθμό της Θεσσαλονίκης, στο πάτωμα του οποίου είχαν, υποτίθεται, φυτρώσει ...μανιτάρια και το έκαναν αυτό για να στήσουν fake news και να δυσφημίσουν ιδιωτική εταιρία της επιλογής τους.

Στην απάντηση της στον βουλευτή, η εταιρεία σημειώνει πως αποτελεί «σοβαρό λάθος» η δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, αφού «δεν απεικονίζει πραγματικά περιστατικά. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνεχίζει προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο τρένο βρίσκεται για παραπάνω από 1 μήνα εκτός δρομολογίων για συντήρηση, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο, τα θέματα απολύμανσης και καθαριότητας είναι πρώτη προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους σχετικούς δείκτες ποιότητας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τους οποίους, 74,01% των επιβατών αξιολογούν πολύ καλά την καθαριότητα των τραίνων.

Δείτε το καραγκιοζιλίκι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ :

Στην απάντηση της στην ξεφτίλα  του  βουλευτή Νίκου Παππά, η εταιρεία δήλωσε πως αποτελεί «σοβαρό λάθος» η δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, καθώς «δεν απεικονίζει πραγματικά περιστατικά. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνεχίζει προσθέτοντας πως πως το συγκεκριμένο τραίνο βρίσκεται για παραπάνω από 1 μήνα εκτός δρομολογίων για συντήρηση.




Υπουργείο Εργασίας: Τα ψέματα του κ. Τσίπρα για τις συντάξεις δεν διαγράφουν τον νόμο Κατρούγκαλου

 


Ανακοίνωση-απάντηση στα όσα είπε φαιδρά είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις συντάξεις εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Τσίπρας είπε για ακόμα μία φορά ψέματα, για τετραπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων και για «φιάσκο» με τα αναδρομικά σε βάρος των συνταξιούχων, που «υπέφεραν από τα μνημόνια και προσδοκούσαν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη», και το έκανε για να εξαπατήσει κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το υπουργείο Εργασίας, μόλις άκουσε την νέα απάτη που έστησε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάρος των συνταξιούχων λέγοντας ψέματα, σήκωσε... το γάντι και σημειώνει πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σήμερα για τις συντάξεις, παρήγαγε μια νέα σοδειά ψεμάτων:

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία 120.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι μόνον οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 189.851 και οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις 1.059.000!

Επανέλαβε για μια ακόμα φορά το ψεύδος ότι δήθεν οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τετραπλασιαστεί από το 2019, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι από περίπου 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2019, σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός έχει μειωθεί σε περίπου 120.000.

Είχε το θράσος να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για τα αναδρομικά.

«Ξεχνά όμως ότι τα αναδρομικά προέκυψαν γιατί η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4670 του 2020, αποκαθιστώντας αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι μέχρι τώρα 200.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις και αναδρομικά μετά από πολλά χρόνια», επισημαίνει το υπουργείο.

Το Υπουργείο τονίζει επίσης πώς : «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει κανένα συνταξιούχο να ξεχάσει το νόμο Κατρούγκαλου και τις μειώσεις συντάξεων που τον συνόδευσαν. Ούτε και θα αφήσει κανέναν ασφαλισμένο να ξεχάσει τη φύρδην-μίγδην συγχώνευση των πρώην ταμείων στον ΕΦΚΑ, που οδήγησε στην εκτόξευση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις. Θα του συνιστούσαμε λοιπόν, αφού δεν θέλει να ζητήσει συγγνώμη από τους συνταξιούχους, τουλάχιστον να μην προκαλεί».



ΔΕΗ: Καλύφθηκε σε μία ώρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

 


Μέσα σε μόνο μία ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών καλύφθηκε το σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με προσφορές στο υψηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης της τιμής διάθεσης, δηλαδή στα 9 ευρώ ανά μετοχή.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί προσφορές για αγορά μετοχών αξίας 1,35 δισ. ευρώ που είναι το ανώτατο ποσό στο οποίο στόχευε η επιχείρηση και η έκδοση βαίνει προς σημαντική υπερκάλυψη. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

Τα έσοδα από την αύξηση θα διατεθούν -κατά κύριο λόγο- για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, εκσυγχρονισμό των δικτύων και τηλεπικοινωνίες.


