Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Πρόστιμα 206.500 ευρώ για προϊόντα «μαϊμού» που πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές σε έξι επιχειρήσεις στην Κρήτη


 

Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα από στοχευμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) την περίοδο 8 έως 10 Απριλίου 2024. 

Εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 23.897 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων, η απλά προιόντα «μαϊμού».

Τα απομιμητικά προϊόντα έφεραν σήματα διεθνών οίκων και πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές, όπως τα γνήσια. Σημαντική ήταν η συνεργασία της ΔΙΜΕΑ με την ΕΛ.ΑΣ., την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Κρήτης (Ε.Λ.Υ.Τ.) και την Κινητή Ομάδα Ελέγχου Κρήτης (Κ.Ο.Ε.). Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σε όλα τα επίπεδα. Όποιος αγνοεί την καταναλωτική νομοθεσία, τιμωρείται. Η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους ελέγχους σε όλη την ελληνική επικράτεια με σκοπό τον εντοπισμό εμπορικών παραβατικών συμπεριφορών και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Ανάπτυξης».








Αμετανόητος ο ηγέτης των τρομοκρατών της Χαμάς και τι έγινε που σκοτώθηκαν 3 γιοί του και 4 εγγόνια


 

Είναι τρομερή η αντίδραση του ηγέτη των τρομοκρατών της Χαμάς, που τόνισε πως ο θάνατος τριών γιων του και εγγονιών του σε βομβαρδισμό του Ισραήλ δεν πρόκειται να κάμψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, ότι δεν θα αλλάξει τη στάση του ούτε τις θέσεις του στις συνομιλίες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, έξι και πλέον μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Η τρομοκρατική οργάνωση  Χαμάς ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του Ισμαήλ Χανίγια σε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επισκέπτονταν συγγενείς, την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Έιντ αλ Φιτρ, της ολοκλήρωσης του ιερού μήνα του ραμαζανιού.

Η αντίδραση του αρχηγού των τρομοκρατών σοκάρει «Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», δήλωσε ο κ. Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ντόχα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ. «Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν».

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον των τριών γιων του κ. Χανίγια, που περιέγραψε ως μέλη του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Η εξέλιξη καταγράφτηκε την ώρα που οι μεσολαβητές, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, περιμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην πρόταση που του υπέβαλαν για να κηρυχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα συνοδευτεί από την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

«Ο εχθρός νομίζω πως μπορεί να σπάει τη βούληση του λαού μας και να να ωθήσει τους ηγέτες να κάνουν παραχωρήσεις (...) Μπορεί να ονειρεύεται! Το αίμα που χύθηκε θα μας κάνει ακόμα πιο ανυποχώρητους», είπε ο αρχηγός των τρομοκρατών Χανίγια. «Οι διεκδικήσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν θα τις εγκαταλείψουμε. Αν ο εχθρός πιστεύει πως βάζοντας στο στόχαστρο του γιους μας στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων, και προτού η Χαμάς δώσει την απάντησή της, θα ωθήσει το κίνημα να αλλάξει θέση, απατάται», πρόσθεσε.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, που εξελέγη ηγέτης του του πολιτικού γραφείου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς του 2017, ζει μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας.



«Ηνίοχος 2024»: 36 μαχητικά αεροσκάφη από 9 χώρες που κόβουν την ανάσα!!


 

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 8 Απριλίου η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2024» που λαμβάνει χώρα στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, ενώ θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 18 του μήνα.

Η άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι ακόλουθες χώρες:

● Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F

● Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON

● ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9

● Ισπανία με αεροσκάφη F-18

● Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE

● Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139

● Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414

● Ρουμανία με αεροσκάφη F-16

● Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON





Συνολικά, συμμετέχουν 36 μαχητικά αεροσκάφη από εννέα χώρες. Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Παρακολουθήστε :






Μητσοτάκης: Θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας - Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.



Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Γνωρίζω καλά ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη στο δυστύχημα των Τεμπών». Υπογράμμισε πως «στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».

Όπως είπε στις ευρωεκλογές «ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε την επόμενη μέρα να βοηθήσουμε τους πολίτες όντας διεκδικητικοί στην Ευρώπη» ενώ πρόσθεσε ότι «βλέπω ένα remake, τον Κασσελάκη και τον Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το Κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα απογευματινά  χειρουργεία, να είναι δωρεάν για ορισμένες κατηγορίες ασθενών».

Όσον αφορά τους Σπαρτιάτες, μετά και τη δίωξη που ασκήθηκε από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα, και περιμένει να δεί τι θα κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έστειλε, επίσης, μήνυμα σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ότι αν παραβαίνουν τον νόμο θα επιβάλονται πρόστιμα σημειώνοντας ότι «με εξοργίζουν οι πλασματικές εκπτώσεις».



