Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ρώσος έκανε το γύρο του κόσμου σε 11 μέρες με αερόστατο



Παγκόσμιο ρεκόρ κατέρριψε ένας Ρώσος λάτρης της περιπέτειας που επί 11 συνεχόμενες ημέρες ταξιδεύει με αερόστατο κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Ο 65χρονος Φιοντόρ Κονιούκοφ απογειώθηκε με το αερόστατό του από το Νόρθαμ της δυτικής Αυστραλίας, εκεί από όπου απογειώθηκε και ο αμερικανός εξερευνητής Στιβ Φόσετ το 2002.

Ο Φόσετ είχε χρειαστεί 13 ημέρες για να ολοκληρώσει το ταξίδι του με αερόστατο. 

Από το Νόρθαμ, 96 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πολιτειακή πρωτεύουσα Περθ, το αερόστατο του Κονιούκοφ 1,8 τόνων πέταξε πάνω από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Χιλή, την Αργεντινή και την Νότια Αφρική πριν επιστρέψει και πάλι στην Αυστραλία και ολοκληρώσει το ταξίδι του έχοντας διανύσει περισσότερα από 30.577 χιλιόμετρα.

«Ήταν πολύ δύσκολο... μετά από αρκετές νύχτες πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Αλλά είπε ότι είναι όλα είναι εντάξει» δήλωσε την Παρασκευή ο γιος του 65χρονου, Όσκαρ.





Newsroom ΔΟΛ


Μόναχο 1972: Η σφαγή που συγκλόνισε την ιστορία - ΒΙΝΤΕΟ



Η λεγόμενη Σφαγή του Μονάχου έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, όταν μέλη της Ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης.

Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Μαζί με τους δυο αθλητές που είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα, ο τελικός απολογισμός έφτασε τους 17 νεκρούς.

Στο ντοκιμαντέρ "One Day in September" (παρακάτω) αναφέρεται ότι η ασφάλεια στο χωριό των αθλητών ήταν σκοπίμως χαλαρή και πολλές φορές οι αθλητές έρχονταν ή έφευγαν από το Χωριό χωρίς να προσκομίζουν την απαραίτητη ταυτότητα. Πολλοί αθλητές παρέκαμπταν τα σημεία ελέγχου της ασφάλειας και σκαρφάλωναν πάνω από τους φράχτες που περιέβαλλαν το Χωριό.

Η απουσία ένοπλου προσωπικού είχε ανησυχήσει τον αρχηγό της αποστολής του Ισραήλ, Σμουελ Λάλκιν, πριν ακόμα η ομάδα του καταφτάσει στο Μόναχο. Σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους αργότερα, ο Λάλκιν είπε πως είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία του στις αρμόδιες αρχές σχετικά με τα καταλύματα της αποστολής. Φιλοξενήθηκαν σε ένα σχετικά απομονωμένο τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, σε ένα μικρό κτήριο κοντά στην πύλη, το οποίο αισθανόταν πως έκανε την ομάδα του ιδιαίτερα ευάλωτη σε ενδεχόμενη εξωτερική επίθεση. Οι Γερμανικές αρχές διαβεβαίωσαν τον Λάλκιν ότι θα παρείχαν επιπλέον ασφάλεια στην αποστολή του Ισραήλ, αλλά ο Λάλκιν αμφιβάλλει ότι αυτά τα επιπλέον μέτρα είχαν ληφθεί ποτέ.

Οι διοργανωτές των Αγώνων ζήτησαν από τον Δυτικογερμανό ψυχολόγο Τζορτζ Σίμπερ να δημιουργήσει 26 σενάρια τρομοκρατίας που θα τους βοηθούσαν στο σχεδιασμό της ασφάλειας. Στην "Κατάσταση 21" που δημιούργησε, προέβλεψε με ακρίβεια την εισβολή ένοπλων Παλαιστινίων στα καταλύματα που διέμενε η αποστολή του Ισραήλ, με σκοπό να σκοτώσουν και να κρατήσουν ομήρους, ώστε να απαιτήσουν την απελευθέρωση των φυλακισμένων τους από το Ισραήλ και να φύγουν από τη Γερμανία με ένα αεροπλάνο.

Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην προετοιμασία για την "Κατάσταση 21" και των άλλων σεναρίων, έχοντας ως δεδομένο ότι αν φύλαγαν τους αγώνες, εναντιωνόνταν στο στόχο των "Ανέμελων Αγώνων" χωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


Μετά τα τραγικά γεγονότα οι αγώνες συνεχίστηκαν μετά από διακοπή μιας ημέρας. Αυτή ήταν η επιθυμία τις ολυμπιακής επιτροπής και της κυβέρνησης του Ισραήλ. Οι τρομοκράτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από την απαγωγή ενός αεροπλάνου της Lufthansa. Μετά από αυτό το γεγονός η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ έδωσε εντολή στης μυστικές υπηρεσίες Μοσάντ (Mossad) να ανακαλύψουν πού κρύβονται οι εγκληματίες και να τους δολοφονήσουν. Η Γερμανική αστυνομία ίδρυσε την αντί-τρομοκρατική οργάνωση GSG9, που φάνηκε χρήσιμη στην επόμενη απαγωγή αεροπλάνου της Lufthansa από παλαιστίνιους τρομοκράτες το 1977.