Πηγή: iefimerida.gr



Ποινικός Κώδικας: Αυτές είναι όλες οι αλλαγές

 



Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης», κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από την δημόσια διαβούλευση που είχε τεθεί.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που επέρχονται στο νέο Ποινικό Κώδικα, αυστηροποιούνται οι ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμός, κ.λπ.) και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων και προβλέπεται πλέον ως μόνη ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ το αδίκημα του εμπρησμού των δασών από το οποίο επέρχεται έστω και ένας θάνατος ανθρώπου επιφέρει επίσης ποινή ισοβίου καθείρξεως.

Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα, με ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς δυνατότητα άλλης εναλλακτικής ποινής, για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται και εναλλακτική ποινή ως 15 χρόνια κάθειρξη.

Με ποινές κάθειρξης 15 ετών θα τιμωρούνται τα αδικήματα για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα, τις βαριές σωματικές βλάβες και την πρόκληση αναπηριών ή παραμόρφωσης.

Ακόμη, για όσους διαπράττουν ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα ή ειδεχθή εγκλήματα ή βαριά εγκλήματα οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης αυξάνονται κατά 1/5. Έτσι, οι ισοβίτες θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση τουλάχιστον με την συμπλήρωση 18 ετών φυλάκισης.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα, ενώ καλύπτει το νομοθετικό κενό που προκάλεσε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακών αδικημάτων, μετά την ισχύ των νέων Κωδίκων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο, ενισχύεται πρωταρχικώς η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, trafficking που λόγω της θέσης τους και της κακοποίησης που έχουν υποστεί αδυνατούν να καταθέσουν χωρίς την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων. Ειδικότερα, η προστασία αυτή επιτυγχάνεται με ένα ευρύ πλέγμα τροποποιήσεων ουσιαστικών και δικονομικών ποινικών κανόνων, που εκκινούν από την αλλαγή του χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων, του τρόπου άσκησης ποινικής δίωξης, την αναδιαμόρφωση των ηλικιακών ορίων, την αυστηροποίηση των ποινών, την πρόβλεψη για δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης των υποθέσεων αυτών αλλά και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων των εν λόγω αδικημάτων. Οι εν λόγω ρυθμίσεις αποσκοπούν στην εναρμόνιση του ποινικού δικαιϊκού μας συστήματος με ευρωπαϊκές συμβάσεις που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας και αξιολόγησης των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων.

Παράλληλα αυστηροποιείται το πλαίσιο της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν σοβαρά κακουργήματα τα οποία τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη (π.χ. ανθρωποκτονία, θανατηφόρο ληστεία που είχε ως επακόλουθο το θάνατο και θανατηφόρο βιασμό που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος). Επιπλέον, προβλέπεται η απαγόρευση απόλυσης με τον όρο της κατ΄οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση σε μείζονος ποινικής απαξίας αδικήματα όπως ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας κ.λπ.

Διευρύνεται το αξιόποινο στα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα όπως στον εμπρησμό, την έκρηξη, την πλημμύρα κ.λπ., ενώ προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για την επαύξηση του αξιοποίνου στον εμπρησμό των δασών. Στην ίδια λογική της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος εισάγεται και το αδίκημα της αλιείας στην αιγιαλίτιδα ζώνη και τα εσωτερικά ύδατα, με το οποίο τιμωρείται η αλιεία χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής στα χωρικά ύδατα της ελληνικής επικράτειας υπό σημαία Κράτους τρίτης χώρας.

Καλύπτονται νομοθετικές αστοχίες ή κενά στη δίωξη και τιμωρία αξιόποινων συμπεριφορών τις οποίες ανέδειξε η δικαστηριακή πρακτική κατά το χρόνο εφαρμογής των νέων Κωδίκων και κρίθηκε σκόπιμο να ρυθμιστούν εκ νέου (π.χ. η απρόσφορη απόπειρα στο άρθρο 43 ΠΚ, η διασπορά ψευδών ειδήσεων στο άρθρο 191ΠΚ, η ψευδής αναφορά στις αρχές στο άρθρο 224 παρ. 4 ΠΚ, η σωματική βλάβη σε βάρος υπαλλήλου στο άρθρο 315 Α του ΠΚ).

