Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Με ανάπτυξη 3,3% τρέχει η οικονομία της Κύπρου




Σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

Στο 3,3% επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 υπολογίζεται σε 3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,3%.



Πηγή : newsbeast.gr


Eurostat: Στο 1,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Απρίλιο




Στο 1,6% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2017 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, από 1,7% το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 1,9%, έναντι 1,5% το Μάρτιο και στην ΕΕ στο 2% από 1,6% αντιστοίχως. Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2016, στην ευρωζώνη και στην ΕΕ σημειώθηκε αποπληθωρισμός (-0,2%) και στην Ελλάδα (-0,4%).

Σε ετήσια βάση (Απρίλιος 2016 - Απρίλιος 2017), ο χαμηλότερος δείκτης πληθωρισμού καταγράφηκε στη Ρουμανία (0,6%), στην Ιρλανδια (0,7%) και στη Σλοβακία (0,8%). Οι υψηλότεροι δείκτες σημειώθηκαν στην Εσθονία (3,6%), στη Λιθουανία (3,5%) και στη Λετονία (3,3%). Σε σχέση με το Μάρτιο του 2017 ο ετήσιος πληθωρισμός σημείωσε πτώση σε έξι κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε δεκαεννέα κράτη-μέλη.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, σε ετήσια βάση, στην Ευρωζώνη, καταγράφηκαν στα καύσιμα και στις μεταφορές (+0,39 ποσοστιαίες μονάδες) και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις τηλεπικοινωνίες (+0,11 ποσοστιαίες μονάδες).



(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
kathimerini.gr


Επεισόδια με κουκουλοφόρους στο Σύνταγμα και απαθέστατη την αστυνομία



Την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχε αποχωρήσει ή διαλυόταν, επί της Λ. Αμαλίας μικρή ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε μολότοφ, πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, επιτέθηκε και με σφυριά κατά των αστυνομικών οι οποίοι καθόντουσαν να τους κτυπούν και να τους πετάνε μολότοφ.

Κάποια στιγμή και αφού φαίνεται πήραν εντολή απάντησαν με χρήση χημικών. 

Οι κουκουλοφόροι διέφυγαν προς την Πανεπιστημίου ανενόχλητοι, και δεν άφησαν βιτρίνα για βιτρίνα καταστημάτων που τις έσπασαν σχεδόν όλες όσες δεν είχαν μεταλλικά ρολά.

Άλλες ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν πέτρες σε βαν τηλεοπτικού σταθμού στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ επεισόδια έγιναν και στην Ομόνοια.




Ακρίτα στο iefimerida: Είχα ελπίδα με τον Τσίπρα. Έκανα λάθος. Το αναγνωρίζω! Ζήτα και ένα συγνώμη κ. Ακρίτα!!!






Καλές οι συνεντεύξεις "επωνύμων" λες και οι υπόλοιποι Έλληνες δεν έχουν επώνυμο αλλά καλό θα ήταν όταν τα λάθη τους συμβάλουν στην κατάντια της χώρας να ζητάνε και ένα συγνώμη αν και ευθύνονται έμμεσα για την κατάντια μας.

Η Έλενα Ακρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο iefimerida.gr και μέσα σε αυτά που είπε αναφέρθηκε και στο λάθος της να ψηφίσει Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας εξαπατημένη.

Η ερώτηση απο την δημοσιογράφο Μυρτώ Λοβέρδου παρακάτω :

- Αλήθεια, κυρία Ακρίτα, πώς εμπιστευθήκατε και στηρίξατε τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Εγώ όταν ξεκίνησα, μικρή, ήμουν στο ΕΚΚΕ, αριστερή, βορείων προαστίων. Μετά μπήκα στον Ρήγα, χωρίς να γραφτώ ποτέ και βοηθούσα στον Θούριο. Ανήκω στην κλασική ενοχική γενιά. Ημασταν του εσωτερικού, πωρωμένοι, μην και δεν πάρει το κόμμα το 3%. Η μητέρα μου ήταν πάντα στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο δεν είχα καμία σχέση πέραν του να στηρίζω τη μητέρα μου.

»Ενθουσιάστηκα σαν μικρό παιδί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των υστέρων μπορεί να είναι ανοησία, αφέλεια. Είχαμε φάει και τον Καραμανλή, τον οποίο εγώ προσωπικά θεωρώ ότι φταίει για πολλά. Οπως και όλοι. Ειδικά όμως ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν για μένα οι χειρότεροι ηγέτες που έχουν περάσει από την Ελλάδα. Τον Σαμαρά δεν τον βάζω σε αυτή την κατηγορία. Προσπάθησε κάτι, απέτυχε οικτρά και εξουθενώθη, που λέει και ο Καβάφης».

- Σας πήρε λίγο χρόνο...

«Οταν άρχισαν να πέφτουν τα παγωμένα ντους με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ένα μετά το άλλο, ένα πράγμα αναγνωρίζω στον εαυτό μου. Δεν προσπάθησα να δώσω πολλές δικαιολογίες. Εδωσα έναν χρόνο, ως όφειλα, και όταν αισθάνθηκα ότι διαψεύδονται τα πράγματα, βγήκα και είπα «έκανα λάθος». Δεν το έκανα για να αποκομίσω κάτι αλλά γιατί το να αναγνωρίζεις το λάθος σου έχει μια μαγκιά, μια σοφία, την οποία οφείλουμε να έχουμε».

- Επανέρχομαι, όμως: Σας είχε εμπνεύσει δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Γιάννης Βαρουφάκης;

«Τον Βαρουφάκη, μία-δύο εβδομάδες μετά, με ένα σκληρό κείμενό μου, ήταν ο πρώτος που κατάλαβα. Θεωρούσα ότι ο Τσίπρας ήταν κάτι ευρύτερο, είχα μια ελπίδα. Δεν είχε δείξει κάτι το ιδιαίτερο. Δεν μπαίνω στη λογική της απολογίας. Εγώ πολύ έντιμα τους στήριξα και σαν δημοσιογράφος, κι όταν ένοιωσα ότι εκπνέει μέσα μου, παράλληλα με το έξω μας, σταμάτησα να το στηρίζω. Μπορείς να ακολουθείς κάποιους, αλλά πιστός ακόλουθος δεν έχω υπάρξει».