Επιπλέον το Ισραήλ κατηγόρησε την Γερμανία οτι δεν έλαβε σοβαρά καμία από τις προειδοποιήσεις που είχαν για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. 

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έχει αποκαλύψει ότι η Γερμανία όχι μόνο απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς αν και είχε πληροφορίες , αλλά και ότι Γερμανός διπλωμάτης είχε συναντηθεί μετά από την επίθεση με τον εγκέφαλο της επίθεσης του “Μαύρου Σεπτέμβρη”,προσπαθώντας να αποτρέψει άλλες επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος!



Wikipedia/Youtube/Onalert


Εντός του Ιουλίου και αυξημένα τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ




Εντός του Ιουλίου θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISnet 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που πρέπει να καταβληθούν για το 2016.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν κατά 99,9% εντός του τρέχοντος μηνός, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Συνεπώς, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016.

Οι αλλαγές

Με βάση τον νόμο 4389/2016, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά και ορισμένες ακόμη διατάξεις που αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα, στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επέρχονται φέτος οι ακόλουθες αλλαγές:

1) Αυξάνονται κατά 23%-25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων.

2) Δεν διατηρείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα (συνήθως ξενοίκιαστα) διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.

3) Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1%-0,15%.

4) Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

5) Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

6) Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

7) Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

8) Παύουν να δικαιούνται έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ όσοι πληρούν τα προβλεπόμενα από τους προηγούμενους νόμους εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την έκπτωση αυτή, αλλά το 2015 απέκτησαν εισοδήματα από τόκους μεγαλύτερα των 300 ευρώ.

9) Παύουν να δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οι οικογένειες με μέλη που είναι ανάπηρα τουλάχιστον κατά 80%, οι οποίες πληρούν τα προβλεπόμενα από τους προηγούμενους νόμους εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά το 2015 απέκτησαν εισοδήματα από τόκους μεγαλύτερα των 600 ευρώ.



Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Πηγή : Ναυτεμπορική


Αφγανιστάν: 80 νεκροί και 231 τραυματίες



Βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν το Σάββατο μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 231, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τη διαδήλωση πραγματοποιούσαν μέλη της σιϊτικής μειονότητας Χαζάρα.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες μέλη της αναφερόμενης μειονότητας που διαμαρτύρονταν για τη διαδρομή ενεργειακής γραμμής, που αποτελεί επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα γειτονικά νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται ότι θα αυξηθεί.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Μόναχο: 17χρονος Έλληνας ανάμεσα στα θύματα του μακελειού




Πυροβολήθηκε δύο φορές από το δράστη, αφού είχε προλάβει να σώσει την αδελφή του, που βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών- «Ψυχικά ασθενής» ο δράστης, είχε νοσηλευτεί παλαιότερα, αποκάλυψε η Αστυνομία - Από 14 έως 20 ετών τα περισσότερα θύματά του, όλα μόνιμοι κάτοικοι Μονάχου - Είχε 300 σφαίρες μέσα στο σακίδιό του

Ένας 18χρονος Έλληνας από τη Θράκη βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς του μακελειού στο Μόναχο. Μάλιστα, τα διεθνή μέσα τον χαρακτηρίζουν «ήρωα», αφού σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, πρόλαβε να σπρώξει μακριά την αδελφή του και να τη σώσει από τα πυρά του δράστη, πριν τα δεχθεί ο ίδιος και σωριασθεί νεκρός. 
Πρόκειται για τον Χουσεϊν Νταϊτζίκ, με καταγωγή από τον Άρατο Ροδόπης. Το παιδί είχε γεννηθεί στη Γερμανία, ήταν τρίδυμος με ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Στη Γερμανία ζούσαν με τους γονείς τους και πήγαιναν σε γερμανικό σχολείο. 


