Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Στην Θεσσαλονίκη κρατείται ο δεύτερος εκτελεστής του Μακρή



Στη Διεύθυνση Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης κρατείται ο δεύτερος δολοφόνος του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσής του από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Αργά εχθές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, Βούλγαροι αστυνομικοί τον συνόδευσαν μέχρι τα σύνορα και από εκεί τον παρέλαβαν Έλληνες αστυνομικοί, οι οποίοι τον μετέφεραν αρχικά στη Θεσσαλονίκη.

Ο αδερφός του εκτελεστή του επιχειρηματία αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί στην Αθήνα. Για τον ίδιο είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και εντοπίστηκε στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε έρθει μαζί με τον αδερφό του στην Ελλάδα για να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του επιχειρηματία. Μάλιστα φέρεται να είναι αυτός που οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασαν έξω από το σπίτι του επιχειρηματία στη Βούλα και αφού άφησε τον εκτελεστή να περιμένει το θύμα του, αμέσως μετά εξαφανίστηκαν και την επόμενη ημέρα ο ίδιος επέστρεψε στη Βουλγαρία. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο άνδρας κρατάει ερμητικά κλειστό το στόμα του, ενώ φαίνεται να ήταν αυτός που κατασκόπευε τον χώρο και μετέφερε τον αδερφό του στο σπίτι του επιχειρηματία στη Βούλα. Αξίζει να σημειωθεί πως και ο αδερφός του που έχει συλληφθεί δεν έχει μιλήσει και όπως όλα δείχνουν οι αρχές θα δυσκολευτούν να μάθουν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το «συμβόλαιο θανάτου» του επιχειρηματία.



Πηγή: voria.gr


Μητσοτάκης στο Μάτι: Αποδείξαμε πως η εκκαθάριση του οικοπέδου ήταν εύκολη υπόθεση


«Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί» σχολίασε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα το έργο δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στους φορολογούμενους.

Επίσκεψη στο Μάτι πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός αφότου ολοκληρώθηκε, εντός χρονοδιαγράμματος, η απομάκρυνση των καμένων κλαδιών και κορμών που είχαν συσσωρευτεί σε οικόπεδο της περιοχής και αποτελούσαν διαρκή απειλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η εκκαθάριση της καύσιμης ύλης σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός αποδεικνύει ότι το έργο ήταν «πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό», αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης. «Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί», είπε, αφότου συνομίλησε με κατοίκους και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Δεσμεύτηκε ότι η υπόλοιπη καύσιμη ύλη που θα συλλεχθεί στην ανατολική Αττική θα απομακρυνθεί με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μην σχηματιστεί νέα εύφλεκτη «βόμβα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το οικόπεδο θα μετατραπεί σε αμπελώνα.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης δίχως να επιβαρυνθεί έστω με ένα ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, καθώς μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρθηκαν να εκτελέσουν αφιλοκερδώς το έργο, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αντίθετα, σχολίασε ο πρωθυπουργός, η σύμβαση που είχε συναφθεί προηγουμένως προέβλεπε κόστος χιλιάδων ευρώ και δεν περιελάμβανε την μεταφορά των καμένων.

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου οικισμού και ενημερώθηκε για την ανάγκη απομάκρυνσης του αμιάντου από την περιοχή. Θέλουμε το Μάτι «να ξαναζήσει με τρόπο διαφορετικό, πιο βιώσιμο» σημείωσε.

Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η φετινή αντιπυρική περίοδος η κυβέρνηση θα προβεί σε συνολικό ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, υιοθετώντας παράλληλα δασική πολιτική που θα εστιάζει σε δράσεις πρόληψης πριν το καλοκαίρι.

Προσέθεσε πως η νέα κυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει σωστά με το ίδιο δυναμικό και τους ίδιους πόρους, αρκεί να υπάρχει το σωστό προσωπικό και μία κουλτούρα λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας.


Πηγή


Έφτασε στην Κίνα η Εθνική


Η αποστολή που αναχώρησε χθες λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα με ενδιάμεση στάση τη Φρανκφούρτη προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 (ώρα Ελλάδος) στη Σανγκάη.