Συνελήφθη η γυναίκα που χτύπησε ηλικιωμένη για της αρπάξει την τσάντα, με αποτέλεσμα τον θάνατό της

 


Στη σύλληψη μίας γυναίκας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. για την αρπαγή τσάντας από 75χρονη, με αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Συγκεκριμένα, η δράστις, αφού χτύπησε την 75χρονη άρπαξε την τσάντα της, ρίχνοντάς την στο έδαφος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Η δράστις αναζητήθηκε και εντοπίστηκε την ίδια ημέρα από αστυνομικούς, σε περιοχή της Ξάνθης.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Εξιχνιάσθηκε, έπειτα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, υπόθεση ληστείας με αρπαγή τσάντας σε βάρος ηλικιωμένης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Για την υπόθεση συνελήφθημία ημεδαπή σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο και ληστεία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες (10-4-2024) το πρωί στην Ξάνθη, η δράστιδα με άσκηση σωματικής βίας, άρπαξε την τσάντα πεζής ηλικιωμένης, ρίχνοντάς την στο έδαφος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Στο πλαίσιο άμεσης και επιστάμενης διερεύνησης της υπόθεσης, η δράστιδα αναζητήθηκε και εντοπίστηκε την ίδια ημέρα από αστυνομικούς, σε περιοχή της Ξάνθης.

Επιπλέον βρέθηκε και κατασχέθηκε η αφαιρεθείσα τσάντα.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης».



Χειροπέδες σε δύο μαθητές έξω από σχολείο για ναρκωτικά και όπλα

 


Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ειδικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, που στοχεύουν στην εξάλειψη της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας των ανηλίκων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των ίδιων και των γονέων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σε επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες χθες, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, πλησίον σχολικού συγκροτήματος σε περιοχή της Αθήνας, -2- μαθητές (εκ των οποίων ο ένας ανήλικος), στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν ποσότητες κάνναβης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων, ενώ απογευματινές ώρες εντοπίστηκε και συνελήφθη και μια 47χρονη, μητέρα του ανηλίκου κατηγορούμενου, για παραμέληση εποπτείας.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκαν οι -2- μαθητές που μόλις είχαν εξέλθει από την κεντρική είσοδο του σχολικού συγκροτήματος, και σε σωματικό έλεγχο βρέθηκαν -10- αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν συνολικά -14,1- γραμμάρια κάνναβης.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των -2- συλληφθέντων, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν -6- σουγιάδες και -2- μαχαίρια.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.




Αισχρός και φαιδρός ο Γιώργος Τσίπρας διαψεύδει ότι είπε να πληρώνουμε όλοι τις ζημιές

 



Οι Συριζαίαοι δέν είναι μόνο προκλητικοί είναι και επικίνδυνα ηλίθιοι θεωρώντας όλους που τους ακούν ηλίθιους σαν αυτούς, οπότε μπορούν να λένε ότι θέλουν και μετά να το διαψεύδουν.

Την ξεκάθαρη τοποθέτηση του, που εξόργισε τους πολίτες, διέψευσε ο για ακόμα μία φορά φαιδρός ξάδελφος Γιώργος Τσίπρας.

Εμείς δεν θα πούμε πολλά απλά ακούστε την χθεσινή τοποθέτηση του και μετά τα όσα είπε για να καλύψει την χυδαιότητα του :


Και σας το γράφουμε κιόλας γιατί είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση του 

Στην ερώτηση του Action 24, «όταν το παιδί μου σπάει τρία τζάμια και δύο θρανία, είναι σωστό να είμαι υποχρεωμένος να το πληρώνω εγώ ο γονιός;» o υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αυτό. Μέχρι τώρα ποιος τα πλήρωνε; Nα συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε όλοι μας. Αυτή η αντίληψη περί ατομικής ευθύνης, δεν πρόκειται να λύσει απολύτως τίποτα. Τις καλύπτει η ελληνική κοινωνία και το κράτος. Αυτό είναι το σωστό να γίνει».

Σήμερα ο φαιδρός χωρίς ίχνος ηθικής υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διαστρέβλωση και μοντάζ, αναφερόμενος στην χθεσινή δήλωσή του.

Συγκεκριμένα μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο MEGA, κλήθηκε να σχολιάσει τη χυδαία δήλωσή του η οποία και συζητήθηκε, αρνούμενος πως δήλωσε κάτι τέτοιο και υπογράμμισε πως «αυτό που δημοσιεύτηκε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είπα. Είπα πως είναι λάθος να πληρώνει ο γονιός τα πάντα, και ό,τι κάνει το παιδί του. Είναι μοντάζ αυτό που μεταδόθηκε από κάποια μέσα».