Καλό να παραδέχεσαι τα λάθη σου κυρία Ακρίτα αλλά να ζητάς και ένα συγνώμη που και πού, σε όλους αυτούς που πήρες στο λαιμό σου με τις επιλογές σου.


Ολόκληρη η συνέντευξη


Πτέραρχος εν αποστρατεία ο συλληφθείς για το βιασμό της ανιψιάς του



Ο ηλικιωμένος, συνελήφθη στις 30 Απριλίου από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, κατηγορούμενος για βιασμό. Ο 70χρονος, φέρεται να βίαζε κατ' εξακολούθηση την 34χρονη κόρη της αδερφής του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. 

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 70χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη την 30-4-2017 στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, κατηγορούμενος για βιασμό.

Σε βάρος του, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της αιμομιξίας κατ’ εξακολούθηση και της παράνομης κατοχής όπλων και πυρομαχικών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ΛΟΥΜΑΚΟ Παναγιώτη του Αντωνίου και της Αμαλίας, γεννηθέντα την 20-3-1947 στο Νεοχώρι Λακωνίας.


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας μέχρι 15-11-2017, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση του και την ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό και των λοιπών ομοειδών εγκλημάτων που πιθανότατα τέλεσε σε βάρος άλλων θυμάτων.


Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-2478020 του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Η ομάδα «Άγριος Μάης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας



Η ομάδα «Άγριος Μάης» βρίσκεται τελικά πίσω από την πρόσφατη επίθεση με βόμβες μολότοφ στο ΑΤ της Ομόνοιας.

Η ομάδα με κείμενό της ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατηγορώντας ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα είναι κέντρο μαζικών συλλήψεων, βασανιστηρίων, διώξεων και προωθήσεων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα 20 ατόμων στις 2:30 τα ξημερώματα τις 15ης Μαΐου. Οι άγνωστοι δράστες εκτόξευσαν μολότοφ προς το αστυνομικό τμήμα.

Στη συνέχεια η ομάδα των κουκουλοφόρων επιτέθηκε με μολότοφ στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην Πλατεία Κάνιγγος, ενώ ακολούθησε και τρίτη επίθεση κατά των ΜΑΤ στην Τοσίτσα, όπου έκλεισε για λίγο η Πατησίων.

Η επιστολή της ομάδας «Άγριος Μάης»

«Για τους επαναστάτες που δεν χάρισαν ούτε ανάσα στους κυνηγούς του κράτους

Για τους αντάρτες, που είναι νικητές από το πρώτο βόλι, ποτίζοντας μέσα τους το τελευταίο βόλι πριν το συναντήσουν στην πορεία τους

15 Μάη 1985, συμπλοκή στου Γκύζη, ο αναρχικός Χρήστος Τσουτσουβής, μέλος της οργάνωσης Αντικρατική Πάλη, πυροβολεί και αφήνει επί τόπου τρεις μπάτσους που είχαν στήσει ενέδρα. Ο τελευταίος μπάτσος πριν αφήσει τη μάταιη ζωή του προλαβαίνει να ρίξει έναν πυροβολισμό. Η βολίδα βρίσκει το σύντροφο στη καρδιά. Ο γελαστός επαναστάτης έκλεψε τους καρπούς της ιστορίας από τα χέρια της εξουσίας και τους χάρισε στη κοινότητα της ελευθερίας.

15 Μάη 2017 επιτεθήκαμε με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, μαζί με κάποιες δεκάδες άλλων συντρόφων. Η αποφασιστικότητά του καταδρομικού εγχειρήματος, η συκρότησή του και ο απόλυτος αιφνιδιασμός των ένστολων βασανιστών, μας έδωσαν τη δυνατότητα να φτάσουμε μέχρι την πόρτα της φωλιάς τους και να πυρπολήσουμε περιπολικά.

Το ΑΤ Ομονοίας είναι κέντρο μαζικών συλλήψεων, βασανιστηρίων, διώξεων και προωθήσεων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, της φτωχολογιάς που κινείται στο λαϊκό κέντρο της πόλης. Μέσα σ’ αυτούς τους τοίχους κάθε μέρα νεολαίοι, μικροπαραβάτες, τοξικοεξαρτημένοι, σεξεργάτριες και μετανάστες βιώνουν κυριολεκτικά στο πετσί τους την κρατική βία.

Η αποτελεσματική επίθεση στην βάση των αστυνομικών επιχειρήσεων που διεξάγονται διαρκώς στο χωροταξικό ταξικό σύνορο της καπιταλιστικής μητρόπολης, σημαίνει επίθεση στους φύλακες της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης,

επίθεση στον κρατικό έλεγχο και ειδικά στην εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς,

επίθεση στον εθνικό πόλεμο κατά των μεταναστών και των απόβλητων της οικονομίας,

επίθεση στο αστικό κάτεργο, στη δικτατορία του κεφάλαιου, για την απαλλοτρίωση όλων των δυνατοτήτων,

αντεπίθεση στη στοχοποίηση των εστιών αγώνα, των καταλήψεων, των οργανωμένων αγωνιστών και των εξεγερμένων,

αλληλλεγγύη με τους αιχμάλωτους αγωνιστές, χωρίς καμιά ανοχή στους διαχειριστές του θανάτου,

τιμή στους νεκρούς αντάρτες, συνεχίζοντας τον επαναστατικό πόλεμο,

φωτιά στα σκιάχτρα της κυριαρχίας, για να πεθάνουν οι σκιές του φόβου και της απόγνωσης.

Άμεση δράση με κάθε διαθέσιμο μέσο. Επαναστατική αυτοοργάνωση. Αλληλεγγύη.

ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Ομάδα Άγριος Μάης

16/5/2017»



Πηγή : eleftherostypos.gr


Μιλώντας βουλευτής για την πείνα που έφερε η κυβέρνηση στους Έλληνες ο Μανιός πείνασε και ήθελε να φάει





Σίγουρα κανένας από τους 153 που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει το κακό που κάνουν στην χώρα, γιατί εάν το καταλαβαίνουν και το κάνουν συνειδητά είναι εγκληματίες, αλλά και να κάνουν αστειάκια με τον πόνο του άλλου αυτό είναι ξεφτίλα.

Αλλά να μιλάς για την πείνα και την κατάντια του άλλου και να γουργουρίζει η δικιά σου κοιλιά αυτό είναι αθλιότητα και έλλειψη σοβαρότητας.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας μιλούσε από το βήμα της βουλής για τα σισίτια στα σχολεία, μέτρο που είναι μεταξύ των παραπλανητικών αντιμέτρων που παραμυθιάζει η κυβέρνηση.