Στην αποστολή συμμετέχουν οι εξής 12 παίκτες: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Αντώνης Κόνιαρης, Νικ Καλάθης, Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Παπαγιάννης, Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Μάντζαρης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Στην Αθήνα παραμένει ακόμα ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος εάν όλα πάνε καλά την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει για την Κίνα.

Παράλληλα ξεκινάνε και τα τουρνουά, αναφέρονται τοπικές ώρες, που είναι +5 από την ώρα Ελλάδας:

23/8

19.30 Σενεγάλη – Βενεζουέλα (1)

19.00 Τουρκία – Πουέρτο Ρίκο (2)

24/8

20.00 Ελλάδα – Ιορδανία (3)

25/8

19.30 Κίνα – Δομινικανή Δημοκρατία (4)

19.30 (κατάταξη) Ηττημένος 1 – Ηττημένος 2 (5)

15.00 (ημιτελικός) Νικητής 1 – Νικητής 2 (6)

26/8

15.00 (κατάταξη) Ηττημένος 3 – Ηττημένος 4 (7)

19.30 (Ημιτελικός) Νικητής 3 – Νικητής 4 (8)

27/8

13.30(θέσεις 7-8) Ηττημένος 5 – Ηττημένος 7 (9)

15.00 (θέσεις 5-6) Νικητής 5 – Νικητής 7 (10)

16.30 (θέσεις 3-4) Ηττημένος 6 – Ηττημένος 8 (11)

19.30 (Τελικός) Νικητής 6 – Νικητής 8 (12)


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετήγαγε επικίνδυνο κρατούμενο στον Κορυδαλλό με επίκληση επίσκεψη οδοντίατρου



Μεταγωγή επικίνδυνου Αλβανού κρατουμένου  στις φυλακές Κορυδαλλού –όπου παλαιότερα συμμετείχε σε σχέδιο αιματηρής επίθεσης- με επίκληση «επίσκεψη οδοντιάτρου» είχε προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τις τελευταίες ημέρες διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ!  Κι  αυτό παρ  ότι φέρεται να υπήρχε αρνητική εισήγηση από την ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης που είχαν δημιουργήσει μια χαώδη κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας    και την οποία προσπαθεί να περιορίσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη.

Άνοιξη

Ο Αλβανός κρατούμενος  είχε κατηγορηθεί  το 2015 για το σχέδιο «Γοργοπόταμος» με επιδρομή αναρχικών και του καταζητούμενου τότε Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ωστόσο παρέμενε στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα και τύχαινε μεγάλων προνομίων.  Την περασμένη άνοιξη είχε αποκαλυφθεί από «Το Βήμα» και το “in.gr” βίντεο από κελιά σουίτες , με αλλοδαπούς κρατουμένους να επιδεικνύουν μεγάλα χρηματικά ποσά, να κρατούν κινητά τελευταίας τεχνολογίας  ή να βγάζουν selfie στο αρχιφυλακείο του Κορυδαλλού.

Το οπτικό αυτό υλικό είχε αναγκάσει τους επιτελείς τότε του Υπουργείου Δικαιοσύνης  να μεταφέρουν τον Αλβανό  κρατούμενο σε άλλη φυλακή της χώρας, όπου φέρεται να μην τύχαινε της ίδιας προνομιακής μεταχείρισης.  Όμως  έκπληκτοι σήμερα οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεπίστωσαν –εκτός των άλλων – ότι ο αλλοδαπός ποινικός επέστρεψε στον Κορυδαλλό λίγο πριν  τις εκλογές, με απόφαση των υπευθύνων  του Υπουργείου Δικαιοσύνης όταν επικαλέσθηκε ότι θέλει …καλό οδοντίατρο κι ότι δεν ήταν ευχαριστημένος από τις σχετικές υπηρεσίες που του προσέφεραν οι ιατροί στην   περιφερειακή φυλακή , κι η οποία  βρίσκεται σε μεγάλη πόλη της χώρας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν ζητήσει τότε γνωμοδότηση από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ για την εν λόγω μεταγωγή κι είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις.