Ο «ήρωας του Μονάχου»

Ο 17χρονος Έλληνας που έχασε τη ζωή του στη σφαγή στο Μόναχο περιγράφεται από αυτόπτες μάρτυρες και freelance δημοσιογράφους ως «ήρωας» που δέχθηκε δύο σφαίρες στην προσπάθειά του να σώσει την αδελφή του. Ο άτυχος νεαρός την έσπρωξε μακριά με αποτέλεσμα οι σφαίρες του δράστη να πλήξουν εκείνον θανάσιμα και να τραυματίσουν την κοπέλα  . «Ο 17χρονος Έλληνας που βρέθηκε στο Μόναχο δέχθηκε δύο σφαίρες έξω από το εστιατόριο McDonald's μερικά μόλις μέτρα μακριά από το εμπορικό κέντρο  κέντρο Olympia. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο πατέρα του νεαρού Έλληνα υπέστη καρδιακή προσβολή μαθαίνοντας τη δολοφονία του γιου του και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο. 

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα τρία θύματα τουρκικής καταγωγής και ένα θύμα με καταγωγή από το Κόσοβο. Πρόκειται για τους Σεβντά Ντακ, Τσαν Λειλά, Σελτσούκ Κιλίτς και Ζαμπέργια Ντιγιαμάντ. Σύμφωνα με βρετανικά δίκτυα ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν ακόμα δύο άτομα με καταγωγή από το Κόσοβο. 


Το χρονικό

Η είδηση που νωρίτερα είχε φτάσει ως ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, πλέον επιβεβαιώνεται και επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο ακόμη να διευκρινίζεται επισήμως αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα.

Ωστόσο, το protothema.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Μόναχο που μας δήλωσε πως πρόκειται για άνδρα, αλλά τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μάλιστα, είναι ηλικίας 17-18 ετών. 

Η Βαυαρική αστυνομία δεν δίνει προς το παρόν το παραμικρό στοιχείο για την ταυτότητα του θύματος. 

Όπως όμως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μόναχο Σπύρος Ξενάκης, πρόκειται για νεαρό άνδρα ο οποίος έμενε μαζί με την οικογένεια του στη Γερμανία. «Μόλις πληροφορηθήκαμε οτι ανάμεσα στους νεκρούς βρισκεται κι ένας Έλληνας πολίτης αμέσως προσπαθήσαμε να μάθουμε της ταυτότητα του. Μίλησα με την Βαυαρική αστυνομία η οποία μου είπε οτι πρόκειται για άνδρα, ωστόσο μου ανέφεραν πως δεν μπορούν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες» λέει στο protothema.gr  και προσθέτει: «Μιλώντας με άλλους Έλληνες οι οποίοι προσπαθούν να μάθουν τα στοιχεία του θύματος, μου είπαν  οτι πρόκειται για Έλληνα ο οποίος έμενε μόνιμα στη Γερμανία, ενώ η καταγωγή του όπως τους πληροφόρησαν είναι απο την περιοχή της Θράκης, μεταξύ των νόμων Ξάνθης και Ροδόπης». 


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων.

Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς της χθεσινής αιματηρής επίθεσης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, περιλαμβάνονται και τρεις Τούρκοι.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η Αστυνομία στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, ανάμεσα στα θύματα του μακελάρη είναι 3 γυναίκες. Επίσης με εξαίρεση μια γυναίκα που είναι 45 ετών όλα τα υπόλοιπα θύματα είναι το πολύ έως 20 ετών. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι τραυματίες είναι 27, δέκα εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. 

Άκρως αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία από τη συνέντευξη Τύπου των αρχών του Μονάχου. Σύμφωνα με τις αναφορές επρόκειτο για έναν δράστη, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.

Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν βιβλία που έχουν να κάνουν με μαζικές επιθέσεις δολοφονίας σαν αυτήν που διέπραξε. 

Το φονικό όπλο που χρησιμποιήσε ήταν ένα πιστόλι τύπου  «Γκλοκ», με το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, αφού δεν βρέθηκαν στο σώμα του άλλα τραύματα, παρά το γεγονός ότι είχε δεχτεί πυρά αστυνομικών. Από τη νεκροψία υπάρχει μόνο ένα τραύμα από χέρι στο κεφάλι, ήταν αριστερόχειρας και ήταν αυτοκτονία. 

Από την έρευνα επίσης προέκυψε πως δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές οργανώσεις, πολύ δε περισσότερο με τον ISIS. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βαυαρίας  δήλωσε ότι ο δράστης είχε γεννηθεί και είχε μεγαλώσει στο Μόναχο και ήταν μαθητής. Παράλληλα δήλωσε πως ο δράστης είχε «ψυχιατρικό παρελθόν» και είχε δεχτεί και ιατρική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα θύματα δεν ήταν τουρίστες, ενώ είπε ότι η βασική τους έδρα ήταν το Μόναχο. Ωστόσο, είπε ότι η νεκροψία θα δείξει τις εθνικότητες. 