«Μας τάζετε ακόμα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες (…) μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων επιβλήθηκαν και αντί να σιωπάτε, μας λέτε ότι μοιράζετε λουκουμάδες στα σχολεία» είπε ο βουλευτής Ένωσης Κεντρώων.

Αυτό προκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν το παραμύθι των αντίμετρων ώς σωτηρία της χώρας και των Ελλήνων πολιτών και έτσι έκανε παρέμβαση ο προεδρεύων της βουλής εκείνη την ώρα Νίκος Μανιός για να ενημερώσει το Σώμα ότι… πεινάει! 

Λέγοντας ακριβώς : 

«Παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι γιατί πεινάω κιόλας (…) μην ανοίγετε την κουβέντα γιατί είναι ώρα φαγητού τώρα»

Δείτε το video: 




Κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας οι Ειδικοί Φρουροί στον Λυκαβηττό




Πανό διαμαρτυρίας ανάρτησε στον Λυκαβηττό το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής και η Ομοσπονδία των Συνοριοφυλάκων στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης.

«Πόσο κοστίζει η ζωή του αστυνομικού κύριε Τσίπρα;» είναι το σύνθημα που αναγράφεται στο πανό.

Και αναλυτικά η ανακοίνωση : 

«Την Πέμπτη 18 Μαΐου ολοκληρώνεται η επιδρομή της κυβέρνησης με στόχο την εξόντωση του Έλληνα ένστολου, ψηφίζοντας ένα σχέδιο νόμου που υποβαθμίζει- διαχωρίζει και φτωχοποιεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Οι Ειδικοί Φρουροί και όσοι αστυνομικοί προέρχονται από αυτούς, από πρώτης γραμμής προσωπικό κατατάσσονται από την κυβέρνηση, τον Υπουργό και πολιτικό προϊστάμενο μας, σε Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας προσωπικό, στους τελευταίους δηλαδή και προτελευταίους του Σώματος.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα των Ηρώων Συναδέλφων μας, που πρώτοι, προέταξαν τα στήθη τους και θυσίασαν τη ζωή τους, θα κυριαρχήσει η απογοήτευση σε αυτούς που αύριο θα κληθούν να θυσιαστούν για το αγαθό την έννομης τάξης και κοινωνικής ειρήνης.

Την Τετάρτη 17-05-2017 και ώρα 17:00 το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α σας καλεί στην ένστολη διαμαρτυρία (προσυγκέντρωση στη συμβολή Ομήρου και Σταδίου) που θα για κατέλθουμε δυναμικά στην πλατεία Κολοκοτρώνη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους υπόλοιπους Συναδέλφους μας των Σωμάτων Ασφαλείας.


Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής : Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου



Σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν νέες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης 16 Μαΐου η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. 

Σύμφωνα με την επιτροπή εκφράζεται προβληματισμός σχετικά με την συνταγματικότητα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αλλά στο θέμα των ειδικών μισθολογίων.

Ειδικότερα, στην πολυσέλιδη έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αναφέρει για τα δύο παραπάνω θέματα: 

Περικοπή συντάξεων

«...Υπό το φως, επομένως, τόσο της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και της ανωτέρω νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α., (βλ., εκτενώς, ανωτέρω, Γενικές Παρατηρήσεις, Ι. Γ και Δ) πρέπει να σταθμισθεί, εν προκειμένω, αν οι προτεινόμενες μειώσεις, διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης ως περιουσιακού αγαθού, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 1 Π.Π.Π. της Ε.Σ.Δ.Α, και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και αν οι προτεινόμενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου κατηγοριών συνταξιούχων τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους, λαμβανομένων υπόψιν τόσο της έκτασής τους (περικοπή 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης σε κατηγορίες συνταξιούχων), όσο και του σωρευτικού αποτελέσματός τους. Στο εν λόγω αποτέλεσμα θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προηγούμενη, πλήρης, κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας και οι λοιπές μειώσεις των συντάξεων, καθώς και οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επέλθει με διαδοχικές νομοθετικές παρεμ- βάσεις- (βλ., σχετικώς, ΣτΕ 2192/2014, ΘΠΔΔ, 2014, σελ. 600), και, επομέ- νως, θα πρέπει να σταθμιστεί εάν υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Βλ., συναφώς και Πρακτικά Ολ. Ελ. Συν. 2ης Ειδ. Συν. της 8.5.2017, όπου τί- θεται, ιδίως, το ζήτημα προσβολής της προστατευόμενης, από το άρθρο 1 του Π.Π.Π. της Ε.Σ.Δ.Α., περιουσίας, στο μέτρο που θίγονται ήδη θεμελιω- μένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσων έχουν αποχωρήσει από την υπηρε- σία, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και, ως εκ τούτου έχουν γεγενημένη αξίωση για την καταβολή της σύνταξής τους, δεδομένου, μάλιτα, ότι δεν «προκύπτει με σαφήνεια ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετεί, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος κατ’ αρχήν του θεμιτού ή μη χαρακτήρα του επιδιωκόμενου σκοπού και ακολούθως της τήρησης μιας δί- καιης ισορροπίας μεταξύ του σκοπού αυτού και των δικαιωμάτων των συνταξιούχων...»"

Ειδικά μισθολόγια

Αναφορικά δε με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια τονίζεται:

«...Περαιτέρω, οι περικοπές αυτές δεν μπο- ρούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευ- ρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για την συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών. Εξάλ- λου, ανεπιτυχώς επιχειρείται η στήριξη της συνταγματικότητας των μέτρων αφενός μεν στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της ελληνικής οικο- νομίας, η οποία κατέστησε μεν επιβεβλημένη την λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως την εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, αφετέρου δε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ` επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων Τέλος, η υπ` αριθ. 2Ο12/211/ΕΕ απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως της 13.3.2012, με την οποία προ- βλέφθηκε «μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο των ειδικών μισθών του δημό- σιου τομέα για τους οποίους δεν ισχύει το νέο μισθολόγιο», εν πάση περι- πτώσει δεν έχει την έννοια ότι απαλλάσσει τον εθνικό νομοθέτη, κατά την άσκηση της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο εκπληρώσεως των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας, από την τήρηση των προαναφερομέ- νων συνταγματικών διατάξεων και αρχών», βλ., σχετικώς, τις ανωτέρω ανα- φερόμενες αποφάσεις [ΣτΕ (Ολ) 4741/2014, ΣτΕ (Στ) 1198/2017, ΕλΣυν (Ολ) 7412/2015, ΣτΕ (Ολ) 2192/2014]. 