Πλέον τώρα μελετάται η επάνοδος του εν λόγω ποινικού στην φυλακή εκτός Αττικής  όπως κι άλλες μεταγωγές επικίνδυνων ποινικών εκτός Κορυδαλλού.


Βασίλης Λαμπρόπουλος
in.gr


Ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καθαρίσει το οικόπεδο στο Μάτι και ο Κυρίτσης ειρωνεύεται



Αυτή είναι η ακροαριστερά που εκπροσωπεί ο Γιώργος Κυρίτσης, ένας από τους αποτυχημένους της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχει το θράσος να ειρωνεύεται κιόλας.

Ενώ 1 χρόνο η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ήταν βουλευτής δεν είχαν κάνει τίποτα στο Μάτι, ούτε για να καθαρίσουν το οικόπεδο με τα καμμένα υλικά, τώρα που γίνεται το αυτονόητο έχουν το θράσος να ειρωνεύονται κιόλας.

Προκλητικός και ανεύθυνος ο Κυρίτσης είπε σήμερα στον ΣΚΑΙ για την επίσκεψη του πρωθυπουργό στον Μάτι: Ακούμε 20 λεπτά για ένα οικόπεδο που καθαρίστηκε στο Μάτι.

«Καθαρίστηκε ένα οικόπεδο με κλαδιά», «πήγε ο πρωθυπουργός να πάρει τα credits», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίτσης, αρθρογράφος στην εφημερίδα Αυγή, εφημερίδα που από σήμερα ξανά μετράει τις αυτοκτονίες που είχε ξεχάσει εδώ και 4,5 χρόνια γιατί δεν ε΄χει αντιπολιτευτικά επιχειρήματα.

«Μου έκανε κι εμένα εντύπωση ότι επί 20 λεπτά, μιλούσε ο πρωθυπουργός σε ζωντανή σύνδεση για το ότι καθαρίστηκε ένα οικόπεδο από ξερά κλαδιά, μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, πολλά συγχαρητήρια, εξαιρετικά σημαντικό», σημείωσε ο προκλητικός αποτυχημένος Γιώργος Κυρίτσης.

Η αθλιότητα του Γιώργου Κυρίτση δεν σταμάτησε όμως εκεί αφού ειρωνεύτηκε και τους εγκαυματίες στο θέμα της αποζημίωσης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ λέγοντας,: «Τώρα θα αποζημιώνονται και οι κρέμες, πάρα πολύ καλά, πολλά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που θα δώσει και τις κρέμες»!


Απίστευτο! Σκότωσε μάνα και γιο για το πάρκινγκ



Το σημείο που πάρκαρε ένας 40χρονος το φορτηγό του, η αφορμή για να πέσει νεκρός τόσο ο ίδιος, όσο και η μητέρα του, στη Χρυσούπολη, από τα χέρια του 50χρονου γείτονά τους!

Η δολοφονία έγινε εχθές το βράδυ όταν η άτυχη γυναίκα, βγήκε από το σπίτι της να πετάξει τα σκουπίδια και λογομάχησε με τον δολοφόνο για το σημείο που είχε παρκάρει ο γιος της το φορτηγό του.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ proininewsseleo αμέσως μετά η γυναίκα μαζί με τον γιο της πήγαν στο σπίτι του φερόμενου ως δράστη για να ζητήσουν εξηγήσεις και αυτός τους σκότωσε.

Ο δράστης που συνελήφθη, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι πυροβόλησε και κατά ακόμη δύο γειτόνων του, που βγήκαν από το σπίτι τους για να δουν τι συμβαίνει.


Πηγή: seleo.gr


Φλόριντα: Εκτελείται θανατοποινίτης δολοφόνος ομοφυλοφίλων



Η Φλόριντα ετοιμάζεται σήμερα να εκτελέσει έναν 57χρονο άνδρα, που έχει ομολογήσει ότι σκότωσε 6 άνδρες το 1994, στοχοθετώντας τους ομοφυλόφιλους.