Στο σημείο εκείνο, ωστόσο, από την εκπομπή προέβαλλαν ξανά τις δηλώσεις του με τον κ. Τσίπρα να διαψεύδει εκ νέου χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής και να μιλά για μοντάζ από συγκεκριμένα Μέσα. «Υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει και ποινές διοικητικές μέσα στο σχολείο και μπορεί να υπάρχει ποινικό αδίκημα και να πληρώσει αυτός που πρέπει να πληρώσει. Είναι λάθος να καλείται ο γονιός να πληρώσει τις ζημιές που προκαλεί το παιδί του. Πρέπει όσο το δυνατόν αυτά τα ζητήματα να επιλύονται εντός της σχολικής κοινότητας. Το πράγμα πάει στις καταλήψεις, οι οποίες είναι μια μορφή αγώνα. Αρχίζουν και απειλούν γονείς ότι τις καταλήψεις και τις ζημιές των παιδιών τους, θα τις πληρώσουν οι γονείς τους. υπάρχει μία υποκρισία: αν εξαιρέσει κανείς την πλατφόρμα για τις καταγγελίες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα που δεν επιλύεται. Δεν ξέρω αν έχει συμβουλευτεί κάποιον επιστήμονα – παιδαγωγό η κυβέρνηση για να παίρνει αυτά τα μέτρα και φέρνει μία αυστηροποίηση ποινών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε μεταξύ άλλων.




Ο Κασσελάκης για να κάνει αντιπολίτευση μέτραγε την συνοδεία του Μητσοτάκη και μαζί τα ταξί και τα περαστικά αμάξια

 


Δεν έχει τέλος το καραγκιοζιλίκι του Στέφανου Κασσελάκη, αυτού που ζητούσε όταν ήρθε τουρίστας και αστυνομική συνοδεία για τον ίδιο τον σύζυγο του και το σκυλάκι τους, επειδή θα έβαζε υποψηφιότητα για νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ, ώσπου τον πήραν χαμπάρι και το έκανε γαργάρα.

Η νέα ξεφτίλα αντιπολίτευση Κασσελάκη έγινε μετρώντας τα αυτοκίνητα συνοδείας του πρωθυπουργού : «Πάμε να δούμε πόσα αυτοκίνητα χρειάζεται ο πρωθυπουργός για να επισκεφθεί ένα σχολείο».

Με τα στενά του ρούχα λες και πάει εκδρομή, ανέβασε ένα βίντεο ξεφτιλίζοντας εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο, μετρώντας γενικά αυτοκίνητα και λέγοντας το χυδαίο «Μάλιστα. Είδατε πόσα δημόσια αυτοκίνητα και περιπολικά γίνονται ταξί όταν είσαι ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» 

Με λίγα λόγια έμπλεξε τον πρωθυπουργό της χώρας, με τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης που μίλησε με το θύμα στους Αγίους Αναργύρους, και αυτό το θεωρεί αντιπολίτευση.

Δεν έχει καταλάβει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι ένας γελοίος ινφλουένσερ που τάζει, εργαλειοποιεί τραγωδίες, λέει ψέματα και βγάζει σαν πανελίστας καθημερινά κακίες.

Όπως βλέπει κάποιος σοβαρός άνθρωπος, αυτός ο γελοίος τύπος γιατί πρόκειται περί γελοίου, μετράει τα ταξί, τις μηχανές των πολιτών για να μεγαλώσει η συνοδεία του πρωθυπουργού και να κάνει το νούμερο αντιπολίτευση.

Αναρωτιόμαστε δεν υπάρχουν κάποιοι να τον συμβουλεύουν ώστε να σταματήσει να ξεφτιλίζεται; Άσε τα στελέχη του θιάσου που ηγείται, η οικογένεια του δεν τον προστατεύει;

Απολαύστε τον πλέον ξεφτιλισμένο πολιτικό όλων των εποχών που έχει περάσει από την Ελλάδα.



Άγρια συμπλοκή μαθητών στο Κερατσίνι: Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι και ο πατέρας και ο αδελφός του ενός

 


Επτά άτομα συνελήφθησαν στο Κερατσίνι, οι πέντε εκ των οποίων ανήλικοι, μετά από συμπλοκή μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Δευτέρας, σε πάρκο της περιοχής του Κερατσινίου, αφού πρώτα τσακώθηκαν λεκτικά, δύο ομάδες ανηλίκων (αποτελούμενες από δύο και τρία άτομα αντίστοιχα), που είναι μαθητές σε δύο διαφορετικά σχολεία της περιοχής, ήρθαν σε συμπλοκή, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο εξ αυτών. Μάλιστα, αφαιρέθηκε χρυσή αλυσίδα που είχε ένας από τους ανηλίκους στην κατοχή του.

Στη συνέχεια, οι δύο ανήλικοι που τραυματίστηκαν μετέβησαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και έπειτα σε αστυνομικό τμήμα, για να καταγγείλουν το περιστατικό.