Ρυθμίζεται το δικαίωμα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Για τα ενήλικα θύματα των ανωτέρω αδικημάτων εισάγεται πρόβλεψη για την εξέταση τους παρουσία ψυχολόγου, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο αφενός να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους και αφετέρου η χώρα να είναι συνεπής με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς την αποτελεσματική και επαρκή προστασία τους. Τέλος λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων κατηγορουμένων με τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου χωρίς δικαίωμα παραίτησης για τα κακουργήματα και τα πλημμελήματα.

Αναλυτικότερα : 

1. Προβλέπεται ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας, της θανατηφόρας ληστείας και του ομαδικού βιασμού.

2. Αυστηροποιούνταιοι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο του κρατουμένου. Ειδικότερα, σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εμπρησμός, εμπρησμός σε δάση, εκβίαση, βιασμό ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκου και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής. Άρα, από τα 3/5 που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στα 4/5. Ως εκ τούτου, αυστηροποιείται για τα ανωτέρω αδικήματα η διάταξη, και ακόμα και με τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, κατά τα ανωτέρω, ο κρατούμενος θα παραμένει περισσότερο χρόνο στο σωφρονιστικό κατάστημα. Επιπλέον, για τα παραπάνω εγκλήματα, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής (πραγματική έκτιση της ποινής). Άρα, από τα 2/5 που ισχύει σήμερα αυξάνεται στα 3/5. Ακόμη, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταδίκης για τα παραπάνω εγκλήματα σε ποινή ισοβίου καθείρξεως, το κατώτατο όριο παραμονής στο σωφρονιστικό κατάστημα του καταδίκου αυξάνεται από 16 έτη σε 18 έτη (πραγματική έκτιση). Επίσης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις των ανωτέρω κακουργημάτων δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση.

3. Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει ένα έτος μετά την ενηλικίωσή του, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και τρία έτη εφόσον είναι κακούργημα. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα, ειδικά για τα αδικήματα αυτά, τα οποία έχουν ιδιάζουσα, λόγω της φύσης τους, απαξία, να υπάρχει επαρκής χρόνος, κατά τον οποίο ο ανήλικος θα μπορεί να τα καταγγείλει, ώστε να ασκούνται διώξεις και να μη μένουν ατιμώρητα.

4. Προβλέπεται ότι το αδίκημα του εμπρησμού δάσους τιμωρείται ως κακούργημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνήθως εμπνεόμενες από επιδίωξη οικονομικού κέρδους συμπεριφορές και για τις οποίες η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι χρειάζονται αυστηρότερη αντιμετώπιση.

5. Αυστηροποιείται η ποινή για το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκλησή της και προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.

6. Προστίθεται νέα ποινική διάταξη κατά την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας ή στο πλαίσιο της εργασίας του.

7. Αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινής στην εμπορία ανθρώπων προκειμένου να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως πολίτες τρίτων χωρών και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

8. Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται στο χώρο εργασίας τιμωρείται πλέον μόνο με φυλάκιση και διώκεται αυτεπάγγελτα.

9. Προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου, με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

10. Ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή είναι ότι για την περίπτωση του αδικήματος των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιόν τους (αποπλάνηση ανηλίκων), το αδίκημα τιμωρείται στη βασική του μορφή πλέον μόνο ως κακούργημα.

11. Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως, όταν έχει ως θύμα ανήλικο πρόσωπο (στην ουσία ηλικίας από δώδεκα έως δεκαοκτώ ετών) και όχι κατ’ έγκληση όπως σήμερα, καθώς κάτω των δώδεκα ετών η πράξη είναι ούτως ή άλλως βαρύτερη και αυτεπαγγέλτως διωκόμενη. Επιπλέον διευρύνεται η προστασία του ανηλίκου με την κατάργηση της κατ’ έγκληση δίωξης της βάναυσης προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας προσώπων νεότερων των δεκαπέντε ετών.

Τέλος, στον κατάλογο των αδικημάτων για τα οποία προβλέπεται άρση του απορρήτου προστίθενται αυτά της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» και των κακουργημάτων του «εμπρησμού» και του «εμπρησμού σε δάση».



Ταλαιπωρία επιβατών τρένου στο Λιανοκλάδι γιατί μπήκε κόσμος χωρίς πιστοποιητικά


 

Πρόκειται για τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 57 η οποία παρέμεινε ακινητοποιημένη στο Λιανοκλάδι, για 100 λεπτά!

