Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Διαψεύδοντας 10 διατροφικούς μύθους για τον σακχαρώδη διαβήτη



1ος μύθος: Η δίαιτα ενός ατόμου με διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή με πολλές στερήσεις!
Πριν από περίπου 100 χρόνια, η δίαιτα των ατόμων με διαβήτη ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και στερητική, καθώς σχεδόν απέκλειε την κατανάλωση υδατανθράκων. Με την πάροδο των χρόνων όμως οι συστάσεις άλλαζαν και η περιεκτικότητα υδατανθράκων στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη συνεχώς αυξάνονταν. Σήμερα πλέον μιλάμε για μία απόλυτα ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει και επιτρέπει την κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, εφ’ όσον μοιράζονται σε μικρά και συχνά γεύματα. Η δίαιτα του ατόμου με διαβήτη δεν είναι πια μια στερητική κι αυστηρή δίαιτα, αλλά αντίθετα μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή από την οποία δεν αποκλείεται κανένα τρόφιμο.

2ος μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν άμυλο, όπως ψωμί, μακαρόνια ή ρύζι!
Η αντίληψη αυτή αποτελεί τον πιο ισχυρό διατροφικό μύθο για το σακχαρώδη διαβήτη. Τα ερευνητικά δεδομένα βέβαια δεν επιβεβαιώνουν αυτόν το μύθο και έτσι οι διατροφικές συστάσεις σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύουν πλέον την κατανάλωση αμυλούχων τροφών. Η κατάλληλη διατροφική αγωγή για τα άτομα με διαβήτη αφορά στον καταμερισμό των υδατανθράκων και κατ’ επέκταση των αμυλούχων τροφών στα γεύματα της ημέρας, στην κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, στην επιλογή τροφίμων που είναι λιγότερο επεξεργασμένα (καστανό ρύζι, ολικής άλεσης προϊόντα κ.α.). Για παράδειγμα, το λευκό ψωμί αυξάνει περισσότερο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με το ψωμί ολικής αλέσεως, όπως επίσης για τον ίδιο λόγο το καστανό ρύζι είναι προτιμότερο σε σχέση με άλλα είδη ρυζιού. Για όλα τα αμυλούχα τρόφιμα, ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ποσότητα στην οποία αυτά καταναλώνονται.

3ος μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη!
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Διαβητολογικό Σύλλογο, τα φυσικά και πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο από άτομα με διαβήτη, εφόσον λαμβάνεται υπόψη η συνολική συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων, και εφόσον αυτοί κατανέμονται σωστά στα διάφορα γεύματα της ημέρας.

4ος μύθος: Τα άτομα με διαβήτη απαγορεύεται να καταναλώσουν γλυκό
Βασικό και πρωταρχικό μέλημα των ατόμων με διαβήτη είναι να ελέγχουν συστηματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να φροντίζουν αυτά να βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων. Σε αυτό βοηθάει σηματικά η υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής, στον οποίο η σωματική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα γλυκά μπορούν να ενταχθούν με μέτρο και σε μέτριες ποσότητες στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη, πάντα στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

5ος μύθος: Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει διαβήτη!
Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ζάχαρης και στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, άποψη που υποστηρίζουν και οι επιστημονικοί σύλλογοι, όπως ο Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος. Αυτό που σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία, καταστάσεις που προκαλούνται από την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων (από όποιο τρόφιμο κι αν προέρχονται, και όχι μόνο από τη ζάχαρη), σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή.

6ος μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να καταναλώσουν φρούτα παρά μόνο ξινόμηλα!
Ο μύθος αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι τα φρούτα αποτελούνται από απλά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη, ενώ το ξινόμηλο, ως λιγότερο ώριμο φρούτο, θεωρητικά περιέχει μικρότερη ποσότητα σακχάρων και έτσι δεν επηρεάζει τόσο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν και πρέπει να καταναλώνουν φρούτα και όχι μόνο ξινόμηλα και, αντίθετα απ’ ότι πίστευαν παλαιότερα, η κατανάλωση φρούτων βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

7ος μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες!
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες συστήνονται σε άτομα με διαβήτη, καθώς έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν την ίδια γλυκιά γεύση με εκείνη της ζάχαρης, χωρίς όμως να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες έχουν κατά μέσο όρο 200-300 φορές πιο έντονη γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη, οπότε χρησιμοποιούνται σε ελάχιστη ποσότητα για να προσδώσουν το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα, με μηδαμινές ή καθόλου θερμίδες. Σήμερα έχουν εγκριθεί ως ασφαλείς και χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ μια σειρά γλυκαντικών υλών, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ και τα άλατά του, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, η νεοτάμη και πολύ πρόσφατα οι γλυκοζίτες στεβιόλης (γλυκαντικό από το φυτό στέβια). Τρόφιμα που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορεί να περιέχουν ταυτόχρονα και άλλα συστατικά, όπως λιπαρά ή άλλης μορφής υδατάνθρακες, π.χ. άμυλο, οπότε σε αυτή την περίπτωση τα τρόφιμα αποδίδουν θερμίδες λόγω των υπόλοιπων συστατικών. 

8ος μύθος: Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε ότι θέλουν αρκεί να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή!
Η φαρμακευτική αγωγή είναι σαφώς απαραίτητη, αν κριθεί από το θεράποντα γιατρό ότι η πάθηση βρίσκεται σε στάδιο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διατροφική αγωγή και άσκηση. Ωστόσο, τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια, και η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Όταν το άτομο με διαβήτη αγνοεί τις συστάσεις του διαιτολόγου του, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να είναι ταχύτερη, ακόμα κι αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του δεν είναι σωστά ρυθμισμένα.

9ος μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να αθληθούν!
Φυσικά και τα άτομα με διαβήτη μπορούν και πρέπει να αθληθούν, αφού είναι γνωστό ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μάλιστα μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, δηλαδή βοηθάει στην εισαγωγή της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα ώστε να μειωθούν τα επίπεδά της στο αίμα.