Λίγο αργότερα, ο πατέρας και ο αδελφός του ενός από τους τραυματίες μπήκαν στο σχολείο και επιτέθηκαν στους άλλους τρεις ανηλίκους, οι οποίοι πήγαν, με τη σειρά τους, στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλαν την επίθεση, με αποτέλεσμα τη σύλληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Και οι επτά εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν -οι πέντε ανήλικοι για απλές σωματικές βλάβες από κοινού και ληστεία κατά συναυτουργία, κατά περίπτωση. Τα δύο συγγενικά πρόσωπα των ανηλίκων συνελήφθησαν για απλές σωματικές βλάβες και διατάραξη λειτουργίας της υπηρεσίας.



Τρίχρονη βασανίστηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια «εξορκισμού»


 

Εφιαλτικές στιγμές έζησε η τρίχρονη Άρελι Ναόμι Πρόκτορ προτού αφήσει την τελευταία της πνοή σε μια εκκλησία στην Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια «εξορκισμού» στον οποίο συμμετείχαν η μητέρα της και άλλοι συγγενείς της.

Το τρίχρονο κορίτσι, βρέθηκε νεκρό πάνω στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας Αποστόλων και Προφητών στο κέντρο του Σαν Χοσέ στις 24 Σεπτεμβρίου του 2021.

Το σωματάκι της μικρούλας Άρελι ήταν γεμάτο πληγές που της είχαν προξενήσει η μητέρα της, ο θείος της και ο παππούς της κατά τη διάρκεια μιας τελετής που οργάνωσαν, σύμφωνα με όσα είπαν, για «να διώξουν τον δαίμονα που την είχε καταλάβει».

«Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επίθεσης, η Άρελι αντιστεκόταν και προσπαθούσε να ξεφύγει από τους κακοποιητές της. Το θύμα έλεγε συνεχώς "όχι», γράφει στο υπόμνημά της, έκτασης 50 σελίδων, η βοηθός εισαγγελέα Ρεμπέκα Γουάιζ, σύμφωνα με τη New York Post. «Για περίπου 20 ωρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ενώ τρεις ενήλικες που εμπιστευόταν την κρατούσαν σφιχτά από τον λαιμό», συμπληρώνει η ίδια. 

H μητέρα του παιδιού, Κλόντια Χερνάντεζ, ο αδελφός της Ρενέ «Άαρον» Χερνάντεζ Σάντος και ο πατέρας τους και ιερωμένος Ρενέ Τριγκέιρος Χερνάντεζ συνελήφθησαν μερικούς μήνες μετά τον θάνατο της Άρελι και εις βάρος τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θανάσιμη επίθεση σε παιδί κάτω των οχτώ ετών. Οι τρεις τους κρατούνται χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης με εγγύηση και δηλώνουν αθώοι για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Στις 10 Μαίου η δικαστής Χάνλεϊ Τσου αναμένεται να αποφασίσει στο δικαστήριο του Σαν Χοσέ εάν θα οδηγηθούν οι τρεις συγγενείς σε δίκη, με την εισαγγελία να εκφράζει βεβαιότητα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καταδικαστούν.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στην εκκλησία στις 24 Σεπτεμβρίου του 2021 και ρώτησαν την Κλόντια τι συνέβη στην κόρη της, η 25χρονη τότε γυναίκα τους απάντησε ότι η Άρελι είχε μείνει ξύπνια όλο το προηγούμενο βράδι, φωνάζοντας και κλαίγοντας. «Τα μάτια της ήταν αλλιώτικα. Έδειχναν άδεια, δεν ήταν ο εαυτός της» είπε στους αστυνομικούς η νεαρή μητέρα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. «Αυτό που πιστεύω εγώ, επειδή πηγαίνω στην εκκλησία, είναι πως ήταν δαιμονισμένη», πρόσθεσε η 25χρονη.

Η Κλόντια είπε ότι προσπαθησε να χώσει τα δάχτυλά της στο στόμα της κόρη της για να της προκαλέσει εμετό, όμως η μικρούλα τη δάγκωσε.

Γύρω στις 7 το πρωί, η 25χρονη μαζί με τον αδελφό της πήγαν την τρίχρονη στην εκκλησία Αποστόλων και Προφητών - όπου λειτουργούσε ο πάστορας πατέρας τους - για να προσευχηθούν. Ο ιερωμένος συνάντησε τα παιδιά του και την εγγονή του στην εκκλησία στις 12.20 και μαζί ξεκίνησαν την τελετή που θα απομάκρυνε τη δαιμονική οντότητα. Οι τρεις τους κράτησαν το κοριτσάκι έτσι ώστε να αιωρείται πάνω από το πάτωμα του ναού και προσπαθούσαν να της προκαλέσουν εμετό, γραπώνοντας με δύναμη τον λαιμό της.

