Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ξυλοκόπησε τον 64χρονο μέχρι θανάτου επειδή θεώρησε ότι φλέρταρε τη γυναίκα του


 

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινότητα του Αγίου Πέτρου του δήμου Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία από τη δολοφονία του 64χρονου συγχωριανού τους, Νίκου Μαστραντώνη, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία του χωριού τα ξημερώματα από ένα ζευγάρι μετά το τέλος μιας βάφτισης όπου ήταν όλοι καλεσμένοι.

Όλα ξεκίνησαν όταν το θύμα φλέρταρε τη γυναίκα του δράστη με αποτέλεσμα ο δράστης σε κατάσταση μέθης να τον ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου. Ενώ οι δράστες αρχικά εγκατέλειψαν για λίγα λεπτά το θύμα αιμόφυρτο στην πλατεία, στη συνέχεια γύρισαν και τον αποτελείωσαν όπως κάνουν στυγνοί κακοποιοί.

Το θύμα προφανώς φλέρταρε με μια γυναίκα από την παρέα κι ο άντρας της ενοχλήθηκε κι άρχισε να τον γρονθοκοπεί . Εκτός από τον άντρα της γυναίκας , σηκώθηκε κι άλλος από την παρέα και τον χτυπούσε κι εκείνος, τον ψάχνει η αστυνομία . Κάποια στιγμή τον άφησαν τον άνθρωπο μισολιπόθυμο στην πλατεία ενώ το θύμα είχε τις αισθήσεις του ακόμα , γιατί κάτι ψέλιζε.

Αφού τον παράτησαν για λίγα λεπτά γιατί η γυναίκα του δράστη ήταν φοβισμένη και του φώναζε να σταματήσει και του ζητούσε να φύγουν, στη συνέχεια ξαναγύρισαν και τον αποτελείωσαν.

Ο δράστης όταν είδε το θύμα χωρίς τις αισθήσεις του, κατάλαβε τι έχει κάνει κι άρχισε να του φωνάζει να σηκωθεί.




Παραιτήθηκε από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν

 



Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, την ώρα που πλήθαιναν ολοένα και περισσότερα οι φωνές των Δημοκρατικών που τον καλούσαν να αποσυρθεί.

Αναλυτικά το κείμενό του:


«Συμπατριώτες  μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει - όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».




Απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα διακινείται ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

 



Ενημέρωση σχετικά με νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δράστες χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς και από την απατηλή επιστολή:






GREEK MAFIA ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ Α.Ε: Αποκαλυπτικοί διάλογοι, με εκβιασμούς, εμπρησμούς, οπαδικές συμπλοκές και ξυλοδαρμούς


 

Τέσσερις δολοφονίες αρχηγικών μελών της GREEK MAFIA ανέδειξαν τους δύο αντίπαλους «πόλους» του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι δύο νέοι «αρχηγοί», που προέκυψαν από την αιματηρή αλληλουχία και το πρόσφατο ξεκαθάρισμα, «ενεργοποίησαν» τη δυναμικότερη παρουσία χούλιγκαν στις παράνομες δραστηριότητές τους. «Βέβαια, είναι πιο καλά. Γιατί είμαστε πιο οργανωμένοι», λέει χαρακτηριστικά σε τηλεφωνική του συνομιλία 39χρονο μέλος της σκληρής εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, αναφερόμενος στο νέο «καθεστώς», λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του «Ζαμπόν» στον Νέο Κόσμο.

Οι επικοινωνίες των κατηγορούμενων μελών της συμμορίας φέρεται να αποκαλύπτουν το… «οργανόγραμμα» των νέων εγκληματικών ομάδων. «Πρωταγωνιστές» στην νέα «οργανωμένη» τάξη πραγμάτων είναι τέσσερις σεσημασμένοι χούλιγκαν-υπαρχηγοί, που είχαν αναλάβει όλη τη «βρόμικη» δουλειά. Εκτός από τους εκβιασμούς, τους εμπρησμούς και τους ξυλοδαρμούς, οι χούλιγκαν, που είχαν ενταχθεί στις αντίπαλες ομάδες της GREEK MAFIA, είχαν επιδοθεί ακόμα και σε οπαδικές συμπλοκές, με φόντο την επικυριαρχία, φτάνοντας μάλιστα κοντά στο δολοφονικό βήμα.