Υπό το φως των ανωτέρω, δημιουργείται προβληματισμός, ως προς το ε- άν με την προτεινόμενη αναμόρφωση των «ειδικών μισθολογίων» σε συν- δυασμό με την εκτίμηση, κατά την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ. 1 του Συντάγματος), για ετήσια αύξηση - δαπάνη, που «εκτιμάται στο ποσό των 36,2 εκατ. ευρώ, 83,5 εκατ. ευρώ, 77,5 εκατ. ευρώ, 78,5 εκατ. ευρώ και 76,1 εκατ. ευρώ, για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 αντίστοιχα», αλλά και του ότι, διά του άρθρου 155 του νομο- σχεδίου, εξασφαλίζονται, κατ’ ελάχιστον, οι αποδοχές των λειτουργών ή υ- παλλήλων που δικαιούνταν την 31.12.2016, επιτυγχάνεται πλήρης και επαρ- κής προσαρμογή προς τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις, την οποία επι- τάσσει η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου..»

Στο μεταξύ σχετική δήλωση αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των παραπάνω διατάξεων έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό και ο νομικός - εργατολόγος και πανεπιστημιακός, κ. Αλέξης Μητρόπουλος, μετά και την συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε ειδικά μισθολόγια , συντάξεις και φορολογικά. 

Ειδικότερα ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε: «Μπαίνει θέμα κύρωσης του κοινοβουλίου. Πάμε σε ξεπεσμό του κοινοβουλίου. Οταν έρχεται το δημοσιονομικό δικαστήριο της πατρίδας και λέει ομόφωνα αντισυνταγματικές, έρχεται η Επιστημονική Επιτροπή, 5 κορυφαίοι καθηγητές, λένε αντισυνταγματικές, δεν μπορεί το κοινοβούλιο να νομοθετεί τις αθλιότητες που λέει και εντοπίζει η Επιτροπή».



Πηγή : tovima.gr


Οι παράνομοι μετανάστες έρχονται, οι Γενικοί Γραμματείς φεύγουν



Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με την παραίτηση και του τελευταίου εναπομείναντα Γενικού Γραμματέα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ακόμη μια παραίτηση Γενικού Γραμματέα - του τελευταίου εναπομείναντα αυτή τη φορά - από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Η τρίτη μέσα  σε διάστημα, μόλις, έξι μηνών.

Η τέταρτη, συνολικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

Τελικά, οι μόνες μετεγκαταστάσεις για τις οποίες μπορεί να “υπερηφανεύεται” ο κύριος Μουζάλας είναι αυτές των συνεργατών του.

Γιατί, ακόμα και τώρα, δεν έχει προχωρήσει στο παραμικρό την αυτονόητη σύσταση Οργανισμού που απαιτείται για τη στοιχειώδη οργάνωση του Υπουργείου του.

Γιατί, ακόμα και τώρα, συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη Οικονομική Διεύθυνση. 

Και, γιατί, όσο καιρό ο ίδιος είναι Υπουργός, παράνομοι μετανάστες έρχονται και Γενικοί Γραμματείς φεύγουν».


New York Times: Ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα για τη Ρωσία



Ο πρόεδρος φέρεται να είχε ζητήσει από τον τότε επικεφαλής του FBI, τον οποίο αργότερα απέπεμψε, να σταματήσει την έρευνα για το αν ο σύμβουλός του Μάικλ Φλιν χρηματίστηκε από Ρώσους

Δεν έχει κλείσει, όπως φαίνεται, για τον Ντόναλντ Τραμπ η υπόθεση αποπομπής του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, καθώς όπως αποκάλυψαν την Τρίτη οι New York Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του είχε ζητήσει να σταματήσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον στενό του συνεργάτη που κατηγορείται ότι είχε «κρυφές» σχέσεις με Ρώσους. 

Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωτικό σημείωμα του ίδιου του Κόμεϊ, σύμφωνα με το οποίο, ο Τραμπ του είπε: «Ελπίζω να βλέπεις ξεκάθαρα πως πρέπει να το αφήσεις αυτό, να αφήσεις τον Φλιν. Είναι ένας καλός τύπος». 

Επίσης, φέρεται να του ζήτησε να σκεφτεί «να βάλει κάποιους δημοσιογράφους στην φυλακή» σχετικά με τις διαρροές στον Τύπο και την δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών. 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν επιλέξει μια πιο παθητική στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της επιτροπής κυβερνητικού ελέγχου, Τζέισον Σάφετζ, να ανακοινώνει ότι ζητήθηκε από το FBI να παραδώσει στην επιτροπή «όλα τα σημειώματα, τις περιλήψεις και τις καταγραφές που αφορούν ή σχετίζονται με τις επικοινωνίες ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον πρόεδρο».

Ο Λευκός Οίκος επισήμως αρνείται το γεγονός, αναφέροντας πως «το ενημερωτικό σημείωμα δεν είναι αληθές ή ακριβές» σχετικά με την συζήτηση των δύο αντρών αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπήρξε μια «συζήτηση» ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον Τραμπ.

«Αν και ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι ο στρατηγός Φλιν είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο που υπηρέτησε και προστάτεψε τη χώρα, ο πρόεδρος των ζήτησε ποτέ από τον κ. Κόμεϊ ή από κάποιον άλλο να τερματίσει οποιαδήποτε έρευνα που σχετίζεται με τον στρατηγό. Ο πρόεδρος έχει τεράστιο σεβασμό για τις υπηρεσίες αφαλείας και όλες τις έρευνες. Αυτή δεν είναι μια αληθινή ή ακριβής παρουσίαση της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος με τον κ. Κόμεϊ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την περιγραφή στο σημείωμα, ο Κόμεϊ αποδέχθηκε την εκτίμηση του Τραμπ για τον χαρακτήρα του Φλίν λέγοντας «συμφωνώ ότι είναι ένας καλός άνθρωπος» ωστόσο δεν δέχθηκε να βάλει τέλος στην έρευνα.