Η Κλόντια Χερνάντεζ ήταν ενεργή στα social media πριν τη σύλληψή της, με το παρατσούκλι «Ελίζα Σάντος»

Η Κλόντια είπε στην αστυνομία ότι η μικρούλα της είπε ότι «την αγαπάει» κατά τη διάρκεια της προσευχής, αλλά η ίδια πιστεύει ότι μέσα της βρισκόταν ένα μοχθηρό πνεύμα.

«Αφού έκανε εμετό η Άρελι, η Κλόντια είπε ότι την ακούμπησαν στο πάτωμα. Τότε, σύμφωνα με την Κλόντια, σταμάτησε να αναπνέει η Άρελι. Η Κλόντια είπε ότι ο Θεός την έκανε να καταλάβει ότι το παιδί δεν θα ξαναγυρνούσε πίσω και ότι είχε φύγει οριστικά», αναφέρει το υπόμνημα της βοηθού εισαγγελέα. Η μητέρα του παιδιού κατέθεσε ότι πιστεύει ότι το παιδί ήταν ζωντανό μέχρι τις 6 το απόγευμα, αν και το δέρμα του ήταν παγωμένα και τα χείλη του μελανιασμένα.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή που εξέτασε αργότερα τη σορό, η αιτία θανάτου της Άρελι ήταν «μηχανική ασφυξία» που προκαλείται ότι κάτι καλύπτει το πρόσωπό σου ή το στέρνο σου και σε εμποδίζει να αναπνεύσεις. Ώς αποτέλεσμα αυτής της ασφυξίας η μικρή είχε φλεγμονή στον εγκέφαλο, αίμα στους πνεύμονές της, τραύματα στον λαιμό και πληγές μέσα στο στόμα της.

Δείτε βίντεο που είχε ανεβάσει στα social media η μητέρα της Άρελι, μετά τον θάνατο του παιδιού και πριν τη σύλληψή της:

Όταν η αστυνομία ρώτησε την Κλόντια εάν αισθανόταν υπεύθυνη για τον θάνατο της κόρης της, εκείνη παραδέχτηκε ότι «υπό μία έννοια» νιώθει υπεύθυνη. Η 25χρονη επικοινώνησε μόνη της με την Αστυνομία τον Οκτώβριο του 2021 και είπε σε έναν αστυνομικό ότι, για περίπου 3 εβδομάδες πριν τον θάνατο του παιδιού, η ίδια «μιλούσε καθημερινά» με τον Θεό.

Εκείνο το διάστημα η Κλόντια ισχυρίστηκε ότι προσευχόταν συνεχώς για την Άρελι, όμως ο Θεός την προειδοποίησε ότι θα την πάρει κοντά του επειδή η ίδια δεν προοριζόταν να γίνει μητέρα και κακώς απέκτησε παιδί.

Η Κλόντια συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2022, αφού εξέδωσε ο ιατροδικαστής το πόρισμά του που έκανε λόγο για πρόκληση ασφυξίας. Ο αδελφός της 25χρονης και ο πατέρας της συνελήφθησαν τον Μάιο της ίδιας χρονιάς.

Μετά τη σύλληψή του ο αδελφός της Κλόντια είπε στους αστυνομικούς ότι πήγαινε στην εκκλησία 4 φορές την εβδομάδα και ότι ο Θεός του είχε προσφέρει ειδικά χαρίσματα, όμως την ικανότητα να θεραπεύει, να βλέπει οράματα και να κατανοεί άγνωστες γλώσσες. Μιλώντας στους αστυνομικούς, ο Άαρον παραδέχτηκε ότι ο τρόπος που κρατούσε το κορίτσι κατά την τελετή μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό της. «Είπε ότι υπήρχαν στιγμές που ο Θεός του έλεγε να την κρατήσει πιο σφιχτά και ότι ο θάνατος της Άρελι τον έκανε να αμφισβητήσει την ικανότητά του ως θεραπευτή».

Όσο για τον πάστορα Ρενέ Τριγκέιρος Χερνάντεζ, στη δική του κατάθεση στις Αρχές πριν την προφυλάκισή του ανέφερε ότι η κόρη του του είχε πει ότι η Άρελι «δεν ήταν ένα φυσιολογικό κοριτσάκι» και εκείνος πίστεψε τα λεγόμενά της...





Χυδαία επίθεση του ινφλουένσερ Κασσελάκη στους άντρες και τις γυναίκες αστυνομικούς


 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα, δεν θέλει ούτε την δικαιοσύνη ούτε την αστυνομία, και αυτό πρεσβεύει και ο ινφλουένσερ αρχηγός του όταν δεν μακιγιάρεται σε μαγαζιά κατά τις περιοδείες του.

Γενικότερα στόχος του Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι θεσμοί για ακόμα μία φορά και αυτό δείχνει το πόσο επικίνδυνοι είναι για την χώρα και την δημοκρατία.