Πηγή : protothema.gr



Μήνυση Καλαφάτη για τους βανδαλισμούς στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης



«Τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένα κρεσέντο ανομίας και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός»

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την επίθεση και τους βανδαλισμούς που έγιναν, χθες, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού για τους πρόσφυγες κατέθεσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, ο κ. Καλαφάτης έκανε την εξής δήλωση:

«Τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένα κρεσέντο ανομίας και αξιοποίνων πράξεων και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Περίσσεψαν τα λόγια και τα ευχολόγια, αλλά από πράξεις μηδέν. Πριν από δυο μέρες, σε παράσταση που πραγματοποιήσαμε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωνε ότι όσα συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το No Border Camp είναι “απολύτως ελεγχόμενες καταστάσεις”. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και τα γεγονότα τον διέψευσαν.

Το χτύπημα στο Δημαρχιακό Μέγαρο είναι ένα χτύπημα στη Δημοκρατία, αφού το Δημαρχείο είναι βήμα διαλόγου, βήμα Δημοκρατίας. Δεν θα το ανεχθούμε.

Όμως, εκτός από τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση - που έχουν περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή - και η διοίκηση του Δήμου, αλλά και ο δήμαρχος, αρκέστηκαν μόνο στα λόγια. Τον καλέσαμε και χθες, τον καλούμε και τώρα, για να καταθέσουμε από κοινού μήνυση κατά παντός υπεθύνου για όσα έγιναν στο δημαρχιακό μέγαρο. Αφενός είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους δημότες και αφετέρου είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι στη Θεσσαλονίκη δεν περνά η ανομία. Με αυτόν τον τρόπο υπερασπιζόμαστε την περιουσία του Δήμου, των δημοτών, αλλά και το κύρος της ίδιας της πόλης».

Αμέσως μετά, ο κ. Καλαφάτης επισκέφθηκε τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, για το ίδιο θέμα.


Πηγή : newsbeast.gr


Σκύλος κάνει τεχνητή αναπνοή και δίνει «φιλί της ζωής» στην εκπαιδεύτριά του (vid)



Από τη στιγμή που η Deril και η εκπαιδεύτριά της συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επίδειξης σκύλων Heelwork To Music (HTM 2016) που έγινε στη Μόσχα, είναι δεδομένο ότι κάτι ξεχωριστό είχαν να παρουσιάσουν. Αλλά που να φανταστεί κάποιος αυτό που θα παρακολουθήσει στο βίντεο...

Αν τώρα σκεφτείτε αυτό που δεν είναι και απίθανο να έρθει στο μυαλό κάποιου που θα δει το βίντεο, ότι δηλαδή το σκυλί θα έχει υποστεί κακοποίηση και ταλαιπωρία για να φτάσει να κάνει αυτά που κάνει, η διαπίστωσή σας θα μπορούσε να είναι σωστή. Αν, πάντως, κρίνει κάποιος από το ύφος του, το συγκεκριμένο σκυλί δείχνει ευτυχισμένο...



Πηγές: youtube / Videos from Freestyle&HTM World Championship 2016 Moscow, Cnn.gr


Noratlas: 42 χρόνια μετά - Το χρονικό της κατάρριψης



Σάββατο 20 Ιουλίου 1974. Ώρα 05:00. Σαράντα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, με την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και Ναυτικού, εισβάλουν παράνομα στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «Αττίλας».

Κυριακή 21 Ιουλίου 1974. Σχεδιάζεται να σταλεί μία Μοίρα Καταδρομών με αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η σκέψη δεν έγινε πράξη και μέσα σε συνθήκες πανικού, ο τραγικός κλήρος της θυσίας έπεσε στη Α’ Μοίρα Καταδρομών που έδρευε στο Μάλεμε της Κρήτης. 

Η ώρα είναι περίπου 5 το απόγευμα. «Επικοινώνησε ο Διοικητής Καταδρομών μαζί μου και μου είπε ότι θα φύγουμε, αλλά όχι για εκεί που προοριζόμασταν», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο τότε Διοικητής της Α’ Μοίρας Καταδρομών Γιώργος Παπαμελετίου. «Δεν μου έστειλαν ειδικό σήμα κρυπτογραφημένο ή μη, αλλά με την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία ο Διοικητής Καταδρομών προσπαθούσε να μου δώσει να καταλάβω ότι δεν πάω στα νησιά αλλά στη Κύπρο». Αποκλειστικός σκοπός της αποστολής η ενίσχυση των ελληνοκυπριακών δυνάμεων. Στην αποστολή ενίσχυσης δίδεται η κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ».

Το ηθικό, ακμαιότατο. Ακόμα κι ένας νοσηλευόμενος καταδρομέας, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν ακούει ότι η Μοίρα αναχωρεί, αφήνει το νοσοκομείο, παίρνει τον εξοπλισμό του και επανεντάσσεται στο τμήμα του.