Την πορεία των ανακατατάξεων έχει αποτυπώσει καταγεγραμμένη συνομιλία του 39χρονου κατηγορούμενου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του, με τη «Λένα», έγκλειστη στις φυλακές γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών, στις 22 Μαρτίου:


39χρονος: Είχαμε κάτι ανακατατάξεις. Εντάξει, τα φτιάξαμε όλα.


Λένα: Ανακατατάξεις; Δηλαδή;


39χρονος: Ε, πέθανε και καλά το μεγάλο μας αφεντικό. Δεν άκουσες τη δολοφονία;


Λένα: Οχι, ρε, από πού και ως πού μεγάλο σας αφεντικό;


39χρονος: Ε, αυτός ήτανε, ο Βαγγέλης ήταν το μεγάλο αφεντικό.


Λένα: Ο «Ζαμπόν» ήταν το μεγάλο σας αφεντικό;


39χρονος: Ναι.


Λένα: Καλά, εντάξει. Στη ζωή όλα δανεικά είναι, το ξέρεις. Μάλλον αυτόν δεν ήθελε ο Θεούλης να του δώσει άλλη ευκαιρία.


39χρονος: Τώρα έχει αναλάβει ο κουμπάρος του. Είμαστε πολύ καλύτερα.


Λένα: Εγώ το ήξερα ότι θα γίνει αυτό, να σου πω την αλήθεια.


39χρονος: Ολα έχουν μια ημερομηνία. Βέβαια.


Λένα: Δηλαδή ο Βαγγέλης είχε να κάνει με το μαγαζί; Οχι…


39χρονος: Την προστασία του μαγαζιού στη νύχτα αυτός την είχε, ρε.


Λένα: Ε, όχι όλα, ο «Θαμνάκιας» τι κάνει;


39χρονος: Αλλο αυτός. Αυτοί είναι άλλοι.


Λένα: Χαρτομάντιλα πουλάει;


39χρονος: Είναι άλλη πλευρά αυτοί. Υπήρχε μια ειρήνη όσο ήταν αυτός ζωντανός.


Λένα: (γέλια) Το πιστεύεις, ε; Πολύ θα ήθελα κάποια στιγμή να του αναλύσεις αυτή τη θεωρία σου.


39χρονος: Θα σ’ τα αναλύσω από κοντά.


Λένα: Δηλαδή από τότε το χάος;


39χρονος: Χμ, ε, τώρα έχει αναλάβει ο «Πανάγος».


Λένα: Ε, ναι.


39χρονος: Εμείς με αυτόν είμαστε, βέβαια είναι πιο καλά. Γιατί είμαστε πιο οργανωμένοι.


Λένα: Με τον «Πανάγο»;


39χρονος: Ναι και πάμε καλύτερα. Υπήρχαν ανοχές με τον άλλον, κατάλαβες; Ενώ με αυτόν εδώ δεν υπάρχουν ανοχές.