Πηγή : protothema.gr


Ο Λοβέρδος στον Τσακαλώτο: Δεν φοράτε παντελονάκια - Τι απάντησε ο υπουργός



Άγρια αντιπαράθεση ξέσπασε στη βουλή κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, με πρωταγωνιστές... τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μάκη Βορίδη.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο υπουργός Οικονομικών απάντησε σε αυτά που είχε πει για εκείνον, ο Μάκης Βορίδης τη Δευτέρα στη Βουλή.

«Δεν περίμενα από εσάς κ. Βορίδη να φτάσετε στο επίπεδο του κ. Λοβέρδου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, εμφανώς ενοχλημένος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο κ. Βορίδης, είχε αναφέρει ότι «η γνώση πρέπει να συνοδεύεται από ηθική ακεραιότητα, να είσαι παντελονάτος και να τηρείς τις υποσχέσεις σου. Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε υπόσχεση ότι αν δεν επιτύχει το αφορολόγητο θα παραιτηθεί. Δεν τον είδα σήμερα να παραιτείται».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος αμέσως πήρε τον λόγο και είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσακαλώτο για το δώρο που μου έκανε στα γενέθλιά μου -να του δώσω και ένα γλυκάκι μετά- να κάνει αναφορά στο όνομά μου με αυτό το ύφος. Είναι τιμή για εμένα οτιδήποτε αρνητικό λέτε εσείς. Γιατί παντελονάκια δεν φοράτε. Είστε ο άνθρωπος που είπε ότι θα παραιτηθεί αν πέσει κάτω από 9.000 το αφορολόγητο και το πήγατε στα 5.000 και κάτι. Δεν έχετε τσίπα πάνω σας».



Στο ίδιο ύφος ήταν και αντίδραση του Μάκη Βορίδη ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ζήτησε την παραίτησή του.

«Τη δέσμευση περί παραιτήσεως δεν σας την επέβαλε κανείς, εσείς το θέσατε ως προσωπικό σας στοίχημα. Εφόσον το θέσατε αυτό το στοίχημα, τι άλλαξε ως προς το αντικείμενο του στοιχήματος, που είναι το ύψος του αφορολόγητου; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ότι σας φταίει το επίπεδό μου, που έστω μπορεί να είναι χαμηλό. Δεν μπορεί να σας φταίει το επίπεδό μου για τη δική σας πολιτική ασυνέπεια. Φαντάζομαι τη σύγκριση με τον κ. Λοβέρδο δεν την κάνατε για να με εξυψώσετε», είπε ο κ. Βορίδης.

«Γιατί δεν είστε συνεπής με όσα είπατε και δεν παραιτείστε;» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η απάντηση Τσακαλώτου

"Για το “παντελονάτος” και για αυτό που είχε πει ο κ.Κασιδιάρης περί “μαντάμ Τσακαλώτου” ένα σχόλιο. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία στην οποία ό,τι είναι αρσενικό δεν είναι απαραιτήτως καλό και ό,τι είναι θηλυκό δεν απαραιτήτως κακό. Και αυτό είναι που θέλουμε να αλλάξουμε στην κοινωνία" απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.


Πηγή : cnn.gr


Βόμβα στην αγορά - ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της International Life



Χωρίς αίσιο αποτέλεσμα έληξαν οι προσπάθειες εξυγίανσης της ασφαλιστικής εταιρίας International Life Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, αφού η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Βασική αιτία η έλλειψη επαρκών ιδίων κεφαλαίων για την κάλυψη των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων Φερεγγυότητάς της, που είναι αναγκαίες βάση του νόμου για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Ως αποτέλεσμα δεν ήταν εφικτή η απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους στην εταιρία, αφού στο πλαίσιο των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, συμφωνήθηκε η μεταβίβαση σημαντικού μέρους του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου στην ασφαλιστική επιχείρηση «Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών «Η ΕΘΝΙΚΗ»».

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων και των ασφαλισμένων των οποίων τα συμβόλαια δεν μεταβιβάστηκαν. Για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών διορίστηκε ασφαλιστικός εκκαθαριστής ο κ. Σωτήριος Βασιλόπουλος του Ηλία, Δικηγόρος.




Πηγή: politisonline.gr


Σοκ στον Πύργο: Άνδρας αυνανιζόταν μπροστά σε παιδιά έξω από σχολείο




Απίστευτο περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το πρώτο γυμνάσιο Πύργου. Ένας άνδρας 31 ετών αυνανιζόταν σε κοινή θέα. 

Σοκ στην τοπική κοινωνία του Πύργου προκάλεσε το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το πρώτο γυμνάσιο της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, ένας άνδρας 31 ετών, Ρομά, αυνανιζόταν σε κοινή θέα, ενώ τα παιδιά έπαιζαν μέσα στο χώρο του σχολείου. 

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις έξι το απόγευμα. Ο 31χρονος έφτασε έξω από το σχολείο και σταμάτησε εκεί όταν είδε τα μικρά παιδιά να παίζουν μπάσκετ. Τότε ευρισκόμενος έξω από την περίφραξη του σχολείου και κοιτώντας προς το μέρος των παιδιών, γδύθηκε και άρχισε να αυνανίζεται. Όπως μεταδίδει το ilialive, τα παιδιά που αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε, τρόμαξαν με τις ανώμαλες ορέξεις του 31χρονου, ενώ κάτοικοι και γονείς που βρίσκονταν στα γύρω μπαλκόνια, άρχισαν να φωνάζουν, φοβούμενοι πως ίσως επιτεθεί στα παιδιά και κάλεσαν την Αστυνομία. 

Όταν έφτασαν στο σημείο άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ο 31χρονος δεν πτοήθηκε και συνέχισε να αυνανίζεται μπροστά στους έκπληκτους αστυνομικούς. Μάλιστα δεν δίστασε να τους επιτεθεί εξυβρίζοντάς τους και απειλώντας τους. Εκείνοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας. 

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Ηλείας, με την κατηγορία της πρόκλησης σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις, της εξύβρισης κατά των αστυνομικών και απείθειας. 