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σταθμό Παλιοφαρσάλου μπήκαν μέσα στο τρένο επιβάτες, οι οποίοι δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιβάλουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. 

Η αμαξοστοιχία σταμάτησε στο Λιανοκλάδι, όπου κλήθηκε η Αστυνομία και μέχρι να γίνει έλεγχος και να λυθεί το θέμα, οι επιβάτες… περίμεναν. Τελικά χρειάστηκε σχεδόν 2 ώρες για να κατέβουν από το τρένο όσοι δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


Πηγή : newsit.gr



Sms αποκαλύπτει ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός κορόιδευε ως το «παρά ένα» τον Μακρόν για τα υποβρύχια

 


Άνω- κάτω έγινε το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά την διαρροή από τον Τύπο της Αυστραλίας ενός sms που είχε στείλει ο ένοικος του Ελιζέ στον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS .

«Πρέπει να περιμένω καλά ή κακά νέα για την κοινή μας φιλοδοξία σε ότι αφορά τα υποβρύχια;», αναφέρει το γραπτό μήνυμα του Μακρόν στον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, όπως αυτό διέρρευσε σήμερα από τα αυστραλιανά ΜΜΕ. Η διαρροή έρχεται την ώρα που η Καμπέρα προσπαθεί να αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι είπε ψέματα στο Παρίσι αναφορικά με τη συμφωνία των υποβρυχίων που συνήψαν ΗΠΑ- Αυστραλία - Βρετανία, αλλά η διαροή του γραπτού μηνύματος μάλλον αποδεικνύει το αντίθετο , αφού το sms εστάλη μόλις δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση της τριμερούς συμφωνίας. Αποδεικνύει επίσης ότι ο πρόεδρος Μακρόν αγωνιούσε ως την τελευταία στιγμή για την τύχη της συμφωνίας για την κατασκευή των υποβρυχίων. 

Ένταση στις σχέσεις Γαλλίας – Αυστραλίας

Όπως είναι γνωστό, τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία ακύρωσε μια συμφωνία με τη Γαλλία, επιλέγοντας να κατασκευάσει τουλάχιστον 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια κατόπιν συμφωνίας με ΗΠΑ και Βρετανία.

Η ακύρωση της συμφωνίας με το Παρίσι προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, του είπε ψέματα για τις προθέσεις της χώρας του. Από την πλευρά του, ο Μόρισον αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Γάλλου προέδρου.

Λίγες ώρες αργότερα, τα αυστραλιανά ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγή που γνωρίζει τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει Μόρισον -Μακρόν, διέρρευσαν ένα γραπτό μήνυμα του Μακρόν. 

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», δύο ημέρες προτού ανακοινωθεί η συμφωνία της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Μακρόν έστειλε ένα μήνυμα στον Μόρισον στην αγγλική γλώσσα: «Θα έπρεπε να περιμένουμε καλά ή κακά νέα για τις κοινές φιλοδοξίες μας σε ότι αφορά τα υποβρύχια;». Το μήνυμα με την απάντηση του Μόρισον δεν διέρρευσε παρά μόνο αυτό που έστειλε ο Μακρόν.

Μακρόν εναντίον Μόρισον

Η σημερινή διαρροή του sms του Μακρόν έρχεται λίγες ώρες αφότου το Παρίσι κατηγόρησε την Καμπέρα ότι δεν προσπάθησε να τον ενημερώσει για την ακύρωση της συμφωνίας μέχρι την ημέρα που η Αυστραλία ανακοίνωσε την συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η διαρροή θα μπορούσε να είναι μια απάντηση από την Αυστραλία στη δήλωση του Γάλλου προέδρου την Κυριακή, ότι «ο Σκοτ Μόρισον του είπε ψέματα, κρύβοντάς του την πρόθεσή του να σπάσει αυτό το συμβόλαιο των 55 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Αυτό το SMS δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν γνώριζε για την ακύρωση του συμβολαίου», τονίζει εξοργισμένο το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι «αν υπήρχε ένα πιο ξεκάθαρο sms σε ότι αφορά την συμφωνία, τα αυστραλιανά ΜΜΕ θα το είχαν αναφέρει».