10ος μύθος: Τα παιδιά με διαβήτη τύπου Ι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις των συνομηλίκων τους!
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και οφείλεται στην αδυναμία του παγκρέατος να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η φαρμακευτική αγωγή σε αυτόν τον τύπο διαβήτη περιλαμβάνει την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης και ανάλογα με την αγωγή που καθορίζεται από το γιατρό διαμορφώνεται και το διαιτολόγιο. Εφόσον τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ρυθμιστούν, το παιδί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι μπορεί να παίξει, να αθληθεί και να χαρεί τις παιδικές δραστηριότητες όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, αρκεί να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από το θεράποντα γιατρό για το πώς πρέπει να προσαρμόσει τις μονάδες της χορηγούμενης ινσουλίνης και αντίστοιχα το διαιτολόγιό του.



Πυρογιάννη Βασιλική, MSc
Πηγή: American Diabetes Association, diabetes.org


Ν.Δ. : Την αποκλειστική ευθύνη των νέων σκληρών μέτρων έχουν ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές τους




Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση τα εξής:

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος φέρνουν από το παράθυρο ένα νέο τέταρτο Μνημόνιο, δεσμεύοντας τη χώρα σε διαρκή λιτότητα και μετά το 2018.

H Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο νέων σκληρών μέτρων που θα φέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση. Την αποκλειστική ευθύνη έχουν ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές τους, που στηρίζουν την Κυβέρνηση. 

Τώρα, γίνεται εμφανές πως, εάν το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές είχε γίνει αποδεκτό, τότε η διαπραγμάτευση μιας σοβαρής και αξιόπιστης Κυβέρνησης θα είχε φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. ιατί θα είχε προχωρήσει αποφασιστικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα είχε πετύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το  αίτημά μας για εκλογές, ένα χρόνο πριν, δεν σχετίζεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά εκφράζει την ανάγκη του πλειοψηφικού ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας για πολιτική αλλαγή.

 Η ανασυγκρότηση της χώρας περνάει μέσα από μια ισχυρή και αποφασισμένη Κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια Κυβέρνηση των καλύτερων, με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας.

Με λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. Και όχι με φοροεπιδρομές παντού και σπατάλες.

Με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Και όχι με εξόντωσή της.

 Με εξορθολογισμό του Κράτους και αξιολόγηση στο Δημόσιο. Και όχι με κομματικούς στρατούς και παράνομες μονιμοποιήσεις.

Σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια δεν χωρούν διαφορετικές ατζέντες. Σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια δεν χωράει αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί δεν μπορεί, δεν ξέρει και δεν θέλει να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Το μόνο που ξέρει, το μόνο που θέλει να κάνει, είναι να επενδύει συνειδητά στο διχασμό, στο ψέμα και τη λασπολογία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει το δρόμο της αλήθειας, της έντιμης πολιτικής αντιπαράθεσης, του μέτρου και της λογικής.

Μέλημά μας είναι πώς θα βρει δουλειά ο άνεργος, πώς τα σχολεία μας και τα νοσοκομεία μας θα λειτουργούν καλύτερα και πώς οι νέοι θα αποκτήσουν και πάλι ελπίδα, θα μπορούν να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν».


Επιμένει το ΔΝΤ: «Ναι» σε μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις, «όχι» σε φοροελαφρύνσεις νοικοκυριών



Σκληρό παζάρι για το πότε και πόσο θα περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις - Κυβερνητική προσπάθεια να μειωθεί το ύψος των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων πολύ χαμηλότερα από το 2% του ΑΕΠ, που ζητούν οι δανειστές, με επιχείρημα τη σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Aπόπειρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μπλοκάρει την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να συμπεριλάβει στα "αντίμετρα" της επικείμενης νέας συμφωνίας για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ΙΙΙ ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και ο δραστικός περιορισμός των επιβαρύνσεων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής τετράωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών. 

 Ταυτόχρονα, κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου των δανειστών (του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) διεξήχθη για αρκετή ώρα έντονη συζήτηση για το αν το «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις θα μπει από το 2018, όπως απαιτούν οι πιστωτές, ή αν θα επιβληθεί σταδιακά από το 2020 και σε βάθος πενταετίας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο να μη θιγούν οι κύριες συντάξεις ύψους έως 600 ευρώ. Η χειρότερη στιγμή για την ελληνική πλευρά, κατά τη χθεσινή συνάντηση, ήταν, ωστόσο, εκείνη κατά την οποία, ενώ συζητείτο το κρίσιμο θέμα των "αντιμέτρων", η εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. Ντέλια Βελκουλέσκου διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία φοροελάφρυνση για τα φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο τη μείωση των συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις. 

Η σκληρή αυτή στάση της κας Βελκουλέσκου προβλημάτισε ιδιαίτερα τους Έλληνες υπουργούς. Το "μπρα-ντε-φερ" κυβέρνησης και δανειστών για τα περίφημα "αντίμετρα" αναμένεται να είναι σκληρό τις επόμενες ημέρες, καθώς η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στο κομμάτι αυτό της επικείμενης συμφωνίας και δεν προτίθεται να αφήσει την ευκαιρία νομοθέτησης ουσιαστικών φοροελαφρύνσεων για τα ελληνικά νοικοκυριά να πάει χαμένη. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το ΔΝΤ ανθίσταται σθεναρά σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια αποκατάστασης των πολύ μεγάλων εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία επτά χρόνια "μνημονιακών" μέτρων σκληρής λιτότητας. 

Προσπαθεί δε με κάθε μέσο όχι απλώς να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες από ελληνικής πλευράς αλλά να επιβάλει ακόμη πιο άδικα και επαχθή περιοριστικά μέτρα, όπως οι μειώσεις στο αφορολόγητο όριο και τις συντάξεις, προκειμένου να εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο του οργανωμένου σχεδίου του για μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους εύκολα εκμεταλλεύσιμη από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και "επενδυτές-κοράκια". Στο πλαίσιο αυτό, όπως κατάφερε να επιβάλει την άποψή του και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να μειωθούν περαιτέρω το αφορολόγητο όριο και οι συντάξεις, έτσι και τώρα προσπαθεί να αποτρέψει "πισωγυρίσματα" στην εφαρμοζόμενη περιοριστική "μνημονιακή" πολιτική. Κι αυτό παρά τις συνεχείς και επισήμως αναγνωρισμένες αποτυχίες των συνταγών λιτότητας που εφαρμόζει. 

Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια του Δ.Ν.Τ. επιχειρήθηκε πάντως να μην αποτυπωθεί καν στις ανεπίσημες ενημερώσεις κυβερνητικών στελεχών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, προφανώς για να μη διαταραχθεί το κλίμα κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν με ήπιους τόνους την κατάσταση επισημαίνοντας απλώς ότι «μερικά "αντίμετρα" είναι σε καλό δρόμο, για κάποια οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και σε άλλα εξέφρασαν διαφωνίες»! Ταυτόχρονα δεν ανέφεραν κουβέντα για το άγριο παζάρι που έγινε χθες για το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις (από πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι μειώσεις και από ποιο ύψος και πάνω θα επιβληθούν). Τόσο τα "αντίμετρα" όσο και το ύψος του πακέτου των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων θα βρεθούν από σήμερα στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου των Θεσμών. 

Τα τεχνικά κλιμάκια καλούνται, κατ'΄αρχήν, να προσδιορίσουν το ακριβές μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και το 2019. Στην «τρύπα» αυτή, που υπολογιζόταν σε πρώτη φάση περί τα 500 - 600 εκατ. ευρώ για την προσεχή χρονιά, θα περιληφθούν και οι απώλειες που προκαλεί η χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν χθες ότι το τελικό «κοστούμι» των νέων μέτρων θα επιδιωχθεί να είναι μικρότερο από 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), δεδομένου, όπως διευκρίνιζαν, ότι το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να ενσωματώσει στις προβλέψεις του τα νεότερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του έτους 2016, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη το 2,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ, ήταν δηλαδή μεγαλύτερο κατά 3,6 δισ. ευρώ ή κατά 2% του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψη του Μνημονίου ΙΙΙ. 

Υπενθυμίζεται ότι οι προβολές στην τελευταία πολυσυζητημένη έκθεση του Ταμείου βασίζονταν σε στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου, που είναι πλέον παρωχημένα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σήμερα αναμένεται νέος γύρος επαφών με τους δανειστές για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (η εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων και το όριο υπαγωγής των επιχειρήσεων αποτελούν τα δύο βασικά «αγκάθια»), καθώς και για τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης.


Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Πηγή : dikaiologitika.gr


Θρίλερ με απαγωγή και ξυλοδαρμό επιχειρηματία



Οι δράστες οδήγησαν το αυτοκίνητό του μάρκας Lexus RX 450 σε ερημική τοποθεσία στο Ribas και το έκαψαν.

Μια περίεργη ιστορία εξελίχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα νότια προάστια. Περίπου στις 01:10 τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήση για πυρκαγιά σε ερημική τοποθεσία πίσω από το Ribas στην Βάρκιζα.

Οι πυροσβέστες όταν έφτασαν στο σημείο, αντίκρυσαν ένα αυτοκίνητο να φλέγεται χωρίς να υπάρχει ο οδηγός μέσα σε αυτό. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Λίγη ώρα νωρίτερα στον Πειραιά ένας Σύριος ιδιοκτήτης ναυτιλιακής πέφτει θύμα απαγωγής.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στους Αστυνομικούς, τέσσερα άτομα επιβιβάστηκαν με τη βία στο αυτοκίνητό του στον Πειραιά, τον οδήγησαν στη Βάρκιζα όπου τον ξυλοκόπησαν και τον εγκατέλειψαν.

Στην συνέχεια οδήγησαν το αυτοκίνητό του μάρκας Lexus RX 450 σε ερημική τοποθεσία στο Ribas και το έκαψαν προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους.

Ο Σύριος επιχειρηματίας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας.



Πηγή : vimaonline.gr, newsbeast.gr


Ενδείξεις για κατά συρροή δολοφόνο στις επιθέσεις κατά των οδηγών ταξί

 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Ως υπόθεση κατά συρροή δολοφόνου αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου οδηγού ταξί στην Κηφισιά, συνδυάζοντάς την με την απόπειρα δολοφονίας ενός 32χρονου συναδέλφου του στην ίδια περιοχή. 

Σύμφωνα με την κατάθεση του 32χρονου, αλλά και στοιχεία που συλλέγουν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο δράστης είναι γύρω στα 30, πιθανότατα Έλληνας, ενώ χρησιμοποίησε και στα δύο περιστατικά το ίδιο όπλο.

Η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για μετασκευασμένο όπλο με σιγαστήρα. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ο 32χρονος οδηγός ταξί δεν άκουσε κανέναν πυροβολισμό όταν δέχθηκε τα πυρά.

Επιπλέον, το γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για μανιακό δολοφόνο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν λήστεψε τους οδηγούς ταξί. 

Σύμφωνα με την κατάθεση του 32χρονου, ο άγνωστος δολοφόνος επιβιβάστηκε στο ταξί στη Νέα Ερυθραία με προορισμό την οδό Χαριλάου Τρικούπη, στην Κηφισιά, στις 11 Φεβρουαρίου. 

Όπως ανέφερε, ενώ βρισκόταν στην οδό Μαυρομιχάλη, ένιωσε ένα κάψιμο στο κεφάλι του και ζήτησε από τον επιβάτη να τραβήξει το χειρόφρενο, γιατί έχανε τις αισθήσεις του. Ο δράστης, αφού τράβηξε το χειρόφρενο, πήρε τα κλειδιά του ταξί και εξαφανίστηκε. 

«Ήμουν στην οδό Θησέως στην Κηφισιά, όταν είδα έναν άντρα με γκρι κουκούλα να μου κάνει σήμα να σταματήσω. Έκανε κρύο εκείνη τη μέρα, οπότε δεν με παραξένεψε που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Μπήκε στο αυτοκίνητο και έκατσε στην πίσω δεξιά θέση. Μου ζήτησε να τον μεταφέρω 3-4 στενά πιο πάνω, μέσα στην Κηφισιά, και θεώρησα ότι πρόκειται για τοπική κούρσα.