Μετά τη Δικαιοσύνη λοιπόν, πήρε σειρά στη λίστα του Στέφανου Κασσελάκη έχει η αστυνομία και όλοι όσοι υπηρετούν σε αυτή. 

Αφού εργαλειοποίησε ο ίδιος ο Κασσελάκης και τα στελέχη του την τραγωδία των Τεμπών, αφού εργαλειοποιεί εύκολους συγγενείς των θυμάτων για να προβληθούν στελέχη του, και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος, τώρα βρήκε να εργαλειοποιήσει την δολοφονία της Κυριακής από ένα κάθαρμα.

Τα λάθη και οι παραλείψεις τριών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν χαρακτηρίζουν όλο το σώμα που πολεμάει το έγκλημα καθημερινά, αλλά για τον ινφλουένσερ αυτό του χαλάει το αφήγημα και δεν μπορεί να κάνει τα προεκλογικά του σώου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης γελοιοποιείται καθημερινά, και εκνευρίζει τον κόσμο, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πατώνει στις προτιμήσεις των πολιτών για πρωθυπουργός, όπως και στην δημοφιλία.

Κατά την παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι, υποστήριξε ο φαιδρός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του Bullying αποτελούν «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό», και το είπε αυτό γιατί αυτό εξυπηρετεί την αριστερά να είναι με τον παραβάτη και τον κακοποιό και όχι με τα θύματα και την ασφάλεια τους.

«Εντολή Γκρίνμπεργκ» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη νέα του γελία εμμονή για να προσθέσει: «Να σας εξηγήσω το γιατί. Σκοτώνουν τις γυναίκες έξω από τα αστυνομικά τμήματα. Τι λέει ο Γκρίνμπεργκ για να το αποφύγει; "ας μιλήσουμε για bullying", δήθεν ότι παρέχουμε προστασία στα Ελληνόπουλα όταν σκοτώνονται Ελληνίδες μπροστά από το αστυνομικό φυλάκιο».

Και συνεχίζοντας ο φαιδρός είπε «όλα αυτά γίνονται πολύ απλά για να ξεχάσουν οι πολίτες ότι πλέον, όταν πηγαίνουν στην Αστυνομία, κινδυνεύουν να τους ζητηθεί να καλέσουν την Αστυνομία» βάζοντας σε ένα τσουβάλι το σύνολο των στελεχών της ΕΛΑΣ υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν τραγελαφικό αν δεν ήταν τραγικό!».

Και κατέληξε δείχνοντας ξεκάθαρα την εργαλειοποίηση ακόμα μίας τραγωδίας : «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μια κοπέλα προσπάθησε να σώσει τη ζωή της και ο θεσμός αυτός την πρόδωσε. Δεν έχουμε χρόνο στην Ελλάδα για άλλους θανάτους. Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία. Και αν δεν μπορούν να της δώσουν αξία στην Αστυνομία, στον σιδηρόδρομο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τότε ας κάνουν πέρα».

Με λίγα λόγια ο φαιδρός Κασσελάκης, για τα λάθη τριών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που λειτούργησαν εγκληματικά, στοχοποιεί συνολικά τον θεσμό, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις, όπως αδιαφόρησε και για τις αντιδράσεις των δικαστικών, που είναι επίσης στόχος του, και τον ξεφτίλισαν με ανακοινώσεις τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν βάλει μυαλό με την ίδια συνταγή που καταδίκασαν οι πολίτες συνεχίζει να πορεύεται, και αυτή την φορά βρήκε ένα πραγματικά νούμερο και χειρότερο από τον Αλέξη Τσίπρα για να εκτελεί τις εντολές της υπόγας.




Σύμβαση με ΕΛΤΑ για ταχυδρομικές υπηρεσίες του Δημοσίου

 



Έως 40 εκατ. εξοικονομεί το ελληνικό Δημόσιο μετά την υπογραφή σύμβασης - πλαισίου του Υπουργείο Ανάπτυξης με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. 

  • Η συμφωνία ύψους 82 εκατ. ευρώ - συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων προαίρεσης - προορίζεται για την κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών του Δημοσίου σε ταχυδρομικές υπηρεσίες.
  • Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναδείχθηκαν ανάδοχος της σύμβασης μετά από τη διεξαγωγή ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού δυνάμει των διατάξεων του ν. 4412/2016.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στο Υπουργείο Ανάπτυξης προχωράμε σε κεντρικοποίηση των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών που διασφαλίζει διαφάνεια, ευελιξία και λογοδοσία, αλλά και εξοικονομεί πόρους για τον Έλληνα φορολογούμενο. Στόχος της κυβέρνησής μας είναι η συνεχής και σταθερή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες τους και στις απαιτήσεις της εποχής μας».



ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ. Η επιστροφή τριών αρχαιοτήτων από την Ατλάντα

 



Το Φετιχιέ Τζαμί των Αθηνών υποδέχεται την έκθεση ‘ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ. Η επιστροφή τριών αρχαιοτήτων από την Ατλάντα’, η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού.

  • Η έκθεση πραγματεύεται τη μακρά και δύσκολη πορεία επαναπατρισμού τριών ελληνικών αρχαιοτήτων: μιας πήλινης μινωικής λάρνακας στον τύπο του λουτήρα, με γραπτή διακόσμηση (ΥΜ ΙΙΙΑ - μέσα 14ου αι. π.Χ.), μιας μαρμάρινης καθιστής ανδρικής μορφής από τον διάκοσμο επιτύμβιου ναΐσκου (350-325 π.Χ.) και ενός μαρμάρινου αγάλματος της θεάς Αρτέμιδος (δεύτερο μισό του 2ου αι. π.Χ.).
  • Με τον επαναπατρισμό των τριών αρχαιοτήτων εγκαινιάζεται μια νέα σελίδα πολιτιστικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Μουσείο Μ.C. Carlos και το Πανεπιστήμιο του Emory της Ατλάντα. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας θα συμβάλλει με κάθε τρόπο, ώστε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει την αφετηρία ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου των δύο πλευρών και να δώσει την ευκαιρία μέσα από περιοδικές εκθέσεις και δανεισμούς αρχαιοτήτων να προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός.
  • Οι αρχαιότητες, παρότι εντάσσονται σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, ‘δένονται’ με κοινή μοίρα: Εντοπίστηκαν σε λαθρανασκαφές, κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, και διακινήθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας από μεγάλα αρχαιοκαπηλικά κυκλώματα, πριν καταλήξουν στο Μουσείο Michael C. Carlos του Πανεπιστημίου Emory, στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Κοινή και η μοίρα της επιστροφής τους, αφού οι συνεχιζόμενες από το 2007 προσπάθειες των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού κατέληξαν στον επαναπατρισμό τους, στις 22 Ιανουαρίου 2024.
  • Ο επισκέπτης της έκθεσης, που θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου 2024, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει, σε πρώτο επίπεδο, τρία μοναδικά έργα τέχνης, ‘γεννήματα’ διαφορετικών τόπων και εποχών. Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσει τον αγώνα που απαιτείται από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, τη συνεχή και ενδελεχή έρευνα σε φωτογραφικά και έντυπα αρχεία, τη συνεργασία με διεθνείς διωκτικές, δικαστικές και διπλωματικές αρχές, για την επίτευξη του αυτονόητου, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή των ξενιτεμένων μνημείων στον τόπο που τα δημιούργησε.


Υλοποιείται το νέο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων

 



Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024 υλοποιείται μία δέσμη δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων.

  • Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας. Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας.
  • Ο σχεδιασμός υλοποιείται σε όλη τη Χώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.500 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει:
    • 40.638 ελέγχους ανηλίκων,
    • 1.418 προσαγωγές και 
    • συλλήψεις 500 ανηλίκων μεταξύ των οποίων 50 για ναρκωτικές ουσίες, 40 για κλοπές-διαρρήξεις, 19 για κατοχή όπλων και 13 για σωματικές βλάβες.
    • Ειδικότερα, στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 8.078 έλεγχοι, έγιναν 135 προσαγωγές και 9 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, 2.345 έλεγχοι και 7 προσαγωγές ανηλίκων.
  • Στο πλαίσιο αποτίμησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η Ελληνική Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές και τα σημεία, στα οποία εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενης παραβατικότητα, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
  • Παράλληλα, υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια 1.250 διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 101.969 άτομα καθώς και 86 συναντήσεις με Δήμους, Μ.Κ.Ο. αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και λοιπούς Φορείς.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και μόνο. Κανείς γονιός δεν πρέπει να ανησυχεί για το παιδί του όταν αυτό βρίσκεται εκτός σπιτιού.



Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

 



  1. Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  2. Κάθε εβδομάδα θα στέλνετε απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία
  3. Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας  ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού
  4. Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button




Συστήματα κυκλικής οικονομίας σε όλα τα νησιά μας

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου, όπου γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος κυκλικής οικονομίας Just Go Zero Tilos. Κατά την επίσκεψή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

  • Στην Τήλο γίνεται κάτι πρωτοποριακό σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουμε πετύχει ουσιαστικά να έχουμε ένα νησί χωρίς να υπάρχει χώρος ταφής απορριμμάτων και να έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο ανακύκλωσης το οποίο αγγίζει το 90%.
  • Αυτό προφανώς  προϋποθέτει τη συμμετοχή των κατοίκων, τη σωστή εκπαίδευση, αλλά και τις υποδομές, οι οποίες να μπορούν σε μία τέτοια εγκατάσταση να διαχωρίζουν το ανακυκλώσιμο υλικό, να παράγουν οργανικό κομπόστ και ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε και το υλικό το οποίο δεν είναι ανακυκλώσιμο.
  • Έχοντας πια στη διάθεσή μας τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, θέλουμε η Τήλος να αποτελέσει το μοντέλο για να μπορέσουμε να έχουμε αντίστοιχα συστήματα κυκλικής οικονομίας σε όλα τα νησιά μας.


Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

 


Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει:

  • Ισοκατανομή της ύλης του Πρώτου Βαθμού: θα σταματήσει το φαινόμενο όπου το 50% των δικαστών αναλαμβάνει το 80% της ύλης.
  • Ρυθμίζεται η ανακολουθία των δύο δικαιοδοσιών στον Πρώτο Βαθμό
  • Δημιουργία παραγωγικών και αποτελεσματικών Δικαστηρίων, με αριθμό υπηρετούντων δικαστών μεγαλύτερο από 15.
  • Πιο προσιτή δικαιοσύνη στον πολίτη, με λιγότερο κόστος γι’ αυτόν.
  • Σημαντική μείωση του χρόνου της έκδοσης αποφάσεων στον Α’ Βαθμό.
  • Εξοικονόμηση πόρων (σε συνδυασμό με τη χωροταξία).
  • Βελτίωση αναλογίας δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστή α΄ βαθμού.
  • Η παραγωγικότητα των (πρώην) ειρηνοδικών και πρωτοδικών -πλέον Δικαστών πρώτου βαθμού- θα αυξηθεί  μέχρι 17%.
  • Το ποσοστό εκκαθάρισης των πρωτοδικείων (ο λόγος των διεκπεραιωθεισών προς τις εισερχόμενες υποθέσεις κάθε δικαστή πρώτου βαθμού) αναμένεται να αυξηθεί μέχρι 24%.
  • Η συνδυαστική εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη και του προσφάτως ψηφισθέντος Ν. 5095/2024 για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, αναμένεται να μειώσει τον χρόνο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης, από τις 1482 ημέρες, στις 900.


Ηλεκτρονικά η δήλωση απώλειας Διαβατηρίου μέσω του gov.gr

 



Oι πολίτες μπορούν από σήμερα, να δηλώνουν την απώλεια του διαβατηρίου τους μέσω του gov.gr, ύστερα από Κοινή Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2117/2024) των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

  • Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους  χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν πλέον την Αστυνομική Υπηρεσία ή την Προξενική Αρχή στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας συνέβη η απώλεια.
  • Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Στοιχεία πολίτη και ταυτοποιητικά έγγραφα».
  • Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι πολίτες ενημερώνονται με email και SMS. Επίσης, η δήλωση αποστέλλεται στην προσωπική Θυρίδα του πολίτη στο gov.grκαι φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr. Συγκεκριμένα, φέρει μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο όσο και ως έντυπο.


Μερικά αδιαμφισβήτητα δεδομένα για την ελληνική οικονομία

 




  • Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδας είναι πενταπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Την περίοδο 2019-2023, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 9,9%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 4,8%.
  • Τα έτη 2021, 2022, 2023, η σωρευτική αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα, βρίσκεται στο εντυπωσιακό 18,6%. Είναι η τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ε.Ε. και, βέβαια, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 9,4%.
  • Τα κόκκινα δάνεια μειώνονται και το εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος είναι σταθερά αυξανόμενο. Από το 2021 από τα 98 δισεκατομμύρια μειώθηκαν στα 73 δισεκατομμύρια.
  • Καταγράψαμε την μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από όλες τις χώρες της Ευρώπης σε όρους ΑΕΠ 16,88%.
  • Το ποσοστό εκταμιεύσεων από το  Ταμείο Ανάκαμψης  ανήλθε σε 8,14% ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ το 2021
  • Προχωρήσαμε σε δέκα μεγάλες αποκρατικοποιήσεις σε εννέα μήνες με έσοδα 7,1 δις ευρώ.
  • Αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 50 δις ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα.
  • Πάνω από 400.000 Έλληνες βρήκαν δουλειά.
  • Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έξι στις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ τρίτου τριμήνου του 2019 μέχρι το 2023, ήταν θέσεις υψηλών δεξιοτήτων με ταυτόχρονη αύξηση των απασχολούμενων, που παίρνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ανήλθε στα 1.258 ευρώ στο τέλος του 2023, έναντι 1.046 ευρώ το 2019, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που αμείβονται με 901-1.200 ευρώ, δηλαδή βρίσκονται σε μερικά από τα πρώτα κλιμάκια πάνω από τον βασικό μισθό, αυξήθηκαν κατά περισσότερους από 175.800 μεταξύ του 2022 και του 2023.