Να σημειωθεί πως κάτοικοι της περιοχής μας στη διάρκεια του ρεπορτάζ, μας μετέφεραν πως ο συγκεκριμένος δράστης, έχει εμφανιστεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, όπου τον έχουν δει και πάλι να αυνανίζεται σε δημόσια θέα. Από την άλλη είναι συχνές οι “παραστάσεις” που δίνει καθημερινά με προκλητικό τρόπο σε διάφορα σημεία της πόλης και κυρίως επί της οδού Πατρών όπου κινείται για να φτάσει στον καταυλισμό σκηνιτών που διαμένει. 




Πηγή: ilialive.gr


Απειλές αντιεξουσιαστών: «Φωτιά τσεκούρι και πιστόλι» για το νέο μνημόνιο



Με έκτροπα στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης ενάντια στα μέτρα του συμπληρωματικού μνημονίου, απειλούν αντιεξουσιαστές εντός και εκτός φυλακών Κορυδαλλού.

Οπως προειδοποιούν συλλογικότητες αναρχικών «με την φωτιά, την πένα, με το τσεκούρι και το πιστόλι, ότι δεν ανήκει στην αστική νομιμότητα ανήκει σε εμάς. Εμπρός για την αντεπίθεση!».

Σύμφωνα με κείμενο που ανήρτησαν σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου «η επερχόμενη ψήφιση του τετάρτου μνημονίου αποτελεί ένα πεδίο πολέμου. Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων και την κοινωνική νηνεμία, οφείλουμε να ανασυνταχθούμε και να βγούμε μπροστά. Να προπαγανδίσουμε τις διαδηλώσεις σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε σχολείο, σε κάθε πανεπιστήμιο. Να οργανώσουμε την δική μας δυναμική παρουσία, με τον τρόπο που γνωρίζουμε, με τον τρόπο που αρμόζει, με τον τρόπο που φοβούνται.

Με την φωτιά, με την πένα, με το τσεκούρι και το πιστόλι, ό,τι δεν ανήκει στην αστική νομιμότητα ανήκει σε εμάς. Εμπρός για πύρινα οδοφράγματα! Εμπρός για την αντεπίθεση!».

Το κάλεσμα από τους φυλακισμένους αναρχικούς

Την ίδια ώρα, αναρχικοί που είναι έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού, απευθύνουν κάλεσμα για την πανελλαδική απεργία της Τρίτης (17/5)

Όπως αναφέρουν σε κείμενο που ανάρτησαν σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου:


«Η κυβέρνηση ύστερα από μια μακρόχρονη διαπραγμάτευση με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης καταθέτει στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση ένα ακόμα πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που ουσιαστικά πρόκειται για την παράταση του νέου μνημονίου με νέους όρους κι επιπλέον μέτρα που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ για την περίοδο 2018 – 2021 (με την προσθήκη μέτρων 0,5 δις για το 2018).

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά δημοσιονομικών δεσμεύσεων που στόχο  έχουν την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ για τα επόμενα τουλάχιστο 4 χρόνια, ενώ η δέσμευση από την αντιπολίτευση για την τήρηση της συμφωνίας αποτελεί προαπαιτούμενο για τους θεσμούς.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται η τεράστια μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος (5861 ευρώ). Μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση της προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις, περικοπές επιδομάτων (ανεργίας, φτώχειας, θέρμανσης, ιατρικές δαπάνες)νομοθέτηση που θα επιτρέπει τη διαδικασία fast track στη δικαστική διαδικασία απόφασης για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων (lock out), ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων (Δ.Ε.Η, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ο.Λ.Θ), κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας παρακάμπτοντας την απόφαση του ΣτΕ (ανοιχτά τα καταστήματα 30 Κυριακές το χρόνο).

Από την άλλη η συγκυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει επικοινωνιακά την ακραία αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και την επίθεση που ετοιμάζει να εξαπολύσει στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα εξαγγέλλει και άλλα αντίμετρα ψίχουλα εάν και εφόσον ξεπεραστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

«Για εμάς τους από κάτω είναι ξεκάθαρο πως το μοναδικό πεδίο διαπραγμάτευσης είναι ο δρόμος. Πεδίο διεκδικήσεων οι κατειλημμμένοι χώροι οργάνωσης, οι μαχητικές διαδηλώσεις, οι καθολικές απεργίες, οι συγκρούσεις με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, τα πύρινα οδοφράγματα, οι εξεγερμένες και φλογισμένες φυλακές. Ποτέ δε μας χαρίστηκε τίποτα όλα κερδήθηκαν με αγώνες.

Μέσα από τα μπουντρούμια της δημοκρατίας, υψώνουμε αγωνιστική γροθιά σε όσους αντιστέκονται στις αντιλαϊκές πολιτικές των αφεντικών και αντιτάσσουν την αυτοοργάνωση και τη σύγκρουση.

Σε όσους αρνιούνται την ανάθεση της ζωής τους στα χέρια δεξιών και αριστερών κυβερνήσεων, σε όσους αρνιούνται να σκύψουν το κεφάλι, σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται.

17 Μαΐου όλοι και όλες στους δρόμους γιατί το μόνο που γεννάει την πραγματική ελπίδα είναι οι μαζικοί ακηδεμόνευτοι συγκρουσιακοί αγώνες».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Μητσοτάκης σε ένστολους: Θα σας επιστρέψω το 50% των αναδρομικών



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου, με τις Ομοσπονδίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.



Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα με τους εκπροσώπους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συζητήσαμε για τα προβλήματά τους και διαπίστωσα την οργή τους για την κοροϊδία που έχουν υποστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Τόνισα ότι η Νέα Δημοκρατία στέκεται διαχρονικά δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια της χώρας είναι προϋπόθεση Ελευθερίας και Δημοκρατίας. 

Δεσμεύτηκα ότι η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

- Θα επιστρέψει, με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, το υπόλοιπο 50% των αναδρομικών που εκκρεμεί, με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

-  Θα έχει ως πρώτη της προτεραιότητα την κατάθεση ενός νέου μισθολογίου που θα λαμβάνει υπόψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές».


Θέμα πρότασης μομφής κατά Τραμπ: Παραδέχτηκε ότι «μοιράστηκε» εθνικά μυστικά με τον Λαβρόφ



Πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης φέρεται να αποκάλυψε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται νυν και πρώην αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες που ο Τραμπ μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ, είχαν παραχωρηθεί από συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η κίνηση του Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, είπε η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Στις συνομιλίες του με τους ρώσους επισήμους, ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν "με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα", είπε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.

Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία πράξη ένας αξιωματούχους περιέγραψε ως αυθόρμητη, οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την Υπηρεσία Κεντρικών Πληροφοριών (CIA) και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών, και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Ενώ η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει το ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, πρόσθεσε η εφημερίδα.


Από το Ισραήλ οι πληροφορίες

Οι πληροφορίες τις οποίες ο Τραμπ αποκάλυψε στους ρώσους διπλωμάτες, προέρχονται από το Ισραήλ, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι πρώην και νυν αμερικανούς αξιωματούχους, με γνώση της υπόθεσης. Όπως τονίζει η εφημερίδα, η αποκάλυψη των πληροφοριών αυτών μπορεί να δημιουργήσει σημαντική διπλωματική εμπλοκή μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους NYT, το Ισραήλ, είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ και βασικός «παίκτης» στη συλλογή πληροφοριών στη Μέση Ανατολή και το γεγονός ότι ο Τραμπ περηφανεύτηκε για κάποιες από τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες που μετέφερε το Ισραήλ στις ΗΠΑ, μπορεί να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα οι πληροφορίες αυτές να περιέλθουν σε γνώση του Ιραν που αποτελεί στενό σύμμαχο της Ρωσίας και κύρια απειλή για το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ότι η πηγή των συγκεκριμένων πληροφοριών τις οποίες μοιράστηκε ο Τραμπ είναι το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ διαβεβαίωσε τους NYT ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να διατηρούν στενές σχέσεις σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Δεν διαψεύδει ο Τραμπ

Μέσω αναρτήσεων στο Twitter, ο Τραμπ υποστήριξε ότι έχει το απόλυτο δικαίωμα να μοιράζεται δεδομένα με τη Ρωσία. «Ως πρόεδρος ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία […] όπως έχω το απόλυτο δικαίωμα να πράξω, γεγονότα που άπτονται της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των πτήσεων», ανέφερε ο Τραμπ, σε αναρτήσεις που έκανε στο Twitter.

Ο Τραμπ, πάντως, δεν διευκρινίζει εάν όντως αποκάλυψε απόρρητα στοιχεία στους δύο Ρώσους αξιωματούχους. Ταυτόχρονα, δεν απαντά στην αιχμή του δημοσιεύματος, δηλαδή ότι οι εν λόγω πληροφορίες είχαν δοθεί στην Ουάσιγκτον από ένα σύμμαχο κράτος, το οποίο δεν είχε εγκρίνει τη γνωστοποίησή τους στη Μόσχα.

Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποδίδει την απόφασή του να μοιραστεί δεδομένα με τους Ρώσους σε «ανθρωπιστικούς λόγους», προσθέτοντας ότι επιθυμεί την κλιμάκωση της ρωσικής εμπλοκής στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, αναφέρθηκε στο περιστατικό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες τις οποίες μοιράστηκε ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν απόρρητες.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης, ό,τι ειπώθηκε μεταξύ του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών(της Ρωσίας) ήταν εντελώς κατάλληλο και συνεπές με την διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του προέδρου και των ηγετών με τους οποίους συνομιλεί», δήλωσε ο Μακμάστερ. «Είναι απολύτως σωστό, ο πρόεδρος να μοιράζεται όποιες πληροφορίες θεωρεί ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Αμερικανών.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος δεν έθεσε σε κίνδυνο πηγές ή μεθόδους κατά τη διάρκεια της συζήτησης», τόνισε ο Μακμάστερ.

Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, οι οποίοι ζητούν από τον Πρόεδρο Τραμπ να καταθέσει τα πρακτικά της συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Τις τελευταίες ημέρες είχαν αυξηθεί τα αιτήματα προς τον Τραμπ να παραδώσει τις κασέτες των συναντήσεων στον Λευκό Οίκο, μετά την απόφαση απόλυσης του διευθυντή του FBI. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί την απόφαση αυτή, ο Τραμπ είχε υπονοήσει πως καταγράφει τις συνομιλίες του στο Οβάλ γραφείο.

Μετά την παραδοχή του Τραμπ στο twitter, ότι μοιράστηκε πληροφορίες με τους Ρώσους, τα αιτήματα αυτά έχουν αυξηθεί.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσαρλς Σούμερ δήλωσε πως ο Τραμπ θα πρέπει να καταθέσει τα πρακτικά «αν δεν έχει κάτι να κρύψει».

«Μέχρι ο Πρόεδρος να δώσει εξηγήσεις για τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης, οι Αμερικανοί θα αμφιβάλουν αν ο Πρόεδρός τους μπορεί να χειριστεί τα μυστικά του έθνους μας», τόνισε ο Σούμερ.

Washington Post: Πρόταση μομφής κατά του Τραμπ

Η Washington Post, η εφημερίδα που αποκάλυψε την διαρροή των πληροφοριών από μέρους του Τραμπ, επιτίθεται με άρθρο του Στίβεν Στρόμπεργκ στον αμερικανό Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνα ανίκανο (dangerously incompetent) και ζητώντας πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο Στρόμπεργκ ξεκινάει το κείμενό του αναφέροντας πως αν και ήταν εδώ και καιρό σαφές πως ο Τραμπ ήταν ένας ανίκανος πρόεδρος, πλέον αποδείχθηκε πως είναι επικίνδυνα ανίκανος.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο:

"Στις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του, τα αβίαστα λάθη του Τραμπ ήταν ντροπιαστικά – τουλάχιστον όμως, κάποιος θα μπορούσε να πει, το διάταγμά του για τη μετανάστευση ήταν τόσο κακοφτιαγμένο που το έκανε ευάλωτο απέναντι στη νομοθεσία, οι φτωχές διαπραγματευτικές του ικανότητες περιέπλεξαν το δρόμο για το επίσης κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο για την υγεία και η απροσεξία του στις λεπτομέρειες έδωσαν τη δυνατότητα στο απροσδόκητα ικανό προσωπικό του για την εξωτερική πολιτική να μετριάσει τη ζημιά που εκείνος θα μπορούσε να κάνει. Και όπως σημείωναν κάποιοι Δημοκρατικοί, η αστάθεια του Προέδρου βοήθησε ήδη στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα κύμα εναντίον του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2018.