»Καθώς προχωρούσαμε και χωρίς να προηγηθεί τίποτα απολύτως, ένιωσα ξαφνικά ένα κάψιμο στον σβέρκο μου. Δεν άκουσα τίποτα, δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί. Μου είχε ρίξει τρεις σφαίρες. Ηταν 7.30 το απόγευμα όταν μπήκε στο αμάξι μου» δήλωσε στην εφημερίδα Έθνος.

Ο 30χρονος οδηγός ταξί συνήλθε μετά 20 λεπτά και χάρη σε μία υπήκοο Φιλιππίνων που εργάζεται στην περιοχή και είχε ειδοποιήσει την Αστυνομία, μεταφέρθηκε εγκαίρως σε νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε επέμβαση στον Ερυθρό Σταυρό και αφαιρέθηκαν τρία βλήματα στο πίσω μέρος του λαιμού του.
    
Πολύ κοντά στο σημείο που ο άγνωστος δράστης πυροβόλησε τον 32χρονο, βρέθηκε νεκρός ο 52χρονος οδηγός ταξί, στη συμβολή των οδών Κοκκιναρά και Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η αστυνομία εκτιμά ότι η επίθεση στον 32χρονο ήταν «πρόβα» δολοφονίας και πως ο δράστης πειραματιζόταν με το όπλο του. 

Στα δύο ταξί έχουν βρεθεί κάλυκες οι οποίοι εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Από τη βαλλιστική εξέταση αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή όχι αν πρόκειται για κάλυκες από το ίδιο όπλο. Επίσης, ερευνάται το όχημα του 52χρονου, ενώ εξετάζεται το υλικό από κάμερες ασφαλείας.




Newsroom ΔΟΛ


Συναίτεροι αφού!! Π. Καμμένος: Μαζί με τον Τσίπρα δίνουμε εντολές στον Τσακαλώτο




Έλα λέμε συνέταιροι αφού!!!!

Διαβάζουμε στο liberal.gr

Π. Καμμένος: Μαζί με τον Τσίπρα δίνουμε εντολές στον Τσακαλώτο

Ως αντί – Τσίπρα περιέγραψε τον εαυτό του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καθώς –μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος μαζί με τον πρωθυπουργό «δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές στο οικονομικό επιτελείο για τη διαπραγμάτευση». Συνεπώς, υποστήριξε  ότι θα είναι πιο ελαστικός  στο μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ακόμη και στα 6.500 ευρώ, όχι όμως στην αύξηση της φορολογίας σε επιχειρήσεις.

Σχετικά με την «κόντρα» του με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη απαξιώνοντας επί της ουσίας τον πρώην Υπουργό Παιδείας, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. «Δεν έχω λόγο να συνεχίσω καμία κόντρα. Έχω καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Έχουμε τις διάφορες μας, αλλά ο καθένας κρατάει τις θέσεις του και στις διαφωνίες επίσης τα βρίσκουμε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δήλωσε ευτυχής που ο κ. Φίλης εντάχθηκε στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής!

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Βαρουφάκη (η οποία απασχόλησε και την Ολομέλεια) απάντησε, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα: «Είναι σαν να αναπολείς τι λάθος έκανες σε ένα γάμο. Άστα να πάνε....».

Παράλληλα, ο Π. Καμμένος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ και δη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που κρατάει στο ζήτημα της αξιολόγησης. Χαρακτήρισε  «παράλογη πολιτικά» τη γραμμή που έχει χαράξει να πιέζει από τη μία την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση κι από την άλλη να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και να ζητάει επίμονα εκλογές.

Προκειμένου, δε, να δημιουργήσει εσωκομματικό θέμα στον πρόεδρο της ΝΔ υπογράμμισε ότι ήταν καλύτερη η πολιτική που είχε υιοθετήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως αρχηγός του κόμματος, δηλαδή, να ψηφίσει η ΝΔ τα μέτρα κι έπειτα να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για άνοιγμα σε «ακροδεξιά στελέχη», σκιαγραφώντας ως τέτοια τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.  «Το βρίσκω παρά φύση να χειροκροτεί το ΠΑΣΟΚ τον Βορίδη.  Να επιβάλλεις ομάδα ηγεσίας αντίθετη με τα ιδεολογικά πιστεύω στελεχών σου δημιουργεί θέμα λειτουργίας», τόνισε χαρακτηριστικά.



Αλέξανδρος Διαμάντης


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για «πάγωμα» οφειλών ως 500 ευρώ προς τη ΔΕΗ



Από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για «πάγωμα» των οφειλών μέχρι 500 ευρώ προς τη ΔΕΗ, που εξασφαλίζει έκπτωση 10% στο κόστος της ενέργειας με προϋπόθεση την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, για δύο μήνες, οι πελάτες της ΔΕΗ με οφειλή έως 500 ευρώ στις 28.02.2017, μπορούν να ζητήσουν την αναστολή πληρωμής του ποσού αυτού για ένα έτος και να κερδίσουν έκπτωση 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς που θα εκδοθούν στο εξής. Ως μόνη προϋπόθεση τίθεται να εξοφλούνται εμπρόθεσμα μέχρι και την ημερομηνία λήξης τους οι τρέχοντες λογαριασμοί.

Από το πάγωμα της οφειλής εξαιρούνται οι πελάτες με ειδικά εκπτωτικά τιμολόγια (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης και Αγροτικό), για τους οποίους ισχύουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά στο 11770 ή σε οποιοδήποτε κατάστημα ΔΕΗ μέχρι και τις 30 Απριλίου.



Πηγή : imerisia.gr


ΙW για Ελλάδα: Αύξηση της φτώχειας κατά 40% την περίοδο 2008-2015



Χρόνια ύφεση και μεγάλη ανεργία έχουν γονατίσει την Ελλάδα. "Φυσικά και η πολιτική λιτότητας και οι όροι των δανειστών", σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας.

Στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015 κατέληξαν οι επιστήμονες του "Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας" (IW).

Σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγαν, δεν αρκεί όμως να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο "πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας", τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι «Ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%» λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό reuters. Aυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών» τονίζει ο ερευνητής.

Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.


Πηγές: Reuters.de, news247.gr
 Πηγή φωτογραφίας: sooc


Έρχονται τα ταξικά πρόστιμα μετά τις γελοίες δηλώσεις για τα ταξικά δυστυχήματα





Δεν έχει τέλος το σήριαλ των Συριζαίων, σταματάει ο ένας και έρχεται άλλος σύντροφος με φόρα να τον συναγωνιστή στην μπούρδα τον προηγούμενο.

Το σκεπτικό απλά ταξικό ιδεοληπτικό χωρίς καμία σοβαρότητα!!

Σε συνέχεια των δηλώσεων για ταξικά δυστυχήματα έρχονται τα «Ταξικά πρόστιμα» για τον ΚΟΚ όπως προτείνει ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

Πρόταση για «ταξικά πρόστιμα» για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, δηλαδή για πρόστιμα που θα διαβαθμίζονται ανάλογα με το εισόδημα, διατύπωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης συνεχίζοντας τον ρυθμό των ταξικών διαφορών που διατύπωσαν οι σύντροφοι του Μανιός και Τζούφη.

 Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Κόκκινο» ο κ. Μαυραγανης είπε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο τα πρόστιμα θα είναι το ίδιο αποτρεπτικά είτε κάποιος είναι άνεργος είτε έχει μεγάλα εισοδήματα, με συνέπεια τα πρόστιμα για τους «φτωχούς» παραβάτες να είναι πολύ χαμηλά.  

Κατά την γνώμη του είπε ότι «Είναι προφανές ότι άνθρωποι άνεργοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να συνετιστούν με ένα πρόστιμο 20, 30, 50 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς ποσά για κάποιον με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι ασήμαντα... Όλοι πρέπει να συνετίζονται από τα πρόστιμα, αυτός είναι ο σκοπός τους, αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά», τόνισε με ταξικό σκεπτικό ο υφυπουργός Μεταφορών, σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο εξετάζει και κοινωνικές ποινές εξυπηρέτησης θυμάτων τροχαίων από αυτούς που τα προκάλεσαν. «Έχουμε προτείνει μία συγκεκριμένη διαδικασία στην Επιτροπή, περιμένουμε τις απόψεις τους, είδαμε θετική ανταπόκριση από το Κοινοβούλιο».


Νέα Δημοκρατία: Η Κυβέρνηση λειτουργεί με όρους δημιουργικής λογιστικής στο ζήτημα των τουριστικών αφίξεων



Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για τα όσα υποστήριξε για τον αριθμό των αφίξεων η Υπουργός Τουρισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λειτουργεί με όρους δημιουργικής λογιστικής στο ζήτημα του αριθμού των αφίξεων, όταν από όλους τους φορείς του τουρισμού έχει τεθεί, πλέον, επιτακτικά και εμφατικά η ανάγκη αξιόπιστης και δευτερογενούς επεξεργασίας των στοιχείων για τις αφίξεις.

Το Υπουργείο Τουρισμού επιμένει να χρησιμοποιεί στοιχεία που δεν είναι ακριβή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, επισκέφθηκαν τη χώρα μας 1.043.078 Βούλγαροι τουρίστες.

Τα ελληνικά, όμως, στοιχεία ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στους 1.900.000 τουρίστες. Έχουμε, δηλαδή, ένα “καπέλο” και μια διαφορά 900.000 αφίξεων. Προφανώς, προσμετρώνται ως τουρίστες, οδηγοί φορτηγών και εργάτες σε αγροτικές εργασίες.

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και επισκέπτονται την Ελλάδα δύο φορές, κατά μέσο όρο το χρόνο, θεωρούνται και αυτοί τουρίστες, σύμφωνα με τη λογική του Υπουργείου Τουρισμού και προσμετρώνται στις αφίξεις.

Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι αμείλικτες, καθώς η αύξηση του αριθμού των αφίξεων δεν αντιστοιχεί με ανάλογη αύξηση στα τουριστικά έσοδα.

Για όλα τα παραπάνω, επιβάλλεται μια ριζική αναθεώρηση του μοντέλου υπολογισμού των αφίξεων, με αξιόπιστη και δευτερογενή επεξεργασία όλων των στοιχείων για να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των τουριστικών αφίξεων.

Ο τουρισμός μας χρειάζεται ένα νέο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής στοιχείων και έρευνας.

Όμως, η μόνη που δεν το αντιλαμβάνεται είναι η Κυβέρνηση».


Χάνεται ένας μισθός – Ποιοι θα δουν μειώσεις άμεσα



- Ξεχάστε το αφορολόγητο που ξέρατε λένε οι δανειστές
- Παζάρι για να πέσει το αφορολόγητο μαζί με τους συντελεστές φορολόγησης
- Από 252 ως και 462 οι απώλειες για όσους έχουν μισθό 571 ευρώ το μήνα

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε και καθημερινά η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, αυτή των δανειστών οι οποίοι απαιτούν μόνο μειώσεις.

Πλέον και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση του αφορολόγητου, ακόμη και κάτω από τις 6.00 ευρώ γεγονός που θα σημάνει μεγάλες επιβαρύνσεις, ακόμη και για ανθρώπους με μισθό ή σύνταξη της τάξης των 571 ευρώ.

Η μάχη του οικονομικού επιτελείου δίδεται τώρα σε επίπεδο συντελεστών.

Η μείωση του αφορολόγητου δηλαδή να συνδυαστεί με μειώσεις και στους συντελεστές φορολόγησης έτσι ώστε οι απώλειες να είναι κατά το δυνατό μικρότερες για όλους και ειδικά για τους ανθρώπους με εισόδημα κάτω από τα 600 ευρώ το μήνα.

Για παράδειγμα για έναν μισθωτό με εισόδημα 571 ευρώ το μήνα με το αφορολόγητο στις 8.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός.

Εάν όμως το αφορολόγητο πέσει στις 5.900 ευρώ όπως φαίνεται να απαιτούν οι δανειστές τότε ο φόρος εκτινάσσεται στα 462 ευρώ, ο μισθωτός αυτός χάνει δηλαδή σχεδόν έναν μισθό.