Πηγή : protothema.gr



Με rapid test οι ανεμβολίαστοι σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, κομμωτήρια και εστίαση

 


Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid ή PCR τεστ εβδομαδιαίως από 6/11 ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας στην ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού.

Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα εισέρχονται σε τράπεζες, λιανεμπόριο, μεικτούς χώρους εστίασης και δημόσιες υπηρεσίες μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR τεστ.

Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και προέταξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εμβολιασμός αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη.

Από το Σάββατο θα υπάρξουν νέα μέτρα προσαρμογής, οριζόντια που θα αφορούν όλη την επικράτεια.

Δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος.

Αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά κέντρα. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.

Σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Όπου δεν υπάρχει η τήρηση των μέτρων, θα επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 10 ημερών, όσον αφορά τα μαγαζιά ενώ ποινές θα υπάρχουν και στην περίπτωση που δεν τηρείται το μέτρο χρήσης μάσκας και άλλων περιορισμών στα γήπεδα. 




12% μπροστά η ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ - Αρνούνται να προστατευθούν οι αρνητές

 



Σε διψήφια ποσοστά είναι η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.



Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή έχουμε 

Νέα Δημοκρατία 36,5%, 

ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, 

ΚΙΝΑΛ 8,5%, 

ΚΚΕ 5,5%,

Ελληνική Λύση 4%, 

ΜέΡΑ 25 3%, 

Έλληνες για την Πατρίδα 1,5%, 

άλλο κόμμα 7,5% 

και 9% οι αναποφάσιστοι. 

Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για πρωθυπουργό το 41% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 30% τον ΚΑΝΕΝΑ και στην τρίτη θέση με 25% τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τα εμβόλια στην ερώτηση αν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου το 73% απάντησε ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, το 15% δεν γνωρίζω/δεν απαντώ, το 7% δεν έχω κάνει και δεν θα το κάνω, ενώ το 5% δεν έχω κάνει, θα το κάνω αργά ή γρήγορα.



Στο ερώτημα για το ποιος τρόπος θα μπορεί να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί- να κάνουν το εμβόλιο, οι αρνητές φαίνεται ότι δεν θέλουν να προστατευθούν, δεν θέλουν να σωθούν και είναι στην λογική όποιος πεθάνει πέθανε, η εγώ δεν θα πάθω τίποτα.

Σύμφωνα με το ερώτημα, το 1% απάντησε η επιδείνωση των δεικτών, το 14% η περισσότερη ενημέρωση, το 1% οι ιστοσελίδες και τα ΜΜΕ, το 8% οι άνθρωποι της θρησκείας, το 8% αν γίνει υποχρεωτικό, το 56% τίποτα, το 6% κάτι άλλο, το 5% με διαβεβαιώσει/μελέτες και το 1% δεν απάντησε.




Για την ελληνογαλλική συμφωνία το 65% την είδε θετικά, το 18% αρνητικά, ενώ το 17% απάντησε πως δεν ξέρω/δεν ενημερώθηκα.



Για την ελληνοαμερικανική συμφωνία το 58% την είδε θετικά, το 22% αρνητικά και το 20% απάντησε δεν ξέρω/δεν ενημερώθηκα.

Στα ελληνοτουρκικά, τώρα, το πόσο ανησυχεί η στάση της Τουρκίας τους Έλληνες το 60% ανησυχεί, το 18% ανησυχεί μέτρια, το 14% δεν ανησυχεί, ενώ το 8% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σχετικά με την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις, το 40% τις αξιολογεί θετικά, το 41% αρνητικά και το 18% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Παράλληλα, το 86% θεωρεί πως θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα.



Υποχρεωτικά για επιχειρήσεις και επαγγελματίες τα ηλεκτρονικά βιβλία


 

Υποχρεωτικά για όλους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, είναι από την 1η Νοεμβρίου τα ηλεκτρονικά βιβλία. Στο εξής, μέσω της πλατφόρμας myDATA εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι θα πρέπει να διαβιβάζουν τα τιμολόγια τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Να σημειωθεί ότι ήδη από την 1η Οκτωβρίου, αυτό ήδη συμβαίνει για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενεργοποίησε την εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης παραστατικών ψηφιακά με ταυτόχρονη διαβίβαση στο myDATA. Πάνω από 10.000 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή και καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται.

Το myDATA είναι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, παρέχοντας μια ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών - Προμηθευτών (ΜΥΦ).

Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ:

Ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών.

Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις.

Λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.

Μέσω της εφαρμογής «timologio» ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να:

διαμορφώσουν το προφίλ τους,

συνθέσουν το πελατολόγιό τους,

οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και

εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.).



Επιστρέφουν στη χώρα πάνω από 1.000 Έλληνες του brain drain

 


Το Υπουργείο Οικονομικών, θεσμοθέτησε με διαδοχικά νομοθετήματα από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων, με στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει ένα τετράπτυχο παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν, ήδη, συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, αλλοδαπούς συνταξιούχους και εργαζόμενους, αποφέροντας σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία και πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε:

Η αρχή έγινε με τον Νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στην Ελλάδα τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής – επενδυτών, οι οποίοι, μεταφέροντας τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις στην πατρίδα μας, επωφελούνται – για διάστημα έως 15 ετών – από εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης.

Στη συνέχεια, ο Νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους της αλλοδαπής, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας, με την εφαρμογή συντελεστή 7% για τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης.

Επιπλέον, με τον Νόμο 4758/2020 θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για τις προαναφερθείσες κατηγορίες φυσικών προσώπων – μισθωτών ή ελεύθερων επαγγελματιών – καθιερώθηκε απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για διάστημα έως 7 έτη, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης νέας θέσης μισθωτής εργασίας ή έναρξης νέας δραστηριότητας.

Το «κουαρτέτο» παρεμβάσεων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον Νόμο 4778/2021, με τον οποίο διαμορφώθηκαν σαφείς και διαφανείς κανόνες για τη σύσταση και λειτουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices), λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές φορολόγησης. Πλαίσιο που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το προσεχές διάστημα, με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις υπηρεσίες τις οποίες μπορούν – ενδεικτικά – να παρέχουν τα Family Offices.

Περιληπτικά:

Στα 2 χρόνια εφαρμογής των διατάξεων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα, έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες.

Αναφορικά με την εναλλακτική φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής, έχουν εγκριθεί 157 αιτήσεις από 21 χώρες, 13 εκ των οποίων είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με την ένταξη σε ειδική φορολόγηση εργαζομένων ή ελεύθερων επαγγελματιών, η διαδικασία ξεκίνησε φέτος και έχουν υποβληθεί ήδη περίπου 1.000 αιτήσεις.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η φορολογία αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη αναπτυξιακών και επενδυτικών στόχων, πέραν της διασφάλισης δημοσίων εσόδων.




Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία


 

Σε ένα Κράτος Δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, η Πολιτεία οφείλει πρώτη να εφαρμόζει τον Νόμο.

Η κοινή γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν στα πρόσφατα γεγονότα στο Πέραμα. Εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Άμεσης Δράσης, έλλειψη συντονισμού.

Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν και με το πόρισμα του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, η Κυβέρνηση προχωράει μπροστά, με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Αστυνομίας με πέντε μέτρα και πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, καθώς και σε δύο δράσεις θεσμικού χαρακτήρα.

Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας.

Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.

Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.

Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

Αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Άμεση ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Πέραν των ανωτέρω πέντε πρωτοβουλιών σε θεσμικό επίπεδο προωθούνται τους επόμενους τρεις μήνες:

Το Νομοσχέδιο για την Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας. Στόχος μία αστυνομία φιλική στον πολίτη, που σέβεται την δημοκρατική νομιμότητα και είναι άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, την αστυνομία του 21ου αιώνα.

Ανάληψη πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Επίσης, μέσα σε αυτή την εβδομάδα 1000 αστυνομικοί ενισχύουν τα ΑΤ του Λεκανοπεδίου Αττικής και διασφαλίζουν την πραγματοποίηση κάθε βράδυ 100 πρόσθετων περιπολιών.



6 πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση

 



Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη παρέμβαση του στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) αναφέρθηκε στα παρακάτω: 

Η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση, πέραν των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030. Θα ήθελα να επισημάνω εν τάχει 6 πρωτοβουλίες:

Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών. 

Προχωρώντας στον τουρισμό, η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς.

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της «παραδοσιακής» αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.

Αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία «Untrodden Mountains» (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας.

Τέλος, οι διασυνδέσεις. Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.