Στη συνέχεια ο Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ και έβαλε το επιτελείο του να παραπλανήσει το κοινό για το πώς και το γιατί, πριν παραδεχθεί πως η εν εξελίξει έρευνα του FBI για πιθανές σχέσεις της προεκλογικής του καμπάνιας με τη Ρωσία ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο απέσυρε τον πρώην -πλέον- διευθυντή του FBI.

Οι γνωρίζοντες τον Νόμο διαφωνούν για το αν αυτό ήταν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Σκεφτείτε όμως πόσο αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τραμπ ίσως να μην προέβλεψε αυτή την αντίδραση, σε σημείο να παραδεχθεί ελεύθερα την πιθανή υπαιτιότητά του στην τηλεόραση, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρόεδρος λέγεται πως πίστευε ότι κανείς δεν θα ενδιαφερόταν αν απέλυε τον Κόμεϊ για μια έρευνα εθνικής ασφάλειας που ενέπλεκε την ίδια του την καμπάνια. Κατά την διάρκεια της ιστορίας, διακινδύνευσε την ανεξαρτησία ενός οργανισμού στον οποίο έχουν ανατεθεί απίστευτες εξουσίες.

Τώρα, η Post αναφέρει πως μία ημέρα μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ο Τραμπ αποκάλυψε άκρως απόρρητες πληροφορίες στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και στον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προφανώς απέκτησαν τις πληροφορίες, που αφορούν σε δολοπλοκίες του Ισλαμικού Κράτους, από έναν ξένο σύμμαχο και δεν είχαν την άδεια να τις μοιραστούν με τη Ρωσία.

Οι κατηγορίες της Post λένε πως ο Τραμπ ίσως αποκάλυψε τις πληροφορίες για να εντυπωσιάσει τους ξένους καλεσμένους του (σ.σ. τους Ρώσους στην προκειμένη περίπτωση) σχετικά με την ποιότητα των ενημερώσεων που του γίνονται για ζητήματα μυστικών υπηρεσιών, λες και δεν θα ήξεραν πως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πρόσβαση σε εντυπωσιακή ποσότητα απόρρητων πληροφοριών. Η εικόνα δεν είναι έχει να κάνει με συνωμοσία ή χαιρεκακία, αλλά με ακαταμέτρητη αδιαφορία.

Δεδομένων των πολλών επιχειρηματικών του αποτυχιών, τα μόνα πεδία στα οποία ο Τραμπ απέδειξε τις ικανότητές του είναι αυτά της παραπλάνησης του λαού και της δολιότητας, μαζί με τις σχετικές τεχνικές της show business. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα τα χρησιμοποιήσει τις επόμενες ημέρες για να αποδράσει από τις ευθύνες μέσω της παραπληροφόρησης και των τεχνικών “αποδιοπομπαίου τράγου”.

Αν, για πρώτη φορά, θα μπορούσε κάποιος να σκιαγραφήσει μια κάπως εύλογη υπόθεση για πρόταση μομφής, με αφορμή την παραδοχή του Προέδρου πως απέλυσε τον Κόμεϊ για την Ρωσία, είναι τώρα.

Τώρα θα μπορούσε κάποιος να “χτίσει” ένα επιχείρημα για καθαίρεση, λόγω της προεδρικής ανικανότητας, που βασίζεται στην αποκάλυψη πως ο Τραμπ πρόδωσε μυστικά εθνικής ασφάλειας ούτως ώστε να εντυπωσιάσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος ίσως έδειξε μόλις πως μπορεί και πως θα βλάψει την ασφάλεια της χώρας, χωρίς να έχει κάποια προφανή πρόθεση.

Η πρόταση μομφής ίσως δεν είναι ρεαλιστική, όμως το Κογκρέσο πρέπει να εμπλακεί σε μια περισσότερο επιθετική έρευνα. Οι Ρεπουμπλικάνοι που επιτέθηκαν άγρια στην Χίλαρι Κλίντον με αφορμή το “μικροπρεπές” σκάνδαλο με το προσωπικό της e-mail, θα δείξουν τώρα που βρίσκονται οι αληθινές τους ανησυχίες – με το κόμμα ή με τη χώρα.

Καμία ατζέντα δεν μπορεί να υποστηρίξει μια θεωρία του να προσποιούμαστε πως αυτή η Προεδρία είναι καλή για τη χώρα".



Πηγή : real.gr


ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ για τα αντιλαϊκά αντικοινωνικά μέτρα από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ





Διαβάζουμε στο protothema.gr

Αύριο στις 10 το πρωί το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης

Με τις θετικές ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει εγκρίθηκε επί της αρχής το τέταρτο μνημόνιο από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. 

Η συζήτηση έχει εισέλθει στα άρθρα ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί στις 8 σήμερα το βράδυ με την σχετική επί των άρθρων ψηφοφορία. Αύριο στις 10 το πρωί το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης.

Λαμβάνοντας τον λόγο στην επι των άρθρων συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την χθεσινή του παραδοχή πως θα παρουσιάσει εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος το νέο μνημόνιο με την λογιστική της… μπακαλικής. 

Χρ. Καραγιαννίδης: η οπτική μας είναι να στηρίξουμε τους πολίτες που πληγώνουμε με τα νέα μέτρα!

«Δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι τελειόφοιτος πανεπιστημίου. Δεν ισχυρίστηκα ότι ξέρω τα πάντα. Πριν γίνω βουλευτής δούλευα σε συνεργείο αυτοκινήτων. Ισχυρίστηκα ότι κάποια πράγματα απλά μπορούμε να τα εξηγήσουμε και να συμφωνήσουμε ή διαφωνήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Κάποιες εφημερίδες και κάποια site νομίζουν ότι μπορούν να με πλήξουν προσωπικά. Δεν νιώθω ντροπή για τις δουλειές που έκανα πριν γίνω βουλευτής. Θα το ξανακάνω. Ας αφήσουμε τα μπακάλικα στην άκρη και να συζητήσουμε επι της ουσίας».
Επί της ουσίας, ο κ. Καραγιαννίδης ανέπτυξε «την δικά μας οπτική» όπως είπε που στοχεύει στην στήριξη των ευάλωτων πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση και θα πληγούν – όπως παραδέχθηκε – και από τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!

«Η δική μας οπτική έχει να κανει με την προσπάθεια στήριξης των στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότερο από τα νέα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.