Αυτό καθώς ο συντελεστής φορολόγησης σήμερα είναι στο 22% για το εισόδημα που έχει.

Έτσι επιχειρείται απ' την ελληνική πλευρά να πέσουν οι συντελεστές έτσι ώστε η επιβάρυνση να είναι μικρότερη.

Έτσι με έναν συντελεστή στο 12% η απώλεια για τον εργαζόμενο με το εισόδημα των 571 ευρώ το μήνα να είναι μικρότερη. Εάν δηλαδή ο ίδιος εργαζόμενος φορολογηθεί με 12% τότε η απώλεια λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ θα είναι 252 ευρώ, ο φόρος θα είναι κατά 200 ευρώ μικρότερος.

Οι επιβαρύνσεις με μείωση του αφορολόγητου χωρίς τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης:

Ο φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.001 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ η αλλαγή στο αφορολόγητο θα σημάνει αύξηση του φόρου από 20 ως και 680 ευρώ.

Μάλιστα για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα εκτιναχθεί από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 680 ευρώ.

Για έναν εργαζόμενο με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα αυξηθεί από τα 740 ευρώ σήμερα στα 1.340 ευρώ.

Η αύξηση του φόρου για έναν μισθωτό με εισόδημα 1.500 ευρώ θα είναι 600 ευρώ ( από τα 1400 σήμερα στα 2.000 ευρώ) με τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ.




Πηγή : newsit.gr


Επιμένει το ΔΝΤ για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ



Στο τραπέζι τα μέτρα και τα πιθανά αντίμετρα - Παραμένουν οι διαφωνίες - «Είναι δύσκολη δουλειά, τα μετράμε όλα με χαρτί και με μολύβι» είπε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών

Τις πρώτες προτάσεις για τα μέτρα και τα πιθανά αντίμετρα που θα απαιτηθούν για να κλείσει η αξιολόγηση συζήτησαν, κατά την σχεδόν τετράωρη σύσκεψη που είχαν, οι υπουργοί της κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Όπως παραδέχτηκε κυβερνητική πηγή που μετείχε στη συνάντηση, σύμφωνα με το newmoney.gr, «σε άλλα είμαστε σε αρκετά καλό δρόμο, για άλλα κοιτάνε περισσότερα στοιχεία, ενώ σε άλλα διαφωνούν». Απέφυγε να διευκρινίσει όμως ποια είναι τα σημεία διαφωνίας και τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Πολλά θα κριθούν πάντως από το μέγεθος του «κενού» που θα απαιτηθεί να καλυφθεί με τα νέα μέτρα για την περίοδο από το 2018 και μετά. 

«Είναι δύσκολη δουλειά, θα γίνει εδώ σε τεχνικό επίπεδο με χαρτί και μολύβι» έλεγε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας πως «θα πρέπει να ενσωματωθούν και στοιχεία μετά τον Νοέμβριο», που δεν ήταν διαθέσιμα, όταν το ΔΝΤ συνέτασσε την έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία.

Επανέλαβε πάντως πως, μέχρι αυτή τη στιγμή, άποψη του ΔΝΤ είναι ότι απαιτούνται μέτρα 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,6 δισ. ευρώ), για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού από το 2018 και μετά.



Πηγή : protothema.gr


Spiegel: 40 Τούρκοι συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και την Frontex τις τελευταίες εβδομάδες




Εκτενές ρεπορτάζ για την παράνομη είσοδο και το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί και μέλη της «Διμοιρίας του Θανάτου» φιλοξενεί στην διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Την ίδια ώρα, το περιοδικό, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρει ότι 40 Τούρκοι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας. 

«Ως στρατιωτικοί, επίλεκτοι. Ως πρόσφυγες, πρόβλημα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online, που τονίζει παράλληλα ότι οι δύο αξιωματικοί μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος. 

«Ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος που έπαιξαν σε εκείνες τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου του 2016; Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς μέχρι η Τουρκία να καταθέσει επίσημα αίτημα για την έκδοσή τους. (…) Oι ελληνικές αρχές κρατούν απόρρητη την υπόθεση μέχρι στιγμής. Οι δύο στρατιώτες βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και διαμένουν σε μυστική τοποθεσία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. 

Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα «η εχεμύθεια που τηρείται, υποδηλώνει τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση –εμφανώς πιο σοβαρά σε σχέση με την υπόθεση των 'οκτώ‘. Eιδικά εάν αποδειχθεί ότι τα όσα λέγονται για εμπλοκή τους στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν ευσταθούν. Οι πιθανότητες είναι πολλές. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση εδώ και χρόνια. Σχεδόν καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Αιγαίο». To Spiegel αναφέρει ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές βλέπουν πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις ένα «σχέδιο Ερντογάν» προκειμένου να αποσπάσει ψήφους στο επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Στο μεταξύ «πολλοί Τούρκοι» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα «αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα». 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel η ελληνική αστυνομία και η Frontex «συνέλαβαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες 40 Τούρκους πολίτες. Προφανώς η Τουρκία πιέζει να μάθει τα στοιχεία τους. Κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα αρνείται να κάνει». 

Τέλος, το Spiegel αναφέρεται στην περίπτωση μιας δικηγόρου από την Αλεξανδρούπολη, η οποία πρόσφατα ανέλαβε την υπόθεση Τούρκου φοιτητή Νομικής, ο οποίος ανήρτησε τον Δεκέμβριο αρνητικά σχόλια για τον Ερντογάν στο twitter. H τουρκική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Στη συνέχεια ο ίδιος πέρασε παράνομα τον Έβρο και πλέον ζητά άσυλο στην Ελλάδα.

«Υποθέσεις ασύλου που αφορούν φοβισμένους Τούρκους πολίτες; Αυτό για μένα είναι σχεδόν ρουτίνα!», λέει χαρακτηριστικά η ελληνίδα δικηγόρος.



Πηγή: DW, ethnos.gr


Ιστιοφόρο με 85 μετανάστες εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Πύλου




Ιστιοφόρο με 85 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε τη νύχτα στη διάρκεια επιχείρησης των λιμενικών αρχών νοτιοδυτικά της Πύλου. Όλοι μεταφέρθηκαν με άλλο πλοίο στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Κατά πληροφορίες, κάποιος από τους επιβαίνοντες είχε τηλεφωνήσει στο αστυνομικό τμήμα της Καλαμάτας και ανέφερε ότι το σκάφος αντιμετώπιζε πρόβλημα.

Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό και ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από τρία πλωτά και τρία πλοία.



Πηγή


Νέο σκάνδαλο για τον Τραμπ: Ο υπ. Δικαιοσύνης συνομιλούσε με τον Ρώσο πρέσβη




Ο Τζεφ Σέσιονς μάλιστα δεν αποκάλυψε τις επαφές του όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την ακρόαση για την έγκριση του διορισμού του - Πριν από 15 μέρες είχε παραιτηθεί για ανάλογες αιτίες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν

Δύο φορές είχε συνομιλήσει με τον Ρώσο πρεσβευτή κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, Τζεφ Σέσιονς. 

Ο τότε γερουσιαστής Σέσιονς μάλιστα δεν αποκάλυψε το γεγονός όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπήρξαν επαφές μεταξύ στελεχών της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και ρώσων αξιωματούχων, κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης. 

Τις αποκαλύψεις κάνει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η μία από τις ιδιωτικές συναντήσεις του Σέσιονς με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, τον Σεργκέι Κίσλιακ, έγινε στο γραφείο του τότε γερουσιαστή τον Σεπτέμβριο. Τότε, σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, βρισκόταν στο αποκορύφωμά της μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων που προσάπτουν στη Ρωσία για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, έγραψε η Ποστ.

Μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου, παραιτήθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, στη σκιά των αποκαλύψεων ότι συζήτησε το θέμα των κυρώσεων της Αμερικής σε βάρος της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή λίγες εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Φλιν είχε αρνηθεί ότι είχε τέτοιου είδους συζήτηση στη συνομιλία του με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ, εν τούτοις παραιτήθηκε αναφέροντας πως το λάθος του ήταν που δεν είχε ενημερώσει επαρκώς για τις συνομιλίες του τον αντιπρόεδρο Πενς. 



Πηγή : protothema.gr


Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος για τις μοτοσικλέτες που κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες



Μόνο οι οδηγοί των δικύκλων (μοτοσικλετών) που κινούνται μεταξύ των διακεκομμένων διαχωριστικών λωρίδων κυκλοφορίας, ευθύνονται για πιθανό τροχαίο ατύχημα και όχι τα αυτοκίνητα που κινούνται στον χώρο των λωρίδων κυκλοφορίας, έκρινε ο Άρειος Πάγος και απέρριψε αγωγή γυναίκας οδηγού μηχανής, που σφηνώθηκε μεταξύ ΙΧ αυτοκινήτου και νταλίκας 18,5 μέτρων.

Η γυναίκα οδηγός μηχανής είχε πέσει σε μεγάλη κίνηση πάνω σε αερογέφυρα (μονής κυκλοφορίας) και ήταν στο σημείο της κατωφέρειας, δηλαδή προς το τέλος της αερογέφυρας. Όλα τα αυτοκίνητα, λόγω της πυκνής κυκλοφορίας, κινούντο με πολύ μικρή ταχύτητα.

Μετά από λίγο τα αυτοκίνητα σχεδόν ακινητοποιήθηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος και ενώ μπροστά της υπήρχε ένα ΙΧ αυτοκίνητο και στην αριστερή λωρίδας κυκλοφορίας ήταν μια νταλίκα μήκους περίπου 18,5 μέτρων, η οδηγός της μηχανής επιχείρησε, «ανεπίτρεπτα, παράνομα και αντικανονικά εν όψει του ότι στο σημείο εκείνο της οδού η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο σε στοίχους», όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση, να περάσει ανάμεσα στα δύο αυτά οχήματα, προκειμένου «να προπορευθεί και εν τέλει να διανύσει όσο μεγαλύτερη απόσταση μπορούσε επί της οδού».

Όμως, λόγω «του ελαχίστου διαθεσίμου χώρου μεταξύ των δύο οχημάτων, αλλά και λόγω αδέξιου χειρισμού της, η μοτοσικλέτα προσέκρουσε αρχικά στην πίσω αριστερή πλευρά του ΙΧ αυτοκινήτου και στη συνέχεια παρεξέκλινε ελαφρώς αριστερά, λόγω της αντίστασης που συνάντησε κατά την πρόσκρουσή της στο αυτοκίνητο, προς το ευρισκόμενο εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του φορτηγό, που εν τω μεταξύ ξεκινούσε, ύστερα από προσωρινή (λόγω πυκνής κίνησης) ακινητοποίησή του. Αποτέλεσμα ήταν, κυριολεκτικά να εγκλωβιστεί- σφηνώσει η μοτοσικλέτα μεταξύ των δύο αυτών οχημάτων (φορτηγού και ΙΧ αυτοκινήτου)».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η οδηγός της μηχανής να πέσει στο οδόστρωμα μεταξύ των δύο λωρίδων κυκλοφορίας και να τραυματιστεί σοβαρά στο αριστερό της χέρι «λόγω της διέλευσης από πάνω, του πίσω δεξιού τροχού της με χαμηλή ταχύτητα, κινουμένης νταλίκας» και να προκληθούν υλικές ζημιές στη μοτοσικλέτα.

Στην συνέχεια η οδηγός προσέφυγε δικαστικά κατά του ιδιοκτήτη της νταλίκας για την αποκατάσταση της ζημιάς που έπαθε η ίδια και η μηχανή της. Στο Εφετείο Πειραιά έχασε την δικαστική μάχη και άσκησε αναίρεση κατά της απόφαση αυτής στον Άρειο Πάγο, όπου και εκεί την έχασε και πάλι, ενώ της επιδικάστηκαν δικαστικά έξοδα 2.700 ευρώ.