Ώρα 21:00. Οι καταδρομείς επιβιβάζονται στα λεωφορεία για να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Σούδας και ενημερώνονται για την αποστολή. Κανένας δεν ήταν σίγουρος για το τι θα αντιμετώπιζεμ αφού δεν υπήρχε καμία απολύτως πληροφορία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Κύπρο.

Η Μοίρα ξεκινά με στρατιωτικά φορτηγά, με προορισμό το Αεροδρόμιο της Σούδας. Περνάνε μέσα από χωριά. Μάλεμε, Γεράνι, Σταλός, Δαράτσος, Αρώνι. Οι χωρικοί είναι έξω στους δρόμους φωνάζοντας «τιμήστε τα όπλα σας».

Το σχέδιο που είχε ετοιμαστεί προέβλεπε την απογείωση 20 αεροσκαφών Noratlas και 10 Dakota της 354ης Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Πήγασος». Τα Noratlas θα μετέφεραν τους καταδρομείς και τα Dacota πυρομαχικά.

Η μοναδική στα χρονικά, επιχείρηση ενίσχυσης με αερομεταφορά, αρχίζει περί ώρα 22:30. Ένα αεροπλάνο θα απογειωνόταν κάθε πέντε λεπτά. Τριακόσιοι δεκαοχτώ (318) Κ/Δ, επιβιβάζονται σε 15 μεταγωγικά Α/Φ τύπου NORATLAS, της 354 Μοίρας Μεταφορών «ΠΗΓΑΣΟΣ».

Τελικά απογειώθηκαν μόνο τα 15 Noratlas, λόγω έλλειψης χρόνου ενώ τα “Dacota” παρέμειναν και αυτά σταθμευμένα. Το «Νίκη 15», που απογειώθηκε τελευταίο, αναχώρησε από το αεροδρόμιο παρά το ότι είχε οδηγίες να μην πετάξει αφού είχε παραβιαστεί το χρονικό όριο.

Πετώντας χαμηλά, με σιγή ασυρμάτου, χωρίς συνοδεία μαχητικών και μέσα από εχθρικά πυρά, καταφέρνουν με άριστο σχεδιασμό και συντονισμό, γενναιότητα, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και αυτοθυσία των πληρωμάτων, να φτάσουν στην Κύπρο και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Το Noratlas «Νίκη 13» με κυβερνήτη τον αντισμήναρχο Βασίλειο Νικολάου, δεν έφτασε ποτέ στη Κύπρο αφού έχασε τον προσανατολισμό του και προσγειώθηκε στη Ρόδο. 

Το «Νίκη 14» με κυβερνήτη τον Επισμηναγό Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, αν και έφτασε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, δεν προσγειώθηκε γιατί είχε ήδη ξημερώσει και επέστρεψε στη Κρήτη.

Στις 00:10 έφτασε άκρως απόρρητο σήμα στην Κύπρο. Ήταν το σήμα στο οποίο αναγραφόταν η ακριβής ώρα άφιξης των αεροπλάνων. Το περιεχόμενο του σήματος δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στις μονάδες, μόλις στην 01:30, με αποτέλεσμα τα προπορευόμενα αεροσκάφη (πριν από το «Νίκη 11») να θεωρηθούν τουρκικά και να δεχθούν πυρά.

Τα αεροσκάφη «ΝΙΚΗ 1», «ΝΙΚΗ 2» και «ΝΙΚΗ 3» κατάφεραν να προσγειωθούν αποβιβάζοντας τους καταδρομείς και τα εφόδια που μετέφεραν. Το αεροσκάφος «ΝΙΚΗ 4» δέχθηκε πολλά βλήματα αντιαεροπορικών, πήρε φωτιά και συνετρίβη δύο μίλια πριν τον διάδρομο του αεροδρομίου. 27 καταδρομείς μαζί με το τετραμελές πλήρωμα, θα ποτίσουν με το αίμα τους τη γη της Κύπρου.

Το «Νίκη 6» υπέστη εκτεταμένες ζημιές, λόγω των οποίων αναγκάσθηκε να προσγειωθεί με ένα κινητήρα και με απώλειες 2 νεκρούς και 9 τραυματίες καταδρομείς, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε κρίσιμη κατάσταση, στο νοσοκομείο της Λευκωσίας.. Τα «Νίκη 3, 6, 12» παρέμειναν στην Λευκωσία λόγω βλαβών.

Ο Γιώργος Καλογήρου ήταν χειριστής αντιαεροπορικού τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και ο άνθρωπος που κατέρριψε το Noratlas «Νίκη 4». «Όταν άκουσα τον βόμβο του αεροπλάνου δεν μπόρεσα να το δω, είχε όλα τα φώτα σβηστά και ήμουν έτοιμος να το καταρρίψω. Μόλις πλησίασε, το σκόπευσα, του έριξα και αυτό ήταν. Το αεροπλάνο κατερρίφθη».

Ο μόνος επιζών του «Νίκη 4» είναι ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου. Είχε σταυρωτά στο στήθος του 7 τελαμώνες με σφαίρες και 6 χειροβομβίδες κρεμασμένες στη ζώνη του όταν άρχισαν να διαπερνούν σφαίρες την άτρακτο του αεροσκάφους. Άνοιξε τη πόρτα του αεροσκάφους και πήδηξε στο κενό.

Η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» χαρακτηρίσθηκε σαν αποστολή αυτοκτονίας. Στις έρευνες που έγιναν,  μέσα στην άτρακτο του Noratlas «Νίκη 4» βρέθηκαν οι σοροί των 15 καταδρομέων και των τεσσάρων μελών του πληρώματος.

Χρειάστηκαν 41 χρόνια για να ξεδιπλώσει το κουβάρι και να αποκαλυφθούν τα γεγονότα της 21ης Ιουλίου 1974. Μόλις τον Ιούλιο του 2015 ξεκίνησαν οι εργασίες για να βρεθούν τα συντρίμμια του «Νίκη 4» και τα οστά όσων έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Με καθυστέρηση δεκαετιών, και αφού προηγήθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ), η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε τον Ιούλιο του 2015 την εκσκαφή/ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, με στόχο να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν, έπειτα από 41 χρόνια, τα λείψανα 19 Ελλήνων καταδρομέων, που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις.

Στις 14 Αυγούστου και ώρα 04:35, ο Τουρκικός Στρατός, κατά παράβαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εξαπολύει νέα επίθεση κατά της Κύπρου, γνωστή ως «ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ».

Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, καταμετρήθηκαν περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι

Όπως ανέφερε σε λόγο του ο Διοικητής της Α’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στο Μάλεμε Χανίων, “σαράντα δύο χρόνια μετά, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δύο. Εξακολουθεί να αγωνίζεται για την δικαίωση. Εξακολουθεί να ψάχνει τα παιδιά της που αγνοούνται από τότε”.




Επιμέλεια Κειμένου Εύη Σπανού
Πηγή : onalert.gr


Το Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζει αλλά βίντεο κατέγραψε το δράστη να φωνάζει "Είμαι Γερμανός"




Επισήμως δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το αιματηρό χτύπημα στο Μόναχο, αλλά υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζουν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι ακόμη δράστες.   

«Ευχαριστούμε τον Θεό, μακάρι ο Θεός να φέρει ευημερία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» γράφει ένας χρήστης σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στην αραβική γλώσσα στο Twitter, σε έναν λογαριασμό του οποίου οι χρήστες συχνά διατυπώνουν τον ενθουσιασμό τους για τις επιθέσεις που διαπράττει η τζιχαντιστική οργάνωση. 

«Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» γράφει ένα άλλο tweet, επίσης γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε σε έναν άλλο λογαριασμό επίσης φίλα προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος. 

Ωστόσο εδώ και λίγη ώρα κυκλοφορεί ένα βίντεο και μεταδίδονται μαρτυρίες που ίσως φέρουν μια μεγάλη ανατροπή στα κίνητρα του δράστη. Ο δήμος του Μονάχου μιλά για κατάσταση αμόκ του/των δραστών.   

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης στο επίμαχο  βίντεο που κυκλοφόρησε ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις κατά ξένων και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες. 



Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος. 

Στο μεταξύ o δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild στο Μόναχο Γιούλιαν Ρέπκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για πιθανόν «δεξιά» κίνητρα των δραστών της επίθεσης. Στο μεταξύ στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές. 

Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου». 




Πηγή: lifo.gr




Ήταν έτοιμοι να φέρουν τον Ερντογάν πολιτικό πρόσφυγα στην Ελλάδα!




Στην Ελλάδα ήθελαν να ζητήσουν άσυλο οι συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, αλλά ο «σουλτάνος» στάθηκε στο ύψος του και αρνήθηκε οργισμένος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Posta που αναδημοσιεύει η Hurriyet, τα πρώτα λεπτά που ενημερώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και η προσωπική του ασφάλεια, στο ξενοδοχείο που παραθέριζε στη Μαρμαρίδα, ότι έχει ξεκινήσει πραξικόπημα στη χώρα, έγινε προσπάθεια να καταστρωθεί σχέδιο διαφυγής του Τούρκου Πρόεδρου για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου δημοσιεύματος, το βράδυ του πραξικοπήματος, φίλοι και συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έψαχναν το ενδεχόμενο να τον μεταφέρουν σε κάποιο ελληνικό νησί.

Την αποκάλυψη έκανε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, που διέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος στη Μαρματίδα, Σερκάμ Γιαζιτζί.

Μάλιστα όπως υποστήριξε η πρόταση αυτή εξόργισε τον Ερντογάν.

«Τι κάνω στο ελληνικό νησί», φέρεται να είπε. «Σας ζητάω να με πάτε στην Κωνσταντινούπολη βρείτε τρόπο», τόνισε.

Μία εκδοχή για το πώς μπορεί να ενημερώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, ότι επίκειται πραξικόπημα και να κατάφερε να διαφύγει, φέρνει στο φως το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο ιρανικά ΜΜΕ.

«Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας προειδοποίησαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πρόκειται να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος, λίγες ώρες πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα τανκς στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο.

Παράλληλα σημειώνει ότι η ιρανική ιστοσελίδα Fars News υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός υπέκλεψε επικοινωνίες του τουρκικού στρατού και έτσι κατάλαβαν ότι οργάνωναν πραξικόπημα.

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, στον ιστοτοπό της, υποστηρίζει πως η ΜΙΤ (Μυστική υπηρεσία πληροφοριών) της Τουρκίας, είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι επίκειται πραξικόπημα, λίγες ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί. Η εφημερίδα, επικαλείται ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της.

Η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για επικείμενο πραξικόπημα, περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.



Πηγή : tribune.gr


Συμβούλιο ΑΠΘ: Η Πολιτεία δεν έχει καμία δικαιολογία για την ολιγωρία της



Άργησε αλλά καταδίκασε το συμβούλιο του ΑΠΘ


«Τα δημόσια πανεπιστήμια είναι χώροι εκπαίδευσης και έρευνας και είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα προστατεύσει στην αποστολή τους. Η πολιτεία δεν έχει καμία δικαιολογία για την ολιγωρία της». 


«Το Συμβούλιο του ΑΠΘ συμμερίζεται τις κινήσεις της Πρυτανείας, των Κοσμητόρων και της Συγκλήτου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί στο ΑΠΘ το λεγόμενο no-border camp. Το Συμβούλιο θεωρεί ότι η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να συνεργαστούν ουσιαστικά με τις Πανεπιστημιακές αρχές για την διαφύλαξη της νομιμότητας και για την επίλυση του προβλήματος φύλαξης των δημοσίων πανεπιστημίων. Τα δημόσια Πανεπιστήμια είναι χώροι εκπαίδευσης και έρευνας και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τα προστατεύσει στην αποστολή τους. Η Πολιτεία δεν έχει καμία δικαιολογία για την ολιγωρία της»



Το συμβούλιο τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών αρχών και της Πολιτείας για την αποτελεσματική φύλαξη των χώρων.



.








Μόναχο: 18χρονος «μοναχικός λύκος» σκότωσε εννιά ανθρώπους και αυτοκτόνησε



Ο ένοπλος είχε ιρανογερμανική καταγωγή -  Άγνωστα τα κίνητρά του - Τουλάχιστον 21 οι τραυματίες, εκ των οποίων τρία παιδιά που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Το σκηνικό χάους παρέπεμπε στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών που σκόρπισαν το θάνατο και τον πανικό σε Γαλλία και Γερμανία. Πυροβολισμοί, κραυγές, ήχοι από σειρήνες, τραυματίες, νεκροί και φόβος… 

Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, όμως, δεν μοιάζει τόσο ξεκάθαρη όσο τα τελευταία «χτυπήματα» των τρομοκρατών, καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της γερμανικής πόλης, Χουμπέρτους Αντρε, ο δράστης ήταν ένας 18χρονος Ιρανογερμανός που δεν είχε ποινικό μητρώο, τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, ενώ λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε νεκρός αφού είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι.

«Ο δράστης ήταν ένας 18χρονος Ιρανογερμανός από το Μόναχο», δήλωσε ο Αντρε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση περισσότεροι δράστες, τονίζοντας ότι ο ένοπλος δεν είχε ποινικό μητρώο και επισημαίνοντας: «Το κίνητρο του εγκλήματος αυτού είναι απολύτως ασαφές».



Το χρονικό της επίθεσης

Την ώρα που στο εμπορικό κέντρο βρίσκονταν δεκάδες εργαζόμενοι και επισκέπτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ο ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από ταχυφαγείο των McDonalds.

Σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνεται ο δράστης με απόλυτη ψυχραιμία να πυροβολεί αδιακρίτως κατά πολιτών, οι οποίοι τρέχουν πανικόβλητοι να γλιτώσουν από τη δολοφονική μανία του.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες συνέδραμαν άνδρες της επίλεκτης ομάδας GSG 9 της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και ελικόπτερα. 
Η αστυνομία του Μονάχου έδωσε εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στις κατοικίες τους, να αποφεύγουν να κινούνται στους δρόμους της βαυαρικής πόλης, ενώ στο μεταξύ είχαν διακοπεί τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και είχαν εκκενωθεί σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί του μετρό και λεωφορεία, καθώς επικρατούσε ανησυχία, έπειτα από αναφορές αυτοπτών, ότι ο δράστης είχε διαφύγει με μετρό.

Όλα αυτά, τη στιγμή που εκφράζονταν φόβοι πως πίσω από το «χτύπημα» βρίσκονταν μέχρι και τρεις δράστες.

«Προσοχή. Αποφύγετε την περιοχή γύρω από το εμπορικό ΟΕΖ (Olympia). Μείνετε στις κατοικίες σας. Φύγετε από τους δρόμους», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η αστυνομία του Μονάχου. 
Στο χάος των πληροφοριών, σύγχυση επικράτησε και για παράλληλες επιθέσεις σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιοχές του Μονάχου που στη συνέχεια διαψεύστηκαν από τις τοπικές αρχές.

«Είμαι Γερμανός. Γαμ… Τούρκοι»

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε δεύτερο βίντεο, στο οποίο ο φερόμενος δράστης φαίνεται να συνομιλεί με έναν πολίτη που τον καταγράφει με το κινητό τηλέφωνό του. 

Στα πλάνα ο δράστης ακούγεται να λέει «Είμαι Γερμανός», ενώ στη συνέχεια ακούγεται να «εκτοξεύει» βωμολοχίες εναντίον των Τούρκων, λέγοντας «Γαμ… Τούρκοι».

Όλα αυτά, τη στιγμή που αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν την αμφίεσή του, λέγοντας πως φορούσε μπότες «που φορούν οι νεοναζί».

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που πολλοί επισήμαναν πως την Παρασκευή συνέπιπτε η πέμπτη επέτειος από τη φονική επίθεση του αρκοδεξιού Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες μέλη της νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, πάντως, η αστυνομία του Μονάχου δεν είχε καταφέρει να δώσει απαντήσεις στα κίνητρα του ενόπλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι, επισημαίνοντας πως πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. 

Πάντως, ο Αντρε διευκρίνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρχές στη διάθεσή τους το φονικό περιστατικό δε σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, προσθέτοντας βέβαια πως θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Τουλάχιστον 21 οι τραυματίες - Ανάμεσά τους και τρία παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση 

Ο διευθυντής της αστυνομίας του Μονάχου ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων τρία παιδιά που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Όλα αυτά, ενώ σε μικρή απόσταση από το σημείο του μακελειού, μικρά παιδιά και οι γονείς τους γιόρταζαν την λήξη της σχολικής χρονιάς 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων 

«Μπήκαμε στα McDonald's για να φάμε. Επικράτησε πανικός και ο κόσμος άρχισε να βγαίνει έξω. Παιδιά έκλαιγαν, ο κόσμος έτρεχε προς την έξοδο σε κατάσταση πανικού», δήλωσε μία γυναίκα στη βαυαρική τηλεόραση.

Ένας εργαζόμενος σε ένα από τα καταστήματα του εμπορικού περιέγραψε τις σκηνές που βίωσε, όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ένοπλο.

«Τον κοίταξα, πυροβόλησε σε δύο ανθρώπους και έφυγα από το κτίριο σκαρφαλώνοντας σε έναν τοίχο. Και τότε είδα νεκρούς και τραυματίες», δήλωσε ο άνδρας, ο οποίος μετέφερε την περιγραφή συναδέλφου του που εξήγησε ότι ο ένοπλος φορούσε στρατιωτικές μπότες και έφερε σακίδιο.




Όπως σε κάθε τρομοκρατική επίθεση, οι πολίτες εξέφρασαν για μία ακόμα φορά την αλληλεγγύη τους ανοίγοντας τις πόρτες των σπιτιών τους σε όσους είχαν ανάγκη. Μέσω του Διαδικτύου πολλοί ήταν εκείνοι που καλούσαν όσους δεν είχαν καταφέρει να βρουν καταφύγιο να σπεύσουν στα διαμερίσματα των κατοίκων του Μονάχου ώστε να ξεφύγουν από τη μανία του δράστη.

Την ίδια ώρα, και η μουσουλμανική κοινότητα άνοιξε τις πύλες σε τζαμιά της περιοχής στους πολίτες που αναζητούσαν ασφαλές μέρος για να γλιτώσουν από τα πυρά του 18χρονου. 

Επισημαίνεται πως το εμπορικό κέντρο, στο οποίο σημειώθηκε η φονική επίθεση, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Ολυμπιακό Στάδιο που φιλοξένησε τους Αγώνες του 1972, αλλά και κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό που έγινε θέατρο σφαγής 11 Ισραηλινών αθλητών και προπονητών από μέλη της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης. 


Πηγή : protothema.gr