«Πάω να βάλω φόκο…»


«…Σήμερα έχω δουλειά, θα πάω να βάλω φόκο κάπου…», αναφέρει σε τηλεφωνική του συνομιλία 26χρονος κατηγορούμενος, λίγες ώρες πριν προχωρήσει στον έναν από τους συνολικά πέντε ταυτοποιημένους εμπρησμούς της εγκληματικής οργάνωσης σε καντίνα στα Ανω Λιόσια, τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου. «Α, εγώ το έκανα και κοιμήθηκα και ήσυχος, ξες τι καλά κοιμήθηκα; Βέβαια είχα λίγο υπερένταση γιατί έλεγα πήραμε πεντακοσάρι, αλλά…», ανέφερε αστειευόμενος λίγες ώρες μετά τον εμπρησμό ο κατηγορούμενος, σε τηλεφώνημα με φιλικό του πρόσωπο, το οποίο ανέφερε ότι δεν θα έκανε τέτοια ενέργεια για τόσο λίγα χρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες είχαν λάβει 2.000 ευρώ ως αμοιβή και το μερίδιο του 26χρονου ήταν 500. Στη συνέχεια της συνομιλίας ο 26χρονος, με ειρωνικό ύφος, αναφέρει δήθεν ότι θα μεταβεί στους ιδιοκτήτες για να τους συμπαρασταθεί και να τους υπενθυμίσει ότι τους είχε συμβουλέψει  να πληρώσουν κάποιον για προστασία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι πάθατε, ρε μ…ς; Τι πάθατε, ρε; Και σας είπα, πληρώνετε κάποιον να έρχεται να τα παίρνει από δω. Τώρα σας κάνανε αντίποινα. Και δεν μπορώ και να… πώς να ‘ρθω να φάω, εκεί τους λέω εγώ δεν νιώθω ασφαλής…».


Σε άλλη επικοινωνία του με το ίδιο φιλικό πρόσωπο περιγράφει ότι πρόσφατα ένας ιδιοκτήτης δεν κατέβαλε χρήματα για «προστασία» και κάηκε το κατάστημά του.


26χρονος: Πάω στον Στάθη, του λέω, το μαγαζί  θέλει… θέλει οπωσδήποτε προστασία. Θα γίνει σκηνικό εδώ, βγάλε ένα πενηντάρικο. Ενας δεν έβγαλε. Ενας δεν είχε βγάλει, του το ‘πα , του λέω ένας δεν έβγαλε πρόσφατα και…


Φιλικό πρόσωπο: Και κάηκε;


26χρονος: Χα, χα, χα. Γ…ε τα, Στέλιο.


«Θα ‘ναι πολύ hot σήμερα…»


«Πρέπει να πάμε Μαραθώνα, Λούτσα. Θα ‘ναι πολύ hot σήμερα… Θα ‘ναι πολύ hot καλοκαίρι στη Λούτσα φέτος. Αφού κοίτα, πρώτη του μήνα και έχουμε είκοσι, τριάντα οχτώ βαθμούς, φαντάσου στις τρεις τι θα γίνει ή στις τέσσερις…», αναφέρει ειρωνικά ο 26χρονος κατηγορούμενος μιλώντας με τη φίλη του, περίπου 14 ώρες πριν τοποθετήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε κατάστημα εστίασης στη Λούτσα. Το χτύπημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου και από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο κατάστημα. Ο μηχανισμός αποτελούνταν από μπετόνι με εύφλεκτο υλικό και γκαζάκι, ενώ η ενεργοποίησή του πραγματοποιήθηκε με χρήση γυμνής φλόγας.


Περίπου 5 ώρες πριν απ’ την έκρηξη, θέλοντας να καλύψει τα ίχνη του, ο 26χρονος έχει τηλεφωνήσει ξανά στη φίλη του, στην οποία θέλει να αφήσει το κινητό του τηλέφωνο, προκειμένου το στίγμα του να είναι σε μεγάλη απόσταση από το σημείο του εμπρησμού. «…Να βρισκόμασταν, να ερχόμουνα και εγώ μαζί… κατά της δύο, αλλά δύο η ώρα γιατί τρεις πρέπει να ‘μαι εκεί. Θα το αφήσω (το τηλέφωνο) εκεί στο γραμματοκιβώτιο. Και απλά αυτό θέλω, να ‘ναι και με το δικό σου μαζί».


Δυτικοί vs Γκύζη ο «Τρίδυμος» και η προστασία στους τράπερ


«Ο Τρίδυμος από τότε που βγήκε από τη φυλακή μανουριάζει με τους άλλους Παναθηναϊκούς για τον κεντρικό. Αυτός κανόνισε τις χειροβομβίδες στου Γκύζη», αναφέρει σε τηλεφώνημά του στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών στις 3 Οκτωβρίου άγνωστος άνδρας. Το τηλεφώνημα αναφέρεται στη ρίψη χειροβομβίδας που δεν εξερράγη στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού, αλλά και σε έκρηξη που προκλήθηκε και πάλι από χειροβομβίδα έξω από πολυκατοικία στην Κυψέλη, όπου διαμένουν δύο οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟ. Η έρευνα για αυτές τις δύο ενέργειες οδήγησε στην εξάρθρωση της οργάνωσης.


Με το ψευδώνυμο «Τρίδυμος» γίνεται αναφορά σε σεσημασμένο οργανωμένο οπαδό του Παναθηναϊκού, το όνομα του οποίου βρισκόταν στη δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος άλλου χούλιγκαν που είχε σημειωθεί στη Λ. Αλεξάνδρας τον Σεπτέμβριο του 2021. Τότε, πίσω από τα κίνητρα κρύβονταν εσωτερικά-οπαδικά ζητήματα των οργανωμένων οπαδών, όμως πλέον οι αιματηρές συμπλοκές λαμβάνουν άλλες διαστάσεις. Η πιο πρόσφατη από αυτές, που σημειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, φέρεται να είχε να κάνει με αντιπαλότητες που προέκυψαν από την εμπλοκή των χούλιγκαν στους δύο αντίπαλους πόλους της GREEK MAFIA. «Δυτικοί εναντίον Γκύζη», αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές, περιγράφοντας τις δύο εμπλεκόμενες ομάδες οπαδών, στις τάξεις των οποίων υπάρχουν ενεργά μέλη αντίπαλων εγκληματικών ομάδων. Τέσσερις από τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια της Λεωφόρου έχουν περίοπτη θέση στη δικογραφία της ομάδας εκβιαστών, ως υπαρχηγοί.


Σωματοφύλακες


Σε τηλεφώνημά του τον περασμένο Μάιο, ο 26χρονος επικαλέστηκε άτομο που ήταν στο πλευρό του Αλέξη Γρηγορόπουλου τη μοιραία νύχτα της δολοφονίας του, προκειμένου να εντυπωσιάσει την κοπέλα που φαίνεται να της κέντριζε το ενδιαφέρον ο αντιεξουσιαστικός χώρος και το περιβάλλον των Εξαρχείων. Οπως ανέφερε, μία μέρα πριν, το συγκεκριμένο πρόσωπο του είχε προτείνει να αναλάμβαναν την «προστασία» των τραγουδιστών «ραπ», όπως ήδη έκαναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις συνόδευαν ως σωματοφύλακες γνωστούς τράπερ σε εμφανίσεις τους (Τρανός, Fly LO, Rack). Οταν η φίλη του 26χρονου τον ειρωνεύτηκε, θεωρώντας ότι ήταν αδύναμος, εκείνος διαφώνησε, λέγοντας ότι στη «νύχτα» είχε φήμη, όμως λόγω της δεδομένης ιδεολογικής του θέσης δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με «μπράβους», τους οποίους προσομοίαζε με αστυνομικούς.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει πως υποχωρούμε

 



Στην Κύπρο βρέθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού ανήμερα της μαύρης επετείου για τα 50 χρόνια από τη τουρκική εισβολή. 

Ο κ. Μητσοτάκης, που αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα είπε πριν λίγες ώρες στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους».

Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όπως διαπίστωσα και πριν λίγες μέρες. Ο τρόπος είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Αναφέρομαι σε μια κατεύθυνση που δε μπορεί να απουσιάζει και η Ευρώπη».

Δίπλα στο «Δεν ξεχνώ» προσθέτουμε άλλες τρεις λέξεις «ενωνόμαστε, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε», είπε ακόμη στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «τον μισό αιώνα που πέρασε η Κύπρος έγινε σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθια στις ολέθριες επιπτώσεις του “Αττίλα”. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα κράτησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε αλλά και για να αγωνιστούμε. Το Κυπριακό προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα. Ένα παράδειγμα που βρίσκει αυταρχικούς μιμητές όπως αυτό της Ουκρανίας».

Δήλωσε επίσης την εμπιστοσύνη του στο διεθνές δίκαιο και στις ελληνικές θέσεις που είναι συμβατές με αυτό.

Απαντώντας στην αναφορά Ερντογάν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες, ο πρωθυπουργός είπε πως «υπάρχει πάντοτε ελπίδα, όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δε γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του Ελληνισμού, αλλά και της Ευρώπης όσο δεν αναγνωρίζει αυτό το κατασκεύασμα [ενν. το ψευδοκράτος]».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα όχι μόνο οδύνης αλλά μια αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Γυρίζουμε, σημείωσε, σε εκείνες τις στιγμές που πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα και αυτό το νησί στάθηκε όρθιο, διατήρησε ζωντανό το αίτημα για επανένωση της χώρας .

Επανέλαβε πως η σαφής θέση της Ελλάδας είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τους αναχρονισμούς για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Υπενθύμισε δηλώσεις αυτή την εβδομάδα για την Κύπρο από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «κάθε απειλή κατά της Κύπρου γίνεται και απειλή κατά της Ευρώπης».

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος και να επουλωθούν οι πληγές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία.



Κύριος ο Μπελέρη επέστρεψε παρά την ασυλία στις ελεγχόμενες από μαφία - Ράμα αλβανικές φυλακές

 




«Η επιστροφή μου στις αλβανικές φυλακές σηματοδοτεί τον τελευταίο κύκλο ενός αγώνα για όλα αυτά τα δίκαια αιτήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας για δημοκρατία και σεβασμό της λαϊκής βούλησης», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φρέντι Μπελέρης, σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του, μετά το πέρας της πενθήμερης άδειάς του, από τις ελεγχόμενες από την μαφία και τον Έντι Ράμα αλβανικές φυλακές του Φιέρι, όπου και συνάντησε τον υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας, Πέτρο Γκικουρία. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Μπελέρη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, είπε: «Από την πρώτη στιγμή, είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνω χρήση της βουλευτικής ασυλίας μου. Εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ είναι η ζωή μου, εδώ είναι η σκέψη μου. Αν δεν δικαιωθώ από τα αλβανικά δικαστήρια, ασφαλώς και θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το κράτος Δικαίου στην Αλβανία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η ελληνική εθνική μειονότητα έχει υποστεί μια ιστορική αδικία», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Ο Φρέντι Μπελέρη εξέφρασε την χαρά του για τη συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας λέγοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο «που προέρχεται από μία οικογένεια με παραδόσεις και αγώνες για τη Χιμάρα» και «που φέρνει την εμπειρία του από την Αμερική, την όρεξή του, το κουράγιο και τη δύναμη να παλέψει για τα αυτονόητα». «Είμαι περήφανος που με τιμά τόσα χρόνια με τη φιλία του. Θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχθεί άξιο τέκνο της Χιμάρας μας», συμπλήρωσε. Ο κ. Γκικουρίας, από την πλευρά του, δήλωσε: «Ο αγώνας του Φρέντι Μπελέρη για τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου αποτελεί για όλους μας οδηγό. Και η στήριξή του στην υποψηφιότητά μου ύψιστη τιμή για μένα. Η Χιμάρα έχει πια ευρωβουλευτή. Ήρθε η ώρα από τις 4 Αυγούστου να αποκτήσει και δήμαρχο».



Συγκατάθεση (consent) μέσω του Gov.gr Wallet θα δίνουν οι πολίτες για την ολοκλήρωση διαδικασιών

 



Με ένα κλικ οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δίνουν την συγκατάθεσή τους (consent) μέσω του Gov.gr Wallet για την ψηφιακή άντληση και διάθεση των δεδομένων τους. Μάλιστα η πρώτη εφαρμογή της παροχής της συγκατάθεσης αφορά στη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου οχήματος.

  • Mε τη νέα ψηφιακή υπηρεσία του Gov.gr Wallet οι πολίτες θα δίνουν τη ρητή συγκατάθεσή τους (consent) για τη διάθεση των απαραίτητων δεδομένων τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Με αυτόν τον τρόπο θα συναλλάσσονται άμεσα και εύκολα, επιτρέποντας την άντληση και διάθεση των συγκεκριμένων κατά περίπτωση στοιχείων τους.
  • Με τον τρόπο αυτό η καθημερινότητα των πολιτών διευκολύνεται σημαντικά, καθώς θα μπορούν να ολοκληρώνουν διαδικασίες από το κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να διακινούν έγγραφα, ούτε έγχαρτα, ούτε ψηφιακά.
  • Στην περίπτωση της σύναψης ασφαλιστήριου συμβολαίου οχήματος η διαδικασία επιταχύνεται και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς θα λαμβάνουν με απόλυτη ασφάλεια και εγκυρότητα τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη και του προς ασφάλιση οχήματος, μέσω άντλησης από τα μητρώα του δημοσίου που είναι ήδη καταχωρισμένα.
  • Επισημαίνεται ότι ο πολίτης θα δίνει τη συγκατάθεσή του σε κάθε βήμα της διαδικασίας τόσο για την άντληση των στοιχείων του, όσο και για τη διάθεσή τους στην ασφαλιστική εταιρεία με την οποία έχει επιλέξει να συμβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επόμενο στάδιο η υπηρεσία θα επεκταθεί και σε άλλες συναλλαγές των πολιτών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς μεταξύ των οποίων η μίσθωση αυτοκινήτων, η σύναψη συμβολαίου με παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και η εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.




Αριθμητικά στοιχεία για την εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας

 



Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, προχωρά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα:

  • Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.
  • Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
  • Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

Με λίγα λόγια, γι’ αυτή την υποτιθέμενη εξαήμερη εργασία που είναι μια έκτακτη βάρδια αναφερόμαστε τελικά σε λιγότερες από 1 στις 1.000 επιχειρήσεις στη χώρα. Αποδεικνύεται, πως ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε θεσμοθέτηση της 6ημερης εργασίας, αλλά έκτακτη βάρδια για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα παραρτήματά τους.



Τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

 




  • Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024, ανέρχεται στα 12,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας το φετινό Π.Δ.Ε. το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών. Ενώ, προβλέπεται ετήσια αύξηση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις, κατά 9%-12%, τη διετία 2024-2026. Οι πόροι του Π.Δ.Ε., από το 2020 και μετά, αποτελούν το 5%-7% του Α.Ε.Π.. Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης είναι 10, 65 δισ. ευρώ, που με την υπερδέσμευση φτάνει στα 14,69 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των ενταγμένων έργων στο Ε.Π.Α., ανέρχεται ήδη στο 84,61%, την ώρα που το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων φτάνει το 57,41%.
  • Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, μετά από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με την έμφαση στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα σε όλη τη χώρα, η ενεργοποίηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 κατατάσσει ήδη την Ελλάδα στην τρίτη θέση της απορρόφησης πόρων στην Ε.Ε. Οι πόροι για τα Προγράμματα Ανταγωνιστικότητα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές, Πολιτική Προστασία και Διασυνοριακή Συνεργασία, ανέρχονται 10, 744 δισ. ευρώ. Και η συνολική χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, υπερβαίνει τα 4,16 δισ. ευρώ.
  • Παράλληλα, η Ελλάδα ήδη έχει λάβει 14,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στα οποία, αναμένεται ότι θα προστεθούν 2,3 δισ. ευρώ από την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής στο σκέλος των δανείων, τον Ιούλιο, και 1 δισ. ευρώ από την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής στο σκέλος των επιχορηγήσεων, τον Οκτώβριο. Με τους πόρους που πρόκειται να λάβει από το 4ο αίτημα εκταμίευσης, το αμέσως προσεχές διάστημα η χώρα, θα υπερβεί το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Μάλιστα, από τους πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει και από πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται ότι θα προστεθεί περίπου 5,3% στο ΑΕΠ της χώρας, από το 2022 έως το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει ήδη, με κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ, 353.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σκέλος των επιχορηγήσεων, και με 1,96 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, όπου το 50% των συμβασιοποιημένων δανείων αφορά ΜμΕ.  


Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα εντάχθηκαν για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης (CEF II)






Η Ελλάδα προχωρά σταθερά στην ανάταξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, στη βάση ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου για αειφορικές και ανθεκτικές υποδομές. Σημαντικό βήμα αποτελεί η εξασφάλιση άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (518.865.020 ευρώ) κοινοτικών πόρων για τη συγχρηματοδότηση σιδηροδρομικών έργων, που θα υλοποιηθούν στην επόμενη τετραετία και προέρχονται από την τελευταία πρόσκληση του φακέλου Ταμείου Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης (CEF II).

Οι εγκριθείσες προτάσεις συμπληρώνουν κενά στο βασικό άξονα Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη / Προμαχώνας (ΠΑΘΕ/Π)και αφορούν στα ακόλουθα έργα:

  1. Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας στο τμήμα Μουριές – Προμαχώνας (112.075.200 ευρώ).
  2. ⁠Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ- Οινόη (192.142.704 ευρώ).
  3. ⁠Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύθιο - Ορμένιο (ΕΡΓΟΣΕ) (186.667.916,75 ευρώ).
  4. Νέο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (ETCS L1) στο τμήμα ΣΚΑ-Κιάτο (27.979.200 ευρώ).

Το ποσό αυτό συμπληρώνεται με εθνικούς πόρους, δημιουργώντας ευκαιρίες για απασχόληση και αποδέσμευση της αναπτυξιακής εντροπίας Περιφερειών της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασυνοριακή συνδεσιμότητα με τη Βουλγαρία και την ανάπτυξη πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής, αλλά και την Ουκρανία.




37 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή στον εμπρηστή για την φωτιά στη Στιμάγκα


 

Σε 37 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο εμπρηστής της φωτιάς στη Στιμάγκα Κορινθίας.

Ο άντρας κατηγορήθηκε για πρόκληση πυρκαγιών από πρόθεση στις 18/7 και στις 11/7 του 2024, στην περιοχή Στιμάγκα στην Κορινθία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 73χρονο ο οποίος έχει ομολογήσει τις πράξεις του.

Οι δύο φωτιές στη Στιμάγκα Κορινθίας, σε διάστημα μίας εβδομάδας (11/7 και 18/7) έκαναν στάχτη μεγάλες αγροτοδασικές εκτάσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και με την άμεση κινητοποίησή τους πρόλαβαν τα χειρότερα, ωστόσο λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν η καταστροφή ήταν μεγάλη.

Η σύλληψη του άνδρα, σύμφωνα με τις Αρχές, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους του Κ.Α.Ε.Ε. Πελοποννήσου και της Π.Υ. Κιάτου.

O συλληφθείς καταδικάστηκε σε 37 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή για την φωτιά στις 18/7, ενώ την ερχόμενη Τριτη αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή για την μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 11/7, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ομολογήσει.



Κώστας Βουκελάτος