Ο Άρειος Πάγος, απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση αναίρεσής της, καθώς θεωρήθηκε «αποκλειστικά υπαίτια του ατυχήματος και της πρόκλησης του σοβαρού τραυματισμού της και των υλικών ζημιών της μοτοσικλέτας που οδηγούσε», γιατί:

α) ως μέσος συνετός οδηγός όφειλε και μπορούσε να συμμορφωθεί με την υπάρχουσα επί του οδοστρώματος διαγράμμιση που υπεδείκνυε κίνηση οχημάτων σε στοίχους, πλην όμως εκείνη δεν ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματός της, ώστε να δύναται σε κάθε στιγμή να εκτελέσει τους απαιτούμενους χειρισμούς (άρθρο 19 ΚΟΚ),

β) επιχείρησε να διενεργήσει παράνομα, αντικανονικά και ανέλεγκτα προσπέραση επί της διακεκομμένης διαχωριστικής γραμμής των λωρίδων κυκλοφορίας, δεν εκινείτο μέσα στα όρια μιας λωρίδας κυκλοφορίας (άρθρο 16 παρ. 3 ΚΟΚ) και γ) εν γένει δεν οδηγούσε με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή της, δημιουργώντας έτσι κινδύνους ως προς την κυκλοφορία των οχημάτων και εν γένει των λοιπών χρηστών της οδού (άρθρο 12 ΚΟΚ)».

Ακόμη, οι αρεοπαγίτες αναφέρουν ότι «η οδική συμπεριφορά της, που αποκλειστικά είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος και τον αποτόκων αυτού συνεπειών, του οδηγού του φορτηγού μη βαρυνομένου με συνυπαιτιότητα, αφού αυτός εκινείτο σταθερά εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του και μάλιστα, αναγκαστικά λόγω της πυκνής κυκλοφορίας, με ελαχίστη ταχύτητα».

Τέλος, στην αρεοπαγιτική απόφαση σημειώνεται ότι το γεγονός ότι η νταλίκα ήταν στην αριστερή αντί της δεξιάς λωρίδας του οδοστρώματος (παράβαση άρθρου 17 του ΚΟΚ) «δεν θεμελιώνει αυτή καθεαυτή υπαιτιότητα του οδηγού αυτής».




Πηγή : newsbeast.gr


Mητσοτάκης: Δεν ψηφίζω τα μέτρα Τσίπρα, η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο





Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει μέτρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο. Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα». Αυτό τόνισε, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να θυμίσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης «ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Η Κυβέρνηση καθυστερούσε συνειδητά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ο κίνδυνος να χαθεί η ποσοτική χαλάρωση είναι μεγάλος». 



Υπογράμμισε ότι ο ίδιος, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, διεκδίκησε να μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα επισήμανε ότι δεν είναι σωστό να μιλά για αντιπατριωτική συμπεριφορά καθώς ήταν αυτός, που πριν από δύο χρόνια, ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ.

«Φόρεσα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε: «Διεκδίκησα το καλύτερο για τη χώρα μου. Έβαλα τέλος σε κάθε συζήτηση για Grexit και ξεκαθάρισα ότι δεν είναι δυνατόν να επανέρχεται αυτό το ζήτημα. Επίσης, παρουσίασα το σχέδιο μας για έξοδο από την κρίση».



Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Θα έχουμε πρόσθετα μέτρα μείωσης αφορολογήτου και μείωσης συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας φορτώνει το λογαριασμό στους πολίτες. Δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να φέρει επενδύσεις. Στην ουσία φέρνει το 4ο Μνημόνιο από το παράθυρο».

«Εάν είχαν διεξαχθεί εκλογές το Μάιο πέρυσι θα είχαμε διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε δημοσιονομικό χώρο με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και λιγότερους φόρους και παράλληλα πρέπει να κάνουμε άμεσα μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του Κράτους και να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες και στους δανειστές λέγοντας: «Υπάρχουν ευθύνες και στους πιστωτές. Αυτό είπα και στο Βερολίνο. Αλλά, όταν εμείς είμαστε αναξιόπιστοι, δίνουμε πάτημα στους πιστωτές να είναι πιο αυστηροί με τη χώρα. Είναι, όμως, υπερβολική η απαίτηση των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%».



Άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «δεν προχωρά καμιά επένδυση ενώ επιχειρεί να προσλάβει στρατιές συμβασιούχων στο Κράτος. Χτίζετε ένας νέος κομματικός στρατός εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου».

Αναφορικά με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε ότι «δεν θα γίνουναπολύσεις στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν. Μόνο όσοι μπήκαν από την πίσω πόρτα με πλαστά πτυχία και οι επίορκοι θα απομακρυνθούν. Δεν θα ανεχθούμε παράνομη μονιμοποίηση συμβασιούχων».



«Σήμερα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αποφασισμένη Κυβέρνηση, που δεν θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος. Και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα κοιτάξω να σχηματίσω την καλύτερη δυνατή Κυβέρνηση. Θα καλέσω και πρόσωπα εκτός πολιτικής να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια».

«Χρέος μου» είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «είναι να συνθέτω και να ενώνω. Δεν έχω νερώσει τον πολιτικό μου λόγο και σίγουρα όχι τη διάθεσή μου για τολμηρές αλλαγές. Απευθύνω ειλικρινές και ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία. Απευθύνω ένα κάλεσμα που ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτοί που δεν μας ψηφίζουν πιστεύω ότι θα θέλουν να πετύχουμε».

«Δεν είναι φιλοδοξία μου να είμαι άλλος ένας πρωθυπουργός των Μνημονίων και της κρίσης. Με ενδιαφέρει πως θα βγω από το Μαξίμου» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.



Χαρακτήρισε την απλή αναλογική «καταστροφική για τη χώρα γιατί θα φέρει ακυβερνησία», ενώ δεσμεύτηκε ότι «ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει. Θα έχουμε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες με μεγαλύτερη λογοδοσία και νέους ανθρώπους στην πολιτική».

Ξεκαθάρισε ότι μέλημά του είναι το «πως ο άνεργος θα βρει δουλειά, πως τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καλύτερα».

«Ο κόσμος δεν έχει το κουράγιο να ονειρευτεί την επόμενη ημέρα. Αν δεν πατήσουμε στα πόδια μας, εάν δεν εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας, εάν δεν αντιληφθούμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο, κανείς δεν θα λύσει το πρόβλημα για εμάς» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.