Ο Γκάρι Ρέι Μπόουλς είναι γνωστός με το προσωνύμιο «ο δολοφόνος του I-95», όπως ονομάζεται ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος στις ανατολικές ΗΠΑ, κατά μήκος του οποίου εγκατέλειπε τα πτώματα των θυμάτων του.


Το 1994, ο Μπόουλς συνελήφθη στο Τζάκσονβιλ, στη βορειανατολική Φλόριντα, για τον φόνο του Γουόλτερ Τζαμέλ Χίντον.

Κατόπιν, ομολόγησε ότι σκότωσε άλλους 5 άνδρες σε διάφορες πολιτείες, ωστόσο καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για την έκτη δολοφονία που είχε διαπράξει, εκείνη του Χίντον.

Ο Γκάρι Ρέι Μπόουλς στοχοθετούσε, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ομοφυλόφιλους, που αφού τους σκότωνε, τους έκλεβε τα χρήματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντας απέρριψε τα αιτήματα αναστολής της εκτέλεσής του, που αναμένεται να γίνει στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επίθεση του Ρουβίκωνα στο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι



Επίθεση στο εστιατόριο στο εστιατόριο που ανήκει στον γνωστό σεφ Εκτορα Μποτρίνι,Χαλάνδρι πραγματοποίησαν αργά τη νύχτα μέλη του Ρουβίκωνα, που πέταξαν μπογιές στην πρόσοψή του.

Πρόσφατα μαθητευόμενος σεφ είχε καταγγείλει ότι είχε κακοποιηθεί από τους προϊσταμένους του στο εστιατόριο του Εκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα.

Ο Ρουβίκωνας ανακοίνωσε την επίθεση με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σήμερα τα ξημερώματα, όπου κάνει αναφορές τόσο στην καταγγελία του μαθητευόμενου σεφ στην Κέρκυρα, όσο και σε επιχείρηση της Μυκόνου που φέρεται να υποχρέωνε σερβιτόρους να εργάζονται ξυπόλυτοι στην καυτή άμμο. 


Στο Μάτι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Στο Μάτι θα βρίσκεται σήμερα στις 9 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει προγραμματίσει να δει το οικόπεδο-χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή επί της Λ. Μαραθώνος, στην Α ́ είσοδο του Ν. Βουτζά.

Οι εργασίες απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο ξεκίνησαν ήδη την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, κι ενώ επί ένα περίπου χρόνο, η συσσώρευση τους συνιστούσε νέα απειλή για το περιβάλλον και τους κατοίκους. 

Το έργο, αξίας περίπου 800.000 ευρώ, τελικώς έγινε χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, καθώς με συνεννόηση της κυβέρνησης, τρεις εταιρείες ανέλαβαν δωρεάν τον καθαρισμό και τη μεταφορά των καμμένων.


Ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει ποτέ, καθώς ο Αμαζόνιος φλέγεται



Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εστίες φωτιάς έχουν καταγραφεί  από την περασμένη Πέμπτη στη Βραζιλία, κατακαίγοντας το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το δάσος του Αμαζόνιου.

Συνολικά, το κέντρο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας (INPE) έχει καταγράψει μέχρι στιγμής το 2019, 72.843 πυρκαγιές, αριθμός ρεκόρ καθώς πρόκειται γιατον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013, που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.


Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές, ωστόσο η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες σχετικά με το θέμα.

«Διεθνή κρίση» χαρακτήρισε τις πυρκαγιές στη Βραζιλία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας ραντεβού με τους ομολόγους του της G7 για να συζητήσουν αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση στη σύνοφο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο.

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», έγραψε στο Twitter.


Τις επτά τελευταίες ημέρες, δημοσιογράφος του Ρόιτερ έχει επανειλημμένα διανύσει με το αυτοκίνητο το τμήμα των 30 χιλιόμετρων του Υπεραμαζονιακού αυτοκινητόδρομου από την Χουμάιτα προς τη Λαμπρέα, παρακολουθώντας τη φωτιά να κατατρώει τη ζούγκλα. 


Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ' αυτά τα μέρη, σκοτεινιάζει από πυκνό γκρίζο καπνό. Την νύχτα δεν υπάρχουν φώτα, όμως ο νυκτερινός ουρανός είναι μισοφωτισμένος από τις φλόγες.


Παντού μυρίζει σαν κάρβουνα που καίγονται ενω μερικές φορές ο καπνός είναι τόσο πυκνός που το ίδιο το δάσος μοιάζει να έχει εξαφανισθεί.


Η παγκόσμια οργή εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) να είναι το κορυφαίο στον κόσμο θέμα στο Twitter.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε τις προηγούμενες ημέρες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση. Σήμερα ωστόσο, δήλωσε πως ουδέποτε υποστήριξε πως μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος προθέτοντας πως μιλούσε μόνο για τις υποψίες του.

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου ως «στάχτη στα μάτια» με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως.



Η πυρκαγιά αυτή είναι μία μόλις από τις χιλιάδες που αποδεκατίζουν αυτή τη στιγμή την Αμαζονία, Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία, σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα σημαντική, μια σταθερή φίλη της Ελλάδος, όχι μόνο τώρα, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, την τελευταία δεκαετία, που ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο μας στάθηκε η φίλη Γαλλία. Οι σχέσεις μας, όμως, πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων. Μας το θυμίζει, άλλωστε, αυτό και το 2021 που πλησιάζει, μαζί με τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπου και εκεί η συμπαράσταση της Γαλλίας ήταν καθοριστική. Το κοινό μας παρελθόν, λοιπόν, μας δείχνει το δρόμο του μέλλοντος.

Έρχομαι εδώ, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μου, ύστερα από μια πολυετή, μια δεκαετή κρίση, η χώρα μας ξαναμπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν -και παραμένει- ο φυσικός της χώρος, γεωγραφικός, οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και πολιτισμικός.

Με τον Πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια, από τον καιρό που ήταν Υπουργός Οικονομικών, εγώ ακόμα Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας μέσα από τους νέους μας ρόλους. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για τον ενιαίο προϋπολογισμό τον οποίον και εμείς υποστηρίζουμε και για όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα πρέπει να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης. Ανάπτυξη που θα την κάνει ακόμα πιο ισχυρή στη διεθνή σκακιέρα.

Θα πρέπει να μιλήσουμε -για να δανειστώ μια ορολογία του Προέδρου Μακρόν- για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, μια Ευρώπη που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη -που χαίρομαι πολύ που το μνημόνευσε ο Πρόεδρος Μακρόν- που συνεργάζεται και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε για να δώσουμε πραγματική σάρκα και οστά σε μια ιδέα την οποία από τους πρώτους ο Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Βρίσκεται, ήδη, στο πρώτο του στάδιο. Η Ευρώπη μας υποστήριξε στις μεγάλες φωτιές που είχαμε στην Εύβοια. Πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να επιδεικνύεται έμπρακτα τις στιγμές εκείνες που τα ευρωπαϊκά κράτη την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είναι μια πρόκληση η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από διακηρύξεις. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τον παγκόσμιο ρόλο του Προέδρου Μακρόν στην επίτευξη της κλιματικής, στις συμφωνίες για το κλίμα των Παρισίων και να τολμήσουμε μαζί να βάλουμε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης.

Όμως, θα μας απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, την οικονομική μας συνεργασία. Όπως είπα και πριν μια νέα κυβέρνηση επιχειρεί -και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής- για το πως η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις, τη γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχες και θέλω να απευθύνω και εδώ από το Παρίσι πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές, νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας.

Είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος για τις συζητήσεις μας. Mας ενώνουν, εξάλλου, πολλά με τον Πρόεδρο Μακρόν. Αλλά, το ισχυρότερο που μας ενώνει είναι τα ισχυρά θεμέλια της φιλίας μας, της φιλίας των δύο λαών, της φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας στο παρελθόν. Αυτά είναι τα ισχυρότερα εχέγγυα για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης συνεργασίας στο παρόν και στο μέλλον.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, κυρία Προέδρου, ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ γι’ αυτή την εξαιρετικά θερμή υποδοχή, εδώ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων».