Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Αντί το κράτος να προστατέψει το ΑΠΘ άφησε τους αλληλέγγυους να καταλάβουν και την φιλοσοφική



Δεν είναι πλέον θέμα ανικανότητας του κράτους αλλά αλληλεγγύης στους αλληλέγγυους και αντιεξουσιαστές από την πρυτανεία, την πολιτεία και τον Σύριζα ιδιαίτερα που τους αφήνουν να ενεργούν ασύστολα κατά της δημόσια περιουσίας στέλνοντας τον λογαριασμό απλά στους πολύπαθους πολίτες.

Διαβάζουμε στην έντυπη Καθημερινή 

Μετά τη Νομική, οι «αλληλέγγυοι» κατέλαβαν και τη Φιλοσοφική του ΑΠΘ

Οι απανωτές εισαγγελικές παραγγελίες για αυτόφωρες συλλήψεις δεν δείχνουν να πτοούν τους «αλληλέγγυους» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη σχολή για τις κατασκηνωτικές ανάγκες τους. Μετά το κτίριο της Νομικής κατέλαβαν χθες και το νέο κτίριο της Φιλοσοφικής, με τις πρυτανικές αρχές να εκφράζουν φόβους ότι σειρά έχει πλέον και αυτό της Θεολογικής.

Το πρωί περίπου 40 άτομα, Ελληνες όλοι τους σύμφωνα με μαρτυρίες, ζήτησαν από τους φύλακες να ανοίξουν τις πόρτες του κτιρίου της Φιλοσοφικής και όταν εκείνοι τους απάντησαν πως δεν έχουν τέτοια εντολή από την Κοσμητεία, έσπασαν τις κλειδαριές και εισέβαλαν στο εσωτερικό του, όπου και εγκαταστάθηκαν ενώ ανάρτησαν και ένα μεγάλο πανό που ενημερώνει για επικείμενη «αναρχική συνάντηση» στη Φιλοσοφική. Ο κοσμήτορας της σχολής, κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης, μιλώντας στην «Κ» εξέφρασε την ελπίδα ότι οι καταληψίες θα σεβαστούν τις εγκαταστάσεις, από τις οποίες, όπως δήλωσαν στους φύλακες, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το αμφιθέατρο, κάποιες αίθουσες και τις τουαλέτες, και εμφανίστηκε ανήσυχος για την τύχη του μουσείου εκμαγείων που φιλοξενείται σε αυτές, σημαντικών συγγραμμάτων και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Η κατάληψη της Φιλοσοφικής με παραβίαση της πόρτας έγινε όταν από την Πέμπτη εκκρεμούσε, με αφορμή την κατάληψη στη Νομική, εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την αστυνομία για αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι τελέσθηκαν αξιόποινες πράξεις. Καθώς, όπως φαίνεται, η ΕΛ.ΑΣ. δεν αντελήφθη να τελείται στην περίπτωση της Νομικής ουδεμία αξιόποινη πράξη, χθες, μόλις έγινε γνωστό ότι παραβιάσθηκαν οι κλειδωμένες πόρτες του κτιρίου της Φιλοσοφικής, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Συρμώ Κακάλη, επανήλθε με νέα παραγγελία διά της οποίας ζητεί να ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση που τελούνται οι κάτωθι αξιόποινες πράξεις: «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «παράνομη βία», «διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας» και «υποβάθμιση περιβάλλοντος».

Μέχρι αργά το απόγευμα πάντως, οι αστυνομικές αρχές δεν έδειχναν ότι είχαν αντιληφθεί να εμπίπτει η περίπτωση της βίαιας εισόδου στη Φιλοσοφική, σε καμία εκ των άνω αξιόποινων, όπως τις χαρακτηρίζει η εισαγγελία, πράξεων, ενώ οι πληροφορίες από τις πρυτανικές αρχές ανέφεραν πως από κυβερνητικής πλευράς γίνονταν συστάσεις για «χαμηλούς τόνους».

Με εξασφαλισμένη, κατά τα φαινόμενα, την άνωθεν ανοχή και ένεκα πρακτικής αδυναμίας των πανεπιστημιακών αρχών να επιβάλουν την τάξη στο σπίτι τους, το συνονθύλευμα των ανεπιθύμητων «μουσαφίρηδων» οργανώνει αμέριμνο τον καταυλισμό του, ενώ καταφθάνουν συνεχώς κατασκηνωτές από την κεντρική Ευρώπη, αλλά και την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πληροφορίες, όσον αφορά τον αριθμό των αλληλέγγυων που αναμένεται να καταλύσουν στην «κατασκήνωση» του ΑΠΘ, ανέφεραν ότι θα φτάσει το Σαββατοκύριακο, οπότε και αναμένεται ότι θα κορυφωθεί η έλευση, και ίσως ξεπεράσει τις 2.000. Μέχρι και χθες πάντως, δεκάδες μικρές και μεγάλες σκηνές είχαν στηθεί πάνω σε χορτοτάπητες, τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα, είχαν παρκάρει όπου υπήρχε ίσκιος, νεαροί Γερμανοί, Ελληνες, Ολλανδοί κ.ά. έκαναν ηλιοθεραπεία, ενώ φορτηγά αυτοκίνητα μετέφεραν στην πανεπιστημιούπολη ψυγεία, καφάσια με μπίρες, αναψυκτικά, νερά και είδη κάμπινγκ.

Συνθήματα στους τοίχους

Φρεσκοβαμμένοι τοίχοι κτιρίων, τα οποία είχαν ευπρεπιστεί κάπως με έξοδα από τα πενιχρά κονδύλια του ιδρύματος (και) λόγω των εορτασμών για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΘ, γέμισαν με συνθήματα εναντίον της εξουσίας, υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών, ενώ πανό είχαν αναρτηθεί στα δέντρα με τα οποία οι οργανωτές προπαγανδίζουν τους σκοπούς της οργάνωσης και ενημερώνουν για τις επικείμενες εκδηλώσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη, λοιπόν, πρόκειται να γίνει συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στους πρόσφυγες/μετανάστες, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στον χώρο του ΑΠΘ προγραμματίζονται τα βράδια συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται στις σχεδιαζόμενες δυναμικές επισκέψεις των «αλληλέγγυων» στα πέριξ της Θεσσαλονίκης κέντρα προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, όπου η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και κυρίως της απουσίας προοπτικής για τους χιλιάδες αυτούς ανθρώπους που βλέπουν να σβήνουν οι ελπίδες για μετάβασή τους στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.


Η Τουρκία είναι ένα ασταθές καθεστωτικό επικίνδυνο Ισλαμικό κράτος



Σε χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών και ξήλωμα δικαστικών προχωράει ο Ερντογάν, που έχει ανακτήσει τον έλεγχο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος . 

Η Τουρκία μετράει περισσότερους από 260 οι νεκρούς και περισσότερους από 1.400 τραυματίες από τις συγκρούσεις, ενώ οι αγριότητες που εξελίσσονται είναι σήμα κατατεθέν ενός ισλαμικού καθεστωτικού κράτους με χειρότερη αγριότητα η δολοφονία στρατιώτη από το πλήθος στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου που τον αποκεφάλισαν.

Οι συλληφθέντες στρατιωτικοί είναι περίπου 3.000, ενώ 2.745 είναι οι δικαστικοί που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς και στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.

Στη βάση του επέστρεψε και το πολεμικό πλοίο, στο οποίο οι στασιαστές κρατούσαν όμηρο τον ναύαρχο Κιοσέλε, αρχηγό του τουρκικού Στόλου.

Με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή του Μαρμαρά έχει κλείσει για όλες τις πολιτικές πτήσεις έως τις 21:05 ώρα Ελλάδας, ενώ, οι τουρκικές ναυτικές αρχές ξανάνοιξαν τα Στενά του Βοσπόρου για τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων.

Στην άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έκανε λόγο για μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που στοχοθέτησαν το κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε ενώπιον των βουλευτών ότι σήμερα είναι η ημέρα που όλα τα πολιτικά κόμματα είπαν «όχι» στο πραξικόπημα. Η συνεργασία στους κόλπους του κοινοβουλίου θα σημάνει μια νέα αρχή.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, κρατώντας τουρκικές σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Από την πλευρά του, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν καταδίκασε κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτή, ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για έκδοσή του.

Με μήνυμά της στο Twitter, η τουρκική προεδρία υποστηρίζει πως νέα απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, και καλεί τους Τούρκους να παραμείνουν στους δρόμους.

Το χθεσινό πραξικόπημα δείχνει ότι η Τουρκία είναι ένα ασταθές καθεστωτικό επικίνδυνο κράτος.



Λυκουρέζος για τους «8» που ζητούν άσυλο: «Επιβάλλεται η τήρηση κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας»



Την ανάγκη επίδειξης ψυχραιμίας και νηφαλιότητας από την κυβέρνηση κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς διπλωματικού αδιεξόδου, που αφορά το αίτημα ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα και τη διαδικασία έκδοσης τους στην Τουρκία επισημαίνει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Παράλληλα, δηλώνει ότι ενώ θα πρέπει η Ελλάδα να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, δεν θα πρέπει να λησμονήσει τον ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οπως αναφέρει αναλυτικά στη δήλωσή του:

«Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.

Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Πηγή : kathimerini.gr


Εικόνες υποανάπτυκτων παρακμιακών ισλαμικών κρατών μετά από πραξικόπημα



Οι σοκαριστικές εικόνες από τον εξευτελισμό των στασιαστών: Μαστίγωμα και ξεγύμνωμα

Ορκισμένοι να λάβουν εκδίκηση από τους «προδότες» είναι οι οπαδοί του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίοι εξευτέλισαν με όποιο τρόπο είχαν στη διάθεσή τους τους συλληφθέντες και παραδοθέντες στασιαστές.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν στρατιώτες να έχουν αναγκαστεί να ξεγυμνωθούν στην Άγκυρα, ενώ στη Γέρφυρα του Βοσόπορου δέχονται το ανηλεές ξύλο οπαδών του Ερντογάν. Μάλιστα, κάποιοι έχουν βγάλει τις ζώνες τους και τους μαστιγώνουν.

Την ίδια ώρα, έχουν συλληφθεί συνολικά 1563 στρατιωτικοί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία.

Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Επίσης, σχεδόν 60 στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, παραδόθηκαν σε οπλισμένους αστυνομικούς σε μια από τις γέφυρες στα Στενά του Βοσπόρου σήμερα, εγκαταλείποντας τα άρματα μάχης τους με τα χέρια ψηλά, όπως καταγράφηκε σε πλάνα που μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk λίγο μετά τις 8 το πρωί του Σαββάτου.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να παραδίδονται στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, λίγες ώρες αργότερα, και στην Άγκυρα, στο γενικό επιτελείο στρατού, παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές που είχαν περικυκλώσει το κτίριο περίπου 700 άοπλοι στρατιώτες.

Επιπλέον, λίγες ώρες αργότερα, συνελήφθησαν με την κατηγορία της «προδοσίας» ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και θα δικαστούν με την κατηγορία της «προδοσίας».












Πηγή: εφημερίδα Ηurriyet, athensvoice.gr


Κοζάνη: Έγινε ευθανασία στα τέσσερα ροντβάιλερ που κατασπάραξαν το παιδάκι



O δήμος Κοζάνης προχώρησε σε διαδικασία ευθανασίας στα τέσσερα από τα οκτώ ροτβάιλερ που φιλοξενούνται στο καταφύγιο αδέσποτων του δήμου και που μετά από εντολή εισαγγελέα κατασχέθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους, όταν δύο από αυτά, την ημέρα του Πάσχα τραυμάτισαν θανάσιμα ένα πεντάχρονο αγόρι.

Η διαχείριση των αποτελεσμάτων του τραγικού περιστατικού που συγκλόνισε την χώρα έφερε αντιμέτωπες τα τοπικές αρχές με κενά και παραλείψεις του θεσμικού πλαισίου καθότι προβλέπονται με κάθε λεπτομέρεια οι συνέπειες για κάποιον που βασανίζει η θανατώνει ζώο αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά, στο τι πρέπει να γίνει, όταν ένα ζώο συντροφιάς σκοτώνει έναν άνθρωπο. Ο δήμος Κοζάνης προχώρησε αρχικά σε δημόσια πρόσκληση για την υιοθεσία όλων των ζώων από ενδιαφερόμενους πολίτες. Υπήρξαν πάνω από δέκα αιτήσεις υιοθεσίας για όλα τα ζώσα ακόμη και για τα δύο σκυλιά που σκότωσαν το πεντάχρονο αγόρι. Ακολούθησε η παρέμβαση του εισαγγελέα που με εντολή του εξαίρεσε από την υιοθεσία τα δύο ζώα που ευθύνονται για τον θανάτου του μικρού αγοριού.

Για τα τέσσερα ροτβάιλερ δεν εγκρίθηκε καμία από όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στον δήμο Κοζάνης γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο δήμος, σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Κοζάνης.

Για δύο ροτβάιλερ που είναι σε μικρή ηλικία, εγκρίθηκε η υιοθεσία τους από πολίτη που δηλώνει εκπαιδευτής και που διαθέτει τις υποδομές που έχει θέσει ως προϋπόθεση η υπηρεσία και τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στα Τρίκαλα.

Τα δύο σκυλιά που, σύμφωνα πάντα με τον ιδιοκτήτη τους, ευθύνονται για το θάνατο του παιδιού θα παραμείνουν στο καταφύγιο του δήμου ως στοιχείο της δικογραφίας και στην συνέχεια θα υποβληθούν και αυτά σε ευθανασία.

Η ευθανασία των τεσσάρων ροτβάιλερ έγινε την Πέμπτη το πρωί στο καταφύγιο του Δήμου και αμέσως μετά τα νεκρά ζώα οδηγήθηκαν σε ειδικό αποτεφρωτήριο στην Πτολεμαΐδα που διαθέτει άδεια διαχείρισης ζωικών υπολειμμάτων.

Η όλη διαδικασία έγινε παρουσία εκπροσώπων του δήμου και της κτηνιατρικής υπηρεσίας Π.Ε. Κοζάνης.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση που καταδικάζει την ευθανασία των ζώων και μιλά έγκλημα που έγινε από την πλευρά του δήμου Κοζάνης.


Πηγή : ethnos.gr


Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Νίκαια



Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, το βράδυ της 14ης Ιουλίου. Η είδηση μεταδόθηκε από σταθμό που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

«Ήταν στρατιώτης  του Ισλαμικού Κράτους» μετέδωσε το προσκείμενο στην τρομοκρατική οργάνωση πρακτορείο Amaq. 

«Η επιχείρηση ήρθε ως απάντηση στο κάλεσμα για στοχοποίηση πολιτών από χώρες που ανήκουν στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρεται ακόμα.

Εν τω μεταξύ, στα χέρια των γαλλικών αρχών βρίσκονται πέντε άτομα από το περιβάλλον του τυνήσιου δράστη.

Η πρώην σύζυγός του, η οποία συνελήφθη την Παρασκευή, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση. Από τους τέσσερις συλληφθέντες, η ταυτότητα των οποίων δεν διευκρινίσθηκε από δικαστική πηγή, ο ένας συνελήφθη την Παρασκευή και οι τρεις άλλοι το πρωί του Σαββάτου.

Οι γαλλικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν ο 31χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς και αν τα κίνητρά του συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συλλήψεις έγιναν σε δύο διαφορετικές περιοχές της Νίκαιας. Δημοσιογράφος του Reuters είδε περίπου 40 μέλη των επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας να εισβάλουν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Μιολί, βόρεια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου συνελήφθη ένα άτομο.

Ο δράστης της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης είναι ο τυνησιακής καταγωγής Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ, ηλικίας 31 ετών, διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Κάτοικος Νίκαιας, εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού διανομής και είχε «πίσω» του μόνο μία καταδίκη για επιθετική οδήγηση -χωρίς να έχει θεωρηθεί ποτέ ύποπτος για ριζοσπαστική ιδεολογία ή διασύνδεση με τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως έναν «γοητευτικό» άνδρα, αλλά με κάτι «τρομακτικό» στο βλέμμα. Είχε εμπλακεί αρκετές φορές σε διαπληκτισμούς και είχε καταδικαστεί μία φορά -για επιθετική οδήγηση.

Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες ότι δεν ήταν θρησκευόμενος, έπινε αλκοόλ, έτρωγε χοιρινό κρέας και ενδιαφερόταν για λάτιν χορούς. Μάλιστα, ένας από τους γείτονες ανέφερε ότι ο Μπουλέλ παρενοχλούσε τις δύο κόρες του. Η συμπεριφορά του φέρεται να έγινε πιο επιθετική το τελευταίο διάστημα μετά την εγκατάλειψή του από την σύζυγό του. Τις τελευταίες ημέρες είχε προκαλέσει ατύχημα επειδή είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει εάν επρόκειτο για «μοναχικό λύκο» ή είχε συνεργούς τη νύχτα της 14ης Ιουλίου και διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην καμπίνα που φορτηγού με το οποίο όρμησε επάνω στο πλήθος βρέθηκαν η ταυτότητά του μαζί με ένα πιστόλι και αρκετά ψεύτικα όπλα.

Από την επίθεση με φορτηγό όχημα, το οποίο ο δράστης οδήγησε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άτομα και άλλα 100 τραυματίστηκαν.


Πηγή : in.gr


Διαψεύδει Τσίπρα η ΤτΕ για όσα είπε αναφορικά με τα capital controls!




Εκτεθειμένος και πάλι ο Τσίπρας λέγοντας ψέματα στον Ελληνικό λαό μέσα από την συνέντευξη του.

ΤτΕ: Ο Στουρνάρας δεν είχε εισηγηθεί capital controls από τον Φεβρουάριο του 2015

Διαψεύδουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας είχε εισηγηθεί από τον Φεβρουάριο στην κυβέρνηση την επιβολή capital controls. 

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα capital controls, στη διάρκεια της συνέντευξής του το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας, που διαψεύδει ανοικτά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι οποίοι επιβλήθηκαν πέρυσι εξαιτίας του φόβου για μαζική φυγή καταθέσεων μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι ο κύριος Στουρνάρας ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη.

Τόνισε επίσης η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε η πλευρά των εταίρων μας ότι «το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls».

Πηγές όμως της Τράπεζας της Ελλάδας, αμέσως μετά τη συνέντευξη τόνιζαν διαψεύδοντας τον Τσίπρα ότι : «Η ΤτΕ εισηγήθηκε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό. Η εισήγηση έγινε προκειμένου να διαφυλαχτεί το τραπεζικό σύστημα και όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες».

Η αναταραχή λόγω του δημοψηφίσματος αλλά και η παρατεταμένη διαπραγμάτευση που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία, ήταν οι αιτίες επιβολής των capital controls λέει κατηγορηματικά η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είχε στείλει επιστολή από τον Φεβρουάριο στην κυβέρνηση με την οποία την προειδοποιούσε ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων και η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές θα έπλητταν καίρια την οικονομία.






Γιατί οι ισλαμιστές χτυπούν συνεχώς τη Γαλλία; 5 απαντήσεις




Τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις σε 18 μήνες στη Γαλλία. Γιατί αυτή η εμμονή των ισλαμιστών τρομοκρατών με τη Γαλλία; Το clarionproject.org επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση παρουσιάζοντας
πέντε λόγους που κάνουν τη Γαλλία συνεχώς στόχο.

1. Η Γαλλία συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ οδήγησε τη χώρα του σε αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού κράτους. Ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη να που συμμετείχε στους βομβαρδισμούς κατά του ISIS.Επίσης έχει ηγετικό ρόλο κατά των ισλαμιστών στη Βόρεια Αφρική.
Το Ισλαμικό Κράτος απαντά με βία σ΄ όσους το πολεμούν και θέλει να  πείσει τον άμαχο πληθυσμό της Γαλλίας ότι ο τρομοκρατικός “πόλεμος “ γίνεται λόγω της  γαλλικής εξωτερικής πολιτικής.

 2. Η Γαλλία έχει χαρακτηρίσει την  ισλαμιστική ιδεολογία, επικίνδυνη.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls δήλωσε μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο Γάλλος πρέσβης στην Αμερική διευκρίνισε στη συνέχεια,λέγοντας ότι: «Είμαστε σε πόλεμο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή το Ισλάμ εκτρέφει ριζοσπαστισμό, ο οποίος είναι αρκετά επικίνδυνος για όλους”.

Δεν είναι μόνο η Γαλλία που χαρακτηρίζει πρόβλημα,το ριζοσπαστικό Ισλάμ  αλλά οι γαλλικές αρχές παίρνουν δραστικά μέτρα ενάντια στην ιδεολογία των ισλαμιστών στο εσωτερικό της Γαλλίας.Όχι μόνο εναντίον ομάδων όπως η Αλ-Κάιντα και το ISIS, αλλά επίσης, σε ομάδες, όπως η μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία προωθεί την ιδεολογία του ισλαμισμού που οδηγεί σε βίαιο εξτρεμισμό.

 3. Η Γαλλία επιδιώκει να ενσωματώσει τους μουσουλμάνους με βάση τις δικές τους αξίες

Ο πρωθυπουργός Manuel Valls δήλωσε ρητά: «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο του Ισλάμ, που να είναι πλήρως ενσωματωμένο, πλήρως συμβατό με τις αξίες της Δημοκρατίας.”
Αυτό είναι ανάθεμα για το ISIS, δεδομένου ότι δεν μπορεί να ανεχθεί ότι το  Ισλάμ μπορεί να  λειτουργεί ειρηνικά μέσα σε μια ευρύτερη κοινωνία της δύσης .

 4. Η Γαλλία αντιπροσωπεύει τις αξίες του Διαφωτισμού και του δυτικού πολιτισμού.

Η Γαλλία είναι ταυτισμένη με τον  διαφωτισμό και είναι η “μητέρα” όλων σχεδόν των  σύγχρονων ιδεών που έχουν να κάνουν με  την ιθαγένεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα,το διαχωρισμό θρησκείας και κράτους κλπ.
Για έναν φανατικό ισλαμιστή έχει ιδιαότερο συμβολισμό, μια επίθεση στη Γαλλία. Είναι μια επίθεση στις ιδέες της Ευρώπης.

5. Το Ισλαμικό Κράτος έχει εμμονή με την ιστορία και την τιμή.

Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα με μακρά ιστορία. Το ισλαμικό κράτος έχει μίσος κατά της Γαλλία και της Ευρώπης βέβαια είναι το αποικιακό παρελθόν .

Το ISIS κατηγορεί  τη Γαλλία,για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την κατάργηση του Χαλιφάτου μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γαλλία ήταν μία από τις πρωτοπόρες χώρες που συμμετείχαν στις σταυροφορίες του 11ου αιώνα. Ήταν η Γαλλία επίσης η χώρα που σταμάτησε τις ορδές του Ισλαμικού Χαλιφάτου  στην Ευρώπη στη μάχη της Tours.



Πηγή : militaire.gr


Το 6ο πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκίας



Το βράδυ της Παρασκευής ο Στρατός έκανε πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.Και αυτό το πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το 6ο στην ιστορία της
Τουρκίας.

1960

Το πρώτο πραξικόπημα ήταν Μάιο του 1960, όταν ο στρατός συνέλαβε όλα τα μέλη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και τα δίκασε.

1961

Τον Σεπτέμβριο του 1961, ο Αντνάν Μεντερές ανατράπηκε από την θέση του πρωθυπουργού και απαγχονίστηκε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εξωτερικών. 

1971

Ο στρατός ανάγκασε τον συντηρητικό πρωθυπουργό, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, να παραιτηθεί. Κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος και εγκαταστάθηκε κυβέρνηση «τεχνοκρατών».

1980

Η τελευταία σημαντική παρέμβαση του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ήρθε το 1980, όταν οι στρατηγοί ανέλαβαν την Τουρκία μετά τις βίαιες συγκρούσεις αριστερών και δεξιών φοιτητών που έφτασε στο χείλος του εμφύλιου πολέμου. Ο ηγέτης της χούντας, Κενάν Εβρέν, ενίσχυσε την θέση του ως πρόεδρος και έγραψε ξανά το Σύνταγμα όπου εγγυήθηκε την δύναμη του στρατού.

1997

Στις αρχές του 1997, ο στρατός ανάγκασε τον ηγέτη του συνασπισμού των Ισλαμιστών Νεχμετίν Ερμπακάν να παραιτηθεί με την αιτιολογία ότι είχε διευθύνει την Τουρκία προς θρησκευτικούς κανόνες. Ωστόσο, ο στρατός απέφυγε την κατάληψη της εξουσίας και επέτρεψε σε πολιτικούς να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση.

2016

Στις 15 Ιουλίου 2016 ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε την απόπειρα απόπειρα πραξικοπήματος από Τούρκους στρατιωτικούς.


Πηγή : iefimerida.gr


Πολίτες συνέλαβαν και λιντσάρισαν τούρκους στρατιώτες




Τούρκοι πολίτες μαζί με αστυνομικούς συνέλαβαν και λιντσάρισαν Τούρκους στρατιώτες










Δίπλωμα αυτοκινήτου στα 17: έχει ουσία ή απλά κουβέντα να γίνεται;



Γιάννης Σκουφής

Πρόσφατα προέκυψε η πρόταση να μειωθεί, μεταξύ άλλων και το όριο ηλικίας που απαιτείται για να μπορεί να πάρει κανείς δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου από τα 18 χρόνια που ισχύουν σήμερα στα 17.

Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη λογικό είναι να δημιουργεί ερωτήματα, με πιο άμεσο το πόσο ώριμοι είναι οι έφηβοι στα 17 τους για να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους, ενώ όπως γίνεται σχεδόν με τα πάντα, με μια τέτοια απόφαση το έτος 2016 δεν ανακαλύπτει κανείς ούτε εκ νέου την πυρίτιδα, ούτε εισάγει καινά δαιμόνια.

Έχουν προηγηθεί άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ ή ο Καναδάς η ελάχιστη ηλικία είναι τα 14 έτη.

Γενικά αν παρατηρήσει κανείς τον παγκόσμιο χάρτη θα διαπιστώσει ότι τα πιο χαμηλά όριο ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου υπάρχουν στη Βόρειο και την Κεντρική Αμερική –σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ το όριο είναι τα 16 χωρίς μάλιστα επιπλέον περιορισμούς- γεγονός που έχει να κάνει και με τον τρόπο της καθημερινής ζωής που είναι σαφώς δομημένος γύρω από το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο σε ότι αφορά τις μετακινήσεις.

Στην Ευρώπη το κατώτατο όριο ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος είναι τα 15 και ισχύει μόνο στη Γαλλία, ενώ λίγες είναι και οι χώρες - πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία, Σλοβενία και Εσθονία- που έχουν υιοθετήσει τα 16 ως αντίστοιχη ελάχιστη ηλικία. Σαφώς περισσότερες είναι αυτές με το όριο στα 17, καθώς πρόκειται για τις Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία και Μεγάλη Βρετανία.



Η πρόταση προβλέπει την οδήγηση στα 17 παρουσία ενήλικου οδηγού. Το ερώτημα είναι κατά πόσο στην Ελλάδα, με δεδομένη την έλλειψη οδηγικής κουλτούρας και πολιτισμού καθώς και βασικών γνώσεων γύρω από το αυτοκίνητο, το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει θετικά.

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις χώρες –οι εξαιρέσεις είναι η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία με την τελευταία να έχει πρόσθετες εξετάσεις- οι 17χρονοι έφηβοι, αφού περάσουν τις εξετάσεις, δεν μπορούν να είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο. Πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από ενήλικο οδηγό, με τα πρόσωπα μάλιστα στις περισσότερες χώρες να είναι συγκεκριμένα και στις πιο πολλές περιπτώσεις να πρόκειται για τους γονείς.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει σα στόχο αφενός την εποπτεία των νεαρών οδηγών και αφετέρου την μεταφορά εμπειρίας από την πλευρά των μεγαλύτερων, με επισήμανση λαθών των καινούργιων οδηγών, πιθανών κινδύνων, προληπτικών κινήσεων, ενεργειών και παρατηρήσεων, αλλά και σωστής χρήσης του αυτοκινήτου.

Ενδιαφέρον είναι πως με βάση τις στατιστικές που υπάρχουν από κάποιες χώρες, π.χ. Γερμανία, το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται αποτελεσματικό, μιας και η εμπλοκή των εφήβων που έχουν περάσει από μια τέτοια διαδικασία σε τροχαία ατυχήματα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή όσων πήραν δίπλωμα στα 18 χωρίς μετέπειτα περιορισμούς.

Σε αυτό υπάρχει λογική και εξήγηση, τόσο γιατί η οδήγηση και η ασφάλεια είναι σε κάποιο σημαντικό βαθμό και θέμα εμπειρίας, οπότε αυτό το διάστημα «μαθητείας» είναι όντως χρήσιμο, όσο και γιατί δεν γίνονται οι πάντες αυτόματα πιο ώριμοι μόλις πατήσουν τα 18.

Σε ότι αφορά την οδήγηση μερικοί δεν ωριμάζουν ποτέ και αυτό είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει στη χώρα μας σχετικά με την καθιέρωση του διπλώματος από τα 17. Αν υιοθετηθεί και στην Ελλάδα παρουσία ενήλικα οδηγού, όπως άλλωστε είναι και η αρχική πρόταση, είναι ένα μεγάλο ερώτημα αν πρόκειται να λειτουργήσει θετικά για τους εφήβους οδηγούς. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων που οδηγούν στην Ελλάδα δυστυχώς στερούνται όχι μόνο οδηγικής κουλτούρας και πολιτισμού, αλλά και βασικών γνώσεων γύρω από το αυτοκίνητο.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι μόνο μια θεωρητική προσέγγιση ούτε στα πλαίσια μιας γενικής γκρίνιας επιπέδου παρέας για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, αλλά αποτυπώνεται και στις στατιστικές των ατυχημάτων, με συνέπειες ή μη, στα οποία η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις.

Έτσι λοιπόν πόσο εύκολο είναι σε κάποιον να συμβουλεύσει έναν έφηβο οδηγό να χρησιμοποιεί το φλας όταν ο ίδιος το κάνει από σπάνια έως ποτέ; Πως θα του πει να μη μένει μόνιμα στην αριστερή λωρίδα στις εθνικές οδούς, όταν ο ίδιος κινείται, ανεξαρτήτως ταχύτητας, μόνο σε αυτήν; Θα σκεφτεί να του πει πως απαγορεύεται ρητά να προσπερνά από δεξιά, όταν το κάνει ο ίδιος; Και πόσο πειστικός θα είναι όταν το παιδί έχει δει αυτό, όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα να γίνονται με λάθος τρόπο σε live μετάδοση; Έχοντας ζήσει ταυτόχρονα την έλλειψη ευγένειας και το μη σεβασμό των υπολοίπων που κινούνται στον ίδιο δρόμο παρκάροντας π.χ. με τη λογική του όπως μας βολεύει αδιαφορώντας για όλα τα άλλα;

Πόσοι είναι αυτοί που από τη θέση του οδηγού θα μπορέσουν να συμβουλεύσουν τον 17άρη οδηγό, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το παιδί τους, ότι για να προσπεράσει θα πρέπει να κατεβάσει ταχύτητα στο κιβώτιο προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μικρότερη έκθεση στον κίνδυνο;

Ποιοι από τους οδηγούς μιας άλφα ηλικίας, γιατί για να έχεις παιδί 17 ετών είσαι αναγκαστικά κάποιων ετών, γνωρίζουν την πραγματική λειτουργία π.χ. του ABS και μπορούν να εξηγήσουν στο έφηβο που θα κάθεται δίπλα τους στο τιμόνι πως σε περίπτωση ανάγκης μπορούμε να πατήσουμε το φρένο με όλη μας τη δύναμη και να έχουμε ταυτόχρονα και τιμόνι;

Στο σημείο αυτό είναι πολύ εύκολο να πει κανείς, ως δικαιολογία, πως όλα αυτά είναι θέμα εκπαίδευσης. Πράγματι είναι καταρχήν θέμα εκπαίδευσης, αλλά η σωστή αυτή διαπίστωση δεν αλλάξει κάτι στην ουσία. Αντίθετα ενισχύει τους παραπάνω προβληματισμούς, καθώς η εκπαίδευση των νέων οδηγών στην Ελλάδα έπασχε πολύ τα περασμένα χρόνια –ναι στις ηλικίες όσων θα κληθούν ενδεχόμενα να δώσουν και συμβουλές σε εφήβους αναφερόμαστε- και εξακολουθεί να πάσχει. Πόσοι για παράδειγμα από τους υποψήφιους οδηγούς, που σε συντριπτική πλειοψηφία είναι γύρω στα 18, παρακολουθούν πραγματικά τα προβλεπόμενα από το νόμο θεωρητικά μαθήματα; Και πόσο αυτά τα μαθήματα είναι εναρμονισμένα στα σύγχρονα δεδομένα;

Η υπερβολική ταχύτητα και η απόσπαση της προσοχής π.χ. από την πολύ δυνατή μουσική ή την ενασχόληση με το κινητό είναι από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων για τους νέους οδηγούς.
Αν θέλουμε να ανοίξουμε και άλλο την κουβέντα μπορούμε να βάλουμε στην εξίσωση από τις σχολές οδηγών και τον τρόπο εξέτασης, μέχρι την πολιτική του κράτους απέναντι στα καινούργια αυτοκίνητα που έχουν εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας που υποβοηθούν το οδηγό –όλους τους οδηγούς, πόσο μάλλον τους νέους- και βελτιώνουν το συνολικό επίπεδο ασφάλειας.

Όποια όμως παράμετρο και να προσθέσουμε ουσιαστικά οδηγούμαστε στο ίδιο συμπέρασμα: το θέμα δεν είναι να οδηγεί κανείς στα 17 ή στα 18. Το θέμα είναι να περνά από μια διαδικασία που θα του εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ γνώσεων και κατά συνέπεια ένα μίνιμουμ επίπεδο ασφάλειας, το οποίο επιβάλλεται να είναι υψηλό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση φοβούμαστε πως η οδήγηση με υποχρεωτικό συνοδό δεν θα συνεισφέρει στην Ελλάδα προς τη σωστή και επιθυμητή κατεύθυνση, ακριβώς λόγω έλλειψης γνώσης και οδηγικής κουλτούρας από την πλευρά των μεγαλυτέρων που θα κληθούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά.

Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει; Μια σωστή, ουσιαστική και σύγχρονη εκπαίδευση των νέων υποψήφιων οδηγών καταρχήν και στη συνέχεια μια προσπάθεια αφενός ευαισθητοποίησης των οδηγών και γενικά όλων των μελών της κυκλοφορίας, των πεζών μη εξαιρουμένων, σχετικά με την ασφάλειά τους. Και εδώ μάλλον δεν βοηθά η τρομολαγνεία και οι φανφάρες που ευαγγελίζονται κάποιοι που έχουν αυτό- ανακηρυχθεί ειδικοί.

Αν δεν γίνουν τα παραπάνω τότε δεν θα παίξει κανένα ρόλο αν το όριο για την απόκτηση διπλώματος μειωθεί από τα 18 στα 17 και η όποια κουβέντα θα είναι σε επίπεδο εντυπώσεων και όχι ουσίας. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως για το συντριπτικό ποσοστό των 17άρηδων στην Ελλάδα προτεραιότητα έχει η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και όχι η απόκτηση διπλώματος.
Είτε λοιπόν είσαι 17 είτε 18 ως νέος οδηγός θα είσαι εκτεθειμένος στους ίδιους κινδύνους, τους οποίους γνωρίζουν οι πάντες. Από τους νομοθέτες μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες και καλό είναι όλοι να κάνουν ότι τους αναλογεί. Οι τελευταίες πάντως έχοντας υπόψη και τις αιτίες ατυχημάτων μεταξύ των νέων οδηγών έχουν αρχίσει να παίρνουν κάποια μέτρα.

Μια πολύ καλή κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το MyKey της Ford. Με το MyKey λοιπόν το 1 από τα 2 κλειδιά του αυτοκινήτου μπορεί να παραμετροποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καθοριστούν –από το γονέα, μέσω μια εύκολής διαδικασίας- παράμετροι λειτουργίας του αυτοκίνητου. Έτσι όταν το αυτοκίνητο θα παίρνει μπροστά με το MyKey –το σύστημα διατίθεται π.χ. στο Fiesta- δεν θα μπορούν να απενεργοποιηθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας του όπως το ESP και δεν θα λειτουργεί το ηχοσύστημα αν δεν δεθούν πρώτα οι ζώνες ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα ο προειδοποιητικός ήχος για αυτό θα είναι συνεχής. Παράλληλα η ένταση λειτουργίας του ηχοσυστήματος θα μπορεί να καθοριστεί και δεν θα είναι δυνατόν να ξεπερνά π.χ. το 45% της τελικής, η προειδοποίηση για ανεφοδιασμό για να μη μείνουν από καύσιμο είναι πιο έγκαιρη και το κυριότερο υπάρχει η δυνατότητα καθορισμού της τελικής ταχύτητας.

Η οποία ανάλογα με την επιλογή του γονέα δεν θα μπορεί να ξεπερνά π.χ. τα 120 χλμ./ώρα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν ηχητικά προειδοποιητικά για την ταχύτητα που μπορεί να ξεκινούν ήδη από τα 70 χλμ./ ώρα.

Το δίπλωμα στα 17 λοιπόν είναι απλά ο τίτλος ενός μεγάλου κεφαλαίου που πρέπει να ανοίξει και αφορά την ασφαλή μετακίνηση των νέων οδηγών. Η ηλικία καλά θα είναι να είναι απλά η αφορμή, μιας και η ουσία βρίσκεται αλλού.


Πηγή : Cnn.gr


Πιείτε νερό και γλιτώστε από τα περιττά κιλά, λένε οι επιστήμονες



Το νερό ίσως τελικά να είναι το μυστικό όπλο στη μάχη κατά των περιττών κιλών και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Family Medicine.

«Όσοι δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, από όσους ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι» εξηγεί η Δρ Ταμμι Τσανγκ, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Επίσης, τα άτομα που έπιναν ελάχιστο νερό καθημερινά είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, συγκριτικά με εκείνους που έπιναν αρκετό.

Οι ερευνητές για να καθορίσουν την κατανάλωση νερού, μελέτησαν δείγματα ούρων που είχαν δώσει στο πλαίσιο της μελέτης U.S. National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2012, περισσότεροι από 9.500 συμμετέχοντες, ηλικίας 18-64 ετών. Σχεδόν το ένα τρίτο ήταν ανεπαρκώς ενυδατωμένοι.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα επαρκώς ενυδατωμένα άτομα είχαν ΔΜΣ κατά μέσο όρο 28, έναντι 29 όσων δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι. 

«Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, πιστεύουμε ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν συμπεριφορές που τα αποτρέπουν από το ενυδατώνονται σωστά. Ίσως για παράδειγμα να τρώνε, όταν κατ' ουσίαν διψάνε» εξηγεί η Δρ Τσανγκ. 

Αντιθέτως, όταν πίνεις αρκετό νερό δημιουργείται στον οργανισμό η αίσθηση της πληρότητας, και έτσι τείνουμε να τρώμε λιγότερη ποσότητα τροφής. Ή κάποιος που είναι επαρκώς ενυδατωμένος ίσως γενικώς να ακολουθεί ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής. 

Η ερευνήτρια δίνει και μια απλή συμβουλή για το πως μπορούμε να ελέγχουμε τα επίπεδα ενυδάτωσης στον οργανισμό μας. «Παρατηρήστε την απόχρωση των ούρων σας. Αν είναι ανοιχτόχρωμα, τότε πίνετε αρκετό νερό. Αν είναι σκουρόχρωμα, τότε μάλλον δεν πίνετε αρκετό» λέει. 

Και συμπληρώνει ότι η κατανάλωση αρκετών υγρών θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διατροφικών συμβουλών για απώλεια βάρους. 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κατανάλωση νερού, που ποικίλουν ανά χώρα και γεωγραφική περιοχή, η ημερήσια πρόσληψη θα πρέπει να κυμαίνεται ημερησίως στα 3,6 λίτρα για τους άνδρες και στα 2,6 για τις γυναίκες, συνδυαστικά από όλες τις διαθέσιμες πηγές υγρών και στερεών. 




Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη φρίκη της Νίκαιας: «Εκεί είναι οι νεκροί άνθρωποι και εκεί είναι η θάλασσα»



«Είδα τα σώματα να πέφτουν σαν τις κορίνες του μπόουλινγκ στο πέρασμά του φορτηγού», περιέγραψε στην εφημερίδα Nice-Matin ένας συντάκτης της, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της πολύνεκρης επίθεσης στη Νίκαια. Ο δημοσιογράφος Νταμιάν Αλμάν αφηγήθηκε πώς το φαινομενικά ανέμελο εορταστικό βράδυ της 14ης Ιουλίου μετατράπηκε σε εφιάλτη.

«Κλάσματα του δευτερολέπτου αφού τελείωσαν τα πυροτεχνήματα, ένα τεράστιο λευκό φορτηγό έπεσε με τρελή ταχύτητα πάνω στους ανθρώπους, κάνοντας μάλιστα στροφές για να θερίσει όσο το δυνατόν περισσότερους», είπε ο ίδιος.



Ο Αλμάν βρήκε έτρεξε να βρει καταφύγιο σε ένα εστιατόριο μαζί με πολλούς άλλους, όμως ήθελε να τι συνέβη και γρήγορα επέστρεψε έξω. «Η Προμενάντ ήταν έρημη. Κανένας θόρυβος. Καμιά σειρήνα. Κανένα αυτοκίνητο», συνέχισε.

«Αίμα. Βογγητά. Αυτοί που νοικιάζουν τις ομπρέλες στην παραλία ήταν οι πρώτοι που έτρεξαν. Έφεραν νερό για τους τραυματίες και πετσέτες τις οποίες απέθεταν εκεί όπου δεν υπήρχε πια ελπίδα. Εκείνη τη στιγμή λιγοψύχησα. Ήθελα να βοηθήσω, να κάνω κάτι, όμως δεν τα κατάφερα», εξομολογήθηκε ο Αλμάν.



Ένας Αιγύπτιος τουρίστας, ο Ναντέρ Ελ Σαφέι, που βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το φονικό φορτηγό ανέφερε ότι ο δράστης ήταν νευρικός. «Του φώναζα και κουνούσα τα χέρια μου για να τον κάνω να σταματήσει, προσπαθούσα να του πω ότι υπάρχουν ήδη πολλοί νεκροί άνθρωποι κάτω από το φορτηγό του, αλλά δεν έδινε σημασία σε τίποτα», δήλωσε. «Τον είδα να σηκώνει κάτι που έμοιαζε με κινητό, νόμιζα ότι θα καλούσε ασθενοφόρο για το ατύχημα, όμως εκείνος πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών», συμπλήρωσε.

«Το φορτηγό σταμάτησε, στεκόμασταν μόλις πέντε μέτρα μακριά. Μία γυναίκα ήταν εκεί, είχε χάσει το γιο της, που κειτόταν στο έδαφος, αιμορραγώντας»,  αφηγήθηκε ένας άλλος παρευρισκόμενος, ο Φρανκ Σιντολί. 



«Μία γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κάποιος από την οικογένεια της είχε σκοτωθεί και δεν υπήρχε κανείς που μπορούσε να κάνει κάτι, δεν υπήρχε συσκευή ανάνηψης, είχε κομματιαστεί», μοιράσθηκε ένας Ιρλανδός τουρίστας. «Ένα παιδικό πλαστικό τρίκυκλο είχε διαλυθεί λίγο πιο πέρα. Στάθηκα στην κορυφή της σκάλας και κοίταξα γύρω μου. Ήταν μία σουρεαλιστική εικόνα. Παιδιά έκλαιγαν, άλλα έτρεχαν τριγύρω μόνα τους, μία μητέρα ούρλιαζε, ψάχνοντας το παιδί της», συνέχισε.

Ο πανικός ήταν διάχυτος, καθώς οι γονείς προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να αναζητήσουν ασφάλεια, μακριά από την αιματοκυλισμένα πεζοδρόμια της παραλίας. «Ο άνδρας μου σήκωσε τα παιδιά στα χέρια και άρχισε να τρέχει, κοίταξα γύρω μου και είδα τόσους νεκρούς ανθρώπους- ακόμη και ένα μωρό με συνθλιμμένο το κεφάλι του», περιέγραψε μία μητέρα στο γαλλικό iTélé.



«Το φορτηγό με έριξε στο πλάι και όταν άνοιξα τα μάτια μου είδα πρόσωπα που δεν αναγνώριζα. Άρχισα να ζητάω βοήθεια, αλλά κάποιοι από τους φίλους μου δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί. Χειρουργούνται, καθώς μιλάμε. Είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ τραυματικό», σχολίασε μία 20χρονη Γαλλίδα στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου Παστέρ της Νίκαιας.



Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα L’ Express, το πρώτο θύμα της επίθεσης ήταν μία Μουσουλμάνα μητέρα επτά παιδιών, που παρακολουθούσε τους εορτασμούς με τα ανίψια της. «Είχε καλυμμένο το κεφάλι της, εξασκούσε τη θρησκεία του αληθινού Ισλάμ, όχι αυτή των τρομοκρατών», σχολίασε ο γιος της. «Ήταν το πρώτο θύμα, δεν υπήρχαν άλλα πτώματα πριν από εκείνη», πρόσθεσε. 

Η επόμενη ημέρα της τραγωδίας βρήκε τους επιζώντες, το ιατρικό προσωπικό και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν συντετριμμένους. Δημοσιογράφος της Le Monde ανήρτησε στο Twitter τις ιστορίες παιδιών που βίωσαν τη φονική επίθεση.



Ο 5χρονος Σκαντέρ μοιράστηκε τον τρόπο που αντιλήφθηκε τα γεγονότα με τους ψυχολόγους, που προσφέρουν στήριξη στο σημείο. «Εκεί είναι οι νεκροί άνθρωποι και εκεί είναι η θάλασσα», έδειξε στη ζωγραφιά του το μικρό αγόρι. Μία από τις μορφές που βρίσκονταν στο έδαφος αναπαριστούσε τη μητέρα του. 

Ο πατέρας του 5χρονου χάιδευε με θλίψη το κεφάλι του γιου του καθώς ο μικρός αναφώνησε: «Ξέρω γιατί ήρθε το φορτηγό- επειδή ήταν γιορτή»!

Λίγα βήματα πιο μακριά, η 8χρονη Άγια περίμενε με το πρόσωπο στραμμένο προς το νερό, περιμένοντας τη φίλη της. Είχε γνωρίσει τη Σοφία στην παραλία της Νίκαιας και οι οικογένειες τους είχαν δώσει ραντεβού για να γιορτάσουν μαζί. Η Άγια αποφάσισε να επιστρέψει στο σημείο συνάντησης, αν και η Σοφία δε φαινόταν πουθενά. 



Πηγή : kathimerini.gr


Κλοπές ρεύματος: Τα 7 παράνομα «τρικ» που μπλοκάρουν τους μετρητές της ΔΕΗ



"Σαφάρι" ελέγχων πραγματοποιούν τα συνεργεία των υπαλλήλων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ. Οι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζουν πως μέσα σε τρία χρόνια έχουν διπλασιαστεί οι ρευματοκλοπές ενώ από πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ρευματοκλοπές έχουν εκτοξευθεί στις 6.000, όταν όλο το 2015 ήταν 8.587.

Στο μεταξύ, το «Εθνος» με ρεπορτάζ του παρουσιάζει επίσης τα επτά συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι παραβάτες προκειμένου, πειράζοντας τα ρολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Διαχειριστή και αλλοιώνοντας τις ενδείξεις του μετρητή, να γλιτώνουν χρήματα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών εναλλακτικών προμηθευτών. Παραβάσεις οι οποίες όμως θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των προσώπων που τις κάνουν.

Χίλιες παραβάσεις τον μήνα, λοιπόν, εντόπισαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας εντατικοποιήσει τους ελέγχους, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Η αυξητική πορεία των ρευματοκλοπών αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», καθώς το 2012 είχαν εντοπιστεί 4.370 περιπτώσεις, ενώ το 2015 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100%, έχοντας εκτοξευθεί στις 8.587.

Τι γίνεται, όμως, με όσους συλλαμβάνονται να κάνουν ρευματοκλοπή; Η απάντηση που δίνουν στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι παραπέμπονται στον εισαγγελέα και έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, ενώ καλούνται να πληρώσουν όλο το ποσό που έκλεβαν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που απέφευγαν, συνυπολογίζοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι το ετήσιο μέγεθος της κατανάλωσης που κλέβεται είναι 100.000 μεγαβατώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 0,2% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με πολύ απλούς και συντηρητικούς υπολογισμούς κάθε χρόνο εξανεμίζονται 15 εκατ. ευρώ. Χρηματικό ποσό το οποίο επιβαρύνονται οι υπόλοιποι καταναλωτές.


Τεράστιες διαστάσεις
Οι αριθμοί των ρευματοκλοπών που δημοσιοποιεί το «Εθνος» είναι μόνο οι εντοπισμένες παραβάσεις. Εκτιμάται ότι το πραγματικό μέγεθος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και είναι πολλαπλάσια τα ποσά που χάνουν η ΔΕΗ και οι λοιποί εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέγεθος αποκαλύπτεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη.

«Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των ρευματοκλοπών έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις και η ΔΕΗ, με βάση τις ισχύουσες παράλογες ρυθμίσεις του Κώδικα (σ.σ.: διανομής ηλεκτρικής ενέργειας), επωμίζεται και τις ρευματοκλοπές των πελατών άλλων προμηθευτών. Θα έλεγε κανείς ότι από κοινωνική άποψη οι ρευματοκλοπές έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις από άλλες μορφές λαθρεμπορίου, όπως αυτό των καυσίμων, καθώς σε αντίθεση με το τελευταίο που αφορά συγκεκριμένα παράνομα κυκλώματα, οι επιπτώσεις από τις ρευματοκλοπές επεκτείνονται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, επαγγελματιών και νοικοκυριών, εις βάρος όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και των συνεπών και έντιμων καταναλωτών. Πρόκειται σε τελευταία ανάλυση για ένα φαινόμενο εκτεταμένης παρανομίας με διαστάσεις ευρύτερες από τις καθαυτό οικονομικές, που βέβαια είναι πολύ μεγάλες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις (κυρίως) και νοικοκυριά στην παρανομία. Χωρίς η πράξη να δικαιολογείται, βρίσκει τα αίτια της στις τεράστιες απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί οι πολίτες αλλά και στις υψηλές χρεώσεις προμήθειας ρεύματος.


Στα ίχνη των επιτηδείων
Ο ΔΕΔΔΗΕ πρόσφατα με ανακοίνωσή του επεσήμανε τα εξής: «Η οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη, ενώ παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργεί άμεσα ελέγχους στους αντίστοιχους μετρητές. Η διαπίστωση όλων ανεξαιρέτως των ρευματοκλοπών από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της εταιρείας, που πρόσφατα, για τον σκοπό αυτό, ενισχύθηκαν με νέο τεχνικό προσωπικό, είναι απλώς θέμα χρόνου».


Τα 7 τρικ που μπλοκάρουν τους μετρητές της ΔΕΗ

Μαγνήτες, άγκιστρα, σπρέι και ειδικά λαμάκια επιστρατεύουν ιδιώτες και επιχειρήσεις προκειμένου να «τρελάνουν» τους μετρητές της ΔΕΗ και να γλιτώσουν εκατομμύρια με τη μέθοδο της ρευματοκλοπής.

Η ευρηματικότητα των παρανομούντων είναι αστείρευτη, αφού τα όσα ανακαλύπτουν κατά καιρούς τα συνεργεία της ΔΕΗ ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Η κυριότερη μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η επιβράδυνση της ροής του μετρητή με αφαίρεση κάποιων εξαρτημάτων του και κατά συνέπεια η αλλοίωση των ενδείξεων. Με τη μέθοδο αυτή δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα ο δράστης, αφού ο μετρητής δουλεύει και απλώς καταγράφει μειωμένη κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο «τολμηροί» που μηχανεύονται διάφορα κόλπα, ακινητοποιώντας τη ροδέλα μέτρησης, ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ρεύματος.


Ταρίφα 200 ευρώ
Τα επτά συνήθη «τρικ» που προτείνουν στους ενδιαφερόμενους «έμπειροι» ηλεκτρολόγοι (με αντίτιμο που ξεκινά από 200 ευρώ) είναι τα ακόλουθα:

• Πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή, χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση. Συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, οι δράστες καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ.

• Αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή, επιβραδύνοντας την ταχύτητα κίνησής του. Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη μέθοδο ρευματοκλοπής, που γίνεται μόνο από ηλεκτρολόγους και δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί παρά μόνο εάν υπάρξει καταγγελία.

• Τρύπημα του ρολογιού από το πλάι με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με ένα καρφί ή ξυλάκι, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην καταγράφει ο μετρητής.

• Τοποθέτηση ειδικών μαγνητών που ακινητοποιούν την κλασική ροδέλα του μετρητή του ρολογιού, με αποτέλεσμα αυτός να μη γράφει μονάδες και να μην υπάρχει επιπλέον χρέωση στον λογαριασμό.

• Ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.

• Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

• Ιδιαίτερα δημοφιλής στην επαρχία και ειδικά στις αγροτικές περιοχές είναι η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολόνες της ΔΕΗ. Η παράνομη τροφοδότηση αυτού του τύπου είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ δύσκολα εντοπίζεται από τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και η γεωμετρική αύξηση των περιστατικών λειτουργούν υπέρ των παραβατών. «Τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά στους ελέγχους που κάνουμε σε διάφορες επιχειρήσεις μηχανισμούς που πωλούνται στο Διαδίκτυο και επεμβαίνουν ακόμη και στους ηλεκτρονικούς μετρητές της ΔΕΗ. Τοποθετώντας το παράνομο μηχάνημα στον μετρητή, η κατανάλωση που γράφεται είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει το κόστος ενέργειας», σημειώνει τεχνικός της ΔΕΗ.

Τα συνεργεία της Επιχείρησης έρχονται συχνά αντιμέτωπα με τρυπημένα ρολόγια και κομμένες σφραγίδες μετρητών, από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί τα καπάκια προκειμένου οι δράστες να παρέμβουν στο εσωτερικό.


Ρύθμιση οφειλών: Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου

Παρατείνεται το πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ με την καταβολή των ποσών έως και 36 δόσεις. Ο ευνοϊκός διακανονισμός έληγε κανονικά στις 29 Ιουλίου, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η εταιρεία, «μετά τη μεγάλη ανταπόκριση από πελάτες της, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, για ένταξη στο ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις, αποφάσισε την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους, καθώς αναμένεται αύξηση των αιτημάτων για διακανονισμό». Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της 1ης δόσης πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.



Πηγή : Kontranews.gr


Η Οικονομία σε καταστολή



Να ζει κανείς ή να μη ζει; Τι εκ των δυο είναι προτιμότερο; Η ζωή είναι απαίσια, αλλά ο θάνατος φρικτότερος, γνωμοδοτεί η μάγισσα του Σαίξπηρ. Η προοδευτική ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον, παρ’ όλο που η κοινωνία την αντιμετωπίζει με αυξανόμενο σκεπτικισμό που φθάνει μέχρι την απόγνωση. Απελπιστικά μειούμενες προσδοκίες όχι μόνον στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και σε ακόμη πιο κρίσιμο βαθμό στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Κι όμως, ακόμη και αν γινόταν δεκτό ότι δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος για την κυβέρνηση, θα περίμενε κανείς από αυτήν τουλάχιστον να αναγνωρίζει με ειλικρίνεια τις συνέπειες των επιλογών της και όχι να τις ωραιοποιεί καταφεύγοντας στα επιχειρήματα των προκατόχων της. Ενώ η κυβέρνηση σωστά επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα στην Ευρώπη βαθαίνει την ύφεση, εν τούτοις, εφαρμόζοντας την αυτή πολιτική στη χώρα μας, διατείνεται ότι η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών. Πόσο αυτό διαφέρει από το success story του απελθόντος πρωθυπουργού;
Διακινείται αισιόδοξο σενάριο ότι, μετά την επιτυχή αξιολόγηση από θεσμούς και δανειστές, η ανάκαμψη της οικονομίας επελαύνει, κυρίως με την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και ελληνικού κράτους, με την εισροή πόρων από τα 86 δισ. του 2015, με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και την αναμενόμενη ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Ωστόσο, το ισοζύγιο ανάμεσα στους εισερχόμενους στην οικονομία πόρους και σε αυτούς που εκρέουν υπέρ των δανειστών παραμένει επί του παρόντος δραματικά αρνητικό για την χώρα, αλλά και σε βάθος χρόνου απελπιστικό. Με προθυμία η κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρέωση δημοσιονομικού πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και αυτό παρ’ όλο που η οικονομία λιμνάζει σήμερα σε μηδενικούς και αρνητικούς ρυθμούς. Των πραγμάτων ούτως εχόντων, η απόσπαση 3,5% του ΑΕΠ υπέρ των δανειστών δεν θα μπορούσε να συνεπάγεται παρά πρόσθετη δραματική περικοπή του εισοδήματος όλων των κατηγοριών του πληθυσμού, όπως φυσικά του δραστική κάμψη του επιπέδου λειτουργίας της οικονομίας. Υπάρχει άραγε συναίσθηση της πραγματικότητος και των αριθμών; Μιλούμε άραγε όλοι την ίδια γλώσσα ή μήπως ο καθείς τη δική του και ο δημόσιος λόγος κατάντησε παρωδία;
Στη διάρκεια της εξαετίας 2010-2016, το εθνικό εισόδημα της χώρας υπέστη σωρευτική συρρίκνωση κατά 23%, παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεων εξαναγκάσθηκαν να κλείσουν και ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στο 1,5 εκατομμύριο ατόμων, πλήττοντας νεανικούς πληθυσμούς μέχρι 66%. Η καθοδική πορεία της χώρας προς την κόλαση συνεχίσθηκε χωρίς διακοπή καθ’ όλη την εξαετία, αλλά και, παρά πάσα περί του αντιθέτου προσδοκία, επιταχύνθηκε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, με τις προοδευτικές δυνάμεις στο πηδάλιο της χώρας. Με την αξίωση των μηδενικών ελλειμμάτων, «εξυγιαίνεται» το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αναπόφευκτο αντίτιμο την πτώχευση της οικονομίας. Με την εμμονική και εντεινόμενη πολιτική λιτότητος, περικόπτονται χωρίς τέλος οι δημόσιες δαπάνες και τα εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις, με αυτονόητη συνέπεια την προϊούσα νέκρωση της εσωτερικής αγοράς. Στις περικοπές εισοδημάτων και δαπανών προστίθεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η υπερφορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών της οικονομίας, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων και συνταξιούχων. Ακολουθώντας τον δρόμο των προκάτοχων της, η σημερινή κυβέρνηση ορίζει και επιδιώκει δημοσιονομικούς στόχους εις βάρος της οικονομίας και με μοιραίο αντίτιμο τον κλινικό της θάνατο.
Η ελληνική «ιδιαιτερότητα» φαίνεται ότι δεν συνδέει τη χώρα μας με τις ομοιοπαθής υπερχρεωμένες του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά αντίθετα την απομακρύνει από αυτές. Ενώ οι Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία διεκδικούν αύξηση της δημοσίας δαπάνης και των δημοσίων ελλειμμάτων με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας τους, η χώρα μας διεκδικεί εγκώμια από τους δανειστές της για την συνεπή απορρόφηση των ελλειμμάτων και την πραγματοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος, ακόμη και αν εξ αυτού η οικονομία παραδίδει την τελευταία της ικμάδα. Η ρευστότητα του δημοσίου και των τραπεζών εξασφαλίζεται εις βάρος της ρευστότητος της οικονομίας. Πόσο σοβαρή είναι η προσδοκία ανάκαμψης, όταν η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε συνθήκες ασταμάτητα συρρικνούμενης αγοράς αφενός και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας αφετέρου;

Στη διάρκεια του τελευταίου 18μηνου, η συνολική ρευστότητα της οικονομίας περικόπηκε ταχύτερα από ο,τι το ΑΕΠ: η προσφορά χρήματος και πιστώσεων προς την οικονομία μειώθηκε σωρευτικά κατά 20%, ενώ το ΑΕΠ κυμάνθηκε σε ρυθμούς μέχρι -3%. Αυτό σημαίνει ότι στην καθοδική πορεία αμφότερων η συρρίκνωση της ρευστότητος προηγείται, συμπαρασύρει την πτώση του ΑΕΠ και την εκτίναξη της μαζικής ανεργίας. Ουσιαστικά, ο έλεγχος της ρευστότητος χρησιμοποιείται ως πολιτική επιλογή για την καθήλωση της οικονομίας σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα λειτουργίας. Το ότι τον τελευταίο καιρό τα «κόκκινα δάνεια» πολλαπλασιάζονται δεν είναι αιτία, αλλά αυτονόητη συνέπεια της προϊούσας αδρανοποίησης της οικονομίας. Η κατάρρευση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα των κακοπληρωτών και των ανέντιμων διαχειριστών, αλλά απορρέει πρωτίστως από το μακροοικονομικό αδιέξοδο στο οποίο η κυβέρνηση διατηρεί την οικονομία και του οποίου θύματα αποβαίνουν όλοι, ακόμη και οι έντιμοι και συνεπείς διαχειριστές. Μπορεί οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις να χρησιμοποιούν την κατάρρευση της οικονομίας ως «θεραπευτική αγωγή» για την υποθετική «εξυγίανση» της. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση, οι πολλαπλασιαζόμενες αρνητικές επιδόσεις δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως θετικές ενδείξεις για οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Ομοίως, κυβερνητικοί κύκλοι κατακεραυνώνουν τον διαπλεκόμενο «κρατικοδίαιτο» και «τραπεζοδίαιτο» ελληνικό καπιταλισμό. Ωστόσο, σε ποια χώρα του προωθημένου καπιταλισμού, το κράτος δεν προστατεύει τους «εκλεκτούς» του, μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες; Η γερμανική κυβέρνηση δεν κήδεται λιγότερο για τους «εκλεκτούς» της από ο,τι οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος για τους δικούς τους. Και πάντως, εάν με την συνεχή περικοπή της ρευστότητος η κυβέρνηση φαντάζεται ότι πλήττει τους «κρατικοδίαιτους», «παράπλευρη συνέπεια» της επιλογής της είναι ότι πλήττεται καίρια το σύνολο της οικονομίας, ακόμη και αυτοί που δεν χρωστούν τίποτα και σε καμιά κρατική εύνοια. Η αναγκαία εξυγίανση της οικονομίας δεν διασφαλίζεται με συρρικνωτικές μακροοικονομικές επιλογές που την καταποντίζουν, αλλά απαιτεί και επιβάλλει συγκεκριμένες και στοχευμένες κατά περίπτωση παρεμβάσεις και με τη μερίμνα να μη θίγεται η δυναμική του συνόλου της οικονομίας. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και εξυγίανση είναι η οικονομία να παραμένει σε κίνηση και ικανότητα προσαρμογής και όχι να εξωθείται εκ των άνω στην αδράνεια.
Όταν η νεοφιλελεύθερη συνταγή βυθίζει σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη στην ύφεση, όταν το ΔΝΤ παραδέχεται την αποτυχία της ελληνικής συνταγής, πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια προοδευτική κυβέρνηση που επαγγέλλεται την ανάκαμψη, αλλά στην πραξη παραμένει στις επιλογές που οδηγούν στο εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα; Όταν οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η ακολουθούμενη πολιτική παραμένει, πόσο συνετό είναι να αναμένονται διαφορετικά αποτελέσματα; Ατυχώς για όλους μας, κυβερνώντες και κυβερνώμενους, η ιστορία δε γράφεται με λόγια, αλλά με έργα.

Κώστας Βεργόπουλος 
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII
Πηγή : huffingtonpost.gr